Ok, 100 de comentarii mai târziu, este extrem de limpede că lucrurile stau exact așa cum mă așteptam. În unele zone au funcționat alarmele, în altele nu, au existat și zone unde s-au auzit prea încet (gen, dacă nu știai de ele nu le băgai în seamă), fix cum mă așteptam. Mă rog, poate că e normal să fie așa după ce nu le-a mai pus nimeni în funcțiune trei ani, lucrurile se mai strică.
Întrebarea mea e alta: ce se va întâmpla din momentul ăsta? Dacă eu aici, pe blog, am aflat de la voi că sunt multe locuri unde n-au funcționat sau au funcționat deficitar, cu siguranță au aflat și ăia care se ocupă de treaba asta. Bun, au aflat, și? Ce urmează? Se duc să le repare? Se va face ceva în sensul ăsta? Sau rămânem tot la voia sorții? Dacă e ceva, scapă ăia din zonele unde funcționează alarmele. Ceilalți, ghinion.
Asta aș vrea să văd eu comunicat de către autorități în zilele următoare. „Exercițiul a fost util pentru că ne-a indicat și zonele în care există probleme. Le-am identificat pe toate și-am început deja să le remediem”. După care, dacă mai întreb pe aici despre alarme, în prima miercuri din fiecare lună, să constat că după o vreme toată lumea răspunde cu: „da, dom’le la mine s-au auzit zdravăn”.
Iar după ce le repară pe toate, ar trebui să urmeze o campanie masivă de informare a populației pentru a putea să recunoască semnalele emise de alarme. Că degeaba auzi că sună alarma, dar habar nu ai motivul pentru care sună.
Știți, dacă este vorba despre o alarmă reală, nu prea mai ai timp să cauți pe net ce naiba înseamnă 5 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Oare o fi alarmă aeriană sau e din aia de dezastru?
Plus că mai trebuie să-i înveți pe oameni și unde trebuie să se ducă când sună alarmele pe bune, că doar nu-i lași să fugă de nebuni pe străzi. Că adăposturi, că subsoluri, că guri de metrou. Le spui exact ce au de făcut și nu o singură dată. Lucrurile astea trebuie repetate, iar și iar, până le învață toată lumea.
De-aia zic că ar trebui să urmeze o campanie masivă de informare a populației, cu băgat foarte mulți bani și multe resurse. Altfel, degeaba or să sune alarmele alea.
Dar mi-e tare teamă că nimic din toate acestea nu se va întâmpla.
Constat că ce putea fi spus, s-a spus!
Nu va faceți iluzii, nu sunt atâtea adăposturi pentru toată populația.
Știu, a fost un exercițiu pentru dezastre, dar cum ziceai și tu, la vecinii ucraineni se întâmplă dezastre care ii afectează mai mult decât cutremurul. Și pentru război trebuue adăposturi.
Existau câteva pe lumea-ilaltă dar cred că au ajuns spații de depozitare cu instalații de filtro-ventilatie lipsă, fără niciun fel de condiții de adapostire de lungă durată.
In mod cert statul, de care vorbeam cu @JT duminică nu e pregătit să adăpostească un număr mare de IDP, sinistrați sau cum vrem să îi numim.
Să ne punem bine cu „marele alb” să bage niște slujbe pă la barbosu’-șef, că altfel e belită, moș!
Comentariu beton!21
@Oldjohn, exact așa! Din câte știu, la un moment dat (și nu chiar de mult), nu se dădea autorizație de construire dacă nu prevedeai în proiect și adăpost antiaerian. Acu’ soțul zice că s-a scos obligația asta din lege!
Măi oameni buni, eu una habar n-am dacă și unde în Focsaniul ăsta există adăposturi! Unu măcar, chior, mic și pricăjit! Avem de un an de zile războiul ăsta în coaste și până acum nu s-a spus nimic, nu s-a organizat nimic, nu s-a popularizat nimic! 😳
Mă gândeam că toți, pe persoană fizică așa, să facem petiții pe la ISU și alte autorități ” competente” să ne spună unde avem adăpostul pregatit în care să ne ducem, în caz de urgență, având în vedere adresa de domiciliu! În 30 de zile sunt obligați să răspundă!
Tare-s curioasă ce răspuns ar da!🤔
Comentariu beton!11
@Valeria, la pag. 56 ai adaposturile din Focsani. Cu placere
😉https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf
@Valeria, „„HG 862/2016 obligă orice proiectant și investitor să prevadă un buncăr în subsolul fiecărei clădiri ce depășește 600 mp desfășurați. Fie că este instituție, magazin, clădire de birouri, hotel, biserică sau chiar și bloc de locuit. Orice clădire ce are un subsol trebuie să prevadă un buncăr amenajat astfel încât să ofere siguranță cetățenilor în caz de război sau de calamități”
@tavi, mulțumesc! O să studiez să văd care-i pe lângă mine!
M-am luat de my husband că m-a informat greșit! De fapt eu am înțeles greșit, că el mi-a zis de casele de locuit! Și astea au avut această obligație până la un moment dat și apoi au scos obligația asta din lege!
@Valeria,stai fara grijă că ne luminează @Ligia in ce privește legislația 😜
Am verificat lista. 13 în tot județul din care 9 în Focsani, la subsolul unor blocuri. Toate din Focsani sunt nefuncționale datorita lipsei instalațiilor sanitare și a celor de ventilație.
Lumea si-a dus murăturile și alte gioarse de prin casă în spatiile astea.😏
Oricum, și funcționale dacă ar fi, sunt absolut insuficiente. Frecție la piciorul de lemn. Ca să nu mai spun că n-ai cum să ajungi în timp util acolo, 5 din 9 sunt prin zona centrală iar celelalte 4 in zona de sud. Restul orașului nu are nevoie!😳
Nimic? 🤔
La mine s-a auzit, da’ unde merg după aia?🤔
Comentariu beton!16
@Vic: ei și tu acum, unde mergi? 🤭
Unde vrei, acolo mergi. 🤣
Comentariu beton!17
Da, bună întrebare, m-ai făcut să fac update la articol.
@Vic, ziarul Ziua de Constanta a publicat zilele trecute lista cu adaposturile de protectie civila din Constanta. Macar atat! Dar nu este suficient, ar trebui facute publice periodic si nu numai pe internet, poate asa afla mai multa lume.
Si alarmele alea in caz de Doamne fereste ar trebui sa fie insotite si de un mesaj de genul: Acesta nu este un exercitiu! Fugiti, mai! 🤯 😁
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/unde-se-afla-adaposturile-de-protectie-civila-in-constanta-video-document-807503.html?documente=1#scroll
@John, nu, serios. În București sunt tunelele de la metrou, la noi nu e nimic unde să te poti adăposti! Ori au ținut ăștia așa secrete adăposturile, ori nu avem! Deci, s-au auzit degeaba sirenele, dacă în urma alarmei nu există o finalitate, un loc către care să te îndrepți!
Comentariu beton!12
@Vic: în mod normal primăria ar trebui să aibă o listă cu adăposturile anti-orice. Și ar trebui ca fiecare cartier să aibă arondate câteva adăposturi.
@JT, mai important e să ai secții de votare, cu pază și monitorizare 😘.
Serios: când te gândești că un eveniment grav NU se va intampla când lumea e in proximitatea adăpostului alocat, presupunând că ar fi suficiente, se cam zbârlește pielea pe tine.
Mai rămâne problema centrelor pentru sinistrați, pentru că mulți nu vor mai avea unde să se întoarcă.
M-am uitat pe lista adăposturilor din Constanța, în cartierul meu, fiind mai vechi, nu există niciunul, în apropiere (15-20 min de mers pe jos) e unul cu capacitate de 150 de persoane. Blocul respectiv are cel puțin 4 scări a 15 apartamente. Cine să intre mai întâi? O să fie ca pe Titanic doar că toți vom fi Jack.
Comentariu beton!18
Cum unde mergi? La cimitir ! Acu’, pe bune, daca ma prinde la munca, in stanga si in dreapta am doua cimitire. Sper doar ca fac aia locuri suplimentare. Daca mai au ce sa puna in ele, a se vedea bombardamentele si/sau cutremurul din Turcia. Cand sau daca dau astia cu bomba intai ma gandesc daca sunt intreg, eu si familia, apoi de dus…ma duc…invartindu-ma. :)).
Avem de 1 an razboi aci, la granita, si nu s-a facut 1, un, UNUL SINGUR, exercitiu de adapostit, supravietuire…ceva. Nimic! Nada! De pregatire militara, sa stii macar sa tragi cu o arma, sa nu il lichidezi pe vecinul de vis-a-vis sau pe amantul sotiei, cica din eroare, nici atat nu avem. La noi e pace, lapte si miere, si lasa ca ne apara altii…daca vor dori. Nu zic sa obligi oamenii sa isi ia AK acasa, dar macar un mic training la aia „buni de lupta” sa fie. Noi, mai abitir inasprim legislatia pentru bobor, ca de dotat….mai incolo. Asa ca, degeaba ne miram si asteptam. Noi vom fi singura salvare, in caz de oaresce belele, statul e ocupat…
Eu m-am resemnat, am o vârstă, mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul, pe un site de survivaliști am citit că cei cu boli cronice (dependenți de medicamente deci) oricum n-au șanse în caz de catastrofe/cataclisme/apocalipse așa că pe mine n-o să mă găsiți pe Jepii Mici. Ne vedem în aferlife, pupici!
Comentariu beton!41
Idem. Dar raman copii si nepotii…!
Ar fi chiar o minune sa se ocupe cineva,nu doar sa pagubeasca bugetul (adica pe noi) !
Unii chiar au uitat ca Ivan este agitat ?
Daca Arafat citeste articolul de mai sus, o sa se intample ca va suna si vă angajeaza consilierul lui.
Dupa ce suna alarmele, ne indreptam in liniste spre primul cimitir, ca sa nu apară panica.
Comentariu beton!26
zicea dimineață la radio dl arafat că exact ăsta e scopul, să vadă ce funcționează și ce nu, să repare ce e de reparat, să fie totul ok. mai spunea că aceste exerciții nu au mai fost făcute de multă vreme și că le reiau tocmai ca să fie totul pus la punct. exercițiul de azi a fost cu alarmă pentru dezastru (dacă am înțeles bine) cu nu știu câte sunete nu știu cum și că o să se ocupe și de informarea și educarea populației. a zis toate cuvintele potrivite. așteptăm să vedem desfășurarea, că începuturile sunt toate pline de entuziasm.
N-am nicio îndoială că a zis, dar la noi se zic atât de multe… Cu făcutul e mai greu. 🙁
păi se face o comisie
Comentariu beton!34
@Bogdana Mihai: dacă va face exact cum a făcut cu cele 8 spitale regionale promise-n 2013 care ar fi trebuit să fie funcționale-n 2020, atunci e bine. 🤭
Comentariu beton!12
@costicăm, habar n-ai cate comisii există și sunt plătite, câte cursuri pentru politicieni in domeniul infrastructurii critice se fac la CNAp. Singura finalitate e cum s-o întoarcă din condei să sune bine. Dacă vrei exemplu de document care nu spune nimic citește „Carta albă a apărării”
Alarma nu s-a auzit, in schimb mi-a spus fetita(8ani, clasa I) ca a fost in scoala exercitiu in caz de cutremur.
Nu sunt la zi cu știrile, deduc că e ceva despre alarme… Nu va mai agitați, nici în Franța nu prea știu nimic despre alarme, doar știu că sună în fiecare prima miercuri a lunii, din doua motive: omagiu pt aia cazuti în război și că să vadă dacă funcționează. Sirena lui Vasile Roaită, gen.
In rest, nu știu ce să fac in caz că sună pe bune, nu mi s-a spus niciodată precis. Cică doar s ate adăpostești cum știi tu mai bine… So….
Nu s-a auzit nimic. Au bagat astia ceva si in sirene, cred ca faina de greieri 😉
Comentariu beton!14
Nik! Ești pe cont propriu, Miai!
In caz de atac nuclear oricum nu iti mai gasesti nici curul
Da’ tu vezi ce se întâmplă în Ucraina de mai bine de un an, da? Nu de alta, dar văd că mai mor o grămadă de oameni și fără să fie vorba despre un atac nuclear. Nu știu, dar după capul meu, fix pentru așa ceva ar fi utile alarmele alea.
Eu mi-am amintit că și prin 2017 (parcă) a fost fix la fel – în unele zone au sunat alarmele să scoale morții, nu alta, în alte zone (în majoritatea, de fapt) a fost pe silent. Și s-au iscat atunci discuții, cum că nu așa se face un exercițiu, că populația tot nu știe cum să reacționeze, că unde-s adăposturile etc. Iar dl. Arafat a avut o intervenție țâfnoasă la tv, ceva de genul „lăsați-ne să ne facem treaba”. 6 ani și-o pandemie mai târziu, suntem în același punct.
@Mihai, iaca, te-au auzit🤣🤣. Tocmai ce l-au anunțat pe “Ion”, consilierul onorific al premierului, inteligență artificială de creație integral autohtonă. Care adună „părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public”. Nu știu de ce îmi sună a poantă🤣🤣🤣Dar… cine știe?🧐
Mai potrivit era „Bula” 🤣
Pe pariu ca primul lucru cel va face „Ion” e sa ceara pensie speciala? 🤣
Comentariu beton!14
Se va intampla fix măciuca. Vorba lui costicămusulmanu, se va face o comisie.
Nu stiu ce sunete au fost prin alte parti ale tarii – vad ca tu zici in articol de sunete cu pauze intre ele, dar in zona unde locuiesc eu ( in Constanta) a fost doar un sunet luuuuung cat o zi de post apoi cateva minute liniste si iar sunet lung. Initial am crezut ca e claxon de masini si ca a murit cineva asa ca am zis in gand un „D-zeu sa-l ierte” si mi-am vazut de treaba mea. Apoi, pentru ca nu se mai oprea „claxonul”, mi-am amintit ca azi era anuntat un exercitiu.
Si intreb si eu ca @Vic.. ok, suna alarma si apoi ce? Ca adaposturi nu avem, iar la malul marii nu exista metrou sa zici ca ai unde sa stai peste noapte. Si uite asa mi-am reamintit de primele zile de razboi in Ucraina cand oamenii se refugiau noaptea la metrou iar o mama avea cu ea+copilul o punga de pufuleti (ca fusese intrebata de reporter cu ce a venit, sau ceva de gen) 🙁
Later edit: Imi cer scuze, nu stiu cum am reusit sa scriu aici, voiam sa fie mesaj de sine statator.
Legat de unde te adăpostești în caz de orice și ce înseamnă numărul de alarme am făcut un instructaj în liceu la dirigenție prin 2018. Clădirea are 2 etaje + parter, 3 scări, 5 ieșiri și 47 de săli de curs. A insistat diriginta noastră să știm cum să reacționăm.
Îmi aduc aminte că am făcut și un instructaj în caz de cutremur în 2019.
De doi ani de când sunt la facultate nu ne-a spus nimeni nimic, dar știm care sunt cele trei ieșiri și cum să ajungem eficient la ele, pentru că am învățat bine planul clădirii. Subsolul e sigur în cazul unui atac. Bănuiesc că o să facă cândva și un exercițiu pentru diverse cataclisme naturale și un posibil atac aerian.
@Ana_Maria, tu ești pe val, am fost optimist incurabil vreo 30j dă ani. Am reușit să mă vindec.
Uită-te in jurul tău, la școală, câți plagiază (da, copiatul, ăla mărunt). Ei sunt încurajați de exemplul prim-ministrului și al altora ca el, carora nu li se întâmplă nimic. Ține asta drept far călăuzitor și vei vedea că direcția e spre Vest. Din nefericire.
Comentariu beton!13
Legat de asta, adică de plagiat, am un exemplu proaspăt. Una din colegele mele, de care sunt și apropiată, învață, vine la cursuri, își face temele singură, scrie proiectele după ce se documentează din mai multe surse și rescrie informația. Mi-a spus ieri că se gândește să plătească pe cineva să-i facă un referat la o materie, deoarece l-am avut pe profesorul respectiv și anul trecut la seminar și atunci doar ne-a frunzărit proiectele la care lucrasem o lună, din care 2 săptămâni doar am citit și ales informații, nu ne-a întrebat mare lucru din ele și a dat aproape tuturor notă maximă, deși au existat și lucrări copiate masiv printre cele foarte bune. A spus că nu merită efortul dacă tot nu se face vreo diferență. Eu i-am spus că nu învață pentru profesor, ci pentru ea și că proiectul o s-o ajute să repete materia pentru examen.
Eu nu m-am gândit niciodată să copiez, deși am avut multe ocazii, în special în cei 2 ani de învățământ online. Și mai sunt alte 3 persoane așa. Și sunt mândră de mine că am ales să fiu corectă.
Nu sunt optimistă, mai degrabă realistă. Dacă astăzi ar fi fost un atac aerian, aflam când începea să fie distrusă clădirea. Pentru a ajunge la subsol ar fi nevoie cam de 70 de secunde. Nu cred că am fi supraviețuit.
Pe de altă parte, încerc să fac din lumea din jur cea pe care mi-o doresc încercând să fiu eu un cetățean model indiferent de cum sunt cei din jur. Sunt de părere că dacă vrei să se întâmple ceva trebuie să contribui și tu la acel ceva și orice le ceri celor din jur trebuie să dai și tu. Vrei respect, îi respecți și tu pe ceilalți. Vrei un oraș curat, nu arunci gunoaie pe străzi. Ești nemulțumit de x lucru, scrie o plângere. Lucrurile astea mici, dacă sunt făcute de mai multă lume, fac diferența. Momentan știu că sunt o picătură într-un ocean, dar nici Roma nu a fost construită într-o zi. Până la urmă nu e problema mea că respect regulile, e problema celorlalți că nu o fac.
M-am gândit de 2 ori să plec din România doar cu bilet dus definitiv, adică cu renunțarea la cetățenie, dar am ajuns la concluzia că dacă o să vreau să fie altfel unde trăiesc acum, trebuie să rămân ca să arăt că se poate și altfel.
Comentariu beton!45
@Ana-Maria, draga mea, si eu sunt de parere ca ar trebui fiecare sa contribuie dupa puteri la salvarea pamantului asta! Si in nota asta, reciclam constiincios gunoiul, il punem in recipientele aferente aflate pe platforma de gunoi. Si m-au apucat toti dracii ca m-am nimerit acolo cand a venit masina de colectare si le-a incarcat pe toate la gramada!! Pai de ce le-am mai sortat atunci? Apoi, m-am dotat cu un set de saculeti reutilizabili cu care ma duc la piata pentru fructe si legume in ideea de a limita consumul de pungi plastic. La o tura am auzit o vanzatoare cand i-a zis ironic colegei: a venit doamna cu sa salvam planeta. I rest my case! Mai e mult pana departe! Dar, o sa continui, ca asa sunt eu, capoasa.
Comentariu beton!13
@Mirela V: Înțeleg frustrarea și pot doar să-ți doresc să ai în continuare nervi rezistenți, încredere în puterea exemplului și perseverență. Măcar știi că ai dat tot ce ai putut.
@Ana-Maria Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care gandesc asa – sa fac ce ține de mine ca poate inspir si pe alții si s-o schimba ceva. Eu cred ca se schimbă si cu cât suntem mai mulți visători cu atât mai bine.
Bravo, Ana-Maria. Asa ar trebui sa fim cu totii, indiferent de varsta. Puterea exemplului o fi ea picatura in ocean, cu toate acestea putin astazi, putin maine, din ce in ce mai multi poimaine, vom reusi sa facem si din tara noastra un loc de care sa fim mandri si in care sa ne dorim sa traim.
Bani se vor baga…
Ce să se întâmple? Nimic. Când o suna vreo alarmă, o să mergem toți la locurile alea de adunare excelent semnalizate și o să stăm acolo ca proștii. Aia ce le avem. Eu la mine în sat aici, la vreo 4 km de oraș, nu am văzut niciun locșor de ăsta. Mai e mult până departe
Ce zici tu se numeste Drill = Exercitiu iar ca sa faci asa ceva trebuie cineva care sa vrea sa faca asta. Bani sunt dar cu vointa e mai greu ( la politicieni ma refer). Am lucrat pe un vas de croaziera prin 2013 si faceam Drill de safety cu pasagerii la fiecare imbarcare (aveam 3250 capacitate maxima + 1500 crew). Faceam si noi drill-uri separat, asistate de Norvegieni. Aia erau singurii care verificau daca totul merge ca la carte. Si da, exercitiile te ajuta in caz de urgenta. Stii ce ai de facut, mai ales cand implica un numar foarte mare de gestionat.
Exclud nucleara, că atunci suntem pa.
În caz de amenințare reală urbea mea de 30000 de locuitori are DOUĂ adăposturi, capacitate câteva sute de persoane, dar și astea două sunt în stare jalnică, asta după ultima știre din data de 3 martie 2022. Primarul promitea atunci că se vor lua măsuri. Eu am 1,78 m și bat suta de kg, dacă citește dumnealui pe aici. Pentru măsuri zic.
Și nu știu semnficația alarmelor.
O fi mai bun beciul de la garajul meu?
Nu sunt nici ultraortodox practicant.
Plus boli cronice.
😟
Comentariu beton!11
Știți vorba aia : orice minune ține 3 zile? Mai vorbim peste o săptămână sau peste un an și tot la fel va fi, adică nu se va întâmpla nimic. Educație zero, adăposturi zero, sirene și alte cele tot așa.
Am vrut sa comentez la articolul anterior că la alarmele astea ar trebui sa facem ce scrie la carte: să știm unde sa mergem ca sa ne adapostim, pe scări sau cu liftul, pe ce ușă, ce înhați când pleci, ce sa ai pregătit intr un rucsac în caz că se întâmplă, etc. Noi suntem așa de obișnuiți cu sirenele astea, că nu știu cum vom fi anunțați și convinși că nu mai e exercițiu, ci e „the real deal”
In primul rand se bifeaza ca s-a facut exercitiul. Apoi se infiinteaza o comisie care sa analizeze rezultatele. Apoi… ho, stai sa avem comisia!
Io ma bag in beci. Am suc de rosii, varza acra, tuica si compot. Bine, nush cat aer o sa mai fie, da nu intram azi in detalii…
Comentariu beton!16
@Irinoush, La combinatia aia de „alimente” e nevoie de multa… hartie igienica🙃
Ia uitati-va aici:
https://www.youtube.com/watch?v=otleYgHRyFA&t=149s
Deci, la nivelul judetului Constanta sunt 114 adaposturi cu o capacitate de 26.000 locuri la 500.000 de locuitori. Asta ar fi cam 5% din populatie. Iar evacuarea se face printr-o usita si un tunel probabil prin tararea pe coate si genunchi. Asa ca noi astia supraponderalii nu merita sa ne mai obosim ca riscam sa blocam tunelul !!
Macar sa le dam ceva puncte astora de la ISU Dobrogea pentru efort!
0
Locul unde nu s-a întâmplat nimic… România… De fapt s-au întâmplat mai multe lucruri bune, și sperăm să se întâmple și de acum încolo. Dar mai avem de așteptat. Așa sper, să se întâmple și mai multe lucruri bune.
@MV Am un comentariu în care spuneam de adăposturile din Focșani că nu știm dacă există și pe unde or fi! Nu știu cu ce am greșit că mi-a fost trimis la aprobare și apoi a dispărut! Nu țin morțiș să apară, dar vreau să înțeleg ce-am greșit, ca să nu repet greșeala!
Sorry, văd că a apărut! Nu știu ce s-a întâmplat!
Cică tre să verificăm lista adăposturilor, să vedem care-i cel mai mai aproape de noi.
https://adapostulmeu.ro/
Pipera, nu am auzit nimic. Din ce am înțeles, nici în Berceni nu s-au auzit. Blocul nostru a fost marcat cu un semn care am înțeles că înseamnă ca ne putem adăposti în subsol. Dar a trebuit să aflăm întâmplător că asta înseamnă de la cei care au văzut o știre trecătoare la tv și noi nu ne uităm la știri la tv…
Eu nu am auzit nimic, nu știu dacă a funcționat ceva sau nu, dar pe primăria din sat există o sirenă din asta. Habar n-am să existe vreun adăpost însă.
Oricum, dacă pică vreo nucleară putem spune adio. Dacă nu, și drumul nu e bombardat sau cu vreo restricție de circulație, fac aproximativ o oră până la moșie, unde există beci și câteva zeci de litri de bere și vin. Măcar mor fericit 🙂 Dincolo de glumă, am vreo două cutii cu chestii de bază: chibrituri, cuțit, bandaje, fluier, sârmă-ferăstrău, niște bețe luminoase, o pătură termică, două pelerine de ploaie și niște batoane energizante. Că tot am amintit de ele, cred ca ar fi cazul să le verific, că au vreo patru ani deja. Sper să nu ajung să le folosesc vreodată (nu că ar face altceva decât să îmi prelungească suferința vreo câteva zile, da totuși… cine știe).
Confuzie totală. Mai înainte și în urma articolelor tale, i-am sunat pe ai mei la Ploiești. Mi-au spus că s-au auzit alarmele, dar exact cum s-a mai spus aici, dar unde să se ducă?! Ploiești, rafinării, „deloc” nu va fi luat la țintă.
@Marius, la pag 43 Ploiesti,
https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf
Nici asta nu se ia în serios. Offf!
Și suedeziilor le e frică de ruși. Și nu de ieri de azi. Știu ei de ce.
Știu că nu ajută la nimic dar poate vreți să știți cum e in alte țări? Las linkul mai jos dar e in alta limba. Dar bine să aveți sursa. La noi alarma se verifică de patru ori pe an in zi și oră stabilită demult. Toți o știu. Mesajul e :Dacă auzi alarma în alte zile sau alte ore în funcție de semnal urmezi anumite instrucțiuni. Printre altele să dai drumul la radio pe un anumit program. Toți avem in case lada de urgență unde printre altele și un aparat radio ( baterii+ dinam+ încărcare solara – la care poți încărca și telefonul).
https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/vma-sa-varnas-allmanheten/sa-later-utomhuslarmen-vid-kris-krigsfara-och-krig
Vorba americanului, you have no idea how complicated it is.
Am văzut (nu o mai găsesc, dacă o are cineva rog s-o lase) o „listă” cu ce fel de alarmă e. Cu sunete cu tot. Îmi amintesc finalul, că după vreo 5 secunde de pauză sau așa, dacă alarma ține 10 secunde, înseamnă că e pe final. Atât am putut eu să memorez.
Apropo, mi-a plăcut detaliul acesta cu pozele: https://i.ibb.co/G5ZzBpb/image.png
Intrebarea asta am adresat,o unui sef de la Isu acum 5 ani,,, n,a stiut cu subiect si predicat sa raspunda,,, a zis doar ca s,a dat directiva de la guvern( arahat mai exact) sa urle sirenele alea de,ampulea miercurea….
Știi meme-ul ăla cu popcorn-ul? Exact așa îs și eu acu să văd ce finalitate are acțiunea asta. Că de când mă știu, trăit în țară, nu am știut niciodată ce înseamnă alarmele și unde ar trebui să mă adăpostesc în funcție de tipul fiecăreia.