Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! Secțiunea de NEWS am prezentat-o puțin altfel după ce m-am inspirat temeinic de la Krossfire. Dacă vă place noul format un feedback ar fi de ajutor. Canalul de Discord o să fie prezentat duminica viitoare pentru că nu m-am prins cum fac botul să pună ce muzică vreau eu. Să îi dăm drumul la treabă, zic.

🆕 Dacă legendarul Ozzy a anunțat că zilele lui de turneu s-au sfârșit, germanii de la Powerwolf au scos un cover după Poison, grecii de la Black In Beast au ieșit cu un clip nou la Blade Runner melodie care face parte din ce la treilea album al lor Dark Connection.

🆕 Danezii de la Pyramaze se pare că știu cu muzica, iar Entheos anunță prin noul single următorul album.

🆕 Băieții nebuni de la Electric Callboy au scos clip la Mindreader cea mai serioasă melodie de pe albumul Tekkno, și cred că oamenii vor să demonstreze că pot face și altfel de muzică, la fel de mult surprind, nu că ar fi prima dată și cei de la Falling In Reverse.

🆕 După nouă ani de absență suedezii de la Deathstar revin în forță cu un  nou single, iar death-erii de la Mariana Rest fac ce știu ei mai bine, haos.

🆕 Hamburghezii de la Lord Of The Lost ne arată că goticul nu este mort, nu este chiar goticul ăla old-school, însă nici nu este rău iar Within Temptation au scos clip din turneul lor cu Evanescence, nu știu dacă Amy et Co au mai scos ceva nou.

🆕 Rising Insane plini de energie, un metalcore așezat cu rădăcini înfipte bine în hardcore și ce poate merge mai bine după un metalcore cu breakdowns ca la mama lui decât un  Stand Atlantic cu ceva pop punk.

Acum trecem la dans:

➡️ DOROTHY- Gifts From The Holy Ghost (Hard Rock) – 2022

Povestea este foarte simplă, dezarmant de simplă. Am ascultat la începutul anului trecut Rest In Peace, single-ul care anunța lansarea albumului menționat în titlu. În situații de genul, în cazul meu, lucrurile sunt iarași extrem de simple. Nu este un secret că îmi plac femeile extrem de mult, este normal, sunt un bărbat viu, iubitor de orice este frumos.

Pentru că era întâiași dată când luam contact cu grupul în care era această doamnă, am căutat chestii care nu aveau neapărat legătura cu performanțele ei vocale, fotografii, videoclipuri, chestii grafice. Și am fost surprins, plăcut surprins, Dorothy Martin este o frumusețe de femeie, songwriter cunoscut, cu o voce excelentă, umor și modestie. Și apoi am uitat că mi-a placut albumul, că îl aveam de pus în library pe YT Music și că trebuia să îl aduc și aici, în urechile voastre.

Salvarea a venit de la Krossfire care mi-a trimis pe wapp, Black Sheep și cum ochilor mei și urechilor le-au plăcut, având ceva treabă, l-am rugat să îmi trimită ceva link la ceva album. Când am dat cu deștu pe link, hop, direct în YT Music, albumul era bifat, dat like și atunci în mintea mea scurtă au început, timid, să își facă loc lumina aducerilor aminte.

Albumul are și o poveste în spate, unul dintre membrii band-ului după ce a luat o supradoză de heroină a cam intrat în comă, Dorothy și ceilalți au format un cerc în jurul lui și s-au rugat . Miraculos sau întâmplător omul și-a revenit, 911 chemat de oameni, doar a constat revirimentul, totul a fost bine că s-a terminat cu bine. Experiența nu tocmai plăcută a inspirat-o pe doamnă și pe ceilalți și uite  așa a ieșit albumul.

Bogdan și Krossfire în secțiunea de comentarii a rubricii cu muzică a primului, făceau referire la cât de multe femei foarte bune instrumentiste sau vocaliste au apărut în ultimul timp în metal, parcă cumva barierele restrictive și deseori misogine ale genului s-au prăbușit. Mă bucur pentru că metalul are doar de câștigat.

Băieților le poți da lejer  dreptate dacă doar arunci o privire la melodia de deschidere, A Beautiful Life în care Dorothy cântă și arată întru-un mare fel. Pe disc este muzică pentru toată lumea, o pot asculta și eu ca iubitor de extrem dar și unul ca Vasilescu care nici măcar nu știu ce ascultă și sincer îmi este frică să îl întreb.

RATING : BUN

➡️ For I Am King – Crown (Melodic Death/Melodic)

Tendința tuturor specialiștilor este ca toate trupele de gen, mai alesc cele care vin din zona unde Gothenburg sound este rege, care au o femeie la voce sunt comparate automate cu mult mai cunoscutul band Arch Enemy. Nu am nimic împotriva comparației, însă am observat că o parte semnificativă a celor din fenomen o acuză pe Alissa că a diluat moștenirea lăsată de Angela și că Arch Enemy și-a pierdut spiritul.

Iarăși, nu am nimic împotrivă, este deja clasica discuție Metallica vs Megadeth, Big Four ar trebui să fie cu Kreator sau Sodom și nu cu Anthrax, Accept cu Tornillo vs Accept cu Dirkschneider, o opinie este o opinie și o respect însă nu pot trece peste accesele de ură îndreptate spre o artistă care a ridicat, din punctul meu de vedere, nivelul celor de la Arch Enemy.

Alma Alizadeh tipa cu vocea din For I Am King îndeplinește toate condițiile necesare ca să se impună pe scena unde tot mai multor femei nu le mai este frică să arunce uniforma de Barbie, aia care place la tot poporul. Totuși mai este mult până departe.

Trojans este dovada clară că melodic death metalul și metalcore-ul chiar au ce căuta, în dozele potrivite, împreună.

Crown este un album bun, instrumentele lovesc la fel de distructiv ca un topor viking, vocea are doza potrivită de răutate și forță. Se poate apropia de Deceivers? În nici un caz, asta nu înseamnă că negăm creația olandezilor. Este una bună, face cinste genului dar și lor. Recomand cu căldură să nu îl evitați.

RATING : BUN

➡️ Crippled Black Phoenix – Banefyre (Progresiv Metal, Post Rock)

Am amânat orice menționare a celui de al doisprezecelea album al englezilor, apărut anul trecut, până nu am fost sigur că voi avea o părere cât mai obiectivă. Recunosc că am mai citit și diferite recenzii de pe afară care mai mult mi-au alimentat nehotărârea.

Mi-am luat inima în dinți și am procedat ca de obicei, am dat drumul albumului în căști și am început să scriu, cu muzica în suflet și în cuvinte. Am ales la întâmplare Ghostland, a treia melodie de pe album și am fost, cum să spun, cucerit de-a dreptul, mai ales că singurul vers este, I evighet vi vandra, utan mal oandlighet care se pare că înseamnă in eternity we wonder, aimlessly infinity. Muzica care împachetează cuvintele alea puține și neînțelese, este absolut halucinant de bună.

Wyches and Basterdz m-a convins definitiv că este albumul care își merită locul în ediția de duminica asta, și că piese de pe el vor ocupa o bună perioadă locuri pe playlist-ul meu.  Și indiferent ce spun alții, oamenii ăștia cântă un doom progresiv cu influențe de post-rock și alte chestii pe care nu le-am identificat încă.

Un album plin de emoție, care nu trebuie ratat, dimpotrivă, savurat acord după acord, minut după minut.

RATING : FOARTE BUN

➡️ Reliqa – I Dont Know What I Am (Progresiv/Alternativ/Experimental)

Se pare că cireașa de pe tort ne este livrată tocmai din Australia, sub forma unui EP scos de o trupă de care nu am auzit dar de care sper din tot sufletul să mai aud destule.

Meritul este al YT Music care după ce mi-am terminat de ascultat nu mai știu ce album, de care fusesem dezămăgit, mi-a băgat el la related ceva care m-a catapultat dupa nici un minut din melodie, spre camera unde era telefonul.

M-am lămurit rapid că ce ascultasem făcea parte dintr-un EP scos în 2022, l-am marcat și spre deosebire de alte cazuri, nu l-am lăsat pentru mai târziu, de frică să  nu uit și de ăsta, așa că I-am dat play.

I Don’t Know What I Am este exact ca borcanul plin de fursecuri ale bunicii, un paradis al papilelor gustative, cu dulciuri asortate cu miros de rai, numai că în cazul lor iese o muzică incredibil de bună.

Tot ce sper este ca trupa asta să nu se oprească aici, pentru că, pe toți zeii cunoscuți și necunoscuți, au talent să umple multe albume de acum încolo. Iar Monique Pym fata cu vocea, are inocența aia de Drew Barrymore, cu păr de înger dar cu glas care taie prin carne.

RATING : EXCELENT

În încheiere aș vrea să vă întreb dacă vreți un număr mai mare de albume sau sunt de ajuns patru sau cinci și o parte mai generoasă de NEWS?

Până data viitoare, al vostru Edelweiss se înclină, vă mulțumește pentru încă o duminică împreună și vă roagă să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de ai voștri.

Pentru recomandări sau alte gânduri, puteți folosi [email protected], promit să nu mușc.