Eram în mașină, ne întorceam din Grecia, când mi-au spus gâzele mele că ele abia așteaptă să înceapă școala. M-a lovit atât de tare vestea, că era să-mi scape naibii volanul din mână. Cu greu mi-am revenit din șoc.

De-aia, dacă tot începe școala azi… Ah, aici trebuie să deschid o scurtă paranteză. Domn Cîmpeanu, sper că v-ați cumpărat ladă frigorifică peste vară, ca să aveți loc pentru toată „carnea” trimisă cu drag de copiii cărora le-ați furat două săptămâni din cea mai frumoasă vacanță a anului. Da, știu, le-ați mai dat o săptămână în octombrie, să v-o băgați și p-asta tot în locul ala unde nu vă bate soarele. Am închis paranteza.

Așa, acum că m-am răcorit, revenind. Dacă tot începe școala azi, și toată lumea nu va vorbi decât despre asta vreme de câteva zile, mă gândeam că nu putem să facem noi notă separată.

Așadar, dragii mei prieteni studioși, vouă vă plăcea că începe școala? Că io (siderat fiind, dar fără să las să se vadă, doar n-o să descurajezi copiii când zic că vor să înceapă școala) le-am întrebat pe fete ce le face atât de nerăbdătoare. Cică abia așteaptă să se vadă cu colegii, să-și cunoască profesorii (au trecut în clasa a cincea), să chestii.

Răspunsuri care m-au destabilizat și mai tare. Nu știu, poate eram eu defect, dar să mă întâlnesc cu colegii era ultimul lucru pe care mi-l doream. Deși cu unii dintre ei am rămas amic sau prieten peste ani, nu-mi doream absolut deloc să mă reîntâlnesc cu ei în contextul sală de clasă, bănci, catedră. Băi, DAR DELOC. Cât despre cât de tare așteptam să-mi cunosc sau revăd profesorii, cred că nu mai are rost să dezvolt, nu?

Iar toate astea se întâmplau în contextul în care n-am fost un elev slab. Am fost un mediocru sclipitor, cu inserții de excelență, pe alocuri. Dacă s-ar fi putut ca școala să aibă ca materii doar limba română, istorie și geografie, aș fost cel mai tare elev al României. Bine, cu condiția ca la geografie să nu fiu nevoit să învăț altitudini de munți și alte mizerii. Iar la istorie să nu te întrebe nimeni anii în care a domnit nu știu ce voievod sau a fost îngropat înpiramidat faraonul lu’ pește prăjit. Să fie suficient să știi doar perioada aproximativă în care s-au petrecut lucrurile.

Apropo, câți dintre voi știu, fără google, anii între care au fost pe tron ăi mai cunoscuți dintre domnitori?

Io-i știu pe: Ștefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu, Vlad Țepeș, Mihai Viteazu și Neagoe Basarab. Mă rog, nu i-am pus în ordine cronologică, dar p-ăștia îi știu. Or fi mulți, or fi puțini, habar nu am, cert e că uneori mă întreb dacă mi-a folosit la ceva să am informații de genul ăsta stocate în memorie.

Nfine, hai c-am început s-o iau pe câmpii. Ziceam că pentru mine nu exista nimic mai nasol decât începutul școlii. Mă obișnuiam în două-trei săptămâni, dar până să mă obișnuiesc, în fiecare dimineață în care mă trezeam și-mi dădeam seama c-a început școala, mă umfla plânsu’.

Și-acum vine întrebarea pentru voi: erați ca mine sau și voi așteptați cu nerăbdare să înceapă școala?