Că tot se discută de trei zile încoace doar despre bame, nebame, praz, nepraz, mâncare pentru săraci și pentru mai puțin săraci, vreau să las și eu aici mâncărurile de „săraci” după care sufletul meu tânjește aproape în permanență.
Unu. Nicio mâncare, niciodată, indiferent de la ce restaurant, indiferent de cine este gătită, nu va putea să egaleze cartofii prăjiți cu o ochiuri făcuți de mama. Cartofii ăia aurii, crocanți, cu ouă ochiuri ușor rumenite pe margine și cleioase la interior. Dă-mi așa ceva și-o să refuz orice mâncare de la orice restaurant din lume, făcută de orice Chef despre care ați auzit sau nu.
Doi. Odată la ceva timp, simt așa un fel de chemare inexorabilă în organism, moment în care las orice fac, mă ridic pe pilot automat de pe scaun și mă duc la cel mai apropiat megaimaj. Iar acolo îmi cumpăr câteva sute de grame de parizer. Cel mai simplu parizer pe care-l au. După care mă mai și duc la mine în piață, unde e o brutărie care face pâine caldă, din aia cu coaja crocantă și miezul moale, aburind. Mă întorc acasă și mănânc ca ultimul neanderthalian parizer cu pâine caldă, cu o satisfacție greu de explicat prin cuvinte.
Trei. Aș putea să mă hrănesc toată viața mea doar cu salată de roșii (dar din alea cu gust de roșii, care lasă un sfert de castron de zeamă), cu brânză rasă peste, și cu aceeași pâine caldă cu coajă crocantă de la parizerul de mai sus.
Patru. Ar mai fi, desigur, și salata de vinete (fără maioneză, dăăă), dar pentru că n-am știut unde s-o încadrez, la săraci, chiaburi, prosperi, bogați, oligarhi sau Elon Musk, am preferat să mă abțin.
Acum mi-aș dori să aud care sunt mâncărurile voastre de „săraci”, fără de care viețile voastre ar fi cu adevărat mult mai sărace.
Șuncă afumată cu brânză de capră, roșii din grădină și pită de casă.
Ouă umplute.
Pită de casă cu salată de vinete (cu maioneză).
Mămăligă cu brânză și smântână, iar deasupra mujdei de usturoi.
Deja-mi plouă-n gură… 🤤🤤🤤
Comentariu beton!78
JT, îplm, iar ai scris primul, că la asta mă gândeam eu. Bine, am și mâncat zilele trecute la mine la țară. De fapt de mai multe ori, nu o dată. A, și mai voiam să zic că m-am spart de saramură de pui și pâine în țest. Am stat acolo o lună de zile.
V-am pupat.😄😄
Comentariu beton!51
🤣🤣🤣🤣
@JT, o singură întrebare – matale prin „șuncă” înțelegi ceea ce eu înțeleg prin slană? Slănină? Slăninuță? 🤤
Vielen Dank im Voraus für die freundliche Unterstützung 😁
Comentariu beton!22
@(altă)Iulia:
slană=clisă=slănină
șuncă=jambon
Șunca nu-i slănină.
Io niciodată n-am confundat clisa cu șunca. 😎
Comentariu beton!25
@JT, pfiu, mai m-am liniștit, mă luase ușor cu palpitații, bine că m-ai lămurit 😁
In facultate aveam o mâncare preferata cu un coleg vecin cu mine. Puneam mult ulei de măsline intr-o farfurie, adăugăm multă sare și încingeam pâine proaspăta in el. Mâncam cu ceapa verde pe care o furam noaptea din grădinile din zona.
Comentariu beton!14
Tocmai ce mi am facut un castron maaare de salata de rosii cu ceapa rosie de la mama din gradina, si vreo 3 felii cu salata de vinete.
Iar mancarea mea preferata e fasoleaaaaa frecataaaaaa
Șuncă afumată cu brânză de capră
ce plm e de saraci aici?
Pfff relationez si cu parizerul, sau mai degraba cu crenvustii. :))) dar salata cu rosii bune este vis. Fugaresc o doamna lg complexul unde stau, care din duba vinde rosii d-alea bune. Nu mai vine acu 😔 am ramas cu cartoane de la megaimaj. Ceva idei, ca la obor n-ajung curand? Pliz help😋
Comentariu beton!18
Lu’ fiu-meu ii place mortadella. Anul trecut când am venit în țară i-am zis :”Stai tată să-ți dau eu mortadella românească”. Și i-am dat parizer țărănesc. Verdictul? Păi e mai bun decât mortadella! Mâine mă duc să-i iau 🤣😂🤣
Când eram eu mai mic, acum muuuulți ani în urmă (suntem cam de aceeași vârstă) mama îmi făcea „cuiburi” de parizer. Tăia parizerul dar nu îndepărta coaja. Îl punea la prăjit și când începea să se curbeze arunca un ou în „cuib” care se prăjea acolo și el. Abia după îndepărta și coaja.
Și așa mâine mă duc să cumpăr parizer, cred că fac și niște cuiburi.
N-ai avut ce face și mi-ai întărâtat poftele. Offff și cât mai e până mâine 🤤🤤🤤
Comentariu beton!34
Piata Volanta Nerva Traian.
Vezi pagina lor de FB!
Pita cu unsoare.(untura)
Comentariu beton!52
Asta-i aperitiv. 🤭
Comentariu beton!21
1. Cartofi prajiti cu mujdei de usturoi
2. Salata de rosii cu branza
3. Paste cu pesmet si scortisoara
4. Bors de sfecla rosie facut de mamaie.
Comentariu beton!36
mujdei de usturoi = pleonasm
@Phaff ma ierti, la mine acasa asa-i zice. Prea tarziu sa ma mai dezvat acum, dar o sa incerc sa tin minte 🙂
Comentariu beton!22
@Phaff: mujdei de usturoi = licență poetico-gastronomică. 🤪
Comentariu beton!57
Duamneee, ce pofta am si eu cateodata de parizer. Dar mi-o inving mereu. Nu din griji nutritionale, dar cum am fost sarac rau in copilarie, parizerul a tinut prea mult loc de carne. Si mi se pune un nod in gat care bate pofta.
Dar, si nu stiu daca se incadreaza la mancaruri de saraci, imi mai cumpar de la Mega snitele de soia gata facute, le incalzesc si le savurez asa, unul cate unul.
Comentariu beton!23
Cartofi prajiti cu ochiuri, vinete cu/fara maioneza, parizer cu mustar, salata boeuf, sarmale in foi de varza, orice tip de carnati, paine cu unt si salam de sibiu si ori de cate ori am ocazia, mici si snitele. Ca desert, placinta cu mere, multa umplutura, nu faina dulce.Stiu, neam de sacosa.
Sigur, bagam fructe de mare, vite in sosuri/sange, o ardem pe international, dar pe alea de mai sus daca le prind pe mese, e jale.
Ps: sa ma pupe-n c.ur familia Buhnici cu saracia lor. Nesimtiti!
Comentariu beton!109
Io nu dau clisa și șunca afumată pe nici un fruct de mare și pe nici o vită, pot fi ele gătite de Gordon Ramsay.
Comentariu beton!38
Bai JT, la 40 lei kilu, slanina afumata numa mancare de saraci nu e. Cre ca gasesc creveti mai ieftini la promotie. 😁
Comentariu beton!62
„Sunt sărac cu pretenții”. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!48
Si la 51 lei/kg branza veche de oaie, numa mancare de saraci salata de rosii cu branza !!!
La mine cartofii prajiti (de mine,in cratita zepter..) cu orice sau fara, sarmale (iarna) in foi de varza ,vinete salata,oricand . Vara supa de rosii cu taitei.
Comentariu beton!13
Cartofii prăjiți ai mamei, aurii, ușor crocanți, moi și dulci înăuntru, cu o boare de brânză rasă de oaie peste și ouă cleioase.
Făcuți de mine le lipsește ceva. Mama. Privirea ei mulțumită în timp ce mă privea mâncând.
Comentariu beton!179
Băi, fraților, urâte pe dinăuntru mai sunt organismele astea două. I-aș bate numa-n gură cu o legătură de praz din ăla de săraci.
Io cred că ăștia vor endless mu.e și nu știu de unde să o ia. Continuați tot așa, eforturile or să vă fie răsplătite.
Comentariu beton!91
Dar ai vazut? Pare ca se iubesc sincer. Cine se aseamana se aduna.
Acum, strict pe comentariul cucoanei:
1. E clar ca nu stie sa gateasca prazul. Care daca il rontai asa direct, da, mai bine il dai la vaci. Dar intr-o mancarica de praz cu legume si masline negre, scazuta cat trebuie, iti musti si degetele cand intingi cu o coaja de paine. O mancare de saraci tare gustoasa, fac in fiecare vara.
2. Bamele nu sunt o mancare de saraci. Costa ceva, si pe buna dreptate, sunt un aliment nu foarte gustos dar foarte satios. Si au o textura aproape unica, ai impresia ca mananci legume si carne in acelasi timp.
Comentariu beton!48
Pâine prăjită pe plită, stropită cu ulei și unsă cu bulion, apoi presărată cu ceapă tocată fin. O delicatesă, amintire din armată, 1996, la grăniceri, undeva pe brațul Chilia. Se poate spune că e de „săraki”. dar nouă ni se părea foarte bun.
Comentariu beton!26
Nu pot citi acest comentariu fara sa mi se umezeasca ochii. M-as fi asteptat sa imi lipseasca acei cartofi cu ochiuri cand voi fi batran, dar iata ca sunt tanar si n-o sa mai vad niciodata acei cartofi si acea privire.
Comentariu beton!39
Pită cu cuțit! 🙂 (pâinea proaspăt prăjită se unge cu untură de porc. Pâinea fiind caldă, untura se topește repede, n-o vezi când intră în pâine în timp ce o întinzi cu cuțitul; de aici expresia născocită de o minte de copil). Cu sare grunjoasă presărată moderat peste și usturoi.
Plus sora ei mai fițoasă, friganeaua. 😉
Comentariu beton!52
Nu frecai painea prajita cu un catel de usturoi si apoi ungeai cu untura?
Comentariu beton!40
😀 Mai rar. Preferam să mușc din cățelul ăla de usturoi, chiar ca sălbaticii. Într-o vreme, fiindcă am avut probleme cu stomacul, bunica din partea mamei tăia cățeii ăia în bucățele mici cât o pastiluță și mă punea să-i înghit nemestecați în timp ce savuram delicatesa descrisă mai sus. Zicea că așa se combăteau viermii intestinali!
Comentariu beton!34
Lapte cald, cu cacao, paine rotunda cu unt si miere. Sa curga pe degete si in barba.
Comentariu beton!68
Lapte cu cacaoooo! Vai, ce amintiri! Eu înmuiam pâine în cană! Îmi fac mâine. 🤩
Comentariu beton!41
Iar este MĂCEL în seara asta aici pe blog. Bine că tocmai am terminat de mâncat…
Comentariu beton!48
Și am mâncat bine:
-ciorbă de văcuță
-pulpe cu legume la grătar și mujdei de usturoi
-și niște papanași aruncați așa în scârbă pe o farfurie
Comentariu beton!21
La ce ai zis tu, aș adăuga, pe pâinea proaspătă de la colț:
– slănină cu ceapă și sare
– salam de vară uscat
– brânză de oaie cum aducea tataie de la piață, cu unt
– salam Sibiu ( nu știu dacă se încadrează, dar mie-mi aduce aminte de multe chestii)
Comentariu beton!29
Imi ploua in gura! Si nu am in casa sarakii din astea.
As manca niste salam Victoria cu mustar infipte bine intr-un colt de paine proaspata.
Comentariu beton!22
Cartofi prăjiți cu ouă ochiuri şi telemea (preferabil de oaie) rasă deasupra
Salam Victoria cu pâine proaspătă şi coajă crocantă plus muştar
Slăninuță/jumări cu ceapă roşie
Salată de vinete
Salată de boeuf cu mere şi fără mazăre (ştiu, blasfemie!)
Tăiței cu varză/mac/nucă
Paste cu sos de roşii
Porumb fiert cu puțină sare
(Cred că ar mai fi, dar nu vreau să leşin)
Comentariu beton!45
Chiftele, salata de vinete cu brânză telemea și roșie, pateu cu roșii, parizer, pâine cu unt și brânză sărată plus ceai de mentă, urzici cu usturoi, salata de roșii cu pâine înmuiată în ea, cartofi prăjiți cu salata verde cu ceapa și oțet, slănină cu ceapă. Beat this!
Comentariu beton!26
Cartofi pai prăjiți în untură (eventual mâncați cu pâine și mujdei)
Ouă ochiuri moi cu pâine
Pâine prăjită frecată cu usturoi și ulei (de ala gros, de la moară sau din piață)
Comentariu beton!18
tocinei! adică niște cartofi dați pe răzătoare, o mână de făină și un ou!
Comentariu beton!22
„Hashbrown” curat, tocineii ăștia. O bunătate! Stiu englezii de ce ii mănâncă la mic-dejun
Nu, tocineii sunt din cartof crud, hashbrown din piure. Alta textura
Gromperekichelcher din Luxemburg seamana… miam
Placintele cu brînză coapte de mama cu compot de zmeura și vișine tot făcut de mama cu fructele din gradina. Dacă știe mama că venim acasă întotdeauna ne așteaptă cu placintele calde. E așa o tradiție de familie. Pe lîngă astea sarmalele, zeama de casa cu tăietei, clătite și dulci și sărate.
Comentariu beton!16
Se iau 4-5 cartofi, se taie ffff subțiri (cam cât e grosimea unei spaghete), se bat 2-3 ouă, se taie 2 cârnați de casă (afumați și iuți, obligatoriu) în felii foarte subțiri și se amestecă ca și cum ar fi omleta. Prăjite la foc mediu în jur de 10 min, se face un fel de budincă, peste care se presară brânză de care vrea fiecare. Obligatoriu, lângă, salată de roșii cu ardei!
POFTĂ BUNĂ!
Comentariu beton!29
Cartofi prajiti cu mujdei de usturoi
Ochiuri
Salata de vinete
Pâine cu untura.
Puii mei, mănânc ca sarakii, dar tre sa ma.invat cu lucsul
Comentariu beton!26
Fasole! Iahnie, frecată, ciorbă! Cu sau fără afumătură! Musai cu salată de ceapă rosie! Tocană de cartofi, cu cârnați afumați, dar merge și fără! Pită cu untură, boia și ceapă ș-o țâră de sare, cu ceai de cozi de cireșe! ( gustarea preferată a fiică-mi când mergea la mama!)
Comentariu beton!28
Cârnați de porc uscați și afumati făcuți pe jar în sobă de bunica, pită cu smântână de la laptele fiert cu gem, slănină cu ceapă și o coajă de la o pâine aburindă (mergeam la brutărie în sat și stăteam la coadă cu babele, iar pe drum din 4 pâini, una ajungea jumulită), vai cât praf mi-a intrat in ochi și ce dor imi e de bunica și de copilărie.
Comentariu beton!26
Salata de vinete cu maioneza.
O felie de cozonac cu multa nuca, langa niste lapte caldut (sau smantana din lapte pusa pe felia de cozonac). Si nu mai pot asta din cauza de intoleranta la lactoza 😁
Sarmale (cu varza proaspata facute).
Comentariu beton!13
”budincă de gris”. mama a primit rețeta pe vremuri, când făina era pe cartelă. niște ouă mai dădeau găinile lu’ tataie, niște lapte mai prindeai la magazin după ce lăsai sacoșa la rând de seara, dulceață mai făcea.
e printre primele mâncăruri cu care am avut șocuri de traducere. aparent pt restul omenirii ”budincă” înseamnă orice altceva.
”budinca de gris” a lu’ tanti Nuți de la Vâlcea e ca un blat de prăjitură/tort la care se pune gris în loc de făină. după ce să răcește se însiropează cu lapte cald, spre fierbinte, bine îndulcit și aromatizat după preferință, apoi toată compunerea se decorează cu fructe din dulceață (nu acoperită cu fructe, dar nici 2-3 acolo, ci cât să fie pe fiecare felie măcar o boabă de fruct; de preferat dulceață de vișine). când se răcește bine, se dă la frigider.
prăjitura asta rece, cu laptele rece, dulce, mustind în ea, combinația cu dulceața fructului…….
mă duc să mă dreg cu niște kinder-felie de lapte făcută de mine personal, că dau naibii în ulcer.
ah, și tocăniță de cartofi cu tarhon. când eram eu mică avea mamaie o tufă în grădină, nu concepea tocănița fără tarhon. apoi a secat planta la un moment dat.
Comentariu beton!29
Budinca asta era preferata mea cand eram mica!!! Si acum imi fac uneori. O prefer in locul oricarei alte prajituri.
Si inca o chestie de saraci de care imi e maxim de dor:facea bunica in zilele de post un fel de strudel cu mere,doar ca era cu aluat de paine. Gustul ala mi se parea geniiiiiial!
Comentariu beton!12
Slanina afumata cu ceapa rosie. Salata de vinete (am facut saptamana trecuta, nu va fi niciodata ca a mamei). Galuste cu prune. Salata de rosii cu painea aia calda rupta, urmarind sa nu irosesc vreun strop din sosul ala creat de rosii, ulei si furculita. Turtele coapte pe plita la mamaia. Snitelele mamei (nu stiu sa zic cum si ce facea, nu exista snitele mai bune). Paine proaspata cu pate (al mai ordinar, nu conteaza). Friganele
Comentariu beton!21
Turtă cu lapte bătut în puținei. Îmi este foarte dor să mănânc așa ceva, din păcate nu mai are cine să facă
Comentariu beton!12
Pe primul loc tot cartofii prăjiți cu ochi. Apoi salată de vinete, icre de știucă, varza călită cu coaste afumate, cum o face mama mea.
Comentariu beton!12
Adevărul e că noi ca nație am fost niște săraci și avem o bucătărie mai nesănătoasă, dacă pot spune așa. Doamna cred că are ceva sange albastru în corpul ăla de minoră, mânca doar camembert cu struguri si nuci si acelea hrănită de bonă. Numai snobi, alt exemplu de bărbat stricat de femeie (Buhnici și Moisescu, ambii îmi plăceau înainte). Mda, îmi plac sărăciile: parizer, pufuleți, șunca de țară cu ceapă lângă, zacusca.
Comentariu beton!30
Io dau €1 pe punga de pufuleți. 😎
1 euro, John? Ajung la concluzia că ceea ce era considerată săracie înainte, acum sunt lux: de la bunicul știu că doar porcii mănâncă cartofi, fasolea era de amărâți mămăliga la fel. Ce liste s-au pus aici numai de săraci nu sunt 😄.
@Oana: io știu că mămăliga-i „de săraci”, dar nu mă interesează. Pentru mine, gustul primează.
Ce n-am mai mâncat de când eram copil:șerbet de casă, făcut de mamaie,ce e în oraș nu are decât o umbră din ce făcea ea,iar cartofii prăjiți cu brânză de țară, de-aia de ajunge acum și la 50 lei kg ,e gustul maxim,și cu mămăligă caldă. Aș vrea să-i spun totuși buhnicioasei că bamele sunt scumpe,comparativ cu 1kg de carne macră, fără os și grăsimi.
Comentariu beton!22
Mda, cea mai mare prostie sa citesc la ora asta asa ceva! Mi se face rau, mai ales ca sunt si in pregatire pentru o cursa si fac un pic de foame sa scap de 2-3 kile.Bag un kil de apa rece si ma culc. Multumesc, fratilor!
Comentariu beton!39
Sunt alături de tine în greaua încercare. 🤭
Făcea mama o tocăniță de pui cu găluște…. Asta e mâncarea după care tânjesc. Nu-mi iasă gustul ăla nicicum.
Cîrnati trandafir prăjiți cu mustar și pîine, tocăniță de pui cu mămăligă, ficăței de pui cu mămăligă,macaroane cu pesmet și mai sunt da mi foame că încă nu am cinat
Comentariu beton!16
Pita cu smantana, rondele de castraveti si vegeta. Paste cu pasta de rosii si ton asezonate cu vegeta. Tot felul de chestii in care pui vegeta. Am zis vegeta?
Comentariu beton!16
Boșilor, au murit și ăia cu mânuțele roșii de la articolul ăsta. 💪💪💪
Mai da-le cateva ore.
Eu am renuntat la orice speranta in ceea ce-i priveste (estimez ca sunt vreo 3-4 care ponteaza) cand am vazut rosii consecvente pana si la comentariile cu „Condoleante” din articolul pe care nu am fi vrut sa il citim.
Am realizat ca avem de-a face cu niste jeguri umane ticaloase cu probleme psihice la pachet.
Comentariu beton!26
Să-ți mai spun că toți comentau cândva pe aici?
De la atata usturoi.
Asta e articolul secolului!
Ps: sunt consecvent! In continuare sa ma pupe-n c.ur familia Buhnici! 😂😂
Comentariu beton!16
Au murit de pofta, ca de altfel si noi toti de pe aici :))
Au înviat se pare. Ăștia nu sunt săraci financiar, sunt doar cu duhul.
1/cartofi prăjiți cu oo (2 obligatoriu) așa cum îți plac și ție împreună cu salata de roșii adevărate.
2/slănină cu usturoi. (cum o prepara tata) și pîine calda așa cum îți place ție
3/icre cu coaja crocanta de la pîine și roșii.
Mamaliga.
Cu unt in farfurie, pui deasupra mamaliga fierbinte, mai arunci 2 ochiuri si daca ai razi niste branza. Se amesteca tot, si ca sa mananci rapid pui niste smatana peste.
Bonus: daca mai ramane ceva in castron nu e panica. Bagat la frigider, a doua zi taiat in felii si prajit in tigaie.
Comentariu beton!17
Se iau vre o 4, 5 ardei grasuti si colorate, se curăță de cotor, codițe, seminte, etc, se umplu cu brânză veche de oaie si se hrănesc in ulei pe toate părțile, sărăcie lucie vă zic
Comentariu beton!22
Cartofi prăjiți
Sorici ținuți in saramură cu usturoi
Salată de vinete fără maioneză
Mâncare de varză fragedă cu ciolan/ costiță
Mâncare de praz cu măsline (Eat this, Buhăniti cretini)
Pâine neagră, proaspătă, feliată și unsă cu untură de gâscă
Salată de ardei copți
Mâncarea de bame noi o consider o delicatesă, dar am descoperit-o mai târziu.
Comentariu beton!13
Placinta cu urda si cu marar facuta la cuptorul de caramida.
Ostropelul de vara cu primii pui, primele rosii, primul usturoi…
Si mai punea mama la murat teci de mazare verde…
Aoleu, si p-asta o mancam cruda, era asa de dulce…si bob crud..
Comentariu beton!18
Tocmai am servit o pizza despre care băieții mei au zis că mi-a ieșit excelent. Noroc ca-s satula6la ce-i aici.
Mâncare pe sarakie… Mor după turtele mamei coapte pe plita, calde, cu margarina, că eram prea săraci sa avem unt. Și la mic dejun mâncam pâine cu margarina și ceai.
Slănină afumata de mama acasă era sfântă, îmi e dor. Și borșul ei de fasole cu bureți…. Omg, sătulă, dar cum zice soțul meu, numai eu simt în stare sa spun ca mor de foame în timp ce mănânc. 🤤
Comentariu beton!23
Asta-i oră să postați mâncăruri?! Zău, chiar nu aveți inimă… dacă mă scoateți din minți, vă postez rețeta mea pentru pâine, aia pentru sos iute și mai găsesc…
Comentariu beton!33
Io zic s-o postezi și fără să te scoatem din minți.
Se folosește cca. 1,8 kg fǎinǎ pentru pizza (de tip 550) (Dobrogea – Selgros).
Ȋn prealabil pregătim ingredientele uscate: se amestecǎ ȋmpreunǎ, o ceașcǎ, două, de cereale de ovǎz, orz, 9 lingurițe de semințe de susan, o jumătate lingurițǎ de oregano, o jumǎtate lingurițǎ de coriandru măcinat, 3 lingurițe semințe mac, o lingurițǎ de semințe de in (trebuie rȃșnite separat, pentru cǎ sunt foarte tari) și 9 linguriţe de semințe de floarea soarelui, crude și o linguriță de sare. Cerealele de ovǎz/orz se mǎcină pentru a le sparge ȋn bucǎțele cât mai mici, aproape ca o făină. Tot acest amestec, se ȋncorporeazǎ cu 1,4 kg de fǎina.
Se face o maia…
Se amestecǎ jumătate de cub de drojdie (max. 25 grame) cu cca. 330 – 400 ml chefir (din comerț), 2 lingurițe zahăr. Dupǎ dizolvare, adăugăm 400 g de fainǎ din cantitatea inițială, subțiind cu bere (va fi nevoie de 500 ml bere). O conservă de nǎut (de 400 g) se face pastă, se pune şi o lingură de ulei măsline, ceva apă,… să fie bun, mâncabil. Năutul se încorporează în maiaua de mai sus şi se lasǎ la crescut/fermentat.
Toate de mai sus, maiaua și ingedientele uscate, se vor amesteca adǎugȃnd maiaua treptat ȋn fǎinǎ. de așa naturǎ, ȋncǎt sa obținem ȋn urma frǎmȃntǎrii, un aluat moale, ca de foccacia. Pe finalul frǎmȃntǎrii de vor adǎuga cȃteva linguri de ulei (floarea soarelui, presat la rece sau masline), pentru a ușura frǎmȃntarea.
Se ȋmparte aluatul ȋn 2 pǎrti, din care se vor modela pe hȃrtie de copt, unsǎ in prealabil cu ulei, 2 foi groase, pe dimensiunea tǎvilor de cuptor. Foile se vor ȋnțepa pe toatǎ suprafața cu o furculițǎ, pentru a preveni formarea bulelor de aer prea mari, ȋn timpul coptului și apoi se lasǎ la crescut în tăvi, 50 – 60 minute. Sau, se modelează sub formă de bulci mici, rotunde… 18 bucǎți, la cantitatea respectivǎ de aluat.
Apoi se coc la cuptorul electric, la 180 °C, 45 – 50 minute.
Rezultatul e o pȃine mai densǎ, fǎrǎ afȃnǎtori, conservanți, sau mai știu eu ce chimicale, care nu au ce cǎuta ȋntr-o pȃine.
Comentariu beton!54
OMG cre’ ca din greseala am dat labutza rosie, ma bad
Vroiam sa dau un mega-like – fac paine in casa si clar o sa incerc, multumesc!!!
Comentariu beton!14
Sunt cca, 6 ani de când nu mai mănânc pâine din comerț. Fac săptămânal, o păstrez în frigider și la masă, scot o bulcă, o feliez, o pun în prăjitorul de pâine, cât să o resuscitez și e ca proaspăt coaptă.
Comentariu beton!23
Ce mă mai felicit că am intrat după ce-am mâncat câte ceva, că altfel inundam tastatura 🤣 Da, și eu, ca săracii, mănânc cu poftă: salată de vinete, parizer cu pâine caldă, găluște cu prune, cartofi prăjiți cu ouă ochiuri, salată de roșii.
Comentariu beton!19
Sunt in metrou, ma duc acasa de la sala, imi ploua in gura si-mi vine sa plang :))
Comentariu beton!36
Iată efectele secundare ale mersului la sală. 😁
Cartofii prăjiți cu ouă și brânză de oaie rasă peste ei. Mâncarea copilăriei și adolescenței.
Felul de mâncare preferat vara este piperchi țârgâsiti. Este specific aromânilor – se prepară din ardei grași, roșii și brânză de oaie. Aș mânca nonstop. Și îmi mai plac la nebunie plăcintele cu spanac sau cu praz, tot specifice nouă. Dar îmi plac cele făcute de mine, că le-am adăugat eu niște ingrediente pe placul meu. Pentru cei cărora nu le place prazul, nici nu veți ști ce mâncați. Când le-am dus prima dată colegelor mele, nu au reușit să identifice gustul.
Comentariu beton!26
Cartofi prajiti cu telemea rasa, oua ochiuri si mamaliga. Doamne, iarta-ma!! 😂😂
Comentariu beton!16
Amin! 🥰
Mi-e dor de un ostropel făcut de mamaia, din pui de țară, cu mămăligă din aia mare, învârtită cu făcălețul pe sobă, ș-apoi răsturnată pe fund din lemn și tăiată cu ața, lângă care mergea de minune niște caș frământat cu sare. În ceaun, după mămăligă, turnat lapte proaspăt, lăsat să fiarbă, în jurul căruia ne adunam toate nepoatele și leorpăiam și rădeam la el până rămânea curat, ca nou. Dacă mai era loc și aveam smântână strânsă din oala cu lapte pus la prins, o întindeam și pe ea pe mămăligă.
Aș mânca și eu oricând cartofi prăjiți, făcuți în ceaun. Tot mamaia ne făcea, chiar și la micul dejun uneori, cartofi noi, prăjiți în untură, cu carne la garniță. Nici untura aia de la carne nu era de aruncat, o întindeam pe pâine, cu ceapă și sare. Nelipsita salată de roșii adevărate și ceapă, cu pâine înmuiată în zeamă.
Salata de vinete cu ceapă, tot fără maioneză, urcată generos pe pâine prăjită. Cred că e mâncare de săraci salata de vinete acum, că am cumpărat cu 1 leu și ceva bucata de la piață.
Fasolea scăzută cu ardei copți e iarăși sărăcia la care-mi sclipesc ochii și-mi dansează papilele ca niște cubaneze desculțe.
Și zacuscă… și… Doamne, stai că mor. 🤤
Comentariu beton!34
Mie îmi par super delicioase aproape toate cele enumerate aici și nici n-aș fi zis ca-s de săraci…
La mine ar fi:
– salata de vinete cu sau fără maioneză, cu pâine de casă, roșii si telemea din piață.
– pâine cu unt. Încă n-am aflat exact câtă pot manca. Se mai studiază…
– pâine cu unt și parizer si muștar de ala cel mai ieftin
– murături asortate, de casă, acre de ti se strâng ochii. Goale.
Apropo de cartofi, bunica facea (si n-am mâncat de cativa ani de când mi-a fost rău) cartofi prăjiți tăiați cubulețele, scurgea uleiul si apoi turna ou batut care se inchega doar de la căldura lor. Apoi se presăra cascaval sau branza de burduf și se manca cu murături.
Comentariu beton!25
Am udat tastatura, fata hai, la cartofii aia cu ou peste ei, asa facea si bunica! pfffff…
@Rox, o să încerc rețeta de cartofi cubulețe, cu ou 🥰🤤.
Declar pe propria răspundere că îmi asum dacă-mi leșină fierea. Mi-a fost rău și de la mâncăruri mai proaste, asta pare că merită.
Comentariu beton!14
Am sa-ti povestesc despre fiul meu care e ditamai IT-ul pentru NBA pe Europa si Africa, sta la Londra si locuieste de peste trei ani cu o grecoaica : joi plec la el cu Eurostarul pentru un weekend si mi-a spus deja” Mama, eu si „L” lucram vineri ( de acasa) asa ca tu o sa stai sa gatesti pentru mine si sambata-duminica e program turistic. Urmeaza lista: salata beof, cartofi prajiti („da’ cartofi-cartofi, mama, pe care sa-i cureti tu, nu de-aia congelati”), salata de vinete, ardei copti si „pentru dimineata, mama, imi faci scovergi din alea bune, umplute cu branza!”…aaa, „si ma mai gandesc, pana ajungi tu aici” -este felul doi! :-)))) Da, Vasilescule, mancarea de la mama e cea mai buna, eu nu o mai am dar sunt fericita sa fiu mama!
Comentariu beton!56
Pilaful țărănesc facut de mama.
Cind ajung acasa, in România, maninc pina la refuz. Stiu ca va veni o zi in care nu voi mai găsi gustul asta nicaieri in lume.
Comentariu beton!22
arunca bunica in ceaun un pui de tara, cartofi taiati mari si niste apa, sare, ulei. palpaiau aia la foc mic de dimineta pana la pranz, dar erau bestiali.
a doua chestie sunt carofii prajiti facuti de tata, cand erau pe final spargea 2 oua deasupra, direct pe cartofi. il bestelea mama ca „spurca” uleiul dar lui nu-i pasa 🙂
Comentariu beton!26
Rosii cu caș proaspat si cu ceapă verde, as putea mânca până aș crăpa.🍅
Comentariu beton!15
Mamaliga cu ou fiert, branza sarata si smantana. Amestecate toate impreuna, poate si cu niste unt. Si cartofi prajiti cu usturoi sau dovlecei prajiti cu mujdei, si tocanita de cartofi.
Am fost in weekend in Obor si mirosea a vara si a copilarie…si mi s-a facut tare dor de vremurile alea si de ai mei tineri si in putere cand mergeam la piata cu ei si indesam vara in sacose…
Comentariu beton!21
1. Slănină afumată și telemea din Mărginime cu ceapă verde, de-aia crudă, proaspăt ieșită, și roșii din grădină.
2. Slănină prăjită pe băț, la foc de lemne, picurată pe pită caldă, cu ceapă roșie.
Comentariu beton!18
Jumeri de la untura cu mamaliga rece…sanatate curata 🙃
1. Cartofi prăjiți (cu sau fără brânză de oaie)
2. Turte pe plită
3. Tocinei (chifteluțe de cartofi cu brânză de oaie/vacă prăjite)
4. Caș din lapte de oaie
5. Salată de vinete (fără maioneză, doar vinete și, ocazional, ceapă)
6. Pâine caldă, rumenită
7. Paste cu brânză de oaie
8. Iahnie de fasole
Gomboţi cu prune si pită cu rondele de ceapă roşie pe care s-a picurat untura de la slană la frigare. Îmmmmm, délicieux! Aici găsesc doar prune cat pumnul, nu pot pune zahăr cu scorțişoară in locul sâmberelui ca-mi ies găluştele cât o portocală. 🙄
Comentariu beton!16
Foloseste doar jumatate de pruna si asigura-te ca lipesti bine aluatul, sa nu curga zeama aceea delicioasa la fiert.
1, 2, 3, 4: salata de vinete, fără maioneză!
Comentariu beton!15
Salata de rosii bune cu de toate( ceapa, castraveti ardei) cu branza de oaie si paine calda cu coaja
Bors acru de praz si ce legume se mai gasesc cu ardei iut
cartofi prajiti cu oua ochiuri
Fasole ciorba cu salata de vinete fara maioneza si salata de ardei copti cu o țâra de otet si mujdei
Compot de prune văratice
Painea furnicii in țest -aluat de paine intins bine umplut cu branza de oaie batuta cu o si peste coca se arunca o maina de mălai sa nu se arda cica
Nu am mâncat nimic toată ziua, am ajuns acasă și m-au luat copiii pe sus la opt seara să îi duc pe plajă sa facă o baie, în drum spre casă mă opresc pe la Frate-meu să mă uit la el cum își desface bagajele după mutare, mă așez pe prispa casei lui și zic să văd dacă a scris ceva bloggerul meu de inimă pe care l-am visat acum două seri, citesc ce ii place și în secunda doi începe instant să îmi lase gura apă și mațele să ghiorăie…. M-ai făcut să îmi fie foame instantaneu, mai ales că toată lista ta se află în preferințele mele în partea superioară a topului personal. Completez cu:
– miere de albine pe pâine peste care presar cea mai sărată telemea de oaie
– pepene roșu cât mai dulce și rece, tot cu cea mai sărată telemea de oaie
…. Gata… Mă duc să barbotez ceva 🤗😇
Comentariu beton!21
Aș vrea să pot zice că-mi pare rău, aș vrea… 😁😁😁
Pita cu unsoare si usturou, pita cu slanina si ceapa, aluat de taitei proaspat intins( asa crud), saratele facute la un fel de aparat de presat, acasa, ciocolata de casa.
fasole batuta cu muraturi.
Cand vreau amintiri din studentie: paine cu branza topita si pate!
Comentariu beton!12
Oh, vai! Mi-ai dat de lucru 😁
Mi-ați făcut poftă de parizer. Prima mâncare gătită de mine a fost o tocăniță de cartofi cu parizer. În 88. Sfârșit de eră comunistă. Îmi plăcea smântâna din acele vremuri. Pâine cu smântână și sare. Sau, rar, când găseam unt, pâine cu unt și felii de castraveți murați. Sau cartofi prăjiți cu brânză și smântână. Vă dau un exemplu și din prezent. Supă cremă de ardei copți cu brânză feta. O nebunie.
Comentariu beton!12
Blasfemie! 🤣🤣🤣
Ardeii copți se mănâncă cu cotlet de porc la grătar. 🤤🤤🤤
Comentariu beton!14
Slanina afumata cu ceapa
Cartofi prajiti in untura cu mujdei de usturoi
Salata de rosii cu ceapa si branza veche de oaie
Salata de vinete cu muuulta ceapa
Paine cu unt si sare
Parizer, crenvusti
Jumari fierbinti
Pepene rosu cu paine calda
Si mai am dar mor de pofta 😂😂
Salata de rosii cu ceapa, rosii de-alea zemoase bune, cu paine inmuiata cu mana, dar neaparat la intrecere cu verisorii care pandesc aceeasi zeama, fidea cu lapte, fasole batuta cu o ceapa trasa in ulei pe deasupra
Ptii, drace!!! Tu sigur ești frate cu mine… cartofi prăjiți, ouă ochiuri…iar brânză cu roșii pe venă am, în orice secundă aș mânca, nu mă satur niciodată și să înting cu pâine proaspătă în zeama aiaaa…auuu…iar parizer de la Mega iau și eu când mi-e poftă, nu mai are gustul și mirosul ăla, dar e ok, cu pâine proaspătă și muștar! Doamnee, cu ce-am greșit?
Mie îmi mai place mămăligaaaa… iar aia din ceaun, cu lapte pus pestee… e într-un fel mare!
Mă duc să mănânc, clar!
Pastai galbene late, fără ulei, fără usturoi, doar cu pătrunjel, înăbușite. De vreo 2 ani am găsit congelate si de 3/4 ori pe săptămâna asta rod.
Plăcintă cu carne, varză, cu foi din alea subțiri de vezi fața de masă prin ele, (am făcut sâmbătă), salam de vară uscat!
Mămăliguță cu branza de vaci și smântâna. Poate ca fiind vară am uitat-o.
Oua ochi fierte in apa cu ceapa rumenita peste
Branza cu mamaliguta si smantana. Varza calita, de vara
Mamaliga calda cu lapte rece la farfurie
Refuz sa mai citesc pana mananc ceva, nu e sanatos, ma ia cu ameteala. Revin sa iau notite
Mi-ai facut o pofta de parizer ca m-am dus sa imi cumpar ce gasesc mai apropiat aici, mortadela 🤭 in rest, oricand, oricand, oricand as lasa orice pt un bors de loboda sau chiftelute marinate
Dacă mai citesc, cred ca poți să patentezi articolul asta ca tratament revoluționar pentru cei care nu au gust/miros/pofte post-Covid. Pentru că eu, care de 1 an și 8 luni nu poftesc la nimic, m-am trezit cu balele până la parchet! Aș mânca,în ordine cronologică, următoarele:
1) zacuscă de vinete (caldă) cu mămăligă rece
2) parizer cu muștar și pâine pe vatră
3) salam de Sibiu pe.o felie de pâine proaspătă, crocantă, unsă cu puțin unt
4) cartofi prăjiți cu brânză (de oaie) rasă și salata de roșii
5) ciorbă de fasole boabe cu ceapă spartă cu pumnul
6) o tocăniță inventată de tata, bietul, cu șuncă afumată ușor călită, o grămadă de ceapă ametită peste șuncă, vreo 2 cartofi, și la sfârșit două linguri de smântână bățoasă și un praf de pătrunjel verde tocat. O făcea seara, pe la 11, de ne trezeam din somn de poftă. Nu se pune că în timp ce gătea minunăția asta, canta de zor.
Tot nu mi-au trecut balele, ba chiar încep să sper ca o sa-mi revină mirosul/gustul/pofta…fix după ce m-am ridicat de la masă 😁
Comentariu beton!20
Fraților, îmi plouă-n gură! 🤤
Eu sunt 6 luni pe an în Italia… Abia aștept să vin în octombrie, acasă, pentru că nimic nu mi se pare mai bun decât salata de vinete făcută de mama, aceiași cartofi prăjiți cu ochiuri și brânză rasă(în dușmănie🤤🥴) deasupra, ciorba de afumătură și mămăliga cu brânză.
Semnează o fată cu gusturi simple 🥴
Comentariu beton!13
Cartofi prăjiți cu oua ochiuri și mujdei (neapărat).
Cartofi la ceaun
Bulz
Plăcintă cu branza
Salată de roșii (inimă de bou) cu usturoi cu brânză și pâine (pâine de țară, cu coaja tare)
Salată de ardei copți
Salată de vinete
Ciorba de fasole (sau fasole în pită)
Orice mâncare care se poate manca cu mujdei (de exemplu paine)
Supa de alge (am descoperit-o de curând la un restaurant chinezesc) – excelenta
Supa de sparanghel – tot de curând descoperita
Ciorba de legume
Mâncarea de bame
Șnițele de soia
Și ca desert – pâine cu unt, miere și pasta de susan
Să ne fie de bine!
🤗
Parizer doar de la Mircea Macelaru cu paine proaspata de la brutarie (e una pe aceeasi strada) cu ceapa rosie sau ceapa verde.
Slanina afumata adusa de la tara cu ceapa
Mamaliga cu o tocana facuta din ceapa, rosii, ardei si usturoi, tocate marunt (un fel de pepperonata, cucina povera).
Fasole facalita cu usturoi si un rantas de ceapa si rosii.
Pate Antefrig cu paine
Paine cu unt si un pic de sare (sau unt sarat, dar trecem deja la chiaburi). In copilarie era paine cu margarina si sare.
Ou fiert moale cu paine prajita.
Clatite cu miere si telemea veche si sarata de capra.
Tocanita simpla de cartofi.
Iar mancarea mea de suflet, cea mai confort food dintre toate este piureul de cartofi, dar la cat unt pun eu in el nu prea mai e mancare de saraci.
Orez cu lapte
Iaurt cu fulgi de porumb Forza.
Comentariu beton!13
La ora asta, comentarii care îmi trezesc foamea și toate simțurile…mă duc să beu apă. Fivar rețetele de săraci -bogați. No renunț la apă ieu slănina si-o miros un pic.
Comentariu beton!13
Mi-am mai amintit un fel fain:
– mâncare de păstăi, cu o ceapă călită, un morcov ras pus peste ceapă, 2-3 căței de usturoi, 2 roșii bune, moi, opărite, decojite, tocate, puse peste ceapă, ținute pe foc cât să scadă, apoi pusă combinația asta peste păstăile fierte, la care a scăzut apa; niște mărar proaspăt presărat deasupra și acoperite cât să-și tragă sufletu’.
Merg mâncate și fierbinți și reci, direct din cratiță. Cu 18 lei fac vreo 6 porții, dar sunt greu de măsurat din cauza mâncatului direct de mai devreme.
Da, mâncarea asta e și bună, și mâncabilă oricând, și de săraci.
Eu o fac de câte ori găsesc la piață păstăi faine și vara cam sunt, am doamnele mele de la care iau, să n-aibă ațe și să nu arunc niciuna.
Comentariu beton!15
Jur c-am murit de poftă. Zilele astea rezolv rețeta asta.
Bunica-i zicea mâncare de fasole verde cu păstaia lată, botezată „Juliska”, culeasă din grădină.
Plusez cu altă variantă de mâncare din păstăi – da trebe musai să fie d-alea fragede, nu ațoase. Așa. Se ia o cantitate suficientă de păstăi, se dă în câteva clocote într-o țâr de apă cu un cubuleț miiiiic de unt și niscai sare.
Alături se pregătește – ghiciți ce – o maioneză, firește! Cu usturoi, neapărat. Vo doi – trei căței. Se îmblânzește cu niscai iaurt și oleacă de mărar proaspăt.
Fasolea se scurge de apă și apoi se aruncă într-un blender, se face terci – terci sau terci – mai puțin terci, în funcție de preferințe. Rezultatul se amestecă cu maioneza menționată anterior.
Se halește cu pâine proaspătă sau prăjită și apoi se ia obligatoriu 1 colebil și un triferment. Se poate plusa și cu un anghirol, dacă vă știți mai sensibiluți la fiericică.
Comentariu beton!13
(Alta) Iulia, ce spui tu acolo e de vis! O singura data mi-a ramas, am pus in frigider si am mancat seara langa niste rosii de casa presarate cu muult patrunjel (o ploaaaie de patrunjel, pentru cine isi aminteste emisiunile culinare pre-2000). Bataie la gurile noastre.
Nu stiu ce se intampla cu parizerul, dar l-am vazut si intr-un podcast recent (Turcescu, Ciutacu si altii) acum apare aici.
Am cumparat si eu 1/2 de kg de pofta azi, e 30lei/kg. Nu mai e chiar ieftin. Fiul meu a sarit „parca merge cu mustar”. O fi in genele noastre. :))
Revenind la topic, bunica ne astepta cu tocanita de pui de casa cand se termina scoala, in iunie. Oala aia de tuci pe cuptor, branza de oaie framantata in borcan, castraveti murati, ceapa stearsa pe „surta” cand o scotea din pamant, cartofii prajiti cubulete in untura, minciunele/ciurighe care sfaraiau in tigaie si lapte de pasare (île flottante, pentru doamna Buhnici).
Mai trona pe masa un castron urias cu ciorba de urechiuse cu afumatura.
Ce rau imi pare ca nu am facut vreodata poze unei asemenea mese… poate s-ar fi transmis si gustul.
Cârnați făcuți pe jarul din sobă+mămăligă caldă sau rece. Și as mai manca și niște scoici umplute(legate cu ața!)așa cum le făcea bunica, dar scoici din acelea de pe canalele de irigații, nu de la supermarket. La desert, ceva gogoși, din aluatul de pâine, cu gem de prune , deasupra !
Moor imi ploua in gura cu carnatii sau coaste facute in soba.Ca ma apucai sa citesc comentariile la 7 dimineata si eu sunt pe regim, din motive independente de mine am o operatie mai delicata peste vreo 1 luna si mi s-a recomandat sa slabesc un pic mai mult pana atunci.Intre timp ii dau cu apa si am gura punga de pofta 😭😭
Gogosi! Am uitat de gogosi! Cu zahar pudra numa’, puse in ligheanul de tabla a lu’ mamaia…
Am o întrebare pentru@all. Voi mai găsiți roșii cu gust de roșii prin piețele din România acum în august când ar trebui să fie de la mama lor?
Da. Am chiar acum în casă. De două luni doar cu asta mă hrănesc când sunt în București. Dar trebuie să știi că piața 16 februarie este, fără îndoială, cea mai bună din București. Și aici mă refer la mulțimea de sortimente, dar și la prețuri.
Si eu am crezut ca am gasit rosiiile cele mai bune, dar cand acum 2 zile s a copt o rosioara in gradinita cu 10 rasaduri, am simtit ca ma topesc. Am realizat ca rosiile pe care le consideram bune nu au deloc un gust aproape macar de adevaratul gust. Ce tip de rosii găsești in piata aia, Mihai?
Da. Și la mine, în piața Sălăjan, 2 roșii=1kg:)
Le aduce o mămăiță de la care cumpăr de ani de zile și mereu sunt la fel de bune și gustoase și zemoase.
Apar pe la sfărșitul lui iulie și se cam termină in jur de 25 august (:
Cartofi copți pe jar, cu putință sare și salată de varză acră 🤤 nu mai spun de cartofi prăjiți și ouă ochiuri sau omletă cu tot ce se găsea prin frigider, ciorbă de lobodă/ salată cu afumătură și zdrențe de ou, mâncare de urzici ( cu usturoi), mâncare de ștevie, spanac cu ouă ochiuri. Mno, hai că mi-am stricat seara 😂😂😂
Nu stiu daca asta e inventia bunica-mii dar fiti atenti aici:
Ciorba de cartofi, eventual cu ceva afumatura si fara legume fancy ca e ciorba de iarna, MUSAI acrita cu zeama de varza, iar langa, praz taiat fin, fideluta frecat cu ulei si sare. Se mananca impreuna -pana mori as adauga.
Galuste cu prune si cu muuuult pesmet rumenit
Evident salata de rosii cu ceapa, telemea si paine proaspata
Piftie de pasare cu tot usturoiul din cartier si multi morcovi 😁
Paine proaspata cu unt si sare
De obicei nu comentez, da’ acuma daca m-ati provocat, na!
Comentariu beton!13
La galuste ma bag si eu 🙂
Pe langa toate ce s’au zis, care cred ca’s preferate de toti cei care am trecut de’o varsta 😋, eu plusez cu prajitura cu osanza facuta de tata, al de sus sa’l ierte, fursecurile alea modelate cu masina de tocat carne (noi râme le ziceam) si pita muiata in lapte sau apa cu zahar pe deasupra.
Si maine ma duc dupa parizer, clar! 😊
Pff.. sunt multe.
Dar am o combinație interesantă pe care nu o refuz niciodată:
Salam d’ăla ieftin cu multe e-uri, măsline si brânză cu pâine caldă cu coaja crocantă, făcută de mine. Uneori, dacă am prin casă, le pun pe o juma’ de foaie de ziar. Dacă mă întreabă soața „ce faci acolo?” îi răspund că aștept rata 🙂
Comentariu beton!23
Și vine? Rata, zic. 😁
Mai, oameni buni, ce faceți? Trebuie sa duc o lupta cu pofta și sincer nu știu cine va câștiga. În afara de salata de roșii ( de care am mâncat ieri ) mi-e o pofta de aproape tot ce ați pus pe lista, sunt unele combinații pe care nu le-am încercat din simplu fapt ca nu sunt consumate în partea asta de tara ( în vest). Dar cel mai pofta îmi e de cartofii prăjiți cu ochiuri și cu branza telemea razalita și de care o sa îmi fac chiar mâine și daca provoc un război cu ficatul ( fierea nu o mai am) sau pancreasul. Și ca să nu exagerez o sa ma uit în fiecare săptămână la comentarii și imi aleg un meniu din asta sărăcăcios pe care o sa mi-l fac. În restul săptămânii o sa mănânc mai light sa le pot digera fără probleme.
Acum, sincer, nu știu dacă mi-e pofta sau dor de unele gusturi pe care nu le-am mai simțit de jumătate de secol dar când citeam comentariile voastre se activau niște centri de nu mai făceau fata glandele salivare, pur și simplu ma dureau obrajii. Sper ca numai gravidele sa sufere din cauza poftelor, nu și eu.
Comentariu beton!12
@Angela: după, bagi un deț de pălincă și n-ai treabă. Ți-o zice tot un colecistomizat. 👍
Nu rezonez cu împărțeala Lorenei privind mâncărurile (de săraci/de bogați), pas la așa categorisire.
N-am mâncat bame, dar știu că, pregătite într-un anumit fel (ca să nu iasă mucilaginoase), sunt delicioase. Praz n-am mâncat încă, dar sigur o mâncare de praz mi-ar plăcea. Preparate simple, uneori ponegrite (pe nedrept), care mie-mi plac tare: conopidă gratinată (am o prietenă care batjocorește conopida și zice că are gust de „nimic”), spanac cu ouă ochiuri, broccoli fiert cu un pic de sare și stropit cu ulei de măsline și lămâie, mâncarea de linte, borșul de fasole, salata de legume cu năut fiert/fasole, avocado felii pe pâine prăjită cu sau fără stropi de lămâie (preferabil cu), iaurt cu ovăz, eventual și cu bucățele de fructe proaspete și un pic de miere. Sau, și mai delicios, sub formă de amestecătură blendărită. De curând, cineva mi-a zis că n-are cum să-mi placă acel gust și pace. Că o fi bun, sănătos, dar nu gustos. Pfff, așa ceva. Castraveți cu miere, supă cremă de pește cu cartofi și frunze de țelină, cartofi la cuptor cu apă și zeamă de lămâie, orez la cuptor cu apă/sare/ulei de măsline, ciuperci/vinete/dovlecei/ardei gras/ceapă/usturoi pe grătar, clătite cu gem. Știu pe cineva care se strâmbă mai ceva ca Lorena dacă clătitele nu sunt cu Nutella. I se pare cruntă lipsă de respect față de instituția clătitelor sau ceva.
Salata de roșii cu brânză și pâine nu știu să oripileze pe nimeni, dar știu ceva oameni (îngrijorător de mulți) ce NU înmoaie coaja crocantă de pâine în sucul ăla bestial rămas în castron. Ei, aici strâmb eu din nas: cum să-ți refuzi așa plăcere, cuuum?
Comentariu beton!18
Eu aș fi în stare să nu mai fiu prieten cu unul care face așa ceva. Până și în plină cură mănânc o felie de pâine cu zeama aia.
Stai că n-am înțeles. Ai un blid mare cu salată de roșii, zeama aferentă și mai mulți prieteni. Pe care-l dezprietenești? Pe cel care nu vrea zeama (deci plăcere neîmpărtășită 👎, dar mai mult pentru tine👍) sau pe cel care vrea (deci plăcere împărtășită👍, dar, practic, îți ia mâncarea de la gură👎)? 😀
Comentariu beton!16
Nu m-aș duce așa departe. Am presupus doar c-aș afla întâmplător că face asta. 😁
O întrebare pentru consumatorii de mâncăruri de săraki….Seminte de dovleac prăjite cu sare nu sparge nimeni ? Aș scuipa cu plăcere o șarjă in capul minorei și buhăitului de soț, furajați cu chateaubriand, sau mă rog, așa se dau ei.
Comentariu beton!14
Dacă-s de la dovlecii și ludăile din grădină, ronțăi la ele ca Chip & Dale. 🤣
De departe carofii prajiti, eventual cu ochiuri si branza telemea rasa deasupra…vorba ta, nu as mai dori nici un menu de master chef…
Salata de vinete facuta de mama, cu putin ardei usturat tocat finut in ea…normal ca fara maioneza
Si culmea, ai sa razi, salata de rosii cu ceapa, ardei si castraveti, salata de rosii fara ceapa nu are nic un haz dupa parerea mea.
Dar cel mai tare din toate astea se califica , cartofii prajiti, oriunde am fost in lumea asta, si am cam fost, la orice restaurant, garnitura nelipsita sunt cartofii prajiti.
Bunica mea ii facea asa finut, rasi pe razatoare si apoi prajiti in ulei mult, moartea colesterolului bun 🙂
Nu prea stiu cum e parizerul de azi, dar eu am niste amintiri faine cu salamul Victoria de pe vremuri, da, am o anumita varsta 🙂
Slănină cu telemea maturata de oaie cu ceapă roșie (vara completez și cu roșii)
Cartofi copți, zdrobiți când sunt fierbinți, cu unt și o cana de zeama de varza alături (neapărat această combinație)
Mămăligă cu brânză sărată de burduf
La articolu’ trecut, mi-era așa… jena sa spun in gura mare ca o sa ma duc 3 zile la mare la vila cu pricina. Ca na, se considera ca e de bogați, prin unele comentarii. N-am ce face, deschid iar blogul si… sunt ok, m-am liniștit: pâine cu slănina uscata bine și afumata de tata. Oricând și in schimbul a orice. A! Și ochiuri cu brânza și mămăliga. Na, ca îs săracă așa cum ma știu. Da’ oameni buni, am citit și toate comentariile, așa ca o sa visez numai mese întinse in noaptea asta. Mama ei de dieta…
Comentariu beton!12
Fasole frecată cu ceapă călită, deasupra slănină cu șoric crocant (prăjită neapărat în ulei), lângă mămăligă și castraveți murați. Sau mămăligă cu brânză de burduf (de-aia făcută din caș, pusă la congelat) papă și salată de roșii de grădină. Toate pregătite de bunică-mea.
Aș mai avea exemple, dar îmi plouă în gură 🤭.
-cartofi prăjiți cu ouă ochiuri, salată de roșii adevărate, asta am executat chiar la cină
-salata de vinete
-iahnie de fasole
-fasole păstăi cu un pic de ceapă călita și usturoi
-salată de icre
-pâine cu unt, așa simpla sau cu o feliuță de cașcaval peste sau cu salam de vară sau …cu parizer
-am luat recent mașină de facut pâine, foarte încîntat , capacitate maximă 1,6kg și numai așa fac pâinea, merge perfect cu cele enumerate mai sus
Fiica mea lucra intr-un restaurant in strainatate si avea acolo toate bunătățile. Cand am fost in vizita la ea ne-a rugat sa ii facem supa cu galuste, mancare de cartofi, varza calita, pilaf, fasole… de-astea cu care crescuse. A, da si mamaliga (am venit cu malaiul de acasa).
Comentariu beton!15
Nu am apucat să citesc toate comentariile, de lacrimi și simfonie de mațe.
Parizerul cu muștar de Tecuci – fără preț.
Pui prăjit în ceaun, la pirostrii, cu cartofi prăjiți în untură, totul stropit din belșug cu mujdei.
Încă visez la o ciulama de porumbei (îi adunam pe uliță cu praștia, iar ciulamaua o făcea o mătușă; se numea că muncisem pentru cina aceea)
Comentariu beton!11
Cu scuzele de rigoare,cel ce a dat mânuțe roșii: mămica lui nu e cuminte iar tăticul nu e heterosexual.
Comentariu beton!23
Nu mai adaug nimic la ce s-a zis pe aici, da lua-v-ar gaia pe toți, că mi-a crăpat pipota în mine de pofte. Da măcar am mâncat zilele astea la cucuruz fiert până am bubuit. Cred că aș putea trăi lejer vara cu cucuruz fiert și salată de roșii. Și parizer. Na. Am zis-o.
Norocul meu (sau ghinionul?) e că avem în sat un aprozar unde se găsesc roșii cu gust de roșii și parizer de Bertis (dacă e careva de prin zonă) la orice oră. În timpul programului, firește 😁
A, și la pufuleții de mai sus mai plusez cu sticksuri. D-alea ordinare, de 80 de bani punguța. Nici fi-miu nu le mănâncă, și ăsta ar mânca și pietre (dacă au o roșie lângă).
Iar pentru ăia de n-ați încercat încă prazul, vă vând un pont – încercați supă cremă de cartofi cu praz. Mă pomeniți p-ormă 😁
Spune repede de la ce te-ai luat, de „înjuri”in halul ăsta? Băi și am citit fiecare comentariu. Ieri am luat pâine cu coaja tare și miez moale, roșii cu gust de roșii și brânză. Am ras singur toată pâinea. Dar acum nu am apucat să mănânc și nu aveam tragere, citind măcelul de aici, o să mănânc și scoarță dacă trebuie. În Vladivostok mâncam icre negre cu lingura alături de ceapă verde, rosii și brânză de oaie. Barbar, nu alta, dar și sărac.
De ieri am reînceput cura și-am zis să nu sufăr singur. 😁
@Mihai, vin bănuiesc ca ai voie. Dacă nu, se sacrifică cmmfdl. Bea si pt tine.
Scovergi cu zeama de varza murata (moare)
Imi ploua in gura, merg sa mananc o rosie cu sare si un colt de paine 🥺
Cartofi prăjiți (pe hol de cămin) înmuiați prin smântână.
Iar acasă la ai mei, cartofi de țară (prăjiți în untură de cele mai multe ori) cu multă brânză și salată de roșii din grădină
Și să mai adaug pe lista amintirilor coaste afumate de țară, ținute evident tot la untură:)))
Iar la bunica cașcaval (de casă și puțin afumat) fript pe grătar prin jar de vatră, era delicatesa de la micul dejun, cu acces când și când.
Mihai, te ingrijorai că au crăpat haterii de poftă? Na că cel puțin unul a scăpat?Așa, de curiozitate, tu vezi cine pune mânuțe roșii? Cred că da că doar d-aia ești șăf de trib. 🤭
Bă nene eu mănânc de 1 lună cartofi gătiți în diferite feluri cu carne de pui și carne de vită. Odată pe săptămână ciorbă de fasole și burgeri…
Puiul ăla care acompaniază cartofii e uscat de îmi vine să îl bat pe bucătar, iar carnea de vită de cele mai multe ori este talpă.
Azi a fost nush ce zi festivă… am avut tort! Dar tot cartofi prăjiți cu carne uscată de pui am mâncat!
Mai am o lună! Nici nu mai citesc nimic. Am citit comentariul lui @John Temple și mă jur că dacă ar fi fost în fața mea acum aș fi fost în stare să îl bat cu prosopul ud. Auzi la el șuncă, brânză de capră!
Totuși conform unui alt românaș care mai este cu mine pe aici: coane asta e mancare de 5 stele comparat cu mâncarea dată în spitalele din România!
Cu ciudă zic: Să vă stea în gât! 😁
Comentariu beton!17
Fasole bătută, dovlecei cu lapte dulce, ciuperci culese imediat după ploaie, cu usturoi…
Plus scuze că am apăsat de vreo două ori pe mânuța roșie, din greșeală. Cred că am mai făcut-o, îmi pare rău!
Bunica-mea gatea cea mai buna ciorba de cartofi in oala de pamant, in soba. Arunca in ea si niste jumari de la borcan.
La cat costa azi jumarile alea bune, parca nu sunt pe saracie. Dar pe vremea cand erau, le arunca in tigaie, arunca si doua oua peste ele, scotea o varza acra si rece de la putină, cocea pe plita un ardei rosu iute si il baga in zeama de varza din castron. Pe o masuta cu trei picioare, răsturna mămăliga, punea tigaia cu jumari direct pe masa, castronul cu varza…..Dumnezeule!!!
Si as mai manca boabe fierte de porumb (tot in oala de lut, tot in soba).
Sau o felie de paine prajita in tigaie pana devine crocanta si cu mult zahar pe ea ca sa urle in mine ficatul si pacreasul.
Eu si sotul meu avem un ritual ce se numeste „cina romantica”. Aceasta contine cartofi prajiti si oua ochiuri. De-a lungul timpului am adaugat si bacon. Facem asta sa nu uitam de vremurile cand doar atat ne permiteam. 13 ani impreuna si traditia continua.
Comentariu beton!17
Mâncăruri „simple”, pe care le mâncăm pe la una dintre bunici, și pe care le-aș manca oricând:
– porumb copt
– turte pe plita
– cartofi copți in cuptor
In ziua de azi, câteodată îmi fac drum prin Herăstrău numai că să-mi cumpăr porumb copt.
Piine cu unt si brinza, parizer. Cartofi fierti cu oua fierte moi. Salata de vinete. Salata cy rosii bune cum avea mama in gradina si brinza sfarimata. Si bineinteles hamsii prajite care acuma sunt un lux
Scovergi simple cu zeama se varza acra
Pateu de porc cu rosii
Pâine de casa, rosii Kalamata, ulei de măsline
Cartofi prăjiți in ceaun, in untura cu oua ochiuri și ceapa
Mama la toate gustările, regina bucătăriei românești zacusca de vinete făcută in casa.
Crenvurști cu oua moi și muștar iute
Salam de vara cu rosii și franzela
Porumb fiert și porumb copt pe jar
Saramura de rosii și ardei copți cu peste prăjit
Caras prăjit
Telemea veche de oaie cu ceapa sau rosii sau cu ambele
Griș cu lapte cu magiun de prune
Castraveți acriti in soare cu tocana de ceapa, cu mențiunea ca tocana sa fie făcută de mama
Și cred ca mai sunt câteva printre care și celebrele de acum bame numa ca nu știu dacă zacusca și bamele sunt de săraci sau nu. Dacă nu știi sa le faci mai bine iei un covrig si bei niște apa iar costurile de producție nu sunt mici
Sa nu lacrimati,dar cam toate comentariile amintesc de copilarie,de parinti/bunici dar mai ales de cele vremuri linistite. Sa nu le uitati,dar mai ales oferiti-le copiilor si nepotilor (pe cat se poate) !!
Paaarizer!! Daaa!!! Cu paine calda de la brutarie. Sau iar ne mai facea mama parizer prajit sau snitele din parizer. Cartofi prajiti, la final aruncat un ou batut peste ei, niste usturoi taiat si putina branza, salata de rosii cu paine calda, slana cu ceapa, untura pe paine si icre de stiuca, pentru ca tata era pescar si mereu aveam in frigider (dar la cat costa icrele de stiuca acum, nu prea mai sunt pe saracie) :))) iar maica mea face niste icre atat de bune, incat barbatu’miu, care nici nu voia sa le vada, acum o roaga sa ii faca de fiecare data cand vine la noi sau merge la ea :))) si o mancare pe care mama o facea cel putin o data pe saptamana vara, rosii in tigaie cu oua. Nici nu mai ai nevoie de carne. Si partea buna este ca o poti manca si calda si rece. Si mai facea tata o omleta cu carne de la garnita… si cu salata de rosii cu ceapa… Cred ca as putea trai toata viata doar cu felurile astea de mancare :)))
Mie imi place tocanita de cartofi- cu sau fara carne, mancarea de fasole pastai galbena, grasa, cu mult usturoi si lapte cu mamaliguta. Asa mancam acasa la mama. Si poale in brau… Nu am fost bogati, dar nici saraci si din ce au avut, parintii mei au impartit si cu altii. Acum ginerele meu gateste bestial, tot felul de bucate greu de tinut minte nemele lor, dar tot cu legume si carne… asta o fi mancarea de bogati? 😀
Foarte aproape de punctul 1, la mine sunt cartofii prajiti amestecati cu oua.
Singura mentiune e ca nimic nu ii egaleaza pe cei facuti in tigaia lui mamaie, care a fost si singurul lucru pe care mi l-am dorit de la ea. O tigaie de saraci din fonta, care a hranit vreo 2 generatii.
Mâncare de varză dulce acrită cu roșii de vară făcută de mama.
Ciorbă de cartofi cu ceapă.
Castraveți acri de vară făcuți de tata pe care i-aș manca dimineața, prânz și seara cu orice!
Cred că plouatul în gură rezultat de pe urma subiectului ăstuia (cu tot cu comentarii) ar fi suficient să rezolve o secetă sănătoasă oricând…
Domnule Vasilescule, ce ne-ai făcut?!
Cele mai de săraci feluri cu care am crescut și la care mai scap din când în când:
Frigănele de cartofi pe plită (cartof curățat, tăiat rondele nu foarte groase, coapte pe plita aragazului – sau în tigaie antiaderentă – până face bule maronii pe ambele părți); goale, presărate cu sare, sau cu sana/iaurt/chefir.
Pită cu unsoare și roșii
Pită cu unsoare și ceapă/usturoi verde
Pită cu unsoare și gogoșar/ardei gras
Pită cu unsoare și ceapă roșie
Pită cu jumări de porc și ceapă bubuită (ceapă iute, crestată în 4, 6 sau 8, presărată cu sare zgrunjoasă, apoi strânsă bine într-un prosop, bubuită bine cu pumnul/podul palmei, făcăleț, stoarsă de zeama aia iute, desfăcută pe un blid, presărată cu boia dulce sau picurată cu un pic de ulei).
Pită cu margarină, salam, gogoșar
Pită cu margarină, vegeta și castravete
Piftele marinate cu piure de cartofi. Când era foamea mare, și cu pâine lângă piure.
Mămăligă cu lapte
Mămăligă cu smântână
Papricaș de măruntaie de pui cu smântână și mămăligă
Ciorba de salată verde, cu boț (o bucată de mămăligă umplută cu brânză) sau cu mămăligă-n blid (într-un vas adânc pui un strat de mămăligă, apoi un strat de jumări de slănină topită și untura aferentă, apoi un strat de brânză măcinată, apoi iar mămăligă și tot așa până umpli vasul; dat la cuptor până se rumenește stratul de brânză de la suprafață).
Zamă de cartofi
Zamă de fasole păstăi, cu ceapă și mămăligă.
Varză (dulce) călită, cu orice carne prăjită lângă. Și cu macaroane fierte.
Pilaf de orez cu legume și părțile mai osoase ale puiului.
Aproape orice mâncare lungită cu rântaș (da’ rântaş făcut cum trebuie, nu ars).
Pâine cu margarină, telemea și ceai de plante cu zahăr și zeamă de lămâie. Sau pâine cu margarină și o cană de cacao cu lapte. În zilele de mers la școală astea erau variantele de mic dejun.
Gris cu lapte
Tăieței cu lapte
O cană de lapte călduț cu miere la culcare.
Ah! Și pâine prăjită pe plită, frecată bine cu usturoi, apoi picurată cu ulei de floarea soarelui și sare. Goală, sau cu ceai de mentă.
Dovleac copt.
Pită de casă cu roșie din grădină și sare zgrunjoasă.
Pită unsă în zeama de la salata de roșii, castraveți, ceapă și gogoșar cu sare și ulei. Cu niște slănină afumată lângă, sau caș din lapte de oaie. Musai mâncat cu mâna, nu cu tacâmuri.
Mmmm, pepene rosu cu branza. Paine prajita cu branza si putin gem de prune deasupra; toate bucatele mamei: snitele, chiftele, musaca de mureai mancand; acrituri de tot felul; placinta cu mere, cu branza si stafide; aia „desteapta” – tot prajitura. Sunt gurmanda, recunosc – cam tot ce s-a enumerat pe aici mi-a cauzat umectatie unde nici cu gandul nu gandesti, ca deh, exista si orgasm culinar! Si mai exista si diete! Ca de-aia nu-i dreptate pe lume, unii cu mancatul si unii cu dietele. Un sincer „huo” celor cu metabolism bun!
Cartofi prăjiți + ochiuri + brânză; roșii + brânză; conservă de pește + pâine; corn cu mac dat prin smântână; macaroane cu pesmet prăjit, zahăr și puțină nucă macinată.
Cartofii rulz!!!😂 As manca oricând galuste cu cartofi (niste paste rupte cu mana, catofi fierți si ceapă călită cu boia) cu salată verde sau castraveți murați, cartofi prăjiți cu salată de sfeclă roșie sau compot de vișine sau piersici, piure de cartofi cu tocană de pipote și inimi si castraveți murați, pita moale cu unt, vegeta si castraveți, salata de rosii cu ulei de dovleac si brânză rasa, salata de castraveți cu smântână sau iaurt, usturoi si marar, supă de mazare cu găluște de griș, lubeniță cu șuncă de casa(făcută de tata), salată de vinete, salată de ardei copți. Ma duc sa mănânc ca acuș leșin 😊
1. Mici din piață, mâncați pe carton, cu muștar ieftin și pe fata de masa în pătrățele.
2. Crenvurștii
3. Ciorba de fasole (mai inchegata) cu ceapa
4. Caș de primăvară cu mamaliga
5.Lapte cu mamaliga
6. Ceafa de porc la gratar, cu cartofi prăjiți și telemea rasa deasupra, gen Saturn 1998. Pentru mine acela e gustul de la mare.
@Vasi, atâtea comentarii a adunat topicul ăsta, de zici că e giveaway! 🙂
Văd că rețeta mea de pâine a stârnit interesul… nimeni nu a fost curios de sosul picant/iute din ardei copți și ardei iuți…
Pe lângă multe din cele menționate mai sus aș adăuga o ciorbă de fasole cu urzici și o ceapă spartă pe masă și cu sare grunjoasă lângă, cu niște mămăligă rece, fix ca la mama acasă..
Mancarurile „de saracie” preferate: 1) o mamaliga de soliditate medie (nici prea moale, nici prea tare), cu brinza rasa (din care ai) adaugata catre sfarsit, amestecata bine ca sa se topeasca branza complet inainte de a servi (servita cu orice tocana sau mancare cu sos, sau, doar cu smantana); 2) cartofi unguresti: prajeste domol niste ceapa intr-o cantitate generoasa de grasime (dar nu baltoaca) pana e translucida si caramelizata un pic, apoi adauga bucati mici de ardei gras + 1 iute, inca un minut sau 2 de sotat, adauga usturoi tocat si bucatzele mici de cartofi fierti si raciti (sau cartofi copti si raciti, ramasi de la o masa anterioara); se prajeste/soteaza totul laolalta inca un minut sau 2, se serveste cu patrunjel verde (sau cimbru, sau rozmarin, sau frunze de ceapa verde – dupa gust) pe deasupra, si bine piperat.
As pune pe lista; bulz, ciorba de praz, tocanita de praz, ciorba de raci ( specific oltenesc am mâncat la socrii) borș cu boghi ca la Moldova, poale în brâu ( pentru moldoveni) și suprem mamaliga palita ( Moldova știe) ahhhh sa nu uit gustul copilăriei ( porumb fiert, sare), ceai și unt plus dulceata de casa… Și mamaliga brânză, ou….
Bai, eu cred ca am fost programati genetic in decada aia in care ne-am nascut, ca si la mine sunt cam aceleasi preferinte….
Jumari sau jumari cu niste oua invartite printre ele…isi facea tata cand venea de la serviciu si mereu dadeam iama in farfuria lui
nu e chiar „mancare de saraci” dar avand in vedere ca facea bunica-mea, era mancare de saraci. Ca nu prea statea chiar in palatu bachingam
Cand eram multi la masa, tragea repede o mamaliga, la soba d-aia de fonta, alimentata cu betisoare luate de prin padure. D-aia nu existau incendii de padure, in zona, pentru ca pe pamantul din padure nu ramanea nici mama urmei de lemn, toate erau la foc. Cum ziceam, familie de nobili, inca mai am vreo doi viermi care au casa in calcaiu meu. Viermi cu pedigri sau pete gri, ceva
Cand mamaliga era gata, daca nu era aia de ieri, lua o tigaie de fier. Spalata cu apa rece, deci deja era „neaderenta” la cata proteina era pe ea. Arunca in aia niste carne de la oala/garnita. Musai si vreo doua jumari si juma de carnat. Sa fie afumatura si in farfurie.
Dupa ce se topea grasimea, spargea un numar de oua, mereu mai putin decat era nevoie. Direct in tigaie acolo.
Daca se petrecea sa existe urda, se adauga la final. Daca nu…nu.
Ei bine. Tigaia se ridica pe de soba si se punea in mijlocul mesei. Unde eu + rude foloseam, de dinainte sa fie cool, tehnica „in tigaile neaderente nu se baga furculita” asa ca intram cu mamaliga/painea la inaintare si ne bateam pe bucatile de carne, grasime, ou, branza.
Dar. Mancarea asta nu e de saraci. Nici macar nu era gatita „de saraci”. Acum sincer, daca pun pe un meniu „scrambled eggs with pork confit and polenta over wooden fire” cer linistit 15-20e.
Atat ca…am incercat. Jur ca am incercat sa gatesc asta. Mi-a iesit bine, in general. Dar, niciodata ca la bunica-mea. Cred ca diferenta e ca ei nu ii pasa de cantitatea de untura din tigaie
Dar. Mancare de saraci. Asta chiar e mancare de saraci. Poti sa o imbogatesti, daca pui putin unt deasupra unei felii de paine. E mai bun, dar nu e obligatoriu.
Deasupra gem de prune. Fara zahar preferabil, dar cine sunt io sa comentez. Gem/magiun nu dulceata.
niste bucati de branza d-aia uscata. Vita/oaie, nu conteaza. Ideea e sa fie uscata si sarata.
Combinatia aia ma omoara. De fiecare data.
Parca eu as fi scris articolul… tot ce e acolo e exact placerea mea gastronimica complet nevinovata.
Când îi văd mecla ăleia, de zice bărbat’ su că arată ca o minoră, amețitul ăla de „Buf…nici”, mă gândesc că murătura aia penibilă și expirată a avut norocul să găsească un gherțoi ca neanderthalianul pe care l-a păcălit s-o ia de nevasta! Și când te gândești că ăstia respiră lângă noi!
Bufnici, pe expirata de nevastă-ta n-aș lua-o nici la frecat ” piciorul de lemn”, e urâtă cu spume, dă-te dracu’ de panaramă! Bă, e borâtă la beție pocitania aia, să moara Veta!
În rest, poftă bună tuturor, dar nu-mi alimentați scârba publicând poza cu mutra pocitaniei care îi e nevastă „pastilei anticelulitice”!
Felicitari pentru articol. Mancarea mea de saraca este tot salata de vinete, o fi sau nu de saraci nici macar la bascheti nu ma doare de afirmatia insipidei dudui.
Am citit toate comentariile cu mare plăcere ! Oare este cineva care nu iubește cartofii prăjiți cu ouă ochiuri ??? Ce așteptăm noi să mâncăm de Crăciun??? Slănină ținută câteva zile cu sare ,apoi fiartă în zeamă de varză și dată cu usturoi pisat! Se mănâncă lângă pâine proaspătă cu ceapă roșie!!! Ce ziceți? Mulțumim celor care ne aduc slănina( și altele), la noi în garsonieră nu încape porcul.
Fasole bătută cu ceapa prăjită și boia pe deasupra 🤤🤤🤤cu pâine caldă făcută în casă, of course!
Pita cu pateu si cu castraveti murati la soare, pita cu slanina + boia si ceapa rosie, supa de pasula verde a bunicii, pita cu jumari si cu ceapa, salata de ardei copti langa orice fel de friptura, crenvustii cu mustar, fasolea batuta cu ceapa rumenita cu boia si pasta de rosii deasupra, piftiileeeeeeee!!!!! Ma duc sa mor…
Salam de porc din ala ieftin cu roșii și paine și salata de vinete coapte atunci (fără maioneza, evident, doar ceapa tocata) și roșii.