Am promis că vă spun povestea zmeului, iar eu sunt genul ăla de neanderthalian suficient de demodat încât să se țină de cuvânt.
Acum vreo câteva săptămâni a primit fashionista un zmeu. A fost ceva campanie publicitară nu mai știu pentru ce brand, ceva cu cinematografie parcă, cert este că i-au trimis un zmeu. Mno, în mod normal m-ar fi lăsat complet indiferent ce-a primit, daaar, după cum vă spuneam, nu mai înălțasem vreodată în această viață un zmeu.
Prin urmare, după ce-am aflat că mai avem încă un zmeu în casă (altul în afară de mine, dăăă), am început să număr orele până la plecarea în Bulgaria. Abia așteptam să mă văd pe plajă, cu zmeul în mâini și cu vântul suflându-mi suav prin plete.
Doamne, câte filme mi-am făcut imaginându-mi cum o înalț eu zmeul în Kavarna, cum o să culeg privirile pline de admirație ale celorlalți de pe plajă, n-aveți idee. Să le arăt eu bulgarilor cum se înalță un zmeu românesc. Mă rog, vorba vine „bulgarilor”, pe plajă se vorbea română în proporție de 95%, dar zic și io așa. Ce să mai, pentru mine plecarea în Bulgaria însemna doar vis de plutire semeață deasupra piscurilor.
Și-a venit în sfârșit și ziua aia a plecării. Am cărat bagajele și ne-am urcat în mașină, după care mi-am adus aminte de zmeul lăsat strategic în living, ca să nu cumva să-l uit, pe la jumătatea autostrăzii A2. Da, da, da, nu glumesc: l-am uitat în living. Acum, eu sunt suficient de distrus la cap ca să mă fi întors după el, dar nu puteam să fac asta. Ar fi însemnat încă două ore în care să chinui copiii. Care copii urăsc mersul cu mașina, că ambele au rău de mașină.
Din secunda aia m-am pleoștit total, numai vacanță n-a fost Bulgaria aia pentru mine. Și nu, nu voiam să-mi cumpăr zmeu de-acolo, că eu voiam zmeul meu dacic, din fibră de Traian și Decebal, nu zmeu care știe să pună castraveți murați.
Noroc că a apărut deplasarea la Olimp. Păi n-a dus fratele vostru zmeul de la mașină înainte de orice bagaj? Doar așa ca să fiu sigur. De-abia așteptam să mă văd în cameră, la cazare, să montez zmeul și să alerg pe plajă, copil bălai cu pletele în vânt și cu sfoara zmeului în mână. Vă spun, nici nu lăsasem bine bagajele jos din mână, c-am scos zmeul din ambalaj, împreună cu schema de montaj, și m-am pus pe treabă.
Băbăieți, fraților, prieteni, nu am reușit să montez acel zmeu, indiferent ce-am încercat și cum am încercat, cu schemă fără schemă, cu uitat pe net, cu uitat pe youtube, cu sunat oameni care montează zmeie. Efectiv nu am reușit să-mi dau seama cum pot asambla nenorocirea aia de zmeu.
Și eu ca eu, că poate vă îndoiți de abilitățile mele tehnice (pe bună dreptate, de altfel), dar când a văzut cât de distrus sunt, și-a încercat și fashionista norocul. Iar Mara, deși poate n-ați crede, e cu totul altfel decât mine. O dată că are infinit mai multă răbdare și a doua oară ca are niște afinități din astea tehnice care m-au lăsat cu gura căscată. Ca să înțelegeți, a montat singură o grămadă de mobilier de la ikea, și când zic „mobilier”, nu mă refer la două sertare rătăcite. A montat dulapuri, bibliotecă, etajere, masă, scaune și birouri pentru copii. Singură, da? Eu renunțam după primele șuruburi și-mi țineam lucrurile direct pe jos prin casă.
Nfine, revenind, ziceam că s-a chinuit o vreme cu blestematul ăla de zmeu. Până și pe ea a reușit s-o intrige de ce căcat nu reușește, de-a ajuns la punctul în care a început să dea telefoane acolo de unde-l primise. Nada, niente, nothing, nicht, zmeul ăla a rămas nemontat, așa cum nemontat l-am și aruncat la gunoi în Olimp. Mă rog, l-am pus lângă, în speranța că poate ajunge la cineva care chiar ar fi putut să-l facă. Slabe speranțe, câte genii ale montajului de zmeie să se și plimbe prin stațiunea aia?
Dezamăgit, am zis că aia e, n-am avut eu noroc de zmeu în această existență și mi-am văzut în continuare de viață. Dar undeva acolo în mine rămăsese frustrarea neîmplinită a vântului prin plete și alergatului pe plajă cu sfoara de la zmeu în mână.
A doua zi dimineață eram pe balconul vilei, când, la un moment dat, apare fashionista lângă mine și zice întinzând arătătorul:
– Ce e ăla de acolo?
Unde „acolo” era un teren viran, plin de iarbă, aflat gard în gard cu vila noastră, fix sub balcon. Mă uit spre direcția indicată de arătătorul ferm al distinsei și observ o pată colorată în iarba aia. Dar fără ochelari nu reușeam să văd ce e. Mă duc, pun ochelarii, mă întorc. Ei bine, prieteni, acolo, pe terenul ăla viran, în iarba aia până la genunchi, zăcea ceva ce fusese cândva un falnic zmeu.
Am acționat rapid, că universul nu-ți trimite cadouri de două ori. Am cooptat copiii și-am plecat în operațiunea de recuperare a zmeului. Pentru că da, a fost o adevărată operațiune care a presupus cățărat pe niște garduri ca sa putem ajunge pe acel teren viran. Dar până la urmă am reușit, victoria aparține celor care îndrăznesc.
Da, obiectul ăla chiar era un ceva ce cândva fusese un zmeu. Probabil zăcea acolo de multă vreme. Avea sfoara încurcată în crengile copacului lângă care căzuse, era murdar și plin de jeg, și după stratul de nămol uscat de pe el părea că prinsese măcar ultima ploaie de pe litoral. Iar asta, după cum știm cu toții, s-a întâmplat în vremuri imemoriale.
Când l-am ridicat de pe iarbă a făcut nor de praf de ziceai c-a venit furtuna sahariană. Mă rog, i-am tăiat sfoara și l-am eliberat, dar n-aveam mari speranțe pentru că, pe alocuri, materialul de pe aripi părea putrezit. Dar după cât ne-am luptat să-l recuperăm, n-aveam cum să nu-l duc în cameră să văd dacă se poate face ceva cu el. Plus ca fetele erau în culmea fericirii că operațiunea fusese un succes total.
Am ajuns cu el în cameră, prilej numai bun să remarc cât de simplu fusese conceput zmeul ăsta. N-aveai nevoie de nicio schemă ca să-l asamblezi, exista o singură tijă care trebuia montată și un singur loc de care se lega sfoara. Atât și nimic mai mult, l-ar fi asamblat și un copil de cinci ani.
L-am curățat cât am putut de bine de noroi și praf și m-am bucurat că locurile unde credeam că e putrezit sunt doar niște pete mai închise la culoare. P-alea n-am reușit să le scot, păreau de ulei de mașină sau ceva. Dar în câteva minute, am transformat tristețea aia de cârpă murdară în ceva ce începea să semene din nou a zmeu. Am legat sfoara de la zmeul rămas neasamblat de bucata rămasă la ăsta, și asta a fost tot.
Jumătate de oră mai târziu, cine alerga pe plajă cu vântul prin plete, cu sfoara de la primul zmeu din viața lui în mâini? Cine, cine?
P.S. Dacă vă uitați cu atenție la poză, se observă locul în care sfoara nouă e prinsă de sfoara veche. În sensul că asta nouă, albă și curată fiind, se vede cu ochiul liber. Aia veche, nu prea.
M-am oprit la „copil bălai cu pletele în vânt”.
Comentariu beton!58
Treaba ta. Ce era mai bun abia urma. 🤭
@Lucian M, ăsta-i locul lui John! Cred că nu s-a trezit, a avut o noapte grea😜😀😀
Comentariu beton!23
@Anel: să știi. N-am vrut să mă dau jos din pat, da’ o fost musai.
10 zile până la concediu. 😓
Comentariu beton!14
@JT, care concediu unde o să fie?
@MV:în Italia, că n-am mai fost din 2003 sau 2004.
Vom sta de pe 28 august până pe 4 septembrie.
Undeva în nordul Italiei, să fie 6-8 ore maxim de condus, din Viena.
Te invidiez oleacă, să știi.
🤣🤣🤣🤣🤣
De ce?
Ai și spre final, alerga domnul cu vântul în plete :))).
Comentariu beton!30
Fain! Noi am plimbat zmeul până în Bulgaria și l-am uitat în mașină! Apoi am mers la munte și eram ferm convinsă că va fi un pic de vânt să poată fetele ridica zmeul. Ei aș, 3 zile am așteptat sa bată un pic vântul! Dar foarte faină senzația! Și am avut un zmeu chinezesc, ieftin, ușor de asamblat.
PS: ai o literă mâncată în PS la s(f)oara.
Comentariu beton!14
Cum, mă, să nu bată vântul la munte? 😁
P.S. Corectat, mulțumesc.
Ai sa razi, dar la munte in general tocmai datorita muntelui bate mai putin vantul decat sa zicem un oras de campie… Pe munte (in varful lor) se schimba situatia.
Vezi? Așa se întâmplă când pentru mine mersul la munte înseamnă să beau o cafea la Brașov. 😁
@Mihai, tot e bine. Pt 90% din locuitorii orașului meu natal „la munte” înseamnă să se plimbe pe faleză la Căciulata sau „până la 24” la Olănești. 🙂
PS. Vrea cineva vânt? Acilea, unde locuiesc, la jumătatea drumului spre mare, de 2 dimineți e un vânt de te zboară. Azi-dimineață a trebuit să-mi țin fusta cu mâna, că altfel mă arestau pt expunerea indecentă. 🙂
Comentariu beton!18
Asta a fost INAINTE să te tundă fetele? Ca m-ai băgat în ceață cu pletele.
Comentariu beton!18
Eu am plete tot timpul. Pletele sunt o stare de spirit fără legătură cu ce mi-a mai rămas mie pe scalp. Ca păr, zic. 💪
Am și eu un zmeu d’ăsta imposibil de montat de pe vremea când erau puradeii cam de vârsta fetelor voastre 😬 încă nu l-am aruncat, tot sper să reușesc să îl conving să se monteze singur.
Comentariu beton!17
Fă un drum la Olimp cu zmeul după tine. 🤭
mda, nu’ș cum să zic; ai scris un articol despre 2 copii nefericiți; dacă în cazul primului, ăla de-a pierdut zmeul, n-ai nici o vină, mă întreb cum te va lovi karma trimisă de neinspiratul care a luat zmeul de lîngă tomberoane…
pentru comment-ul ăsta răutăcios, deja cam știu care va fi karma mea: își va aduce aminte că mergem la mare iar în pod are „zimeul” care n-a putut fi abandonat, în ciuda celor 265 de metri de sfoară încurcată… „n-o tăiaaaaaaa!!!”
Comentariu beton!16
Ai avut karma bună.
Mi-am amintit de Vânătorii de zmeie, chiar dacă nu pare a avea legătură.
@GabiI, si eu tot Hassan l-am vazut, nicicum copil cu plete balaie 😆
noi il avem pe Zmeurica, de vreo 5 ani tot il plimbam la mare.
s-a intamplat si sa-l uitam sus, pe biblioteca, acolo unde e locul lui de relache. si mereu l-am pomenit, ni l-am imaginat singur si trist stiind unde-ar fi putut fi.
anul asta l-am inaltat in doua randuri si, cu putin noroc, va fi si-a treia oara.
La barza cu plete-n vânt îi face Dumnezeu zmeu și i-l trimite-n cuib? De proverb zic.
Comentariu beton!38
Exaaaaaact așa. Nu zic toți speakerii motivaționali că trebuie doar să ceri și Universul îți va trimite?
Așa zic? Ce ageamii. Păi nu trebuie doar să ceri, trebuie să și vrei, să-ți dorești cu adevărat. Și, când îți dorești cu adevărat, începi să faci chestii (nu ai uitat zmeul acasă a doua oară, te-ai chinuit să-l montezi chiar dacă zmeul cela era, evident, stricat, ți-ai crescut plete, în imaginație, dar orișicât), încep să se întâmple chestii în jur, apar arătătoare care să te îndrume în direcția corectă. Universul ți-a dat, asta e clar și de netăgăduit. Totuși, nu ți-a băgat în traistă, c-a trebuit să escaladezi și-un gard, să îngrijești zmeul cela dat, să meșterești la ațe până ce să-l vezi înălțat. Speakerii motivaționali ar putea să ia povestea asta drept studiu de caz!
Comentariu beton!30
Acum că zici, parcă m-aș baga eu s-o prezint pe la multinaționale. 😛
Parcă? Pfff. Cre’ că n-o să ai vânt prielnic în Grecia! Băi, și chiar mă gândeam să-ți redau și pletele! 😛
Comentariu beton!23
Nu știu cum a arătat zmeul nou „cel de nemontat”, dar ăsta-i superb.
Zice că nu-i pentru cine se potrivește, ci pentru cine se nimerește.
Aventura a fost una de poveste. Sper că păstrezi zmeul. 🤔
Comentariu beton!14
Cum adică speri? Zmeul e acasă, împachetat, așteaptă să plutească falnic peste mările Greciei la sfârșitul lunii. 😁
@Mi’ai: mah, tu pleci pe barcă la sfârșit de August?
Nici gând. Plec Grecia, dar nu pe barcă.
Adică tu ai vrut să ai un frate.
Comentariu beton!15
Unul care să aibă abilități tehnice sau?
Este un semn, nu poate fi dăcât un zmeu în casă.
Comentariu beton!16
O singura, data copil, fiind am incercat sa „fabric” un zmeu dupa cum credeam eu ca ar trebui sa fier. Esec total. Nu zbura cred nici daca ii dadeam drumul din avion.
Dar mi-ai dat o idee. Cred ca o sa imi cumpar si eu unul, cu atat mai mult cu cat acum am si pentru cine sa il ridic, iubitul meu de nepotel. Dar trebuie sa imi las plete, sa imi future in vant?! 😉
Aici in Adelaide se organizeaza Festival International de Zmeie, si acum patru – cinci ani ne-am nimerit la plaja exact in timpul competitiei. Am poze superbe de atunci. 😊👍
@Mihai, dar mai este un proverb cu aceeasi semnificatie: „cumva” sa fii, noroc sa ai!” 🙄😂
Comentariu beton!20
Eu sunt fan happy endings și până la sfârșit am sperat că zmeul cel murdar îți va da ideea salvatoare ca sa îl montezi pe cel nou… Mai știu și eu pe cineva care acum câțiva ani și-a cumpărat o drona și a plecat la niste sute de km, intr-o poieniță dintr-o pădure de pe un deal ca să vada ce frumos conduce drona. Din primul minut a venit o pală de vânt și i-a agatat drona într-un brad dintr-o râpă. Cred că drona șade și acum in brad 😁
Comentariu beton!21
Bănene, săracul om. Bine, acum nu știu ce fel de dronă avea, dar oamenii cu care mai interacționez eu, și au drone, au dat pe ele cu miile de euro.
În apărarea băiatului cu drona as vrea sa mai adaug că nevasta lui e cea care a avut ideea sa se tragă cu drona prin pădure. Ea nu are minte nici cât Suzana, iar el o urmează fara să comenteze 😸
Dar ce frumoasă-i nevasta ăluia… 🤣🤣🤣
@Mojo, ce „săracul băiat?
măcar în cazul ei putem avea prezumția de nevinovăție, nu-și dă seama, dar el…?
@Mojo din câte știu cam în toate țările europene (și alea americane și asiatice) e cam interzis cu dronele în orașe. Și chiar și în afara lor în anumite zone. În Germania e deranj mare.
Ce mai aventuri! Măcar au avut final fericit 😊 să fugi cu pletele în vânt după zmeu este neprețuit. Pentru restul există Masterca..ăăă sărit peste garduri 😉
Şiii..vârsta e doar un număr, iar Mihai aici de față nu şi-a renegat sufletul de copil ❤
Niciodată!!!
Se numeste zmeu fluture (80cm vision) si pt cca 20 lei, se pare ca primesti satisfactie maxima.Am cautat sa vad de unde pot sa fac si eu rost.🙂Mbine, nu are petele de ulei, pot in schimb sa ii fac eu vreo 2-3 pete.
Comentariu beton!13
Dadada, ar fi chiar recomandat. 😀
fain! mi-ai amintit de primul meu zmeu, si de ultimul pe care nu am reusit sa il fac sa zboare. Primul din hartie roz cu bete de lemn, luat cu 25 sau 35 de lei de pe plaja pe vremea lui ceasca, ultimul primit cadou din Bali, a stat de s-a uscat de tot si nu a reusit sa zboare saracu niciodata. Nu stiu cum au calculat balinezii uncghiurile la atele alea dar nu mi-au iesit nici cum.
Acestea fiind zise, am sa iau o pauza de la comentarii pe blog.
Multumesc pentru articol si articole in general. Le-am citit cam pe toate din ultimii ani.
Și de ce trebuia să mă anunți asta? Care e motivația? Adică nu puteai pur și simplu să iei o pauză de la comentarii FĂRĂ să spui că iei o pauză de la comentarii? Să mor dacă pot înțelege.
Buna seara,
Am tinut neaparat sa anunt public ca, pana data viitoare, nu o sa mai comentez pe acest blog.
Am zis!
Cucurigu, nu văd legătura între povestea zmeului balinez și pauza de la comentat. Poate că vrei să te apuci de construit tu un zmeu și, până nu-ți iese, ai decis să nu mai comentezi aici? Deși, nu știu, măcar intr-o pauză de la meșterit, ai putea s-o mai faci.
Comentariu beton!13
@Anduța, legătura o vezi doar dacă citești comentariile și de la articolul anterior „Să vă uitați la asta”. Dar eu tot nu înțeleg de ce-a fost nevoie să anunțe. Asta e pe sistemul scriu pe Facebook că vreau să renunț la Facebook. Doar-doar încep oamenii să te roage să nu cumva să renunți. Eu, cel puțin, așa o văd.
Eh, eu văd că unii oameni sunt mai sensibili decât par.
Comentariu beton!12
Tare povestea ✌️ Bine c-ai apucat sa alergi cu pletele în vânt 🙃
Și când mă gândesc că sunt la Olimp, azi e vânt și zmeul e acasă… I-am luat copilului două, ușor de montat, exact așa cum ai descris, 11 lei unul. M-am bucurat ca un copil când alergam cu el la țară!
Foarte tare! 🙂
Daca ma gandesc bine,la 60+ anisori,nu am inaltat un singur zmeu macar ! Rusine sa-mi fie !
Bafta ai avut Mihai ! Asta pentru ca iti doreai mult.
Aș dori o sugestie, dacă nu e cu bănat : de unde se poate cumpăra un zmeu ușor de asamblat , care să se înalțe ?
Mulțam!
Se considera reclama? Emag.
Nu se consideră.
De la Decathlon am luat pentru copii acu vreo 2-3 ani.
Cică este unu @Vasilescu pe olx care vinde zmeie găsite prin boscheți gata asamblate. Trebuie doar o sfoară nouă. Ca să se înalțe zmeu trebuie să apelați la @mihaivasilescublog care folosește tehnici speciale gen, ”plete în vânt” cu care zmeul dumneavoastră v-a atinge maxim cât aveți ața. Mă rog, io cred că folosește metoda unui deget inmuiat în gură să vadă direcția si intesitatea vântului dar cine sunt eu să contrazic un expert.
Eu am luat dintr-un magazin de cartier cu chinezării, 11 lei unul
mă omoară cratima aia, dar aia e 🙂
Boss, am primit și eu cândva moca un zmeu. Am reușit să îl asamblez (corect, cred și în ziua de azi) dar nu am reușit nicicum sa îl înalță. Orice am încercat. Spre dezamăgirea copiilor. Blestemăția aia pur și simplu nu știa să zboare. Sfida legile fizicii.
Ahahahahahahaaaa. Adică, îmi pare rău. 🤭
@Mircea, au uitat ăia să pună și vântul în cutie 🙂
La cât noroc ai avut cred că ai găsit și o brișcă înfiptă în pomul ăla cu care ai tăiat ața zmeului 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=PLYYbWzzEMM
Nuuu, am folosit bricheta. 😁