Articol scris de Iulia.

Astăzi o lăsăm mai moale cu hăhăielile și vă propun o dezbatere – atunci vs acum. Dar să vă zic mai întâi de la ce m-am pornit. M-am pornit de la soacră-mea. Care, în esență, e pâinica lu Mniezo cu unt și cu miere. Dar se poate transforma la fel de bine și într-o harpie când vrea ea. Iar în ultima vreme, a cam vrut. Să vă zic și de ce.

Cred c-am mai zis asta p-aici, socrii mei habitează cam de prin martie-aprilie, așa, până prin octombrie-noiembrie la o căsuță pe care o au pe undeva pe lângă Brașov. În satul respectiv nu există prea multe opțiuni, de exemplu pentru cumpărături sau alte alea, însă cel mai apropiat oraș (Sfântu Gheorghe) e la vreo 10 km distanță, iar acolo e și Lidl, și Kaufland, și piață, și medici și toate cele.

Acu’, având în vedere faptul că distinsul meu socru a luat mărinimoasa decizie de a nu mai conduce, la cei noozecișiceva de anișori ai domniei sale, socrii mei nu mai au mijloc de transport propriu. Așa că pentru cumpărături, mers la dentist etc., au nevoie de asistență. Adică de cineva care să-i căruțe de colo-colo. În principiu, dacă nu e vorba despre vreo urgență, în afară de noi, au vecini la care pot apela și îl mai au și pe tata, care e pensionar, are mașină și permis, n-are nooj dă ani și e dispus să își ofere ajutorul.

E, dar doamnei socrela nu prea îi convine acest lucru. De ce, vă veți întreba probabil. Pentru că, în opinia ei (pe care sunt sigură că o împărtășește și socru-meu), singura ființă de pe lumea asta care ar trebui să le stea la dispoziție non stop e fiu-său. Că d-aia ai copii, ca să îi poți freca la cap când și cum ai tu nevoie. Nu contează că dusul la piață nu e o activitate extrem de urgentă, personală sau mai știu eu ce, dacă îi duce altcineva decât onor soțul meu, Fritz pre numele său, nu sunt mulțumiți. Adică da, sunt mulțumiți că își rezolvă treaba, dar nu le convine că nu au rezolvat-o cu ajutorul lui. Chestie care, aproape inevitabil, naște discuții.

Așa că, la ultima astfel de discuție, onor Fritz a încercat să îi explice că nu este vorba despre rea-voință, ci pur și simplu despre faptul că efectiv, de multe ori, NU AVEM TIMP, nici el, nici eu. Pentru că muncim, avem grijă de o casă, un copil și trei câini. Iar căruțatul lor până la Lidl, de exemplu, oricât de urât ar putea suna, nu, nu este pe lista noastră de priorități, atâta timp cât există alternative și nu sunt nevoiți să se ducă cu rata sau cu ia-mă nene.

Fac aici o scurtă paranteză explicativă – suntem doi oameni care lucrăm full time. Da, de acasă, dar full time. Singura diferență între noi și alții care merg la birou e că nu avem de făcut drumul efectiv casă-birou-casă. În rest, muncim la fel ca oricine altcineva. De cele mai multe ori nu de la 9 la 17, ci mai degrabă de la 5-6 dimineața, cu pauze pentru avut grijă de copil, de casă, de câini, de rezolvat cumpărături și alte rahaturi inerente vieții de zi cu zi.

Nu avem ajutor din exterior decât o dată pe săptămână, sâmbăta, când copilul e la ai mei (dacă vrea să meargă, ceea ce în ultimul timp nu prea vrea, dar asta e o altă poveste). În rest, nu avem bonă, nu avem bunici care să stea cu copilul în timpul săptămânii, copilul nu merge la program prelungit la grădi, ci doar până la prânz.

A, și o mai avem pe doamna tanti care vine o dată la două săptămâni. În rest, ne descurcăm singuri, cum putem. Mai bine, mai rău, mai dăm chix-uri, mai avem și zile mai bune, și zile mai proaste. Nu suntem nici eroi, nici ultimii tâmpiți. Suntem pur și simplu niște oameni normali, care încearcă să-și crească copilul, să-și câștige paralele și să își trăiască oleacă și viața.

E, și pornind de la ideile astea care se învârt în capul meu, am început să mă gândesc – când era mai greu: atunci? Sau e mai greu acum? Și pentru ca dezbaterea să fie cât mai clară posibil, să stabilim următoarele premise: vorbim despre o familie cu (cel puțin) un copil, în care amândoi părinții lucrează.

Ca să nu iscăm discuții aiurea, facem paralela între două familii cu muncă de birou (așa cum e cazul nostru și cum era și cazul socrilor mei, pe vremea când lucrau), nu vorbim aici despre oameni care lucrează în schimburi, despre medici care fac gărzi sau despre alte situații, pentru că, în cazul de față încerc să fac o paralelă strict între viața lor de atunci și viața noastră de acum.

Pe vremea când lucrau, ambii mei socri aveau muncă de birou. Care începea la 7 și se termina la 15. Cel mai probabil, în jur de 15:30 erau acasă. Copilul era la grădi până la 12-13, după care era preluat de „tanti Ani”, care îl hrănea și se mai ocupa de el până ajungeau părinții acasă. Iar atunci, de cele mai multe ori, ieșea afară, unde rămânea, împreună cu restul copiilor din cartier, până la ora de intrat în casă.

Da, era nasol, nu aveai televizor (că alea una sau două ore de program, în care se prezentau mărețele realizări nu se poate numi „program tv”), nu era curent decât cu porția, nu era mâncare, degeaba aveai bani, că n-aveai pe ce să-i cheltuiești. Rufele se spălau la mână sau, dacă aveai noroc, aveai o mașină d-aia cu încărcare pe sus, care practic numai le învârtea oleacă, iar apoi trebuia să le scoți și să le clătești cu mâna.

Covoarele se „băteau” afară, pe bătător. Scutecele erau niște cârpe nenorocite, de pe care răzuiai răhățeii moștenitorului și pe care trebuia să le speli și să le fierbi ca să redevină utilizabile. Plus că fiecare pipi era o catastrofă în sine, că scutecul ăla nu prea făcea mare lucru, decât să lase poate o cantitate ceva mai mică de pipi să ajungă și pe restul hainelor, da’ de ajuns ajungea sigur.

Acum avem mașini de spălat automate, roboței care aspiră podelele (sau măcar aspiratoare decente), avem curent (care ne costă cât juma de rinichi,da asta e iar altă poveste), avem mașini cu care putem circula când vrea mușchiul nostru, dacă ne permitem gazul, avem telefoane deștepte și case inteligente. Ce nu prea mai avem e timpul.

Și asta încercam să le explic socrilor mei: da, avem tone de gadgeturi și ajutoare, dar toate astea vin cu un preț. Mă trezesc la 5 sau 6 dimineața ca să apuc să lucrez un pic înainte să se trezească copilul. În timpul ăla, fie finalizez niște proiecte, fie răspund la mailuri, fie fac alte chestii administrative care țin de muncă.

Apoi pregătesc copilul pentru grădi, Fritz îl duce și eu rămân acasă. Unde fac rapid câte ceva, cât să nu pară că a explodat o bombă cu ciorapi și căni murdare în mijlocul casei, după care mă așez în cur și dau din degete. Până vine ora 13 și trebuie să mergem după copil. Pe care îl aducem acasă, unde nu îl putem expedia afară, la joacă, în primul rând pentru că e încă mic și n-aș avea curaj să îl las pe stradă, nesupravegheat. Așa că trebuie să îi acordăm atenție, măcar unul dintre noi. În funcție de care ce are de lucru, după ce aducem copilul acasă, unul dintre noi se ocupă de el și celălalt lucrează. Evident, în timpul petrecut cu copilul, mai arunci un ochi la telefon, mai răspunzi la un mail sau un whatsapp…

Da, știu, suntem niște părinți denaturați, în timpul cu copilul nu tre să arunci nici măcar o privire spre telefon. Din păcate, nu se poate. Pentru că lucrăm cu clienți și depindem de ei ca să ne plătim facturile. Iar unele chestii ale clienților pot aștepta, altele nu. Încercăm amândoi să limităm la minim timpul petrecut cu nasul în vreun ecran cât timp stăm cu copilul, dar nu reușim să nu facem lucrul ăsta deloc, pentru că asta e viața.

Ziceam mai sus că avem mașini, în care ne putem sui dosurile să plecăm cam când și unde vrea mușchiul nostru, nu depindem de numărul de înmatriculare „cu soț” sau „fără soț” și nici de rația de benzină dată pe cartelă. Dar vedeți voi, și plusul ăsta vine cu niște minusuri. Am realizat asta zilele trecute, când am făcut vreo 105 km cu mașina într-o singură zi. În oraș și prin preajma lui. Pentru că am avut de rezolvat vreo cinșpe rahaturi, în locuri diferite. Și am mers și colo, și colo, și dincolo și, uite-așa s-au adunat kilometri. Și țineți cont de faptul că nu stau în București, unde distanțele sunt clar mai mari decât acilea la provincie.

E, și unde vreau să ajung, de fapt, cu toată polologhia asta? Păi e simplu. La faptul că, în esență, viețile noastre, așa cum sunt ele acum, deși pot părea infinit mai simple decât erau viețile părinților noștri în anii 70-80, sunt, de fapt, mult mai complicate. Și spun asta, în primul rând, din punct de vedere al oboselii psihice.

Pentru că da, avem telefoane inteligente, da avem și mailul pe ele, să putem răspunde de oriunde și oricând. Avem program la tv, care, de multe ori, mai mult rău ne face, cu știri panicarde și crime, accidente și alte porcării. Avem informații. De multe ori, mult prea multe față de cât poate creierul nostru procesa. Avem confortul unei mașini, dar ne ucidem neuronii în trafic. Pentru că, vrând-nevrând, și condusul a ajuns să fie obositor și sursă de stres.

Nu, nu caut soluții, nu-mi spuneți să arunc televizorul pe geam (că și așa merge săracu câte un ceas pe zi, seara, când ne prăbușim încercând să ne uităm la un film sau serial, la care ajungem până la urmă să adormim cu bale în colțul gurii), nu-mi spuneți să dezinstalez mailul de pe telefon și să nu răspund la whatsapp-uri, nu asta caut. Toate rahaturile astea fac parte din viața mea, așa cum e ea și mi le asum ca atare. Mă obosesc? Sigur? Îmi oferă în același timp și avantaje? La fel de sigur.

Și aici revenim la povestea de la care m-am pornit: cum poți face un om pensionat de 20 de ani să înțeleagă lipsa asta de timp și ritmul vieții cotidiene astăzi? Cum îl faci să priceapă că statul ăla în cur și datul din degete da, sunt muncă, necesită concentrare și efort intelectual. Cum îl faci să priceapă că uneori ai de lucru și în weekenduri?

Că da, ai mașină și l-ai putea duce până la Lidl, dar poate în alea 2 ore pe care le pierzi cu mersul la Lidl tu ai de finalizat un proiect sau trebuie să stai cu copilul, că are febră, iar celălalt părinte are de muncă. Și că nu, nu ești un fiu mai puțin bun pentru că ceri ajutor din partea altei persoane, care are și timpul, și dispoziția necesară să facă un drum până la Lidl.

Cum explici cuiva care n-a avut un computer pe birou toată viața lui profesională, că din cutia asta faci tu banii cu care-ți plătești traiul, iar când nu ai cutia cu tine, ai cutiuța ailaltă, mai mică, telefon pe numele ei. Și că da, poate uneori ești nepoliticos pentru că petreci 5 minute cu nasul în telefon ca să lămurești pe mail ceva legat de muncă. Munca aia pentru care cineva te plătește (deși nu mergi și tu, ca oamenii normali, la un birou, într-o clădire).

Cum explici toate astea unui om pentru care ritmul vieții de adult a fost cu totul altul și care acum, la pensie, evident nu poate concepe toate lucrurile astea? Cum îl faci să înțeleagă că nu ești o japiță de om, ci că pur și simplu resursa numită timp îți este limitată, chiar dacă ai curent când vrei tu, și aspirator, și mașină de spălat rufe și vase? Cum îl faci să îți ia în serios munca, deși nu pleci dimineața de acasă, îmbrăcat la costum? Și să priceapă că, uneori, oricât ai vrea, pentru tine, o oră poate însemna diferența între „am terminat asta, pot să facturez” sau „am întârziat, pot să facturez, dar mă paște o penalizare pentru întârziere”.

Ia ziceți voi, aberez acilea? Fac degeaba pe panseluța? Mă văicăresc, când de fapt n-am de ce? E viața mai ușoară acum sau era mai simplă atunci? Observați că am zis „simplă”, nu „ușoară”, da?