Sinteză de Marco Badea.

46 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat sâmbătă și peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🗺️ Forțele rusești încearcă să străpungă apărarea ucraineană în Izum, în Harkov, în estul Ucrainei, prin relocarea unor unități suplimentare în zonă, încercând totodată să stabilească un control total asupra orașului Mariupol, spune armata ucraineană în raportul de dimineață.

🗺️ Blocada parțială a Harkovului și bombardarea orașului continuă, a mai spus Statul Major al forțelor ucrainene.

🗺️ În evaluare de duminică a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), notează că În absența unei aprovizionări stabile cu piese de schimb și unități, trupele rusești sunt forțate să „lucreze non-stop” pentru a repara echipamentele.

🗺️ Armata rusă se va lupta să adune o forță mare și capabilă de luptă de unități mecanizate care să opereze în Donbas în următoarele câteva luni, mai spun analiștii militari ai ISW.

🗺️ Este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să adune în estul Ucrainei o putere de luptă proporțională cu numărul de trupe și grupuri tactice de batalioane pe care le trimite acolo, mai spune încă ISW. Asta din cauză că armata rusă continuă să sufere de probleme devastatoare de moral și recrutare care îi subminează grav capacitatea de a lupta eficient.  Rezultatul viitoarelor operațiuni rusești în estul Ucrainei rămâne foarte mult sub semnul întrebării, mai remarcă experții militari americani.

🗺️ Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la Mariupol, de-a lungul axei Izium-Sloviansk și în jurul Rubijne și Popasna în ultimele 24 de ore, dar au înregistrat puține câștiguri, mai spune ISW.

🗺️ Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea zilnică a războiului, notează duminică dimineață că  forțele armate ruse încearcă să se consolideze cu personal eliberat din serviciul militar începând din 2012, ca răspuns la pierderile din ce în ce mai mari. Eforturile de a genera mai multă putere de luptă includ, de asemenea, încercarea de a recruta din regiunea nerecunoscută Transnistria din Republica Moldova, mai notează Londra.

🔴 Moscova nu a confirmat câți soldați a pierdut în Ucraina apână acum, dar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a recunoscut recent că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe”. Occidentul estimează între 7.000 și 15.000 pierderile de vieți omenești ale Rusiei, în vreme ce estimările Ucrainei se aproapie de 20.000.

🔴 Premierul britanic Boris Johnson a făcut-o sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, ce i-a luat cu adevărat prin surprindere pe locuitorii Kievului, pentru că premierul britanic și gazda sa, președintele Volodimir Zelenski, au făcut o plimbare prin centrul capitalei ucrainene. Flancați de militari înarmați până în dinți, cei doi lideri au trecut pe la tarabe, au dat mâna cu trecătorii, au ajuns până în faimoasa Piață Maidan, centru protestelor antirusești, iar la final au primit câte o ploscă din ceramică, în formă de cocoș.

🔴 La scurt timp, șeful guvernului de la Londra a anunțat într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, că Marea Britanie trimite arme tot mai puternice în Ucraina. Regatul Unit va oferi Ucrainei 120 de vehicule blindate și sisteme de rachete anti-navă, pe lângă toate celelalte echipamente militare furnizate până acum Kievului în lupta cu armata invadatoare a lui Vladimir Putin. Vineri, Londra anunțase deja că trimite în Ucraina 800 de rachete antitanc.

🔴 „Vreau să încep, Volodimir, prin a admira încă o dată curajul poporului ucrainean în respingerea agresiunii îngrozitoare la care am asistat. În ultimele săptămâni, lumea a descoperit noi eroi, iar aceștia sunt locuitorii Ucrainei. Rușii credeau că Ucraina poate fi învinsă în câteva zile, iar capitala Kiev va cădea în câteva ore în fața armatei lor. Cât de mult s-au putut înșela! Cred că ucrainenii le-au arătat curajul unui leu, iar tu, Volodimir, ai fost răgetul leului. Cred că prin ceea ce a făcut Putin în locuri ca Bucha și Irpin, crimele sale de război i-au pătat permanent reputația, dar și pe a guvernului său”, i-a spus premierul britanic Boris Johnson președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

🔴 „Sunt recunoscător Marii Britanii, deoarece continuă și intensifică sancțiunile (la adresa Rusiei – n.r.) și de asemenea asigură un sprijin semnificativ Ucrainei, prin consolidarea capacității noastre de apărare. Celelalte țări democratice ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii. A venit momentul să impună un embargo total asupra resurselor energetice ale Rusiei și să sporească livrările de armament furnizate nouă”, i-a răspuns Volodimir  Zelenski premierului Boris Johnson.

🔴 De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru Ucraina.

🔴 În plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majorităţii importurilor din Ucraina şi va oferi facilităţi vamale.

🔴 Şeful guvernului britanic a declarat că Londra va furniza sprijin Ucrainei, astfel încât aceasta să nu mai fie niciodată invadată şi a adus un omagiu armatei ucrainene pentru ceea ce el a numit „cea mai mare faptă de arme din secolul 21”.

🔴 Johnson a precizat și că sancţiunile contra Rusiei vor fi înăsprite. „Împreună cu partenerii noştri, vom spori presiunea economică şi vom continua să intensificăm, de la săptămână la săptămână, sancţiunile contra Rusiei”, a promis el, subliniind că măsurile vor include o renunţare la utilizarea hidrocarburilor ruse.

🔴 Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care vizitează Ucraina de la invazia rusă în această ţară, declanșată la 24 februarie. Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, deplasarea lui Johnson la Kiev este „o dovadă a solidarităţii cu poporul ucrainean”.

🔴 Vizita lui Boris Johnson în Ucraina va fi bine văzută și acasă, la Londra, comentează SkyNews. Mesajul a fost puternic, iar  Boris Johnson a avut întotdeauna abilitatea de a face gesturi simbolice, care contează la mai multe niveluri.  Pe plan internațional, este un mesaj puternic transmis atât lui Vladimir Putin, cât și poporului ucrainean, cu privire la angajamentul Regatului Unit față de această țară. Iar cum cauza Ucrainei se bucură de un sprijin public puternic în Regatul Unit, vizita este, de asemenea, o bună politică și pe frontul intern. Pentru un prim-ministru și un guvern care nu au avut parte de prea multe elogii în ultima vreme, această remarcă este cât se poate de binevenită, comentează Sky News.

🔴 Comandanţii militari NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Jens Stoltenberg a declarat într-un interviu pentru ziarul britanic Sunday Telegraph că alianţa se află „în mijlocul unei transformări foarte fundamentale”, care va reflecta „consecinţele pe termen lung” ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin. „Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecinţe pe termen lung pentru securitatea noastră”, a declarat şeful NATO pentru ziarul duminical, potrivit DPA şi Reuters. „Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili, într-o lume mai periculoasă, să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO”, a mai declarat secretarul general al NATO.

🔴 Cel mai crunt război din Europa din ultimele șapte decenii dă naștere și unor sentimente pozitive, precum empatie și solidaritate cu poporul ucrainean, în lupta sa cu invadatorii ruși. 10 miliarde de euro au fost strânse la evenimentul Stand Up for Ukraine, din donații private și ca ajutoare oferite de Uniunea Europeană și de Canada. La apelul lui Bono au răspuns printre alții Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry. Printre politicienii care au vorbit la acest eveniment patronat de Comisia Europeană s-a numărat și premierul român Nicolae Ciucă.

🔴 „Nu ne e frică de rachete, de avioanele rusești și de coloanele nesfârșite de tancuri. Curajul ucrainenilor a solidarizat întreaga lume democratică. Ne dorim ca acest curaj al ucrainenilor să fie împărtășit de întreaga lume, pe măsură ce ne apărăm în fața celei mai mari tiranii. În acest fel, toți ceilalți vor rezista acestei tiranii. Lumea trebuie să facă tot posibilul să forțeze Rusia să încheie pacea, trebuie să facă tot posibilul să-i tragă la răspundere pe soldații și comandanții ruși pentru crimele comise împotriva poporului ucrainean. Convingeți-vă politicienii! Fiți alături de Ucraina! Susțineți libertatea și curajul!”, a fost mesajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul evenimentului.

🔴 De asemenea, liderul de la Kiev a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucha, că Ucraina este „totuşi pregătită” să poarte convorbiri cu Rusia, aflate într-un punct mort după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate. „Ucraina a spus întotdeauna că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru a opri războiul. În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est”, a afirmat şeful statului ucrainean. „Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem în vedere un dialog în paralel”, a continuat Zelenski.

🔴 Ultima rundă a tratativelor directe ruso-ucrainene s-a desfăşurat în 29 martie la Istanbul, prilej cu care Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care neutralitatea sa în schimbul unui acord internaţional pentru garantarea securităţii sale.

🔴 „În est şi în sud, observăm o concentrare de arme, echipamente şi trupe care se pregătesc să ocupe o altă parte a teritoriului nostru”, a subliniat Volodimir Zelenski. Întrebat despre scenariile unei asemenea ofensive, el a spus că acestea depind de forţa ucrainenilor, de rapiditatea partenerilor de a furniza arme Ucrainei şi de dorinţa liderului rus de a merge mai departe.

🔴 La rândul său, cancelarul austriac a declarat că „trebuie să facem cunoscute aceste crime de război la ONU, iar justiția internațională trebuie să înceapă să investigheze și să combată aceste crime”. Karl Nehammer a declarat că deși Austria este neutră din punct de vedere militar, „înțelegem că trebuie să ajutăm acolo unde au loc nedreptăți și crime de război”. Austria susține sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, iar blocul european este gata să pună în aplicare și mai multe sancțiuni, a declarat Nehammer la aceeași conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, susținută la Kiev.

🚨 Decizia guvernului slovac de a livra Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a putea lupta împotriva invaziei ruseşti a declanşat o luptă politică la Bratislava. Deşi iniţiativa a adus Slovaciei laude din partea SUA – şi promisiunea sosirii unui sistem de apărare antirachetă Patriot – politicienii din opoziţie şi-au exprimat vineri consternarea faţă de această decizie, spunând că aceasta pune Slovacia în pericol.

🚨 Fostul prim-ministru şi şef al partidului social-democrat Smer, Robert Fico, a declarat că va solicita o sesiune specială pentru a lua în considerare înlăturarea actualului guvern. Peter Pellegrini, de la Hlas, un alt partid social-democrat, i-a acuzat pe premierul Eduard Heger şi pe ministrul apărării Jaroslav Nad că au minţit poporul slovac, potrivit dpa. El i-a acuzat că au spus ţării timp de săptămâni întregi că Slovacia nu va renunţa niciodată la sistemele sale de apărare antiaeriană, doar că acum toată lumea poate vedea că decizia de a face exact acest lucru a fost luată în secret.

🚨 Heger conduce „un guvern de mincinoşi şi de oameni care nu reuşesc să ne protejeze interesele naţionale”, a spus Pellegrini. În timp ce Fico a evidenţiat că sistemul S-300 este crucial pentru protejarea centralelor de energie nucleară şi a siturilor industriale ale Slovaciei.

🚨 Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-300, care a fost dezvoltat în perioada sovietică, foloseşte o tehnologie de ghidare precisă pentru a distruge avioanele sau rachetele inamice.

🔴 Ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liaşko, a anunţat sâmbătă că peste 20 de spitale ucrainene au fost „distruse complet” în timpul invaziei ruse. De asemenea, peste 300 de spitale şi alte instituţii medicale au fost avariate parţial. Liaşko a precizat că spitale din oraşe ca Bucea şi Irpin au fost repuse în funcţiune, însă este nevoie de anumite reparaţii la aceste obiective.

🔴 Ucraina a făcut sâmbătă un schimb de prizonieri cu Rusia, al treilea schimb de acest fel de la începutul războiului, astfel că 12 soldați și 14 civili ucraineni se întorc acasă, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk într-o postare online preluată de presă. Oficialul ucrainean nu a precizat câți ruși au fost eliberați în schimb.

🔴 Luptele au continuat sâmbătă în regiunea din nord-estul orașului Harkov. Acesta „a fost bombardat practic toată ziua” și se așteaptă o ofensivă rusă în regiunea Harkov din direcția Izium, a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, sâmbătă, la televiziunea națională. „Rușii continuă să își consolideze forțele pe această direcție”, a spus el. „Înțelegem că una din sarcinile-cheie ale forțelor ruse este să ajungă în Donbas, mai exact la Sloviansk și Kramatorsk dinspre Izium. Așadar, aceasta este una dintre cele mai dificile direcții începând de astăzi”, a anunțat el.

🔴 Compania feroviară de stat din Ucraina, Ukrzalizniți, va lăsa locul numărul 52 vacant în trenurile din întreaga țară în memoria celor 52 de persoane ucise în atacul cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk. „Uciderea brutală a 52 de civili ucraineni într-un atac rus cu rachetă asupra gării din Kramatorsk nu poate fi uitată”, se arată într-un comunicat al companiei ucrainene citat de CNN. Un oficial al companiei a mai anunțat că de la începutul invaziei ruse, 3,5 milioane de persoane au fost evacuate cu trenul.

🔴 Germania a început consolidarea adăposturilor sale subterane şi constituirea de stocuri de criză în caz de război, a relatat sâmbătă ziarul Welt am Sonntag, care îl citează pe ministrul de interne al ţării.

🔴 Ucrainenii au detectat un nivel de radiații mai ridicat decât cel normal în încăperile de la centrala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși, cât timp au avut zona sub control, a scris sâmbătă CNN. Aparatul care măsoară radiațiile a început să țiuie ascuțit când soldații ucraineni au intrat în camera în care au stat rușii cât timp au controlat centrala nucleară de la Cernobîl, indicând un nivel de radioactivitate mai mare decât cel normal, a mai relatat echipa de jurnaliști americani. Nu există nicio sursă radioactivă vizibilă, însă oficialii ucraineni spun că radiațiile vin de la particulele mici și de la praful pe care rușii le-au adus în clădire.

🔴 La rândul său, BBC News scrie că angajații centralei nucleare de la Cernobîl au furat combustibil de la soldații ruși care au ocupat facilitatea, pentru ca generatoarele care suplineau pana de curent să poată funcționa și să păstreze în siguranță combustibilul nuclear uzat.

🔴 YouTube a blocat canalul Duma TV, care transmite din camera inferioară a parlamentului rus, atrăgând indignarea oficialilor ruși, care au amenințat cu restricții cel mai popular serviciu de streaming din lume, potrivit Reuters.

🔴 Rusia a organizat sâmbătă exerciţii de luptă în Kaliningrad, o enclavă la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, potrivit agenţiei de ştiri ruse Interfax, citată de Comandamentul Flotei Baltice. „Până la 1.000 de militari… şi peste 60 de unităţi de echipament militar au fost implicate”, a declarat serviciul de presă al Comandamentului Flotei ruse din Marea Baltică, potrivit Reuters. Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 şi bombardiere Su-24 din linia întâi a aviaţiei au efectuat un antrenament de luptă planificat, simulând atacuri asupra unor ţinte aeriene şi terestre, posturi de comandă şi echipamente militare din Kaliningrad, a mai precizat Interfax.

🔴 Ministerul rus de Finanţe a plătit în ruble o parte din datoriile sale în dolari scadente în această săptămână, după ce băncile străine au refuzat să proceseze plăţi în valoare de 649,2 milioane de dolari, ceea ce a dus la speculaţii privind o posibilă incapacitate tehnică de plată, scrie Bloomberg.

🔴 Premierul Italiei, Mario Draghi, a anunțat sâmbătă că va vizita luni Algeria pentru a semna un acord de creştere a importurilor de gaze naturale, în timp ce Roma îşi intensifică eforturile de a exploata fluxuri alternative în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

🔴 Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, susține că rușii au aruncat în oraș bombe atașate de parașute și i-a avertizat pe oameni să nu se apropie de astfel de proiectile.

🔴 Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov – un general cu experiență de teren căpătată în Siria – pentru a conduce războiul din Ucraina, în condițiile în care armata rusă își schimbă acum planurile, după eșecul de a cuceri Kievul. Un oficial american și unul european au confirmat pentru CNN că generalul Aleksandr Dvornikov, comandantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, a fost numit comandant al teatrului de operațiuni în campania militară rusă din Ucraina. Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat sâmbătă la Sky News că Moscova a numit un general cu un palmares „destul de sălbatic” în Siria, pentru a încerca să câștige măcar un teritoriu în Donbas pe care Putin să-l poată prezenta ca pe o victorie.

🔴 Numirea unui comandant al ostilităților din Ucraina „arată că Rusia recunoaște că lucrurile merg extrem de prost și că trebuie să facă ceva diferit”, a comentat oficialul european citat de CNN. Noul comandant, cu o experiență vastă pe câmpul de luptă, este așteptat să asigure coordonarea necesară pentru asaltul care se pregătește acum în regiunea Donas. În același timp, sunt de așteptat și mai multe atrocități.

🔴 Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a susține guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad. Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de Erou al Federației Ruse pentru modul în care a condus intervenția militară rusă din Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud. În iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armată. Cât timp Dvornikov s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusești au bombardat cartierele dens populate, provocând numeroase victime civile, iar orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016. Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture de la putere pe  Bashar al-Assad.

🔴 Biroul de comunicare strategică al armatei ucrainene a postat sâmbătă o fotografie în care pretinde că sunt militari ruși morți, lăsați într-o groapă comună după luptele din regiunea ucraineană Harkov, din nord-estul țării. ⚠️ CNN precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea fotografiei, care arată cel puțin 10 cadavre în uniforme rusești.

🔴 Forțele ruse au distrus un depozit de muniții la Baza aeriană Mirhorod din centrul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția Interfax, potrivit BBC. Un avion de luptă MiG-29 și un elicopter Mi-8 al forțelor ucrainene au fost, de asemenea, distruse în urma atacului asupra bazei aeriene din regiunea Poltava, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus, Igor Konașenkov. Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a scris pe rețelele sociale că două persoane au fost rănite, iar baza a suferit „daune importante”.

🔴 Pierderile omenești ale forțelor ruse ar fi depășit 19.000 de oameni, potrivit ultimelor estimări ale armatei ucrainene. De asemenea, rușii ar fi pierdut aproape 300 de avioane și elicoptere și peste 700 de tancuri. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite sub relatarea subiectivă a părților pe timp de război.

🔴 Ucraina a distrus sâmbătă 13 ținte aeriene ale forțelor ruse, anunță Forțele Aeriene ucrainene, care precizează că au fost doborâte 3 avioane, 1 elicopter, 5 drone și 4 rachete de croazieră.

🚨 Imagini din satelit furnizate de compania Maxar Technologies arată un convoi militar lung de 13 kilometri, care se deplasează spre sud, prin orașul Velki Burluk, din estul Ucrainei. Imaginile au fost realizate vineri, 8 aprilie, scrie CNN, adăugând că vehiculele par să aparțină forțelor ruse. Velki Burluk este situat la circa 80 km este de Harkov, oraș aflat sub atacuri intense din partea rușilor. În imagini se văd „vehicule blindate, transportoare de artilerie și echipament de sprijin”, potrivit Maxar.

🚨 Retragerea forţelor ruse din nordul Ucrainei a lăsat dovezi conform cărora civilii au fost luaţi drept ţinte în mod disproporţionat, potrivit Ministerului britanic al Apărării. „Plecarea Rusiei din nordul Ucrainei lasă dovezi ale ţintirii disproporţionate a necombatanţilor, printre care prezenţa gropilor comune, folosirea fatală a ostaticilor ca scuturi umane şi minarea infrastructurii civile”, a comunicat sâmbătă ministerul britanic, într-o actualizare a informaţiilor privind situația din Ucraina.

🚨 Buletinul informativ afirmă că forţele ruse au folosit dispozitive explozive improvizate pentru „a provoca victime, a scădea moralul şi a restricţiona libertatea de mişcare a ucrainenilor”, adăugând că ele au atacat, de asemenea, „ţinte de infrastructură cu un risc ridicat de vătămare colaterală a civililor, inclusiv un rezervor de acid azotic din Rubijne”.

🚨 O unitate de depozitare care conţinea acid azotic, aflat în apropierea oraşului Rubijne din estul Ucrainei, afectat de conflict, a fost după cât se pare avariată de bombardamente. Guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, a spus că a fost vorba de bombardamente ruseşti. Pe de altă parte, separatiştii pro-ruşi din Lugansk au dat vina pe forţele ucrainene pentru accidentul chimic. ⚠️ Totuși, informaţiile nu au putut fi verificate independent.

🔴 Statele membre ale Uniunii Europene care au graniţă cu Rusia şi Belarus au interzis de vineri intrarea unor vehicule de marfă înmatriculate în cele două ţări din cauza sancţiunilor aplicate, a anunţat sâmbătă serviciul vamal rus, potrivit Reuters.

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interzicerea importurilor de petrol din Rusia. „Când tirania lansează o agresiune împotriva a tot ceea ce menţine pacea în Europa, trebuie luate măsuri imediate”, a spus preşedintele Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara. „Iar embargoul asupra petrolului ar trebui să fie primul pas. La nivelul tuturor democraţiilor, al întregii lumi civilizate. Atunci Rusia va resimţi. Atunci va fi un argument pentru ei – să caute pacea, să oprească violenţa fără rost”, a mai declarat Volodimir Zelenski.

🔴 Preşedintele Zelenski a continuat spunând că scopul „coaliţiei noastre anti-război” este de a pune capăt războiului „cât mai curând posibil”, nu doar ca o „datorie morală a tuturor democraţiilor”, ci ca o „strategie de apărare pentru fiecare stat civilizat”. „Agresiunea rusă nu a fost destinată să se limiteze doar la Ucraina”, a avertizat Zelenski. „Întreg proiectul european este o ţintă pentru Rusia”, a mai declarat liderul de la Kiev.

🔴 Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat sâmbătă „profund dezamăgit şi îndurerat de comportamentul lui Vladimir Putin”, de care a fost apropiat, dar care şi-a asumat „o responsabilitate foarte serioasă în faţa lumii întregi” atacând Ucraina, informează AFP.

🔴 Canada îşi sporeşte ajutorul umanitar pentru Ucraina – a anunţat măsuri ce facilitează sosirea pe teritoriul său a refugiaţilor ucraineni şi a promis să vireze încă 100 de milioane de dolari canadieni (73,1 milioane de euro). Acest pachet adiţional, destinat asistenţei medicale de urgenţă şi serviciilor de primă necesitate, a fost anunţat de către premierul canadian Justin Trudeau în timpul evenimentului de strângere de fonduri pentru refugiaţii ucraineni „Stand up for Ukraine”, găzduit sâmbătă de Varşovia.

🔴 Banca Europeană de Investiţii a anunţat un program în valoare de 4 miliarde de euro pentru 2022 şi 2023, care să ajute oraşele şi regiunile din statele membre ale UE să răspundă nevoilor urgente de investiţii şi să facă faţă provocărilor de a primi şi integra refugiaţii de război din Ucraina.

🔴 Comisia Europeană a promis un miliard de euro pentru a sprijini Ucraina şi ţările care primesc refugiaţi ce fug de războiul cauzat de invazia rusă, a anunţat sâmbătă preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen. „600 de milioane (de euro) din această sumă vor merge către Ucraina, autorităţile ucrainene şi parţial către Naţiunile Unite”, a spus Von der Leyen la evenimentul online de strângere de fonduri pentru refugiaţii ucraineni „Stand up for Ukraine”, găzduit de Varşovia în parteneriat cu Comisia Europeană, Canada și Global Citizen.

🔴 Autorii crimelor împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha sunt vinovați de crime de război și trebuie să fie trași la răspundere, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

🔴 Aproximativ un sfert din forțele rusești folosite la invadarea Ucrainei sunt 1efectiv inoperabile” din cauza pierderilor grele și a proastelor operațiuni de susținere și logistică, potrivit unui oficial european citat de CNN.

🔴 Prețul alimentelor a crescut așa mult în Rusia încât supermarketurile au început să pună dispozitive antifurt pe produse simple precum untul cașcavalul sau conservele.

🔴 Un bărbat a fost amendat în Sankt Peterburg pentru un mesaj contra războiului ce era, de fapt un citat dintr-un discurs al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Nexta TV.

🔴 Italia intenționează să își redeschidă ambasada din Kiev imediat după Paște, a declarat sâmbătă ministrul de externe Luigi Di Maio. „Am fost ultimii care au părăsit Kievul și vom fi printre primii care se vor întoarce. În același timp, trebuie să intensificăm presiunea diplomatică pentru a-l aduce pe președintele rus Vladimir Putin la masa discuțiilor și a ajunge la o încetare a focului”, a declarat Di Maio.

🔴 Un ministru al guvernului de la Kiev a declarat că se așteaptă ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE în luna iunie.  Olga Stefanishyna, vicepremier pentru integrare europeană și euroatlantică, a spus că țara sa este „pregătită să se miște rapid” în demersul de a deveni membră a Uniunii Europene.

🔴 S&P a coborât sâmbătă ratingul Rusiei în valută la „default selectiv”, din cauza riscurilor crescute ca Moscova să nu fie capabilă sau să nu dorească să își onoreze angajamentele față de străinii care i-au cumpărat obligațiunile, transmite Reuters. Lovită cu valuri de sancțiuni din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia s-ar putea confrunta cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din ultimii peste 100 de ani, după ce săptămâna aceasta a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, deși plata era scadentă în dolari.

🔴 Locuitorii din Lugansk, în estul Ucrainei, vor avea la dispoziție duminică nouă trenuri pentru a fi evacuați, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai.

🔴 Peste 4,4 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la declanșarea invaziei ruse, potrivit cifrelor anunțate de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR). UNHCR a recenzat până sâmbătă un număr de exact 4.441.663 de refugiați ucraineni, cu 59.347 în plus față de bilanțul anunțat cu o zi în urmă. În total, aproximativ 11,4 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, 7 milioane dintre ei fiind strămutați în interiorul țării, conform datelor Agenției ONU.

📸 Imaginea din această dimineață este despre iubire în vreme de război. Un bărbat cu un buchet de flori în mână îmbrățișează o femeie în timp ce o întâlnește la gara din Uzhhorod, aflată în vestul Ucrainei.