Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în ziua cu numărul 41 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:
🔴 Președintele ucrainean se va adresa marți Organizației Națiunilor Unite, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate. În discursul pe care l-a ținut în cursul nopții, Volodimir Zelenski a promis că toate crimele de război comise de forțele ruse împotriva civililor din orașele Ucrainei vor fi documentate. Procurorii vor face tot posibilul pentru a-i identifica pe autorii atrocităților, a mai spus liderul de la Kiev.
🔴 În plus, publicația ucraineană The Kyiv Independent scrie că alertele de raid aerian au sunat în „aproape fiecare regiune” din Ucraina marți dimineață.
🔴 Luni, după ce a criticat Germania, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat și pe președintele francez Emmanuel Macron pentru că a încercat să negocieze cu Vladimir Putin, spunând că „nimeni nu a negociat cu Hitler. Nu este nimic de negociat cu criminalii”.
🔴 Statul german va prelua temporar administrarea filialei din Germania a concernului rus Gazprom, având în vedere importanţa acesteia pentru furnizarea de energie, a anunţat luni ministrul economiei, Robert Habeck.
🔴 Administraţia Emmanuel Macron a anunţat luni seară decizia de expulzare a „numeroşi” diplomaţi ruşi, într-o acţiune coordonată cu Germania şi cu alte naţiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.
🔴 Președintele german Frank-Walter Steinmeier, mult timp un susținător al apropierii Occidentului de Rusia, își regretă acum poziția, în special susținerea pentru gazoductul Nord Stream 2, despre care spune că a fost „o greșeală clară”. El recunoaște totodată că s-a înșelat „ca mulți alții” în privința lui Vladimir Putin, relatează Reuters.
🔴 Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut luni adoptarea imediată a unui nou pachet de sancțiuni puternice împotriva Rusiei, astfel încât decizia Moscovei de a invada Ucraina să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care Kremlinul a făcut-o vreodată”.
🔴 Rusia își accelerează campania împotriva zonei de est a Ucrainei, planurile probabil fiind de a „desfășura zeci de mii de soldați” în acea regiune, a spus Casa Albă luni, în contextul în care lucrează cu aliații săisă anunțe noi sancțiuni împotriva Moscovei.
🔴 Imagini din satelit contrazic teoria Moscovei potrivit căreia masacrul de la Bucha ar fi fost „regizat” de ucraineni după ce forțele ruse s-au retras din oraș, adică după 30 martie, pentru a incrimina Rusia. Sateliții au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucha, arată o analiză a acestor imagini făcută de The New York Times.
🔴 Ambasada Rusiei la Berlin a apreciat luni că relaţiile sale cu Germania se vor „deteriora” şi mai mult după decizia „neprietenoasă” a Berlinului de a expulza 40 de diplomaţi ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează AFP.
🔴 În fața lumii, China se prezintă ca un spectator neutru al războiului din Ucraina, care nu face alegeri, ci doar caută pacea. Pe plan intern, însă, Partidul Comunist Chinez desfășoară o campanie prin care prezintă Rusia ca pe o victimă, și nu ca pe un agresor, apărând legăturile puternice ale Beijingului cu Moscova, mai scrie The New York Times.
🔴 În timp ce trupele rusești atacau Ucraina, oficialii chinezi se întâlneau în spatele ușilor închise pentru a studia un documentar produs de Partidul Comunist care îl prezintă pe președintele rus Vladimir Putin drept un erou. Cu o muzică mobilizatoare și scene însorite din Moscova de astăzi, documentarul îl laudă pe Putin pentru că a reabilitat statutul de mare conducător pe timp de război al lui Stalin și pentru că a resuscitat mândria patriotică față de trecutul Rusiei. Prăbușirea umilitoare a Uniunii Sovietice, se spune în film, a fost rezultatul eforturilor Statelor Unite de a-i distruge legitimitatea. În întreaga țară, Partidul Comunist a organizat ședințe pentru ca oficialii să vizioneze și să discute documentarul istoric. Filmul de 101 minute, care a fost făcut anul trecut, nu menționează războiul din Ucraina, dar susține că Rusia are dreptate să se îngrijoreze în legătură cu vecinii ei care s-au desprins de Uniunea Sovietică. Documentarul îl înfățișează pe Putin ca fiind cel care curăță Rusia de ideile politice „toxice” ce au ucis Uniunea Sovietică.
🔴 Documentarul intitulat „Nihilismul istoric și prăbușirea sovietică” a fost destinat inițial pentru „vizionare internă” – adică pentru audiențe „selecte”, formate din oficiali ai partidului, nu pentru a fi difuzat publicului larg. Cu toate acestea, filmul și scenariul au apărut recent online în China, precizează NYT. În paralel, în universitățile chineze au fost organizate cursuri pentru a le oferi studenților o „înțelegere corectă” a războiului din Ucraina, în care adesea sunt subliniate nemulțumirile Rusiei față de Occident. La rândul lor, ziarele de partid au publicat o serie de comentarii care învinuiesc Statele Unite pentru conflict.
🔴 Statele Unite au aprobat vânzarea a opt avioane de luptă F-16 către Bulgaria pentru a întări securitatea acestui membru NATO, în contextul războiului din Ucraina.
🔴 În urmă cu 90 de ani, regimul sovietic al lui Iosif Stalin a provocat o foamete devastatoare în Ucraina, omorând 3,9 milioane de oameni în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Holodomor” sau genocidul prin înfometare. Acum, Vladimir Putin, a cărui invazie s-a blocat, încearcă din nou să înfometeze Ucraina pentru a o îngenunchea, potrivit unei analize Politico Europe. Trupele rusești au devastat terenurile agricole, distrugând echipamentele agricole și plantând mine în solul unde ar trebui să crească culturile. Rutele tradiționale de aprovizionare ale Ucrainei au fost distruse, porturile sale fiind acum sub controlul Rusiei. În orașul asediat Mariupol, unde 170.000 de oameni se luptă să supraviețuiască, mâncarea se epuizează, iar convoaiele cu ajutor umanitar nu sunt lăsate să treacă.
🔴 Imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucha au dus la condamnarea internațională a Rusiei și la noi acuzații că forțele sale comit crime de război. O analiză a BBC arată în ce măsură poate fi pedepsit președintele rus Vladimir Putin pentru atrocitățile comise în Ucraina. Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au loc crime de război și Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă pentru a strânge probe. „Până și războiul are reguli”, spune Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Acestea sunt cuprinse în Convenția de la Geneva și într-un șir de alte legi și acorduri internaționale.
🔴 Au existat o serie de tribunale unice începând cu cel de-al Doilea Război Mondial – inclusiv tribunalul care investighează crimele de război din timpul destrămarii Iugoslaviei. De asemenea, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe cei responsabili de genocidul din 1994 în Ruanda. Astăzi, Curtea Penală Internațională (CPI) și Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au roluri de monitorizare a aplicării regulilor războiului. CIJ se pronunță asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice. Ucraina a început un dosar împotriva Rusiei. Dacă CIJ s-ar pronunța împotriva Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU ar fi responsabil pentru aplicarea deciziei.
🔴 Însă Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenți ai consiliului – ar putea respinge orice propunere de sancționare. CPI investighează și judecă penal indivizi care nu sunt judecați de stateleindividuale. Este succesorul modern permanent al tribunalului de la Nürnberg, care i-a judecat liderii cheie ai regimului nazist în 1945.
🔴 Procurorul șef al CPI, avocatul britanic Karim Khan QC, spune că există o bază rezonabilă pentru a crede în Ucraina au fost comise crime de război. Anchetatorii vor analiza acuzațiile trecute și prezente – încă din 2013, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia de către Ucraina. Dacă există dovezi, procurorul va cere judecătorilor să emită mandate de arestare pentru a-i aduce pe cei acuzați la judecată, la Haga. Dar puterea sa este limitată. Curtea nu are propria sa forță de poliție, așa că se bazează pe statele individuale pentru a aresta suspecții. Rusia nu este membră a curții, deoarece s-a retras în 2016. Putin nu va extrăda niciun suspect. Totuși, dacă un suspect pleacă în altă țară, ar putea fi arestat.
🔴 Eficacitatea CPI, precum și modul în care dreptul internațional se desfășoară în practică, depind nu doar de tratate, ci și de politică și diplomație. Experți spun că, la fel ca în cazul proceselor de la Nürnberg, soluția constă în diplomație și acord internațional. Aceștia mai spun că liderii mondiali trebuie să înființeze un tribunal unic pentru a judeca crimele de război din Ucraina.
🔴 SUA au anunțat că sprijină o echipă de procurori internaționali care să adune dovezi ale atrocităților din Ucraina, relatează France 24.
🔴 Ucraina spune că Rusia se pregătește să lanseze un atac în estul Ucrainei pentru a cuceri orașul Harkov și a înconjura prima linie din estul Ucrainei, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzianik, a mai spus că Rusia atacă în prezent orașele Rubijne și Popasna din regiunea Lugansk, în timp ce pregătește un atac asupra orașului Severodonețk și continuă eforturile de cuceri Mariupol. El a adăugat că forțele ruse au înființat unități medicale pentru a se pregăti pentru o potențială creștere a victimelor militare. ⚠️ Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile lui Motuzianik.
🔴 Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că masacrul civililor din orașul Bucha este doar „vârful aisbergului”. La o conferință de presă comună cu ministrul de externe britanic, Liz Truss, el a spus că „ororile din Bucha, Mariupol și alte locuri” necesită „sancțiuni dure din partea G7 și ale UE”.
🔴 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că orașul Borodianka va fi cel mai grav afectat de invazia rusă în regiunea Kiev. Vorbind la televiziunea națională, Venediktova a spus că numărul victimelor din Borodianka, la aproximativ 23 km vest de Bucha, este mai mare decât oriunde altundeva, dar nu a oferit detalii suplimentare, potrivit The Guardian.
🔴 Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că „suspendă, cu efect imediat” accesul Rusiei şi Belarus la finanţările sale şi la expertiza sa, în urma invadării Ucrainei, potrivit France 24.
🔴 Zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Nikolaev din sudul Ucrainei, a anunţat primarul său, Oleksandr Senkevici.
🔴 Transporturile din pachetul de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina au sosit din SUA „în cursul weekendului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de luni, potrivit CNN.
🔴 Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni seară că speră să obţină o reacţie dură a NATO la criza din Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de masacrarea civililor.
🔴 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha drept „o provocare înscenată”, negând în continuare că victimele civile întinse pe străzile orașului ar fi fost ucise de soldații ruși. Într-o declarație făcută luni la o conferință de presă, ambasadorul Nebenzia s-a îndepărtat de la linia oficială a Moscovei, care denumește invadarea Ucrainei drept „operațiune militară specială, și a vorbit despre „război”. „În război mor civili. Este o realitate tristă”, a spus ambasadorul Rusiei.
🔴 În lunile dinaintea invaziei rusești în Ucraina, șeful CIA, William Burns, ar fi întreprins două misiuni top secret: în prima l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că, dacă ar fi atacat Ucraina, Occidentul ar fi răspuns cu sancțiuni dure, susține „Wall Street Journal”, într-un reportaj care reconstituie etapele crizei și care aprinde lumina reflectoarelor asupra figurii lui William Burns. În cea de-a doua misiune, i-ar fi dezvăluit lui Volodimir Zelenski planurile Kremlinului, furnizând informații esențiale pentru a evita atacul pe aeroportul capitalei Kiev.
🔴 Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, Beijingul solicitând noi negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, potrivit The Guardian. Apelul, despre care Beijingul a spus că a fost făcut la cererea Ucrainei, a fost prima conversație la nivel înalt dintre doi oficiali ai celor două țări după 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să-și folosească relațiile cu Moscova pentru a opri invazia Rusiei.
🔴 Statele Unite au împiedicat luni Moscova să plătească peste 600 de milioane de dolari din rezervele deținute la băncile americane către deținătorii de obligațiuni suverane ruse, o măsură menită să crească presiunea asupra Kremlinului și să-i secătuiască rezervele de dolari americani, transmite Reuters.
🗺️ În ceea ce privește evaluarea zilnică a frontului, Institutul Războiului din Washington (ISW) notează marți dimineață că forțele ruse continuă să facă puține sau deloc progrese în atacurile frontale pentru a captura regiunile Donețk și Lugansk, principalul lor efort actual al războiului. Unitățile rusești din Donbas se confruntă cu probleme de moral și de aprovizionare tot mai mari.
🗺️ În plus, rezistența ucraineană din Mariupol a depășit estimările anterioare ale ISW și continuă să controleze orașul. Eforturile Rusiei de a genera înlocuitori din rezerviști și de a alimenta unitățile avariate din nord-estul Ucrainei în atacuri frontale din estul Ucrainei este puțin probabil să le sporească șansele de succes, mai notează ISW, care subliniază și că o altă parte a trupelor, în special aeropurtate, retrase din nordul Kievului, au fost aduse la Belgorod, în Rusia, în apropiere de Harkov. Experții americani spun că aceste unități sunt slab echipate și probabil extrem de demoralizate.
🗺️ Experții americani mai precizează că armata rusă se pregătește să demareze o ofensivă în direcția Harkov pentru a relua operațiunile ofensive prin orașul Slovyansk, ca apoi să creeze o legătură cu forțe ruse din Donbas pentru a încercui armata ucraineană din acea zonă. Capturarea regiunilor Donețk și Lugansk a devenit principalul obiectiv al armatei ruse, mai notează ISW în evaluarea sa.
🗺️ Dacă forțele ruse nu reușesc să cuprindă Slovyansk, campania Rusiei de capturare a întregii regiuni Lugansk și Donețk va eșua probabil, notează ISW.
🗺️ Conform Statului Major Ucrainean, citat de ISW, armata ucraineană a recâștigat teritoriu în regiunea Herson, dar aceste informații nu au fost corelate cu raportările independente privind existența unor operațiuni militare în cursul zilei de luni.
🗺️ ISW spune rușii au executat bombardamente în nordul regiunii Herson, dar nu au efectuat nicio operațiune ofensivă în ultimele 24 de ore.
🗺️ De asemenea, ISW mai spune că forțele ruse s-au retras aproape complet din regiunile Cernihiv și Sumy și probabil că vor elibera complet aceste regiuni în zilele următoare.
🗺️ Forțele ruse retrase de pe axa Kiev este foarte puțin probabil să fie desfășurate efectiv în altă parte în Ucraina și sunt probabil o forță uzată, mai arată ISW.
🗺️ În evaluarea sa din fiecare zi privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării transmite marți dimineață că forțele ucrainene au reluat terenuri cheie în nordul Ucrainei, după ce au făcut ca Rusiei să nu-și poată consolida capacitatea de a-și asigura obiectivele. Ucrainenii i-au forțat pe ruși să se retragă din zonele din jurul Cernihivului și la nord de Kiev, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
🗺️ Londra mai spune că luptele la nivel scăzut vor continua probabil în unele părți ale regiunilor nou recucerite e ucraieni, dar se vor diminua semnificativ în această săptămână, pe măsură ce restul forțelor ruse se retrag.
🗺️ Ministerul britanic al Apărării mai notează că multe unități rusești care se retrag din nordul Ucrainei vor necesita probabil reechipare și recondiționare semnificative înainte de a fi disponibile pentru a fi redistribuite pentru operațiunile din estul Ucrainei.
📸 Colajul din această dimineață prezintă durerea războiului surprinsă de fotoreporterul Rodrigo Abd de la Associated Press, care o înfățișează pe Tanya Nedashkivska, o ucraineană din Bucha care plânge moartea soțului său; hartă realizată pe 4 aprilie 2022 de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază situația de pe câmpul de luptă, dar și oameni care trec pe lângă clădirile distruse din orașul Borodyanka, situat la nord-vest de Kiev și la aproximativ 23 km vest de Bucha.
poate că cel mai important lucru spus de zelenski aseară în fața parlamentului român e acela că putin a făcut și face asta pentru că-i consideră pe liderii europeni slabi și incapabili să reacționeze. când a început războiul, avea dreptate – tot trecutul era de partea lui, imediat după începutul războiului s-a dovedit că s-a înșelat, măcar parțial. rămâne să vedem dacă liderii europeni au de gând să-l contrazică cu adevărat!
am plâns de multe ori din 24 februarie încoace. niciodată ca acum:
„Urăsc Rusia. Unchiul meu e acolo. Știți ce mi-a spus azi la telefon? „Katya? Ce Katya? Fată, nu te cunosc. Ce război, ce Katya?”. Și apoi a scris de pe alt număr: „Katya, nu-mi scrie. Este periculos pentru mine și familia mea. Mama ta deja nu poate fi întoarsă”.
Îi urăsc! Asta spunea despre propria lui soră? Cum poate fi asta posibil?
Să știți, cred că o să mă întorc la Mariupol. Și voi locui în același loc. Și de fiecare dată, în aceeași zi, voi coborî la subsolul casei noastre și voi depune flori.
De asemenea, este groaznic când copiii plâng, dar nu au voie. Nu au voie, pentru că nu trebuie să fie auziți. Acești nemernici au găsit oameni în subsoluri și i-au ucis.
Cei care au supraviețuit au spus că armata rusă a violat copii și bătrâni și chiar cadavre.
Nu vreau să mai trăiesc. Probabil că acum vom fi împărțiți. Și s-ar putea să nu-mi văd fratele. Pentru ce? De ce anume ne salva acest Putin? Trăiam bine, ne-am cumpărat și o mașină. Domnul Kolya mi-a promis că mă va învăța să conduc. Ei au incendiat și mașina. Și nici apartamentul nu mai există.
Vreau să mor, dar nu pot.
Îmbrăţişaţi-vă copiii! Că dacă voi nu veți mai fi, ei nu-și nici vor aminti mirosul vostru.”
Dacă supraviețuiesc și apoi o să am copii, îi voi îmbrățișa non-stop…”
https://m.rfi.ro/marturii-ucraina-144178-povestea-katyei-din-mariupol?fbclid=IwAR1xna8v1wehjRa63rvwZmqbHey-JNU2on0rkpxug4dPKcRSQjKTzCaYBgA
Comentariu beton!27
tare aș vrea să văd lepra putinistă care dă aprecieri negative la ce e mai sus. dar nu e doar lepră, e și laș penibil ce stă ascuns!
stai liniștit ca nu e din cauză că e putinist, că face asta de pe vremea când nu era război. Sunt vreo cinci cetățeni care doar cu asta se ocupă, toți cinci foști comentatori pe aici, actuali indivizi care n-au ce face cu viețile lor. E trist, dar ăsta este adevărul.
Sfasietor!
Se strânge carnea pe mine când citesc. Se pare ca diavolul era printre noi și nu am știut sa-l recunoaștem. Dar acum știm. Și? Facem ceva? Mii de copii, de oameni vor rămâne mutilați sufletește. Unii dintre ei și fizic. Atâtea animale nevinovate vor rămâne marcate și ele. Munca de o viață a oamenilor s-a făcut praf. Pentru fanteziile sau orgoliul nebun al unui… Nici nu știu cum ar trebui numit. Urâte zile trăim. Noi. Dar oamenii aceștia au cunoscut Iadul.
Multumesc ca postezi astea zilnic. Chiar daca nu le citim zilnic…. chiar daca nu se comenteaza la ele ca la alte postari… (de inteles… ce naiba sa mai zici…).
dap…
FMM, putler!
Ba unii le citim! Numai asta citim, despre razboi. Si ne cutremuram…si ne rugam. Cat mai putem!