Sintetizat de Marco Badea.
…
Cele mai importante informații din a zecea zi a războiului din Ucraina culese și verificate de mine de la ora 09.00 până la ora 19.30:
🔴 Vladimir Putin a vorbit sâmbătă din nou. Liderul de la Kremlin a spus că „aproape toată infrastructura militară” a Ucrainei a fost distrusă și a calificat decizia de a nu limita „operațiunea specială” în Ucraina la regiunea Donbas drept una „corectă”. Totodată, președintele rus a susținut că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare unei declaraţii de război. Vladimir Putin a mai spus că totul decurge conform planului în Ucraina şi că armata rusă îşi va îndeplini obiectivele în cadrul „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte el invazia militară în Ucraina. Totodată, Putin a afirmat că Rusia nu intenţionează să introducă legea marţială, pe fondul zvonurilor persistente privind o astfel de măsură din cauza conflictului din Ucraina. În plus, preşedintele rus a mai declarat că Rusia va considera drept parte în conflict orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO.
🔴 La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, îl acuză pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că vrea să provoace un conflict între Rusia şi NATO. „Dacă e atât de supărat că NATO nu l-a apărat, înseamnă că speră să rezolve conflictul aducând NATO în această poveste, nu prin negocieri”, spune Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse a susţinut că preşedintele ucrainean nu ascultă declaraţiile Washingtonului, Parisului, Berlinului şi ale altor capitale europene potrivit cărora NATO nu intenţionează să intervină în conflict.
🔴 Astăzi a vorbit și șeful diplomației europene. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat ferm în favoarea medierii Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar… Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta”, a declarat Borrell într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo, preluat de agenția de presă germană DPA. Însă politicianul spaniol a recunoscut că nu există planuri ferme ale părţilor aflate în conflict şi ale susţinătorilor lor pentru o mediere externă din partea Chinei. „Noi nu am cerut acest lucru şi nici ei (chinezii) nu au cerut”, a spus Borrell. Acesta a mai apărat livrarea de arme europene în zona de război şi impunerea de sancţiuni dure împotriva Rusiei. Aceste măsuri au fost absolut necesare, a precizat șeful diplomației europene, indiferent de eforturile diplomatice simultane de soluţionare a conflictului.
🔴 De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Occidentalii se comportă ca nişte bandiţi, dar lumea este prea mare pentru ca Europa şi America să izoleze o țară ca Rusia Occidentul se implică într-o „ticăloşie economică” împotriva Rusiei, iar Moscova va riposta, a adăugat purtătorul de vorbe al lui Vladimir Putin. Peskov nu a precizat care va fi răspunsul Kremlinului, însă a spus că acesta va fi în conformitate cu interesele Rusiei. Peskov a mai declarat că, dacă SUA ar impune sancţiuni asupra exporturilor de energie ale Rusiei, acest lucru ar provoca un şoc considerabil pieţelor energetice. În plus, acesta a apărat sâmbătă „fermitatea” necesară a legii care reprimă „informaţiile înşelătoare” despre armata rusă pentru a contracara un „război informaţional”, care, potrivit acestuia, este purtat împotriva Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina.
🔴 Ucrainenii din mai multe orașe cucerite de forțele ruse au ieșit sâmbătă pe străzi și au protestat împotriva ocupanților. Ei s-au urcat pe vehiculele rusești și nu s-au retras nici când militarii ruși au tras focuri de intimidare în aer. În orașul Melitopol, în sud-estul Ucrainei, localnicii nu s-au retras nici când soldații ruși au tras focuri de avertisment în aer. Din contră, au înaintat spre cordonul de soldați, care au început să dea înapoi, potrivit unor imagini publicate pe rețelele sociale. În Herson, oraș cucerit de ruși în sudul țării, protestatarii s-au urcat din mers pe vehiculele cu care rușii patrulează prin oraș și au fluturat steaguri ucrainene. Primarul din Herson anunță că locuitorii au alungat trupele ruse din centrul orașului. „Herson, ești cel mai tare!”, a scris edilul pe canalul său de Telegram.De asemenea, și la Berdiansk, tot în sudul Ucrainei, localnicii au ieșit în stradă să protesteze.
🔴 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă printr-un mesaj video citat de jurnaliștii publicației ucrainene Unian, că poporul ucrainean rezistă chiar și acolo unde au reușit să treacă invadatorii ruși. „Poporul ucrainean rezistă și pe unde au reușit să treacă ocupanții. Din păcate. Dar nu pentru mult timp. Admir fiecare ucrainean, fiecare ucrainean care protestează, care ia steagul național și arată armatei ruse că va pierde. Cu siguranță vor pierde. Pentru că este imposibil să câștigi împotriva oamenilor care opresc forțele militare fără arme în mână. Ei nu pierd cuvântul „demnitate”, se arată în mesajul video transmis de Zelenski.
🔴 Mai târziu, într-un alt mesaj video, președintele ucrainean le-a spus ucrainenilor că în curând le va putea spune celor aflaţi acum în Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări să se întoarcă, pentru că nu mai este niciun pericol. „Deja ne gândim la viitor. La cum ne vom reconstrui oraşele şi economia”, a adăugat Zelenski, enumerând discuţiile pe care le-a avut inclusiv cu directorul FMI, pentru a obţine sprijin financiar. „Noi încă protejăm statul. Încă salvăm oameni.Nu contează cât e ceasul, nu contează ce dată e. Şi aşa va fi până la victorie”, a mai spus președintele ucrainean. Acesta a anunţat că a avut o nouă discuţie cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu cel al Poloniei, Andrzej Duda, convorbirile lor fiind zilnice, şi că îi este recunoscător fiecăruia dintre ei.
🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai vorbit astăzi și cu senatorii din SUA printr-o legătură video. Acesta a cerut Statelor Unite să acorde asistență pentru stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, potrivit unei surse familiarizate cu sesiunea video, care a relatat pentru CNN. Zelenski le-a cerut senatorilor americani sancțiuni mai mari împotriva Rusiei, inclusiv asupra energiei, și mai multă asistență militară îndreptată către forțele ucrainene. Șeful statului ucrainean a mulțumit SUA pentru sprijinul pe care l-au oferit până acum, dar mesajul său general a fost că țara sa are nevoie de mai mult ajutor, pentru că se întețesc luptele cu forțele armate ruse.
🔴 Un alt senator prezent la sesiunea video cu Zelenski a mărturisit că președintele ucrainean a pledat pentru interzicerea importurilor de petrol rusești, suspendarea tuturor tranzacțiilor comerciale, cum ar fi Visa și Mastercard, și i-a implorat pe parlamentari să ajute Ucraina să obțină mai multe avioane în care piloții ucraineni sunt instruiți și pe care să le poată folosi pentru a zbura. La sfârșitul apelului, zeci de senatori americani i-au mulțumit lui Zelenski pentru lupta sa și și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, unii dintre ei exclamând „Slava Ucraina”, potrivit unei alte surse care a participat la apel.
🔴 The Guardian scrie că liderii Congresului SUA lucrează la un pachet în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, ce prevede asistență economică și de securitate pentru Ucraina, consilierii acestora informând presa sub protecția anonimatului că avioanele de luptă pot fi trimise în conflict printr-o țară terță. De altfel, Chris Van Hollen, un senator democrat, a postat pe Twitter un mesaj în care spune că NATO ar trebui să „faciliteze imediat transferul de avioane de luptă din Polonia, România și Slovacia în Ucraina”.
🔴 Mesajul pare în contradicție cu opinia liderilor occidentali, care au respins până acum cererea lui Zelenski de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Reuters relatează că Chuck Schumer, liderul majorității Senatului, a declarat după apelul de sâmbătă al președintelui ucrainean că avioanele cerute de Zelenski „sunt foarte necesare”, precizând că va face tot ce poate pentru a ajuta administrația Biden să le faciliteze transferul. Schumer a cerut, de asemenea, ca mai multe companii americane să părăsească Rusia.
🔴 Sâmbătă, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a declarat convins de faptul că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia. „Dacă intenţia Moscovei este să încerce cumva să răstoarne guvernul şi să-şi instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a declarat șeful diplomației americane într-o intervenție la BBC News.
🔴 În același timp, Andrzej Duda, liderul de la Varșovia, a vizitat sâmbătă unul dintre punctele vamale pe unde intră refugiații în polonia și i-a transmis apoi un mesaj pe twitter președintelui Ucrainei, în care i-a spus: „Spune-le băieților tăi să lupte liniștiți. Familiile lor sunt în siguranță cu noi”.
🔴 Serviciul de Urgență al Ucrainei a anuțat că un avion rusesc a fost doborât la periferia orașului Cernihov, în nordul țării, unde de o săptămână se înregistrează lupte intense, potrivit CNN. Avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, a precizat Seviciul de Urgență, adăugând că nu se cunoaște dacă există victime. Prăbușirea avionului a provocat incendii la patru case. Localnicii au fost evacuați, după ce a fost găsită o bombă de 500 de kilograme. Potrivit autorităților locale, 17 oameni au murit la Cernihov în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor. O altă persoană a murit într-un incendiu.
🔴 La ora 9:00, ora României, Rusia a anunțat o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha. Pentru că bombardamentele nu au încetat, evacuarea civililor a fost amânată, iar cele două părți se acuză reciproc de nerespectarea încetării focului. Consiliul Local din Mariupol arată că partea rusă nu a confirmat încetarea focului pe întreg traseul al coridorului umanitar convenit și că poartă discuții cu forțele ruse în acest sens, iar viceprimarul din Mariupol afirmă că bombardamentele continuă în oraș, în timp ce localnicii încearcă să plece.
🔴 În tot acest timp, ministerul rus al Apărării a afirmat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovakha şi a acuzat că „naţionalişti” ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă rusă RIA. În remarci care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate după ce a creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parţiale a focului.
🔴 Doar aproximativ 400 de persoane au fost evacuate din Volnovakha și zonele din apropiere în timpul încetării focului de astăzi, relatează BBC News, citând oficiali ucraineni. Autoritățile vizau evacuarea a peste 15.000 de civili din regiune în timpul încetării parțiale a focului.
🔴 Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului, transmite Reuters.
🔴 Forțele ruse au preluat controlul unui spital de psihiatrie din orașul Borodyanka, din zona Kievului. 670 de persoane sunt blocate înăuntru, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleksiy Kuleba pentru presa locală, potrivit The Guardian.
🔴 Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse. „Acesta este numărul bărbaţilor care s-au întors în acest moment din străinătate pentru a-şi apăra ţara de hoarda rusă. Asta înseamnă încă 12 brigăzi de luptă motivate! Ucraineni, suntem invincibili!”, a scris Reznikov într-o postare pe Twitter.
🔴 Pe de altă parte, postul de televiziune american CNN a relatat că Rusia intenţionează să trimită încă 1.000 de mercenari în Ucraina în zilele şi săptămânile viitoare, în timp ce un oficial din serviciile de informaţii occidentale a avertizat că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a le face să se predea”, o escaladare care ar putea duce la un număr semnificativ de victime în rândul civililor.
🔴 Forțele ucrainene au prezentat un nou bilanț al pierderilor estimate pe care le-a suferit armata rusă de la declanșare invaziei, cu zece zile în urmă. Prin urmare, au fost distruse peste 10.000 de soldați, 269 de tancuri, 945 transportoare blindate, 105 sisteme de artilerie, 50 lansatoare de rachete, 19 sisteme antiaeriene, 39 avioane, 40 elicoptere, 409 vehicule de luptă, 2 ambarcațiuni, 60 de cisterne, 3 drone. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.
🔴 De altfel, Forbes, citând agenția de presă ucraineană UNN, scrie că în puțin peste o săptămână, armata ucraineană a distrus echipament militar rusesc de cel puțin 331 de miliarde de ruble, echivalentul a peste 3 miliarde de dolari. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.
🔴 Un membru al delegației ucrainene la prima negociere cu rușii de la Gomel ar fi fost ucis de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), fiind suspectat de trădare, susține un deputat ucrainean din partidul lui Zelenski, precum și presa ucraineană, citind surse oficiale. Denis Kireev ar fi fost arestat de serviciul secret și apoi împușcat. SBU ar fi avut dovezi ale trădării lui Kireev, inclusiv convorbiri telefonice, potrivit Pravda. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.
🔴 Ministrul ucrainean al Apărării, consideră că tendința de predare a armatei ruse este în creștere, potrivit unui comunicat citat de publicația Unian. El susține că resursele militare ale trupelor inamice din Ucraina se epuizează, prognozând „un colaps logistic”. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.
🔴 Compania aeriană rusă Aeroflot a anunţat sâmbătă că îşi va suspenda zborurile internaţionale începând cu data de 8 martie, în contextul în care Moscova este grav afectată de sancţiunile occidentale din cauza Ucrainei. Decizia, care va intra în vigoare la miezul nopţii (luni, ora 21:00 GMT), se datorează unor noi ”circumstanţe care îngreunează operaţiunile de zbor”, a precizat compania într-un comunicat, adăugând că rutele interne şi cele către Belarus vor fi menţinute. Totodată, Rusia recomandă companiilor aeriene care operează avioane închiriate înregistrate în afara ţării să nu mai zboare în străinătate, pentru a se evita confiscarea lor.
🔴 Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit sâmbătă, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre criza din Ucraina, scrie presa britanică. Reporterul publicației americane Axios, Barak Ravid, spune că premierul israelian Naftali Bennett a călătorit la Moscova în secret. Israelul s-a oferit să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.
🔴 Elon Musk a transmis, prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, că va refuza să interzică sursele de știri rusești pe internetul furnizat prin sateliții Starlink. Musk susține că i s-a cerut acest lucru de către anumite guverne, dar nu cel al Ucrainei, însă a refuzat spunând că este „un absolutist al libertății de exprimare”.
🔴 Cuplul de actori de la Hollywood, Ashton Kutcher şi Mila Kunis, au strâns peste 6,8 milioane de dolari până vineri, la o zi după crearea unei pagini GoFundMe prin care au făcut apel la o strângere de fonduri destinate ajutorului umanitar pentru refugiaţii ucraineni, relatează New York Times.
🔴 O escaladare a conflictului din Ucraina va avea un impact „devastator” asupra economiei globale, avertizează Fondul Monetar Internațional, care spune că războiul din Ucraina a dus deja la creșterea prețurilor la energie și cereale și a generat un val de peste un milion de refugiați care au ajuns în țările vecine.
🔴 Haas, echipă americană de Formula 1, a anunțat că a încheiat cu „efect imediat” contractul cu sponsorul rus Uralkali. De asemenea, oficialii teamului au mai precizat că înțelegerea cu pilotul Nikita Mazepin a fost reziliată. Dmitri, tatăl lui Mazepin, este un miliardar rus care susținea echipa de Formula 1. Acesta este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Mazepin, în vârstă de 23 de ani, a sosit la Haas înainte de startul sezonului trecut. Odată cu venirea acestuia, echipa americană a beneficiat de un pachet financiar consistent din partea sponsorului Uralkali.
🔴 Zara a anunțat că își închide de duminică toate cele 502 magazine din Rusia, potrivit BBC News. Compania renumită la nivel global deține nu mai puțin de 8 branduri: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Uterqüe.
🔴 Guvernul italian a sechestrat bunuri în valoare de 140 de milioane de euro în aplicarea sancţiunilor internaţionale impuse oligarhilor ruşi, printre care se numără confiscarea a două iahturi, o vilă şi mai multe proprietăţi de lux ale unor oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin.
🔴 Ministerul de Externe al Rusiei a promis că va impune măsuri dure împotriva intereselor britanice din Rusia , ca răzbunare la ceea ce a etichetat „isteria sancțiunilor” a Londrei, după invadarea Ucrainei de către Moscova.
🔴 Marile lanțuri de retail din Rusia vor începe raționalizarea produselor de bază, anunță cotidianul economic rus Vedomosti. Ministerul Industriei și Comerțului și Ministerul Agriculturii din Rusia anunță că inițiativa ar veni chiar de la marile lanțuri de comerț cu amănuntul, iar limitarea numărului de produse ce pot fi cumpărate de o singură persoană ar avea rolul de a combate specula.
🔴 Autoritățile din Ungaria au blocat mai multe autocare pline cu refugiați ucraineni pentru că unii copii nu au pașapoarte biometrice. Autocarele pline cu refugiați ucraineni plecaseră din Sighetu Marmației și urma să îi ducă pe aceștia la gara din Budapesta. Blocarea autocarelor are loc pe fondul deciziei luate joi de Ministerul de Interne din Ungaria de a nu permite accesul refugiaților ucraineni dacă nu au pașapoarte biometrice. Ministerul român de Externe anunțase ulterior că Ungaria a renunțat la decizia controversată.
🔴 Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, s-a adresat deputaților în Parlamentul European cu o solicitare de a ajuta la crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, informează Radio Free Europe.
🔴 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îi va cere omologului său rus, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice ce va avea loc duminică, să oprească invazia Ucrainei de către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, adăugând în același timp că așteptarea ca discuțiile dintre Moscova și Kiev să dea rezultate, în timp ce luptele continuă, este una naivă, potrivit Reuters.
🔴 Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi de la vama Siret, că România nu va fi implicată în conflictul dintre Rusia și Ucraina. „Noi pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde, NATO nu va fi implicat în acest conflict militar şi nici România”, a spus președintele României.
🔴 Mii de femei și copii, mulți plângând și fiind într-o stare de epuizare, au ajuns sâmbătă la Lviv, în vestul Ucrainei. Compania de căi ferate din Ucraina a suplimentat numărul de trenuri, în încercarea de a salva cât mai mulți civili de atacurile susținute ale Rusiei asupra orașelor din estul țării, relatează The Guardian.
🔴 Cel puțin 350 de civili au fost uciși până acum de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse, iar alți 707 au fost răniți, arată cifrele oficiale, însă cifrele reale sunt, foarte probabil, „considerabil mai mari”, arată reprezentanții ONU.
🔴 Numărul ucrainenilor care fug din calea războiului în altă țară ar putea ajunge la 1,5 milioane până la sfârșitul weekendului, a declarat șeful Înaltului Comisariat pentru Refugiați al ONU. Cifra este în prezent de peste 1,3 milioane.
🔴 Departamentul de Stat al SUA i-a sfătuit pe cetățenii americani să plece imediat din Rusia într-un aviz de călătorie anunțat sâmbătă. Anunțul a menționat invazia din Ucraina, „potențialul de hărțuire împotriva cetățenilor americani de către oficialii de securitate guvernamentali rusi” și capacitatea limitată a Ambasadei de a-și asista cetățenii din țară.
🔴 Radiodifuzorul de stat italian RAI a devenit astăzi cea mai recentă companie media care și-a suspendat activitatea în Rusia „pentru a proteja siguranța” reporterilor săi. Anunțul vine după ce Moscova a introdus o lege care amenință cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de „știri false”. De asemenea, posturile publice germane ARD și ZDF au declarat astăzi că au suspendat acoperirea de la Moscova.
🔴 Ministerului Britanic al Apărării, care monitorizează situația în teren pe frontul de luptă din Ucraina, a actualizat harta confruntărilor din a zecea zi de război. Astfel, în sudul Ucrainei, armata rusă a avut cel mai mare progres, pentru că a reușit să captureze singurul său mare oraș de până acum (Herson) și a încercuit și blocat total portul Mariupol. În Nord, trupele rusești au depășit „blocajul” orașului Sumî și au început să se miște spre Vest în direcția Kiev.
🔴 Pe scurt, orașele pe care forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă pe care nu au putut încă se le ocupe sunt Mariupol, Knotop, Harkov, Sumî și Cernihiv sunt orașele. Orașe ocupate de ruși sunt Herson, Melitopol, Bedyansk, Donețsk (ocupat din 2014), Luhansk (ocupat din 2014). Totodată, lupte se duc în nordul Luganskului și lângă Donețk. Din această dimineață se duc luptele și în Mariupolul blocat, în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Herson, Mykolaiv, Poltava, Kiev, la sud de Kiev și Stanomyr. Britanicii spun că liniile pe care avansează armata lui Putin sunt dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol, dinspre Crimeea spre Herson și Mykolaiv, dar și spre Zaporojie, dinspre Rusia spre Sumî, Cernihiv și mai departe spre Kiev pe la est, cât și dinspre Belarus spre Kiev și Stanomyr pe la vest.
🔴 Există cinci scenarii care ar putea să ducă la încheierea războiului din Ucraina: război scurt, război de lungă durată, conflict european deschis, soluţie diplomatică sau înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere, se arată într-o analiză BBC News. Aceste scenarii nu sunt reciproc exclusive, iar unele dintre elementele lor ar putea să se combine pentru a produce rezultate diferite. Însă, indiferent de felul în care se va încheia conflictul din Ucraina, lumea întreagă se va schimba. Omenirea nu se va întoarce la status quo-ul din trecut, relaţiile Rusiei cu lumea exterioară vor fi diferite, atitudinea europenilor faţă de securitate va fi transformată, iar ordinea liberală, bazată pe normele internaţionale, ar putea să descopere cum ar fi trebuit să fie încă de la bun început.
📸 În colajul foto de mai jos, imaginile surprind oamenii care au ieșit din nou în stradă la Dublin, Riga și Paris pentru a manifesta împotriva războiului, ucrainenii care așteaptă să plece din țară în gara din Lviv, mulțumea evacuată sub un pod în orașul Irpen din regiunea Kiev și harta cu teritoriile ucrainene pe care rușii au reușit să le încercuiască sau să le ocupe.
…
P.S. [nota deținătorul blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 55 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.
Mă întristează atitudinea poporului sârb.
😓
Rezumat personal :
1 Rușii au luptat și au cucerit un ospiciu. Î-i pregătește armata o internare lui puțin la minte?
2 Caca cola sunt ca e obicei niște căcănari
Vad ca ar urma a treia runda de negocieri. Sincer, chiar crede cineva ca dau rusii doi bani pe negocierile astea? In conditiile in care ei vin la negocieri cu lista lor de „conditii” la care nu renunta? Au „convenit” asupra coridoarelor alora si le-au bombardat in secunda doi. Unii „negociaza” si ăilalți dau cu bombe. Despre ce vorbim aici? Ma ia turbarea. Cred ca nici nu am fost prea coerenta, dar am draci.
Rușii negociază de formă. Apoi vine infectul ăla de Lavrov și spune că ucrainenii nu vor să negocieze.