Mă scuzați ca vă întrerup intempestiv seara de duminică, dar am un motiv extrem de întemeiat. Tocmai am terminat Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, pe Netflix, și nu aveam cum să nu vă spun că este absolut fabulos. Am văzut imagini pe care nu le mai văzusem niciodată până acum, nici nu credeam că există filmate.
Sunt cei 24 de ani, de la moartea lui Gheorghiu-Dej până în ’89, concentrați în trei ore de documentar brut. De altfel, mi-a plăcut foarte tare că nu există niciun comentariu din off, există doar sonorul original al flimărilor de arhivă și atât. Sunt prinse toate reperele importante, inclusiv vizita în China lui Mao sau cea în Coreea de Nord a lui Kim Ir Sen. O să vedeți inclusiv vestita intervenție a lui Pârvulescu din timpul Congresului XII sau și mai vestita glumă sinistră a Tovarășului despre cum România se va mai întoarce la capitalism când o face plopu’ pere și „richita” micșunele.
Nfine, nu vă povestesc mai multe, că n-am de ce. Sfatul meu e să-l vedeți. Dincolo de orice, sunt aproape 25 de ani pe care mulți dintre noi i-am trăit de la fața locului, așa cum au fost ei.
Multumesc pentru informatie. De abia astept sa vad.
Vezi că are trei ore. Dacă nu poți dintr-o bucată, împarte-l în două-trei.
Pare interesant, l-am adaugat in lista. 🙂 Nu am trăit in comunism, nu imi imaginez cat de greu le-o fi fost multora in acele vremuri, dar, mi se pare fascinanta istoria sa(la modul obiectiv). Altfel vorbind, despre ororile din acea vreme, nu am cuvinte. Nu imi pot imagina cum poti duce dorul, sau, mai rau, cum unii tineri care nu ai trait in comunism, sa isi doreasca asta. Securitatea unui job si un acoperis deasupra capului nu iti aduc fericire si o viata fara griji.
Comentariu beton!42
N-are cum să-ți fie dor de cea mai neagră perioadă din istoria țării ăsteia. Dar dincolo de asta, sunt imagini de arhivă, aș putea zice istorice.
N-are cum să-ți fie dor de vremurile alea?!?
Ba are, ia gândește-te c-ai fost (fiu, fiică de) nomenclaturist(ă)! Doar zic, gândește-te!
Mă refream la oamenii normali.
Iliescu a fost votat de 3 ori președinte (neoficial, 4).
Depinde de job și ce etaj e acoperișul.
Când mai gândești în engleză, „security” în context e „siguranța”, deși, dacă ai folosit ostentativ ca joc de cuvinte, hai că e corect și așa.
@phaff, scuza-ma ca am scris securitate in loc de siguranta. Ore de limba romana dai? Ca se pare ca ma uit prea mult pe netflix si nu imi mai cunosc limba materna. Ma mir ca nu te-ai luat de folosirea cuvantului „ai” in loc de „au”. Sau aici accepti, ca e romana, nu „anglicism”. Ce sa faci, life is grea. Ma simt ca romanii care pleaca in Italia la munca si nu mai stiu sa vorbeasca romana cand vin acasa 🙄
Mie nu mi-l dă netflixul spune că nu există coincidentia para mi buscheda sigur se numește așa???🙄🙄
Locuiești în România?
https://youtu.be/atIch2uy-bE
Multumesc pentru recomandare.Am trăit in comunism și trebuie să ma pregatesc un pic la căpuț.😔
Mda, ar fi bine, mie mi-a desfutut toate amintirile.
Recomand ca dupa asta sa va uitati la „Cine a tres la revolutie ?” By zaiafet
Armata & Securitatea.
Nu , nu a tras armata si securitatea au tras aia de la AJVPS-uri adica vanatorii si pescarii sportivi.
Aham, sigur că da, vânătorii & pescarii primeau ordine de la generalul Vlad & Militaru, din partea lui Ceaușescu, să se tragă în mulțime, să se îmbrace în combinezoane negre, să folosească arme de calibre care se găseau inventariate in stocurile deținute de depozitele de armament ale Securității & armatei, cum să nu Andrei, cum sa nu…
Domnu paf esti praf ca sa fac o rima….amice eram ironic. Cum mama lui proces verbal sa traga vanatorii si mai ales… pescarii ?! E foarte clar ca au tras armata si securistii.
Cand ii aud pe unii cu siguranta locului de munca, ca aveai un acoperis deasupra capului, ca tot ce avem azi se datoreaza regimului comunist…ce fibra de om infect trebuie sa ai ca sa gandesti la modul ala?
Da, aveai un loc de munca, dar munceai pentru ce? Nu munceai nici pentru tine, pentru ca banul nu avea valoare, dar nici pentru tara, pentru ca totul era topit de acele SOV-ROM-uri. Aveau toti un loc de munca pentru ca dementul de Ceausescu a incercat o industrializare nesustenabila care a fost platita scump de voi si de generatiile ulterioare.
Casa poporului…oare cate spitale si scoli se puteau face de banii acelei cladiri monstruoase si megalomane? Si chiar daca totul era numai lapte si miere pt unii, tot trebuie sa fii crancen impotriva oricarui regim extremist criminal, pentru ca asta a facut Ceasca, a suprimat orice fel de rezistenta si intelectualitate, chiar si cu crime. Bine, stiu ca toti stiti astea, imi exprim si eu naduful.
Comentariu beton!47
Ai gresit cu vreo 30 de ani „pretene” ca sa citez un clasic cu documentar pe Netflix 😉
Ce spui tu acolo a functionat intre 1945-1956.
Comentariu beton!20
Prietenash, vorbeam de regimul comunist acolo. Regimul comunist s-a instalat cam in 1947 odata cu venirea lui Petru Groza.
Se dezbate încă. Ce zici?5
Catedrala neamului se încadrează la aceeași categorie, in opinia mea. Si acum nu mai sta Securitatea in cârca noastra.
Comentariu beton!23
😏
mdea, văz’t luni, în ziua apariției pe netflix; n-am dormit prea bine în noaptea aia, deși majoritatea imaginilor, disparate, le văzusem anterior; trei lucruri am de remarcat:
primo: ceceu’, sau cine plm or fi fost, pe podul rulant plimbîndu-se deasupra machetei bucureștilor, cu tovu’ și tova dînd indicății prețioase
secundo: servilismul lui manea mănescu la conferința de presă de la praga
terzo: imaginile cu MAN-ul și strada, de-a lungul anilor sunt cu adevărat grăitoare pentru involuția (cel puțin din punctul meu de vedere) în cei 24 de ceaușism; dacă în ’65, deputații din MAN erau îmbrăcați la costum negru și cămașă albă, la ultimul congres, diversitatea de ținute te face să crezi că ești la o consfătuire a covnilor (nu departe de realitate); invers, strada și petrecerile; în ’65 vezi costume fit și rochițe înflorate, toate mergînd spre un gri uniform și diform, cu cît ne apropiem de momentul loviluției;
dar da, este de văzut; pentru tinerii frumoși și liberi de astăzi aș zice că e un must see
Comentariu beton!26
Băi, mai văzusem aia cu podul rulant, dar o uitasem. Mi s-a părut incredibil. Câți bani, câtă muncă, doar ca să-i plimbe p-ăia pe deasupra, fără nicio utilitate practică ulterioară. INCREDIBIL!
Eu l-am vazut la premiera, ca pe vremea aia inca mai eram „blogger” si stiu ca era o domnisoara in sala, actualmente mamica de Instagram care la fiecare faza mai ciudata exclama catre prietenul ei: Dar chiar asa era?
Și ăla ce zicea?
Ăla mai nimic, pentru că și el era prea mic pentru perioada aia, dar suficient de mare cât să-i fi spus ai lui că pe vremuri „era mai bine”.
Filmul este excepțional.
Dumneavoastră v-a plăcut pentru că ați văzut momente pe care nu le-ați trăit.
Mi-e mi-a plăcut pentru că am revăzut momente pe care le-am trăit.
Cel mai mult mi-a plăcut că nu există niciun fel de comentariu.
Nu, nu sunt o nostalgică.
Aia cu Casa poporului e și nu e! Au făcut și Casa poporului și scoli și spitale. Ăștia nici-o Casa, nici o școală, nici un spital.
Se dezbate încă. Ce zici?31
Da da. Au facut aia tot ma.
Cat de mult puteti sa fiti prosti?
În ’89 aveam 29 de ani. Deci știu cum a fost. Erau muuulte lucruri de neacceptat. Multe umilințe, multe lipsuri. Apă caldă cu program (venea după ce curgea 1 oră rece), căldură cu program, curentul electric oprit în fiecare seară, tramvaie care abia se târau și cu uși stricate, aglomerație îngrozitoare în mijloacele de transport, cozi pentru orice, în ultimii ani nu găseai nimic în magazinele alimentare, privilegiații aveau casele de comenzi și cantinele partidului…Vânzătoarele de la magazinele alimentare erau cele mai importante persoane, neapărat trebuia să îți faci o relație… În 1988, prin septembrie, tovarășu’ a făcut o vizită de lucru la o uzină și, pentru că frunzele copacilor de la poartă nu erau toate verzi, le-au vopsit. Nu am crezut când am auzit, așa că a doua zi m-am dus să mă conving…Am rude care regretă acele vremuri… Trebuie să văd filmul, neapărat! Cu fiică-mea! Și cu nepotul, chiar dacă are doar 10 ani.
Comentariu beton!42
metehnele astea potemkiene s-au păstrat și post ’89;
prin 2000, într-o unitate militară din Iași, comandantul a dat ordin să nu fie pic de zăpadă la depunerea jurămîntului, de 1 decembrie; ordinul s-a executat inclusiv prin scuturarea copacilor;
cu o zi înainte, la inspecția șefilor mai mari, comandantul a fost întrebat dacă acolo a nins, că nu e pic de zăpadă pe ramuri; urmarea?
soldații au adus înapoi zăpadă, pe care au aruncat-o în copaci, folosind foi de cort pe post de lansatoare…
Comentariu beton!20
Numai mie mi-a sărit in ochi cum gesticula specimenul? In orice împrejurare el dădea din mâini, inclusiv în caleașcă cu regina individul gesticula precum o maimuță.
Păi deja știam asta, nu mai avea cum să-mi sară în ochi. Era subiect de bancuri datul lui din mâini.
la luneta de dacia se lipeau mînuțe pe arc sau se puneau căței de pluș care dădeau din cap sus-jos;
la Moto-Velo:
– ună ziua, aveți ceaușei (mînuțele)?
– nu, doar miniștri…
Comentariu beton!22
Error 404. Probabil poate fi accesat doar din România? Oricum, nu știu dacă mi-aș dori să îl văd, am urât comunismul din toți ficații.
Și eu. Dar nu e vorba despre asta, că nu m-aș fi uitat. BTW, cred că v-ar trebui un VPN. Vorbește cu inginerul, că sunt multe filme care nu-s la voi.
Îl am pe server de când a apărut, din 2010. Nu aveam de unde să-l cumpar, asa că… da. Sunt un fel de hoț de proprietate intelectuală!
Mai am pe acolo și niște „Ceausescu – Ascensiunea si decaderea lui” (ala facut de Behr) – cu tot cu reclamele la Connex Go de la ProTV 😉 si niste „The King of Communism” (BBC) – evident rezolutia e 480i, ca-s trase cu o placa de captura d’ai de pe vremuri, direct de la TV.
Copii mei nu-s în nici un fel interesați de ele – și mă bucur. Pentru ei e pur și simplu un moment nasol din trecutu’ lu’ tac-su, o notă întunecată în subsolu’ istoriei, care merită să fie uitată. Pentru mine…
În primăvara lu’ 89, în timp ce mergeam cu metrou’ de la Piața Sudului până, hăt, la Pipera, la liceu, mă gandeam cum ar fi să mă trezesc ca au trecut 10 ani (știu, e ideea din Timp mort in Picadilly Circus) și nu mai există nimic din tot comunismu’ ăla împuțit care mă înconjura. Cum ar fi ca în cărțile de istorie să scrie „1989 – An revoluționar în Europa”? Ha, in marea aia cenușie de oameni speriați și înfometați din metrou era un puști de 15ani care visa, spera și zâmbea. Și care, dacă l-ar fi putut omorâ pe nemernicu’ ăla dă ceașcă, ar fi facut-o bucuros, chiar dacă după aia ar fi murit și el. 😉
Comentariu beton!19
L am văzut la cinema acum 11 ani cred. Țin mine Ca era prea cald pentru Noiembrie
Mi-a rămas în memorie cum putea să cânte chinezoaica (sau era coreeană) în românește și ce față a făcut nea Nicu.
F bun documentarul. Se gaseste si pe youtube pentru cei care nu il pot vedea pe netflix.
Autobiografia? Pai de ce s-o fi numaind asa, A scris-o Ceasca? 🙂
Lasand gluma la o parte, aveam 19 ani la Revolutie, ma manca undeva sa iau trenul sa merg la Bucuresti ( ca se moare, mama, si eu stau in fotoliu si ma uit la tv?!), asta pana mi-a raspuns mama cu un dos de palma rasunator: „Nu pleci nicaieri”.
practic, esti o victima a revolutiei…
nu puteam sa nu fac gluma asta proasta
M-am uitat cu mare atenție și mi-au rămas câteva gânduri: nea Nicu era topit după Leana lu Briceag, mereu îi căuta din ochi aprobarea. Ceea ce mă face să cred că de fapt ea era conducătorul din umbră. Am râs cu lacrimi la imaginile cu ea in rochiță și papuci pe terenul de tenis, incapabilă să urmărească o minge și s-o lovească așa cum se cuvine. Bine, și el nimerea numai fileul :). Cireașa de pe tort a fost vizita la Londra unde, când cel mai iubit conducator (alaturi de o vizibil stânjenită Regina Elisabeta) trece cu caleașca pe stradă, pe fundal se vede reclama imensă la filmul Deep Throat.
L-am văzut acum vreo 10 ani. Și mie mi-a plăcut faptul că nu există comentarii, doar coloana sonoră originală a clipurilor.
Mă pasionează istoria comunismului românesc și am citit o grămadă de cărți pe tema asta, inclusiv despre Revoluție. Recomand seria „Adevăruri despre trecut” a TVR-ului, se găsește pe YouTube, din păcate unele episoade au căpătat publicitate enervantă, cu spoturi la nici un minut după generic, sau puse la nici 5 minute unul după altul.
L-am pus pe lista. Multumesc de recomandare. Deabia astept sa il vad.
Pe mine m-a impresionat cum au tinut moment de reculegere la moartea lui Gh Gh Dej ….muncitorii au oprit lucrul in fabrici …se opreau taranii cu plugul in brazda pe ogor …in gara trenurile dadeau semnale …parca incremenise toata țara …
Cornel, imaginează-ți că dă colțu’ Johannis acum. cât de trist ai fi?
…dacă n-ar fi niște băieți care s-ar ocupa numa’ cu observarea reacțiilor tale (să le zicem „securitatea” pentru a ușura conversația), care te-ar trimite la munca forțată 10 ani pentru un asemenea comentariu – si alături de tine toate rudele pana la gradu’ 3 – te-ar mai durea la vreo doi metri în fața penisului de ce s-a întâmplat? Da dacă în funcție de cum te comporți la funeraliile jegosului ala, s-ar decide viitorul tău, al copiilor și nepoților tai, ți-ai schimba atitudinea? Ai plânge un pic, chiar dacă de fapt te bucuri în sinea ta?
Te-au impresionat niște oameni care, pentru a (pur și simplu) trăi, mimează tristețea? Boy, you need to learn how life works, you have bigger problems than this, trust ya’ friend here!
(side-note: Mihai, tre’ sa faci o excepție pentru adresa mea de email – știu ca e jegoasa, da o am de 25 de ani, n-o sa renunț la ea!)
Recomand seria „Adevaruri despre trecut”, am vazut peste 100 de episoade, chiar daca m-am nascut in 88, am fost fascinat, chiar simti ca te intorci in timp..
Serie care se poate vedea unde?
Dap, recomand!
Pentru început, pe YouTube.
Se dă, simplu, search.
Este foarte bun, multumesc pentru recomandare 😉