Iar nu prea am avut ce să citesc. 99% dintre articolele care îmi ajung în fața ochilor sunt despre politică, vaccin și covid. Vă pot lăsa d-astea cu duiumul, dar am așa o bănuială că n-ați fi extrem de fericiți.
Nfine, v-am lăsat și azi două pe subiectele astea, dar măcar unul e foarte util, iar celălalt extrem de bine documentat.
- Toate răspunsurile la întrebările pe care le ai referitor la vaccin, la ce face și la siguranța acestuia, răspunsuri elaborate de un medic (ca să apreciați la justa valoare acest articol, trebuie să vă spun că l-am lăsat aici deși nu-l halesc sub nicio formă pe domnul „doctor” Vasi Rădulescu)
- Al patrulea val al emigrării
- Am o părere și e dreptul meu să o spun sus și tare!
- Apostolii antivaccin. Cine sunt influencerii care au sucit mințile a milioane de români
- 7 curiozităţi despre Mihai Viteazul (am râs la asta cu Titulatura folosită de Mihai Viteazul era ”Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei“, dar prietenii îl strigau tot „coaie“, de-am crezut că mi-am dislocat un rinichi, râd și acum când scriu asta)
Art. 2:
Primul/al doilea/al treilea val de români care A părăsit.
Valul a părăsit, nu românii. Chiar dacă valul e din/cu români.
Românii care AU părăsit în valul unu/doi/trei au fost.
Ai corectat-o? 😁
Nope. În acest caz se acordă cu „români”. Este exact ca la „majoritatea”. Dacă spui „majoritatea a părăsit țara” e ok. Dara dacă spui „majoritatea românilor” atunci este AU părăsit țara pentru că se acordă cu „românilor”. Uite: https://destepti.ro/cum-este-corect-majoritatea-oamenilor-a-inteles-sau-majoritatea-oamenilor-au-inteles-o-multime-de-copii-a-venit-sau-o-multime-de-copii-au-venit-etc
Mulțumesc de lecție. 😀
Da’ tot îmi „sună” ca Dracu. 😂
Mihai, aș fi curioasă de ce nu îți place dr Vasi. Întreb pentru că, deși apreciez ce face și înțeleg intențiile bune, am deseori un sentiment că unele acțiuni sunt oarecum ostentative și că parcă cerșește aprecieri și laude. Și, pe când mă întrebam dacă nu am eu vreun defect, vii și tu cu o părere de „nehaleală” 🙂
Am exact aceeași impresie. Plus multe alte motive. Dar sunt la volan și mi-e greu să le scriu.
cred ca putem inchide ochii la o oarecare imaturitate emotionala (chestii personale amestecate cu chestii serioase pe profil) pentru ca e printre putinii care incearca sa educe oamenii pe cont propriu, prin eforturi personale, spre deosebire de medicii deveniti celebri prin televiziuni (aia care educa, Bilic, Craiu, nu scandalagii). Inainte de 89 era plin de carticele care explicau probleme medicale si de igena pe intelesul tuturor si chiar rubricile de gen din presa erau printre cele mai citibile. Acum le-au luat locul fierturile de patrunjel si urzici si au reusit sa indoctrineze extrem de multi oameni educati, prea multi oameni pe care nu ii poti suspecta de prostie gandesc „e naturist, nu are ce face rau”, „mi-a dat pastile bune, de la plafar”… etc
Comentariu beton!18
Eu l-am urmarit o vreme, dar mi se parea ca informatia era prea slaba. Adica explica pe foarte scurt ce e o boala anume. Asa si? Mai departe nu era explicat nimic despre tratarea bolii sau ceva realmente util persoanei care ar avea acea boala.
Si la un moment dat a facut si o faza ciudata cand a pus oamenii sa dea share la ceva fals (nu mai stiu exact ce) si am zis ca mi-a ajuns. Nu este pentru mine, mi se pare prea dornic de shareuri.
Sănătate!
2. Întrebare fără patimă: ce-are „Moara cu noroc”? Știu, e doar un exemplu, dar mă omoară asta cu datul în literatura română. Peste tot se scrie că nu e bună. Las deoparte ideea de „comentat” care probabil nu e bun dar ajungem să nu fim cu nimic mai jos că ăia pomeniți la 4, de lovim indirect în literatură că nu ne-a plăcut nouă Sadoveanu (nici mie nu mi-a plăcut).
Citit, mulțumesc. Sănătate tuturor.
Comentariu beton!24
Revin cu o completare pentru lămurire: i-am citit și pe Slavici și pe Sadoveanu. Asta așa, pentru ăia cu degetele roșii. Dar nervi. ☹️
Răspuns fără patimă, @Victore: n-are nimic, doar stilul ăsta neaoș, de uniformizare și de băgat pe gât copiilor literatură cu care nu rezonează și idei gata mestecate e buba. Universul prezentat în cartea veche românească le este nu numai străin, dar este (de foarte multe ori) extrem de sumbru și greu de digerat. Plus descrierile alea interminabile. Câți pici au răbdare, mai ales în ziua de azi, să mai citească așa ceva?
Recunosc, nu știu ce se mai studiază acum în școala românească, noi am plecat când a terminat fiică-mea clasa a IV-a, dar mă îndoiesc sincer că pe lista de lecturi au ajuns J. K. Rowling sau Roald Dahl.
Se dezbate încă. Ce zici?14
Literatura studiată în școală e in general sumbră și greu digerabilă. Nu chiar toată dar excepții sunt puține.Mai ales acum cand cartea e la concurență cu digitalizarea ar trebui studiate lucrări mai incitante,chiar mai optimiste cu scopul nobil de a sădi sămânța plăcerii de a citi.Pe care eu una am capatat-o din lectura lui Jules Verne,O mie si una de nopți dar si Ciresarii.
Şi-au făcut cu greu loc şi unele lecturi mai digerabile. De exemplu Matilda se studiază încă din clasa a III-a. Harry Potter nu e în manual, dar se cere (recomandă) la literatură suplimentară.
Dar da, mai e mult până departe. Până se va ajunge în prezentul pe care îl trăiesc copiii.
Susțin ideea că generația nouă nu mai are cum să rezoneze cu lumea descrisă în literatura română clasică așa că nu are cum să prindă. Ori e la țară, ori e la război. Eu am făcut mare parte din școală in anii ’90 si tot nu mă regăseam în romanele alea. Plus că n-am avut bunici la țară, nu rezonam în niciun fel cu mediul acela, iar război din fericire n-am prins și sper sa nu mai fie cazul pentru nimeni. N-am înțeles ce-a fost așa grozav in „La Medeleni”, dar am adorat „Cireșarii” – in sfârșit dădusem peste o carte palpitantă, am citit-o de mai multe ori. Să-mi fie cu iertare că n-am găsit nimic palpitant în „Moara cu noroc” & co.
Pe de altă parte, eu nu știu dacă în literatura româna recentă s-a scris ceva bun de pus in manuale in locul romanelor „invechite”. Există vreun autor roman contemporan care se poate studia la nivel de gimaziu si liceu?
Nu faptul că se comentează Moara cu noroc e problema, ci cum se comentează.
Comentariu beton!21
Mulțumesc pentru articole. Madam șosoaca asta,e un alt fel de virus…sosocos…mult mai periculos decât covid-ul. Nu omoară,dar aduce prostia la nivel de „doctor honoris causa”! Oare vaccin pentru ea nu se găsește? Un scorpion,un clopoțel de cătușe,…
2.Din cercul meu de amici, mai suntem vreo 3 pe aici. 4 au plecat în ultimele două săptămâni, cu vândut tot, cu din astea. M-a sunat unul dintre ei si mi’a spus ca i-a dispărut gustul de vomă din gură. Urmează si alții si mă bucur.
Comentariu beton!30
„Urmează si alții si mă bucur”. Ăia 4 ţi-au vândut ţie cele 2-3 hectare de pământ agricol moştenit de la bunicu… de aia te bucuri că pleacă din zonă. Nu te mai satură Dumniezău de pământ. Noi vrem pământ… :))
Ala cu 7 lucruri e rautacios de bun! :-)) Mi-a placut relatia cu maica-sa 😀
Nu știu dacă e voie, dar eu las aici articolul meu preferat din această săptămână în contextul în care se pare că și la noi a început valul demisiilor prin companii.
E scris de Doru Șupeală:
https://scoalaspor.ro/12-intrebari-pentru-angajatii-tai/
2. Eu combin motivul 2 cu motivul 4. A se ține cont de faptul că am peste 40 și sunt bugetară. Ceea ce denotă faptul că nici la buget nu curge lapte și miere dacă ai un anumit tip de personalitate.
E soare, frumos, mă’c să o întreb pe doamna Stanca daca ii zicea lu’ Mihăița iubi .
„Moara cu noroc” mi se pare un thriller psijologic f. reusit…
Un profesor bun poate scoate ceva bun din orice text. Eu cred ca literatura ar trebui sa fie mijlocul prin care se poate face o educatie morala, daca vreti. Celelalte materii se ocupa de partea practica a vietii, aici poti modela putin caracterul copiilor. Poate suna pretios, poate sumt depasita eu…
Comentariu beton!19
Mulţumesc pentru selecţie!
2. Din păcate aşa este. Cum am mai scris pe aici, deja mă bate şi pe mine serios gândul de plecare. După ce vezi şi altceva..
3. De acord
4. Cum scrie cineva o fantasmagorie cu conspiraţii, cu agenturili străine care vor să ne distrugă ADN-ul dacic, cum sare lumea ca la fasolea de 1 decembrie. Iar când fantasmagoriile nu sunt infirmate de autorităţi sau alte figuri politice, avem situația pe care o avem.
5. Aia cu căciula a fost mortală 😂 Reiterez: trebuie să te consulte cineva cu rinichii ăia 😜
1. Înțeleg de ce colegul poate fi de nehalit, dar faza asta cu explicații despre vaccin a fost extraordinară. Am contribuit şi eu cu răspunsuri şi articole şi dacă cineva dintre comentatori/cititori are nevoie de lămuriri, pot lua legătura cu mine prin e-mail (@MV poți furniza tu adresa, mulțumesc!)
Duminică faină tuturor!
O mânuţă roşie este de la mine. Cum adică să pleci?!? Şi pe noi cui ne laşi ?
@ametist: la nivelul tău de germană, eu aș fi plecat demult. Io când am venit Austria eram semibotă la germană. 😅
Salut, eu i-am trimis mai devreme fostei sotii primul articol. Incerc sa o conving sa-i faca prima doza de Pfizer copilului nostru in varsta de 12 ani. Sunt plecat din tara, iar ea, dupa ce tocmai a trecut printr-o forma usoara de covid si abia a iesit din carantina, refuza sa-l programeze cat mai repede la vaccin pe cel mic. Macar pe el, daca ea nu are totusi de gand sa se vaccineze! Orice sugestie imi prinde bine si ii raman indatoarat lui Mihai daca imi va da adresa ta de e-mail. Multumiri amandurora!
4. Un articol excelent. Fiecare cuvant e doar adevar curat despre cum ticalosia unora duce la prosteala altora. Totusi cum e posibil ca niste personaje grotesti precum sosoaca, behehecali si ceilalti doi sa fie ascultati, crezuti, urmati?
Cum pot unii sa creada minciunile acestor ticalosi si sa ignore ca cei de langa ei se imbolnavesc si mor cu sutele pe zi? Cum pot sa-ti tranteasca in fata ca: „-nu mor de Covid, mor de altceva dar sunt inregistrati ca fiind morti de Covid!” Asa mi-a spus o cucoana de curand si am crezut ca-i bag gheara in gat dar am plecat scarbita si de ea si de lasitatea mea! Toti antivacinistii repeta mantra asta absurda si criminala. Si e infiorator!
1. Bun, din păcate fără public. 😖
2. De ce ar rămâne cineva în România, când Europa îi deschide larg porțile?
3. –
4. Majoritatea românilor e semianalfabetă, credulă și orice zboară-n (social)media se mănâncă.
5. 😂
2. Mno, nu am stiut ca se emigreaza acum pe motiv de Moara cu noroc la bac!
O istorie extraordinara despre dezumanizarea omului din motive materiale! Plus, cum zice Irinoush, un thriller psihologic intens si captivant.
Dar sigur, istoria, literatura romana, trecutul, ne sunt toate de pix!
In timp ce lumea stie pe de rost istoria britanicilor, cu Henric al 8-lea ce a rupt-o cu catolicismul de dragul unei femei (destul de uratele!) pe care a decapitat-o dupa o mie de zile (probabil omul nu stia ca se poate scapa si altfel de cineva care te enerveaza), noi dam lumii capodopere precum Las Fierbinti si .. manele.
Comentariu beton!14
@MissLi, @Irinoush, dacă tot suntem la capitolul ăsta, uitați de Caragiale din ”moment și schițe”, puneți ceva tare în pahar, aprindeți luminile în toată casa și citiți ”o făclie de paște”.
@Mihai, n-o da fetelor mai devreme de 5 ani de acum încolo.
Oh, la curtea henricilor probabil ca e mai cosy…
@Irinoush Foarte cosy la curtea britanicului, faci fetite si baietei pe banda rulanta, mor toti, saracutii si dupa iti pui capul pe bustean ca sa-ti fie retezat ca vezi, Doamne, l-ai dus cu zaharelul pe turbat.. Mai bine la curtile noastre domnesti, te mai insela Stefan, iti mai tragea o mama de bataie cate un Mircea Ciobanu si ajungeai stareta la manastire dar de cele mai multe ori, scapai cu viata.
🙂
@Ady .. nu stiu cum de mi-a scapat „Faclie de paste” dar chiar acum am sa o caut si ma pun in curand pe citit.. Minunat ca ai zis. Ce as mai vrea sa citesc e literatura despre anii ’70 si ’80 cand taranii au fost rupti de glie si transformati in muncitori navetisti. Plus, bineinteles, literatura despre toata perioada comunista.
@Irinoush apare si comentariul meu la replica ta.. s-a ascuns putin.. 🙂
@Ady Fuck! Mare sadic Leiba asta. Cre’ ca Mossad-ul poate invata ceva nou de la el. 🤔
4. Apostolii şi influencerii antivaccin sunt rezultatul lipsei de educaţie. Pe ăştia şi cei care se uită în gura lor nu ai cum să-i mai convingi, pur şi simplu sunt o cauză pierdută.
Mă rog, din ce am văzut până acum este o combinaţie mortală între : Nu mă duc la spital, că mă omoră ăia acolo şi Nu zic nimănui că am fost infectat cu Covid pentru că nu o să mai vorbească nimeni cu mine şi o să mă trateze ca pe un ciumat.
Serios, în bula mea mică de bloc am aşa:
-Vecin1 care a fost vaccinat prin martie dar s-a infectat prin aprilie cu jigodia. A realizat că ceva nu este în regulă că obosea când urca scările blocului. S-a dus la spital, testat pozitiv, 7 zile cu oxigen pentru că avea saturaţie scăzută… perfuzii… bla, bla acum este bine dar din ce ştiam eu , Vecinu1, a avut doar o „răceală la plămâni”.
În timp ce povesteam cu Vecinu1 prin ce a trecut, trece pe lângă noi Vecinu2 în viteză şi discuţia a fost între Vecinu1 şi Vecinu2:
: Băi, Giţă, dar treci aşa pe lângă mine si nu zici nimic ? Mbine, eu oricum eram invizibil pentru că am avut o discuţie cu ei şi cînd le-am zis că socru-mio a murit din cauză de Covid au încercat să mă convingă că vaccinul nu este eficient şi că ruşii au un medicament minune dar mafia din UE nu vrea să-l aprobe.
Mă rog, Ghiţă a trecut ca fulgerul printre noi, cu scuza: Eee, nu, dar… şi a venit nevastă-sa care a s-a oprit şi ne-a ţinut vreo 5 minute apologia antivaccinistului cretin.
– Ne obligă să facem vaccinu.
– Nu vă obligă nimeni să vă vaccinaţi.
– Păi nu, dar bagă interdicţii şi cam suntem obligaţi să ne vaccinăm şi ne trebuie certificat verde ca să intrăm în supermaketuri şi văzut io pe feisbuk că se desfac contracte de muncă celor care refuză să se vaccineze.
S-a scuzat că nu mai poate sta la discuţii cu noi pentru că Ghiţă nu se simte prea bine de vreo câteva zile.
P.S. Io mă bucur că vecina este moldoveancă de aia originală de la suceava care ştie să facă colivă bună şi nu-şi bate joc ca amatorii care i-au făcut coliva lu socru-meo care fost o mizerie.
Comentariu beton!12
3. A, aha, don Cabral se joaca de unul singur cu jucariile, de-aia are puhoi de comentarii.. 😅
Cele mai faine discutii sunt alea in contradictoriu ca inveti din ele, ca-ti arata cele 50 de umbre ale lui mr Grey etc.
Daca eu scriu: „Cartarescu e o curca” si toata lumea zice „Daaa”, ce mai invatam? Nimic, nu o sa aflam niciodata ca, de fapt, Curcarescu este un „mare scriitor roman” (serios?) ce a scris un „roman fluviu” de 800 de pagini. Cu putin efort, aflam si numele romanului dar cred ca se cere un efort supraomenesc sa-l mai si citim.. nu ca nu stim a citi ci din cauza caracterului curcaresc al cartarescului.. 🙃
Aaa , si m-am certat cu sotu acu vreo doo zile pe motiv de Razvan si Vidra..
Ma duc s-o recitesc, am manualul dintr-a noua la capu patului, voiam sa mai frunzaresc dspre inceputuri…
Ame, e atata nevoie de tine aici..
Iertare pt incoerenta, asa patesc cand ma doare subiectul si acum ma doare ambele…
@Irinoush: Tz, tz, tz! Corect se zice ”Răzvin și Vadra!” 😛
It is happening…la magazie!
Mihaita esti multumit de zenbook?
Hă?
Ah, de laptop zici. Băi, nu că sunt mulțumit, sunt ultra-mulțumit. Ca să înțelegi exact, îmi luaseră unul cei de la birou. Mi-a plăcut atât de tare, că mi-am cumpărat unul identic. Atât de mulțumit sunt.
Nu are comentarii pentru că le taie el pe cele nefavorabile, de aia! Slăbuț articolul, oricum!
Al patrulea val al emigrării
trist dar cat se poate de adevarat. Si adevarul doare!
De la 1. am sarit direct la 4., Acu’ stau si mă gândesc…oare ți.am zis cât mă bucur că fac parte din bula ta?…..sau a noastră?….sau mă rog ….