Prima mea amintire cât de cât mai consistentă, legată de internet, este pierdută undeva în negura preistoriei, mai precis în anno domini 1999. Unul dintre prietenii mei cei mai buni tocmai participase la nu știu ce târg de prezentare de prin București. Acolo, la târg, exista un provider de internet care își făcea reclamă împărțind carduri ce-ți dădeau acces la internet timp de 30 de minute.

Doar că, la finalul târgului, providerul respectiv a rămas cu un munte de carduri din astea nedate, pentru că, ce să vezi, lumea nu prea s-a bătut pe ele, internetul fiind atunci o chestie destul de abstractă pentru majoritatea oamenilor, abia începea să-și facă loc prin ținutul carpato-danubiano-pontic.

Nu știu cu câte carduri or fi rămas, cert e că prietenul ăsta al meu s-a ales cu o pungă întreagă. La propriu, efectiv avea o plasă plină de cartele d-astea cu care puteai să intri pe net. Iar din punga aia, câteva zeci (dacă nu cumva câteva sute) de bucăți au ajuns și la mine. Așa a început aventura mea, dar și lupta, cu internetul pe dial-up. Ce, n-ați prins vremurile alea? Habar nu aveți despre ce luptă vorbesc, este?

Eheee, dragii moșului, internetul dial-up era o întreagă manțocărie, n-avea nicio legătură cu internetul pe care-l știți voi. Trebuia să ai telefon fix acasă și, pe lângă fix, un anumit tip de modem în calculator. Dacă le aveai p-astea două, scoteai frumușel cablul din telefonul fix, îl băgai în modem și formai un număr de telefon.

De-aici încolo începea lupta și trebuia să fii înzestrat cu răbdare de călugăr budist dacă voiai să reușești. Pentru că formai numărul ăla o dată. Nimic. Îl formai a doua oară. Tot nimic. Îl formai a treia, a patra, a cinșpea oară, îl formai de câte ori era nevoie până auzeai sunetul ăla inconfundabil al modemului care s-a conectat la internet, sunet care, în condițiile alea, suna ca un adevărat cântec de îngeri, vă spun.

Treaba e că bucuria putea să fie de foarte scurtă durată, gen câteva minute, după care existau șanse extrem de mari să-ți pice netul și să trebuiască să reiei tot procesul de la început. Alți nervi, altă distracție, altă luptă, alt cântec de îngeri.

Iar dacă nu-mi pica, oricum o luam de la început după 30 de minute, că atât mă ținea un card d-ăla. Ce să mai, pe principiul, nimic din ce contează nu se obține fără luptă, cam așa s-au desfășurat lucrurile câteva luni bune cât m-au ținut cartelele alea de acces. După care, nu mai țin minte exact, dar o perioadă cred c-am mers pe internet de la vecinul de lângă, care avea net d-ăla bunu’ și mi-a tras și mie un cablu. Cam așa m-am descurcat până ce-am reușit să am si eu internet tras direct la mine în casă, de la un provider ca toți providerii.

De ce-am făcut această minunată introducere? Păi ca să vă readuc aminte cât de norocoși suntem azi, când avem internet de viteză pe toate device-urile din viețile noastre, la un singur click distanță. Viteza și stabilitatea rețelelor de internet, din casele noastre, fiind doi dintre cei mai importați factori.

În tot acest context, o să vă spun că Vodafone România este prima rețea din țara noastră care a primit certificare de la auditorul german independent umlaut pentru rețeaua de internet fix. Astfel, Vodafone Supernet Fibra a obținut un scor total de 866 puncte dintr-un maxim de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte față de următorul clasat și de 239 de puncte față de operatorul situat pe ultimul loc. Supernet Fibra a fost cotată de către umlaut ca asigurând cea mai bună viteză medie de descărcare a datelor și performanțe notabile în ceea ce privește viteza de încărcare.

Cum se traduc toate acestea?

1️⃣ Prima metodologie de evaluare cu adevărat end-to-end și care surprinde experiența reală a clienților cu serviciile de internet fix.

2️⃣ Chiar dacă aduci până la ușa clientului o legătură de internet de capacitate mare (1, 2 sau 10Gbps), experiența clientului cu serviciile de Internet fix va fi dată de ceea ce primește la capăt, pe device-ul său de internet aflat în ultima cameră din casă sau în ultimul colț de la birou.

3️⃣ Calitatea serviciului de internet fix trebuie să fie sustenabilă și toți membrii familiei trebuie să beneficieze simultan de ea, nu pe rând.

Pe lângă toate cele de mai sus, rețeaua 5G a Vodafone a fost confirmată tot de umlaut drept cea mai fiabilă rețea 5G din România, obținând totodată cel mai mare punctaj în ceea ce privește performanța serviciilor de date mobile. Treabă care mi se pare extrem de importantă, pentru că datele mobile sunt, știți voi, chestiile alea fără de care nu prea ne-a putea imagina cum ar arăta viețile noastre în plin secol 21. Dacă vreți să aflați mai multe sau să aprofundați subiectul, găsiți toate detaliile AICI.

Cu speranța că v-am fost util, atât pentru astăzi.