Pentru că, nu-i așa, urmează ultimul weekend înainte de începerea școlii, astăzi o sa lăsăm gluma și-o să vă întreb direct: ce faceți, vă trimiteți copiii la școală indiferent de risc?
Vă întreb pentru că dacă acum două săptămâni aveam 1000 de cazuri noi pe zi, între timp s-a ajuns la peste 2500, imediat o să ajungem la 4-5000 și la incidență de 6 la mie. Moment în care școlile se vor închide automat, treabă care zic eu că se va întâmpla peste cel mult o lună, o lună și-un pic.
Prin urmare, de ce-aș alege să-mi trimit copilul la școală pentru astea patru-cinci săptămâni, doar ca să risc să-l îmbolnăvesc? Mai ales că vorbim despre tulpina Delta care, după cum știm cu toții, are efecte mult mai grave asupra copiilor decât toate variantele anterioare.
Da, înțeleg că e greu și că n-aveți cu cine să-i lăsați acasă, mai ales că multe companii au decis să-și recheme angajații la birou, (ce atâta work from home, șefii trebuie să-și justifice și ei activitatea), alții nici măcar n-ați lucrat de acasă în toată perioada asta, dar bănuiesc că niciunul dintre voi n-ați vrea să aflați pe pielea copilului vostru cât de agresivă e tulpina Delta.
De-aia vă întreb cât se poate de serios cum vedeți reîntoarcerea la școală a copiilor? Vă e sau nu vă e frică? Îi lăsați să meargă și vă bazați pe măsurile de distanțare și dezinfecție din școli? Sau îi țineți acasă și încercați să forțați mâna școlilor pentru continuarea sistemului hibrid, cum a fost în a doua partea a anului școlar trecut?
Mă interesează extrem de tare răspunsurile voastre, pentru că eu sunt pe punctul de a opta pentru varianta cu forțatul mâinii (legal, desigur) celor de la școala unde sunt fetele.
Stau in Germania, fiica mea incepe școala săptămâna viitoarea și o trimit la scoala, oricum prezenta e obligatorie.
In alta ordine de idei, numarul de victime COVID in Germania, la categoria de vârstă 0-18 ani este de 16, de la începutul pandemiei, toate cazurile cu patologie preexistentă.
Comentariu beton!68
Citește asta: https://edition.cnn.com/2021/09/08/health/delta-variant-in-kids/index.html
Nu trebuia sa deschid link-ul ala…
Al meu copil va merge la școala. Și sper ca acestea sa nu se mai închidă, indiferent de incidența. Copiii au nevoie de școala fizic, de socializare, de viața normala!
Comentariu beton!68
Știi bine că treaba e al draq de complicată și fiecare zonă trebuie să-și aleagă modul în care va lucra. Cu cât densitatea populației cât interacțiunea sunt mai mari, cu atât trebuie mai multă prudență. De chestiile astea trebuia să se ocupe managementul școlar … trăim vremuri destul de tulburi, din punctul meu de vedere, ziua de mâine e o nouă provocare
Comentariu beton!23
La mine copiii au mers tot timpul la scoala si gradinita evident pe prioada cand au fost deschise.Deci da la mine in localitate ii trimit.Tulpina Delta nu a scos inca capul pe aici asa ca vor merge la scoala si la gradinita.Eu inca lucrez de acasa insa cand esti parinte singur sa lucrii cu doi copiii in casa cum am.facut eu luni de zile este destul de greu si ei chiar vor sa mearga.
Comentariu beton!49
La scoala. Lucrez de acasa, scoala e aproape, mergem pe jos. imi ia cu totul 20 de min la dus si desigur la fel la „recuperat”. Alternativa e sa stea pe langa mine prin casa in timp ce eu sunt 90% din timp in calluri/sedinte, si sa se plictiseasca, sa se uite la desene si pe pereti.
Cand va fi sa se inchida, reluam pe Zoom „scoala” onlime si aia e..
Copiii virusului.
Comentariu beton!53
Dacă ar fi să am copii, garantat nu i-aș trimite. Cu orice risc, un an de școală se poate repeta, da’ și dacă se îmbolnăvesc e mult mai nasol.
Se dezbate încă. Ce zici?46
Asta ar fi al treilea an scolar care ar fi afectat in eventualitatea inchiderii scolilor.
Plus ca se pot imbolnavi si de la stat prea mult in casa. Din pacate vorbesc din experienta.
Comentariu beton!38
Mi-e cam frică, nu că ar muri, dar de sechelele pe care le poate lăsa, despre asta nu se prea vorbeşte. Dar nu văd vreo variantă legală să o țin on-line. Anul trecut a mers doar din mai, atunci eram liniştită, cazurile erau în scădere, cald afară, geamurile deschise mereu. Mi-e frică de faptul că poate sunt şi părinți iresponsabili, care îi vor aduce răciți la şcoală, până ajung să fie confirmați de dsp să închidă clasa, i-au umplut pe toți.
Comentariu beton!84
Nu orice răceală este Covid. Sl meu e răcit de câteva zile, noi toți vaccinați, el testat negativ. Luni va merge la scoală.
Se dezbate încă. Ce zici?29
Dacă este testat negativ e ok pentru ceilalți, dar nu toți părinții vor face asta. Pentru copil nu e o idee bună să meargă răcit pe vreme de pandemie, dar fiecare părinte face cum crede.
Comentariu beton!35
Pe grupul civic Parintii elevilor din Romania se discuta despre asta de cand a inceput pandemia. Exista deja optiuni pentru paritnii care vor sa ii tina online. Atata vreme cat statul nu asigura un mediu sigur pentru copii, cand in scoli nu se respecta nimic nu vad de ce cineva ar risca viata si sanatatea copilului. Mai ales ca nu va plati Campeanu daca ajungem cu copiii prin spitale sa cine stie pe unde.
Comentariu beton!43
Da, a început de la 1 Septembrie. Scoal privata 11elevi in clasa. Nu l-ai adus la ora stabilită, mai bagi o fisă peste o oră că e pe bază de triaj și flux sa nu se întâlnească cu ceilalți copii. Daca se intra în on-line asta e, altfel prefer bruma sta de normalitate.Sotia lucrează în spital așa ca sabia lui Damocles oricum atârnă deasupra capului. Mi se pare egoist sa-i stric toata viața socială și totuși să se poată îmbolnăvi din cauza noastră.
Apropo părinții mei la 70+ s-au vaccinat, evită pe cat posibil deplasările, asa au ajuns de la doar sunat la comandat orice de pe net, dar au zis ca preferă mâinile pe piept decât sa nu își vadă nepoții sau să nu mai aibă viață socială. Tatăl meu a navigat 30 de ani si cică a băgat atunci suficientă pușcărie si s-a ales cu destule probleme de sănătate. Asa că acum deși stă acasă si își face de lucru prin gradina a zis când e vorba de tratament si e deschis nu il interesează, el se duce. Preferă posibilitatea de a fi infectat decat durerile care il rod încontinuu.
Comentariu beton!52
Noi am facut ieri prima doza de vaccin Pfizer, la final de septembrie va fi rapelul. Vreau sa mearga la scoala in formatul traditional, e mult mai bine pentru ea, socializeaza, intelege mai usor predarea. Sper ca incidenta cazurilor sa nu duca la inchiderea scolilor.
Comentariu beton!33
Cel mai usor lucru e sa inchizi scolile dupa ce 3 luni au lasat toti nevaccinatii bot in bot, unii peste altii, fara nicio restrictie.
Tara te vrea prost, clar.
Din pacate, le vor inchide. Mai multe nu zic, ca nu mai are rost. Se cam alege prafu’.
Comentariu beton!103
Clar, educatia e o chestie dispensabila, nu ne inghesuim in scoli.
Singura inghesuiala permisa e pe sezlong/cearceaf pe „litoral”, 2 insi pe mp, bronzat soriciul, mancat porumbul si hapait Timisoreana.
Asta e un drept fundamental si nu se restrictioneaza. Nu il poti compara cu educatia.
Comentariu beton!115
Da, mi-e cea mai mare scarba .
Special pt începutul școlii am programat o vacanță în Bulgaria (când am auzit că trece pe galben). Acum, de pe 12, intră în roșu Bulgaria. Noi stăm până pe 14. La întoarcere nu voi testa fata (are 10 ani și 7 luni), prin urmare va sta în carantină. Și dacă fata e în carantină, și fratele (sub 6 ani) o să stea în casă. În două săptămâni se pot clarifica multe…
Dacă nu se trece oficial în on-line, voi forța mâna școlii (legal, evident), ca și anul trecut.
Ce mă irită pe mine este faptul că și școala ne forțează mâna – să plătim platforma adservio. Chiar aseară îl ascultam pe ministrul învățământului care susținea că școlile sunt obligate să asigure învățământul on-line (…).
După ce i-am protejat atâta amar de vreme, ar fi culmea să îi trimit acum în instituțiile școlare, mai ales că delta e cu dedicație pentru nevaccinați, deci și pentru copii.
Se dezbate încă. Ce zici?30
Cum se poate forta legal mana scolii sa ramana copilul online? Multumesc.
La venirea din tara rosie doar cei vaccinati scapa de carantina. Testul PCR nu se ia in considerare cand vii din tara rosie
Deci fortezi mana scolii sa invete copiii online, dar ii duci in zona portocalie-rosie si nu ii testezi. Mk…
Comentariu beton!30
@fake didina, mămică, da’ chiar nu ai găsit și tu alt nickname pentru a comenta? Hai că nu-i greu, te ajut eu să cauți ceva mai creativ dacă e. 🙂
Țara o fi în galben, urmează roșu, dar plajă mai goală decât cea pe care suntem nu am văzut nici la greci, în zonele cu plajă pustie. Suntem doar noi, nisipul și marea cu valurile ei. Bine, cred că și vremea ne ajută, că nu e chiar frig, dar nici ca în iulie-august nu mai e. Și copilul nu îl testez pentru că prefer carantina. Nu e ca și cum nu mi-aș testa copilul ca nu cumva să se descopere că e infectat. Nu îl testez fix pentru a îl ține acasă. Nu sunt nesăbuită, oricum DSP-ul ne va întreba de sănătate. Și după ieșirea din carantină, dacă va fi cazul, tragem o fugă până la vama din Giurgiu. Trec granița doar ca să execut o întoarcere în U (sau una din 3 manevre). Dacă voi putea, voi apela la soluția asta.
Haideți să vă dau un exemplu de caz real, doamna didina: o familie cu un copil de 11 ani pleacă în concediu la bulgari, zona turistică și extrem de aglomerată. Cât au stat acolo Bulgaria a trecut din verde în galben. La întoarcere copilul avea nevoie de test PCR pentru evitarea carantinei. Testul l-a făcut când mai aveau două zile până la întoarcerea în țară, apoi și-au continuat vacanța liniștiți, ultima zi au dedicat-o aqualand-ului din zonă. Au trecut liniștiți granița pentru că testul fusese negativ, dar după 3 zile de zburdat fără griji prin București cine avea simptome covid? Clar nu eu. Și tot eu sunt zurlie pentru că optez pentru carantină din start? Ok…
Plus că, dacă e să îl citez pe dl ministrul al învățământului, școlile sunt obligate să asigure învățământul on-line, deci e mult prea mult spus că forțez mâna școlii.
Eu înțeleg că unora le este bine prin țări cu oameni care rup ușile centrelor de vaccinare și chiar mă bucur pentru ei. La noi atât se poate, din păcate.
@didina, ăsta e momentul în care ar trebui să îți pui un avatar. Mă și miram eu să fie scris de tine comentariul de mai sus.
@Solandi, păi și poza poate fi „împrumutată”, la o adică. Eu scriu întotdeauna cu diacritice. 😉
@didino, are dreptate @Solandi, bagă un avatar, că lumea nu prea știe să și-l activeze. Or, dacă știe, e complicat să stea să-ți fure poza.
Măi, nu mă enervați! Și așa mi-au mâncat ai mei toate fructele, ciocolata și iaurtul din frigider, de am și glicemia scăzută ca naiba. Io mi-s didina cu dî mic, fără avatar. Să fie și lumea mai creativă nițel, că nu se moare din asta. Gata, mă duc dupe ciocolăți, că simț cum mă ia cu leșin pe la stomac.
E foarte complicat, știți de ce ? Majoritatea dintre noi nu cred in acest virus,fiecare care cu pararea lui,nici eu nu credeam…dar ce să vezi de trei luni de zile stau cu copilul tot prin spitale asta a fost așa un cadou de la covid,acum avem probleme cu rinichii,cu ficatul să nu mai zic că nu are miros de atâta timp și nu se știe dacă își va reveni mirosul foarte curând,toți zic că e o simplă răceală…eu nu mai cred că e o simplă răceală,e foarte grav ce se întâmplă pentru că unii inconștienți expun persoane nevinovate care nu merita.
Acum da. Mai mult pentru socializare nu pentru contentul școlar. Este dorința lor. Cel mare, aproape 13 ani, a făcut prima doza cu Pfizer. El oricum în afara concediilor a avut antrenamente si meciuri. Cel mic a început si el baschetul de curând. Nu poți fugi la nesfârșit aici, tot ce este România tot te va prinde până la urmă.
Comentariu beton!44
A avut loc ședința pe școală la care s a discutat despre vaccinarea copiilor. Eu fiind un anarhist nenorocit si o gură spurcată am băgat un cap în camera si am întrebat distinsul staff managerial al școlii dacă toți profesorii sunt vaccinați. Directoarea, știți aerul ăla superior al profesorului ajuns director,ăla care îi conferă privilegiul profesorului de a scoate ozon pe cur, cu ăla m a pleznit. Că domnu, nu despre asta este vorba in această ședință.Că noi avem probleme de fiecare dată când intrați si dvs. și cu ora de religie si cu starea curții școlii.
A fost frumos, eu mi’am ieșit din minți, ceva fin din care a rezultat fix o ulă.
Comentariu beton!115
Și in cazul nedorit in care transmite virusul cineva vaccinat?
Comentariu beton!22
Bine ca toata vara cand lumea s-a vanturat prin concedii si a stat pe plaja nu a fost o problema cu tulpina Delta. Acum hai repede sa inchidem scolile ca devin epicentru de raspandire a bolii, ceea ce este este posibil , nu neg acest aspect si chiar imi fac griji.
Ok, dar de ce nu ai oprit turismul cand stiai ca ai o problema cu aceasta tulpina mult mai contagioasa si periculoasa !?
Pe mine ma amuza amar aceasta dubla masura.In magazine , scoli, institutii si transportul in comun lumea sa poarte masca si distantare dar repet, pe plaja s-a stat bot in bot ca au fost concedii si HORECA trebuia sa traiasca.
Comentariu beton!75
În primul rând, plaja e în aer liber.
În al doilea rând, nu toți am fost pe plajele alea pline. Se poate face turism și evitând zonele aglomerate.
În al treilea rând, deschiderea școlilor a dus la creșterea numărului de cazuri. Mereu.
Comentariu beton!48
Da, am mai auzit teoria asta cu aerul liber care previne raspandirea virusului, ma umfla rasul.
Da, nu toti au fost pe plaje aglomerate dar cati oameni procentual fac turism in zone neaglomerate !? Majoritatea au stat unii peste altii la plaja.
Deschidera scolilor mereu creste numarul de cazuri, asa este, dar revin , se pare ca turismul de masa claie peste gramada este ok .
Se dezbate încă. Ce zici?23
Cei mai multi au stat bot in bot pe plaja. Bot in bot inseamna ca acest virus se transmite chiar daca bate briza marii. De aici cresterea cazurilor si inchiderea scolilor.
Eu le-as da cu piatra in cap acestor autoritati „competente”.
Se dezbate încă. Ce zici?19
Pe mine nu are cum să mă umfle râsul când e vorba despre sănătatea copiilor mei.
Ok, eu și soțul suntem vaccinați, dar ei nu sunt vaccinați, fiind sub 12 ani. Prin urmare voi face tot ce pot pentru a îi proteja.
Până la urmă fiecare face cum crede de cuviință. Unii râd, alții sunt inconștienți, alții sunt precauți etc.
Comentariu beton!28
Copiii mei au facut amandoi Covid prin februarie, noi suntem vaccinati si deci ne-am relaxat oarecum. Cum suntem relaxati nici nu mai avem interes sa citim despre acest virus si ne contiuam viata cat de normal se poate in conditiile date. Ideea e ca anul trecut nu s-a prea facut scoala cele 2 pitice stand mai mult pe acasa si asta le-a influentat in rau comportamentul si evolutia. Cred ca inca un an fara scoala ar fi un dezastru pentru dezvoltarea intelectuala si sociala a copilului. Educatia ar trebui sa ia masuri de siguranta draconice vis-a-vis de modul in care se prezinta la scoala, dar masca ar trebui sa dispara, macar pentru cei mici. Stiu e aiurea dar….
Comentariu beton!45
A mea incepe clasa pregatitoare (Bucuresti), nu stiu daca exista varianta de acasa. Noi am trecut cu totii prin Covid, copiii cu 0 zero simptome, la adulti ceva mai nasol. Acum suntem vaccinati, sper sa fie ok.
Comentariu beton!16
S-ar putea să te afli în minoritate. Compară grija ta și a numărul care gândesc precum tine VS cei care afirmă că puiuții lor nu au învățat nimic prin sistemul hibrid.
Comentariu beton!27
Azi am ședință cu părinții la școală. Și sunt foarte curioasă dacă o să ne vorbească cineva – diriginte, director – despre vaccinare. Copilul e la vârsta eligibilă pentru vaccin; 12+. Al meu e vaccinat, schemă completă încă din iulie. Dar dintr-un scurt sondaj făcut de el printre colegi, pare să fie singurul din clasă vaccinat. Abia aștept ședința, să văd reacții, să-i aud ce au de spus…
Comentariu beton!33
Și a fost și ședința. Despre vaccinare NIMIC. Nada. Niente. Nothing. Mucles. E bine, ce să zic…
Bineînțeles că merg la școală, învățământul online mi s-a părut o glumă sinistră, se vede și din cum au crescut cazurile de depresie si sinuciderile in rândul copiilor din Europa, iar ăștia au avut școlile închise mult mai puțin decât noi. Oricum nu am auzit de niciun caz de copil sănătos mort de covid la noi in țară, dacă era sigur se făcea foarte mult tam tam. Cum să îmi fie frică de asta, dacă nu mi-e frică să traversez țara cu ei in mașină (chiar, câți au murit in accidente numai luna trecută?)! Mi se pare că sănătatea lor psihică e mai importanta, n-au cum să iasă normali dacă timp de (acuși) doi ani (si cine știe cât o sa mai țină) vor socializa doar cu mama si tata. Anii ăștia nu se mai întorc, acum se pun bazele personalității, asta mi se pare mult mai important decât orice virus. Am făcut ce ținea de noi, ne-am vaccinat, mai departe trebuie să trăim, că de murit, murim oricum!
Comentariu beton!88
Fiica mea are 11 ani si abia asteapta sa faca 12 sa se vaccineze. La ea in clasa sunt 17 elevi. Din pacate, tatal unui coleg a murit de Covid in primavara si de atunci sunt cei mai constinciosi copii pe care i-am vazut in respectarea masurilor de preventie. Va merge de la inceput la scoala, e clasa a 5-a, trebuie sa se obisnuiasca cu sistemul cu profesori si sa ii cunoasca personal.
Cea mica are 8 ani, clasa a 2-a. Erau in clasa 31! Acum s-a redus numarul la 29 datorita ordinului ministrului. Deja s-au facut pregatiri pentru on-line, catalog virtual edu24.ro etc. Vrea la scoala, ii e dor de colegi. Si-a facut ghiozdanul singura, si-a pus dezinfectant si masti de rezerva.
Sotul este profesor de liceu, vaccinat dar intra in contact cu sute de elevi care mai mult nu respecta regulile. De aici mi-e cel mai frica, dar el e cel mai hotarat sa mearga la scoala. Anul trecut, doar cei care au avut de dat bac-ul au invatat cu adevarat. Lipsurile acumulate sunt enorme.
De la 1 august nu am mai putut lucra de acasa. Daca mai cresc un pic cazurile, se va reveni asupra deciziei.
Comentariu beton!36
vladimir are 13 ani, are schema completă de vaccinare (de la jumătatea lui august) și a avut și covid la sfârșit de februarie. în condițiile acestea el va merge relaxat la școală (evident, va respecta toate regulile sanitare) și sper să rămână cât mai mult deschise școlile, pentru că oricât de întelegătoare și echilibrată aș fi, oricât aș trece cu vederea, adevărul este că școala online lasă mult de dorit și nu numai din “vina” profesorilor. copiii, cel puțin al meu, nu se pot concentra la fel, le zboară mintea și achizițiile sunt puține spre deloc. mi-ar plăcea să înțeleagă toată lumea cât de mult mai ușor ne-ar fi cu un procent mai mare de persoane vaccinate.
Comentariu beton!30
Suntem în Germania. Ambele fete au început școala normal. Diferența , este ca fac 3 teste pe săptămână (luni/miercuri/vineri). Test pozitiv înseamă 5zile de stat acasa pentru copil și colegii din fata, spate, stânga, dreapta. Toții copii poarta masca din momentul în care întra în curtea scolii pana când întra în clasa, la fel în pauze/terminarea orelor. Nu vrei sa faci testele, mască etc, se sta acasă în modul online.
Comentariu beton!42
Forțezi mâna instituției pentru că se poate, șerif, pe alte meleaguri nici vorbă de așa ceva. Dacă e deschisă școala, ești obligat să trimiți copilul. Altfel, amenzile sunt foarte mari.
Lesne de înțeles, presupun, că odorul personal a mers la școală și în perioada în care încă nu era încă vaccinată. Acu’ sunt mai liniștită un pic, cea mai mare parte a colegilor ei e cu Pfizeru’ în sistem, rebelii fiind obligați să facă teste rapide. Da, li se dau de la școală.
Comentariu beton!36
@didina, ce procent din elevi e vaccinat „pe alte meleaguri”? Citeam că în Franța 50%, în Italia 30%, iar în Ro 12%. Și adulții de pe meleagurile alea cam în ce procent s-au vaccinat? Că în Ro dacă te vaccinezi se râde de tine pe stradă și ești luat de prost.😁
Normal că la voi vă obligă să-i duceți la școală când încă stați la cozi și programări pentru vaccin, nu ca aici unde e vaccin pe toate gardurile și „suveranii” n-au chef să-l facă. Civilizaților! Că altfel nici nu știu cum să vă zic!😜
Comentariu beton!43
@ionut cam asa sta Germania https://impfdashboard.de/en/
@Ionuț: 52% cu prima doză pentru cei născuți în 2004-2009
Da, @didino, dar știți ce n-aveți voi? N-aveți dacii liberi pe care-i doar în pulă de vaccinare în procent de 70%. Asta n-aveți. Iar noi trebuie să trimitem copiii la școală în clase cu copii de daci d-ăștia care nu suportă să le fie îngrădită libertatea. Plm…
@Mihai: avem și noi niște daci liberi locali dar, din fericire, s-au adunat toți într-un singur sat. Din și mai fericire, satul ăla e suficient de îndepărtat și oamenii au tendința să rămână în perimetru.
Vor merge la școală, fizic. Au mers și anul trecut, le-a fost infinit mai bine decât în online. Din fericire, au învățat într-un mediu în care regulile de protecție anti-Covid s-au respectat destul de ok iar mulți dintre copii parcă sunt mai responsabili ca niște adulți la treburi din astea. Când cineva s-a îmbolnăvit de Covid, părinții au anunțat imediat, chiar și înainte de aflarea rezultatului testelor. În plus, toți am mers și mergem la sală, ar fi stupid să ne fie mai teamă de riscul de îmbolnăvire de la școală. Nu ascund și că, în caz de infectare, cred că îi va ajuta faptul că nu au nicio problemă de sănătate. Nu că nu se pot întâmpla nasoale și așa, dar contează. De asemenea, unul dintre copii e pasionat de biciclit, respectiv de sărituri cu bicicleta. Iar iarna de sărituri cu placa. Recunosc că mi-e mult mai teamă de o mână ruptă/picior rupt sau mai grav, decât de infectarea cu Sars. Cu Dumnezeu înainte, cu grijă și atenție la purtător, cu rațiune și bunăvoință, om trece cu bine și peste asta.
Comentariu beton!25
Da, clar si ai mei la fel. Anul scolar trecut au mers continuu la scoala incepand din 15 Ianuarie dupa cele 2 reprize de online schooling din toamna trecuta (scoala privata).
Anul asta l-au inceput regulamentar pe 31 Aug cu prezenta fizica la scoala. Din acest an scoala exclus varianta online ca optiune pentru parinti, asa ca in sfarsit toti elevii s-au adunat de peste mari si tari pe unde-i prinsese inceputul pandemiei si merg cu motoarele in plin si efectiv complet (18-20 copii depinde de clasa).
Regulile de protectie s-au respectat si se respecta draconic, elevii sunt testati pe cheltuiala scolii imediat ce vreunul afiseaza simptome care ar putea semana cu Covid. Masca se poarta generalizat mai putin la masa in cafeteria si pe terenul de sport. Copiii care nu au doua masti min. la ei nu intra la cursuri. Adultii nu intra in scoala fara invitatie, neinsotiti, fara temperatura luata si masuri de protectie.
Exista un contingent plan ca in caz ca incidenta cazurilor in oras trece nu stiu ce prag, trec in sistem hibrid, fiecare clasa va trece pe rand cate 1 sapt in online apoi 1 sapt prezenta fizica, prin rotatie.
Scoala a avut vreo 3 cazuri de covid in iarna, toti elevii testati in scoala, parintii acasa, clasa inchisa fizic 2 sapt cu mutat online si redeschis dupa 2 sapt in formatie completa si cu test obligatoriu la intrare.
Copilul mai mare a avut covid in vacanta de iarna (nu de la scoala), simptome gen raceala usoara, celalalt cel mai probabil nu a avut sau daca a avut a fost aproape fara simptome. Adultii, vaccinati demult.
Interesant ca de la debutul pandemiei nici unul din copii nu a mai suferit de nici un fel de raceala sau viroza sezoniera asa cum inainte se intampla de min 2x/an la fiecare. O fi masca ‘de vina’?
Mizam pe neinchiderea scolilor iar daca va fi nevoie de online de acasa sa fie o perioada cat mai scurta
Azi e vineri și eu încă stau în dubii. Să-l duc…. Să nu-l duc….
Dac avea vârstă de vaccinare, își făcea vaccinul și stăteam mai relaxată. Degeaba suntem noi vaccinați dacă el nu e.
Plus că grădinița cică face triaj, dar am văzut fază care nu m-a convins deloc.
Discuție între asistenta de la intrare și un părinte:
Ea: i-ați dat copilului Ingheata sau a băut rece? Are gâtul cam rosu.
Părintele: nu, nici innghetata, nici lichide reci.
Ea: sa nu-i mai dați apa rece.
Și îl ia înăuntru.
Dacă ăsta e triaj, io-s fata mare. Toată baza-n ei. Ce-i drept, nu știu de nici un caz de covid în grădiniță, doamnele sunt vaccinate, dar nu am curaj parcă.
Comentariu beton!19
O sa il duc la scoala. Fiecare clasa intra la ore diferite, dezinfectant la el, se spala pe maini in mod regulat, masca au toti. E adevarat ca sansele sa se infecteze cresc, dar se poate infecta din extrem de multe alte surse. Cu toata scoala online si evitarea interactiunii a fost pozitiv in februarie, a luat de la bunica-sa. Nu a avut simptome, noi toti restul negativi, testat la 10 zile dupa confirmare a fost negativ. Scoala online este o gluma proasta din punctul meu de vedere, a fost bine ca am reusit sa vad si eu nivelul profesorilor, dar atat. Invatatoarea nu avea cum sa ii evalueze corect pentru ca majoritatea aveau un bunic ceva pe langa ce soptea iar temele tuturor erau perfecte…deci il duc.
Comentariu beton!17
Aveti competente pentru a evalua profesorii si a le vedea nivelul?
Se dezbate încă. Ce zici?12
Eu o trimit la scoala, am facut toti covid acum 2 saptamani dar si daca nu faceam tot o lasam la scoala.
Pentru ea o trimit, are nevoie de socializare, are nevoie de alti copii, abia asteapta sa-si intalneasca colegii. Tampeste stand in casa, la Netflix. Daca nu o las la televizor, are imaginatie bogata, picteaza, lipaste si decupeaza tot ce prinde prin casa.
Si saraca pisica…..
Scoala e la 10 minute de casa, abia mai ies si eu din casa, ca tampesc si eu de la wfh.
Cand o iau de la scoala aleg un traseu mai lung, ne plimbam.
Comentariu beton!21
N-avem ce sa facem, trebuie sa mearga la scoala, aia mica e clasa a opta, ar fi facut oricum cu prezenta fizica. Aia mare la liceu, cu simularile de bac suflandu-ne in ceafa. Din fericire, sunt amandoua vaccinate, la fel si noi, asa ca stam putin mai linistiti. Putin, nu mult, fiindca sunt sigura ca unii or sa poarte masca la misto, profesorii vor gasi scuze s-o scoata, doar i-am vazut cand erau jumate la scoala, jumate acasa. In clasa celei mici au fost mereu probleme cu disciplina la clasa, cu atat mai mult va fi acum, dupa ce nu s-au vazut de doi ani. Iar masurile luate de scoala, vax albina, ditamai scoala in Bucuresti si n-aveau hartie igienica la baie. Nu mai vorbesc de curatenie, la clasele mici plateam o doamna sa faca ce nu faceau femeile de serviciu. Si cel mai rau, eram singura care protestam, in rest, “sa nu le facem greutati copiilor”. In fine, ma opresc ca-mi creste tensiunea.
Comentariu beton!14
Este clasa 1 si il trimit la scoala! Anul trecut a pierdut multe cu on line! Cat a fost la scoala a fost totul foarte bine!
Are 9 ani, clasa a 3 a , am avut toti 3 covid, forma usoara, la scoala au facut multi incepand cu invatatoarea , toamna trecuta. Dar nu varianta Delta…
Noi ne-am vaccinat, dar sincer nu sunt OK cu revenirea fizica, multi au parinti nevaccinati si cu principii de numa, nu se respecta regulile cum ar trebui , si nu as vrea sa o imblonavesc din cauza nesimtirii altora si a sistemului in sine…
Pe noi , „fabrica” ne vrea in continuare o saptamana pe luna la birou, no matter what, nu stiu cum o sa procedam.
O singura concluzie, nu am plecat la vreme de aici, nu ne vom face bine niciodata, oricum noi nu mai apucam…
Da, o trimit, e școala aproape și cât au făcut anul trecut s-au respectat măsurile. Noi am avut covid, așa că daca ne re-infectăm ar trebui să facem forme ușoare. Suntem și vaccinați, iar pe fetiță o vaccinăm în decembrie imediat ce face 12 ani. Eu înclin să cred ca delta-nedelta o să fie un val mai ușor. Dacă ar mai introduce și restricții pentru nevaccinați pentru a impulsiona vaccinarea ar fi cel mai bine.
Copiii mei vor face școală online în continuare. Școala a oferit această posibilitate celor cu probleme de sănătate, dar, fiind școală privată, am senzația că sunt destul de lejeri pe acest subiect fiindcă online-ul a funcționat aproape perfect și mai bine îl oferi în continuare decât să pierzi elevi (și implicit bani mulți).
Dacă n-ar fi oferit și online am fi făcut orice să îi ținem acasă până la apariția vaccinului, chiar dacă ar ti trebuit să-i mutăm în altă parte, să înghețăm anul sau să-i retragem de la școală.
Văd inclusiv în comentarii, dar și în jurul meu, peste tot, atitudinea de „mie nu mi se poate întâmpla”, „copiii nu pățesc nimic”, „socializarea este importantă” etc. Vitejilor, știți cum e cu copilul internat în spital? Marie Curie, Matei Balș, Grigore Alexandrescu, Sanador…p-astea le-am testat noi până acum cu copiii. Bonus: am lucrat o săptămână la Victor Babeș (ceva auxiliar care nu avea treabă cu medicina). Știți ce au în comun? Multă mizerie și bătaie de joc, multă suferință și traume inutile. Vreți așa ceva? Vă simțiți norocoși? Hahaha! Da, și eu mă simțeam. Invincibil de-a dreptul. Și apoi am tras paiul scurt. Știți cam câte paie scurte s-au tras în ultima vreme? 99 internați și 8 pe ATI. Oare și părinții ăstora tot atât de norocoși se simțeau?
„Școală, socializare, sănătate psihică…” Serios? Cunosc un băiețel care la 8 a ajuns la terapie intensivă în urma unui accident. Încă merge la psiholog după aproape 4 ani, și nu din cauza accidentului ci din cauza halului în care s-au purtat cu el prin spital. Unde era singur, fiindcă părinții aveau voie să-l vadă doar o oră pe zi. Că așa e la terapie, din câte am auzit. Mai ales acum, cu covidul, părinții nu prea pot sta cu copiii acolo. Mișto, nu? Poate aveți copii puternici și independenți, dar ai mei nu prea sunt obișnuiți să stea singuri cu persoane străine care nu dau un scuipat pe ei, cum se întâmplă prin spitalele noastre. Vă riscați? Pentru „sănătatea psihică și socializare”?
Am zis că nu voi mai comenta la articole care au legătură cu covidul, și nu mă voi mai băga în discuții pe acest subiect, fiindcă, în general, în acest moment, mă cam doare în pwlă de restul. M-am vaccinat (și o voi face din nou dacă este cazul), o să îi vaccinez pe pitici când va apărea vaccinul pentru ei, continui să mă păzesc și protejez cum pot mai bine, fac și cu ei la fel și aia e. De covid vom scăpa la un moment dat, de sechelele date de boală și spitale nu prea cred.
Dar, fiindcă @Mihai a întrebat, m-am simțit dator să-i răspund. Nu, nu bag copiii în colectivitatea cu imbecili nevaccinați și covidioți (părinți și profesori) până nu-i vaccinez. Nu vă chinuiți să mă combateți sau să încercați să-mi demonstrați că greșesc fiindcă, după cum am scris mai sus, mă doare fix în pwlă de ce cred alții despre subiect.
Comentariu beton!89
Sincer cu tot vaccinul lui fi-meu si dorința lor, aducându-mi aminte si de mama, s-ar putea să pun piciorul in prag ca si anul trecut. Merci, Ionuț, fix de stropul ăsta de ură aveam nevoie.
Comentariu beton!32
Tradus de Google din olandeză:
BioNTech makes vaccine for 5- to 11-year-olds
It is possible that children under 12 can be vaccinated against corona by the middle of next month, one of the founders of the German BioNTech tells Der Spiegel . Özlem Türeci says the company will present results of research among 5–11-year-olds in a few weeks. After that, the health authorities will be asked to approve the vaccine from Pfizer/BioNTech.
„We are already working on production,” says Türeci. It is the same vaccine that adults receive, but the doses are smaller.
The company is also investigating the vaccination of children from 6 months. Those results are expected by the end of the year.
@Ioane, achiesez sută la sută la spusele tale.
@Ionut atat de multa dreptate ai. Dar si din comentariile de aici se vede ca lumea nu intelege pericolul. „Trebuie sa socializeze” se poate face socializare cu precautie nubla gramada obligatoriu la scoala.”Nu se face scoala on-line” daca profesorul stie sa se faca ascultat si elevul isi doreste sa invete se face scoala.
„Profesorii nu se descurca in on line” sa invete. E jobul lor. E o cerere in vremurile astea ciudate si trebuie sa se adapteze. Cati dintre voi puteti sa spuneti angajatorului ca nu vreti/nu puteti/nu va descurcati cu o cerinta a jobului?
„Toata vara s-au inghesuit la mare pe plaja” poate nu toti au fost acolo. Poate multi erau imunizati(nu conteaza pe ce cale) DAR SIGUR NU AU STAT INGHESUITI IN 35-40 MP 30-35 SUFLETE 5,6,7 ORE CUM SE STA LA SCOALA. In multe scoli geamurile claselor de la etaj se deschid insuficient pentru a permite o aerisire corecta in pauza. In alte scoli se refuza deschiderea geamurlor ca se face frig .
„Pe copii nu ii afecteaza asa mult” se pare ca ii afecteaza sau cel putin asa sustin niste „prosti” cu niste foarte multi ani de scoala cu carti citite in numar mai mare decat au unii influenceri postari pe fb. Si lista poate continua. Cum zicea cineva mai sus noi avem dacii liberi pe care nu ii rapune nimic si cand ii rapune „oricum murim intr-o zi”. Nu, nu vreau sa duc copii la scoala/gradinita. Nu consider ca institutiile pot garanta siguranta lor la momentul asta. Deocamdata nici unu nu are varsta pentru vaccinare.
Comentariu beton!16
Noi avem copii de gradinita. Mi-ar plăcea să rămână deschise ,chiar și după 6 la mie ( era vorba la un moment dat vorba ca si daca scolile se vor inchide, gradinitele si cresele nu). Mi- e teama de îmbolnăvirea cu COVID, de aia noi parintii, bunicii ne-am vaccinat. Dar….copiii mei au suferit foarte mult dupa gradinita, prieteni, colegi, cand a fost on line. Si ce nu am inteles deloc a fost de ce erau școlile si gradinitele inchise dar cresele si afterschool urile deschise ( fetita mea mergea la dans, dar la gradinita nu).Dacă vor sa le închidă, sa izoleze copiii de Covid ar fi normal sa fie toate închise, zic si eu. Eu i as duce si dupa 6 la mie, atat la gradinita cat si la avtivitati extra. Dacă se hotărăște închiderea lor , bineinteles ne supunem regulilor, dar sa fie toate inchise.
Am avut boala in martie toti trei. Noi, parintii suntem vaccinati si bunicii ramasi (3) la fel.
O sa mearga la scoala si la orice fel de activitate in aer liber. M-am saturat un an de zile de nu ai voie, dar trebuie sa ne ferim si rezultatul a fost sa luam boala si sa moara un bunic.
Am trecut o data prin boala si deja organismul a supravietuit orice alta tulpina e clar ca nu ne mai omoara asa ca sa-si faca griji cei ne-vaccinati.
Eu am obosit.
Comentariu beton!15
Ai mei au inceput deja scoala la 1 septembrie si merg fizic si sper sa mearga cat mai mult posibil. Sunt la o scoala privata si, chiar daca in perioada de online de anul trecut, s-au straduit cat au putut de mult atat scoala, cat si elevii, sunt convinsa ca scoala in format fizic este solutia pentru ca elevii sa si ramana cu ceva din scoala. Plus ca anii astia trebuie petrecuti printre cei de varsta lor, toate experientele ratate si amintirile pierdute nu le da nimeni inapoi. Pe langa scoala, au ratat excursii, tabere, petreceri cu prietenii lor si niste ani care nu se mai intorc. Imi vine si mie sa plang cand ma gandesc la toate astea. Acum e varsta pentru prietenii noi, flirturi, glume, jocuri, alergat in pauze, nu pentru o viata petrecuta la birou in fata unui calculator, de multe ori imbracati inca in pijamale. Sunt atatea lucruri: emotia pregatirii ghiozdanului pentru prima zi de scoala, revederea prietenilor dupa vacanta de vara…. Astea sunt lucrurile care trebuie sa se intample la varsta asta, nu ce aplicatie de meetinguri mai folosim azi. Pentru asta au restul vietii la dispozitie.
Comentariu beton!15
Exact acelasi sentiment il al am si eu cand ma gandesc ca Martie 2020-Mai 2021 fiul.meu cel mare statea ca si mine in fata unui birou cu castile pe urechi.Nu tu tabara de schi, zero excursii, s-a vazut doar cu prietenul cel mai bun de cateva ori in tot acest timp.Vacanta de vara am venit in Romania si s-a stat curte la bunici.Noi adultii vaccinati toti copilul mare il vor vacvina sapt viitoare la scoala.Cel.mic a mers la gradi mqi tot timpul cu exceotia Martie-Mai 2020 nu au fost cazuri de imbolnaviri la ei dar secrespectau toate masurile de prevenire.Parintii cu bun simt toti la cel.mai mic semn de raceala il tineau acasavtestau si informau.Gradinita e publica nu privata deci pr alte meleaguri se poate.Cu rata de vaccinare spre 60% vreau sa mearga la scoala.
Fii-mea începe clasa pregatitoare luni. Ce face ea în online? Eu muncesc de acasă deci nu se pune problema ca nu are cu cine sta. Se pune problema ea cum învață. Anul trecut a fost tot timpul la grădiniță, zi de zi (privat). Acolo nu a purtat masca, nu s-a îmbolnăvit (slava Domnului) nici măcar de o raceala. La scoala va purta masca, se va dezinfecția pentru ca are training făcut și este responsabila pe partea asta. Noi suntem vaccinati, toată familia este și nu am avut pana acum niciunul din noi covid ( sau dacă am avut nu am știut). Nu sunt acord cu scoala online la clase atat de mici. Da, la cei de la a 5a în sus ok… Au idee de ce e de făcut. Dar a mea cum învață să scrie prin laptop? O sa spuneți ca sunt eu lângă ea… Da, dar nu am aceeași influenta pe care o are învățătoarea. Deci va merge la scoala pentru ca dacă ne vom ascunde în casa nu înseamnă că nu va lua covid din alta parte.
Nu am copil la scoala, nu sunt in Romania, dar am experienta celor 26 de ani in care am predat la o scoala din Romania.
Pe hartie, toate directivele de la minister arata roz-bombon. Asta, pentru ca cei din minister nu prea au avut legaturi cu scoala (unii dintre ei nu par nici macar s-o fi frecventat).
Distantare, masti, spalat pe maini! Regulile astea vor fi oarecum respectate de catre elevii mai mari, adica de cei care ar putea fi si vaccinati.
Ce te faci, insa, cu aia mici care scapa masca pe jos si, pe urma si-o pun la loc pe fatza, care uita frecvent sa se spele pe manute (asta, daca ar avea si unde. In Germania, in fiecare clasa exista chiuveta, sapun, servete, dezinfectant), care alearga, in pauze, absolut incontrolabil, care impart sucul si paiul cu colegul de banca?
Oricate cadre didactice ar fi printre ei, mai ales in pauze, tot nu-i pot controla si tine din scurt pe toti.
Eu ma gandesc, cu groaza, la nepotica mea, care are 2 ani si a inceput gradinita. In 2 ani, n-a avut nici macar o raceala; parintii ei sunt vaccinati, dar, in grupa, mai sunt inca 14 copii. Si asta, in Romania.
Comentariu beton!18
Copilul meu incepe clasa a opta si va merge la scoala. Face si sport si intra mereu in contact cu copii din toate partile. Ca sa minimalizam riscurile, l-am vaccinat inca din luna iulie, dar este printre putinii copii vaccinati din clasa. Nu stiu exact cum se poate sa nu trimiti copilul la scoala, din cate stiu eu scoala fata in fata este acum obligatorie, exeptia se face doar in cazul in care dovedesti ca ai acasa o persoana vulnerabila si in acest caz copilul poate sta acasa si intra online in baza unei cereri aprobata de scoala. Si eu cred ca scoala se va inchide in mai putin de o luna.
Fiica mea e in primul an de facultate, din octombrie va merge la cursuri. Aici au lasat universitatile sa decida cum fac, pentru ca autonomie. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj a anuntat ca studentii vor putea participa fizic la cursuri doar daca sunt vaccinati sau prezinta teste negative. Universitatea Tehnica, in schimb, (acolo este ea studenta) nu conditioneaza prezenta la cursuri de absolut nimic. Suntem vaccinati cu totii, nu ar trebui sa imi pese foarte tare, dar sunt totusi ingrijorata de cum vor evolua lucrurile.
Comentariu beton!14
Fata de anul trecut când categoria de persoane vulnerabile era larga, acum sunt enumerate afecțiunile care sunt considerate cu risc.
Copiii mei au făcut tot anul trecut online. N-am avut curaj sa-i trimit, mai ales ca o am pe mama mea cu diabet. Am avut soluție legala, am dus adeverința de la medic cu privire la boala mamei, cu care stam la aceeași adresa. Acum nu prea mai vad soluția legala. Chiar sunt curioasa cum ar fi posibil.
Non-related, ca nu am copii si nu ma pot pronunta. Dar totusi referitor la covid, masuri si consecinte, tocmai ce am auzit o veste buna si vreau sa o impartasesc aici :)))
In Germania, de la 1 Octombrie, daca nu esti vaccinat si te infectezi, nu ti se mai plateste concediul medical. Adicatelea stai acas 14 zile pe banii tai :>
Comentariu beton!38
Fiica-mea, 10 ani (deci fara sansa de vaccinare), a inceput deja scoala de 2 saptamani (scoala privata). Ieri au aparut la scoala doar 3 din 12, azi cifra a urcat la 5, sunt curioasa ce „noutati” vom avea peste weekend. Ea poarta FFP2 inclusiv in aer liber, s-a obisnuit asa de mult cu ea ca a purtat-o inclusiv in masina. Scoala cere in fiecare luni un test rapid prezentat asistentei, am luat cutie cu 25 de teste sa facem bi-saptamanal daca se ingroasa gluma mai tare. Pentru sanatatea ei psihica, as prefera format fizic, dar daca devine prea riscant, anul trecut s-a descurcat foarte bine cu online, sunt convinsa ca anul acesta (clasa a 4-a) va fi la fel.
Eu lucrez de acasa, sunt vaccinata din aprilie, nu am avut Covid (sau am fost asimptomatica) ,o sa repet dozarea de anticorpi in octombrie si o sa fac si doza 3 daca va fi disponibila. Iau fiecare zi asa cum vine, ma bucur ca am reusit sa o trimit in vara intr-o tabara si am fost la mare la bulgari, pe o plaja salbatica. Pe scurt, a avut o vacanta normala.
La scoala, in persoana. Incepe clasa a XI-a, perioada de invatamant online a fost vax albina, zero!!! E vaccinat de cum s-a dat drumul pentru cei de peste 16 ani, eu sunt vaccinata. Asa incat, la scoala, sper sa nu ajunga si anul asta on-line altfel, inca un an pierdut.
Eu l-as tine tot online pe cel mare (cls. a 7-a, vaccinat cu prima doza si urmeaza rapel). Nu merita riscul pentru 3-4 saptamani cand oricum vor inchide scolile.
Dar ce solutii legale sunt acum vs. anul trecut?
In afara de suveica cu mers in Bulgaria/ zona rosie pt a sta in carantina 2 saptamani – nu am gasit nimic de care sa ne agatam, decat daca gasesc un doctor care sa minta in scris.
Ma sperie gandul ca oricare din copii sa ajunga internat in spital, singur. Cel mic are 5 ani, nu va merge la gradi. Noi adultii vaccinati, cel mare idem in curs de finalizare, ii putem inca transmite celui mic.. iar scoala va fi un focar important dpmdv.
Si o paralela amara: noi ca angajati suntem inca obligati sa lucram de acasa prin rotatie, avem toate birourile identificate cu capacitatea maxima (2, 3, 5 persoane fct de suprafata), iar la scoala vor sta 30 intr-o sala care permite doar 6-8 persoane daca o compari cu un birou. Geamuri deschise – nu (la fi-miu doar se rabateaza oblic, atat), vaccinare – nu, reveniti din vacante de pe coclauri – la greu. Cati din copiii nostri vor fi statistici? 🙁
Comentariu beton!18
Un gând înspăimântător. Câți dintre copiii noștri vor fi parte din statistica celor morți sau lăsați cu sechele de Covid? Câți dintre copiii noștri vor fi în statistica celor uciși în accidente rutiere? Câți dintre copiii noștri vor fi victime ale prădătorilor sexuali? Câți dintre copiii noștri vor fi în statistica celor loviți de cancer sau de alte nenorociri? Câți dintre copiii noștri vor fi parte din statistica analfabeților funcțional? Câți dintre copiii noștri se vor naște cu malformații incompatibile cu o viață cât de cât normală? Câți dintre copiii noștri vor dezvolta alergii sau boli de plămâni din cauza poluării? Câți dintre copiii noștri sunt sau vor fi victime ale sărăciei? Și tot așa. Răspuns: mulți, mult prea mulți. Ca și până acum.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Anduta
Toate contraexemplele dvs medicale sunt rău-voitoare (bine, celelalte sunt ca nuca-n perete, oricum). Toate stau sub semnul accidentului. Nimic din ce ați enumerat nu este controlabil, nu are opțiunea de „a alege” . Într-o epidemie virală însă, poți alege ce e prioritar pentru tine și copiii tăi.
Dvs ați ales pt copiii dvs. Lăsați-ne și pe noi să alegem pentru ai noștri. Repet: ai noștri. Se poate?
Ah, și dați sentințe în sala de judecată, dacă sunteți judecător. Dacă nu sunteți… just hit the road, Jack!
Parerea mea e ca ambele tipologii de persoane reprezinta/au o problema: cei care nu cred in virus/vaccin si cei care se izoleaza si nu-si mai traiesc viata de frica virusului.
Da, trebuie sa luam niste masuri elementare de protectie (vaccinul fiind prima dintre ele, pt adulti si copiii de peste 12 ani), insa cred totusi ca viata trebuie sa-si urmeze cursul. Pe de alta parte, din fericire, se pare ca boala nu e prea grava la copii. Asadar, copilul va merge la scoala, o sa ma oftic teribil cand scolile se vor inchide, eu si sotia suntem vaccinati, suntem constienti ca si asa e posibil sa ne imbolnavim, insa nu pot sa traiesc toata viata cu frica de drobul de sare de pe soba. Asa cum spunea cineva mai sus, hai sa vedem cati copii au murit in ultimul an in accidente rutiere in Romania si cati au murit de covid. Asta inseamna ca lumea nu mai ia copii in masina?!
Comentariu beton!20
La scoala fizic.Toti din familie ( bunici , parinti , copii , unchi , matusi etc ) suntem vaccinati .Scoala on-line nu e scoala adevarata , ( e un fel de Bioterra , Spiru Haret etc .)
Eu o sa-i trimit. 11 si 8 ani. Eu sunt vaccinata, tatal lor vaccinat, dar el doar îi ia de colo până colo. Nu am avut pana acum Covid niciunul dintre noi. Am respectat ce era de respectat, cât si cum am știut mai bine. Sa-i țin acasă nu e o soluție. Ei abia așteaptă sa mearga la scoala, cu tot cu mască, au zis ca nu-i interesează, deja li se pare ceva normal. Normal ca o sa am un morcov, învățătoarea celei mici este vaccinata. Profesorii celui mare, nu stiu. Pentru a-l vaccina pe cel mare mai am de asteptat un an. Sunt sigura ca se vor inchide la un moment dat școlile. Am parca un deja vu, anul trecut parca tot asa a fost, tin minte ca la jumătatea lui octombrie erau în online copiii. O sa-i trimit, macar sa se mai vada cu colegii si profesorii la față, ne asteapta o toamna lunga si o iarna la fel. Nu-mi pun bazele in scoala online, culegerile sa trăiască, nervii sa ma tina, copiii sa fie suficient de deschisi si optimisti si asteptam sa vedem ce s-o mai întâmpla. Sanatosi sa fim.
„Mai ales că vorbim despre tulpina Delta care, după cum știm cu toții, are efecte mult mai grave asupra copiilor decât toate variantele anterioare.”
Nu, nu știm cu toții asta.
Tulpina Delta e mult mai contagioasă, deci s-au infectat mai mulți copii, deci au ajuns la spital mai mulți copii.
Asta reiese de fapt si din materialul CNN referențiat.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Ah, și asta nu înseamnă efecte mai nasoale, e doar așa o statistică. Plm… ai copii?
Pai daca pui problema asa, „are efecte mai nasoale la copii” fix asa cum „are efecte mai nasoale la adulti” – in numere absolute. Dar nu e mai periculos pentru copii ca efecte ale bolii fata de celelalte variante, cum lasi tu sa se inteleaga.
Si da, am. La gradinita deocamdata.
Si-s si vaccinat, before you ask.
scoala online nu e scoala adevarata. Fix asa cum nici work from home nu e lucru de adevaratelea
Se dezbate încă. Ce zici?16
Daca si cei vaccinati pot transmite boala … ce tot vorbiti aia vaccinatii ? Ca voi aveti drepturi depline…..altii nevaccinati, dar trecuti prin boala , deci cu adevarat imunizati !!!…sunt discrimnati !!! Treziti-va !! Pt sanatatea mentala a copiilor vostri !!!
Se dezbate încă. Ce zici?7
Nu fi dobitoacă! Dacă ai avut covid nu înseamnă că te-ai imunizat complet. E foarte probabil să faci din nou, de data formă nasoală dacă nu te-ai vaccinat.
Fă-ți, în pwla mea, un test pentru anticorpi și să vezi ce surpriză o să ai.
Nu înțeleg de ce te fwte grija de sănătatea mentală a copiilor altora. Vezi-ți de ai tăi!
Comentariu beton!24
Ambii mei au promovat, absolvit în Bavaria. La Gimnaziu cu ștaif. Acum sunt la școli mai ‘înalte’, n-am priceput nici acum dacă-s Uni dar se pare că da. Pot spune însă ca ultimii 2 ani au fost nașpa privind studiatul. Școala online e invitație la chiul. Alt+Ctrl și schimbi în timpul orei ecranul cu moaca profului/profei cu ăla animat al jocului cu colegii, continuat pe seară când părinții germanici se retrag la ale lor. Așa s-au trezit copii mei oscilând unde să meargă mai departe. Au rămas în aer și tradiționalele joburi studențești deci au frecat menta.
am inteles ca este mai usor de chiulit. Asa, si?! Care-i treaba si relevanta? Cei care doresc sa chiuleasca o vor face in continuare, doar ca putin mai greu
@VladS băiatul mai mare era în plutonul fruntaș al școlii, nu doar al clasei. Primii 3 au fost primiți oriunde au vrut să continue. Fix la examen a plesnit-o la materiile unde era meșter deci nu a învățat nimic. A făcut contestație și a dat iar examen, ca să-și urce media. Clasa a fost spartă în două și fiecare grupă făcea la ore diferite. Nu a mai existat emulație, motivare, poftă. Nu-și mai vorbeau ce vor face, unde să meargă. A fost clasa 12, încă de prin clasa 9 vorbeau (de când au început practicile care pe unde prindeau) și își croiau planuri. În pandemie au aruncat toate pe geam, mai puțin tocilarii de serviciu. Chiulitul era posibil la alte școli, la asta nu, era un fel de onoare.
Eu o sa-l duc pe copil la scoala. Noi suntem vaccinati, adultii. Invatatoarea e vaccinata. Am dubii legate de celelalte 31 familii din clasa. Din ce miros eu sunt o gramada nevaccinati. Tampiti!
Culmea, copilul meu e foarte responsabil. Isi poarta masca, are servetele umede, flacon cu spirt cu pulverizator. Pachetelul consta intr-un baton cu cereale, diverse sortimente si o sticla cu apa care este schimbata in fiecare zi. Da stiu, mai dureaza pana implementam BWT!
Fara suparare, dar imi doresc sa se duca la scoala cat mai mult timp. Si o luna daca se duce, tot e ok. E mare smecherie, dupa mintea mea, sa socializeze cu toti colegii. Ca se imping, ca se joaca etc. Imi asum ca poate lua virusul. Consider ca prezenta fizica e esentiala pentru educarea lor. In online sta cuminte si e atent, dar tot il mai apuca cu mersul la toaleta, cu bautul de apa. Fleacuri pe care, daca era in banca, nu le facea.
Mă amuză enorm faza asta cu „work from home”, de parcă toată lumea ar lucra la birou!
Cum să lucrezi de-acasă dacă ai un job în construcții, sau în comerț, sau alimentație publică, sau ești mecanic auto sau frizer/cosmetician etc., etc.? Sau orice altă activitate care presupune prestarea serviciilor la domiciliul/sediul clientului?
A’nnebunit lumea! (:-(
Risk for COVID-19 Infection, Hospitalization, and Death By Age Group- 9 septembrie 2021
„All rates are relative to the 18- to 29-year-old age category. This group was selected as the reference group because it has accounted for the largest cumulative number of COVID-19 cases compared to other age groups. Sample interpretation: Compared with 18- to 29-year-olds, the rate of death is four times higher in 30- to 39-year-olds, and 570 times higher in those who are 85 years and older. (In the table, a rate of 1x indicates no difference compared to the 18- to 29-year-old age category.)”
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/investigations-discovery/hospitalization-death-by-age.html
Cei cu copii, citiți asta, la atacul covid, rar, dar nu imposibil, sistemul imunitar poate reacționa exagerat, vezi și furtunile citokinice:
https://media.gosh.nhs.uk/documents/Paediatric_Inflammatory_Multisystem_Syndrome_PIMS_-_Romanian.pdf
Este remarcabil faptul că îi sancționăm în on-line (unde în altă parte?!) pe cei nevaccinați c-așa vor ei și pe cei care nu cred în existența covidului – pe dacii liberi, cu alte cuvinte.
Însă unora le apare o fractură de logică fix atunci când nu trebuie. Adică fix când vine vorba de copiii lor nevaccinați (copiii sub 12 ani), copii pe care ar trebui să îi țină departe de dacii liberi pe care îi sancționează ei cu năduf în on-line (că, na, unde în altă parte?!).
Li se întorc ideile pe dos, uită de expresia des folosită – „selecție naturală” – și își supun copiii cui? Ăăă, da, selecției naturale, c-așa e când respiri într-o sală de clasă același aer cu copiii dacilor liberi, nevaccinat fiind, nu-i așa? Și degeaba poartă copilul tău mască în sala de clasă, dacă un alt copil dă masca jos și, eventual, începe să și țină o mică prelegere despre mască și (in)utilitatea ei (că așa a văzut el la mami și la tati).
Remarcabil, vă spun!
Anul trecut eram la Gomoiu cu piciul meu. Era fix 27 februarie, el era febril și acuza dureri în gât. Jumătate dintre colegii de clasă de la grădiniță aveau gripă, varianta A. După cum spuneam, eram la Gomoiu, voiam să fie examinat și să îl testez pt ambele tipuri de gripă, ceea ce am și făcut, de altfel. Ambele teste au ieșit negative. Am ieșit din spital după 6 ore de stat în sala de așteptare cu un copil febril/indispus/plângăcios și anunțând mereu pe cei din jur să păstreze distanța (la primire urgențe nu veneau doar copii gripați, evident, iar posibil contagioșii nu aveau întâietate). Am ieșit din spital cu două teste negative și cu o rețetă fără diagnostic, rețetă pe care aveam antivirale, antibiotice, antitermice, eubiotice, aerius și încă alte câteva. Repet: rețeta nu avea nimic trecut la diagnostic. Am întrebat-o pe doamna doctor ce îi dau de pe rețetă, mi-a răspuns „vedeți dvs, în funcție de evoluție” și a fugit. Nici până azi nu știu ce a avut copilul. Luând legătura cu medicul de familie, am mers pe antibiotic (mai ales că nu îi dau antibiotic la orice strănut). L-am pus pe picioare în 5 zile, după care am picat eu. Și încă nu începuse pandemia la noi sau, oricum, era în stare incipientă.
La fel ca și Ionuț o să vă spun că mă doare în plă de altfel de idei, eu îmi apăr copiii așa cum știu și așa cum pot. Am mai tras și bețe scurte și știu cum e și nu mai vreau. După ce îi voi vaccina, da, altfel voi privi situația.
Anii de școală pierduți (cu toate că a fost ok în on-line, nu pot spune că a fost o pierdere) se mai recuperează. Posibilele sechele sau chiar viața nu prea se mai pot recupera.
Ce se mai aude de dacii liberi? Se vor muta sau nu în munți? Mda…
Comentariu beton!21
Oho, câte rețete am primit și eu doar cu numele copilului si lista de medicamente. Cand întrebam totuși care e diagnosticul, mi se răspundea cu ridicat din umeri si dat din mână- ” un virus „. Cea mai tare fază a fost in februarie anul ăsta cand copiii au fost răciți, eu disperata, anunt medicul, detaliez simptomele iar el imi da un medicament homeopat. Deci , nu numai ca nu am primit un diagnostic dar s-a renuntat si la lista de medicamente. Totul s-a redus la unul singur, si ala homeopat. Minimalism curat.
Fiecare face ce vrea ca-n democratie si liberalism.
Eu i-as fi tinut acasa ca nu se termina scoala maine si nu mai apuca ei, dar ei vor sa mearga. Deh, eu la varsta lor voiam sa chiulesc, asta inseamna sa fii trimis la scoala cu forta.
Asa ca e treaba lor, cand vor merg, cand nu mai vor nu mai merg. Daca se imbolnavesc si mor, eu ma descurc sa fac altii, daca ma imbolnavesc si mor eu nu prea mai conteaza.
Treaba mea e sa-i sustin in deciziile lor si sa ii apar de prostii de la stat, sau de la scoala, daca li se casuna pe ei si aia fac.
M-a mâncat în fund să pun articolul ăsta azi, când știam că o să fiu la volan și n-o să pot interveni. Doamne, ce-ați făcut aici. Și nu vreți să știți ce și câte comentarii am băgat în spam în rarele ocazii când am putut să pun mâna pe telefon.
Mă întreba cineva mai sus cum pot forța mâna școlii din punct de vedere legal. Uite exact așa o pot forța: una dintre fete are depistatată o boală auto-imună, avem toate hârtiile necesare, de la doctor, pentru a putea să n-o ducem la școală pe timp de pandemie. Caz în care, evident, n-o vom trimite nici pe cealaltă, că degeaba ții un copil acasă, dacă pe celălat îl trimiți în comunități cu copii de daci liberi viteji și nevaccinați.
Nu inteleg, te asteptai ca majoritatea sa iti confirme abordarea ta?
Nu inteleg. Scoala si viata vor merge inainte. Cu riscurile aferente. Si cine alege sa isi protejeze in plus copiii tinandu-i departe de colectiv e la fel de usor de inteles ca si cel care alege educatia in colectiv. Nu vad in comentarii critici la adresa vreunei abordari, poate mai putin la Ionut care ne considera pe noi restul niste inconstienti. In schimb eu unul nu te consider pe el sau pe tine niste paranoici.
Cei care au ajuns in spamul tau sunt oricum injuratorii de serviciu.
Comentariu beton!17
Frate, și pe mine m-a mâncat sa răspund pe Facebook la postare, să spun ca ai mei sunt vaccinați și merg la școală. Au sarit cu hate pe mine dacii liberi și amazoanele neînfricate.
Copil clasa 0….va merge la școală.
Anul trecut, fiind ultimul an de grădiniță și super panicata de toată treaba cu, covid l-am lăsat acasă până în martie. Decizie bună? Nu știu ce sa zic, oricum au mers doar o luna (sept-oct) parca iar apoi au trecut pe online. Ideea e ca în noiembrie, început de decembrie am făcut amândoi boala luata culmea de la bunicii pe care ii protejam…. A fost o forma ușoară spre medie.
Din martie când s-au redeschis, l-am dus și pe el și a fost totul bine până la sfârșit de iunie, început de iulie…covid iar! Bănuiesc ca de la grădiniță dar nimeni nu recunoaște nimic nici în ziua de azi deșii cu o sapt. inainte se tot anunțau ca lipsesc puțin unii ca vezi Doamne putina tuse, putini muci și alte „răceli” în sinea lor…. De data asta a durat mult mai mult revenirea copilului, tocmai de aceea bănuiesc ca a fost varianta delta. Teoretic nu mai avea nimic însă de la secrețiile nazale făcuse și otita și a durat aproape 3 săptămâni sa audă din nou bine. Chiar citeam în perioada aia panicata cum în India au descoperit ca un simptom era și pierderea auzului la aceasta variantă. A fost forma ușoară însă de lunga durata la unele simptome pt copil, pt noi aproape asimptomatica.
Acum….după 2 ture de covid, ma gândesc cât ghinion sa mai avem? Iar se lipește de noi? La grădiniță nu aveau voie cu masca. De aici frica mea inițială..însă vezi și rudele te „ajută” uneori sa iei boala.
O sa meargă la școală….e primul an.
Sunt puțin mai liniștită pt ca acum e obligatorie masca și pt el și ca…încă mai are anticorpi…deocamdată… Data trecuta i-au ținut 7 luni, sa speram ca după 2 infectării, are și el imunitatea mai puternica fata de covid!
Evident că îl voi tirmite la școală. E vaccinat. Și sper să fie câți mai mulți dintre colegii lui vaccinați. Ca să nu mai vorbesc de profesori.
0 0
Fata de anul trecut ( când încă se mai ascultau specialistii ) s- au restrâns posibilitățile legale de a tine copilul on – line, din grija pentru calitatea învățământului ( nu pentru sănătatea și viata copiilor ) a celui mai lipsit de sentimente umane ministru al învățământului de la revoluție până în prezent. Prin urmare cine nu are incotro trebuie sa ducă copii la școală.Cine se încadrează în limitele ordinului ar fi bine sa tina copii acasă până se vor închide școlile ( vor deveni repede focare de infecție).
Locuiesc in Madrid, fetita mea a inceput de luni clasa a 2a intr.o scoala cu elevi intre 1 si 18 ani, cu program de la 9 la 17. Cursul trecut au fost in carantina doar 2 clase in tot anul scolar. Masca obligatorie de la 6 ani, dezinfectie si o buna organizare din partea scolii au facut sa avem incredere ca toti copiii sunt in siguranta, dovada, numar mic de cazuri.
Asadar, eu sunt pentru revenirea la scoala, la cursuri prezentiale, dar ma tem ca masurile oferite de unele scoli nu sunt menite sa linisteasca parintii si sa le dea incredere, ba dimpotriva. Atunci, totul este subiectiv…
Desi nu as vrea, îmi voi trimite copiii la scoala, cu toate riscurile.Spun asta pentru ca fac parte din sistemul de învățământ, si am văzut anul trecut școlar cum NU se respecta nimic.Desi unii directori fac tot posibilul pentru a se respecta regulile, e cam imposibil.Cand intr-o clasa ai 34 de elevi, nu ai cum sa păstrezi distanțarea sociala.Cand elevii nu mai poarta masca, sau când își împart mâncarea între ei…e destul de greu.Sistemul hibrid e o porcărie, nu a funcționat și nici nu va funcționa atata timp cât sunt școli care au mari probleme cu internetul.
Da, îmi voi trimite fetele la școală, deși riscurile sunt mari.Imi pare rău că nu le pot vaccina.
Voi începe școala de luni, în calitate de cadru didactic, cu boala făcută și vaccinată. În anul școlar trecut, din cei 21 de copii(de grădiniță), 5 au ales să nu participe fizic, la alegerea părinților. Ceilalți 16, prezență aproape 100% când s-a învățat fizic. De luni, din cei 23 de copii, nu și-a exprimat nimeni, încă, dorința de a sta acasă. Și anul trecut, și acum, facem tot ce se poate pentru siguranța lor și a noastră. Dar, niciodată nu poți să știi. Soțul meu, profesor, a contactat virusul probabil de la elevi. Pentru că în restul timpului, când nu era la școală, era extrem de atent și interacționa cu extrem de puține persoane, practic doar la cumpărături, cu respectarea draconică a regulilor. Simptomele au debutat exact în ultima zi de cursuri fizice, pe 6 noiembrie 2020. În 25 noiembrie nu mai era. Și nu avea alte comorbiditati. Ce vreau să spun este că nu putem să ne închidem în casă total. Deci luni voi merge la școală și voi face tot ce depinde de mine ca cei mici să fie în siguranță. Și sunt convinsă că la fel vor face și colegii mei. Și am și eu un nepot care va merge la școală. Deocamdată nu are vârsta pentru a putea fi vaccinat.
Baiatul meu a fost a 8a anul trecut si a mers la scoala mai bine de jumatate din anul scolar. Au fost impuse (si respectate) reguli de catre conducerea scolii (scoala de stat, sector 1) iar noi i-am mai impus o alta serie de reguli. A purtat masca FFP2, a avut dezinfectant si servetele cu care l-am invatat sa curete banca si porcaria aia de plexiglas. Masca schimbata la 3 ore si impus deschiderea geamurilor in toate pauzele. Pe cat posibil, evitata baia si iesit in curte in pauzele mai lungi. Fara cazuri in clasa iar cele cateva din scoala venite din familie. Fara profesori bombardieri. Deci din experienta stiu ca este ok sa mearga la scoala. Acum este vaccinat dar si daca nu era, tot mergea la scoala fizic. Varianta Delta nu a ajuns acum in Europa, era prezenta si cand ii plimbam pe copii prin Europa, pe avioane, autobuze, plaje si alte alea.
In alta ordine de idei, acest virus nu va disparea si nu putem sta inchisi in case la nesfarsit, vaccinurile nu sunt chiar asa eficiente (colega vaccinata a facut forma urata de covid), deci trebuie sa ne asumam si o doza de curaj. Cum spunea cineva mai sus, au murit multi in accidente in ultimele luni, ce faci? Nu le mai urci in masina?
Eu imi tin copilul acasă. Este in clasa a vi-a si va invata online. Are diabet si 4 injecții cu insulină de făcut pe zi. Imunitate 0. Nici nu ma gandesc sa-l trimit la școală in aceste condiții. Il prefer viu si cu mai puține cunoștințe, decât tobă de carte, dar bolnav…
Eu am fetita la gradinita, la grupa mare, anul trecut nu am dus-o deloc, anul asta am decis sa o duc macar pana in octombrie pentru ca e dornica sa vada copii. Eu si sotul suntem vaccinati dar din pacate pentru cea mica inca nu e autorizat vaccinul. Imi este groaza sincer de acest virus pentru ea din cauza ca nu avem de unde sa stim cum i-ar reactiona organismul. Cu siguranta ca trebuie prudenta…din pacate la cum se prezinta situatia, in valul acesta va fi un numar foarte mare de copii infectati cu forme medii de boala. Am citit in NY Times ca la ei spitalele sunt pline de copii bolnavi. I-am facut anul trecut Prevenar 13 si antigripal, anul acesta ii voi face din nou antigripalul…macar de ce pot sa o feresc, o voi feri.
La școală, fizic. Face 12 ani în decembrie, a făcut rapel cu Pfizer in August.