Astăzi, de la ora 11.30 (adică acum, imediat), echipa națională a României under 23 urmează să joace ultimul meci de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Le-am văzut pe primele două. Știu, o să ziceți că sunt nebun, de ce naiba te-ai uita la așa ceva? Și-o să vă spun că m-am uitat în urma unui calcul foarte simplu: dacă la toate celelalte turnee finale știm dinainte că n-avem nicio șansă, în naivitatea mea am crezut că la J.O. chiar am putea avea. Că e o competiție ignorată de țările cu fotbal puternic și, hop, ne băgăm noi în față la o medalie.
Sărman naiv, la cum s-a prezentat, România ar fi putut să fie singura echipă de fotbal prezentă la JO, că tot ar fi ieșit pe locul doi.
De altfel, în meciul cu Hondurasul, am reușit să împlinim visul de veacuri al acestui popor care pârjolea holdele și otrăvea câmpiile sperând că în felul ăsta va învinge armatele dușmane, fără să ajungă practic să se bată cu ele. Ghinion, ne rupeau ăia cu bătaia, cu toate holdele noastre pârjolite. Ei, uite că de data asta ne-a ieșit, Hondurasul nu ne-a mai bătut, ba chiar am reușit o victorie istorică, în urma unui meci în care România n-a avut niciun șut pe poartă. Dar ce zic eu niciun șut, n-a avut nici măcar o acțiune de poartă.
Dar știți ce m-a spart cel mai tare după toată faza asta? Au jucat infect și-au învins cu noroc, e ok, nu suntem nici primii nici ultimii cărora li se întâmplă asta. Bă, dar să vină oficialii Federației Române de Fotbal și să-mi explice c-am învins o națională foarte puternică, dovadă c-a fost semifinalistă la J.O. în 2016, abia asta mi s-a părut de porc.
Să fii atât de prost și de slab în domeniul în care activezi încât să declari o gogomănie ca asta? Boss, niciunul dintre băieții ăia din naționala U23 a Hondurasui n-a fost pe teren acum cinci ani, dar niciunul. Și tu vii să-mi spui că Hondurasul a jucat semifinală? O fi jucat, dar cu alți jucători pe teren, pentru că ăstora de azi de-abia le dădeau tuleiele acum cinci ani. Știți, la J.O. există limită de vârstă pentru fotbaliști, de-aia sunt extrem de puțini cei care prind două ediții. Pentru că între timp depășesc limita de vârstă și trebuie să selecționezi alții. Și tu, oficial al FRF, vii să-mi explici ce echipă puternică am învins? Gizăs fucking craist, cât sunt de imbecili.
Apoi a urmat meciul cu Coreea de Sud al cărui scor credeam c-a risipit orice dubiu cu privire la jocul echipei naționale. Gen, am pierdut 4-0. Ți-ai găsit, oficialii FRF vorbeau tot despre ghinion și despre cum dacă nu ne dădeam autogol și nu aveam un om eliminat, nu se știe dacă mai pierdeam. Exact pe sistemul „dacă nu ne dădeau 4, îi rupeam cu bătaia”. Bănene, atât tupeu, nesimțire crasă și lipsă de asumare a adevărului numai la politicieni mai vezi.
Nfine, deși nu-mi doresc (dimpotrivă, voi suferi ca prostul în fața televizorului), astăzi România va pierde cu Noua Zeelandă și cu asta va încheia „glorios” participarea la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (mă rog, 2021, dacă e să ne luăm după calendar). Nu există „dar stai că nu se știe, mingea e rotundă” și alte încurajări din astea pe care și le mai fac suporterii înainte de meciuri. Băieții ăștia selecționați pentru Tokyo sunt atât de slab pregătiți că nu pot să alerge 90 de minute, despre valoarea lor nici nu mai am ce zice.
N-o să mă apuc să vorbesc despre cum am ajuns în situația asta. Este evident c-am ajuns pentru că nu avem, la nivel național, sau măcar la nivel de Federație, vreun plan, vreo direcție sau vreo strategie pe termen lung pentru sport în general și pentru fotbal în special. Da, înțeleg că ne-am dus acolo cu o echipă încropită din cauză că toate cluburile din România au refuzat să-și lase jucătorii să participe la J.O. (FIFA nu te obligă să-i trimiți, așa ca e la latitudinea cluburilor pe cine lasă), dar, vedeți voi, și restul echipelor prezente acolo sunt în aceeași situație.
Prin urmare, medaliile vor fi câștigate de echipele naționale ale țărilor unde se investește masiv în copii și juniori, prin urmare aria de selecție e atât de mare, încât nu mai contează că PSG sau Bayern Munchen au refuzat să-și trimită cei mai talentați jucători, sub 23, de ani la J.O. I-au lăsat sa meargă p-ăia mai puțin talentați, dar care oricum sunt cu multe clase peste ce-a avut la dispoziție Rădoi.
Și dacă tot a venit vorba despre Rădoi, am și eu o nelămurire din asta de suporter de fotoliu: ce caută Mirel Rădoi la Tokyo? Ce caută antrenorul echipe naționale a României la o competiție unde sunt prezente naționalele under 23? Întreb cât se poate de serios. Nu de alta, dar mă îndoiesc că Franța sau Germania, sau vreuna dintre celelalte echipe, s-au dus la Tokyo cu antrenorul naționalei mari. A vrut să viziteze Japonia pe banii FRF sau care e treaba?
Altfel, daca uităm de fotbal, admirația mea deplină merge către toți sportivii care reprezintă România la Jocurile Olimpice, indiferent că au luat medalie sau nu. Este un miracol că sunt acolo, în condițiile în care investițiile statului român în sport sunt egale cu zero, iar strategia de dezvoltare pe termen lung este practic inexistentă.
E limpede că sportivii ăștia au ajuns la J.O. în urma unor sacrificii personale imense, dublate de încăpățânarea părinților și antrenorilor. Din acest motiv, pălăria mea se află în colbul de la picioarele lor!
aici esti oleaca mai mult pe langa subiect. sa te intreb cati jucatori de la Tokyo care reprezinta romania cunosti? pentru ca, jucatorii aia importanti si de valoare nu prea au fost lasati de cluburi sa mearga la tokyo si sa joace la nationala. de asta nu vezi Hagi sau Man sau Coman acolo.
Mirel se stia de cand a plecat de la U21 la nationala mare ca va antrena la Tokyo, a fost una din conditiile de plecare.
Si da, s-a dus cu niste jucatori care in mod normal nu ar prinde nici o echipa nationala, dar pe astia i-a avut disponibili pentru deplasare.
nu suntem nici cei mai breji, dar nici nu are rost sa aruncam mereu si mereu cu cacat in ai nostri
Știu exact cum stau lucrurile cu jucătorii și cluburile, am și scris în text:
Da, înțeleg că ne-am dus acolo cu o echipă încropită din cauză că toate cluburile din România au refuzat să-și lase jucătorii să participe la J.O. (FIFA nu te obligă să-i trimiți, așa ca e la latitudinea cluburilor pe cine lasă), dar, vedeți voi, și restul echipelor prezente acolo sunt în aceeași situație.
Prin urmare, medaliile vor fi câștigate de echipele naționale ale țărilor unde se investește masiv în copii și juniori, prin urmare aria de selecție e atât de mare, încât nu mai contează că PSG sau Bayern Munchen au refuzat să-și trimită cei mai talentați jucători, sub 23, de ani la J.O. I-au lăsat sa meargă p-ăia mai puțin talentați, dar care oricum sunt cu multe clase peste ce-a avut la dispoziție Rădoi.
În plus, eu n-am aruncat cu niciun căcat. Am scris exact din postura suporterului echipei naționale care s-a uitat la ambele meciuri de până acum. Am scris exact ce-am văzut: o echipă incapabilă să tragă un șut pe poartă. Și niște oficiali FRF rupți complet de realitate și incapabili să spună lucrurilor pe nume. Caută interviurile cu Stoichiță.
m-am oprit la „Băieții ăștia selecționați pentru Tokyo sunt atât de slab pregătiți că nu pot să alerge 90 de minute, despre valoarea lor nici nu mai am ce zice.”
Aia e. Nu e vina mea că n-ai citit până la capăt. Dar chiar și așa, tot n-am mințit și n-am aruncat cu căcat, ăsta e adevărul: echipa aia nici nu poate să alerge în teren. Că nu e vina lor c-au ajuns să fie selecționați e altă poveste.
@Cismaru, atunci, dacă n-ai cu cine, nici n-ai de ce; să se desființeze COR sau să se rebranduiască în CFCP (comitetul facem ce putem), cu salarii la nivel de chioșc/magazin de proximitate; d’ăla micuț…
l-ați auzit pe băiatul ăla de 22 de ani, boxerul, care zice că n-a avut sparring partners (ca și Ana Maria), dar, mai ales, care zice că N-A MÎNCAT ce ar fi trebuit?
măcar s-a retras țiriac…
Comentariu beton!54
Din păcate nu ne merităm sportivii, așa cum nu ne merităm toți tinerii frumoși și talentați și apoi ne mirăm că pleacă din țară.
Comentariu beton!39
True.
Stai, bre, că nu am plecat nicăieri 😛
Comentariu beton!24
Fara sa fiu in dezacord cu enuntul lui @gabil, cred ca trebuie nuantat. Eu consider ca ne invartim intr-un cerc vicios si ca toate partile implicate au partea lor de responsabilitate in povestea asta. PRIMO – statul un face in mod special nimic sa motiveze pe nimeni sa faca „ce trebuie” sau „cum trebuie”, dar ce asteptari sa ai de la politicienii semi-analfabeti de azi? SECONDO – tinerii nu gasesc „motiv” sa stea in tara pentru ca toti cauta DOAR (sau in primul rand) motivele materiale, alte motive nu mai exista in societatea asta de kkt.
Paranteza: de asta eu cred cu tarie ca „liberalismul” (sau, ma rog, mizeria asta de o treaim acum si o denumim liberalism) SUCKS big time! Ca masoara totul in bani valorizand astfel maruti, adrieniminune si salami, dragusence, becali si alte specimene.
Intrebare retorica – Halep s-o fi apucat de tenis pentru ca i-a „garantat” cineva ca o sa se umple de bani sau pentru ca vrut ea sa faca ceva indiferent de restul?
Schimbarea aia pe care o vrem cu totii pleaca din interior, fara asteptari de „rasplata”, cu asumare de riscuri personale, etc. Da, nu va fi nici usor si nici nu garanteaza nimeni succesul unuia care are o calificare deosebita si poate deveni un game-changer in domeniul lui, dar tinerii aia care pot/vor sa faca ceva, sa schimbe ceva, trebuie sa stea IN PRIMUL RAND aici din voluntar si din motive altruiste, asa se face schimbarea.
SCHIMBAREA e chestie de 2-3-4 generatii cine poate sa stie … grav e ca noi am ratat startul si tragic e ca nu vad semne ca ne vine mintea la cap prea curand.
Ca sa dau apa la moara hater-ilor, SINGURUL segment de timp in care in sport s-a facut BINE si ASUMAT tot ce s-a facut a fost, yeap, perioada „socialista”. Sunt perfect constient ca sportul era un mijloc de propaganda pentru regimul ala dar mi se pare la fel de important ca S-A FACUT tot ce trebuie: incepand cu acces gratuit pentru copii la sport de masa care a sigurat o baza consistenta de selectie si terminand cu baze de pregatire, antrenori si o serie de avantaje pentru sportivii relevanti.
Ca tot vorbim de olimpiada, timp de zeci de ani atunci (dar si dupa ’90), echipele de gimnastica din RO rupeau pe genunchi tot mapamondul, acum tremuram sa prindem macar o calificare ca de medalii nu mai poate fi vorba.
Comentariu beton!25
Nu e vorba numai de bani. Să îți dau un exemplu. La terminarea unei școli gimnaziale vocaționale, nu se acordă un certificat de competențe. Mă rog, se poate acorda în urma unui examen, dar în fapt nu s-a gândit nimeni la asta. După 8 ani de vioară sau pian, chiar dacă ai fost olimpic, cu participări la olimpiade naționale și internaționale, cu o tehnică interpretativă peste medie, nu poți face nimic dacă nu urmezi și conservatorul. Ghici ce? în țări cu apă caldă, cunoștințele dobândite îți asigură posibilitatea să obții un atestat de competențe și primești o diplomă care îți dă dreptul să predai ore de muzică, de exemplu. Să nu mai vorbim dacă vrei să îți schimbi profilul, în România, nu poți să fii doar bun în domeniu și să faci un curs de 6 luni sau 1 an, trebuie să urmezi una din acele școli de diplome, 3 sau 4 ani, care îți dă o hârtie foarte folositoare. Și ar mai fi multe aspecte, dar nu are rost să o lungim.
Comentariu beton!22
@Shoric, tânăr frumos și talentat ce ești tu. 😛
Omule, tu esti masochist sau ceva? De ce nu te uiti si tu la tir cu arcul, la rafting, la triatlon…? Te mananca-n dos sa te uiti la fotbal! Iti meriti soarta.
Comentariu beton!28
Ăăă.,.. pentru că nu mă pot uita la sporturi care nu-mi plac sau din care nu înțeleg nimic? 😀
Ma gandeam doar ca sunt sporturi la care Romania nu are reprezentanti, asa ca nu mai ai motive sa te oftici.
Off topic: prima data cand am vazut un meci de curling mi se parea ciudat sa mature aia in nestire. Acum, sunt pasionata de curling.
Comentariu beton!23
Doamne, în ce hal mi-ai ridicat-o la fileu. :)))))))
Nah, M-hai, că nu o citisem pe Ruxandra!
Acum e clar ce voiam a spune? 😛
Chiar acumulasem puțină furie pentru tot ceea ce știu din interior, iar reacția Anei-Maria e foarte corectă, doar că nu știu dacă e bine țintită. Nici reacția ministrului nu a fost cea mai bună.
Comentariu beton!17
acum tre sa apara superiorii care zic ca e de cacat sa te uiti la fotbal in 2021, trebuie doar sporturi nobile, macar echitatie
Mda, știu ce zici, dar eu sunt un neanderthalian care se uită la fotbal, la Las Fierbinți și la Friends. Atât am putut eu în viața asta.
@cismaru, de ce e de cacat sa te uiti la fotbal in 2021? Sau de ce ar fi? Ma uit la sporturile care imi plac, nu la care sunt la moda sa te uiti. Imi place fotbalul, daca in minunata noastra Liga 1 nu mai gasim fotbal de calitate ma reorientez spre alte zari, la fel si cu celelalte sporturi, nu ma poate nimeni obliga sa ma uit la ce e cool sa te uiti in 2021.
keepcalm – sa nu facem eroare sa comparam nobilul sport numit fotbal cu ceea ce se joaca in liga satelor.
Multumesc, continuati
Când mă gândesc că i-am făcut lobby prostului de burlan, printre „presari”… acum îmi vine rău.
Hai bă că e tânăr, că vine cu o altă mentalitate, cu profesioniști, cu plm.
Comentariu beton!16
Dap, fix asa doar ca NU.
Cum sa poti avea incredere intr-un individ cu o privire rezultata din imperecherea impotriva naturii a unui rechin cu un sociopat si mentalitate de purtator de servieta al lui Baselu’ plantat intr-o pozitie calduta pentru inalte servicii pupincuristice.
Bine cand ai de ales intre de-al Sandu, Mitica & CO … csf … ncsf.
@Cryptoprocta ferox, când Răzvan Burleanu era președintele federației de mini-fotbal, părea un tip deschis care „colabora” și cu publicațiile mici, gen bloguri de sport locale.
Informațiile pe care acesta le trimitea spre a fi publicate erau foarte bine gândite și foarte la obiect. Sub tutela lui au fost câștigate titluri europene și România era o forță în mini-fotbal.
Pe vremuri țineam și eu un astfel de blog pe o nișă care în Prahova nu prea exista sau era insuficient acoperită.
În momentul în care la comandă a apărut Dosarul Transferurilor, iar Gică Popescu a fost trimis la mititica, mi s-a părut cel mai bun candidat, deoarece restul erau din tagma lui Mircea Sandu. La fel ca în politică s-a dovedit că „ai noștri” sunt practic la fel ca „ai lor”, iar schimbarea promisă și experții din fotbal promiși s-au dovedit a fi niște himere.
Înainte să devină președintele FRF, era foarte deschis la dialog. După ce a fost ales și și-a atins obiectivul, nu a mai fost de găsit.
În fine eu unul am ajuns să îl regret pe Mircea Sandu și pe Mitică Dragomir. Pe vremea lor parcă mai scoteam capul în Europa și ne calificam la turnee finale. Acum, fără ceea ce a clădit Hagi cred că am fi fost și mai jos…
@BaGheRa, să înțeleg că i-ai făcut lobby și când „truca” licitații pt obținerea terenului din Ploiești (într-un parc) să poată construi o „bază sportivă” pe firma lui?! Nu mai spun cum a tăiat copacii din parc. Doar o altă javră.
@Marius, te rog dezvoltă că am băut vreo două beri așa de sete și nu mă prind! Ce parc, ce teren, ceeee?!?!?
@BaGheRa, caută prin anul 2013-2014. dacă nu găsești nimic întreabă pe „presarii” la care i-ai făcut lobby lui burleanu (știu, sunt răutăcios). Tot atunci primar era (pramatia de) bădescu și vezi că mai există și un burleanu mai mic (fratele), atunci era cu dosare și un burleanu mai mare (tatăl), pt că afacerile se țin în familie. Parcul este Andrei Mureșanu sau Cina. Atunci, in parc și pt parc au fost ceva proteste.
@Marius, gata îmi aduc aminte… mdea. Sincer îți spun, eu nu îl găsesc vinovat pe Burleanu la faza asta.
Mai repede îl văd vinovat pe Bădescu și pe arhitectul șef decât pe Burleanu. Oamenii aceștia cunoșteau Ploiești-ul și știau că vor fi tăiați copaci pentru a face loc amplasamentului respectiv.
PS1. Ca și o glumă, după un mall și o biserică mai mergea și un teren de minifotbal 😁. Eu sunt din zona de sud a orașului, unde nu prea avem parcuri!
PS2. Tu te iei de mine și mă bagi în aceeași clică, doar pentru o opinie pe care am avut-o la momentul respectiv și pe care ulterior am spus că o regret.
PS3. Sper că ai înțeles aluzia de la PS1.
@BaGheRa, nu am de ce să mă iau de tine, doar am fost răutăcios în exprimare. Și nu era vorba doar despre tăierea copacilor atunci. Dacă în calitate de președinte de federație mini fotbal și având firmă în spate (persoană juridică) faci lobby pt firma ta, la licitație participând la mișto și alte firme care aveau legături directe cu tine (burleanu) iar tu îmi spui că nu are nici o vină, atunci ne oprim aici cu conversația asta pt că nu va duce nicăieri.
@Marius, fără supărare, eu dacă aș avea firma mea probabil aș face la fel. Și probabil că și tu ai face la fel.
Nu spun că nu are vină, ci că vina cea mai mare este de fapt la Bădescu și la arhitectul șef care au dat ok pentru ca tranzacția să se realizeze. Ceea ce doresc să transmit este faptul că vina nu este doar a lui Burleanu… dar fiecare înțelege ceea ce vrea…
@BaGheRa, am intuit ce o să-mi răspunzi. Asta cu vina cea mai mare, îmi pare rău să o spun, e tipic la noi. Nu, nu aș fi făcut-o pt că am coloană vertebrală. Am fost pus în situația asta și am refuzat. Plus în cazul lui burleanu etic și moral e cea mai mică problemă, iar de coloană vertebrală nici nu se pune problema. Cum spuneam acest dialog surd nu duce nicăieri.
@Marius, tot respectul pentru ceea ce ai spus. Ai coloană vertebrală! Felicitări! Și o spun la modul cel mai serios, fără urme de ironie! Eu zic că tu te cramponezi pe o speță, în loc să vezi o imagine de ansamblu. Vezi tu în viață, mai sunt și urme de gri nu doar nuanțe de alb sau negru!
Sper să nu fi pus niciodată să îndoi legea și să rămâi la fel de echilibrat ca până acum. Să nu dai niciodată mită la doctori sau să rezolvi ceva prin celebrele PCR. Eu recunosc le-am făcut pe am2 cu toate că nu a fost etic și moral 🙊.
Hai seară bună nu o să mai insist! Fiecare citește ceea ce vrea și înțelege doar ceea ce doreste!
PS. Orice om de afaceri care a făcut bani, a trebuit să facă ceva imoral sau ceva ce nu a fost etic.
Mie nu-mi iese din minte o fază petrecută după Sidney 2000 (ediție la care delegația română a avut rezultate record). Sportivii medaliați au fost invitați la Cotroceni și la guvern, premiați, felicitați. Întrebat de jurnaliști despre investițiile statului român în sport, premierul de atunci (Călin Popescu-Grosolăneanu) a afirmat senin că sportul nu e o prioritate pentru guvernul său. Ceea ce nu l-a împiedicat să se tragă apoi în poze cu campionii olimpici.
După mai bine de 20 de ani, situația e aproximativ aceeași, și scrimera Ana Maria Popescu a exprimat-o perfect – e un miracol că avem sportivi calificați la jocurile olimpice, care se mai și bat pentru podium. Ministerul de resort apare în ecuație abia după obținerea vreunei medalii, de obicei cu vreo gafă (vezi ministrul Novak).
Comentariu beton!31
Să știi că m-am gândit și eu la asta. M-am gândit cum au luat Diana Mocanu sau Potec medalii la înot, într-o țară care n-are niciun fel de infrastructură pentru sportul ăsta. 15-20 de ani mai târziu, infrastructura e aproape aceeași, dar așteptăm miracole de la Popovici sau Glință. 🙁
tariceanu era premier in 2004, in 2000 era Nastase. stiu ca e păcat sa lasam adevarul sa strice o stire cu emotie, dar in 2004 deja incepuse dezastrul, Tariceanu a luat doar cortina, ca sa vedem si noi starea sportului
De fapt JO din 2000 au aut loc în septembrie, iar prim ministru (în septembrie 2000) era Mugur Isărescu. Abia în decembrie 2000 i-a luat locul Adrian Năstase.
Dar cred că nici nu contează cine a fost. Tot niciun merit n-a avut și tot declarații sfornăitoare probabil că o fi făcut.
Comentariu beton!30
După 20 de ani situația e mai rea. Copiii se antrenează în același bazin în care se antrena Diana Mocanu(acum antrenoare și ea în același bazin). Bazin care stă să cadă, deși la 100 de metri se construiește de muuulți ani un bazin olimpic care nu știu când va fi gata. Au fost situații când sportivii de performanță s-au antrenat într-un bazin particular(cu orele plătite de școală!), pentru că la bazinul școlii apa era oprită pentru neplata datoriilor (care trebuiau plătite din fondurile primăriei). Atleții își fac antrenamentele pe aleile parcului, cu hainele atârnate pe boscheți, pentru că stadionul de atletism, care trebuia recondiționat de nu știu câți ani este este o ruină. Copiii au echipamente din banii lor sau dacă vreun antrenor mai descurcăreț găsește o sponsorizare…
Comentariu beton!21
acum, sincer, nu vad motivul pentru care sportul de inalta performanta ar trebui sa fie o „prioritate” pentru un guvern, oricare ar fi acesta. ah, sa fie o problema importanta, asta da, inteleg. dar o prioritate, nu. prioritare ar trebui sa fie sportul de masa, orele de sport din scoli, licee si, de ce nu, din facultati. prioritate ar trebui sa fie educatia sexuala, careia bor i se impotriveste cu atata inversunare, prioritate ar trebui sa fie nutritia celor tineri etc.
cred ca natiunea asta are prea multe rani de vindecat pentru a-si permite luxul de a face din sportul de inalta performanta o prioritate.
@George, boss, ca să ajungi la performanță trebuie să începi fix de acolo de unde zici tu, de jos, de la sportul de masă. Bănene…
@George, de fapt e chiar invers. Ca sa ajungi la sportul de masa, unde spui tu, este necesar sa ridici sportul de performanta. Pentru ca de acolo se inspira cei care fac sportul de masa si asa ajung sa faca sport. Sunt inspirati de Halep, de Nadia, de David Popovici, de Potec, de Patzaichin, de Doroftei, de Ana Maria Popescu etc.
Cred ca FIFA nu te poate obliga dar anumite federatii pot face asta. De aia echipa Spaniei e destul de puternica. Legat de Noua Zeelanda, cunoscandu-l pe Chris Wood din Premier League, ma tem pt ai nostri.
Vezi declarațiile Anei Maria Popescu (Brânză)…
https://www.google.ro/amp/s/amp.gsp.ro/article/638129
Le-am văzut.
1. Despre trecut: mai sunt saltele in piscine pentru cei care practicai sărituri în apă? Că acum 20 de ani așa se antrena unul din medaliații noștri. Bani de băgat apă în piscină nu erau 😢
2. Despre prezent: pe mine mă rupe pe genunchi expresia gen: „Norocul n-a fost de partea noastră!” Știu, sunt hater, mi-a spus-o ieri cineva de pe aici. Dar tu să cauți orice fel de scuză sau vreun inamic inexistent doar ca să apari tu „Albul ca zăpada”…
Hai, v-am pupat! Și nu vă temeți: peste 3 ani va fi la fel. Ori mai rău. ☹️
Comentariu beton!24
Da, normal că va fi la fel sau mai rău, că și dacă te apuci AZI să investești în sportul românesc, peste trei ani nu se va fi întâmplat nimic. În schimb, peste 15 s-ar putea să se cunoască. Dar vorbim să ne aflăm în treabă, nu se apucă nimeni de nimic, 🙁
Nu m-am prins care e faza cu hater-ul? Eu n-am văzut să te fi făcut cineva hater ieri.
Scuze de exprimarea șchioapă: sunt hater dar nu aici pe blog. Și, nu, nu e departe de adevăr treaba asta. Dar eu știu că sunt un ins mai ciudat. Însă la aproape 51 de ani și cu o cultură mai mult tehnică e cam greu să gândesc mai relaxat. O să încerc însă să comentez mai puțin și mai la obiect.
Să inve…ce? In ce să investești dacă nu vine și parandărătul?
Și totuși să știți că treabă cu pupatul rămâne valabilă! 😁
@VictorR, hater pupăcios care ești tu! 😜
Comentariu beton!15
Hater pupacios si tanar :))
Las’ că știu Io bre @Solandi, că matale nu m-ai refuza!🤣
@Victore, evident că nu. Nu mă doare mâna să o întind la pupat. 🙂
Comentariu beton!25
M-m uitat si eu putin la olimpiada, si am vazut o parte din concursul pe echipe la gimnastica, feminin. Ma uitam la cine concura, si nu imi venea sa cred ca echipe ca Anglia, Belgia, Italia au ajuns in cele opt din finala si Romania nici macar nu s-a calificat cu echipa la olimpiada. Cu ceva ani in urma nici nu stiai de aceste echipe, iar acum echipa Romaniei este pe nicaieri. Trist! 😯☹
@Mihai, cand Romania va investi in natatie si in general in sport, cat investeste Aussie, atunci poate vor avea si rezultate. Aici copii chiar fac orele de sport la scoala, si sunt de baza. Orice orasel, cat de mic, are un bazin de inot, o mica baza sportiva. Nu conteaza ca fac inot, ciclism, atletism, rugby sau cricket, copiii trebuie sa faca miscare.
Daca ma gandesc ca australienii au avut campion olimpic la ski freestyle sau moguls, chiar ca sunt tari. 😉😊
Comentariu beton!15
In Bavaria primele două clase cel puțin, copii primesc la sport note după calificativele date de salvamari la bazinele de înot. În clasele 5 și 6 contau notele din tabăra de ski. Nu mai zic ca nu trecea anul să nu aud de brațe rupte și înghipsate, de la gimnastică sau ski.
@Emil: eh, freestyle si moguls is mai dubioase, e ok la o tara de fumati ca Australia.
Cel mai tare e ca au la ski tracks, dar stim toti cum a fost luat
@animaloo, se poate, nu comentez. Or fi ei ăștia “fumați”, dar sunt mult mai determinați (fata de romani), și au, și condiții, si bani. Nu are rost sa vorbim despre diferențele dintre cele doua nații. 🙄🤔
Dar legat de zăpada și ski (sunt brașovean 100%), iubesc ski-ul, dar eu nu am văzut zăpada in Postăvaru de 2 metri, cum am văzut aici in Aussie. Acum, la ora asta, in Falls Creek unde am fost la ski acum doi ani, este zapada de 1.5 metri. Stațiunea arată ca in Austria. I love it! 😊👍
Cu toate astea nu au succes la iarna, la alte nebunii. Astea (freestyle) par mai dragi unui neam de surferi. Nu e ceva de rau aici, mi se par chestii super mișto
Australia rupea la vara la bazine.
Nu-i merităm nici pe ăia care fac performanță. Investesc efort și resurse proprii și nici măcar mulțumiri nu primesc de la reprentanții oficiali. Dar ne lăudăm cu performanțele lor.
Comentariu beton!17
Vreau să spun că societatea contemporană e mai cretină decât cea romană. Romanii suspendau J.O. dacă se nimereau să pice într-un an nașpa.
Putea și comitetu’ pixului să suspende J.O. 2020 jucate-n 2021 și să le țină, conform calendarului în 2024.
Tu esti cel care a scris mizeria aia de guest post de la cetin sau te-ai inspirat de acolo pentru comentariul tau? Ce treaba are anul de desfasurare a Olimpiadei cu faptul ca suntem praf la fotbal? Crezi ca pana in 2024 apucau astia sa faca o nationala mai buna sau cum? E drept ca societatea contemporana pare mai cretina decat cea romana, dar asta doar fiindca cretinii sunt mai vocali si au vizibilitate. Nici o aluzie…
@Vasile: nu eu am scris guest post-ul pe blogul lui Arhi. Mie îmi pasă de fotbal cât îți pasă ție de zborul păsărilor flamingo în atmosfera planetei Venus. Și da, mi se pare o imbecilitate organizarea JO 2020 în 2021. Asta denotă foamea de bani a guvernului japonez, pe care l-am crezut mai înțelept. 😔
P.S. Recitește ce-am scris, te rog frumos.
Sportul inseamna bani (multi).
Cineva talentat care provine dintr-o familie modesta, va avea sanse spre 0 pt ca nu-si va permite sa plateasca anteriori + echipamente.
Cum ajuta stat statul aici?! Pai cu nimic (ca de obicei).
Apropo, cand eram in scoala generala jucam fotbal in curtea scolii, dupa ore.
Acum nu se mai permite accesul pt asa ceva.
Era un proiect de lege care propunea accesul la terenurilor de sport in afara orelor, dar n-am mai auzit nimic de el.
Cum ar putea un copil sa fie atras de un sport (sa descopere ca-i place) daca statul ii restrictioneaza accesul la terenurile publice?
Comentariu beton!15
Și eu văd o mare legătură între încurajarea sportului de masă și performanța sportivă ulterioară. La Cluj există o hotărâre a consiliului local prin care curțile școlilor să fie deschise copiilor, pentru a face sport și mișcare și în afara orelor de curs. De asemenea, în sectoarele 2 și 6 ale Bucureștiului primăriile au redeschis de curând curțile școlilor. Doar că, se pare, mai există ceva rezistență a unor directori de școli în acest sens. Știu cazuri de părinți care se ceartă zilnic pentru dreptul copiilor lor de a fi lăsați să intre și sesizează frecvent primăria în acest sens. La liceul unde a intrat fiu-miu curtea școlii e deschisă. Mă rog, era încuiată când am fost noi, dar am întrebat paznicul cum e treaba. Mi-a zis că descuie când sunt doritori de sport, doar că nu se dă chiar năvală. Mi-a enumerat pe degete ”5 băieți au venit ieri să joace baschet, azi o mămică cu o fetiță”. E cu reguli, cu lăsat număr de telefon în caz de ceva, terenul se poate amenaja mai bine, dar e un început bun, zic.
Comentariu beton!18
Exact. Tot la Cluj juniorul meu stă lângă o școală gimnazială, s-ar părea că e considerată de localnici că fiind una de top. Nu e mai nimeni pe acolo în afara orelor de curs în curtea școlii la mișcare.
Victor, nu e că nu e deschisă sau că nu vin copiii?
Comentariu beton!12
… și că nu vin copiii.
Sunt în Cluj, chiar pentru acest subiect. Despre ce școala e vorba? Ca vreau sa dau o fuga pana acolo să întreb chestii. 🙂
Comentariu beton!15
@Anduța la Brașov la fosta mea școală generalä am văzut că mai scoteau un ban închiriind curtea pentru fotbal pe teren sintetic. Nu știu dacă mai e așa, n-am mai fost de 4 ani. In Germania terenurile exterioare de sport ale școlilor sunt închise permanent (proprietate privată), exclusiv pentru elevi.
Pe mine ma enerveaza maxim ca pe langa faptul ca statul nu investeste nimic in acesti sportivi extraordinari, se mai si pi.a cu bolta peste incapatanarea lor de a face performanta in ciuda tuturor oprelistilor. Canotajul romanesc este sportul care a adus Romaniei cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice (au depasit gimnastica acum) si nu are un loc dedicat unde sa se antreneze. Elisabeta Lipa a incercat imposibilul, dar, la Sangov, unde se antreneaza lotul olimpic, apare djibonul roman milionar cu barca de mare viteza si se urca la propriu peste ambarcatiunile de antrenament, iar statul nu este in stare sa reglementeze chestia asta. Eu as da o lege de genul: intre orele x si y cand se antreneaza olimpicii pe lac, nici pasarea nu zboara peste Snagov. Daca tot spui ca nu ai bani, incearca sa sprijini cu ce poti, stat de rahat si plin de incompetenti pretiosi!
Copiii de la patinaj se antreneaza in mall, in bazine e nu exista apa, dar avem sali de sport construite in camp langa sate fara copii si asa mai departe.
Inca ceva: Ungaria a inceput in urma cu cativa ani un program national de sustinere si incurajare a sportului la nivel de copii si juniori. Baza lor de selectie nu este foarte mare, asa incat antrenori de fotbal unguri vin in tara si se „servesc” la liber cu copii din Oradea, Satu-Mare, Cluj etc, pe care ii duc in Ungaria si carora le ofera conditii excelente pentru performanta. Rezultatele se vad deja pana la nivel de nationala, cel putin la fotbal. Ungaria a avut o prestatie extraorinara la ultimul european. Deci, se poate. Doar ca avem noi ca natie o mare durere la trei metri de coada… iar conducatorii pe care ni-i alegem sunt 100% reprezentativi.
Comentariu beton!19
Sa se faca, statul sa faca! Proportional statul roman cheltuie de 5x mai mult din bugetul total decat statul german pe sport. Majoritatea sunt cheltuiti pe sport profesionist. In acelasi timp copii nu au hartie igienica in scoli, nu au terenuri de sport/sali de sport, nu au mingi. E o dovada de imaturitate toate comentariile legate de starea negativa sportului profesionist in Romania. Realitatea e ca sportivii profesionisti primesc de la primarii si statul roman salarii pe care nici nu le viseaza in Danemarca sau in alte state din vest unde sportivii sunt finantati din bugete private. Altfel spus, matur, statul roman ar trebui sa sustina mai putin sportul din Romania ca sa sportivii romani sa aiba sanse sa concureze cu cei din strainatate. Statul are un singur rol, sa sustina copii si tineretul sa faca scoala si in cadrul scolii toata lumea sa aiba access la conditii sa faca sport. Mai departe e treaba privatilor. In schimb statul roman construieste stadioane si finanteaza bugetari de lux (sportivi platiti din bugetele de stat); asta ia banii care ar putea fi folositi pt copii. Asta se traduce prin scaderea bazei de selectie. In acelasi timp cluburile de stat polueaza piata si blocheaza dezvoltarea cluburilor private. Ca intodeauna statul e cel mai prost administrator, asa ca oricine ar vrea rezultate ar trebui sa ceara mai putini bani de la stat! statul ar trebui sa faca un singur lucru, sa nu se amestece in sport. Noi am mostenit mentalitatea comunista si asta e extrem de greu de schimbat.
Se dezbate încă. Ce zici?5
Boss, efectiv mi-e lene să-ți răspund. Plus că n-ar avea niciun rost după ce-ai comparat bugetul investit în sport de statul român și statul german. Și mai spui și că e treaba privaților. Bosule, privații ăia nu investesc pentru că sunt ei filantropi, privații ăia investesc pentru că-i ajută legea sportului. Care lege a sportului e TOT TREABA STATULUI. Plm, efectiv n-ai cu cine.
Statul trebuie sa asigure infrastructura si o legislatie care sa incurajeze investitiile private in sport. Legea sponsorizarii de acum e o mizerie. Statul aduna cu doua maini bani din mediul privat iar noi, cei care platim taxe suntem de fapt finantatorii tuturor sectoarelor de care ar trebui sa se ocupe statul: privatii si ONG-urile investesc in sanatate si construiesc spitale, partintii finanteaza invatamantul si sportul. Statul ia banii si ii arunca pe rahaturi.
Comentariu beton!16
Din cauza unora cu acest tip de gândire am reușit să distrugem cele mai valoroase loturi sportive. Exact și fix din acest motiv!
Întrebare din partea unui tip din presa locală:
– De ce se cheltuie atâția bani pentru copii dintre care pot face performanță doar10% ? (acei 10% sunt toate medaliile care se pot lua câteodată când este vorba despre sporturile de care vorbesc eu)
Răspuns dat de antrenori sau managerii instituțiilor:
– Pentru că ei reprezintă viitorul nostru, exact (a)cei 90% care vor deveni antrenori/profesori/oameni responsabili.
Comentariu beton!27
Adevărul e că asta e boala multora: de ce dă statul bani pentru sport? Dacă ar fi la fel de încrâncenați când e vorba de banii dați la BOR sau parandărăturile care mai au un pic și devin legale, am trăi într-o țară mai bună.
Comentariu beton!17
@Ioane, și asta în condițiile în care sunt aproape convins că cetățeanul ăsta e bugetar. Aproape c-aș putea pune pariu.
sa recapitulam: eu zic ca statul nu trebuie sa distorsioneze piata (sa faca exact la fel ca statele din vest, si dau un exemplu cat cheltuie statul german proportional din buget; poti sa verifici fix pentru orice stat care are rezultate la olimpiada asta cat proportional din buget platesc pt sport) si tu zici ca eu sunt bugetar. Adica, la fel ca un bugetar zici ca statul ar trebui sa plateasca. Si zici de mine ca sunt bugetar. Asta e o gimnastica logica uimitoare! din pacate asta e educatia comunista in care singura posibilitate pe care o vede un fost elev comunist e ca doar statul poate sa rezolve o problema. Statul trebuie sa sprijine. Statul sa dea.. Legile pt tine le da statul? serios?
Hai sa vedem cat cheltuie statul austriac pentru Anna Kiesenhofer proaspat campioana olimpica la ciclism? O sa primeasca renta? (nu!) primeste salar de la un club al unui minister de stat sau al unei primarii? (nu!) in schimb statul i-a oferit posibilitatea sa fie educata la un nivel inalt asftel incat sa continue la orice facultate. A facut facultate, master, doctorat, post doctorat (in matematica);
Nu e bugetara de lux ca sportivii romani! asta e o minima diferenta. Nu are mentalitatea ca statul trebuie sa ii dea ceva! Hai ca nu e asa de greu de inteles. Romania nu are rezultate mai bune in sport pentru ca inca e comunista in gandire si asteapta bani de la stat. Fiecare care crede ca asta e solutia e un mic bugetar in gandire. Sa dea statul mai multi bani ca o sa fie bine!
@alexnicolae, bosule, tu vorbești cu „salar”, dar ai pretenția să fii luat în serios. Salar, pe bune? Cine pula mea mai zice „salar” în afară de analfabeți?
@Mihai si nu am nici sapca. In rest serios, ce inseamna asta „boss”? Eu stiu ca doar analfabetii folosesc cuvantul asta. Nu l-am auzit niciodata in alt context decat ca ironie, desemnand persoana care il rosteste ca avand un intelect sub medie.
@alexnicolae, e posibil ca eu să am un intelect sub medie, dar în cazul ăsta îți dai seama cam pe unde te situezi tu?
uite Mihai, iti dai seama ca incerc sa ajut cu ceva? cred ca e o directie gresita sa ceri ceva de la stat, cum ar fi mai multa finantare pentru sport si cred ca e un automatism care vine din educatia din comunism. cred ca nu iti dai seama de eroarea din logica exprimata- ai zis ceva de bugetar cand tu zici ca statul trebuie sa dea (care imi pare de facto ca fiind logica de bugetar); in rest cred ca am pastrat un ton civilizat. dar bineinteles e spatiul tau si folosesti termenii care iti plac si sa promovezi implicarea statului in sportul de performanta. poti sa stergi si comentariile daca vrei.
Doar fotbal?
Azi am obținut primele două medalii la canotaj, aur și argint. Acei copii pot face antrenamentele pe care niciunii dintre alți sportivii în afara gimnaștilor nu le fac încă de la 13 ani, fără să exagerez . Mărturii sunt caietele lor de antrenament, au și așa ceva, palmele lor și înregistrări ale antrenorilor pentru a-i ajuta să-și urmărească singuri evoluția. Iar acum am scris puțin din ce s-ar putea scrie. Problema este că s-ar putea să fie și ei ultimele generații de aur. S-a reușit asta până la urmă.
P.S. vor mai urma cel puțin două medalii spunem noi.
Iar dacă tot am amintit de gimnaști, gimnastica te solicită mult mai devreme, chiar din copilăria timpurie.
Comentariu beton!23
Nu am înțeles întrebarea „doar fotbal?”.
Mereu vorbim despre fotbal la noi ca despre un sport, M-hai, asta voiam să spun. Atăt!
În rest sunt de acord cu ce vrei să spui.
Felicitări pentru articol! Ca să fiu mai explicită, de la tine aștept poveștile altor sportivi, și știu că o vei face cumva.
Comentariu beton!20
În orice discuție pe care o am cu prietenii mei cu copii plecați p-afară sau care sunt afară apare inevitabil și subiectul „educație”. Și tot inevitabil apar chestii fantastice gen ore de sport ținute la bazinul școlii sau la peretele de escaladă din sala de sport a școlii, trialuri lunare pentru copii la diverse sporturi ținute de marile cluburi din țările respective, campionate și competiții diverse, clubul de [insert orice sport vă trece prin cap] al orașului, comunei, satului respectiv, programe sportive pentru copii, facilități pentru sport etc.
Și apoi venim la noi și avem așa:
– la orele de sport din școală se face română și mate fiindcă trebe’ la liceu și/sau facultate. Și mai suplimentăm cu o oră sau două inutilă dacă e cazul, gen latină sau religie, dar să fim ai dracu’ dacă-i lăsăm p-ăia mici să facă mai multă mișcare. Lasă că fac p-acasă, alergând să nu-i bată alde bețivu’ de ta-su sau ciorile de la colțul străzii. Să nu ziceți că nu e așa, că m-am săturat de câte ore de sport am „sărit” pe vremuri pentru a face celebra „pregătire” și văd că și acum se procedează la fel.
– timp de 3 ani, după ce a intrat al meu cel mare la școală, nu s-a organizat absolut nici o competiție sau trial între clasele din școală la vreun sport. Școală privată, da? Adică, fotbal, baschet, handbal, scrimă și alte sporturi pe care ăia la stat bănuiesc că nici măcar nu le visează. Și totuși…. Aa, da, în fiecare an a fost organizat campionatul de fotbal al tăticilor, și abia anul ăsta, al 4-lea de când suntem la școală, în plină pandemie, s-au gândit să organizeze ceva și pentru copii. Cu mască, fără spectatori, plm, probabil din prea multă plictiseală s-au gândit să organizeze ceva. Altfel….nimic pentru copii. Sigur, există tabere de ski și cantonamente de fotbal, dar alea sunt cu bani (nu că ar fi vreo problemă) și locuri limitate, și în nici un caz nu duc spre vreo selecție sau performanță. E doar distracție sportivă o săptămână pe an.
– aproape toți prietenii mei de aici și-au dat copiii la școli de fotbal private. Și aproape toți zic că e cam bătaie de joc. Având în vedere că din bătaia asta de joc ajung mai târziu jucători pe la echipe românești, ăia care ajung, ne mirăm că nu avem fotbal? Pentru alte sporturi nu discut, se dau averi ca să ai speranța la ceva performanță în tenis, scrimă sau atletism (vorbesc de ce cunosc de la apropiați), și oricâte averi ai da, condițiile și amatorismul sunt tot alea, tipic românești. Ne uităm la înotătorii noștri care au ceva rezultate. Păi, știți cum arată bazinul din Ghencea? Eu știu, că fi-miu înota p-acolo înainte de pandemie. E fix ce trebuie, dar e un singur bazin într-un singur oraș dintr-o țară mai mare și cu apă mai multă decât au țările care aduc medalii pe bandă rulantă la natație. Ia să fi fost câte un bazin d-ăsta în fiecare oraș mare….
Deci, zero interes pentru sport în școală, zero interes pentru sport la autoritățile locale și centrale, un handicapat (la propriu și la figurat) pe post de ministru, niște oligofreni pe post de șefi de federații (ăla de la rugby și ăla de la fotbal împart cu grație primul loc în topul incompetenței), o țară care își urăște copiii și disprețuiește sportul, și avem imaginea completă. În aceste condiții, mirarea mea când aud de rezultate deosebite la olimpiada de la Tokyo e la fel de mare ca atunci când am auzit că echipa de fotbal s-a calificat acolo. De unde, bănene? Cum de a fost posibil? Cum au fost posibili oamenii ăștia care au ajuns acolo din mocirla asta?
Cât despre prezența lui Rădoi acolo, @Mihai, fără supărare, dar orice rezultat al oricărei echipe naționale de fotbal a României trebuie legat de Mirel. Acele rezultate de la Euro 2019 tineret au dat un boost în fotbalul românesc, au dat speranța unei noi generații de aur(care nu va fi, probabil), au lansat niște jucători decenți (care nu vor confirma, probabil). Euro ăla a fost ca atunci când pui roata de rezervă la mașină. E mai mică, mai ciudată, dar mai mergi un pic cu ea, măcar până la prima vulcanizare. Și asta a fost opera lui Rădoi. Și chiar dacă rezultatele ulterioare nu au convins, cred că e singurul care are ce căuta acolo, ca deschizător de o nouă potecă, potecă pe care fotbalul tot în mocirlă va ajunge, dar măcar e o potecă.
Și încă o chestie: mă uit la competițiile sportive de la TV. Și, pe lângă reclamele obișnuite la casele de pariuri, nu văd absolut nici o reclamă la vreo competiție, eveniment, adunare sportivă, pentru mici și mari, pentru amatori și profesioniști. Nimic! Pentru a afla de vreu maraton, cursă de ceva, concurs etc. trebuie să sapi adânc pe net sau să faci parte dintr-un mediu, o castă, o bulă specializată și specială. Sau să auzi întâmplător căcse organizează ceva undeva. Daca copiii mei se uită la tv, indiferent de oră sau post tv, nu vor vedea nicăieri, niciodată, vreun îndemn să facă sport, mișcare, să concureze, să se distreze. În schimb pot paria liniștiți sau juca la păcănele cu spor fiindcă au de unde alege. Eu dau pe programele sportive, mă duc cu ei prin parcuri, îi inițiez în diverse sportur, dar minim 80% din copiii acestei țări nu au părinți atât de cretini ca mine încât să-i intereseze sportul? Și atunci, dacă autorități nu, școală nu, părinți nu, de unde, bănene?
Scuze pentru comentariul lung.
Comentariu beton!37
@Ioane, eu trăiam cu impresia că atunci când ai acceptat să devii antrenorul naținalei mari, ai cam terminat cu cea de tineret. Nu-i contest meritele lui Mirel pentru ce-a făcut la tineret, dar mi se pare că efectiv nu avea ce să caute acolo atâta vreme cât acum, în momentul ăsta, este antrenorul echipei naționale a României.
Dar zice @cismaru că prezența la Tokyo ar fi fost una dintre condițiile pe care le-a pus când a luat postul. Tind să-l cred pe @cismaru pentru că la ora aia lucra pentru FRF. Sau, dacă nu mai lucra, plecase de foarte puțin timp.
Tocmai zice Aurel Țicleanu pe TVR că echipa olimpică a făcut un turneu de pregătire înainte de Olimpiadă pentru a se închega lotul, doar că în acel turneu au mers alți jucători decât cei care sunt acum în Japonia. Nu poți creiona o imagine mai fidelă a fotbalului românesc decât asta. Nu ai cum!
Comentariu beton!15
QED
Și totuși mă voi uita la meci. Și totuși voi spera într-un miracol.
@Mihai, se poate și, și. Au mai făcut-o și alții înaintea lui. Oricum, bine că s-a dus el acolo. Nu e ca și cum am avea vreun antrenor român cu rezultate în ultimii ani.
Și eu mă voi uita la meci, măcar să văd de ce zice lumea că sunt băieții ăștia atât de praf.
Toți participanții noștri la olimpiadă sunt de admirat. Indiferent de rezultate.
În rest..doar mâhnire profundă.
Pe vremea mea mai erau ceva opțiuni: prin clasa a 3-a am făcut înot 2 trimestre (din care n-am rămas cu mare lucru, mai mult mă bălăceam..asta e, antitalent nativ), iar în clasa a 7-a dirigintele nostru, profesor de sport, organiza lecții de baschet la școală după-amiezele..
Dupa meciul cu Hondurasul( n-am vazut meciul dar din cate stiu s-a terminat 1-0 pt. Ro ca au dat aia un autogol), ceva comentator roman a vorbit despre victoria extraordinara/fabuloasa/whatever. Am ramas interzisa: poftiiiimmmm? Adica norocul nostru ca au dat aia autogol si astfel am obtinut o victorie istorica…jalnic!
@Monica Czieger, naționala de fotbal.a României a participat ultima oară la Olimpiada din ’64. Iar Honduras a ajuns în semifinale la ultima Olimpiadă, cea din 2016. Deci să învingi una din ultimele semifinaliste după 57 ani de neparticipare…..dacă nici asta nu e istorie, eu nu știu ce e. Vorbesc foarte serios, nu contează cum a fost obținută. Suntem prea rupți în cwr ca să avem pretenții d-astea elitiste și să ne miroasă victoriile care nu sunt obținute categoric, artistic și dominant.
@Ionut
Minim jumatate dintre romani nu stiu nici macar pe ce continent este Honduras. Despre ce istorie vorbim aici?
@chris06: Honduras e prima pe stânga de la Oltenia. 🤪
@Monica, pana si comentatorii sportivi, sunt la fel de praf ca si tot sportul !
Bat si io campii umpic… mai acu vreo cativa ani, nu spui cati, irinoushu asculta la radio etapa, fan FC Arges era el… bai mi-e dor de ilie dobre, sa mor io! De Cristian Topescu si de Paul Grigoriu…
Oricum, sotul meu, care,de 25 de ani de cand suntem impreuna, a avut tot timpul proiecte legate de fotbal,aici, la taranoaia noastra ( a dus echipa, cred, in D, avea si juniori), a alergat, a frecat patroni la cap, ce n-a facut, in fine, ideea e ca nu exista interes pt sport, nu mai sunt copii, adolescenti care sa bata mingea, locuitorii insisi, parte din ei dau ochii peste cap cand aud de teren de sport ( avem si d-asta, cu tribune, cu dusuri), se irosesc toate si ma doare sufletul, oricat m-as fi ofticat sltadata pt timpul si banii pe care i-a cheltuit…scuze pt incoerenta, sunt lucruri care m-au afectat mult, in toate felurile…
Am văzut meciul, a fost un meci interesant, un 0-0 care nu a calificat naționala noastră.
Ok, sunt curios câți au observat că ai noștri (n-am auzit în viața mea de nici unul dintre ei, apropos) au avut „floricele”, idei, mingicăreală, talent artistic, dar la partea fizică, la relații și viziunea jocului, la tehnică, au fost mai praf. Adică fix la chestiile care se învață la bază, în copilărie, indiferent că joci organizat sau pe maidan. Ai noștri par întotdeauna că abia s-au apucat de fotbal și doar talentul îi ajută să facă ceva pe teren. Neozeelandezii au părut limitați, dar și-au făcut treaba pentru care au intrat pe teren. Ai noștri dau senzația că nu pot niciodată s-o facă, d-aia orice victorie e „istorică”.
Da, exact, pur și simplu nu puteau să alerge. Iar contactele fizice erau aproape mereu în favoarea celorlalți.
@Ionut – eu nu astept cine-stie-ce viziune, initiative personale sau legaturi de joc. Ba chiar mi se pare ca la un jucator de 18-20 ani este „scuzabil” sa schioapete la capitolul asta, pana la urma un antrenor de-aia e acolo: te invata sa te asezi in teren si, in timp, capeti experienta si devi tot mai bun. Ce nu pot eu sa inteleg si sa accept e scuza aia cretina cu conditia fizica. Babaeti, daca la 18-20 de ani NU POTI SA ALERGI 90 de minute, te astepti la ce, ca la 30 sa te tina splina mai mult decat la 20? Puii mei, la 20 de ani asta ai, energie si faptul ca (ar trebuie sa) poti sa alergi nu 90 ci poate 180 de minute ca un ogar. Daca nu poti ori esti putoare, ori nu prea ai ce cauta la sport de performanta.
@Crypto, nu e deloc o scuză cretină deloc. Un fotbalist de 20 de ani poate alerga mai mult decât un adolescent obișnuit de 20 de ani. Dar un fotbalist român de 20 de ani nu poate alerga la fel de mult și de repede ca un fotbalist neo zeelandez de 20 de ani.
Pentru că aici intervine alimentația (din copilărie și din prezent), metode moderne de antrenament, de dozare a efortului, de învățare a modului cum să alergi eficient (din copilărie și din prezent), psihologia – „aburelile” alea cu mândria de a fi român, mentalitatea de învingător, chestii care să-l determine pe ăla să moară acolo pe teren (din copilărie și din prezent).
Toate astea nu se învață la noi, nici măcar la cluburile mari, nu mai vorbesc de tot felul de școli de fotbal amatoare unde nici măcar antrenorul nu știe cum să dea în minge. Și a demonstrat-o foarte bine preparatorul ăla fizic neamț care, în doi ani sau cât a stat la Fcsb-ul ciobanului, i-a făcut p-ăia să mănânce jăratec, de zicea toată lumea că ar fi dopați. Nu erau dopați, se antrenau după metode de secol 21 și jucau în viteza secolului 21. Fiindcă fotbalul românesc e încă în secolul 20 la capitolele astea.
Pentru un derby cu Clinceni sau Botoșani, rezistența și rapiditatea unui tânăr fotbalist de 20 de ani sunt mai mult decât suficiente. Pentru un meci cu o echipă de pe afară, nu prea.
Exact. Acesta fiind și motivul principal pentru care fotbaliștii români transferați la cluburi puternice nu rezistă sau se adaptează extrem de greu.
@Mișule, eu cred că ține de mentalitate. De ce spun asta, fotbalistul român care ajunge „vedetă” în teren, în România, este cocoloșit de antrenor și gâdilat la orgoliu. Se vorbește cu ei mai mult decât cu ceilalți. În momentul în care sunt transferați pe bani mulți undeva mai sus prin simplul fapt că nu mai sunt ținuți în brațe, nu mai fac nimic. Acolo sunt mai toți valori și clachează în fața concurenței. Exemplul cel mai bun este Budescu pe care îl cunosc personal!
Abia acum la 32 de ani joacă ceea ce ar fi trebuit să joace acum 10 ani. Într-un meci pe care am avut plăcerea să îl arbitrez la juniori a dat 13 goluri. Era talent, și toată viața lui de fotbalist a jucat doar din talent. Dacă ar mai fi pus și osul la treabă cred că putea deveni mai bun decât mulți dintre cei mai buni fotbaliști români.
Nu văd la niciunul mentalitatea aia de „cum mă să intre ăla pe teren înaintea mea”. Aș ara terenul ăla la antrenamente, doar ca să joc înaintea tuturor fotbaliștilor care sunt pe postul meu.
PS. Acum vreo 6 ani încă jucam la divizia D – liga a 4 din România – cel mai sus am ajuns la Liga a III-a, și la 32 de ani alergam la viteză pe 50 de metri, mai mult decât un puștan de 18-22 de ani care în mod normal ar fi trebuit să mă lase cu mult în urmă. Cine juca în fața lor…
Dacă ai ști câți jucători care s-au născut talent și au murit speranțe… mi-a fost dat să văd! Am cunoscut un talent din ăsta care după ani se lăuda că a jucat în echipă cu foști componenți ai Petrolului aflați pe final de carieră gen Daniel Chiriță și Cristian Vlad. Îți dai seama ce realizare pe capul lui?
Poate ca nu m-am exprimat clar – e o realitate ca nu sunt in stare sa alerge. Cine e de vina, e alt discutie. Ce ma enerveaza e ca o folosim ca SCUZA. Nu ai ba’ scuze – nici jucator, nici antrenor, nici sefii – nimeni din FRF nu are nicio scuza pentru halul in care suntem.
Exemplul cu FCSB e perfect. Acolo s-a putut, cu Reghe antrenor (venit din Germania pe vremea aia!!!) si cu preparator neamt. Mai mult, s-a putut relativ repede in sensul ca era vizibil ca celelalte echipe cadeau fizic prin minutul 60 si FCSB ii calarea pana la final si chiar daca tehnic nu straluceau de fiecare data tot castigau pentru ca ailalti erau morti, rupti si nici macar nu mai erau in stare sa se apere.
Deci, daca la clubul ciobanului s-a putut, inseamna ca nu e chiar vreo inginerie spatiala si nici nu e nevoie de investitii de miliarde.
Punctul meu de vedere era de ce sa ne „scuzam” in loc sa facem ceva sa nu mai fie asa?
Si da, aia cu orgoliul si vedetismul sunt alte idiotenii paguboase. Ia ba 2-3 titluri si joaca macar o optime sau un sfert de CL si dupa aia te apuci de vorbit pe la TV, ca si jucator. Pana atunci ciocu’ mic.
Nu putem vorbi despre sport atata timp cat politicienii nostri „iubiti” au hotarat ca o ora de educatie fizica este suficient pentru dezvoltarea tinerilor. Despre sportul de masa nici nu are rost sa vorbim. Suntem praf!
Sunt 2 ore de sport/sătămână, nu una. Uneori şi 3 (una dintre opţionale fiind sport), cum a avut fiică-mea anul trecut (clasa a 5-a).
Cea mare tot câte 2 ore pe săptămână (excepţie făcând clasa a 9-a şi a 11-a, la profil real, când au avut 1 oră de sport în orar).
Dar nu numai orele de sport contează (pentru cine îndrăgește sportul, evident, că nu toți elevii se bucură când au ora de sport, în special la vârste mai mari). Ci mai ales sportul in afara școlii în momentul în care copiii prind drag de unul anume. Încă există ore de sport la Palatul copiilor, gratis. Dar probabil nu au căutare. Sau nu sunt mediatizate.
sunt sigur ca romanii au votat politicienii asta. Si sunt sigur ca in fiecare luna comunici cu politicienii care te reprezinta si le comunici necesitatea asta si faci presiuni ca sa o rezolve! Adica ceva ce fac cetatenii din tarile care au rezultate sportive.
Mai ține și de selecția care este făcută pe pile și de faptul că nu joacă decât cine trebuie, joacă ăla care este cunoștința cuiva în dauna unuia care este de două ori mai bun pe postul respectiv.
Generația lui Lobonț, Pancu etc la U15 a fost meritul unui fost fotbalist petrolist, pe numele lui Noni Lindenberg. Băi nene avea omulețul acesta un talent de a scoate ceea ce este mai bun din tine extraordinar. Și dacă erai bun jucai, dacă nu lustruiai banca.
Wow, ce poftă mi-ați făcut de un folbal la sintetic. M-am lăsat de o vreme și cred că o să-l sun pe ”organizatore” să văd cum mai stau cu posturile de fundaș central sau măcar o extremă rapidă 🙂