Îmi place să povestesc chestii de pe vremea ailaltă, măcar așa simt că mai contribui și eu la demitizarea conceptului stupid „înainte era mai bine”. Nu numai că nu era mai bine, înainte era groaznic, doar că ne amintim din ce în ce mai puține despre treaba asta, plus că mai intervine și fenomenul de memorie selectivă, adică ăla în care îți aduci aminte doar despre lucrurile bune.
Și uite-așa generațiile astea noi află că nu era așa de rău pe vremea lui Ceaușescu, maică. Aveam de lucru, aveam ce mânca, ne dădea partidul case, ce să mai, aveam de toate. Mai mureau oameni, mai intrau la pușcărie politică, mai mergeau pe la Canal, dar probabil făcuseră ei ceva, ce naiba. Și mai scoate-le din cap prostiile astea dacă poți. Tocmai de-aia am și regrupat, pe blog, toate poveștile de pe vremea aia. La găsiți pe toate la categoria „înainte era mai bine”.
Acestea fiind zise, o să vă spun azi povestea televizorului color despre care aminteam zilele trecute. Nu de alta, dar au fost câțiva dintre voi care, pe bună dreptate, au zis că era burghezie curată să ai tv color în ’86. Și chiar era, doar dacă nu dacă-l luai în condițiile în care l-a cumpărat bietul taică-meu.
Noi aveam în casă, m-am născut cu el acolo, un televizor alb-negru Opera, pe lămpi. Este că habar nu aveți ce însemna un televizor pe lămpi? Pe scurt, la un televizor pe lămpi, dacă nu erai vigilent și-l porneai prea târziu, riscai să pierzi cele zece minute de desene animate de duminica. Pentru că cam atât dura să pornească. Până se încălzeau lămpile alea, până avea imagine, dacă nu erai pe fază pierdeai jumătate din film.
Ca să nu mai spun că uneori nu mai pornea deloc. După ce așteptai jumătate de oră și vedeai că nu se întâmplă nimic, aplicai singura soluție recomandată inclusiv de producător: îi trosneai un pumn sau o palmă pe una dintre lateralele carcasei. Intensitatea loviturii trebuia să fie medie spre ridicată, altfel nu făceai nimic. În nouă cazuri din zece, o lua.
Dar dacă nici așa nu pornea, diagnosticul era crunt: s-a ars PL-500. Este că habar nu aveți ce este PL-500? Cea mai faimoasă lampă a unui televizor pe lămpi, regina la lămpi era PL-500. Nu exista om să nu aibă în casă, puse la păstrare, măcar două-trei peleuri cincisute. Problema era că nu știai tu s-o schimbi așa de capul tău, trebuia să-l chemi pe domnul Gașpar, de la parter, singurul din bloc care știa cu pistolul de lipit și schemele electronice. Și tot singurul vecin din bloc cu care nu se certa nimeni-niciodată, că dacă stricai relațiile cu domnu Gașpar și ți se strica televizorul în ajun de Revelion, o cam îmbulinai definitiv.
Mno, cam așa au stat lucrurile toată copilăria și adolescența mea, până în anul de grație 1985, adică anul când taică-meu a apărut acasă cu un televizor color nou-nouț, în țiplă.
Taică-meu era inginerul șef al unei secții din Combinatul Chimic de la Vâlcea. Nu una oarecare, ci cea în care se producea hexaclorciclohexan (nici n-a trebuit să mă uit pe google, așa de bine mi-a rămas întipărită denumirea în memorie), un insecticid agricol extrem de puternic cunoscut sub numele de „lindan”. Tocmai de-asta secția respectivă era și cea mai toxică din tot Combinatul ăla, dar și una dintre cele mai importante, pentru că de bunul ei mers depindea realizarea planului cincinal în agricultură.
Or cu planul cincinal nu te jucai, ori îl îndeplineai în patru ani și jumătate, ori mințeai că l-ai îndeplinit. Cale de mijloc nu exista, industria socialistă trebuia să fie cea mai performantă din univers. Pentru mine deveniseră o obișnuință telefoanele pentru taică-meu, în miez de noapte, urmate de înjurat, îmbrăcat și plecat intempestiv de acasă, atunci când apărea vreo avarie sau mai știu eu ce belea în procesul de producție.
Ei, dragii mei, în aceste condiții, s-a întâmplat minunea: la finalul anului 1985, secția condusă de taică-meu a ieșit secția numărul unu în întrecerea socialistă pe fabrici și uzine. Lucru care nu avea cum să scape neobservat conducerii de partid și de stat. Drept dovadă, a venit și recompensa, modul extraordinar, de-a dreptul sublim, în care partidul i-a răsplătit eforturile: l-au pus în fruntea listei de așteptare pentru televizoare color.
Dacă aveți impresia că glumesc, vă înșelați amarnic. La Dacia 1300 erau liste de așteptare care se întindeau și pe câte trei ani. În sensul că te înscriai azi și ridicai mătăluță mașina peste trei ani. La televizoarele color nu mai țin minte cât se aștepta, dar era tot ceva de la măcar jumătate de an în sus.
Și uite așa se face că în ziua în care „s-au băgat” televizoare color, l-au sunat pe taică-meu să se prezinte să-l ridice. Să nu vă imaginați că nu l-a plătit, nici vorbă, a costat măgăoaia aia fix 14.000 de lei, țin minte exact suma. Dar lasă că și-a amortizat toți banii, că l-au folosit ai mei până hăăăt, spre anii 2000, când le-am adus eu un Nippon de la București. Cu telecomandă, minune a tehnicii si tehnologiei moderne.
Mno, cam asta a fost epopeea televizorului color. Nu prea mai seamănă a burghezie, este?
Iar acum, ca să închei apoteotic și această poveste din epoca de aur a spațiului carpato-danubiano-pontic, o să vă mai spun doar atât: dacă aveți HBO GO, trebuie musai să vedeți scurt-metrajul lui Bogdan Naumovici, intitulat Zimnicea. Are doar 27 de minute și este vorba despre o poveste reală petrecută pe în Zimnicea acelor ani. O poveste care m-a lăsat și pe mine cu gura căscată, deși auzisem cam tot ce se putea în materie de legende urbane ale sistemului comunist. Doar că asta nu e legendă, e cât se poate de reală și ținută bine de tot la secret. O să înțelegeți de ce când o să-l vedeți. Vă las trailerul mai jos.
Trailer Zimnicea 2020 from Hi-Fi Production on Vimeo.
Mereu m-am întrebat de ce ascultam la radio buletinul hidrologic … și în franceză. Ce vremuri … n-aveam nici iaht, nici loc de parcare 😉
Comentariu beton!36
Da, nici io. Iaht, că loc de parcare avea tata. 😁
@MH & @MV: ca să învățați franceză-n timp ce-notați prin Dunăre.
Măi, măi, cum de nu știți voi asta?!
Ceaușescu vroia tineret vajnic, în putere și cult, d-aia a-mbinat înotul cu franceza.
😀 😀 😀
Că de yacht…vai Dacia noastră. 😀
Comentariu beton!18
Cred ca la cotele apelor Dunarii erau extrem de atenti cei care isi planificau trecerea inot a granitei de stat catre fosta Iugoslavie
Comentariu beton!26
@Habare eu mereu auzeam numai soa-sa-sant-sentimeter atunci când erau cotele in franceză :)))
Comentariu beton!20
Pai cum sa nu știu televizorul cu lămpi? Eu eram telecomanda 😁 Și a draq tigaie, se strica ÎNTOTDEAUNA înainte de revelion, asa ca se punea obiectul în pătură și se deplasa la reparații audio -TV. Unde stătea la coada împreună cu alți nefericiți ca și noi, pana îl luau în primire pentru reparat. Ca sa nu avem emoții ca n-o sa fie reparat la timp, plasa tataia obisnuita șpagă, și se rezolva. Și încă ceva: de câte ori apărea Dida Dragan la TV, se dădea imaginea peste cap 😁 , și o boscorodea bunica-mea: iar o dă pe aia care ne strica televizorul 🤣🤣🤣 Eu TV color n-am văzut înainte de ’89, credeam ca e poveste 😁 (legendele urbane nu se inventaseră 🤣🤣🤣)
Comentariu beton!52
Daaa, uitasem treaba cu pătura! Chiar uitasem!
Comentariu beton!15
Dar câți ani aveai în 89? Că e important.
11, țin minte unele lucruri de parcă au fost ieri. Dar pe asta cu pătura o uitasem, probabil pentru că am văzut mai mult pe stradă, la noi bunicul ocupându-se de tv și antene (da, erau mai multe, fiecare cu treaba ei😀)
Hehe, TV în pătură, se pare că e o amintire la nivel național, inclusiv de la începutul anilor 90. Florin Lăzărescu a scris și o povestire despre asta, iar Radu Jude a făcut un scurt metraj celebru, Lampa cu căciulă. Poate l-ați ratat la vremea lui https://www.youtube.com/watch?v=CzVTsQc92C4
Fix aia cu patura mi-a venit si mie in cap cand am citit despre televizoarele stricate si sa nu uitam ca nu erau foita de hartie, ca cele de azi 😁
Si gresesti, @MV, lista de asteptare la Dacii ajunsese la aproape 7 ani prin ’88.
Comentariu beton!17
@THE Cristina, la mine în bloc s-au cumpărat câteva Dacii noi în perioada aia. Toți au așteptat între doi și trei ani după ele. De altfel, în ’90 ar fi trebuit să le vină și alor mei masina nouă, doar că a venit decembrie 89. Tot trei ani așteptaseră și ai mei.
Eu aveam 10 ani în ’89…adică eram destul de mica, dar eram drac spânzurat pe lângă tataia non-stop 😁 nu caram eu tv-ul, dar eram prin zonă 🤪
@Alina I., cea mai proastă investiție înainte de’89 era în televizoare și parțial în mașini. De ce? Pentru că tv-ul îl foloseai pe post de bibelou, iar mașina cu 15 litri cota pe lună nu făceai 300 de km. Erau persoane care strângeau cota de benzină din ianuarie până prin vară (dacă nu mă înșel pe timp de iarnă nu aveai voie să circuli cu autoturismul) ca să meargă la mare două săptămâni. Bine, dacă aveai relații la gazolină o foloseai mai mult, altfel și acolo investiția nu se merita
Nu mai știu unde am auzit următoarea întâmplare de pe vremea aceea: doi prieteni, urcând scările să ajungă la unul din ei acasă, se întâlnesc cu doi oameni care coborau cu un televizor într-o pătură: „Ia uite, ăștia au pătură ca a mea”. Ajunși acasă, au observat că erau chiar televizorul și pătura lui
Comentariu beton!16
Parca 3 ani era lista de asteptare la televizoare color (cel putin in Iasi). Stiu ca se inscrisese taica-meu prin ’87 parca, a venit decembrie ’89 si noi inca nu primisem TV-ul. Apoi listele s-au desfiintat si fiecare se descurca cu putea.
Iată. Nu-mi mai aminteam și asta. Deci se aștepta tot cu anii.
Primele mele amintiri cu televizoare sunt cu un Temp mic și cu Sfântul, jucat de Roger Moore.
Iar primul TV color a fost unul SH, adus din Germania în anii 90.
Comentariu beton!16
TV color care, aproape sigur, era recuperat de pe unde la aruncau nemții.
Probabil, în 90 era în floare comerțul cu televizoare și mașini de spălat SH, culmera e că deși ăia le aruncau, au mai funcționat ani de zile, de te plictiseai de ele. Mașina de spălat ar fi spălat și azi, doar că între timp se descentrase și când centrifuga, o lua la plimbare prin bucătărie, așa că am luat una nouă.
Comentariu beton!16
Bai, am avut dupa revolutie , ceva 96-97, tv nemtesc pe lampi si ceva tranzistoare ,color. Si un radio din perioada dintre razboaie, cu doua lampi mari din ebonita, arata in mare fel. Acum valorau ceva, atunci erau bleah asa ca am scapat de ele. Mai mult imi pare rau de radio, era din ala cu scala rotunda si ac, arata intr un mare fel.
primul a fost, după loviluție, un Grundig cu telecomandă în infraroșu; cîntărea cît un frigider, am rupt o pătură de la scara A etajul 3 pînă la scara C parter, unde locuia inginerul care ni-l vînduse și care, după ce i-a dat jos capacul, i-a arătat tatei:
-uite, nea Vasile, data viitoare nu-l mai cari la mine; scoți modulul care are becul aprins, că acolo-i buba, și vii doar cu ăla…
WTF ar fi zis tata dacă ar fi știut engleză; așa, a postulat doar “unde a ajuns tehnologia asta, dom’ne…”
Comentariu beton!20
@Mariuse, ai fi rupt la ipsteri cu radioul ăla.
Nea costica, era cu ultrasunete, astea de acum is cu infrarosu, majoritatea.
Ai mei au fost cam anti tehnologie modernă și moderat neutri pe partea de uitat la TV, adică nu prea i-a interesat treaba asta. Adică ne-am holbat la un televizor Sport micuț alb-negru care apoi a fost înlocuit cu un alt televizor Sport micuț alb-negru la care ajunsesem să folosesc bețe de chibrit ca să fixez butoanele canalelor. Prin ’94 a dat norocul peste partea cinefilă a familiei (adică eu) și a câștigat taică-miu un televizor Goldstar la ceva tombolă sau loz. Fericire! Nebunie! Vis! Iar când s-au îndurat să renunțe la antena de cameră și să bage cablu….. Orgasm!! Telecomanda în țiplă, evident, și hârtiuță cu canalele lipită pe spatele telecomenzii. 🤣🤣
Atât amar de ani s-au chiorât în Goldstaru’ ălă că, dacă nu le luam (eu și frate-miu) unul nou lcd hd din secolul acesta, încă se mai chiorau în el și acum. Fascinant este (pentru mine, cel puțin) că problema nu a fost lipsa banilor sau greutatea de a obține tv-ul color, ci dezinteresul lor pentru acest subiect. Aia e, lasă că am recuperat eu din plin mai târziu, cu televizoare în fiecare cameră, cât mai mari și mai color posibile. 🤣😜
Comentariu beton!23
Goldstar, uitasem complet de existența în viețile noastre a acestui brand. Brand care în România făcea pipi, de foarte sus, pe oricine marcă de top. Tot Goldstar îmi doream și io, dar n-am avut bani decât de Nippon-ul ăla pârlit.
În 1995 Goldstar devine actualul LG Electronics. 😉
Comentariu beton!19
In 90 tata a luat un Goldstar, cu banii pe care ii stransese pentru Dacie. Tin bine minte ca n-am mancat aproape vreo 2 zile, puteau sa faca ET Extraterestru Meu dupa mine lejer, a fost intalnire de gradul III. Daca vroiam sa ii dau fatala vreunuia la scoala ii ziceam ca am televizor Goldstar 🙂
Au avut ai mei televizorul ala haat pana prin 2006-2007 cred..
Comentariu beton!19
Eu il mai am pe al nostru, functioneaza bine merci la tara
Noi am avut un televizor cu lampi numit „Miraj” si da, partea cu pierdutul unei bune parti din desene animate pe motiv „pana se deschide televizorul” am patit-o de (prea) multe ori.
Pe de alta parte, din acelasi motiv (pornitul televizorului din timp pentru a vedea filmul de sambata seara de la bun inceput) am ajuns sa vad de multe ori ultima parte din emisiunile omagiale, aia cu „corurile reunite”.
Eram abonati la un ziar (de regula citea maica-mea rubrica de decese si il puneam pe fundul cosului de gunoi) si ma mai uitam la programul tv in sensul in care mai aparea cate un „pc”=”partial color” si ma intrebam cum statea treaba asta.
Primul Tv Color l-am avut cred, prin ’91-92, un second adus din Germania, fara telecomanda si doar cu posibilitatea de a preseta pentru acces rapid doar 6 programe. De cele mai multe ori eu (cel mai mic din familie) eram telecomanda.
Dar de tv Stassfurt ați auzit? Pe lămpi evident. Era made in DDR sau RDG, cum vreți să ziceți. A mers destul de bine, până prin 1980, apoi a trebuit să primească „upgrade” un stabilizator de tensiune homemade. Bineînțeles că și palmele își făceau datoria când imaginea o lua razna. L-am schimbat în 1985 cu un Saba color fără telecomandă, adus de cineva de la defuncta ITIA din gunoaiele nemților,iar în 1994 „zeul” NEI a intrat în funcțiune. NEI-ul l-am luat de la Flanco, de-abia apăruseră și unul și altul.😁😁😁
Pe timpul ăla un televizor color costa 4 salarii babane, pe când în zilele noastre un tv. color decent îl iei cu un salariu minim. Deci, asta cu era mai bine pe vremea ailaltă nu este valabilă în nicio situație.
Bine, poate și pentru că leii practic nu aveau nicio valoare. Dolarul, la oficial, era 18 lei. Pe piața neagră îl luai cu 80-100 de lei.
@MV A, da, ei nu prea au valoare acum, dar atunci! Aduceți-vă aminte cât era un pachet de Kent și ce valoare avea la un medic. Du-te acum cu un cartuș, nu cu un pachet, și-o să-ți de cu el în cap
șofer la IRTA; asta era un fel de gardian la peștera lu’ cei 40…că băieții ăia (deștepți, care lucrau pe camioane, nu fraierii de pe autobuze) transportau adevărate comori; iar șef la IRTA, prin ‘86 cînd se întîmpla asta, cum era tatăl unui prieten…păi ăsta era Ali Baba himself; și, în decembrie ‘86 îi sună telefonu’ ăstuia în miez de noapte; era șoferul trimis la timișoara:
– tov. inginer! tov. inginer!
– petrică, ai pățit ceva?
– nuuu, camionu-i bine; da’ de altceva vă sun; știți ce transport?
– nu! (omu’ deja iritat)
– tevecoloare, dom’ inginer!!! tevecoloare!!!
și continuă așa discuția, cîteva minute, timp în care șoferu’ amenința că dacă nu i se vinde și lui unul, camionul nu mai ajunge întreg la bacău; că, na, munți, zăpadă…
omu’, pe care l-am cunoscut, un bonom și superprofi, era conștient că dacă se întîmplă ceva (nici nu-și închipuia că nu e ascultat) toată lumea cacă bățu’, l-a sunat dimineață devreme pe șoferul Primului (Prim secretar, pentru cei mai tineri, un fel de prefect dar cu puteri de Putin în județ) și l-a interceptat pe ăsta înainte de a ajunge la birou; i-a zis simplu:
– petrică e nebun da-i cel mai bun șofer pe care-l are județul; ori îl arestați ori îi dați telecoloru’…
iar Primul, aflat într-o dispoziție sărbătorească, în timp ce pășea pe culoar, unde îl așteptau doi băieți de la secu (probabil să-i raporteze), a hotărît că două teve-uri vor merge către petrică și tatăl prietenului meu…
Comentariu beton!44
Și-am zis că nu comentez azi, mi-s pe fugă, dar… @costică, bre, sper că strângi și matale poveștile astea pe care le tot înșiri aci’ la un loc. Tare simpatic le zici. 🙂
doamnî @didino ma faciț șî mă-nroșăsc ca un chiper di șei iuțî…
merci, da’ n-am nici timp nici disciplină să scriu și, în plus, nu mi se pare că hazul meu (dacă o fi vreun pic), depășește nivelul de hăhăială cu prietenii, după o sticlă de vin; de căciulă, zic…
Musiu domnu’ @costică, hăhăiala e bună, face bine la cap. Nu zic să faci v’un efort, da’ măcar să le salvezi în telefon sau pe laptop. Să fie strânse undeva. Cine știe, poate le scoți de la naftalină mai târziu. 🙂
Pies: nu mai bine lăsați roșitu’ pentru doamne?
Bună seara, apropo de cei de la IRTA, poate se interesează cineva cum a început afacerile domnul Carabulea de la Sibiu (vezi Atlassib, banca Carpatica, etc)
Daca n-ai carat TV-ul cu patura la depanat, ala n-a fost comunism 🙂
Comentariu beton!26
@Morrisey: TV-ul Diamant cântărea cât mine pe vremea aia, așa că io n-am avut plăcerea să particip.
Taică-meu avea un prieten electronist care pentru un Cuza (50 lei) rezolva TV-ul într-o zi, la domiciliul clientului. 😀
Unii aveau ingineru’ în casă 😁
Bunicul nu era inginer, dar învățase diverse șmecherii și doar îl atingea cu șurubelnița în punctul defect și o lua imediat😀 Credeți sau nu, nici nu îi mai punea capacul din spate la loc, dacă tot intervenea zilnic, nu avea sens (da, știu, inconștient, dacă s-ar întâmpla azi, l-ar tăvăli mămicile pe toate grupurile). Altfel, reparația dura mai mult ca vizionarea.🙃
Comentariu beton!18
Al nostru nu mai stiu ce natie era, stiu doar ca avea la lemn in el de puteai sa faci focul 2 seri la rand, in caz de urgenta.
@Bertha: Asa este, nici la noi nu mai statea pe pozitie capacul din spate 🙂 Noi nu il transportam cu patura din simplul motiv ca aveam doi vecini priceputi si veneau cu pistolul de lipit cand se prindea mamaliga 😉 Aa si palma din laterala era sfanta 🙂
Primul TV cu lampi era mai micut si mergea lejer cu patura, io cu tata. Dar se cam strica si au luat ai mei unul nou, tot alb-negru, cred ca cu circuite si ceva mai mare.
Sa-l f** in gura de TV ca era greu cu draci, imi venea sa ma fac ca scap patura aia la fiecare 3 minute. Imi rupea mina, la fiecare o suta de metri ceream de o pauza. Si era cam 1 km pina la centrul de depanari.
Mea culpa pentru termenul de “burgheji”, situația a fost total opusă, mai degrabă ceva de genul “fruntaș în întrecerea socialistă” (scuzați cacofonia!) 🙂
Celebra finală din ‘86 la un televizor Sport am văzut-o (și am ghicit și scorul, deși nu la penalty, dar nu m-am bucurat foarte tare, țineam mai mult cu “ăilalți” din România, plus că nu mi se părea ceva extraordinar ca Steaua să câștige). Colorul a apărut un an sau doi mai târziu, nu mai știu dacă pe liste de așteptare sau “altfel”. Mare realizare pentru vremurile alea. Repet, i-aș teleporta înapoi pe toți cei care regretă timpurile alea sau le-aș cumpăra un bilet numa’ dus spre Coreea de Nord.
Primul model de tv cu circuite integrate se numea Diamant. Am avut unul, a mers fara defectiuni 27 de ani. Dar am carat cu patura altele mai noi, color, dupa 91.
eu am avut tv alb negru cu lămpi (venus, cred) până după 90. cele mai vechi amintiri legate de el sunt cele cu vizionarea (pe „ruși”) a cm 1982, din spania, iar printre ultimele, concertul lui michael jackson de la bucurești sau vizionarea, pentru prima dată a „fermei animalelor”. dar da, aveam văr specialist în reparat la îndemână și, în ultimii ani, frate student la electronică. altfel nu se putea.
Primul televizor in casa (1965), un Oliver Tesla, cehoslovac. Si cred ca l-au avut ai mei, vreo 20 de ani. Primul tv color (care de fapt nu era tv, ci monitor color + selector de canale separat) l-am achizitionat prin ’91, dupa care primul tv color adevarat a fost un Funai, prin ’94.
Jumatatea mea era in comisie de control obstesc, si aveau alocate niste magazine la care trebuiau sa faca controalele. Unul dintre ele era magazinul „Universal” din Brasov (nu mai tin minte ce raioane), shopul de la Capitol, magazinul de camasi de pe Republicii. De fiecare data venea acasa cu „marfa interzisa”.
Vai ce bine era inainte!!! 😖🤨😉😂
copos asa a facut avere dupa 90,cu televizoare, dupa, a dat-o in fursecuri si fotbal.
Dacia 1300, sau 1310, galbenă
Casetofon cu casete, argintiu
telefon cu rotiță
radio
TV alb-negru
Și mai aducea tata din când în când de la serviciu un calculator (din ăla de calcule, nu PC), destul de mărișor, cu butoane, parcă se băga și în priză, era sărbătoare când se întâmpla asta și mă lăsa să mă joc cu el.
Cam astea au fost chestiunile tehnologice și aparatura la care am avut acces înainte de ’89. Bine, mai aveau ai mei prieteni cu video și casete, dar nu țin minte să fi văzut la ele ceva mai interesant ca Sora 13 sau Biciul fermecat, astea văzute la cinema. Nici după ’89 n-am prea avut noroc de experiențe plăcute cu filme, țin minte că primul film văzut la video-ul familiei a fost dr. Jivago. Bun film (revăzut peste ani), dar la 11-12 ani cât aveam atunci, am murit de plictiseală.
Legat de filmele despre perioada comunistă, am dat din întâmplare zilele trecute pe HBO peste Tipografic Majuscul. E povestea unui adolescent din Botoșani care în ’81 a scris texte anti-regim. Tot de la Hi-Fi Production văd că e. Vedem și Zimnicea, mulțam.
Hopa, nu știam de Tipografic Majuscul. O să-l execut azi. Mulțumesc.
E incredibila povestea lui Mugur Calinescu. Si trista. Era nascut in aceeasi zi ca fi-miu. Un EROU.
Primul nostru tv,un „cosmos”(asa e ca nu ati auzit de el ?),adus de tata fix la funerariile presedintelui JFK,a reunit toata strada la noi acasa. In cutia tv-ului,era cea mai misto ascunzatoare pt mine. Daaaar,in timp,una din lampi sau nu stiu ce,a luat foc iar mama i-a aplicat un jet de apa dintr-o glastra cu flori. Bietul tv ,reparat,a mai trait ceva ani dar intre timp a murit tata . Color am vazut tarziu datorita cumnatei care lucra la Cozia (MV stie ce vorbesc) fix la raionul de electrice. Asa am luat si pedele de Pascani….si multe altele.Sistemul pile si relatii ! Sa fim sanatosi si sa ne mai amintim spre indreptarea pacatosilor cu „ce bine era…”.
Opera H2 scria pe primul tv ce l-am vazut la noi in casa, dupa a urma un Olt, opera ala mi-a ramas in minte multa vreme
Fix ăla era: Opera H2. 🙂
Ooo, da. Eram cu totii din birou inscrisi pe o lista la televizoare iar in fiecare zi de luni se facea prezenta la magazin. Daca nu erai acolo in gloata sa strigi prezent, pierdeai randul. Drept urmare cate unul din noi, prin rotatie mergea si striga prezent si pentru cei care evident nu puteau sa se invoiasca in fiecare zi de luni. Si ce bucurie cand dupa 5 luni a venit obiectul. Stiu ca eram atat de salbatica incat nu am vrut TV color pana cand dupa lovilutie am vazut obiectul in carne si oase la frati-miu. Acelasi proces a fost la aragaz, si la frigider. La astea doua nu am mai fost norocoasa si a trebuit sa platesc spaga, multa spaga, cat jumatate din salariul meu de atunci pt fiecare obiect. Moaaama, ce m-am enervat, a trebuit eu sa imi amintesc azi ,,ce bine era”.
Phuaiii….televizorul meu color, primul…după anii 90 cumpărat din consignație din Cluj, într-o zi de duminică, ne-am adunat toți în sufragerie, ne-am uitat la opera , că era color și te uitai la orice și când să înceapă faimosul Dallas , s-a stricat. Și dus a fost înapoi . Nici nu am mai avut altul o perioada.
Dacă aveam ore de la 12, când începea „Cotele apelor Dunării” știam că trebuie să ies din casă, dacă ieșeam pe cotele din rusă eram în mare întârziere și o luam la sănătoasa până la școală (bine, școala era peste stradă), dacă orele începeau la 13, atunci începeam să mă pregătesc. Orarul școlar al celor din gimnaziu era obligatoriu după amiază,cu ore care se terminau târziu în seară,cu pene de curent care apăreau exact când eram pe scări și orbecăiam până în casă (știam câte trepte sunt și număram și așa reușeam să ajung cu toți dinții în gură).
Prin anul ’84-’85 a mai cumpărat tata un televizor Olt, cu „jocuri”, care avea un soi de console rudimentare, de care noi, copiii stăteam nedezlipiți, cam cum stau ai noștri la calculator acum. Aveam deja două televizoare în două camere. E drept că alb negru.O vreme,au mers în paralel, apoi când s-a defectat cel cu lămpi nu s-a mai obosit nimeni (adică,tata) să-l ducă la reparat.
Comentariu beton!15
Un Snagov ce mergea pe bază de pumni, din când în când, ca mai apoi ,GoldStarul să troneze la fel de mult. Chiar și după ce i-am turnat vaza cu apă în el (că peștișorul era pentru ăl bătrân).
A se lăsa la uscat o perioadă !
Ne-a prins revolutia la tara, undeva in fundul tarii. Tata, ofiter in armata a fost chemat urgent pe 17dec la Bucuresti iar noi am ramas cu mama si bunicii sa asteptam vesti (cum naiba, habar n-am ca bunicii nici macar telefon nu aveau, pentru tata venise telegrama!)
Ei, si cand s-a intamplat treaba, pe 21-22, sa vezi coada la atelierul „Reparatii (r)adio televizoare”! Practic, jumatate din locuitorii posesori de tv dar care le tineau pe post de suport de mileu+peste, se infiintasera cu obiectele in paturi, pas-pas spre cooperativa, caci acum devenea util tv-ul. Noi, avand rude la Bucuresti in miezul actiunii practic, am fost lasati in fata, altfel ne prindea revelionul.
Acasa, la Bucuresti am mai vazut filme si desene cativa ani la micul sport alb-negru, pana ne-am procopsit cu un grunding SH… Mda, vremuri de mult apuse…
Un Opera am avut și eu la ai mei în Târgoviște. Vai și amar cu celebra lampă PL-500! Aveam un depanator ce venea acasă să îl repare (cam des se întâmpla) și priveam de fiecare dată cum, tacticos, își aranja instrumentele pe masa din sufragerie pe lângă televizorul suit cu mare greutate. Nu am avut TV color decât după 1995 însă, pe vremea impuscatului, mergeam la prietena mea ce avea unul color și îmi punea să văd casete cu muzică și desene animate. Taică-său era pe atunci șef mare la PCR în Combinatul de Oțeluri Speciale. Aveam pile, deh! 😛 Tot la ei mâncam ce vroiam și ce găseam în frigiderul întotdeauna plin. Erau, totuși, oameni cumsecade! Revenind la TV-ul meu, ca fapt divers… Când au început transmisiunile de la „revoluție”, nu a vrut neam să vadă ceva la postul românesc. Plin de purici!! Am văzut tot la.. Bulgari!! 🤦♀️😀
La capitolul TV color am stat cel mai bine de pe scara, ca tata era marinar :)) țin minte un Sharp color, mare și greu, cred ca avea vreo 50 de kile, cu butoane din alea de sarea unu când îl apăsai pe alalalt… apoi prin 90 sau 91 tot un Sharp, dar mai mic, diagonala 51, cu Telecomanda!!! După aia prin 98 un Daewoo cât o zi de post, care a mers pana prin 2008 🙂 Nu vreți sa știți cum veneau securiștii pe acasă pana în 89, după ce au aflat ca avem TV color… Ce sa zic, era marfa pe timpul lu Ceașcă 🍵….
Asa e … PL 500 si PY88 … cred ca aveam cate doua 👍😆😆. Uitasem de ele.
Pentru Dacia se astepta 5 ani . Am depus avans in 1984 si am luat-o in primavara lui ’89.
La cotele apelor Dunarii cautam sa ghicim daca nivelul apei era in crestere sau coborare 🤔🤔😂
Nu mai știu ce tv aveam în copilărie, alb-negru, evident. Parcă ceva Orion?
Dar țin minte că a venit un nene să ne repare tv-ul, aveam vreo 15-16 ani. Și l-a întrebat pe tata ”bre, ce-i dai fetei să mănânce de-a crescut așa ‘naltă?” – de-asta-l țin minte, că s-a luat de mine.
Oricum, primul tv color l-am avut după ’89 și mi se părea o minunăție.
Când aud asta cu ”înainte era mai bine” mi se ridică părul pe ceafă. De spaimă, de groază…
Vremuri pline de intuneric dar cu atat de multe amintiri calde si pline de lumina.
Cand Revelionul se desfasura la oras, la bloc, se aduna toata scara intr-un apartament, adulti si copii la mese intinse ca la nunta. Din putinul de atunci, faceau mamicile cele mai grozave bunatati, se manca, se bea, se dansa, se radea! Fantoma comunista ramanea pe dinafara dar revenea cand clasicul TV, alb-negru, se umplea de purici. Erau atunci, amintiti si tovarasii de la Bucuresti si nu tocmai cu drag, se adunau catrafusele si se muta lumea in alt apartament in care se promitea ca TV-ul functioneaza. La un Revelion de pomina, s-a plimbat lumea prin patru apartamente in cautare de TV functional! 😅
La tara era cam acelasi lucru, se umplea ecranul de purici, zbura mileul si crapul de pe TV cat colo, se auzeau cuvinte grele: Grijania si Anafura!! Dupa vreo cateva palme aplicate cu sete nenorocitului de TV, jap, jap, jap, aparea Fred Astaire dansand step. Venea si vecinul Otto, -„haideti la noi ca al meu merge! Ne duceam, nici a lui nu mergea, tata si vecinul incepeau sa-l boscorodeasca pe tovarasul de la Bucuresti in saseste! Pe urma, plin de curaj, dupa cateva paharele de vin amestecate cu cateva de tuica, se urca vecinul Otto pe casa sa fixeze antena. Punea mana pe ea, aparea iar Fred Astaire, lua mana, iar purici. Femeile se rugau de el sa coboare, sa nu cada, sa se nenoroceasca, in cele din urma se lasa induplecat, cobora, mai aplica cativa pumni televizorului si pe urma il ignora definitiv. Se apuca apoi sa povesteasca de vremurile in care parintii lui, sasi, au fost trimisi in Siberia iar el a ramas singur si in grija vecinilor romani si cum tata, de aceeasi varsta cu el, hranea cu scoverzi toata strada de copii.
Pe urma adormeam noi, copiii, in povestile bunicului despre al 2-lea razboi mondial. Cel mai mult imi placea, ma intriga si intrista, istoria despre o fata frumoasa ca o Cosanzeana, cu cozi blonde si groase ca mana, gasita de bunicul si de tovarasii lui din armata, inecata intr-un sat din Maramures. Ciudat e ca la cativa ani, o vecina de-a noastra, frumoasa si tanara si blonda s-a casatorit in Maramures. Dupa cativa ani, ea si fiica ei au fost gasite inecate.
Comentariu beton!17
Cu televizorul color e alta poveste. Avea colegul de clasa, Viorel, asa ceva. Taticul lui era sef peste ceva aprozare, prin Sibiu.
La prima vizita in casa lui, parea ca am pasit in alta lume, ce mobilier, ce covoare, ce perdele! … totul culminand cu TV-ul color la care am vazut pentru prima data un film cu o regina a junglei, o poveste minunata in verde, auriu si albastru!
Din pacate, dupa cativa ani, s-a ales praful de toata frumusetea aia de viata, cu lucruri frumoase si exclusive, au urmat divorturi, scandaluri, decese! Am aflat, acum cativa ani, ca sotia lui il insela pe colegul Viorel, cu taticul lui, furnizorul de mobilier superb si televizor color. Dupa cele intamplate, a divortat toata lumea de toata lumea, au murit parintii, s-a pierdut casa.. O fi fost de vina colorul! Sau nu! Trist oricum!
Ah, sa nu uit, aveam si noi un „specialist” in vecini, de electronice, lasai teve-ul intreg in manutele lui, il primeai inapoi bucati! Cu toate astea, oamenii continuau sa mearga la Emilian, asa-l chema pe specialist, cu aparatele la reparat. 😂
Eu cred ca omul era mai mult interesat de desurubat si demontat lucrurile decat de reparat. Cred ca i se tragea de la lipsa de jucarii, nu o fi avut in copilarie masinute de stricat!
wtf moment
@Cucurigu Da, bunicul a lucrat ca sanitar in al 2-lea razboi mondial si avea mii de istorii de povestit despre razboi. Ca un copil prost ce am fost, am ascultat doar cateva din ele. 😕
Iar despre vecina frumoasa si inecata in Maramures, pot sa mai adaug ca moartea ei a adus si moartea sufleteasca a parintilor ei. Ocoleau pe toata lumea, treceau ca niste umbre pe strazi, vorbeau rar si obligat, de zambit nu i-am vazut niciodata sa o faca. In curtea si gradina lor se salbaticise tot, plante si animale, era ca in povestea cu Frumoasa din padurea adormita, pustiu si tacere!
@Cucurigu Da, bunicul a lucrat ca sanitar in al 2-lea razboi mondial si avea mii de istorii de povestit despre razboi. Ca un copil prost ce am fost, am ascultat doar cateva din ele. 😕
Iar despre vecina frumoasa si inecata in Maramures, pot sa mai adaug ca moartea ei a adus si moartea sufleteasca a parintilor ei. Ocoleau pe toata lumea, treceau ca niste umbre pe strazi, vorbeau rar si obligat, de zambit nu i-am vazut niciodata sa o faca. In curtea si gradina lor se salbaticise tot, plante si animale, era ca in povestea cu Frumoasa din padurea adormita, pustiu si tacere! Si s-au stins si ei, tacuti si pustii!
@Cucurigu O intrat in greva sezatoarea online a dlui Vasilescu, io ti-am raspuns dar nu vrea sa se arate nimic .. 😅
Dacia, asa se numea tv copilariei, si da, il apucau dracii cand iti era lumea mai draga. Incepea sa se dea peste cap, se desincroniza in toate partile, aia era, macar avea sonor cateodata. Apoi, dupa revolutie, Olt , apoi Saba, Grunding, Loewe, chiar si un Alfa rusesc. Telecolor n-am avut. Cand au inceput astea noi, Goldstar prima data, apoi Nei si Daewoo. Un Nei si un Daewo le mai am , cred ca mai merg, vreo 2-3 functionale le-am dus la tara si le-a scos tata la poarta sa le ia cineva, dar le-a gasit sparte, au luat doar bobinele de deflexie de pe tub, ca era sarma de cupru.
Numai tineret pe aici. Daca nu ati avut Rubin 102 in casa sunteti tineri 😉. A urmat un Olimp H2 (a nu se confunda cu Opera, care era mai mare in diagonala).
Apoi Sirius 208 cu bistandard. Hai sa vad daca stiti ce e ala. Avea sonor si cand reda filme de la video (un player Goldstar, chiar ca era firma…). Am mai avut un tv Goldstar care a functionat 17 ani, si un Sony care merge si azi pe la tara, si are sigiliul pe capac inca. Eu l-am avut vreo 16 ani.
Nu incercati sa adunati anii ca ajung la suta si nu sunt chiar asa batran… Multi ani am avut doua tv-uri in casa. De vreo 10 am chiar 3…
Cine este interesat, am si acum doua TV-uri Sirius la boxa…😎
Tv-urile aduse de dincolo trebuia sa fie ,, trase in banda”, prima data se facea cu niste condensatori de 0,33pf daca nu ma insel, si reglajul bobinei, dezavantajul era ca aveai tv cu sunet pe posturile de la noi dar nu mai mergeau pe video, apoi au aparut modulele de sunet, care se montau si asigurau sunetul pe ambele standarde. La fel si la radio, nu mai retin exact dar fm era diferit, alea de dincolo trebuiau mătrăsite ca sa receptionezi programele noastre.
Vesticii foloseau sistemul NTSC, românii și restul blocului comunist foloseau PAL, de aceea trebuiau „trase-n bandă” TV-urile aduse „de afară”.
Bravo Bibicu,
Noroc cu tine. Tot citeam prin comments Olt, Opera si ma gandeam, „bai al nostru parca se chema tot cu „O” dar altfel, gen Olimp, da’ poate ma insel; retineam ca pe coltul unde scria numele modelului ultimele caractere erau sterse prin frecare caci butonul de volum statea imediat langa”. Olimp era, multumesc! Asta era cand aveam deja 7-8 ani.
Inainte avusesem unul, Temp 6, la fel de rusesc ca si aspiratorul acelor vremuri, Raketa.
Nu am reusit sa „procuram” un Telecolor sau Elcrom cum se numeau primele TV color aparute pe la jumatea liceului. Asa ca primul tv color a fost un Goldstar post revolutionar la care am vazut meciul ROM-COL cu ultimele momente de geniu ale lui Hagi si ale fotbalului romanesc, RIP. A tinut pana prin 2010.
Un alt membru important, cu rol lejer subversiv, in familie a fost radioul Gloria la care ascultam zilnic emisiunile Europei Libere.
Mai maricel si pasionat de muzica fiind m-am dotat cu o serie de maguri rusesti, incepand cu Mayak, trecand prin Kashtan si terminand apoteotic la final de liceu cu Rostov. Statii artizanale, boxe de 400W la fel si peste 100 de role orwo si basf cu de toate, de la johnny cash la abba si temptations.
O tempora…
@John – nici pe departe, erau toate PAL (mai putin frantuzestile si sovieticele care erau SECAM, dar aveau acelasi nr de linii si aceeasi frecventa de cadre), diferenta era doar la distanta la care se transmitea sunetul relativ la semnalul video – vesticii il aveau la 5.5MHz, ca asa era era standardul lor CCIR, iar in „lagarul socialist” organizatia OIRT il stabilise 6.5MHz.
Imediat dupa revolutie faceam cate un Vladimiresc pentru fiecare televizor „tras in banda” si aveam si cate 4 pe zi – nu era rau deloc pentru un pusti de 16ani 🙂
nu le poti arunca asa i ?!
cunoastem speța eu m am mai vindecat da consoarta țț
Am avut un televizor Sport, micuț, la care, uneori, ne chinuiam să vedem vreo imagine printre puricii de pe ecran.
Dar îmi amintesc cum ne ”colora” Cristian Țopescu imaginile când descria, cu lux de amănunte, costumele patinatoarelor de la concursuri pentru cei care aveau televizoare alb-negru.
Înainte de ’89 nu știu ce fel de televizoare aveau ai mei, respectiv bunică-mea. Îmi amintesc vag de un televizor într-o carcasă de lemn, unde am văzut Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 (nu mai țin minte dacă era color sau nu). Ai mei aveau în aceeași perioadă un tv mic color sh, la care îmi punea taică-meu casete cu desene animate primite de afară. Televizorul stătea într-un echilibru precar pe niște cărți pe un fotoliu 😁
Ulterior ai mei au luat un tv color mai mare, fără telecomandă (eu eram telecomanda-„hai du-te și apasă butonul că nu te mușcă”). Primele 9 canale erau ușor de selectat (apăsai butonul cu numărul respectiv), dar de la 10 încolo era mai complicat, trebuia să apeși 2 butoane simultan sau ceva de genul-evident că desenele erau la 10+ 😂
Tv-ul mic care stătea pe fotoliu a ajuns la bunică-mea, iar din tv-ul ei vechi a rămas doar carcasa de lemn în care mi-a depozitat ulterior toate cărțile de povești.
Prin ’95 ai mei au luat un Grundig cu telecomandă. Minune! L-am avut până în 2003, când i l-am dus bunicii și am adus tv mic înapoi. Taică-meu i-a făcut un suport în bucătărie, dar nu se uita nimeni la el.
În 2005 am prins o ofertă la tv+mașină de spălat parțial avariate (lovite), dar funcționale și așa am avut 2 tv în casă (lucru de neimaginat pt mine în anii ’90). Credeam că astfel nu o să mai existe conflicte privind cine ce vrea să urmărească..ei, aș! Maică-mea care de obicei se uită la tv în dormitor, preferă de multe ori să vină în sufragerie peste taică-meu, pt că tv din sufragerie e mai mare și vede mai bine 😁
Concluzie: tv nu aduce fericirea 🙃
cand ma gandesc ca am venit acasa cu un aparat video si o caseta mai veche si nu se vedea bine la tv, iar tata tot zicea sa miscam antena sa vedem mai bine….ce vremuri….reglatul antenei a fost pentru mine sportul acelor vremuri 🙂
Eu aveam un Diamant color (adică adusese tata de undeva un plastic galben pe care il puneam în fața televizorului și toți arătau ca și cum aveau icter😁).
Mergea pe bază de pumni, palme și bețe de chibrituri la butoane😁.
O poveste despre peleu are și Radu Gabriel în podcastul Da bravo a lui Bobonete. E tare!
Imi place discutia despre televizor color, mai ales ca eu am avut televizor Opera HS in 1975 la, aproape, 11 ani, pana atunci nu, iar color in noiembrie 1993. Insa….
M-am uitat la film. Nici macar Europa Libera n-a stiut ce se spune acolo. Fa-ma sa inteleg, e pe bune, e o chestie documentata c-au daramat astia Zimnicea dupa cutremur? Nu se poate asa ceva. Aveam 12 ani si 6 luni la cutremur. Tin minte tot, inclusiv ce-a spus Europa Libera chiar in seara aia. Asta, ca Zimnicea nu s-a daramat la cuteremur, e peste capacitatea mea de intelegere a nemerniciei comuniste pe care-am trait-o 25 de ani si 4 luni….
Da, exact asta s-a întâmplat. Distrugerile reale au fost mult mai mici decât au raportat politrucii, dar era ocazia perfectă să radă orașul vechi și să facă un adevărat oraș comunist, cu blocuri sinistre din beton.
Toți cei care am prins perioada aia superbă dinainte de ’90 (mai mult sau mai puțin) avem acum prin casă minim 2 televizoare (eu am 3 😂). Să ne ajungă. Și cu 200 de canale, Netflix și HBO GO, stau mai mult oprite. Da, „era mai bine înainte”…🙆🙄
ai mei au luat un color prin 87-88 si s-a dus tata pana la timisoara, parca tot in 88, pentru un video. Ala a costat cat o dacie, atat de bine era pe vremea aia.
La bunici:
intr-o parte in tot satul erau cred 3 televizoare (mult si in anii 90). Mergeam la caminul cultural sa ne uitam la filme la video, la un televizor de 57 cm nu inci.
in cealalta aveam chiar 2 televizoare. unu pe lampi si unu „normal”. alb negru amundoua ca nu eram burgeji. Atat ca unchimiu, cel mai mic dintre frati, era homo tehnicus. El repara tot. La el am vazut prima data un computer si practic „din cauza lui” sunt unde sunt.
Intre timp prin tarile astea decadente …
oricum. din ce citesc prin anii 70 nu era o distanta exagerat de mare in calitatea vietii intre Ro si Suedia. Dar din 80 s-au dus fiecare cu viteza identica dar directii opuse
Ca sa completez ce am spus mai devreme, in vara lui 91, la 12 ani, am avut ocazia sa petrec vacanta de vara in Italia, unde aveau cam peste 20-30 de canale, din care unu care dadea wrestling constant, cateva numai cu desene animate, si unu pe care dadeau filme multe, gen seria starwars. Si prin baruri aveau 20-40 de feluri de inghetata, diferite de la bar la bar. Plus ca mergeau in vacante la munte cu rulote sau corturi, si venea masinuta de inghetata vara saptamanal printre case, si familiile aveau congelator dedicat doar pentru inghetata si ghiaciolo servit in loc de apa cand iti era sete…si mai aveau si Sega … legat la tv color evident, si PC 286 pe care puteai rula Prince de pe discheta. Si multe biciclete, un skateboard si ochelari de inot care chiar tineau la apa etans, febletea mea. Si distribuitoare de bauturi la doza gen coca cola sau fanta, inclusiv in locurile unde mergeai sa iti verifice actele sau viza sau ce dracu aveam in pasaport… ca era plin de stampile si mai aveam si o hartie cu n analize inclusiv test sida cerut ca sa pot sa intru in Italia. Imagineaza-ti socul meu dupa 12 ani de comunism, si senzatiile la intoarcerea in tara, cand ma asteptau ai mei la Oradea cu dacia 1300, unde mirosea constant a benzina si musama neagra incinsa pe bancheta spate,, si o punga de chiftele mirosind a usturoi, mancate pe capota undeva intre Oradea si Cluj 😀
Dupa 3 luni, ma intrebau italienii daca vreau sa ma intorc acasa la familie…va las sa ghiciti raspunsul.
In 91 pe la sfarsitul anului a prins tata o lista unde dadeai avans si se aduceau TV Funai color, a mers bine si il avem si acum, i-am schimbat doar selectorul si inca o piesa de pe placa de baza in 30 de ani…
Dar, in 91 aveam un canal strain pe antena comuna la care legase un vecin parabola si cu receiverul, si baietii mai mari ii spuneau cand sa dea pe MTV si cand pe Pro7, si se uita tot blocul la ce se dadea. Cred ca dupa 12 noaptea la noi, sau 1 , se dadeau filme sexy? Cine isi aminteste sa confirme 😀
Nu pot sa vad scurt-metrajul dar citind ce s-a intamplat la Zimnicea, la cutremur, imi dau seama ca epoca comunista a fost mai absurda si mai monstruoasa decat am crezut!
Primul TV color de care îmi amintesc a fost un NEI, dar după ’90. Cred că am avut un Grundig mult timp, dar cumva nu m-au marcat teribil mărcile televizoarelor. Da, îmi amintesc de palma pentru TV, de TV-urile cărate în pătură, de carcase de lemn, de tuburi. Dar ce m-a marcat pe mine atunci a fost lista de așteptare pentru telefon fix. Ai mei au depus cererea cu câțiva ani înainte de schimbarea regimului (chiar nu îmi amintesc când, dar după 1985), apoi încă o dată după 1989 și verificată in fiecare an. Am avut telefon fix acasă abia în 1998. Și stăteau în oraș reședință de județ, nu în vreun sat de munte. Cu mașina nici măcar nu s-au mai chinuit cu vreo listă de așteptare, că i s-a spus lui tata direct că iese din discuție.
0 0
trebuie spus ca nu te inscriai asa pe liste pentru masini sau coloare, trebuia sa achiti in avans toti banii.
Am avut in cartier un baiat de 19-20 de ani care a murit curentat de un tv pe lampi cand incerca sa-i regleze din spate baleiajul orizontal…
Temp 6 primul tv, apoi Sirius, ambele alb-negru, în 90 un color marca Elcrom.
Mereu un PL500 de rezervă pentru primul televizor, un unchi era depanator radio-tv si ne făcea rost.
Radio Gloria, apoi unul rusesc Selena pe care parcă se prindea mai bine Europa Libera.
Am dat examen și apoi am condus Dacia 1300 cu elemente de 1310 dintr-un lot refuzate la export, era jumătate galbena jumătate neagră…
Domnule,mi-ai răscolit amintirile din copilărie:tv Dacia al lui tataie, prin 1977,când eu mergeam la școală, peste vreo 3 ani, al nostru,Opera H2,iar în anul de grație 1987 am văzut la niște prieteni ,la Sibiu, tv color și video,cu Dirty Dancing, atunci se lansase filmul.Si azi când e dat la tv mi se înnoadă lacrimile de se miră ai mei ,ce-o fi pățit mama de plânge la filmul ăsta….acasă am avut color în 1991,alpha rusesc,basarabean ,naiba mai știe, iar la casa mea în 2000 am avut samsung, care cred că e în parametri și azi ,i l-am dat surorii mele,cert e că în 11-12 ani l-am scăpat pe podea de 2-3 ori și nu i s-a întâmplat decât să plesneasca puțin carcasa la un colț.
După cum am mai zis într-un comentariu p’aci, la câțiva ani de la Revoluție au cumpărat și ai mei TV color.
Erau printre cei care nici măcar nu s-au putut înscrie pe liste pentru TV color, că nu erau membri PCR și listele erau pline: „Îmi pare rău, tovarășu’ inginer, am primit ordin să dăm prioritate oamenilor muncii care sunt și membri de partid. Încerc să vă rezolv și pe dumneavoastră.” Rezolvarea a constat în facilitarea achiziției unui radiocasetofon stereo produs la Electronica, la televizoare color nu era vreo șansă.
Prin urmare am rămas cu Siriusul alb-negru și antena de sârbi, cu 12 elemenți. Radio-ul Gloria completa parcul audio-video. Prindeam pe unde medii ceva post străin cu muzică bună, plus programul TV sârbesc, și astea erau distracțiile. Țin minte și acum că tata venea de la serviciu cu programul televiziunii sârbești pe o săptămână, tipărit pe o foaie A4, trasă la xeroxul întreprinderii. Costa foaia aia 10 lei, așa îmi amintesc. Radiocasetofonul a extins posibilitatea divertismenului. Pentru 100 de lei procurai casete din comerțul socialist, cu muzica aprobată de partid: Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Angela Similea, Mirabela Dauer, formația Savoy și alți artiști ai epocii. Altă opțiune era să înregistrezi muzică bună de la cei care o aveau pe discuri sau pe benzi de magnetofon. Problema lipsei casetelor neînregistrate se rezolva tot cu 100 de lei, cumpărând orice casetă disponibilă în comerțul socialist, peste care înregistrai muzică mai buna. Sau plăteai 2-300 de lei pe o casetă „trasă” clandestin în vreun studio de înregistrări.
La bunică-mea, suveran era TV-ul Opera H2, pe care îl porneai înainte de Telejurnal și-l opreai după filmul artistic, cu șanse mari ca în ziua următoare să nu mai pornească. Așa apărea „nenea Niculaie” (fără legătură cu secretarul general al partidului), cu geanta neagră, de poștaș, dar care conținea MAVO-35, pistol de lipit, cositor, sacâz, patent, șurubelnițe, și uneori celebrele lămpi: PL-500 și PY-88, caz în care 200 de lei treceau garantat în buzunarul lui nenea Niculaie. Radio nu exista, doar un difuzor de radioficare, unde puteai asculta postul de radio decis de membrii „sfatului popular”, de care aparținea stația de radioficare, care avea însă program după cum aveau chef tovarășii.
Revenind la oraș, în aceeași scară cu noi erau doi vecini cu video și televizor color. Chiaburi! Unul fusese mai întreprinzător și dăduse o vreme program video prin antenă colectivă, până a intrat miliția pe fir. Până la Revoluție, din cele 16 apartamente din scară, 6 aveau televizor color. Pe etaj cu noi nu avea nimeni 🙂
Prin ’93 s-a produs minunea: ai mei au cumpărat primul lor TV color, un GoldStar cu telecomandă. Era cel mai nou și mai avansat. La scurt timp s-a băgat și TV prin cablu, iar ai mei s-au abonat imediat. Au fost printre primii șase abonați. Cei cu video încă mai trăgeau de el, nu le-a trebuit cablu. Ulterior și-a cumpărat unul dintre vecini atât TV color (un Samsung care avea oprire temporizată, din telecomandă, ceva nemaivăzut!) cât și video recorder. Mai mult, s-au abonat și la cablu. Era mișto, că vedeam pe casetă programe cu ore de difuzare mici, pe care nu le puteam vedea altfel.
Cea mai tare inventie a fost si ramane inca consola de jocuri Terminator sau Sega, aveam tv alb negru, cred ca pana prin 2000…dar cu super mario si tank jucam de dimineata de la 5-6, nici mancare, nici apa nu-mi trebuia…
Singurul lucru ce mi-l amintesc legat de televizor este că bunicul il ținea pe mute ca oricum nu intelegem ce zic ăia.
În schimb am una calda de „înainte era mai bine”: așteptam să intru cu cea mică la medicul de familie, îl apucă pe unu tusea. Masca regulamentar sub barbă. L-am rugat sa o și-o pună. După două cruci a tras-o peste gură. Și cum e la orice coadă, a intrat in vorbă cu o doamnă. Citez cât pot: ” oculta mondială vrea Romania. Să nu vă vaccinați ca așa vor pune mâna pe noi. Înainte aveam de toate: mâncare, locuri de muncă, case, găseai tot ce voiai, de aia atunci nu puteau sa pună mâna pe țara asta. Nu ne lipsea nimic, acum vor sa ne ia pe toți.”
Norocul meu că aveam copilul in brațe că altfel ziceau că râd singură ca nebuna.
Eu sunt din 1990. De cand ma stiu am avut TV color. Tata povestea ca a luat TV-ul inante de revu din 1990, a „facut rost”. Atata mandrie cu TV-ul ala, un Sony, incat ai mei n-au vrut nicicum sa-l schimbe. Se invechise tehnologia, legatura cu RDS-ul era tot mai proasta, dar TV-ul inca mergea. Faceau glume baietii ca o sa i-a foc, cand ii chemam la depanat ca nu mergea cablul.
L-au schimbat ai mei abea in 2014, cand le-am trimis un TV direct acasa. Vreo 3 luni au amanat si tineau cutia noua langa vechiul TV. Tot ziceau „ca e prea mare pentru ei”.
Incredibil filmul, chiar nu am știut ce au făcut nemernicii de comuniști acolo…. Mulțumesc pentru recomandare.
Văd că 99% din comentarii sunt despre televizoare 🙂 și observ cu stupoare că nimeni de aici nu a avut tv alb-negru Compliment 75, ca ai mei. Tot cu PL-uri era și ăsta :)) și tot reparat cu pumnul, apoi a fost înlocuit cu unul color rusesc.
Imi amintesc un tv alb-negru Orion, care mi se parea foarte mare, si chiar era, in comparatie cu ce mai vazusem eu prin vecini. Cred ca era pe la sfarsitul anilor ‘60. De plimbatul tv-ului in patura nu-mi amintesc, dar am niste flashuri cu tata sus pe bloc, mama in casa cu un ochi la tv si unul la mine, afara, in fata geamului, ca intermediar: “a zis mai la stanga, nu, inapoi, prea mult, asa, ba nu, iar e cu purici”. A functionat (prost) pana l-am aruncat eu, in ‘98 sau ‘99, si i-am luat mamei unul color, habar n-am numele, pe care l-am aruncat tot eu in 2016 dupa moartea mamei. Primul “meu” color avea un nume japonez, parca, nu mai tin minte, luat dupa stat la o coada gigantica in ‘90 sau ‘91.
La coada la Dacia am stat din ‘85 pana in ‘91, cand am desfiintat contul, ca n-aveam nici o sansa. Da, 6 ani de sperante desarte, dar na, fara pile. Asa de bine era inainte, uraa 🤬
@Mișule ai fost barosan… eu abia prin 93 am avut televizor color, la mâna a doua din Germania, un Grunding, o magaoaie… greu al dreaq!
Tot prin vremea aia, odată cu televizorul, mi-au băgat și telefon fix … în cuplaj cu vecina de la 2… o poreclise taică-meu pe fata lor Alina, fată după care am umblat eu mult și bine… Apuchela… dar nu îmi mai aduc aminte de unde până unde. Mamă ce mai zboară timpul… :).
Înainte era mai bine…
Nu aveam niciun strop de libertate: să călătorim, să aflăm măcar ce e prin alte părți, să vorbim, să fim nemulțumiți, să… nimic. Nu aveam nici măcar voie să nu facem nimic.
Nu aveam ce mânca – la propriu, nu aveam cu ce ne îmbrăca sau încălța, nu aveam cu ce ne distra; nu aveam nici căldură, nici apă caldă, nici curent electric.
Viața ne era dirijată 100% – școli, repartiții, slujbe, acumulare de ”averi” (casă, mașină, mobilă) în rate prin întreprindere (CAR) sau sistemul ”bancar” (CEC). Nu aveam voie să ne schimbăm – interzis să alegi un liceu din alt județ dacă aveai specialitatea respectivă în județul tău. Multe orașe erau închise – imposibil să te muți acolo legal. Și imposibil să te muți ilegal, bineînțeles…
Ca să nu mai corbin că îți riscai libertatea sau chiar viața pentru câteva vorbe spuse la necaz sau la beție. Sau chiar dacă vorbeai singur…
Dar. Înainte era mai bine. Pentru că nu aveam artroze sau reumatisme (ok, poate că dormit la 6 (șase) grade Celsius în casă a ”ajutat”), pentru că nu aveam copii care să ne reproșeze că le-am distrus viața (sau măcar că am terminat înghețata, for that matters). Pentru că nu ne distrugeau nervii șefi / clienți / furnizori / ANAF / parteneri / autorități. Pentru că eram inconștienți (era foarte periculos să fii conștient pe vremea aia). Pentru că aveam ficat proaspăt.
Pentru că aveam 18 ani.
Dă-le naibii de televizoare! Eu încă sunt șocat de ”Zimnicea”! Da, bre, sunt pe bogăție, am HBO Go 😛
Am un deja vu la mine in bloc cu inainte era mai bine era poate pt toate babele din bloc ca mai ieseau din case p mea …amu’s tăte bolnave coapte- 🤦♂️draci bolnave ca la cofi la 7 (iarna) sau la sase (vara ) topesc in trei patru o sticla de alcool convenabil ….
Mortii lor de timpuri eram intr’a unșpea si venea Ceașcă inda town …sase ore l am asteptat cu iemoția caracteristică vârstei si degerați pe stadion …si pula ,,Il Lider mahimo” si a bagat o si n o mai agiuns la Botosani …. plus restul de cacaturi specifice ca mi vine sa i fwut in gură pe toti babacii cu pretentii comuniste
Tv color avea pretena me de pe acele timpuri dar trebuia cumva sa scapam de tacsu un popă ghețâv si curvar ne bucuram când se ambeta muwie si dormea ca porcu’ decât(sic) in chiloț’ pe o dormeză in bucatarie….
Si baiatul profului de mate cu 5 -6 doctoranzi de cacat pe ora la 100 lei ora …faceti voi calculul ….mancarea nu ne lipsea din fericire la Moldova se gaseau de toate