O sa vă povestesc astăzi despre doi oameni, doi prieteni de-ai mei care fac două chestii extrem de mișto, încercând să mai și trăiască din ele. Lucru nu foarte ușor de făcut, având în vedere că pe amândoi i-a cam afectat criza generată de pandemie. De-aia mă gândeam că dacă află mai multă lume despre cu ce se ocupă, poate-i mai ajut și eu cumva să treacă mai lesne peste perioada asta destul de nasoluță.
Primul este Ovidiu, unul dintre cei mai mișto oameni pe care îi cunosc eu, un tip care a avut curajul să lase corporația și s-a apucat de lucrat în piele. Face niște chestii senzaționale pe care le personalizează super-șmecher, fix după cum îi cere clientul.
Dar ce-mi place și mai mult la el este că nu se cramponează de o gamă standard de produse, genți, portofele, curele, brățări și alte din astea uzuale. Vorbești cu el și-i spui exact ce ai nevoie, iar el îți spune și mai exact dacă se poate sau nu. Partea și mai mișto este că de cele mai multe ori se poate. Țin minte că ultima oară când ne-am văzut, îmi povestea că tocmai terminase o lucrare mai specială: îi făcuse unuia o șa, boss, o șa din aia pentru călărit cai, ca-n vestul sălbatic. Inciu Ciuna like that (pentru cunoscători).
Site-ul unde găsiți ce face, cu poze și cu ce mai vreți voi să vedeți este rapana.ro, dar găsiți ce vă trebuie și direct pe Facebook. Nu vă uitati neapărat după prețuri, pentru că, produse unicat fiind, prețurile sunt variabile în funcție de piticii pe creier ai clientului. Mno, bun, dacă vreodată aveți nevoie de ceva din piele, acum știți ce aveți de făcut.
Al doilea om este Rin, despre care am mai povestit pe aici, și care este unul dintre prietenii mei cei mai buni. Rin face costume și sacouri made-to-measure (adică pe măsura clientului). Având în vedere că deja face treaba asta de niște ani, cred că se cam pricepe sau ceva. Pe scurt, treaba lui Rin e să-ți facă ținuta aia care-ți vine perfect, indiferent la ce eveniment ai de ajuns, și-n care simți că nu ți se mai oprește din crescut self-esteem-ul.
Iar dacă te întrebi „de ce naiba să-mi fac un costum made-to-measure, când sunt pline magazinele de retail de costume de-a gata?”, înseamnă că n-ai pus niciodată pe tine ceva făcut special pentru conformația ta. Crede-mă, e o diferență ca de la cer la pământ. Cam cum arată ce face Rin, găsești direct pe pagina business-ului, Christian Tailoring.
Bonus, ca o completare la business-ul cu haine pentru bărbați, de vreo trei ani Rin mai are și Ecrin, un atelier de bijuterii hand made. Unde, evident, face și verighete, pe principiul că dacă tot nenorocești oamenii, măcar să-i nenorocești până la capăt. 🤭
Mno, cu speranța că chiar v-am fost util și v-am zis despre niște chestii mișto de a căror existență nu știați, cam atât pentru azi.
App. de Inciu Ciuna, ăsta, ca tata de indian, recte Winetu(pt. cunoscatori) calarea indian style, adică fără șa…pe deșelate cum s ar zice pe la noi. Probabil ca omul nostru a facut o șa cam cum avea Old Shutterhand pentru Hatatitla sau mult mai simpaticul Sam Hawkins pentru catarul din dotare. Na, zic si eu..nu dau cu parul.
Comentariu beton!26
Nu e, boss, că apașii trecuseră de mult de nivelul ăla și Inciu Ciuna mai era și ditamai capetenia. Howgh!
Staț așa și nu mai bâzâiți … nu toate muștele fack miere 🤪 Io-s încă la bondage 🤣
Ps. faină poza cu cele mai mici cătușe din lume – verighetele!
Comentariu beton!19
ai drequ progresiști…tot în rezervație au sfârșit
Să înțelegem că urmează un eveniment, ceva? 😝
Comentariu beton!15
Da, îmi iau cal.
Sigur nu zebră!?
Costum, portofel, verighete… hmm, nechează boss cât mai poți, ești deja înșeuat, da’ nu știi tu – mvegan/ mustang pur-sânge 🤪
Comentariu beton!23
@HM, zebră am deja. 😁
Deci șaua aia… era pentru tine?
@GabiI, nuuu, pentru iapă, să am în ce bate ca să priceapă. 😀
Cred ca, de fapt, ai o potcoava si-ti mai trebuie trei. Si un cal.
Comentariu beton!16
Bănene, ce oameni răi.
tu ai inceput!
Mă ronțăie oleacă invidia când văd oameni care au avut curajul să își transforme hobbyurile în business. Senzația aia, când privești un produs făcut de mâinile tale, fie că este din lemn, texil, piele sau orice altceva, este fantastică. Le doresc succes.
@Vasilescule, aș dori să dau și eu o comandă, dacă se poate. Două, de fapt: un portofel cu funcție MagicAutorefill și un costum cu opțiune BurnCalories. Pui tu o vorbă bună la domnii, te rog? 😁
Comentariu beton!43
Sigur, vorbesc și tu doar ridici produsele. Le zici că vii din partea mea. Deci portofel pentru ars calorii și costum care se reumple singur. Gata, s-a făcut.
@Mihăiță, ai înțeles perfect, doar că pe dos: portofelul se reumple singur, costumul arde calorii. Mai bine notează, că le-ncurci și cine știe ce iese. 🤭
Comentariu beton!16
Uite si solutia fara cal pentru boss @mv, sa incalece pe o sa si sa ne spuna povesti asa.
Iată primul om care nu crede că mă însor. Mulțumesc. 😀
Nici noi nu credem, dar nu puteam rata ocazia.
Comentariu beton!14
Pfff, @GabiI, de ce i-ai zis? 😂
@Mihai Vasilescu
Am înţeles că tu nu vrei să te însori, dar ce faci dacă M. vrea să se mărite?
Pentru că mi-ai oferit pontul cu bijuterii, o să văd ce cadou pot găsi pentru soţia mea cu ocazia celor 10 ani de la căsătorie. Nu, nu o mai cer din nou, așa că, în niciun caz verighetă. Și așa, la precedenta, am plecat de la o sumă și am ajuns la cu totul altceva (că diamant)…
@Constantin, păi și ce? Nu poate să se mărite pe malu’ mării, încălțată în bașcheți?
Ba da, chiar este o idee mișto de nuntă. Numai că, zicea poetul, „ce e val, ca valul trece”…:)
Acum, serios vorbind, unde-i iubire, nici nu mai contează restul: hârtii, „acreturi” și altele. Plus că, la nunta noastră au fost peste 200 de invitaţi, ceea ce a însemnat foarte multă socializare din partea mea și reproșuri din partea soţiei peste ani că nu am prea dansat (pentru mine a fost o chestie avantajoasă, ca nu prea sunt genul de dansator de nunţi).
Oare de ce oamenii astia care fac ceva ok nu stiu sa-si faca site-uri ? N-am inteles nici acum ce face mai exact omul cu costumele. Da, stiu, made to measure dar nu vad nici un detaliu, ce, unde, cum ? De ce as vrea eu sa-mi fac un costum la el ? Ca nu ma convinge cu absolut nimic. Eu sunt convinvs ca face treaba foarte buna dar lipsa de detalii e de un amatorism crunt. Ori daca esti profesionist in ceva as zice sa investesti putin si in alte arii ca nu ajunge doar maiestria ta.
N-am nimic cu nimeni, nici macar nu sunt din Bucuresti doar ca nu inteleg modul asta de a face business cu secretomania asta.
Nu înțeleg ce detalii îți mai trebuie în afară de adresă. Știi, la costume made-to-measure nu ai prețuri fixe, ca în retail. Te duci acolo, ți se propun niște materiale (care au prețuri diferite), ți se propun niște modele (care și alea au prețuri diferite), ți se propun niște nasturi, niște accesorii, toate cu prețuri diferite. Deci cum ar putea cineva să știe la ce preț final îți va ieși ție costumul? Că nu mă prind. Iar să scrie pe site sau pe facebook „prețuri începând de la X lei” mi s-ar părea o greșeală imensă, că nu suntem la piață, la Obor.
Unknown, păi uite, zice clar: ”Costume la comanda, camasi la comanda, pantofi si accesorii!
Nu mai este nevoie ca adevărații gentelmani preocupați de vestimentație made to measure să călătorească la Londra pentru a găsit outfitul perfect. Noi am adus Savile Row (celebra arteră din centrul Londrei cunoscută pentru atelierele de croitorie made to measure și bespoke) în showroomul din strada Alexandru Philippide, în București. Într-o atmosferă desprinsă parcă dintr-un decor de anii ’40, cu mobilă din lemn masiv, primul showroom deschis de Christian Tailoring, într-o casă interbelică din centrul Capitalei, își așteaptă clienții cu scotch, trabucuri fine și jazz pe fundal. În acest cadru, domnii își vor alege din miile de mostre de materiale, oferite de „cei mai buni furnizori din lume“, iar sub îndrumarea celor doi consilieri vestimentari ai showroom-ului, își vor crea outfitul perfect.”
Cam asta ar fi. Dacă nu te convinge, poate că nici nu ești foarte preocupat de treaba asta cu ”outfitul perfect”, creat într-un mod profi și plăcut, într-o atmosferă precum cea descrisă mai sus.
Comentariu beton!19
Salut Unknown. Eu sunt Rin, tipul care face de 8 ani costume pe comanda si care a facut peste 4000 de astfel de costume pana acum. Par putine, dar crede-ma ca nu sunt. Nu stiu exact la ce faci referire cand spui ca vrei mai multe detalii, insa iti pot da un raspuns general. Croiesc doar pe masura clientului si am peste 23.000 de mostre de materiale. Combinate intre ele, pot rezulta peste 100.000 de tinute, toate culorile, modele si texturile posibile. Mi-e imposibil sa pozez si sa urc pe site acest numar de “detalii”. Cel care alege sa isi faca un costum pe comanda stie acest lucru si nu are nevoie decat de numarul meu de telefon, ca sa-si faca o programare la atelier. Acolo sunt eu, ii explic, ii arat, il ajut sa faca alegerea corecta pentru nevoile si conformatia lui.
Crede-ma ca site-ul care este acum, simplu, cu cateva detalii si cu optiunea de a-ti face o programare direct de acolo, este mai mult decat suficient pentru ce am eu nevoie.
Si da, poate ca sunt amator in marketing, insa in costume pe comanda sunt chiar bun.
Comentariu beton!49
Rin pai asta zic si eu ca esti bun pe ceea ce faci si eu n-am cum sa-mi dau seama de asta. Asta-i tot ce am vrut sa zic. N-am contestat nici macar o clipa ca nu te pricepi, nici n-as fi avut cum.
Eu personal as fi vrut mai multe poze, poate putin mai in detaliu cum se deruleaza procesul si de ce esti mai bun ca altii. Daca nu te ajuta la business chestiile astea, ignora si asta e, pana la urma eu sunt un parerist de pe net, poate-mi scapa mie ideea.
Singurul motiv pentru care am comentat e ca tot ce tine de haine ma pasioneaza intr-un anumit fel, cred ca si investesc in asta putin mai mult ca altii. Si chiar apreciez genul asta de business, mi se pare extraordinar. Mi-as dori unul cu pantofi intr-o zi, cine stie.
In rest bafta, apreciez oamenii pasionati
Salut din nou 🙂
E greu sa-mi spui ca nu-ti poti da seama de ce fac doar pentru ca nu am pus niste poze in detaliu, la fel cum este imposibil sa iti dai seama de ce face concurenta din niste poze modificate in photoshop, unde toate cutele au fost eliminate “din mouse”.
Adica mai exact ce ai fi vrut sa vezi? Niste close-up-uri la nasturi, cusaturi sau butoniere?
Iti pot da cateva exemple de la concurenta, care au pe site niste poze executate impecabil in photoshop, care pacalesc crunt realitatea si au pretruri mincinoase.
De exemplu, Viggo are pe site asa: “Costume pe comanda incepand de la 1500 de lei” Realitatea e ca ala de fapt este pretul pentru un sacou si nu facut pe comanda, ci gata facut, de pe raft. Iar ei cel mai ieftin costum pe comanda il au de la 2800 de lei. Si crede-ma ca nu sunt singurii!
Eu, avand un atelier cu circuit inchis, unde se vine doar pe baza de programare si din ce in ce mai mult pe recomandare, am ales sa am un site doar de prezentare, cu poze nemodificate si unde sa gasesti un numar de telefon si o adresa.
Si crede-ma pe cuvant, lucrez la capacitate maxima de 4 ani (exceptand anul asta) chiar si cu site-ul asa cum este.
Daca lucrezi la capacitate maxima atunci orice parere e inutila 🙂
Serif, dar de ce a deformat țărișoara mea pe portofel? Ca aicea stam bine cu “portofelele”! 😉😂
Acum lăsând gluma la o parte, noi chiar suntem cumpărători de chestii “adevărate”, păcat ca suntem prea departe! Un portofel adevărat de piele (chiar fără funcția @didinei, Autorefill) te tine mulți, mulți ani. Fiu-miu tocmai ce și-a cumpărat o pereche de cizme (scurte) de firma, și a plătit o suma considerabila, dar a zis ca prefera ceva comod și trainic, decât sa își cumpere incaltari la fiecare câteva luni.
Cred ca jumătatea mea s-ar înfige in ceva bijuterii, hand made, și eventual o geanta, ceva!
Toate bune și frumoase, mai puţin partea cu „nenorocești”. Cred că astăzi ai scăpat de sub atenţia serviciului de corectură. Corect era „norocești”…
Totuși, vezi ce mică diferenţă este între a noroci și a nenoroci? Cam de o verighetă!
Comentariu beton!15
Costum bărbătesc nu-mi fac, dar niște inele mi-ar plăcea dintre cele pe care le-am văzut. Merci!
Mulțumesc pentru sugestii. Am băgat un ochi pe rapana.ro și gențile sunt superbe 💗 am primit 2 portofele de piele în urmă cu mai mulți ani, pe care le folosesc și acum și arată ca-n prima zi, nu s-au deteriorat nici de la dezinfectant 😁
Cât despre costume făcute la comandă, într-adevăr este altceva..prietena și vecina bunicii, croitoreasă, mi-a făcut un costum (taior plus fustă) pentru prezentarea lucrării de licență și îmi venea mult mai bine decât cele cumpărate din magazine (și acolo luasem exemplarele de pe manechin 😛). Îl mai am și acum și îl îmbrac la diverse prezentări. Eh, altă viață cu lucruri de calitate..
Mi-am aruncat privirea pe rapana.ro! Interesante produsele din piele ale lui Ovidiu. Iată, dacă nu vorbeați despre ei, nu aflam!
Salut, Rin,
Voiam să te întreb ceva, dar m-am gândit să nu fiu eu ăla care întreabă înainte sa gugălească, așa că m-am uitat puțin pe contul de facebook. Și pot să zic că am un răspuns la prima întrebare: poți să ascunzi o burtă fără ca tot pachetul să arate ca doi copii de 6 ani, unul pe umerii celuilalt, într-un costum de adult. Deși, din ce am văzut, niciunul din modele nu a reprezentat o provocare atât de mare ca mine.
La celelalte întrebări nu am găsit raspuns, că-s mai complexe. Prima ar fi legata de preț. Înțeleg că e variabil în funcție de mulți factori, dar îmi imaginez că trebuie să existe un average, un minim sau cel puțin niște exemple. Ideea nu e să îmi număr bancnotele de zece lei să văd daca îmi permit și vesta aia bună cu dungi albe, dar nici nu sunt în situația de a-i zice lui John sa-ți arunce teancul mediu din portiera Rolls-ului. Nu numai că ar fi lipsă de respect față de tine sa ți se arunce bani, dar și pentru că Rolls-ul e la reparat. Problemă diferită, nu vreau să discut despre asta.
Cealaltă întrebare e mai mult de planificare. Presupunând că burta nu ar fi o provocare chiar atât de mare precum îmi imaginez și că nu vei fi nevoit sa ai nopți nedormite în fața schemelor, calculând cum să tai materialul să fie “bigger on the inside”, cam cât durează toata treaba asta, câte ședințe și cât timp între ele e necesar? Nici aici nu am nevoie de un calcul exact, doar unitați de măsură (zile, saptămâni, luni) și ce cifre consideri tu că s-ar potrivi. Întreb pentru că ajung destul de rar în România și, când ajung, stau doar 2 săptămâni. Iar dacă durează mai mult măsurătorile și trebuie să vin în afara programului, sunt obligat să traversez Ungaria și n-am făcut nimic să merit pedeapsa asta.
Comentariu beton!13
@Giani Mucea, nu vrei să te pun direct în legătură cu Rin? Că v-ați înțelege mult mai rapid și mai bine.
Ba da, merci. Ideea e că am văzut link-ul către profilul lui de facebook, dar m-am gândit că întrebările astea ar putea fi de interes public și să nu răspundă omul de mai multe ori. Dar putem să continuăm pe whatsapp.
Și eu lucrez cu pielea, termin o caserolă de șorici in 10 minute.
Băi, important e că lucrezi. Fiecare la ce se pricepe. 🤭
Ce mă ? Vezi să nu-ţi rămână în gât vreun şoric 🙂
Io lucrez cu pielea de vreo 30 şi ceva de ani.
PPp Pielea p …p p porcului. Mă scuzaț, sunt pâpăit 🤪
Da’ de ce au fost afectaţi cei doi antrepenori de succes de criza pandemiei ?
Hai că pe cel cu costume pot înţelege de ce, că s-au amânat evenimentele unde trebuie să fii boboc la nunţi, botezuri, parastase… dar pe cel cu portofele şi chestii din pele de ce ? Au început românii să-şi ţină economiile la ciorap şi nu mai vor portofele sau brăţări ?
Uite o idee de la mine, gratis, pentru el. Să facă ciorapi din piele.
La primul ai intuit exact. La piele e mai complicat, probabil oamenii n-au mai cumpărat atât de mult chestii care nu sunt neapărat necesare traiului de zi cu zi. Mă rog, altă explicație nu am.
Ciorapi, da, sau să dezvolte un picuț și secțiunea aia stingheră, cu un singur articol. Care nu mi-e prea clar ce e, dar pare ceva destinat familiilor tradiționale și menit să încurajeze exercitarea treburilor casnice și de către bărbați. Că na, cu mâinile așa legate, câtă mâncare și curățenie să mai poată face și femeia?
În fine, în contextul de #stauacasă din starea de urgență, eu mă mir că n-a explodat acea gamă de produse!
Care gamă/ secțiune? Aia de călușe și cătușe? 😋 N-au tester-iță 😋 Oare cine s-ar califica ?😈
Păi s-ar califica dintre cei care ar participa la interviuri. Dar eu aș paria că ar câștiga un tester-iț!
Interesante informații. Voi aprofunda.
Mulțumesc Mihai și… sa ne mai dai din astea 🙂 .