Prin vară, mai pe la sfârșitul ei, am fost la o activare Pilsner unde m-am întâlnit cu Dorin, tipul care a fost ales primul Tapster din România. Am ajuns acolo, ne-a povestit omul chestii despre cum i-a schimbat povestea asta viața, cum a fost la specializarea din Cehia și despre cum bate acum țara în lung și-n lat ca să se asigure că toată berea Pilsner Urquell din spațiul carpato-danubiano-pontic este turnată corect și regulamentar în halbe, cu strat cremos de trei degete de spumă.

După ce-a terminat cu povestitul, ne-a luat pe toți (eram trei) și ne-a dus la truck-ul Pilsner ca să trecem de la teorie, la partea practică. Gen, să ne învețe să turnăm berea în halbe cu stratul de spumă despre care tocmai ce v-am povestit. Intrăm în truck, ne face omu’ demonstrația, ne arată ce avem de făcut, după care trece la aparat fratele vostru să facă prima probă.

Moment în care ce credeți voi că apare în fața truck-ului exact pe când îmi exersam talentele de tapster? Un grup de turiști britanici însetați (mă rog, cred că „britanic însetat” e un soi de pleonasm). Și cum eu eram deja la aparat, eu a trebuit să le umplu halbele cu bere.

Evident, nu-s chiar neajutorat, cred că reușesc să umplu o halbă cu bere și fără să fac un curs de specialitate sau o postliceală de profil, doar că acum situația era lejer mai delicată. Gen, veniseră niște clienți reali și ălora nu puteai să le umpli halbele pe trei sferturi cu spumă, că iese scandal. Mai ales la britanici, ăștia nu glumesc când e vorba despre bere.

Well, în aplauzele asistenței, fratele vostru a reușit cinci halbe perfecte una după cealaltă, cu trei degete de spumă cremoasă ca frișca din lapte de iac, cum scrie la carte. Bine, era pe acolo și tapsterul Dorin care striga chestii precum „ține unghiul, nu te opri, bagă mai adânc” și tot felul de astfel de îndemnuri, dar cine naiba stătea să-l asculte? Că la dat indicații suntem toți buni, da’ tot io am fost ăla care a făcut munca grea, da?

Altfel, am uitat să menționez că pe durata părții teoretice a întâlnirii, nu știu cum naiba se face, dar am reușit să înlocuiesc berea cu aer în două halbe din alea de Pilsner Urquell. Și asta fără să le scap pe jos, ci folosindu-mă de gâtleju-mi însetat. Cred că era foarte cald afară sau ceva. Sunt tentat să pun și pe seama acestui amănunt reușita ulterioară de la partea practică. Nu credeți?

Am făcut această preafrumoasă introducere ca să vă spun că berea Pilsner Urquell este bere pilsner, cea originală, care inca se fabrică după rețeta tradițională, neschimbată de 177 de ani. Datorită metodei de fabricare și a ingredientelor folosite, dacă este servită corect, Pilsner Urquell este caracterizată de o spumă albă densă și cremoasă, care păstrează prospețimea și savoarea berii. Din acest motiv, Pilsner Urquell a acordat o importanță aparte modului de servire și a lansat meseria de tapster. În 2018 această certificare a fost adusă și pe piața din România. „Tapster” este o certificare obținută de barmanii experimentați în urma unui curs intensiv de o săptămână care are loc la berăria Pilsen, din Cehia, unde sunt învațați să toarne corect fiecare halbă de Pilsner Urquell pentru a le oferi consumatorilor experiența perfectă a berii noastre la draft, de fiecare dată.

Mno, după câte ați văzut, eu n-am avut nevoie de săptămâna aia de curs, dar e posbil să fiu și foarte talentat sau ceva, nu?