Îi știu pe oamenii ăștia de vreo patru ani și trăiesc cu convingerea că au pus la punct una dintre cele mai mișto chestii din România și una dintre puținele care pot ajuta sistemul ăsta de învățământ falimentar, în lupta cu nenorocitele alea de teste PISA. Asta așa, că tot ziceam zilele trecute că nu face nimeni nimic pe partea asta.
Despre ce e vorba? Despre un instrument de testare la română și matematică, unicul de genul ăsta din spatiul carpato-danubiano-pontic. Și zic „unic”, pentru că mai există site-uri unde poți sa dai teste, dar un instrument atât de complex precum BRIO, cu siguranță nu mai există.
Dacă ai copil la școală și te interesează cât de cât viitorul lui, probabil deja te întrebi pe ce mă bazez când spun asta. Păi, fii atent aici pe ce:
- testare robustă, serioasă, raportată la programa școlară, la română și matematică;
- se adresează elevilor din întreg ciclul de învățământ, clasele 1 – 12;
- vine și cu niște EXTRA teste de: inteligență, personalitate, stiluri de învățare, inteligență emoțională etc
- biblioteca de items, la matemtică, este echivalentul a 40 de culegeri (aici am înghițit în sec și m-am îngălbenit un pic la față, mie cuvintele „culegere de matematică” îmi stârnesc încă frisoane reci și vertij);
- îți monitorizează progresele. Adică știi în permanență la ce nivel ești, în plus, dacă vrei, te poți testa doar la anumite capitole (cele la care ești deficitar) și poți să sari peste cele pe care deja le visezi;
Mno, cam astea ar fi și toate sunt accesibile pentru imensa sumă de 25 de lei/ lună. Bani de care-ți poți testa lunar copilul la matematică și la română.
Da, știu, nu suntem obișnuiți să plătim abonament pentru educație, învățământul trebuie să fie gratis în țara asta, că de-aia am murit la revoluție. Well, păi cel puțin la nivel teoretic a tot fost gratis (numai cine n-are copil la școală nu știe că „gratis” ăsta înseamnă de la câteva sute de lei pe lună în sus) și uite că n-a produs nimic bun.
Iar pentru părinții care-și dau copiii la meditații, din punctul meu de vedere devine obligatoriu să-l testezi cu un instrument de genul Brio. Pentru că, dacă tot dai niște sute sau mii de lei pe lună pentru pregătirea lui, cred eu c-ai cam vrea să știi care e nivelul real al copilului. Ca să nu mai spun că, dacă aș fi profesor, aș folosi Brio din proprie inițiativă, tocmai ca să am ce să le arăt părinților la modul concret și precis, treabă la care sistemul de raportare al lui Brio n-are cum să se înșele pentru că EXACT pentru asta este gândit și dezvoltat.
Apropo, Dragoș Iliescu, fondatorul BRIO, printre alte chestii cu ștaif, este membru și în comisia care administrează și etalonează la nivel global blestematele de teste PISA. Dar, dincolo de asta, e un super-tip și un om incredibil de inteligent care are nebunia să creadă că chiar poate schimba ceva în ceea ce privește viitorul copiilor noștri și al învățământului românesc. De-aia zic că probabil e nebun.
Nfine, sfatul meu e să intrați pe site, să vă jucați pe-acolo până vă prindeți cum funcționează (prima săptămână de utilizare e moca sau aproape moca, în sensul că vă costă UN LEU), după care să investiți liniștiți glorioasă sumă de 25 de lei lunar (undeva sub prețul a două pachete de țigări) în copiii voștri și să-i testați la cele două materii care ar trebui să fie baza învățământului românesc: română și matematică.
Ah, să nu uit, tocmai pentru că trăim în țara în care trăim, Brio are și teste pe modelul celor de la evaluările naționale și BAC. Ca să știe bieții copii cum stau și ce naiba mai trebuie să învețe sau să repete.
P.S. Dacă găsiți ceva în neregulă pe site, dacă nu funcționează ceva sau dacă dați peste bug-uri, semnalați cu încredere în comentariile de la acest articol. Le voi spune oamenilor c-am scris despre ei, deci vor monitoriza atent tot feedback-ul vostru.
Le-am trimis puberilor. Cu sugestie de finanțare din bursă. Abia le aștept reacțiile. 🙂
Comentariu beton!29
Adică le dai de muncă și le mai ceri și bani? Mi-a părut bine să te cunosc.
Brio le cere, nu eu. Dar au antrenament deja de ani buni cu participatul financiar la asigurările lor de studii, plus cumva agrearea faptului că educația e bine să fie în top priorități. Am încredere că voi fi bine. 🙏
Comentariu beton!20
@Anduta,
Dezvolta subiectul daca vrei. Ma intereseaza experienta educatioanala a cat mai multor parinti.
Iona, nu prea văd ce-aș putea să dezvolt, mai mult decât faptul că toți membrii familiei credem în valoarea educației și a prioritizării investițiilor necesare continuu în această zonă, indiferent că e vorba de copii, sau de noi, adulții.
Comentariu beton!13
Sincer? De azi dimineață mă tot abțin să îți comentez, dar observând că mai sunt și alții interesați, îndrăznesc să te rog și eu să dezvolți cum ar putea un copil să participe financiar la … ce zici tu acolo. Îs tare curios.
Habare, din bursele școlare in primul rând (la ei e vorba de cele obținute în urma olimpiadelor de greacă). La ei la școală se încasează cumulat, de două ori pe an și se adună uneori sume frumușele și chiar mărișoare.
Și până la burse erau banii proveniți din generozitatea rudelor, în special a bunicilor, care acum se adaugă. Evident că o parte și-o păstrează (undeva la maxim 100-200 lei) dar restul se depun la ce-am zis eu acolo.
Comentariu beton!13
Anduțo, tu chiar vrei să bei apă la bătrânețe? Nu s-ar zice 😋
Când eram prunc, banii mei erau banii mei !!! Între timp am cunoscut femei … d’astea ca tine, stăpâne pe fonduri străine 😋 Rușine!!!
Cum Doamne iartă-mă să iei fondurile copiilor? Oricum te respect că nu le bei alocația și le susții educația!! Ajută-i și învață-i să îi cheltuie responsabil pe mici plăceri… ale lor!!!
Bre Habare, banii ăștia ai lor sunt ai lor, pe numele lor, doar că în viitor. La timpul prezent ne putem ocupa noi de diverse finanțări necesare, dacă vor dori musai schimbări suntem deschiși la discuții, analize și modificări, deocamdată așa stă treaba.
Și na, ce pot să zic, sper să nu-mi fie sete la bătrânețe. 😛
PS haha, acum văzui și later edit-ul. Ori nu m-am exprimat eu bine, ori nu m-am făcut înțeleasă cum trebuie .🙂 Stai liniștit că au pe ce să exerseze și cheltuirea responsabilă pe mici plăceri.
Al nostru, ăl mai mic, adună, fără olimpiade, alea-s bașca, vreo 1000 de euroi pe an. Dar sunt banii lui, hotărăște singur ce face cu ei, cheltuielile pe creșterea lui, inclusiv cel legate de educație, sunt treaba noastră, nu ne-o făcut cerere să se nască.
Mulțumim, distribuit!
Ah, tu ai ieșit din target. Dar apar nepoții acuș. 😛
Graba strică treaba, la mine-n curte! 😀
Parcă e după tine. 😀
Ieri erai Santa … azi ești klar Grinch😜
Tu realizezi că acum în prag de vacanță ai uneltit împotriva copiilor, a ?
La dreapta și înfricoșătoarea judecată sigur o să primești o integrală 😋
Comentariu beton!44
Păi ăsta e cadou pentru părinți. Știi cum zic?
Hmm..bună idee (pentru cine are de ăștia micii).
Eu cred că o să creez un instrument de testare de…profesoare. Să testez niscaiva…Dar nu onlain, că nu vor fi teste teoretice…
Condiții de inscriere? Păi, se trimite întâi data personală a nașterii, în format conform cu buletinul, la care se atașează 2 poze față-verso, cap-călcâi. Nu vă înghesuiși, vă rog, e loc pentru toată lumea ! Pe rând!
Comentariu beton!19
Eu credeam că ai deja așa ceva! 😉
@Victor, corect, dar ăla e al doilea instrument 🙂
Să-mi zici și mie când începi testările. Mă interesează pe partea… ăăă… economică.
@ananas vezi că e o păcăleală cu profesoarele, sunt pățit
mai bine îți cauți din privat sau rămâi singur
să nu zici că n’ai știut
Interesant… Mersi!
Azi îl studiez…investiția în copii e singura care merită din punctul meu de vedere.
O să-mi mulțumești.
Mulțam! Deja știu cum mă distrez în weekend!
Tu sau copilul? 😀
Vedem, analizăm, decidem… Deocamdată fac planul de bătaie
Alooo, nu da în copil. :))))
Nu dau bre, ce-ți veni!!! Eeee… Păi așa mă știi tu?
Râdeam de „planul de bătaie”.
Fii-mea nu a făcut niciodată meditații. Am făcut împreună niște lecții ca s-o învăț cum să gândească singură, iar cu o lună înainte de examenul din clasa a 8-a am trimis-o la fostul ei prof de mate să o evalueze.
Acum, având în vedere că profesorii buni sunt atât de rari, sistemul ăsta de testare mi se pare super fain.
Am să-l recomand colegelor și prietenelor care încă au copii de școală.
Chiar te rog. Or să-ți mulțumească.
Foarte tare!
Cred că testele sunt utile și pentru părinții care își doresc să-și ajute copiii la teme.
Da, da, da. :)))))))
BIne ca s-au terminat scolile in casa mea, amin!
De fapt, ce zic io? Omu’ tocmai e la niste cursuri la Bucuresti … cred ca-l testez maine seara, cand o veni.
Comentariu beton!19
Io zic totuși să-l testezi la alte materii, nu la matematică și română. 😛
buna idee! nici nu m-as fi gandit 😆
Comentariu beton!17
Ai grija, cursurile astea au de obicei testări incluse. Lasa-l sa se întremeze putin. Chiar asa, test după test? Parca ar fi in sexiune, pardon sesiune. 😀
Comentariu beton!18
Dacă o mai fi peste vreo 10 ani, l-om încerca și noi.
eu sunt obsedat de istorie, a fost unu din motivele pentru care am dat la academia de poliție
asta ca să nu ziceți că sunt obsedat numai de sex
Comentariu beton!31
Mi-a sărit inima din piept când am citit „eu sunt obsedat”. :)))
@tata vasilescu m’ai învățat minte
trebuie să scriu numai calitativ
sau amuzant 🙂
Comentariu beton!28
@Toni, io zic sa impacam capra cu varza si sa spunem „obsedat de istoria sexului” sau „Sexul e istorie”.
Comentariu beton!16
@un sas am văzut multe documentare bbc cu corpu uman și istoria sexului
dacă scriu iar de sex, stăpânu blogului mi le va șterge
deci fără sex momentan
Comentariu beton!18
@Toni,
Ia-ne ușor și zi-ne pe rând obsesiile tale. Câte una la 2 zile, nu mai des, că ne dai palpitații la inimă 🙂
Comentariu beton!15
@laura: hai că vă iau ușor
cu alifie sau fără alifie? 😅
Comentariu beton!18
Bazil, tu vrei să nu mai fumez?
Nu așa de mult. 😀
1-2 pachete /săptămână e mult?
Noi folosim testele Comper, dar cred că vom încerca, măcar fiindcă sunt un bun antrenament.
Tiberiu, minunat că folosești Comper. Încearcă și BRIO și compară-le. Dacă ți se pare mai bun Comper (și ai argumente valide), ai o cutie de eclere de la noi.
Comentariu beton!15
Alooo, eclerele trebuie să treacă pe la mine, să validez calitatea.
Ehh, dacă e pă eclere mă bag și io. Da’ din 20 20 … adiq după vacanță!!!
Ps. Să fie cu ness … de la Constance 😜
:))))) O să probăm, dar din prezentarea maestrului Mihai, pe care ăl cred, nu l-am prins cu șoalda, clar sunteți mult mai complecși, acolo avem doar mate, literatură și gramatică, pe care juniorul le consumă într-o lună, de obicei vara, așa că am scăpat de-o criză diabetică, adio eclere, și vom avea teste pentru tot anul.
@BRIO, dacă-i pe eclere la schimb, fac și eu Comper. De fapt, pot să fac orice. Mai ales ca acum sunt membrul vostru.
Am mai scris pe aici: copilul meu e de zece. Pe cinstite, cu olimpiade și tot tacâmul. Este workoholic în ce privește școala. Daaar asta nu înseamnă că eu, mama ei, nu am emoții pentru evaluarea națională. Am văzut, de atâția ani în învățământul românesc, subiecte la categoria „Asta nu am făcut la școală.” Nu cred că cei care concep subiectele țin cont mereu de programă. La fel, nu cred că toți profesorii fac ceea ce trebuie la ore. Deeeeci, plarforma respectivă ar trebui să fie folositoare tuturor celor implicați în vreo evaluare.
Chiar dacă nu mai am pe cine testa, mi-am aruncat ochii pe platforma BRIO.
Ce am remarcat și mi-a plăcut foarte mult acest lucru, au și teste de interese vocaționale, care chiar mi se par foarte importante.
Cunosc foarte bine, adolescenți de clasa a XII-a, care habar nu au spre ce facultate se îndreaptă și care probabil vor alege pe criteriul fac ceva să am și io o diplomă. Ceea ce nu e chiar în regulă. Sper ca pe lângă testele de nivel, să fie accesate și acestea, care nu îți arată neapărat calea dar măcar te dumiresc că anumite arii ți se potrivesc mai bine.
Ah, da, corect, am uitat să zic și despre astea.
Apropo de testele de interese vocaționale, eu pe toți patru i-am sfătuit așa:
Lăsați banii, dacă faceți bine ceva vin și ăia, inerent, gândiți-vă ce vă place cel mai mult și mai mult să faceți, pe ce pasiune cheltuiți bani ca să o practicați și de acolo alegeți-vă cariera, dacă vrei să fiți fericiți.
Comentariu beton!15
Eu încă mă chinui să mă înscriu. Primesc eroare 403. Am încercat înscrierea cu ambele adrese de email: gmail și yahoo.
O fi copilul prea deștept și providența refuză să dau banii ăștia? Hmmmm..😜
Când îți dă eroarea?
Bună, Elena,
Primul pas e cel corect: vrei să testezi cu BRIO. NU mai e mult :). Hai să încerci încă o dată, aici: https://brio.ro/inregistrare să îți faci cont și apoi, în contul tău, să alegi abonamentul și să plătești. Dacă nu merge, sigur e de la noi, nu de la copilul tău. Dă-ne un mail pe [email protected] cu exact printscreen-ul paginii cu eroarea și rezolvăm.
Ha! Iată, @Eleno, direct de la sursă. 😀
@BRIO, mulțumesc pentru răspuns.
Pentru binele copilului meu😜, incerc să urmez pașii menționați de voi. Revin imediat cu răspunsul.
Functionează. Ați făcut o mamă fericită.
Mulțumesc!
Acum să vedem și copilul fericit după teste. Serios, asteptăm feedback. Mulțumim și baftă!
@BRIO, e la școală acum. Testăm diseară și revin. Mă bazez pe voi c-o să mă iubească în continuare.
Comentariu beton!16
Recomandare buna, share-uit la rubedenii. Multam, Mihai!
Mulțumesc, @Mihai, pentru recomamdare. Testez și eu. Dar mai prin ianuarie – februarie. Acum se apropie vacanța, serbări, Moș Crăciun, cadouri, chestii d-astea…. De ce să-i stric copilului buna dispoziție? Sau de ce să mi-o stric pe a mea? 🤣🤣
😀 ai și tu dreptate. :)))
Inceput testarea. Pe scurt, până acum a decurs cam așa:
Întrebarea 1
Copilul: dar de ce nu este cerința ca la școală?
Părinte (adică eu): pentru că este altceva
……..
Întrebarea 14
Copilul: nu ne-a predat așa ceva și nici nu ne-a explicat.
Părinte: dă caietu’-ncoa! Verificat temeinic caiet și manual. Are dreptate tânărul… Plm, treci mai departe
…..
A fost și altele care mă fac să cred (nu că n-aș fi convins) că învățământul este iremediabil la mii de ani lumină (stinsă) de ceea ce trebuie.
Dar, ca o concluzie, tânărul este încântat de platformă, așa că abonament sigur!
Comentariu beton!15
Foarte tare. Mulțam pentru feedback.
Intru si eu chiar daca nu mai suntem in tara de vreo 3 ani.Nu ne mai intoarcem dar fiul cel mare scrie si citeste draga noastra limba materna si nu i-ar strica exercitiul.Cum aici studiaza in limba engleza si polona tare imi este teama sa nu uite..so multumim de sugestii stiu ce va face al mare duminica 😁😁😁 si in cele 2 sapt libere pana in Ianuarie..oricum se plange ca nu are teme..
Îţi place sau nu: 0 0
Cu tot respectul, Mihai, dar ești pe lângă, și-ți explic de ce (poate vei fi de acord și-mi vei da dreptate):
1. Dacă te interesează vreun pic viitorul copilului tău, militează pentru industrie serioasă autohtonă (din orice sector, din orice arie), să nu mai hoinărească în căutarea unui servici la case mari, unde nici ăia nu și-ar da copiilor lor să muncească.
2. Dacă te interesează vreun pic viitorul copilului tău, fii activ în așa fel încât să nu se agațe băiatul sau fata ta de un descendent din familiile de securiști și comuniști din eșalonul doi. De ce să murdărești neamul cu paraziți mostruoși care au comis crime împotriva propriului neam și țară?
:)))))) Rilache, și ce-ai scris tu, negăsitul de muncă și găsitul de pereche-copil de fost, nu i se poate împlânta la un copil fără șicolă, nu?!
CĂ CAM asta scrii tu!
Am promis că revin cu feedback, așa că am revenit.
Am ales testele de matematică pentru clasa a V-a. Mai exact algebră și geometrie.
Atât la testele de geometrie, cât și la cele de algebră, au fost câteva exerciții pe care nu le-a putut efectua pentru că programa școlară este cu mult în urmă.
Ce i-a plăcut cel mai mult? Că sunt teste grilă, fiecare având patru variante de răspuns din care doar una este cea corectă. Nu i-a plăcut că nu poate afla pe loc dacă a răspuns sau nu corect.
I-a mai plăcut că platforma este atractivă și că primește „nota” în câteva minute.
Detalierea rezultatelor este extrem extrem de mișto, mai alea că îți este menționat și ce s-a urmărit. Care sunt cunoștințele și competențele urmărite de fiecare capitol și subcapitol de exercitii.
@BRIO, am citit că un test odată încheiat, nu poate fi reluat.
Dat fiind faptul că sunteți cu mult înaintea programei școlare, mi-aș dori să aibă posibilitatea de a reveni asupra unui test nefinalizat pe motivul menționat de mine mai sus. Lipsa predării.
Și ar mai fi ceva, ca un sfat personal, legat de alegerea variantei de răspuns. Dacă a ales varianta corectă, cred că ar fi perfect dacă ar fi semnalizată cumva chestia asta. Mă uitam la el că era debusolat. „Am făcut ok?” „Nu știu, vedem la final”. Dar nici la final nu afli ce ai facut corect și ce nu.
Copiii ăștia, mai mult decât orice, au nevoie să știe cum fac lucrurile. Indiferent că le fac bine sau rău. Să fie felicitați/corectați pe loc. Au nevoie să afle atunci. În secunda imediat următoare. Timpul nu mai e de mult punctul forte al acestor vremuri.🙂
Vă felicit încă o dată pentru inițiativă! Jos pălaria!
Comentariu beton!11
👍 dacă e sâmbătă… e Elena 🤗
Mulțumesc, @Eleno, le zic să se uite aici.
Elena, am citit ce ai scris. Mulțumim pentru feedback, e fain să avem confirmări că testele sunt de folos. Legat de ce spui tu, feedback-ul „pe loc” fie motivează, dacă e bun, fie demotivează, dacă nu e bun. Noi considerăm la feedback-ul la finalul testului e OK; dar ne vom mai gândi la acest lucru. Putem face și un compromis, anume să îi arătm la finalul testului complet parcur exercițiile greșite.
Legat de programa școlară, așa e: vom încerca să facem capitolele testate mai mici, astfel încât selecția subiectelor pe care le testezi să fie cât mai fină.
Încă o dată mulțumiri pentru feed-back.
@Domnilor, :)))) vă mulțumesc pentru receptivitate!
Să aveți o noapte de vis!
@BRIO „arătm la finalul testului complet parcur exercițiile greșite”
Da’ îți e foame, nu glumă 😋 Sper să nu te atingi de eclerele alea…
Doar cu un „s” nu ne-a trecut foamea. Mai e loc de eclere 🙂