Poate o să ziceți că n-am toți boii acasă, dar m-am cam bucurat când am primit invitația celor de la VEKA ROMÂNIA să merg pe șantier și să montez ferestre, pentru că era prima oară când participam la un proiect în cadrul căruia se construiește pe bază de voluntariat și eram extrem de curios ce-o să găsesc la fața locului.
Proiectul se numește BIG BUILD și are ca scop construirea a zece case pentru zece familii din Vaideeni, Vâlcea, sat peste care au trecut două rânduri de inundații nasoale. Primul în 2014, al doilea în 2018. Dar partea cea mai interesantă vine abia acum: cele zece case se vor ridica în exact cinci zile. De aici și curiozitatea, voiam sa văd cu ochii mei cum naiba se poate așa ceva. Și-am fost, și-am văzut.
În primul rând, mi s-a părut foarte-foarte mișto vibe-ul de pe șantier. Oamenii ăia, voluntarii, munceau cu zâmbetul pe buze, la propriu. Erau mulți, nu vă puteți imagina ce mulți erau, și toți se aflau acolo pentru că-și doreau să fie, iar asta se simțea în absolut tot de făceau. Știți senzația aia că faci lucrurile de plăcere, nu pentru că te obligă cineva? Ei bine, despre asta vorbesc, asta se putea vedea cu ochiul liber de pe Lună. Mi-aș dori pentru voi să puteți trece pe-acolo, să-i vedeți, ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc.
În al doilea rând m-a uimit ce bine era organizat totul. Pentru că s-o lucra cu voluntari, dar la fața locului sunt și profesioniști care-i îndrumă și le spun ce au de făcut, că nu oricine știe să ridice o casă. Iar ritmul de lucru este absolut dement. Cât am stat noi acolo la una dintre ele deja se finalizaseră izolația exterioară și acoperișul, deși când am ajuns nici nu fuseseră începute. Când am plecat, aveau până și ferestrele montate, că, na, doar de-aia ne-am dus.
Să vă mai spun și că la una dintre case muncesc exclusiv voluntari din Canada, USA și Noua Zeelandă? Oameni care nu numai c-au vrut să vină în România și să muncească pentru niște necunoscuți, dar, pe lângă că și-au plătit singuri drumul și cazarea, au mai adus și niște sume de bani strânse prin campanii de fundraising. Cum vă sună asta? Că mie mi-a picat fața când i-am văzut și mi s-a povestit ce-i cu ei pe acolo.
Revenind, după cum spuneam mai sus, în total vor fi zece case pentru zece familii. VEKA ROMÂNIA, ca parte a proiectului BIG BUILD, are responsabilitatea montării ferestrelor, în număr de 42. Ferestre care deja au fost montate ieri, la câteva dintre ele contribuind și fratele vostru împreună cu echipa de șoc deplasată de la București.
Evident, sper că vă imaginați că nu ne-au lăsat de capul nostru, ferestele alea trebuie să dureze totuși în jur de 50 de ani, ne supravegheau niște cetățeni specialiști de la VEKA, niște băieți pentru care să monteze ferestre părea mai simplu decât deschid eu o pungă de alune. Mi-aș fi dorit să vedeți și asta, cum a venit transportul cu ferestre și în nici două ore erau montate toate 42, deși tâmplăria venise separat de sticlă. Când io vă spun că ritmul era absolut nebun.
Pe scurt, mi-a plăcut atât de mult ce fac oamenii ăia acolo încât deja i-am anunțat pe organizatori că la anul vreau să fiu voluntar. Să stau o săptămână întreagă pe șantier și să muncesc cot la cot cu ceilalți, nu să merg doar să ma duc la montat de ferestre. Deja știu unde se va construi în 2020, dar nu știu dacă am voie să și scriu asta.
Mno, ce-aș putea să mai zic? Jos pălaria pentru toți cei implicați în proiect. Le urez familiilor care se vor muta în case să apuce să verifice personal cum e cu cei 50 de ani de durabilitate ai ferestrelor. Pentru că un lucru e sigur: având în vedere unde au fost amplasate noile case, nu mai are cum să le afecteze nicio inundație. Iar al doilea potop nu cred că mai vine, nu de alta, dar nu mai avem un Noe.
Ah, să nu uit să vă mai spun ceva. Am văzut unde locuiesc în momentul ăsta, adică exact acum când voi citiți, cei care urmează să se mute în casele construite pentru ei. Oamenii ăia trăiesc în niște containere, aflate fix la intrarea în șantier, fără apă curentă, fără căldură, fără curent, fără nimic. Și stau așa din 2014, deși legea spune că in containere ar trebui să locuiască, provizoriu, între 3 și 6 luni de la dezastrul natural care le-a distrus casele, după care statul român ar trebui să găsească o soluție pentru ei. Dar, după cum probabil vă imaginați, statul român n-a găsit nicio soluție.
De când i-am văzut și mai ales de când ni s-a explicat de câtă vreme locuiesc în condițiile alea, o singură întrebare mi se tot repetă în minte: dacă nu exista proiectul BIG BUILD câți ani mai stăteau în containere amărâții ăia?
Mihai la ceea ce voi scrie eu acum mă aștept la MULTE degete roșii și replici acide dar nu pot să nu întreb daca demersul asta super are loc tot pe locul unde a trecut apa acum 5 ani? Sper ca nu. Că atunci ești entuziast de pomană. Altfel…Felicitări!
@Victor, omul a precizat că NU! Exact la asta eram și eu atent!
@Victore, tocmai tu? Am scris clar în text despre asta.
Iertare atunci. Am citit / scris în viteză.
Repet: Iertare! Vreau si blog, trebuie și muncă. Promit că nu mai fac!
Nu e nevoie să promiți nimic. 😉
@Victor, cu scuzele nu ridicăm țara asta! La anul, voluntar pe unde se poate să fii! Să ceri și cască ! 🙂
Comentariu beton!17
Chiar. @Victore, la anul vii cu mine pentru treaba asta. 😀
În ce perioadă? Ca asta cred că poți dezvălui.
@VictorR, mereu e în aceeași perioadă, la început de octombrie.
La anu’ în octombrie ? pfff, tocmai atunci am ceva important de făcut că altfel veneam şi eu 🙂
O intrebare mai buna este: are Veka actiuni pe bursa la Schweighofer, ăia de ne taie padurile de ne vin inundatiile mai frecvent decat ciclul la femei?
Adica, bine mai sarakilor, na-vă de-aici 10 case moka, noi am facut profit gros de pe urma prostiei conducatorilor vostri, luati niste firimituri, nemancatilor oropsiti de transnationale hraparete!
Cica ăsta e voluntariat pentru cineva care n-a aflat de Salva-Viseu, Bumbesti-Livezeni, barajul Bicaz, adica ceva cu adevarat grandios si de interes national.
Astept si un articol cu titlul: Am fost la ecologizarea Romaniei prin barbierire a padurilor, actiune organizata de niste oameni „de bine”!
Se dezbate încă. Ce zici?13
@Scooby-Doo, inițial n-am vrut să-ți aprob comentariul. După care m-am gândit mai bine. Pentru că toți cei de pe aici au dreptul să știe că oamenii ca tine există, sunt printre noi. Sincer, când citesc astfel de comentarii îmi vine să las naiba și blog și tot. Care e secretul? De unde reușiți să vă alimentați cu atâta răutate și ură? Aveți vreo rețetă specială? Gizăs fucking craist!
Dar știi ce mă întristează cel mai tare? Că ești femeie. Aș fi vrut să mă uit la fața ta când îi vedeai pe copiii amărâților ălora muncind. Îi am în poze, dar nu mi s-a părut corect să-i pun pe blog. De fapt, nu, n-aș fi vrut să mă uit la fața ta, nu vreau să am de-a face cu oameni ca tine nici măcar la nivel de contact vizual.
Scooby, ai un vot de la mine,gândești realist, deși vad că rezistacii de pe blog te-au taxat! Asta e adevărul!
@Faiantaru’, mi-era dor de tine. Cum mi-e dor de toți oamenii cu vieți triste și plini de ură pe care-i cunosc. Nici ție n-am vrut să-ți las comentariul, dar era păcat.
Te inseli dramatic! Unde vezi tu ura e de fapt o constatare „la rece” a situatiei de fapt. Tu esti cazut in extaz ca o transnationala care face profit enorm de pe urma băștinoșilor(care suntem), face o actiune de PR si ….hip, hip, hurrey, si hare krishna!
Te duci prea repede dupa fenta, hai sa tratam cauza, nu doar efectul, te mira ca unii oameni se gandesc si la ce anume a determinat inundatiile catastrofale care-au dus la durerea si nenorocirea acelor amarati ai sortii?
Ceea ce face Veka e doar un paliativ, repet, de PR, nimic mai mult, hai mai bine sa iesim naibii in strada ca sa nu se mai taie padurile din Romania de niste corporatii, ca sa nu mai fie nevoie de asemenea „gesturi de caritate gratuita”!
@Scoby-Doo, ooooook. Scuze, e vina mea, nu mă mai învăț odată minte să nu mai bag în seamă cetățenii cu opinii ferme.
Încă unul/una care dă vina pe corporații pentru toate relele din țara asta. Decât să ieși în stradă pentru pădurile tăiate mai bine ai ieși în stradă pentru un parlament competent care să dea legi eficiente și să se respecte acele legi.
Că orice corporație, oriunde s-ar duce, se supune legilor țării gazdă.
Nu corporațiile sunt de vină, ci legislația, corupția și mafia. Iar astea sunt autohtone și bine înfipte.
Fermitatea n-a facut rau nimanui, e chiar o calitate majora care lipseste multor romani care prefera sa băltescă in contradictoriu sau jemanfișism!
Doar ca unora care se excita la un clip publicitar cu Șora in rol de martir anti-comunist chiar nu le vina sa creada asta!
Tre jenant!
@Scooby-Doo, așa e, sunt un jenant. Auzi, o să te rog ceva ce-am mai rugat pe mulți din ăștia care vin să-mi dea MIE lecții fără să fi făcut nimic în viață. Ia dă tu un search pe google după numele tău, după care dă și după al meu. Atât. Pwp.
@laura- eram sigura ca apare si #resist in prime-time, ca sa abereze aiurea! Legea exista, Parlamentul a decis bine, doar ca nu se poate aplica din cauza de mafiotisme cronice, inspectorii silvici sunt impuscati mortal de asasinii angajati de taietori(sunt sute de anchete pe aceasta tema) , procurorii se cacă pe ei de frica, presedintele se fotografiaza cu CEO-ul respectivei transnationale colocvial cat si prieteneste, tot Dragniiia e de vina, clar!
Vezi, cand pleci de pe loc cu otomobilul din dotare, dupe ce bagi in viteză, e o maneta pe care musai s-o tragi spre podea, adica spre „in jos”, numita frăna de mână, vezi ca are in cap si-un buton pe care trebuie sa-l apesi, hai ca nu e greu, chiar si o blonda ca tine ar trebui sa inteleaga!
@scubi-du,
Mă simt de-a dreptul vedetă că m-ai căutat pe net și-ai găsit glumițe de care să te legi într-un mod ieftin și stupid (ai făcut grădinița, așa-i? se cunoaște) 🙂
Mersi de indicații, o să țin cont, fără ele aș fi pierdută.
Scooby, și ce propui sa facem? Hai să ne concentrăm toți pe mafia lemnului, iar cei afectați direct și atât de dur, precum oamenii aceia, să rămână de izbeliște?
Pe 3 noiembrie e marș pentru păduri, înțeleg că se cere modernizarea de urgență a Sumal și a aplicației Inspectorul Pădurii, normal că e super important să se iasă în stradă masiv pentru a avea șanse să se rezolve ceva, sau măcar ca lucrurile să se miște în direcția corectă. Dar e la fel se super important ca și acțiunile acestea de le zici paliative să se întâmple, și multe altele, de altfel. Că la ce dezastru e in țara asta la toate nivelurile, orice inițiativă și acțiune constructivă sunt mai mult decât binevenite. Constatările „la rece” or fi și ele utile, nu zic, dar chiar nu cred că așa cum ai făcut-o tu astăzi.
@Mihai-chiar am facut ce mi-ai recomandat si….Wow, supercalifragilistic, chiar ma gandesc la o statuie, ceva, un monument din bronz!
Economia productiei agricole si lucrezi in IT?
Si-i mai injuram pe ministrii care n-au nicio competenta in domeniu, dar vrem o tara ca afara cu cetateni care lucreza in absolut orice decat meseria pentru care s-au pregatit in facultațuri.
In rest, e bine cu scuteala pe impozitul pe venit dată de Ciuma Rosie pt. it-istii sufletului??
Si, nu stiu cum sa-ti spun, dar sa ceri o validare a valorii proprii din partea Google mi se pare hipsteristic cât si de prost gust!
Se vede clar ca unii chiar traiesc in Second Life, FB-ul, Instagramul si alte cacaturi de acest gen i-au transportat in alta realitate.
Si, nu, nu dau lectii,ca nu-s profesoara, ci doar inginer in constructii civile si care ce sa vezi, chiar lucrez in domeniul pt. care m-am pregatit atata amar de ani, si-am si proiectat si construit vreo 50 de poduri, viaducte, aductiuni, consolidari, terasamente, ca d-aia-mi dau cu parerea despre nemernicii care-au facut posibile inundatiile si alunecarile de teren din ultimii 20 de ani!
Dar, hey, cine nu e pe Google si FB nu exista, cum zicea un mare ‘telectual, mult succes cu astfel de confirmari!
@Scooby-Doo, nu ești nici inginer, nici profesoară, ești doar genul de individ din cauza căruia ți se face silă de internet și de oameni în general. Genul de individ care nu se uită în oglindă, care n-a realizat nimic în viață lui și care are o singură plăcere: să arunce cu căcat.
Mihai, nu sunt plin de ura, ci doar trist că o țară că România este populată de o populație, nu un popor, care a dat atâția nemernici care ne-au vândut străinilor! Nu mai aveți pic de patriotism, de mândrie de roman, de respect față de înaintași. Va mulțumiți să fiți slugile multinaționalelor, de viață bună și fără griji și considerați că v-ați făcut datoria pentru societate dacă ați făcut câteva zile de voluntariat! In rest validați și votați 360 zile din an pe globaliști și pe slugile lor. Iar că om cu multă experiență în construcții, îți spun că în acest domeniu ce se face ușor, puțin durează. O casă ieftina construita din placaje are o durată de viață scurtă. E bine că se face ceva pentru amărâții aia, dar doamne ferește de alte fenomene meteorologice. In rest, viață bună tuturor, ați scăpat de PSD, inamicul public Nr. 1, aștept pe globaliști sa salveze România! Știți voi, cu tăieri de salarii, dat afara de bugetari, abia așteaptă corporațiile să-i sclavageasca pe minimul pe economie! Și mai astept pe unul că ciolos sa dea sute de milioane ajutor multinaționalelor, nu întreprinzătorilor români!
E un lucru bun pe care l-ai precizat în articol: și anume că NU s-au construit casele ÎN ACELAȘI LOC, pe unde trece viitura! Cum se făcea până acum, prin diverse zone afectate.
Felicitări pentru implicare, felicitări oamenilor care se mobilizează și felicitări pentru timpii record de construcție.
Vă dați seama că, dacă cineva și-ar dori să facă un oraș prosper și frumos în timp foarte scurt, cu o organizare bună, s-ar putea întâmpla asta? Dar nu, noi avem partide…
Comentariu beton!34
Poate la chinezi … aia cu orașul prosper și biutiful😜
@Ananas, acest comentariu…
Exact cum spunea Ananas mai sus, câte s-ar putea construi…
Felicitări, Mihai.
:*
Zic ca din banii care s-au dat ca spaga zilele astea ca sa treaca/sa nu treaca motiunea de cenzura puteau face un satuc de case la standarde destul de ridicate.Aș zice ceva catre hahalerele de actuali politicieni cu supt si materii fecale dar na, nu poluam frumosul blog.
Parcă mai e nevoie să-l poluăm noi. 🙁
Eu sper ca cele 10 familii să aprecieze la adevărata valoare acest cadou. Nu în fiecare zi primești o casă la cheie. Alții n-o primesc nici într-o viață.
Felicitări voluntarilor și finanțatorilor.
Comentariu beton!21
Să știi că familiile munceau cot la cot cu voluntarii.
Făină treabă! Felicitări!
Plus că uite așa mai coboară și onlainării în noroaie să se obișnuiască cu pământul 🤗
Comentariu beton!21
Ahahahahahaaaaaa. 😀
Bravo boss! Ai avut pachetel, ai bagat ca băieții pe ziar? Ati facut si voi „cea mai tare gluma de pe șantier?”
A…casele alea seconstruiesc tot pe unde trece viitura la 4 ani?
Pachețel, bifat
Ziar, nebifat – a murit printul
Cea mai tare glumă, bifat
😀
Ahahah, dă-i, n-a citit tot.
Deci n-ai citit nici articolul, nici comentariile. 🙁
@Redoo,
Ia-l pe @Victor de mână și silabisiți textul 🙂
Comentariu beton!19
Marius M, te-ai bagat in seama, esti bun, atent la detalii…la anu sa treci sa-l iei pe Victor si sa va prezentati pe santier.
PS.vasilescule, sa dai o 🍺 ca ti-am mai facut rost de unu..
Fain, bravo. Hai că azi ai scăpat, te iert de la miștouri. 😜
Mai bine te-i duce cu tractorul ăla al tau sa-i ajuți pe oameni.Și mai vrei laude, pffff.
Ce să fac cu tractorul acolo, @Marius M, să fugăresc minioni?
Văd că nici tu nu citești cu atenție textele, nu-i a mea hardughia, am făcut și io ca tot românu’ când vede o mașină mișto, o trage-n poză. 😜
Felicitari tuturor!
Merci, Mihai, pentru articol. Ma bucur ca exista astfel de proiecte de voluntariat si in Romania.
O zi buna tuturor !
Bazil, l-ai salutat pe Oankă din partea mea? 😁
Ha?
Marketeru șef.
Fost-am colegi. Io cu el. 🙂
Tu n-(ave)ai de unde știi.
Doar mă băgam în seamă, să-mi crească numărul de posturi. Să nu mă uite lumea. LOL
Mai stăteau mult și..era să scriu „bine”. Pentru că statul e preocupat de cine cu cine se iubește și a cheltuit 164 mil lei, sârmă-n dos face fântâni și ca să nu-i obstrucționeze nimeni „opera de artă” a deviat traseul autobuzelor, tâmpitul ăsta care e primar la mine în sector vrea ca pe ultima sută de metri să pună ronduri de panseluțe în cartier. Cheltuiala asta este egală cu tot bugetul alocat primăriei, a dat niște mizerii de manuale copiilor în prima zi de școală, manuale pe care profeaorii refuză să lucreze pentru că sunt depășite.
Mă opresc aici pentru că peste tot este în țară și felicit Veka. Și pe voi participanții.
Comentariu beton!18
Ignorați ultima frază sau recitiți-o așa: mă opresc aici pentru că așa este peste tot în țară.
„Felicitările” rămân.
Fain di tăt. Bravo, Mișule.
Mă bucur mult pentru tine și pentru toți ceilalți! Se poate, se poate…
Fac voluntariat și cunosc voluntari. Trăirile sunt fix cum le descrii.
Chapeau!
Mihai, anul viitor, cand te mai duci, mai adauga un nume pe lista. Vreau si eu. Pentru ca se poate si pentru ca putem!
Dă curiozitate, in zona nu era cumva o padurecare a disparut in ultimii 10-15 ani?? 😒
a fost mâncată de iepuri
Comentariu beton!13
aoleuuu ce cauti si tu acum nod in papura…
Numai jumatate din ea dispăruse.
La montatul geamurilor tu ai fost ăla cu bolobocu’ ? Un pic mai jooos, un picuţ mai la dreaptaaa, hoop, gata. Floare la ureche montatu ăsta de geamuri 🙂
Comentariu beton!14
Maiiii la asta ma gandeam si eu ,mai ales ca acum nu stiu cate articole se vaita cat a patimit pana a gasit pe unul sa i monteze un amarat de stativ ptr televizor.Zic asta asaaa de amuzament dar daca vb serios pot zice decat felicitari tuturor ptr proiect .Se pare ca lucrurile functioneaza mai bine atunci cand doar oamenii se implica fara amestecul statului.Vorba nu stiu cui….fuck toate partidele.
De unde naiba știi? 😛
Am înțeles că erau profesioniști acolo, dar cat de atenți erau la calitatea fiecărei operații făcute de voluntari? Ca inginer perfecționist sunt oripilat de calitatea lucrărilor de construcție făcute de „specialiști”. Simțul tehnic este ceva ce lipsește cu desăvârșire unui procent de 90% din populatie, iar restul de 10% înțeleg ce și cum, dar nu pot reproduce chestiile văzute la alții. Îți spun astea din perspectiva unuia care a construit chestii destul de simplute, gen terasa de vara din lemn, iar chibiții nu înțelegeau mai nimic din ordinea operațiilor și modul de îmbinare a unor bârne din lemn. Peste drum de casa mea se construiesc case și am vizitat de curiozitate clădirile când terminaseră acoperișul, sa pot vedea structura. Nu dezastru, dar peste 5 ani sigur dezastru. In anul 2019 se folosesc in continuare CUIE la imbinarea structurii acoperișului. CUIE din alea mari, de 5mm diametru, care separă fibrele de lemn și peste 2 ani provoacă o crăpătură generala în lemnul ăla insuficient de uscat. Nu mai zic că dacă există o singură nivelă decalibrată din fabricație pe tot șantierul, totul iese vraiște, că unii măsoară într-un fel, alții cu 5 grade abatere in orice direcție și apoi să vezi ingeniozitatea românească de a potrivi erorile.
Nu știu ce să mai zic, dar munca cu voluntari de-a valma, neverificați la priceperea tehnica, mi se pare generatoare de mari fiasco-uri, mai ales că lucrările astea nu au neapărat un control de calitate strict, că sunt pentru oameni nevoiași.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Boss, dacă ar exista un campionat mondial de aruncat cu căcat, noi, românii, l-am câștiga detașat în fiecare an. Mai ales la proba de aruncat în noi înșine, am fi de neoprit, îți spun.
Io ți-am dat like pentru că îmi plac inginerii, au privirea inteligentă 😉 Container metalic vs casă cu defecte acceptabile și moka ?
Cică primăria și-a luat angajamentul branșării caselor la utilități publice.
Comentariu beton!15
@HM, io ţi-am dat unlike pentru că ai dat like 🙂
Casa bunicilor are v’o sută de ani și, nuș de ce, am senzația că specialiștii erau plecați în concediu sau ceva, cei care au construit-o s-au descurcat singuri, cu materiale locale și cu „tehnologia” pe care o aveau la îndemână. Deci cam în cât timp să ne așteptăm la un dezastru, în 5 ani?
Nu contest necesitatea specialiștilor, nici faptul că multe dintre construcții sunt făcute în bătaie de joc, doar nu pricep de ce trebuie să contestăm un proiect din inerție.
@Finch,
Înainte de a critica ceva (mai ales o acțiune nobilă ca cea din articolul de astăzi), ca un inginer perfecționist – cum te auto-intitulezi – ar trebui mai întâi să te informezi suficient despre acel ‘ceva’. Astfel ai afla că Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, înfiinţată în 1976 în SUA care a construit peste 600.000 de locuințe in peste 80 de țări.
Că:„Habitat for Humanity a elaborat un set de standarde la nivel global care reglementează spațiul și metodologia de construire sau renovare.
Întotdeauna se pleacă de la ideea simplității, a tehnicii de construire abordabile de către cei fără experiență, a implicării personale și a implicării comunității prin voluntariat local și global.”
În România, conceptul există din 1990: ‘La mijlocul anilor 1990 în mica localitate Beiuș, județul Bihor, ideea și conceptul Habitat pentru Umanitate au prins viață și în România. Fondatorul și susținătorul principal al implementării conceptului în țara noastră a fost Adrian Ciornă. După o perioadă de pregătire intensă în Statele Unite, Adrian Ciorna s-a întors în țară și împreună cu un cerc de prieteni entuziaști a organizat construirea primelor case Habitat în 1997. Un an mai târziu erau finalizate primele trei case și primele trei familii nevoiașe s-au putut muta în propria locuință nouă. La începutul lui 1999 următoarele patru case au fost gata.
S-a lucrat după principiile Habitat, cu muncă voluntară, cu materiale autohtone și după designul local. În jurul acestor case s-a dezvoltat ulterior cartierul Habitat care în prezent numără 40 de case și un loc de joacă pentru copii.
Astăzi, strada se numește oficial „Str. Habitat”.
Pentru detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Habitat_for_Humanity
Deci lucrurile nu sunt haotice, aşa cum ipotetic și eronat ți le imaginezi. Sunt bine organizate. Şi nu se compară cu situaţia de pe şantierul de peste drum de casa ta. Ca dovadă şi rezultatele: ai aici vreo 74 de pagini cu ceea ce au construit – în colaborare cu alte fundaţii – din 2009 până astăzi: http://www.habitat.ro/en/album_foto.php/page/74/?subalbum=87
@Solandi, sper că-ți dai seama că @Finch nu dă doi bani pe tot ce-ai explicat aici. El are niște opinii ferme, de nezdruncinat cu argumente din astea desuete.
@Finch, asa-i ca standardele tale de inginer perfectionist nu-ti permit sa participi la proiecte de voluntariat? 🙂
Cum m-am prins? pai se vede din ce indrugi ca esti pe langa total.
Stiu, suntem pe net si e ok sa ne dam cu parerea pt ca nu ne costa nimic. dar tot asa de bine putem fi si taxati cand o luam pe camp.
Este ca nici unul nu stati in case din astea cu structura din lemn, cu pereti sandwich din OSB si vata de sticla PRIETENOASA CU SOARECII, pentru ca vata bazaltica e prea scumpa, iar structura e inchegata cu bucati de OSB batute in cuie de voluntari, totul pus pe o sapa de ciment de 20cm grosime?
pe acilea toti din valcea? 🙂
Normal că se poate, dacă chiar se vrea. Super, bravo și felicitări tuturor celor implicați!👏
Iar pentru cei cu adevărat interesați de acest proiect „BIG BUILD”, aici au toate info necesare https://www.bigbuild.habitat.ro/ inclusiv posibilitatea să se înscrie singuri ca voluntari, când se da startul pentru 2020. Nu de alta, dar lista se mai poate pierde, reminderul sa întârzie, invitația specială să se încurce prin hățișurile mijloacelor de comunicare.
Am lucrat 25 ani pe șantiere. Eu mereu cu plăcere.
Pe bani privați se lucrează bine și organizat. La lucrările publice se pierde vremea și banii.
La voluntariat e cel mai mișto. Se lucrează cu bună dispoziție, organizat și eficient.
Sper ca familiile care se vor muta în casele alea să păstreze înăuntrul lor din energia și bucuria pe care voluntarii le-au dăruit.
Comentariu beton!15
Nu ai citit mai sus că nu e bine să lucrezi cu voluntari pentru că fac lucru de căcat ? Ca să duci o roabă cu pietriş sau să amesteci nişte mortar sau adeziv îţi trebuie oameni cu studii superioare în construcţii sau arhitectură.
Comentariu beton!28
@Shoric, m-ai uns pe inimă cu acest comentariu.
@shoric: am eu studii superioare la academia de poliție, facultatea de drept, arma jandarmi, curs de zi și cursuri de master tot la academie
experiență: curățat după vaci în finlanda vreo juma de an, la negru și vreo trei săptămâni agent de pază la carrefour în rromânia
oare m’or primi?
Comentariu beton!14
un gest frumos al celor de la veka
și anu trecut au făcut ceva asemănător
chiar mă gândesc ca dacă trebuie, să îmi iau ferestre veka
știu cel puțin că se gândesc și la năpăstuiți, față de alții
plus 50 de ani viață
Comentariu beton!14
Poze e super romaneasca … 7 insi muncesc, 5 stau si ii admira. 🙂
Noi am ajuns acolo foarte de dimineață, când aproape nimeni nu se apucase de muncă. Și poza e făcută chiar când intram pe poartă. Altfel, vezi comentariul pentru @Finch.
Bravo Mihai, felicitări tuturor celor implicați!
Știi de ce mi-e ciudă? Că în multe din astfel de cazuri – cînd oameni inimoși sar să ajute dezinteresat și să modifice în bine destinele unor semeni la ananghie – cei ajutați zic săru-mîna și apoi îi votează tot pe cei care i-au adus în situația respectivă, prin corupție sau incompetență și n-au fost în stare în 2 ani să găsească o soluție de rezolvare deși era în atribuția lor și era și o prioritate.
Altminteri, bravo vouă și sper c-a fost bun parizeru pe tabletă dacă tot ziceai că printu a murit.
Comentariu beton!26
De azi-dimineață mă gândesc dacă să bag un comentariu de acest gen sau nu. Mulțumesc, @krantz, m-ai scăpat de dilemă. Big like!
Parizeru ca parizeru, dar să vezi cum a fost slana cu ceapă roșie. 😀
@Mihaie, clisa cu ceapă face toți banii. 😛
Frumoasă inițiativă! Felicitări tuturor celor implicați. Am văzut că e un proiect mai amplu, sunt implicate destule companii mari, e ok.
Sper că te-ai distrat pe șantier și că ai învățat câteva chestii, că nu se știe când ne-or închide ăștia netul, și va trebui să te reprofilezi.😜
P. S. : Unde ați făcut WC-urile? Sau unde sunt amplasate în proiect? Sper să nu zici „afară” că mă…..pe proiectul și pe voluntariatul lu’ pește.
P. S.2.: Primar PNL sau PC, că nu se înțelege prea bine, a luat ceva ani cu suspendare. Primar PSD în funcție acum. Poate s-or trezi oamenii ăia și-or pune ștampila prin alte părți. Visez cai verzi pe pereți, nu?
Sunt case în toată regula, @Ioane, cu budă inside. Doar noi am fost în fundu’ curții. 😀
Spre lauda lui, primarul era pe șantier si muncea. Habar nu aveam de le ce partid e, dar mi l-a arătat lumea de-acolo.
Felicitări, Mihai, și nu doar ție, tuturor celor implicați în acest proiect.
Iar de 1 decembrie, să știi că la astfel de acțiuni ar trebui să ne gândim cu toții, pentru că avem cu ce să ne mândrim, ca nație, ca spirit. Chiar dacă pe difuzoare se îngrămădesc alții. Și cine știe… poate reușim să ne trezim din amorțeală, din ce în ce mai mulți.
Grozava initiativa, felicitari pentru implicare!
Sa dai de veste, anul viitor poate faci o gasca de voluntari, de aici de pe blog. 🙂
Vasilescule, dă și tu un semn din timp data viitoare! Că putem și noi să venim voluntari. E o chestie pe care am mai făcut-o, ce-i drept la scară mai mică, în Mihăilești de Giurgiu. Da’ uite, venim cu rulota acolo, ne campăm off camping, mobilizez și oameni din firma noastră iar eu pot să vă gătesc la ceaun. Ce zici? Batem palma?
O Buddha Bowl cu legume de vară și năut la ceaun alături de o salată de hrişcă şi fenicul pentru domnu’ Vasilescu vă rog, dacă se poate. Am auzit că feniculul îţi dă energie încât poţi căra un sac de ciment fără mâini.
PS, @Adina, nu mă băga în seamă, sunt sigur că ştii să faci fasole cu costiţă la ceaun din conserve, mmm, o minunăţie 🙂
URA! ADIO, Vasilica!
Uraaa ! Adio Vasilica, bine ai venit Sică Mandolină. plm, care este diferenţa ?
Salut. Am rugamintea sa imi pastrezi adresa de mail intr-un excel de-a tau, si, la anu’, daca se mai face, sa ma contactezi. Mi-as dori sa dau o mana de ajutor, sper doar sa fiu disponibil.
Nu e nevoie, am articolul aici cu toate adresele.
ăăă, @Mihai Vasilescu, ştiu că ai adresa mea de email, da’ dacă vrea cineva, cumva, să reia lucrările la canalul Bucureşti-Dunăre şi este nevoie de voluntari să nu contezi pe mine.
Comentariu beton!15