O să răspund la întrebarea din titlul parafrazând bancul ăla vechi: doar una, că restul nu mai sunt pe stomacul gol.
Treaba e în felul următor, mereu auzim în jurul nostru îndemnuri la consum moderat. Lucru care nu e rau deloc, în fond, să fii moderat O singură problemă ar fi, dacă e să mă întrebati pe mine, aproape nimeni nu știe să spună și ce înseamnă acest „moderat”. Uite, spre exemplu în cazul consumului de bere, cam care ar fi moderatul ăsta? Că toți știm că nu e bine sa bei în neștire, dar dacă e să ponderezi consumul unde trebuie să te oprești? După o bere, după două, după trei, după cinci?
La rugămintea celor de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție am făcut recent un sondaj, pe pagina mea de Facebook, având fix acest subiect: ce înseamnă consum moderat de bere? Am lăsat două variante de răspuns, ambele greșite, ca să văd dacă există măcar o singură persoană care-mi zice că niciuna dintre variante nu este corectă. Evident, deși oamenii au votat, nimeni n-a sesizat. Și pe bună dreptate pentru că, după cum ziceam, nu prea ai de unde să știi ce înseamnă „consum moderat”, în cifre absolute.
Așa că, tot la rugămintea Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, am scris textul de azi ca să rămână pe internet și să-l indexeze domnu’ Google.
Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, în condițiile unei concentrații de alcool de 5%.
Iar acum, voi primi desigur întrebarea: „dar de ce e cantitatea mai mică la femei?”. Păi uite de ce:
Alcoolul afectează femeile diferit față de bărbați în principal datorită compoziției corporale diferite și a greutății corporale medii mai mici. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corp și deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea așadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații, pentru aceeași cantitate de alcool consumată. Alte mecanisme posibile pentru a explica diferențele de gen în concentrația de alcool din sânge includ diferențele dintre metabolismul relativ al alcoolului, interacțiunea alcool-dehidrogenazei (ADH) cu hormonii sexuali feminini, nivelurile mai mici de ADH gastric și un metabolism mai rapid la nivelul ficatului la femei.
De-aici încolo se complică lucrurile. În sensul că mi-a fost pus la dispoziție un întreg studiu despre ce înseamnă consumul de bere moderat și excesiv. Dar, pentru că sunt convins că n-o să stea niciunul dintre voi să citească aici un studiu documentat despre efectele consumului de bere, facem așa: îl trimit pe email oricui mi-l cere în comentarii.
Până atunci, o să mai zic doar atât:
Adulții care își limitează consumul de bere la unul sau două pahare pe zi prezintă un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și demență. În plus, berea este făcută doar din ingredientele naturale, în care există mici cantități de vitamine B, provenite de la cereale și drojdie, fibre și polifenoli, provenite de la cereale și hamei, care ar putea, de asemenea, avea efecte benefice. Berea este o băutură versatilă, cu un procent relativ scăzut de alcool, care, atunci când este consumată cu moderație, poate face parte din stilul de viață sănătos al unui adult.
Cam atât pentru azi. Dacă vreți studiul, shoot.
Se vede ca e treaba serioasa, articol la 7,27, am crezut ca pățiși ceva
L-am pus la 7.30 că a înnebunit serverul de la wordpress, nu mai înțelege pe ce fus orar să lucreze.
O bere. Nu ca restul nu mai sunt pe stomacul gol. Ma culc pe urma.
Se vede c-ai consumat cu moderatie in seara precedenta 🙂 . Da-ne link-ul catre studiu ca suntem lenesi si nu vrem sa cautam singuri pe Google 😀 .
Si… cu intarziere – Vacanta frumoasa…. (cu moderatie? 🙂 )
N-am link către studiu. Pot să-l trimit pe emailn ca document. 😉
OK. Ai adresa mea de mail, nu? Trimite (cand ai timp si… net). Promit sa-l citesc. 🙂
Bun așa.
Aveți, mai sus, exemplul perfect de analfabet funcțional. Citește un text și nu e în stare să transpună în practică o instrucțiune simplă. Să nu mai vorbim de întrebarea din al doilea comentariu…
„Dar, pentru că sunt convins că n-o să stea niciunul dintre voi să citească aici un studiu documentat despre efectele consumului de bere, facem așa: îl trimit pe email oricui mi-l cere în comentarii.
[…]
Cam atât pentru azi. Dacă vreți studiul, shoot.”
@Dr. Acula, oamenii mai citesc pe diagonală, nu cred că un analfabet functional ar fi vrut să vadă studiul. Mai greșim, șerif, și eu, și tu, toți greșim. Bine, eu cel mai rar și mai puțin. ;P
@Mihai – nu știu dacă e posibil, dar dacă e, așa de amorul artei, roagă-l să îți trimită un scurt rezumat al studiului. Și, da, e posibil să fi citit pe diagonală, dar întrebarea cu privire la mail? Aia din ce diagonală vine?
PS Așa m-am trezit de hater azi, de nu las nimic să treacă de la mine 😈
E și mâine o zi. Mâine poate lași. 😉
Scuze, sincer nu ma asteptam sa starnesc atatea patimi. Am fost foarte prins azi asa ca daca nu imi atragea copilul atentia probabil ratam toata discutia (sa retin: uite ca a considerat interesant ce i-am trimis, daca a citit atat articolul cat si comentariile, desi asta inseamna ca va urmari in continuare comentariile asa ca ar fi bine sa fiu atent la ce scriu) 🙂 .
@Dr. Acula: Crezi ce vrei. Eu stiu ca nu sunt analfabet functional. Neatent, cu probleme de vedere si dificultati in a accepta si a ma obisnui cu ochelarii (ce dracu’, am doar 53 🙂 ) si… cicalitor (asa imi zice toata familia) insa sunt. Si nu am de gand sa fac vreun efort sa ma schimb. Bucura-te! Inseamna ca o sa mai ai „material”. 🙂
Mihai avea dreptate. Partea cu trimisul chiar am citit-o pe diagonala (mea culpa). Cat despre povestea cu mail-ul… normal ca stiu ca Mihai il are, dar am preferat sa formulez asa. Asta-s eu. Sunt genul ala care tine sa isi explice poantele. La naiba! Asta fac si acum! In extenso….
Bomboana de pe coliva: nu am apucat sa citesc studiul pana acum (lipsa de timp si energie). Dar ma pun pe el cat de curand. Dr. Acula, chiar vrei sa-ti fac rezumatul? Desi… parca mi-as folosi mai bine timpul in alte scopuri – tocmai mi s-a pus o intrebare „existentiala” – „Mai avem bere?” (al naibii copil, are 17 ani si crede ca stie sa bea). 🙂
BTW, eu imi folosesc numele real, intotdeauna. Sper ca intelegi unde bat. 🙂
I only drink in the „T” days: Tuesday, Thursday, today and tomorrow :))
Comentariu beton!29
Eu nu beau bere. Dar din ce am văzut lângă mine 25 ani aș zice că moderat înseamnă vreo 6 beri/zi în medie. Că vara media urcă până pe la 10/zi.
Comentariu beton!18
Tot moderat și vara, nu? :)))
@MV, Desigur. Bă….eu vreo 20 ani nu l-am văzut să bea apă. Doar bere. Cred că după ce a citit sudiul ăla, sau ceva, a zis că să mai modereze consumul de bere și acum, noaptea, bea apă. Acu’…..mi-e teamă să nu ruginească.
Comentariu beton!18
Studiile despre consumul moderat de bere ar trebui să se facă iarna.
Și afară, pe câmp. :))))))
Printre maci.
Problema se rezolva simplu, trecem la vin rosu, sec . Dat fiind ca e vara se accepta si un rose rece dar tot sec. Alea dulci is pentri femei si hipsteri/ Asa nu mai trebuie sa citim toate explicatiile referitoare la bere.
Iată. Studiul nu prevăzuse această situație.
@Razvan, mie nu-mi place vinul dulce. Nici măcar demisec. Asta înseamnă că nu-s chiar femeie sau cum?!
ei, era o expresie usor rasista 🙂 o retractez. dar tot raman la vin
În primul rând, să-l fwt în gură pe nea Zucc și algoritmii lui, că-mi apar în feed tot felul de mizerii, dar ce postezi pe pagina blogului nu. N-am văzut sondajul, e posibil să fi ratat și alte chestii postate de tine acolo. Aia e, nu moare nimeni din atâta lucru, dar Fb-ul devine din ce în ce mai inutil pentru mine.
În al doilea rând, mie asta cu consum moderat sau cu atâția ml de nu știu ce pe zi mi se pare o prostie. Fiindcă n-am fost niciodată genul care să bea în fiecare zi. Nu beau înainte de masă „ca să-mi fac poftă de mâncare”, nu ajung acasă de la muncă și desfac o bere rece, nimic de genul acesta. N-am mai făcut asta de prin liceu, când era „cool” să ne matolim aproape în fiecare seară după ce ieșeam de la ore sau să facem munți de pahare de bere la tot felul de concerte săptămânale. Acum trec săptămâni întregi fără să beau alcool. Dar și când beau… 🤣🤣 Bun! Și acum ajung la problema mea: dacă stau o lună fără să pun alcool pe limbă și apoi rup douăj’ de beri într-o singură seară, la o băută d-aia sănătoasă, se mai consideră consum moderat? Eu zic că nu. Una e să-i dai ficatului juma’ de litru de alcool pe zi, alta e să-l „rupi” într-o singură zi cât pentru tot anul.
În al treilea rând, mie nu prea îmi mai place berea. Adică mai beau din când în când, dar mai mult de curiozitate, când găsesc ceva special ce nu am mai gustat. Dar în rest…probabil sunt singurul care are bere expirată în frigider. 🤣🤣 Prefer vin, pălincă sau chestii mai fițoase gen whisky, gin, coniac. Și p-astea tot așa, „moderat”, le beau: o dată la câteva săptămâni sau luni, până încep să am probleme de echilibru.
Ca să concluzionez, nu cred că se poate vorbi de consum moderat de alcool (în cazul de față, bere), chiar dacă mulți consideră berea aliment. Ori bei, ori nu bei.
Comentariu beton!28
Ca să nu mai zic că gin cu petale de trandafiri practic poți să bei cât vrei, că nu se pune. 😀
Hmm… Dacă zic acum ceva, o să spui că-s bulangiu! 😜
Adevărul e că am băut sucuri mai alcoolizate decât chestia aia. 🤣🤣🤣
Da, dar cine era pe hipstereală? :))))
@Ionuț, ca să nu mai râdă oamenii răi de tine că bei gin cu floricele, bagă și o ședință de yoga. Se aliniază chakrele mai bine cu alcoolul și cu hormonii masculini. 🤣
ca sa jignesc un pic, asta cu ginul hipsteresc sau alte bauturi asemenea, este ca flavour latte-ul. Sau bei cafeaua neagra si fierbinte sa ii simti gustul;sau bei laptic dulce, dar nu bautura aia cu multe calorii. Care ii scopul, altul decat sa faci trecerea catre lumea grasilor?
Nu are legatura cu topicul,dar asa mi-a venit, daca tot stau la calculator si imi beau cafeaua. Si ma gandesc la paharul de vin pe care il voi bea diseara, dupa ce inchei cu ce am de facut azi.
@Razvan, în cazul meu, am trecut de nivelul în care ieșeam „în oraș” să beau la greu sau în care „hai la o cafea!” însemna să merg să beau cafea.
Am zis mai sus, dacă e să fac o băută, o fac cum trebuie.
Dar, acum, am ajuns la nivelul la care, când ajung la o terasă sau restaurant, îmi place să experimentez lucruri noi și fistichii. Ca să nu mor prost. 😜
D-aia și fac ăștia mișto de mine că am băut gin cu petale de trandafir și nu știu ce alte chestii misterioase care mai pluteau prin compotul ăla ciudat. 🤣🤣 Sigur, dacă vreau să fiu „bărbat mascul feroce” cer o bere sau un vin sau douăj’ de vodcă, și am rezolvat problema. Dar asta am tot făcut ani la rândul, le știu gustul și efectul. Acum mă alint pe la terase cu băuturi hipsterești, degust ciudățenii, fumez slimuri și beau frappeuri cu degețelul mic în sus. 😜 Și ce? Mă face mai puțin bărbat? Mă-ndoiesc. Bănuiesc că e o imagine destul de pitoreasca (ca să nu zic amuzantă) moaca și gabaritul meu în contrast cu ce beau, ce fumez și ce mănânc. Să zică unii de p-aici dacă nu-i așa. 😜😜
Iar aia cu „lumea grașilor”…Nu se îngrașă lumea doar de la flavour latte, stai liniștit.
eu îi/le invidiez maxim pe ăia/alea care pot bea un frappe sau altă șmecherie d-asta oricând, oricum, la orice oră. eu am probleme cu somnul și dacă mănânc o cupă de înghețată cu ness după-amiază. să nu mai zic de băuturi cu cofeină.
între timp am descoperit cidrul. gust mișto, alcool mai puțin (dar nu chiar zero), mă descurc cu 1-2 și dacă n-am mâncat prea mult în ziua aia.
„Berea este o băutură versatilă, cu un procent relativ scăzut de alcool, care, atunci când este consumată cu moderație, poate face parte din stilul de viață sănătos al unui adult.”
Da’ cei al căror consum tinde spre zero ce pățesc? Nu-s sănătoși, ‘șa-i?
Comentariu beton!23
Vrei să-i rog să facă un studiu și pentru asta? 😛
Consumul de MVBlog cu adaos de troller dăunează grav liniștii, crează palpitații!!!
În Francia nu e miercuri ? Păi ce facem ? Suntem or nu mai suntem ? Enervezi lumea și pleacă-n vacanță fără troller 😉
Facem, facem.
Copy Paste Mode on
Mai multi emigranti, la angajare, in Franța:
Printr-un translator, patronul intreaba:
– Face cineva finisari?
Romanul:
– Fac io!
– Face cineva confectii metalice?
Romanul:
– Fac io!!!
– Face cineva faiantari?
Romanul:
– Fac io!!!
Patronul ii spune translatorului:
– Spune-i romanului ca-l angajez, dar daca ma mai injura o data, pleaca…
Comentariu beton!18
@Habar apropo de „Fac io”… :)))
Eram în marea nordului printre englezi împreună cu un coleg român. Aveam de adăugat un semnal nou, iar asta în domeniul meu de lucru, se traduce cu tras de fire și respectiv făcut niște logică – software.
Vin doi englezi la mine, deoarece eu eram seful și îmi arată pe hârtie ceea ce este de făcut…
După ce termină, știind că colegului îi place treaba de firăraie îi zic:
Frățică avem asta de făcut, ia zi o fac eu sau o faci tu ? . El răspunde sec și tare de aud toți din cameră… Fac IO! Toți englezoii se uitau la mine și ăsta al meu pleacă fericit că are ceva de lucru. La care unu mă întreabă… Băh dar ți-a zis fuck you și tu nu ai zis nimic? După ce i-am explicat ce a zis a început să râdă…
Comentariu beton!18
Indiferent ce voi scrie îmi vei răspunde că Tuborg nu e bere. Așadar…
Ahahahahahaaa. Ai dreptate. :)))))
Corect. Ar trebui interzisă asocierea cuvintelor bere și Tub…. Serifule as dori și eu studiul. Merci
Se face. 🙂
Se vede că am trăit vremuri dure. Noi la școală nu am studiat berea. Ne-au băgat alte kkturi de materii !
Ceva bun nu se întâmplă și cu educația asta…
Ca o mică pățanie: am fost cu vaporașul all day, bere, mici si chiar femei, am baut bere la greu, echilibrul clar: rateu.
Am ajuns noaptea acasă, am dat drumul la teve la muzică, am dat spre maxim și…mi-am luat somn instant.
Adică te-a pălit și… chiar femeia ? 😜
Somnu’ dulce puișor, ananas – fruct exotic, băutor 😜
Ps. Sper că nu ai sforăit🥴
@HM, doar vecinii să mă fi auzit la sforăit…dar nici ei de vrei să știi, căci le-am dat doar MTV
De dădeai pe Favorit, acum erai „fericit” și posibil nedormit 😜
Apropo, te-am zărit prin oraș 🥴 http://imgur.com/gallery/jmo06AN tu erai …sau …?
Eu nu beau bere, așa că aștept un studiu referitor la consumul moderat de vin, preferabil alb, sec și cât mai vechi. Poți aminti și de un gin cu cimbrișor sau un prosecco bun, că-s o doamnă.
Conform studiului , asta inseamna cam o bere pe zi .
Se spune ceva si de posibilitatea sa adunam toate cele 7 beri dintr o saptamana intr-o singura seara ?
Cred ca multi ar dori raspuns la aceasta intrebare.
Ca să nu mai zic că toată iarna poți să aduni berile și să le bei în weekendurile de vară.
M ai omorât! Centrul de studii despre bere, sanatate si nutritie?Exista asa ceva?
Dacă nu există, sunt curios cine mi-a trimis emailurile și studiul. :)))
O posibilitate : Mustață vrea să iasă mai repede și s-a apucat de cercetări ?
La nivel de gust, cel de bere se află în capătul de jos al preferințelor mele. Dar beau undeva la 1 litru pe an, adică vreo trei reprize din astea de 330ml. A doua pe anul acesta a fost zilele trecute, o bere artizanală, cumpărată dintr-un supermarket, ceea ce pentru mine vine la pachet cu niște suspiciuni legat de naturalețea ingredientelor și procesul de fabricație atât de mult promovate în cazul acestei băuturi. https://www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/.
Așa că eu văd studiul acesta util doar în cazul în care producătorul de bere ar fi unul despre care să fiu sigură 100% că respectă regulile de fabricare. Ceea ce nu e cazul, cel puțin nu la majoritatea berii produsă în țara noastră. Dpmdv, desigur.
Da’ de vinul din pastile ai auzit ? Jumătate din țară nu a auzit, dar bea!
De vreme ce jumătate de țară e pe pastile, e normal să le ia și sub formă de vin, așa, pentru diversificare.
@Anduța da’ de unde această informație că jumătate de țară e pe pastile ? Ceva studii … britanice ?
Ai uitat de mămăliga vârtoasă, ace, brice și carice ?😜
@Anduța, singura bere care mi-a plăcut efectiv la gust și la toate cele și-aș fi băut cu găleata (n-am băut, că nu duc atâta alcool) a fost berea nepasteurizată proaspătă la terasa fabricii de bere de la Cluj. orice altă bere nepasteurizată am mai băut n-a fost ce trebuie.
trebuie să mai ajung în Cluj pt asta. 🙂
Habare, adevărul e că e o informație empirică și am generalizat aiurea. Personal nu cunosc adepți ai olivianismului, în schimb oameni care se tratează singuri cu medicamente, gârlă. Și care le administrează și copiilor la fel, în special antibiotice fără analize și recomandarea medicului de la prima tuse. Iar preferații mei sunt cei care consumă anxiolitice și antidepresive de parcă ar fi bomboane, tot fără a fi sub supravegherea sau în evidența vreunui specilalist, din cauză de stres. Deci rectific, nu jumătate din țară, ci o parte din țară. Mulțumesc de atenționare, mi-a scăpat.
Ady, cea mai drăguță amintire a mea legată de bere a fost la muzeul Heineken Experience din Amsterdam, când printre altele existau din loc în loc și puncte de experimentare a gustului. Nelimitat, pe săturatelea, fără costuri suplimentare biletului deja plătit. Acum realizez că gustul berii Heineken a fost singurul lucru pe care nu l-am experimentat acolo, dar dacă mai ajung, sigur o s-o fac. :-)))
Pt mine cuvantul cheie este „moderat’. Fiecare om isi stie limita, ca o respecta sau nu este alta discutie. La mine moderat inseamna 3-4 beri pe vara. Sau insemna, ca in acest weekend am scapat la mai multe (ceea ce nu imi sta in fire) dar le-am condimentat cu niste shoturi ca sa fie treaba treaba. Mentionez ca nimeni nu a fost ranit pe parcursul acestei activitati.
Bun studiul ăsta. Cum pentru mine ”bere” și ”moderat” înseamnă cam 100 ml de vreo 3-4 ori pe an, în restul aș putea face baie?
Cică e bună la piele și păr. Tot consum se cheamă, nu? 🙂
Duș la PET ? Și? Cu ce vă spălați pă cap ? … 😜
Atâta praf pă litoral … v-a afectat ?
Da, la pet, fac niște găuri pet-ului.
Cum cu ce mă spăl, cu bere… Iar combinația de bere cu ”praf” cică face bine la (în) cap. Mai greu e pentru cei din jur 🙂
prin osmoza poate
@Laura G, cândva în tinerețile mele mi s-a vărsat bere în păr. fixativ mai țeapăn n-am văzut ever.
Doamna @Laura, baia zilnica e nociva cica, a aparut un studiu recent, cauta l.Am.belit
… , Io cred ca s copt tot de la atata dus.Gata, nu mai fac, cel putin vara, doar si frantuzii put!
Domnu Marius M,
N-am cum să răcesc, după baia cu bere beau o vodcă.
Habar n am cum a aparut” I. Am belit” acolo
:))))
Autocorrectu’ tău.
Sau, în cel mai fericit caz, un mesaj erotic amestecat din altă parte 😂
Se poate studiul? Mulțumesc frumos!
Boss ești din Măneciu Prahova?
ultima bere am băut’o prin 2013, mi’a făcut cinste un indian la neonaziștii din munchen
doar cu atât m’am ales din germania
în fine, cum nu beau pentru că n’am bani și n’am voie de la tratamentu pentru schizofrenie, pentru mine e irelevant studiu ăsta
când eram în academie și mergeam cu colegii în bomba numită club a beam cam 6 beri / seară, aveau promoții holsten 3 la preț de 2, numai zic că toate hainele ne erau impregnate de un miros greu de tutun și transpirație când ne schimbam în dormitor
Aaaa, Club A din Centrul Vechi? Te rog frumos, nu bombă, e clădire istorică, așa scrie pe bulină. 🙂 Am fost și eu o dată acolo și cu acea ocazie mi-am cunoscut și viitorul soț, deci de două ori istorică.
PS. Având în vedere ce ne-ai mai povestit pe-aici și cât de greu ziceai că era să obții permisii în afara Academiei, m-aș fi gândit că foloseai acest timp altfel. Eventual mâncând ceva bun, într-un loc care măcar să-ți placă…
la început când m’am dus prin anii 2000 club a era fain, plin de studente și lume cu bun simț
după ceva ani, prin 2011 când am fost ultima dată deja era plin de țigani și țărani în comportament, plin de bătrâni de 40 și 50 ani cu păru alb care se dădeau la studente, fumu de țigară îl tăiai cu cuțitu, muzica schimbată, băutura scumpă, am fost cu un coleg de la master și era să se bată cu niște portughezi, nu mi’a plăcut deloc
dacă tu ți’ai cunoscut jumătatea înseamnă că ai amintiri plăcute 😉
eu la sfârșit de săptămână plecam de obicei acasă și eram foarte regulamentar, ca să nu fiu consemnat
despre mâncare care la cantină era de obicei felu 1 ciorbă a la grecque și felu 2 pâine 😀 – că nu puteam mânca orezu care era execrabil sau păstăi verzi sau piure de fulgi de cartofi – mergeam când aveam învoire marți sau miercuri la selgros, la gil și la cocoșatu:
– la selgros cumpăram mici, o chiftea și un cârnăcior roșu sau pulpe, cu muștar, ruladă swiss roll și sprite
– la gil mâncam prăjituri
– la cocoșatu luam fix 5 mici mari
practic aveam de rezistat cu mâncarea de luni dimineață până vineri după amiază la 4 sau 5 când ajungeam la gara ploiești sud, cu pauză marți sau miercuri când mă duceam la selgros sau la capătu lu 5
și bineînțeles că trebuia să țin cont când mâncam de câți bani aveam, solda în anu I era 40 lei și nu prea voiam să cheltui bani dați de părinți
ca fapt divers, în academie nu era nicio spălătorie unde să’ți speli uniforma și hainele, iar dușurile în clădirea unde era batalionu de jandarmi erau 2 la 100 de studenți și mergeau cu apă caldă doar marțea și vinerea 2 ore seara
asta a durat primii 2 ani până ne’au mutat în locu poliției de frontieră și în locu nostru pe ei
să vezi cum e dimineața după înviorare transpirat să te speli pe picioare și la subraț cu apă rece ca gheața, vai de noi
Păi așa, domnule Montana, detaliați cum se cuvine, de anii 2000 vorbesc și eu. Personal nu pot să zic că m-a impresionat ceva în mod special la locul respectiv, ca atare nici c-am mai călcat pe-acolo ulterior. Dar da, clar e o amintire mai mult decât plăcută 🙂
Nea Antoane canta si bea la alta masa.
„Un jandar aka potera, aka militian, apoi cu pretentii de academician la academia de bataie din Baneasa apoi iar deghizat in cersetor prin Europa, acu ai devenit brusc comentator de blogger cinstit.
Tu si cu Ionut ar trebui sa faceti un partid nou.
Ceva de genul Under Subway (Multi Plus) Recharge
Toni nu bea, Sorine. Și nici nu cântă. Scrie. Deci care e mai exact problema ta cu el?
Mno, nu îmi vine să cred că fac ceea ce fac. Oare nu se observă antipatia evidentă dintre cei doi ? Poate că e deranjant modul în care o face sau lexicul folosit, poate subiectul repetitiv?
Poate că de data asta Sorin face o greșeală băgând 2 oameni total și realmente diferiți în aceeași „pungă” 😜🤯 Nu vă mai drogaț ! Nu vă mai certaț ! Ăă…invers.
Antipatia pot s-o înțeleg, dar faza asta cu alungatul unui comentator de apare iar la Sorin, nu. Poate ne explică odată și odată de unde și până unde consideră el că are dreptul și căderea să o facă.
@anduța probabil că aurolacu ăsta e un boșorog frustrat care a fost bătut de jandarmi și se refulează aici că’n altă parte nu poate
încearcă s’o ardă’n metafore dar nu reiese decât că se cacă pe el
acum l’a luat la ochi și pe @ionuț care n’a deranjat pe nimeni
cred c’a rămas fără bani de medicamente
@Toni, „iubirea” aurolacului pentru mine e mai veche, dinainte să vii tu p-aici.
Fiind vorba despre alcool, chiar m-aș fi mirat să nu apară cu vreo mizerie. @HM a omis să adauge mai sus și „Nu mai beți!”
Te obișnuiești, stai liniștit. Și după ce te obișnuiești, ignori. 😉
Ţeapă sau nu, mie prima variantă din sondaj mi s-a părut mai aproape de adevăr (300ml femeile/500ml bărbaţii). Deşi m-am întrebat, evident, ce fac femeile cu cei 30 ml rămaşi din doza standard de 330ml? Că au şi dozele astea un rost. La fel cum există şi pahare de diferite mărimi pentru diverse alte sortimente de băuturi. Cam toate tind către consumul minim pentru respectivul soi de hidroxil. Aşa că, pentru edificări rapide: just chercher le verre.
P.S. Eu nu aş miza pe o valoare fixă care să indice un consum moderat, ci pe un interval, mai degrabă.
Şi nici neapărat pe categorii de gen, fiindcă sunt femei care bagă n bărbaţi sub masă şi încă îşi pot da perfect cu rimel pe gene rostind cu o dicţie perfectă: „Boul breaz, bârlobreaz, lesne-a zice boul breaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura din boii bârlobrezenilor.”
Comentariu beton!20
Mi se limbă plimba-n gură și nu-i de la beutură 😜
Cre’că îi de la ficap🥴
@Solandi,
Dacă alea ar lăsa ficatul să vorbească, și-ar auzi numa’ înjurături. Cu o dicție perfectă 🙂
Eu am reținut doar atât: dacă vrei să scapi de demență, trebuie să reduci consumul de nere la maxim două pahare/zi.
Cât tre’ să fie paharul? Întreb pentru un dement.
Nere …cunoscătoare!!!
@Eleno, întreb pentru clarificare, să știu ce-ți răspund. E „dacă vrei să scapi de demență” sau „dacă vrei să scapi de dementă”?
@didino, ambele cazuri sunt valabile.😂😂
@habare, bere…
Eleno P..ere, ha ?
Îs mai … purd, da’n scris 😉
@Eleno, scrisesem răspunsul, dar pare că blogul hipstărului e prin lanul de maci, mi-a dispărut comentariul.
Am în familie un doctor de ”bilă” și omul spune că alcoolul băut în fiecare zi… chiar și un păhărel de tărie înainte de masă pentru ”poftă de mâncare” înseamnă alcolism chiar dacă cantitatea este nesemnificativă. Faza este că aceeași opinie am auzit-o și de la un alt doctor.
Cel din familia mea face parte din colegiul Medicilor fiind undeva prin nush ce comisie de medici și a fost director de spital din 89 până acum vreo doi ani când l-au scos fortat la pensie. Omul a supravietuit multor regimuri 🙂
@Elena… pentru tarie cât mai mici, iar pentru bere cât mai mari 😛
@Alin,
”mici”, ”mari”… ce? întreb pentru o prietenă 🙂
@Laura, mulțumesc!
Apreciez grija ta :)))
@aline, răspunde odată!
@Elena & @Laura G: de lungă cât de lată și de mare cât de groasă? 😀
@John Temple,
Nuș’ la ce s-a referit (exact!) Baghera, de-aia întreb.
Io m-am gândit la pahare.
Tu… la ce? 😂
@Laura păi se poate… este BaGheRa. Eu la pahare mă refeream… și/sau la „bile” cred că te refereai tu
Iaca s-a strigat și ”troller”! Habare, Tyche te-a plasat pe locul 6. Fă bine și bagă azi niște numere la Loto. 🙂
Crezi că dacă e pe locul 6 ia 6 din 49?
Surpriză, îs și pe 21, fapt ce invalidează „extragerea”. Da’mno, cine-s io ?
HM e peste tot! I se cuvenea un premiu pentru……omniprezență!
6,21,52, 86, 92, 103, 105, 125, 162, 163, 165, 172, 179, 193, 214, 235, 241, 276, 277.
Felicitări câștigătorului!
GabiI, sunt sigură că ia. Mai ales dacă nu joacă. 🙂
Și dacă joacă și nu câștigă, ce se poate întâmpla? Doar să se supere puțin și să-i treacă repede.
„”Nfine, revenind, dacă vă tentează trolerul cel mic, tot ce aveți de făcut e să-mi lăsați un comentariu, pe blog, cu destinația voastră de vacanță de anul ăsta. Dacă sunt mai multe destinații, lăsați-le pe toate, că nu vă doare mâna.”” Știți cum zic ?
M-am calificat pentru … mâner 😜🤣😎
@Anduța, apropo de: ‘Habare, Tyche te-a plasat pe locul 6. Fă bine și bagă azi niște numere la Loto.’
Eu zic să nu bage. Având în vedere că @HM are 19 entries în lista finală de 314 => de 16 ori mai multe şanse decât are cineva cu un singur comentariu, și cu toate astea cel mai bun loc ocupat de el e abia 6… eu zic că nu are nicio şansă să nimerească. Nici măcar o urechiuşă sau codiţă de număr la loto 6/49. Nici dacă le-ar zice pe toate 49 de 10 ori. 😀
Cât despre Tyche – să își corecteze algoritmul eliminând dublurile.
Într-o țară unde consumul mediu a depășit de mult timp și cu foarte mult media europeană să întrebi care e consumul moderat de alcool este, din start, nepotrivit. Românii nu știu răspunsul pentru că ei beau mult mai mult. Și chiar se poate dovedi asta cu alcoolemia înregistrată pentru unii șoferi sau petrecăreți.
În România alcoolismul e în creștere și de la vârste tot mai mici. Când vorbim celorlalți despre efectele, cumplite uneori, ale acestui viciu, suntem priviți ca și cum am fi din altă lume. Aici, cine nu bea alcool e „bolnav” sau extraterestru. De aceea au greșit în privința cantităților în sondaj: nu apăreau acolo cantitățile cu care sunt ei obișnuiți.
ai uitat cum era alcoolismu în anii ’80, ’90 și până în 2005 când era politică de stat?
mie mi se pare că alcoolismu e infim acum față de acei ani
bineînțeles, dacă te referi la republica moldova, alcoolismu încă e politică de stat și e în floare:
https://www.youtube.com/watch?v=spZWguK7jjw&t=260s
Articolul ăsta îmi amintește de o fază tare cu cineva, sa ii zicem M.
Omul părea cam vesel si visător așa, deci il intreb prompt: „Ia zi mă, cât ai băut?”
M: „O bere”
Eu: „Cum mă o bere, că nu te faci așa de la o bere.”
M: „O bere… La doi jumate” 😂😂😂