Pe vremea “ailaltă” nu se găseau bomboane de pom. Dacă totuşi aveai norocul porcesc să cumperi aşa ceva de pe undeva, ultimul lucru pe care l-ai fi făcut ar fi fost să le mânânci. Nu, frate, le atârnai frumuşel în brad şi în ianuarie, când îl aruncai, le strângeai cu grija și le puneai la păstrare ca să le mai folosești și la anu’.
Da, da, vorbesc serios, dacă eşti din “generaţia Facebook” şi ai impresia că aberez, aruncă o întrebare către tipul ăla care-ţi dă banii de ieşit in oraş. Nu te uia ca viţelul la poarta nouă, despre tac-tu vorbesc, întreabă-l pe el ca să vezi că nu fabulez.
Revenind. Ai mei produseseră şi ei de pe undeva nişte bomboane d-astea de pom. Le am şi acum în faţa ochilor, fără ambalaj, li se vedea direct ciocolata veche și crăpată, aveau formă de stea şi erau măricele, cam cât podul palmei. Evident, aplicau şi ei metoda descrisă mai sus. După ce strângeau bradul, puneau bomboanele în cutia cu globuri ca să le poată refolosi cu succes anul următor. Şi a tot ţinut şmecheria asta cu refolositul vreo câţiva ani, până m-am milotivit de ei și i-am scăpat de chin. Mă rog, cred c-a avut oareșcare importanță și faptul că în spatiul carpato-danuibano-pontic deja nu se mai găsea pe nicăieri ceva care măcar să semene a ciocolată.
Prin urmare, într-o după-amiază în care mi-aş fi tăiat o mână pentru ceva care macar să aducă a ciocolată, am avut o revelaţie, o idee genială, apărută parcă de nicăieri, ca toate marile idei ale omenirii. În sensul că mi-am adus aminte de cutia cu globuri şi de bomboanele de pom care-şi făceau veacul în ea, așteptănd Crăciunul. Vă jur, parcă am auzit cântând coruri de îngeri. Treizeci de secunde mai târziu deja eram cocoțat pe-un scaun (cutia era undeva sus pe o debara), o extrăsesem pe prima şi mă pregăteam s-o savurez. Mă rog, s-a dovedit că asta cu “savuratul” a fost o socoteală un pic cam hazardată.
Ştiți, și pe vremea aia bomboanele de pom aveau umplutură. O chestie albă, un fel de zahăr glazurat, cum mai vezi şi la cele din zilele noastre. Dăcăt că, având deja câţiva ani buni vechime, şmecheria aia din interior era acum de consistenţa cimentului. Nu glumesc deloc. Pur si simplu era imposibil să muşti din ea oricât ai fi încercat. Ați putea crede că chestia asta m-a făcut să mă las păgubaș, dar v-ați înșela amarnic. Hotărât și plin de voință, mai ceva decât un alergător kenyan la maraton, am descoperit că dacă le molfăi cale de 30-40 de minute, încep să se înmoaie şi să poţi să le rozi uşor-uşor. Ceea ce era mai mult decât perfect, doar nu mă grăbeam nicăieri.
Ca să concluzionăm, că azi n-are lumea timp de povești, le-am mâncat pe toate. Evident, nu în aceeaşi zi. Oricât mi-aș fi dorit, ar fi fost imposibil, n-aș fi avut cum, fizic. Păi dura mai mult de o oră să termini de ros la una singură, iar în cutie erau măcar vreo douăj’ de bucăţi. Trebuia sa mai şi dorm. Dar într-o săptămână, cel mult, am lichidat tot, s-a vindecat și locul.
Mno, ce voiam să spun, ar fi trebuit să le vedeţi feţele alor mei când a venit Crăciunul şi s-au pus pe împodobit bradul. Nici în ziua de azi nu știe mama unde-au dispărut bomboanele alea. Iar pe mine, singurul potențial suspect, n-aveau cum să mă bănuiască de nimic, doar nu eram nebun să mănânc niște porcării carea aveau deja câțiva ani de zile. Well…
Noi le puneam in pom, le mancam si lasam doar ambalajul atarnat! 🙂
Comentariu beton!71
Pe care aveam grija sa il aranjez frumos, bombat, sa para ca mai e ceva acolo! Si pe 26-27 s-or prins ai mei saracii ca băgasem in 2 zile zahar cat sa bagi in criza de insulina un cal!
Comentariu beton!43
Exact la fel și noi!😂
Comentariu beton!16
Ahahaha. Mi-amintesc cum, la un moment dat, se facusera si ai mei rost de bomboane proaspete. Evident ca s-au amestecat cu cele mostenite de la dacii liberi. Pe cele proaspete le luam cu sora-mea pe furis, le mancam, iar apoi inveleam niste ziar in hartia lor si le agatam inapoi in pom:)
Comentariu beton!29
Da, da, daaa, …parcă și acum simt gustul.
Oricum păstram ambalajele. Într-un an, la bunici, îmi amintesc că am pus în ambalaje cornulețe. Un deliciu.
Apoi au apărut bomboanele de pom cu umplutură de jeleu cu diferite arome. La 2-3 zile, roteam bradul pentru un acces facil la „delicatese”, la concurență cu tata. În ianuarie, când îl despodobeam adunam staniolul ăla colorat și îl foloseam la decorat „paloșul” ce îl făceam din trunchiul pomului de iarnă. Nimic nu se arunca, totul se refolosea sau se păstra.
Când eram copil, pe vremea asta deja făceam primele depuneri la pușculiță sau investeam împrumutându-l pe tata cu dobândă variabilă 😜
Comentariu beton!41
@Habar – rotitul bradului și cornulețe în loc de bomboane se întâmpla și la noi. Dar cea mai interesantă activitate la împodobit era repararea instalație de pom – așa îmi petreceam jumate de zi 😉
Comentariu beton!23
@HabaRnaM, eu aveam și catastif pentru alocarea împrumuturilor. Titlul era: „Banca mea”. Ce antreprenori în fașă eram. 😂
Comentariu beton!13
Pe vremea asta aveam deja o plasă plină cu colaci, mere și nuci. Banii de hârtie îi dădeam fratelui, el mi-i dădea pe cei metalici, zornăiau frumos. 🙂
PS. Câți colindători ai primit până acum?
Comentariu beton!11
@Dr. AcuLa Mda … instalația a apărut târziu. Aveam lumânări ce le aprindeau doar când venea Moș Gerilă, aveam artificii, astea puțeau într-un hal fără de hal.
@Ana R. Așa vârstnici și întreprinzători să fim încât să zicem fașă în loc de pamperși ?
@Anduța – nici unul că-s eu colindător, ieri l-am refuzat pe popă și azi pe contabilă. PLM & c❄ adică plecat la muncă & colindat. Acu’ tocmai mă duc pentru cineva la spital, nino nino
Ai fost ok după ce ai mâncat chestiile alea? 😀
Noi doar ambalajele le mai aveam și le puneam an de an în pom. Am fost atât de ofticată pe hârtiile alea goale încât, după ’90, primul brad avea mai multe bomboane decât globuri. Apoi nu am mai prins deloc bomboane în pom. Copiii din ziua de azi nu le mai apreciază ca noi, nici macar nu le bagă în seamă.
Comentariu beton!28
N-am avut nici pe naiba.
MV … nu s-ar zice, da’ îi bine că-i self stimu’ sus, sus,sus 😜
Sigur de la bomboanele alea ți se trag rateurile pă meteo. Ceva prognoză?
Comentariu beton!14
Cică de mâine se face frig rău. Și ninge.
Atunci avem de-a face cu aşa numitul ‘efect întârziat’. 😀
Bag sama din poză că nici anul ăsta nu stai mai bine. Altfel nu înțeleg rostul foarfecii lăngă bomboanele de pom. Un bomfaier era mai eficient..
Comentariu beton!12
Tata,șofer.Prin Arcom,trei ani de Irak,doi de Libia si doi de Rusia,înainte de 89.Am avut video Jvc,pick-up si magnetofon Sony.Am mâncat Toblerone pe vremea întâiului fiu al poporului,destulă.Tata,ca si mine,fix genul de om care vinde gheata de la polul nord pinguinilor de la polul sud.Ne-am descurcat.Bine.Urâți-mă.Chiabur.
Comentariu beton!58
Si al meu era navigator pe vremea aia. Levi’s Strauss, tigari, cafea, stilouri chinezesti, portocale, banane necoapte, Mirinda ( frate, ce buna era! ), guma Wrigley si multe altele. Viata!
Comentariu beton!14
Rapiță aveați?
Nu,avea tata cincizeci de grade celsius în cabină,că deșert si Raba fara aer.Si nisip si în rect.
Comentariu beton!16
Cum să?! Am făcut și eu cu frații mei asta. Doar că următorul an, ambalajul era plin cu vată dacă tata nu mai făcea rost. Însă într-un an, tata a adus portocale și banane. Le-a împărțit la 3. Trei copii. Seara, după ce s-au culcat ai mei, eu cu soră-mea ne-am dus la frate-miu in cameră pentru troc. Și mi-am schimbat toate bananele pe portocale. De frică să nu se răzgândească până dimineață și să-mi ceară suciții ăștia doi portocalele, le-am mâncat pe toate. 12 bucăți. Le desfăceam cu grijă să nu rămână ceva pe coajă. Iar coaja o îndoiam și stropii ăia care ieșeau îi îndreptam spre păr și gât. În loc de parfum. Peste noapte mi s-a făcut rău și le-am dat afară. Iar dimineață când m-am trezit, aveam brazde pe limbă de la acidul ăla citric. N-am putut să mănânc nimic trei zile că aveam toată limba crăpată. Am stat pe glicerină boraxată. Iar frate-miu, parcă-l văd și-acu, stătea în fața mea cu o figură orgasmică și mușca din banană în timp ce zicea: hmmmm, ce bună e! Vrei și tu? Dă o portocală la schimb! Ah, am uitat! Le-ai halit. Și râsul ăla isteric al lui mi-l amintesc de fiecare dată când îmi cere câte ceva.
Acum, după atâta vreme, nu-mi mai fac probleme: pot să mănânc câte portocale vreau. Am și bani și limba tăbăcită. Sau se zice ascuțită?🙄
Comentariu beton!82
Bomboanele mele NU aveau ambalaj.
Știau că le mănânci tu, d-aia!
Comentariu beton!17
@Elena P, ascuțită, ascuțită ai limba. Tăbăcită o am eu și nu e de la portocale..
Comentariu beton!18
@Elena P d’aia ești o acritură😜 Știi cântecelul cu aș mânca o portocală, de ce una și nu două… spre zece?
Pe unde te îndulcești acum ?
Comentariu beton!12
@Paco, da’ tu de la ce o ai tăbăcită?
P.S. dacă nu răspunzi, ești nașpa! Am zis!
Comentariu beton!13
@Habare, păi, mă-ndulcesc puțin pe la bucătărie și după aia mă acresc nițel la prăvălie. Cineva tre’ să muncească și în țara asta.
Comentariu beton!15
Ahh, definește ” puțin ” și mai ales cum te îndulcești, făcând sau mâncând ? Ha ha ha, Ho ho ho 😜
Ți-am răspuns mai jos.
Eu am mancat o data doar 6 portocale. M-au tarat ai mei la spital au crezut ca am apendicita. Cand au aflat doctorii cate portocale mancasem i-au facut albie de porci pe ai mei. Dar nu erau ei de vina, erau sarbatorile si fiecare mi-a dat cate o portocala, matusa, bunica, mi-am luat si eu. Ce colita am tras!!!!
Cred că le-am prins doar pe cele cu jeleu sau ce era maglavaisul ăla cu gumos, cu posibil gust de clei (n-am mâncat niciodată clei). Jeleu care nu-mi plăcea. Cred că sugeam ciocolata de pe jeleu și aruncam restul. Nu mai știu.
Noi inveleam nucile in staniol si sau in vechile ambalaje de bomboane si sa te tii ce brad bombonier aveam🍬 intr-un an, au facut parintii comanda de o cutie de bomboane la casa de comenzi. Bomboanele respective erau invelite intr-o chestie aurie pe care toata familia a transformat-o in beteala de brad ca de! nimic nu se pierde, totul se transforma:)
Comentariu beton!17
Bună dimineața la Moș Ajun!
Eu n-am avut niciodată bomboane din alea! Și m-am autoconvins că nu sunt bune și nu-mi doresc până am gustat una din aia umplută cu jeleu.
După 89, când am găsit prima oară, mi-am cumpărat multe și le-am mâncat împreună cu copiii într-o singură zi.
Pentru brad am globuri. Unele moștenite de la tata, vechi de dinainte de război.
PS-Spor la toate!
Comentariu beton!23
Băejinebun? Sub formă de stea? Nomenclaturistule care ai fost tu! Cea mai frumoasă amintire din vremea aia e o cutie sub formă de cub, roșie, plină cu caramele. Bune! Pe care l-am împărțit cu soră-mea sub ochii atenți ai bunicii Florentina. Și vreo două jucării chinezești stricate din cauza bateriilor de Timișoara cărora li se scurgea electrolitul care coroda toate contactele. Plângeam eu, plângea și tata, Dumnezeu să-l ierte! Trecute vremi de doamne și domnițe!
De sub poale de munte vă doresc sănătate și toate cele Bune! Al vostru Victor
Comentariu beton!32
aici ai dreptate. am prins si eu vremurile. noroc mai aveam ca tatal meu mai iesea din tara ( inginer, cu serviciul) si aducea bomboane si ciocolata, in special din URSS. tin minte ca era o adevarata sarbatoare cand se intorcea. astea au fost vremurile. totusi bomboane vechi de pom nu am avut curaj sa mananc. le legam cu ata alba in brad .
Atât îmi amintesc: bomboanele alea ”speciale de pom” – lunguețe și învelite în staniol răsucit la două capete – nu-mi plăceau deloc! Umplutura aia albă anula pojghița de ciocolată. Le uram.
Cred că mai există și-acum, poate că-s și bune de mâncat, dar în mintea mea au o etichetă pe veci ”de-astea NU” 🙂
Comentariu beton!14
Pe-alea și eu mi le amintesc, le detestam, răzuiam cu dinții ciocolata și albitura o înveleam la loc în hârtia lucioasă rămasă atârnată în brad. Într-un an, așa reambalate le-am folosit pentru „brăduțul” (sub forma unui pui de copăcel găsit pe coclauri) câinelui de la țară, văzusem eu că era hrănit oricum cu resturi de la masa oamenilor, m-am gândit că ar fi un desert binevenit. A țâșnit Azorel ca din pușcă pe copacul decorat și l-a făcut harcea-parcea în 2 timpi și trei labe. Nici lui nu i-au plăcut bomboanele, l-am înțeles, dar m-am mirat foarte că și pentru beteală a avut aceleași sentiment și tratament barbar. 😊
Comentariu beton!11
Ce animal !!!
Aha, animal e puțin spus. O fiară, o bestie, un monstru! Că nu degeaba era legat cu lanț. Mă și mir că m-a lăsat pe mine în viață. 😋
Dupa Craciun aveai voie sa le mananci, dar sa lasi invelisul intact ca sa para ca sunt pline 😂
Ai mei primeau de la servici cutii de bomboane parca la fix 😁
La un moment dat au aparut si bomboanele din Cuba si viata a fost ceva mai dulce.
Au apărut și pungile după aia. Și un băiat deștept a inventat o soluție pentru pungi. Și așa a luat naștere fericirea!
Comentariu beton!16
@Elena P ……mereu m-am intrebat de la ce vine ¨P¨¨ si altceva decat punga nu imi venea in cap….cred ca ne-am potrivi….eu cu continutul si tu cu ambalajul…..tu stii mai bine ca cat de bine vinde un ambalaj potrivit
Mama și acum are obiceiul să facă chestia asta și tocami de asta mănânc doar dacă cumpăr eu. Bine ea are tendința asta cu aproape orice. Nimic nu se pierde!
Am avut într-un an niște bomboane învelite în staniol argintiu, tari ca piatra, ceva alb la interior învelit într-un fel de ciocolată. Le-am mâncat pe toate (bine, nu erau prea multe), am umplut ambalajele cu vată și le-am folosit așa încă vreo 2 ani. Apoi nu am mai pus bomboane în pom. Nici acum nu punem.
Iata! Altu’ cu vata. Mă simt mai bine acum😜.
Acum mi-am dat seama că anul asta e prima dată când n-am luat bomboane de brad.
Hmmmm…..
@M&M,
Fugi la cumpărături!
Am auzit că te topești după shopping.
Neh,oricum am fost si astazi dupa paine si am mai luat câte ceva.Am ciocolată și cutii de bomboane de ciocolata suficiente.
@Habare, de la mine ai o inimă.❤
Mare cât inima ta.
Să te bucuri!
Mama era mică de înălțime, veșnic agitată și foarte, foarte de treabă. Până când se enerva. Dezvoltasem un simț special pentru a detecta rapid privirea AIA, moment în care știam că am maxim 3 secunde la dispoziție să dispar. Nu știu cum reușea să elibereze decibelii la o asemenea intensitate, probabil era presiunea prea mare din cauza volumului redus, cert e că îngheța și iadul de frică.
Într-un an, de crăciun, a adus tata o pungă de bomboane pentru pom. “Aveți grijă ce faceți”, atât ne-a zis mama. Bine, nici nu era nevoie de mai mult, am înghițit în sec și ne-am apucat rapid de treabă.
La câteva zile distanță, după masa de duminică, ne spune c-avem voie bomboane. Câte una de fiecare. Ne codim, că nu mai putem, mâncăm mai târziu, greșeli penibile de începători. Ne lovise tâmpeala aia de după masă, pesemne. Verifică una, două, iar la a treia m-am scurs sub masă că n-aveam cum fugi. Înlocuisem bomboanele cu plastilină.
Comentariu beton!27
Te-a prins și ai luat-o pe coajă?
Hai, nu ne lăsa cu sufletul la gură, bucură-ne în ajunul sărbătorii sfinte și spune-ne că te-a tocat ca pe pătrunjel…
Comentariu beton!13
Muhahahahaaaa. Nu spun 😛
Fie ca … didina să ne scrie și să nu spună 😜
Ma intristezi cu povestile astea. Prima oara cand aud asa ceva. Noi mancam bomboanele atarnand in pom si puneam in ambalaj hartie mototolita.
mai ,inseamna ca la unii comunismul a fost si mai naspa decat la mine ca eu s mai batrana decat multi de aici dar nu mi amintesc sa fi pastrat vreodata bomboanele de pom dar imi amintesc ca le manca doar tata nici mie nici lui soru mea nu ne placeau ,soru mea mai pastra staniolul ala habar nu am ce facea cu colectia de staniol ,cred ca aveam noroc cu granita la sarbi nu duceam lipsa de dulciuri niciodata dar imi amintesc ca spuneam f hotarat ca nu mi plac bananele care intre timp au devenit fructele mele preferate dar cum drac sa mi fi placut chestiile alea verzi si tari baiii dar imi amintesc cum impodobeam bradul lui fie mea si legam noaptea ca nebuna la bomboane ca nu voia sa manance decat din pom dulciuri si ii placeau doar bomboanele Silvana
Păi așa-s toate fetele Claudia, când sunt mici nu le plac bananele…
cum stii tu,Marius M parca ai fi fost intr o viata anterioara fata ….sper sa ai doar fiice
@claudia, cred că el a facut comemtariul acela strict legat de tine, nu de fetița ta, nu are sens să aduci în discuție copii pe care îi are sau nu.
@marius M, să ști că mie îmi plac bananele de mică, la început fructele și ceva mai târziu carnea. E drept că sunt foarte selectivă cu bananele, adică atunci când eram mică le vroiam mai coapte si mai moi, acum le vreau mai verzi și mai tari. Așa că nu generaliza te rog.
PS. Craciun fericit și plin de tot ce vă doriti.
PS la PS. Cine nu vrea babane să-mi spună, dau portocale la schimb.
Emoțiile astea … Maria M i-ai scris moșului tot cu gândul la banane babane ?
Cât despre portocale… CamPari.. Da’ las că se rezolvă.
@H, la Moșu nu-i scriu. Mă descurc să-mi găsesc banane babane :))
În schimb la faza cu portocalele recunosc că nu mă prind ce vrei să zici. O fi de la emoții.
Dacă e de rău nu-mi zi.
Mno, de sezon e cam așa: CamPari ne.colindată, Da’las că se rezolvă.
Campari – o băutură destinată doamnelor și care se bea cu suc de portocale. Dallas – un serial în care J.R bea mai mult wiskey și soția lui bea și Campari,uneori. E drept că nu prea are haz, mai ales că e cam fonetică gluma… mă scuzi, eu și asocierile mele aiurea.
Exact așa făceam și noi…în ajun gustam cite o bomboana, cind impodobeam bradul, iar după Crăciun mancam pe ascuns, frate-meu, bunicul si eu, lăsam ambalajele frumos aranjate în pom…era treaba mea sa le aranjez cit mai bine, treaba de finețe , ca sa nu se prindă bunica ca sunt mâncate. Nu îmi amintesc dacă primeam cadouri, poate ca da, dar clar ma bucuram de bomboane mai mult.
De mulți ani locuim în Canada, oferta de ornamente de Craciun, și tot ce iti imaginezi pentru impodobit bradul, casa, masina, pisica, etc. e greu de descris. De obicei cumpăram cozonac și alte produse(eugenii ☺ )de la magazinele românești. Într-un an au avut bomboane de Craciun, exact ca cele din copilarie, exact ca în poza postata de Mihai! Am luat 20 de bomboane, erau mai scumpe ca Lindt, sau Hershey , le-am adus acasă , și le-am arătat copiilor aproape cu evlavie. I-am lăsat sa mănânce una, atât…nu le-a plăcut. Cel mic mi-a spus sa nu las pe masa lângă paharul cu lapte o bomboana din aia ca poate moșul nu o sa lase nici un cadou.
Mi-am șters lacrimile ☺,got over it, le-am agățat toate în pom și am invitat clanul la noi la petrecere. Bomboanele din pom, au fost the highlight of the party….am avut 18 ambalaje goale lăsate în pom a doua zi,și explicații de dat copiilor de ce le umplu și nu le arunc.
Crăciun fericit!
Comentariu beton!28
Ce vremuri, pfiuu. Le mancam pe toate cand erau „proaspete”. De sarbatori, cand mergeam in vizite, primul lucru, verificam bradul gazdei. Nu ma interesa nimic altceva. Intr-un an am ratat bomboanele de pom. Ai mei stau deasupra la alimentara si cum sportul national era statul la cozi, eram si eu prezent la orice coada. Aveam un mic avantaj, vedeam mereu cand sosea marfa la alimentara. Intr-un an, cam pe la inceputul lunii Decembrie, ma cam saturasem iar de „covor, brad, smotru, carnati, tobe etc. Eram iesit din mana si din picioare sa zic asa, cand aud in casa ” a bagat bomboane de pom”. Cu tot startul meu, tot n-am avut parte de bomboane in acel an. Circ si jale.
Bai sa aveti parte de bomboane de pom. Hai, sarbatori linistite! Sa fiti iubiti!
@H. Doamne ajută, sunt colindată bine, colindătorul meu are 26 de ani, să-mi trăiască la mulți ani 🙂
Stăm de 4 ani împreună, cu bune și cu rele.
Avem și o fetiță superbă. Anul ăsta de Crăciun, în avans, pe lângă colinde am primit și un inel, cu întrebarea fatidică, încă nu am răspuns.
Mă frământă un gând, o fi mai bine sau mai des după, sau o fi mai rău și mai rar. Dacă ai ceva lămuriri în privința asta, te rog, iluminează-mă.
Când o fi să înlocuiesc colindele cu ceva de băut nu ar fi CamPari, ar fi pălincă de prună, mai pe natural așa.
Auoleu, se aud colindătorii afară, am plecat !
Având în vedere că am ajuns de la munci & Co pe la 16:30 și mi-am găsit locul de parcare ocupat de un A4 break, am parcat aiurea și cu „bunătatea” în gând m-am îndreptat vertiginos să îi ridic ștergătoarele mașinii împricinatului. M-am oprit la timp. Surpriză, cine credeți că era ? POPA 😉. Drept urmare … am primit o invitație la biserică, am făcut schimb de urări și politețuri și ne-am văzut fiecare de treaba lui în continuare(el de strâns „colaci” și eu de sarmale).
Nu sunt un priceput în a da sfaturi în „legare”. Ascultă-ți inima și fă ce te taie capul. Tu suporți, orice s-ar întâmpla.
Gata, am evacuat „colindătorii”. Am dat ce trebuie la animale și ne punem la „culcare”, să poa’ să vină Moșu’. Măcar de îmi aduce o banană, să fie MARE 😜
Comentariu beton!12
Craciun fericit tuturor din bula asta!
Să vă aducă Moșu’ multă sănătate și bucurii, că de restul se ocupă MasterCard 🙂
Comentariu beton!12
Te-ai cam grăbit @Laurico cu urările. Crăciun fericit!
După post și rugăciune mâine iama în sarmaleeee
Hei, noi mincam bomboanele si kasam ambalajul in pom…..
Noroc cu sărbătorile, doar așa mai vedeam și noi portocale și bomboane învelite în ambalaje colorate. Mai erau și ciocolățelele (nu alea chinezești, de erau vreo suta în cutie, staniol auriu și buuune tare) niște chestii pătrate, făcute de ai noștri pentru ai noștri. Și napolitanele, învelite în folie albastră cu felii de lămâie. Cam pe astea le vedeam de sărbători. Hai, Merry Christmas și dulci să va fie sarbatorile!
Aahhhh…si noi aveam din alea pastrate de la an la an. Erau invelite in ambalaj colorat (verde, rosu, auriu), deci premium. Aveam grija mare sa nu se strice ambalajul.
Aveam familie la Satu Mare, unde se agata harta in cui, deci mai aproape de vest. Ei aveau o cutie de bomboane din alea umplute cu martipan, cu fata lui Mozart pe ele…o tineau la capatul patului, ca pe un bibelou. Toata copilaria am dorit sa le mananc…ce vremuri! Cum sa nu le regreti?
Hai, Craciun fericit si bine c-au trecut!
Niciodata nu au tinut ai mei bomboanele de pom de pe un an pe altul, la Deva se gaseau in fiecare an, fara cozi. Tin minte ca erau de forme diferite, nu doar acele clasice si cu mai multe feuri de umplutura. Erau si cutii cu fondante pregatite pentru a fi puse in pom, sub forma de inele sau bastonase. Portocale si mandarine(din cele adevarate, dulci, zemoase si nemodificate genetic ca acum!), se gaseau dar cu ceva cozi, insa cantitatile erau destul de mari si se bagau des.
La Timisoara, avand in vedere ca Kandia era aici, bomboanele de pom nu au lipsit dar, fiind noi mai cu fite, le cautam pe cele aduse din Yugoslavia sau Ungaria. Deci, pas la chestia asta cu „de pe un an pe altul”!
Noi aveam in fiecare an bomboane de pom. Nu stiu cum faceau ai mei rost de ele, dar erau. Si-mi placeau, mai ales cele cu umplutura de jeleu. Si nu le mancam pana nu desfaceam bradul, pe 7-8 ianuarie. Foarte rar mancam cate-o bomboana si lasam ambalajul in brad, poate si pentru ca facea mama o caruta de prajituri de casa.
Bună dimineața,
Am făcut o bancă de metrou să râdă din cauza mea – am râs în hohote.
Mulțumesc, Mihai!
Crăciun fericit!