În urma câtorva comentarii de la textul care ne reamintea dulcile vremuri ale Epocii de Aur, colega noastră @didina s-a indignat teribil și-a hotărât să le explice nostalgicilor, pe înțelesul lor, cam ce-a însemnat comunismul. Părerea mea e că-și pierde timpul, n-ai cum să-i explici unui individ care consideră că până în ’85-’86 s-a trăit bine în România, pe motiv că mai găsea din când în când de mâncare, ce înseamnă nouăzeci de milioane de victime sau că libertatea n-are preț.
Stimate aplaudac al creierelor roșii comuniste, am citit cu uimire (și niscai amărăciune, recunosc, însă contează mai puțin) pleiada de aberații înșirată prin comentarii. Nostalgie? Mă doare la bască, n-am dureri d-astea, consider că fiecare etapă a vieții are farmecul ei. Sindrom Stockholm? Puțin, pe ici pe colo, dar nu-s psiholog să te repar eu. Ignoranță? Multă, desigur, dar n-a omorât pe nimeni. Mă rog, poate pe câțiva, dar numărul este irelevant când vine vorba de statistici.
Referitor la comunism, însă, relevante sunt două numere. Notezi, da?
– Peste 1 milion de victime directe ale comunismului, în România
– Peste 90 de milioane de victime la nivel global
Nu, nu au murit din cauze naturale, nici de boli și nici în accidente. Au murit pentru că aveau alte preferințe.
Cum ar veni, dacă eu devin șef de haită și ajung la conducerea țării, aș putea da ordin să fie maziliți toți cei care cred că rozul e o culoare mișto. Nu mi-a plăcut niciodată rozul, ce să fac? La groapă cu ei, că strică peisajul.
Sau i-aș putea băga la pușcărie / i-aș chinui pe toți cei care nu ascultă rock. Ah, nu-ți place rock-ul? Nasol, ce să spun… O să-ți placă, crede-mă. O să îți îndes pe gât un manual de istorie a rock-ului, o să te culturalizez, și o să asculți zilnic, la TV și la radio, fără să ai acces la altceva, ce vreau eu. Și te pun să-mi cânți pe stadion “We will rock you”, împreună cu tot orașul. Vreau și coregrafie. Nu-mi pasă că te miști precum un elefant anchilozat, într-o lună devii gazelă. Repeți zilnic, până îți iese. Coregrafia, că limba îți iese, oricum, d-un cot. Cum de ce îți iese? De chin și de căldură, că io vreau să asist vara, în august, la circul ăsta. Și, să nu uit, toată lumea trebuie să fie îmbrăcată în negru, cu bocanci în picioare și geacă de piele pe cocoașă.
Zici că tu asculți ce vrei acasă, iar eu n-am de un’ să știu că tu preferi Smiley? Păi îl pun pe vecinu’ să tragă cu urechea și să te dea pe goarnă. E ok, stai calm că se descurcă. De ce crezi că-am construit blocuri cu pereți așa subțiri? Dublă utilitate, dacă luăm în considerare și economia financiară, că doar nu suntem în zonă seismică să ne temem că ne trezim cu farfuriile vecinului de la etajul superior la noi pe masă.
Așa, că tot veni vorba de economie de bani și de construcții. Băi, nene, am fost în vizită prin străinătățuri și ce-am văzut acolo… păi vreau și eu palate d-alea. Noi suntem mai săraci? Stai așa, cum adică nu avem resurse să le facem? Te-ai lovit la cap, Titele? Mâncați mai puțin, băi, că vă crește glicemia. Cum ce? Pește marinat și gheare de pui, că restul le dăm la export, să facem rost de cașcaval.
Acum că am rezolvat-o cu finanțele, să trecem la resursa umană. Toți cei care nu ascultă rock s-o ia în mână. Mistria, cazmaua, roaba și ce o mai fi nevoie și să pună osu’ la treabă. Nu, nu-i pe alese și nici nu-mi pasă că tu lucrezi la remaiat ciorapi, nu în construcții. N-auzi că vreau și eu palat d-ăla? Ah, a crăpat Gogu de la cazane când căra BCA? Păi cin’ l-a pus să care BCA, când eu am zis că vreau din cărămizi de aur? Gata, jos șandramaua și luați-o de la capăt. Și să fie gata repede, nu-mi pasă câți vă dați duhul pe-acolo. Hai, mișcați-vă mintenaș, că-mi trebuie și-o șosea asfaltată până-n orașul de baștină. Nu, nu prea mă duc pe-acolo, dar să fie și amărâții ăia mândri că suntem conțărani.
Da, știu, mă alint, ei sunt mândri oricum. Nu că n-ar avea de ales, dar e musai. Rocker la rocker trage, știi ce zic? Păi nu le-am luminat eu calea, nu le-am pus eu megafoane peste tot, la muncă, pe străzi, în școli, ca să asculte muzici? Bine, le-am adus niscai portocale de import și mentosane, am auzit că dragostea trece prin stomac și n-am vrut să risc nimic.
Ăăă?!? Cum îți sună scenariul ăsta? Parcă începe să-ți placă rock-ul, nu? Ce Smiley, bagă-ți mințile-n cap, că poate ajung șef de haită ș-ai belit-o.
Acum hai, lăsăm gluma la o parte. Scoate capul din dos și conectează neuronii. Între ei, nu la genunche, ca să ne facem bine.
P.S. În mod normal aș fi lăsat link-uri către documentele care atestă milioanele alea de victime, dar, dacă tot ești fan comuniști (na, că era să zic pesedeu) tre’ să pui osul la treabă singur, c-așai în capitalism, posmagii ți-i ‘moi singur(-ă), că ai cu ce. Mai elegant spus, dacă poți utiliza internetul să aberezi aici, îl poți utiliza și ca să afli informații utile. Spor la săpat!
@Mihai Vasilescu, intreb pentru un prieten psiholog. Nu ti-a placut niciodata culoarea roz sau culoarea rosu?
,,colega noastră @didina s-a indignat teribil și-a hotărât să le explice nostalgicilor, pe înțelesul lor, cam ce-a însemnat comunismul”
Ai prins asta?
P.S. Când mai e indignată s-o pui să scrie,poate-i face bine.Și nouă:))
Comentariu beton!22
@Ioana, textul e scris de @Didina.
Mihai adoră toate culorile planetei.
Comentariu beton!14
@Ioana, nu, nu-mi place rozul, nici după roșu nu prea mă zdrobesc. În text, e figură de stil. Mulțumesc de grijă, psihologii au zis că-s ok. 🙂
Comentariu beton!22
@didina,
Aha, ‘psihologii’…vorbim de plural aici. Asta îmi explică multe. 😁 Bieții de ei.
Comentariu beton!16
@Solandi, plus că întrebarea nu îi era adresată @Didinei. Și totuși ea a răspuns…
Comentariu beton!13
@Solandi, da, păi ce să rezolve unul singur? Îs mai mulți, lucrează în ture. E greu să facă față unui asemenea specimen. 🙂
Foarte tare, soro. Dar probabil baţi toaca la o babă surdă. Şi eu am întâlnit nişte persoane, trepanate, le-aş zice, care o ţineau pe a lor că ce bine era, ce disciplină bla-bla… Omul crede uşor ceea ce VREA el să creadă. The rest is silence.
Comentariu beton!19
@GabiI, probabil, da, însă ce facem cu ei?
@didina, nu ştiu dacă putem să facem ceva.
@GabiI, n-am aroganțe de genul ăsta, nu-mi imaginez că aș putea schimba ceva. Dar e liber la bătut câmpii și cred că @Mihai a vrut o zi liberă. 🙂
Sunt primul la comentarii? Uau! Despre articol, ce să zic, e bun! Totuși nu înțeleg de ce pana mea mai vorbim de epoci trecute! Mai ales că cei care comentează acum aveau 20+_ani pe atunci! Adevărată formare, ca oameni, profesională, familială și-au făcut-o în tranziția asta fără de sfîrșit! Sau o fi vreo legătură?🤔
@Gheo, la cei în vârstă n-am așteptări, e aproape imposibil să le schimbi părerea. Sunt, însă, foarte mulți tineri care rumegă aceleași aberații, deși n-au habar ce a însemnat comunismul și nici nu vor să afle.
Comentariu beton!14
Clasa muncitoare, mandra ca un soare
Mandra ca un munte de fier
Clasa ne-ndrumeaza, si ne lumineaza
Glasu-i se inalta victorios, pan’ la cer
Clasa muncitoare, mandra ca un soare
Mandra ca un munte de fier
Clasa ne-ndrumeaza, si ne lumineaza
Glasu-i se inalta victorios, pan’ la cer
Comentariu beton!13
@Redoo, ai greșit cântecelul, vezi poate mă superi. Sau îl cânți mai rock un pic și scapi? 🤔
@didina,
Era pe mute. Dacă dai sonor o să auzi muzica de la Another Brick in the Wall. Sau, parafrazând-o pe Ioana: nu îți place Pink?
P.S. Nu, nu pun și link, relaxați-va, parafraza a fost short.
@Didina, merge si o declamare grandioasa cu fundal suav de darbuka…
@Redoo, cred că merge, dar trebuie să trimiți CD-ul la partid, pentru aprobare.
Kempes rulz!!! 🤘🤘🤘🤘
Dictatura didinistă 😋 Aplauze 🤗🤗🤗
Comentariu beton!21
@HabaRnaM, să nu uiți de coregrafie, da? Și mai lustruiește nițel bocancii ăia, să fie oglindă. 😛
Comunismul este doctrina care are ca regulă de bază drsființarea sistemului privat/particular și trecerea la unul comun. Însă dincolo de acest aspect și dincolo de numărul mare de victime, comunismul în România a atins apogeul absurdului și al abuzului când ceaușescu a decis ca toți să fim egali: în gândire, avere, trai etc.
Pentru mine, nostalgicii acelor vremuri, sunt cei care nu au știu și nu vor ști niciodată ce au avut de făcut sau ce trebuie să facă cu viața lor. Tocmai de aceea au fost și sunt atât de ușor de manipulat. Pentru că lor le-a lipsit antrenamentul gândirii. N-au fost lăsați să facă asta niciodată.
Bravo, fată! Ai scris frumos.
Comentariu beton!31
https://imgur.com/a/5O3fGRS
@Marius, să mă pupi!
https://www.youtube.com/watch?v=ratibd5yJJc
Hăăăăăăă
@Marius M de ce pui poze cu mine ? N-ai auzit de GDPRu’ ? Te dau în judecată! Ceva avocată pe aici ? Antamăm ceva ? Luăm și chiloții dă pă el 😋. La partea asta las avocata 😎
@Mariuse, mai bine mă pupi tu. 😂😂
@Elena, să vină unul, acum, să le ia tot ce au și să le spună că-i pentru binele comun. Să le bage pumnu-n gură și să-i trimită la săpat, pe câmp. Ar mai aplauda, oare?
Comentariu beton!18
„Ce reprezinta 1000 de avocati pe fundul oceanului?? Un inceput bun!!”
@Didina, nu. Nu aplaudă. Verbul de căpătâi este: a primi. „Am primit casă”, „am primit muncă”, „Așa cum era, era bine” etc.
Când nu ai rațiunea de a pune în balanță efectul imediat sau în timp a celor primite, undeva, cineva ți-a furat libertatea de a gândi. Și viața.
Comentariu beton!13
Elena, multumesc. Didina, mi-a placut foarte mult articol. Sange in instalatie sau cohones sub fusta, desi am impresia ca preferi pantalonii. Rozul este culoarea iubirii (nu, rosul). Despre semnificatia culorilor am gasit si aici.
https://andreeapopadesign.blogspot.com/2011/02/culorile-semnificatie-si-simbolism.html
Marius M , mi-ai ars retina…
BRAVO!!! Bine scris, bine lovit. Cred ca vorbesti la pereti dar nu te opri! Macar sa nu aiba scuza ca n-au stiut toti nostalgicii astia. Noi cei care am trait vremurile acelea – pe viu 🙂 – (probabil eu ceva mai putin ca altii – in 1990 terminam facultatea) stim ca ai dreptate in tot ce ai scris.
Comentariu beton!14
@Daniel, cu pereții mai tineri. 🙂
@didina,
Ce ai scris aici le poate deschide ochii tinerilor care nu au trăit atunci dar li s-a vârât în cap de către părinții/bunicii nostalgici o altă părere. Însă, pentru cei care au prins acei ani și mai erau și destul de copți la minte că să își facă o idee DAR regretă azi acea perioadă… ei bine, pentru aceia ne batem capul de pomană. Dacă un om nu percepe că este doar un element fără identitate într-o masă amorfă pe care o împinge cineva încotro vrea și cum i se năzare lui, atunci omul ăla se mulțumește doar să existe fizic nu să și gândească/ dorească / viseze. Și nu va înțelege de ce libertatea de a se exprima , de a alege sau de a hotărî cu mintea proprie ce i se potrivește face diferența dintre elementul din turmă care se supune fără prea multe împotriviri și entitatea unică care ar trebui să fie fiecare om in parte.
Pentru cei care înțeleg, lipsurile materiale din acea perioadă nici nu mai contează. Deoarece gravă și apăsătoare a fost de fapt lipsa libertății spirituale și de aici gravele consecințe care s-au abătut asupra celor ce au crâcnit. Și sechelele celor cărora le-a fost încuiat cugetul dar au simțit greu și apăsător lanțul și lacătul.
Nu pot decât să sper că nu se vor repeta acele vremuri, in rest…chiar mă lasă rece azi nostalgicii comunismului. Atâta timp cât acea nostalgie este animăluțul lor de companie și și-l țin frumos in lesa atât de familiară lor.
Comentariu beton!23
Bravo, @didina!
Bravo, Solandi!
🤗🤗
@Solandi, după ce am văzut ce s-a întâmplat pe 10 august în Victoriei (și ulterior), tare mi-e teamă că nostalgia lor nu-i doar un animăluț de companie plimbat frumos, în lesă. Aplauzele virtuale la adresa acțiunii jandarmilor mi-au dat fiori.
@Solandi,
Din păcate, acei nostalgici încă trăiesc și încă votează.
Și din cauza lor, de-a lungul celor treij’de ani avem conducătorii de azi. Primul a fost Iliescu, după el, potopul. Și potopul îl suportăm noi, acum.
Comentariu beton!15
@didina,
Exact; de aceea am și scris ‘atâta timp cât’. La fel de adevărat este și ce spune @Laura. Problema însă rămâne: pe nostalgicii mai copți ai comunismului nu îi poate nimic schimba; dimpotrivă, devin și mai înveninați și mai fermi pe pozițiile lor. Singurul lucru ce poate fi făcut îi privește pe tineri; să fie informați și să gândească cu mintea lor toate variantele prezentate.
@didina rocks! \m/
@Sorin T, mulțam’, bine că mi-ai amintit. Dau drumu’ la muzică, să culturalizez vecinii. 🙂
Eu am 30 de ani, deci am prins fix un an de comunism. Nu știu din proprie experiența, dar din câte mi-a povestit bunica, nu au dus-o prea rău. Au cutreierat țara în lung și-n lat, cu mașina, au fost și pe afară, au avut și banane, și portocale și de mâncare. Si-au cumpărat si apartament in oraș și casă la țară, nu au avut datorii niciodată. Legat de drumuri, mi-au povestit că erau scoși pușcăriașii să le facă, și, se pare că au făcut treabă bună. Tata și mama mergeau la discotecă, la petreceri. Nu știu dacă a contat cine unde lucra pt facilitătile astea. Ideea este că nici acum nu trăim in Paradis, ca să spun așa. Ce-i drept, eu, cu gura mea, nu aș fi rezistat nici o zi pe vremea aia fără să fac pușcărie. Ar fi bine totuși ca pușcăriașii de acum să construiască (drumuri, poduri, autostrăzi), să fie scoși la muncă si sa nu aibă facilitătile pe care le au acum. Ar fi bine să fie obligatorie in fiecare școală, purtarea uniformei ( Nu imi place parada asta a modei in școli. În afara ei, ar putea merge și in costum de baie, nu mă interesează). Ar fi bine ca resursele țării să rămână așa, sau, dacă tot vindem, măcar să o facem cu folos, pt popor, nu pt anumiți rahați din fruntea țării cu dinți stricați (băi, n-are săracul bani să meargă la dentist). Nu dați cu parul, e din auzite, nu din trăite, am specificat doar ce mi se pare mie un exemplu bun pd care l-am putea aplica și in zilele noastre.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@Timea, te rog mai citește o dată textul. Cu atenție, de data asta.
@timea – nu te supara, dar nu ai prins nimic din comunism si ceea ce stii, de la parinti/bunici – este total neadevarat. Nu este aici locul si nici spatiul sa iti explic cam cum era situatia atunci, insa nimeni nu a trait incepand cu sfarsitul anilor 70 asa cum ti s-a povestit. Cauta memoriile celor care au prins anii aceia, gaseste oameni care au trait si din discutiile cu ei o sa vezi ca ceea ce ti s-a povestit este o mare minciuna. Exact ca si comunismul 🙂
Comentariu beton!19
Nu-mi dau seama de ce @Timea a fost sancționată. A scris chestii de bun simț.
@Timea, ai idee ce înseamnă reintroducerea uniformei în școli?!
Ne întoarcem din nou la „toți suntem la fel” sau „toți suntem egali”. Nu, nu suntem. Nici la fel și nici egali. Diferența asta dintre noi (și acceptarea unora că asta e realitatea) poate face lumea asta să se miște. A aduce pe cineva de la un nivel mai înalt la unul inferior, înseamnă să oprești evoluția.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Timeea, părinții mei plăteau aproape un salariu din cele două ale familiei pe ratele la apartament si mobila. Au platit 25 de ani. Erau „intelectiali” si nu au primit apartament, spre deosebire de muncitorii si maiștrii de la locul de munca.
Deși aveam vreo 12 ani imi aduc aminte de mama care a venit acasă plângând pentru ca s-a terminat carnea in fata ei. Iar banane nu am vazut decat dupa 89.
Comentariu beton!19
„Au cutreierat țara în lung și-n lat, cu mașina, au fost și pe afară”..????
E ziua intunecata a mintii..!!!
Ori e o minciuna, ori erau din aparatul de stat si atunci totul se explica.
Sunt curios cum e sa fii nepoata de nomenclaturist dupa 30 de ani ?
Comentariu beton!20
@Elena,
Ridic și io timid 2 degețele, pe-alea cuminți, și zic: există categorii sociale care poartă uniforme (medici, asistente medicale, militari, polițiști, vânzători, funcționari bancari). Asta nu înseamnă că sunt toți la fel ca inteligență, pregătire, competență sau chiar aspect. Înseamnă doar că pot fi ușor identificați ca aparținând acelei categorii profesionale.
Așa și cu elevii, uniforma îi identifică aparținând unei școli. Dacă uniforma e simpatică nu văd nimic rău în purtarea ei. Iar diferențierea între elevi ar trebui să se facă la capitolele inteligență, educație, atitudine, nicidecum la puterea de cumpărare a părinților și gusturile îndoielnice ale elevilor. Am văzut în filme uniforme școlare purtate cu mândrie (și chiar erau faine).
P.S. Am purtat uniformă scolară și am urât-o. Dar asta pentru că era hidoasă 🙂
Comentariu beton!30
Timea, eu am prins 9 ani de comunism (deși prefer să îi zic acelei perioade ”dictatură ceaușistă”) și tot nu pot să spun că am simțit cine știe ce pe propria mea piele. Că eram copil, părinții au tras greul și am avut norocul de a nu rămâne cu traume majore. Cel puțin așa cred și sper. Dar m-am interesat ulterior, și nu doar din poveștile cunoscuților/părinților/bunicilor care l-au trăit, iar părerea mea este că a fost un sistem toxic, bolnav și inuman, o pată neagră și o rușine pentru istoria noastră, ca nație. Prin prisma articolului de astăzi (care nu este despre cât de bine sau rău s-a trăit atunci vs acum, ci despre crime comise împotriva celor care gândeau/vorbeau/aveau alte preferințe) a scoate în evidență faptul că or fi fost și lucruri bune pe acele vremuri, care ar putea sau ar trebui reaplicate în zilele noastre, pentru mine e ca și cum ai zice că un psihopat /criminal în serie care a ucis o grămadă de oameni dintr-un oraș (sau un pedofil care a abuzat ani la rând minori fără să fie prins- vezi cazul din iarnă cu polițistul pedofil) arunca mereu gunoiul la coș, strângea după cățelul său, ieșea mereu la vot, se manifesta civilizat și moderat în public (din ce am citit, psihopații se pricep de minune să imite moderația și normalitatea), nu-și bătea nevasta etc și că ar trebui totuși să învățăm/reaplicăm mai mulți asta de la el. Adică e foarte greu de digerat azi, cel puțin așa îmi explic eu roșiile, sau măcar o parte din ele.
Eu ți-am dat like, la urma urmei vorbim, comentăm, discutăm, nu omorâm pe nimeni.
Comentariu beton!20
În legătură cu uniforma, nu ştiu cum e la nivel de ţară. La noi în oraş toate şcolile generale au propria uniformă (modele diferite, adică). Liceele, asemenea. Excepţie fac clasele de step-by-step şi probabil şi cele particulare (la noi e doar o şcoală particulară şi are clase doar de la a 5-a în sus, din câte ştiu).
La prima vedere ai spune că e mai uşor pentru părinţi, că nu-şi mai bat capul să aleagă şi pregătească costumaţii de şcoală pentru copil şi că în ziua de azi nu au cum să fie modele/materiale urâte la uniforme.
În realitate, aceste uniforme sunt foarte scumpe (am dat 380 ron pe uniforma de clasa a 9-a anul ăsta: sacou+fustă+pantalon) şi este purtată doar la început de an şcolar. Apoi, elevii se fofilează şi mai păstrează din ea doar cămaşa albă (uneori nici pe aia, o înlocuiesc cu bluze albe fistichii şi cochete), merg cu sacoul/vesta sau fusta îndesate în ghiozdan (să fie acolo în caz de control inopinat al directorului) şi se ajunge la stupidul fapt că ai dat banii degeaba pe ea.
Mai este apoi aspectul uniformelor. Multe sunt închise la culoare (negre sau bleumarin) şi mi se par nepotrivite pentru un copil de clasa 1. Nişte culori vii şi înflorate nu ar strica. Apoi, nici croiala nu e cine ştie ce minunăţie. Prea sobră mi se pare cea a celor din clasele 1-4.
Pe de altă parte, o uniformă generalizată la nivel de ţara ar părea ca un fel de înregimentare a copiilor şi ne-ar stârni nouă părinţilor neplăcute amintiri.
Cum o dai nu-i bine.
@anduta deci i-ai dat „like” lu @Timea….deci „cine nu e cu noi ,e impotriva noastra”…asa suna dictonul …deci k sa fim impotriva dictonului eu am sa-ti dau „like” sa se vada clar ca exista libertatea exprimarii…
Comentariu beton!12
Sorine, eu nu gândesc și acționez în expresii prefabricate și nu înțeleg în ce război crezi tu că ești aici. I-am dat like Timeei pentru că mi-a plăcut comentariul ei. Și, în plus, am vrut să-i răspund.
Comentariu beton!13
Timeea, și-n acele vremuri o parte dintre noi am fost educați să nu emitem opinii fără să avem argumente/dovezi-reale. Niciodată din auzite, dar niciodată. Doar unii, probabil, de asta există acest 30% mereu anti comunist mascat.
Dacă citești comentariile noastre de pe blog din preajma sărbătorilor de iarnă afli si varianta auzită de tine de la bunici, dar si alte variante.
Da, puteam merge in vizite la sârbi, polonezi, cehi(slovaci), poate fosta DDR sau Rusia, cam atât. Drumuri: cele mai proaste dintre cele ale Europei de est, poate chiar ale Africii sau Americii de sud.
Nimeni in acele vremuri nu avea dreptul la proprietate, mutual erau acceptate unele excepții, care având în vedere deposedările din anii ’50 aproape că treceau drept recompense pentru cei mai harnici membrii ai partidului. Dacă pare aluzie, chiar pare, pen’că nu e.
http://ziarultimisoara.ro/eveniment/1379-rusalii-51-oroarea-deportarilor-comuniste
Din linkul de mai sus descoperi doar a zecea parte despre ororile comise de inaintașii roși(i)lor de azi.
Fă un simplu exercitiu de imaginatie, Timeea; toate bunurile tale, materiale si morale, vor deveni proprietatea statului, iar pentru vina de a fi mostenitorii tai, propria familia devine paria noi epoci, eventual o entitate de puscariabili.
Aah, culmea este că acum tot ei fac legea, deci tot lor li se poate reprosa, pe bună dreptate, paradisul actual.
P.S. M-am enervat, Timeea. Imi cer scuze dacă nu am fost destul de clară.
Comentariu beton!16
@lenea p pardon elena….uniforma e obligatorie în țări în care democrația e tradiție. Caută pe net că nu e cenzurat . Că tot urlii de cenzură, egalitate, comunism.
Ai zis mai deună zi într-un comentariu că pe timpul comunistilor vânzătoarea era divinizată…..nah soro că ai ajuns și tu vânzătoare pe la altex, vodafone…doar ca ai titlu mai pompos…sales manager/area sales manager etc.
Îţi place sau nu: 0 0
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Laura, eu când m-am referit la uniformă, vorbeam strict de cea de pe vremea comunismului. Aia general valabila (Și acum sunt uniforme în școli, la clasele I-IV în mod special).
Dacă e o idee mișto pentru unii, pentru mine personal nu este. Pentru că mie nevoia asta de identificare mi se pare o absurditate în condițiile actuale ale sistemului de învătământ. Fă-mă să-mi fie drag să port uniforma ta, nu mi-o impune. E atăt de simplu.
@Frank, aș putea răspunde agresiunii tale verbale la fel cum o faci tu. Crede-mă! Ne-am putea bălăcării până măine. Agresivă pot fi și eu.
Dar mă interesează spre deloc limbajul, forma de adresare și conținutul celor scrise de tine. Și știi de ce? Îți spun eu. Pentru că dacă te-aș pune să cauți acum comentariul în care eu am scris că „vânzătoarea era divinizată” și să-l pui aici, nu l-ai gasi. Și știi de ce? Îți spun tot eu: pentru că nu l-am scris.
Tările alea pe care le pomenești și în care elevii poartă uniformă, le oferă la schimb educație. Dezvoltare. Libertate de gândire. E greu să înțelegi asta? Te-ai aruncat ca taurul cu coarnele înainte doar pentru că ai tu un of. Gândește! Ești liber să faci asta.
@Sorin Aurolacul, bunica mea a fost contabilă la primărie, trăiește incă, este la pensie. Bunicul meu a fost tâmplar. Străbunica mea a fost bucătăreasă pt sași. Am poze vechi alb negru care atesta cele relatate. Au avut acele joburj pt că au lucrat pe brânci. Se vede pe ei, crede-mă.
@Elena P am idee ce înseamnă. Înseamnă că cel puțin 4 copii din ckasa fiie-mii nu s-ar simți ultimul rahat pt că ai lor nu le pot cumpăra haine de fiță, copilele de 13-14 ani nu si-ar arăta bucile pe holurile școlii. In timpul tău liber, poti fi cine ești, la școală esti la fel ca toți ceilalți indiferent de câți bani ai. La un job de birou, toate persoanele merg cu costum, nu? Asta nu înseamnă că toți suntem la fel. Și diferența dintre noi trebuie să se vada prin caracter, în primul rând și nu prin hainele pe care le purtăm.
@Mira2 am si eu rate acum eu pt tot familionul. Prima casă.
@Sorin aurolacul, nu stiu din ce parte a comentariului meu s-a înțeles faptul că cine nu e cu noi e împotriva noastră. Am și specificat si la început și la sfârșit faptul că nu am trăit in epoca aceea, nu am prins nimic de atunci.
@Laura G, suntem două, atunci. Nici eu nu înțeleg.
@Anduța mulțumesc pt like. Aș mai avea totuși ceva de adăugat, cu riscul de a fi sancționată din nou. În legăturăcu libertatea de exprimare, nici acum nu suntem departe. Teoretic, putem spune orice vrem, oriunde, oricând. Practic, ni se pune pumnul în gură instant. Vezi cazul plăcuțe de înmatriculare. Suntem o țara de corupți, unde, consider eu, că doar avem impresia că suntem liberi, că avem democrație, că avem un cuvânt de spus. Nu contest faptul ca e de n ori mai bine acum ca atunci, nu sunt tâmpită să nu-mi dau seama de asta, dar nici cum ar trebui să fie nu e. Sper să nu fiu înțeleasă greșit din nou
@Sanda-Ambra, hai să nu ii luăm exemplu pe acei bunici ai mei. Să-i luăm pe ceilalți, care au fost simpli muncitori: bunica la o fabrică, bunicul tractorist. Prin imprumut la rude si prieteni, si-au cumparat casa când nama avea 7 ani. Soacra mea, care lucra la colectiv, la fel, are casa ei.
@Timea, spui că „diferența dintre noi trebuie să se vada prin caracter, în primul rând și nu prin hainele pe care le purtăm”, dar susții introducerea uniformelor. Păi contează sau nu, până la urmă, cârpele pe care le purtăm? Își etalează fetele formele pe holurile școlii și consideri că este o problemă? Mergi la ședințele consiliului școlii și cere dress code decent, nu este nevoie să facă toți părinții niște cheltuieli inutile cu uniformele, nu este nevoie să îi pedepsești pe toți pentru câteva abateri. Sunt suficiente aberațiile de genul fondul clasei / școlii, cadouri pentru „doamna”, manuale lipsă etc., lucruri care într-un sistem normal de învățământ nu există.
Uniformizarea (aici nu mă refer la textile) este periculoasă, descurajează concurența. Lipsa concurenței descurajează performanța.
Și dă-o-n mă-sa de casă, că nu iei nimic cu tine când mori. Decât între 4 pereți și trai în beznă, cu frica-n sân, mai bine în cort, dar liber.
@didina total de acord cu afirmatia ta. Am spus de case pt ca cineva afirma ca nu aveai dreptul la proprietate.
In schimb, la fiica-mea la scoală, nu erau uniforme, in schimb, ni s-a spus, ca, pe cat posibil, sa se poarte camasa cu pantalon simplu sau fustă, sau bluziță simpla de o culoare. Ghici câți dintre copii mergeau asa? Vedeam fete cu blugi rupți, fel si fel de bluze decoltate, pantaloni scurti.
Draga mea Timea@, nu sunt cineva. 🙂
Pentru mine este neclar despre ce perioadă comunistă vorbești.
Nu mai vreau să te rog să faci vreun exercitiu, nici nu mai vreau să imi răspunzi cumva in legătură cu articolele pe care le-am postat aici. Eu fac parte din categoria cărora li s-a luat casa, probabil am făcut eu ceva greșit, nu?
Să știi că nu mai conteaza nici ce am trăit atunci, nici faptul ca 90 % din populatia urbană a R.S.R. nici nu visa sa se improprietărească in acea epocă, pentru că erau chiriasi ai statului.
Dacă ai citit măcar unul dintre articole poate găsești e explicatie/justificare pentru ce au trăit acele familii. Nu pare asemănătoare situatia cu cea dintr-o singura zi din vara asta, 10 august?
Draga mea, toti avem case, altele, făcute cu sudoare proprie, nu doar bunicii tăi. La cele pe care le-am reprimit nu le-am putut suporta durerile adunate.
Este atât de simplu să te informezi azi incât nu-mi pot explica cum poti insista pe tema dreptului la proprietate din perioada comunistă, COMUN-ism, adică.
P.S. eu nu dau roșu, am dat verde chiar dacă m-a iritat argumentarea ta.
@Sanda-Ambra acum am avut timp să citesc articolul. Intr-adevăr a fost crunt. Nu contest. Recunosc că nu am citit până acum mai nimic despre comunism, după relatările cunoscuților, nu mi se părea că s-ar fi întâmplat ceva atât de wow intr-un sens negativ sau pozitiv încât să caut cărți sau publicații.
deci bunicul tamplar si bunica contabila la primarie…si au batut tara in lung si in lat cu masina…si au fost si pe afara din tara….poti sa ne dai niste detalii mai amanuntite?…..parintii mei s-au zbatut 6 luni sa mearga intr-o excursie organizata la Ruse….in Bulgaria…si cand spun „organizata” spun ca erau minim 3 securisti in autocar…soferul, ghidul si inca minim unul amestecat…..si pentru stiinta ta resursele tarii au fost vandute final dupa re-lovi-tutie si dominatia ruseasca de dupa 89 de comunistii adevarat gen :Petre Walter Roman fiul lui „Walter Roman, născut Ernő Neuländer”…..Imre Asztalos, aka Virgil Magureanu imi e prea scarba de ei si sa pot scrie catti si care sunt
@Timea, costa foarte mult sa ii duci pe puscariasi la munca(transportul, gardienii, masa etc).
Si poate nu te-ai gandit ca o parte din acei”puscariasi” erau taranii carora Ceausescu le-a furat pamantu, sau intelectuali care nu au dorit sa isi calce in picioare principiile.
Si eu am varsta ta si mama imi spune ca mergea cu sportul peste tot, dar imi spune si de avorturile pe care femeile erau oblicate sa il faca ca de.. lipsa de contraceptie.
Ma bucur ca pentru bunicii tai a fost bine, bunica-mea a fost asistenta si a fost nevoita sa lase femei sa moara deoarece isi provocasera avort spontan. Si pentru tata a fost bine el stia ca trebuie doar sa munceasca, sa aduca bani si atat. Dar mama lui a pierdut teren, animale etc.
Fiecare stie doar experienta lui. Pentru unii a fost bine, pentru altii rau . Trebuie doar noi cei care traim acum sa gasim varianta de viata cea mai buna si sa o imbunatatim continuu.
Mancati rahat !Sunteti mititei !Nici unul dintre voi nu ati trait in comunism !Va dati doar cu parerea !!!
Se dezbate încă. Ce zici?6
Așa e.Mai ales femeile,una n-are peste 25 ani.
Comentariu beton!17
@Votantul,
Ai dreptate, suntem ce a mai rămas din miile de ‘mititei’ care au scăpat într-un final de ‘omul negru’. Dar cam aici se termină și analogia ta cu ‘mititel’.
Comentariu beton!14
@Votante, dacă „mâncați rahat” nu e un îndemn (și sigur nu e) ci doar o constatare, după scriere de pune punct. (Așijderea pentru tot comentariul).
Ia dute-n că.cat de obosit și ia o carte în mână. Încă mai ai timp să-ți trezești creierul mort de atâta bine trăit.
Comentariu beton!18
@Votantul, așa este, eu am și specificat asta. Am spus chiar și câți ani am… dar, se pare că trăitul în comunism, ți-a afectat puțin gândirea, precum și exprimarea. Deci, ia de citește de la început toate comentariile (nu e greu, nu sunt multe) și încearcă să le înțelegi.
Vedeti de ce suntem in situatia de azi ?
Astia ca @votantul chiar merg la vot.
Mi-a mai ramas insa prin dulap ceva mwie si pentru el.
Comentariu beton!13
Azi e cu din alea grele…de dimineață filozofăm.Că nu sunt vipere acolo la tine în Groenlanda pricep,dar macar un pârș,ceva ,să facă o chestie ciudată despre care să ne povestesti n-ai găsit?Comunism?Pffff…
@Marius M, suntem săraci, măi, n-avem nici vipere nici pârși. Avem numa’ lișițe, cocori, rațe și niște iepuri de câmp. Să punem de-o fabulă?
Hai că mi-a făcut-o @Vasilescul azi. Las acu’ doo idei, beau o cafea și revin:
– îi mulțumesc din inimă lui @Mihăiță că nu m-a anunțat și pe mine că va pune azi aberațiile mele pe blog. Îi voi spune inginerului din dotare că-i voi găti comentarii, în loc de tort de ciocolată.
– textul e necorectat. La primul ochi, „c-așai” mi-a spart lentila. Mai sunt și alte dude, probabil, am scris de pe mobil, seara, ceea ce trebuia să fie un reply la comentarii, nu un articol.
Comentariu beton!17
Bine tuh perfectzionist-o 😎
@didino, nu te cred că nu te-a anunțat. Pe mine mă anunța. MEREU.
ăă, ce deja-vu am…
@didina, să pui și sos la comentarii, alunecă mai greu.
Anyway, m-am trezit, am facut curat, am spalat și descâlcit Rapunzelele mele, le împachetez și apoi e weekend!! Mamă, deja am mâncat diacritice, se vede că am băut cafeaua pe fugă. :/
@HabaRnaM, suntem frați de suferință, punem embargou că nu se mai poate, gata!!
Nu prea am ce zice despre subiect, eram prea mică la Revoluție și nu văd ce aport informatic așputea aduce. Oook, după asemenea cuvinte grele, e cazul de-o pauză 🙄
@Eleno, pentru @Mihai e ușor de verificat, aruncă un ochi pe mail / messenger. După ce lasă covrigul din mână, ăv cors. Tu ești specială, mă, de-aia te anunța mereu. 😛
@Vera, pun și sos, merci de sfat. 🙂
Propovăduitorii comunismului se împart în 3 categorii, fiecare cu baubaul lui, dar total diferit de ceilalți:
– nostalgicii
– nomenclaturiștii
– idealiștii
Nostalgicii:
Nu au trăit bine în perioada comunistă, dar erau tineri și restul în afară de asta se cam pierde în ceață. Amintirile lor rămân înțepenite la anii 70, perioada „de glorie” a comunismului românesc, când nu se murea încă de foame. Libertatea cuvântului era oricum o noțiune de neînțeles sau foarte îndepărtată… când te naști într-o societate totalitaristă ești educat din fragedă pruncie în spiritul ei. Anii 80 nu există pentru ei, poate doar prin mândria că au murit de foame dar uite domne, nu mai avem datorii. Trec toți peste faptul că, după plata datoriilor, au murit în continuare de foame. Pentru ei, comunismul a însemnat o casă și un serviciu, că s-a construit, că România avea industrie și agricultură. Morții la canal nu au existat, canalul s-a făcut numai cu tineri voluntari entuziaști, că așa au văzut în filme.
Nostalgicii nu sunt idioți, sunt doar bătrâni. Mulți au fost profesori, doctori, ingineri. Părerea lor este fixată pe ceva ce nu a existat niciodată decât în închipuirile lor și nu vor putea fi vreodată convinși de altceva. Sunt pur și simplu o generație în propria ei lume. Să îi convingi de altceva? Zero șanse.
Nomenclaturiștii:
Nu vreau să mă refer la cazurile evidente de cadre de conducere, ci, concret, la vânzătoarea de la aprozar.
Vânzătoarea de la aprozar nu a dus lipsă de nimic. Profesorul, doctorul și inginerul îi ziceau Sărut mâna și cultivau relația cu dumneaei. Ea era stăpână la tejghea atunci când muritorii obișnuiți se căciuleau și se rugau să ajungă carne sau iaurt și pentru cei mai din spate. Vânzătoarea de aprozar este cea mai abjectă creație a societății comuniste în România, în care de foame îndoiai spinarea în fața unei creaturi cu 2 clase primare. Culmea că îndoiau spinarea exact cei din prima categorie, care acum ne zic ce bine era pe timpuri.
Idealiștii:
Cei care cred în teoria comunismului, trecând peste punerea în practică. O vorbă zice: „e romantic să fii comunist până la 20 de ani, ești idiot să mai crezi în așa ceva după”.
O mare palmă peste ochi pentru ei este Memorialul durerii de la Sighetu Marmației. Acolo vezi comunismul adevărat, dezbrăcat de vorbe pompoase, crud, crâncen, cu sutele de mii de morți, cu deportați, cu familii rupte, cu un glonț în ceafă pentru că nu ai vrut să îți cedezi munca de generații unor borfași.
Comentariu beton!36
@cătălin fdd
Mi-au dat lacrimile ascultând-o pe Ana Blandiana la Sighet. 😢
@Catalin fdd,
Excelentă postarea ta!
@catalin fdd, excelent comentariu, merci!
Catalinfdd,mama mea n a fost la aprozar,a fost la paine.Si a prins perioada aia nasoala cu cartele.Cu amenintari ca infunda puscaria cand a fost prinsa ca dadea celor care nu mersesera la munci agricole.Cu inchis magazinul ,luat painea si mers impreuna cu secretarul de partid pe camp si dat painea acolo doar celor ce erau.Cu doi trei oameni care tineau tejgheaua sa nu vina peste ea pentru ca din partea cealalta se inghesuia lumea.Cu plecat dimineata si venit seara,cu injuraturi ca fura painea si de aia e asa putina…multe.N a fost usor pentru nimeni.
Comentariu beton!17
Mai e o a patra categorie, anume eu.
Uite, pe mine, spre deosebire de autoare, nu ma destinde gandul ca am voie sa urlu-n pustiu sau sa latru la urs cum se mai spune, cu sau fara bate pe spinare. Ca mi se spune a la Anca Constantinescu „Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere!”, doar ca intr-o forma putin si nu foarte subtil modificata si anume, ca daca-l deschizi ataci „statallitatea si ordinea de drept”, cartesti contra regimului si esti de bagat in inchisoare precum ca-i fi agent agitator (al „agenturilor straine”, a lui Soros, Iohannis sau mai stiu eu cui) si prin urmare singurul rol care te coafeaza este acela de obedient. Unde-i schimbarea ? Sa-mi fie iertat, dar si Ceausescu tocmai asta spunea, ca singurul care-l poate destitui este poporul prin reprezentantii lui, Marea Adunare Nationala ! Explica-mi tu, te rog, autorea sau oricare altul sau alta, cum de cel mai puternic om din tara e in continuare un individ care nu trece printr-un sufragiu popular, ci un sef de partid ales in regim intern ? In alte cuvinte pe Voda il da din nou Marea Adunare Nationala ! Unde-i schimbarea ? Acesta il poate destitui lejer pe presedintele ales de populatie si numai pe motive inventate sau pur subiective (aidoma unui patron pe angajat), ca nu se face nici o judecata.Reciproca nu exista ! Repet, unde-i schimbarea ? Nu duc nici eu dorul comunismului, fireste, dar daca e dictatura macar sa stim si noi.
Comentariu beton!14
@Faianțaru
Schimbarea este că peste doi ani poți mătura cu ei pe jos dacă ieși la vot.
@Marius M, Știu exact ce spui, cunosc personal un exemplu similar.
Numai că mă refeream la altceva. Dacă ai apucat timpurile acelea, înțelegi despre ce categorie anume vorbesc, că nu se poate să nu te fi ciocnit de ea.
@Ciprian, eu am ieșit de acolo cu nodul în gât și cu ceață de lacrimi în ochi. Nu te pregătește nimic pentru ce vezi în acel muzeu.
Pe de altă parte, am avut un sentiment de mândrie. Citisem și mi se inoculase ideea că românii au acceptat comunismul ca oile. Acolo am văzut că nu a fost așa, deloc așa. Că sute de mii de români s-au luptat zeci de ani și au murit în speranța de a ne lăsa o lume mai bună. Și nu numai în câteva regiuni izolate, ci peste tot în țară. Inclusiv la Galați au fost țărani răsculați, care au fost împușcați de nimeni altul decât de Ceaușescu, care a condus represiunea in această zonă.
Comunismul ar trebui să fie trecut ca materie de studiu, iar Memorialul din Sighet vizitat obligatoriu de fiecare elev.
Comentariu beton!14
@ Catalin
„Schimbarea este că peste doi ani poți mătura cu ei pe jos dacă ieși la vot.”
Bine, intrebarea mea era de ce mai votam un presedinte din moment ce acesta poate fi terorizat cu usurinta de seful partidului majoritar, care, repet, e ales in regim inchis de membrii partidului.
Dar fie, fac abstractie de ea si ma rezum la ce-ai scris. De maturat pe jos cu cineva, matura lejer pe jos cu tine pleava. Si nu neaparat pentru ca nemernicia ii uneste mai strans sau sunt chiar asa multi, dupa cum s-a vazut pot fi doar 1/5 electoratul cu drept de vot, ci pentru ca e suficient ca votul sa fie vazut doar ca o schimbare de cadre, pleaca unii nelegiuti, revin cei de dinainte si gata, ai dispersat electoratul de buna-credinta. Practica cam asta arata.
Catalin fdd@, „Istoria Comunismului” este un opțional aprobat de cam 10 ani, adică este disciplină -materie de studiu- deja.
Ziua bună!
Din fericire, sau din păcate, Mihai nu spune ce publică a doua zi, așadar găsiți punctul meu de vedere publicat la articolul de unde a început discuția, cel din 27. De ce doar aseară? Am avut o zi mai lejeră ieri și-am luat la recapitulat cam tot ce-ați mai lăsat voi pe-aici. Iar la articolul ăla ați lăsat multe. Pot face asta fiindcă am LIBERTATE. Restul e tăcere. Tăcerea aia pe care și-au dorit-o nemernicii ăia proști, fiindcă nu suportau păreri mai bune ca ale lor. Căutați-i de inteligență și realizări pe toți capii trecutului regim și mai discutăm.
P.S. Nu dau copy-paste la ce-am scris ieri, cu două minute înainte ca ziua să se-ncheie. Nu mi s-ar părea fair-play.
P.P.S.: @didina, e OK! Felicitări!
Vă salut de numa` – numa`!
@Victore, nu l-am citit, nici nu știam c-ai postat. Merci! 🙂
Hehe, nu te msi chinui cu toti tontii. Nu ai cum sa-i trezesti – prostul e prost si nici nu stie cat de prost e, nici nu vrea sa afle.
Daca cineva l-ar pune acum sa stea la coada la Mega 2 ore pentru o sticla de lapte, cu trezire de la 5 dimineata ca urla plozii in casa si nu exista „formula fara lactoza si cu probiotice pentru colici”, sau 6 zile la Cora pentru un kil de pulpe de pui pe luna, ar injura de toti mortii. Daca imi amintesc bine, si hartia igienica era un lux, dar oricum nu aveai de ce folosi prea multa.
Pe unii ii inteleg cu nostalgiile pentru ca asociaza perioadele acelea de rahat cu prima parte a tineretii lor. Sau poate erau mari mahari si societatea actuala nu le-a mai permis sa ajunga acolo, nu le-a mai dat locuri de munca pe de-a moca si in general nu le-a mai permis sa capuseze. Asta pentru ca s-au schimbat capusele, nu pentru ca ar fi disparut – asa ceva nu vom vedea la romani, nu in cursul vietilor noastre, oricum.
Asa ca lasa-i in plata lor sa se smiorcaie dupa nea Nicu in timp ce mananca in fiecare zi carne, paine, lactate pe satule, conduc masinute „straine”, cumpara benzina cand vor/au bani, isi fac baie cand au chef, au curent electric mai tot timpul, etc. Nu pe toti ii duce capul sa faca o comparatie simpla si nu e treaba nimanui sa le bage cu forta neuronii in tartacuta. Daca nu i-a bagat natura, aleluia.
Comentariu beton!23
@Cineva, cu forța? Nici vorbă, fiecare e stăpân pe neuronii lui. Și cu toții avem dreptul la opinie.
Avand eu 54 de ani deci, am mancat comunism pe paine. Daca a fost bun? Daca a fost rau? Depinde, depinde mult de cum l-ai trait tu ca fiinta. Inlauntru! A fost si bun si rau cum si bun si rau este prezentul in tarisoara noastra.
In ceea ce ma priveste a fost mai bun decat ce a urmat.
Practica agricola, cozi ore ore, frig in casa, mancare putina etc etc. Cum stiti cei ce stiti.
Nu m-au afectat, oameni buni, ma credeti? M-au afectat lipsa de iubire in casa, de atentie, de afectiune, de educatie dar o biata coada la carne chiar nu ma atingea. In timp ce stateam acolo la coada gandeam, visam.
Au fost ani de intensa cultura, fortata veti spune…ok. Serate muzicale in Biblioteci, lansari de carte, vernisaje, intalniri cu scriitorii- voi v-ati intalnit cu Constantin Chirita? Cu Nichita Stanescu? Cu multi altii?
Simpozioane stiintifice. Si multe altele. Cultura era pe toate drumurile. Poate ca asta m-a salvat de la cenusiul afectiv. De la modestia materiala, de la a fi comunista la urma urmei. Am fost comunista pe dinafara. Pe dinlauntru ma simteam foarte dar foarte libera. Ce este libertatea?
M-am simtit muuult , muuult mai putin libera dupa asa numita revolutie cand gandurile mele plecau invariabil la cum sa intind banul, unde sa ma duc , cum sa ma mai descurc…
Nu vom ajunge la numitor comun noi romanii daca vom polemiza pe tema comunismului! Iar pe tema comunismului iese mereu polemica.
Eu respect ura, argumentele tinerilor – pe blog cei mai multi sunteti tineri , in jur de 40 adica. Dar si voi ar trebui sa respectati puncte de vedere diverse. Se numeste democratie. Daca criticati comunismul si pe cei ce intr-un fel sau altul au trait bine, multumitor, atunci…inseamna ca nu ati invatat lectia libertatii cu adevarat.
Libertate e atunci cand accepti si alte puncte de vedere, alte sentimente, alte pareri, alte idei. Libertatea adevarata e cea de gandire, de expresie, de comunicare a propriei fiinte asa cum e, nu cum vor altii. Libertatea e atunci cand scrii ce crezi fara ca cineva sa-ti puna pumnul in tasta. Eu cred asta, tu crezi alta, eu respect ce crezi tu iar tu respecta ce cred eu. Simplu.
Daca nu reusesti ce zic eu aici…inseamna ca esti comunist inlauntru. Critici ce tu esti deja…
Comentariu beton!27
@GMT
Să gândești, să visezi, asta nu-ți poate interzice nimeni. Să fii pedepsit, când deschizi gura și spui ce gândești sau ce visezi, asta nu e OK.
Comentariu beton!13
GMT,jos palaria.Ne certam degeaba pe aici,multi eram f tineri atunci.A avut unele parti bune,unele parti f rele,ce a fost a fost.N avem nici un tortionar pe aici sa l. judecam,ne zbatem in zadar si ne jignim unii pe altii pentru ca avem pareri diferite.Parca Ratiu a spus :Ma voi bate pana la moarte pentru dreptul tau de a nu fi de aceeasi parere cu mine.
@GMT,
Libertatea aceea de care spui are o mică problemă: nu exista pe vremea comunismului.
Libertatea aceea există azi (încă) și întocmai cum spuneai, nu mai poate nimeni să îți pună pumnul în tastă. Ceea ce consideri tu acum pumn sunt de fapt doar opinii diferite. În care fiecare parte încearcă să prezinte punctele slabe și punctele forte ale unor idei/ evenimente / experiențe proprii. Cu alte cuvinte comentariul tău îmi apare mie precum un șarpe care se mănâncă singur de coadă.
Ideea nu e cum a trăit cineva in comunism și cum trăiește azi. Întrebarea e: a fost normală opresiunea și obligativitatea de a gândi toți la fel în acei ani? Unde e libertatea cugetului aici?
Cât despre evinementele culturale: nu-mi spune că erau mai multe atunci. Dimpotrivă, azi există o paletă extrem de diversificată a lor. Deosebirea majoră e că atunci cineva selecta ce ai voie să vezi, azi alegi singur ce te interesează și ce e pe sufletul tău.
Asta este părerea mea.
Comentariu beton!16
Ciprian, pe mine in comunism nu m-a pedepsit nimeni cand am spus ce gandeam, ce visam…Ma aflam dealtfel intre ganditori si visatori. Generatia mea era una patriotica, una culturala si culturata, insetata de frumos si bun. Frumosul si bunul se gaseau. Poate ca am invatat si am muncit fortat, poate ca invatatura noastra nu mai are rost. Poate ca harnicia aceea si patriotismul sunt de ras azi.
Stiu ca destui romani au fost inchisi pentru gandirea lor, stiu ca multora le era frica. Mie nu mi-a fost frica de nimeni si de nimic in comunism. Am avut noroc. De felul meu de a fi, probabil.
Marius M, din pacate nu am timp sa aprofundez acest blog, sa citesc mai mult, sa scriu mai mult, sa socializez deci. Citesc si scriu pe diagonala asa…:)…Doua articole deci despre comunism, despre cat de idioti sunt nostalgicii. Eu asa am inteles.Si nu e ok deloc. Fiecare e liber sa fie nostalgic dupa ce crede, dupa ce vrea, dupa ce poate. Asa cum eu nu consider idiot pe cel ce traieste intr-o Romanie decazuta , nevaloroasa, saraca, criticata si criticabila…de ce cineva si-ar permite sa ma faca idioata pe mine? Corect? Libertatea este fix asta: sa dai ALTUIA libertate de expresie, de punct de vedere, de gandire diversa. Asa facand, vei fi si tu liber! Caci daruind vei dobandi.
@GMT, doamnă, departe de mine gândul de a vă jigni în vreun fel. Textul este doar o ironie la adresa celor care susțin, repetat și insistent, că n-a fost rău în comunism pentru ca se găsea, totuși, de mâncare și că, până la un moment dat, totul a fost ok. Sau că s-a construit masiv. Făcând abstracție, desigur, de toate ororile regimului, de toți cei închiși în lagăre de muncă și de toți cei uciși cu sălbăticie.
Că unii au dus-o mai bine atunci decât acum nu poate fi un argument valid, din punctul meu de vedere. Dacă un regim omoară fie și o singură persoană, doar pentru că nu este obedientă, iar dumneavoastră vi se pare ok treaba asta, eu n-am ce să mai zic.
Comentariu beton!16
@GMT,
Cred că într-o discuție despre un sistem, o țară, un popor, abordarea de tip ”eu, mie, mi-a” este cam restrictivă și din acest motiv incompletă.
Dacă la un subiect despre ”ce device-uri aveți în casă” fiecare își enumeră butoanele, când e vorba de un sistem care ne definește ca nație, preferabil ar fi să vedem dincolo de (dis)confortul fiecăruia.
Ok, ție ți-a fost bine (pentru că – motivele tale). Dar celorlalți din jur cum le era?… Retoric 🙂
Comentariu beton!17
Solandi, libertatea de a gandi a existat si exista in orice epoca! Esential e sa gandesti! 🙂 Sigur ca diferenta o face ce gandesti, cum exprimi, cui , cand si de ce…Scriam mai sus lui Marius ca nu mi se pare ok sa consideri idioti niste oameni care au trait in comunism onorabil, cinstit. Au invatat , au muncit, au crescut copii, au iubit, au gandit, au visat si au sperat intr-o epoca in care de aur erau cam astea: gandirea, cultura, visul, invatatura. Nu se traieste bine in Romania de azi, dimpotriva! Putini traiesc bine. Cine traieste bine? Cine va raspunde in fata istoriei Romaniei de cele 5, parca, milioane de romani contransi sa plece din tara? Poate ca un milion a plecat liber dar tot raman 4. Suntem dupa Siria la emigratie ca numar iar Siria e in razboi. In loc sa ne ingrijim de nostalgicii comunisti- acesti idioti penibili- poate ca mai inteligent ar fi sa ne ocupam de idiotii necomunisti, post comunisti. Zic si eu…Mentionez ca NU sunt o nostalgica comunista. Doar ca am trait bine in comunism, mai bine decat dupa. Am pretuit valorile acelea; cultura, invatatura, patriotism, bun simt, harnicie, modestie…
GMT, multumesc de reamintirea cuvintelor lui Steihnhart, pentru ca eram in perioada in care crosetam/cujetam asupra gandului ca, de fapt, atunci cand ajuti, de fapt te ajuti pe tine. Am citit acum ca “daruind vei dobandi” are o explicatie dovedita stiintific, citez: ” Creierul nostru secretă, în funcţie de gândurile, emoţiile şi stările noastre, diverşi neurotransmiţători. De adrenalină, de exemplu, am auzit cu toţii. Şi pare aşa, că are un efect pozitiv. Adevărul este, însă, că efectul ei nu este deloc pozitiv, adrenalina fiind unul dintre cei trei hormoni ai stresului, alături de noradrenalină şi cortizol. In momentul în care dăruieşti, creierul tău secretă, fără ca tu să ştii, serotonină. Tu simţi doar efectul: te simţi bine. Dăruind, simultan primeşti. Îţi dai tu ţie stare de bine prin secreţia de endorfine” (Loredana Vladareanu)
GMT
Felicitări pentru comentariu!
De bine ce e acum pe vremea asta ați plecat 15% din populație „pe dincolo”. Vi s-a acrit de atâta bine și ați plecat din țara la spălat wc-uri și bătrani la fund…că nu ați mers toți să fiți ingineri și doctori.
România rivalizează cu Siria la numărul de emigranți….diferența e că acolo au plecat din cauza războiului, din România au emigrat de bine ce e de 30 de ani încoace. Tot de atunci nu mai sunt munci la canale, nici pușcăriile politice de care amintea cineva nu mai sunt ce sunt….acum faci dacă nu furi destul ca să împarți cu justițiarii, acum nu mai sunt turnători, că sunt camere de supraveghere, interceptările telefonice sunt în număr mai mare decât în SUA. Puneți mâna și căutați pe internet singuri că așa e în capitalism …cum zicea autoarea articolului de azi.
Știu că v-am dat în cap, dar asta e! Dacă nu suportați și altă părere, poate asta dovedește că sunteți comuniști mai mari ca cei dinainte de ’89….ori aveți obloane de cai la ochi și vedeți doar ce vă convine.
Se dezbate încă. Ce zici?10
@Frank, să le luăm pe rând:
1. Faptul că s-a plecat masiv în ultimii 30 de ani este o consecință a „binefacerilor” comunismului.
2. Nu văd nimic degradant în a spăla WC-uri. Este o muncă onestă, plătită.
3. Oamenii ar fi plecat și în comunism să muncească în alte țări, dacă ar fi putut.
4. Este perfect în regulă să ai altă părere. După cum vezi, comentăm liberi pe internet.
Comentariu beton!17
Eu recunosc.Port ochelari de cal, vad ce imi convine inclusiv sobolanii rosii.Si nu numai ca ii vad dar ii si arat la toata lumea sa ii scuipe.
@Frank, posibil sa am „obloane”, dar te rog sa ne lamuresti ce este acum la noi?! sau macar ce a urmat din ’89 incoace. Stiu e greu, pt ca ce s-a intamplat la noi si ce (inca) se intampla este urmare a comunismului.
@didina, aici lumea strâmbă din nas dacă ajunge sa curețe wc-uri. Dincolo n-au nicio treabă, spală fluierând. Aici se laudă că fac muncă de birou.
E usor sa vorbești din Olanda…zic și eu…
@marius și restul : IMPLEMENTAȚI voi capitalismul care vă colcăie în vene
@ musiu boss vasilescu, ești rudă cu olguța-sticluța? Proveniți din aceiași zonă…întreb nu dau cu parul…
Ceata lui pițigoi, dai într-unul urlă doi.
@Frank, ce legătură are faptul că locuiesc în Olanda cu subiectul?
@Frank,
Nu te supăra pe noi (adică ”voi ăștia”!) dar pare că tu ai niște bube în gândire: vânzătoare, spălător de wc-uri… N-ai înțeles, aici nu discutăm despre profesii sau funcții, ci despre caractere.
Că degeaba ești prim-ministru dacă demonstrezi zilnic analfabetism, degeaba ești șef de partid dacă ai condamnare pentru furt și minciună, degeaba ai diplome (și lucrări plagiate) dacă te înjură un popor întreg pentru că ești obedient cu ”stăpânii” și infatuat cu pulimea.
Pricepi ce spun? Caracter! Cunoști noțiuna asta? După cum scrii și după ceea ce scrii, se pare că NU.
Comentariu beton!14
@Frank,
Nu te supăra pe noi (adică ”voi ăștia”!) dar pare că tu ai niște bube în gândire: vânzătoare, spălător de wc-uri… N-ai înțeles, aici nu discutăm despre profesii sau funcții, ci despre caractere.
Că degeaba ești prim-ministru dacă demonstrezi zilnic analfabetism, degeaba ești șef de partid dacă ai condamnare pentru furt și minciună, degeaba ai diplome (și lucrări plagiate) dacă te înjură un popor întreg pentru că ești obedient cu ”stăpânii” și infatuat cu pulimea.
Pricepi ce spun? Caracter! Cunoști noțiuna asta? După cum scrii și după ceea ce scrii, se pare că NU.
@Frank, esti pe langa. Nu ai inteles ce a insemnat comunismul si nici nu vei intelege ce este capitalismul (chiar daca si-a atins limitele).
Mai este o categorie de nostalgici pe care nu am vazut-o pomenita:cei care erau CINEVA.
Tanti Veta de la brutarie de exemplu.Ea era puternica.Avea cutitul cu care iti taia ratia de paine.Era temuta si salutata pe strada.Daca nu o salutai taia mai stramb data viitoare.
Toti cei care aveau iluzia puterii si grandorii si care dupa 89 au cazut in anonimat.
@chris06,
N-ai citit postarea lui @catalin fdd, așa-i? 🙂
@LauraG.Uite ca nu:(……citisem doar toate comentariile de ieri…….asta e….
Imi amintesc o întâmplare. O verişoară rămăsese însărcinată. Era în ultimul an de liceu. Mătuşa mea murise de un an, iar unchiul, animalul! când a auzit a dat-o afară din casă. Tatăl copilului era un zăpăcit, student. au venit la mine, eu terminasem şcoala şi lucram deja.
Am reuşit să îi obţin un certificat medical că e cu grave probleme oftalmologice şi riscă o dezlipire de retină. Se făceau întreruperi de sarcină şi legale, dar numai din motive medicale şi după ce erai examinată de o comisie de care treceai cu greu. Am aşteptat să vină comisia, au acceptat-o. Apoi urma internarea şi examinarea de către medicul ginecolog. A venit să o consulte, era cel mai bun ginecolog din oraş. Făcuse puşcărie pentru că a tratat o pacientă cu avort provocat şi nu a anunţat în timp util procuratura. Nu ştiu cum l-au lăsat să profeseze din nou.
Tipul a consultat-o şi a zis, nu pot să îţi fac avort, e prea mare copilul. Durase ceva pănă trecusem de toţi medicii şi comisiile. Dar nu puteţi totuşi, am întrebat eu, cât e de riscant? E riscant şi pentru ea şi pentru mine, a zis medicul. nu vreau să mă întorc ACOLO: Caz închis.
Cu cîteva săptămâni înainte o tânără de pe strada noastră murise de septicemie în urma unui avort provocat. Au rămas doi copii mici orfani.
Cine nu a trăit momente din astea nu realizează căt de monstruoasă a fost perioada aceea. Idioţilor! Na, că mi-am ieşit din fire, la naiba!
Comentariu beton!27
@Gabi, între mine și sora cea mare e un an diferență. Imediat după mine mama a rămas din nou însărcinată, și-a provocat avort, a făcut hemoragie, tata a reușit să o ducă în timp util la spital (stăteam la țară atunci) și să scape toți: mama întreagă, tata și doctorul de pușcărie. Puteam rămâne orfane atunci?! Puteam.
@Ady, dacă ești pe recepție, parcă tu aveai dileme dacă ai fost dorită sau nu. Am auzit o discuție între mama și o vecină că dacă ar fi știut/ar fi avut curajul ar fi făcut avort de la a doua sarcină. Nu o blamez, s-a chinuit îngrozitor cu doi copii mici la 21 de ani, nopți nedormite, zeci de scutece de spălat etc. Dar e greu să crești cu ideea că ești singurul copil nedorit al mamei tale, pentru că la opt ani după mine a planificat un băiat care a ieșit tot fată. 🙂
@Didina, excelent scris. Eu nu am suferit în comunism, eram prea mică oricum ca să înțeleg ceva, dar am înțeles pe urmă.
Comentariu beton!13
@Blanche, merci. 🙂
Nu trebuie să fi suferit în comunism ca să înțelegi cât de nociv a fost, la fel cum nu trebuie să fi trăit în timpul celor două războaie mondiale ca să le poți condamna.
Comentariu beton!12
@Blanche, am recepționat. Sincer, eu n-am auzit nimic de la mama de genul ăsta, nici direct, nici surprins discuții cu altcineva. Dar, na! când te naști într-o astfel de perioadă ajunge să-ți treacă prin cap și asta.
Oameni buni, terminați cu prostiile! Eu știu numai lucruri frumoase din perioada aia:
1) am văzut prima dată banane între Crăciun și revelion, în ‘ 89, și am crezut că-s dovlecei.
2) am stat la o coadă 3 ore cu bunică-mea ca să cumpere pui și apoi i l-a furat cineva din sacosă, cât s-a mai învârtit prin piață.
Comentariu beton!16
Pentru nostalgicii care o trag într-una cu ”în comunism toata lumea avea serviciu” – hai s-o lămurim și pe-asta, că iar sunteți ori proști (ăia bătrâni), ori prost informați (ăia tineri)
1. dacă nu aveai studii superioare, aveai loc de muncă, dar nu-l găseai ușor (tot cu pile, ceva) și deseori lucrai ce se nimerea, nu ce ai fi vrut sau la ce te-ai fi priceput. Știu din experiența altora, dar și din cea personală. Am fost obligată (de legi, stat, partid) să lucrez minim 6 luni, orice. Cu greu am găsit la o secție de tricotaje – nici în clin, nici în mânecă cu aptitudinile sau preferințele mele.
2. Dacă aveai studii superioare, primeai repartiție. Da, aveai loc de muncă asigurat, dar acolo unde te trimitea Statul. Erai din Brașov, primeai job la Cucuieții din Deal, jud. Tulcea. Și tot așa. Aproape nimeni nu ajungea să lucreze în locul/localitatea unde ar fi vrut. Unii, puțini, aveau pile sau neamuri la vârfulul P.C.R.
– 2.a. nu aveai dreptul de a lucra într-un oraș, dacă era ”oraș închis” – și majoritatea orașelor-municiu erau închise. N-aveai buletin de Focșani, nu puteai lucra în Focșani, ci doar în județul Vrancea. A, și nu ți se făcea buletin de Focșani decât prin căsătorie (să mai explic și ce înseamnă asta? Că poate tinerii nu știu. E cam cum vrei cetățenie în Germania dar numai dacă te măriți cu un neamț).
– 2.b. aveai repartiție într-un loc unde ori n-aveau nevoie de tine, ori aveau nevoie și dacă voiai să pleci după stagiatură nu-ți dădeau transferul. Demisia era o noțiune rușinoasă și greu te angaja altcineva dacă scria ”demisie” în cartea de muncă.
3. Exista șomaj. Da. Dar era mascat. Nicio statistică de-atunci nu ar fi menționat câți oameni nu muncesc, ar fi fost o rușine pentru Stat și partidul conducător. În realitate existau oameni fără serviciu, însă ”mucles”.
4. Dacă (oficial, declarat) nu voiai să muncești (din diverse motive), te băgau la pușcărie. Nu exista dreptul de a alege: muncesc/nu muncesc.
5. Dacă terminai facultatea și nu mergeai la locul repartizat, te căuta miliția și statul te obliga să plătești școlarizarea – ca valoare echivala atunci cât prețul unei Dacii 1300 noi. N-aveai bani? Părinților li se punea poprire pe salariu (în rate) – era lege, m-am interesat atunci.
6. Dacă te duceai la postul repartizat (deci aveai loc de muncă asigurat), departe de casă în majoritatea cazurilor, atunci urma: gazdă, navetă = costuri cam 1/2 din salariu.
Așa că mai lăsați-o dracului p-aia cu ”loc de muncă asigurat” care te îngrădea și mai mult! 3 ani de stagiatură am făcut naveta zilnic, 4 ore pe drum dus/întors. Aș fi făcut orice să mă dea ăia afară, dar acel ”orice” m-ar fi băgat în pușcărie și aveam copil mic de crescut. Un topor în cap directorului (avea 2 clase!!), aș fi dat foc la șandrama, aș fi înjurat la megafon partidul. Dar… pușcărie!
Și ca un P.S. Fix după stagiatură a venit revoluția. Și după un an eram șomeră. Ei bine, atunci am ales. Am căutat, am găsit și am ales. Și Coca-Cola m-a angajat așa, o amărâtă de șomeră. Și-am ales joburi potrivite mie. Și-am învățat ce înseamnă eficiența, competența și concurența.
Cine n-a învățat toate astea în perioada ’90 – ’95, normal că acum bate câmpii și pișă ochii după nenorocitul ăla de comunism…
Scuzați postarea asta lungă, dar m-am enervat. Și-am vrut să știe și tinerii care citesc aici ce rahat însemna ”loc de muncă asigurat” 🙂
Comentariu beton!37
@Laura, eu nu te scuz, să știi. 😛
@didina, recunoaște că nici nu mă acuzi 😜
@Laura, ăăă… mă mai gândesc. 😛
Mi-am dat seama acu’ de o chestie. Pe tine te pun ministru de externe, că le ai cu diplomația și ai vorbe la tine.
@didina,
Mulțumesc! Ador să călătoresc peste hotare. Sper că-mi decontezi deplasările, da? 🙂
era sa strig @solandi presedinte pana ce ai postat tu asta….acum strig @solandi presedinte si @laura g prim ministru….hai ca se poate…doar trebuie sa mai #rezist-am putin….si sa nu uit @edelweiss ministru de interne sau la agricultura, @habarnam ministrul mediului pentru k habar nu are….@vera ministrul comunicarii..@didina ministru de externe, @elena p la sanatate….secretarii de stat ii postez maine…aaaa era sa uit nenea Mishu primar si director la ADP (fraierilor face mai multi bani k voi)
@Laura, decontăm și deplasările și înghețata.
Ăăăă… @Sorine, păi ce facem aici? Nu-i dictatura mea? 🙂
UAu!!!
De asta uitasem..
Doamne, la asta imi dau lacrimile iar!!
La comunism din ăsta cu ROCK mă bag şi io. Chiar m-angajez la Secu, că aveam o problemă cu depeşarii prin anii 90!
Acum serios vorbind, analogia e pe înţelesul multor puţoi… ah, puşti voiam să scriu… Lipsesc doar „reminderele” cu lagăre de exterminare din primii 15 ani.
HEHE
@M, lipsesc multe dar, ca să nu-i zăpăcim de tot, îi luăm cu ușurelu’. Data viitoare le servim rock industrial. 🙂
Se mai înscrie careva în partid? Postul de șef de rockotecă a fost ocupat de @M.
Total inutil, pierdere de vreme. Nu ai cum să convingi troglodiții.
Așa ceva se face doar cu bâta. Nu ajunge teoria și/sau exemplele. E ca aia cu dobitocii care au votat pentru Brexit și să plece emigranții acasă. E clar că sunt retatdați, dar din păcate nu ai cum să le arăți cum ar fi țara lor fără milioanele alea de oameni.
Comentariu beton!13
@Dr. Acula, probabil ai dreptate, dar eu nu pot cu bâta. Nici fizic, nici moral. Am doar informații și, uneori (rar, ce-i drept), un pic de timp, pe care sunt dispusă să le împart cu alții.
Dr.Ancula, UK are „pesedistii” ei, niste limitati care au pus botul la vrajeala „politicului” dobitoc „ultranationalist”. P.s. Brexit-ul nu mai e asa sigur. Se discuta sa se voteze din nou daca sa paraseasa sau nu UE.
@Didina – ti-as declara dragostea mea eterna dar sunt ca si insurat si nu vreau sa stric aparenta de democratie de acasa ;-). Dar in acest moment nu ai cum sa mai schimbi (din pacate) drumul acestei tari. Copii celor care pina in 89 conduceau Ro o conduc acum (sau sunt in esaloanele doi-trei) . Momentan mai exista o farima de justitie – citeva luni maxim – dupa aia, ZERO. Nu poti schimba mentalitati facind hore cu aia ce cu o zi inainte te rupeau in bataie. Cum si-au cistigat afro-americanii (ca sa fiu cp) drepturile in anii 60? Impartind floricele garzii nationale? Problema mare este ca nici nu ai ce sa pui in loc.. Sper ca fiimea sa fie destul de desteapta incit sa fie admisa la liceu intr-o tara nordica si sa plece de aici. DEFINITIV.
@adib, e ok, democrația e mult mai importantă. 🙂
Nu există soluții simple și nici soluții pe termen scurt la astfel de probleme. Pentru mine, resemnarea nu este o opțiune, mai arunc o vorbă-două uneori, mai vin la un protest. Cu flori nu mi-au dat voie în piață, cică e nepoliticos să le dau cu tot cu ghiveci.
@didina, misto scris, dar uneori e chiar degeaba. Bunicul, „iubitor” de comunism cand l-a vazut pe nelutu presedinte mi-a zis „oltenasule, am scapat de cretinul ala, dar de aici inainte nu ne mai scapa nimeni”.Bunicul si-a incheiat mandatul pe plaiurile mioritice, exact in ultimul mandat al lui nelutu.
@Marius, nu e degeaba, trebuie să privești partea plină a paharului. Are și @Mihai un pic de pauză. Un coafor, o manichiură…
@didina, ai si tu dreptate in felul tau. @Mihai, clar, azi e pe ele.
M-am judecat ani cu jegurile neo-comuniste post-decembriste si fix-m.uiste pentru retrocedarea a 40 de ha de teren arabil.Să îi f.ut si vii si morti.L-am primit,in final.
Acu’ am treburi extrem de importante.Când alerg până la liziera mea de salcâmi,5 ha plantate de mine,am observat 2 căprioare,un pui si un căprior.Asa ca azi am demarat operatiunea punct de hrănire.Am ingropat deja stâlpii,fac acoperisul in curte si ieslea si le montez acolo.Am vreo 30 de baloti de lucerna.Mai cumpăr ca am vândut vreo 300 de baloti,dacă stiam…
Vă salut,am treabă.
Să’ru mâna,Didina.
Comentariu beton!25
@edelweiss ți-aș dedica o melodie pentru gestul binefăcător. Da’ mă rezum la un scurt “Felicitări!”
Salutări, @edelweiss. Și spor la treabă.
Eu aș comenta atâtea… am dat doar un like 😊
Să faci o hrănitoare … e lucru mare. Să nu uiți să pui și sare 😀
Brava Floare de colț !
e cazul sa vina nationalizarea si confiscarea terenului….deja ai incurajat proliferarea pestei australiene la caprele domestice care stau capra si la cele salbatice care nu stau..
http://imgur.com/gallery/sNDvZKl
Cu gândul la animale și oameni 😁😊
Lucrurile e oleacă mai nuanțate. Comunismul a fost de cacat, asta e clar. La fel de de cacat a fost si cum a ajuns la putere, precum și cum a fost înlăturat.
Oamenii însă se uita la ce e azi in tara si compara cu ce au trăit inainte (e drept, nu au altceva cu ce compara). Si explica-i omului de ce atunci s-a putut construi o întreagă rețea de metrou iar acum nu putem face trei stații!
@George, îi explici, de ce să nu? Altfel, nu văd care-i alternativa.
Atunci s-a construit cu forța, acum nu se construiește pentru că se fură / nu se înțeleg la șpăgi. Dacă în alte țări se poate, de ce nu s-ar putea și în România?
Sunt destiu care regreta acele timpuri, sa nu uitam ce bine o duceau nomenclaturistii, turnatorii, cei care primeau spaga pentru alimentele lipsa. Aia sigur vor regreta. Si sunt multi. Am in familie o ,,fosta vanzatoare” care timp de cativa ani dupa revolutie inca era mare cheptoasa crezand ca scaunul ei de regina vanzatoare in magazin va fi pururea. In scurt timp a invatat pe pielea ei ca nimeni nu ii va mai pupa varful papucului pentru alimente si a fost lipsita de orice viziune de a profita de avantajul detinerii unui spatiu comercial la strada intr-un mare oras universitar. In scurt timp a cedat magazinul ( nu, nu a fost in stare sa treaca peste tot si sa il cumpere desi ii fusese oferit la pret insignifiant) si s-a mutat la tara. In acest moment, acel spatiu este inchiriat unei banci pe bani multi. Ea sta pe margine, si tataie nostalgic,,ehehe, ce bine era pe vremea impuscatului, aveam de toate”…Si eu aveam de toate, de la gheata pe peretii interiori ai apartamentului, la o saracie lucie. Si azi ma intreb ce mama naibii a vazut sotul meu la mine. Ma tin minte cu 2 tricouri, unul pe mine si unul la spalat pe care le vopseam mereu cu galus, un pantalon de trening cu o dunga care vesnic se descosea, si o singura fustita mai acatarii in dulap.Nici azi nu sunt in patura de sus dar sigur nu regret acele timpuri.
Comentariu beton!16
Incerc sa mai trag ceva din punga dupa ultima reteta a lui paco si sa pun punct….comunismul a esuat in primul rand economic…peste tot in lume…si in Coreea de Nord se intampla acelasi lucru acum, desi eu as mai lasa sa functioneze sistemul cativa ani acolo si sa fie o agentie turistica care sa trimita turisti nostalgici acolo..
Revin la esuarea economica….orice producea Romania in ultimii 10 ani de prin anii 80 prin metoda „las ca merge si asa” nu mai mergea.
Degeaba vindeau o Dacie „la export” in Canada cu 2000 de dolari pentru ca ea nu merita nici banii aia cum nu i-ar merita nici acum, trebuia sa ai cunostiinte solide de mecanica auto sa pleci la drum cu asa ceva si piese de schimb un sfert de portbagaj, tractoarele U650 facute la Brasov erau generatie anii 60, consumau cat casa si aveau putere fix 60 CP impaiati, camioanele ROMAN si RABBA…erau copii chinezesti ale celor nemtesti de la MAN….deci in concluzie ce mai putea exporta Romania pentru aportul valutar extern ?
Va spun tot eu : cereale, petrol si animale adica mancare.
Cineva cumva de buna credinta si fiecare roman pana in maduva oaselor a avut rabdare cu Ceausescu cand acesta zicea „facem foamea k sa ne platim datoriile”…si toti zicem asa si acum „da-le in plm de banci cu clauzele lor”…..dar cand cismarul s-a vrut el insusi o banca pentru tarile lumii a treia, in conditiile in care aveam curentul oprit minim 2 ore seara (cinic ziua nu il opreau), ne calcam in picioare pentru o paine, un kg de carne, sau pentru Pepsi fie CICO, mancam gheare de pui, picioare de porc, femeile foloseau carpe refolosite la ciclu, aveam apa calda ….sters calda refolosit calaie…(cred ca termenul de apa calaie a aparut in comunism) temperatura apei era un pic peste cea a corpului
Apoi venea sambata seara mergeam in sufragerie dupa ce ne imbracam zdravan (jur ca scoteam abur pe gura, adica mai putin de 8 grd C) sa ne uitam la infamul de capitalist JR din Dallas.
Cine avea antena de Bulgari se mai uita un pic si la studioX.
Apoi daca era presiune de gaze mama incalzea apa pentru trei sticle de 1 litru pe care le luam cu noi fiecare in pat.
Nu, nu „regulam” sticle, doar faceau ceva caldura sub plapuma de lana primita de la bunici.
Comentariu beton!20
@MAS: se mai exporta ceva: ARMAMENT. Copii după AK-urile sovietice, după aruncătoare de grenade etc. Se făceau bani frumoşi – de baetziikuokialbashtri, ca să spun aşa.
@M…mah nici la AKM nu respectau calitatea.Dupa doua incarcatoare trase la foc automat se topeau ghinturile de pe teava si trageau „dupa liberare” adica oriunde numa in tinte nu
Super tare descrierea! Poate inteleg si cei care țipă ca acum s.a instaurat dictatura in Ro. Bănuiesc că si acestora li se adresează articolul.
Ana daca in Romania e dictatura nu puteam sa scriem aici…scriam doar la politie pe hartie si toate se incheiau cu „aceasta e declaratia pe care o dau, o scriu si o semnez.”
@Ana, mulțumesc. 🙂
Dacă aș fi știut ce se comentează pe-aici (măcar că aș fi putut bănui), n-aș fi citit niciun comentariu, ca să nu mă enervez tocmai azi, când am fost foarte bine dispus.
Despre primii 22 ani și 6 luni din viața mea, trăiți în comunism, am scris câte ceva în comentariile la celălalt articol. Am încercat să explic și de ce sunt ușor nostalgic când mă gândesc la acele vremuri. Am crezut că din comentariile mele se poate deduce clar că nu regret epoca comunistă, că n-am trăit mai bine atunci decât acum (ba din contră, și acum îmi trec fiori reci pe spinare când mă gândesc la foametea, frigul și frica din anii 80), că nu ăsta este sensul cuvântului „nostalgie” pe care l-am utilizat. Ca informație suplimentară față de ce am scris în zilele trecute, aflați că în 22 decembrie 1989, la auzul veștii că dictatura comunistă s-a prăbușit, am plâns. De bucurie, de speranță, ca o descătușare a frustrărilor adunate în atâția ani, de durere pentru cei care care au murit în stradă și în pușcării, nu știu nici eu de ce, dar am plâns în hohote.
Cu stupoare aflu acum ,din acest articol, scris de o persoană care mă îndoiesc că are dreptul de a cataloga nuanțele cuvântului „nostalgie”, că a fi „nostalgic” atunci când te gândești la anumite aspecte ale acelor vremuri e o dovadă a faptului că ești un nenorocit. Unul de pe urma căruia societatea asta modernă n-are absolut nimic de câștigat, ba din contră, dacă stăm să socotim și faptul că acest „nostalgic” votează în consecință.
Dacă asta ați înțeles voi, atunci vă rog frumos ca pe viitor, când o să mai vorbiți de creiere „spălate”, să vă mai uitați nițel în oglindă.
Regret că am fost nevoit să scriu rândurile astea. fiindcă în general îmi place activitatea voastră, a celor care în mod constant comentați pe acest blog. Astăzi, însă, m-ați dezamăgit profund. Sunteți înfiorător de superficiali.
În încheiere, aș avea o rugăminte adresată tuturor celor care vor sări ca arși după ce vor citi mesajul meu și vor simți nevoia să-mi dea o replică: dacă nu puteți să „produceți” o replică care să fie în aceiași termeni civilizați și de bun simț în care am scrie eu, v-aș fi recunoscător dacă v-ați abține. Jignirile, înjurăturile sau invectivele nu vă vor conferi niciun fel de onoare, din contră…
Și încă ceva: dacă cineva nu este de acord cu articolul sau cu comentariile aferente, nu înseamnă în mod automat că este „pesedist” sau că vrea „revenirea comunismului în România”. Sper, totuși, să înțelegeți până la urmă aspectul ăsta.
Florin, textul începe în felul următor: „stimate aplaudac al creierelor roșii comuniste”. Apoi, îi împart în trei categorii:
– nostalgici, cei care-și plâng tinerețile și statutul oferit de un sistem ce le-a dat o putere nejustificată asupra celorlalți și care nu au reușit să se adapteze ulterior;
– cei care au nevoie de un „tătuc” care să le dea un job, 4 pereți și să le arate calea, indiferent dacă îi bate, îi chinuie sau îi ține în beznă;
– celor ignoranți, care reduc regimul comunist la câteva probleme, minore, și îi minimizează impactul, fără a fi dispuși să vadă tot ce a presupus și urmările pe care le-a avut.
Ai spus că nu aplauzi comunismul, deci nu văd de ce te-ai simți vizat sau lezat de textul meu. Acum am „dreptul de a cataloga nuanțele cuvântului nostalgie”?
@Florin MG,
Faptul că tu, pe 27 august, ai folosit cuvântul ‘nostalgic’ referindu-te la amintiri frumoase trăite de tine în epoca comunistă iar azi s-a folosit acelaşi cuvânt – dar cu referire la cei care plâng după comunism şi l-ar vrea reinstaurat, este o nefericită coincidenţă. Sper că realizezi că am înţeles cu toţii ce ai spus data trecută, am înţeles foarte clar că ai văzut toate relele şi ororile acelui regim.
Toţi am avut momente fericite în acea perioadă din viaţa noastră şi suntem nostalgici după ele – dupa clipele noastre frumoase. Dar asta nu înseamnă că suntem nostalgici după comunism.
Ca atare, depinde foarte mult al cui adjectiv este acest cuvânt. Aici e toată marea diferenţă.
Nu ai niciun motiv să te simţi deci atins sau neînţeles, sau să ne faci pe noi superficiali. De fapt suntem pe aceeaşi lungime de undă. Este doar o neînţelegere la mijloc.
Comentariu beton!12
@Florin MG,
Am recitit postările tale din primul articol (link-ul din text). Tu n-ai nicio legătură, dar niciuna, cu nostalgicii la care se referă @didina azi.
Nostalgia ta este despre niște întâmplări ale tinereții, nicidecum despre comunism sau elogierea lui. Mulți dintre noi au astfel de amintiri – haioase sau bizare, întâmplate datorită sistemului de atunci. Asta nu înseamnă că regretăm sistemul.
Nu înțeleg supărarea ta de azi, tu nu faci parte deloc din destinatarii textului.
:))))))
Na, că eu și @Solandi am scris cam același lucru, la diferență de 3 minute (deci n-aveam cum să ne citim) 🙂
@Laura,
Exact. A m urmat separat aceeaşi paşi: am căutat şi citit în acelaşi timp postările lui Florin de data trecută şi am înţeles ce se întâmplase.
Apoi am revenit la topicul de azi să spun ce am aflat. După ce am dat post comment am dat cu ochii de ceea ce ai scris tu. Aceeaşi idee ca şi la mine.
Cred că Florin va trebui să ia în considerare serios ceea ce am scris amândouă fără să ştim una de cealaltă.
Nu știu unde a dispărut comentariul meu care avea un link, era un răspuns/reply dat Timeei. Probabil este din cauza linkului, voi reposta separat doar linkul.
Mă enervasem, așa că nu reiau ideea. Felicitări Didinei, mai ales că s-a răspuns superb, ceea ce face dovada scrierii cu eficiență.
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cumplita-noapte-de-rusalii-60-de-ani-de-la-deportarea-in-baragan
http://www.unitischimbam.ro/deportarile-in-baragan-1951-1956/
http://expressdebanat.ro/65-de-ani-de-la-tragedia-deportarilor-in-baragan-26-de-ani-de-nepasare/
http://www.arhiva.lumeasatului.ro/deportati-in-campia-disperarii_l417.html
Dacă ar putea vorbi toți bunicii noștri, acum.
@Sanda-Ambra, merci. Am frunzărit comentariile, cel la care cred că te referi e la locul lui. 🙂
Mulțam fain, Didina!
3Ce articol frumos.
Pentru idioti, hoti si putinii care din noroc sau aliniere de planete au ratat ce a insemnat comunismul le spun o poveste.
1. Bunicul din partea tatălui a fost chiabur. Avea vie deci a trebuit sa ii fie luata toata viata. Pamant, animale etc. A murit la 40 si ceva de ani lasand bunica si cei 4 copii in saracie in o casa de chirpici. In foametea din anii 50 bunica sa nu ii moara copii l-a luat pe tata si pe sora lui imediat nascuta si i-a lasat la orfelinat. Fiind inregistrat orfan din istoria tatalui meu a fost stearsa pata de a fi din familie de chiaburi. A crescut si a ajuns ce a ajuns purtând haine de împrumut el cu sora lui.
2. Bunicul din partea mamei in timpul legionarilor era precupet si a salvat viața la cativa comunisti de vază.
Asa nu i-a împiedicat pe securistii din oras sa le confiste toate bijuteriile, bijuterii care apoi nu au ajuns la BNR ci stau frumos la gâtul nurorii fostului mare sef de securitate actual afacerist. Cand varul mamei a fost prins cu blugi, bunicul a fost luat de securitate si batut. A scapat cu viata doar ca bunica a sunat pe ministrul de interne de atunci care intamplator ii datora viata bunicului. Tot atunci mama care abia avea 18 ani dadea declaratii era palmuita si amenințată la securitate. Cand alt var a fugit, bunicul fiind protejat nu a mai patit nimic dar mama a fost ridicata de pe strada si dusa la securitate unde printre altele a fost amenintata ca ii omoara copilul adica eu. Si asta in timp ce tata care era inventator si cel mai bun specialist din tara pe domeniul lui devenea persoana non grata la promovari.
Va urez idiotilor sa patiti la fel. Sa va fie frica sa vorbiti sa va fie frica de ce fac rudele si daca va întârzie acasa cei iubiți ca poate au fost ridicați de securitate. Idiotilor.
Comentariu beton!17
Eu, ca prostu’ de la tară, în ghilimele fie spus, mă întreb în momentul acesta altceva: o să terminăm vreodată de senzația că vine Ceauşescu în vizită şi că totul trebuie să fie roz când vine vreun şef de la capitală în locație?
Cum e pe la tine, Elena? Sau pe la alții din provincie care mai lucrati pe la societați naționale, multinaționale…
Eu aştept VIZITĂ. AUDIT. SI mi-e o silă de numa-numa…
Suntem traumatizați pe viața toți cei care am prins acele vremuri. In acest moment am un singur gând: să îmi creasca copilul sanatos si sa plece….aici n-are rost să stea, comunismul nu va pieri nici in 50 de ani, nu în 20 cum a spus Brucan.
@Mihaela, suntem traumatizați, dar măcar piticii noștri vor fi mult mai bine. Cel puțin așa sper.
Didina e numarul 1 . Eu am spus-o mai demult dar voi ati spus ca trolez. Ma rog chiar si Didina a spus dar probabil nu-si stie valoarea.Si numarul 2 este…..dar nu mai repet ca ajung la numarul 3 .Ca idee nu se glumeste cu numarul 3
@Corl Awwww, mi-a fost dor de tine! ❤️💙💗💝💜💕💖💓💞🖤🧡💛💚
@corl, nu sunt numărul 1, nu am la ce și nu am cum, suntem peste 7 miliarde de indivizi care sufocăm planeta asta. Și nu, nu e falsă modestie, este realism.
Ca să lămurim treaba cu @Vera: eu discut cu ea și în afara blogului, e un om amuzant, inteligent și mișto. Că alege să-și pună „haina” serioasă pe blog sau că se inflamează repede, e altă poveste. Hai să lăsăm animozitățile și falsa concurență, că nu ne fac bine. Ce zici? 🙂
Pai si eu cred asta depre Vera altfel nu era in top 3 din 1000 de comentatori. De altfel asta uram in comunism faptul ca toti eram relativ egali si performanta nu era recompensata
@Vasilescule, i-auzi ce zice @corl aci. Aștept recompensa. Să fie în bitcoinși d-ăia de ai tu gârlă. Să pui și fundiță, da’ nu roz, că nu-mi place.
@didina vreau și eu premiu de consolare: Corl la nudu’ gol, legat cu o fundiță roz (mie-mi place roz), să-mi facă un lap-dance 😋😋😋
@Vera, tre’ să depui cerere la biroul domnului @Vasilescu. Să nu uiți de dosar cu șină, altfel nu ți-o primește.
La primul articol publlicat Vera, azi lap dance-ul merge la Didina
@Vera, i-auzi, treci la butoane. Io nu pot cu lap dance și d-astea, că-s pe contract. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Zhj0fBk-gjc
Supercântec.
Hai că vă explică nenea cum e cu democratia.Uitați aici dialog cu fii-mea acum 5 minute pe fb,că i-a fost lene sa faca 10 pași din camera ei.Generatia tânara știe ce vrea )))
https://imgur.com/a/DlzO7ys
Pffff… @Mariuse, s-o trimiți pe fiică-ta la mine, să-i dau lecții. Io azi mi-am intrat binișor în pielea de dictatoare. I-am dictat soțului lista de cumpărături și l-am trimis la piață.
Didina,păi tu ești femeia ideală în privința asta.Eu când primesc lista și merg singur sunt cel mai fericit.Dar de obicei n-apuc să ies pe ușă că aud ,stai că venim și noi:)))
Ăăăă… @Mariuse, eu sunt o anomalie a naturii, cred că-i ceva defect în ADN-ul meu. Nu-mi place să merg la cumpărături. Dar dictez frumos, să știi.
Da’ mă scuzați d-na anomalie,de scris nu știț’?
@Mariuse, păi dacă aș scrie eu, n-aș mai fi dictatoare. 😂
:)))corect
Iar mi s-a pierdut o postare (către Frank).
@Mihai, ești pe recepție? A căzut la picioarele tale, cumva?
Ce distractiv a fost p-aci azi!😁😁
Pentru cei care nu știu ce și cum a fost comunismul: stați liniștiți, aflați curând.
Pentru nostalgicii după binefacerile comunismului: stați liniștiți, se întoarce rapid, deși Dragnea și clica lui sunt mult mai ticăloși decât cizmarul și s-ar putea să fie mai rău ca înainte de ’89.
Pentru cei care știu ce a fost comunismul și au urât acest regim: nu stați liniștiți. Fugiți, cât încă mai puteți!
Eu nu vreau să mai comentez pe acest subiect. Vom vedea la anu’, pe 26 mai, la europarlamentare, dacă țara asta mai are vreo șansă. Părerea mea: nu mai are.
Vă doresc un început de toamnă simpatic!
🤣 Hai că a venit și „optimistul” de serviciu. @Ionuț, lasă europarlamentarele, spune dacă vrei un loc în „guvernul meu”. Propun, pentru tine, scaunul de Ministru al Tineretului și Sportului.
@didina, pe cine ai pus la Interne? Dacă e vacant, nu m-ar deranja să am pe mână niște bipezi cu creier neted care să bată la ordin tot ce mișcă. 😂😂
@Ionuț, am auzit că ești zglobiu și-ți place să faci mișcare, de-aia ziceam că te-aș pune la Sport. 😛 Da’ vedem, negociem, votăm democratic să iasă cum zic eu. 😂
Mno, gata ? s-a stabilit că comunismul a fost naşpa, sau mai sunt dubii aici în bulă ??
Din putul gandirii bag „batul de la Emag” prin gard……..in orice lucru bun este si ceva rau si in orice lucru rau este si ceva bun……..dualitatea este caracteristica vietii pe pamant……
@Didina
Mie îmi place tare mult stilul tău de scris.Și sper să nu fie o experiență singulară.Mereu urmăresc postările tale,ale Elenei,Solandi,Laurei G si Verei.Mă gândeam dacă în fiecare sâmbătă ar scrie câte una din voi ce mișto ar fi!
Referitor la subiect, cine nu a trăit acele vremuri, mai greu reușește să înțeleagă adevărata dimensiune a răului în stare pură.
Sau foamea.Sau frica.
Chiar dacă un pic mai târziu, dar tot comentez şi eu. Aveam 28 de ani în 1989, aşa ca am trăit jumate de viaţă în comunism. Tot ce s-a spus era adevărat foame, frig, frică. Prietena mea era înspăimântată că i se termină cutia de lapte praf pentru copil. Ajunsesm să stiu si să mă milogesc pe la toate farmaciile din Bucureşti pentru o cutie făra reţetă( ea primise mult-lăudatul astăzi loc de muncă, in urma repartiţiei guvernamentale, unde şi-a luat Dracul noapte bună, că orasele erau închise).
Şi m-a mai marcat ceva. La noi în cartier, în anii 81-84, se oprea curentul electric între ore 13-15. Exact în intervalul când veneam de la facultate. Blocul nostru e cu scară oarbă.Nu doresc nimănui frica aia de pe scară! Cred că numai tinereţii se datorează faptul ca am supravieţuit. Şi azi, dacă se stinge lumina, am câteva secunde de panică.
Da, am şi amintiri frumoase. Eram tânără, reuşisem la facultate, eram îndrăgostită. Dar frumuseţea acelor amintiri e legată de oamenii din jurul meu. Dar năroadă nu eram să nu-mi dau seama ce trăim, să nu văd raţia de ulei şi zahăr după ce tocmai învăţasem câte fabrici şi ce agricultură minunate avem. Să nu văd că la alimentara e numai vin din traverse de cale ferată după ce fusesem în practică la cules de struguri muscat ottonel. Să nu văd ce legume sunt la aprozar, după ce colegii noştri culeseseră legumele pentru export.
Aşa că a se slăbi cu ce minunat şi ce bine era.
A! Mi-am mai adus aminte o chestie care a speriat-o pe mama. Pâna prin 78-80 se mai găsea revista franţuzească Pif.Cum persoana pe care am iubit-o şi respectat-o aproape ca pe mama era vecina noastră studentă la franceză, care se amuza să facă lecţii cu mine, i-am convins pe ai mei să-mi facă abonament la revistă. Am scris la rubrica pentru cei care vor să corespondeze, ideea de a exersa. Am primit o mulţime de scrisori, o carte pe care o consider si azi cea mai frumoasa tipăritură pe care am atins-o şi…vizita de la securitate. Eu eram la cules de struguri si a găsit-o numai pe mama. Cred că o fi fost unul mai puţin îndoctrinat, că a priceput că o puştoaică in anul întâi de facultate nu face spionaj. Dar mama tot s-a panicat.
excelent punctat @marna :”PIF si Rahan” ,eu am trimis sfatuit de alti copii un plic PAR-Avion (colorat frumos pe margine), catre FC Liverpool.
Plicul avea in interior un alt plic cu numele si adresa mea la destinatar.
Dupa vreo doua luni acasa „jihadul”.
Tata ma astepta acasa cu plicul in mana care continea o fotografie COLOR cu echipa de fotbal.
S-a convocat de urgenta o sedinta de partid cu comitetul familiei, unde am fost pus sa-mi fac autocritica…..am scapat de bataie dand vina pe Gigel copilul vecinilor care era nepot de chiabur dovedit.
Am ascuns poza si ma uitam din cand in cand noaptea sub plapuma la ea la lumina lanternei