Prin anul doi de facultate, unul dintre amicii mei, vâlcean și coleg de suferință studențească la Capitală, a hotărât că așa nu se mai poate. Că stătea la cămin mai era cum mai era, dar să umble mai mereu cu hainele la limita purtării, devenise absolut inacceptabil. După ce că avea puține, să le mai pună pe el și murdare? Își făcuse omul un adevărat algoritm pentru purtat de mai multe ori același rând de țoale. Tricourile mergeau de două ori (exclus să cumpere vreodată ceva alb), cămășile de trei ori, blugii se spălau doar de Paște și de Crăciun, iar chiloții și șosetele, la miros. Nu știți ce înseamnă „la miros”? E simplu, nu mai iei în considerare factorul aspect și te orientezi numai după proprietățile lor olfactive survenite în urma îmbrăcărilor repetate. Proprietăți care se modificau și ele de la un anotimp la celălalt, evident.
Acestea fiind zise și sătul până peste cap să nu se poată apropia de vreo gagică de teamă sa nu se nimerească fix în ziua a cincea de purtat aceeași pereche de șosete, a luat hotărârea decisivă: îi trebuie mașină de spălat. Doar că, dacă n-ați înțeles, vorbim despre anii ’90 când mașinile de spălat, pe lângă că nu creșteau pe toate gardurile, mai erau și scumpe ca naiba. Ce să facă, ce să facă, pentru că de cumpărat una nouă era exclus, nici nu se punea problema. Ar fi fost o mică, foarte mică soluție la orizont, doar că la o primă vedere părea să nu aibă rezolvare: ai lui ţineau degeaba vechea masină de spălat în boxă, la Vâlcea. Dar cum naiba cari monstrul ăla la București?
Cu trenul era exclus, cu autotcarul nici atât, singura șansă ar fi fost Dacia 1300 a lu’ taică-su, dar cine naiba i-o dădea lui pentru așa ceva? Până la urmă, după o vară întreagă de plânsete și milogeli, ăl bătrân al amicului meu a cedat: „Bine, îți dau mașina și cari ce vrei tu cu ea, dar nu mă interesează cum te descurci cu banii de benzină că n-am de unde să-ți dau.”.
Bun așa, partea a mai dificilă fusese rezolvată. Acum au început calculele. Amănunțite și bine puse la punct, că bugetul era mai mult decât limitat și nu suporta abateri grave de la formulele de calcul. A luat omul în considerare tot. Distanța pe care o avea de parcurs, viteza optimă de croazieră, greutatea mașinii de spălat, greutatea lui mâncat și nemâncat, cât cântărește benzina din rezervor, viteza vântului și direcția lui de deplasare (una era să mergi cu vânt prielnic, din spate, și alta să înfrunți vreun alizeu parșiv care bate din față sau din lateral dreapta). Câte semafoare sunt de la intrarea în București până la destinație și timpul mediu de așteptare la fiecare cu motorul pornit. Gradul de frecare pe porțiunile de șosea asfaltate cu bitum și gradul de frecare pe drumurile din plăci. Tot, tot, tot, vă spun.
Și-a venit ziua plecării. A urcat mașina de spalat sus pe capotă, pe portbagajul de fier forjat, a băgat într-a întâia și p-aci ți-e drumul. Și totul a mers conform calculelor. Motorul torcea frumos, vântul bătea ușor din lateral spate, n-o tura nici măcar când depășea căruțe, asfaltul era uscat cu factor de frecare prielnic, ce să mai, n-avea cum să nu se încadreze în bugetul calculat la bănuț. Ba chiar mai făcea și ceva economii, că la intrarea în București a prins undă verde la semafoare de n-a fost nevoit să oprească până a ajuns la destinație. Fericit, a omenit doi boschetari cu țuică de Vâlcea, pusă în portbagaj exact cu acest scop, și i-au cărat ăia mașina de spălat până sus. Gata, victoria științei și-a calculelor matematice precise asupra hazardului era deplină și pe deplin meritată.
Un singur lucru nu luase în calcul: când a coborât din nou la mașină polițistul tocmai termina de scris amenda pentru staționare în loc interzis. Csf, n-ai csf, nici lui Einstein nu cred că-i ieșeau toate calculele din prima.
Ce voiam de fapt să zic, păi nu suntem noi niște răsfățați ai sorții că acum putem să ne cumpărăm online ce marcă de mașină de spălat vrea mușchiu’ nostru, cu reduceri care mai de care mai babane, din două-trei click-uri mari și late?
…și ne-o mai aduce și acasă!
@Anouk, bașca, da.
Când mă gândesc cum spălau străbunicii noștri hainele murdare sau poate cum se mai spală și acum în anumite zone ale lumi, clar, suntem norocoși.
La mine în familie prima mașină de spălat a apărut relativ târziu – mama spăla cu mâna și îmi amintesc și acum cât de fascinată am fost și cum am stat întreg ciclul de spălare în fața mașinii și m-am uitat pe geamul ăla să văd ce se întâmplă 🙂 🙂
Comentariu beton!18
@Miha s.
da, la vâltoare! Am văzut cum încă se spală așa prin anumite zone. Eu sunt fascinată de cum au găsit oamenii variante în natură să-i ajute în munca lor.
La mine în familie prima mașină de spălat a apărut odată cu mine. Sunt al treilea copil și mama a primit din acest motiv un ajutor de bani de la stat din care tata a cumpărat o mașină de spalat.
Anouk 🙂
Ca să-ți zic drept eu sunt fascinată de tot ceea ce înseamnă tehnologie, presupun că o parte din creierul meu a rămas primitiv și la nivel de „vâltoare” că altfel nu-mi pot explica ochii ăia mari ce-i fac când dau nas cu câte o minune 🙂 Clar că cel puțin unul din strămoșii noștri, sătul până în gât de treabă și-a șters într-o zi sudoarea de pe frunte, și-a zis că așa nu mai merge și trebuie să găsească o soluție 🙂
@miha s., și la mine tot târziu. O am pe mama în fața ochilor cum spăla rufele în cadă, su săpund de casă.
Masina de spălat, o adevărată binecuvântare pentru noi, oamenii. Ieri, la noi, a fost pană de curent. Pruncii mei sunt în vacanță și sigur că da, au dat o fugă acasă.
Fiul meu, cu văru-său, erau la calculator. Pana de curent i-a bulversat, au rămas fără mijlocul lor de informație, suferință totală, ce mai! Dar gândul meu a fost- sper să nu țină prea mult pana asta de curent, să pun o tură de haine la spălat. 🙂
@9, și? A venit curentul?
Suferința a durat cam o oră. 🙂
Era o zi superba de vara si indianul se intorcea acasa pe un cal alb, inspumat. In vale, indianca spala rufele linistita. Si cum vine indianul in viteza opreste calul chiar pe marginea vaii.
Dintr-o data, o roca mare de calcar se desprinde si se rostogoleste pana ajunge la indianca si o face varza, la care indianu’:
– Vai, fir-ar, e a treia masina de spalat pe care o strica calcaru’!
Comentariu beton!42
Fix la bancul asta ma gandeam cand am citit postarea. Maxim! :))
@ardei gras, știi că și eu tot la bancul ăsta m-am gândit când am scris, da? 😛
Trebuia sa inchirieze masina de spalat, sigur gasea doritori. Rezolva numaidecat problema amendei.
Pe mine m-ai nimerit cu reclama, am sa buchisesc in pauza. Asta si niscaiva ventilatoare, ca e prea tarziu de aer conditionat.
@Vera, 🙂
Dafuq cu downvote-ul ala, n-am scris nimic aiurea. Sa indraznesc sa sper la fanul meu propriu si personal? Dar asa repede, inca nu m-am intins la vorba, pfff…
Sau o mini-spălătorie, pe timpul şederii în cămin.
Îmi amintesc de micile ‘ afaceri ‘ în cămin. Într-o perioadă am vândut şi eu pâine şi ţigări la bucată (cumpărate de la angro ţigările şi vândute cu un preţ foarte sensibil mai ridicat decât la angro şi sensibil mai scăzut decât la magazinele din campus). Câştigul meu era evident modic, dar a fost o experienţă.
Cu maşina de spălat e mai complicat dacă stau bine să mă gândesc. Dacă luăm în calcul uzura şi o fatală defecţiune probabilă în timp , poate nu e o idee bună să fie împrumutată/închiriată. Ar fi păcat de efortul ingenios folosit pentru aducerea ei în cămin.
sa stii ca mare chestie si asta cu dat comanda si livratul acasa
ai mei inca nu batrani ( nadica la 60 nu sunt chiar mosi zic eu) dar destul de bonlavi sa nu poata face plimbari prin magazine plangeau anul trecut ca li s-a dus salteaua de pat – din trei click-uri pe telefon i-a rezolvat fata – in doua zile o aveau acasa – si erau in culmea fericirii – cred ca doar potul cel mare la loto i-ar fi facut mai fericiti- sau sa scape de cateva diagnostice din lista
acum cand vor sa mai ia cate ceva prin casa ii vad ca imi spun sa deschid calculatorul(unul din 1900 toamna ) sa vada daca pot gasi on-line :))))
si stau cu ei si bibilim site-urile
cat despre masina de spalat – noi am fost 5 si aveam din aia albalux – cu storcator atasat si spala mama la ea de 2 ori si de 5 ori spala de mana – masina automata abia cand am intrat eu la liceu – d-aia de la resigilate
iar acum 9 ani am facut eu rata si le-am luat una noua cadou de decembrie ( amandoi sunt nascuti in decembrie si cand am luat aia le-am zis ca e pentru toate ocaziile din luna) au plans ca niste copii mici atunci cand au vazut curierii la usa cu masina de spalat ca ii cauta pe ei si ei nu stiau de ce
Comentariu beton!39
@Gabriela, niiiiiiiceeeeee. 🙂
Prima de care imi amintesc a fost o ‘Albalux’ cu un cleste din ala urias din lemn.
Turna Maica-mea apa clocotita in ea, dintr-o oala imensa … dupa care baga rufele… Cred ca le storcea de mana dupa ce le scotea cu clestele ala urias…
De fapt ce voiam sa spun e ca noi copiii foloseam clestele ala sa ne batem cu el… Imi amintesc chiar ca l-am rupt in 2 bucati si mi-am facut 2 sabii… Am luat bataia cuvenita si dupa un timp ( nu prea lung), am taiat cu un foarfece mare bucati subtiri si perfect rotunde din furtunul masinii de spalat. Vazusem la un copil afara o masinuta rosie care avea cauciucuri din guma… Si era omor care sa atinga masinuta aia… Asa ca…am gasit solutia..ca masinute aveam si eu… dar fara cauciucuri…. Bine, nu-mi amintesc daca le-am pus sau daca s-au potrivit. Imi amintesc doar ca Mama iar m-a trosnit… Dar Tata a ras si a cumparat alta masina de spalat cica ‘ Hai sa luam alta ca asta si-asa are marginea aproape ruginita’
Dupa ce au luat alta si au scos-o pe cea veche pe hol, pana sa o arunce, i-am dezlipit repede si chederul ala gumat de pe margine.. Nu-mi amintesc ce am facut cu el… Imi amintesc doar vijelia de palme de la Mama si rasul in hohote al Tatei ‘ Cu cine dracu’ seamana copchilu’ asta asa impielitat?’
Comentariu beton!33
@Miki, aoleu, nu-mi aduce aminte de cleștele ăla!!!
?
Ti-ai luat-o cu clestele ala?
Am auzit si eu la copii afara chestii de-astea, dar n-am luat niciodata mai mult de cateva palme sau un cotor doua de matura… Fara clesti de la masina de spalat, curea, coarda de sarit sau altele…
@Miki, norocoaso. 😀
Domnul/doamna, care dai dislike, doar vă piereți vremea, deoarece nimeni nu v-a cerut părerea. Dacă doriți să discutați contradictoriu, atunci poate cineva se va obosi să răspundă, dar nici atunci nu e sigur.
Comentariu beton!12
@9, lasă mă omul în pace. Mi-a lipsit zilele astea. Iar azi cred că își roade ficaţii de nervi. 😛
Mihai, tocmai că îl avertizez că-și pierde vremea. 🙂 Dacă are ceva de spus, atunci să spună, altfel e doar o cifră ascunsă și fără nici o semnificație în legăturile întortocheate ale… netului
@9, ce să spună? „Mi-e ciudă și-aș vrea să te văd mort”? Niciodată!
Păi da! 🙂 🙂 Doar că are o problemă, lașitatea nu-i dă pace. 🙂
Eu cred ca de fapt nu e in stare sa discute in contradictoriu 🙂 Ca asta ar insemna sa aiba argumente, adica sa i se invarta sinapsele in cap macar ca la un albalux din ala model 1900 toamna 🙂 In lipsa argumentului, ce poa’ sa faca un sapiens? Apasa (compulsiv?) butonul de dislike. Ii este atribuita lui Freud zisa aia conform careia primul sapiens care a preferat sa injure in loc sa arunce cu piatra e intemeiatorul civilizatiei. Nah, in virtual pietroiul merge substituit cu dislikeul ala 🙂 Pe unul din cei care apasa butonul cu pricina, l-am identificat, a mai lasat comentarii pe aici 🙂 Dar mai sunt care-l „iubesc” pe Mihai. E chiar distractiv sa-i identifici ( ajuta si comentariile de pe FB). Eu zic sa nu te consumi, nu merita. Cand sinapsele alea o sa descopere neuroplasticitatea, posibil o sa fie altfel. Adica n-o sa mai scartie ca albaluxul ala model 1900 toamna 😛 Eu le-as zice sa ma pupe undeva, dar ma tem ca nici asta n-o pot face cum trebuie, ntzzz 🙂
@miha s., ce nu înțelegeți voi este că omul nu stă să citească ce-am scris. Pot să fac un articol care să ia premiul Nobel pentru literatură, el va da dislike pentru că… INVIDIE. 😉
Daca esti invidiat, inseamna ca esti viu! Tot asa s-o tii, iniante cu pasi mari! ?
Îţi place sau nu: 0 0
E de bine cu invidia asta, ca arata clar ca cel invidiat e „up and coming”, mai sus decat alti nefericiti ai societatii 😉
Oh, hahaha, si eu care credeam ca sunt speciala si ca am un admirator. Booo, downvoterule, m-ai dezamagit, m-ai facut sa ma simptz speciala pret de 30 secunde :/
Oh, hahaha, si eu care credeam ca sunt speciala si ca am un admirator. Booo, downvoterule, m-ai dezamagit, m-ai facut sa ma simptz speciala pret de 30 secunde :/
Recitind ultima mea fraza, intru la idei. Downvoterule, esti cumva fostul meu sot? 😀
binecuvântat fie ăl de-a inventat mașina de spălat și aspiratoru’!!!! (fecioru-meu e alergic la praful de casă, de-aici treaba cu aspiratorul) când m-am măritat, (pe la 1900 toamna) spălam rufe o dupăamiază întreagă pe săptămână! la mână, of course! când am cumpărat o mașină de spălat albalux, din aia fără storcător, am zis că l-am apucat pe dumnezeu de un picior! când mi-am luat una automată, am zis că-s în rai!!! :)))
Comentariu beton!20
@criana, fix așa și mama. 🙂
Niciodata nu mi-a placut sa am hainele murdare sau necalcate. Am avut aceeasi problema cu masina de spalat, stateam in Bucuresti cu chirie si imi spalam hainele in lighean, puneam o placa de lemn pe cada si pe ea statea ligheanul. De calcat, imi calc singur de la 14 ani pentru ca nu imi placea cum imi calca maica-mea hainele. Bineinteles ca am ramas cu sechele asa ca acum am una dintre cele mai performante masini de spalat (Indesit) si una dintre cele mai figurante masini de calcat (imi doresc o statie de calcat dar nu am unde sa o depozitez). Si totusi tot mai spal in cada covorul din bucatarie si atunci imi aduc aminte cu nostalgie de perioada in care desi spalam la lighean eram parca mai linistit decât acum.
Comentariu beton!21
@Georgian, „parcă”? Erai sigur mai liniștit decât acum.
@Mihai, cu capul sigur eram linistit desi toata lumea imi spunea „bai, parca esti cu capul!”. Nici acum nu am inteles ce voiau sa spuna.
Harnicule! ? Du bre covorul la curățatorie. Nu mai rupi cârca şi nu dai nici ceasul de apă pestle cap!
@VictorR, are 1 m x 1,5 pentru . L-am dus la curatorie si au facut aia misto de mine, m-au intrebat cand vin cu covorul de la usa de la intrare. De atunci am zis ca ma mai duc la ei cand o sa imi pun mocheta in toata casa. Dar n-o sa-mi pun.
Comentariu beton!14
Am vrut sa completez „pentru ca toata bucataria are 1,5 m cu 2 metri”. 😀
1.5 metri pătrați, la 7 lei pe metrul pătrat=10.5 lei. Ei au pierdut!
@VictorR, EXACT asta le-am spus si eu ultima data, cu un zâmbet sfidător! I-am lăsat târându-se în chinuri.
Comentariu beton!14
Si apropo…prefer sa imi cumpar electrocasnicele de la Altex, au oameni bine pregatiti si fac si livrare. Iar pentru unele produse au garantia direct in magazin, adica iti schimba imediat produsul. Ca sa nu mai spun ca extragarantiile sunt mult mai avantajoase decat la alt eMag’azin.
@Georgian, știi cum e, gusturile nu se discută. Dar te invidiez, asta înseamnă că AI TIMP să ajungi în magazin. Norocosule!
@Mihai, imi place sa pun mana pe ceea ce cumpar. Sa simt acel lucru, sa-i simt energia, moleculele din care este facut, sa ma iubesc cu el. Mi-am luat odata o hota de bucatarie care s-a stricat dupa o luna si am iubit-o direct cand mi-am bagat lupa-n ea si am luat alta mai scumpa. Doar ca nu ii dau drumul de frica sa nu se strie si asta.
Comentariu beton!13
@Georgian, tu chiar ești bun la casa omului! 🙂
@Laura G., și eu prin ograda…ca orice viețuitoare…
Am avut ocazia sa conduc zilele trecute un Merc w123 coupe din ‘ 78 reconditionat perfect,cu mici imbunatatiri mecanice.Este al unui amic care lucrează in Nemtia la o firma care se ocupa cu reconditionari auto.Am avut tot drumul pana la Focsani,cel mai mare zâmbet posibil pe fata.M-a ambitionat sa termin broscuta si mi-a reamintit de ce masinile de azi seamănă intre ele si sunt doar mijloace de transport.Am gasit si Panasonicu,luat de ai mei in 1990 cu 55.000 lei(Goldstaru era 35.000),am fost uimit cat de bine reda imaginea.Plm poate-s doar nostalgic.
Comentariu beton!14
@edelweiss, și de ce să nu fii nostalgic? Tuturor ne e dor de adolescență sau tinerețe. Hai că m-ai emotionat.
Îţi place sau nu: 3 0
sa nu fii???
@quasimodo, cum zici tu.
@Mihai, nu fi obraznic!
Norocosule :)) Eu am gasit prin Primaverii un Cadillac Sedan de Ville din ’63 si doar m-am invartit 20 de min in jurul lui. Mi-ar fi placut sa fiu nostalgic intr-o masina ca asta macar vreo ora.
@edelweiss, te invidiez pentru așa plimbare!
Am avut un Ford din ’78 în două uși, 2000cc V6…..o bijuterie! Îmi pare rău și acum după el. Era facut pe comandă specială și nu găseam piese și pe vremea aia nu erau oameni care să recondiționeze mașini de-astea.
….dar să-mi revin că nu era vorba despre mașini de-astea!
@Anouk,bănuiesc ca te referi la Ford Ghia sau Taunus cu motor de 2.3,un V6.O masina excelenta.Eu lucrez la o broasca an 67 ,care are deja un kit motor de 1600 cu doua carburatoare dublu corp si o cutie in cinci rapoarte,frâne pe disc si servo si probabil ac.O sa arate clasic,doar putin mai joasa.
@edelweiss, daaaa, exact! Chiar, era de 2,3! Uitasem 😛
Îți faci un mic mostruleț! Have fun!
@Anouk,nu este nimic mai sexy decât o tipa pe motor sau una care spune :motor de 2.3 litri sau orice fel de motor cu multi litri.
@edelweiss, 😉
@Edelweiss: …. şi explică tineretului ce însemnau 55000 lei în 1990! ?
In 1989, tata avea salariul de 3700 de lei (medic ortoped care avea toate gradele de salarizare, deci practic singura posibilitate de a avea salariu mai mare erau sporurile de vechime – vechime pe care el nu o prea avea). In banii din ’90 ar fi insemnat cam 7000 de lei (corectati-ma daca gresesc).
Cu ultimele comentarii discuția începe să devină interesantă.?
Poveștile cu amintiri din tinerețe, adolescență, sunt cu adevărat savuroase – mai ales spuse de cei pricepuți – și, cu toate greutățile aparente de-atunci, ele acum au farmec și haz. Mereu mă întreb cum vor povesti copiii noștri mai târziu întâmplări din viața lor: ”Eram bine, când, deodată, mi s-a spart ecranul telefonului! Nasol, gen!! Mi-am luat altul! A, da, și am avut o mie de likeuri! Tare!”
Cu emoție și calde aduceri-aminte, mulțumesc, Mihai!
Comentariu beton!11
Mașina de spălat rufe – o minune! Mașina de spălat vase – altă minune!
În studenție, la căminul de familiști, aveam o mașină de spălat de-aia mică, din plastic – eram cei mai șmecheri. Îi lăsam și pe vecini să spele la ea, contra cost = bere 🙂
Când ne-am așezat ”serios”, mașina automată de rufe a fost prima achiziție (apăruse de câțiva ani pe piață și lumea nu prea avea încredere în partea cu ”automată” – adică cum, să nu freci cu mâna?! ce spălat e ăla?!)
Într-o zi cu soare, demult, domnul s-a dus să cumpere al 2-lea televizor (pentru dormitor). S-a întors cu o mașină de spălat vase – văzuse la cineva în Germania și era fermecat… Dupa câțiva ani s-a defectat și nu-mi mai imaginam cum e să spăl vasele la mână.
Ce să zic? În 10 min. am comandat online mașina de spălat (vase), iar în 2 zile mi-a ciocănit la ușă – însoțită de 2 băieți care mi-au și montat-o.
De tv mi se cam rupe, dar mașinile de spălat și internetul chiar îmi fac viața mai frumoasă 🙂
Comentariu beton!15
@Laura G., 2 băieți??? Păi asta-i bonus!! Brava! Te pup!
@PaulaT, 😁
da, da, bonus musculos și vesel…
Eu tin minte ca aveam o prietena de seama mea care la 14 ani era foarte lăudată ca spăla la masina albalux fara centrifuga, să-și ajute mama( si eu după spusele ei nu o ajutam) si cel mai mult uram sa storc rufele de apă.
Primul lucru după ce m-am maritat ( la nunta primisem in dar de la socrii o masina de spălat cu centrifuga, făcută de inox , ce stiam eu?) a fost să-mi cumpăr una automată. Un salariu an dat pe ea (1998) dar nu am regretat nici o secunda.
Si imi aduc aminte si de rutina atingerilor părintești cu cleștele de rufe dar îngrop adânc aceste amintiri.
Da’ mai știe cineva cum spălam blugii cu periuța de unghii în cadă?!…și te chinuiai dup-aia să-i clătești și să-i storci!…..ce vremuri…..
@Anouk,
da, da, să pară tociți, ca ăia din filmele americane 🙂
Noi am avut o AlbaLux cu storcator, dar ai mei au luat-o destul de tarziu, dupa ce a aparut sora mea cea mica. Cea mai pregnanta amintire este cum i se facea baie in cuva masinii pentru ca nu era apa calda iar apa din cuva masinii se incalzea cu rezistente electrice.
Poate un copil nascut dupa 1990 sa spuna asa ceva? Nu cred
Suntem trei frați… + tata- spăla mama la albie o zi întreagă!!! Prin ’99 am reusit sa cumpar o „automată”.
Fericire, nu altceva!
@Iulian, este? 🙂
Dap!?
Mi-am amintit: stiți că la mașina de spălat automată se pot vopsi textile?
@Laura G, normal!
@Laura G., da, cu condiția să nu le pui pe culori. 😉
Îmi pare rău, dar în anii 90 exista încă cea mai ieftină mașină de spălat: femeia. Și era live din baie.
Da si inka ce mai rasfațați! Mama mea spala kazi d haine, o prindea si doișpe noaptea.