Text scris de Gabi.
Românii sunt un popor credincios, evlavios, care respectă tradițiile creștine. În special pe cea mai importantă dintre ele: să fie cele cuvenite pe masă.
Pentru că importanța sărbătorii e direct proporțională cu cantitatea de hrană pe care se pregătesc s-o îngurgiteze, de Paște, un creștin care se respectă nu se întoarce de la piață fără cel puțin juma’ de miel și șaptezeci de ouă. „Să simți că e sărbătoare” îți explică gospodinele pe care le întrebi ce fac cu atâta mâncare când toată familia lor e formată din două persoane. Trei, dacă trece și ăla micu’ după înviere.
Nu-mi dau seama dacă mulțimea de feluri de mâncare pregătite cu același tip de carne este dovada unei imaginații bogate sau, din contră, o lipsă a ei. Oricum ar fi, dacă ești invitat pe undeva nu te aștepta să te ridici de la masă mai devreme de câteva ore.
O să începi prin a lăuda dibăcia gazdei care s-a întrecut pe sine mozolind o noapte întreagă la cele 60 de ouă roșii sau multicolore. Emoționată toată va recunoaște c-a făcut și câteva în plus, ca să fie dacă se mai sparg la vopsit. Nu multe, vreo 50. Apoi veți trece la antreuri, drob de miel și brânză de oaie. Invers nu se poate.
Exact în momentul în care te întrebi ce-o fi făcut cu capul mielului, doar se lăuda c-a luat unu’ întreg, o să observi oala cu ciorbă pe masă. Ghici peste ce vei da cu polonicul? Exact. Dintre bucăți de morcovi și frunze de leuștean, capul mielului îți va zâmbi șăgalnic. Dacă nu știi cum arată, NU te apuca să cauți imagini pe net!
Ai depășit momentul cu ciorba? Bun! Pentru o perioadă, nimic nu te va mai putea atinge.
Între timp gazda continuă să deruleze celelalte feluri specifice: stufat de miel, spanac de miel, friptură de miel. Dacă are o imaginație bogată și veleități de MasterChef, poți să te aștepți și la niște compot de miel sau ciocolată de casă cu miel.
Pe final, îți aduni toate puterile, bagi două pastile de Colebil, niște Triferment și-un “tatăl nostru”, apoi te rogi în gând să n-aducă și pasca. Doar așa fusese lansată invitația: „Haideți la noi de Paște, ciocnim un ou, măncăm niște pască!”. N-ai avut noroc, pasca poposește triumfătoare pe masă. E cel mai bun moment să-ți aduci aminte că ești alergică la gluten.
Când în sfârșit ai scăpat și te hotărăști să pleci acasa pe jos ca să mai dai jos din “miel”, în centru te proptești cu nasul în decorațiunile lu’ madam Firea.
Abia atunci ți se face rău.
P.S. Televiziunile respectă și ele din plin tradițiile. Dacă de Crăciun avem „Singur acasă”, de Paște nu poate lipsi „Iisus din Nazareth”. Să arunce primul cu piatra ăla care nu-și închipuie că Iisus arată exact ca Robert Powell.
A doua zi de Pasti e ‘ Ziua Sfantului Colebil’.
Trebuie sarbatorita cu maaare fast.
Comentariu beton!21
A doua zi de Pasti e ‘ ziua sfantului Colebil ‘ cunoscut si sub numele de ‘ Sfantul de a doua zi’.
Se pare ca e un sfant foarte important la romani, daca se pomeneste la fiecare a doua zi … De Craciun, Pasti, 1 mai, Anul nou…
Aia mai habotnici tin 2 in 1… Colebil si fiul sau Triferment forte
Comentariu beton!19
Eu nu mă agit prea tare – am făcut un tiramisu cam leșinat, niște friptură și adio. Doar că se agită cei din jurul meu, cred că se tem să nu moară de foame cu mine 🙂
Din fericire, mâine merg la copii, adică lucrez, așa că m-am scos cu invitațiile la mese din alea tradițional românești. Pam, pam 🙂
Eu am renuntat la mesele de sarbatori, oricare ar fi ele. Tocmai pentru ca e prea multa mancare. Si pentru ca ajungem sa mancam la niste ore total aberante dupa parerea mea.
Si pentru ca imi place sa am casa plina de lume cu orice ocazie, prefer sa organizez masa de tip bufet si sa ma bucur de compania celor care mi-au venit in vizita.
PS-nu mi-l inchipui pe Isus in nici un fel!
Si nu numai noi românii. Am tâmpit orice străin care s-a gândit să se stabilească la noi.
La mine pe scara s-a mutat de curând o familie de chinezi. Nu vorbesc românește deloc. Tatal chinez și copilul chinez veneau ieri de la piață cu un miel întreg in sacosă. Fiu-meu îl întreabă șocat pe copilul chinez: voi mâncați miel? Bă, nu știu ce i-a răspuns ăsta micu’ cu ochii și mai mici dar vreo 5 minute i-a tot turuit gura. Sper doar că nu l-a înjurat de mă-sa, aka io, că e păcat în vinerea mare.
Comentariu beton!30
@Elena: poate i-a raspuns, pe limba lui: „Da!”
Eu gătesc ca într-o zi normală, NU miel. Noi obișnuim să mâncăm și în alte zile nu doar de sărbători :))
Am vopsit și ouă, 5, că atâtea culori erau în pachetul de DIY ouă. Nu am avut foi de ceapă să le vopsesc așa cum e trendul, natural, bio and shit.
Nu vreau să vorbesc de drob, stufat, ciorbă de miel etc. pentru că nu mă pricep, nu am mâncat prea des. De fapt, nu mănânc miel în general. Dar cozonacii? Cozonacii îi consumă cineva?
@Roxi, Eu fac cozonaci pentru toata familia. Vreo zece, ca mancam si cu mancare in loc de paine. Si la mine in familie facea mama, dar nu mai poate si altcineva nu stie si nici nu vrea. Iar eu ii fac cu mare drag gandindu-ma cu ce placere se mananca.
Comentariu beton!12
@Anouk, Felicitări, știu că e mult de muncă la cozonaci. Aveam impresia că după atâtea feluri de mâncare cozonacii rămân la urmă deci nemâncați.
@Roxi, la noi cozonacii sunt cea mai mare bucurie.
Mama s-a straduit intotdeauna sa faca cozonaci. Au fost vremuri in care erau ratii la faina, si ulei, si zahar, stateam cate 12 ore la coada poate se aduceau oua…..cu toate astea la noi in casa n-au lipsit cozonacii. Si in timp ce mama framanta aluatul, noi stateam langa ea si-i tineam de lighean (aveam unul de alama special pentru asta) si „furam” din coca….si mama ne certa ca era putina si spera sa mai ajunga ceva si in forme la copt.
Am inceput sa fac cozonac ca sa pot manca cata coca vreau si eu si copiii (fiica’mea si nepotii) si usor usor am invatat cam toate lucrurile pe care le facea mama pentru ca a venit deja vremea cand ea nu mai poate si se pierd toate lucrurile astea.
Si daca ii faci cu drag nu mai pare asa multa munca.
Comentariu beton!21
Cu mine ar da faliment,toti!Tot ce am cumparat de Pasti sunt urmatoarele:niste oua de ciocolata pe care le-am dus lui maica-mea,nisip si mancare pt pisica,bere pt consortul si suc pt mine!atat,dar chestiile astea oricum le cumpar de obicei!Maica-mea imi va da sarmale si salata si probabil ceva pui(saracul, din pacate e inca mancat in familia noastra), plus ciocolata de casa(dorinta proprie)!Sarmalele o sa ajunga pe la ceva cateii(ca nu mancam si maica-mea nu prea pricepe si nu vreau sa o deprim ca nici macar sarmale nu mancam!
Pentru mine e sărbătoare când îmi vin copiii acasă sau ajung eu la ei. Dar nu atât mâncarea e atât de importantă cât faptul că suntem toţi împreună. 🙂 Şi atunci orice facem împreună e amuzant. Aşa că şi anul acesta vom…,,Paşte liniştit,, fără excese. 🙂
Pentru dobrogeni trebuie, pentru că trebuie, și niște scrumbie marinată!
Că așa se face!
Să fie masa plină cu de toate!
Nici nu e nevoie sa mănânci! Face ficatul urât numai de la combinația fatidică de mirosuri!
Exact. La români, sărbătorile „e despre mâncare”.
Comentariu beton!15
De inviere imi place de exemplu să (mă)fwt, și când ajung la climax să strig din adâncul plămânilor : Ioooi Iisuse!…
Ce impresia cred ca le fac credincioșilor de pe scara…
Compot de miel? Doamnă, cu chestia asta mi-ai dat ”decisiva”! 😀
Victore știi filmul ăla Sânge și vin?Ce zici de Sex și pască?Cu Maia Morgernstern poate…
@Batranu’, eu am facut doar sex si cozonac…..adica sex in timp ce faceam cozonac. :))) Si stii ce bun a iesit cozonacul! :))
Comentariu beton!14
@Anouk, cred că cel mai interesant a fost la momentele cu băgatul și scosul…cozonacului din cuptor, nu? 🙂
@VictorR, important e sa fie cozonacu’ bine crescut
Cred ca e momentul sa o conving pe nevasta-mea sa faca cozonac.
@Bătrânu`, io aș face direct ”Sex și vin”. Mai tradiționalist, mai sănătos, mai comod. Sângele nu-mi place prea mult, iar la pască-i mult de lucru. Maia să fie sănătoasă! Ia nu-i româncă d-a noastră, cu Paști cu alea-alea! 😀
Da’ cum ar fi s-o vezi pe Maia cu o bucata de pască in mână și cu-n hăndrălau la cwru ei cum îi zice cu vocea aia gravă :,Dă-mi-o mă! în timp ce firimituri de aluat si mac îi cad din colțul gurii.Iar la sfârsit, ar surâde satisfacută arătându-ne macul dintre dinți…ce film ar fi…în rolul hăndrălăului să joace Florin Piersic…
De Paște se fac sarmale?! Mda, și eu aflu asta după juma’ de secol de viață…
În familia mea (care și extinsă, tot restrânsă e – degetele de la o mână ajung pentru numararea membrilor), Adamii mănâncă miel, Evele, nu. Așa că Adamii își gătesc miel – varianta cea mai simplă. Că, în general, Adamii nu se complică cu briz-briz-uri.
S-a comandat și-un cozonac pe la nu știu ce patiserie… Ce ne diferențiază față de alte zile este berea. Cică merge grozav cu muștarul de la miel. Nu mai am loc în casă de atâta bere.
Drept să zic, eu abia aștept Ramadan-ul. Musulmanii din jur sunt tare darnici cu delicioasele baclavale și sarailii 🙂
@Laura G., am mai auzit ca prin unele case se fac sarmale indiferent de ocazie. Fiecare cu obiceiurile lui.
Mie personal nu-mi place sa fie mereu la fel. Parca nici nu mai stii daca e Craciun sau Paste ca uneori si vremea e derutanta.
@Anouk, înțeleg. Altfel spus, dacă mielul ne leșină digestia, băgăm niște sarmale (de porc) ca să ne-o omoare de tot 🙂
@Bătrânu` o dăm în XXX și mi-e că ne-o luăm!!! 🙂 Că nici mie nu-mi trebuie mult ca să-mi ”patineze” neronu` la trăznăi d-astea!
@VictorR, vorbiți voi cifrat dar m-am prins ce-i cu XXX. Treizeci de ani de la terminarea școlii, nu-i așa? 🙂 🙂 🙂
@Laura G. Ești pe-aproape: la anul, cu puțin noroc, prind și chestia asta! 😀
@VictorR, dupa 12 noaptea putem?!
@Anouk, cred că putem oricând, dar numai după 12 noaptea să mărturisim 🙂
@Anouk! Cred că da! Dar, de fapt, se poate oricând, că cine-s io să mă pun în calea fericirii oamenilor???
intr-o zi am facut tot, miel pe toata linia, mai putin la desert, unde cred ca vor avea mai multa catare cei doi cozonaci si cele doua torturi. de fapt, unul e de cadorisit. tre sa le ornez si gata!
cu toate c-as putea sa cumpar de-a gata totul, imi face placere sa le pregatim noi.
mai am un drum la salonul de pavoazare si-s gata total.
sa va fie bine zilele astea, drum bun daca plecati, vedeti cum conduceti!
Da’ ce liniște e p’aici. Cred că restul lumii bagă cozonaci în cuptor…
@Laura G., crezi?!
@Anouk, nu-ndrăznesc să fiu sigură, că nu știu ce cozonac și ce cuptor are fiecare în dotare…
Fiecare face bors! Pan’ la urma…cine si ce treaba are cu ce fac cei din jur?! Nu-ti convine, stai acasa! N-ai chef de musafiri, incuie usa si culca-te! E simplu.
Păi de Crăciun tăiem porcu’ și de Pasti tăiem mielu’. Mâncăm, bem, neapărat mergem până la UPU a doua zi cu ambulanța și zbieram la personal că avem drepturi. La copii vin Mos Crăciun și, respectiv iepurașul. Parcă mai era ceva cu sărbătorile astea…despre unul Isus parcă…dar ce contează, noi suntem cei mai ortodocsi dintre traci. Și apare si Gigi Becali la televizor. Hai noroc sau cum se zicea de Pasti?
Cumpătare, răbdare, iubirea aproapelui. Valorile creștine arătate de credincioșii de la Iasi ce au învins în bătălia cozonacului, cea mai mare bătălie moldavă de la Războieni încoace.
@Bogdan, iubirea aproapelui zici…..era un banc despre asta…
Cica tot ce trebuie sa stii in viata citesti in doar doua carti, Biblia si Kamasutra.
Prima te invata sa-ti iubesti aproapele si a doua te invata cum….
Hai ca azi imi „patineaza neuronu'” cum zicea VictorR.
Sa fiti veseli si sa vina iepurasul la fiecare!
@Anouk! La mine, dă sex mascolin aflându-mă pre lumea aiasta, poa să vie o iepuriță, ceva?
@VictorR, tot ce-ti doresti tu!
Ieri am luat niste pastrama de berbecut si niste carnati divini de la Plescoi.Astazi am vrut sau iau din hyper doua sticle de Beluga.In magazin trei regimente de apucati fugeau urmariti parca de zombie,impingand la carucioare.Am renuntat,o sa ma multumesc cu tuica mea de pruna.Ce am observat :doua cupluri.El un silfid,ea o combinatie intre casalot si mamut,urla la el:esti un prost,ti-am spus tampitule sa fii atent.El cu aer de scolar prins masturbandu-se la buda:mami dar nu mi-ai spus nimic.Tu sa taci ma,prostule.Al doilea cuplu.el grizonat,cu un aer distins,ea cu postura unei regine de pe centura:ai trecut pe langa colega mea si te-ai uitat ca un bou in alta parte.Ala timid:cautam niste ulei de masline.Ea:gata sa nu te mai aud.
Multi castrati sunt pe lume,Doamne.II spargeam in cap tot ce aveam in sacose,o lasam sa vina pe jos si ii lasam si cheia in usa.Plm il intreaba cineva pe prost:ma tu vrei cozonac,ceva dulce?Eu regina universului decid ca noi nu vrem.
@edelweiss, un pic cam misogin azi, sau mi se pare mie?
Las’ că astea le răzbună pe-alea din Vaslui 🙂
@Laura,urăsc pe aia care par ca seamănă cu barbatii,pe unii,in functie de conditii si lipsa martorilor ii caftesc gingas si care isi lovesc/injura femeia,copilul,parintele.Dar daca tu ca femeie mă faci prost/bou/cretin fără ca eu sa scot pe buson vreo injurie,la prima deplasare intre orase o sa fii lăsată amanet pe primul câmp si asta in miezul nopții.Totul executat cu sarmant zâmbet.Paste cum vreti voi.
Sunt misogin,homofob dar respect o femeie atât timp cat sunt respectat.Nu faci asta iti dau x 3 înapoi.Eu sunt o raza cazuta din cer si doar prezenta mea si prajitura cumpărată il arunca spre nirvana.Este un fel de a spune ca am doua mâini stângi.
Mdeci eu am pachet de la maica-mea asa: salata de vinete, salata de boeuf, drob, piftii, ciorba de perisoare, sarmale, friptura de miel, oua vopsite, ecleruri cu ciocolata si prajitura cu nuci.
Aaa, si mi-a pus si-o lipie in pachet.:)
Si da, mananc cu placere din fiecare.
Mancatorii de pizza, tiramisu, spaghete, picoare de broasca poa’ sa dea cu rosii, prefer oricand o sarma cinstita unei felii de pizza. 😛
Si nu, n-am 100 de kg, ci juma’ din ele, pentru cei ce numara caloriile si marimea colesterolului.
Crimă-n bucătărie! Poftă mare! La o vânătă aș veni și eu! 🙂
:)) VictorR, vinete am intr-o caserola mica-mica, din aia de margarina. Mai degraba pot da salata boeuf.:)
Si da, recunosc ca e crima in bucatarie, un adevarat exces culinar.
Dar cum se intampla de 3 ori pe an ( Paste, ziua mea si Craciun) zau ca nu imi pasa.:)
🙁 Hmmm, asta e! Da` las` că-mi face nevastă-mea icre și mă fac eu bine!!! 😀
Eu am achiziționat câteva grame de iarbă. Deseară fac un om de zăpadă si îi vopsesc ouăle.Îi pun la unicorn urechi de iepure si sacrific dragonul care tot zboară prin bucatarie.Drob de dragon cu sos de ciuperci halucinogene. Mă îmbrac gros,că mâine dimineața iau micul dejun la baza de cercetări din Alaska.
Comentariu beton!18
🙂
Așa, de suflet:
https://www.youtube.com/watch?v=uyAFnV90Wqc
@VivctoR ,mulțumesc. Sunt la muncă ,dar nu m-am putut abține să nu ascult melodia.Am schimbat casca de pe stație și am pusă căștile pe telefon.Si m-am băgat dintr-un colț să pot râde în liniște. În general trebuie să am o față foarte serioasă, de aia mă ascund să râd cu poftă.Mulțam fain.
Foarte tare textul :)))))