Auziți, vouă nu vi se intâmplă niciodată să vreți să scăpați de niște bani și să nu stiți cui să-i dați? Bine, vorbesc aici de o cauză bună, umanitară sau socială, nu de o sesiune de shopping de jumătate de zi. Că pentru asta n-aveți nevoie de sfaturi, știți și singuri pe ce să cheltuiți. Nu, serios, mie mi s-a mai întâmplat să mă gândesc c-aș face o faptă bună, dar sa nu-mi vină nicio idee despre cui, cât și cum.
Evident că mi-ați putea spune să că aberez și că dacă vrei să dai bani găsești imediat un cămin de copii sau de bătrâni unde să donezi. Și la o primă vedere, chiar ați avea dreptate, numai că ați uita două aspecte esențiale. Primul, sunt bătrân și leneș. Al doilea, nu prea am timpul necesar să bat orașul. Prin urmare, până m-aș deplasa eu la locul potențialei fapte bune s-ar duce si mama chefului de a scăpa de niște bani din buzunar într-un scop nobil. Pe scurt, sunt atât de puturos și de dependent de online că aș vrea să pot face chestia asta pe loc, până nu-mi trece.
Well, zilele trecute, mai precis într-o seară când mă pregăteam sa ies în Piața Victoriei, mi s-a îndeplinit dorința și am dat peste chestia asta: Bursa Binelui. Adică cea mai simpla formă de implicare, în cazul în care te interesează să faci un bine. Pare făcută special pentru leneșii ca mine. Ai intrat, ai răsfoit un pic pe-acolo, iți sare în ochi un proiect care-ți place și, hop, cu un simplu click i-ai donat niște bani. Cât te lasă pe tine inima, că nu exista sumă minimă. Iar banii ajung toți la destinatar, donațiile nu se comisioneaza în niciun fel. Mai simplu de-atât nu cred că se poate nici dacă vine cineva să-i dau cash. Până scot portofelul, până văd că n-am niciun leu în el, până mă duc la bancomat, până mă întorc, a trecut juma’ de oră pe puțin. A, și ca să n-avem vorbe, plățile sunt securizate, că oamenii nu se joacă de-a plata online.
Iar dacă vă place și un pic de competiție (ca să simțiți și niște adrenalină), să stiți ca oamenii au acolo și un Campionat de Bine. Campionat pe care-l câștigă primele trei proiecte, în ordinea sumelor strânse din donații. Ei bine, campionatul ăsta, care se încheie pe 15 februarie, a ajuns în faza finaliștilor. Așa că, simtiti-vă liberi dacă vreți să-l ajutați pe vreunul dintre ei. Sau pe mai mulți, doar n-o să vă țin eu banii cu forța în buzunar, Doamne ferește!
Na, v-am lăsat tot ce vă trebuie. Dacă tot suntem puși pe fapte mărețe zilele astea, avem acum tot ce ne trebuie sa le și facem. În stradă abrogăm ordonanțe, în online donăm pentru proiecte mișto. C-așa suntem noi, ăștia din „bulă”.
sursa foto
Wow! Ce de cauze… Salut initiativele astea de regula si nu raman nepasatoare. Dar cateodata nu ma pot abtine sa nu ma gandesc ca fara noi, oamenii normali, tara asta s-ar duce in râpă.
Ce sa zic, cu textul asta, pe mine m-ai prins intr-un moment in care simt ca pot schimba lucruri.
Aşa e Mihai, ştie să ne prindă punctele sensibile. 😛
@Elena P, fix la fel m-a prins și pe mine. Știi ce zic? 😉
Multe lucruri merg la noi tocmai datorită oamenilor obişnuiţi, care fac lucruri…neobişnuite. Sau obişnuite. Sunt eroi anonimi,de fiecare zi.
Wow, da…mulțumim! ?
@Lidia, cu plăcere!
Intai cateva cuvinte despre caminul de batrani sau casa de copii. Nu e vorba de lene, e vorba de birocratie. Stiti cata hartogarie presupune donatia a…ceva catre o asemenea institutie? Ori te lipsesti, ori faci totul ilegal, cu riscuri din partea ta si a angajatilor din institutiile respective. Daca sarmanii aia mor de foame acolo, ori ii scoti in strada si le bagi in buzunar, ori completezi ‘enshpe mii de chestii, aduci facturi, avize si tot felul de alte chestii. Toate astea le stiu din proprie experienta. Am ajuns sa lucrez pana si cu popi (pe care nu-i suport oricat de bine intentionati ar fi?) doar pentru a putea ajuta suflete amarate, in special copii, fara sa imi vina sa ma sinucid din cauza birocratiei.
Bursa Binelui mi se pare o idee buna. Daca e „pe bune” si daca donatiile ajung unde trebuie, fara sa fie deturnate in binecunoscutul stil romanesc, e de admirat. Poate se mai mareste, naibii, „bula” asta, macar cu vreo cateva milioane, ca m-am saturat sa fiu mereu in minoritate.
@Ionut, păi la câte ong-uri și asociații sunt înscrise acolo, dacă nu era pe bune, tot răsufla ceva. Sunt convins că e pe bune.
eu nu am inteles niciodata de ce majoritatea ong-urilor fug ca de raie de judete si zone defavorizate din romania si cam toate sunt grupate in jurul bucurestiului si oraselor mari din romania ? . majoritatea banilor donati se investesc in acelasi loc . in jud. Vaslui nu mai exista un medic oncolog cred ca de un an.se revolta de 27 de ani bucurestenii si locuitorii marilor orase ca au fost invadati de nenorociti saraci care voteaza doar psd . deci NU , nu donez bani ong-urilor
chiar nu intelege nimeni prapastia creata intre orasele mari si restul saraciilor de orasele , comune si sate ? ambulante care ajung in cel mai fericit caz de la 50 de km in 59 de minute ?. am vazut la proteste sute de mii de tineri cu blitzurile telefoanelor in aer dar ei nu stiu ca sunt alte sute de mii de tineri care traiesc intr-o saracie crunta si visul lor este sa ajunga si ei in orasele mari unde sa lucreze pentru un telefon cu blitz ?
dar asta e . fiecare cu bula lui
@Shoric, ai aruncat un ochi? Că nu-s numai ong-uri acolo.
@Mihai Vasilescu , da` sa-mi bag pl in ele ong-uri . sunt sute de mii de romani care pentru ei porumbeii sunt o sursa de hrana si pisicille sunt omorate pentru ca manaca porumbeii . asai ca e nasol cand e aglomeratie la metrou ? ce frumos este in bula voastra !!
aaaaa……cum ziceai zilele trecute?!….Nu ma pot gandi la altceva in afara de ce se intampla acum si pericolul din care inca n-am iesit.
Sorry!