Pentru că, până una-alta, nici măcar petițiile astea online, apărute după examenul de Capacitate și BAC, nu se nasc singure, precum Afrodita din spuma mării. Vreți să știți cine inițiază și apoi semnează așa ceva? Păi vă spun eu.
Sunt părinții care nu știu nimic despre copiii lor.
Sunt părinții care și-au crescut copiii pe principiul “merge și așa”.
Sunt părinții care au crezut că banii de buzunar pot ține loc de timp. Timp alocat copiilor.
Sunt părinții care se certau cu profesorii pentru că “le defavorizează plozii”.
Sunt părinții care cumpărau ultimul model de smartphone, ca să nu fie “ăla micu” cel mai fraier din curtea școlii.
Sunt părinții care au învățat și au aplicat din plin principiile “dacă nu dai din coate, mori de foame” și „o mână spală pe alta”.
Sunt părinții pentru care biblioteca este locul ăla unde trebuie să aibă loc plasma.
Sunt părinții care au fost înlocuiți de calculator, tabletă și televizor.
Sunt părintii pentru care Mall-ul a ținut loc de teatru.
Sunt părinții pentru care “cultura” este o noțiune abstractă, iar bunul-simț ceva pentru fraieri.
Sunt părinții pentru care școala era locul ăla ciudat unde pleacă copilul dimineața și se mai întoarce seara.
Sunt părintii “vai, dragă, dar i-am luat cel mai bun meditator din oraș”.
Sunt părinții care au uitat că ei sunt modelele pentru copiii lor. Nimeni altcineva.
Sunt părinții care au considerat că trebuie să transfere asupra școlii responsabilitatea educației copilului.
Sunt părinții care jură că „ăla mic” se poate face lejer programator, că doar „stă toată ziua pă feisbuc și iutub”.
Sunt părinții care n-au înțeles că în viața asta mai trebuie să și plătești pentru greșelile pe care le faci.
Ei bine, dragii mei, am o veste pentru voi: now it’s payback time. Și este doar începutul, doar primul hop de care vă loviţi. Vor urma din ce în ce mai multe, pentru că i-ați crescut prost și proști. Pe scurt, tot ce n-ați investit în copiii voștri se va întoarce de-acum ca un bumerang. Care o să vă cam rupă capul.
sursa foto
Ieri, pe Dudesti, la semaforul de la Dristor, in fata mea, un matiz auriu BR 22 NAD, Cum sedeam noi civilizat la semafor, fara flash-uri, fara claxoane, tipul din dreapta(pasager in matizul de Braila) cu o naturalete cizelata de experienta, arunca fix pe geam o doza goala de bergenbier.(ce consumatori de kakat au astia) Am coborat si i-am bagat-o inapoi pe geam. M-a privit bovin, blocat si nu parea sa intelega cand i-am explicat ca orasul asta nu-i al ma-sii si ca-l rog frumos sa tina gunoiul in masina, macar atata vreme cat sunt eu in spatele lui. Plm, magarul asta avea varsta la care copii lui ar fi dat BAC-ul
Comentariu beton!80
@Redoo bine i-ai făcut! Câta nesimțire! Mi-aduc aminte de fii’mea…avea vreo 3 ani si a mers cu mama la plimbare! Pe drum o trece treaba mare si cum pe unde se plimbau era pădure se baga mama cu ea in boscheți. Dupa ce își face treburile ii spune senin maica-mii ca trebuie sa adune cu punga si sa arunce la Cos ca asa facem si când mergem cu câinele la plimbare si își face treburile. Puterea exemplului e mare!
Dacă nu ești langa copil când trebuie, degeaba mai ești!
Comentariu beton!27
@Redoo, olalala, mă înclin!
@Redoo, excelent!
Acum vre doi ani in Deva. La Cetate. Doi omuleti care aveau varsta „bacului” au mancat Mcdonald si baut coca cola, apoi au lasat punga cu resturi si paharul de plastic pe zidurile cetatii.
Eu ma uitam la ei si nu imi venea sa cred! Ce pana mea fac astia?!? Ma duc frumos la cei doi, ii trag de maneca si le spun ca au uitat ceva! Si-au uitat gunoiul! M-au injurat, mi-au spus ca sunt frustrata si ca ce as putea sa fac eu sa ii opresc! Ca doar ei sunt din orasul respectiv si fac ce vor! In plus probabil va exista o proasta ca mine care sa curete!
Am vazut rosu si eram atat de nervoasa de ignoranta, stupizenia si tupeul lor! Le-am pus gunoiul in brate si am plecat! Probabil l-au aruncat in alta parte, nu stiu!
Ce stiu e ca cealalta jumatate a mea mi-a spus ca sunt nebuna si ca vreau sa plec de acolo batuta!!!
M-am gandit multa vreme la cei doi… Ce educatie, ce bac, ce matemamtica sau literatura! Astia nu au trecut examenul bunului simt… 🙁 Just sad!
Comentariu beton!23
Stai ca mai nou e petitia:” Andreea Submarin afara din TVR”. Mi-e frica dracu sa ma mai cac in weceu-rilii publice, o sa se ajunga la petitii de tipul: e al tau si tre sa-l iei cu tine.
Comentariu beton!13
@Miki, da, altă tâmpenie monumentală.
Chapeau!!!
@Mira, merci beaucoup.
Este partial adevarat ceea ce spui. Pana nu esti implicat in problema, poti fi indiferent, dar nu obligatoriu echidistant, desi asa s-ar presupune. Nici eu nu eram adeptul contestatiilor, dar iata, copilul meu a primit la aceasta Evaluarea Nationala note destul de bune, iar in urma contestiei fiecare din cele 2 note au fost reevaluate cam cu 40 de sutimi in plus. Problema care genereaza frustari, este ca regulamentul de examen prevede mentinerea notei anterioare, in cazul in care diferenta fata de aceasta este mai mica de 50 de sutimi. Deci esti dezavantajat cu aproape jumatate de punct la ambele probe, dar nu se poate corecta solutia, desi se confirma ca ai dreptate. Poate nu pare prea mare diferenta, numai ca cele 40 de sutimi inseamna peste 1000 de locuri in clasamentul pe mun. Bucuresti (intre 9,22 si 8.80). Ei, in paradigma aceasta, daca esti implicat, poti avea aceeasi reactie de echidistanta (eventual indiferenta) sau te revolti si iti vine sa propui o petitie on-line? Ei, Curaj-ul ne a parasit si ne a lasat in balta, poate punem un ministru al Educatiei cu mai putin curaj dar care sa corecteze oalele sparte din acest domeniu in ultimii 26 de ani.
@Matei, man, și fie-mea a pățit mizerii la Capacitatea și la BAC. Mi-am văzut de treaba mea, nu m-am apucat de petiții.
:0. Nu credeam ca ai copila asa mare!
@Ioana, asta înseamnă că ești nouă pe aici. 🙂
Da, asa este firesc sa mergem mai departe, dar ramane o experienta amara. Putini au certitudinea ca se va schimba ceva, doar ca merita sa spunem ce simtim si ce vrem, ca oricum politicienii fac ce le dicteaza propriul interes.
Ehe… e o diferență între petiții pentru „acceptați și prostia asta” și altele pentru îmbunătățirea metodologiilor de (re)evaluare.
Ambele lucruri trebuie să se întâmple pentru binele tuturor: elevii să-și vadă de învățat, iar cadrele didactice să aibă un cadru în care sunt încurajați și susținuți să fie profesioniști.
Si eu sunt in aceeasi situatie cu copilul meu – diferenta este intre 8.85 si 9.22. Mi se pare ca Regulamentul in vigoare nu face decat sa acopere neglijenta unor corectori, care uita ca in spatele unei lucrari este un copil. NU sunt genul de parinte care canta in struna copilului, dar atunci cand vezi o nedreptate poate ar trebui sa luam atitudine, pentru ca, altfel, o sa-i invatam pe copii ca merge si asa. Petitiile fac parte din exercitiul democratic si poate nu ar trebui sa nesocotim vocea oamenilor care au ceva de spus.
Eu n-o sa initiez o petitie, ci voi ataca in contencios Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarii nationale.
@Mad, dacă tu zici. Poate rezolvăm să aprobe și „Moromeții” ca fiind roman interbelic.
Eu am pus in discutie regulamentul de acordare a notelor in urma contestatiilor si nu subiectele.
Cam care ar fi sentimenul tau daca la un examen nu ti-ar fi acordate 75 de sutimi? Frustrare, revolta, acceptarea faptului ca ai avut ghinion? Si vorbesc de diferente de la 9.30 nota initiala la 9,65 nota finala la mate și de la 8.40 la 8.80 romana.
@Mad, chiar vrei să intrăm în discuția asta? Viața nu e întotdeauna dreaptă. Și mai am o întrebare: de ce n-au greșit toți copiii? De ce doar unii?
Tare mi-e ca unele petiții să nu fie inițiate fix de tinerii atoateștiutori, mai puțin a materiilor de examen, care oricum cred că se poate orice în ziua de azi.
Or mai fi si unii de au nevoie de ceva adrese de email…
@krantz, tot ce se poate, că doar ei stau pă feisbuc și iutub.
O nouă eră în comunicații, petițiile! Ce proteste în stradă, revoluții și alte cele! Stai acasă comod și bagi petiții! E trend! Nu? Cine le scrie? Nu știu! Poate chiar blogării!
@gheo, ahahaha, da, da, cum ar fi?
cel mai tare mi se pare ca nimeni in tara asta nu are habar ca petitiile online = zero barat. daca vrei sa faci ceva tre sa semnezi cu manutza nene, nu sa iti dai mailul pe internet … da’ na, asta e treaba grea si tre sa stii si sa scrii 😛
@ara, well, plus că e mai ușor din fotoliu.
Eh, părinții, părinții, da copiii ce au făcut? Eu am dat bacul anul trecut și făceam variante de prin 2008-2009, fiindca alea erau mai „ducă-se pe pustiu”, doar ca să nu fiu surprinsă în mod negativ în ziua examenului. Și ei se bat cu pumnii in piept că merită sa fie răsplătiți chiar dacă nu au știut ce e cu acest cuvânt exotic „interbelic”. Ai mei, de exemplu, mi-au reproșat că stau toată ziua cu capul în cărți. Mie mi se fâlfâia, după ce terminam de învățat citeam beletristica, de a lor „îți strici ochii de pomană” nu mai puteam eu. Așadar, copiii se pot transforma în ce visează și fără părinții din ăștia. Bine, e doar o opinie, să nu-mi săriți in cap! :))
Comentariu beton!23
@MIRABELA, nu-ți sare nimeni în cap.
@Mirabela: se poate, dar noi ăștia care pot suntem mai rari 🙂
Bafta!
Fiu-miu a terminat clasa I. Si mi-a venit acasa cu ce avea de invatat pentru serbarea de sfarsit de an: doua poezii si rolul principal din sceneta „Elevul leneş”. Bai, sa pic jos. Cum, mah, elevul lenes???? Nu-ti mai place cu scoala sau cum?? L-am intrebat de ce i s-a dat acest rol si mi-a spus ca nu i s-a dat, a intrebat D-na cine il vrea si cum nimeni nu l-a vrut l-a ales el pentru ca i se potriveste. Cumva imi si imaginam ce emotii a avut ca nu cumva sa aleaga altcineva rolul inaintea lui ??.
So, sa m-apuc sa fac o petitie acum?
Comentariu beton!13
@Elena, dacă n-o faci tu, o fac eu. 😀
@Mihai, fa-o tu! Ca mie mi-e rusine?
@Elena, nu, nu, lasă să vezi și tu cum e. 🙂
Sa vezi la sf clasei a patra, intr-un minunat orasel de provincie din Nemtia, cum o clasa intreaga invata o poezie. Adica din treij de copii, fiecare un vers sau mai putin. Si parintii aplauda frenetici, de zici ca recita Moartea caprioarei in la major.
Comentariu beton!15
@Miki, ăăă… nu știu cum să interpretez asta.
As fi putut sa fac o petitie. Catre si impotriva fiului meu. Doar el s-a evaluat eronat. Pai cum asa? Lenes?!
Mihai jos palaria! Din pacate abia acum culegem „roadele” celor 26 de ani de asa zisa democratie. Educatie, educatie si iar educatie!
@Marius, și ce-o să mai culegem de acum încolo.
@Mihai o da si inca cum. Problema e ca nici sistemul de invatamant nu mai educa. Este vina majora a parintilor, dar si o mare parte dintre profesorii actuali nu au nici o treaba cu educatia.
@Marius, păi normal, nivelul societății se regăsește în tot.
Din pacate nu mai avem nici vaci destule, ca sa stea la coada lor:)))) Parenting modern….my ass:))
@Cati, astea se pot cumpăra, nu-i problemă. De vaci zic.
Știi care e realitatea dureroasă? Că acești copii chiar cred in puterea petiției(insuflată de proștii de părinți desigur?) așa și??? Au făcut o petiție și tralala… Notele și prostia sunt eterne, caracterul va fi același că deh, „cine se aseamană se adună” și cam atât. Nu vor ajunge la facultate și vor face copii(americanii nu au fost primii la așa ceva, să te căsătoresti la 15 ani dupa 4 clase e pur românesc?, pe vremuri asa se „practica”) si la munca…sau nu, depinde câți bani are „tăticul” adevărat sau ăla luat de bărbat?? pe vremuri erau „turnătorii”, ăia care dădeau in judecată pe toată lumea , acum sunt „petitiofilii”?”Secretul lui Nemesis” nene?
@kya, plus că le arată copiilor că se poate „orice”. Că înveți, că nu înveți, ne descurcăm noi.
Sincer, peste câteva generații va fi fix la fel: Cine invață, invață, cine nu, nu. Bine zicea Caragiale „s-avem și noi faliții noștri”. Tre să fie și proști ca să se distingă cei inteligenți(atenție, nu deștepți?). Dacă eram toti inteligenti când am intrat la liceu/facultate, pe locuri limitate, ar fi fost nasol, nu??? (azi te primesc si cu bacul, numai sa-l iei? altădată examenele de intrat la facultate erau piatra de incercare, notele de la bac nu contau?).Dacă erau toti inteligenți in branșa ta, mai ajungeai unde ești azi? Deci, trăiască proștii ?
Păi cum să nu faci petiţii ? Bieţii copii au primit subiecte greşite şi ei oricum habar n-aveau de-astea. 😛 Eu le-aş fi dat şi părinţilor un grafic şi numai dacă îl rezolvau puteau semna. se ducea dracului petiţia, nu credeţi?
@GabiI, sau un mic test de cultură generală.
Stiu ca ma repet…..”Idiocracy”. Se mai indoieste cineva ca ne indreptam cu pasi mari spre asa ceva? Si nu doar noi, aici, in amarata asta de tara. Toata planeta.
problema se pune la cei 7 ani de acsa, apoi parintii se asteapta ca odraslele lor sa invete ceva de la scoala de stat. du-l frate la privat si sa vezi ce programa are acolo. fara teme si fara schimbul doi la invatat. Nu credeti ca ar trebui sa se schimbe ceva in Sistemul de Invatamant?
Imi aduc aminte ca asta mi-a picat si mie la Bac, acum vreo 10 ani, romanul interbelic. Si atunci am avut colegi care au scris Morometii. Da’ n-a pornit nimeni petitii, si nici nu au facut contestatii din acest motiv. Tin minte clar cum zicea un coleg in curte:”Sa-mi bag, ce prost sunt, am scris de Moromete!” Nici sa ne asumam greseli nu mai stim.
@Lola, o, daaa!
Acum 10 ani am dat si eu Bac-ul si subiectul era ceva de genul: ‘Conditia intelectualului in societate’. S-au umplut foile de examen de Ilie Moromete si Ion. Cu totii avem ‘falitii nostri’. Nu a scris nici un parinte petitie atunci cu toate ca erau mai preocupati de viitorul odraslelor atunci, isi doreau sa aiba copiii studii chiar daca ei nu au avut sansa asta, sa ajunga cineva prin munca si inteligenta, aveam alte principii in viata. Sunt sigura ca mai sunt si azi parinti asa, dar numarul e mai mic. Nu aveam smartphone, tableta, nici macar internet si tot am ajuns oameni, fara copy/paste si wikipedia.
@Loredana, păi despre asta ziceam și io.
Partial, aveti dreptate! Exista astfel de parinti, sunt peste tot si ne lovim de ei ca de perete, dar inca exista parinti care sunt alaturi de copii, care ii incurajeaza, care discuta cu ei, care sunt ingrijorati de absurditatile existente in programa, in sistem, care incearca sa discute cu cadrele didactice, dar care se lovesc de acelasi zid de aroganta, falsa superioritate a statutului de cadru didactic, tot mai slab pregatit, mai prost platit si mai desconsiderat de societate.SI aceea semneaza petitii, ca un senm de revolta si de neputinta, avand speranta ca ar putea schimba ceva, ca parerea lor conteaza, ca strigatul lor va fi auzit.! Din pacate, nu e asa si stim cu totii! Oamenii de rand nu conteaza, nici parerile lor!. Tara ne vrea mediocri si usor de manipulat!
@corina, lasă, că eu ziceam de alt petiții.
Din pacate,era totusi vorba despre SEMNATARII petitiilor!
@corina, dap. Dar ai căror petiții? Am specificat clar.