Şi deopotrivă pentru mamele care nu au de gând să-i crească, ba chiar vor să-i abandoneze după naştere.
Nu, nu mi-a venit mie. Mi-a scris-o o cititoare în comentariile la textul de ieri. Tot ea susţine că ideea a fost pusă în practică de o familie a unor cunoscuţi şi a reuşit cu brio. Hai să v-o zic.
După cum se ştie, procedurile pentru adopţii copii, în ţara noastră dragă şi scumpă, durează cu anii, cer o grămadă de hârţogăraie şi înţeleg că nici după ce-ai trecut prin toate furcile caudine tot nu eşti sigur că vei reuşi. Lucru care descurajează din start orice familie care a ajuns la concluzia că ar vrea să adopte un copil. Uite, vă spun sincer că eu m-aş gândi de sute de ori înainte să încep o asemenea complicăţenie. Pur şi simplu nu ştiu dacă m-ar ţine nervii s-o duc la bun sfârşit.
În urma articolului de ieri, mă gândeam cât ar fi fost de simplu să iei legătura cu femeia care voia să scape de copil, să-i spui că intenţionezi să i-l înfiezi şi să declanşezi formele legale. Aiurea! Nu se poate, n-ai cum să faci asta. Chiar dacă te-ai înţelege cu mama respectivă, există nişte proceduri obligatorii ale statului, pe care nu le poţi sări. Cică un an de zile autorităţile încercă s-o convingă pe mamă să renunţe la ideea abandonului şi să-l reprimească pe cel mic. Abia după perioada asta, îl introduc în circuitul normal pentru adopţie, care înţeleg că mai durează şi ăla vreo doi ani. Păi ce-am făcut? De unde aveam posibilitatea să adopt un copil nou-născut, deja mă trezesc cu un vlăjgan care mai are puţin şi merge la şcoală. Pe mine nu m-ar deranja, dar înţeleg că cei care vor să adopte preferă să înfieze copii la vârste cât mai fragede.
Buuun. V-am introdus puţin în peisaj. Acum să vă zic care este ideea cea genială. Cum ar fi ca viitoarea mamă, cea care vrea să abandoneze copilul după naştere, să facă niţel research şi să caute familii ce vor să înfieze. Sunt convins că există instituţii specializate pentru adopţie. Încerci cu o „pilă” acolo sau, dacă chiar nu găseşti pe cineva care să cunoască pe altcineva, se spune că şpaga încă face minuni în România. Dai frumuşel un plic cui „trebuie” şi ţi se pun la dispoziţie nişte nume, adrese şi numere de telefon ale celor care şi-au manifestat intenţia să adopte un copil.
Să zicem că eu aş fi unul dintre ei. Mă sună femeia şi-mi explică rapid cum stă treaba. Domnule, eu oricum nu am de gând să-l cresc, vrei să-l adopţi? Păi aş cam vrea, dar cum facem? Că statul, că proceduri, că organismele abilitate. Nu, domnule, vii dumneata frumuşel şi dai cu subsemnatul când îl nasc. Te declar tatăl copilului şi dumneata, plin de remuşcari şi bune intenţii, îl recunoşti. Dar bine, eu sunt căsătorit, cum aş putea? Ai avut o aventură, domnule. Dar acum, ca un adevărat gentleman, recunoşti copilul. Şi pentru că eu, mama, îl voi abandona, statul îl va încredinţa spre creştere familiei tatălui. Dacă e de acord, bineînţeles. Şi este. Ca să nu mai spun că, disperat şi tracasat de organele şi organismele abilitate, aş cam fi dispus să-i dau mamei şi niste bani, ca să fie toată lumea mulţumită.
Ei, cum sună asta? Mie, personal, ideea mi se pare fără cusur. Ce poate să mai facă statul, dacă tu declari şi recunoşti în scris că eşti tatăl copilului? Iar mama lui naturală nu are de gând să-l crească.
Cam aşa văd lucrurile, dar se prea poate să existe totuşi ceva implicaţii legale, pe care nu le ştiu şi nu le intuiesc. Tocmai de-aia, v-aş ruga, dacă vă ştiţi vreunul tare pe legislaţie sau pe subiectul ăsta, să ne spuneţi ce şi cum. Măcar să nu induc oamenii în eroare. Iar dacă totul este brici, din punct de vedere legal, eu zic să daţi textul ăsta mai departe. Cine ştie, poate ajunge la nişte oameni care vă vor mulţumi că i-aţi ajutat.
sursa foto
Salut Mihai! Cu ceva timp in urma, o ruda mai indepartata a reusit sa-si dea copilul in adoptie exact asa. Norocul a constat in faptul ca in certificatul de nastere al copilului la rubrica „numele tatalui” nu figura nimic, nici macar o linie. Persoana care a adoptat si-a trecut pur si simplu numele acolo, a urmat hotararea instantei iar acum pustiul e bine-sanatos in noua familie. Deci, se poate!
Comentariu beton!35
Cu toate astea, în registratură , locul la tată e … Gol. Undeva, nu se va potrivi ceva
Mihai hai sa gandim putin logic…eu cred ca pot fi si riscuri in idea ta…. Odata ce tu dai cu subsemnatul 🙂 nu crezi ca ai putea ajunge sa platesti si opensie alimentara ??? :))) pasul 1 . Dai cu pixul bine merci …fericit, pasul 2 „mama „se suceste si nu-ti va incredinta copilul ca e mic si trb sa stea la mama …;) si pasul trei uite asa platesti pensie la copil nu???
Comentariu beton!30
Ai mai avea o singura scapare de a nu plati pensie, sa suporti pretul unui test de paternitate dar…..nu stiu sigur daca ai putea avea sanse odata ce ai recunoscut dea copilul……oricum este aiurea……
daca mama este neserioasa ajungi prin instanta si dai declaratie ca ai dubii in ceea ce priveste copilul si faci testul de paternitate unde va iesi cu siguranta negativ. Poti zice ca Ai avut o relatie de o noapte si atat.Asa vei putea scapa in a plati pensia alimentara pt un copil la care ai semnat ca esti tatal.Asta daca mama este nesimtita….
@Livi, aşa cred şi eu. Deşi lumea pe aici văd că s-a scandalizat.
nu merge asa. noi avem atestAT DE UN AN SI NU S EMISCA DELOC TREBURILE. ca sa il declare un tata trebuie sa fac atestul ADN.deci, nu merge!!
Stiu un caz la tara in care procedand exact asa, „tatal” de etnie a recunoscut o fetita blonda pe care mama a vandut-o pe 200 lei, un halat de casa si niste bautura.
Pa langa subiect, fi-miu cel mare se uita la „Ca sa ma recunosti pe strada” si mi-a zis: „Mami, uite-l pe tati!”
@Simona, haoleu! Despre mine era vorba? :))))
Da, Mihai! :)))))) Faza tare e ca semanati, copilul avea dreptate! Insa jur ca eu l-am facut, cu ta-su. Nu trebuie sa iti faci griji ca l-am adoptat si ar putea fi al tau! :))))))
@Simona, m-ai liniştit. 😀
Un singur comentariu am… grijă mare să nu fie mama minoră… ca după aia dă săracul tată în altele…
@fdd, :))))) da, da, da. :)))))))
Mda, eu nu sunt as in legislatie dar din cate stiu practica asta este ilegala.
Stiu de metoda asta de mult timp dar in afara de faptul ca este ilegala implica si multe riscuri.
In primul rand o familie care vrea sa adopte nu are voie sa-si caute copil. Adica, eu am dosar de adoptie-daca gasesc maine un bebelus abandonat pe strada, eu nu am voie sa-l adopt. Acel bebelus va intra in sistem si dupa ce va deveni adoptabil, statul ii va cauta familie.
In al doilea rand ganditi-va la riscuri: pe mama poate sa o apuce remuscarile dupa ceva timp si te trezesti cu ea la poarta ca vrea sa-si ia copilul acasa. Sau vrea mai multi bani si te santajeaza si nu scapi de ea. Sau tatal copilului afla ca are un copil si vrea sa-l ia acasa si te da in judecata. Pe baza unui simplu test adn poate oricand sa castige si sa-ti ia copilul. Si gandeste-te ca tu ai crescut acel copil cativa ani poate, te-ai atasat de el si vine cineva sa ti-l ia si poti fi si acuzat de fals in acte sau mai stiu eu ce…
Pe cand in cadrul adoptiilor legale, parintii copilului nu stiu unde ajunge copilul si nu risti sa te trezesti cu parintii la usa. Nu exista nici un risc sa ramai fara copil…
Este foarte greu sa adopti mai ales copii foarte mici (bebelusi nici nu exista adoptabili) dar este mult mai intelept sa astepti mai mult dar sa faci totul legal si sa nu ai pe urma surprize.
Comentariu beton!71
Perfect adevarat. Si mai e o chestie: daca dupa atestarea ca parinte adoptator te apuci sa cauti tu copii si incerci sa eludezi legea, risti sa ti se retraga atestatul.
@Flo, desigur că este ilegală. Desigur că implică riscuri. Dar este o alternativă pentru cei care nu vor sau nu au cum să aştepte cu anii.
Eu nu mi-as asuma acest risc oricat de mult mi-as dori un copil. Este vorba despre o viata intreaga, despre sentimente, despre multe. Gandeste-te sa ai un copil, sa-l cresti cativa ani, sa il iubesti, sa se ataseze de tine si sa-l pierzi… nu as suporta asa ceva …
Comentariu beton!19
@Flo, tu eşti tu. Oamenii sunt diferiţi.
Ma pregateam sa dau un raspuns amplu dar cele de mai sus rezuma suficient de bine riscurile. La care se adauga si cel de fals in declaratii, sanctionat penal, daca afla si alte persoane „interesate”.
Buna, cam in aceeiasi situatie sunt eu acum. O fata din tara care are deja un copil dat tatalui ( acela nu mai vrea nimic cu ea ), unul dat mamei ( mama a refuzat sa mai aiba grija de altul ) si acum naste in doua saptamani si vrea sa il lase in maternitate. A spus ca nu o deranjeaza sa puna sotul meu numele pe certificat dar chiar daca imi doresc atat de mult un copil ( incercam de multi ani si acum am 37… ) nu pot sa il cresc iar apoi sa ma caute cu acces direct sa imi ia copilul.
Nu inteleg cum unele POT si ii abandoneaza in maternitate iar uni care dorim cu atata ardoare… nu avem.
Am facut multe investigatii si din pacate pentru ca locuim in Londra , nu putem infia copil din Romania…
Nu inteleg de ce… In fine , acum am hotarat sa depunem actele aici, chiar daca sistemul ii ajuta foarte mult pe cei care vin in tara asta si cer ajutor pentru copil, mai sunt si oameni care ii abandoneaza.
Daca iau partea buna , putem in doua saptamani sa fiu mama unui baietel , dar din pacate statul prefera sa il bage intr-un sistem de unde cu noroc mai iese om iar unii ca mine si sotul meu luptam sa oferim unui copil dragoste si viitor!
Comentariu beton!47
Buna Cami! Daca nu ma insel eu, legea spune ca daca esti Roman cu rezidenta in strainatate ai dreptul sa infiezi in Romania. Eu si sotul meu am obtinut in strainatate certificatul de apti pentru a adopta si dosarul nostru este in asteptare la Bucuresti de cateva luni bune. Daca unul dintre voi doi este Roman de natinalitate ai dreptul de a adopta copii din Romania.Bafta!
Buna Ali on.Ai vrea sa-mi dai detalii despre experienta voastra?
Buna Ludia! Scrie-mi pe [email protected] si am sa-ti povestesc cu amanunte.
Buna Ali .As dori citeva amanunte-informatii despre eperienta voastra..Se poate.?.Multumesc
Buna Virginia,
Scrie-mi pe [email protected] , si o sa-ti povestesc experienta noastra.:)
si Luminita Anghel cum de a ramas fara fetita ? A aflat toata tara unde e copilul, nu numai mama naturala !
Luminița ă avut fetița în plasament, nu adoptată. Acea fetița nu a fost declarată adoptabila.
Eu, una, daca as fi barbat nu as avea incredere sa fac asa ceva.Si iti spun si de ce: o femeie care in ziua de azi, cu toate metodele contraceptive existente, alege sa dea nastere unui copil ca ulterior sa il paraseasca ca pe o umbrela stricata, este o lepra si nu un om de caracter.Asadar, poti merge tu, ca barbat de buna credinta care vrei sa ai un copil, il recunosti , iti asumi povestea cu aventura, iar la final dupa ce actele sunt emise, te poti trezi ca mama naturala isi iubeste brusc copilul si nu mai vrea sa-l dea spre adoptie.Iar tu, ramai platitor de pensie alimentara pentru o bucata buna de vreme din viata ta.
Nu stiu daca legile s-au schimbat, poate ne ajuta cineva din domeniu, dar eu, personal, iau in calcul si astfel de situatii ce se pot ivi.
Comentariu beton!38
Pai, asta funcționa așa: mama renunța la copil înainte în instanță. Ca n-are pretenții, tatăl ca nu vrea nimic și tot așa. Adică, ăia dacă voia copilul după x ani, nu putea să îl mai ceară. Dar acum e ceva schimbat.
Irina dar eu am inteles ca recunoasterea copilului se facea la nasterea acestuia cand era declarat, nu ulterior in instanta.De asta am spus ca e super riscant sa faci asa un gest.
@szqwer, da, şi eu cred că ăsta este cam singurul risc. Să se răzgândească mama naturală. Dar mă întreb dacă nu poate fi pusă să semneze că renunţă la pretenţii.
Mihai, nu cred ca atunci cand recunoaste un tata propriul copil, o mama poate fi pusa se semneze un asemenea act.Zic, nu stiu exact cum sta treaba.
@szqwer, nici eu. De-aia aş vrea să aflu.
Exact la asta m-am gândit când am citit!În loc de copil adopți o pensie alimentară şi te „pricopseşti”şi cu sentimentele ranchiunoase ale unui copil”părăsit”!Stiți genul:nu mi-ai fost alături,mi-ai trimis pensia şi te-ai spălat pe mâini,etc. că doar n-o să-i spună mă-sa adevărul!Bine,poți cere în instanță, pe baza testului ADN”retragerea” de pe certificatul de naştere dacă tipa nu respectă înțelegerea dar e tot balamuc!Si dacă planul merge bine o perioadă,maica-sa se poate trezi când e gata crescut că „ai părăsit-o,ai furat copilul,n-ai lăsat-o să facă parte din viața lui”!Atunci lupta-te să-l lămureşti pe junior care-i personajul negativ!Este greu să creşti (ca lumea) un copil şi fără complicații din astea…
Știu și eu un caz așa. Treabă e veche. Dar nu se spune. Asta nu trebuie spusă mai departe. E foooarte ilegal dacă pot spune așa.
Dacă sunt prinși, o mierlesc toți. Aici e implicat și medicul și toti. Dacă se reușește, dupa ce renunța mamă naturală la drepturi în instanță, după ceva timp, mamă adoptiva poate deschide dosar de adopție (acceptare) a copilului soțului ei.
Însă, nu cunosc un amănunt. De curând, s-a introdus ” custodia comună”. Adică niciunul nu are custodie totală. Doar în caz special, mama/tatăl e decăzut. Deci, nu știu cum mai e acum.
@Irina, de ce este implicat medicul? Hai să vorbim la modul concret, nu aşa pe auzite. Deci, ce treabă are medicul?
Pentru ca acolo nu te duci ca la piață. Îi vine aleia să nască si gata. O duci la eco, o verifici să n-aiba hepatite, sifilis, etc. E mai complicat, să știi! Iar medicul nu văd să fie vreun bou să nu „vadă” ceva suspect. Iar dacă alții suspectează ceva, te pot pârî și se fac teste. Nu e simplu să te prefaci.
@Irina, aha, vede medicul că nu sunt eu tatăl. Citeşte în… stele.
Chestia asta se practica pana cand s-a schimbat legea. Acum se pot face si teste adn daca se suspecteaza ceva. Plus ca ai riscul ca parintii naturali sa tevhaituiasca o viata intreaga. Acum e o lege noua care scurteaza perioada pentru declararea copilului ca fiind adoptabil. Cu privire la adoptie, nu e chiar asa cum se zice. Noi am depus dosarul in noiembrie 2014, pe 14 sept 2015 am avut copilul acasa. Dosarul nu e nici o filozofie, sunt niste acte normale si usor de procurat. Mai faci niste cursuri in care ti se explica cum e cu adoptia si ce te asteapta si iti zic ca prind foarte bine. Se face, normal, si o ancheta sociala. Apoi, intr-adevar, urmeaza asteptarea. Pentru eliminarea cailor subterane, potrivirea teoretica intre parinti si copii e facuta de calculator, dupa caracteristicile si optiunile parintilor si nevoile copiilor. Cand ti se gaseste copilul, esti sunat si te duci sa vezi dosarul si daca e ok vezi copilul. Ai minim patru vizite de cunoastere si apoi urmeaza incredintarea pr 90 de zile ca sa vezi daca te adaptezi tu, copilul, etc. Procedura e normala, ca doar iei un copil, nu un kil de cartofi. Conteaza mult optiunile tale. Daca vrei bebe, fetita, ochi albastri, carliontata, sa cante la pian si sanatoasa tun, da, astepti mult spre infinit. Majoritatea copiilor au ceva probleme la nastere, minore si care se corecteaza. Depinde mult de ceea ce iti doresti ca parinte si, sincer, e cum vrea Dumnezeu si cand vrea el. Noi am avut optiuni destul de permisive, copii de pana la 5 ani, fara sa conteze sexul, etnia si chiar cu boli cronice usoare si usoare intarzieri in dezvoltare. Na ca Dumnezeu ne-a adus o minune de fetita de 2 ani jumate, frumoasa foc, sanatoasa, desteapta, iubareata si vesela, de te topesti de dragul ei. Adaptarea a fost rapida si foarte usoara comparativ cu ce mai stiu de la altii. Nu il invoc intamplator pe Dumnezeu in povestea asta, caci l-am simtit mereu si toata povestea noastra de acum si dinainte de a avea copilul este chiar despre destin, despre cum absolut nimic nu se intampla decat cand si cum crede El ca e bine pentru tine.
Comentariu beton!88
@Cristina, te-am pierdut încă de la perioada noiembrie 2014 – septembrie 2015. Un an de zile, gizăs!
Mihai, ca sa ai copilul tau natural, ramai intai gravida si apoi astepti 9 luni sa il vezi. Cand parcurgi etapele, iti dai seama ca si perioadele astea de asteptare au rostul lor. La adoptie, doar atestarea dureaza 4 luni. Nu e chiar asa, bati din picior, si vine copilul acum, in nici o varianta 🙂 Da-o incolo, iti da lectii de rabdare un berbec, nerabdatorul maxim:))
Comentariu beton!30
@Cristina, eu n-am răbdare să stai nici la benzinărie când mai este o singură maşină în faţă şi tu vorbeşti aici de ani de zile. 🙁
Cristina sunteti tare norocosi ca ati reusit asa repede. Felicitari! Acum depinde si de la oras la oras. Aici in Bucuresti sunt f putin copii adoptabili si foarte multe familii cu atestat.
Nici noi nu avem multe optiuni: indiferent sex, indiferent etnie. Dar din pacate se aplica legea proximitatii si daca in alte orase adopti repede, in Bucuresti si Constanta (din cate stiu eu) dureaza f mult.
Iar legea de care spui tu ca scurteaza perioada in care este delarat adoptabil, inca nu a intrat in vigoare. Nu a fost nici publicata in Monitorul Oficial, dupa care mai dureaza inca 4 luni pana la aplicarea ei, asa ca ….
Iar ceea ce spui tu despre cursurile care se fac la directie, total de acord cu tine: sunt tare binevenite si pe noi ne-au ajutat mult, inclusiv intalnirile cu psihologul. Sunt si parti bune in tot procesul asta. Iar obtinerea atestatului nu este vreo corvoada, mai grea este asteptarea dupa ce ai primit atestatul…
Flo, va tin pumnii 🙂 In Ilfov poate e mai ok. Insa sa stii ca pe noi prima data ne-au trimis in Timisoara 😀 Stiu si ca legea nu e inca in vigoare, dar na, e pe vine. Daca imi permiti un sfat, nu mai astepta, nu mai visa despre cum va fi. Stiu cum e cu asteptarea, dar gandeste-te ca sigur veti avea un copil, e o certitudine. Cel mic va gaseste singur cand trebuie, trust me!
Multumesc 🙂 . Nu ai cum sa nu astepti, cum sa nu visezi :).
@Flo, poate sa va schimbati domiciliul in alt judet? in acte. eventual in judetele din zona, sa va puteti deplasa rapid. e legal?
Shutz, nu este asa usor. Trebuie sa demonstrezi cu acte ca locuinta respectiva iti apartine.. Se fac vizite la domiciliu sa vada daca conditiile sunt ok pentru a creste un copil iar dupa incredintarea copilului in vederea adoptiei o sa ai multe vizite la domiciliu pentru a vedea daca se integreaza in familie.. etc. Iar dupa finalizarea adoptiei esti monitorizat inca doi ani de zile. Deci ar trebui sa te muti cu totul in acel judet … ceea ce la momentul asta mi se pare imosibil,….. dar multumesc de idee 🙂
Este realmente utopic acest termen fara pile, ca sa faci si cursurile, si obtinerea atestatului, sa vii si pe o lista de potrivire cu un copil (in primul an de atestat nu ti se propune nici un copil), sa faci si vizitele oficiale de potrivire si sa obtii si decizia in instanta…. este pur-si-simplu imposibil….
Nu este imposibil. Am depus actele in mai 2016. Am obtinut atestatul in septembrie 2016. Niciun fel de pile, de absolut niciun fel, am mers 100% pe proceduri legale. A mai durat doua luni pana sa introduca datele noastre in sistemul informatic, baza de date nationala, pentru ca dupa schimbarea legii s-a schimbat si soft-ul, si ce sa vezi, cum e la noi, desi avem poate cei mai buni IT-sti din lume, soft-urile folosite de stat sunt jenant de proaste de fiecare data. Noul soft trebuia sa fie functional in august 2016, a fost abia in noiembrie 2016. Deci, in noiembrie am fost si noi introdusi in sistem. Pe 28 decembrie 2016 ne-au sunat ca ne-au potrivit cu un copil. Acum suntem in perioada in care facem vizite, vom face mai mult de 4, pentru ca baietelul e foarte atasat de familia asistentei maternale, si vrem sa facem tranzitia cat mai usoara. Dar, cel mai tarziu in mai 2017 vom avea copilul pe numele nostru.
Emilia, nu mai insista. Rapiditatea asta a cazului vostru e unica. Sa iti vina pe lista un copil, mic, de 2 ani, in 3 luni de la atestat (si ala, obtinut in 3 luni), nu s-a mai auzit. Sunt nu stiu cate familii (inclusiv noi) care asteptam de 3-4 ani carora trebuiau sa le vina pe lista copilul ala inaintea voastra. Pentru ca unul din criterii este si de cat de mult astepti. Exceptand cazul in care copilul ar fi bolnav, si ar fi exclus din multe criterii ale familiilor adoptatoare, ceea ce inteleg ca nu e cazul.
Oricum ati lua-o, sistemul e prostesc. Daca e sa luam un copil abandonat in spital, mai intaii il lasa 3-6 luni singur in spital, fara dragoste de mama fix in perioada in care isi defineste modalitatile de autoreglare a emotiilor pe viata. Apoi, se da asistentilor maternali, in multe cazuri oameni simpli de la tara, pentru care copilul este doar o sursa de bani (1 copil = bani mai multi decat salariul minim pe economie) si care, atentie, nu fac nici un fel de curs whatsoever!; sunt sate intregi care traiesc din chestia asta, si lasa copilul ala non-stop in fata televizorului. Apoi, la 3, 6 sau 9 ani, te miri ca nu ai o adoptie de succes pentru ca copilul este deja fucked-up emotional si mental si va fi ulterior rupt cumva intre asistentul maternal si parintii adoptivi.
In final, ratam inclusiv resursa umana si PIB pentru tara, pentru ca toata bulversarea asta poate face diferenta intre un copil care sa ajunga IT-st de varf sau un golan (stiu cazuri).
Cristina, as putea sa iau cumva legatura cu tine?
frumoasa poveste!,,,,fara comentarii!,,,
Si daca mama se razgandeste dupa nastere? Te-ai scos cu o pensie alimentara?
@Dragos, da, ăsta este un risc pe care trebuie să ţi-l asumi. Că femeia naşte şi zice „nu mai vreau”.
In principiu e OK, numai sa nu te trezesti dupa aia ca vrea sa il tina si iti cere si pensie alimentara…
@gabi, mă gândeam că ar putea fi pusă să semneze că renunţă la orice pretenţii. Mă gândeam.
Da, ar fi bine daca s-ar tine de cuvant. Dar te poti astepta la orice. Ca incepe sa te santajeze si nu stiu cum reactionezi la gandul ca vei pierde copilul de care tocmai te-ai atasat. Sau face actiune in instanta si te acuza ca ai profitat de depresia ei postnatala si ea a renuntat intr-un moment de instabilitate emotionala. Iar un test ADN nu te-ar ajuta, nu?
Stiu ca pare foarte pesimist ce spun, dar crede-ma, am vazut multe lucruri si sunt multe situatii in care oamenii devin neoameni.
@gabi, fără îndoială. Eu vorbeam despre situaţia în care ai cu cine te înţeleg si totul merge bine.
Si cu tatal biologic cum ramane?Exista oricand riscul sa apara si atunci sa vezi circ……Legal are aceleasi drepturi ca si mama.
@Mark, nu ştiu ce să zic. Trebuie să fie miza prea mare ca să facă asta. Implică procese, teste ADN, draci, laci.
Acum cativa ani a fost un reportaj despre cum procedeaza romii acei blonzi ( nu stiu cum se numesc). Merg prin satele sarace si cauta femei care vor sa renunte la copil….se inteleg, achita o suma si barbatul se trece ca tata in certificat. Si asa procedeaza de f mult timp. Su numai asa se poate sa rezolvi rapid. Altfel ….incepi procedura cand copilul e bebe si il duci acasa si isi da BAC.ul!!!!!
@Nico, păi cam asta ziceam şi eu.
Exact ce a spus Flo mai sus doream sa spun si eu. Ma refer la partea cu remuscarile sau cu santajul de a scoate mai multi bani. La chestia cu tatal natural nu m-am gandit dar este foarte adevarat ca exista riscul asta. Eu cunosc un caz, mama unui fost coleg de-al meu a luat 2 copii (de etnie) in plasament, sora si frate inca de cand erau foarte mici. Va dati seama ca in scurt timp, copii le spuneau mama si tata. Copiii au crescut foarte frumos, curat, cu jucarii, hrana si tot ce trebuie. Ca sa nu mai spun ca devenisera si foarte buni la scoala. Dupa cativa ani – 9 sau 10, ceva de genul – se trezeste „mama” naturala ca vrea copiii, pentru alocatie bineinteles. Mama naturala ducandu-si viata intr-un bordei, cu bautura, cu adunat „fer” si alte chestii. Nu vreti sa stiti prin ce au trecut parintii colegului meu. Cat stres, cata alergatura pe la Protectia Copilului, Asistenta Sociala si cate alte zeci de organisme si comisii sunt in minunata noastra tara (baga-mi-as!). Intr-un final au dat-o pe tiganca in judecata si abia dupa nu stiu cate termene, stres si plansete (plus spaguiala de rigoare) instanta le-a dat lor castig de cauza si au putut creste creste copiii in continuare. Ceea ce vreau sa subliniez este ca, statul roman nu sprijina cu nimic viitoarele mame, copiii sau macar sa incurajeze in vreun fel natalitatea. Uitati-va ca pentru bani doctorii incurajeaza femeile pentru a face operatii de cezariana (aceasta facandu-se in mod normal numai in cazuri de exceptie) in loc sa incurajeze nasterile normale si de aici viitorul sanatos al copilului (asta este doar un exemplu, sunt anormalitati cu duiumul!). Cam asta e, avem o tara minunata condusa de jeguri.
Comentariu beton!15
@Georgian, m-am gândit că poată să apară mama după câţiva ani cu pretenţii. Dar mă întreb dacă nu poate fi pusă să semneze că renunţă la orice pretenţie.
bai Georgiene, naste tu natural o data si apoi da-ti cu parerea.
#Ioana, eu am nascut natural de trei ori, pot sa imi dau cu parerea?
Cred ca nu ai inteles exact argumentul, era vorba de acei medici care isi conving pacientele, fara nicio indicatie medicala, sa faca cezariana, ca asa le e lor mai comod. Nu e vorba de cezariene justificate, sau cerute de paciente ca prefera varianta asta, e treaba lor.
E vorba de femei care si-ar dori sa incerce natural, nu au contraindicatii medicale, dar sunt indrumate insistent de dr catre cezariana.
Am o prietena care a aflat dupa cezariana facuta la insistenta medicului, sarcina nici nu era la termen, dar pleca dna dr in concediu, ca nu poate avea patru copii, cum isi dorea ea, ci doar inca unul, hai doi, mai cu riscuri asa. E corect?
Si cred ca o opinie poate avea oricine, indiferent daca a trecut sau nu prin asta..
Aceasta practica are ca efect secundar, printre altele, scaderea natalitatii. La nivel micro s-ar putea sa nu intereseze pe nimeni, dar era vorba de societate in general.
Nu cunosc implicatiile legale ale acestei solutii, dar eu va intreb ceva: chiar daca ar fi ok, in cate cazuri se poate aplica?
Marea majoritate a celor care isi abandoneaza copiii nu au inteligenta necesara pentru a pune in practica asa ceva.
Sa zicem ca exista un procent mic de tipe care nu stiu sau afla prea tarziu ca sunt gravide. Ma rog, eu ma indoiesc in continuare ca e posibil, iti trebuie o doza uriasa de nesimtire ca sa nu realizezi ca se intampla ceva cu propriul corp, dar…sa zicem. Exista apoi cele care vor sa-l pastreze, dar, din anumite motive (familie, financiare etc.) nu pot. Sau, mai bine zis, nu mai pot. Tot un procent extrem de mic, pentru ca nu se pot intampla chiar atat de multe in ultimele 5-6 luni de sarcina incat sa le determine sa-si schimbe hotararea. Dar…sa zicem. Eh, cele din aceste categorii ar putea folosi solutia asta.
Dar, restul? Marea majoritate, cele care au bezna la etajul superior, cele care, in secolul 21, nu au auzit inca de contraceptie si avort, oligofrenele de genul celei din articolul de ieri, minorele din funduri de tara care traiesc ca in Evul Mediu? Credeti ca le-ar duce mintea sa faca chestia asta? Pe ele, sau pe rudele lor?Ma indoiesc!
Repet, nu stiu cum sta treaba din punct de vedere legal, solutia ar fi mai mult decat ok, dar….nu prea e aplicabila.
@Ionut, fata care a comentat ieri, @Mary, zicea că ştie un cuplu care a făcut aşa şi a funcţionat perfect.
@Mihai, stiu, am citit comentariul. Solutia e ok. Sustin doar ca se poate aplica intr-un numar infim de cazuri. Pentru marea majoritate….solutia o reprezinta reglementarea mai eficienta in procesul de adoptie. Dar….eu inteleg cumva si statul. Nu poti arunca copii abandonati in bratele oricui. Trafic de copii, cersetorie, prostitutie, pedofilie etc., toate astea nu pot fi evitate usor. E adevarat, ar trebui scurtat mult timpul de analiza al dosarelor, dar…suntem in Romania, si lucrurile asa functioneaza.
Off-topic: sotia lucreaza intr-un domeniu unde e nevoie de aprobari de la stat. Bulgarii dau acele aprobari in 2 saptamani, ungurii in 2 luni, romanii…in 2 ani.? Cam asa sta treaba peste tot. De ce ar sta altfel in cazul adoptiilor?
Mai Ionut mai, stii tu ce se intampla in corpul unei femei de stie / nu stie ca e insarcinata sau nu? Nu mai pot de drag cand barbatii stiu ei care e treaba si ce simte o femeie cand e insarcinata.
Mai Elena ?, evident ca nu stiu decat ce am vazut si ce mi s-a spus de catre femeile gravide din jurul meu (sotie, familie, anturaj etc.). Spre surprinderea mea, nici una nu a aflat in luna a 8-a sau in momentul nasterii ca e insarcinata. Toate au stiut din primele luni. Eu stiu ca exista exceptii, femei la care simptomele unei sarcini nu apar, dar chiar nimic? Adica, dracu’, o iau logic: ai ceva in tine timp de 9 luni si nu realizezi? Nimic, dar absolut nimic, nici un simptom din cele care semnaleaza asa ceva, nimic in neregula care sa te duca cu gandul ca poate ai o problema? Nu neaparat copil, poate o tumoare sau ceva care sa te trimita la un control. Scuza-ma, dar nu cred. Nu pot asocia asa ceva decat cu nepasarea fata de propriul corp si cu tampenia. Dar, poate ma insel. Ce stiu eu??
Am patit exact la fel dar mai mult fortata psihic si acum nu stiu cf sa imi pot recupeta copilul
Mai exista o cale, legala.Te faci asistent maternal.Poti cere un sugar în grija.Dupa ce l-ai luat acasa poti depune actele de adoptie.In felul asta copilul sta in grija ta pana se finalizeaza adoptia.Adica fix acei ani pe care i-ai pierde din viata copilului asteptand procesul.Din cate stiu dureaza doua luni cursul de asistent maternal.Incovenientul este ca trebuie sa renunti la locul de munca.Dar vei avea salariu de asistent maternal, plus alocatia copilului,plus norma de hrana.Dupa adoptie te poti intoarce la meseria ta.
@vio, ok, arată-mi mie cine renunţă la un job bine platit, ca să se facă asistent maternal!
Cea mai simpla cale este schimbarea legii.Un copil abandonat in spital sa poata fi adoptabil imediat.Oamenii in cauza sa fie uniti,sa iasa in strada,sa mearga la guvern si sa le spuna cu acte in mana de ce legea lor e foarte proasta.Atata timp cat nu faci scandal nu obtii nimic.
Comentariu beton!13
@vio, dap. Mai ales că în ţara asta lucrurile funcţionează exact aşa.
Nu e o varianta sigura deloc. Cand copilul e la asistent maternal, parintii naturali stiu exact unde se afla, il pot vizita si il pot lua oricand.
Proasta idee… O sa te santajeje „”mamicuta” naturala de o sa te lase in curul gol. Ori iti inchipui ca astea care n-au de gand sa-si creasca copiii ci sa-i incredinteze statului or fi niste sfinte Magdalene.
@Tara Luipapuravoda, m-am gândit la asta. Întrebarea este dacă poate fi pusă să semneze că renunţă la orice pretenţii. Cam asta aş vrea să ştiu.
Uneori esti atat de naiv ca pur si simplu imi fac griji pentru tine:))
@Tara Luipapuravoda, îţi mulţumesc pentru griji. Dar nu-ţi mai face. Dacă am reuşit să supravieţuiesc până acum, m-oi descurca şi de aici încolo. Ca să n-o mai zic pe-aia cu câinele şi drumul lung, că iar te superi.
Legal ,nu stiu ce sa zic .Dar teoretic mi se pare ok . Acum luam un caz ipotetic ,despre una bucata fata ,care a avut mai multe aventuri ,poate chiar si cu barbati casatoriti .Si ramane insarcinata. In aceasta situatie ,ma gandesc ca nici ea nu mai stie sigur cine este tatal natural ,deci testul adn cade din start , { doar nu o sa iei juma din sat sa le faci testul }, iar barbatii insurati cu care a avut aventuri sigur nu vor avea nevoie de complicatii juridice. Deci iar cade recunoasterea paternitatii ,adn-ul si pensia alimentara . Asadar ca eu cred ca se poate , sau oricum merita incercat ,daca asa poti salva o viata . PS.Poti foarte simplu sa nu tii legatura cu mama naturala , in cazul asta scapi de asa zisul santaj .
@dede cati, dacă nu ţii legătura cu ea, asta nu înseamnă că nu te poate găsi. Dar, da, şi eu zic că se poate.
Ideea este veche. Acum vreo 3 ani nașii nostri au incercat asa ceva: Aveau „purtatoarea”, dar voia mult si nu voia sa-si faca analize? au imbracat-o, au hranit-o, au dus-o la eco, treaba sa impotmolit la bani? aia a zis simplu:”n-ai bani, il dau altora care-mi dau cat cer?” a fost ingrozitor de dureros pentru nasa mea? e greu sa gasesti „purtatoare” si alea-și vând copiii pentru bani, de unde sa aiba „plic” sa dea??? Multe evita analizele/eco, fiindca ori stiu ceva, ori daca vor afla nu-si mai pot vinde „marfa”. Treaba e simpla: Tre sa ai pe cineva printre asistente si cand tre sa nasca „una”(inainte se fac formele si te intreaba de tata, dupa caz daca vede ca aia zice „aoleo ce ma fac, n-am cu ce-l creste, bla,bla) te suna si te dai tatal copilului. Tratezi cu mama dupa nastere. E fff riscant pentru tatal presupus, asistenta, mama. Se poate termina la politie? sau cu un copil in brate. Dar, ce vina au cei ce nu-si permit sume exorbitante pentru un copil(ce poate avea si probleme fiindca totul e la risc?). Metode sunt, totul se termina la bani si analize: Ale dracu’ vor bani, dar analize ioc?. PARE USOR, dar eu am vazut realitatea prin nasii nostri? O alta „metoda” de pe vremuri era „darea” unuia dintre copii unui neam ce n-are,insa cu reale traume ulterioare ale copilului „dat”. Aveam o colega de liceu asa: Parintii ei reali erau ce crezuse ea ca erau „unchiul si matusa”. Crescuse in puf pe cand ceilalti erau mai saraci si cu toate acestea cand venea vorba de familie, plangea si nu intelegea de ce au dat-o(„nu ma iubeau, de asta cred ca m-au dat”?). Dar acesta e alta poveste. Adoptia e o problema fff grea pentru cei ce n-au copii, statul prefera sa-i dea in „asistență maternală”? sa zicem ca iei astfel un copil si incepi actele pentru adoptia lui. Ți se cere „marea cu sarea” pentru copil, inclusiv calculator in camera special destinata copilului, plus câte si mai câte? vei fi vizitat si disecat in fel si chip inopinat si de cate ori vor. Si asa tot nu poti fi sigur ca vei adopta UN COPIL, nu neaparat ACEL COPIL pe care-l ai in asistență. Cam asta e? legile sunt facute cu curul nu cu capul(nu se doreste adoptarea ci „pasămite reintegrarea copilului cu mama” vezi Doamne? desi e clar ca „mama” nu vrea copilul?)legi de căcat☹
@kya, aşa cum legea dă copilul mamei chiar dacă nu are după ce bea apă. Asta în condiţiile in care l-ar vrea şi tatăl, care este milionar în euro.
… Ai bani, ai parte de un copil??? Nu esti, impaca-te cu ideea ca nu vei avea copii? am o prietena care „a facut schimb de barbati” cu o alta prietena de-a ei(vorbele ei exacte „a schimbat cocoșul”) ca nu putea avea copii….. Si a facut un copil…no comment?
@kya, pe subiectul ăsta ştiu unul dintre cele mai bune bancuri ever. :))))
Paaaaaiiii astepti rugaminti??? Ziiiii?
@Mihai haaaaai zi bancul cu cocosuuuul. Plizzzzz ?
@Bogdan, nu-l găsesc şi mi-e lene să scriu acum. 🙂
Comentariul de ieri – cel cu solutia la problema adoptiei greoaie din țara noastră – mi s-a părut ”clever” și de la un om care știe ce vrea. Dincolo de legal sau ilegal, riscuri sunt peste tot, chiar și când te hotărăști să adopți legal, chiar și când ai aplica o altfel de metodă, dar depinde cum te raportezi la idee. Da, poate veni – și în multe cazuri chiar cred că ar face-o, la ce sărăcie e în lumea asta – mama să te șantajeze…atunci eu m-aș gândi la copil, cum i s-ar sfărâma sufletul…
Am o profesie care îmi arată multe aspecte despre copii…am văzut și o adopție după metoda descrisă mai sus, cea cu ruda…nu a ieșit prea bine…s-au ocupat ”rudele” să spună copilului verzi și uscate…
Dar am avut și o fetiță care a fost luată în plasament, e drept când avea trei ani, după un timp li s-a permis să îl ia și pe frățiorul ei în plasament – dovediseră oamenii ăștia că sunt de bună credință, știau ce vor -, când fetița avea șapte ani li s-a permis adopția, și pentru fetiță și pentru fratele mai mic. Oricum îi crescuseră în tot timpul acesta ca și cum ar fi fost ai lor, deci era un câștig de ambele părți. Vreau să spun că nu aveau decât o casă decentă, slujbe modeste, sunt oameni trecuți de prima tinerețe. Dar cu răbdare au reușit. Mai mult, fetița știe din ce familie a plecat, mama adoptivă a dus-o acolo o dată la dorința ei, dar, la fel – cu atenție și răbdare – a așteptat ca fetița să înțeleagă sensul lucrurilor.
Personal, ca să știu că nu ar mai fi condamnat niciun bebeluș la naștere, aș adopta și o măsură ilegală…dar nu știu, de ce în cazul acesta cu asistenta criminală nu se întâmplă nimic ”viral”, așa cum a fost cu Vaslui sau alte cazuri…că văd că doar așa se poate mișca justiția la noi.
Comentariu beton!13
@Paula, ce viral, mă? Nu interesează pe nimeni. Viral e că a intrat Neflix în România.
Decăderea din drepturi e o situație excepțională, o face judecătorul atunci când părintele respectiv pune viața copilului în pericol, nu ți se oferă la cerere. Acum, de regulă, ambii părinți primesc custodia copilului, se fac planuri parentale, ambii au aceleași drepturi și obligații în ce privește copilul. Acesta va putea fi încredințat tatălui fără probleme dacă mama e de acord, dar mama va avea, legal, dreptul de a decide soarta lui, împreună cu tatăl.Dacă-l scoți din țară două zile, ai nevoie de acordul părintelui nerezident. Nu poți renunța pur și simplu la copil, semnând o hârtie.
Presupunând că ”te înțelegi” cu femeia și declari că-i copilul tău, comiți sperjur. Ca să nu mai zic că minți când înregistrezi copilul. Infracțiune limpede. Asta se plătește și riști pușcăria. Tatăl copilului va putea contesta, tot în justiție, paternitatea și-o furi rău dacă ai mințit. Mai mult, te poate șantaja toată viața. La fel poți păți și cu mama.
Mai mult, eu cred că-i nedrept și chiar periculos pentru copil.
@Alina, sperjurul se comite când minţi în faţa instanţei. Nu comiţi niciun sperjur.
Nu în fața instanței minți, când tu zici că-i al tău iar alt bărbat că-i al lui?
@Alina, de ce să ajungi în instanţă?
Cum se poate demonstra ca minti? Ma indoiesc ca statul roman va investi sa ancheteze daca cu 9 luni in urma ai ‘intretinut relatii sexuale’ cu mama copilului. Este cuvantul tau impotriva cuvantului ei.
@sisley, exact. „O iubeam, domnule judecător. Acum nu mai vrea să ştie de mine”.
Mihai, am explicat mai sus.
Cunoștința mea, ca să poată face asta, a ajuna la instanță. Așa era atunci , cu legile de atunci. Mamă naturală semna ca renunța la drepturile asupra copilului. Apoi, la ceva timp, mama adoptiva făcea dosar de adopție/acceptare a copilului soțului.
Daaar, aici a fost treabă la sigur. Era o față din familie bună. Ăia , o curvă, mai avea 2 acasă făcuți aiurea, și bunica a fost cea care a rezolvat tot. Ălora nu le trebuie nimic. Sunt plini de bani. încă, pentru nepoata, au vrut să îi lase cadou câteva lucruri . Sunt rare cazurile când treabă merge …unsa
@Irina, eu aş risca.
LA NAIBAAAAAAAA!si eu cum sa dau si subsemnata pe hartie?ca s femeieeeeeee!!
Aceasta idee ar fi mai ales in favoarea celui mic!!!nu sunt foarte informata in privinta adoptiilor dar stiu sigur ca orfelinatele si statul nu vor sa dea copii spre adoptie pentru ca sunt interese mari si mai ales multi bani in joc,din pacate!si stiu asta pentru ca am un prieten ce are un ONG si a incercat sa ajute copii din orfelinate si sa lovit de fffffffff multa birocratie se mai ales de fffff multi de NU,dar a fost indrumat catre inchisori si in cazul asta a reusit al naibii de repede pentru ca statul prefera sa ajute leprele din inchisori in locul copiilor,din pacate!!!!e adevarat si ca nu poate da un copil asa oricui,dar sunt de parere ca nu face cerere de adoptie o persoana incompetenta si daca se fac atat de multe teste si verificari cat pana mea le trebuia sa isi dea seama ca acea familie isi permite si mai ales are atata dragoste de oferit!!!!!!!!!!!!!!A si daca parintii adoptivi trebuie sa treaca prin atatea teste si verificari de ce nu exista o lege speciala cum ziceai tu ieri @Mihai care sa ii oblige si pe parintii naturali sa treaca prin aceleasi teste si verificari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!o zi super sa aveti!
@lori, în favoarea copilului să fie şi tot e bine.
Numa la şmenozeli ne e gîndul. Bineînţeles cu implicaţii de necontrolat ulterior (răzgîndeli, pensie alimentară, acuzaţii de fals în declaraţii, etc)
Nu ştiu de ce n-ar face cei interesaţi de aşa ceva un grup de iniţiativă care să propună/să se zbată pentru schimbarea legii în acest sens. Apoi aleg un parlamentar dispus să se lupte pentru aşa ceva (o propun pe madam Firea că tot o arde ea cu familismul). Şi să încerce să facă o lege în principal în avantajul micuţilor ăia nevinovaţi, care sunt condamnaţi la o educaţie la kilogram în centrele alea nenorocite de plasament, cît aşteaptă pînă autorităţile se înţeleg la preţ cu doritorii. De ajung săracii gata traumatizaţi la tine în casă. Dispuşi să-i spună „mama” şi răţuştii de pluş care nu ţipă la el din orice şi nu pleacă de lîngă el în fiecare seară „acasă”.
@krantz, cum, mă, de ce? Pentru ca avem nişte sute de ani în urmă, care ne arată cum funcţionează lucrurile în ţara asta.
Vezi că ţi-o servesc pe aia cu #colectiv… 😉
@krantz, da, da, tocmai.
Am mai specificat pe aici că nevasta a venit în relație cu un copil în dotare din altă relație. Tatăl natural nu l-a vrut așa că nevastă-mea l-a părăsit și l-a născut pe copil singură. Când a fost să facă certificatul de naștere, socrul meu a zis să-l treacă pe el la tată, dar nevastă-mea nu a vrut ca să nu fie discuții cu frații ei, dar mergea fără probleme să-l treacă pe socră-miu le tată, pt că a întrebat la primărie.
@diabolic, geez! :)))))
Era bine dacă făceau mișcarea asta. Între timp socră-miu s-a stins și acuma, copilul, beneficia de pensie de urmaș 😀
@diabolic, era beton. :)))
@ Mihai, întrebai ce ițe trag medicii? Anul trecut s-a iscat un scandal de proporții aici. S-au descoperit mii de cazuri de copii furați la naștere din brațele mamelor. Erau duși la o mânăstire și ulterior erau vânduți. În toată încrengătură asta fiecare își primea felia de tort. Am ascultat mărturii care m-au cutremurat.
Călugărița înainte de a-și ispăși pedeapsă a dat ortu` popii și medicul își petrece puținul rest din viață, după gratii.
Propunerea de mai sus poate duce la multe probleme, deși, înțeleg că, după ani de așteptări cei care-și doresc un copil se pot preta și la gestul ăsta.
@lectorarumana, de ce? Tu vorbeşti de o filieră, eu despre o „mica înţelegere”.
@Mihai, motivele le-au scris câțiva cititori. E posibil ca în unele cazuri să meargă treaba ca unsă, dar nu putem să nu gândim că în multe altele pot apărea toate complicațiile astea.
Și mai zic cititorii de pe aici că e și ilegal.
@lectorarumana, ei zic, dar ceva scris nu am văzut.
In alte tari se practica ideea de care spui tu, exista agentii specializate pentru asta, procedurile incep de cand este copilul in burta. Atat mama naturala cat si parintii adoptivi au timp sa se cunoasca si sa isi dea seama daca sunt „compatibili”.
@Simona, ai spus tot când ai scris „în alte ţări”.
Simona, acolo este altceva. Daca nu ma insel se numeste „adoptie deschisa” si este perfect legala in tarile respective
Aici este vorba despre ceva ilegal, cu fals in declaratii, spagi si alte alea …
Am vazut un film american bineinteles, unde o adolescenta gravida a postat anunt in ziar ca doreste sa dea spre adoptie copilasul inca nenascut; asa a cunoscut o familie care a avut grija de ea pe toata perioada sarcinii iar de tot procesul de adoptie s-a ocupat un avocat, deci totul perfect legal.
La noi nu exista asa ceva,….
Nu stiu daca as risca asa, pe bune.
Doar daca pe mama o decade din drepturile parentale. Ceea ce e cam nasol si trebuie sa faca ceva rau rau rau (droguri, bautura, imposibilitatea cresterii copilului, lasat copil minor singur nesupravegheat mai multe zile, etc) ca sa ajunga la asta. Atunci nu mai poate face nimic.
Ramane insa riscul sa apara tatal real. E drept ca poti sa spui, ca barbat, ca te-ai culcat si tu cu femeia in cauza, ca ai crezut-o pe cuvant ca e copilul tau, bla, bla (asta ca sa nu fii infractor) dar la testul ADN te-a facut. Si ti-l ia. Daca vrea cu adevarat copilul. OK e putin probabil sa apara tatal dar exista aceasta posibilitate. Si stii cum e: ce incepe cu minciuna n-are cum sa mearga bine…
Cred ca daca ar fi suficient de multi oameni care isi doresc sa adopte un copil sau care au procupare reala pentru copiii abandonati s-ar putea organiza intr-un grup, o asociatie care sa incerce sa schimbe legea adoptiei. Eu m-as baga intr-o chestie de genul asta chiar daca nu am in plan sa adopt un copil. Dar macar as ajuta pe altii…
@LillysBoutique, dar textul de ieri l-ai citit, da? Că la ceva de genul ala mă refeream.
Un copil abandonat, ar trebui sa fie declarat imediat adoptabil, iar in cel mult 3 luni sa i se asigure o familie, un camin, vorba aia, sunt destui care isi doresc si nu pot! Statul ar trebui sa renunte la ideea tampita de a insista pe langa o taratura, o scursura a societatii ce isi paraseste copilul, sau ii toarna ca pe ciupercile dupa ploaie, sa-si iubeasca copilul, cand ar putea fi foarte bine iubit si bine primit in sanul unei familii adevarate. La polul opus, sunt si acele femei, care tocmai in ideea ca nu toate pot sa aiba copii, ele se sacrifica si ii fac pe banda rulanta!
Oricum, ideea ta este buna, dar ce te faci, daca tatal copilului, chiar si-ar dori acel copil? Cunosc cazuri, in care la divort, femeile au lasat copii cu tatii, ar fi mult de dezbatut pe tema asta, dar au luat cea mai buna decizie, mai ales pentru copii.
PS… imi cer scuze, daca a iesit o varza comentariul, vorbit la telefon, raspuns la usa, facut cafea… 😀
@Scorpya Cristina, am serioase îndoieli că îl va mai interesa vreodată pe tată.
L-am citit da. Vazusem si stirea. Si am acelasi sentiment de fiecare data cand vad/aud mizerii de genul: copii aruncati la ghena, lasati in casa cu soba pornita si bum!, si altele de acest gen.
Sau are 12 copii dar nu a muncit in viata ei/lui stau in camp in cort si se invelesc cu navodul.
Dar, in continuare, daca intri in viata unui copil asa nu faci decat sa tresari de cate ori suna la usa ca poate te-a gasit ta-su natural, sau vreun bunic care isi vrea nepotul, sa te intrebi cum sa ii spui cand o fi mare ca a fost adoptat si ca defapt tu nu esti ta-su precum scrie in certificat. Ca de aflat tot afla ca na, nu esti singur pe lumea asta si sigur mai stiu inca doi trei din anturaj. Si cand o sa ti-o bage pe aia cu ” da cine esti tu sa imi spui ce sa fac, nici macar nu esti tata si ai mai si mintit asa ca ma lasi…” Ca doar stii cum sunt adolescentii – lasa ca daca nu erai tu el/ea poate nu mai era deloc, si l-ai crescut, si etc… Adica ce incercam eu sa spun este ca sunt niste implicatii mai mari decat par la prima vedere si eu nu as face asta. As muri cu ei de gat si l-as adopta legal. Ca sa ma pot uita in ochii lui la x ani si sa ii spun „da copile te-am adoptat, nu sunt mama ta naturala (sau tatal dupa caz) dar te iubesc ca si cum as fi. Poate mai mult. Astea au fost conditiile. Daca vrei sa ii cauti pe cei naturali esti liber!”
Dar stii cum e, fiecare e liber sa decida.
Ca sa nu mai zic ca o femeie ca aia din articolul de ieri tot asta ar face si daca legea adoptiei ar fi atat de simpla incat i-ar cere doar o semnatura. Caci daca avea toate tiglele pe casa il lasa la manastire/spital/casa de copii/etc la poarta.
Si m-as stradui sa schimb legea, cum zicea si altcineva mai sus…Stiu ca e naspa. Dar naspa va ramane daca noi ne perfectionam in a da pe langa…
@LillysBoutique, mno, per ansamblu ai dreptate. Dacă ne uităm în jur…
Cunosc vreo 3cazuri de acest gen,procedura e veche si se aplică des.ultimul cuplu pe care-l cunosc a infiat 2copii,fiecare de la alta mamă.tatăl recunoste copilul,mama semneaza la notariat că renuntă la drepturile asupra copilului,sotia tatălui infiază copilul.nu vine nimeni să facă ADN-ul tatălui.se recurge la aceasta procedură datorită birocratiei si timpului lung de asteptare.cazul Luminitei Anghel nu intra aici.
@cătă, te cred. Şi eu zic că se poate. Dar mi-a sărit lumea în cap zicând că nu. Uită-te prin comentarii.
Din câte observ lumea nu prea stăpâneşte subiectul.mama biologică nu ajunge să fie decăzută din drepturile părintesti deoarece renunţă de bună voie,in faţa unui notar public.metoda asta de adoptie e cunoscută inclusiv de cei de la protectia copilului.
@cătă, ajunge sau nu ajunge?
Nu ajunge.e suficientă declaraţia dată la notar.
@cătă, atunci e nasol. Poate emite pretentii oricand.
Nu poate emite pretentii deoarece este adoptat de sotia tatălui,deci mama biologică pierde orice drept asupra copilului.dacă nu mă insel se emite si un nou certificat de nastere.un notar poate explica mai bine procedurile.sunt pline maternitătile de mame tinere,studente care caută cupluri ptr adoptie.cei pe care ii cunosc eu,aşa au adoptat.li s-a spus ca este o
studenta care cauta părinti ptr bebeluş si tot la maternitate le-a fost explicat procedura.e o practică veche,legală sau mai putin legală.
@cătă, perfect.
Pe noua lege a adoptiei, la momentul adoptiei de catre sotia tatalui, se face test ADN, sa se vada ca e intr-adevar copilul tatalui. Pentru ca se prinsesera cei de la Protectia Copilului ca le „scapa” multi copii din sistem asa.
Poti sa spui ca esti tatal poate vrea si pensie alimentara dupa 3 luni ☺
Nu se poate renunta la drepturile, respectiv obligatiile parintesti. Mama este decazuta din drepturi doar in urma unei hotarari judecatoresti data de instanta de tutela, si in acest caz trebuie indeplinite anumite conditii: pune in pericol viata, sanatatea, dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate, da dovada de o neglijenta grava a acestuia, consuma excesiv alcool sau stupefiante etc.Se face o intreaga ancheta, fii sigur ca in urma anchetei se incearca si aflarea tatalui natural.
@Jenny, păi tatăl natural sunt eu, cel care am recunoscut copilul.
Eu ti am raspuns la ideea cu semnatul unei hartii prin care mama renunta la drepturile ei asupra copilului.
Pentru ipoteza cu tatal ai primit raspunsurile (santaj sau mai rau inchisoare).Nu poti sa risti atat pe buna-credinta a mamei 🙂
@jenny, cum să rişti închisoare când este cuvântul meu împotriva cuvântului ei?
tu semnezi ca esti tatal, ea se razgandeste din diverse motive si iti cere copilul inapoi, tu nu vrei sa il dai, ea te da in judecata si aici isi expune pretentiile.Iar ca sa dovedeasca ca spune adevarul solicita un test de paternitate sau chiar vine cu tatal natural in instanta. Ce faci in cazul asta?
@Jenny, onorată instanţă, mie mi-a zis că eu sunt tatăl, am crezut-o pe cuvânt, pentru că ne iubeam.
In cazul asta te rogi sa nu aiba vreun martor sau vreo proba impotriva ta.Totusi, scopul tau nu era sa eviti inchisoarea, ci sa ramai cu copilul.
@jenny, exact. 🙂 De-aia cred că se exagerează pe-aici. Femeia scapă de copil, face şi-un bai şi-şi vede de treaba ei.
Eu inteleg la ce te referi, dar o femeie care e dispusa sa si abandoneze copilul sau sa si l vanda spune multe despre caracterul ei. Se exagereaza pentru ca nu exista o garantie in situatia asta, doar in cazul in care, doamne fereste, mama decedeaza.
@Jenny, eu cred ca femeia despre care am scris ieri, zicea şi bogdaproste că scapă de el,
Știu, e aproape mâine, dar nu pot să nu scriu: încă ești liber?
Și drumul spre iad e pavat cu bune intenții!
Omule, ești amorsat rău de tot! Legislația-n domeniul ăsta e strictă rău de tot, peste tot!
P.S.: Sunt curios câte dislike-uri o să-mi iau… Dar, vorba lui Alphonse Daudet, cine mă iubește, mă urmează!
@VictorR, nu mai are cine să-ţi dea dislike-uri. Eu vorbeam tocmai despre evitarea legislaţiei. Capisci? 😉
Experiența unei adopții expusă aici
http://www.decatorevista.ro/pana-la-luna-si-inapoi/
@Adela, bun, mulţam.
@Adela: eu nu sunt un tip prea impresionabil, uneori chiar sunt considerat destul de insensibil. Eu zic ca nu-s dar oricum nu bocesc prea des, insa articolul asta… Pe masura ce avansam in citirea lui mi se umezeau din ce in ce mai des ochii iar intepaturile de la radacina nasului se indeseau si ele 🙂 . Pana la urma am inchis usa si am dat drumul la un plans cu muci. Este lucrul cel mai emotionant pe care l-am vazut/citit in ultimul timp.
P.S. Uitasem cum il cheama pe baietel si am scrolat iar in sus, cautandu-i numele. Astfel am revazut doar cateva cuvinte din articol si iar m-am pisat pe mine de plans 🙁 . Offf
Bună ziua. Stiti vreo familie care nu are posibilitato pentru a cresto copii. Si are baietw dw sase sapts luni
@Andreea, bună, din păcate nu știu. 🙁
Dand la o pate toate riscurile care au fost deja mentionate in comentarii…
Legea prevede articol special pentru astefl de practici. Te declari tatal copilului, insa sotia daca vrea sa fie si ea in certificatu de nastere al copilului trebuie sa-l adopte. Asta inseamna un dosar de adoptie la care se cere OBLIGATORIU ADN-ul. Am citit legea, nu o data, ci de mai multe ori.
Hiba e ca esti la mana mamei care toata viata va stoarce banuti dw la tine. Daca nu dai intro pe penal, declarTie falsa, marturie mincinoasa, se poate cere oricand test adn
Buna ziua!
Sunt noua aici. Ma puteti poate ajuta cu informatii referitor la adoptiile internationale?
Va multumesc anticipat.
buna ziua asi dori sa ajut o mamica tanara ce nu are ajutor material sau moral
Exista tari din UE unde e legala adoptia privata, adica fara interventia statului, ci numai prin intermediul avocatilor. Lista lor insa e foarte mica. Stiu ca una dintre tari este Grecia. M-am interesat pentru ca si eu vreau sa demarez procesul de adoptie cat mai curand. Mamele care vor sa isi dea copilul catre adoptie pot cerceta si posibilitatea asta, caci nu ar mai astepta atat de mult si tot procesul ar fi legal 100%.
Care este procedura, Cristina? Poti detalia, te rog, pentru ca si eu sint interesata sa adopt un copil din afara, fara interventia statului.
Ideea nu e noua si se practica de ani de zile. Este cat se poate de imorala si ilegala. In consecinta statul s-a desteptat si a complicat procesul. Sotia barbatului ca sa il adopte are nevoie de certificatul de adoptator emis de DGASPC, iar decizia de adoptie se face de catre instanta judecatoreasca si aici mai nou judecatorul solicita test ADN pentru stabilirea paternitatii. Daca studiati portalurile judecatoriilor o sa vedeti o gramada de astfel de dosare in care s-a respins adoptia. Aceasta metoda incurajeaza traficul de copii si parerea mea este ca statul trebuie obligatoriu sa stopeze fenomenul.
Eu as infia un copil prin aceasta petoda ilegala. Sufletul ala mic, abia venit pe lume nu merita sa sufere iar Dumnezeu e sus si vede ca eu vreau sa am grija de acel copil si nu sa-mi bat joc. Cred ca nu e riscul atat de mare cat e bucuria cand il ti in brate si-l simti, si-l protejezi si o sa il iubesti o viata ca pe-al tau.
Sa va puneti nadejdea in Dumnezeu iar de vreti sa luati un bebelus prin acest mijloc ilegal sa va rugati Domnului ca daca v-a fi pentru mantuire sa vi-l dea. Si o sa fie bine.
Stii vorba aia „Pana la Dumnezeu te mananca sfintii”. Sufletul ala nu are nicio vina, dar tu ai vreo vina sa treci prin traumele care pot sa para in urma acestui proces? Traume care il vor afecta pe cel mic in mod sigur. Situatia e simpla judecatorul respinge toate aceste adoptii ilegale si poate mai face si un dosar penal, au fost si astfel de cazuri. Si atunci nu este mai bine ca acel copil sa treaca prin procedura de adoptie legala si sa intre in interiorul unei familii care chiar si-l doreste? Plus in 95% din cazuri mamele biologice solicita avantaje materiale pentru asta; Si atunci incurajam traficul de copii.
Si daca imi permiteti, este inaccesibil ca din iubire pentru cel care ar deveni copilul nostru, tocmai lui copilului sa-i luam dreptul de a-si cunoaste vre-o data parintii biologici. Acest drept nu ar trebui luat nimanui.El are dreptul ca atunci cand este mare si are discernamant, sa hotarasca daca vrea sau nu sa isi cunoasca parintii biologici.Eu cred ca este la fel de culpabil si cea care paraseste un suflet nevinovat cat si cel/cea care i i ia dreptul copilului de a-si cunoaste parintii biologici. Si nu pot fi mama biologica, si am trecut prin inseminari si plansete si disperare, si sunt pe lista de asteptare a unui copil spre adoptie.Doamne ajuta tuturor!
Bineinteles ca are dreptul sa-si cunoasca originile. Atat psihologii cat si legislatia recomanda cu fermitate parintilor adoptivi sa le spuna copiilor inca de la inceput situatia lor. Numai ca din punct de vedere legal copilul poate afla informatii din dosarul lui de adoptie doar dupa varsta de 18 ani si numai cu hotarare judecatoreasca; si este foarte bine asa. Iti doresc ca asteptarea ta sa nu fie foarte lunga.
Merci mult Embraer!:)
E drept, nu stiu de ce ma gandeam ca de obicei celor care au curaj sa faca acest pas de a adopta de la o mama spunand ca tatal a avut o infidelitate, le este foate greu mai apoi sa spuna povestea adevarata copilului , avand in vedere ca este ilegal ce au facut si vor dori sa evite probleme cu justitia incercand sa ascunda acest fapt.O parere , nu neaparat buna. Nici pe departe judec decizia celor care au facut asa ceva, char si eu m-am gandit la aceasta posibilitate in urma cu ceva ani…..
Acum din cate stiu ca statul s-a prins de chestie si noua lege cere ADN-ul tatalui.Cam tarziu se prind ei……
Numai bine!
Am un copil de 11, a ni dorește o familie bogata sânt mama naturala am i garsoniera confort 2,,muncesc dar el vrea mai multi bani iubirea nu o poate înlocui nimeni de cât eu ces care l-am dorit și îl iubesc dar își dorește tot ce vede tehnologie haine ss fie în ritm dacă doriți pentru o iubire automata cam asta sânt copii speculani gesmsn zodie nu suporta sărăcia a fost plecat în Olanda a avut 7 z ile frumoase nu a fost la mare la munte iubește dacă are tot ce trebuie i-am cumpărat as t si câine dar vrea vrea vrea eu nu i pot oferi de cât educația și iubire dar ms amenință că vrea o familie bogata cine îl infiaza cu mare drag de si e dureros dar sa fie el fericit dacă a să dorește mama
De ce nu se ia pur şi simplu ca asistent maternal? Nu implică atâtea proceduri şi hârtoage.
Faci cursurile, îl iei, îl creşti, şi la 18 ani îl treci pe numele tău. ( zic şi eu, nu cunosc în detaliu procedurile)
Am în vedere să iau copii în îngrijire sub numele de ” asistent maternal” urmând apoi sa ii adopt.
Perfect legal, nu văd riscuri şi este totul legal.
Într-adevar, se organizează destul de rar acele cursuri, însă nu aștepți 3 ani, plini de emoții şi hârţoage, ca la final să îţi zică: ” nu ești apt deocamdată”.
O văd că pe o opțiune mai ușoară şi legală, repet, nu cunosc în detaliu procedurile, dar mă informez încet.
Este o idee foarte buna de pus in practica. Cu specificatia ca mama sa fie decazuta din drepturi. Din pacate sunt foarte multe care isi aduc aminte in cativa ani ca ele au copii. Cei care recurg la aceasta strategie este bine sa aiba si acest lucru in vedere: mama sa fie decazuta din drepturi, ca mai apoi, sotia celui care a recunoscut bebelusul sa-l poata adopta
E o prostie sa platesti pentru un copil. Nu e firesc.. e de neconceput. Apoi e o greseala sa faci asta pentru ca mama poate veni de cate ori doreste sa ameninte ca il ia inapoi.. uneori regulile sunt stupide, grele. Dar daca.respecți un algoritm, macar scapi de framantari ulterior..
Stati linistiti ! Informatia nu mai este de actualitate decat daca tatal nu este insurat. Altfel i se cere test de paternitate. Va sfatuiesc sa divortati inainte. Daca vrei sa adopti un copil prin aceasta metoda, chiar un copil rrom, trebuie sa faci dovada ca esti tatal (adica test ADN) desi esti pregatit sa oferi o viata buna copilului. In conditiile in care mama nu are nici o pretentie decat ca bebe sa creasca intr-o familie echilibrata statul se pune in fata si refuza. Nu poti judeca decat dupa ce treci prin toata aceasta situatie, altfel nu ! Ma indoiesc ca bagatorii de seama care dau buzna sa iti scormoneasca viata au prevenit vreo adoptie care ar putea sa pericliteze viata copilului. Pentru un cuplu care nu e dispus sa cumpere un copil si pentru o mama care nu vrea bani este un cosmar creat de niste bagatori de seama care vor sa se simta utili. Chiar si dupa ce obtii certificatul ala idiot, este anormal sa nu poti alege copilul (cum am citit de prin alte parti) pentru ca e necesara crearea unei legaturi care se dezvolta de-a lungul vietii. Simti cand esti compatibil cu acel suflet. Am ajuns la concluzia ca avem pretentii maxime de nediscriminare dar daca esti o mama singura esti tratata ca o infractoare si daca esti tata n-ai voie sa te interesezi de soarta copilului desi stai prin spital mai mult decat oricare tata. Acum nu pot presupune decat ca copiii chiar se cumpara dar nu de la parinti ci de la trepadusii sistemului care vaneaza copii prin maternitati. Nu sunt nici unul din personajele de mai sus dar scarba atinge apogeul cand vad copiii facuti si crescuti in mizerie cu parinti ingalati si alcoolici care se impuiaza pentru un praf de bani de la stat si oameni care desi se inteleg fara beneficii materiale nu pot face un copil fericit. Nu tot ce e legal e moral si uite asa mor neuronii din cauza altora care i-au pierdut pe ai lor demult.
Legea 273/2004 a adoptiilor: Art. 7 alin (4) Copilul din afara casatoriei, recunoscut de tata pe cale administrativa, precum si copilul a carui paternitate a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca prin care s-a luat act de recunoasterea de catre tata sau care consfinteste invoiala partilor, fara a se fi cercetat temeinicia cererii, pot fi adoptati de catre sotia tatalui numai daca filiatia este confirmata prin rezultatul expertizei realizate prin metoda serologica ADN.
Asadar, din pacate aceasta metoda nu mai poate fi folosita ( decat daca „aventura” chiar „s- a produs”.)
Va multumesc pt informatiile oferite in materia custodiei copiilor si pensiei de intretinere.
Buna ziua îmi doresc și eu un copil din tot sufletul dacă ești vro mămica însărcinată și nu am posibilitatea sal crești eu sunt de acord cu adopția.am situația financiară buna.
Îţi place sau nu: 0 0
Buna ziua îmi doresc foarte mult un copil eu nu pot avea copii daca ești vor mămica însărcinată și nu ai posibilitatea sal crești eu sunt de acord cu adopția poți să mă lași un SMS pe nr te telefon 0728393148
Mă scuzați nr te telefon la care mă puteati găsi este 0728393418
Buna seara.As avea nevoie de o indrumare.Deci….acum 2 ani si 2 luni am luat in crestere de la o fata de la tara un baietel care pe atunci avea 8 luni iar acum are 3 ani.Dupa ce l-am luat parintii au dat declaratij la primarie cum ca sunt deacord cu adoptia copilului de catre mine si sotul meu.Am inceput procedura de adoptie dar asistentii sociali m-au sfatuit sa renunt si sa fac o curatela prin care sa devin tutorele copilului.Am ascultat de domniile lor dar ….am gresit.Acum traiesc in fiecare minut cu teama.As vrea sa incep din nou procedura de adoptie dar mie teama sa nu imi ia statul copilul.Mentionez ca copilul are acelasi nume de familie cu noi.Sfatuiti-ma cum sa procedez va rog.
Îţi place sau nu: 0 0
Se mai poate intampla ,ca mama copilului,ca tot este asa descurcareata si ca tot ai recunoscut copilul sa iti ceara niscai pensie alimentara.Moment in care nu mai poti declara ca nu-i al tau ca se numeste autodenunt intr-o poveste cu furt de identitate cu iz penal.
Buna seara. As avea nevoie de o indrumare .Eu si sotul meu am gasit o fata insarcinata care are 16 ani este eleva si vrea sa dea copilul nu are posibilitatea de al creste si vrea sa isi termine scoala.La intelegere cu mama biologica si parinti ei ne am hotarat ca sotul meu sa recunoasca copilul si dupa nastere sa il luam acasa .dar imi este putin teama ca este minora .Astept un sfat multumesc
Îţi place sau nu: 0 0
Important este sa găsesti mama care vrea sa isi dea copilul. Eu una as fi dispusa sa iau un copil. Ini doresc enorm de mult dar nu gasesc nici o femeie care sa nu isi dorească copilul. Eu din păcate nu pot ramane însărcinată.
Buna mariana te pot ajuta sa gasesti pe cineva care este însărcinată lasami un numărul de telefon
Îţi place sau nu: 0 0
Buna ziua,am citit articolul si DA e o solutie…intrebarea mea este,,cum intri in contact cu o femeie care este insarcinata si ar fi disputa sa faca asta??,,acum fie vorba intre noi…nu e ca vezi o femeie insarcinata pe strada si o intrebi.??dar as fi intradevar interesata sa cunosc pe cineva care ar dori sa faca asta.multumesc
Buna seara.as dori sa adopt un bebeluș daca ești vro mămică însărcinată si nu ai posibilitatea dea crește.imi poti lasa un sms la numărul de telefon 0734561177.sau cunosti pe cineva care dorește sa dea copilu spre adopție.
Îţi place sau nu: 0 0
Impartirea bunurilor intre soti este posibila? Daca da, care sunt conditiile?
Bună ziua mă numesc luminita și îmi doresc eu și soțul meu foarte mult un bebe ne poate ajuta cineva sau cine nu are posibilitatea deal creste .Mulțumesc pentru înțelegere 0724497151
Vorba multă, sărăcia omului! Soția va naște al 3- lea cioil, care nu este de dat, dar care nu are nași! Căutam părinți spirituali pentru copil! Care te bagi? Că văd că toți sunteți numărul unu la înfiat și nu vreți să nu vă coste!
Vasilescule, ce dracu’ făcuşi la text?
Din experienta va spun ca Eu sunt infiat la fel fara acte am direct numele tatalui si mamei pe certificat fiind infiat la 8 luni in 89 .Mi-am cunoscut mama la 17 ani adevarata cand a cautato mama mea ca eram prea rau .Acum sunt casatorit dar relatiile din ziua de azi nu mai garanteaza nimic .Voi infia un copil la fel sa treaba in maternitate doamna numele meu ca tata si sa nu vrea sa-l creasca poate o sa am acelasi noroc eventual va fi greu tar singur l-as creste
Din experienta va spun ca Eu sunt infiat la fel fara acte am direct numele tatalui si mamei pe certificat fiind infiat la 8 luni in 89 .Mi-am cunoscut mama la 17 ani adevarata cand a cautato mama mea ca eram prea rau .Acum sunt casatorit dar relatiile din ziua de azi nu mai garanteaza nimic .Voi infia un copil la fel sa treaca in maternitate doamna numele meu ca tata si sa nu vrea sa-l creasca poate o sa am acelasi noroc eventual va fi greu Dar singur l-as creste
Copii infiati au un caracter aparte foarte multi sunt luptatoti acu am 29 de ani am terminat doar liceul dar am luptat sa stang bani sa am o casa o masina cum viseaza toti din banii mei nu al parintilor .Parintii adoptivi sunt de nota 11.ii respect pe ambii.
Am întâlnit pe cineva care a intenționat să procedeze așa dar,este foarte complicat!Soția celui care declară copilul va dori să fie trecută certificatul de naștere al copilului și atunci spune că soțul trebuie să dea mama copilului în judecată pentru a obține el tutela apoi ,el este dat în judecată de soție (aici n-am prea înțeles de ce).Bun,până aici tot un proces dar,ce te faci dacă vine tatăl biologic al copilului și cere testul ADN?!
Am întâlnit pe cineva care a intenționat să procedeze așa dar,este foarte complicat!Soția celui care declară copilul va dori să fie trecută certificatul de naștere al copilului și atunci spune că soțul trebuie să dea mama copilului în judecată pentru a obține el tutela apoi ,el este dat în judecată de soție (aici n-am prea înțeles de ce).Bun,până aici tot un proces dar,ce te faci dacă vine tatăl biologic al copilului și cere testul ADN?!Dacă mama se rezgandeste și te trezești plătind și pensie alimentară.
Super frumos abia aștept continuarea (scuzați-mă știe cineva a-și dori mai multe detalii)
Impartirea bunurilor intre soti este posibila? Daca da, care sunt conditiile?
Este de preferat sa am obligatia de intretinere in natura? Sau e mai bine sa platesc?
Si ce se intampla daca mama dupa ce s-a vazut cu, copilul recunoscut, se razgandeste????? Plateste prostu pensie alimentara?!?!?!?!??!? Plateste cum sa nu!
Îţi place sau nu: 0 0