Am și eu o curiozitate pe care sper să mi-o satisfaceți voi, azi.
Sunt deja niște luni bune de când fac aici, pe blog, ce mă pricep mai bine să ajut limba asta a noastră să nu mai fie călcată în picioare și batjocorită din toate părțile.
Mi-ați zis mulți că fac asta degeaba, că nu la mine pe blog sunt cei care vorbesc și scriu greșit, am mai vorbit despre asta, nu mai reiau subiectul.
Altceva mă interesa pe mine și mi-ar fi plăcut să aflu de la voi, dacă vă lasă sufletul să ziceți.
Există cineva pe aici pe care să-l fi ajutat proiectul ăsta al meu cu greșelile frecvente din limba română?
Și când zic „ajutat”, mă refer la o situație de genul că spuneați / scriați greșit vreun cuvânt sau vreo expresie, după care ați văzut varianta corectă aici și v-ați dat o palmă peste frunte: „ia uite, habar n-aveam”.
Sau la orice alt mod, dar să vă fi ajutat ce fac eu aici cu greșelile.
Sunt extrem de curios, să știți.
P.S. Nu vreau să scrieți doar ca să-mi faceți mie o plăcere, chiar mă interesează pe bune dacă există măcar un cetățean pe aici pe care să-l fi ajutat.
sursa foto: freepik.com
Da, m-a ajutat ! Multumim pentru munca !
Da, pe mine m-ai ajutat cu „plăcea”. Am DEX online pe speed dial (just in case), și acum nu-l mai folosesc ca să știu care dintre cele două forme e aia bună.
Așa că, mulțumesc!
Te și văd scriind de 100 de ori, apoi să-l scrii și greșit???? Nu mi-ar plăcea 🙂☺️
Comentariu beton!18
Pe mine m-a ajutat “o dată ce” și “odată ce”. Dar din ce-mi amintesc nu a fost articol pe tema asta, am întrebat în comentariile unuia dintre ele.
Cred că sunt niște articole utile. Foarte mulți citesc și rețin deși nu comentează, sunt convinsă.
Comentariu beton!26
A fost o forma in testul de-nu-mai-stiu-cind care m-a mirat.
Ajuta, iti spun eu. Mie imi ajuta familia. Il pun le fiu-meu sa se uite la argumentatiile tale. Are 16 ani, sintem veniti in Belgia de la 10 ani ai lui. Face greseli de plural, de acord uneori, se enerveaza ca il corectez. Iar eu refuz sa il las sa uite limba. Cind vin filmuletele tale, i le arat si dezbatem punerea in practica, uneori si cu tatal care zice: ia uite, frate.
Deci: ajuta.
Comentariu beton!57
@Nella: chapeau bas pentru tot efortul tău! Sunt sigur că într-o zi fiul tău îți va mulțumi.
Și eu îl pun pe fiul meu (14 ani) să se uite. Cu DEX sau DOOM este mai greu, însă un video vorbește pe limba lui și ține mai ușor minte.
cine zice ăla este ca măgaru’ din poveste
și măgaru’ a murit și tu…
ia să-mi văd io de treabă, că e un „du-te-vino” la restaurantul hotelului veliko tîrnovian de-mi este groază că rămîn flămînd; ceea ce (probabil) aș fi scris greșit acu’ ca la fo trii stamîni…!?
Comentariu beton!14
Unii la restaurant, alții pleacă spre bazin… 🤷♂️
și crezi tu că nu mi-ar plăcea să facem schimb? chiar și în condiții de… Criiistiii! bă, Criiiiistiiii!!!
Comentariu beton!15
:)))))))))))))
una mai zic și-mi văd de kilometrii mei: bre, nu te mai tot fandosi ca fata mare la…
știi foarte bine, dacă n-ai băut cerneala-n școală, și nu pare, că o mare parte din succesul oricărei întreprinderi, de orice fel ar fi ea, vine din încrederea cu care inițiatorul pleacă la drum; mi-e greu să cred că ai început acest demers „datorită” lu’ Mirel care a cerut în fața ta dăkît cartofi, sau a lui tant’ Corina care a cerut unghii „ca și data trecută” (nu mă-ntreba cum te-am vizualizat la salon!); bănuiala mea e că ai văzut/auzit greșeli dă iesprimare la persoane care nu sunt ocupate exclusiv cu împărtășirea ideilor proprii…
haidipa, grije mare la colegii dă bazin!
Comentariu beton!24
Meeey, ia mai ușor cu tanti Corina, că io mereu îmi schimb modelul la unghii 😆
la mine orice persoană are, a priori, prezumția de doamnă/domn; în urma interacțiunii stabilim formulele viitoare, dacă va fi cazul, de adresare…
Pe mine da. Mi-au confirmat că fac bine unde aveam mici dubii și apoi m-am putut da „mare” cu „ți-am zis că așa-i corect” ? Da de unde ești așa sigur? Am citit. Și Vasilescu a zis marți.
Comentariu beton!27
Pe mine.
Ohoho, da, de câteva ori. Nu îmi e rușine să recunosc. De vreo 4- 5 ori.
Surpriză totală a fost aia cu nu se pune virgulă înainte de etc. Sau cea cu spațiu înainte de semnul întrebării și exclamării. Nu, nu foloseam la punct sau virgulă.
Mă repet, știu, dar „keep going”.
Comentariu beton!13
A fost asta cu virgulă înainte de etc.? Ce tare. Cu câtă lume m-am contrazis pe subiectul ăsta… Io fac bani din hârtii și fac bube când colaboratorii mei scriu greșit.😑
Comentariu beton!12
Da.
Io „zic” nu, ca bulgarii. 😁
Da.
Nu stiam de virgula inainte de etc.
Nu stiam ca e corect si “asaza” si “aseaza”.
Si cred ca au mai fost, asa ca: multumiri! ❤️
Și pe mine m-ai ajutat până acum cu voiam, nu vroiam, pe care îl foloseam greșit, în vorbirea liberă și uneori și în scris, dar mai ales cu lipsa virgulei înainte de etc. Asta, vorba Harciogului, a fost surpriză totală pentru mine. Și probabil vor mai urma altele, că marțea e zi de teme pentru mine.
Da, de multe ori.
Nu mi-e rușine să recunosc.
Continuă.
Ne ajută mai mult decât ne place să recunoaștem!
Comentariu beton!13
Pe mine nu mau ajutat erau lucruri care le stiam.
Comentariu beton!15
„Ereau”
Pe mine nu. Încă. Cine știe, poate pe viitor, motiv pentru care keep going!
Poate te ajut eu acum. „Pe mine nu” este gresit. „Pe mine, nu” este corect, intrucat lipseste predicatul din propozitie. 🙂
Comentariu beton!32
Da, pe aia cu dragelor si dragilor. Am inceput intai in gluma sa folosesc dragelor si ajunsesem sa iau forma gresita de buna. De atunci ma feresc sa mai scriu sau sa zic asta.
Pentru majoritatea lectiilor a fost o improspatare a cunostintelor de gramatica. Stii cat de usor uiti sa scrii corect in limba materna dupa ce te-ai apucat intensiv sa inveti o alta limba la maturitate?
Comentariu beton!13
Da, bineînțeles ca ajuta. Cred ca toți mai greșim câte ceva, este inevitabil.
Pe mine cel mai mult m-a ajutat informația ca nu se pune virgula înainte de „etc”. Ori nu știam ori am uitat. Cert este ca de atunci nu mai fac greșeala asta.
Mulțumim și sper sa continue aceasta rubrica! 🤗
Exact asta m-a ajutat și pe mine, pe lângă altele. Tine-o tot așa!❤️
Până acum, au fost lucruri pe care le știam deja, dar acum pot sa le arăt și celor care foloseau greșit unele cuvinte, fără să pară că sunt eu grammar natzi. Ai preluat tu rolul și îți mulțumesc 🙂 îmi doresc să continui chiar și pentru mine. Nu are ce să strice și învățăm cu toții.
Clar!
Eu oricum am mania să mă uit aproape zilnic prin dex (le mai uit, iar mă uit).
„Să ai, bă!” îmi răsună mereu în cap atunci când scriu sau vorbesc. Și explicația cu ”vroiam” m-a ajutat enorm. Deci, keep up the good work!
Pe mine da. Si ma uit zilnic. Majoritatea le stiam
corect fiindca noi am facut scoala adevarata dar cateva mi-au fost foarte utile. Multumesc!
Să știi că ajută! Pe unele reguli le-am uitat, pe unele poate nici nu le știam, cert e că știu unde să caut la fix, dacă am vreun dubiu. Așa că, mulțumesc!
Da, cu siguranță! Chiar dacă îmi place să cred că mă descurc bine spre foarte bine, câteodată mai am îndoieli, așa că filmulețele tale sunt binevenite, mulțumesc!
„Ca și” cititor al acestui blog, de aproape opt ani, da, am învățat multe.
Pe mine
Aș minți să spun ca nu.
Foarte buna initiativa, e ca si cand am avea un profesor pe langa noi mereu!
Da, odată și o dată. 😎 Credeam că știu, dar nu știam. Insistă la virgule, poate așa le mai răresc și eu. 😃 Keep going!
In cercul meu de prieteni și colegi mai facem dezacorduri sau folosim forme modificate ale cuvintelor, intenționat, doar pentru a ne distra. Câteodată ne trezim că nu mai știm forma corectă prilej pentru a apela la DEX (fie el si online) sau la… Vasilescu.
Un DA si de la mine! 😁
Keep going, cum zicea cineva mai sus. Niciodată nu se știe ce nu știm sau am uitat.🙂
Da, ajută. Am folosit toate expresiile corecte și toate expresiile greșite, le-am așezat pe 2 coloane, cu titlul Așa da/Așa nu, iar apoi le-am folosit ca exemple la clasă, la unul din modulele pe care le predau, cel despre limbaj.
Mulțumesc frumos.
DA, sunt informaţii utile, care îmi confirmă că sunt încă bine la cap şi cumva m-au ajutat să am „curajul” să-i corectez şi pe cei care greşesc.
Primul caz, legat de „a servi” şi „a mânca”. O bună prietenă făcea această greşeală, mă zgâria pe creier, dar nu am avut curajul să o corectez de teamă să nu o fac să se simtă ciudat. Explicaţia dată de tine m-a ajutat, aproape te-am citat cuvânt cu cuvânt şi a înţeles.
A doua întâmplare, care m-a tăiat: pe un grupuleţ de sexagenari, foşti colegi de facultate, unul dintre ei, care declară că este deştept rău, scrie într-o zi: „mâncare pregătită de mine înseși”! Evident l-am corectat în secunda doi!!! Stupoare: s-a apucat să-mi dea nişte explicaţii elucubrante, ceva la modul că era o glumă, avea nu ştiu ce intenţie şi nu am priceput eu!!!
M-ai ajutat (sau m-ai încurcat?) să fiu atentă la diacritice. Și să verific pe DEX sau DOOM înainte de a scrie prostii, acolo unde nu sunt sigură. Deci scriu prostii informată 😂. Din cauza timpului trecut de când am fost la școală am unele incertitudini. Cu â și î m-am prins ușor, dar cuvinte cere se scriau pe vremuri cu cratimă, sau chiar din două cuvinte, îmi dau bătăi de cap. Dar nu văd niciun motiv să ignor regulile actuale, pe pretextul „eu așa am învățat”
Comentariu beton!13
Ajută!
Am scris acum câteva minute un comentariu care nu apare! Asta este, nu îl rescriu!
Pe mine mă ajută. La unele știu, la unele am dubii, dar au fost și unele pe care le foloseam greșit.
În plus folosim filmulețele și cu fetița noastră care este acum în clasa a IV-a. Pentru ea sunt pietre de hotar!
Eu nu promit ca nu voi mai gresi, dar datorita tie, am mai multa grije la exprimare. Incerc sa fac asta si cu nepoata din dotare, ca la scoalaaaa vai si amar!
Da. Sunt 25 ani de când nu mai locuiesc în România și nu mai vorbesc doar românește, așa că am mereu dubii sau chiar nu-mi amintesc anumite lucruri. Mă încăpățânez să vorbesc și să scriu corect, însă. Chestia aia cu „conținutul contează, nu cum scrii” pentru a justifica faptul că nu știi să scrii corect mă enervează la culme! Mulțumesc
La du-te-vino nu știam de a doua cratimă! Am avut și la generală și în liceu profesoare de lb.română care știau să ne explice (așa cum faci și tu), cu argumente care-ți rămân în creieraș, formele corecte/incorecte. De multe ori mă trezesc rememorând aceste argumente, când am dubii!
Da! Pe mine, da! Mi-ar placea sa continui, ma ajuta, mai ales cand imi corectez nepotelul.
Multumesc mult!
Da, mă ajută lecțiile dumneavoastră. Intenționam să îmi cumpăr ceva cărți de gramatică. Să mă pun la curent cu regulile noi. Din ce am învățat de pe blog îmi vine în minte expresia du-te-vino. Eu nu puneam cratimă înainte de vino. Mulțumesc! Aștept următoarele lecții.
Văd că sunt puțini cei care spun că nu i-a ajutat pentru că nu aveau nevoie. Sau poate că ăștia nu vor să se bage în seamă și, dacă e așa, apreciez.
Și eu sunt din aceeași categorie, dar vreau doar să remarc că încă observ multe comentarii în care se vede că unii nu prea au luat aminte la recomandări.
Deci e hazardată afirmația că „nu la mine pe blog sunt cei care vorbesc și scriu greșit”.
Nu mai stiu daca aici sau pe pagina lui Godina am vazut formularea corecta in cazul “prietena de-ale mele”, de exemplu. Fara sa vreau, am invatat sa vorbesc mai corect citind articole, postari etc. Nu neaparat prin postari dedicate formei corecte. Si eu foloseam ‘place’ in loc de ‘placea’,de-a mea’ in loc de ‘de-ale mele’ etc. Si acum mai fac greseli, desi stiu forma corecta, uneori nu realizez ca gresesc. Personal, nu ca cineva se exprima incorect ma deranjeaza, ci, mai degraba, ca o face in continuare dupa ce aude o forma diferita fata de ceea ce foloseste el. Cum sa nu ai curiozitatea sa cauti sa vezi care e forma corecta daca auzi ca cineva se exprima diferit?
Până acum doar mi-a fost reconfirmat că ceea ce știu este corect. But never say never, cine știe la ce capcane mă împotmolesc și apari cu lecția salvatoare.
Așa că te felicit pentru demers și îți mulțumesc, este mare nevoie de el!
Scriu in româna doar pe internet si asta de multi ani, deci se prea poate ca limba mea sa fie (putin?) ruginita. Posturile tale de marti sunt, ca sa parafrazez „oracolele” din anii 80, o „piedica in calea uitarii”.
Incerc sa fiu atenta la cum scriu, poate chiar mai mult decât la ce scriu. Si cum, deseori, nu-mi iese asa cum vreau, prefer sa anulez.
Eu mai am scăpări la voia/vroia, așază/așează, crează/creează, place/plăcea. Rar dar totuși…Așa că sunt de ajutor articolele tale, kindly remember😀.
Offtopic Ai respectul meu necondiționat pentru alea 100 de lungimi de bazin, eu mai mult de 50-60 nu reușesc în condițiile în care sunt destul de în formă.
Da. Fie si doar ca s-a confirmat ce stiam si tot am iesit in castig! Multumesc pentru munca! Sper sa continuati
Dap, postarea de data trecuta cu David Popovici „de cand sunt mic”, nu observasem greseala asta si cred ca am facut-o si eu de cateva ori 🙂 meesi!
Și pe mine, sunt formulări la care ezitam ușor, așa că mi-a prins bine o confirmare, face bine la moral. Plus modalitatea out of the box de a explica forma corectă.
Eu vreau sa continui. Si pe mine ma ajuta. Mai uit unele reguli. De exemplu, treaba de ieri (parca ieri ai scris despre asta) cu „ca si”.
Da, pe mine m au ajutat. Continua, urmăresc toate postările.
Am trimis cateva videoclipuri catre nepoata mea de clasa a VII-a si ea a spurs „acest profesor explica foarte bine si e usor de inteles”. Multumim!
Comentariu beton!11
😍
Da, m-a ajutat cand am fost „prins” in comentarii cu o exprimare gresita. Multumesc
Ce să zic, eu cred că, moldoveancă fiind, vorbesc și scriu corect (moldovenii, în afară de accent si de unele cuvinte neînțelese de alții 😊, cred că vorbesc limba cea mai corecta din toate provinciile). Cu toate acestea, sunt de părere că postările privind greșelile in scriere si vorbire sunt foarte utile. Si mie mi-a folosit pentru a-mi corecta acel ”mi-ar place” care îl agasa pe ginerele meu (apropos, muntean!). In rest, cam tot ce s-a atenționat pe blog îmi era cunoscut. Mulțumim!
Nimeni nu le știe pe toate și avem tot timpul câte ceva de învățat.
Chiar și când folosesc corect un termen sau expresie, uneori uit explicația și mă bucură argumentațiile tale. Deși (încă) mă ajută memoria nu-mi place să învăț lucruri fără să înțeleg de ce.
Trebuie să mă trec şi eu în catastiful celor ce îți mulțumesc pentru efortul tău de a plivi buruienile. Eu am uitat sau citit pe fuga la vremea mea şi am rămas cu pronunție şi scriere greşite.
Video-urile sunt extrem de utile mai ales când mă încontrez cu cunoştințele care sunt ‘pă Italea’ şi mă ucid cu italo-romena.
Deocamdată, nu. 😜
Da’ mai insistă! 😁
În cazul meu e mai greu. 😊
Da. Și pe mine.
Cel puțin cu „du-te-vino”…acolo am luat plasă.
Am avut parte de o mamă profă de mate. La modul: se termină anul școlar (am terminat liceul în ’88 ca să aveți contextul) și cînd intram pe ușă, primul lucru pe care-l auzeam nu era vreun bravo sau alte minuni, ci: „Carnetul!” urmat de „9,75 media generală. Anul ăsta nu prea ai învățat!”
Așa că articolele tale, Mihai, nu mă ajută. Dar le citesc cu mare plăcere, exprimările din zilele noastre, verbale sau (mai rău) scrise… Să spun că mă fac să-mi vină nervii ăia mari e prea puțin. Îni iau timpanul la rindea, nu alta, în special cînd le emit oameni care cel puțin teoretic au o instruire și de la care am pretenția să se exprime în consecință.
Cireașa de pe tont ( :P) e a cititorilor de prompter de pe la televiziuni.
Da. Obisnuiam sa pun virgula inainte de etc.
Apoi, habar nu aveam ca exista cuvantul du-te-vino. Multumesc
Întotdeauna binevenite sunt clipurile tale, chiar și pentru reîmprospătarea cunoștințelor! Pe unele expresii sau reguli gramaticale,recunosc, s-a cam depus praful în creierul meu, și nu îmi place! Fetele mele vorbesc foarte bine ambele limbi și sunt dornice de self improvement in ale limbii române.
Mulțumim pentru ajutor!
M-a ajutat această rubrică pentru a-mi confirma, încă o dată, că învățăm toată viața, nu doar pe băncile unei școli. Eu foloseam greșit uneori „ca și” (citisem undeva un articol care, parcă, așa se numea: „cașinii”, dar nu îl băgasem prea mult în seama). De asemenea, am rămas surprinsă de adjectivul „grizonant”, amintit prin comentarii.
Așadar, faci treabă bună!
PS. Pe când o rubrică și de „reguli de politețe”, la fel de bine structurată ca cea de gramatică? 😁
Nenea Mișu, limba română e instrument de lucru 8 ore pe zi la mine – uneori mai multe – fiindcă-s traducător. Și mie mi-au (sună frumos, nu?) prins bine zicerile tale. La mai multe, că „e” muuuuulți certați cu limba română…
E un efort pe care îl apreciez și îl respect, fii sigur că nu e inutil, dimpotrivă.
Salut colegu’ ! Ce fac acum, mai scriu și eu sau ai scris tu pentru amândoi ?! :))))
Da, clar că ajută oricând o recapitulare a vorbitului/scrisului corect!
Mulțumesc!
Dar informal, tot spun servici, salar, ora doi și mă dor spatele (sic!). Nu de alta, da’ să mă înțeleg cu cetățenii din jur 🙂
Da, ajuta.
Citesc cu placere si invat sau repet ceva de fiecare data, chiar daca nu comentez.
Ce nu s-a lipit de mine inca e eliminarea spatiului inainte de ? sau !. Inainte de . sau , nu il pun.
Tine-te de treaba!
Pastila de limbă română îmbină utilul cu placutul.
Ați putea face și un proiect special „perle” ?
Consider că m-a ajutat și mă ajută în continuare, mai ales că în clasa a VII-a copilul se crede atotștiutor până când îi pun video făcut de tine ! Te rog, continuă! Și, vai, vine clasa a VIII-a cu Evaluarea Națională !
Ooo, da! Ba chiar m-am simțit cu musca pe căciulă când ai scris despre cei care folosesc expresia „analfabeți funcționali”. Eu doar ce descoperisem intr-o postare de-ale mele, pe facebook, acceași exprimare. Am intrat imediat și am editat. Aș vrea să pot spune că era doar typo, dar…🙈
Viața este un continuu proces de învățare, așa că: mulțumesc!