Cineva dintre voi mi-a dat ideea, la articolul de zilele trecute, și mi s-a părut mișto, așa că am zis s-o pun în practică!

Bănuiesc că toți mai păstrăm obiecte rămase din vremuri care acum s-ar putea numi imemoriale. Obiecte care, nu toate, dar unele dintre ele, ar putea deveni lejer piese de muzeu.

Așa că, dacă tot ne apucăm de treaba asta, vă provoc să îmi inventariați obiectele pe care le mai aveți acasă și pe care le foloseați cu succes acum 20, 30, 40, 50 de ani. Merge să le pomeniți și dacă sunt de pe vremea părinților sau bunicilor voștri. Că mai vechi de atât, nu prea cred că există prin case de oameni obișnuiți.

O să încep eu, desigur, pentru că le-am redescoperit recent, la ultima vizită în apartamentul alor mei, când mă uitam pe-acolo să-mi dau seama ce să păstrez și ce să nu păstrez, că ar cam trebui golit și vândut.

Așadar, prietenii, am la Vâlcea un aparat foto Smena (pa ruski: Cmeha), pe film alb-negru, în perfectă stare de funcționare. Știu exact când l-am cumpărat și cât a costat. Eram în clasa a șaptea și-am dat pe el 700 de lei, adică o cârcă de bani pentru un copil de 13 ani de pe vremea aia.

Faza e că la vreo două săptămâni după mi-am cumpărat și un blitz pe care am dat la fel de mulți bani. Blitz pentru care mă oftic de moarte că nu-l mai găsesc. De ce n-o fi în același loc cu aparatul, doar Marele Manitou știe.

Tot la vâlcea mai am și un aparat de radio Albatros, tot în perfectă stare de funcționare. Habar nu am cât de vechi este, că m-am născut cu el în casă. De altfel, radoul ăsta apare în vreo câteva poze pe care mi le-au făcut ai mei când eram bebeluș. Știți voi, vestita poză în cucu’ gol pe covoraș. Ei, undeva în spate se vede radioul Albatros.

Țin minte cât de mândru am fost când l-am făcut să meargă și la priză. El, din fabrică funcționa doar pe bază de baterii R20, patru bucăți îi trebuiau. Dar cum bateriile alea se consumau rapid și niciodată nu aveam apte patru bucăți prin casă, la un moment dat, am luat decizia să fac ceva.

Și-am făcut: am adaptat un încărcător de la o mașină electrică de bărbierit. I-a picat fața lui taică-meu când a văzut că nu mai are nevoie de baterii ca să asculte radio.

Mai am și o mașină din aia de tocat carne, din fontă. Știți ce zic, nu? Și asta e mai bătrână decât mine, o știu dintotdeauna.

Cam astea ar fi cele trei obiecte antice pe care știu sigur că le am la Vâlcea, rămase de pe vremea când nu eram sclavii Europei. Eram liberi, mândri și era mai bine, aveam de toate, treabă care nu ne împiedica să stăm la cozi la orice, să dârdâim de frig în case, să citim la lămpi pe gaz și, dacă totuși venea curentul, să ne uităm la televizor două ore pe zi.

Daaar, tot la Vâlcea mai am și toată mobila alor mei, cu bibelourile aferente. Da, da, am și peștele de sticlă, și balerina și pescarul chinez. Nu le vând nici pe greutatea lor în aur de coif de la Coțofenești.

Cât despre mobilă, nici asta nu știu cât de veche e. Cu mici excepții, c-a mai apărut câte un corp de mobilă de-a lungul anilor, mobila e toată dinainte să mă nasc.

Am copilărit, mi-am trăit adolescența, am făcut liceul, am fost la facultate, m-am însurat, am divorțat, am ajuns aproape de pensie… și mobila aia tot acolo e. 🤷‍♂️ O să plâng un pic când o s-o arunc pe toată, dar cred c-o să-mi revin repede.

Acum vă dați seama că acum sunt extrem de curios să văd ce obiecte din astea vechi aveți voi pe acasă. Dacă mi-ar da prin cap o idee de premiu, i l-aș da celui sau celei care vine și ne spune despre cel mai vechi și cel mai ciudat obiect.

Mă mai gândesc, poate totuși în vine vreo idee. Până atunci, voi puteți să începeți.