De-abia acum mi s-a făcut teamă cu adevărat.
Am postat mai devreme pe Facebook treaba asta pe care am lăsat-o și la articolul Iuliei sub formă de comentariu:
„Văd din ce în ce mai mulți oameni, care păreau sănătoși la ϲaρ, spunând că l-au votat pe maimuțoiul ăla în primul tur și că-l vor vota și-n al doilea. Motivul fiind că s-au săturat de actuala clasă politică și vor schimbare.
Iar eu nu mai pot cu această teorie, mai am un pic și-o iau razna când aud așa ceva.
Băi, nu știu, pot să înțeleg că l-ai votat în primul tur pentru că te-a păcălit cu discursul ăla semidoct de profesor de școală de țară.
Să-l mai votezi din nou după ce te-ai lămurit că e un rusofil penibil care înșiră doar teorii ale conspirației lipsite de sens (cred că n-a scăpat una, doar despre Pământul plat nu l-am auzit vorbind, dar nu e timpul pierdut), să mă iertați, dar trebuie să fii cel puțin idiot.”
Băi, oameni buni, în viața mea n-am pățit așa ceva, indiferent despre ce subiect am scris.
Am postat acum vreo oră. De-atunci doar stau și dau block și șterg comentarii la foc automat. Ca să-mi optimizez modul de lucru, am deschis Facebook-ul pe două tab-uri. Pe unul dau block, pe celălalt șterg comentarii. ȘI NU FAC FAȚĂ!!!
De-abia acum mi-e frică rău de tot de ce se va întâmpla mâine și duminica viitoare.
Și toate astea se întâmplă la mine pe profil, unde de-a lungul anilor am cam făcut curățenie. Dincolo, pe pagină, efectiv nu am curaj să intru.
P.S. Am renunțat să mai dau block și să mai șterg. Plec să mă plimb prin oraș, să mă mai liniștesc la cap.
sursa foto: freepik.com
Bun venit la geamul din bulă. Așa-i că nu îți convine de realitatea ce se vede afară?
N-ai ce face, vremea e cam de rahat.
Comentariu beton!87
Liber la boți fmm. Nu mai am cuvinte.
Duminica viitoare iar la vot.
Comentariu beton!25
Eu mi-am micșorat serios nr de „prieteni” din lista de Facebook(care și-asa e scurtă, nu dau accept decât persoanelor pe care le cunosc sau cu care am ceva prieteni comuni) după primul tur. Și vad ca tot mi-au scăpat câțiva. Dar vreme de-afară e numa’ bună de făcut curățenie.
P. S. Io zic ca mi-e frica de când s-a anunțat rezultat oficial din primul tur și am văzut ce au putut sa declanșeze armatele de postaci. Dacă om avea noroc și scăpăm acum, la următoarele alegeri… No chance. Vorba cuiva.
Comentariu beton!27
Coșmarul meu e că rezultatul turului 2 o să fie 70 % „le papagal” 30%EL. În jurul meu am tot foarte mulți votanți ai lui CG.
Asta dacă luni, 2 decembrie nu dă CCR de pământ cu democrația.
Comentariu beton!23
Din punctul meu de vedere, e mult mai dăunător pe termen lung ca CCR să decidă cum trebuie să arate clasamentul la alegeri, pe principiul tu ai bască, decât existența unui președinte cam sărit.
Comentariu beton!27
Cu abordarea asta idioata din ultimele zile a campaniei prezidentiale din partea echipei USR si, in general, a partidelor mainstream, nici nu ar fi de mirare sa castige CG. Poate ca nu cu un scor asa abracadabrant, dar este destul si 50,01%.
O sa castige suveranistii la prezidentiale „by a landslide” cum se spune.
Acolo o victorie a lui Lasconi nu va fi altceva decat „snatching the victory from the jaws of defeat”. Dar matematic, putin probabila. Votul rational a fost, este si va ramane minoritar multa vreme in Romania din cauza primitivismului educational al majoritatii electoratului.
Asa ca, „brace for the worst while hoping for the best”.
La parlamentare, va fi f. stransa treaba, asa ca aia micii pot inclina balanta.
Cred ca daca majoritatea va sta in mainile udmr, acestia ar putea alege sa o dea mai degraba taberei ne extremiste (pnl-usr-micipitici).
Daca majoritatea va sta in mainile psd, eu ii vad mai degraba asociindu-se cu extremistii, pentru ca supravietuirea lor depinde de calarirea celui mai puternic val popular al momentului.
Este extrem de important votul din acest weekend, probabil singura sansa de a mai salva ceva.
Comentariu beton!34
De acord Attila, clasamentul e acesta fie că ne place fie că nu. Iar președintele, serviciile și premierul au știut despre pericol și nu au făcut nimic asa că să își asume.
Când credeam că le-am văzut pe toate, îmi spune un prieten udemersist că și unii maghiari l-au votat pe CG.Daca nici pe UDMR nu te mai poți baza:)))
Comentariu beton!19
😕
Mda. Am văzut la Digi un ce o fi fost el care a spus ca pentru 300000 de dolari poți cumpara 5 milioane de likeuri și comentarii și ca nu te prinzi dc sunt fake sau nu!!!
Foarte tristă situația, eu nu postez și nu prea stau pe Facebook dar am pățit cu multe persoane apropiate ( bine, nu am fost prea surprins ) să mă lovească direct cu info cum vor vota ei cu rusofilul CG. Macar așa facem curățenie și în viața personală nu doar pe rețelele sociale
Comentariu beton!20
Am încercat și eu să lămuresc câteva persoane, care încă mai abitir s-au înverșunat să-l voteze pe C. Luînd cuvenita distanță totuși și făcând o minimă analiză rezultă clar că fiecare dintre noi și-a alcătuit o „bulă personală”, bazată pe simpatii, opinii comune și orientări politice de o anumită factură. Pe toți cei care am făcut curățenie în bula proprie ne-a lovit cu măciuca reacția celor din afară bulelor noastre. O imagine perfectă a societății românești, în care cei care mai rezistăm încă ne-am organizat cumva în mici grupuri, în care putem respira. Am în listă simpatizanți ai lui C. atât de violenți, de mă cutremur. Și mă mai sperie și colecția de „adevăruri” ale candidatului, care denotă pregătirea unei reale campanii psihologice, pornind de la firul ierbii. Scindarea societății civile este cutremurătoare. Cu care am vorbit, non simpatizanți ai lui C. le este frică. Finala Iliescu-Vadim parcă a fost nimic, pe lângă ce se întâmplă acum. Îmi amintesc și acum cum s-a suspendat transmisia TV mai demult. Același sentiment îl încerc zilele acestea.
Comentariu beton!23
Exact.
Am si eu amici pe aici cu care am si voi pastra o relatie f buna, in ciuda optiunilor politice fundamental diferite.
Am incercat sa vad ce ii mana in lupta si cum as putea sa ii conving de contrariu sau macar sa le plantez in cap niste indoieli de unde pot ajunge singuri la concluzia corecta.
De vina sunt sperietorile clasice, gheii, cele 73 de genuri despre care aici se invata si la scoala, ma rog. Ar mai fi frustrarea pe clasa politica care i-a alungat din tara acum 5-10-15-20 ani. Ar mai fi stimularea mandriei de a fi roman intr-un context multicultural unde (zic ei) ca romanii nu sunt priviti la inaltimea meritelor lor (iar eu confirm contrariul, ca suntem bine vazuti, mult mai bine ca alte natii, dar nah, n-am inventat noi zborul spatial si nici teoria relativitatii ci cel mult apa calda si mersul pe jos, dar asta nu e motiv serios sa, nimic). Mai sunt emigrantii, dar aici e o confuzie cu ce afecteaza Spania si Vestul in general si mai putin Romania. Dar ei stiu sigur ca valurile de senegalezi, mauritanieni, ghanezi, malieni vor afecta si Romania in curand.
Vaccinarea e sus pe lista si ea.
Media transmite fake news. Dar toti sunt atenti la rubrica meteo.
Ma rog, toata salata de prostii cunoscuta.
Nu poti sa ii convingi. Indiferent ce zici. Argumentele nu functioneaza, logica umbla cu capul spart.
Iar de majoritari, asa pare, ca sunt.
Ce nu sunt? Nu sunt atat de talibani ca orcii din Romania iar optiunea nu le intuneca complet judecata ca sa canceleze persoane cu vederi diferite de ale lor. Sunt toleranti si inteleg ca pot exista diferente irenconciliabile pe anumite paliere, asta nu inseamna ca ne desfiintam ambasadele. Ceva, ceva tot le-a schimbat in bine in mentalitate traitul in Vest.
Nu am nicio indoiala cine va castiga ambele runde de alegeri p-aci pe la mine.
Cert este ca tocmai cand ne pregateam de batraneti linistite (La multi ani, MV!), ne sexeaza astia din nou zenul.
Comentariu beton!26
Eu cred ca putem sta linistiti, o vreme cel puțin. Este doar un val seismic venit de afara care ne afectează prin ricoșeu ca urmare a globalizării. Dar care va trece fără sa ne afecteze prea mult, peste o luna ne vom mira de ce ne-am alarmat atat. Mișcarea nu are consistenta și este defazata în timp, fără nicio legătură cu realitatea românească actuala. Este un avorton născut prematur. Nu vor castiga prezidentialele, iar aia pe care ii vor trimite în parlament vor avea soarta celor din partidul lui Dan Diaconescu. Cei care i-au votat se vor plictisi de ei înainte de a trece o luna. Peste 10 ani, când aia de la Sens și Reper vor ajunge sa conducă tara, va veni poate și vremea lor. Dar acum nici nu au pe cine și ce sa combată. Exceptand filmele de pe Netflix.
Asta pentru că încerci să lupți cu ei folosind argumente. Îmi pare rău, dar nu funcționează.
Îți voi povesti ceva. Mă cunoști, nu sunt vreun dop de 1,5 metri, și nici n-am vreo față care să exprime candoare și sentimente frumoase. 1,89, 90 de kg și ceva cabluri încrucișate prin acea materie spongioasă numita creier.
Acum câteva zile se tot adunau câțiva bețivi sub geamul de la dormitor (stau la 1) și vorbeau tare până pe la 12:30.
Am coborât și le-am vorbit frumos, folosind argumente. Din păcate pentru integritatea lor corporală nu a folosit la nimic. Aseară, că tot eram răcit cobză și cu capsa pusă, am coborât iar și am împărțit câteva palme. La doi dintre ei. Pentru că nu raționau. Nu știu dacă a fost un reset pentru ei, dar am reușit să le schimb optica. Am avut liniște. Și cred că voi avea în continuare.
Unde vreau sa ajung? Logica și raționamentul nu au întotdeauna efectul scontat. Frica da. Frica e cea care motivează rasa umană din cele mai vechi timpuri. Sociologie de baza. Frica te face sa inovezi, să cauți soluții, sa rezolvi dileme. Chiar îmi pare rău că sunt nevoit să spun asta, dar, chiar daca aparent suntem ființe raționale, acționăm doar pe baza de stimulente. Și nu cele pozitive.
Chiar daca voi stimula negativ adepții religiilor, oricare ar fi ele, strămoșii noștri trăitori in copaci reacționau la frica. Căutau adăpost in peșteri pentru că le era frica. Vânau pentru că foamea le genera frica. Un fulger sau o furtună le-a generat atâta frica încât au inventat ființe supranaturale pe care trebuiau să le mulțumească de vreun fel anume. Așa au apărut religiile. Frica i-a făcut pe mulți să voteze CG. FR că îi va face pe alții să nu-l mai voteze acum.
Să continui?
Comentariu beton!71
Am 1.89 și 102 kg. Mi ai dat o idee ;)).
Comentariu beton!15
Cala, nu e doar un val seismic venit de afara care ne afectează prin ricoșeu ca urmare a globalizării. Mișcarea ARE consistenta și NU este defazata în timp. Cei care i-au votat NU se vor plictisi pentru ca NU vor avea conditiile sa se plictiseasca. Saracia e mare in Romania, iar actorii externi (rusia) profita de asta. Sens și Reper NU vor ajunge sa conducă tara NICIODATA daca nu se investeste masiv in educatie, iar daca se va investi masiv in educatie (not likely) asemenea partide vor ajunge sa guverneze tara peste vreo 20 de ani cel mai devreme cand vor culege roadele investitiei masive in educatie (e cam subtire oricum treaba cu investit masiv in educatie, pentru ca daca investesti masiv in educatie, tre sa investesti masiv si in restul).
Da, aceste miscari le vedem peste tot in lume, si este propaganda (digitala in mare parte) pe care o gasesti la tot pasul. Ea vine din est, din regimuri iliberale, totalitare, tiranice, precum Rusia, China, Iran, Turcia.
Alin, politica întotdeauna va avea nevoie de propaganda. Suna pompos -propaganda. De fapt, termenul corect e zvonistică. Cream informație pe baza preferințelor electoratului. Politica, la bază, e corectă și necesară. Din păcate e facuta de oameni. Care nu sunt nici corecți, și, în oarecare măsură, nici necesari. Dar politicienii au nevoie de o pseudo apreciere din partea celorlalți. Au nevoie de confirmare, afirmare și susținere. Care vine doar din propagada/zvonistică/ cum vrei sa o numești.
Oamenii, ca specie sunt inteligenți, că indivizi însă, sunt mediocri. Câțiva răsar și se afirmă însă, nu pentru că ar fi mai inteligenți, ci pentru că au văzut oportunități acolo unde ceilalți au văzut obstacole. Aceeași frica de care vorbeam mai sus ii face sa se adapteze mai repede.
Sincer, de cele mai multe ori nu contează ce alegeri facem în viața. Le vom regreta oricum. Votezi pe baza de sentiment și regreți pe baza de realitate. Nimeni nu reinventează roata. Dar toți afirma asta.
Suntem sclavii unei societăți pe care noi am construit-o și căreia nu îi găsim substitut. Poate că nu există sau pur și simplu aceeași lipsă de inteligență ne împiedică să îl găsim. Așa că trebuie să ne adaptăm. Unii mai târziu, alții mai devreme, și cei mai mulți deloc. Eu încă sper.
Nu ii blamez pe cei care votează cu inima. Chiar dacă știu că nu au dreptate. Se spune că durerea de inima trece doar cu o durere de cap. Și nu se referă la cantitatea de whisky. Ci mai mult la problemele generate. Probabil țara asta mai are nevoie de alți 30-40 de ani de asuprire ca să se trezească. Naiba știe.
Speranța mea însă nu are nici o legătură directă cu răbdarea. Aia a dispărut de mult. De aia am plecat din țară. A fost o alegere. O regret. Dar nu pentru că am făcut-o. Ci pentru că am fost nevoit să o fac. O mică diferență de nuanță. Probabil multi vor face aceași alegere in perioada următoare. Și vor regreta din aceleași motive.
E trist. Dar nimănui nu-i pasă.
Când îți dai seama de asta, abia atunci incepi să trăiești pentru tine.
Asta constat pe Twitter
Tocmai mi-a scris o prietenă din Constanța: “Fetelor!!!😡😡😡😡Sunt la manichiura. Sunt orima clienta de o sapt care votează cu lasconi”
E groasă rău treaba!
Comentariu beton!20
De-asta mi-e frică si mie, sunt mulți. Săracii, nici nu știu ce i-a lovit! Ura si furia e atât de mare ca le-a răpit orice urmă de gândire obiectivă.
Comentariu beton!12
Ideea e ca trebuie iesit maine la vot. Si nu trebuie risipit votul pe partidulete de nisa, care poate nu prind pragul. La turul I, am risipit votul pe Hunor, singurul candidat care stie ce cauta in politica, maine voiam sa votez UDMR , din acelasi considerent, dar nu are sens. O coalitie puternica, chiar si cu psd, poate stabiliza situatia, si pot paria ca, si daca iese CG, daca are o majoritate psd-pnl-usr-udmr ( evenentual vreunul de buzunar care face pragul,gen PMP), se va da pe brazda. Opinia mea e ca omul nu e prost, ci doar stie ca se adreseaza prostilor, in intimitate, cred ca lesina de ras cand se gandeste la ce declara si, mai ales, ca tampitii il si cred. Asta e nisa lui, asta e discursul ales de cei care il propulseaza ( ca or fi rusii, ca o fi mossad,etc). Dezastrul ar fi majoritate AUR, SOS, POT si alte rahaturi din astea . Abia atunci s-ar alege praful .
Comentariu beton!19
PSD? E de gândit. Acolo va fi bătaie mare după alegeri. Dacă învinge tabăra Firea-Stănescu suntem mâncați. Majoritatea suveranista e asigurată în orice scenariu.
În caz de majoritate Aur Sos Pot se va anula primul tur al prezidențialelor.
Este halucinant. Sfideaza orice logica si orice urma de bun simt. Partea cea mai proasta e ca nici cu partidele imi pare ca nu stam mai bine, adica nu vad care ar fi optiunea de votat. Un nou vot negativ. De 30 de ani tot vot negativ.
Am incercat sa ma tin departe, dar vad ca sunt cateva argumente de netagaduit la votaci:
– Georgescu deschide minele, fabricile, toti vor avea de munca
– Lasconi ne trimite la razboi
– copiii nostri vor fi ghei
– Georgescu e acum atacat de toti, ca prea le-a zis bine si acum toti sar pe el cu minciuni, dar noi votam masiv CG! bravooooooooooooooo!
Nu ma dau eu destept, dar prea mirat nu sunt. Ce e drept, ma asteptam la un Georgica Simion in pozitia lui, dar nu poti scoate din acest popor nevoia de un tatuc care face bine, care e destept si care repara tot ce au furat aia.
Si nu poti scoate nici prostia, incultura, autosuficienta, nevoia de senzational si manele.
Am urmarit (cat am rezistat) monologurile lui. Omul e mai dobitoc decat Mudava sau Vadim. Nu reiau tampeniile spuse. Are o parere despre orice, chiar daca se potrivesc ideile lui ca nuca in perete, iar cand e pe dinafara, improvizeaza, cu voce de Sergiu Nicolaescu, pauze si privire profunda.
Nu stiu, sincer, toti il compara cu Vadim, eu compar mai degraba situatia de acum cu alegerile din 1990, cu Coposu care nu a mancat salam cu soia si Ratiu care vine sa vanda tara, iar Iliescu ne salveaza.
Comentariu beton!44
Și eu tot la ’90 mă gândeam. Probabil urmează mineriade.
Comentariu beton!11
Tot la ’90 mă duce mintea si pe mine, deși atunci aveam abia 10 ani, dar lumea nu se gândea ce a facut X in ultimii 5 ani (intrebare faimoasă atunci), ca altfel nu il alegeau pe Ilici.
Trebuie sä votăm Lasconi, altfel e 1933 in Romania si chiar nu vrem asta.
Ma intreb când vom avea in sfarsit ocazia să votăm altfel, și nu ” răul cel mai mic”
Comentariu beton!12
@Ambr0, Vadim a fost un minunat pe langa CG, daca e sa ii comparam. Vadim a fost un extremist de dreapta cu mult inaintea valului de dreapta care bantuie lumea acum. Stiu ca ne-am mobilizat atunci sa nu cumva sa iasa Vadim. Sper ca oamenii sa se mobilizeze si acum.
@AdinaE, Vadim a fost extremist de dreapta exact cum rata impunge.
Avea ceva in comun cu CG – abilitatea a manipula boborul si de a spune exact ce vor sa auda.
Parerea mea e ca nu e dobitoc,ci doar un tip viclean, bine instruit de cei din spate,care stie ca se adreseaza unui imens numar de dobitoci inarmati cu stampila. Cred ca de prin august mi-am instalat si eu tik tok,a fost o lectie de viata: am vazut care e Romania reala, de care politicienii vechi s-au indepartat complet. Oameni neinstruiti, frustrati, convinsi ca ei sunt destepti,frumosi,etc si doar Oculta ( cu variantele globalistii,evreii,kazarii,Vaticanul,etc) ii tine in starea inncare se afla, batrani nostalgici dupa colivia lui ceausescu ( uita ca era in frig,intuneric iar “ trocutele” de seminte cam goale), habotnici, oricum ,toti au in comun lipsa crasa de educatia,iar unii,chiar de neuroni…
Comentariu beton!12
E ceva extrem de bine organizat. Îmi apar pe Facebook numai Georgescu, piramide și tuneluri dacice. Pe paginile astea, dar și pe cele asemănătoare celor urmărite de mine în mod constant apar aceleași profiluri care postează exact același text. Nu contează că pagina e de sport, muzică, etc. În zece minute am identificat 3 troli. E groasă. PSD așteaptă finalul. Mă tem că îi vom duce dorul lui Ciolacu.
Comentariu beton!13
Vad ca multa lume vrea sa faca corelatii intre rezultatele votului de maine si cel de duminica urmatoare, de pe 8 decembrie, DACA va mai fi vreun vot atunci. Corelatia asta nu sta in picioare. Maine in diaspora vor vota foarte putini. Probabil in jur de 300.000. Pentru ca useleurile din 2012 incoace au schimbat sistemul de vot la parlamentare, pentru a bloca romanii din diaspora sa voteze. Pe principiul: daca nu voteaza cu mine, mai bine sa nu mai voteze deloc! Insa cei care nu voteaza maine in strainatate, ca nu au dreptul, saptamana viitoare vor mitralia cu stampila. Parerea mea este ca, daca avem alegeri pe 8 decembrie si daca CG este unul dintre cei doi candidati, omul va obtine macar 7-800.000 de voturi din diaspora. Daca contracandidatul lui va fi Ciolacu pariul meu este ca in diaspora CG va lua 1.000.000 de voturi, pe puțin!
Alphas, nu înțeleg, în ce sens sunt împiedicați românii din diaspora să voteze la parlamentare? Poți vota fără probleme, condiția fiind să ai asupra ta dovada domiciliului în țara respectivă (înscrierea de la primărie, orice alt document care se eliberează de autoritățile locale ca dovadă a domiciliului, buletin în cazul dublei cetățenii etc).
Numai dacă locuiești fără forme legale pe teritoriul acelei țări nu poți vota.
Uite eu am cetățenie dubla si m-am casatorit in Germania. Nu am reușit sa schimb actele in cativa ani din cauza de legi tampite si Corona, plus ca nu prea ma mai leaga ceva de țară.
Intai e musai sa duc pe musiu soț la ambasada de la Bonn sa ma creada pe cuvant ca sunt casatorita
Apoi incepe aventura cu actei noi prin ambasada, etc.
Vreau CRDS? Nu pentru ca e o hartie goala. In spatou cine sa ma ia in RO? Prietenii?
Asta e dilema mea
@Greta
Dintre romanii din Italia si Spania, probabil ca macar 70-80% nu s-au obosit sa isi schimbe actele de identitate cu adresa de Romania cu altele cu adresele din tarile respective. Stiu romani care locuiesc in Italia si care si-au luat si case in Italia si care nu si-au anulat cartea de identitate, avand in continuare domiciliul legal in Romania, locuind in Italia cu CI romaneasca. Toti acestia maine, la alegerile parlamentare, nu au drept de vot. Pentru a vota in afara tarii trebuie sa dovedesti ca ai domiciliul legal in alta tara decat in Romania si parca (de asta nu sunt 100% sigur) sa ai pasaport CRDS. La alegerile prezidentiale, in schimb, au dreptul sa voteze toti cetatenii romani, inclusiv in strainatate, pe baza CI romaneasca, indiferent ce adresa au trecuta in aceasta, ca este Bucuresti ori Cucuietii din Deal.
@Alphas, știu, de asta mă mir… cum poți locui în Italia fără să ai o dovadă scrisă a faptului că locuiești acolo? Nu ești luat în evidență de autoritățile locale? Aici (Germania) nu poți face cam nimic fără să fii înregistrat la primăria din localitatea unde stai…
Asta nu-i problema mea de baza, sa aflu de ce si pentru ce nu si-au facut acte de rezidenta extrem de multi romani care locuiesc in vestul Europei. Pe mine ma intereseaza cifrele potentialilor votanti din diaspora, care din acest motiv sunt mult, mult mai mici maine (la parlamentare) decat au fost duminica trecuta si decat vor fi la urmatorul ciclu de alegeri prezidentiale
În acest moment, prezența la vot in diaspora este cu 60% mai mare decât în 2020.
Sper doar să voteze mai cu cap decât săptămâna trecută.
@alphas
Esti putin
in eroare.
Nu e nici un fel de problema sa ai domiciliu si in RO si in ES, de exemplu, dar putea fi si alta tara UE, la fel de bine. Si sa ai bineinteles documentele valide de rezidenta ale ambelor tari.
Atata vreme cat esti luat in evidenta la primaria unde locuiesti si la politie, esti rezident cu acte in regula.
Pentru inscriere la primarie ai nevoie de dovada unui domiciliu stabil (fie ctrct de v/c al imobilului detinut, fie contract de inchiriere pe o durata minima de 6 luni). Apoi cu inscrierea la primarie, cu cont bancar in tara respectiva in care ai niste sume modice cu care te poti intretine pe perioada sederii in ES, cu dovada acoperirii serviciilor medicale (fie platind asig sociale pe forme legale de munca, fie cu asigurare privata de sanatate daca nu ai venituri in tara respectiva) obtii documentul de rezidenta de la politie.
De votat, eu am votat cu buletinul romanesc si cu cartea de rezidenta spaniola ca de obicei nu car pasaportul cu mine.
Buletinul n-o sa-l anulez prea curand ca nu ma obliga nimeni iar eu am nevoie de el iar RO primeste din taxele mele pt asta. Am fost CRDS acum 25 ani si nu mai fac tampenia asta.
@Tom
Nu am spus ca este o problema sa ai cate resedinte vrei si unde vrei, chiar daca, legal, domiciliul (adica adresa LEGALA) il ai intr-un singur loc in lumea asta. Iar de votat nu este obligatoriu sa votezi in tara unde ai domiciliul legal, ca poti vota si acolo unde ai resedinta. Eu ma refeream la complet alta treaba: in marea parte a tarilor din occident poti sta (locui si munci, adica) linistit si fara sa iti faci o viza de resedinta. Din cate stiu in Germania si Benelux este ceva mai complicat, dar nu imposibil, dar in Italia si Spania sunt sute de mii de romani care locuiesc acolo de multi, multi ani si nu au nici un fel de act local ori de inregistrare locala, decat la asigurarile de sanatate si de pensii.
Stiu persoana care lucreaza de peste 10 ani in aproape toata Europa si care nu si-a facut acte de resedinta nicaieri, nici macar in Germania, cand a avut contracte acolo. Este drept ca de regula a locuit in locuinte de serviciu inchiriate de firmele unde a lucrat, dar s-a plimbat cu munca prin UK, IT, ES, DE si poate si prin alte tari Europene, intre sase luni si vreo trei ani in fiecare tara. In UK la un moment dat posibil sa fi avut totusi o resedinta oficiala, pentru ca a schimbat permisul de conducere obtinut in Romania cu unul britanic, dar a venit apoi Brexitul si in primul concediu in Romania si-a l-a schimbat iar in permis romanesc si de atunci asa a ramas.
Ei bine, genul acesta de oameni nu pot vota azi, daca se afla in strainate. La ei se adauga sutele de mii de romani care inca mai lucreaza la negru in constructii si in agricultura.
@alphas
Daca nu ai resedinta legala in ES, banuiesc ca nu difera de alte tari UE, nu poti fi lucra cu forme legale (contract de angajare sau ‘autonomo’, PFA pe romaneste).
Daca nu lucrezi cu forme legale, nu exista nici pensie, nici vreo alta forma de asigurari sociale, incl de sanatate de la statul spaniol. Punct.
Poti realiza venituri doar la negru si in numerar, nu prin banca. Deci nu existi dpdv al fiscului spaniol si implicit al beneficiilor sociale de orice fel.
Altfel da, zici corect.
Sunt probabil enorm de multi romani in aceasta situatie, dar nu numai. Multi polonezi, baltici, unguri, etc, vin aici pentru a munci la negru, fara niciun act legal de sedere.
Faptul ca nu pot vota este probabil ultima lor problema. Este probabil chiar mai bine, pt ca genul asta de oameni cam voteaza cu extremistii.
Cam asa.
@Tom
Da, genul acesta de persoane (le-as zice parte din lumpenproletariat) cam voteaza cu extremistii. Ieri nu au putut vota, neavand resedinte oficiale in tarile unde isi duc traiul, multi dintre ei in coinditii mizere. Insa la alegerile prezidentiale oamenii acestia pot vota doar cu cartea de identitate romaneasca, fara nici o conditionare sau restrictie, de nici un fel. Asa ca ma astept duminica viitoare la o mare navala de romani la vot, in turul doi la prezidentiale. Daca s-o mai tinea!
Ce sa scriu? Ati scris toti cam tot ce simt. Nu stiu unde sa ma uit, nu stiu ce sa fac, nu stiu ce va fi, nu stiu ce sa ii spun copilului meu!
Stiu ca suna penibil sa spun ca am stiut, dar am stiut, de cand am vazut loaze ocupand posturi care cer pregatire, de cand am vazut profesori cu diplome la distanta, de cand am vazut medici care nu stiu termeni de dictionar medical, necum sa execute, de cand am vazut carti cu greseli de traducere…deja la facebook mi-am dat seama ca-i tarziu si ca suntem o specie trista, pe cale de a trai cea mai urata extinctie, prin prostie…
Comentariu beton!23
Nu mai bine de mine? Mi-am inchis contul de facebook de anul trecut, tiktok nu servesc, instagram nu, X nu, doar whatsapp am.
Nu dau click pe linkuri cu „cg”, nu ma intereseaza… dar daca totusi iese presedinte si se „strica” si parlamentul nu am decat o singura urare pentru toti votantii lor: mult succes cu economia tarii in anii ce urmeaza. Multi dintre cei care stau pe retelele astea nu au o slujba, o profesie, un venit constant… sunt „descurcareti”.
Multi dintre cei care muncesc in privat vor pleca si nu se vor mai uita inapoi.
Comentariu beton!11
Noi am trait in bula noastra sigura si confortabila. Si acum realizam ca dracul nu e atat de roz precum am crezut 😔.
Comentariu beton!11
Și eu am obosit să dau block. Mai grav e când îi întâlnești în viața reală…
Eu cred, deși sper cu toată puterea mea să nu fie așa, că ne îndreptăm cu viteză maximă spre hău. Nu știm ce-o fi acolo, dar zicem că o să fie bine pentru că mare parte din turmă galopează frenetic într-acolo. Cum mai poate crede cineva în ziua de azi că un stat, oricare ar fi el, se poate descurca singur, că nu are nevoie de relații cu alte țări, de schimburi, de deschidere, este peste puterea mea de înțelegere. La 35 de ani de la revoluție, nu aș fi crezut că ne putem întoarce în trecut. Cum uită majoritatea oamenilor prin ce am trecut? Eram copil, dar tot îmi aduc aminte că ai mei stăteau trei zile la coadă la carne, cum mă uitam fascinată la desenele animate de la bulgari pentru că ai noștri dădeau doar sâmbata gala desenului animat, că mă uitam invidioasă la cârdurile de mașini cu polonezi care veaneau vara la mare, la noi. Mi se părea că vin din altă lume. Cum poți uita? Și dacă nu ai știut, nu ai apucat vremurile acelea, de ce nu ți-au povestit ai tăi cum era? Sau dacă ți-au spus, de ce nu îi crezi? De ce nu se înțelege că izolaționismul este tot o formă de sărăcie? Tu, la tine în bloc, nu stai de vorbă cu nimeni? Pe strada ta, nu dai bună ziua nimănui? În familia ta, dondăni de unul singur sau cum?
Uitați-vă la ce se întâmplă peste tot, în Europa. Mâna Rusiei este lungă, iar apetitul lor pentru răzbunare de nepotolit. Mi-e frică pentru că îmi trece obsesiv prin cap întrebarea: și dacă astea sunt ultimele ore în care ne trăim viața așa cum o știm de 35 de ani încoace?
Comentariu beton!25
Mă gândeam cita dreptate au avut cei ce au spus ca Cristian Diaconescu e un “iepure”! Dacă nu ar fi fost, acum ar fi susținut-o pe Elena Lasconi, chiar și așa, cu voturile alea puține.
Comentariu beton!13
Lasconi și USR sunt tot ce ne desparte de Kremlin Gigescu și de armata lui de pitecantropi.
N.B. Covrigare, nu te-am uitat. Tu și cu Dulannis ne-ați adus aici. Vielen dank, imbecililor!
Comentariu beton!14
Am văzut pe repeat acest comment, in fata unor argumente logice si clare care arată cine este Kremlin Jorjescu.
„Cum le știți voi pe toate.”
Adică spune-mi că ești prost fără să îmi spui că ești prost.
E rezumatul perfect al acestor zile.
Prostii cred că sunt ironici când te iau că tu le știi pe toate, nici măcar nu își dau seama cât sunt de prosti.
Nivelul discuțiilor a coborât demult sub nivel de genunchiul broaștei.
Comentariu beton!16
Să zicem merci că sunt, momentan, doar discuții…
Pentru mine este o nedumerire totala. Noaptea mintii. Inteleg perfect daca cineva nu vrea sa voteze cu Lasconi. Nu reiau analizele candidatilor.
Dar sa sustii si sa votezi un om care ori e cu probleme la mansarda, care se vad de la distanta, fara sa ai studii de specialitate, ori un mincinos patologic, sau un adept de cult religios care se crede „the one”(se incadreaza la prima varianta), este deja prea mult. Nu credeam ca acest popor are un procent de „ciupiti”, mai mare de 50%. Intr-o discutie cu un habotnic ortodox, am adus in discutie fara sa vreau ca tipul e penticostal ( nu ca ar fi ceva rusinos) si s-a blocat. Poate ca ar fi mai bine sa se puna accent pe asta daca alte argumente nu sunt utile. Stiu! Nu e „politically correct” dar daca asa merge?!
Treaba cu prostii e asa:
Ori le dai educatie si-i aduci la nivelul tau si all good for everybody.
Ori iti iei bici si-i mani la munca tinandu-i cu capul la cutie si oferindu-le triada esentiala „apa, paie si bataie”. Cam cum era la noi pana in Dec 1989.
Ca daca ii scoti din primitivismul lor si incepi sa ii consideri oameni, le dai importanta, drepturi si libertati, ei se pricep a face cu ele cam ce se vede si fwt meciul si zenul tuturor.
De aia democratia aplicata unor maimute analfabete nu functioneaza si nu dureaza pe termen lung.
Romania aici a esuat. In a scoate din glod mai bine de 55% din cetateni. Am avut 35 ani la dispozitie. Am reusit in schimb sa construim tara cu cele mai mari inegalitati din Europa, in cam orice domeniu. Tara in care pentru fiecare om care traieste la sau putin peste nivelul mediu al UE, sunt alti 10 care sunt inca la nivelul deceniului 9 al secolului trecut sau chiar sub. Tara in care sunt o groaza de primarii care nu au investit in ultimii 20 ani in localitatile pe care le administreaza sume care sa egaleze sau depaseasca pretul unui singur Bentley din care circula deja multe sute prin Romania.
Or, asta e o (mare) bomba cu ceas care acum face bum.
Georgescu, AUR, POT, Sosoaca sunt exponentii acestei majoritati stirbe si analfabete.
Desi se imbraca mai frumos ca poate fac un live pe TT sau ii prind in cadru la TV, sunt la fel de prosti, needucati, piscotari si primitivi ca cei pe care-i reprezinta.
Intre noi si ei nu e loc de reconciliere deocamdata, pana nu cad niste capete, curge niste sange (mai mult sau mai putin figurativ).
Romania lor vs Romania noastra.
Cand doi se cearta, al treilea castiga si-i fwte p-amandoi.
Aici suntem.
Inca ceva:
Am votat in seara asta.
Faza tare: buletinul de vot pt Camera Deputatilor nu contine PNL pentru ca nu au fost in stare sa nominalizeze numarul minim de candidati femei si neindeplinind aceasta conditie eliminatorie, BEC i-au scos din cursa.
Aici suntem.
Nu ca as fi votat PNL (daca nu cred ca M. Eminescu a fost al doilea cel mai important om dupa Isus, nu cred nici ca in locul lui ar fi Bolojan). Dar ca idee, poate multi cred ca Bolojan e aghiotantul lui Mesia pe pamant si ar fi vrut sa voteze PNL. Disculpe, no se puede…
A doua chestie.
Prezenta la vot la finalul primei zile e nesemnificativa fata de cea de la turul 1 al prezidentialelor.
Poate avem noroc…
Mi se pare că trăiesc într-o utopie. Nu are rost să reiau ce au scris ceilalți, studiile nu garantează înțelegerea lumii înconjurătoare..
*distopie
Comentariu beton!21
Șocul anului. Joi, ies pe hol într-o pauză. Două colege ( trecute de 40, cu facultate pe bune, citite cât de cât, credincioase, dar nu habotnice samd). Intru în vorbă ca să aflu că l-au votat pe CG. „Am vrut să votez un independent, nu credeam că va ieși el”. Ok, zic, în turul doi cu cine votați? ”Tot cu el.„ Wow, dar l-ati auzit ce aberează? Anti tot ce e occidental etc. „Da, dar ieri a zis că nu vrea nimic din ceea ce a spus ani de zile” Apoi, bomba: „Oricum declarația Elenei Lasconi că Ucraina trebuie să câștige războiul mi se pare mult mai periculoasă” Cum așa? Vrei să fim vecini cu rușii, să fim următorii înghițiți? „Ah, nu, dar…„ Am rămas mut… Câteva ore mai târziu am auzit un copil de clasa a 4-a afirmând foarte convins ( ceea ce a auzit acasă, desigur): „Războiul din Ucraina nu există„ Și mi-am dat seama că nu prea avem scăpare.
De felul meu, sunt un tip ultraoptimist. De atunci, nu mă mai gândesc la alegeri. Am redus cu 90% timpul petrecut pe SM, nu mai discut nimic pe tam aceasta. Voi vota duminică, dar …
Comentariu beton!29
`„Am vrut să votez un independent, nu credeam că va ieși el”.
Aici e partea de influență externă, direct sau prin facțiunile interne ale unor partide cu simpatii estice: varianta suveranistă a „să încercăm și cu o femeie”. Toți sunt la fel, hai să votăm un independent, uite, la întâmplare, domnul ăsta cu prestanță, intelectual, cu frică de Dumnezeu, ce zici? Propagat pe SM, prin biserici, prin case de rugăciuni, a prins fantastic.
Război, hibrid deocamdată, combinat cu prostie și lăcomie autohtonă a unor politicieni care încearcă să joace șah când ei și-o fură și la table. Testat pe un popor îndobitocit, dependent de social media, refugiat într-un habotnicism care nici nu mai are legătură cu creștinismul decât în nume.
Comentariu beton!21
E multa ura în lume. Și ura in general vine de la frustrări și neajunsuri. Și frica si necunoscut și foame. Iata, am numit o parte din poporul român… Trist, foarte trist la ce s-a ajuns. Știți, de câteva zile mi greu sa vorbesc română cu fiul meu, desi orcum prefera franceza. Dar, zilele astea mi se întâmplă sa simt ca daca as vorbi cu el in română, as putea sa il contaminez, in sensul ca nu vreau sa ajunga la el asa idei de ura si rautate si ilogica.. Si prostie si negandire si neștiință si negura minții…Mi mult mai usor sa combat asemenea idei in franceză, decat in română. Pe bune..
Na, voiam sa zic ca oamenii sunt răi si înrăiți si nu se vor rezona in cateva zile, luni, ani….
Curaj pentru voi cei ramasi în țară…
Mi-e frica de ce se intampla in jurul nostru, de oameni…. Imi pare ca omenirea a mai trait vremurile astea, si cine sunt eu, un singur om, sa pot schimba ceva? Da, voi merge la vot, da, sunt revoltata, da, as vrea sa strig la toti sa ii fac sa vada adevarul……..dar ce te faci cand vezi in jur un zid negru? De oameni furiosi, care nu aud si nu vad nimic, nici un argument logic nu ii poate opri. Incerci si incerci, dar vin de-a valma, argumentele lor sunt in toate directiile, sunt rupte de logica, arunca cuvinte, franturi de fraze….. dar mai ales sunt dispusi sa arunce cu pumni si arme, au fost slabi si acum sunt puternici….Au mai fost vremurile astea, asa se simtea si atunci? Asa se simte lumea cand vede venind raul si nu il poate opri?
Votez, poate de data asta o sa ii oprim, poate vom castiga noi acum, o sa ii dam putin inapoi, dar pentru cat timp? Vor ramane acolo, mai frustrati si mai furiosi ca oricand, au fost aproape de putere, au simtit-o, vor lupta mai tare data viitoate.
Simt ca se schimba lumea…si nu o pot opri. Voi pleca din tara, o voi lua de la capat, pot sa muncesc, am doua brate, am mintea intreaga si am familia mea, pot sa fac sa imi fie bine, intr-o lume normala… dar daca raul vine dupa mine? Unde se va opri? In Romania? In Ungaria? Daca va trece mai departe? Daca tara adoptiva va spune..nu am resurse si pentru tine, am grija de ai mei, mergi inapoi de unde ai venit.
Cum se simt ucrainienii? Cei care au ramas in tara, cei care au fugit si apoi s-au intors, care au trebuit sa accepte ca e razboi…cum traiesti cand stii ca se va opri apa/curentul/gazul in orice moment? Ca asta e firescul vietii tale…ca puteai sa ai o viata normala, ca in tarile apropiate, dar acum te intrebi daca maine mai traiesti, sau daca maine mai traiesc toti ai tai….Cum te obisnuiesti cu gandul ca asta e viata ta, ca razboiul e parte din viata ta, ca normalul a devenit sa dormi seara langa usa de la intrarea in apartament, ca e normal sa auzi sirena, sa te trezesti noaptea si mergi cu copiii in adapost…si romanii din tara vecina spun ca, poate nici nu e razboi, si daca e..nu chiar asa de rau…Si romanii de langa tine se pregatesc de vot si spun ca nu au nevoie nici de NATO si nici de UE, ca mai bine vorbesc ruseste decat sa vada doi barbati tinandu-se de mana pe strada, de parca asta ar fi cu adevarat problema…
Mi-e frica….
Comentariu beton!21
O sa imi iau tone de…ce a luat Ponta pentru ce o sa zic,dar….Hai sa fie! Cred ca mai daunator e sa ne pozitionam asa si sa ii excludem pe cei care voteaza CG doar pentru ca au alte opinii. Mai benefic ar fi sa ii incurajam sa se documenteze, sa analizeze si abia apoi sa voteze. Ok, il votezi, inteleg ca e opinia ta si te bazezi pe ceva. Nu pot sa cred ca trebuie, e musai sa votez unul sau altul ca altfel e iad, vine mama lui tata lui Hitler, Stalin si talpa iadului in orice forma. Inseamna ca votez iar Raul cel mai mic. Deci…nu. Cred ca ar trebui inainte de toate sa se stie pentru ce mama …. se voteaza, ce face si ce nu face presedintele, care ii sunt prerogativele samd. Noi uitam repede ca ala nu e de capul lui ci are nevoie de validarea Parlamentului cam pentru aproape orice…. Ori….noi iesim sa il muim pe CG, dar nu citim Constitutia, ca aia e cu adevarat importanta. Ca daca am citi , ne am trezi ca pericolul major e maine,nu la al doilea tur. Un CG presedinte,prin absurd, nu e atat de rau precum un CG cu AUR+SOS+POT majoritari in parlament. Abia aia e dezastru! Asa, CG presedinte poate sa spuna si ca apa e albastra, o sa rada multi si atat.A doua varianta e insa nasoala.De aia maine trebuie votat. Hai, aruncati cu rosii, e la liber…
„Inseamna ca votez iar Raul cel mai mic. Deci…nu. ”
Votează Răul cel mai mare atunci. O viață ai, nu 🙂 ?
„Noi uitam repede ca ala nu e de capul lui ci are nevoie de validarea Parlamentului cam pentru aproape orice…. Ori….noi iesim sa il muim pe CG, dar nu citim Constitutia, ca aia e cu adevarat importanta. ”
Ce te face să crezi că un președinte suveranist cu un Parlament favorabil și/sau suport solid al structurilor de forță s-ar împiedica în detalii din astea? Cred că unii s-au învățat prea mult cu viața după reguli și refuză să accepte că sunt doar convenții, ușor de modificat, ușor de încălcat.
„Cred ca mai daunator e sa ne pozitionam asa si sa ii excludem pe cei care voteaza CG doar pentru ca au alte opinii. Mai benefic ar fi sa ii incurajam sa se documenteze, sa analizeze si abia apoi sa voteze. ”
Da, desigur, cu cei care sunt dispuși să asculte. Cu ceilalți pierdem timp, și timpul fuge.
Opiniile politice ale cuiva le respect cât timp implementarea lor nu îmi pune în pericol viața actuală la un nivel de bază. După care democrația și înțelegerea se atârnă în cui, acel cineva devine dușman, și următoarele acțiuni sunt decise, calm, strict pe baza caracteristicilor situației, potențialului de evoluție, etc, dar respectiva persoană e doar un element ostil care se întâmplă să vorbească româna mai bine decât rusa.
Democrația își atinge limitele în situații din astea, iar Rațiu cu citatul lui legat de acest subiect era un idealist. În momente de criză, idealiștii sfârșesc repede și inutil.
Comentariu beton!19
Am tot văzut în ultimele zile îndemnuri spre răbdare, să le explicăm cu tact și blândețe celor 2.120.401 de persoane care l-au votat pe sonat că greșesc. Îmi pare rău, dar nu sunt de acord. Nu este nimic de explicat unuia care crede că-n Pepsi sunt nanocipuri fiindcă așa i-a spus idolul lui, sau unuia care pentru orice frază mai lungă decât ”ce faci, c*aie” are nevoie de dicționar. Să le explice monstrul ăla pe care l-au votat. Iar pe cei sub 35 de ani să-i ia cu forța în armată, că a zis că reintroduce armata obligatorie.
N-ai ce face cu ăștia, și-n niciun caz în doar câteva zile. Practic e nevoie de reeducare, ca să le scoți din cap borhotul și răutatea. Or așa ceva nu se poate face în 2 săptămâni, e vorba de ani, poate chiar decenii.
Comentariu beton!21
Raportez postări cu tot felul de inepții și după două minute reapar 🤬
Ce ma cutremura este ca oameni tineri sunt pro CG. Daca am pomenit in familia mea ce am trait in comunism, a fost doar negativ, desi aveam doar 16 ani la revolutie si nu am patimit ca un adult. Ideea este ca multi se duc ca oile spre cineva pe care l-au auzit ducand o propaganda de asa zis salvator. Noroc ca in familia mea suntem oameni cu oareșcare cultura, dar mai grav este ca oameni din randul colegilor intre 20 si 40 de ani sunt prostiti. Ideea este ca daca ar fi avut alt contracandidat, nu doamna, era alta poveste. Pacat! Vreau sa-i vad pe astia cand vom ajunge ca Georgia sau Belarus ce fericiti vor invata limba rusa in loc de engleza…
Trebuie curățat si aici. vad ca au scăpat niște Herr nu stiu cum care ne dau (mie una) sangele pe nas de nervi. Mintea limpede, un ceva cald de baut si cu ra te ni e pe toate cele. Succes in a ramane integru si inspirat ca pana acum! Si putere si rabdare!
Salut. Aveam aceeasi discutie si cu sotia care nu i-a scos din dobitoci si altele pe votantii lui Georgescu. O sa-ti spun si tie ce i-am zis si ei. Nu asta e atitudinea corecta.
Adica, bine, poti sa zice ce vrei si putem toti sa zicem ce vrem, dar intrebarea este ce ne dorim sa obtinem prin afirmatia ca votantii lui sunt dobitoci?
Sa-i inversunam si mai mult, sa-i facem sa se simta si mai umiliti, neascultati, neadaptati? Atunci go ahead…
Oamenii au dreptul la o voce, sa fie reprezentati si ascultati si multi oameni fara voce, fara reprezentare, fara educatie, marginalizati si uitati de toate partidele, de toate posturile TV de noi in general se regasesc in Calin Georgescu. Ca sa intelegem mai bine haideti sa ne aducem aminte de Joker si cei fara de voce, cei fara de speranta, cei frustrati etc.
Pana la urma care e tragedia?!? Suntem in democratie si putem sa convingem prin argumente sau sa votam in numar mai mare, dar este foarte posibil ca momentul celor fara de voce sa fie acum. Si-atunci va trebui sa traim unii cu alti, ca pana acum, doar ca ii vom vedea mai bine si pe ceilalti. Dar, (parerea mea) hai sa nu-i mai numim dobitoci.
„Dar, (parerea mea) hai sa nu-i mai numim dobitoci.”
Putem să-i numim și altfel. Trădători. Pioni servind interesele unor state inamice. În definitiv ai dreptate, nu toate acțiunile sunt motivate de prostie.
Problema e când de prea multă fățărnicie, impotență la nivel de decizii, corectitudine politică refuzăm să spunem lucrurilor pe nume. Noi, ăștia mai fraieri, care mai jucăm după anumite reguli. Ceilalți nu se încurcă în detalii de tipul ăsta. Și aici noi suntem cei dobitoci.
„Si-atunci va trebui sa traim unii cu alti, ca pana acum, doar ca ii vom vedea mai bine si pe ceilalti. ”
Nu trebuie neapărat să trăim unii cu alții, lucrurile nu vor mai fi ca până acum decât într-un număr scăzut de potențiale evoluții, nu vorbesc pentru alții, dar până mă vizitează Alzheimer sau Thanatos n-am nici cea mai mică intenție să-i văd mai bine pe acești „ceilalți”. Sunt elemente ostile, asumat sau nu, și trebuie să-mi modelez interacțiunile pe baza asta.
Comentariu beton!19
N-am rețele sociale, dar am făcut 80 de litri de vin roșu anul ăsta. E bun, sunt mândru de el. Mă pregătesc pentru primul maraton în primăvară. Sunt din ce în ce mai bun și e clar ca o să-l termin.
Băieții mei sunt o minune, ador să mă epuizez în creșterea lor.
Sexul e magnific, mersi iubitei mele și sper să o ținem tot așa.
Am 41 de ani, votez USR de când au apărut.
Orice s-ar întâmpla, am inteligenta si forța de a mă descurca. Ohoo abia aștept o anarhie ca lumea …
Cred ca la fel si voi, așa ca de ce sa ne fie frică?
Comentariu beton!16
Și eu votez usr de când au apărut. Și fac vin roșu. Și îmi p… în ei de proști ,să se ducă în Siberia.
„Ohoo abia aștept o anarhie ca lumea …” 😀
Eu mă gândeam că am un potențial bunicel dacă aș dori o carieră politică pentru Partidul Ultimei Legiuni Arhidacice sau cum se va redenumi. Mutră de Boca minus bunătatea și seninătatea afișate se găsește, o țâră de discurs pseudointelectual cu delir mistic se încropește, probabil am citit mai mult legat de religie decât au uitat pupătorii copitelor lui Georgescu, facem o țară ca o gigantă roșie și punem și draco pe steag.
Sau îmi bag bocancii în el de stat eșuat ce nu dorește să se apere sau să mai existe. Vedem.
Comentariu beton!13
La mine e atât de plin de fața acestui Mesia ca am dezinstalat toată social-media. Revin după alegeri acolo. Efectiv nu se mai putea.😳
Intre noi fie vorba, exista si manipulare inversa. Metoda asta presupune existenta unor conturi care sa propage insulte la adresa „credinciosilor”, desi conturile alea apartin fix celor din jurul „liderului religios”. Treaba asta sporeste credinta oarba deoarece ofera „dusmani”. Bon, si-acum sa nu uitam ca acesti stimati domni care au votat pentru CG continua sa aiba drept de vot. Unii spera ca nu vor mai avea in viitor, dar asta e o utopie. Nicaieri in lume nu exista vreo democratie care sa accepte asta. Deci acesti cetateni vor avea drept de vot si la urmatoarele alegeri. si, ce sa vezi, vor putea fi manipulati foarte usor aducandu-li-se aminte ca „au fost injurati de dusmani”. Efectul va fi ca toti cei care le vor fi indicati ca fiind „dusmani” vor fi priviti cu neincredere sau, in unele cazuri, chiar cu ura. Nu va conta daca „dusmanii” sustin idei logice si coerente. Sunt „dusmani”, deci trebuie „luptat impotriva lor”. p.s : in ceea ce priveste folosirea fortei impotriva masei de manevra de care a profitat CG … ca idee, forta NU are ca efect supunere neconditionata. Efectul este ca cel caruia i se aplica forta nu va mai spune ce gandeste si va evita pe cat posibil contactul cu cel care i-a aplicat corectia. Insa va cauta aliati pentru a riposta la randul sau. E exact ceea ce doresc cei care manipuleaza masele. Mase care sa vina la „guru” si sa-i spuna „stapane, ne-a agresat, facem orice pentru tine daca-l pui cu botul pe labe p-asta”. E o metoda simpla de a oferi si mai multa putere unui „guru”.
Da, e un punct de vedere bun. Treaba cu utopia și dreptul de vot nu-i bătută în cuie, nu pe termen scurt dar o democrație cu vot universal combinată cu un electorat din ce în ce mai îndobitocit, manipulabil extrem de repede și coordonat via internet nu va mai fi o soluție viabilă. Fie educi masele, fie tai accesul nebunilor la manșă. Și aici avem variante de viitor utopic sau distopic. Pragmatic, cred că cel distopic va fi ales, pe lipsă de viziune și lăcomia unor oameni cu putere de decizie. Vorbesc la nivel mondial, că nu mă hazardez să vorbesc de viitorul României.
Dihotomia „noi” / „voi” e veche de la gura peșterii. Dar uneori e modelul cel mai simplu de aplicat unei situații.
Legat de forță. La ora actuală se încearcă ruperea din interior a NATO, stat cu stat, asistăm la campania România. La carul de oale autohton din politică, n-ai nevoie de multe bâte bine țintite. Acum, violența, cel puțin declarativ, e mai prezentă în tabăra lui Georgescu. E loc de provocări și înscenări cum n-a mai fost de decenii. Trăgând linie, dacă există o forță suficient de puternică în structuri ce dorește păstrarea României în orbita Vestului, situația va fi rezolvată, mai mult sau mai puțin democratic și e soluția cea mai optimistă. Dacă e invers, ca să mă exprim elegant, am decalotat-o, ca popor, și nu mai prindem o perioadă la fel de bună ca până acum în timpul vieții noastre. Vom realiza ce bine am dus-o abia când va fi prea târziu.
Cu tot respectul, ar fi o problema. Vedeti, in acest moment responsabilitatea e colectiva. Altfel spus, atunci cand ceva nu merge, implicit se poate afirma ca si populatia e de vina, intrucat populatia a avut posibilitatea sa-si exprime opinia prin vot si sa-si aleaga conducatorii. De aici rezulta ca populatia are, intr-o anumita masura, conducatorii pe care „ii merita”, intrucat i-a votat. Daca insa se opteaza pentru diverse restrictii (fie restrictionarea dreptului la vot, fie restrictii privitoare la orientarea politica a candidatilor) responsabilitatea e distribuita strict catre cei carora li s-a permis sa voteze / sa candideze. In acest caz un ins inteligent poate galvaniza populatia pur si simplu afirmand ca tot ceea ce merge prost e „din vina” celor care au introdus restrictiile respective. Toti cei care n-au putut vota sau n-au putut vota pe cine vor ei se vor simti solidari cu acest individ. In acest moment va exista o polarizare clara a societatii, iar categoria celor ce vor accepta afirmatiile individului va creste incet-incet, mai ales daca acei conducatori alesi ca urmare a restrictiilor vor calca in strachini. Din pacate, o societate democratica se poate opune cu dificultate acestei tendinte intrucat, pentru a o stopa in mod eficient ar fi necesara adoptarea unor masuri drastice care ar incalca drepturile omului. (De fapt, insasi restrictionarea dreptului de a alege si a fi ales e o incalcare a drepturilor omului). Sigur, in toate documentele internationale privitoare la drepturile omului exista prevederi ce admit limitarea acestor drepturi in cazul in care sunt incalcate legile (si cu atat mai mult in cazul in care incalcarea legilor are ca efect destabilizarea societatilor democratice). Dar si aici exista o problema. Aceste documente internationale au fost elaborate pe vremea cand se presupunea ca, prin definitie, populatia va prefera o societate democratica si nu una autoritara sau chiar totalitara. Ei, din pacate e posibil ca realitatea sa fie ceva mai complexa, iar anumite grupuri (uneori chiar foarte numeroase) ar putea fi determinate intr-un fel sau altul sa prefere o societate nedemocratica. Incapacitatea conducatorilor alesi democratic de a explica anumite decizii precum si efectele unor anumite situatii de criza pot oricand determina anumite populatii sa accepte un regim autoritar, mai ales daca acestia pot fi convinsi ca acest regim autoritar „va avea grija” de ei.
esti la gazeta: https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/ce-i-s-a-intamplat-unui-cunoscut-blogger-roman-2405466.html
Vă cer iertare dacă s-a mai spus și nu am remarcat eu. Însă riscul major despre care se vorbește poate mai puțin acum, este cel economic. Este și cel mai iminent. Dacă alegerile de mâine vor arata un rezultat preponderent spre extremă, fără o posibilitate evidentă a unei majorități democratice (da, fie ea și cu PSD), luni ne vom trezi în altă paradigmă. Volatilitate maximă a piețelor internaționale și foarte probabil imposibilitatea de a ne mai putea împrumuta. Nu înțeleg, și nici nu îmi mai propun să înțeleg dacă există vreo rațiune (bună sau rea) în spatele tuturor minunilor din această săptămână (CCR and co). Însă cel mai rău lucru s-a întâmplat. Incertitudine și confuzie care alimentează nervozitatea în ambele tabere. Sounds familiar ca modus operandi? De aceea este extrem de important ca alegerile de mâine să poată arăta posibilitatea, măcar teoretică, a unui cordon sanitar în jurul extremei. Chiar cu un câștig la prezidențiale al unui candidat extrem… parlamentul poate izola dacă are posibilitatea. Răul PSD/PNL/USR fiecare după cum vede… este măcar răul pe care îl cunoaștem. Mâine este despre altceva, și mai ales pentru a câștiga timp pentru a putea lupta. O prăbușire economică va alimenta și mai mult votul extrem.
La alegerile pt presedinte este clar. CG+Simion cam 40%, Lasconi si „dreapa” tot pe acolo. Balanta va fi inclinata de catre votantii PSD. Ghiciti in favoarea cui! Maine….nu am asteptari mari. Desi as fi vrut un partid pro UE mai mic, logica imi spune sa votez altfel.
P.S. Desi nu ma topesc de dragoste pt USR totusi nu inteleg de ce are parte de atata ura pt cateva luni de guvernare. (6-8 luni). M-am uitat la partidul care il sustine pe CG si nu mi s-au parut nici eu cu toate tiglele pe casa. Asa ca ma astept sa aiba impreuna cu extremistii clasici tot cam 40%. Nasol moment. Moldova s-a luptat, Georgia o face si la ora asta pt UE, noi dam cu 20 de ani de civilizatie de gard. 40% extremisti si 20% comunisti, oportunisti. GRAV
@MV ai ajuns celebru, preluat chiar si de adevarul.ro 😀
https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/ce-i-s-a-intamplat-unui-cunoscut-blogger-roman-2405466.html
Cum nu am cont de fb, am primit pe whatsup filmulete si indemnuri de a il vota pe Georgescu de la oameni la care nu m-as fi asteptat in veci vecilor.
Noroc ca nu am vreo paranghelie in familie cu vreo Andreea/Andrei, ca sa ne strangem mai multe generatii, ca ajungeam si la discutia alegeri si fracturam grav relatiile de rudenie.
Intrucat traiesc de aproape 20 de ani in strainatate si intrucat am fost rugati sa nu mai votam pentru ca influentam viata celor care au ramas in Romania, m-am conformat.
Pana acum
Maine am sa merg la vot, pe 8 decembrie am sa merg din nou la vot.
Din pacate am sa merg la vot sa aleg raul cel mai mic si nu candidatul cel mai merituos.
Sper ca dupa 8 decembrie sa nu mai auzim de „pixelul albastru/candidatul meteor”.
Sa se duca la un sprit cu prietenii lui extraterestrii.
Oare stie cineva ca georgescu este tot un om al sistemului, consilier Iliescu in anii 90, numit politic in functii, nu este cu nimic diferit, doar ca minte cu talent….
Un tzucalar umil si sters al celor cu pozitie in sistem, inainte si dupa ’89.
Mai tarziu, pitit in diverse ong-uri, a devenit un jongleur cu fonduri. Nu difera cu nimic de hotii cunoscuti. Doar ca nu a fost suficient smart sa se ridice in galeria eroilor ingineri financiari ai neamului, alaturi de un Nastase, DIP, Guzganul rozaliu si prea multi altii.
Dar la case-i mai prolific ca Nastase care se opri la sase.
Tipul este extrem de periculos si tare mi-e sa nu avem o surpriza f mare saptamana viitoare.
Nu inteleg cum reuseste sa-si mentina votantii cand este un izvor de delir, bazaconii si lucruri care contravin oricarei democratii.
Am cativa prieteni (cu scoala, unii cu studii superioare) pe care ii credeam normali la cap si indiferent cum vorbesti cu ei, cum combati orice bazaconie a lui CG, indiferent ca le arati ca omul e intr-un delir continuu, nu-i abati de la a-l sustine pe individ.
Ignora orice le spui si vin cu o alta argumentare ca si cum ai vorbi cu un perete.
Cei mai multi din ei sunt oameni f religiosi.
Sa fie mandria de a nu recunoaste ca au gresit? Sa fie individul un maestru al manipularii? Sa fie religia?
Ne inselam amarnic daca mergem pe ideea ca matura Lasconi cu el pe jos.
Poate ma credeti nebun, dar singura sansa reala ar fi ca PSD-ul sa o sustina pe Lasconi.
Si cand zic sustinere, nu ma refer doar la declaratii la TV, ci ceea ce face PSD-ul de obicei pentru propriul candidat.
Si aici lucrurile devin foarte complicate pentru ca daca ceea ce se intampla acum nu e chiar rezultatul redistriburii voturilor catre AUR si ulterior CG cum se vehiculeaza.
Bine, asta daca CCR-ul nu decide sa puna si pamantul peste groapa in care a bagat deja democratia.
Tot citesc la comentarii ȘI-MI VINE SĂ MOR DE RÂS!!!!!!!!!!!! MĂ ROG LA DUMNEZEU CA PESTE CÂTEVA ZILE SĂ VĂ TĂVĂLIȚI ÎN CHINURI, ȘI APOI S-O ȘTERGEȚI URGENT DIRECT PE FRONTUL UCRAINEAN, SĂ FIȚI CARNE DE TUN LUPTÂND CU „cremenalul” DE Vladimir Vladimirovici Putin!!!!!!!!!!! HAI SICTIR!!!!!!!!!!
A, doamna e perseverenta…Pai muriti (de ras, desigur), nu fiti timida, nu va abtineti. Cat despre tavalit, personal sunt rezonabil pregatit si pentru o ascensiune a putinistilor interni, si pentru o ciocnire directa cu aia originali, muscali, ca stii cum e, e bine sa te pregatesti pentru toate, se mai arde un bec, mai castiga legionarii, mai vine in vizita Ivan…
Apropo de Ivan, dumneavoastra v-ati cumparat lubrefiant in caz ca vrea sa-l intampinati tovaraseste, sau va umeziti natural doar la ideea asta?
Comentariu beton!19
Doamna, sa va pregatiti lubrifiantul cand vin rusii. Acum sexul anal e optional, atunci o sa fie obligatoriu.
Pentru prima dată am șters prieteni din listă. Uneori am impresia că sunt hipnotizați. Nu poți să-i convingi sub nici o formă. Foarte trist și îngrijorător.
bai taticule 35 de ani de conolianism occidental tara e vanduta tu ai curaj sa mai vorbesti vrei sati spun mai multe nu stiu cati copii deai nostri se drogheaza tinerele noastre prostituate paduri taiate vere despre ce vorbim sclavi in occident despre ce vorbim
Ți-am lăsat comentariul doar ca să fie și mai clar cine sunt fanii maimuțoiului ăluia.
Nici dacă-l scriam eu nu era mai bine. Superb.
Da, ar părea că prea multă stabilitate iarăși, strică, pentru ca adoarme spiritul. Dar speranța moare ultima, deci totuși cred ca cei mai mulți s-au trezit la realitate și o sa voteze in consecință ca de obicei răul cel mai mic și așa o sa scăpăm de individul cu aere de Mesia, în speța și de aceia care ar forma o majoritate dăunătoare in parlament.
Greșești, Vasilescule!
Omul nu e un maimuțoi! E un artefact de sinteză, conceput cu mare consum de inteligență și finanțe. E un fel de Balena Albastră.
Mie mi se pare că trăiesc un vis urât, imi e greu să cred că se întâmplă cu adevărat. Pe cine întreb, toți îmi spun cā au votat CG.😞
Eu astăzi am votat PNL, pentru Bolojan, el m-a convins.
Brad Parscale, fost manager de campanie al fostului președinte american Donald Trump, ajunge în România pentru a sprijini candidatura lui Călin Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a anunțat jurnalistul Victor Ciutacu.
Parscale a confirmat
„Este foarte probabil ca România să devină măreață din nou după alegerile de duminica viitoare.”
La Georgescu vin astia in vizita ca e prorus si probabil sunt si ei prorusi -Kennedy si cu Parscale, care cel mai probabil l-au ajutat in cmpanie. Daca le-o da voie pana la urma Trump, alt prorus notoriu. La fetita nucleara care va sustine Ukraina pana la victorie cu orice pret, (nu stiu cum interpreteaza lumea orice pret asta, dar eu ma gandesc la lucruri nasoale, gen razboi si nucleare si alte dracii), nu il vad pe Soros sa vina in vizita … Acum una peste alta, daca in lumea asta se imparte in astea 2 factii, una cu viziunile lui Soros, Scwab, Gates, Biden, care au printre unele valori care ar putea sa nu fie foarte rele si acele idei cu bagatul prin manuale a curcubeelor, cu razboiul din Ukraina cu orice pret, si care nu prea prind la un popor mai conservator, iar alta unde Trump, Musk, Kennedy si altii, mai conservatori un pic si mai catre pace -nu cu orice pret, totusi-, care lupta sa-si puna in zona marionete gen Zelenski, Ursula, Maia, Lasconi, etc, iar ceilalti cauta probabil altceva gen Orban, CG, sau chiar Ciolacu, normal ca e complicat. Dar nu cred merita sa-ti strici viata pentru asa ceva, mai ales daca nu esti platit pentru asta :). Practic alegem niste jucatori ai unora sau altora desi credem ca noi suntem miezul si ca facem noi mare treaba. Cum am vazut o chestie pe FB: Romania e gravida, in 2 saptamani aflam daca e baietel sau fetita…
Stiu ca-i rau si daca ajunge ninonino la putere e si mai rau, dar nu-i sfarsitul lumii. Eu traiesc in Italia de 24 de ani, ieri a fost prima oara cand am votat in alegerile di Romania (de frica ca ajung ninonino si in Parlament). Am avut si-aici din astia, mult mai atenuati si mai coerenti ( 5 stelle). Dupa un mandat chinuit s-au dus ca un vis urat, lasand o gaura in buget pe care o vom recupera, cu ajutorul Domnului, in circa 100 de ani. Bani de care aveam tare multa nevoie pentru invatamant si sanatate, si pe care actualul guvern Meloni ii scoate din subsidiile pentru dezvoltare, fiindca nu a mai ramas nimic de taiat. Asta e, cine voteaza cu ninonino ramane codas. E bine sa luptam pana in ultimul minut, dar va fi viata si speranta si dup-aia, oricum va fi. Cum se zice pe aici, orice sut in fund e un pas inainte.
Buna (de fapt nu-i a buna) seara!
Parere proprie, de om ce nu face politica pe motiv ca-i prea pe dos: PSD s-a dat din nou la fund, ca si data trecuta, cand n-a fost bine.
Am ajuns (adica au ajuns) la fundul sacului. Nu mai e nimic de luat.
Deci, Dumnezeu cu mila. Pe ei ii doare la basca, asa ca intotdeauna.
USR nu stiu de capul lor si n-or sa stie niciodata. Vor la guvernare, da daca ar ajunge acolo 🙂 sigur ar vrea afara cat mai repede.
AUR, zice ca le stie pe toate, da e mai rau ca USR.
PNL s-a dat la fund si el, nu ca ar fi fost cine stie ce sprijin, garant, sau ce-o mai fi de zis.
Noi … suntem singuri, ca de obicei. Si tot ca de obicei, scapa cine poate.
Frica? Mi-a fost si mie saptamana trecuta. Acu nu mai am de ce.
Lucrurile sunt clare: vom avea un presedinte …
Intre 2 rele … cele mai rele, se va intampla raul suprem, ca sa zic asa.
Si daca nu era de ajuns, nu vom avea guvern. Deloc. Sau de nici un fel, pentru ca aia care stiu cat e de rau nu mai vor si aia care habar n-au cat e de rau, vor … da nu pot.
In concluzie: circ pana dupa sarbatori si apoi alegeri anticipate.
In cel mai bun caz.
Pentru ca … bani de pensii nu sunt, din ianuarie incep impozitele (alea mari), scumpirile (cele mai mari din istorie), notele de plata pentru toate serbarile si parangheliile de pana acum (ca eram in campanie electorala, inainte de alegeri nu?).
Europa se pregateste de razboi? Da, da ei au rezerve.
Noi nici de parastas nu putem, ca nu mai avem cu ce.
Astfel incat imi pare rau ca n-am plecat cand trebuia.
Deci om trai si-om vedea. Ca oricum alta sansa nu avem.