Nu, că trebuie să vă spun asta.

M-a oprit poliția. La noi aici, pe meleagurile străbune. Intrasem în țară de ceva vreme, îi dădeam spre casă pe autostradă, și-l văd că iese dintr-o mașină de poliție (pe care n-o văzusem, ce-i drept) și-mi face semn să trag pe dreapta.

Trag, ce să și fac, deși nu prea aveam habar de ce. Aștept să vină polițistul la mine la mașină. Vine.

Deschid geamul:

– Bună ziua, zic.

– Bună ziua, îmi răspunde, sunt agent Cutărescu (nu știu sigur ce-a zis, nu-i mai țin minte nici numele, nici gradul, că aveam și emoții).

Tot el continuă:

– Știți de ce v-am oprit, știți ce-ați greșit?

La care eu am dat foarte hotărât din cap, semn că da, știu exact. După care am zis cu voce tare:

– Sigur că știu, am greșit că mi-a fost lene să dau drumul la Waze.

Prieteni, ar fi meritat să-i vedeți fața polițistului. După ce-a rămas blocat cam jumătate de secundă, a început să râdă din tot sufletul lui. Și râdea, și râdea, și nu se mai oprea. Cumva, printre hohote, l-a chemat prin stație și pe colegul din mașină. A venit, evident, complet nedumerit, nu înțelegea ce e atât de amuzant. Îi zice omul care mă oprise faza cu waze-ul. Ce să vezi, a început și ăsta al doilea să râdă.

Acum râdeau amândoi, în timp ce eu clipeam des și mă uitam la ei cu cea mai nevinovată față din lume. Nfine, până la urmă s-au oprit. Ocazie cu care am aflat și ce greșisem în afară de Waze nepornit.

Uite că mai e bun și simțul umorului la ceva, că-n loc de amendă, am luat doar un avertisment. Am mulțumit frumos, am promis c-o să fiu mai atent și i-am dat drumul de-acolo până nu se răzgândeau.

P.S. Știu exact c-o să mă întrebați pentru ce trebuia să iau amendă. Să vă spun, să nu vă spun? Mbine, fie.

Am mers relaxat cu 130 pe o porțiune de autostradă pe care era limită de 110. N-am fost atent, mi-a scăpat indicatorul, habar nu aveam că e limită pe bucata aia, prin urmare mergeam absolut liniștit cu cruise controlul fixat la 130, știind că nu fac nimic în neregulă. Ei bine, făceam. Pățăști.