O mai ține minte cineva pe Diana Mocanu? Fata de 16 ani, apărută practic de nicăieri, care câștiga năucitor două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în probele de 100 și 200 de metri spate. O mai țineți minte? Știți despre cine vorbesc?

Despre Camelia Potec nu vă mai întreb, probabil că știți exact cine este pentru c-a fost mult mai prezentă în spațiul public. Dar s-ar putea să nu știți că ce-a făcut ea este aproape identic cu ce-a făcut Diana Mocanu, doar că patru ani mai târziu. La Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, Camelia Potec lua medalie de aur la 200 metri liber.

Și cam acolo s-au oprit medaliile olimpice la înot pentru România, până la David Popovici.

Dacă nu înțelegeți ce este cu această scurtă lecție de istorie a natației românești, o să vă spun că m-am activat de la acest articol care ne arată de ce suntem la ani lumină de civilizație în sport.

O explicație pertinentă, de altfel, pentru miracolul săvârșit de David Popovici. Și nu, nu e o exagerare cuvântul „miracol”, având în vedere că din articol reiese că țara asta are șapte bazine olimpice mari și late. Șapte bazine sună ca un fel de banc prost, nu? Ei bine, nu este.

Dar marea problemă, cea de la care m-am și activat, este alta. Citeam articolul și-am avut flash-uri cu articolele din ziarele anilor 2000 sau 2004, articole care erau aproape identice cu ăsta. Și pe vremea aia tot despre aceleași „miracole” se vorbea, despre cum au apărut de nicăieri două înotătoare care au luat medalii olimpice de aur, în condițiile în care în România nu ai unde să înoți.

Moment în care brusc mi-am dat seama că și peste 20 de ani tot despre miracole din astea vom citi prin presă. Că doar nu credeți că se apucă vreo guvernare din România să facă ceva pentru sport. Doamne apără și păzește! De ce-ar face așa ceva, că sportul nu aduce voturi nimănui.

Poate nu știați, dar în România, în momentul de față, nici măcar nu există vreun minister al sportului, avem doar o pârlită de Agenție Națională pentru Sport. Vă zic, șansele ca țara asta să se facă bine scad în fiecare zi în care există.

Nu, prieteni, nici pomeneală să facă ceva. Politicienii doar vor mânca foarte mult rahat acum, urcându-se pe orice medalie obținută de sportivii români la Jocurile Olimpice.

După care, peste 11 zile, când se va fi terminat tot, sportul se va întoarce acolo unde îi este locul: la groapa de gunoi a politicii românești.

Acum înțelegeți cu adevărat cât tare este ce-a reușit copilul ăsta, David?