O mai ține minte cineva pe Diana Mocanu? Fata de 16 ani, apărută practic de nicăieri, care câștiga năucitor două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în probele de 100 și 200 de metri spate. O mai țineți minte? Știți despre cine vorbesc?
Despre Camelia Potec nu vă mai întreb, probabil că știți exact cine este pentru c-a fost mult mai prezentă în spațiul public. Dar s-ar putea să nu știți că ce-a făcut ea este aproape identic cu ce-a făcut Diana Mocanu, doar că patru ani mai târziu. La Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, Camelia Potec lua medalie de aur la 200 metri liber.
Și cam acolo s-au oprit medaliile olimpice la înot pentru România, până la David Popovici.
Dacă nu înțelegeți ce este cu această scurtă lecție de istorie a natației românești, o să vă spun că m-am activat de la acest articol care ne arată de ce suntem la ani lumină de civilizație în sport.
O explicație pertinentă, de altfel, pentru miracolul săvârșit de David Popovici. Și nu, nu e o exagerare cuvântul „miracol”, având în vedere că din articol reiese că țara asta are șapte bazine olimpice mari și late. Șapte bazine sună ca un fel de banc prost, nu? Ei bine, nu este.
Dar marea problemă, cea de la care m-am și activat, este alta. Citeam articolul și-am avut flash-uri cu articolele din ziarele anilor 2000 sau 2004, articole care erau aproape identice cu ăsta. Și pe vremea aia tot despre aceleași „miracole” se vorbea, despre cum au apărut de nicăieri două înotătoare care au luat medalii olimpice de aur, în condițiile în care în România nu ai unde să înoți.
Moment în care brusc mi-am dat seama că și peste 20 de ani tot despre miracole din astea vom citi prin presă. Că doar nu credeți că se apucă vreo guvernare din România să facă ceva pentru sport. Doamne apără și păzește! De ce-ar face așa ceva, că sportul nu aduce voturi nimănui.
Poate nu știați, dar în România, în momentul de față, nici măcar nu există vreun minister al sportului, avem doar o pârlită de Agenție Națională pentru Sport. Vă zic, șansele ca țara asta să se facă bine scad în fiecare zi în care există.
Nu, prieteni, nici pomeneală să facă ceva. Politicienii doar vor mânca foarte mult rahat acum, urcându-se pe orice medalie obținută de sportivii români la Jocurile Olimpice.
După care, peste 11 zile, când se va fi terminat tot, sportul se va întoarce acolo unde îi este locul: la groapa de gunoi a politicii românești.
Acum înțelegeți cu adevărat cât tare este ce-a reușit copilul ăsta, David?
Da, cum să nu! Zilele trecute am citit și despre Noemi Lung.
Comentariu beton!29
Opinie nepopulară. Sigur nu va strânge like-uri. Dar e un adevăr. Pe care, cred, nu vrem să-l vedem, să-l acceptăm. Lucrurile stau așa. Popovici are: antrenor pricipal, antrenor secund (se numește antrenor de uscat. Adică un antrenor pentru pregatire in afara bazinului), preparator fizic, nutriționist, fizioterapeut, maseur, partener de antrenament. Da, da. Este cineva lângă el cu care să se antreneze, să concureze. Toată această echipă lucrează numai pentru Popovici. Mai este si echipă medicală, dar aia nu lucrează exclusiv doar pentru Popovici
Toată această echipă este plătită de statul român. Și nu puțin. Nu uitați că, în afara salariilor, toată această echipă îl însoțește în deplasări. Pe banii statului. Deja am devenit nesuferit, nu? Nu uitați de tot ce insemană echipament, medicamente, susținătoare de efort, analize etc. Dacă cineva crede că Popovici a obținut toate performanțele așa, din nimic, peste noapte, se înșală. Dacă eram deja nesuferit, nu știu cum am să devin dacă vă spun că Popovici a avut absolut toate condițiile pe care le-au avut înotătorii americani, australieni sau chinezi. De fapt, asta fost ideea din spatele acestui, să-i spunem, proiect. Să îi asigure cele mai bune condiții pe care le poate avea un talent ieșit din comun. Pentru că el era ieșit din comun încă de la 10 ani. Si cineva i-a creat toate conditiile pentru performanță. Gata, ați pus mâna pe piatra aia mai mare? Pentru ca toate astea sunt plătite de statul român. COSR, Agenția aia de sport, clubul Dinamo. Apropos, știați că Popovici nu s-a cazat în satul olimpic? Gratis. Nu. S-a cazat separat. Cu toată acea echipă. Că să fie mai aproape de bazin. Cine oare a plătit? Sunt multe altele. Pe care chiar le știu din interior. 140.000 de euro, bani pentru o medalie de aur la JO, plasează Romania in top 10. Dar aici nu ne convine să spunem că suntem peste americani, spanioli sau germani.100.000 euro o medalie de argint vi se pare puțin? Dacă cineva interpretează astea ca fiind o laudă la adresa politicienilor, nu a înțeles nimic. Dacă cineva interpretează asta ca o critică, e un bou.
P.S Aș putea explica și ce costuri sunt la canotaj. Dar cred că e ușor de imaginat ce inseamnă doar să deplasezi zeci de bărci peste tot in lume. Și cam cât costă o ambarcațiune. Și cam cât costă antrenorul italian. Sau nu știați că la canotaj avem de câțiva ani antrenor italian. Unul dintre cei mai buni din lume. Cine oare îl plătește?
P.S 2. Da, nu sunt bazine.Corect. Asta e o problemă.
Comentariu beton!70
@Adi, ți-am lăsat comentariul doar ca să pot să-ți spun că nu ești nesuferit deloc. Ești doar imbecil. Trebuie să recunoști că e o mare diferență.
Nu vă mai suport pe voi, ăștia, imbecilii cu păreri extrem de ferme.
@Adi Opinia ta, populară sau nu, n-are legătură cu articolul. Evident că ACUM David Popovici are tot ce-i trebuie, problema este că le-a primit doar acum, când e la un nivel mare. Ceea ce vrea să spună Mihai în articol este că nu ai baza de antrenament dezvoltată pentru a putea descoperi din vreme talentele și că te bazezi numai pe familii/sponsori să-i susțină până când au rezultate. În afară de fotbal, care n-are nici pe departe rezultatele altor sporturi, comparativ cu câți bani rulează, talentele sunt descoperite și pot evolua doar dacă părinții/comunitatea în care trăiesc îi pot sprijini total. Altfel, nicio șansă.
Dacă ai fost plătit să scrii acele lucruri, mă bucur pentru tine. Dacă le-ai scris din convingere, asta e.
Comentariu beton!62
@MV, urâcios mai esti! Omul are dreptate în felul lui! Îți dai seama, dacă în loc de 7 bazine olimpice aveam 70 și, exponențial, în loc de un David aveam 10, de unde plm scotea statul atâția bani pentru 10 echipe și 10 cazări ? Lasă, ajunge o medalie că e criză🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!82
@Adi, dar până când l-a preluat Dinamo ( doar după ce a câștigat niște medalii și au sărit străinii cu oferte) cine a investit în el?! De fiecare dată când un sportiv ajunge în top, dar doar atunci, lumea are o singură întrebare: cât primește pentru medalia aia sau ailaltă, bă, da’ nu prea merită că io mă descurcam mai bine, și mai rade o berică, nimeni nu se gândește la efortul depus și costurile aferente, nimeni. E vorba aia cu capra sau iarba.
Comentariu beton!35
@Adi, băăăi, înplm, Dinamo l-a luat după ce a devenit campion mondial. Oare, de ce? De ce s-au batut atâtea cluburi pe el? Cred că asta vrei să spui, că e plătit de MI. Câți bani se risipesc aiurea de statul român? Ca să nu mai zic câți bani a risipit mamelucu de la Cotroceni degeaba.
Comentariu beton!27
@Adi – tu ai dreptate, dar Mihai se referă la infrastructura pentru sportul de masa, care ar crea condițiile de a descoperi viitorii sportivi talentați.
@Mihai: da, in teorie așa este, dar în practică trăim unde trăim.
In afara de baze de antrenament (care de bine, de rău, au mai apărut, că sunt fonduri și rost de șpagă) e nevoie de schimbarea mentalității vis-a-vis de sport.
Atât timp cât profesorul de sport e cetățean de rangul 2 in orice cancelarie, iar copiii sunt scutiți de sport pentru orice rahatis, cum zice americanu’ „that doesn’t fly”.
In tarile cu apa calda se pompează bani in sport, dar și educația la nivel de masa e pentru sport. La școală se dau probe sportive serioase, pe bareme, și se pun note pe bune. Aici nu vad intamplandu-se asta. Doamne feri sa strici tu media geniului cu sportu’ tau că ai incurcat-o.
Mai dureros e că sunt copii care se apuca de sport, au potențial, iar când e să facă trecerea la juniorat, cu volum mai mare de antrenament, sunt presați de părinți să invete non-stop, să meargă la un liceu „de top”.
Chit că ăla micu’ n-are treabă cu un liceu de top.
Sau avem extrema cealaltă: copilul se apuca de sport, e ok, dar are niște părinți idioți care îl presează non-stop cu rezultatele.
In cazul lui David meritul l-au avut părinții. L-au susținut pur și simplu, l-au lăsat liber sa progreseze fara să pună presiune.
Sincer, astia nu sunt părinții tipici români. Din păcate.
Comentariu beton!40
@Adi
” Apropos, știați că Popovici nu s-a cazat în satul olimpic? Gratis. Nu. S-a cazat separat. Cu toată acea echipă. Că să fie mai aproape de bazin. Cine oare a plătit?”
Iti las mai jos precizarile lui David facut pe la finele lui martie:
„- în urma analizării situației de către echipa mea, FRNPM, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și 𝗰𝘂 𝗮𝗰𝗰𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹 𝗰𝗹𝗮𝗿 𝗮𝗹 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝗶𝗶, cazarea în afara satului olimpic a apărut natural și a fost aleasă ca fiind cea mai bună varianta în cazul meu
– această idee a apărut în urmă cu mai mult de un an și a fost o decizie de echipă, la fel cum a fost și în cazul altor sportivi care merg la aceeasi competiție (canotaj, caiac-canoe)
– hotelul de lux la care se face referire este un hotel obișnuit de 3 stele
– echipa mea a anunțat în repetate rânduri Federatia de Natatie si Pentatlon Modern și Comitetul Olimpic si Sportiv Roman că 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁𝗶𝗲 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗮 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝘁𝗿𝗲 𝗻𝗼𝗶 𝘀𝗶 𝗻𝘂 𝗱𝗶𝗻 𝗯𝗮𝗻𝗶 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗶; președintele FRNPM Camelia Potec, președintele COSR Mihai Covaliu și secretarul general COSR George Boroi sunt cei care pot să confirme”
Doamne fereste sa dam full credit unui copil care a repus Romania pe harta cu altceva in afara de media consumului de bere, lipsa educatiei sexuale in scoli etc etc etc. Pun pariu ca daca vorbeam de un pusti care se antrena in balta comunala cu nea Marcel de la corul bisericesc si facea autostopul pana la Paris, tot se gasea cineva care stie el „cate ceva”
Comentariu beton!25
Istoria asta ar trebui sa inceapa de prin 1986-1988, cu Noemi Lung si Anca Patrascoiu, cu Razvan Florea….dar cred ca putini mai stiu ceva despre acesti sportivi…
mai toate reusitele sunt individuale si nu de sistem. Mai sunt sportivi cu rezultate internationale si la mtb, trail running sau alte sporturi mai putin populare ( dar nu de nivelul lui Popovici) , dar si acolo vorbim de reusite individuale, bazate pe suportul familiei si nu al unui sistem.
dar nu poti avea multi sportivi cu reusite decat daca exista un sistem intreg dedicat sportului. sistem care porneste din scoala primara, aia unde parintii isi motiveaza copii sa nu mearga la sport.
Comentariu beton!43
Dar de ce a trebuit să scrii tu articolul ăsta ca să mă activezi?
Bazinul unde se antrena Diana Mocanu este tot acolo, la fel de amărât la fel de mic. Este bazinul liceului cu program sportiv. Lângă el e ditamai bazinul în construcție de câțiva ani finalizat pe afară și atât. Poate anul ăsta că e an electoral se mai mișcă ceva nu știu.
Poate.
Copilul meu merge la caiac de aproape 4 ani.
Cu participare și rezultate de podium la competiții naționale.
Ce pot din experiența mea ca părinte care l a însoțit la competiții?
Nu au părinții bani, nu faci nimic.
Bărcile pe care concurează copiii ăștia la concursuri naționale, sunt bărci mai proaste decât bărcile de antrenament ale celor de la Bucuresti.
Dacă nu ai sponsorizare, dacă nu ai pe cineva care să împingă bani în sport, doar cu banii de la primărie sau de la CSM nu faci nimic. Dau părinții bani pentru suplimente ( și nu te gândi la cine știe ce suplimente de zeci de milioane profesionale). Nu, vitamine, B-uri spirulina, hepatoprotectoare. Susținătoare de efort.
Am fost și la primar și l am întrebat omenește, cum de poate avea bani zeci de mii de euro pentru festivaluri și pentru Paraziții și pentru maneliști de zilele orașului și nu poate da către sport către ăia 10 15 copii care se chinuie și care fac ceva și care aduc niște medalii.
A ridicat din umeri și a spus că oricum festivalurile atrag un public mult mai numeros decât competițiile sportive, că atât a fost bugetul care a fost aprobat pentru sport la nivelul județului și orașului și asta e tot.
Din ăia 10 15 copii care erau anul trecut mai sunt maxim șase.
Cu ce să te duci la naționale? Cu șase copii? Că în Bucuresti sunt trei cluburi fiecare cu câte 20 de copii care participă la toate probele.
Nu se mai fac selecții în școli, nu mai vin copiii către sport, că nu sunt motivați de nimic. Recunoaștere nu, baza materială este depășită … Sunt niște gantere ruginite vai viața lor și abia au 2 băncuțe de abdomene cumpărate tot din banii părinților.
De sălile alea de sport făcute la marginea satelor la 2 3 km se mai știe ceva sau s-au transformat în saloane de nunți?
Dacă te duci și te zbați ca părinte și încerci să faci ceva, ești privit ca fiind un dubios sau că o tâmpită care a terminat treaba acasă și care nu are altceva mai bun de făcut.
Comentariu beton!171
nu înțelegi nimic, ia uite ce zice @Adi mai sus; să devină copilu’ mai talentat și să vezi cum sare statu’ cu banu’!? cu ei în dinți vine…
PS știu părinte de sabreră (bună) care n-a mai putut susține financiar, așa că p.la sport…
Comentariu beton!29
@Adi Așa e, iarta-ma pe mine cum se zice.
Dar în loc să aștepți să se ridice un geniu ca David, sau ca Simona, sau ca Diana, nu mai bine faci în așa fel încât să fie condiții de sport? De sportul de masă mă refer. Să aduci 1000 2000 de copii din care să se ridice, nu știu mai puțin de un sfert care să facă performanță măcar națională și după aia, din acei copii să se ridice vârfurile cu care să te duci mai departe.
Si chiar dacă nu găsești vârfurile alea 5, 10, 20 cu care să te duci mai departe, cel puțin faci ceva pentru sănătatea ălora 1000 2000 de copii care se înscriu la sport.
Aaaaoleo vine statul cu banii in dinți? Vezi întâi condițiile în care se antrenează copiii de la bazele sportive alea așa zisei naționale. Copiii ăia care fac performanța. Decât o investigație din asta recorder despre David Popovici mai bine fă o investigație despre condițiile din bazele de antrenament.
Comentariu beton!26
situația e asemănătoare cu cea a simonei halep, care a câștigat la wimbledon, deși în țară nu este un teren de tenis pe iarbă.
Comentariu beton!79
Absolut.
Bazinul în care s-a antrenat Diana Mocanu stă să cadă. Cu toate astea, încă se fac antrenamente în el. În proximitatea liceului a început acum câțiva ani, după nenumărate amânări, construcția unui bazin olimpic. Când era aproape gata s-a oprit totul, la momentul actual părăsit și cu bălării în jur.
Din păcate, după câștigarea medaliilor, Diana nu a avut un sprijin real, consiliere, care să o ajute să depășească problemele din acel moment și să poată continua cu performanța. În acest moment este antrenoare la liceul unde a învățat și s-a antrenat. Este o persoană foarte discretă și își duce viața demn, încercand să treacă peste problemele grave de sănătate și antrenând la nivel de juniori.
Comentariu beton!75
Diana Mocanu se antrena vara in bazinul olimpic descoperit din Brăila. Ca ăla acoperit e de 25m. Teoretic, cele două bazine sunt ale Liceului Sportiv. Practic, cel putin acum 10 ani cand am plecat eu din Brăila, bazinul descoperit era plin de buruieni. Cred ca acum, nici nu se mai vede.
Distrugerea bazelor sportive romanesti si oprirea investitiilor in sportul local sunt doua treburi accelerate grav de guvernarea Tariceanu, deci situatia e posibil sa fie de fapt mai grava decat in perioada Dianei Mocanu. Sunt zone in Romania unde nu ai un teren de sport pe raza a 7-8 comune…
Comentariu beton!19
Krossfire, vin acum talibanii sa iti explice ca nu ai nevoie de sali de sport si parcuri la tara 🤣🤣 ce, nu pot sa se plimbe pe camp? (Ei nu scriu si “cu vaca” dar se subintelege)
A investi în sport dă rezultate după mult timp. Faci baze sportive, pregătești antrenori, pregătești copii care par a avea talent. Apoi ii selectezi pe cei care chiar au talent și sunt dispuși la o muncă asiduă. Apoi iar antrenamente, iar selecții etc.
Nu poți observa rezultate spectaculoase până la următoarele alegeri. Iar copiii nici n-au drept de vot. Nu, nu este pentru guvernul nostru.
Comentariu beton!28
Diana Mocanu și Camelia Potec provin din Brăila, localitate la Dunăre. Au învățat să înoate, iarna, într-un bazin acoperit și vara, într-unul descoperit, care erau, în anul 2000, destul de accesibile și cât de cât ok sportiv. In prezent cel descoperit este (aproape) ruină iar cel acoperit, al liceului sportiv, e peticit, vai de el. Prin 2010 se punea la cale construcția unui bazin olimpic, nou, frumos, în care să se formeze viitori campioni. A inceput construcția, prin 2013 parcă. S-a construit până la 95% din cel bazin, până prin 2016. Dupa aceea s-a oprit totul. La 95%. Probleme de a cui e, cine continuă, cine dă garanție. De atunci e în degradare, de nou. Indiferent cât de frumos a fost o construcție, atunci când vine declinul, până și geamurile ți se sparg, de ciudă, de invidie, de miserupe. La Brăila, oraș la Dunăre, nu există parc acvatic. Nu există ștrand, nu există plajă amenajată. Cu Dunărea aproape, are cel mai mare preț la apă, si unde se platește și apa de ploaie. Singurul sport unde se investeste e handbalul feminin, probabil pentru e șef e ginerele lui Tudose, Mihai Tudose. Performantele sunt rasplătite, locul 4 a fost celebrat cu mare fast, o petrecere la care s-a blocat circulația, să poată montată scena. Brăila se bucură, chiar dacă nu mai poate crește campioni. Se bucură pentru că, uneori, apar campioni din piatră seacă, numai ei știu cum reușesc. Glorie celor ce pot face performanță atunci când cei de sus nu te ajută cu nimic. La Brăila a fost si va fi secetă mult timp.
Comentariu beton!51
Legat de punctul cu agentia nationala, am nimerit la o cafenea (Milu) unde mai venea fostul ministru Novak si am luat parte la o discutie despre sport cu el, fix cand se schimba statutul.
Pe langa tot ce inseamna asta pentru sportul din Romania, omul a avut un punct de vedere superb:
Au distrus prin miscarea asta orice initiativa prin care puteai sa faci lucruri cu alte tari, de la simplul fapt ca in loc sa te recomanzi drept „Ministerul Sportului” zici ca esti de la o agentie.
Comentariu beton!26
Asta e o imbecilitate. Sunt o mana de tari care au „Ministerul Sportului” dedicat. In total sunt 56 tari in total care au si „Sport” in nume alaturi de „tineret, civic, turism, etc). Restul nu au.
Nu au de loc Ministere cu mentiunea „sport” in titlu: Germania, Tarile de Jos, Spania, SUA, Bulgaria, Croatia, Italia.
@alexnicolae, dar ce zici, or fi avut ministere pe vremea când toate (mai puțin Bulgaria) începeau să producă infrastructură pentru sport? Hai că văd că ești talentat, faci un research pe internet?
@MV esti iritat degeaba.
Infrastructura sportiva in majoritatea tarilor nu are nimic de-a face cu „Ministerul Sportului” sau cu Administratia centrala. E in responsabilitatea administratiei locale la nivel de oras/ judet=echivalentul judetului sau e responsabilitatea privata.
Cum functioneaza: oamenii voteaza cum se cheltuie bugetul. Localitatea decide daca cumpara hartie igienica in scoli sau construieste un stadion. Dupa ce cumpara hartie igienica si mai raman bani construiesc sali de sport pentru copii in scoli. Daca mai raman bani construiesc baze sportive pentru cetateni si le inchiriaza cluburilor private. Ocazional firme private construiesc impreuna cu administatia locala si foarte, foarte rar accesand fonduri nationale (de obicei ca imprumut) se mai face ceva mai special.
Cumva au ideea ca daca milioane de copii fac sport vor descoperii suficiente talente care sa concureze in competitii internationale.
Eu argumentez ca toti copii ar trebui sa aiba access la o piscina sa invete sa inoate. Si ca inainte sa existe Ministerul Sportului ar trebui ca toate scolile sa aiba hartie igienica la toalete (si bineinteles sa aiba toalete si apa calda). Si ca toate astea se fac la nivel local, nu printr-o fantezie de bugetar numita Minister.
Comentariu beton!19
Infrastructura pentru inot in Bucuresti exista la un nivel mediu spre ridicat as spune. Vara la Lia Manoliu sunt sute de copii la cursuri de inot. Am trecut pe la bazinele Dinamo, Steaua, Sportul etc .. pline tot timpul. Insa ce te faci ca de exemplu in Iasi, al doilea oras ca marime al tarii nu exista nicio piscina macar. In WE mi-a povestit treaba asta un coleg de acolo. Chiar daca se fac cateva bazine, se fac fara viziune la primaru’ din oraselu’ x pix. Facem stadion la Targu Jiu care nu are echipa, mega sala polivalenta la Tulcea… for what. Nu zic ca nu trebuie si acolo, dar hai sa gandim un pic ca facilitatile sportive sa ajunga la cat mai multi utilizatori. .
Comentariu beton!15
Fix la Iasi m-am gandit si eu.
Avem cateva piscine private (din alea mici, de balaceala) si cam atat. Si ceva in constructie de pe cand eram student.
A, da: si niciun stadion cu iarba pentru juniorii de la fotbal.
Mihai, pentru mine ca brăileancă și ca fost elevă a liceului cu program sportiv, îți pot spune că e f dureros ce se întâmplă la Brăila, oraș care a dat atâția campioni ai acestui sport minunat. Bazinul acoperit (25m) al liceului stă să cadă, are un mesh pus sub tavan să nu cadă bucăți de tencuială sau să nu se prăbușească peste copiii care se antrenează acolo. Bazinul olimpic descoperit (50m) al liceului nu mai este folosit din 2019, iar cel de sărituri la trambuline nu mai zic. Construcția noului bazin olimpic anunțată cu mare fală a început în 2015 și trebuia să fie finalizat în 2016, bazin care este copia fidelă a celui din Târgoviște. Bazinul nu e finalizat nici acum în 2024. Cum să faci performanță în asemenea condiții, cum?! 🤬 Iar de Diana Mocanu, da, au dat-o uitării ca să nu zic altceva.. 😔 Și nu e vorba doar de înot, ci și de bazele de atletism, de bază de kaiac canoe, etc.. Și totuși copiii încă își doresc să facă sport și performanță!
Comentariu beton!22
Scandal monstru în Brașov în 2010 ca se face Patinoar Olimpic într-un lac abandonat de ani de zile. Comparații cu un patinoar similar din Ungaria ca ăla a fost la jumătate de preț – deși ăla a fost doar modernizat și extins nu construit de la 0. Dar vrem echipe de hochei. Păi unde să se antreneze copiii ăia? Mergeau la Miercurea Ciuc care aveau timp și posibilitate. După ce s-a deschis patinoarul, nu mai găseai loc să te dai cu copiii de la câte antrenamente de hochei erau.
Este jenant ca primărie să nu poți face un bazin olimpic sau patinoar sau o pistă de alergare, cu niște dușuri și vestiare decente. Un bazin e o groapă în pământ, umplută cu apă și un acoperiș. Cat de incapabil să fii să nu poți?…
Pe principiul decât să facă altul mai bine nu are nimeni, complexul de sub Tâmpa din Brașov încă este abandonat după 25-30 de ani…
Scriu asta așteptând să termine copiii lecția de înot la bazinul din cartier. Doar 25 de metri, dar sunt 3 în cartier. Orașul, un oarecare din Australia, este jumătate cat București dar are 3 bazine olimpice, 2 acoperite. Unul dintre ele este oferit anual școlilor primare fără cost pentru concursul local de înot.
Înotul este parte din programa școlară la educație fizică. O săptămână pe semestru, între clasele 2 și 5, se face înot în fiecare dimineață. Autocarul ia tot anul respectiv, îi duce la bazin, 2 ore de înot, schimbat și înapoi la școală. Săptămâna următoare, anul următor. Totul doar cu profesori. Încă nu am reușit să înțeleg cum reușesc 2-3 profesori să controleze 30-40 de copii să-și facă dus și să se schimbe în 10-15 min. Dar pot. Școala are în plan să-și facă bazinul propriu în câțiva ani.
Comentariu beton!37
Sincer sa fiu, judecând după condițiile pe care le au, eu mă mir că nu se îneacă în bazin la concursuri. Adică, doamne ferește, mă bucur, mă bucur că nu se întâmplă așa ceva, dar de mirat tot mă mir. Cred că în curând vom avea înotători care fac exclusiv pregătire pe uscat. Cum ar fi asta?
Lăsând deoparte gluma, e jenant felul în care politicienii se cocoață pe aceste performanțe sportive. Și cel mai jenant mi se pare altceva: ok, sportul nu e o prioritate națională. Nu sunt de acord, dar sa zicem că pot înțelege și accepta. Atunci, care sunt prioritățile? Și care sunt progresele in domeniile prioritare?
Comentariu beton!12
Chiar vreau să-ți mulțumesc că îmi susții (fără să știi și să vrei) decizia de acum 9 ani de a pleca din țară, pentru copilul meu ! Atunci a fost f greu ,dar acum pe zi ce trece mă felicit pentru că am făcut asta! Totul este exact in același punct…..zero! Tragic și nedrept !
Comentariu beton!21
Văd că nimeni nu își amintește de bazinul ăla la care constructorul a furat din materiale și a ieșit cu câțiva centimetri mai scurt.
https://www.gsp.ro/gsp-special/investigatie/explicatie-uluitoare-despre-bazinul-olimpic-de-la-css-2-bucuresti-scurtat-cu-40-de-centimetri-fiindca-n-au-ajuns-banii-318743.html
Mi-au trebuit cateva secunde ca sa-mi aduc aminte de Diana Mocnu🫣. Imi mintesc ca a facut furori atunci. Si da, la ce infrastructura avem, ma mir ca avem totusi atatia sportivi de performanta.
Eu am impresia că negrii după atletism ajung acum să domine și în alte sporturi: fotbal,tenis,handbal , gimnastică.In curând albii nu vor mai face sport.Vor fi depășiți!
Mare ti-e gradina ta Doamne!!
In 2019 la Giurgiu, primaria si psd-ul au inaugurat cu fast un bazin nou nout. Suntem in 2024 si bazinul nu a functionat niciodata pentru ca l-au construit prost, au furat la materiale ca in codru.Evident constructorul nu a fost tras la raspundere. Deci 3.382.600,30 lei- atat a costat! Din cate am inteles nici un copil nu v-a putea inota acolo, nu are senzori de adancime, de temperatura etc.
Senzorii sunt problema ?
Da asta nu.i reține pe mai toți căcații din politică ,să se catere pe succesul celor care mai scot capul din mizeria educațională + sportivă a acestei țări !
Nu stiu care este exact situatia lui David Popovici – tind sa cred ca articolul suprinde esentialul si ca este corect si relevant pentru ce se intampla la noi in tara – asa ca nu comentez (*) doar o sa povestesc ce traiesc eu cu copilul meu pentru ca sa mearga la un sport.
(*) nu comentez dar ma inclin in fata a ceea ce a putut sa faca acest sportiv impreuna cu echipa lui.
Pe la varsta de 4 ani, am zis sa mearga copilul la inot. Pe ideea ca talent/netalent rau nu are cum sa-i faca.
Paranteza – copilul meu are o conditie medicala mai speciala, am mai scris pe aici, de supravegheat la intervale de 12-18 luni cu niste analize mai complexe. Initial a avut interzis la sport dar pe la varsta aia de 3-4 ani, doctorul ne daduse OK-ul pentru sport, practic ne confirmase ca depasisem scenariile alea nsoale de tot si eram disperati (si noi si el) sa mearga la sport, orice sport.
Asa ca am zis hai la inot. Am ales cu antreonor one-to-one, pentru ca era practic PRIMUL contact cu apa dintr-un bazin si am zis sa nu se sperie sau ceva si ca orice ar prinde sa prinda CORECT de la nivelul zero.
Costuri – cca 200-250 E/luna, fara echipament sau conexe.
A venit pandemia, am trecut noi printr-o perioada in care nu ne-am mai permis banii astia, a iesit subiectul de pe agenda.
Pe la 5 ani s-a apucat de un alt sport – ales de el, a venit acasa si a zis ca vrea sa mearga cu un coleg de gradinita la antrenament si aia a fost. 3.5-4 ani mai tarziu – se pare ca are chiar si ceva talent, om vedea in viitor – se tine de sportul asta cu mare drag si ambitie.
Costuri – 100-150 EURO/luna legat de sala/abonament, variabil in functie de niste parametri. Orice vine peste – legitimare 1/an, vizita medicala 1/an, echipamente 1-2 seturi/an, concursuri 3-5/an (care inseamna benzina, cazare, mancare, taxe, etc) – din buzunarul nostru si le estimez la un minim 150 E/luna ca medie anuala. Cred ca putem vorbi lejer de peste 3K Euro/an.
A incercat fotbal o vreme – a renuntat ca nici el nu era vreun talent dar si programul scoala+sport era efectiv imposibil si obosea groaznic – dar si acolo un 100-150 E/luna minim.
Acum am reluat cu inotul – doar complmentar la sportul de baza pentru rezistenta/musculatura/crestere/etc – dar si asta costa. Antrenament 1/saptamana, grup de 2 copii/1 antrenor. E putin mai scump decat la „grup” de 5-6-8 dar am ales asa ca sa invete corect, sa fie supravegheat mai de aproape si sa faca progrese. Antrenorul stie ce sport face el „de baza” si urmareste sa se tina de antrenament in directia de a sustine sportul principal.
Costuri – estimez un 100-150 Euro/luna fara sa clipim.
In concluzie, la nivelul nostru (2 sporturi, 4-5 antrenamente /saptamana) vorbim de un 4-5 K Euro/an. Cu mentiunea ca nu suntem (inca) la nivel de vreo performanta si nu ne-am apucat de sporturi prea „scumpe” gen tenis, calarie sau mai-stiu-eu-ce avioane.
Suport de la stat/scoala/”sistem” … Hahaha!
Concluzie – nu ai bani nu ai acces la … practic NIMIC!
Noi facem EFORTURI ca sa se tina copilul de sport si avem ideea principala de SANATATE in cap, nu e cazul de performanta deocamdata si nici nu stim daca va fi vreodata.
Cam asta e situatia cu sportul si cu performanta sportivilor romani, in general. De unde sa apara performanta atunci cand constructia unei infrastructuri care sa asigure baza de selectie dezvoltare pe termen lung este la un ZERO absolut?
Stiu ca exista riscul sa-mi iau „carnita” dar tot o sa scriu – inainte de ’90 sportul era vector de propaganda al regimului si in ciuda problemelor de atunci … SE FACEA! Acum …
PS 1 – situatie similara cu inotul/bazinele se gaseste si la hochei pe gheata, de exemplu. Un amarat de pationar pe care l-au demolat acum 6-8 ani cu fnafara si taiat de panglici, in ideea ca fac unul nou … mergeti sa vedeti cum arata santierul de pe Bd. Basarabia ani de zile de la demolare. Mai sunt cateva patinoare prin zona Bv-Hr-Cv, parca si la Galati si eu cam atata stiu. La o tara de 15-20 mil locuitori asta e fix nimic.
PS 2 – stai sa vezi si cu fotbalul, anul asta FRF-ul si-a umplut contul, urmeaza 3-4-6 ani de boierie in care niste smecheri isi fac plinul si generatia asta va mai face cateva meciuri bune, dupa care inca 10-20 de ani de NIMIC! Exact ca dupa ’90, FRF-ul avea bani de se cacau pe ei dupa Italia si SUA, cluburile incasasera din transferuri, dar Romania a RATAT startul pentru ca banii aia in loc sa se duca pe investitii s-au dus prin diferite buzunare si a urmat ce stim cu totii, ani de zile fara calificari de ajunsesem sa avem emotii in meciuri cu San Marino.
Comentariu beton!15
Pai e ceva de care oamenii au cu adevarat nevoie pentru care sa fie bani? Nu sint bani pentru o infrastructura onorabila, nu sint bani pentru dotarea moderna a spitalelor, nu sint bani pentru scoli si gradinite, nu sint bani pentru locuinte sociale, nju sint bani pentru programe de calificare inalta, si lista poate continua la nesfirsit. Si da, cum nu sint bani pentru nimic esential nu sint bani nici pentru sport, desi e esential.
Singurul lucru care exista la nivel modern, ba chiar si peste, e internetul.
Deci buba e ca e tara saraca, fara bani, si atita cit sint se duc pe coruptie. Cum zicea Caragiale, e o tara fara bani, care va sa zica nu ii are 🙂
@Dede, maică, banii există și nici țara nu este săracă doar că lipsește voința de a face ceva pentru fraierii de plătitori de taxe, ia să-i căutăm pe toți ciucii și ciolacii sau veoricile sau restul penalilor și să vezi vile cu piscine de dimensiuni olimpice în care nu înoată nimeni dar dau bine.
Adriana mamicutzule, iti fac o mica comparatie, bugetul de stat al Olandei (tara cam cu acelasi numar de locuitori) e de peste 8 ori mai mare decit cel al Romaniei. Si are deja infrastructura si spitale si scoli si alea si alea si alea si alea. Ce rezulta de aici? Rezulta ca o tara bogata are de 8 ori mai mult numai pentru mentinerea in functie a ceea ce Romania nici macar nu are inca.
Trebuie adaugat ca la aceiasi olimpiada din 2000 cu Diana Mocanu au mai luat medalii Beatrice Coada Caslaru (2 medalii) si Razvan Florea. E pacat sa nu-i amintim!
Altfel, despre infrastructura, sa mai spun ca in timpul iernii David se antreneaza la Dinamo si la Lia Manoliu in bazinul exterior acoperit cu balon (ca terenurile de tenis). Nu vreti sa stiti ce abur si atmosfera e acolo dar statul nu e interesat de nimic. Acum 2 ani (ma)Ciuca si Novak i-au promis lui David ca vor renova piscina acoperita de la Lia Manoliu. Nu cred ca s-a niscat nici macar o foaie de de hartie in sensul asta….
Comentariu beton!12
Ploiești, 2024. Bazinul Vega, singurul bazin pentru antrenamente, e închis permanent. Copiii antrenați de Tamara Costache, campioana noastră mondiala si deținătoarea de record mondial, fac antrenamente la Izvorani sau la Moreni. Pleacă la 5 si ceva dimineata cu microbuzul clubului, 40 de minute dus, 40 întors. Dupa care își văd de școala. Dupa-amiaza același drum. Din pasiune pentru sport. Cam asa stau lucrurile.
Comentariu beton!13
Cred ca ar trebui sa discutam despre numarul total de bazine nu cele olimpice.
Nici in afara nu sunt multe bazine olimpice, au foarte multe bazine mici (20-25m) care sunt in fiecare localitate peste un anumit numar de locuitori.
Astea asa cum scria si cineva mai sus se construiesc si intretin de autoritatile locale. Altfel un heirup de a construi bazine va avea soarta salilor de sport Nastase.
0
Hai David!
la Turda s-a facut bazin didactic, e mai mult decat ceva ca acopera Turda, Campia Turzii si salele din vecinatate! plus ca nu mai vin la cj, e mare lucru pt ca foarte multi copii au invatat sa inoate asa! (de pe vremea Elenei udrea … atunci s-a facut si bazinul si s-a renovat Salina)
Comentariul al doilea, semnat de un tip, Adi, îi caracterizează pe ratații lucizi până-n măduva ADN-ului lor. Ratatul lucid, ratatul științific, ăla care știe exact de ce e el ratat din vina altora și nu din vina lui, concurează, de obicei, la primul loc în topul filosofilor de pe Corso (ăia care știu ei ceva ce nu știe nimeni și de-aia sunt mai buni) cu conspiraționiștii și cu Olivia Steer. De obicei Olivia iese pe primul loc. 🙂
Deci, ce ne spune Adi? Că David a câștigat aurul la 200 de metri fiindcă l-a cazat Statul român mai aproape de bazin?!
Exact asta discutam zilele trecute. Am văzut-o acum câțiva ani pe Diana Mocanu, nu mai auzisem de ea de-atunci, de când ne-a bucurat atât de tare! Era la Brăila, nu avea activitate (da, nu mi-a venit să cred!). Acum are activitate, antrenează la același bazin unde a învățat să înoate (sună cunoscut, nu?). Incredibil! Suntem exact ca atunci, nu s-a schimbat nimic! Îmi vine
să mor!
n-am citit tot ce s-a scris pe aici dar de renta viagera pentru sportivii care isi incheie activitatea s-a zis? mai stie cineva de o alta tara care sa faca asta pentru sportivii lor? cum e sa platesti niste bani (nu putini) timp de zeci de ani unor oameni foarte tineri care oricum primesc niste avantaje (deloc neglijabile) in timpul vietii competitionale?
0
Bănuiesc că nu e nevoie să-ți spun eu că ești foarte prost. Ar trebui să știi și singur.
Prostule, renta aia nu e pentru sportivii care își încheie activitatea, ci pentru sportivii care au luat medalie de aur pentru România la Jocurile Olimpice.
Acum înțelegi de ce ești foarte prost?
MV, ce te face sa crezi ca nu stiam de acel detaliu pentru care ma faci prost? as putea sa zic la fel si de tine ca te legi de o chestiuta care n-are legatura cu ideea din articolul tau. Zici ca statul nu face nimic, iar eu si inca cativa iti spun ca fac ceva pe care tu il ignori caci… esti asa cum ai zis tu despre mine. Demonstreaza tu ca alte tari fac mai mult pentru sportivii merituosi pe care ii au. Noi, pentru ca atat putem si astea ne sunt posibilitatile, investim DOAR in varfuri si avem grija de ei pe viata, ti se pare putin?
Ce mă face să cred? Hmmm… faptul că ești prost?
Ia de citeste, geniule: https://lege5.ro/Gratuit/gi3dmnru/protectia-sociala-a-sportivilor-de-performanta-lege-69-2000?dp=giytsmbwgi2tq
Da, e fix cum zic: ești înfiorător de prost și nu e nimeni în jur să-ți spună. 🤷♂️
Sportul ar trebui promovat nu neaparat pentru a duce medalii, ci in primul rand pentru a imbunatati starea de sanatate a populatiei. Cred ca economiile pe care le-ar aduce pentru sistemul de sanatate ar acoperi fara problemele investiiile necesare in infrastructura.
@Adi
Foarte tare: zici la sfarsit ca nu sunt bazine, zice si David ca se antreneaza intr-un bazin descoperit si ca iarna sunt niste conditii improprii marii performante, dar tot.tu zici ca a avut ACELEASI conditii ca si americanii….pe cuvantul tau?!?!