Dacă mă seacă ceva cu adevărat de când mă tot joc de-a scrisul pe interneții patriei, mă seacă apostolii excepțiilor tâmpite. Sau apostolii tâmpiți ai excepțiilor, că nu mi-e foarte limpede cum să-i definesc mai corect.

Ce? Nu știți cine sunt ăștia? Lasă că vă zic eu cine sunt. Sunt ăia care apar, indiferent despre ce subiect ai scris, să-ți comunice pe un ton doct: nu mai generaliza! Sau să te întrebe superior: de ce generalizezi? După care tot ei să conchidă: nu e ok, să știi!

Lor vreau să le transmit că „nu mai generaliza” este argumentul suprem al stupizilor. Au formulat sintagma magică „nu mai generaliza” și gata, practic, pot contrazice pe oricine sau pot să nege orice afirmație.

Indiferent despre ce subiect este vorba, apostolii tâmpiți ai excepțiilor vor găsi excepția de la regulă ca să-ți demonstreze că generalizezi aiurea. Nu-i ajută IQ-ul să înțeleagă că tocmai de-asta este o excepție, pentru că nu face parte dintr-o regulă GENERAL valabilă.

Repet, indiferent despre ce vorbești, o să apară măcar un apostol tâmpit al excepțiilor care-ți va spune să nu mai generalizezi, că știe sau a auzit el despre o situație în care nu e cum zici tu.

Scrii că în țara asta veceurile publice sunt focare de infecție? Imediat apar apostolii tâmpiți ai excepțiilor. Nu mai generaliza! Știu eu un veceu public pe care l-au dat și la televizor, atât este de curat și de bine îngrijit. De ce generalizezi? Nu e ok, să știi. Înțelegeți? Știe el un veceu, ce mai contează că în toate celelalte faci icter mecanic?

Paranteză. Deși pare un exemplu tras de păr, ei bine, nu este. Fix așa mi-au zis când am scris despre o toaletă publică din Bruxelles în care era atât de curat că puteai să mănânci și-am făcut comparație cu infecțiile publice de la noi. De altfel, niciunul dintre exemple nu este fortuit, toate sunt pățite pe pielea mea.

Scrii că transportul în comun din țara asta este ceva de domeniul hazardului? Nu știi nici când pleci, nici când ajungi, nici ce condiții vei avea pe drum. Imediat apar apostolii tâmpiți ai excepțiilor. Nu mai generaliza! În orașul X autobuzele de pe linia 1 merg ceas. Sau știu eu un tren privat care are condiții excelente. De ce generalizezi? Păi și toate celelalte care nu merg ceas și nu au condiții? Nu știu, nu mă interesează, dar nu e ok să generalizezi.

Scrii că grașii sunt grași pentru că mănâncă mult? Or să apară apostolii tâmpiți ai excepțiilor să-ți explice că NU E ADEVĂRAT, că știu ei pe cineva care se chinuie de ani de zile să slăbească și nu poate, că suferă de glandă. De ce generalizezi? Tu știi ce eforturi face? Bosule, nu contest că știi tu pe cineva, dar ce facem cu toți ăilalți pe care tu nu-i știi și care sunt 99,99%? Ah, nu cunosc, nu mă interesează, dar nu e ok să generalizezi.

Scrii că dacă te arunci de pe bloc mori? Ce credeți? Imediat o să apară un imbecil din ăsta care să-ți spună că știe el pe cineva care a căzut de la etajul einșpe și n-a murit. De ce generalizezi? Nu e ok, să știi.

Nu mai insist, c-ați înțeles. Despre orice ai scrie, o să constați că va apărea cel puțin un apostol tâmpit al excepțiilor care să-ți explice că nu e așa, că știe el un caz.

Pentru toți ăștia, vreau să las și eu acest mesaj din suflet: mai duceți-vă și-n plm!

E foarte ok să generalizezi, e foarte ok să semnalezi o situație atât de des întâlnită încât a devenit regulă. Dar trebuie să fii foarte prost să iei un exemplu punctual și să-l extinzi la nivel de regulă.

Vă pup.