S-a apucat Mara să învețe să meargă pe bicicletă și am niște sentimente amestecate vizavi de treaba asta. De ce amestecate?, o să ziceți. Doar nu e nimic rău în a te apuca să înveți să mergi cu bicicleta la o vârstă la care alții se pregătesc pentru pilonul 2 de pensie.

Da, v-aș da eu dreptate, desigur că nu e nimic rău, dimpotrivă, dar să te apuci să faci curs de mers pe bicicletă?

Aici aveți nevoie și de puțin context: în fața ușii noastre zace de vreo trei ani o bicicletă extrem de mișto. Aș fi folosit-o eu dacă nu era strict pentru femei, e genul ăla de bicicletă cu coșuleț în față și în general concepută pentru tipe. N-aveam cum să o folosesc decât dacă voiam să mă duc cu ea la paradă la Pride.

Ei, faza e că Mara își dorea să învețe sa meargă încă dinainte să apară bicicleta care zace la ușă, după ce a mai apărut și aia, nu era vară în care să n-o aud cât de mult își dorește să învețe să meargă.

Doar că eram convins că e o dorință din aia cum schimbăm noi bărbații becul ars de pe hol: „dacă am zis că-l schimb, o să-l schimb, nu e nevoie să-mi tot repeți din șase în șase luni”. Nici n-aveam cum să cred altceva, că eu tot auzeam placa despre învățat, dar anii tot treceau, a început pandemia, s-a terminat pandemia, bicicleta tot neatinsă stătea la ușă.

Ei bine, în ciuda tuturor previziunilor mele, se pare că în vara asta i-a venit rândul și mersului pe bicicletă, stăpâna sufletului meu s-a hotărât să rupă odată pisica în două.

Doar că nu s-a hotărât cum aș fi crezut eu, ci s-a înscris la un curs de mers pe bicicletă, iar mie mi-a picat elegant fața când am auzit treaba asta.

Nu știu cum ați învățat voi să mergeți pe bicicletă, dar eu am învățat când eram copil, prin procedeul clasic. Bicicletă cu roți ajutătoare, după vreo câteva zile scos roțile ajutătoare și venit taică-meu cu mine să mă „învețe” fără ele.

A venit, m-am urcat pe bicicletă, el m-a prins din spate de șa și-a început cu textele clasice. „Eu te țin, tu doar dai din pedale și ții privirea înainte”. După care, pe măsură ce-am început să capăt viteză, alerga pe lângă mine: „foarte bine, dă-i înainte că te țin eu.”.

Când am dat să mă uit mândru la el, m-am prins că era hăăăt în spate, nu mă mai ținea nimeni de multă vreme, practic mersesem doar singur. Cam ăsta a fost tot „cursul” meu de învățat să merg pe bicicletă.

Bun, ok, nu sunt idiot, mi-e limpede că într-un fel înveți când ești copil și în cu totul altfel când ești la a treia tinerețe, dar de-aici până la „curs”, pentru mintea mea e o distanță pe care n-o poate cuprinde.

Acum înțelegeți de ce mi-a picat lejer fața când am auzit despre „curs” și, mai ales, când mi-a spus și cât costă. Nici nu știu dacă vreau să vă spun, ca să nu mă luați la mișto.

Pentru că, prieteni, eu n-aș fi scos în viața mea vreun leu din buzunar ca să învăț să merg pe bicicletă.

Dacă chiar îmi doream asta, luam bicicleta și mă duceam în primul parc care-mi ieșea în cale. Mă urcam pe ea, pedalam, cădeam, iar pedalam, iar cădeam, până învățam să-mi țin echilibrul.

Dar la cât sunt de zgârcit n-aș fi conceput să scot vreun leu din buzunar ca să învăț să merg pe bicicletă.

De fapt, este impropriu spus „zgârcit” că nu sunt zgârcit, cel puțin nu cu mine însumi, dar urăsc să dau bani pe ceva ce eu sunt convins c-aș putea să fac și singur.

Mi se pare că-i arunc pe fereastră, în mintea mea e ca și cum aș merge la un curs, pe bani deloc puțini, să învăț să fac ouă poșate sau cartofi prăjiți. Cât de greu poate să fie? Stric niște ouă, arunc niște cartofi, ard niște ulei, dar până la urmă tot o să învăț să le fac și singur.

Mai ei cineva pe-aici care gândește la fel? Sau sunt singurul nebun.

Și doi, voi cum ați învățat să mergeți pe bicicletă. Sau dacă n-ați învățat, cum v-ați dori să se desfășoare acest proces?