S-a apucat Mara să învețe să meargă pe bicicletă și am niște sentimente amestecate vizavi de treaba asta. De ce amestecate?, o să ziceți. Doar nu e nimic rău în a te apuca să înveți să mergi cu bicicleta la o vârstă la care alții se pregătesc pentru pilonul 2 de pensie.
Da, v-aș da eu dreptate, desigur că nu e nimic rău, dimpotrivă, dar să te apuci să faci curs de mers pe bicicletă?
Aici aveți nevoie și de puțin context: în fața ușii noastre zace de vreo trei ani o bicicletă extrem de mișto. Aș fi folosit-o eu dacă nu era strict pentru femei, e genul ăla de bicicletă cu coșuleț în față și în general concepută pentru tipe. N-aveam cum să o folosesc decât dacă voiam să mă duc cu ea la paradă la Pride.
Ei, faza e că Mara își dorea să învețe sa meargă încă dinainte să apară bicicleta care zace la ușă, după ce a mai apărut și aia, nu era vară în care să n-o aud cât de mult își dorește să învețe să meargă.
Doar că eram convins că e o dorință din aia cum schimbăm noi bărbații becul ars de pe hol: „dacă am zis că-l schimb, o să-l schimb, nu e nevoie să-mi tot repeți din șase în șase luni”. Nici n-aveam cum să cred altceva, că eu tot auzeam placa despre învățat, dar anii tot treceau, a început pandemia, s-a terminat pandemia, bicicleta tot neatinsă stătea la ușă.
Ei bine, în ciuda tuturor previziunilor mele, se pare că în vara asta i-a venit rândul și mersului pe bicicletă, stăpâna sufletului meu s-a hotărât să rupă odată pisica în două.
Doar că nu s-a hotărât cum aș fi crezut eu, ci s-a înscris la un curs de mers pe bicicletă, iar mie mi-a picat elegant fața când am auzit treaba asta.
Nu știu cum ați învățat voi să mergeți pe bicicletă, dar eu am învățat când eram copil, prin procedeul clasic. Bicicletă cu roți ajutătoare, după vreo câteva zile scos roțile ajutătoare și venit taică-meu cu mine să mă „învețe” fără ele.
A venit, m-am urcat pe bicicletă, el m-a prins din spate de șa și-a început cu textele clasice. „Eu te țin, tu doar dai din pedale și ții privirea înainte”. După care, pe măsură ce-am început să capăt viteză, alerga pe lângă mine: „foarte bine, dă-i înainte că te țin eu.”.
Când am dat să mă uit mândru la el, m-am prins că era hăăăt în spate, nu mă mai ținea nimeni de multă vreme, practic mersesem doar singur. Cam ăsta a fost tot „cursul” meu de învățat să merg pe bicicletă.
Bun, ok, nu sunt idiot, mi-e limpede că într-un fel înveți când ești copil și în cu totul altfel când ești la a treia tinerețe, dar de-aici până la „curs”, pentru mintea mea e o distanță pe care n-o poate cuprinde.
Acum înțelegeți de ce mi-a picat lejer fața când am auzit despre „curs” și, mai ales, când mi-a spus și cât costă. Nici nu știu dacă vreau să vă spun, ca să nu mă luați la mișto.
Pentru că, prieteni, eu n-aș fi scos în viața mea vreun leu din buzunar ca să învăț să merg pe bicicletă.
Dacă chiar îmi doream asta, luam bicicleta și mă duceam în primul parc care-mi ieșea în cale. Mă urcam pe ea, pedalam, cădeam, iar pedalam, iar cădeam, până învățam să-mi țin echilibrul.
Dar la cât sunt de zgârcit n-aș fi conceput să scot vreun leu din buzunar ca să învăț să merg pe bicicletă.
De fapt, este impropriu spus „zgârcit” că nu sunt zgârcit, cel puțin nu cu mine însumi, dar urăsc să dau bani pe ceva ce eu sunt convins c-aș putea să fac și singur.
Mi se pare că-i arunc pe fereastră, în mintea mea e ca și cum aș merge la un curs, pe bani deloc puțini, să învăț să fac ouă poșate sau cartofi prăjiți. Cât de greu poate să fie? Stric niște ouă, arunc niște cartofi, ard niște ulei, dar până la urmă tot o să învăț să le fac și singur.
Mai ei cineva pe-aici care gândește la fel? Sau sunt singurul nebun.
Și doi, voi cum ați învățat să mergeți pe bicicletă. Sau dacă n-ați învățat, cum v-ați dori să se desfășoare acest proces?
Căzând și rupându-mi genunchii de câteva ori. A, și furând bicicletă de-acasă, pentru că n-aveai voie până la 14 ani să mergi cu ea. Pe Tohan am învățat.
Acum citesc și articolul😀
Comentariu beton!22
Prima mea bicicletă era rusească și trebuia să dau încontinuu la pedale, că oricum se învârteau și singure. Am scăpat de ea că i-am pierdut o pedală…de atunci am dat mai greu cate o pedală, amănunte…
Mara are șaua prea jos, ca să o fac pe expertul la bicle. Acum am o fat bike, roșie. Ca să fac mușchi. Nu, n-am făcut.
Comentariu beton!35
Credeam că sunt singurul nefericit care a trebuit să pedaleze ”perpetuum mobile”…și aveam un talent deosebit la glezne…mereu cu sânge, că nu ținea coaja nici 10 min. Surprinzător, nu am căzut niciodată. (probabil de la bicla rusească am acum niște gambe cum nu are nici Mister Olympia).
Ce roți ajutătoare in paleoliticul timpuriu? Am învățat pe bicicletă de adulți direct, că alta nu era. După câteva trânte, eram as! Câteodată mă mir cum sărăcia nu mi-am rupt nimic când eram mică 😁
Chestia e că nouă ne e ușor să comentăm, având în vedere că știm și ni se pare ceva lejer… Poate aș plăti, dacă asta m-ar face să mă simt în siguranță și că voi și învăța o chestie de la 0. Iar la faza cu a treia tinerețe, eu zic că te-ai riscat maxim!
Comentariu beton!65
Asa gandesc si eu.
Daar sa trecem la lucruri serioase. In antichitate,dupa ratarea admiterii la facultate,am lucrat ! Ba chiar am primit o”prima”,asa se spunea atunci,destul de consistenta. Si eu imi doream bicicleta; am luat un Pegas care se plia in doua ! Super bicicleta. Daaar nu stiam sa merg pe ea. Aveam in curte o alee suficient de lunga sa ma antrenez (invat!). Am invatat repejor,neajutata de nimeni,doar ca,pe alocuri am ca distrus plantatia de zmeura a mamei,intinsa pe mare parte din lungimea aleii ! La fel si genunchii si …alte parti,ale propriei persoane.
Anul urmator am intrat la facultate si faceam traseul Militari-Politehnica cu Mita,draga mea bicicleta…
Comentariu beton!40
Ps.Bravo Mara,nu-i tarziu niciodata ! Pentru”a treia tinerete” ar trebui pedepsit Mihai. Cred ca ar trebui ridicata saua,asa vei obosi mai repede .
Ia si fetele cu tine !
Comentariu beton!33
La 16 ani am invatat sa merg, pe bicicleta lui Razvan, un coleg de clasa. S-a intamplat pe terenul de baschet de la liceu, apoi am largit putin aria a.i. prima cazatura a fost la groapa cu nisip. Au urmat si altele, una dintre ele memorabila, fiindca am raschetat asfaltul cu fatuca-mi dragalasa de-atunci.
Apoi munca de persuasiune cu taica-miu, sa-mi cumpere bicicleta. Omu’ credea c-a terminat cu bicicletele cumparate, ca el avea, frate-miu tot una mare, de-adult, plimba – chit ca era mai mic decat mine, iar pe maica-mea n-am vazut-o niciodata pedaland.
Pana la urma l-am convins, a fost o chestie win-win. Adica a fost de-acord sa-mi iau banii din cec. Ca pe vremea aia, ai mei ne puneau alocatiile pe cec, fiecaruia. Asa ca am mers la cec si-a scos banii, apoi am mers la moto-velo si-am devenit fericita posesoare a unui pegas verde-prazuliu.
Mai am bicicleta si-acum, au invatat sa mearga pe ea mai multe generatii de copii, si fiu-meu, dar si copii de-ai colegilor. Am imprumutat-o, pe rand, cui avea nevoie.
Iar Mara face o chestie normala si cu cap. Unde naiba sa-nveti ditai omu’? Cu asistenta degraba doritoare de misto-uri? Sau te-ai fi vazut tu alergand in spatele bicicletei ei? Sa fim seriosi! Chiar mi se pare o idee f buna ca sunt cursuri de genul asta si pentru adulti.
Costa? aia e, beneficiile sunt mai mari!
Comentariu beton!54
Heeeii! E o vorba: e ca mersul pe bicicletă, nu se uită!! Se aplică doar dacă ai reuşit să înveţi! La mine a fost un dezastru: învaţasem cu copiii, în faţa blocului pe proaspătul şi unicul Pegas apărut atunci în gaşca noastră. Minunea a durat fix o zi, pentru că m-am speriat de o maşină (rarissime pe atunci la noi în cartier) m-am proptit în bordură, julit toate coatele şi toţi genunchii din dotare, apoi jurat că nu mă mai sui pe biclă ever!! Aşa am făcut! Dorinţa de a merge cu bicla a reapărut mai pe la maturitate, pe la 40. Tata, care era un munte de răbdare s-a oferit să mă ajute! L-au lăsat nervii şi nu a reuşit! Am mai încercat cu unii cu alţii, care îmi tot spuneau: „stai dreaq drept în şa”, iar eu…”nu pot să stau dreaq drept în şa”!!
Pentru că îmi propusesem să învăţ să mă dau cu bicla, până la 60 de ani, DA, m-am înscris la un curs de învăţat chestia asta…asta se întâmpla acum circa 10 ani…curs în Herăstrău, întâlnire cu mai mulţi omuleţi, eu cea mai „matură” în grup…se iau bicle, se scot pedalele şi dăi drumul prin parc, de se crucea lumea…ba un moşuleţ a strigat că nu se merge, aşa fără pedale…In fine, s-a stricat vremea, cursul nu a continuat, mi-am primit banii înapoi şi eu tot acolo sunt…Mi-a mai apărut un gând poznaş: să îmi propun ca până la 70 să…Ăăăă?? A trecut gândul!!
Nu credeam că voi povesti public vreodată cum NU am reuşit să învăţ să merg pe biclă!!
Aşa că, Mara bine a făcut!!!
Comentariu beton!91
Am învățat acum vreo 5-6 ani (fiind la a doua spre a treia tinerețe 😊), tot cu ajutorul unui curs.
So, Go, go, Mara! 🚴♀️
Comentariu beton!27
Pe terenul de langa scoala. Ma tinea o vecina (pe bicicleta ei eram cocotata) si imi dadea drumul doar din cand in cand. Ce imi aduc aminte e ca umbra scolii nu ocupa tot terenul pe care faceam eu drifturi. Totul era bine pana in momentul in care vedeam in umbra ca nu mai sunt tinuta si atunci normal ca nu mai stiam sa merg. S-a prins vecina mea si am schimbat terenul. Acum stiu sa merg, am facut si vreo doua ture prin delta…o minunatie. Intre timp am mai calarit si bicicleta cu cadru a lui taica-miu. Pe fii-mea am invatat-o pe la 7 ani, ca ii era frica si cu roti ajutatoare, baiatul cel mare a mers singur pe la 5 ani si jumatate, pe Valdut l-am invatat de la 4 ani, sa stiu o treaba (pe el l-a ajutat si faptul ca de la 2 ani alearga o bicicleta fara pedale si isi dadea drumul si din varful dealului, fara frica)
Comentariu beton!15
Eu am făcut un curs online. Adică mi-am desenat o linie (oarecum dreaptă) pe asfalt și mă chinuiam să nu deviez prea mult de la “traseu”. Cu căzăturile aferente.
Comentariu beton!31
1. bicicletă civilizată. dacă îi dai o zdreanță grea și stricată, o să urască procesul.
2. i-am dat drumul pe stradă, singur, să învețe să își țină echilibrul, dând din picioare ca rața. în juma de oră zbura. am urât mereu procesul în care toți urlau la mine cum să fac, cum să pedalez, unde să mă uit.
Idem, mai putin roti ajutatoare.
Idem, nu dau bani pe ce pot invata singura.
Deh, sintem valceni, na! Poate si putin zgirciti 🤣🤣🤣
Ps.
Fara legatura : Vive la France! Francezii au aratat ieri ca stiu sa se joace cu votul si sa il duca unde doresc ❤
Cand eram mica aveam o tricicleta. Mi-a stricat-o unchiu-meu care a vrut sa se dea cu ea. Apoi nu am mai avut o bicicleta pana la maturitate. Intre timp ma luase si frica de inaltime, asa ca nu am mai indraznit sa ma dau cu bicicleta. Pana am ajuns in Belgia unde toata lumea bicicleste. Si uite asa a trebuit sa invat. Primii 8 ani in Belgia m-am chinuit cu domnul sot sa invat. Poate ca el merge bine pe bicicleta, poate ca explica bine, dar pe cuvantul meu daca poti sa inveti ceva. Te terorizeaza la asa ceva. Asa ca in momentul cand fi-miu a inceput sa mearga pe bicicleta, am inceput sa merg si eu. De rusine ca el poate si eu nu. Adica m-au luat vcinele sa mergem in parc unde avem si traseu de invatat sa mergem cu bicicleta si am invatat acolo. Deci o tura de mers pana in parc si inapoi si pe traseul din parc. Ce-i drept ca m-am pe mine de frica, dar am invatat.
Cu fi-miu a fost alta poveste. Ne-am dus sa ii inchiriem a bicicleta, nu avea inca 3 ani. Cand am iesit din magazin, s-a suit pe bicicleta si a inceput sa pedaleze. Nu tu roti ajutatoare, nu tu sprijin. Si noi alergm in spatele lui, strigand ca trebuie sa se opreasca la intersectie🫣😬.
Comentariu beton!33
Lasă mersul pe bicicleta!
Pilonul 2 si a treia tinerețe îți asigura, in mod cert, un somn bun, de vreo 4-5 luni pe balcon si un blid cu mâncare de pisici o dată la trei zile!
Limbrici! Multi. Toți.
Comentariu beton!50
E vară, e cald, sunt tânăr, doamnă, tânăr! 💪
În cretacic era chestia aia clasică: dai din pedale până reușești 😬 am reușit, cu înotul a fost horror pentru că m-au aruncat în apă și m-am speriat foarte tare, am ieșit la suprafață după vreo 200m, nu recomand. Când erau copiii mici , tot în Herăstrău se făceau niște cursuri pentru învățat mersul pe role sau skateboard pentru copii, tare faine. Ce îmi place la Mara este faptul că poartă echipamentul de protecție, puțină lume face asta și consecințele sunt urâte. Go girl! ❤️
Comentariu beton!18
Vara stăteam câteva săptămâni la mătușa mea, care locuiește la sat pe o străduță lăturalnică pe care nu treceau mașini.
La 6 ani am învățat să merg cu roți ajutătoare. La 7 ani mi-a susținut o prietenă mai înaltă bicicleta timp de 3 zile să pot învăța să-mi mențin echilibrul. Ea știa deja să meargă. După aceea, am mai căzut de câteva ori, dar purtam cască, cotiere și genunchiere și n-am pățit niciodată nimic grav.
Acum la 22 de ani aș face curs. Aveam mai mult curaj când eram copil și îmi dau seama că mi-a fost mult mai ușor să învăț atunci.
Felicitări Marei că a avut ambiția și voința să învețe!
Pe de altă parte, citește pe aici? Că a treia bătrânețe menționată în articol pare un bilet sigur spre o vară pe balcon.
Comentariu beton!15
Domnu’ Mihai, prea despicati firul in patru, zau asa. Happy wife, happy life!
Comentariu beton!28
Pentru binele tau s-a inscris la curs, Mihai. Daca alergai in spatele ei prin parc, ce crezi ca gandeau oamenii?
„Uite si la asta, acum s-a gasit s-o invete pe fiica-sa sa mearga cu bicicleta…”
Comentariu beton!108
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
@Nemo, ai zis-o foarte frumos. Eu as fi zis ca Mara si surorile ei gemene au iesit la plimbare cu bunicul 🤭
Comentariu beton!31
Moooor :))))))))))))))
Am un pic peste 40 de ani și nu știu să merg pe bicicletă, așa că Mara a devenit modelul meu 🙂
Chiar sunt curioasă în cât timp a învățat și cum a fost.
Și eu îmi zic de câțiva ani să fac un astfel de curs, dar mi-e teamă de biciclit prin București.
Nu am avut bicicletă niciodată, în copilărie am mai încercat să învăț pe bicicletele prietenilor, dar cred că nu am avut suficientă răbdare să îmi iasă.
Comentariu beton!17
Lupta asta o duc acum cu fiul meu (8 ani). A mers pe trotinetă dintotdeauna, doar că trotinetele lui au fost modelul acela cu 2 roți în față, una în spate – virajul se ia aplecându-te ușor în partea în care vrei să virezi. Ei bine, cu toate că mereu a avut bicicletă conform vârstei lui (de la soră-sa), abia anul ăsta a decis că vrea să învețe să pedaleze. A avut câteva încercări – zadarnice și pline de frustrări. Nu, nu vrea roți ajutătoare, am mers pe metoda clasică „dă la pedale, uită-te înainte, te ține mama”, metodă care la fată a mers, de altfel.
Apoi a decis singur să ia trotineta soră-sii, care trotinetă e clasică. A căzut de enșpe mii de ori, și-a zdrelit coatele și genunchii, dar acum e chiar bine pe trotinetă și se pregătește sufletește pentru bicicletă.
Nici pe role nu reușește să meargă, cu toate că pe haverboard e șef (și dansează pe el), iar pe skateboard se descurcă, să zicem.
Fie-mea nu vrea nici să vadă haverboard-ul, dar este as pe role, patine, patine cu rotile, trotinetă, bicicletă, skateboard.
P.S.: că tot a venit vorba, doresc să îi urez multă sănătate primarului sect 3, trăi-i-ar pavelele să îi trăiască și bucura-s-ar de ele pururi și în vecii vecilor, amin – am învățat și rugăciuni noi de câte ori a căzut fiu-miu pe ele, c-ale dracu’ să fie ele, sunt mai nărăvașe decât valurile mării negre-ntr-o zi cu vânt puternic. Dar am înțeles logica băncilor mult prea multe din tot sectorul – după ce cazi pe pavele, nu rămâi ca sălbaticii pe mijlocul trotuarului, te așezi frumos pe bancă și îți oblojești rănile. 🤦🏼♀️
Comentariu beton!35
Care pavele? Alea mici patrate, alunecoase? Cate spagaturi si fandari am executat cu ajutorul lor, sa fiu eu sanatoasa si dl. primar sa sughita la fiecare acrobatie a vreunui pieton nevinovat. am zis!
Comentariu beton!12
Baiatul meu a invatat cu aceasta metoda https://ceicunoi.wordpress.com/2012/05/18/cum-sa-inveti-sa-mergi-pe-bicicleta-singur-simplu-rapid-cea-mai-usoara-metoda-div3/ , gasita la printesa urbana. A ajutat ca avem niste rampe cu panta foarte lina in curtea blocului. Succes!
Eu nu am avut bicicletă când eram copil, prin urmare nu am învățat niciodată să merg. Asta până într-o vară, în urmă cu 16 ani, când eram cu soțul meu într-o vacanță în Italia și în stațiunea în care eram se închidea traficul auto după ora 8 seara. Am descoperit ca hotelul nostru avea biciclete, așa ca hai sa ne dăm cu biclele. Păi stai așa, ca eu nu știu să merg pe bicla! Cum să nu știi?! Uite, bine! Hai să te învăț!
Am luat 2 bicle, ne-am dus pe o străduță și într-o singură seară am învățat să merg pe bicla fix după metoda clasică: eu te țin, tu privirea înainte și dai din pedale. Prinsesem curaj și mare avânt, când mă uit soțul meu era mult în spate și eu pedalasem singură vreo 100 de metri.
A fost foarte fain după aceea. In fiecare seară așteptam să se închidă traficul și pedalam prin toată stațiunea.
În anul următor am căzut de pe bicla fix cu genunchiul în muchia bordurii. A fost horror. Spital, 3 copci, o lună de mers șontâc. 🙈🙈🙈
Acum am bicla mea, mov, de fete – așa a zis fiu-meu, ca îmi trebuie bicla de fete. Dar nu am mai mers cam demultișor.
Bună idee, Mihai, articolul ăsta! Astăzi o scot din garaj, să văd ce mai știu!
Comentariu beton!27
Am avut 7 ani când am învățat să merg pe bicicletă și m-o costat o înghețată. Totul o durat juma’ de oră.
Bicicleta a fost a vecinului de la 4, din scara vecină, care la vremea aia a avut 8 ani. El primise bicicleta cadou de Moș Gerilă.
Comentariu beton!12
Nu știu să merg pe bicicletă,la 50+ ai mei ,dar mă urc pe trotineta electrica a însoțitorului meu de pat.😁Am pedalat la parc pe bicicleta de-aia de bătrâni ,cu 3 roți și 2 locuri,dar pe bicicleta normală nu mă gândesc,deși mi-ar face bine la tensiune și greutate.
Am invatat tarziu, pe la 20 de ani. Eram la piatra neamt, la o matusa. Acolo, toti se deplasau cu bicicleta :la fân, la targ, la biserica. Etc. Si imi zic eu::mai, dar chiar asa, sa nu pot eu sa invat?? Cateva zile prin curte, ma țineam de casa, am cazut intr o gramada de lemne, una peste alta am invatat singura, cu daune putine si tare mandra am fost de mine! Spor Marei, nici nu contează cum, important este sa invete! 😂😛
Comentariu beton!13
Bicicleta Tohan pentru femei(a lui sora mea), cand am cumparat-o aia ruseasca pentru bărbați eram deja profesor.
Orice se învața ușor cand ești copil, reacțiile sunt altele si cand ești in riscul de a cădea cu ceva, de pe ceva, frica e mai ușor de învins, ești mai curajos, mai aventuros, toate sunt de partea ta, inclusiv anii, admiratie doar pentru ca si-a învins frica(daca era) si vrea sa învețe indiferent de modul in care o face.
Eu zic ca face toti banii cursul facut de Mara. Cu bicicleta te deplasezi usor si rapid oriunde si mersul respectiv iti da o senzatie tare faina, simti ca totul din jurul tau pare mai interesant decat atunci cand mergi pe jos sau cu masina. Orasul meu e plin la ora asta de tei infloriti si cand pedalez pe sub ei gandesc Eminescu: „teiul vechi și sfânt,
Ce cu flori pân-în pământ
Un izvor vrăjit ascunde.” si tot la Eminescu ma gandesc fredonandu-l pe Seicaru: „In orasul cu floare de tei se aud si acum pasii tai.” 🙂
Eu am invatat sa pedalez pe la 25 de ani cu nepoata mea de 17 ani ce se tinea de burtica de ras vazand cum mereu ma duceam ata cu bicicleta spre absolut toti stalpii de pe strada, parca aveam magnet. A fost dureros ca eram plina de vanatai peste tot dar si distractiv ca trebuia sa cobor din cand in cand ca sa pot rade si eu de mine in hohote. Dupa o zi intreaga de cazaturi si busituri, am invatat sa merg si eu pe bicicleta. M-am simtit super.
P.S. Ce bine ii sta Marei pe bicicleta.🤗
Comentariu beton!16
Cei antediluvieni că mine poate își mai amintesc de tricicletele „cu lanț” care, dupa li se demonta un ax și o roată, deveneau biciclete. Menționez că nu aveau nici un fel de frână și dacă o luam la vale mă opream în gardul vecinei (dacă deviam spre stânga) sau într-un dud gigant la dreapta. Bunicul a fost cel cu „fii liniștită, te țin eu”. Chipurile. Părinții au sărbătorit marea realizare cumpărându-mi o bicicletă „Pionier” care măcar avea frâne deși era încă nițeluș prea mare. Pegas am primit în clasa a șaptea și l-am folosit ani de zile.
Stii cum erau ucraine-le alea mari cu cadru greu de otel ? Avea un vecin mai mare si ne-o mai imprumuta si celorlalti copii. Numa ca nu ajungeam la pedale daca incalecam cadrul (bara orizontala intre ghidon si sa) si atunci stateam de o parte a bicicletei si bagam un picior prin triunghiul cadrului ca sa „manevram” pedala de pe partea opusa, mergand cu bicicleta inclinata intr-o parte !
Pe vremea aia in cartier era maxim o bicicleta la 5 -6 copii. Ca na, bani poate ar fi fost dar nu se gaseau biciclete de cumparat decat pe sistemul PCR (pile-cunostinte-relatii pentru cei mai tineri).
Cand au reusit ai mei sa ne ia bicicleta, eu deja imi rupsesem genunchii si uneori si pantalonii pe bicicletele altora (aveam vreo 14 ani).
Despre Mara eu zic ca e ok si cu un curs. E bine ca vrea ! Probabil ca nu a vrut sa fie „coachuita” de MV. As vrea doar sa mentionez si eu ca Mara are saua prea jos chiar daca e (presupun) bicicleta de la curs.
Pe fetele mele le-am invatat cu metoda clasica.
Spor si km insoriti fara probleme !
Comentariu beton!11
După ce am incercat singura să învăț să merg pe bicla am zis că mai bine să mă învețe cineva. Și eu tot la același curs am fost. Money well spent!
Eu am învățat la 33 de ani :))) mi-am dorit foarte mult , asa ca ușor ușor am învățat cu niște prieteni , bineînțeles ca am căzut de multe ori .Mi-a luat o vara sa invat.Auzisem de cursurile astea dar nu le-am văzut sensul deși unii fac cursuri și de cum sa ai o poziție corecta pe bicicleta , sa îți ajustezi șaua în funcție de înălțimea ta astfel încât sa nu îți amorțeasca mâinile sau sa te doară spatele :)))
Nu știu de unde știam ca pana in clasa a doua trebuie sa știi sa te dai pe bicicleta. Well, pe la 8 ani am învățat pe Pegasul mamei. N-am căzut prea mult, cred ca decent. Problema e ca voiam sa ma dau cu el după și nu ma lăsau pe motiv ca poate-l stric. 🤷♀️și nu mai avea mama cu ce sa meargă la munca. Dar pe la 8 ani am învățat. Acuma am Ina electrică. 😏e belea, dar de la aia nu scad șuncile 😐🤷♀️
Boss, am învățat pe la 7-8 ani, la bunici, într-o vară. Mătușă-mea avea un Pegas alb, cu care mergea voioasă la muncă. Când prindeam bicicleta liberă și pe mătușa in toane bune (adică nu avea treabă prin casă) luam „cursuri” (adică mă supraveghea sa nu îmi sparg distinsa mufă, că doar nu era să alerge după mine). Prima pistă a fost aleea betonată din curte (lungă de 50-70 m, numai bună pentru luat 5-6 trânte la o tură). De o parte era străjuită de trandafiri, de alta – de vie. Nici nu știu unde era mai dureros să cad 😂😂😂😂. După ce am căpătat un nivel acceptabil de (in)competență, am fost lăsat să ies pe stradă (drum județean, dar pe vremea aia mașini erau maxim 10 pe zi, pericolul mai mare era reprezentat de gropi, vaci și câini), dar numai supravegheat. Spre sfârșitul verii am trecut la next level, bicicleta cu cadru a unchiului (pedalam „pe sub cadru”, pentru cunoscători, din motive de înălțime insuficientă – adică nu ajungeam la pedale de deasupra cadrului). Am ținut total secret față de ai mei, până în toamnă, când le-am făcut o demonstrație, convingandu-i astfel sa îmi cumpere o bicicletă Pegas (roșie). Până atunci, nici nu voiseră să audă (nu că nu ar fi avut bani, ci pentru că tata nu știa să meargă pe bicicletă, deci nu puteam conta pe vreun ajutor din partea lui – altul decât să îmi care bicicleta; mama știa, dar „nu am timp sa alerg după tine prin parc până înveți”).
In ceea ce privește ideea cu cursul, sunt și nu sunt de acord cu tine. Sunt, pentru că nici eu nu as da bani pe ceva ce sunt sigur că pot învăța singur, cu condiția să învăț fără a-mi vătăma augusta persoană. Nu că mi-ar fi teamă de una, două, o sută de căzături, dar am de mers la serviciu, de făcut diverse prin casă, nu pot risca să zac la pat câteva zile pentru…un moft. Ăsta e punctul în care nu sunt de acord cu tine. Dacă doamna inimii tale se simte safe făcând acest curs, asta e. Ii urăm „succesuri”!
La țară, la vale, pe o bicicletă fără frâne, la o vârstă la care ar fi trebuit să știu a merge pe bicicletă.
Aveam 20 de ani si incercase iubitul meu sa ma invete sa merg pe bicicleta toata vara de dinainte. Dupa cateva cazaturi renuntasem. Ei bine, in vara de la 20 de ani am avut job sa fac teme de vara cu copilul unor prieteni de familie si stateam la ei toata ziua. M-a invatat bunicul copilului, cu explicatii cum sa fac sa imi tin echilibrul O sa-i raman vesnic recunoscatoare lui Gigi.
Domnu’ MV, v-ați cumpărat un preş XL pentru ușa de la intrare? Cort, ceva? Poate chiar rulotă?
Că altfel nu-mi pot explica inconștiența cu care folosești termeni interziși, cum ar fi “a treia tinerețe “ sau “pilonul de pensie”.
Mai la subiect: am învățat in trei zile “contacless” – adică m-am uitat atent ce făceau ceilalți- plus 5 minute când m-am suit, am pedalat și a fost bine. Pe la vreo 6-7 ani, ce să faci dacă abia atunci au cumpărat bicicleta părinții prietenului meu.
Comentariu beton!14
48. Nu am învățat în copilărie, nu am învățat în adolescență, nu am învățat în facultate ….
Mulțumesc Marei că mi-a dat speranțe că ar trebui să nu renunț!
Am ținut foarte mult ca fetele mele să invețe bicicletă, role, patinaj, înot din copilărie, altfel e mult mai greu,
Vreau si eu la cursul asta, pentru cei trecuti de prima tinerete!!si-mi doresc si eu de mult sa invat!!!inscrie-ma, te rog!!!
Eu??? De ce e? Păi nu mai bine vă înscrieți dumneavoastră? Ia vedeți aici.
Fix la fel ca tine am învățat. Și la fel l-am învățat și pe fiu-miu. Când m-am urcat iar pe bicicletă după niște (zeci de) ani în care nu am pedalat a fost ca și cum nu mai mersesem de ieri. De aici și vorba aia cu mersul pe bicicletă care nu se uită…
La 58 de ani am văzut pe Facebook o bicicletă verde de vânzare şi a fost dragoste la prima vedere! Am luat-o pe o prietenă care se pricepea, să nu dau banii aiurea, am luat-o în maşina ei, am mers la ea acasă, pe o străduţă liniştită, soţul ei mi-a reglat şezutul, mi-a scos-o pe stradă, m-am urcat pe ea, mi-au zis să dau din picioare şi să mă uit la 5 metri în faţă. Am mers aşa până la primul colţ şi am sărit jos de pe ea. Mi-au strigat să vin şi înapoi! Asta a fost lecţia mea de mers pe bicicletă. După asta am mai mers o săptămână pe Faleza Mureşului, unde nu circulă maşini, m-am prins şi cum este cu frâna şi prietena m-a scos în trafic în oraş! De 10 ani merg cam peste tot cu bicicleta, am realizat că nu am mai fost niciodată cu tramvaiul!
Comentariu beton!19
Eu am invatat sa merg pe bicicleta la 40 de ani, intr-un curs 1-1 de 5 sedinte a 2 ore fiecare. La mijlocul lectiei 3 mergeam deja si am hotarat ca au fost cei mai bine investiti 200 de euro din viata mea.
Adultii trebuie sa (re)invete sa isi echilibrul, nu sa fie pacaliti ca sunt tinuti de sa. Copiii din ziua de azi au biciclete fara pedale si dupa ce merg pe ele 2-3 ani, trecerea la bicicleta e foarte naturala. Invatarea este foarte diferti la adulti.
Cum am învățat eu? Aveam 9 ani și a venit la noi un văr mai mic. El știa să meargă pe bicicletă. Mi-am zis. El poate și eu nu? Și m-am urcat pe bicicleta mamei. Nu țin minte dacă și de câte ori am căzut. Dar în ziua aceea am învățat singură să merg pe bicicletă. Acum, când cotizez la pilonul 2 de pensie, am o bicicletă care de vreo 4 ani e suport pentru praf. Îmi tot propun să o bag în vană să o spăl ca lumea și să reîncep să mă plimb cu ea.
Să vă povestesc și ceva amuzant. Eram în parc. O mamă împreună cu doi copii, fetiță și băiat, de vreo 10-11 ani. Toți cu biciclete. Doar că mama nu știa să meargă pe bicicletă. Și i-a întrebat pe copii cum fac să nu cadă. ” Avem noroc.” Așa i-a răspuns fetița.
Îi doresc noroc și doamnei Mara.
Eu nu aș fi dat bani pe un astfel de curs, dar poate așa se simte mai în siguranță.
Tot târziu am învățat. Adică știam să merg în linie dreaptă, dar nu prea mult.
Eu locuiesc în Olanda, mi-am cumpărat o bicicletă faină și l-am plătit pe copil să îmi dea lecții. Ei învață la școală și dau și un examen, așa că l-am pus să mă învețe cum învață el la școală. A fost o experiență de care ne aducem și acum aminte, prima dată când am ieșit pe o porțiune care era pe stradă și a trecut un autobuz pe lângă mine muream de frică iar el mă încuraja: e doar frica ta, mami 🙂
Bicicletele cu coșuleț în față sunt drăguțe dar incomode, schimbă cumva centrul de greutate și te dezechilibrezi mai repede, sunt greu de virat.
Am învățat să merg pe bicicletă la 33 de ani, de nevoie (având ceva traume din copilărie cu niște căzături nu tocmai ușoare), tocmai in China.
Cum? Am apelat la un bike club, unde instructorii de acolo lucrau in majoritate cu copii. Dar au fost încântați să învețe un ditamai omul…și străin pe deasupra. Ei nu vorbeau engleză, eu nici o iotă chineză…a fost funny.
In final, într-o săptămână am fost “gata de drum” și mersul pe bicicletă a devenit pasiune.
După expresiile “ pilonul doi de pensie “ și “ a treia tinerețe “ nu mai are rost să-ți răspund deoarece nu ai să mai poți citi din cauza umflăturilor de la ochi ! 🤣🤣🤣
Comentariu beton!12
Eu am invatat pe bicicleta unui coleg de la scoala chiar la inceput de clasa I. Eram in parcul de langa scoala si am incercat sa o conduc acolo, eram cu mai multi colegi de scoala si fiecare urma sa incerce sa conduca bicicleta. Problema a fost ca fiind la inceput nu o controlam prea bine si am intrat cu ea intr-un mos care se plimba pe o alee a parcului. Mosul a cazut, eu am vrut sa il ajut insa mosul incepuse sa suduie foarte agresiv si cand l-am vazut ca se ridica si isi ia bastonul cu care vrea sa imi indrepte spinarea, m-am urcat rapid pe bicileta si am pedalat cat am putut de repede in directia opusa avand in ureche vorbele scumpe ale mosului. De atunci nu am mai avut probleme cu pedalatul sau controlul bicicletei.
Iar referitor la aceasta: „Acum înțelegeți de ce mi-a picat lejer fața când am auzit despre „curs” și, mai ales, când mi-a spus și cât costă. Nici nu știu dacă vreau să vă spun, ca să nu mă luați la mișto.”
Daca ai sti tu cate cursuri care mai de care mai inutile au loc in fiecare an si ale caror preturi nu sunt deloc derizorii… (cursul de gandit pozitiv sau cursul de regasit a eului interior sunt 2 exemple de care am aflat de la o colega de servici care le-a frecventat si care a scos din buzunar, dupa cum a marturisit ea insasi, 300 lei de sedinta, fiind in total 5 sedinte pentru fiecare curs).
Eu am învățat greu. Odată cu pierderea auzului s-a dus de suflet şi simțul echilibrului. S-a lăsat convins tatăl meu să cumpere bicileta unor veri de ai mei (englezească, roata față mai mică şi albă, scaun ca de bike americană, ghidon ‘ape hanged’), montat roți ajutătoare de la un cărucior de copii aruncat de cineva şi m-a lăsat în stradă. Nu mai ştiu cât a durat dar în ziua când m-a oprit un vecin să-mi dea o roată ajutătoare ce o culesese de pe stradă am realizat că puteam pe două roți.
Frate meu a învățat în două zile pe o bicicletă şutită de mine de la un vecin, în Franța. Eu 11 ani, el 5 ani.
Copii mei nu s-au înghesuit deloc să călărească bicicletele. Când am observat că roțile ajutătoare erau sus, cu suporturile strâmbe le-am scos. Ăla micu chiar în ziua aia a provocat toții copii pe bicicletă din Parcul Central (Titulescu) la întrecere.
Am învățat de 2 ori să merg pe bicicletă. 🤣
În două veri consecutive, la bunici.
Aveam probabil 7-8 ani. Sau mai puțin. Nu mai țin minte.
În prima vară am învățat pe o bicicletă de 12 inch, a unui prieten din sat.
Anul următor, a reparat tataie bicicleta care stătea de ani de zile dezmembrată pe peretele unei magazii. Era o bicicletă rusească, de damă, foarte mare și grea.
A trebuit să reînvăț mersul pe bicicletă, căci nu se mai potrivea.
Căt despre Mara, dacă așa e mai sigur pentru liniștea ei, eu aprob.
Că doar sunt un bărbat puternic și adevărat. Care nu se teme să fie de acord cu soția. 😁
Clasic, mers, cazut, iar mers si cazut, si aia a fost!
Sotia unui amic si a luat banda de alergat, baiatul ei cand a vazut o a intrebat o: prin parc nu puteai sa alergi?! 😂😂😂😂😂
Da, doar că prin parc nenorocești genunchii, pe bandă nu.
Pe la 12-13 ani, pe pegasul unui vecin, mai mic c-un an, cu o nuia peste fund, da partea devianta-am avut ceva vanatai…
Din pacate nu am exersat , nu era timp de „prostii”…
Felicitari Marei, asa se face treaba, cu metoda!
La pensie s-or gandi cei carora le scartaie genunchii, gleznele…
La noi în familia unde m/am născut toți știu să meargă pe bici și să înoate, în afară de mama. Tata a fost destul de strict cu astea două activități.
În familia formată de mine și soț toți știm să mergem pe bici. I-am învățat eu pe copii. La noi prima bicicletă pe care au avut/o copiii a fost cea fără pedale, pentru echilibru. După un an și un pic de folosit nici asta S-a trecut fără probleme la cea cu pedale. Chestie de maxim juma de oră în cazul fiecărui copil pentru a reuși să pedaleze și gata a fost. Primii doi copii au învățat înainte de 4 ani să pedaleze, al treilea a avut nevoie de mai multă muncă de lamurile să renunțe la cea fără pedale.
Recomand bici fără pedale pentru toți copiii!
Cum am învățat eu? Nu îmi mai aduc aminte. Îmi aduc aminte numai de prima bicicletă a familiei, un Pegas nou-nouț pe care era bătaie. Deh, noi 3 fete și numai o bici.
Eu am invatat sa merg pe bicicleta la 31 de ani.
Am luat o bicicleta de inchiriat, care inevitabil era prea mica pentru mine. ( transportul in comun Timisoara are serviciul asta, dar dimensiunea e unica ).
Fiind bicicleta prea mica, nu am cazut niciodata cu ea, puteam pune picioarele jos, si am invatat echilibrul.
Am fost cu niste prieteni biciclisti in jurul stadionului, unde sunt piste faine de asfalt. Mai erau vreo doi care invatau acolo: unu de 4 ani si unu de 3ani .
Amicii mei treceau in jurul meu fara maini, fara picioare, invers pe bicicleta you name it.
Dupa vreo 800m ma dureau toti muschii de la efort dar deprinsesem cat de cat echilibrul.
A doua oara am mers vreo 2km
A treia oara am mers vreo 25km dus-intors. (Pauza de halbere la mijloc) M-a durut fundul vreo 5 zile dupa. ( De la sit cred. Au fost multe beri. )
A fost o experienta extraordinara, sa invat ceva nou.
Deci recomandarea mea pt sotia ta ar fi sa invete pe o bicicleta pe care o poate regla sa ajunga concomitent cu talpile pe pamant.
Apoi rabdare si un loc plat si fara masini si poate invata.
Cotierele alea sunt maxim degeaba, nu vrei sa pici la 40 de ani o sa fie brutal si cu cotiere, dar pana te sui pe bicicleta iti ia 20 de minute sa-ti potrivesti echipamentul.
Pentru copii, cica e mult mai usor sa invete daca deprind echilibrul pe o bicicleta fara pedale.
Cu a mea nu a dat rezultatul asteptat dar asta e zvonul.
Ne-am mutat la țară, era indispensabila o bicicleta, aveam peste 40 de ani, toti mi-au spus ca nu am sanse sa invat, dar aveam un deal pe ulita spre cimitir,si nu era circulată. Acolo am învățat, imi dadeam efectiv drumul la vale pana am prins șmecheria -e adevărat ca m-au ajutat si piciorele lungi care puteau pune imediat frână, eu avand 1,82 înălțime. Cand am reușit, m-am bucurat mai mult decât de permisul de conducere. Succes! Se poate!
Am invatat pe un Pegas folosit, rămas mic copilului prietenului tatălui meu, care Pegas fusese primit cadou de la familia lor din Germania. Vorbim de anii 90 timpurii. Nu avea roti ajutatoare dar m-a ajutat tata ca si pe tine.
Apoi am mers de câteva ori cu tata pe bicla la pescuit la cativa km departare, cu mare frica de masini care aproape ne spulberau pe marginea soselei.
Zic ca fac o treaba bună, dar tot cu frica de mașini am ramas si momentan chiar vreau sa vând bicicleta aproape nefolosita (si din cauza de operatie de umar).
Eu sincer as da bani pe un curs, ca stiu ca singura nu invat tot ce trebuie.
Inca nu am loc de „parcare” dar ma bate gandul sa iau o tricicleta electrică si sa bat dealurile „satului” meu german cu ea, ca benzi desenate sunt, dar e greu cu masinile și alti participanti la trafic cand esti incet pe 2 roți.
invatat singur la 18 ani, pe o bicla Tohan care avea pipa rupta. Trebuia sa tin ghidonu de langa pipa, altel pula. Ca sa intorc, ma dadeam jos de pe bicla si intorceam treaba.
Cum am invatat: m-am asezat cu curu pe portbagaj si ma dadeam cu ea…Incercam sa pun picioarele pe pedale, ma dezechilibram. And so on, pana la un moment datul din pedale…nu m-a mai dezechilibrat
Dupa care, in anu 3 de facultate a facut un coleg rost de o bicla. M-am dat de vreo doo ori cu ea si m-am imbolnavit. Primu salariu de programator: prima bicla. O toacla de la carfur cu care m-am dat pe autostrada intre bucata carefour – bucuresti. Ii cadea pedala. Da, nu is cel mai inteligent dintre oameni.
De atunci am dat multi bani pe bicle. Si acum am #decat 3. 4 in casa. Am avut maxim 5, dar una a facut picioare
Numărul ideal de biciclete pe care cineva poate să le aibă este întotdeauna n+1.
Unde n este egal cu numărul actual de biciclete.
Aha, mi-am amintit de prima bicla ‘de munte’ luată de la Carrefour. Prețul era irezistibil, chiar dacă am văzut în ziua aia 2 cele le returnau. Ieftinătura chinezească, dar m-a ținut.
Acu 40 de ani am învățat prin metoda clasica, cum ai învățat și tu 😂 si mulți alți copii ca noi. Fara casca, cotiere si alte asemenea, cred ca luam si bataie de la copii in fata blocului daca apaream asa blindata. Bicicleta: pegas. Visul meu: pegas cu șa lunga. Nu am primit o. La un moment dat traseul meu în viata s a despartit de cel al bicicletei și am rămas doar cu gândul ca știu sa merg cu bicicleta. Asa ca acum vreo 2 ani am închiriat în Italia, într o gradina imensa de palat (la Caserta), o bicicleta electrica. Bineînțeles că prima data am căzut în fata ăluia care închiria 🤣 . Din amintiri eu ziceam ca ii dau la pedale ușurel și plec. Dar nu am ținut cont ca pegasul avea câteva kg și janghina aia electrica avea vreo 30. Pana la urma am făcut câteva ture pe acolo, mi am învinețit picioarele în dreptul pedalelor și am plecat sătulă de pedalat sa ma plimb pe jos 😂. Ps: barbata miu e mare amator de bicicleta și am acasă tot felul de agregate, care electrica, care mountain bike, cursiera, mai noi sau mai vechi. La un moment dat mi a luat și mie una din aia de hipsteri cu roti mici și care se pliază în vreo 3 locuri dar nu am dat cu ea decât o tura prin sufragerie.
https://lifehacker.com/how-to-learn-to-ride-a-bike-as-an-adult-1843421488
Metoda a funcționat pe mai multe persoane de vârste și temperamente diferite. De banii pe curs mai merge o plimbare prin Europa, că ți-ar prinde bine un pic de vacanță.
Sunt de patru zile acasă și deja simt cum intru în depresie.
Ei…Va spun din experienta…Cel mai usor mod de a invata sa mergi pe bicicleta este ca prima data sa mergi pe o pedala si sa tii ghidonul ca pe trotineta. Pe trotineta stie toata lumea sa merga. Ei bine, dupa ce iti faci vant cu un picior si ramai pe o pedala si cu ghidonul, vei putea face saltul peste șa si sa continui sa mergi dând si din pedale.
Deci atentie: pana stapanesti lucrurile mergi ca pe trotineta; cand esti familiarizat cu mersul, ridici piciorul si continui pe bicicleta normal. Functioneaza garantat.
Am învățat la 30 și de ani, exact la un curs din astea cu niște băieți de care mi-era rușine de cât de tineri erau. Am făcut „practica” prin Herăstrău și Carol. Deși acum pun picioru-n pedală de 2 ori pe an, nu mi-a părut rău de banii dați.
Am învățat pe o bicicleta ( care în prima zi a fost tricicleta , dar îmi era rușine sa merg pe 3 roti ) , căzând și iar căzând + tinandu-ma de toate gardurile de pe strada. Asa am învățat și sa merg cu rolele cu ajutorul cărora ma deplasam mai repede oriunde! Noi nu prea mai aveam picioare”, ci role sau biciclete.
Nu am amintiri despre cum am invatat, eram prea mic sa mai tin minte. Stiu doar ca era o bicicicleta care la inceput era tricicleta. La un moment dat a ramas cu o singura roata in spate. Evident era „direct drive”, ce torpedo, ce schimbatoare… M-am dat cu aia pana ma loveam cu genunchii in gura, de mica ce ramasese.
Am amintiri insa despre genunchii zdreliti si tinctura de iod pe care mi-o administram singur pe ascuns, nu cumva sa fiu consemnat in casa. NB: copilaria mi-am petrecut-o pe niste strazi deloc plane pe dealurile din Brasov.
Pe cand si un curs intensiv de a invata si mersul pe jos?
E una dintre cele mai bune decizii pe care le-a putut lua.
Mersul pe bicicletă îți schimbă viața.
Stiu cursul de care spui, ma lovesc de el prin parc, pentru ca este pe o alee unde este o cismea cu apa buna si cand alergi vara ai nevoie de ea. Nu mai stiu cine-l tine, dar iti pot spune cat costa cursul de role ca sa-ti pice plombele.
Ca si pe role, skiuri, patine, si pe bicicleta am invatat singura si foarte usor – as putea sa ma laud ca a fost ca si cand as fi stiut deja. Fara glume, niciun efort, pur si simplu parca stiam sa merg. Nu merg fara ambele maini, nu sar borduri, la genul sa ridic fata sau spatele, dar in rest merg lejer in trafic, pe carosabil, fara stres.
Cat priveste invatatul Marei – pare ca a prins. Acum urmeaza pasul urmator – sa-si ridice saua – daca pedaleaza asa o vor durea genunchi si in plus trebuie sa impinga si mai greu in pedale.
Pe fete, le-am invatat fara roti ajutatoare, pe urmatoarea reteta – se ia bicicleta potrivita/dorita pentru copil, se demonteaza pedalele, se da saua jos cat sa atinga pamantul cu picioarele stand pe sa si este pus sa impinga in picioare pe asfalt ca sa dobandeasca echilibru. Cand reuseste sa mearga cu viteza fara pedale si in echilibru, se pun pedalele la loc si trebuie doar sustinut un pic la plecarea de pe loc prima oara intrucat nu stie cum sa invarta pedala. Apoi, gata. Se ridica saua mai sus – cat sa atinga doar cu varful/pingeaua piciorului jos si de-aici restul sunt floricele
Mult succes si da, nici eu nu as fi dat bani sa invat sa merg pe bicicleta, dar pentru ski as fi dat, asa cum am dat pentru fete pentru ski.
Am recunoscut aleea :))) Am dus o și eu pe fiica mea de 12 ani la ei, nu pt bicicleta sau role (a învățat singura când era mica) ci pt skate. Ca am văzut ca încerca direct niște figuri de pe tiktok de îmi stătea inima. Măcar asa știu ca deprins o poziție corecta, niște elemente de siguranță… ma rog, cât se poate. Oamenii de acolo sunt tare mișto, e o experienta frumoasa, dacă ai și niște colegi de grupa pe măsură, de ce sa te chinui singur?
Am invatat clasic, inainte de varsta de 10 ani, dupa cateva zile de roti ajutatoare. Prima tura s-a terminat in gardul de la o gradina din jurul blocului, din care am ricosat intr-o Dacia 1100 a unui vecin. Stiti cum e la inceput… Bagi viteza crezand ca asta iti rezolva problema echilibrului…😁😁😁
Care e cea mai tare chestie cind mergi pe doua roti?
Asfaltul.
Asta, ci învățatul să mergi pe bicicletă, la mine este o poveste tare faina. Acuma, dacă și pot să o spun cum trebuie.
Deci, eram in clasa a XII -a, februarie, in vară urma să dau bacul, și liceul pe care îl frecventam se află la 8 km de domiciliu. Singurul mijloc de transport în acea perioadă era un autobuz, cu un orar aleatoriu și cu o oră de întoarcere pe la 16. Asta însemna că trebuie să ard gazul 2 ore prin cârciumi, in parc sau în clădirea postei. Mai era și posibilitatea mersului pe jos, făcut destul de frecvent, dar însemna un marș forțat de cam o oră și jumătate, lucru care nu aducea cine știe ce avantaj temporal, cu siguranță aducea o foame pantagruelică și un somn zdravăn de două ore.
Drept urmare, cei trei colegi care făceam împreună naveta, ajungem rapid la concluzia că bicicletele ne-ar scoate la liman. Numai că, ce să vezi, tocmai eu nu aveam. Că nu mi-au luat ai mei părinți, din motive de finanțare insuficienta. Totuși, nu degeaba făcusem 3 clase de profil economic și urma să o fac și pe ultima: unele rude au. In urma trativelor cu fericiții posesori de biciclete, un unchi mai in vârsta (Dumnezeu să-l odihnească!) îmi zice: vino, nepoate, ia-o, fă-ți treaba cu ea, termină liceul și mi-o aduci înapoi. Buuun! Dar ști să mergi pe ea? Daaaa! De unde, nu mă pusesem in viața mea, 18 anișori la vremea aceea în seaua unei bicle! Dar, ca nu cumva să se răzgândească, cum mai făcuseră și alții, in chiar ziua aceea m-am prezentat la unchiul venerabil și am luat mijlocul de transport individual. De la unchiul și până acasă erau doi km, o parte asfalt, drum județean, o parte pietre pe ulițele copilăriei. Cum m-am urcat pe ea, cum am găsit echilibrul, nu-mi amintesc. Ce îmi amintesc este că la intersecție am coborât, că să pot face dreapta. Apoi a urmat o pantă ușoară, am ținut frâna din pedala (era Tohan), iar la urcare, pe lângă ea. După urcare, o linie dreaptă, de câteva sute de metri, astfaltat. Bun, aici dăm pedale. Și, hai sus in sa! Numai că, la câțiva zeci de metri de locul startului Turului Vieții, circula, regulamentar, un pieton, pe partea stângă a carosabilului și cât mai aproape de marginea drumului. Totuși nu suficient de margine, a se citi, dincolo de șanț, de vreme ce nu am loc de el și ne dărâmăm amândoi.
Primul se ridică cetățeanul, apoi eu, cam amețit, de vreme ce îmi aud urechilor: bă, dacă ești beat, nu te mai urca pe bicicletă. Mi-am cerut scuze, cum am putut, că nu mă credea nimeni că învăț să merg . Ajuns acasă, am pedalat jumătate de noapte prin gradina, prin vârtoape, iar dimineața făceam cei 8 km până la Liceu.
După bac, am dat bicicleta înapoi, in stare bună și de atunci n-am mai pedalat până în ……Olanda, când am participat la un program educațional, in calitate de profesor la Liceul pe care îl absolvisem cu 6 ani înainte.
Nici acum n-am bicicletă.
Comentariu beton!11
Am invatat cand eram copil, pe pegas “modern”. Greu de urcat cu el, avea brate mici la pedale. Greu de mers fara maini pe ghidon, avea ghidon mare ca harley davidson. Greu de ridicat saua prea mult. In rest comoda, super frane de picior. Cum am invatat? Mi-a luat tata bicicleta de mai sus si a zis ca tre sa invat. Cazaturi, intrat în garduri. De mentionat ca pe vremea lu nea nicu nu mergeam pe strada cu ea ci pe trotuar. Dupaia am invatat sa merg cu bicicletele de la tzara cu roti mari, etc. cam fara cazaturi
Orice metodă care-i place e bună.
Succes!
Am invatat la 32 de ani in tara bicicletelor, in Romania nu si-au permis ai mei sa-mi cumpere. M-a invatat sotul pe principiul „te tin eu” pana nu m-a mai tinut. Am mers si cu copiii cand erau mici – in fata/spate cu scaun special. Acum, 12 ani mai tarziu pedalez cu/de placere.
Pe primul l-am învățat prin metoda clasică descrisă în articol. Roți ajutătoare, tata te ține, gata, ești singur. La al doilea, surpriză, am încercat din prima fără roți ajutătoare și tot din prima a mers singur, fără ajutor. a dat o tură parcării fără nicio ezitare. Apoi, nu a mai vrut să încerce, sub nicio formă. M-am frăsuit vreo 2 săptămâni, fără niciun rezultat. I-am luat o trotinetă, a folosit-o intens o lună, după care s-a urcat iar în șaua bicicletei și a pedalat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
eu am invatat cu bataie :)) tataia meu ma astepta in capatul drumului cu un lujan (batul de la porumb) de cate ori picam atatea lujane luam la cur si iata-ma la 29 de ani merg de n-am treaba :))
Eu in fata blocului cu bicicleta prietenei meu, un pegas frumos. In cele mai frumoase vise ma dau vu pegasul ala.
Dar de ce ti se pare aiurea? la cursuri de inot ai merge? dar la cursuri de sofat? ca practic te uiti la cateva tuutoriale si te descurci… mie mi se pare super misto ca a mers la curs!
Am invatat pe bicicleta bunicului in timp ce in sopron trona un Pegas sfaramat pe care tot speram sa isi faca timp tata sa il repare. Cred ca tot acolo este, 30 de ani mai tarziu. De vreo luna sunt mandra proprietara a unei biciclete noi gratie politicii corporatiste. Realizez acum ca e prima mea bicicleta, la aproape 40 de ani in timp ce fiu-meu a avut vreo 5 deja inainte de a implini 10 ani.
Da’ bicicleta din poză nu are coșuleț :-(.
Eu am învățat să merg pe bicicletă tot old school: una dintre biciletele tatălui meu de la țară era „trei sferturi”, adică fără bara de sus, ceea ce îmi permitea să o încalec. În curte la bunici, mă așezam pe o scândurică la mijloc și mă împingeam cu picoarele. În aceeași zi am ridicat și picioarele de pe sol și am reușit să îmi țin echilibrul pe 2 roți. Aveam în jur de 7 ani.
Am invatat la tara, crezand ca cineva ma tine de scaun. Clasic.
Am invatat la 34 ani. M-am uitat pe cateva tutoriale pe youtube, apoi am inchiriat bicla de la Ivelo si mergeam pe niste alei mai putin circulate de parc unde ma dadeam fara pedale. A venit si un prieten sa ma ajute, dar mai mult s-a enervat asa ca tot singura am invatat. La 35 am luat primele lectii de inot. E bine sa razi si sa continui cand colegii tai de culoar au 3-5 ani si dau ture pe langa tine. Acum la 37 ma gandesc sa invat sa conduc.
In pandemie, după 50 de ani pe bicicleta lu’ fiică-mea. În fiecare vara câte un pic. Domnul soț cu ținutul la spate și urlete ca nu îl ascult. Acum am bicicleta mea. Încă mai tremur când trebuie sa pun frână și sa pornesc, dar de cele mai multe ori îmi iese.
Am mai avut o tentativa pe la 30 care s-a terminat cu un genunchi umflat. Iar în copilărie, s-au mai chinuit copiii străzi, dar nu s-a prins.
Felicitări Marei!
Eu am tot încercat să mă țin pe bicicleta aia, naiba s-o ia, era pe vremea lui Ceaușescu și aveam un Pegas pentru care m-am dat cu fundul de pământ până mi l-a luat tata. N-am reușit de la 8 ani până la 16 ani să mă țin în șa. Tot aiurea, tot pe lângă, echilibru ioc. Tata s-a obișnuit cu gândul că sunt anti-talent, bicicleta a ajuns la frate-miu cel mic, eu m-am resemnat. Până la 18 ani, când prietenul meu din vremea respectivă (mare love, mare story) m-a invitat să mergem la o plimbare cu bicicletele… M-am urcat vitează, am reușit să fac vreo 20 m, apoi am căzut ca o plăcintă și mi-am julit ambii genunchi, coatele, plus o parte din umăr. A fost nasol… prietenul mi-a dat papucii, la banchetul de 18 ani aveam zgaibe în coate și în genunchi la fel ca puștanii de 4 ani, per total un dezastru absolut. Așa că de atunci urăsc visceral bicicleta, nu mai am de gând să învăț vreodată să merg pe ea (ce naiba, dacă n-am reușit în tinerețe, n-am nicio șansă acum, la 50+), dar îi admir și chiar îi invidiez pe cei care reușesc performanța. Așa că- bravo, Mara!!
Eu n-am învățat când eram mică. Am fost primul copil și ai mei dacă ar fi putut să mă țină doar în vitrină să nu cumva să mă stric, exact asta ar fi făcut. Deci nici vorbă de bicicletă, patine, trotineta, în genere nimic. M-am apucat eu pe la 30 și mult să învăț. Am încercat singură, am încercat cu prieteni, cu lecții și sfaturi de pe net, cu bicicletă mai înaltă, mai joasă, de copii. Împins, tras, la vale, la deal, nu s-a prins nimic. Am renunțat. Dar acum că zici, poate caut un curs profesionist, că toată lumea merge pe bicicletă pe aici, doar eu tropăi peste tot la pas.
Pe la 14 ani, mi-au luat ai mei Pegas roșu. Era pe vremea lui ceașcă. Am învățat să merg singur, cu gașca de la bloc. Cea mai mare nebunie: ne dădeam vara drumul de pe dealul de la Casa poporului, până jos, în vale, unde se face stânga, ca să o iei spre Unirea. Nu eram sănătoși, dacă am fi căzut acolo, cu toată tehnica de coborâre cu mâna pe frână și pedalele în poziție de frânare, aleluia! Apoi, peste ceva timp, prin parcul din Arena BNR Progresul, unde atunci aveam voie să jucăm și fotbal, o manevră greșită, o cărămidă care mi-a deviat ghidonul și țuști! cu palma direct într-un fund de sticlă spartă… Nebunie: sânge ca la abator, vedere triplă, ajuns la ORL Panduri unde lucra mama și cusut pe viu ca nu mai era timp sa ajungem la Municipal și anestezicul local a fost apă de ploaie! Am dat bicicleta, după 89, dar știu să biciclesc și acum, la 50+ 😀
Prima mea bicicleta a fost una de copii, cred ca nu era romaneasca pentru ca nu mai vazusem ceva similar, caramizie cu rotile tot caramizii si destul de groase. (Una din amintirile repetate din copilaria mea, „vezi ce bicicleta ti-am luat? alti copii… ehei”. Sincer preferam sa nu primesc nimic decat sa mi se aminteasca de 15 ori pe zi de cat de privilegiat sunt – si nici macar nu eram).
Initial, desigur, cu roti ajutatoare, apoi fara, supravegheat de tata.
Ulterior un Pegas cu „ghidon de semicursiera”, cum i se spunea.
Am luat o singura cazatura urata pe la 12 ani, in curtea unei scoli, cu beton si multe pietricele din alea mici. O data si bine – bulit corespunzator, ambele palme erau varza din incheietura pana in varful degetelor si sange ca la abator.
Am mers cu ea cam pana la 16 ani apoi pauza.
Sunt unul din putinii oameni care nu crede in vorba aia cu „mersul pe bicicleta nu se uita”. Mergeam binisor cu bicicleta in copilarie, dar am incercat de doua ori ca adult – nu mai era simtul echilibrului DELOC. Asa ca am stat cuminte. Mi-ar placea sa merg cu bicicleta, dar chiar nu-i de mine plus ca nici n-as avea curaj cu traficul.