Zilele astea am ajuns la o concluzie cel puțin interesantă. Ia fiți atenți aici.

Cei care citiți mai des pe-aici știți cu siguranță că în încercarea mea disperată de a mă reîntoarce la o greutate care să înceapă măcar cu cifra „9” (deși eu îmi doresc să fie „8”), am reînceput să alerg. Bine, mă rog, am reînceput și dieta, dar acum vorbim despre mișcare.

A fost greu, am început cu mult mers pe jos, în ideea că orice mișcare e mai bună decât statul pe canapea, după care am reușit sa duc mersul la nivel de alergare cardio.

Dar partea cea mai bună este că de vreo lună mi-am reintrat și în ritmul pe care mi-l doresc: reușesc să ies la alergat de minimum 5 ori pe săptămână. Cum fiecare ieșire durează în jur de două ore, nu știu dacă vă dați seama cam ce realizare e asta pentru un cetățean care și-a făcut un stil de viață din lene.

Nfine, să trecem peste, că nu despre cum mă vor lua ăștia la în lotul Olimpic de atletism voiam să vorbim azi.

Săptămâna trecută am avut o revelație lejeră. Deși matematica n-a fost, nu este și nu va fi niciodată punctul meu forte, am reușit totuși să fac un calcul care mi-a dat de gândit. Dacă alerg de cinci ori pe săptămână, câte două ore, înseamnă că în total sunt peste 10 ore pe care le alerg săptămânal. Impecabil calculul, este? Aplauze!

Ei bine, faza e că, până săptămâna trecută, acest timp mi-l petreceam exclusiv ascultând muzică. Zece ore pe săptămână de ascultat muzică, în condițiile în care meseria mea nu e aia de critic muzical sau de cantautor, sunt multe pentru oricine.

Așa că s-a întâmplat ce nu mă așteptam să se întâmple vreodată: m-am plictisit, mi s-a cam luat de muzică. Prin urmare, am început să caut o alternativă viabilă. Am început sa caut ceva care să mă țină suficient de atent, să nu mă adoarmă și să-mi stârnească interesul cât să mă facă să nu renunț.

Ușor de zis, greu de făcut. Unde găsesc eu așa ceva?

A durat ceva, să știți, dar până la urmă am găsit. Oare să vă zic sau să nu vă zic? Mi-e teamă să nu mă faceți tocilar sau ceva.

Bine, vă zic, dar să dea dracu’ să faceți mișto de mine: aplicația Voxa, prieteni. Știam de existența ei, dar îmi ieșise complet din cap. Noroc cu Mara, că ea mi-a readus aminte când mă plângeam că mi s-a luat de atâta muzică și nu știu ce să mai ascult când alerg.

Mi-am instalat-o pe loc, până să termine Mara de vorbit. Când am văzut că primele 7 zile oricum sunt moca, să testezi aplicația, n-am stat nicio clipă pe gânduri. Și, oricum, dacă nu mă lămuresc într-o săptămână ce-i poate pielea, am văzut că oamenii au discount mare pentru primele două luni: 9,99 lei pe lună, redus de la 48 de lei.

Practic o țin instalată două luni la bani de un pachet de țigări? N-aveam cum să ratez așa ceva. Și-am procedat foarte bine, prieteni, pentru că, din secunda în care mi-am instalat-o, porțile unui nou univers mi s-au deschis larg.

Băi, oameni buni, voi știți ce conține Voxa asta? Că eu eram convins că este doar o aplicație pentru cărți în format audio (audiobooks) și cam atât. Ia fiți atenți aici:

➡️ Da, are audiobooks, dar nu așa oricum: este cel mai mare catalog de audiobooks în limba română din lume.

➡️ Peste 70.000 de titluri de cărți, atât în limba română cât și în engleză, atât audiobooks cât și ebooks;

➡️ Evident, există cărți din toate categoriile: beletristică, ficțiune, dezvoltare personală, bibliografii, istorie și cărți pentru copii.

➡️ Mai găsiți în aplicație o treabă care m-a spart: rezumate. Toată viața mea am tânjit după rezumate atunci când eram obligat să citesc vreo carte insipidă și mult prea lungă pentru gustul meu. Ăla care a avut ideea rezumatelor este un geniu.

➡️ Mi-a mai plăcut o șmecherie: autorii români au categorie separată. Eu sunt fiert pe autori români (nu fac mișto, chiar sunt), așa că mi s-a părut treabă bună că nu trebuie să stau să-i caut prin app.

➡️ Dar după cum vă ziceam, Voxa nu înseamnă doar cărți, tot în aplicație ai: teatru radiofonic, conținut editorial presă, podcasturi, meditații ghidate etc. Nu cred că voi intra vreodată în secțiunea de meditații ghidate (ce-or fi alea?), dar vă garantez că niște teatru radiofonic voi asculta cu siguranță.

➡️ V-am lăsat doar ce-am descoperit la prima mână, dacă e să arunci un ochi pe-acolo, te ia capul de câte lucruri mișto găsești.

Nu pot să închei până nu vă spun cu ce m-am decis să încep. Sau, mai bine zis, cu ce NU m-am decis, pentru că efectiv nu mă puteam hotărî care să fie prima dintre:

1) Biografii necenzurate ale unor oameni celebri;

Citez din descriere: „personaje celebre ale istoriei sunt aduse în mod strălucit la viață într-o colecție de biografii scrise cu acuratețe, dar și pline de umor. Vei râde în timp ce afli despre oamenii reali din spatele numelor legendare”. Eu nu pot să rezist când mi se zice că voi râde.

2) Întreabă un istoric;

Citez din descriere: „istoricul Greg Jenner ne oferă răspunsuri pentru lucruri la care ne-am gândit mereu, dar despre care nu am știut pe cine să întrebăm. Ce personaje istorice ar avea mai mult succes dacă ar da o spargere la un cazinou? Cine a fost cea mai bogată persoană din istorie? Când a căzut prima zi de luni?”. Plus încă 47 de întrebări la fel de bizare.

Nu m-am putut hotărî între astea două, așa c-am fost nevoit să dau cu banul. Nu râdeți, folosesc procedeul ăsta foarte des ca să pot da vina pe altcineva, dacă e, în cazul ăsta pe Univers. Și Universul a decis să încep cu biografiile necenzurate. Ceea ce am și executat.

O să revin cu impresii și, în general, pe subiectul Voxa, după ce mă mai lămuresc ce și cum. Până atunci, dacă foloseați deja aplicația, simțiți-vă liberi să-mi lăsați sfaturi, ponturi, titluri și orice mai știți voi despre.

Dacă n-o folosiți, nu uitați ce vă ziceam mai sus: primele 7 zile sunt gratis. Așa că v-o puteți instala liniștiți, să vedeți despre ce e vorba. După care mai aveți încă două luni la mega-super-prețul de 9,99 lei, în loc de 48. Măcar ca să testezi cum se aud cărțile, și tot merită s-o instalezi.

Uite, vă las eu link-urile mură-n gură: pentru Android și pentru iOS.

Atât pentru azi, aștept impresiile voastre până revin eu cu ale mele.

sursa foto: freepik.com