Trăiesc cu impresia că în țara asta lumea nu face mișcare. Stăm toți cu cururile pe canapele și ne dăm cu părerea despre orice și oricine, dar nu ni le-am ridica de-acolo nici morți.
De altfel, eu sunt cel mai bun exemplu. Eram pur și simplu anchilozat acum doi ani și jumătate, atunci când am hotărât că trebuie să fac ceva, altfel o să ajung să fac corp comun cu canapeaua, să mă contopesc cu ea de să nu-și mai dea lumea seama care sunt eu.
Cum ultima oara alergasem prin 2014, efectiv a trebuit sa trag de mine să mă plimb pe jos vreo patru kilometri. Când am ajuns înapoi acasă eram sfârșit.
Aceasta fiind introducerea, sunt foarte curios să aflu cum stăm aici, pe blog, cu oamenii care fac mișcare. Hai să vedem cât de mulți sunt. Ce ziceți, vă băgați?
Așadar: mâna sus cine face mișcare. Și, dacă nu e efortul mult prea mare, poate ziceți trei cuvinte și despre ce fel de mișcare faceți, de câte ori pe săptămână, cât durează, d-astea.
Atenție! Prin mișcare înțeleg orice formă de sport care să dureze măcar jumătate de oră acolo și să se întâmple de minimum două ori pe săptămână. C-ai alergat tu o dată după autobuzul care pleca din stație nu se pune ca mișcare. Nu, nu se pune nici c-ai hotărât să nu mai folosești scara rulantă la metrou.
Nfine, știți cu toții cam ce înseamnă „mișcare”, nu cred că vă trebuie schemă.
Dacă vă întrebați la ce folosește acest mini-recensământ al „sportivilor”, o să vă explic scurt: poate să fie un factor motivator pentru alții. Când vezi câtă lume face mișcare, există șansa să te motivezi să te apuci să faci și tu.
Uite, o să vă zic care a fost unul dintre triggerele care m-au determinat și pe mine să încep să fac ceva. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a început brusc să meargă la bazin. Are abonament moca, de la compania unde lucrează, la o sală din asta cu piscină.
Faza e că omu’ lucrează de peste 10 ani acolo, timp în care a avut în permanență abonament, doar că nu-l folosea niciodată. Până acum vreo trei ani când, brusc, a început să meargă la bazin.
Treabă care m-a lăsat cu gura căscată, pentru că cu greu ai fi putut să găsești pe cineva care să aibă mai puțină legătură cu „mișcarea” de orice fel. După vreo șase luni în care el a mers constant la bazin, iar eu am stat la fel de constant cu curu’ pe canapea, mi-am zis că trebuie să fac ceva.
Și-am făcut.
Hai, să v-aud și pe voi.
sursa foto: freepik.com
Se pune că fac între 12 și 27.000 pași zilnic la serviciu zilnic de luni până sâmbătă ? Nu, nu sunt poștaș sau factor poștal sau cum le-o spune acum ăstora care sunt în grevă.
Nu e de neglijat, în 2 ani și o lună am peste 9 milioane de pași, vreo 6500 km.
La sală nu merg defel căci sunt „terminat” de peste zi.
Comentariu beton!57
Normal că se pune. Știu exact ce înseamnă 20.000 de pași. Felicitări!
@Hârciogu, eu tot pe-acolo ajung, cam 15-20000 de pași zilnic. Dar nu e bine nici mulți pași pentru că am o gonartroză în stare incipientă. Bine, nu doar de la pași, și de la greutatea corporală, stat mult în picioare etc.
Șahul se pune? Nu că aș ști, doar întreb.
Comentariu beton!28
Se pune, dar nu ca mișcare.
40 minute, 3-4 seri pe săptămână, bandă de alergare,dar mers mai alert,nu alergat.Am avut scutire la sport,nu îmi place mișcarea,dar mă „motivează” articulațiile înțepenite, un diabet 2 și faptul că după câteva luni de bandă,am scăzut mult dozele de antihipertensive. Dar de mâncare bună nu mă las!!!
Comentariu beton!38
Bun așa
Hai sa vedem. Fac sport de cand ma stiu si iubesc sportul, chiar daca am un job de birou.
Merg la birou cu bicla (10k dus, 10 intors). Nu numesc asta sport dar intra la miscare.
Alerg de 2-3 ori pe saptamana (depinde de timp) o data 10k, o data 15-20-25 km.
O zi pe saptamana este pentru hiking pe munte – 15-20km in ritm mai alert.
Comentariu beton!74
Wow! Impresionant!
In pandemie, lucrand de acasa, alergam in fiecare zi minim 8-10 km si aveam o zi de munte pe saptamana. Era posibil pentru ca nu aveam 1.5 ore in trafic si converteam timpul respectiv in alergare.
De cand am revenit la birou, e foarte greu sa alerg in fiecare zi, abia reusesc sa rup 1-2 zile in timpul saptamanii.
În sezonul cald merg de 3 ori pe săptămână la stadionul care se află la câteva minute de casa noastră și alerg 10 tururi de pistă. Asta acum, în epoca de leneșă. Cu 4 ani în urma alergam de luni până vineri, câte 8 km. Eheee, ce vremuri! În sezonul rece merg la sală, tot de 3 ori pe săptămână. Ăsta este minimul sub care mi-am propus să nu cobor.
Am observat însă la Londra sau Lyon, de pilda, ca localnicii obișnuiesc sa alerge zilnic. Dimineața sau seara, echipați în short și tricou, în ianuarie! Lejeritatea pe care o arătau în mișcări și ritmul respirației – constant, deși era clar ca au deja câțiva kilometri la activ – denota frecvența cu care fac aceasta activitate, indiferent de condițiile meteo.
Da, noi suntem leneși, recunosc!
Comentariu beton!40
Nu ne puteam compara cu ăia.
35 de minute pilates în fiecare dimineață, 10.000 de pași pe zi, dus-întors de la serviciu, 50+ 🙂
Comentariu beton!52
💪
Alergare cam o data pe saptamana. Acum cateva zile am incercat un traseu care e si la deal adica trece Tampa in Brasov. Am crezut ca mor, 188 puls, 171 media. Imi face mare placere schi de tura (adica la deal) care este complementar cu mountain bike vara. Si da, am burta nu sunt vreun slim fit.
Comentariu beton!18
Toți avem. Burtă zic. 😁
Ai grija cu pulsul ala la deal de 188. Pulsul maxim ar trebui ca din 220 sa scadem valoarea varstei. Acu daca ai in jur de 30 de ani e ok 🙂
Eu alerg maratoane prin padure de placere. Efectiv imi place, nu ma obliga nimeni la asta. Si cand zic maraton ma gandesc la 40 km +.
Asta presupune un program de pregatire regulat , trei alergari pe saptamana + exercitiii cu greutati + kineto.
nu dau cifre ca demotivez lumea, dar cred ca orice forma de miscare este buna. daca ai alergat 1 km este mai mult decat ala care sta pe canapea.
Comentariu beton!55
Băi, tare!
cred ca de fapt ideea cu sportul este sa fie regulat si ca parte a unui regim de viata relativ sanatos.
, ca faci mai mult, ca faci mai putin, totul este sa il faci regulat. si daca mergi ceva kilometri zilnic pe jos este bine. poti sa mergi la bazin de 3 ori pe saptamana, poti sa alergi, poti sa mergi la sala, dar cuvantul cheie este regulat.
la fel, sportul il faci de placere si pentru a intretine functionarea organismului. nu il faci ca sa acoperi excesele alimentare sau bahice. nu functioneaza asa.
Comentariu beton!28
Cam de 3-4 ori pe săptămână alerg, in jur de 30-40km in total. Si un maraton și câteva semi pe an. Ca să fie.
Comentariu beton!21
💪
de 3-4 ori pe săptămână, în funcție de program, dau ture-n bazin, minim o oră. cred că se fac 12 ani de când a devenit rutină.
în plus, de 5 ani, folosesc bicicleta zilnic, indiferent de anotimp. cel mai puțin 10 km, cel mai mult 20 de km.
și, de când s-a încălzit, grădinăresc. am o grădină cu flori și mereu e ceva de făcut prin ea.
apropo de nr de pași, am o medie de 10.000 de pași, zilnic.
Comentariu beton!69
Tare!
și, nu, nu-i o impresie că suntem sedentari, e o realitate!
ai dreptate, 2 din 3 români nu fac niciun fel de mișcare. citeam un raport al OMS, cică-n România 60% dintre adulți și 30% dintre copii sunt supraponderali.
nu degeaba suntem pe podiumul sedentarismului, după Portugalia și Grecia.
Comentariu beton!36
Nu fac. Sunt un lenes care gaseste tot felul de scuze. 🙁
Comentariu beton!13
Name checks out
Am fost la daciade, o balcaniadă, fac sport de când mă știu. Nu alerg prea mult, prefer să fac scări combinate cu coardă și exerciții de forță cu greutatea corpului. Box cu umbra, ceva fiare dar nu în sistem bodybuilding. Nu am chef mereu dar fiind cu sabia polineuropatiei deasupra nervilor periferici tre să prestez.
Comentariu beton!42
Nici eu nu am putut sa alerg vreodata, nici sa inot. Ma plictisesc dupa 5 minute si-mi vine sa ma duc in lume. Am facut 10 ani de karate, apoi m-am lasat de cand s-a nascut juna prima. De cand a inceput sa faca sport serios, am mai jucat cu ea tenis, sa ii mai dau ocazia sa joace.
Acum un an, dupa cateva luni foarte bune la un club notoriu din „judet”, odata mutata la „green ball”, s-a dus dracului si calitatea instructorilor. Si am ajuns sa conduc 2000 de km pe luna si sa platesc tot pe atatia dolari, doar ca niste mameluci de instructori sa stea si sa se uite cum joaca aia micii, fara niciun feedback, fara nicio imbunatatire de tehnica.
Dupa ce a fost diagnosticata cu diabet, mi-am mutat fundul la marginea terenului, ca trebuie sa ii infig suc si dulce, cand face efort mare si ii cade glicemia, ca altfel cade ca si sacul de cartofi. Asa ca am avut access direct la ce fac (sau nu fac) desteptii aia.
Si am decis ca si eu pot sa fiu instructor prost, ca nu e mare branza.
Asa ca in iarna m-am certificat ca si instructor (am facut un curs la USTA) si am mutat fata la alt club. Astia a fost mai mult decat draguti, incat m-au acceptat si pe mine ca instructor secund. Nu fac o avere (sunt platita 22 de dolari pe ora, in conditiile in care o ora privata a lu’ fie-mea e 120), dar am ocazia sa antrenez copii si adolescenti, plus sa invat continuu.
Si uite asa baba de 45 de ani s-a facut antrenor. Joc cu fata de cate ori se poate (ideal 10 ore pe saptamana), ii mai antrenez si pe cei de la club. Pe langa plimbat cainele in jurul lacului si alte chestii domestice.
Comentariu beton!37
Super tare Dojo, sa devii antrenoare la 45. Bravo
Dau scroll ziknic aici, pe blog.
Comentariu beton!79
Cam asa si eu !
Merg cam doua ore pe jos,dar nici macar gimnastica pentru coloana n-o fac. Ce mai,lenea cu L majuscula(sa-mi fie rusine !!)
#șîeu
aș mai spune ceva, da’ nu s-ar auzi din cauza gemetelor; că ale canapelei pe care zac, că ale mele cînd încerc să mă ridic… e un vacarm;
oricum, la stilul meu de viață dezordonat, intermitant fasting este lucrul care-mi iese deocamdată; mai vedem peste vreo 10kg…
Comentariu beton!19
Cred că în caietul apărut ulterior după:
Glucose Revolution de Jessie Inchauspe
am citit că e bine să faci mișcare după masă dacă vrei să dai burta jos.
https://www.amazon.com/Glucose-Goddess-Method-Cutting-Cravings-ebook/dp/B0BHTLFFMC
Așa că fac vreo 10-15 minute de mișcare destul de intensă după masă (exerciții care folosesc masa corpului meu, gantere, bandă elastică, dar și ceva bicicletă magnetică).
În rest, îmi propun să fac fragmentar în timpul zilei, adică dacă mă ridic de la calculator periodic să fac și câteva exerciții în acea pauză.
Îmi place să aleg să merg pe jos uneori, în fața altor metode de deplasare.
Un pic. Plimbare vreo 3 km de 3-4 ori pe saptamana. Uneori si mai des sau mai lungi, dupa posibilitati 🙂
Cateodata ceva exercitii in sufragerie.
In fiecare zi, cel putin o ora de mers pe jos, alaturi de stapana inimii mele.
De 2-3 ori pe saptamana alerg. Minim 10 km. Particip la maratoane si pe plat si pe munte, nu cu timpi de record mondial dar nici nu ma fac de ras. Am depasit bariera semi-ului, imi place mai mult senzatia de sfarseala de dupa maraton.🫣
Cand pot bag si bicicleta, de acolo a inceput totul. Am deja o bicla noua luata, cea veche e la vanzare. Am pus caruta inaintea boilor!😁
Urasc inotul, mi se pare plictisitor. De aceea, la triatlon, abia astept sa scap de corvoada asta.
Pe zi, fara sport, fac aproximativ 12000 pasi, serviciu&shit.
Mai bag si o bere sau o sticla de vin, am grija vreo 2-3 zile dupa sa fiu cuminte.
Comentariu beton!20
Tenis de masa de cel putin 3 ori pe saptamana, exista si o miscare la nivel de tara amatur.ro care organizeaza turnee de tenis pentru amatori in toata tara, mai merg si pe la turnee, e drept, in ultima vreme mai rar. In weekend-uri, de aproximativ doua ori pe luna, mergem (eu si consoarta) la munte si facem drumetii.
Miercurea merg la bazin. O ora de inot. Lunea si vinerea cand e juniorul la judo, noi mergem la plimbare. Cam 4 km. Lunea la pranz, cu colegii cam 2 km de plimbare. In rest, daca nu ploua incerc si in celelalte zile sa merg pe jos cat de mult pot. Si cat pe ce sa uit. Merg cu bicicleta la serviciu, la magazin, la oras si la plimbare. Daca ma iau dupa ceas, ar fi cam 600-700 de minute active pe saptamana. Asta pe timp de iarna si ploaie. Vara sunt mult mai multe.
Comentariu beton!13
10-20h/ saptamana bicicleta, in functie de programul de antrenament. Cam 15000 km/an ies in total.
urmatoarele discipline : halbere, coniac-canoe, mancatlon si aruncatul cu privirea de califica?
Comentariu beton!26
Triggerul meu a fost anul trecut când maică-mea a fost diagnosticată cu diabet de tip II. Am început să umblu și la alimentație și să fac și mișcare.
Trag de fiare dimineața înainte de a pleca la muncă, 30 de minute în fiecare dimineață (am fiare acasă).
Încerc să merg zilnic minim 15.000 de pași, uneori sar de 20.000. Mă plimb de bezmetic prin S4.
Recent m-am apucat și de sărit coarda prin casă.
Astă vară am mers cred că 3 luni câte 30 de km cu bicicleta (până la muncă și înapoi) zilnic. Anul ăsta vreau la fel, mai jonglez cu motocicleta.
Totodată vreau să ajung inclusiv să merg pe munți anul ăsta. Nu știu cât îmi permite timpul.
În toată pledoaria asta, includ și muncă fizică la țară. Sâmbătă am ars 1500 kcal numai prin curte.
Am plecat anul trecut, pe 15 februarie, cu 112.1 Kg în repertoriu. Azi am 84.7. And I’m still counting.
Comentariu beton!61
Ești tare!
👏👏👏 felicitari!!! Tine-o tot asa!
GG, man
Fitness de 4-5 ori pe săptămână, o oră, apoi Pilates sau stretching și de 1-2 ori pe săptămână dans latino. Fac asta de vreo 2-3 ani, după boala aia urâtâ al cărei nume nu-l pronunțam :). Am mereu echipamentul în mașină, baxul de apă, proteine. Parcă am renăscut, nu, nu mi-am regăsit copilul interior😂. Doar cǎ am vrut să îmi schimb viața.
Comentariu beton!32
Salutare! Alerg în weekend. Undeva la 10-11 km pe zi, adică de 2 ori pe săptămână. Și uneori și în zilele libere, dar mai rar.
Minim 6000 pași zilnic dar pot ajunge și la 10/15000 și practic fac muncă de birou 😂, în weekenduri câteva ture de grădină botanică în pas alert sau ceva plimbare prin pădurea de lângă Clinceni, asta dacă nu zac în hamac 😛, nu mai merg des cu rolele din cauza aglomerației sau stării aleilor, cu rolele cam două ore că e fun, nici la bazin nu mai merg atât de des tot din cauza aglomerației sau nfine idei despre curățenie sau lipsa ei, urc șase etaje pe scări măcar odată pe zi. (60-câteva luni 😛) Ceva idei de bazin de înot ok și abonament de bun simț pentru S1?!
World Class Caro – in incinta hotelului Caro, au langa bazin si 3 saune: uscata umeda si salina. Au si zona de sport.Totul nou pentru ca e relativ noua. Mie imi place.Pret: cam 300 lei pe luna, luat abonament anual, am primit si 400 lei inapoi sa pot lua de ei prosoape, apa, ce au ei in vanzare.
De la începutul anului până astăzi am 314 km parcurși nemotorizat (bicicletă+alergat).
Ultimele două săptămâni au fost mai leneșe: chit că am avut timp, nu m-a ajutat vremea (știu, știu, pretexte).
Intenționez în viitorul apropiat să merg la plajă cu bicla (cea mai apropiată mare e la ~100 km), iar săptămâna asta l-am întrebat pe nepotul mare dacă nu vrea să testeze cu mine un traseu de MTB pe care l-am descoperit nu tare departe de casă. A zis că vrea, deci…
Comentariu beton!15
Neaţa, scriu aici și ca să mă motivez să continui ce fac, poate și mai mult de acum înainte: alerg de 2 -3 ori pe săptămână, ideal ar fi măcar de 4 ori. Nu mult, 2-3 kilometri, dar încerc să fiu constant: asta de un an și jumătate, chiar și în concediu 😀, mai puțin însă când mi-am întins adductorii la fotbal cu puștii de la clubul băiatului cel mare.
Bravo tuturor!
Am facut sport de cand ma stiu, cam de 30 de ani cu mici pauze. Am facut box cand eram copil, apoi am renuntat ca nu imi mai permitea programul si m-am apucat de sala. De la sala crescand in forta am inceput sa fac powerlifting(sport de forta) la nivel competitiv si am mers la concursuri pana la 40 de ani. Acum la 45 am reinceput boxul(lol) si continui cu sala de forta la nivel moderat. 2 sesiuni de box(am gasit o sala matinala) si 2 – 3 sesiuni de forta la nivel mediu ca nu ma mai antrenez la nivel competitiv. Cam de 3 ori merg pe saptamana si o data in weekend. Cateva sfaturi: nu incepeti tare ca o sa va obositi aiurea si nu o sa va tineti. Incepeti cu 2-3 sesiuni usoare de ce o fi pe saptamana(sala, alergat desi nu recomand doar alergat) si cresteti foarte putin. Obosela nu te ia odata ci se acumuleaza si apoi iti taie tot cheful. Magneziu si zinc seara ajuta mult.
Comentariu beton!15
La mine în sat este un club de padel pe lângă care treceam des cu mașina. Din februarie mi-am luat un pachet, doua cursuri (de o oră) pe săptămână. După prima lecție mi-am dat seama că tocmai făcusem mai mult sport (mersul pe jos nu se pune) decât în tot anul 2023. Amuzant: este prima dată în peste 50 de ani de viață că învăț ceva cu profesor!
Azi merg deja la al doilea pachet de cursuri, între timp deja m-au chemat când le lipsea al patrulea om la un meci. E bine!
Comentariu beton!11
Dacă mersu’ cu mașina pân’ la mașină nu se pune, măcar urcatul/coborâtul scărilor un etaj se pune?
Ăăă… 😛
Merg la sală de 3 ori pe săptămână (antrenament de câte o oră) și la bazin de 2-3 ori/ săptămână (minim 1000 m/ sesiune). În rest, merg pe jos: când ies cu cățelul fac cam 18.000 pași zilnic, când sunt fără el… mai puțin 😁
De cind m-am imbolnavit nu prea am facut miscare. Aveam zile cind faceam sub 100 de pasi pe zi. De curind mi-a zis doctorul sa incep sa fac mai multa miscare asa ca am inceput cu plimbari de juma de ora dimineatza. Am fost la plimbare inclusiv a doua zi dupa tratament. Sper sa ma tina pentru ca cel mai mare dusman al meu e creierul care mereu gaseste motive sa nu ma duc la plimbare.
Comentariu beton!23
Eu nu prea am stare fără sport. Min 10k pași zilnic, 30min ritm alert, pe lângă antrenamente acasă sau sala. O fac pt sănătatea mea fizica și mentala și am ales sa fie o rutina ca sa fiu eu bine
Acu’ vreo 4 ani, la 96 de kg (1.79 inaltime) am fost la doctor si mi-a spus ca neaparat sa slabesc, ca dau in diabet. M-am apucat de sport (si oarecum regim, aia a fost greu si nu reusesc sa ma tin de el); am ajuns pe la 84kg; acum fac in fiecare dimineata o serie de 80 de flotari, 80 de abdomene, apoi pe plan inclinat 45 flotari (picioarele jos, torso ridicat), alte 45 flotari invers (picioarele sus, torso jos), 45 de flotari pentru triceps, plank 1 min, o serie la un aparat de vaslit pe care il am, niste serii cu o gantera, exercitii la picioare cu greutati (am jucat mult baschet si mi-am nenorocit gleznele si genunchii, mi-au dat de la kineto exercitii, le fac). Mi-am montat si o bara de tractiuni, fac si din alea. Mai sar si coarda din cand in cand. Duc copilul la scoala, cand ma intorc e pièce de résistance, sacul de box. De acolo cred ca am slabit de fapt. Sambata merg la tenis.
Comentariu beton!23
Bună! Tenis două ore de două ori pe săptămână, la simplu și ocazional câte o partidă la dublu în weekend. De vreo șase ani!
Cel mai des tip de activitate e urcatul pe munte. Trekking, hiking, whatever, doar sa simt stancile alea sub picioare.
De vreo luna, am reinceput sa ies si la alergat. Si chiar daca credeam ca nu imi place si ma plictiseste, uite ca gasesc in fiecare zi cate un nou „goal” pentru „cursa”.
Si da, clar ma simt mai bine.
1h la fiecare 2 zile, bicicleta si ceva aparate in sala de fitness, in plus 8000-9000 de pasi zilnic
Eu ies în natura la mers, săptamânal. 5-10 km.
Mai jos și un fotbal mic, săptămânal.
Mai parchez în capătul parcării zilnic (acolo găsesc loc…)
Merg pe jos de cel puțin 4 ori pe săptămână, 1-1,5 ore.
Ce grup frumos ! Se pare ca suntem multi iubitori de sport pe aici.
E plin de comentarii motivationale dar si de comentarii instructive !
De 2 ori pe săptămână fac la sala TRX, tabata și circuit închis (antrenament de grup).
Când am program lejer in weekend-uri mai fac câte 30-40 de minute de tabata/spinning. Ideal ar fi sa fac miscare în fiecare weekend, din păcate deocamdată bifez maxim 2 pe lună. Mai lucrez la optimizarea programului.
Eu si sportul n-am fost prieteni niciodata. Din 2020 fac pilates de doua ori pe săptămână. Am început datorita soțului meu. Exact la sfarsitul perioadei de carantina. El era disperat sa gaseasca sala, care tocmai atunci se deschidea, eu ma rugam in gand s-o gasim inchisa. De atunci, am lipsit de la pilates doar din motive intemeiate. Intre timp, sala s-a inchis, dar merg in alta parte. 😀
Eu îs babă slabă. Într-o vreme mi-era greu să merg până la piață (10 minute sau mai puțin funcție de câți cerșetori ocolesc). Apoi m-am enervat și mi-am fixat niște ținte. Așa că în fiecare zi merg cel puțin 2 km, de obicei 4 km. Cu pauză de cafea sau pe o bancă în parc. Dacă sunt bine dispusă, chiar mai mulți km. Excepție zilele cu gheață pe trotuare ( echilibrul meu in mers pe gheață este la fel de aiurea că și cel emoțional) . Se pune?
Comentariu beton!28
„In my early 30s”, dupa 2 nasteri, aveam dureri lombare de nu mai puteam sa urc scarile. Mamica tinerica era o babuta care nu mai isi mai putea lua copiii in brate din cauza durerilor.
„In my late 30s” nu ma mai doare nimic, dar absolut nimic. Fac 40 de minute sala cu greutati urmata de 30 de minute cardio (eliptica, banda mers alert si inclinat sau uneori chiar si alerg). Asta de 3 ori pe saptamana.
Mai merg cu bicicleta in weekend cu copii sau la bazin, dar aici nu e ceva constant.
Comentariu beton!11
Fac sport de peste 5 ani. Apropierea varstei de 50 de ani m-a determinat sa fac ceva pentru a intra cu gratie in noua etapa a vietii.
Am inceput sa merg la sala unde mergeam alert ,pe banda putin inclinata , 5 zile/saptamana cate 60-90 min. Mi-a crescut rezistenta, am intinerit la ten, mi-am reconstituit rezervele de chef de viata. Dar nu slabisem foarte mult, pentru ca imi place sa mananc si gatesc fabulos.
In urma cu 3 ani am inceput o relatie de colaborare ( initial planuiam sa fie de o luna, dar inca facem echipa ) cu un tanar antrenor ( are varsta copiilor mei , asa ca ma inteleg excelent cu el ) . Am trecut la alt gen de pregatire sportiva, am slabit, totul super ok.
Acum ma apropii de 55 ani, fac miscare, arat foarte bine, nu sunt ,, slaba,, dar ma simt excelent. Pentru mine sala tine loc de psiholog, de grup de prieteni, imi indeplineste nevoile de socializare.
Comentariu beton!25
Am uitat sa precizez . De 3 ani merg la sala de 3 ori pe saptamana, cate o ora, o ora si jumatate ( fac exercitii pentru diferite grupe de muschi ) . In celelalte zile fac plimbari cu sotul meu, de 6-7 km, prin oras.
Merg cu bicicleta cam de 4-5 ori pe saptamana cate 9 km.
Fac sală de 3 ori pe săptămână, cu instructor. Sala e la 20 de minute de mers, dar am făcut destule ore și online, cu un minim de accesorii (o saltea și ceva gantere). Cu instructor, fiindcă am probleme cu spatele și cu genunchii; am încercat să mă antrenez singură și era să mă accidentez nasol. Eu am și tendința de a exagera (prea multe repetări, greutăți mai mari decât pot duce etc.), și el mă temperează :))) Actualul aranjament ține din august 2021.
Prin aprilie 2018 eram supraponderală și sedentară. Am în familie cazuri de boală venoasă cronică, osteoporoză, boli cardiace, obezitate – chiar la oameni mai tineri ca mine, care au mult de pătimit (cu operații repetate, cu medicamente de care-s dependenți, altfel ajung la urgență). Și mi-am zis într-o zi – wtf, lasă partea estetică, dar nu vreau să ajung să sprijin holurile spitalelor.
Prima ședință la gym a fost oribilă. Abia mă mișcam, abia suflam, și mi se părea că toți se uită la mine. La plecare mă țineam de pereți și mă rugam să nu-mi cedeze genunchii, să nu cad pe scări. Am tras de mine luni de zile, ca să-mi impun o disciplină, un ritm. Când părea că s-au așezat lucrurile, a venit pandemia. Iar am devenit supraponderală, iar mă dureau articulațiile, iar…
Revenirea la sală mi s-a părut un fel de izbăvire. Încă mă lupt cu ceva kilograme în plus (păcătoasa aia de ciocolată…), dar niciodată nu m-am simțit atât de bine. Recent, am donat sânge și doctorița de acolo m-a întrebat ce sport fac. „Că se vede că sunteți activă, după tensiune și puls” 🙂
Comentariu beton!23
40 de ani,4h de crossfit pe saptamana. Nu ma mai doare nimic, nu se mai lipesc virusii de mine, sunt plina de energie.
0
Comentariu beton!11
De o luna mi-am reinnoit abonamentul la sala si am inceput sa merg de 3 ori pe saptamana. Pentru mine pandemia mi-a oprit relatia cu sportul si mi-a fost greu sa ma reapuc desi am mai platit niste abonamente din 2021 pana acum – pur si simplu nu reuseam sa fiu consecventa cu prezenta. Unul din factori, pe langa lenea si confortul de pe canapea, era si faptul ca aveam asteptarea sa pot face exercitii la nivelul la care le faceam inainte de pauza si de kilogramele in plus din pandemie. Si ma demotivam singura pentru ca nu mai aveam aceeasi rezistenta si imi era foarte greu. Acum am pornit cu gandul ca o iau de la zero, particip la clase de incepatori, imi construiesc rezistenta cardio si observ deja progres fata de primele ore la care am fost in urma cu o luna. Si simt si bucurie ca ma duc si fac asta pentru mine, ma bucur chiar si de febra musculara dobandita :D. In plus, weekendurile sunt destul de active, fac plimbari lungi si ating 15-20000 de pasi, mai ales ca vremea este numai buna pentru plimbari.
Eu am inceput fix in 2021 septembrie inainte sa aflu ca am pitica 3 in burta.. am continuat sa fac one-on-one, adaptat evident schimbarii si apoi dupa ce am nascut. La 6 luni de la nastere m-am apucat de kangoo jumps de 2 ori pe saptamana si m-am tinut.. am acum un an si un pic de mers constant. Nu am dat jos kile extraordinar pentru ca dieta nu am reusit sa renunt la „gustarici” dar sunt mult mai tonifiata si am scazut 2 numere la pantaloni. Omu s-a apucat de cycling si are si el un an… dar tre sa vrei si sa mergi constant.. Na.. vineri seara mi-as gasi si alte prostii de facut dar ma tarai tocmai pentru ca stiu ca e bine.. jumatatea mea e si mai determinata el are antrenamentul de la 7:30 dimineata sambata.
Bazin (de luni până vineri – o oră jumătate pe zi), plimbări, alergat după copii (mai ales când mă scot din minți), pardon, cu copiii am vrut să spun 😬 – încă îi depășesc/prind.
De când a venit căldura mai și grădinăresc.
Putin context: vreau sa ma las de fumat, dar cum am o vointa care tot trage spre 0, trebuiesc gasite solutii. Eh, de la speranta asta ca ma voi lasa de fumat a intrat sportul in viata mea. Ma rog, miscarea. Si o noua cunostiinta care imi devine usor usor prietena, care are relatii muuuult mai bune cu miscarea decat mine. Ei ii multumesc, in mare parte. Am 33 de ani, si nu mai facusem sport din… 2014, cand ma facusem cat o balena esuata, si am decis sa merg la sala. (HAHA m-a tinut cam 3 saptamani :))) Pana la urma am slabit pur si simplu deci evident ca nu am mai avut nevoie de sport. Miscarea mea se limita la mersul pe jos de acasa pana la metrou si de la metrou pana la servici. Ah, si sesiunile de shopping, alea se pun? Anyway. De anul trecut, de prin septembrie, a inceput amica S. sa ma toace la cap sa alerg cu ea. Am rezistat cu stoicism, pana intr-o zi in care atat de tare ma plictisisem de ea incat am zis „hai ma, bine, cat de rau poate fi?” Prieteni, rau e sa fii prost si sa te incapatanezi asa… de tembel. Amica S. alearga de 3 – 4 ori pe saptamana 5 km. ALEARGA, incet, ce-i drept, dar alearga! Iar eu m-am bagat. Deci prima mea abordare cu sportul din ultimii 10 ani a fost cu un traseu de 5 km, asa, la rece. Si fumez, nu uitati! Evident ca a fost horror. Am alergat cu chiu cu vai vreo 2 km (cu indulgenta), iar restul… Nici nu stiu cum sa descriu ce se intampla acolo. Credeam ca am ajuns la capat de linie si ca acolo mor. :))))
Nu va descriu ce suferinta crunta am avut nu a doua zi, ci a treia. Ce aspirina, ce apa? Aproape ca visam la o macara care sa ma dea jos din pat. DAR, si acum ajung la faza cea mai importanta. Dupa ce am alergat, nu am mai putut sa fumez cateva ore bune. Ieteeeee. Deci am zis ca ceva ceva tot iese din saracia asta de alergat. Asa ca mi-am cumparat frumos cele necesare, si am zis sa (incerc) sa ma tin de ritual. Nu de cei 5 km, ca nu am innebunit de tot, o iau usor. Din octombrie, alerg de 2 ori pe saptamana. Martea duc copilul la gradi cu busu, si la intoarcere ma opresc in parc si alerg cam juma de ora. Nu stiu cati km sunt, ca nu prea m-a interesat. Iar joia alerg cu amica S. si incerc de fiecare data cei 5 km. Acum 2 saptamani am reusit sa alerg 4,8 km 😀 Am fost ffffff mandra de mine. Fumez mai putin, nu am reusit sa ma las de tot, dar pentru moment sunt multumita. La sfarsitul lui aprilie e un „eveniment de alergat” in oras. Ne-am inscris la cursa de 7 km. Wish me luck! 😀
M-am lungit, scuzat’. Tin doar sa precizez, pentru cei ce vor dar nu indraznesc: inceputul e greu tare. Dar dup’aia, chit ca doare, vrei mai mult. La inceput nu voiam deloc sa ma misc din casa sa alerg. Dar ma duceam oricum. Eh, acum, e o pofta. Imi doresc sa alerg, imi face bine la caput, la nervi, la silueta, la ce vreti voi ! Deci CURAJ! Prinde bine
Comentariu beton!27
De vreo 10 ani m-am apucat de miscare cu adevarat, acum am 38. Merg la sala de 3-5 ori pe saptamana, in ultimele 3 luni m-am apucat de air yoga, am mai mers pe la curse de alergare la viata mea, dar nu sunt mare fan alergat, am alergat mai mult cat sa ma antrenez inainte de curse. Am alergat in viata de 3 ori 21 km la curse, in rest am mai alergat de cateva ori si cate 10 km tot pe la curse. Nu stiu sa inot si nici sa merg pe bicicleta, imi doresc sa invat ambele. Cred ca ma mobilizez anul asta sa merg la cursuri de inot. Imi place sa merg pe jos, o fac de care ori imi permite timpul, mai ales pe distante sub 45 min daca am de ajuns undeva, prefer sa merg pe jos. In vacante merg cu placere in jur de 20 km pe zi. Gata, m-am laudat :))
De aproape 2 ani: 2 sesiuni pe saptamana cu un antrenor personal (exercitii cu greutati, aparate, cardio) + 2 sesiuni de indoor cycling pe saptamana + plimbari prin oras in week-end (mai mult cand e cald afara 😀)
Din ianuarie am inceput sa fac regulat. Oricat de greu sau lene imi e, fac de 4 ori pe saptamana 40-50 min pe sesiune. Am inceput cu 5, am redus la 4. Acasa, am bicicleta eliptica si banda. Minge pilates, benzi elastice si gantere. Rola abdomene, groaznic de greu imi e cu ea. Dar imi place cum ma simt facand sport.
Eu fac exerciții fizice în fiecare dimineață, fără excepție. Nu am făcut doar când am avut COVID, nu eram în stare. Apoi mers pe jos zilnic, aseară am mers 8.4 km pe malul marii, mers normal. Dacă nu fac mișcare într-o zi nu ma simt bine. 😁
0
Kickboxing de cateva luni. Mama a 2 copii de 1 an respectiv 2 ani jumate, aveam nevoie inițial sa îmi descarc nervii pe undeva, și am zis ca-i mai ieftin decât la psiholog. Oh, well, terapie curata. Bonus, arat beton! Ma simt și mai și!
Comentariu beton!12
La ce sala? Antrenor ok? La box rareori primesc indicatii, doar sa prind vreun tip care face de mai mult timp.
”Bonus, arat beton!”. Poze? Că de vorbe-s sătul
Eu am fost grasa dintotdeauna. Dar cand in pandemie am atins 90j de kile la 1.50 (dada, juma’ de șnițel, juma’ de buletin, u name it)…am luat masuri.
No more sugar si mers pe jos…de nebuna, cate 10-15 km pe zi.
Alta viata la 65 de kg, desi tot grasa sunt si acum.
Comentariu beton!27
Cristina, acum esti sanatoasa, nu mai esti grasa in primul rand.
Hai ca se poate, esti pe drumul foarte bun si nu mai ai mult si scapi de supraponderabilitate.
Iti transmit incurajari virtuale!
Eu merg pe jos. Îmi pun playlist-ul preferat, căștile în urechi și mă plimb așa, în medie 15000 de pași pe zi. Pentru mine e suficient, am aceeași greutate de câțiva ani (cică una sănătoasă, conform aplicației). 😊
In fiecare dimineata, fac o ora de sport (body combat sau strenght training). Ca nr de pasi, am setat 15.000 pe fitness band, pe care ii si fac zilnic (mai ratez daca ma simt realmente rau, deci rar).
Relatia mea cu sportul a început după facultate când m-am trezit cu multe kilograme în plus. Îmi era rușine să merg la sală așa că am început cure de slăbire și antrenamente acasă. Am slăbit, mi-am făcut curaj să merg la sală, am devenit instructor certificat și am ajuns la ore întregi de sală pe zi atât ca și cursant cât și ca intructor. Între timp am mai slăbit ritmul pentru ca am devenit mamă. Acum mă mândresc cu pătrățele la 40 ani, fac acasă cât de des pot pentru că nu mai reusesc să merg la sală și în plus role, bicicletă cât de des se poate împreuna cu copilul.
Comentariu beton!13
Pașii sunt puțini, cam 7.000 pe zi. Chiar sunt curioasă cum fac persoanele care depășesc valoarea asta! Ca ăștia 7.000 îi fac fără să vreau, ducând/aducand copilul de la școală, mers la birou etc. dar ca să depășesc numărul asta trebuie să îmi găsesc timp special de plimbare și nu prea reușesc.🙂 Altfel, de 3 ori pe săptămână la sală, câte 1 oră, de vreo 3 ani. Și ce bine e!😁
1 alergare pe saptamana 8-10km, depinde de chef, plus doua reprize de hiit de aprox 40’ pe saptamana. In weekend am semi trail run…oleeee!
@MV: vin și io la spartu’ târgului.
Io fac așa: zilnic 90 minute sală, din care 30 minute de eliptică (la sfârșit) și dup-aia încă 60 minute de mers pe jos. 7 zile din 7.
Mă-ncadrez? 🤭
Comentariu beton!13
Mmmm…nu e totusi cam mult 90 min de sala zilnic? Imi dau si eu cu parerea. Sa ai grija la articulatii, poate niste colagen, magneziu, vitamina D chestii. Depinde si ce faci in cele 90 min, ma gandesc ca nu sunt hardcore toate antrenamentele 7 din 7 :))
@Cristina: cum am spus anterior, 30 minute-s cardio din cele 90, deci rămân 60 pentru antrenamentul de forță.
Suplimente iau destule: colagen 10 grame/zi, vit.D3 cu K2 (5000 IU/200 mcg) – una/zi, 200mg vit.B1, Animal Pak (Universal Nutrition) – 1 porție/zi.
Io mă antrenez după metoda: totul sau nimic.
Astea cu lăsatu’ moale nu merge la mine, atunci mai bine nu merg la sală.
Eu ies cu bicicleta. Dar nu neaparat pentru miscare , mai mult socializare cu prietenii. Martea si joia cam 10-20 kilometrii iar duminica de la 8 la 13 intodeauna peste 40-50 km MTB. Suntem un grup de 6 prieteni si iesim duminica de duminica .
Oricum nu ajuta. din 15 august m-am lasat de tigari si de la 95 kg am 110 acum cu toate ca anul trecut l-am terminat cu 5200 km pe strava.
Bicicleta e cea mai „periculoasa” din punctul asta de vedere. Asa-i ca dupa tura de duminica (daca nu si dupa celelalte…) va recompensati cu o masa imbelsugata? 😀
Ei, mai mult ca sigur masa aia e mai mult decat ar fi nevoie dupa caloriile date jos cu pedalatul.
Cam de aia vezi biciclisti, in spandex sau nu, cu burta.
Eu alerg de trei ori pe saptamana si fac exercitii fizice acasa in fiecare zi. Mai tot timpul ma pregatesc pentru vreo cursa. Am reluat alergatul in noiembrie, dupa o pauza de patru luni din motive medicale, iar obiectivul meu actual este un maraton la sfarsitul lui octombrie. Ma bucur ca am trecut la ora de vara, dupa serviciu nu voi mai alerga pe intuneric.
Sa vedem…din oct pana în feb-mart (în funcție de condițiile meteo) acasă, 30-60 min, cu un set de gantere+bicicleta, nu zilnic. De când începe vremea bună rămân 2-3 zile acasă cu ce am scris mai sus și încă 2-3 zile gradina. Și aici nu mai sunt 60 min, pot fi și 10-12 ore pe zi: gradina cu zarzavaturi (500mp) și livada cu goji (1000mp).
Sală de 5 ori pe săptămână. Trezit la 5:30, antrenament cam 1h, uneori mai mult, depinde ce timp am. Încerc să fac peste 10k pași zilnic, dar nu prea-mi iese. De obicei bag și niște bandă, înclinat, să ridic heart rate-ul și să ard niște calorii în plus, vreo 15 minute.
de 3 ori pe saptamana merg la sala, antrenament de grup de functional fitness training. Cand nu ajung la acest antrenament, imi programez sendinta cu antrenor, de regula la astea lucrez spate. In celelalte 2 zile merg la birou, deci minim 10k pasi pe zi. In weekend orice as face, programez si o plimbare in parc, deci macar intr-una dintre cele 2 zile fac 10k pasi.
Am alergat 1 oră și 45 de minute sâmbătă trecut la un meci de fotbal fără pauză:)).
Am profitat de vremea extraordinar de frumoasă și ne-am adunat 15 oameni la un teren sintetic să punem sângele în mișcare și să iasă toxinele din organism .
3 echipe și la reguli 2 goluri sau 7 minute.
Cred ca am tras lozul greșit ca numai in teren am stat :)).
Și motivat de performanță m-am reapucat de sală exact de 1 aprilie.
După 9 luni de pauză încă o duc bine.
La 34 de ani ai mei o duc bine.
Box, de 2 ori pe saptamana. La incalzirea de 30min fac alergare, coarda + tot ce faceam in ora de pilates, apoi 1h de exercitii la perna, sac sau de coordonare. Daca mai vad o alta tipa in sala, ma consider norocoasa. Cand nu reusesc sa ajung, fac niste exercitii de intretinere acasa (nu shadow boxing ca ala nu imi iese neam).
Mă pregăteam să zic de scara rulanta de.la metrou că ne am despărțit prieteni. Pt.mine e un plus că nu mai merg cu mașina prin București ci pe jos și cu metroul. In plus merg și l bazin de minim 4-5 ori pe săptămână.
Pot sa ii dau lecții instructorului de înot 😉
Că ăștia stau pe telefon mai mult decât mine.
Salut, mare atentie la copii! Nu fac suficienta miscare si vor avea serios de tras. Pe langa sedentarism, utilizare gadgets in exces, dulciuri cu roaba si alte grozavii.
Chiar si cand fac sport in cadru organizat, nu le place de nicio culoare joggingul. Ii scot cu greu pe ai mei, in weekend, la un 5 km de alergare usoara in parc.
Cica trebuie sa fim un exemplu, si ca vor face ce vad la parinti. Partial corect. La fel a fost si cu cititul. Nu e negociabil. Recunosc, sunt un dictator.
Pentru alergatorii incepatori, recomand alegerea cu grija a incaltarilor. Incalzire si stretching. Mers, inainte de alergare daca nu esti pregatit.
Pentru toti ceilalti, pe langa activitati sportive, de preferat cat mai diverse, nu neglijati somnul, alimentatia si oarece suplimente (magneziu, zinc, omega, vitamina C).
Forta!
67+ aici. Am alergat mult, multi ani, dar acum nu mai alerg regulat din motive de leziune nasoala la un picior (acu parca incepe si la al doilea, Morton’s neuroma). Doar un jogging usor de 2-3 ori pe saptamana, afara, nu pe banda, dar max. 2 km., ca ma seaca la mațe durerea. Altfel o zi yoga si 2 zile sala, cardio (rowning) si forta, mai mult cu greutatea corpului, ca antrenez mai multi muschi odata. Urasc antrenatul la sala, am alternativa de fitness in natura tot anul, dar urasc ploaia mai mult decat sala. Merg pe jos cat ma lasa afurisitul de picior, 3-4 km pe plaja (la 3 min. de casa). Iesitul cu potaia nu se prea pune, ca mai mult stam decat mergem (are 12 ani), dar macar iau o gura de aer de mare.
Zic ca e oarecum ok pentru varsta mea venerabila, desi oricand e loc de mai bine…
Comentariu beton!15
Buna Mihai, sper sa pot inspira si pe altii, de ce nu?! In curand 52 de ani.
Rutina mea e urmatoarea: marti, joi si sambata sau duminica – merg la sala, putin cardio, exercitii pe aparate, etc, cu un coach, nu de capul meu. De cativa ani fac asta. Prefer sa platesc si un coach tinand cont ca exista altfel sansa sa ma accidentez lucrand la aparate sau sa fac prost si sa nu am rezultatele scontate. In plus, in zilele in care nu merg la sala, adica luni, miercuri si vineri, plus in weekend (chiar daca mai merg si la sala), dimineata de tot, incepand cu 7:30, ma plimb prin parc, pana fac cel putin cei 10000 pasi. Indiferent daca ploua sau nu, de fapt, cand ploua imi place parca si mai mult pentru ca e mai putina lume in parc. Pe deasupra nu folosesc liftul la serviciu nici la urcare nici la coborare, eu fiind la etajul 6. Iar daca am intalniri de business in afara biroului – prefer mersul pe jos sau cu metroul plus pe jos. Cum s-ar spune: sunt fiarta pe miscare. 😉 Recomand cu caldura oricui sa incerce sa isi gaseasca forma de miscare ce i se potriveste (ii face placere) si sa fie perseverent/a. Succes tuturor!
Nu sunt constant dar nu trece saptamana fara sa fac ceva sport. O sala, un surf, o drumetie pe munte… orice doar sa ma misc. Plus o medie de aprox. 12000 pasi/zi
60+ si eu. Pana la 60 am fost grasa si sedentara. Pana cand am decis sa ascult ce “predica” Valentin Bunea si asa am ajuns ca in 5 luni sa dau jos 17 kg, sa am analize de om sanatos, mancand din belsug “carneouapestesilegume, somn de la ora 21 si mergand pe jos in ritm alert cca 90 min zilnic. Asta promit sa fac inca vreo 20+ 🙂
Comentariu beton!20
acum 1000 de ani, cand hraneam dinozaurii cu mancare bio nu masinile cu dinozauri, bateam prima data suta. Si cineva mi-a spus ca pentru a slabi tre sa fac sport. Problema e ca nu prea aveam timp sa fac sport ca alergam de vreo 3 ori pe saptamana. O idee proasta, dar faceam asta. Pe langa fotbal, kickboxing si mutat curu din A in B numa cu bicla. Cand dracu sa mai fac si sport?
Dar…am ajuns io in budapesta si la un moment m-am oprit sa beau o bere pe una dintre insule. Unde e parcu. Si, cat sugeam io la bere vad un alergator. Dupa care inca doi. La a doua bere, si jur ca nu era de la bere, in fata mea era un sir constant de oameni care alergau. Seara, cand m-am dat cu vaporasul pe dunare, se vedea frumos sirul de luminite alergatoare pe insula. In timpu ala, in Tineretului unde imi mutam io curu in ritm saltaretz, deja stiam alergatorii, ca nu erau chiar asa multi
Acum mai prost cu sportu. Dupa ce mi-am rupt anu trecut mana la ski, sezonu trecut a fost total off. Nu am putut sa fac absolut nimic. Anu asta am inceput cu putina sala, incerc sa ajung macar o data. Cand ma duc la munca (2/sapt) fac cam 10k pasi. Astept sa se aseze si primavara sa pot sa scot si io biclele la aer.
Din 2008,când pentru aproape un an am avut interdictie la sală, din cauza unei operații, am devenit un practicant consecvent al tenisului. Asta înseamnă cel puțin 3 zile pe săptămână,daca nu chiar zilnic, în lunile de vară
Sală (step, combat, zumba, pilates etc) cu profă de 3 ori pe săptămână câte o oră.
Mie îmi pare rău că s-a spart trupa de fotbal. În rest fac mișcare zilnic cel puțin 8 ore pe zi.
Cam mult. ;))
@Cucurigu, mai puțin azi că m-au lăsat ai mei manipwlant pe nacelă 🙂
Ete pwla, am schimbat manipulant în manipwlant și tot a intrat la moderare. Băi, așa ceva…
Zilnic peste 10.000 de pasi, in fiecare dimineata gimnastica (vreo 15 min, cam asa) si de doua ori pe saptamana cursuri de dans (vals, bachata, cha cha si salsa). 50+
O ora de zumba si o ora de „fit back” (asa se cheama cursul, e ceva combinatie de mobility + stretching + core strength) pe saptamana – la astea am abonament. Plus alergat de 3-4 ori pe saptamana. In iarna a fost mai greu ca se intuneca repede si nu apucam in fiecare sapatamana, acum ca am trecut la „ora de vara” pot sa alerg iar si seara dupa munca. In mai am primul semi-maraton (pana acum am mers doar la concursuri intre 5 si 10km). De alergat m-am apucat acum un an si ceva (detestam sa alerg, acum imi place). In rest plimbari, piscina, bicicleta – dar fara un program anume.
Alergam de 3 ori pe săptămână și participam la mici competiții (semimaraton montan). După accident nu mai am voie să alerg așa că m-am reprofilat. Scot o bicicletă din casă minim de doua ori pe săptamână uneori doar o urcare până în Poiana Brașov alteori o vizită la Sfântu Gheorghe. În weekend cu familia ba un munte, ba o plimbare; orice numai să nu crească burta.
Am citit toate comentariile si nu imi dau seama cum resusiti sa va tineti de antrenamente si activitati, cate 3-4-5 ori pe saptamana. Cum? Sunt de intensitate mica sau?
Eu am avut toata viata tentative de a face sport, ma tineam 1-2 saptamani sau cateva luni, pe urma gata. Si tot asa, reluam cand mai puneam cateva kg. E clar ca nu imi place sportul si efortul e mult mai mare pt mine (bronsita), asa ca ma ia groaza numai cand ma gandesc.
Mai nou, mi-am propus sa alerg 5 minute pe zi pe loc, fac asta de 3 zile, ieri am sarit un „antrenament”, scopul este sa fie cat mai intens in asa fel incat sa transpir si sa dau cat mai multe toxine afara. Mi-ar placea sa merg pe jos, dar nu am unde, parcurile fiind oricum poluate si ele. Pana in ianuarie mergeam la munte de cateva ori pe luna, uneori stateam 3 zile, pentru aerul curat si voi relua.
DD trebuie să îți alegi ceva ce îți place, dacă m-ai pune să merg la dansuri sau la zumba, nu m-aș urni de pe canapea.
@DD: începătorii-i spun motivație, avansații-i spun pe nume, adică disciplină. 😉
Guys, keep up the good work. Suntem diferiti, asta e! Ca sa nu ma fac de ras complet, am mai alergat si azi 5 minute pe loc 🙂 4 zile din 5 deci 😀
Va invidiez anyway, habar n-aveam ca sunteti atatia care faceti sport constant si va mai si place
Scrie-ți pe o foaie, cu liniuță, următoarele:
– de ce vrei să faci mișcare. Să slăbești, arăți bine, să te simți bine? De frica de boală, ca mine? Orice motiv e bun.
– ce fel de mișcare îți place/ ți se potrivește. Eu căscam de plictiseală la pilates, mă enervau orele de aerobic (și orice presupune țopăială) iar la yoga aș fi adormit direct. Dar când am intrat în sala de forță, am avut o revelație: aici e locul meu.
– cum o să fie/ cum o să te simți/ cum o să arăți, dacă faci mișcare regulat timp de 6 luni? (Am vrut să zic 3 luni, dar e prea scurt timpul).
– promite-ți ție însuți/ însăți că te vei ține în următoarele 6 luni, și repetă-ți asta în fiecare zi. Trage de tine, zilnic, până când creierul învață că asta trebuie să facă. Sari peste momentul de mișcare doar dacă ești bolnav(ă) sau ești în vreo deplasare și chiar nu poți presta.
Ar trebui să funcționeze. Mai vorbim peste 6 luni. 🙂
Am făcut sport amator toată viaţa, cele mai diverse sporturi în afară de tenis de câmp. De alergat în competiţii m-am apucat la 58 de ani, datorită unei remarci a fratelui meu, nu intru în amănunte. De atunci am alergat 14 semimaratoane în oraşe cu B: Budapesta, Barcelona. Concursurile de 10 km sau mai puţin nu le-am numărat, am o cutie plină cu medalii şi cred că spre o sută de tricouri primite în pachetul de concurs. Pentru ca să îmbin rockul cu sportul, următoarea competiţie este Vivicitta, doar 7 km, pentru că tot voi fi în Budapesta la concertul Slash&Myles Kennedy!
Comentariu beton!18
Hă, la 58 de ani te-ai apucat de alergat la modul profi în competiții? Wow.
Băi, voi vreți neapărat să muriți sănătoși?
Comentariu beton!19
Eu merg de doua ori pe saptamana la fitball de doi ani. Si ,da ,cel mai greu este sa te ridici de pe canapea la ora 19,iarna la oricate grade cu minus or fi,si sa pleci la sala de sport . Locuiesc într un orasel micut si ora asta de sport o facem în sala de sport a scolii cu profesorul de sport. Si vreau sa va spun ca atunci cand am început, acum doi ani ,eram cam 20 de persoane,acum am ramas doar 5 care ne prezentam constant
Aproximativ 10000 de pasi pe zi, dus-intors de la birou in cursul saptamanii. In weekenduri, cam unu da, unu nu, in jur de 30.000 pasi pe munti 🙂
De trei – patru ori pe săptămână merg pe jos între 5 și 10 km. In weekend min 60 km cu mtb inclusiv offroad cam 50%, de trei ori pe sapt flotări , geno și exerciții cu greutăți acasă.
Ploua, ninge, alerg de trei ori pe saptamana, cate 10 km.
Recomand orice fel de miscare, face tare bine si la fizic, dar si la moral. Am 53 de ani.
Se pune dacă merg la pilates și orice altceva mai facem la sală de două ori pe săptămână din strictă necesitate? Ori mă duc la sport, ori nu pot sta în picioare deduceri de încheieturi. Că altfel, sportul pe care îl iubesc maxim e aruncatul cu privirea.
Eu alerg zilnic in paduri si pe munti la concursuri sau in weekenduri. E un microb care m-a prins acum cativa ani buni in urma unei alergari cu un prieten in parc si mai apoi in padure. E pur si simplu unul dintre lucrurile care ma tine sanatos si m-a ajutat sa trec peste momente grele in viata.
Nu ma bucur doar de sanatatea fizica ce provine din alergat, ci foarte mult si de cea psihica. E locul unde imi pun ordine in ganduri si imi fac auto-critica destul de des, pentru a vedea cum inaintez si in viata, nu doar pe traseu. Am si facut o cronica a unei curse de alergare ce mi-a luat vreo 12h si deseori recitind, imi dau seama de ce nu renunt niciodata in timpul unui concurs.
Cat despre km si numere, nu cred ca e relevant, ca sunt foarte relative. O persoana poate suferi mai mult pe o distanta de 5km decat altii pe o distanta de 25km, ceea ce face prima persoana mai de apreciat din anumite puncte de vedere.
Eu nu sunt în România. Vorbeam cu prietenele mele din Ro că nici infrastructura nu ajută, mai ales când ai copii încă mici.
Eu sunt foarte activă. Alerg, o dată pe săptămână 15km+ cu un club de alergat și încă o dată singură, 5-8km. Merg de 2x săptămână, o dată 11km cu o prietenă, altă dată 5km cu altă prietenă. O dată pe săptămână merg la Body pump și apoi la bazin și saună. O dată (când îmi permite programul meciurilor copilului de două ori) pe săptămână practic arte marțiale. Marți seara merg la yoga sau pilates. Practic doar luni nu fac nimic, că e suficient de obositor să începi munca 🙂
Dar mie îmi place mult tot ce fac și pare mult, dar mie solicitant fizic mi se pare doar alergatul și bătaia 😁 și e foarte ușor să pun în programul vieții mele, am abonament la un club de fitness care e la 1km de casă, dojo-ul e la 10 min cu mașina, și am parcul în fața casei, trebuie doar să mă încalț și să ies pe ușă.
Am uitat să precizez, am 46 de ani. Sport fac din adolescență, dar abia după 40 am început să am grijă să fie și cardio, și forță, și mobilitate. Plus factorul social, și la alergat și la arte marțiale fac parte dintr-o comunitate, după antrenamente stăm la un ceai de vorbă, etc. Cred că și asta contribuie la motivație.
Băi uneori mă apucă lenea, dar mișcare fac măcar de 2-3 ori pe saptamana. La lucru merg pe jos și cu metroul. E un mix. Altfel incerc sa mai pun ceva pe mine in afara de haine, am arderile destul de mari.
@Marius: mers la sala de forță 3-4 ori pe săptămână și mâncatul la ore fixe (3 mese/zi) ș-o să pui niscaiva masă musculară-n timp.
Singurele sporturi la care mai excelez in zilele noastre, sunt: sticlism, halbere si coniac-canoe!…
Am 10 ani de când tot alerg kilometri, 80-100 pe lună. Sunt bine și arat bine. Sper sa continui până la 70+
”Sunt bine și arat bine.” Vreau poze.
Iata tricoul perfect pentru lenesi
https://www.qwertee.com/shop/tees/procrastinators-unite-921
Da, prestez de trei ori pe saptamana, aerobic (combinat step aerobic, benzi elastice, tae-bo etc). Asta se intampla de mai bine de 20 ani (50+ acum, de fapt m-am apucat de sport dupa nasterea copilului meu, aveam 25 de ani si muuuulte kg). Acum fac un mix de fasting intermitent si sport ca sa pot tine lucrurile sub control.
Salutare! Am inceput sa fac sport de la 40 de ani. Anterior acestei varste, nu am practicat deloc vreun sport. Si m-am apucat de zumba, de doua ori pe saptamana. Acum am 54 de ani, practic zumba in continuare, tot de doua ori pe saptamana. Zilnic, in medie 6.000-10.000 de pasi. Recomand miscarea in aer liber, si zumba… indiferent de varsta. Se modifica perceptia despre viata. Miscarea, sanatate curata! Asadar… multa sanatate tuturor!
De 3 săptămâni fac zilnic 8-10 km pe jos. Am lăsat mașina în fața blocului ( de fapt, ea m-a lăsat), iau autobuzul până în oraș , de acolo pe jos 4 km până la serviciu. După amiază, tot pe jos spre stație.
Am inceput zumba la 40 de ani. Anterior acestei varste nu am practicat niciun sport. Acum am 54 de ani, merg in continuare la zumba de doua ori pe saptamana. Zilnic fac intre 6.000 si 10.000 de pasi. Miscarea este sanatate curata! Multa sanatate tuturor!
Hei Mihai, mersi pentru articol. În timp ce îl citeam stând tolănit pe canapea, m-am ridicat, îmbrăcat și am plecat la alergat. Am făcut doar 1,5km, dar mă bucur că am reușit măcar atât si nu am mai stat pe canapea.
Comentariu beton!12
Dacă nu faci mișto, mi se pare foarte tare.
Asta pare ca o minune de-a lui Isus:
– Am zis ridicăte @Mbmotw de pe canapea și el s-a ridicat, îmbrăcat elegant, parfumat și a plecat la alergat.
Chiar nu fac misto. Nu stiu daca pot pune linkul de strava.
Băi, întreb și eu că nu pricep care e faza cu canapeaua. Toți grașii dau vina pe canapea. De ce?
Păi trebuie să dăm și noi vina pe cineva, nu?
Constatare: comunitatea ”Vasilescu” este formata din oameni minunati : isteti, haiosi si care se straduiesc sa traiasca sanatos! 🫡 Ma bucur ca fac parte!
Anul ăsta: doar 860 km cu bicla până acum (multe zile temperaturi joase + vânt puternic sau ploaie) + o medie de 60 km/lună, plimbări pe jos.
Anul ăsta sper sa corecteze personal record: 6100 km/an cu bicicleta.
Dacă nu stric iar vreo claviculă sau ceva coaste 🤣.
Eu merg de câteva ori pe săptămână la aerobic. Dacă este sa îmi para rau de ceva este ca m-am apucat târziu, pe la 35 de ani. Acum am 50 și ma duc cu drag la sala, imi iau porția zilnica de endorfine pentru ca, pana la urma, sportul face bine și la căpuț nu numai la corp:)
Mi se pare cam mult să spun că fac mișcare. Merg la muncă pe jos, în fiecare zi, indiferent de vreme, în medie 10000 pași.
Dar de vreo 2 ani de când fac asta, pot să dansez toată noaptea fără ca a doua zi să mă simt obosită.
Merg de 2 ori pe saptamana la sala, in medie cate 2 ore 30 cardio & exercitii pentru dezvoltarea masei musculare. Fac asta de 6 ani.
Patru ore fotbal pe săptămână nivel bunicel…
200 flotări 100 abdomene zilnic
6000 de pași media anul trecut muncă fizică la greu…
48 ani 176 cm 62kg
O masă pe zi…
Sexul e mișcare?
Am citit articolul, am citit comentarii din 2 în 3 și m-ați motivat. Am urcat pe cântar. 124.90.
O zi mândră.
Eu vreau sa stiu o singura chestie> de unde aveti atata determinare si ambitie sa faceti sport? Vreau sa stiu si eu. Urasc si am urat intotdeauna sa alerg, plus ca am la genunchiul drept si ligamentele incrucisate anterioare rupte (accident la ski). Adica da, ma misc si pe jos si cu bicicleta dar nu cred ca fac atata sport pe luna combinat cu cat faceti voi pe saptamana. Supraponderala nu sunt dar burta am (bine, e si de la alimentatie). Cred ca maxim daca strang 10000 pe zi e mult, depinde ce se intampla in ziua aia si unde am de mers. Azi am mers pana la lucru, 30 de minute in ritm mai alert (nu plimbat incet) si am facut circa 4300 de pasi pana la 8:30. Dar sunt zile si zile. Repet, cum reusiiiti? N-am putut termina comentariile de citit ca ma deprim la maxim.
Mie mi-a placut muzica de la sala. Mergeam.ca la discoteca. Apoi mi-au placut rezultatele.
Toata viata am facut sport 😉
Ca sunt asa mai slaba de fire, iar asta m-a ajutat întotdeuna : jogging, gimnastica, utimate frisbee 🙂 …. pâna ce mi-am „aranjat” o glezna si un genunchi.
Dupa 40 de ani, nu mai merg sporturile-astea, prea agresive cu madularele.
Drumetii în weekend si, avand un job sedentar, doua ture de parc pe jos in pauze.
Sala de sport se impune, 2/3 ori pe saptamâna, altfel pierdem muschi : SARCOPENIE dupa 40.
Putin sport, dar in mod regulat, fara sa culpabilizati, încet încet se simt beneficiile.
Curaj la toti !
Merg la clase de HIIT și body art de două ori pe săptămână. Alerg in weekend când permite vremea. Înot cât de des pot. Merg mult pe jos.
Sportul dă dependență, când am avut o luxație urâtă la genunchi și vreo 6 luni mi s-a recomandat să o las mai moale cu sportul, a fost foarte nasol.
Salutare, Am 45, locuiesc de 16 ani in Limassol Cipru. De 8 ani am inceput sa alerg. Am inceput cu maraton 5km, 10km si progresiv am ajuns dupa vreo 3-4 ani de 21km la Full maraton, 42.2 km. Am facut 3 full maraton anul trecut si pe 14 Aprilie particip la al 4-lea aici in Limassol impreuna cu 17000 de maratonisti din 70 de tari. Mentionez ca lucrez la birou deci activitatea sportiva e cruciala daca vrei sa eviti probleme de sanatate cauzate de sedentarism. Si nu, NU participarea la Maraton e importanta. Important e antrenamentul de 1-2 ore pe zi, 4-5 zile pe saptamana. Fara sa am acel tel(participarea la maraton) nu as fi alergat atat. De fiecare data cand incepeam, renuntam din lene. A, si inca un lucru care m-a motivat sa ies din casa zilnic chiar si atunci cand nu am avut antrenament. Aplicatia STEPN. Pe scurt o aplicatie cu pantofi virtuali(NFT) care efectiv te face sa iesi sa iti consumi energia zilnica :D. Deci, dupa 2 ani de aplicatie, am pornit de la 3 papuci(valoarea lor era de vreo 3-400 euro) si acum am construit un portofoliu din reinvestitii de vreo 3000, plus cam 1500 retrasi( ca mai trebuie si fonduri sa investesti in pantofi sport fizici). Dar ce e cel mai important: In aproape 2 ani: 5427 KM facuti, alergare/mers. Media zilnica de pasi in ultimul an: 18200. Asta nu e un sfat la investitie. Fiecare trebuie sa isi gaseasca o motivare personala, dar importanta e miscarea. Ah, era sa uit si principalul: de la peste 100 kg am ajuns sub 85 🙂
Ca tot am citit un comentariu mai sus, Am avut si eu ligamentele incrucisate rupte la Muay Thay si a trebuit sa ma operez in 2011. Doctorul a zis ca daca mai vrei sa ai vreo treaba cu sportul in afara de sah, trebuie operatie. Asta nu m-a impiedicat sa ma apuc de alergat mai tarziu.
De mic copil am fost mic și gras, însă nu mi-a displăcut activitatea fizică. Din păcate, abia prin clasa a 11a, adică în cretacic, am reușit să îi conving pe ai mei să mă lase să merg la sală. Era cam singurul sport accesibil și printre foarte puținele care mă atrageau.
Dată fiind introducerea, de atunci am încercat să fac mai tot timpul mișcare, adică sală. Din diverse motive, pauzele au fost mai multe decât consecvența, și asta se vede dacă te uiți la mine. Dar acum, după ce pandemia mi-a distrus spatele de la atâta tocit canapeaua/scaunul, încerc să merg la sală de minim 3 ori pe săptămână. Din păcate, nu fac performanță cu treaba asta, însă în condițiile date (familie, job), sunt relativ ok cu frecvența.
A, tocmai mi-am adus aminte de o întrebare standard a unuia dintre antrenorii de la WorldClass de acu mulți ani, când m-am înscris la sală acolo: „Care sunt obiectivele dvs cu privire la mersul la sală?”. Săracul se aștepta să zic că vreau să slabesc, sau să mă fac ceva Arnold, însă eu am zis un sec: „obiectivul meu e să nu ruginesc de tot”.
bicla zilnic prin Bucuresti, ca nu se poate cu traficul din dotare… si 50 km pe zi uneori, dar cel mai des pana in 25…