Articol scris de Alexandru. Care are un job mișto, poziție destul de sus la o multinațională, ceea ce înseamnă că primește multe oferte de a-și schimba jobul, prin intermediul head hunter-ilor. Lucru care nu e întotdeauna așa de cool pe cât sună.

Din când în când mai primesc câte un mesaj sau telefon de la cineva responsabil cu recrutarea, fie din partea vreunei agenții de recrutare, fie direct din partea vreunei companii.

Pe mulți dintre ei îi ascult, nu exclud o primă discuție, n-am de gând să îmi schimb jobul, dar e util să știi ce se mai întâmplă și în piață, ca să rămâi conectat și aliniat cu trendurile.

Însă există un moment în care fac stânga împrejur (la modul figurat) și întrerup orice discuție: atunci când, sunat fiind de către cineva care face recrutare, mi se cere CV-ul actualizat.

Hai să explic și de ce fac asta:

În primul rând, mi se pare dovadă de amatorism cras. Păi ori ai venit țintit la mine, ori vânezi țânțari cu tunul și contactezi pe toată lumea care ar fi eligibilă la o simplă căutare pe Linkedin? Pe sistemul „vedem cine e interesat, ce CV și experiență are. Stabilim noi după aia, dacă se potrivește sau nu”.

Băi, nu. Este extrem de nepoliticos să faci asta. Da, dacă aș fi aplicat eu la jobul ăla, îmi puteai cere CV actualizat, informații suplimentare. Dar dacă tu ești cel care vine spre mine, măcar fă-ți temele. De ce? Simplu: pentru că tu ești cel care are nevoie de mine, nu invers.

Și da, o să-mi permit să întrerup orice interacțiune ulterioară. Dacă în momentul în care mă suni să mă întrebi dacă mă interesează un job pentru care crezi că sunt potrivit, îmi ceri CV-ul, cum știi că mi s-ar potrivi job-ul? Pe baza căror informații?

Și nu în ultimul rând, de ce ți-aș face eu o bună parte din muncă? Ești plătit să faci research și să găsești oamenii care se potrivesc pentru job-urile pe care le ai în portofoliu? Atunci fă asta!

Așa că, data viitoare, dragi recruiteri, când căutați candidați pentru o poziție disponibilă, și acțiunea este din partea voastră către ei, încercați să-l stalkeriți pe om. Vedeți ce face, cum face, dacă este potrivit pentru job, și abia atunci îl puteți suna. Și nu, nu îi cereți CV-ul.

Dacă aveți chiar așa mare nevoie de CV, atunci așteptați să aplice candidatul pe care îl vânați. Dacă vrea cu adevărat jobul ăla, va aplica el.

Nu prea vă surâde varianta să așteptați? Implică o doză prea mare de hazard? Atunci învățați când e ok să cereți CV-ul și când nu.

sursa foto: freepik.com