Cred că sunt cele mai nasoale vremuri pe care le trăim în domeniul ospitalității. Vorbesc din punctul de vedere al clientului, că HoReCarii nu par să aibă vreo apăsare, le merge de la foarte bine în sus.

Și pe cât de bine le merge lor, pe atât de nemulțumiți sunt clienții. Poate mă înșel, dar așa se vede de la mine.

Și zic asta pentru că rar de tot am dat peste câte un chelner dispus să-și facă meseria cum trebuie. Sictirul, tupeul și fețele aroganto-plictisite par să fie însușirile de bază ale ospătarilor în perioada asta. Pot să număr pe degetele de la o singură mână de câte ori m-am simțit cu adevărat bine în vreun loc.

Dacă ar fi problema doar la chelneri ar mai fi cum ar mai fi, dar aproape peste tot unde ești nevoit să interacționezi cu oameni, probabilitatea să te enervezi este extrem de mare. Vorbesc despre angajații HoReCa, da? Adică exact oamenii care ar trebui să facă tot ce ține de ei să NU te enervezi.

Nu știu, poate că e nevoie de o criză din aia mare, să se închidă tot și s-o ia toți de la zero. Poate când ai ajuns acolo jos, începi să te gândești că bunul simț și implicarea pozitivă pot fi niște asseturi care să-ți țină aproape clienții. Nu știu, nu mă pricep, doar zic că s-ar putea ca asta să fie una dintre soluții.

Revenind la cârciumi, localuri și restaurante, ospătarii cred că-și trăiesc vremurile de aur. Practic, din secunda în care intri în local, nu știi cum sa faci să te porți mai frumos, doar-doar Maria Sa, chelnerul, își va abate atenția și asupra ta. Uneori reușești, de cele mai multe ori nu. Oare ospătarii fac cursuri de dezvoltare personală ca să învețe să evite contactul vizual cu clienții.

Nu știu, prieteni, dar unii dintre ei sunt adevărați campioni, ar merita să aibă o Olimpiadă a lor sau ceva. Altă explicație pentru care reușesc să-ți evite privirea și câte jumătate de oră, n-am.

Dar știți care e partea cea mai nasoală? Că deși știu și văd toate astea, nu mă lasă inima să nu las bacșiș de fiecare dată. Indiferent cât de urât s-au purtat ospătarii, voi lăsa măcar 10%. Înjur în gând când îi las, dar nu există să nu.

Și asta în ciuda faptului că de multe ori îmi jur, pe parcursul mesei, că n-o să las niciun leu șpagă. Nu pot, fraților, la final nu mă rabdă inima să nu las bacșișul regulamentar.

Aici vine întrebarea pentru voi: sunt eu mai prostăvan sau așa face toată lumea?

Voi aveți vreo problemă să nu lăsați nimic dacă considerați că ospătarul a fost suficient de nesimțit cât să merite asta? Vă puteți uita în ochii chelnerului când aduce nota și-o plătiți leu pe leu?

Hai să mergem și mai departe cu întrebările, că poate mai vede câte cineva din HoReCa. E ceva ce v-ar face să lăsați mai mult decât sunteți dispuși lăsați de obicei? Ce anume? Locul, mâncarea, servirea? Contează dacă sunteți într-o cârciumă unde mergeți des sau într-una în care știți că n-o să mai călcați prea curând?

sursa foto: freepik.com