Prieteni, în sfârșit am aflat adevărul, acum am înțeles și eu de ce sunt sărac și-o să mor sărac: pentru că din când în când îmi mai fac plăcerea să mănânc la restaurant. Nu, n-o spun eu, o zice, cu subiect și predicat, domnul analist financiar Iancu Guda:
Analistul financiar Iancu Guda a pledat pentru responsabilitate financiară și a exemplificat cu o experiență dintr-un restaurant unde a auzit lamentările unei familii cu privire la rata pentru un credit și costul unei cine, în timp ce comandase preparate scumpe.
„Eram cu familia, noi am mâncat acasă și am mâncat desertul în oraș. Și lângă noi erau atât de aproape, încât nu am putut să nu aud – se plângeau de dobânzi, de rată la credit, și au luat steak de ton, friptură de ton, friptură de vită, cu antreu, cu desert. Au dat 600 de lei și se plângeau cum poate să coste atât de mult. Deci ei vor plăcere, dar nu își asumă… Hai să ne comportăm cu responsabilitate, în linie cu ceea ce ne dorim cu adevărat, nu doar plăcerea pe termen scurt.”, a spus Iancu Guda, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. (sursa)
Domnu’ Guda, să mă iertați, e posibil să fiu eu mai nătâng, dar să știți că există extrem de mulți oameni care atunci când merg la restaurant vor să se simtă bine, fără să-i intereseze cât e rata dobânzii sau indicele robor. Pur și simplu vor să mănânce ceva ce le place, fără ca asta să fie într-o relație de cauzalitate cu modul în care își gestionează viața, businessul sau economiile.
Știți, cumva, absolut surprinzător, dar exact cu acest scop au fost inventate restaurantele: să mergi să mânânci ceva ce-ți place. Da, chiar și restaurantele scumpe, tot cu scopul ăsta au apărut. Cel puțin așa se vede de la mine.
Apropo, aveți idee, domnu’ Guda, ce s-ar alege de industria ospitalității dacă toți oamenii ar mânca acasă și n-ar merge la restaurant decât pentru desert? Nu cumva ar da faliment? Nu știu, doar întreb, că eu nu sunt specialist, ca dumneavoastră.
Mai am o curiozitate, că n-ați specificat: când ziceți c-ați mâncat desertul în oraș, vă referiți la o singură prăjitură pentru care ați cerut mai multe lingurițe? Sau ați fost rebel și-ați comandat câte una pentru fiecare? Sper că nu, unde naiba ajungem în felul ăsta? La desfrâul consumerismului? Nu se poate, n-avem cum.
Băi, oameni buni, vă dați seama cetățeanul ăsta e văzut ca un fel de guru al analiștilor financiari din această țara? Am cunoscut mulți oameni zgârciți, eu însumi nu sunt foarte mână largă, dar în viața mea n-aș băga ciorbă și felul doi acasă, după care aș da o fugă la restaurant să-mi iau desert. Mai bine lipsă.
Doamne apără si păzește! Domnu’ Guda să mă judece.
Da’ de ce plm n-a mâncat și o felie de pâine cu gem sau o eugenia tot acasă? Și nici nu mai auzea
Comentariu beton!244
Da, EXACT. De ce?
Pentru ca el are bani și de desert.
Pentru ca el a știu să fie “chivernisit” și să pună banii să facă bani pentru el. Noi, restul, mâncăm magiun pe paine. Ăștia care ne tragem din neam de săraci….
Acum serios, să ajungem să ne rupem orice bucurie doar ca să strângem bani…… ce triști am ajuns la ființe!
Comentariu beton!67
😂😂😂😂😂
Murmiladă pi pâine sau pâinea stropită cu apă apoi MUIAtă in zahăr, desertu’ lu domnu’ care a mancat ciorba de cartofi acasa…
Comentariu beton!29
Mie mi se pare că nu ați înțeles ideea.
Vouă vi se pare normal ca cineva care se vaită că are ratele( datoriile) prea mari să dea 600 de lei pe o masă ? Ceva nu e în regulă. A, vrei la restaurant? Foarte bine. Atunci nu te plânge. Asta e in neregulă. Asumă-ți, strânge din buci, și vezi cum plătești rata.
Apropos, câți dintre voi, care aveți rate din astea, mari, dați, în mod constant, 600 de lei pe o masă? O dată pe săptămână, dați ? Hai, de două ori pe lună, dati 600 pe o masă? Și să aveți și rate de, să zicem , 2000 de lei?
Comentariu beton!376
„Da’ de ce plm n-a mâncat și o felie de pâine cu gem sau o eugenia tot acasă?”. Păi răspunsul este chiar în textul lui: el se comportă cu „responsabilitate, în linie cu ce-și dorește cu adevărat, nu doar plăcerea pe termen scurt”! Adică de aia a mâncat doar desertul la restaurant, pentru că e cumpătat!
Io aș zice că-i doar căcănar și dacă eram în locul celor de la restaurant îl invitam să meargă la o cofetărie!😀
Comentariu beton!52
Mie mi se pare ok să dai cât vrei tu pe o masă și să te și plângi că s-au scumpit toate. Una nu o împiedică pe cealaltă. Nu înseamnă că dacă îți permiți o masă de 600 lei nu ai voie să spui că rata la credit e nesimțit de mare.
Grav ar fi dacă nu ai plăti rata sau facturile ca să achiți cei 600 lei.
Comentariu beton!117
@Adi, da’ tu crezi că Guda a mâncat doar desertul la restaurant? Io nu cred.
Comentariu beton!25
Anel, eu sunt sigură că nu a mâncat doar desert, altfel nu avea sens să sublinieze. Asta în cazul fericit în care nu a inventat cap-coadă povestea😀
Comentariu beton!25
@Bertha, am vrut să spun și asta, da’ am vrut să mă-ncadrez în povestea lui. Noi avem darul și de a inventa povești. Și da, înclin să cred că ai dreptate.
@Adi Știi de ce nu au înțeles ideea? După ce Mihai ne-a „servit pe tavă” încă din titlul articolului o afirmație menită să „flambeze” spiritele, oamenii nu au mai stat să „mestece” mesajul lui Guda și l-au etichetat rapid drept zgârie-„gouda” în contextul poveștii (mai puțin inspirate) cu masa servită acasă. Guda nu a zis „sunteți săraci pentru că mâncați la restaurant”, ci a transmis un mesaj cu totul diferit: „comportați-vă responsabil când mergeți la restaurant și comandați pe măsura bugetului”.
PS Și toate astea la doar câteva zile după ce s-a răcit cerneala pe articolul postat de Mihai pe 29 decembrie 2023. Cum zicea Eminescu: deși vorbești pe înțeles, eu nu te pot pricepe.
Comentariu beton!82
Da adi. Stiu ca e socant, dar o zic. Uneori ma costa o masa in oras si 200e. Plm. Suedia.
Si, cu toate astea ma plang ca acu doi ani era 170aceeasi iesire (cred). Si dobanzile au crescut.
Ca sa vezi, cat iti permiti sa dai pe o masa nu face realitatea diferita.
Comentariu beton!11
@animaloo, aici s-au dublat sau chiar triplat preturile la o iesire la restaurant fata de acum doi ani. Ar fi fost bine daca ar fi urcat pretul cu doar 20%! Nu am mai mancat la restaurant din vara trecuta, cand am avut bilet la mare cu demipensiune. Si imi permit sa merg o data pe luna, dar prefer mancarea gatita de sotie.
din ciclu „chestii care suna ciudat”: nu prea stiu exact, ca inainte sa se scumpeasca nu prea imi permiteam 😀
Pai nu putea sa zica el (am mancat azi la restaurant, dar voi saracilor nu mergeti) si nici (mi-a povestit cineva ca a auzit intr-un restaurant asta) ca nu mai era credibil. E vrajeala oricum.
Guda asta minte incepind de la reclama emisiunii. Cica e Pe intrlesul tuturor Dar cand incepe sa calculeze dobanzi si rate e Pe intelesul “de ce sa fie simplu, cand se poate complicat”.
Nu e mici un guru, dupa 3 minute intrlegi ca e altceva. Emite teorii inventate de el ca si cum at fi Karl Marx.
E un arogant cu aere de inatacabil Dar e cam tantalau
Comentariu beton!28
Perfect spus @Andu YY.
Eu am asa, o legatura indirecta cu industria in care activa/activeaza baiatul asta.
Ca si hobby, il mai ascultam uneori pe la radio cand ma prindea in masina si pentru ca stiam cine este/era si cu ce se ocupa compania la care are/avea omul „carte de munca” si am constatat ca: UNU – bate campii arogant, DOI – ma dor maselele cand spune nimic pe ton profesoral si de cat de abramburel este vizavi de aceste „teorii” economice pe care le predica si TREI – e si usor agramat pe alocuri.
Cand va mai uitati la mediul privat/corporatii ca la „icoana” economiei si cand va mai apuca cheful sa criticati angajatii de la stat pentru incompetenta/spagareala si alte kkt-uri (reale, nu contest) sa va aduceti aminte ca baiatul asta e DOCTOR sau ceva in economie (sau asa pretinde cel putin) e ceva PROFESOR/LECTOR/plm pe la ASE (parca, daca imi aduc eu aminte prostii, mea culpa) si pe baza acestor merite omul este (sau a fost, ca am pierdut sirul) CEO la ditai multinationala (a scris cineva numele, eu ma abtin sa dau nume ca nu am chef de polemici). Pravalia la care a dat cu sapa domnul in calitate de CEO e unul dintre liderii modiali din industria respectiva (adica No. 2 in lume, respectiv No. 1 pe piata din RO dupa CA). Ma gandesc ca o fi dat un examen la angajare sau cineva l-a numit CEO acolo pe meritocratie sau ceva … ca nu-mi imaginez ca la o multinationala se angajeaza sau ajunge sef vreun prost arogant care isi plateste reclama personala prin diferiti tuteri din „media”.
De la „tribuna” asta omul predica arogant kkt-uri de genul, vorbeste pe la conferinte, e un fel de guru interplanetar si are o groaza de adepti, nu putini fiind gen manageri/CEO-i/CFO-i pe la diferite multinationale & shit.
Vazand halul in care e „Mesia” Guda, ma tem sa estimez ce sansa (economica) avem noi ca natie, avand in vedere IQ-ul baietilor astora care isi iau „lumina” de la conferintele lui si apoi merg la ei in birouri si iau decizii de milioane de EURO …
Acu’ eu sunt mai rau/agresiv de fel dar, decat Guda, prefer oricand sa-l ascult pe Teodosie de la Constanta. Practic, ambii sunt la fel de aroganti si p-afaristi si au acelasi scop, sa-i prosteasca pe prosti si sa le ia banii.
Comentariu beton!40
Bă frate, să mă ierte Dumnezeu, dar eu credeam că nu mănânci la restaurant fiindcă ești sărac. Reciproca nu mi se pare valabilă!
Comentariu beton!15
Si chiar daca esti umpic mai saracut, poate ai anplm o aniversare, o zi de nastere, o plmea..
Ce dracu, de-acu ne afundam in saci de cartofi si varza si ciorba de oase doar pt ca nu esti chiar finantist ca nenea Gouda?
Parintii mei, pensionari amandoi, tot ies (cand e cald) la o terasa, la un quelque chose.. Nu poti trai numai pt plati si atat..
Comentariu beton!34
Chiar scriam, la articolul de ieri, că am ales să nu mai urmăresc acest zeu al finanțelor.
Marturisesc că am incercat, dar imi cam dă cu virgulă, multe sofisme nivel macro cu sfaturi de a fi adoptate in gospodăria familială sau cum îi zice.
Comentariu beton!19
Wtf. Una e să fii oricum în oraș, să-ți fie poftă de o prăjitură sau înghețată sau whatevă. Și alta e să pleci țintit pentru a “lua desertul”.
Totuși, făcând pe avocatul diavolului, când eram strâmtorați financiar nu ne duceam la restaurant. Însă dacă te duci, se presupune că te uiți pe meniu
și-ți faci niște calcule în prealabil.
Comentariu beton!63
E undeva pe la mijloc. Daca ai probleme financiare, nu stai sa mananci la restaurant. Oricum o iei, este un cost mare si in general cu 1-2 mese din astea ti-ai consumat banii pe care i-ai plati sa cumperi ingredientele si sa gatesti acasa.
Pentru mine marea problema la mancatul „afara” este ca sunt extrem de carcotasa, de cand gatesc personal, incat, cu mici exceptii, consider mancarea in cauza proasta, nu doar scumpa. Si nu conteaza cate stele are restaurantul in cauza.
Avea barbata-miu niste discutii la lucru cu oameni care se plang ca e nasol in chirie si ca nu pot sa adune banii de avans, plus ca nu au credit score, sa ia o ipoteca. Si faceau ochi de melc, cand le spunea asta ca am emigrat in 2019 si in 2021 ne-am cumparat casa. Fara sa fim milionari (cu 2 venituri mici, de fapt).
Si i-a intrebat asta al meu: ce masina conduci? (Noua, peste 70-80 de mii de dolari, schimbata la 5 ani, pe leasing). Noi am dat 4000 in total pe 2 masini second hand, care-si fac treba de minune. De cate ori mancati la restaurant? Ah, in fiecare zi, ca e greu sa vii acasa si sa gatesti. Asta este. Si uite asa se duc mii de dolari pe masini, haine, gadget-uri si mancat „afara”, cand altii gatesc in casa, conduc masini ieftine si cumpara ce le trebuie.
Comentariu beton!13
@Dojo,dacă se poate, imi spui ce fel de casă ai luat (materialul din care e construită), suprafața și prețul?
Am o dilemă dacă merită efortul.
Merci!
In Norvegia cu 2ooK euro cumperi o cocioabă in care mai bagi incă pe atât ca să ai un randament termic bun. Altfel bagi banii in factura de încălzire.
Am ras sa mooor, pe bune :)))) rebel si consumerism, ha , ha si mai multe lingurite, super tare..
Acum serios, am eu cateva cunostinte care se cam uita in gura lui cand propovaduieste diverse chestii de analiza financiara, le trimit articolul tau, sa vezi distractie 🙂
Mi-ai „inseninat” seara…ca tot e mohorat afara
Comentariu beton!18
Decât să mă duc la restaurant doar pentru desert mai bine nu mă duc deloc.
Ori merg să mă simt bine și să mănânc ce-mi place și nu pot să fac acasă (e complicat, nu-mi iese, n-am chef), fără a comanda tot meniul, ori mănânc acasă și la desert savurez o înghețată.
Nu-mi place să cheltui bani aiurea, dar consider că ocazional (fără o ocazie anume) o masă la restaurat e un răsfăț pe care-l merit. Și dacă tot am ieșit la restaurant nu stau să calculez rate si dobânzi și ce mai zice nenea ăsta acolo.
Dar probabil de aceea eu nu am putut să-mi cumpăr din bani banilor mei un SUV la 40 de ani. Aștept să ajung la 50, poate cine știe 😃
Comentariu beton!40
Adevărul e undeva la mijloc: când te știi rupt in kur de datorii la bancă,nu prea mănânci în oraș,și mai ales la ce spunea nenea .Mai te duci la o autoservire,o ceva ieftin, când te învinge foamea și ai o lipsă de timp.Altfel nenea se vede că are bucătărie că așa cerea construcția,plita aia e ștearsă de praf câteodată.
Comentariu beton!51
până la urmă, ideea principală, dincolo de amuzamentul față de obiceiurile alimentare ale familiei sale, e aceea că nu mănânci de 600 de lei o masă la restaurant dacă rata la bancă te deranjează.
e plină românia de oameni care dau 500 de lei pe o pereche de pantofi și stau apoi flămânzi o săptămână (iar pantofii îi strică mergând prin noroi la muncă), de oameni care dau 20.000 de euro pe o mașină și apoi pun motorină doar de 50 de lei, de oameni care-și rup spatele lucrând cele mai grele munci în construcții în londra sau frankfurt, ca să vină 2 săptămâni acasă, în sărăcia din vaslui, și să fie centrul universului printre cei dn sat.
oricum am lua-o, lipsa de educație economică și financiară e o sursă majoră de sărăcie în românia!
Comentariu beton!210
E adevărat ce zici tu, dar nu pot să iau în serios un analist financiar care-mi explică el cum mănâncă acasă și comandă doar desertul în oraș. Nu, pot, n-am cum, o întreagă industrie de profil nu mă lasă să fac asta.
eu nu comentez ce spune individul, oricum m-am amuzat de multe ori de ce spune, ci situația descrisă, care, chiar dacă pare necredibilă, din păcate se pliază pe zeci de cazuri reale pe care le cunosc și care arată o mare problemă în gestionarea propriilor bani de către români!
Comentariu beton!58
Tocmai am citit și articolul ăsta.
O prostie, zic eu.
Unu, poți să mănânci „desertul în oraș” la ceva cofetărie, nu la restaurant
Pe urmă, dacă intri undeva, înseamnă că îți permiți, nu te cauți în portofel acolo, nu te gândești cât ai pe card și nici nu comentezi cât costă în fața notei de plată. Te-ai documentat înainte, că este posibil în ziua de azi.
Si-apoi, nu am consumat date să aflu de nenea Iancu ăsta și primii lui bani. Mai exact, de la cât a pornit cu investiția, eventual și de unde i-a avut. Ceva îmi spune că nu a fost un job studențesc, de vară.
Plus „investesc în mine” cu încă o diplomă, sforăitor MBA și doctorat în Ro.
În fine, noi să fim sănătoși, că nu moare el de grija asta.
Sănătate și un an prosper vă doresc!
Comentariu beton!18
E muuuulta ipocrizie la domnu’ Guda. Daca il urmariti o sa va dati seama cum (nu) spune din ce a facut bani. Aia cu predatul la ASE….. la ce „docenti ” sustinuti acolo de catre politi….aaaa, cunostinte, ma iertatzi!, sunt acolo…..era si de asteptat sa aiba onoarea sau oroarea, depinde din ce loc privesti, de la catedra sau din banca, sa fie! Am terminat in 2008 mirificul ASE si….profesori erau cam 10% cu indulgenta, din astia ca domnu’…..cu duiumul! Stiu multi cum se trecea si daca aveai …norocul….sa fii frumusica sau frumusel….cam munceai „pe genunchi ” pentru o nota mare. Asa ca…..apostoli din astia….mai bine lipsa! Omul spune multe tampenii dar o face convingator ascunzand in formule complicate situatii simple. Ca sunt multi fascinati de el, asta e o alta poveste. Dar care spune mult despre ei,nu despre el. Vorba aia, prost nu e cel care cere,prost e ala care da….asta app de conferinte platite samd cu personajul in cauza. Pentru mine asta e ca Vadim, imi iau popcorn si ma uit ca la HBO comedy. Cu toate astea, Vadim era o somitate, asta e doar un altul care manipuleaza si ia banii prostilor. Nu e ilegal, insa eu am o problema de morala….
io-s mai de la tara si nu am auzit de nenea, la noi nu e cale de mijloc ori merg si comandam pe saturate ori stau acasa si ma uit la poze.. simplu
Comentariu beton!19
spre rușinea mea, e prima dată când aud de individul ăsta. recunosc, am căutat pe Google numele.
în fine, ideea e că tot pt prima oară aud despre a mânca acasă și-a merge-n oraș pt desert.
întrebarea mea este: o familie cu un venit decent spre mare, n-are voie să se plângă de dobânzi? n-are voie să cumpere ceva în rate?
șocant, unii se trezesc vorbind despre responsabilitate și nu-și dau seama că sunt penibili..
pe de altă parte, pt 2500€, poate și noi am debita penibilități pe la Digi24, dacă asta ni se cere 🤷🏼♀️.
Comentariu beton!49
Nici eu n-am auzit de cetățeanul analist financiar și, se pare, nici n-am pierdut mare lucru!
De asemenea, n-am auzit nici de fracturarea mesei (acasă – felurile principale / oraș – desertul) din considerente economice!
Comentariu beton!23
@Vic, hai, că eu m-am și activat acum, văzând că despre acest domn nu găsești nicio informație, gen ce școli a absolvit etc. nu-mi prea miroase bine secretomania.
și, @Vic, n-am auzit noi despre Guda, ok. da’ cei care conduc țara, i-au remarcat geniul financiar, nu? că de-asta-i nelipsit din comitete și comisii și televiziuni și.. și..
apropo de priceperea asta financiară a dânsului, dacă-i așa bun, de ce nu se duce la guvern & partide, să-i învețe să NU mai fure, prin contracte directe, fără licitații, prin contracte cu „dedicație” , banii țării=ai cetățenilor plătitori de taxe și impozite? de ce nu s-a dus, în pandemie, să-i învețe să economisească banii țării și să nu-i arunce aiurea, pt comisioane personale grase?
că poate-atunci și-ar permite să mănânce o masă la restaurant, săptămânal, mult mai mulți români. nu doar desertul.. doamne, apără-mă, că așa nebunie n-am mai auzit!!
mă scot din sărite „băieții deștepți, cu ochi albaștri”, care ne iau de proști și-ncearcă să inducă sentimentul vinovăției personale, vis-a-vis de sărăcia-n care se zbate marea masă a românilor! că, nu-i așa, de-asta o duc românii rău, că n-au educație financiară și nu știu să economisească! 😐
Comentariu beton!36
Fracturarea mesei se facea la studenti.. cand erai sarac..
Beai in camin ca sa ai chef de distractie, iar la bar/club lungeai 2-3 cocktailuri.. ca la preturile alea era greu sa petreci :))
Comentariu beton!23
„Domnu’ Guda, să mă iertați, e posibil să fiu eu mai nătâng, dar să știți că există extrem de mulți oameni care atunci când merg la restaurant vor să se simtă bine, fără să-i intereseze cât e rata dobânzii sau indicele robor”
Perfect de acord, dar Guda nu despre ăștia vorbea, ci de un cuplu care se plângea de rate. În rest numai de bine de domnu analist, nu știu cine merge la restaurant sa mănânce doar desert. Sună a poveste inventată.
Comentariu beton!28
Fix a poveste inventată sună.
El a preluat o idee a lui Dave Ramsey care spune ca atunci cand vrei sa fii debt free mananci acasa, economisesti tot ce poti, vinzi masina aia de 80k usd la care platesti rate si iti iei una de 2000 usd cat sa te deplasezi din punctul A in punctul B pana ajungi debt free si poti apoi merge unde vrei cu ce masina vrei. Nenea asta Dave e pe tot internetul si promulga cumpatare si evitarea de credit card debt( in state e nenorocire ca astia au credit card debt si de 100k) facut sa papi zilnic la restaurante gourmet si țoale de la Prada. El a extrapolat la o familie care comentau despre dobanzile la cămatarii legali numiti banci care sunt exagerate si asta pe buna dreptate. Dl Guda papa varza cu ardei iute acasa si un papanas in 4 la carciuma si spune ca e cumparat. Eu cred ca manca rahat cu lingura si contextul este altul dar a vrut sa arate ce misto e el. Eu spun atat Hai sictir domnu Guta!
Comentariu beton!33
Asta-i import curat de boomerism á la ‘Murica. De aia vă merge greu, că băgați latte de la Starbucks și avocado toast.
Scenariul pute a fals.
O familie care e chiar ruptă-n cur nu va merge la restaurant să lase 600 de lei. Deci, toată valea plângerii a fost doar zgomot de fond, ne plângem de rată, ne plângem de vreme, de trafic, de guvern. Iar ilustrul guru financiar, a intrepretat toată scena (de altfel inocentă) ca un exemplu de iresponsabilitate. Amu înțeleg, trebuie să faci și tu setup-ul pentru povestea care urmează să o zici, că altfel canci efect și contrast, dar fă și tu un efort să fie credibil.
Guda asta minte incepind de la reclama emisiunii. Cica e Pe intrlesul tuturor Dar cand incepe sa calculeze dobanzi si rate e Pe intelesul “de ce sa fie simplu, cand se poate complicat”.
Nu e mici un guru, dupa 3 minute intrlegi ca e altceva. Emite teorii inventate de el ca si cum at fi Karl Marx.
E un arogant cu aere de inatacabil Dar e cam tantalau cu spume
Când mă duc la restaurant nu trag cu urechea la ce vorbesc cei de la alte mese. „A auzit întâmplător” tot ce au vorbit ceilalți, ce au comandat, cât au plătit… Și familia cu care a fost să mănânce desertul la restaurant tăcea mâlc, să poată dumnealui sa adune material pentru emisiune… Really?
Comentariu beton!32
Exact! Poveste inventata doar sa se dea el destept! Un pacalici
Eu nu am înțeles de ce a discuta despre creșterea dobânzilor la credite, în restaurant, exclude mâncatul în același restaurant. O să vorbim doar despre vreme și vacanțe, că doar toți avem bani să ne cumpărăm case cu banii jos, ce mama naibii.
Comentariu beton!16
Eu fac acu mâncare de praz cu măsline. Trageți voi concluziile. Desertul l-am luat de la cofetărie să îl mănânc acasă. Nu mi-am făcut niciun calcul. Plm, atâta pot.
Comentariu beton!48
😁😁😁😁😁
@Edelweiss
Practic, ai desertul comandat in oraș, pe barosăneală. Apoi ai zis să – ți iei un secănd giob de Glovo și l-ai livrat la destinatar.
Intrebarea mea e: ți-ai dat bacșiș?
PS : mi-ai făcut pofta de praz cu măsline. Îi voi pune niste ștraifuri de vită, miammmmm
Comentariu beton!14
Ce noroc ca nu am auzit de el!
La cât căcat mănâncă Gouda ăsta (sic!) bea cam puțină apă, că astfel de inepții scoți doar când te doare capul de sete, deși îți stă mintea lejer.
Eu mananc doar desertul in oras cand ma bate fi-miu la cap dupa ce am controbait prin nu stiu ce magazine cu treaba si fara intentia de a manca la restaurant si imi zice ca ii e sete si poate si un pic „foame” si ma duce el la un restaurant. Si inevitabil el ia o waffel cu frisca si ciocolata si eu un strudel si cu ceva de baut.
Dar nenea Guda ar face mai bine sa isi manance desertul acasa. Nu de alta dar iese mai ieftin si are cu aceasta ocazie si mai multi bani.
Eu am niste lucruri pe care nu le inteleg in povestea asta, de exemplu:
– De ce un om cu rate e prea sarac sa manance la restaurant, dar un om care cand isi scoate familia la restaurant ii duce gata hraniti de acasa nu e prea sarac sa aiba masina de lux?
– De ce cand mananc la restaurant ar trebui sa fiu oarba la suma pe care o platesc si sa nu observ cresterea accelerata a preturilor?
– De ce comenteaza despre alfabetism financiar unul caruia ii lipsesc cei 7 ani de-acasa din moment ce trage cu urechea la discutiile si cu ochii in farfuriile altora?
Comentariu beton!37
Un comentariu la ultimul punct – poate aia vorbeau așa de tare ca auzeai și dacă nu voiai. Plus că eu unul nu sunt convins ca situația e chiar reala. 🙂
Comentariu beton!12
Personal, il urmaresc pe dl. Guda, cand am ocazia si cred ca ar trebui sa o faca mai multi oameni. Previziunile lui sunt foarte utile pentru ca in general se intampla exact invers. Daca el zice ca o sa fie criza in urmatorul an, pot fi sigur ca nu va fi. Zice ca va creste euro … garantat nu se va intampla.
Daca nu mancam la restaurant, as fi avut bani sa fac investitii pe baza previziunilor lui si as fi fost bogat.
Comentariu beton!58
Am râs cu sunet. :)))))
Mda, dl Guda e cam extremist, nu concepe ca se poate si daca nu faci ca el. On the other hand, chiar sunt destui oameni care nu inteleg chestii evidente din sfera bugetului personal, asa ca nu as da prea tare cu paru’ dupa analistu’-promotor al bursei. Lipsa educatiei financiare, coroborate cu analfabetismul functional atat de des intalnit in patura de mijloc a societatii naste niste balauri cu haine de firma care stau la coada la covrigariile din zonele de business. Deci… hai cu downvotes 🙂
Comentariu beton!20
Nu avem downvotes pe acest blog. 🤷♂️
Era o vorba ” când nu ai nimic de zis mai bine taci”. Sincer îmi plăcea de acest domn acum ceva timp și îl urmăream cu drag, dar în ultimul cred ca nu mai are subiecte sau nu știu ca a început sa bata câmpii.
Guru ăsta al finanțelor are ceva curs online pe bani? Parcă mi-a milă de el dacă bagă ciorbă acasă și merge la restaurant cu familia pentru desert.
@Shoric
Cursul il ia gratis, ca așa face un om cumpătat. A plătit doar diploma 😁
În baza titlului fac acest comentariu. Am și eu una buna…creata zilele trecute după o discuție cu un prieten ce a muncit pentru o lună ca sofer personal (cred că așa îi spune ) la compania Lyca. Sîntem săraci pentru că încă ne cumpărăm mașini. Bogații închiriază mașini obraznic de scumpe să ajungă din punctul A în punctul B. Distanță parcursă în 10 -15 . Sau comanzi mașina din Manchester ,mașina vine din LONDRA să te ducă la facultate intro altă localitate. Localitate aflată la cel puțin 2 ore și dai șoferului 800 pounds ciubuc. Asta e bogăție. Și cireașa de pe tort – îi cumperi copilului o mașină de cel puțin 100.000 de pounds doar ca să facă școala de șoferi și el îți aruncă cheile în față și îți spune „Mie să-mi dai șofer că eu vreau să beau”. CE MĂ? io-s bogat ce pana mea!
Comentariu beton!17
De vina nu e el, el doar inventeaza scenarii. Si despre acest moment si despre finante, in general. Nu e credibil si nicio previziune de-a lui nu cred ca a devenit realitate. Stiu si ce inseamna sa ai credite, multeee, am si ceva educatie financiara, am fost si salariat in corporatii financiare si sunt si antreprenor (de ceva ani). As putea sa-i spun si cum am achitat toate creditele si cum m-au afectat dobanzile si cat am comentat despre devalorizarea leului si cresterea dobanzilor, dar, niciodata nu m-am dus la restaurant, mai rau, cu familia, DOAR pentru desert si mi-am permis sa mancam la restaurant,uneori, cand aveam credite, dar asta nu insemna ca nu imi achitam ratele sau ca eram needucata financiar si ca faceam risipa. Ziceam ca nu e el de vina, de vina e cine il promoveaza, inclusiv la TV, si cine il plateste pentru asa aberatii! Unii il mai si asculta si ii urmeaza sfaturile …
Comentariu beton!11
Dacă n-ar fi o poveste cusută cu ață albă (am niște îndoieli), aș fi parțial de acord cu el.
Nu poți să te duci la restaurant, să mănânci și la final să fii uimit de nota de plată.
Dar poți să îți faci un moft din când în când, chiar dacă ai rată la apartament/casă.
Viața nu e doar ca să plătim facturi și să murim.
Comentariu beton!15
a mea exact asa e. n-am rate dar tot la facturi si murit sînt incă.
Oameni buni, nu ati inteles, dadeti-mi voie sa va iegsplic. Omu nu a spus ca cetateni nu aveau bani de platit rata sau ce suparare vorbeau ei acolo, a spus doar ca erau ciufuti ca s-a scumpit pretul, da stiuu ,nu sariti, intentionat am scris asa.. Ca si domnu Tiriac se plange ca daca nu are bani de pilot , conduce el avionul. . In alta ordine de idei, eu nu mananc la resteurant, si pentru aia tot nu is bogat, deci nu se confirma teoria.
Dar cat timp a putut sa traga de desertul ala, de a apucat sa ii vada pe ceilalti si cand au comandat, si cand au achitat nota?
Comentariu beton!42
Eu cred că (începând cu Mihai) v-ați inflamat cam repede și ati ratat o informație importantă. De fapt Iancu Guda semnala o contradicție de comportament. Oamenii ăia SE PLÂNGEAU de ceva ce poate fi identificat ca probleme financiare (ca doar nu te apuci sa discuți de credite, doânzi mari și alte cele daca nu ai o frământare pe subiect) în timp ce luau (probabil) o masă destul de copioasa (nu aș zice scumpă totusi).
Mie îmi dă cu virgulă aici. Și nu la Guda, ci la vecinii de masă. Daca vrei să te simți bine la restaurant (indiferent dacă ai sau nu probleme) de ce naiba nu pui surdina la discuțiile pe teme de probleme financiare? De ce? Ca să-ți strici cheful?
Pe de altă parte e foarte posibil ca asta să fi fost doar un exemplu (nu prea reușit) de comportament mai mult sau mai puțin la voia întâmplării. Atat și nimic mai mult.
Eu zic să nu-i facem proces de intenție omului. Să fii chibzuit nu e neapărat un defect. E drept ca doar o zic, nu o si practic! 🙂
PS: Bag și eu la înaintare cazurile ălora care la benzinarie bagă benzină de 50 de lei la BMW sau Porche! Daț măcar ei nu zic că e benzina scumpă! Sau zic? 😀
Comentariu beton!23
Toata lumea isi imagineaza ca aia care se plangeau de dobanzi si-au luat TV OLED de 150 cm diagonala in rate si nu si-l permiteau (sau altceva de genul, prindeti voi ideea), dar s-au dus sa sparga 600 de lei la restaurant de fite.
Uite ca eu imi imaginez ca erau unii care au luat un credit pentru dezvoltarea afacerii si se plangeau ca au crescut ratele, asa ca in 2023 au facut profit doar 5 milioane de euro, nu 6, asa cum sperau.
„Analistul financiar Iancu Guda” și tragi apa.
Nu știu ce carieră a crezut el că și-a creat (sau a moștenit, că se practică peste tot prin lume), dar cu fraza aia s-au KKT și a tras apa!
Eu am stat foarte rău cu banii ani de zile. Extrem de rău. M-am redresat de puțin timp, dar încă am sechele despre asta. Cu toate astea, în fiecare f…cking lună am ieșit la restaurant cel puțin o dată. Chiar dacă ieșitul ăla a fost la Macdonalds și nu la figuri de 600 de lei. Dar am ieșit. Pentru că nu vreau să trăiesc o viață în care văd numai munca și casa. Drept care, în ziua în care îmi intră salariul, prima persoană pe care o plătesc sunt eu, înaintea ratelor și facturilor. În fiecare lună, în ziua de salariu, îmi transfer în alt cont o sumă de bani. Și o altă sumă de bani o pun deoparte pentru ieșiri. Apoi plătesc rate și facturi, iar restul îl împart pentru mâncare și o sumă mică pun deoparte cash pentru cheltuieli neprevăzute. Dar ieșitul la restaurant e sfânt. Și o vacanță pe an e sfântă. Ieftină, scurtă, cum o fi, dar e sfântă. Pentru că am doar o viață și dacă nu mă respect eu pe mine, de ce am așteptări de la alții. Domnul Guda să mănânce acasă și să-și adune banii pentru când o să-i facă un buzunar la sicriu, să-i ducă cu el.
Comentariu beton!45
Eu pe nenea Guda, l-am văzut la TV prima data în pandemie, am rezistat probabil vreo 3 min sa ma uit la el. Dacă nu știi nimic economie/business sau related si te uiți la nenea asta, a 2-a zi îți vine sa vinzi tot si sa investesti, la el totul e foarte simplu, o matematica de clasa a5-a si gata scoti profit. Dar daca ai mai trecut prin vreo 2 joburi sau medii de business, iti dai seama ca el vorbeste dintr-o carte de economie de clasa a 12-a sau anul I de facultate, totul e doar teorie si in practica risti sa dormi sub un pod daca il asculti pe el.
Comentariu beton!15
Vorbiți de Guda care ne spunea la Digi să ne vindem casa și să investim banii la Bursă? Mulțumesc, dar nu servesc lecțiile lui de viață. La restaurant merg când vreau să mănânc ceva bun și nu știu să fac acasă.
Comentariu beton!20
Eu am auzit de păcăliciul ăsta doar când râdeau alții de el. N-am ascultat nimic, n-am citit nimic scris de el, dar știam că e analist financiar sau cam așa ceva, dintr-un grup de crypto, pe unde mai chibițeam și mai citeam una alta. Acolo mai făceau câte unii mișto de el, fapt care m-a făcut să mă întreb cât de dobitoc să fie respectivul, pentru că ăia veneau cam zilnic cu câte ceva nou să-l înțepe. Uite că acum am aflat. Nu cine e, dar cât e de dobitoc. Mă rog, având în vedere că băieții ăia aveau material aproape zilnic, cred că se poate și mai mult. 😂
La zid și cu cei care merg in vacante! Rușine lor, și vor și împrumuturi! La tara la Buna cu ei, săpat și semănat! Ce oameni iresponsabili!
Gata, mi-a crescut tensiunea!
Are dreptate 100%. In fond e vorba sa nu mănânci la restaurante (care, apropo, au devenit mai scumpe in București decât la Paris sau Roma, in medie) daca pentru tine costul unei astfel de mese reprezintă un procent relevant din venit. Ceea ce , repet, a devenit foarte adevărat in ultima vreme in București. HORECA românească a înnebunit
Comentariu beton!14
Eu, cumva, aș băga mâna în foc, că n-a mâncat doar desert la restaurant, dar nu se cădea să zică pe post: „Am băgat în mine ca un porc, timp în care îi certam pe ceilalți că de ce bagă în ei ca în niște porci”.
Cineva să îi spună lui nea ăla, că o masă completă ca la restaurant, adică aperitiv, ciorbă, felul 2 și desert pt o familie de 4 persoane, costă aproape cât o masă la restaurant. Bine, asta, dacă nu mănânci fasole cu fasole. Așa că, vizita aia o dată la câteva săpt la un restaurant, e fix nimica toată pe lângă toate cheltuielile aferente unei luni obișnuite.
Pariez ca a gândit ca povestea sărăntocilor ălora, căci așa ii considera, ii adauga acid in prăjitura, ii strica apetitul! E nasol sa nu poți mânca numai printre ai tai!
Pai aceiasi oameni se plingeau de credite si rate si isi comandau chestii scumpe. Si despre aia vorbea iancu guda.
Nu sint doua partide diferite. Aia pe care i-a auzit plingindu-se sint fix cei care s-au spart in figuri cu comanda.
E oricum de porc faza aia cu lingurita… (argumentul ad hominem, dar na, retorica e arta fina).
Si nu-i voie? Să ne plângem de una alta în timp ce halim la restaurant, zic. Avem subiecte obligatoriu de punctat la masa de la restaurant?
@alice popescu, din fericire, se pare că suntem mai multi cei care credem că faza cu lingurița e doar o glumă, de porc e doar argumentația domnului Guda pe o situație atât de fake că ți-e rușine de rușinea lui.
Nu, discuția din resraurant n-a existat decât în capul lui Guda.
Iancu Buda mănâncă cârpe!
De obicei când apare pe sticlă schimb canalul tv
Am citit textul menționat mai sus direct pe pagina sursa. Apoi o parte din comentariile de aici. Sunt de acord cu ce a scris domnul Vasilescu dar și cu intenția domnului Guda de a ne face mai chibzuiti in fata vremurilor dificile. Doar cu intenția sa insa, nu cum a pus-o în practică in articolul respectiv.
Nu cred ca exemplul cu masa la restaurant a fost cel mai inspirat pentru a-i face pe oameni sa-si dramuiasca și sa-si investească cu cap banii.
Pe mine nu m-a convins tabloul: mesenii cu fonfleurile de 600 de lei puteau ft bine sa se fi plans de scumpiri ca toata lumea in vremurile astea tulburi, dar sa nu ii usture la buget asa de tare. Iar meniul lor ma duce cu gandul la o locatie nu pentru orice buzunar, dar care are dreptul sa existe și are clientela ei. Oricum nici dl Guda nu pare sa fi ieșit la o simpla cofetărie pentru desert. A ales ceva mai costisitor, pentru obraz fin.
După ani grei de comunism si postcomunism (anii ’90 de exemplu) cu lipsuri (mai ales mancarea), când se chițăia de foame și nu prea se ieșea din meniul tradițional românesc, și acela subțiat) e complicat și dificil sa faci oamenilor educație financiara. Nu orice specialist se pricepe si stie cum sa o faca. Mai ales după ce oamenii au dat cu nasul de libertate și au început sa guste și sa se bucure de lucrurile absolut firești pentru o evoluție sănătoasă a omului.
Toate acestea intr-o și pentru o perioada scurta de timp. Căci pandemia și războaiele recente din lume au zguduit fragila normalitate cu care ne obișnuisem.
Eu abia aștept următoarea ieșire la restaurant, când astrele din Casa Banilor îmi vor scânteia din nou.
A, si spitalul privat construit recent la noi s-a făcut și din puținul donat de fiecare. Empatia și solidaritatea au bătut randamentul.
Comentariu beton!18
Mă aștept sa intervină Moise Guran si să povestească cum a luat masa in oraș acum câteva zile, s-a simțit spionat de la mesele vecine și a încercat sa le distragă atenția cu monologuri despre inflația negativă și indici financiari. Dar ca un finanțist care nu mănâncă doar desert in oraș, n-a observat ca preturile erau la suta de grame și a fost nevoit sa achite o notă de peste 600 de lei.
Comentariu beton!33
Ahahahahahaaaaaaaaaa. :))))))))))))))))))))))))
Nea Gudă, ăsta, o băgat acas’ o pită cu pateu d-ăla ieftin, apoi s-o dus la restaurant să bage cea mai ieftină savarină, d-aia care expiră a doua zi, da’ el îi expert financiar.
Mda, io mi-s Burebista ș-am venit să-mi iau Tracia „pă sereleu’ propriu și întăbulat”.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Desertul l-a mancat acasa iar branza Guda a zgariat-o soarecele mort de foame ca un soarice…
Poate a fost omul la cofetarie dar a zis ca a fost la restaurant ca sa se simta familia bine. La cat de calic e asta poate ca si atunci cand vrea sa bifeze ca a mers cu bullet train merge cu metroul.
Deci nu ati inteles treaba cu desertul. O savarina si 4 beri d-aia s-a dus.
Analistul asta cu nume asemanator cu un sortiment de branza olandeza este ala care apare pe DIGI si ne plictiseste groaznic cu tot felul de analize financiare stufoase. Omu are un vibe de corporatist tipic care stie el cum sta treaba si este sfatos la maxim.
Stai sa vezi ca daca stai in apartament de 2 camere in Militari nu ai voie la poze pofesionale in studio, de sarbatori (care costa intre 300-900 lei, in functie de diversi factori):
Bine, parere de comentac pe bloguri, nu de Guda, dar nivelul e pe acolo.
https://www.facebook.com/1292805337/posts/pfbid0ZeDzMmr8g1BpvEuFYrLFWU6mUJTf9KrUCNCe8iBtKX4WZgzadL9JWCU7WTpBDqzkl/
Ia uite ce pățesc cocii de îmbogățire 😁 concluzia: nu faceți ce vă învață Iancu 😂
Groaznic, da. :)))))
Daca ar fi prima „povata „de genul asta de la Guda as zice ca poate nu am inteles noi ce a vrut el sa zica,asa cum zic unii prin comenturi.Dar a mai zis si faptul ca trebuie sa iti faci cafeaua acasa si sa nu cumperi de la coffe point.,a mai zis si ca trebuie sa stai in garsoniera unu peste altul acolo ca sa ecnomisesti bani ,ca cei care stau in 3 camere se lafaie.
Cum ar fi să iasă unul la rampă, cu dovezi, să fie personajul din poveste. Și ratele de care se plângea să fie pentru complexul rezidențial pe care-l are in construcție, taxele mărite să-l fi lovit în plin și în general să fie unul din ăsta milionar în euro. Cum ar mai da-o nenea la întors?!
În plus, poate ar trebui careva să-l învețe că nu e prea politicos să tragi cu urechea la alte mese (în multe locuri având șansa să ți-o furi)
Extra: ce plictiseală e la ei în familie dacă ies toți la restaurant și el e mai preocupat de ce se vorbește la alte mese, față de ce se întâmplă la ei în ogradă?
Faptul ca a stat el sa asculte la ce se plangeau aia e una (poate chiar au vociferat tare si era imposibil sa nu auzi). Despre acest subiect a scris si Arhi, daca bine retin intr-una dintre articolele sale (o sa revin cu link).
Dar inteleg mesajul din spatele frustrarii sale. Sunt oameni, multi fuduli si snobi care cheltuie bani pe you name it si apoi trag 3 saptamani cu taraita pana la urmatorul salar pentru ca nu mai au bani. Si se plang si se plang. Ori ceva nu pusca. Cred ca e vorba si de asumare cand incepi sa faci astfel de chestii: ok, iesi in oras si nota de plata e 600 de lei. Apoi taci din gura ca atunci cand te-ai pus la masa ai vazut meniul, ai vazut preturile si ai comandat tu singurel cu gura ta (chiar si tu Mihai ai zis asta in ceva articol, yet again), nu ti-a pus nimeni pistolul la tampla sa iti comanzi steak de ton si apoi sa ti se para scump.
Tot asa cunosc persoane care au Tesla in garaj, casa de minim 250.000 k si 3 concedii pe an si cand i-am chemat de Revelion intre prieteni intr-un spatiu cochet si mic dar cu mancare si bautura aranjata la ridicola suma de 450 lei pe persoana a zis ca vaaaai – ei nu cheltuie atata pentru o seara ca nah au avut un an plin cu 3 concedii pe an si nu stiu daca mai au bani. Ok.
Intrebarea e: iti permiti pana in capat sa faci x actiune, sa cheltui y bani sau nu? Cum vine asta pana la urma? A nu se intelege ca le contorizez veniturile dar sunt pe diferite grupuri de profil financiar. Incerc sa ma educ, citesc etc. Majoritatea postarilor sunt cam asa: am x credite la y banca, avem 2-3 copii, bla bla bla nu ne ajung banii, ce sa fac? Li se propun idei de economisire in prima faza si ei vin cu duma ca nu pot face asta, ca ies din zona lor maxima de confort (gen din 3-4 abonament pentru aplicatii de streaming sa ramana numai una, din 2 masini daca una e prea putin folosita sa ramana doar cu una si tot asa.. pana se redreseaza cel putin). Dar e mai bine sa se planga ca n-au si nu pot, evident. Cam asa si cei din restaurant.
asta era articolul lui Arhi
https://arhiblog.ro/de-ce-nu-prea-mai-ies-cu-necunoscuti-la-masa-la-restaurant/
Faci cateva confuzii.Clientii din restaurant se plangeau de rate,nu de nota de plata.ceea e e perfect corect,dar unii din voi nu intelegeti.Eu dupa ce mi am facut un credit la un an distanta rata mea crescuse cu 50%.Atentie 50%!!!Eu si altii ca mine am fost cat se poate de chibzuiti ,rata initiala mi o putea permite etc etc ..Dar nu poti prevedea viitorul si lacomia bancilor …De aia se plange lumea de credite.Cat despre cat cheltuie unii si altii,e dreptul fiecaruia.Viata e scurta ,unii aleg sa traiasca clipa altii aleg sa puna la saltea de par ca ar trai vesnic.
„Ridicola sumă de 450 de lei?” Glumești? Să dai 900 de lei (pe familie) pe ceea ce e, în definitiv, o masă la restaurant într-o noapte este enorm. Și asta o spun în condițiile în care am fost anul trecut în 4 sau 5 concedii, două lungi, restul mai scurte. Și ne-am luat și mașină nouă (nu Tesla, ci una mult mai ieftină). Vilă n-avem, e drept. Nu înțeleg de unde până unde dacă ai bani pentru X chestie înseamnă automat că tre’ să ai bani pentru orice altceva. Poate că ai, dar nu ești dispus să-i dai pentru cutare chestie. Poate unii preferă să mai pună ceva la banii ăia pentru încă un mini-concediu. Mai sunt și unii (ca noi) care nu pun niciun preț (nici la propriu, nici la figurat) pe Revelion.
Rox: Te rog frumos sa te interesezi cat costa la restaurante cu staif un meniu pentru o persoana de Revelion. Ca eu n-am gasit la 450 ci muuuult mai mult, peste 500. Si stau intr-un oras provincial, nici macar nu-s din capitala suprema. Mai cauta te rog frumos si cat costa cabanele sau orice locatie de inchiriat de Craciun si/sau Revelion. Ca eu pentru zilelele alea impartit la cati eram pe lista nu am gasit sub 10.000 de lei. Unde mai pui ca la majoritatea trebuia sa faci cumparaturi etc/sa aduci eventual mancarea gatita/sa faci acolo. Si aici nimic, doar sa-ti pui fundul jos si sa te distrezi cu prietenii apropiati fara sa se mai zgaiasca la tine daca ai patrunjel printre dinti inca vreo 200 de persoane. Si mai era si aproape de casa, la nici 5 km. Deci da, era bine, mancare si bautura la discretie cu servire + muzica. Nu, nu mi s-a parut mult. Bine, majoritatea femeilor stim sa ne gatim si acasa, nu trebuie sa mergem la x servicii sa ne pregatim pentru Revelion deci suma de 900 total nu era mare (strict doar de adulti, fara copii).
Ce am scris eu face parte din categoria sus mentionata: ei voiau sa stie ce facem de revelion ca nu aveau planuri marete, noi i-am invitat si le-am spus pretul. Si au zis ca daaaa, vin. In decembrie: apoi ca nah ca e scump bla bla. Ok, deci wrong management of money. N-are nicio legatura cu cat pret pun ei pe Revelion. Pur si simplu observa un obicei din asta general de a nu stii ce fac cu finantele lor pe urmatoarele 2 luni. Poate io-s mai altfel si-mi dramuiesc altfel finantele, poate vad altfel treburile dunno.
Ionut Zaharia: ai dreptate, se plangeau de rate nu de nota de plata. My bad, greseala mea ca nu am fost atenta. Ideea principala ramane la fel: sunt multi romani care cheltuie nesabuit.
In primul rand imi place perceptia unora asupra banilor si mai ales ce ar face cu ei. Sa ne intelegem, fiecare are lucruri/experiente/tabieturi care sunt importante pentru acea el/ea. Unora le plac calatoriile si vor cauta sa-si optimizeze sau nu banii pe care ai pe au pentru acele chestii. Altora le place iesitul in oras cu prietenii si vor prioritiza asta.
Asa ca intr-un fel ii inteleg pe acei oameni care par nechibzuiti cu banii cand au ales sa zica pas unei nopti care i-ar costa 900 de ron, asta dupa ce initial au zis da. Voiau sa vina, dar pentru ei acea experienta era raportat prea mult fata de ceea ce voiau ei. Posibil sa nu-si gestioneze bine finantele, posibil sa da. Insa atata timp cat ei nu au facut o faza de tipul venim, da ne imprumutati si pe noi si vi-i dam la salariu, nu vad unde este problema…
@Daniela, perfect de acord că erau revelioane și mult mai scumpe, știu și la mine în oraș cât costau că am tot văzut reclame și m-am crucit. (Dar oricum 450 de lei nu e o sumă ridicolă, e destul de mult chiar dacă sunt și alte oferte mai scumpe, tot scumpă e și asta pentru ceea ce oferă.) Da, comparând cu cabane, excursii și alte opțiuni, poate era cea mai ieftină. Eu, una, preferam să dau 600 de euro pe un city break decât 200 de euro pe o masă la restaurant de semi-fițe de Revelion, dar nu suntem toți la fel.
Este vorba despre ceea ce preferă omul să facă cu acea sumă de bani (nu că nu o are) și sunt destui care nu ar fi dispuși să o aloce pentru o masă la restaurant, fie ea și de Revelion. E vorba doar de priorități financiare diferite.
Eu știu persoane care mănâncă des în oraș, dar nu merg în concedii, deci după raționamentul tău și eu aș putea zice: „Păi cum n-au bani de Spania că toată ziua ies la masă sau comandă”. Dar nu, nu e treaba mea.
Este strict problema oamenilor ce anume fac cu banii pentru plăcerea personală, nici într-un caz nu poți tu să judeci dacă e sau nu wrong management of money și nimeni nu tre să se justifice în fața altora de ce preferă să facă altceva cu ei (sau dacă le-au apărut cheltuieli neprevăzute sau pur și simplu s-au răzgândit). Și nici nu e locul nimănui să judece „Bine că are bani de X, dar n-are de Y” și cu atât mai puțin în zeflemea cum s-a simțit din „tonul” tău scris.
Am auzit și în realitate, printre cunoscuți, raționamentul ăsta și tendința de a-i judeca pe alții legat de ce și cum aleg să facă cu banii de aceea m-am „activat” la comentariul tău. Nu o lua personal.
Rox: nu am luat-o personal, stai linistita. Stiu ca tonul poate parea usor diferit, chiar caustic in lipsa expresiilor faciale si a mimicii. Asta a fost doar parerea mea. In definitiv evident ca fiecare face ce vrea muschii lui cu banii sai: daca vor sa aiba datorii sau nu, daca vor sa cheltuie atata sau nu, pentru ca in definitiv nu eu le dau de mancare.
Eu doar vedeam o tendinta destul de ingrijoratoare spre cheltuieli excesive cand de fapt nu pot/nu au. Sau sa o duc mai in extrem: familiile extra saracioase care desi nu sunt bolnavi fizic/psihic asteapta mila publicului si donatiile aferente + ajutorul social iar cand te duci sa le donezi (been there done that) vezi ca alcoolul si tigarile sunt prezente in casa.
Eu cam asta înțeleg din povestea domnului Guda, fie ea reala sau inventată :
1. Dacă cineva consideră ca nota de plată este prea mare ar putea sa prevină situatia stabilind un buget corect înainte sa comande si evident sa il respecte.
2. Eu nu inteleg din poveste ca oamenii nu se mai pot bucura de o iesire la restaurant, dar ca ar fi de dorit sa stie cat le e plapuma înainte sa comande.
3.Nu mi se pare nimic ciudat sa mergi la un restaurant unde sa comanzi desert si o băutură, este si asta o optiune. Unii ies doar la un suc/un rand de bautură si asta poate fi ok din perspectiva mea.
Nu îl admir pe domnul Guda dar nici nu l-aș pune la colț.
Eu zic ca omul are dreptate…mâncatul la restaurant frecvent e costisitor atunci când ai rate, chirie etc… mai bine nu o faci…eu nu prea mănânc acolo, in schimb am oameni care-mi stau in chirie și rate 0, și tot mai strâng…. Va veni o zi când veniturile mele pasive vor produce atât încât sa mănânc la restaurant fără sa calculez nota…
0
Nenea ăsta n-a văzut Filantropica…filmul.
Un ageamiu.
Acum inteleg pe deplin de ce nu mi a placut niciodata omul asta, in opozitie cu Moise Guran! Daca toti ar gandi asa, restaurantele ar da faliment si o intreaga industrie ar schimba fata tarii…unde nici desertul ganditorului de la Hamangia nu si-ar gasi locul! Fir-ar tonu’ rosu de steak sa fie!
Guda ăsta este un ipocrit nesimțit!
E machidon… se stie ca machidonii au o tepusa in portofel… 🤣
Problema mea e urmatoarea: de ce dracu stai sa asculti conversatiile unor oameni de la alta masa? Chiar era atat de liniste in restaurantul ala? C’mon, povestea e inventata 100%. Penibil, domnu’ Guda