Și-a venit din nou acea perioadă a anului în care pe mesele românilor apare această anomalie culinară care nu e nici prăjitură, nu e nici pâine, nici dulce, nici sărat, e doar un produs submediocru de patiserie care poate fi consumat cu o relativă plăcere exclusiv în primele ore după ce a fost produs.
Pe scurt, cozonacul a fost, este și va rămâne unul dintre cele mai odioase lucruri inventate vreodată de omenire în materie de „artă” culinară. Indiferent dacă vorbim despre cel cu nucă, sau cel cu rahat, sau ce s-o mai băga prin ei.
Ca să fie toată lumea împăcată, tot la categoria cozonac asociez checul, pandișpanul, panettone și ultima descoperire în materie de hipstereală supremă: babka. Da, da, mai nou hipsterii wannabe nu mai pot sărbători Crăciunul fără o babka cum făcea bunica, meșteșugită în tihnă, cu dichis, ca odinioară, desigur. Este că vă umflă râsul fără să vreți?
Așa, revenind la cozonac, este cât de cât mâncabil doar atunci când e cald sau cât mai e încă proaspăt și ușor pufos. După care nu se mai atinge nici dracu’ de el, rămâne pe mesele și prin cămările românilor, până se îndură cineva să-l arunce la gunoi. De altfel, mi-ar plăcea să existe un studiu care să aproximeze câte tone de cozonaci aruncă românii la gunoi în fiecare an.
Da, cunosc, „mvai, dar nu știi ce pierzi, cozonacul cald este dumnezeiesc, iar mirosul nu poate fi egalat de nimic”. Mă lăsați? Pot să găsesc pe loc cinșpe chestii care miros cu adevărat bine și care nu se compară cu această „prăjitură” deosebită care ajunge aproape întotdeauna la gunoi.
„Habar nu ai ce vorbești, noi mâncăm cozonacul cu lapte, după ce se întărește, și e atât de bun”. Nu, prieteni, nu-l mâncați pentru că e „atât de bun”, ci ca să nu-l aruncați la gunoi, de-aia. Și eu aș face la fel în locul vostru. Tocmai pentru că urăsc risipa și detest să arunc mâncare, l-aș mânca cu lapte și m-aș preface că-mi place.
Idem chefii care improvizează rețete de prăjituri cel puțin dubioase (ca să mă exprim elegant și politicos) din resturi de cozonac. E ok că în felul ăsta reușiți să evitați risipa, dar nu e ok să le dați și altora să mănânce.
Vă zic, dacă de mâine dimineață cozonacul ar fi scos în afara legii și nimeni n-ar mai avea voie să-l producă sau să-l consume, n-ar ieși nici dracu’ pe străzi să protesteze.
Dimpotrivă, cred că în sfârșit românii ar răsufla ușurați că nu mai trebuie să consume porcăria asta inutilă de două ori pe an (de Paști și de Crăciun) și să se mai și prefacă că le place.
sursa foto: freepik.com
O să arzi în focurile iadului !
Comentariu beton!110
Da, dar nu de la cozonaci. 😛
De kristollenul austriac nu zice nimeni nimic??
@Zedicus adică Christollenul german? Mmm, bun şi ăla.
Exact ce am zis și eu tot timpul. Nu e bun decât cald. Și ma chinuiam sa o conving pe bunica sa imi taie cald. Mă înnebunea ca nu se taie cald ca se incrudeaza. Cuminte, așteptam. Și apoi rece nu mai mâncam ca nu imi plăcea 🤣
Mie-mi place cozonacul, însă doar câteva ore după ce a fost scos din cuptor. Și trebuie să fie cu muuuultă nucă sau muuuult mac pentru a mă atinge de el. Noi nu facem niciodată, dar face uneori soacra-mea și îl mâncăm cald. Nu coace niciodată mai mult de 2 bucăți, așa că nu are cum să se întărească! 😀 Din acest motiv nu am cumpărat și nu voi cumpăra din comerț, că deja-i rece! 😀
De babka am auzit prima dată acum, așa că nu știu despre ce-i vorba! Am gugălit iute și am văzut că-i ceva cozonac cu origini evreiești, deci bunică-mea nu făcea odinioară așa ceva, în tihnă, fiind o țărancă româncă.😀
Comentariu beton!46
Cozonac de ăla cu muultă de aia sau cealaltă fac ungurii şi le zic beigli. Sincer vorbind, e căm aceeaşi cantitate de nucă sau mac dar mai mult zahăr şi foarte puțin aluat.
Comentariu beton!14
@MV, cu ce te-a supărat atât de rău cozonacul? 😀
mie-mi place. cald, rece, îl mănânc cu plăcere. dacă-i făcut în casă și umplutura e ce trebuie, nu are viață lungă.
Comentariu beton!91
Hai că încep cu tine: de câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer, nu unul venit după ce-ți zici „fuck, ăsta are dreptate”.
@Malina: same here. Daca e de casa si cu nuca (din belsug) nu prinde mai mult de doua zile. Si doar eu mananc in casa, restul poate o felie pe an daca nu au paine 😁!
@MV: Eu mananc cozonac cam o data pe luna insa doar de vreo 3-4 ori pe an prind facut „de casa” adica Pasti, Craciun si vreo ocazie speciala daca am noroc. In rest am gasit o brutarie care il face pe gustul meu si iau de acolo cand ma loveste pofta.
Da, stiu, sunt un ciudat. Dar mananc pateu cu miere asa ca la ce sa te si astepti de la un barbar !?!
Comentariu beton!54
@MV, scuze că răspund cu întârziere, frământ cozonacii 😀 .
sincer, cât se poate de sincer: de cel puțin 10 ori/an. am avut o perioadă (când erau copiii mici) când făceam și de 2 ori/lună. și vara, nicio problemă.
fiu-meu mănâncă doar cozonac, chec și coji de eclere & clătite neumplute. și doar dacă sunt „gătite de mami”. să nu vadă creme și prăjituri însiropate. știu, e mai ciudățel de fel 😁 😀
Comentariu beton!63
@whitewolf, am încercat și eu tot felul de cozonaci cumpărați. mai ales în lunile de vară, când leșinam de căldură. n-a fost să fie, doar ăia făcuți de mine le sunt pe plac.
bine, îi și fac în stilul „umplutură cu cozonac”, nu cozonac cu umplutură 😅.
pateu cu miere n-am încercat, însă ficat de pui frecat cu unt și mixat cu banane s-a bifat ani buni pe la noi. tot barbari, știu 🫣 .
Comentariu beton!35
io zic, dacă ai OO, nu să faci cozonac; ia articolu’ și, cum umblă ăștia cu colindul, alege un apartament de la vaslui la deal…
#seducedracutradițiilemaică
Comentariu beton!26
Coostica zii mai bini sa vie pi shientru sau unde vrea… in orasul unde cozonacul e ridicat la rang de arta ! Haidi pa bre autorule, la domnu Vasilesco ma redeream a nu se intelege altceva sau altcineva !!!
Mie imi place, mai ales al mamei mele.
Comentariu beton!28
De câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer.
@Mihai,noi il facem doar de 2 ori pe an, de aceea imi place foarte mult ! La fel si cu sarmalele si salata de boeuf.
Comentariu beton!28
Noi bagam babka si cozonac de sarbatori, care, daca sunt bine facute, sunt Dumnezeu!
Intre sarbatori mai bagam de vreo 3-4 ori cand ne loveste pofta cate un panetone cu ciocolata sau fructe confiate.
Daca sunt bine facute, pufoase, aromate si nu prea dulci, sunt o delicatesa, pe care iata, nu oricine e in stare sa o aprecieze! 🤪
Io l-am schimbat cu Panettone classico (stafide și portocale comfiate). Tre’ să mă țin bine de tot să nu bag unu’ de-un kil dintr-o dată. 🤤🤤🤤🤤🤤
Comentariu beton!38
abia aia-i o abominație…
Comentariu beton!13
Ce mă-nervează e că-l găsesc de cumpărat numai de Crăciun. Ăla de la GranDucale-i DUMNEZEU. E bun ș-ăla de la Bauli, dacă n-am GranDucale. 😎
Comentariu beton!12
@JT, ești de-ai mei! Mi-am luat ieri 3 Panettone, cam micuți, dacă mă întrebi! Unul am zis că îl mănânc doar eu! Pentru că e un vis neîmplinit de-ale mele, să mănânc SINGUR unul! Nu deodată, evident!
@MV, dacă îți place ceva mult, îl mănânci rar, ca să te bucuri de el! Eu aplic asta și la femei, dar e altă discuție 🙂 !
Vreau stafide și portocale confiate!
E la fel și cu vinul fiert! Îmi place, dar îl beau iarna!
….(și-a la-la-la-la la-la la, la !)
Azi ne dăm cadouri între noi! Poate îmi pică al meu, că așa îmi placeee !
Comentariu beton!27
@Ananas: în iarna lu’ 2014 mi-am cumpărat 20 Panettone GranDucale de 1 kil. L-am mâncat-n 6 luni.
În Austria abia am găsit 2 bucăți la 1 kil și le-am luat imediat. Le-am terminat-n 3 zile. 🤤
Da, îl găsesc și pe amazon, da’ are niște prețuri de zici că mi-l aduce Lily Aldridge acasă și-mi face ș-un cântec la taragot. 🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Daaa! Panettone classico este si preferatul nostru! Am testat si cu crema de ciocolata si cu crema de cappuccino…dar nu se compara. Cel cu stafide si coaja de portocala confiata is The Best! Iar pentru consum saptamanal la cafeaua de dimineata ,a descoperit portughezul din dotare o minunatie de Zopf mit Rosinen -Ölz ..made in Österreich :)))))
Mama mea a trecut de la cozonacii cunoscuti (umpluti cu rahat si altele) la acest baigli sau cum s-o numi. Procent de nuca /mac 70%..restul e o foaie subtiiire cu gut de cozonac.Yummi.
Pacat ca merg in vizita doar o data pe an…
Stiu, Mihai a ramas cu o impresie proasta despre cozonaci, probabil din cauza faptului ca pe vremea „ailalta” era o adevarata vrajitorie sa poti face cozonaci. Ar fi interesant de stiut cam ce prajituri se puteau obtine din mai nimic…Mucenici, cornulete, covrigei cu chimen, saratele…Cozonacii erau lux! Cand ma gandesc cu mintea de acum , efectiv mi se pare incredibil cum reuseau mama si bunica ,inainte de ’89 ,sa faca cozonaci! Ouale erau pe cartela, untul pe cartela, faina pe cartela, zaharul pe cartela,uleiul pe cartela ! Miez de nuca?? cacao? mac? drojdie? In frigider se pastra cu sfintenie un borcan cu coaja rasa de portocala amestecata cu zahar -datand probabil de la ultima ocazie cand vazusem portocale si reusisem sa cumparam…
in concluzie:cozonaci „adevarati” mancam rar, in schimb panettone, Zopf, si altele, des.
@Ligia-Luminița S: mulțam de pont. O să-ncerc și io Rosinen Zopf de la Ölz. L-am văzut pe raft, dar nu m-am riscat. Acum, că l-ai lăudat tu, o să-i dau o șansă.
Agree to disagree …
Unul dintre motivele pentru care vreau sa vina Craciunul si care ma face sa „simt” ca e Craciun e C-O-Z-O-N-A-C-U-L. Plus TURTA DULCE.
Evident, DOAR alea facute in casa (*), nu porcariile care se gasesc pe la magazine/cofetarii.
(*) Realmente, noi „pierdem” cam o zi pentru 2 cozonaci si 150-200 de figurine de turta dulce dar merita efortul pentru ca asta e unul dintre obiceiurile noastre in familie; copilul se distreaza maxim si astea sunt adevarate „kodak moments” pentru noi.
Si da, pentru ca este o prajitura/whatever care are legatura cu sarbatorile astea doua (app, si de Paste motivele de sarbatoare/asteptarea au legatura (si) cu cozonacul), ne limitam la 1 (hai max. 2) bucati si cam aia e.
Comentariu beton!39
Băi, pot să înțeleg relația dintre cozonac și sărbători, dar asta nu face cozonacul mai bun. Că dacă era așa bun, îl mai făceai și în afară de Crăciun și Paști. Dar nu-l faci, pentru că nu e suficient de bun ca să merite efortul. Punct.
Nimeni dintre toți ăștia care susțin că adoră cozonacul nu-l mai halesc în afară celor două sărbători. Băi, nu știu, dar mie când îmi place ceva atât de mult, nu mănănc acel ceva doar de două ori pe an.
Ca sa fac o paralela.
Sarmalele sunt top 3 mancaruri preferate la mine. Vorba unui prieten „… sarmalele sunt de doua feluri: BUNE si FOARTE BUNE …”
Efectiv, la sarmale sunt precum puii de catel, mananc pana pleznesc, nu ma pot opri.
Dar nici sarmale nu mananc decat de 3-4 ori pe an si niciodata, de exemplu, vara la 40 de grade cu plus.
Cam asa sta treaba si cu cozonacul. Faptul ca il mananc cu foarte mare placere – da, de principiu doar la cele doua ocazii si da, doar daca e facut in casa de noi (ma rog il faceau si mama si bunica dar, din pacate, ele nu mai sunt printre noi acum) – ma face pe mine sa-l consider o „prajitura” foarte buna.
Inainte de ’90, desi sunt nascut/crescut in Bucuresti si desi locuiam „in centrul Bucurestiului”, imi aduc aminte destul de bine ca una dintre problemele majore pe timp de iarna era lipsa gazelor. Asa ca mama/bunica stateau toata noaptea de 24-25 Dec si pazeau cozonacii. Nu exista, cel putin pentru mine, o amintire mai placuta decat trezitul pe 25 de dimineata in miros de cozonac proaspat scos din cuptor. Daca prindeam si cateva portocale, completam mirosul de cozonac cu o portocala desfacuta si „storceam” coaja aia intre degete pana mi se impregna mirosul de portocala in piele/in haine. Asta era exerienta mea senzoriala de Craciun … bine, nu stiam atunci ca ii zice „senzoriala”, dar anyway.
La fel cu turta dulce (ma rog, asta e preferata copilului) dar eu o calific ca pe o prajitura „bomba” si lesin de pofta si as manca 100 de figurine de Craciun dar in rest nu prea se mai leaga cu nimic altceva si nu ne apucam sa facem turta dulce pe 10 august.
Nu stiu daca raspunde la intrebare dar e abordarea mea.
Comentariu beton!46
Nu-l faci nu pentru ca nu e bun ci pentru ca iti ia mult timp. Alte tipuri de prajituri le faci in fiecare weekend? De obicei cumperi. Insa cozonacul de cumparat nu e asa bun ca cel de casa.
Comentariu beton!41
@Mihai Vasilescu io aş mânca cozonac zilnic şi pe toate gardurile. Chiar şi Panettone. Când am ajuns în Germania şi nu mă orientasem încă de unde pot procura şi nu ginisem încă Panettone, m-am apucat să fac eu. Mmm, prea multă muncă față de timpul disponibil. Şi în plus a vârsta mea se transformă prea repede în colăcei pe abdomen.
Comentariu beton!18
@Mihai Vaslescu, nu neaparat nu faci cozonac in restul anului pentru ca nu e bun, ci, chiar daca e bun nu faci pentru ca vrei sa pastrezi identitatea asta Paste, Craciun – Cozonac in tradiție/suflet/amintire (cum simte fiecare), as raspunde eu la intrebarea ”De câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer”
Comentariu beton!16
Exista cozonac și cozonac. Că sa fie bun umplutura trebuie sa fie 50% din el. Altfel e trist și uscat
Comentariu beton!15
De câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer.
O oarecare dreptate ai, ce sa zic?…
Eu am descoperit în ultimii ani cozonacul cu alcool🤣🤣.
Sa stii ca chiar este bun, plin de nuca, cacao și îmbibat cu alcool sau cel puțin asa mi se pare dupa ce mi se urca puțin la cap cozonacul🤣.
Evident ca îl cumpăr de la o doamna care face asa ceva, ma tem ca dacă m-as apuca de rețetă as bea ingredientele și l-as face simplu🤣
Comentariu beton!42
Eu am descoperit cozonacul cu alcool din tinerețe. O felie de cozonac, 3 pahare de vin, o felie de cozonac…
Comentariu beton!60
@Peredhil, merge bine cu vin fiert 😀
Barbari !!!
Doar cu cognac sau rom merge !
😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣
La cozonac suntem de acord, dar panettone, hmm…. A venit un coleg italian zilele trecute și ne-a adus unul din patria lui de se băteau turcii la gura noastră. Aluat fraged, aromat per se și nu doar ca urmare a fructelor confiate, se topea pe cerul gurii.
O să mă coste dezmățul ăsta câteva zeci de minute în plus pe crosstrainer în următoarele săptămâni 😂
Comentariu beton!15
Subscriu la panettone. Că și eu am zis că nu pun gura pe chestia aia care nu e nici cal, nici măgar (aka nici cozonac, nici prăjitură) … până a venit cineva și mi-a adus unul de la mama lui. Orgasm, nu altceva. Desertul zeilor.
Și lasă, câteva zile acolo nu sunt relevante. Nu contează ce mănânci între Crăciun și Revelion, ci ce mănânci între Revelion și Crăciun. 🙂
Comentariu beton!12
@Greta: Panettone de la GranDucale sau Bauli. 😉
Si de Paste Colomba 😋
Cald, proaspat copt din cuptor; noi sarbatorim Pastele sau Craciunul inainte cu o zi deoarece atunci face mama cozonacul.
Comentariu beton!18
De câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer.
Citez:
„Habar nu ai ce vorbești, noi mâncăm cozonacul cu lapte, după ce se întărește, și e atât de bun”. Nu, prieteni, nu-l mâncați pentru că e „atât de bun”, ci ca să nu-l aruncați la gunoi, de-aia.
Am încheiat citatul.
Aici te înșeli. Cel puțin în ce mă privește.😁
Îl prefer uscat, cu iaurt/sana/ayran.
L-aș cumpăra direct uscat, dar nu-l vinde nimeni așa. 😅
Comentariu beton!36
Da, pot să înțeleg că există și alte metode de a-l mânca rece. 😛
O dată pe lună îmi cumpăr. Din Auchan.
Atunci te cred.
Îmi place, dacă nu s-a zgârcit lumea la ingrediente. Dacă-i rece, merge foarte bine tăiat felii, cu o cană de lapte, ceai, cacao. Sau cu un vârf de linguriță de toping dulce deasupra, cât să-i dea ceva nou, nu să-l acopere. Sau cu iaurt.
Și ca să-mi duc mărturia până la capăt, că scăpasem din vedere articolul blasfemiator de ieri, mănânc sarmalele cu smântână.
Comentariu beton!13
De câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer.
Uite că am răspuns mai jos înainte de a vedea întrebarea :D. Mințile mari gândesc la fel. Sau era „burțile”? Că mă mai lasă memoria din când în când..
Mi-aduc aminte saraca mama cum se chinuia, trebuia framantat mult, si nici nu se cocea bine aluatul pentru ca punea multa umplutura. Dar noi il mancam si asa, pana la ultima bucatica, cu lapte (avea bunica vaca) daca treceau mai multe zile, dar nu apuca mai mult de patru.
Dupa aia am descoperit reteta de puding cu panetone a lui Jamie Oliver si luam unul din ala mare, in cutie frumoasa de tabla, care devenea apoi cutia cu globuri si ornamente de Craciun.
De cand sunt in Suceava mai cumpar cozonac doar de Craciun de la cofetaria Bujor, de Paste prefer doar pasca, asa ca nu apuc sa ma satur de el.
Imi place si turta dulce, dar pe aia n-o faceam acasa. Acum vreau sa incerc un tiramisu cu turta dulce, dintr-o carte de Craciun pe care-am luat-o anul trecut din Lidl.
Io am comandat anul asta cozonacul la magazinul românesc ca si in anii trecuti. Numai ca anul asta e facut in Spania😀 si nu in Belgia. Cica e mai ieftin sa il faca in Spania. Ba am si gustat o felie ca avea tanti de dat😁😋. Bun, nene.
Pe vremuri daca se usca cozonacul mama facea salam de biscuiti din el. O delicatesa😋
Comentariu beton!14
Mie imi place cozonacul. Foarte mult. Chiar mai mult atunci cand este rece. Sotia face cozonaci cel putin o data pe luna. Si restul produselor enumerate imi plac foarte mult. Mama este specializata pe chec doar ca nu o pot convinge sa il faca pe cat de des mi-as dori.
Comentariu beton!25
Dacă la voi în casă se fac cozonaci o dată pe lună, atunci da. Voi sunteți excepțiile de la regulă.
imi place cozonacul, dar ala facut pe la tara, cum trebuie, cu risipa de ingrediente. pacat ca am divortat si mau taiat aia de la portie. si de la palanet daca este pana acolo.
daca te referi la porcariile din comert atunci sunt de acord cu tine, sunt de nemancat.
si daca tot suntem la mancare #NUSARMALELORFARASMANTANA 🙂
Comentariu beton!13
Nouă ne place cozonacul. La întreaga familie. Îl cumpăram de la Mama cozonacilor (așa se numește patiseria – nu înțeleg de ce pentru că patron este un bărbat, deci ar trebui să se numească Tata la cozonaci). Cel mai bun este cald, dar merge și rece. și neapărat cu mult rahat.
Comentariu beton!19
De câte ori manânci cozonac în afară de Crăciun și Paști? Da’ mi-ar plăcea un răspuns sincer.
Maxim de 10 ori pe an, în afară de Paște și Crăciun. Dar ar fi mai des dacă ar fi în drumul meu. Sunt singurul conducător auto din casă și cumpăr când trec prin zona patiseriei. Din păcate este mai departe decât mi-aș dori. Dar chiar ne place.
Deci nu prea ai adepți la asta cu anti-cozonăceală, Mihai! 😁 Cozonac bun-bun!
Comentariu beton!15
Da, da, păi știam c-o să fie așa. I-aș întreba pe toți de câte ori fac (mănăncă) cozonac în afară de Crăciun și Paști, dar mi-e lene. Și i-aș întreba mai ale p-ăia care susțin că le place enorm cozonacul. 🤷♂️
Asta constatam și eu cu satisfacție.
Pentru cozonac pornesc și o cruciadă.
a, nu, io îl susțin 100%; dacă ar dispărea cozonacu’ viața mea ar urma același curs…
Soția mea face de cel puțin 10 – 12 ori într-un an.
Sunt destule persoane fizice care fac pentru vânzare pe diferite platforme. Și sunt foarte buni. Am încercat la câțiva și am fost foarte mulțumit.
Deci soluții sunt.
Comentariu beton!16
Hai că încep eu. De făcut, pauză, pentru moment, mă tot păcălesc că o să învăț să fac dulciuri un pic mai serioase, dar nu se aliniază astrele. Nu-i fizică nucleară, sunt eu leneș pe anumite proiecte. De consumat, aș zice undeva la 15 ori pe an, incluzând sărbătorile. Mai mult decât suficient, ținând cont că încerc să limitez aportul de dulciuri în general, că nu țin neapărat să-mi deschid blog.
Comentariu beton!14
Debutul meu într-ale gătitului s-a produs la varsta de 18 ani. Am început cu cozonac. Cu diferite umpluturi și simplu. Mi-a ieșit din prima deși pe vremea aia nu exista internet. Doar rețete și cărți de bucate.
La cozonac, cea mai buna e umplutura :D. Bunica mea materna facea un cozonac foarte bun, cu coca moale, rom, vanilie si multa nuca, numit Invartita (Bucovina). Nu ne lasa sa il mancam cald, spunea ca o sa facem indigestie, insa era bun, proaspat si aromat vreo 2 zile.
In ultimii ani insa nu mai mananc, nici facut in casa. Sunt si eu de parere ca este o prajitura „nenorocita”, dar asta pentru ca este o bomba de calorii si de combinatii rau-facatoare de ingrediente. Ce poate fi mai daunator ca un amestec de faina, grasimi, drojdie, zahar, fructe si esente 😀
Stăpânul blogului nu are întotdeauna dreptate.
Și acum e cazul.
Mie îmi place cozonacul. În special, pentru ca îl asociez cu Craciunul și Pastele. Îl mănânc pe îndelete și uneori doar pe el ca o masă completă.
După ce a murit bunica a trecut multă vreme până când am găsit un cozonac bun. Acum îl cumpăr de la o cofetărie din Suceava și mă bucur de fiecare imbucatura. Și mă abțin cu greu să nu mi-l comand în fiecare săptămână, iar asta doar pentru că aș atinge o tonă în jumate de an.
Comentariu beton!27
„În special, pentru ca îl asociez cu Craciunul și Pastele”.
QED
Ii raspund lui Mihai aici.🤣 Ce QED?! Citim selectiv, scoatem vorbele din context? Pai omul spune raspicat, cu subiect si predicat, ca: „mă abțin cu greu să nu mi-l comand în fiecare săptămână, iar asta doar pentru că aș atinge o tonă în jumate de an”
QED!!!
Comentariu beton!16
Și noi la firma mâncam frecvent cozonaci de la Bujor din Suceava. Știm când au termene avocații pe la Suceava și obligatoriu aduc in București bunătățile alea de cozonaci.
Perfect adevarat, nu inteleg de ce ideea asta, sa facem si noi un cozonac, cum sa simtitm miros de la altii si noi sa nu avem un cozonac cald ? Cum , necum face si noi macar 2, asa auzeam din copilarie de la bunica, acum si mama zice la fel, ei bine, eu nu am facut si nu o sa fac ever, si nici nu o sa dau averi pe un cozonac la cofetarie, s-au aruncat asta la 80 -100 de lei un cozonac, pe buneeeee ?
Lume agitata , ca nu se mai primesc comenzi la cozonaci, ca e deja tarziu, mama, e urgie nationala, si eu ma lipsesc bucuroasa de el. 🙂
Corect, Simo! Începe prosteala maximă produsă de…febra sărbătorilor! 🤪 Iar cozonacul de 100 de lei e semnul antreprenorului jegos care devine mai „creștin” fix de sărbători!
Să mănânci cozonac în restul anului, este blasfemie.😝
Amin! :))))))))))))))
Tocmai ce-am terminat o bucată pe care o aveam în congelator. Nu trebuie să mănânc de 20 de ori pe an ca să-l mănânc cu plăcere, dacă e făcut așa cum îmi place. Dar de 5-6 ori pe an tot o fac. E OK să nu-ți placă așa cum e OK și să-ți placă, mai ales că nu suntem singura nație care avem așa ceva.
Comentariu beton!16
„Vă zic, dacă de mâine dimineață cozonacul ar fi scos în afara legii și nimeni n-ar mai avea voie să-l producă sau să-l consume…” .
Zici!!! Pai nu e MICUL ,unul din putinele alimente in care , însuși U.E. a permis să se folosească în continuare BICARBONAT (asta pt că cineva din Romania a insistat) ! In plus ,până și Marei a început să.i placa cozonacul ! Pt. mine daca cozonacul ăla are destula umplutura și e făcut cu talent ,sa fie 1000 pe datorie !
@oviwan: da’ ce-are bicarbonatu’ de sodiu? De ce nu-i bun?
Asta-i aceeași UE care-mi recomanda să mă spăl cu vecinu’ ca să economisesc apă și să ne-ncălzim în trup sub plăpumioară, iar temperatura-n casă să nu fie peste 19°C?
Dacă-i aia, atunci îi recomand creștinește să mă pupe-n mielu’ c-o nară. 😎
John ,iată de ce : „Directiva interzice aditivii alimentari folosiți la preparatele din carne. Bicarbonatul este un aditiv, dar nu e toxic. Bicarbonatul a fost, însă, interzis pentru că poate masca aciditatea, gustul și mirosul cărnii care începe să se strice. Unii comercianți ar fi putut folosi bicarbonat ca să ascundă ”vechimea” preparatului. De aceea, a fost interzis în carnea tocată proaspătă.”
Dar ideea mea era despre altceva : micii continua să facă parte din cultura românească !
@Oviwan: asta-i pe principiul: pentru 3 șoferi beți la volan, să interzicem mașinile.
Micii fără bicarbonat de sodiu sunt ca femeia fără țâțe.
Eu sunt din Banat și noi facem la sărbători, Paști sau Crăciun, prăjituri și torturi cu cremă. Ceva asemanator cu cozonacul, facem baigli, un cozonac unguresc cu puțin aluat și foarte multă umplutură de nucă sau mac. E o prăjitură de duminică pe care o facem și în cursul anului nu doar de sărbători…
Baigli-ul „joacă” în alta ligă. Nu se compară. Aluatul din baigli are un singur scop: sa țină umplutura aia bună la un loc :))
Va rog din tot sufletul , nu mai băgați beigliul la cozonaci…😰😰😰
E al doilea sau al treilea comentariu la care imi dau lacrimile. 😭😭
@Alma, baigli din ăla umplut cu mac de stă să curgă pe-afară aș mânca la orice oră din zi și, mai ales, din noapte. Dar n-are nicio legătură cu cozonacul.
boss, sorry, dar de data asta esti in balarii.
cozonacul e bun…si cald si rece…si simplu, si cu nuca si stafide ( eu variantele astea le fac si mananc).
Comentariu beton!16
Da’ unde am zis eu că nu e bun? E bun, dă-l naibii. De-aia ajunge la gunoi, de bun ce e.
@Mihai Vasilescu Păi de aia ajunge, că nu mai e loc după atâta salată de bœuf, ouă umplute. răcituri, fripturi, tobă, cârnați usturoieți, ciorbă de perişoare etc. Dacă aveam şi noi stomacuri extensibile ca rechinii nu mai ajungea nici o felie de cozonac în nici un coş.
Eu inteleg ca nu iti place. E fair, e dreptul fiecaruia, nici mie nu imi place nici batuta cozonacul (alta discutie cu chec si pandispan).
Dar, sa vii cu argumentul de cate ori mananci in afara sarbatorilor, tinand cont ca acest „preparat” il faci in cateva ore bune, si e bun doar proaspat, well, nu prea e valid.
Oamenii tin la timpul lor si cand te gandesti ca vei manca ceva ce iti place peste multe ore chiar nu iti aduce placerea imediata.
D-asta oamenii prefera fastfood nu sala care iti aduce placerea peste saptamani.
Iar chec? Da, mananc cand dam chef sa fac RAPID ceva dulce in casa, in max 2 ore e bun de mancat.
Comentariu beton!19
@Irina: deci numa’ io fac sex după sală? 🤔
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Știi că se poate și cumpăra, da?
Și doi, argumentul că durează mult până îl faci e pueril. Și sarmalele durează mult, dar le faci mai des de o dată pe an.
Și trei, mulțumesc pentru „și e bun doar proaspăt”. Adică FIX ce-am scris și eu. Dar FIX.
Ca unora de mai sus, și mie îmi plac cozonacul, checul etc., și mănînc mai des decît de sărbători. Dar nu cred că e un argument faptul că se mănîncă (în general) numai de sărbători. Nu e nimic anormal în a fi mîncăruri asociate unor evenimente, și nu înseamnă că lumea le mănîncă din obligație. Ba chiar asta e parte din farmecul lor (al mîncărurilor respective). Îmi plac și mucenicii, și nu mănînc decît în martie, îmi place și coliva, și mănînc numai la parastase, îmi place și vinul fiert, și îl beau numai iarna, de preferat în aer liber, pe pîrtie sau la un tîrg de Crăciun.
Comentariu beton!27
Unii chiar mananca din obligatie… pentru ca asa se face. Sau mai rau, mergi in vizita de Crăciun pac, o felie de cozonac, ca asa se face hahahhaha.
Am avut chef mai anul trecut de Paște parcă , sa fac o prajitura Craciunita, care se face de obicei de Crăciun pentru ca are nuci, rahat si stafide (produse „de iarnă” cum ar veni). Cand am zis unor prieteni mvai, faci placinte de Crăciun la Paște, a nuuu, de Crăciun se mananca asa, de paste asa, tre sa facem aia si aia, altfel nu e Crăciun…
Mna, acuma fiecare cum vrea…
Îmi aduc aminte cum se agita Oldjana și cumnată-mea acum vreo zece ani ca nu au dat comandă/achiziționat cozonaci. A picat pe mine măgăreața să fac un drum până în satul ăla unde era magicul atelier de cozonaci. Nu mi-a facut nici plăcere. Nu am inteles niciodată ce poate fi plăcut la o chestie atat de fadă?
Eu pot mânca un kil de franzelă caldă/proaspătă, dar nu voi intelege in veci cozonacul
Până azi mi-ai fost simpatic.
Comentariu beton!22
@harciogu, trebuie mentionat că nici după prăjituri, dulciuri sau ciocolată nu mă dau in vânt (am o problemă cu Toblerone, pe-aia o mănânc necondiționat oriunde, oricând). Privind ca un neiubitor de dulciuri pot să evaluez mai relaxat, zic eu.
Mie îmi place cozonacul. Și da, facem de mai multe ori pe an, nu doar de Paște si Crăciun. E buuuun!!! Iar mirosul grozav care se răspândește în toată casa – de neprețuit!
Prefer cozonacul așa cum prefer și mâncarea de/cu varză, cât mai departe de mine. Cozonacul e un ”ghiveci” în care bagi ce ai prin cămară, un fel de mâncare făcut de Chef Petrișor…
Eh, cozonacul chiar e bun. Acum ca tu te duci la fitzosu.srl sa il cumperi pe cel mai scump care de fapt e cel mai prost, uscat si fara gust, e alta poveste. Lumea e mare, unii fac si acasa. E ca si painea, teoretic e faina, sare si apa dar in realitate e carton sau gust adevarat de paine.
@add, de unde ai ajuns tu la concluzia ca aș da comandă? Cam multă aroganță așa dimineața. „Cozonacul chiar e bun”…ok, pentru tine. Dar nu și pentru mine. (Cam miroase a șoșoacă ce zici tu aici). Mă amuză subliminalul că tu știi și de unde se cumpără, și că e scump și e și carton. Well, lumea e a ta, du-te și zburdă.
@Lucian, cred că era pentru mine comentariul, dar l-a pus din greșeală ca răspuns la al tău. Cred.
Cozonacul e genul ala de produs care promite mult mai mult decat reușește sa livreze (mirosul demențial care te face sa iti ploua in gură vs gust si consistenta care sunt dezamăgitoare). Si da, nu e nici fel de mancare, nici desert adevărat.
In categoria deserturilor inutile eu mai bag papanasii si gombotii.
Cum adica papanasii sunt inutili ? CUM ? asemenea sacrilège ? Tocmai aici pe blog ???
Eu zic sa depunem cerere sa fie exclusa @Sarina de pe blog….auzi, gombotii. 🤬🤬
Nu au ajuns comentariile cu „beigli e cozonac”, acum si asta.😭
@Sarina: înseamnă că n-ai mâncat în viața ta gomboți cu prune și papanași cu brânză.
@Nemo, eu mă opun! NU doresc să fie exclusă, propun ca @Sarina să fie pedepsită: să ne pregătească nouă, iubitorilor, „deserturi inutile”. până ne săturăm toți! 😁😅
Comentariu beton!17
@Malina….doamne, cata cruzime in mintea ta.🤣🤣
Am citit ” undeva” că doamnei Mara îi place, mai nou, cozonacul de la Pain Plaisir. Deci există o persoană căreia îi place. Printre alte produse, da, dar îi place și cozonacul. . Deci v-am dovedit că există cel puțin o persoană. Culmea! O persoană pe care dumneavoastră o cunoașteți foarte bine.
Comentariu beton!12
Iar ai reîncălzit…cozonacul? 😀
Nu îmi place cozonacul gol. Mă pot lipsi de el fără probleme. Nici proaspat și cald. Nu îmi plac prăjiturile seci in general.
Dar îl mănânc cu plăcere, nu pentru a nu-l arunca, cu lapte. Cu lapte rece când e cozonacul cald și cu lapte cald (+cacao sau cicoare) când e rece și mai uscat. 🙂
Azi am dat verzi la toți mâncătorii de cozonaci! Și ziua e lungă! Să facem un grup al cozonăcarilor (de ocazie, profesioniști, de duminică, de Crăciun, de orice fel) ! Ne trebuie un blogger care să ne promoveze și pe noi! Oare găsim? :))
Comentariu beton!27
Eu sunt next level. La ora 8.00 când am văzut subiectul de azi al blogului mi-am luat liber de la serviciu și intru din 5 în 5 minute aici ca să împart mânuțe verzi. Evident cui merită.
Unde e cazu’ și comentez.
Totul pentru cozonac ! Totul pentru victorie !
Habar nu are Vasilescu cu cine se pune.
Comentariu beton!45
Vreau și eu în grupul cozonăcarilor! Dau mânuțe! E o mâncare cinstita, seara rezolvi rapid cu o felie de cozo bun și o cana de lapte cald. Pont: urmăresc pe Facebook pe un băiat care se numește Alex Andronic. Printre altele colaborează în București cu un laborator de cofetărie unde face niște cozonaci mai haute couture. Deci as manca telefonul când vad pozele alea cu ciocolata, fistic, zmeura liofilizata și alte nebunii
Comentariu beton!29
Mie imi place si rece si cald dar numai facut de mama…Si il mananc si la cateva zile distanta cu aceeasi placere.Iar maica-mea il face la cerere si in afara celor 2 sarbatori si ii iese chiar mai bun decat sub presiunea reusitei de la Paste sau Craciun.Deci eu te constrazic!Insa ai dreptate cu cel din comert sau csre nu este „gustul de acasa”.Acela ajunge mereu la gunoi
Comentariu beton!12
Îți scriu eu răspunsul la întrebarea de câte ori mănânc cozonac : de câte ori fac 🤓
Eu îl mănânc și cald și cu fanta (laptele nu mi face bine) sau chiar și Frutti Fresh .. iar când e mai vechi dacă rămâne bineînțeles îl fac tort 😎și am uitat să precizez eu îl fac nu îl cumpăr ca nu mi place neam ala din comerț 😊
Doamneeee, era sa îmi scrântesc degetul cât am scrolat ca să ajung să scriu și eu ceva, sa ma bag în seama. Deci… maică mea mănâncă felia de cozonac pe care unge smântână din aia grasa și bună. Și mie îmi place cozonacul, făcut în casa, cu umplutura multă și crescut frumos, nu dubioseniile de supermarket. As manca mai des, dar nu are cine sa îmi facă, eu nu ma încumet ca nu ma pricep și nici timpul necesar nu prea îl am (îl folosesc sa ma uit la TV, dăăă 🤣)
Comentariu beton!22
Rar mananc si numai daca e foarte bun. Cum zisarati mai sus, daca e scos din cuptor, cu multa nucă sau mac.
In rest, babka mananc cel putin de doua ori pe luna si cumpar sa duc si acasă, ca avem langa birou o boulangerie care face babka cu cioco si cacao multa si e delicioasă.
Nu am făcut niciodată myself si probabil ca nici nu voi face vreodată (cozonac)
Se vede că locuiești în București unde ai acces doar la cozonac din ăla de magazin, chiar și cel de la patiserie este submediocru pentru că București și sudul în general este incapabil să producă ceva calitativ din făină.
Și nu neg că există oameni care să aibă ceva niște bunici de prin Olt sau Argeș care ‘incă’ mai gatesc așa cum se făcea odată (deși îi cam chel de oameni ruralul din sud) dar chiar și așa – sudul are traditional chestii din foietaj, moștenire de la Otomani.
Sunt mutat de ceva vreme în Ardeal, mai exact în Crișana iar aici Pita este lege. Că e pită de Salonta, că-i de Diosig, că-i de undeva de prin Arad…aici pâinea e Pită, iar pita e de pită. Numai prin Elveția sau Germania mai găsești ce găsești aici și nu exagerez, îs umblat destul prin lume și mâncat destule produse din făină că sa spun asta cu încredere.
Și da, aici nu cumpără nimeni cozonac din ăla Boromir sau Cel Pitar care sunt niște abominatii, iar la brutarii…aici lumea se pune la coadă la 7 dimineața să prindă 1kg de pită de casă, din aia de frige și la 3 ore după ce ai pus-o pe masă.
Îți imaginezi ce cozonaci se fac aici și nu numai! Mai facem și Moșocoarne (Brânzoici) și dacă muști din așa ceva te-ai bate singur cu cureaua de la ceas pentru ce ai scris mai sus 😂
Ah și pentru compatrioții mei din București: Vorbim aici de pită, cozonaci, prăjituri cu ingrediente de casă, de la faină la praf de copt la ouă până și nucile îs de la cineva din curte de prin Sălaj!
Adică mănânci așa ceva cu siguranță dai în obezitate dar cu siguranță n-o să faci cancer 😂
Crede-mă, cozonacii aici nu se compară cu absolut nimic altceva și ți-o spune un fost Bucureștean 😉 2kg de cozonac la o familie ușor se consumă într-o singură zi. Habar n-ai dar îți doresc o vizită prin zonă de un Crăciun sau Paște, toți Bucureștenii merită să mănânce pită de pită măcar odată în viață.
Și nu, nu mă rezum doar la Crișana și Ardeal, am niște rude îndepărtate prin Bucovina și îți fac și ăia un cozonac din ăla galben de la cât ou are în el de zici că l-ai apucat pe Dumnezeu de-un picior!
Comentariu beton!34
Bănene, chiar mă întreabam cum de nu apare un ardelean care să ne explice superior că suntem niste mitici proști sudiști care n-au acces la bucate alese și de-aia.
@MV: io-s mândru Arghelean, da’ prefer Panettone. 🤤🤤🤤
Subscriu, și prin nordul Moldovei se fac niste cozonaci de casa ceva de groază.
@Razvan Adrian nu aceasta este calea. Susținem cozonacul și iubitorii lui. Dar când o dai cu sudiști, bucureșteni, ardeleni riscul să „ți-o iei” e garantat.
Și eu puteam să zic : jos labele de pe cozonac. Dar nu, suntem politicoși, venim cu argumente.
Semnează : împăratul cozonacilor, filiala Timișoara.
Comentariu beton!26
apai, are dreptate. cand omu are dreptate are dreptate.
painea de bucuresti/pitesti e ceva sinistru. Cand am fost prima data in Sinaia (14 ani) si am cumparat paine de la un magazin satesc am crezut ca asa ceva nu se poate. Semana mult cu painea lu bunica-mea, d-aia de la cuptor de tara, dar se vedea ca e mai profi facuta.
Reteta „clasica” de cozonac e cam pe sarakye. 4-8 oua la kilu de faina.
Cozonacul e greu de facut si daca nu creste mare si frumos si pufos si nu are umplutura destula dezamageste. Altfel am vazut ca specialistele au dus cozonacul la alt nivel impaturindu-l cu unt in stil frantuzesc. Mie imi place si sa-l fac (nu sunt specialista ca restul femeilor din familie) si sa-l mananc.🙂 O transformare delicioasa a cozonacului este budinca de cozonac. La asta ma pricep.
Cei mai buni cozonaci i-am mancat la mama si in Austria. O adevarata simfonie de arome si gusturi dulci.
Comentariu beton!12
Mie imi place si sotului la fel. Piticul vrea doar aluatul gol, asa ca ii fac niste chestii impetite in forma de opt fara umplutura. Imi place doar cel facut de mama sau de mine si da, e mult de munca la el (eu mai folosesc si o reteta de la strabunica in care incepi aluatul de seara). Asa ca fac de Pasti, de Craciun si incerc sa mai fac inca de vreo doua ori in cursul anului.
De exemplu acum am mai mult timp – de maine sunt in concediu – asa ca o sa fac 4-5 cozonaci si cum se racesc, doi ii pun la congelator ca sa-i scot cand mi-e pofta si n-am timp sa fac. 🙂
4-5 cozonaci? Eu trebuie sa o temperez mereu pe mama sa nu mai faca 20 de cozonaci.
@Geamana Mama face 13-14 acasa ca sunt pentru toata familia extinsa. Noi suntem doi adulti care mancam si un pitic care vrea doar opturi, asa ca 4-5 sunt ok. 🙂
Mie imi place cozonacul – incepand cu a2a zi dupa ce a fost copt.
Mama facea cozonac doar de vreo 5-6 ori pe an: sarbatorile traditionale plus onomastica ei si cele cateva pomeni. Eu fac doar dupa Craciun pentru ca desi am sistematizat cat s-a putut procesul de preparare tot e lung si n-am atata rabdare.
De mancat insa, aici e alta poveste: cumpar – si implicit mananc- de cate ori vad vreunul care imi place. Daca nu imi place foarte mult imi gasesc scuza ca il iau doar de incercare- sa vad cum e!
Panettone nu-mi lipseste din casa – atunci cand il gasesc. Achiesez cu toti ante-comentatorii la parerea despre Ducale si Bauli. Precizez ca am fost o data mega-naiva si am luat si un panettone Boromir. Inca ma mir cum de mai exista, de ce sunt lasati sa fabrice si sa vanda.
Marele meu regret legat de cozonaci: ca nu am apucat sa pun in practica, cu mama, reteta lui Pastorel de cozonaci: cea cu 50 de oua – mai bine spus 50 cincizeci de galbenusuri- la kg de faina.
Vivat cozonacul de toamna pana primavara! Vara e pentru tort diplomat!
Comentariu beton!11
@ElenaT: și șoarecii se feresc de „panettone” Boromir. 🤣🤣🤣
am încercat rețeta, am reușit doar 22 la juma de kil; nu are gust rău, dar nu-i chiar un deliciu; crește minunat, dar gustul e mai neobișnuit – practic nu mai încape lapte decât pentru maia
sau poate eram eu mai mult entuziastă decât pricepută, de aia nu mi-a ieșit grozav, oricum m-am întors la rețeta mai „cuminte”
Nu am facut niciodata cozonac „in casa”, din cate am inteles e destul de complicat de facut. (Ma rog, nu va luati dupa mine ça nu prea le am cu dulciurile- adica imi place sa le mananc, nu sa le fac). Dar la brutaria de langa noi vand cozonaci tôt anul, si trebuie sa recunosc ca luam destul de des. Adica fix cand avem pofta, fara o ocazie anume. Pentru noi, cea mai importanta ocazie e aia cand ne e pofta :)))) (niste salbatici, stiu…)
Nu e ceva nici „de Craciun”, nici de „Paste” nici de nimic. E ça orice alta prajitura 😅
Eu anul asta mi- am propus sa fiu Grinch. Mi-am luat și tricou cu Marry Whatever și cu Grinch și șosete cu Grinch
Văd că mă intreci.
P.s. Mersi de pont și subiect. Îmi fac ecuson cu’ I hate Cozonacu’
Aiurea șefule. Interzi cozonacul și pornești Jihadul. De fapt interzi mai orice și vei stârni un vulcan…
Vaaai, Domnule Vasilescu, sa spui asa ceva despre prajitura emblema a sarbatorilor si evenimentelor festive romanesti???!!!???
Pentru mine, cozonacul este echivalent cu Pastele (maica-mea facea cozonac numai la Pasti si eu cam la fel, macar ca din motive ca la Craciun fiind frig nu crestea cozonacul cum trebuie).
Nu stiu ce v-a casunat asa tare pe el, bietul cozonac, pentru ca nu e nici chiar asa de rau si, daca este cu adevarat facut bun, nu ajunge sa se usuce, se termina repede. In rest nici mie nu-mi prea place, recunosc, mananc o prima felie, proaspat, si poate a doua cu un pahar cu lapte a doua zi, dar sa stiti ca ati suparat pe multi, cred 🙂
PS Eu mai cred ca nu ati avut ocazia sa mancati cozonaci moldovenesti…. :))
Cel mai bun cozonac e ala la pahar – reteta, mai jos:
20ml Stroh (rom de 80 grade)
10ml Jagermeister
5ml Baileys
Hm. Stroh de āla. De 7 ani mă coiesc dacă să iau o ba. De 80 grade.
Cozonacul are o istorie de minim 4000 de ani, au gasit retete la egipteni, posibil sa fie mult mai vechi. Pana acum 200 de ani era singura „bucurie” ce o aduceai in casa saracului: faina, drojdie, miere, ceva fructe uscate si coceau o paine dulce(coznac) sa zica si ei ca e sarbatoare. E un desert usor mai ales daca ai diabet, probleme cu fierea sau esti pur si simplu batran 🙂 . Decat sa bagi in tine o tona de margarina, sirop de porumb, o tona de zahar si alte „bucurii” mai bine o felie de paine dulceaga. Da, nu se compara fata de ce dulciuri avem acum dar inca nu trebuie interzis prin lege 🙂
Margarină, sirop de porumb dacă îl cumperi. Dacă îl faci acasă tot bombă calorică e (zahăr, făină) dar mă mișc mult mai mult în perioada asta și cumva țin lucrurile sub control.
ala facut acasa de mamaie e chiar bun. se duce la suflet, dar mai sunt variante 2023 acum am vazut cu fistic cu nutella.. ba ma lasi ? chiar asa rau ne pierdem identitatea, cu fistic ?
cu tot respectul „de cate ori il mananci pe an” este fix din bancu cu dacia si lamborghiniul.
Semafor. Omu in dacia 1310. Langa se opreste un lamborghini. Omu din dacia da geamu jos la manivela. Avea o problema asa ca operatiunea dureaza ceva si iti trebuie niste muschi. Ii face un semn aluia din lamborghini sa dea jos geamu
„Domnu, e bune de ceva masinile astea? ca nu prea am vazut pe strada…”
Acum nu zic ca cozonacu este un lamborghini al dulciurilor. Doar ca e destul de complicat de facut, asa ca tre sa te dedici lui.
Checul insa se face imediat si se face des. Pandispanul este baza torturilor.
Iar panetone este, de fapt, cum ar trebui sa fie cozonacu.
Comentariu beton!22
bun exemplul cu Lamborghini 🙂
Iaca aici salbatica: eu mananc cozonac cu mare placere, si cald si rece, si chiar mai si fac cand am chef (si mai ales timp) in cursul anului. Niciodata mai mult de doi, din care unul, sau chiar si juma’ din al doilea, se imparte pe la pretenari. Nu-l asociez cu craciunul sau paştele. Poate fi februarie sau noiembrie. Iaca acu de craciun nu fac, na. La fel salata boeuf, oricand am pofta. In general nu fac una si alta pentru ca asa se cuvine, maica, iar cuvantul “trebuie” e sters demult din vocabularul meu. Nu-mi place frasuiala aia stresanta din ajunul sarbatorilor, de parca, vorba unei matusi de-ale mele, craciunul (sau paştele) ar veni cu bâta.
Dar, ca sa nu divagam: da, imi place cozonacul 😁. Si pandispanul 😋
În Ardeal se confecționează pe post de cozonac baigli, cu aluatul foarte subțire și 80-90% umplutura, personal îi agreez pe cei cu mac și cacao.
Bunica moldoveancă făcea cozonac frământat și odihnit all night long, cu brânză dulce și stafide și era bun și după câteva zile. Făcea și niște mucenici bestiali, nici nu am mai mâncat după ce a plecat ea.
Nu e preparatul meu preferat dar nici nu îi arunc dacă primesc, că de făcut nu fac.
Acu niște ani, un panettone ne-a salvat de la efectele adverse ale consumului de vin fiert pe stomacul gol.
In prostia mea, eu cred ca multi confunda idea de cozonac (craciun, paste) cu cozonacul in sine.
Ca sunt persone carora le place cozonacul, pot sa inteleg. Pana la urma nimeni nu e perfect. 😛
Eu recunosc ca il cumpar pentru ca imi place idea. La fel, recunosc ca nu mananc din el nici macar o felie. De fapt, cred ca ultima oara am mancat cozonac acum vreo 20 ani, cand inca il facea bunica. SI mai mult de gura ei, ca se trezise pe la 3 noaptea ca sa framante coca. In rest, ajunge la gunoi. Stiu…sunt un pacatos. Arunc mancarea si fac risipa.
Oricum, cand s-o inventa cozonacul din muschiulet de vaca sau pastramioara de berbecut, jur pe rosu ca il voi manca pana la ultima bucatica. Asa sa imi ajute Manitou!
PS. Pentru gramar nazi – Am scris fara diacritice pentru ca asa a vrut cozonacul meu.
@Claudiu: pieptul de pui, condimentat, care are-n mijloc o bucată de mușchiuleț de porc, iar apoi am învelit totul în felii subțiri de șuncă, dat la cuptor 40 minute poate fi considerat „cozonac cărnos”? 🤭
Că io d-asta-nfulec acum.
@JT, cum să compari așa ceva cu mizeria aia de cozonac? 😀
@John Temple: e cozonac pur. Depun mărturie…:)
@John Temple io mă tot zgâiesc la calendar să găzesc o zi de încercat o variantă de Beef Wellington, dar cu muşchi de porc. O fi şi asta variantă de cozonac cărnos?
@AleBlaga – Tot cozonac este. Doar ca se numeste Carnettone!
@MV: gata, l-a rebotezat Claudiu. E „carnettone” de-acu’. 🤤🤤🤤
Pe subiectul „cozonac” nu pot fi obiectiv, din păcate, nu se făcea in familie, la noi era cu beigli, doboș si alte nenorociri din astea pe lângă care cozonacul e mâncare de regim. 😁
Asa ca sunt pe principiul daca-i musai, cu plăcere, nu o sa refuz o felie daca mergem pe la prieteni in perioada asta si sunt servit, ca știu cat timp mănâncă sa-l faci ca lumea.
Iar panettone iau de vreo trei, patru ori pe an, varianta mini, ca zona, ca influente italiene, pe la patiseriile mai cu mot sau in unele magazine e prezent tot anul.
Si apropo de panettone, e o patiserie in zona care organizează odată pe an, la începutul lunii decembrie, ziua porților deschise. Vizitezi laboratorul, asiști la preparare, vezi ultimele creații, iti faci o idee despre ce vrei sa comanzi pentru Crăciun si Revelion. Anul trecut am aflat ce si cum e cu „Baba au Rhum”, strămoșul cu blazon al savarinei, anul acesta ni s-au dezvăluit secretele de fabricare al unui adevărat panettone…doua zile ai nevoie sa-l prepari ca la carte. Si neapărat lăsat la răcit cu capul in jos, suspendat. 😁
Asa ca sâmbătă, când trec sa ridic comenzile pentru Crăciun, ma arunc si la o minune din asta…întrebarea e doar de care sa fie, cu fructe confiate sau cu mandarine si ciocolata?
@JT, las o rețeta in link, eu zic s-o imprimi si s-o afișezi in bucătărie, poate blonda de serviciu se va simți inspirata…🤣🤣
https://www.meilleurduchef.com/fr/recette/panettone-fruits-confits.html
@Nemo: Panettone doar cu fructe confiate si cu glazura de migdale (daca se poate). Eu asa il cumpar de la un magazin italian. Din pacate nu prea am timpul necesar pentru a-l face. Site-ul este foarte bun, ma inspir si eu destul de des de-acolo.
Eu prefer panettone cozonacului, poate si pentru ca pana acum nu am avut ocazia sa mananc un cozonac cu adevarat bun.
@Nemo: să-ți dea Bunuțu’ sănătate și viață-mbelșugată. Merg să pun blondina la treabă, că prea stă comodă pe canapea. 🤪
Cozonacul e ok dar pot sa traiesc si fara. In schimb eu sunt mare fan coliva. Am invatat sa imi fac singur coliva ca nu e o mancare la care poti sa sarbatoresti. Daca la cozonac intra spiritul la coliva iese spiritul.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Te pregătești pentru sfârșitu’ lumii? 🤪
Cozonacul fără muștar(iobag răsculat) 😲cozonacul cu cozonac(student) 😤
Cozonac meh, dar stai să ne atingem de un alt subiect.
Ce pla calului se gândesc echipajele (inevitabil feminine) de la diverse firme când fac pachetele de cadouri pentru parteneri și bagă în ele Panetone?
Bă. Dă-mi o sticlă de ceva cu grade multe, niște pixuri și ceva cafea.
Bă, crede-mă, nu panettonele e cea mai mare problemă, ci agenda și calendarul de perete.
Oricum. Cozonacu ca cozonacu. Dar, daca zici ceva si de scovergi (adevaratele gogosi, nu painea aia dulce vanduta drept gogosi) trimit blestem!
@animaloo
Mancate cu branză sărată 😏
Din punctul meu de vedere, și al familiei mele, ai dreptate. Mănânc, 1-2 felii de cozonac. Suntem 12-13 persoane la masa de Crăciun, cam jumătate din noi, mâncăm cozonac, când îl scot din cuptor. Nu mai fac de ani buni, mă enervează după 2 zile când se fărâmițează la tăiat, se umple toată casa. Și ai dreptate , când merg în vizită, după sărbători, toată lumea te servește cu cozonac, unul mai uscat decât altul, unul mai sfărâmicios decât altul. La noi în Banat, de Crăciun, se face cremeș (crempită ). Panettonele nu îmi place deloc.
Uimitor, eu stiu chiar 4 persoane care mănâncă cu plăcere cozonac, si nu doar de sărbători.
Isi fac/cumpără singuri și nesiliți de nimeni chiar si in mijlocul verii😂.
Personal pot sa trăiesc tot restul vieții, extrem de fericită, și fără cozonac. Daca imi pui in fata si e bun mănânc o felie, dacă nu…nu ii simt lipsa:).
Cozonacul este pe lista produselor care dpmdv pot să nu existe… Risipă, risipă și iar risipă! Sunt convins că foarte mulți cozonaci ajung la ghenă sau la cerșetori care la rândul lor îl transfera către porci. Chec, prăjituri, budinci orice altceva. La sarmale e altceva în schimb, doar cu smântână, sorry!
Eu tot incerc sa o conving pe maica-mea sa nu mai faca, dar ea nici nu vrea sa auda 🤣 Daca tot il face, il mancam, ca e pacat sa il arunci. E ok cand il ajuti sa alunece la vale cu Pepsi Twist 😁
Eu nu înțeleg argumentul cu “tu spui că îți place dar EU știu mai bine decât tine care îți sunt gusturile. și faptul că nu mănânci cozonac decât la Crăciun și Paște arată clar că nu îți place” … WTF???
Cred că sunt totuși destul de “în deplinătatea facultăților mintale” cât să știu și singură dacă îmi place sau nu ceva, orice.
Atunci când nu îmi place un aliment, refuz să gust când îmi este propus, indiferent de numărul de propuneri.
Din cozonac gust de fiecare dată când am ocazia, indiferent că această ocazie de ivește de 2 sau de 9 ori pe an. Uneori mă opresc la prima îmbucătură pentru că nu e bun. Asta e, se întâmplă cu orice produs. De cele mai multe ori, mi-e greu să mă opresc la doar o porție.
Mi se pare că întrebarea “ de câte ori refuzi să guști ?” e mai potrivită decât “de câte ori mănânci pe an?” în ancheta de față.
Chiar și întrebarea “dacă ai avea de ales între cozonac și …. (whatever patiserie vi se pare mai onorabilă), ce ai alege?” nu mi se pare un argument valid pentru că ea nu demonstrează dacă sau nu îți place cozonacul ci dacă sau nu cozonacul e preferatul tău.
Se poate să prefer plăcintă de mere dar să îmi placă și cozonac.
Faptul că nu fabric eu cozonac de 10 ori pe an nu demonstrează decât că urăsc să fac de mâncare, oricare ar fi mâncarea respectivă. Pentru că nu gătesc nici alte prăjituri sau preparate, oricât de delicioase ar fi ele.
Comentariu beton!24
Si mie imi place cozonacul. Si da, il fac doar de Paste si de Craciun pentru ca il asociez olfactiv cu sarbatorile astea, dar nimic nu m-ar impiedica sa mananc si in restul anului daca „s-ar face”. Numai ca il fac eu, si imi ia o zi intreaga sa fac 2 cozonaci. N-am patiserii de unde sa-l cumpar pentru ca Franta. Nu-mi place sa gatesc, in general, deci faptul ca sacrific o zi ca sa fac cozonac e o dovada in plus de cat de mult imi place 😁
Bine, si sarmalele imi plac, dar din alea nu voi face never ever, tot din motive de prea mult timp sacrificat pentru procesul culinar.
arata-mi pe papusa asta unde te-a atins cozonacul :))
Mie imi place cozonacul. Am tot incercat de la diversi producatori pana l-am gasit pe ala perfect pentru gustul meu.
Nu mananc des fiindca nu-s mare amatoare de dulciuri. Dar cand am chef de ceva dulce, mai iau cozonac sau un cremsnit, eclere de ciocolata, chestii de-astea, mai clasice.:)
Sa compari cozonacul cu un panettone artizansl din Italia e un sacrilegiu.
Bunica paternă făcea cozonac cu multă umplutură.
Cu rahat și multă nucă.
Eu sunt romanul care mananca cozonac de casa, cu placere si cand e rece si cand e un pic mai uscat. Fara lapte, fara alte imbunatatiri.
Ca idee, de ziua mea, singura solicitare de cadou catre bunica, este sa imi faca un set de cozonaci. Cadoul perfect din care traiesc cam 8zile ( pt ca imi rationalizez portiile sa imi ajunga mai mult timp).
De sarbatori, bunica face mai multi si ratia mea ( si pt familia mea) este de 2 cozonaci, pe care ii astept si ii visez. Dupa sarbatori, mai trec pe la ea, si daca descopar ca mai are vreunul sau macar o jumatate, tot la mine ajunge, ca bonus.
Cui ii mai place din familia mea? Mai nimanui…sau putin unuia din copii…dar asta ma bucura enorm pt ca imi ramane mie mai mult.
In afara de aceste evenimente, mai tanjesc dupa cozonac, cam o data pe luna si imi mai cumpar din comert, dar doar daca e cald, pt ca intr-adevar nu il pot manca nici eu rece.
Dar da, putini cati suntem iubitori de cozonac, existam!
Mai, sa stii ca eu am incercat prima data Babka anul asta. Am gasit una cu portocale si alcool, e DEMENTIALA. Aia nu e cozonac, e o prajitura cu ciocolata. Uriasa. Cand mi-am luat prima data am mancat jumate din prima si-a trebuit sa ma opresc, ca sa nu crap. De cozonac n-am ce sa zic, mi se pare risipa de spatiu.
Ok, gusturile nu se discuta, asa ca hai sa nu generalizam.
Personal. Sunt mort dupa cozonac. As manca zilnic. Dar, am 115 kile.
Dacă ție nu-ți place, cauți să găsești tot din ăștia, anticozonac! Nu poți mânca doar tort și chesti din astea cu creme… nici astea nu rezistă mult, se învechesc, în 3 zile, devin nașpa. CÂnd erau copiii mici făceam des, acum că-s departe, nu mă mai agit, că nu întotdeauna iese și e nevoie de liniște, de timp … de chef… Eu îi fac în stilul meu, ușori, nu atâtea gălbenușuri. Și fetele adoră și checul. Ală se face repede. Cozonacii când ies buni, chiar sunt faini. Unii, cum e soțul, nu vreau tort, cartofi prăjiți, nu știu cum poate să nu-i placă ceva ce toată lumea adoră, dar pentru el, astea sunt cele care nu-i fac bine. Ne mai contram că îi mănâncă când îi fac, apoi, cu argumentul tău, Păi ce aștepți să-i mânc când îs vechi? Așa că de obicei de sărbători, avem câteva resturi de la cozonaci. Dar, m-am cam lenevit, nu prea aș face. De cumpărat, e păcat … scumpi și răi. Cozonacul într-adevăr e bun cu ceai, fierbinte … și un film fain… sau discuții cu cei dragi. Da, cozonacul, înseamnă acasă, toți! Cred că nu pot să-l fac pentru că n-am copiii lângă mine, asta e , am găsit motivul! Ce lene, da’ de unde, fandoseli psihologice! I’m not in the mood, na!
Nu stiu daca mai ai nervi sa citesti chiar toate comentariile, aia ie. Cozonacii din ziua de azi sunt sārākie, e normal sā nu îti placā. Dacā ai chef de experimente cautā reteta de cozonac original moldovenesc de la Pāstorel si încearcā odatā. Cu plācere!
Cred că nici măcar un articol cu titlul “Votez cu Diana Șoșoacă” nu genera atâta indignare.
Eu fac cozonac cam de vreo șase-șapte ori pe an.
Aș face mai des, că ne place, nu există cozonac rămas după două zile.
Dar …
Durează juma de zi.
E scump.
Efort fizic consistent.
Se poate buși ușor.
Timpul – admit că sunt femei mai eficiente. Dar mie-mi ia cam șase ore, niciodată mai puțin. De când încep să cern făina până când îi scot din cuptor și-i răstorn. Stafidele în coniac încerc să țin minte să le pun din seara precedentă. Bine, în timpul dospirii poți să dai cu aspiratorul sau să stai pe net, dar bucătăria e blocată. Blocată și baricadată, nu mai poate munci înăuntru altă femeie care ar vrea să facă salata de boeuf.
În alea șase ore ai putea să scoți trei tăvi de baigli dacă ai o mașină de mac bună.
Banii – patru păstăi mici de vanilie sau trei mai grase la un kil de făină. Ouă de casă. Ulei bio – mi se pare că iese mai bun cu ulei decât cu unt. Coajă de citrice netratate. Să ai în casă coniac / rom bun. Se poate pune și ulei/unt ieftin, ouă idem, alcool mai gioarsă și zahăr vanilinat, dar de ce să alegi să te chinuiești cu ingrediente proaste? Mai bine iei o ciocolată de la magazin și gata, ai mâncat dulce.
Efort fizic – de multe ori ești prea praf să te înhami la distracția cu frământatul și alegi o prăjitură mai lejeră. Mai-august merge întotdeauna o prăjitură cu căpșuni, caise, piersici în loc de cozonac. Pentru că e ușoară și rapidă. Sau găluște când ai caise/prune.
Cel mai rău e că e o coptură pretențioasă, se poate strica ușor. Dacă nu ai scos ouăle, drojdia, făina, chiar și zahărul din timp, să nu fie reci. Dacă nu ți-a ieșit maiaua. Dacă nu ai frământat destul de bine. Dacă a fost curent/frig în bucătărie. Dacă nu ai lăsat la dospit destul sau l-ai lăsat prea mult. Dacă nu avea presiune gazul.
Dar cel mai rău și cel mai rău îl poate strica făina proastă. Și aici nu prea ai ce face decât dacă știi o sursă bună. De multe ori am nimerit făină proastă în ultimii ani, chiar de la mărci ok înainte. O făină mai mneahhh nu-ți strică neapărat baiglii, prăjitura Jerbo, ochii de pisică, ișlerele, doboșul, nici măcar cornulețele cu nucă. Dar te face să ratezi cozonacii.
În ce privește faza cu cozonacul de cumpărat … e ca și cum ai înlocui o escortă de lux cu o gonflabilă la reducere.
Chiar și cei pretinși “de casă” nu-mi plac. O fi o antipatie subiectivă, cred că fiecare familie are o rețetă anume și nu acceptă variații.
Panettone admit că nu am mâncat “adevărat”, doar de acela de supermarket, primit cadou – doar nu aș da bani pe așa ceva. Mi se pare un surogat de cozonac făcut cu praf de ouă, proteine din lapte și alte dubioșenii, îmbălsămat în mama aromelor ca să reziste și ca să aibă un fel de gust. Se poate mânca dacă nu ai altceva. Și dacă nu ești genul cu ficat sensibil.
Și – întrucât devenea stresantă întrebarea “de câte ori ai făcut?” tre’ să menționez Sarah Bernhardt.
Când eram mică se făcea doar o singură dată pe an, de revelion. Nu că n-ar fi fost bună, probabil era cea mai bună prăjitură mâncată de mine – aluat de bezea cu nucă pralinată tăiată mărunt, cremă de ciocolată sau de cafea. Dar nuca se pralina, apoi se lua fiecare miez să i se dea pielița jos. Ore întregi de curățat nuca, miez cu miez. Eu nu o fac că nu am timp/chef de munca aia migăloasă. Poate într-o altă viață în care dau peste o grămadă de cocoșei de aur ascunși după război și nu mai trebuie să merg la serviciu.
Sigur, găsești pe net rețete de Sarah Bernhardt în care nuca se pune necurățată, nepralinată, chiar măcinată.
Dar decât să meșterești la un substitut penibil nu mai bine iei un Ritter Sport și te uiți ce mai ieșit pe Netflix, cu cine s-a mai bătut / înjurat în parlament doamna antemenționată , ce vedetă a mai divorțat, etc.?
Comentariu beton!13
@elena: nu cunosteam prajitura Sarah Bernhardt, asa ca am cautat pe google. Arata foarte bine, crema de cafea imi place dar nu in combinatie cu bezea, care nu-mi place. Prefer Opera sau Javanais cand este vorba de prajituri cu crema de cafea.
Unde ai fost tu @elena dimineața când citește grosul de p-aici ?
Un profesionist adevărat vorbind din experiență, nu chestii supte din deșt.
❤️
@harciogu
Nu contează grosul, noi ciyim ce scriu oamenii pasionați și respectam fiecare opinie.
@TinereJohn, știam eu că ești om fain. Ai o problemă cu cozonacu’, da’ nimeni nu e perfect.
😀
Am citit toate comentariile și am distrat mult la unele.Da recunosc mie îmi place cozonacul și am învățat să îl fac de la o mătușă .Acum fac obligatoriu de Crăciun și de Paste,nu numai pentru familie dar și pentru cei care au mâncat cozonac făcut de mine.Este greu de făcut ,ai nevoie de timp și de ingrediente de foarte buna calitate,dar îmi iese un cozonac super bun care se termină imediat și nu se aruncă nimic De un an fac și cozonac însiropat cu Grand Marnier care se împarte celor dragi doar cu felia și nu rămâne nicio firimitura .Daca nu-ti place cozonacul cred că nu ai mâncat niciodată din cel bun .Ar trebui sa mănânci cozonac făcut de mine că sa nu îți mai vina ideea de a- l interzice.
Și da fac cozonac de multe ori pe an și chiar și vara , in special de Sfânta Maria când e ziua mea dar și pentru cei
Mie îmi place, dar nu când e cald. A doua zi e cel mai bun.
În adolescență, după Crăciun, îmi plăcea mult să mănânc cozonac uscat cu ceai cald.
Bine, asta era înainte de 1990, așa că…
Mama! Mamei ii place cozonacul! Când ii cerem sa facă ceva dulce: “frământ doi cozonaci ? “ Da mama, frământa pentru tine, noi mâncam 1-2 felii când e cald …. Și atât… și de la cele 2 felii mâncam doar miezul cu crema de nuca …. Cojile. …. Tot mama le mănâncă ..
Mie îmi place foarte mult cozonacul. Ca de altfel întregii familii. Și pentru că ne place așa de mult, soacra mea ne face cam o dată la 2-3 luni. Și îl mâncăm până la ultima bucățică.
Eu îs foarte pretențios la mâncare, iar dulciurile nu fac excepție. Dar, (fiindcă trebuie să răsară un dar întotdeauna de nicăieri) crescând în familii relativ țărănești, copil fiind în era comunistă nu prea aveam de ales la capitolul deserturi decât între cozonac și plăcinte. Acum am în jur de 2-3 tipuri de prăjituri pe care le mănânc cu plăcere, restul sunt doar „dulci” și nimic mai mult. Și pe toate acestea le-am „descoperit” acasă, făcute de mama. 2 dintre ele sunt internaționale, însă nu am gustat încă niciuna mai bună ca ale mamei.
Aici intervine povestea cu cozonacul, că niciodată – copil fiind, repet – nu l-am mâncat neapărat de plăcere, ci fiindcă era „de mâncare”. Și așa a rămas: chiar dacă se întâmplă să am vreun cozonac în casă, reușesc să îl finalizez (trebuie doar să fie făcut de femeile din familia mea, altfel e foarte probabil să nu îmi placă și să ajungă la ghenă). Cum ai menționat și tu mai sus, îmi aduc aminte că îmi plăcea (și ar fi de porc să nu recunosc că mănânc și acum) doar când era calduț, proaspăt scos din cuptorul cu lemne. Căci da, când bunica era mai în putere, era ditamai ritualul de coacere a cozonacilor în cuptorul cu lemne în jurul oricăror sărbători mari. Băi și mirosul ăla de copt…
Poate mai degrabă sunt ușor melancolic, dar oricând îmi aduc aminte cu plăcere de copilărie și de mirosurile de atunci.
Salut! Ca să te citez un pic „fuck, ăsta are dreptate” doar dacă se referă la paralelipipezii ăia odioși din comerț cu gust de cretă și carton, cărora le zice pe etichetă cozonac, după care urmează o listă lungă de T&Cs cu litere mici, adică vreo sută de ingrediente radioactive ☢️. Pentru că din ingrediente odioase ca făina albă industrială de care nici păianjenii și acarienii nu se ating, zahărul alb industrial (idem), pudra de kakao îndoielnică (nu de cacao bio), rahat ieftin (prăjit) și esențe chimice de rom și vanilie (făcute pe la Oltchim și Azomureș) niciodată n-o să iasă cozonac cum îl facea bunica acum 50 de ani…
Poate pe la țară vreo bunicuță cu alergie la naționalizare, industrializare sau întovărășirile agrare să mai facă azi vreun cozonac serios din făină de grâu organic măcinat la moara cu pietre și nuci din nucul ăla mare din grădină, apoi descântat și lăsat la dospit o zi întreagă după sobă. O tempora…
Crăciun Fericit!
Salut! Ca să te citez un pic „fuck, ăsta are dreptate” doar dacă te referi la paralelipipezii ăia odioși din comerț cu gust de cretă și carton, cărora le zice pe etichetă cozonac, după care urmează o listă lungă de T&Cs cu litere mici, adică vreo sută de ingrediente radioactive ☢️. Pentru că din ingrediente odioase ca făina albă industrială de care nici păianjenii și acarienii nu se ating, zahărul alb industrial (idem), pudra de kakao îndoielnică (nu de cacao bio), rahat ieftin (prăjit) și esențe chimice de rom și vanilie (făcute pe la Oltchim și Azomureș) niciodată n-o să iasă cozonac cum îl facea bunica acum 50 de ani…
Poate pe la țară vreo bunicuță cu alergie la naționalizare, industrializare sau întovărășirile agrare să mai facă azi vreun cozonac serios din făină de grâu organic măcinat la moara cu pietre și nuci din nucul ăla mare din grădină, apoi descântat și lăsat la dospit o zi întreagă după sobă. O tempora…
Crăciun Fericit!
Părerea mea e că n-ar trebui să te oprești aici. Ca să fie mult mai limpede ce vrei să zici, ar trebui să mai postezi de zece-cinșpe ori comentariul ăsta. Abia atunci vom înțelege cu toții.
Eu te inteleg pe de-o parte, ca simt cam la fel cu tine legat de aceasta „prajitura” doar daca e foarte proaspat si foarte dulce si foarte umplut imi place, adica in vreo 5% din situatiile in care am fost nevoita sa mananc, am mancat cu placere. Pe de alta parte, stiu oameni care ar manca cozonaci intregi, deci nu e chiar asa pentru toti. Legat de chec, mama il facea bun, aproape cremos, asa ca pot spune ca-mi place daca este bun, dar nu fac si am mancat chec uscat si fara gust, deci inteleg.
Eu! Eu sunt persoana aia greșită care ar ieși in piață să protesteze dacă s-ar interzice cozonacul. Nu că îmi place, dar dacă am de ales între cozonac si orice alt dulce, cozonacul caştigă. Il mănânc si uscat, chiar e perfect mai uscat si cu ceai sau lapte. Iar pe locul doi sunt eugeniile, şi acum mă duc să stau intr-un colț și să mă gândesc la alegerile mele în viață:))
Noua ne place f mult cozonacul. Dar nu cel cumparat. Bine, aici unde suntem, in Suedia, nici nu gasim sa cumparam. Si il facem rar pentru ca imi ia foarte mult timp sa-l fac. Daca ar fi dupa copiii mei ar trebui sa fac cozonac in fiecare saptamana, asa de mult le place. Si cand fac cozonac sunt nemultumiti ca fac prea putin.
oribil de tot ce o sa scriu in cont. mai ales fiind o romanca plecata de atat de multi ani din tara – pt ca o sa sune ca o critica fata de poporul meu iubit. va IMPLOR sa nu ma luati in nume de rau insa parerea mea este cantitatea in 1° rand – in tara ns totul se face muuult ca sa ajunga. mama continua sa faca numai x2 pe an pt ca asa era traditia la romani si numai x2 cozonaci modificati TOCMAI ca sa nu para o paine dulce: adica multa umplutura in 2 cozonaci care se termina in 2 zile. de ce se exagereaza in tot si toate in tara acum? in VECI n’am sa pricep asta.
Mihai: te rog spune tu de ce faci bascalie de frecventa asta la romani – inainte asa era traditia. io pers. as manca zilnic daca ar fi proaspat si cald insa cine ma’sa sa’l faca … ce n’as da sa am bani sa’mi iau o bucatareasa lol
M-am gandit de fiecare data sa comentez la articolele tale despre cozononac…de altfel, un sacrilegiu, dpmdv. Si iata ca acum mi-am luat inima in dinti. ADOR ❤️ cozonacul! Cel facut de casa, dar nu oricum. Cu adevarat bun, am mancat doar facut de mine 🙂 si de inca vreo 3 persoane. Eu, toata familia mea, inclusiv copiii, toti prietenii din jur, am da orice prajitura pe un cozonac de casa. Fetitele mele tropaie pe langa cuptor pina ii scot
si abia asteapta sa ii tai. Suntem olteni, deci nici macar vreo mostenire de mare traditie culinara nu ni se poate imputa.
As manca ZILNIC cozonac. De ce nu mananc? Pai m-am apucat azi-dimineata de ei si nici acum nu i-am terminat. Din 3 kg de faina, deci 6 cozonaci babani. Nu vor prinde a treia zi de Pasti. Adevaratul cozonac, zic eu si alti specialisti 😀, este ala in care aluatul e pufos, se desface in pale, e aromat. Nu cu multa umplutură care sa mascheze un aluat fad.
Asa ca, eu cred ca nu ai mancat niciodata un cozonac cu adevarat bun. Dar, se poate rezolva.
Sarbatori cu liniste!
Vai, vai, ti-a casunat pe cozonaci! Cui ii plac sa manance, cui nu-i plac sa ii evite. Fac parte din traditie, amintind de o perioada in care dulciurile pe masa insemnau ca e sarbatoare. Pentru cei aflati departe de Romania o felie de cozonac facut de ei inseamna ca se simt romani. Si cozonacii romanesti facuti cum trebuie sunt apreciati ca fiind mult mai gustosi decat multe dulciuri din alte tari. Sa fim toleranti , de gustibus non discutandum !
Pentru pasionații de cozonaci, căutați rețeta lui Păstorel Teodoreanu în cartea ”De re culinaria” (Ed. Sport-Turism, București, 1977, p. 35). ”Cozonacul, când e bine crescut e dreptcredincios, conservator și tradiționalist. Cei care au trecut la inamic, pactizând cu cofetarii sunt niște răi și niște ticăloși. Toți sunt anemici, plini de stafide și piperniciți.”. Are în carte și o parodie după versurile lui Eminescu: ”Voi sunteți din neamul nostru? Prăjitură de cârpaci! I-e rușine gospodinei să vă zică cozonaci!” P.S. Tot Păstorel a scris și poezia ”Odă sarmalei” (o găsiți pe net).
Nouă ne face soacră-mea cam o data la două luni cozonac și îl mancam strict pentru că ne place. Că de aia ne și face. Și uneori ne ține și o saptamână și îl mâncăm ba cu lapte, ba simplu. Anul ăsta din păcate pentru greutatea noastră nu a apucat decât două zile. Practic mâine nu mai avem. Dar nu l-a făcut ca să avem în ziua de Paște, a făcut ca să-l mâncăm. Dar cu toate astea sunt de acord cu tine în mare proporție, pentru că majoritatea oamenilor îl aruncă, pentru că îl fac sau achiziționează cumva din obligație. Cum îmi povestea soțul meu că aveau o vecină care mânca miel de Paște „pentru că așa e obiceiul”, apoi i se făcea rău pentru că de fapt ei nu-i plăcea. Corect mi se pare să faci sau sa cumperi doar dacă îti place. Și e valabil pentru orice fel de mâncare. Românul mănâncă miel de Paște si pește de dezlegare. În alte zile, la unii poți să le dai și gratis că nu ar mânca. Oare ce ne-am face dacă nu ne-ar spune biserica ce să mâncăm? Vai de noi.