De azi-dimineață nu fac decât să caut știri și postări despre unde a mai ajuns coloana lui Prigojin. Pe parcurs am avut și un semi-orgasm când a ieșit Putin cu declarația aia în care vorbea despre trădare și cuțite în spate.

E pentru prima oară, din 24 februarie 2022 încoace, când i se citește pe față că are un morcov înfipt în cur cât un stâlp de telegraf. Era fiert și se vedea pe el că e fiert.

Dar faza e c-am văzut foarte mulți oameni întrebându-se de ce ne bucurăm noi ăștia care ne bucurăm de revolta lui Prigojin. Că până la urmă și dacă ar fi să scăpăm de Putin, vine în locul lui unul la fel de nebun sau chiar mai rău.

Teoretic, cei care susțin asta au dreptate. Practic, hai să vă spun de ce mă bucur.

Pentru populația Rusiei războiul din Ucraina era doar așa o altă chestie care se prezenta la știri. În rest, nu-l privește pe rusul de rând ce se întâmplă. Daca le-a zis Putin că trebuie denazificată Ucraina înseamnă că așa e. Știe președintele mai bine, că doar de-aia l-au ales. Cam așa se prezintă situația la nivelul rușilor de pe stradă.

Eu urmăresc pe Instagram o tipă din Moscova care dansează pe străzi. N-aveți idee ce relaxare e pe-acolo și ce oameni liniștiți apar în clipurile ei.

Practic, singurii ruși care au simțit din plin că e război sunt cei care și-au pierdut membri ai familiei în Ucraina. Dar ăștia sunt doar o picătură într-un ocean cu apă, dacă-i raportăm la o populație de peste 140 de milioane cât are Rusia în total.

Pentru restul, războiul e doar la tv și nici măcar nu e război, e doar o operațiune militară specială. Că doar n-o să-i mintă președintele care îi apără de occidentul decadent care le vrea răul.

Ei bine, acum, odată cu avansul către Moscova al coloanei lui Prigojin și declanșarea operațiunii „Fortăreața”, poate încep să se întrebe și rușii care e treaba cu operațiunea asta militară specială.

De ce sunt tancuri și soldați pe străzi? De ce sunt mitraliere la intrările în oaș? De ce s-a declarat stare de urgență? De ce se pregătesc să instaureze legiea marțială? De ce nu suntem în siguranță în capitală? De ce ne spun să nu ieșim din casă? De ce s-a baricadat Putin în buncăr? De ce s-a închis spațiul aerian? De ce Letonia a zis că nu ne mai primește? De ce se vorbește despre lovitură de stat?

Ei bine, de la „de ce-urile” astea, care sper să fie din ce în ce mai multe, mi se trage bucuria.