Relația mea cu fotbalul este una de love and hate. Am mai scris pe aici că mi-am petrecut tinerețea pe stadioane, activitate întreruptă brusc și iremediabil de două entități, una mai imbecilă decât cealaltă, pe numele lor Jiji Becali și Ministerul Apărării Naționale.

Sincer, nu știu cine are dreptate între cele două entități, dar știu cu siguranță un lucru: doar în România se putea să faci pipi cu jet pe singura echipă care a câștigat vreodată Cupa Campionilor. Nu vreau să intrăm în polemică pe subiectul „Steaua”, că nu ajungem la niciun rezultat. Știu doar că eu țineam și cu echipa care a câștigat Cupa Campionilor în ’86, dar și cu echipa care a fost la un pas să joace o finală de cupa UEFA în 2006.

Or echipa asta nu mai există, acum sunt două. Doar în România se putea așa ceva, noi fiind campioni mondiali undefeated and undisputed la făcut căcatul praf.

De-aia ziceam mai sus că relația mea cu fotbalul este una de love and hate, pentru că de uitat mă uit în continuare la meciurile care mă interesează, dar în niciun caz nu mai am trăirile și emoțiile de pe vremea când Steaua era una singură.

Dar când vine vorba despre echipa națională, în ceea ce mă privește, lucrurile stau într-un singur fel: mă uit la absolut toate meciurile.

Pentru că sunt un optimist irecuperabil care la fiecare campanie de calificare speră să ne calificăm.

Nu sunt imbecil și mai am și pretenția că mă pricep cât de cât la fotbal, am văzut exact ce-a jucat echipa națională cu Elveția. Sau, mai bine spus, ce n-a jucat. Credeți că asta m-a oprit vreun pic să urlu ca un descreierat la golul de 2-2 și să mă bucur din tot sufletul de egalul ăsta? Nici pomeneală.

Și vă mai spun ceva. Dacă jucăm la fel de prost în toate meciurile care au mai rămas în grupă, dar ne calificăm, o să fiu în culmea fericirii. Mi se rupe de orice altceva, nu mă interesează cum au ajuns acolo ci doar că au ajuns.

De ce?

Pentru că mi-e dor de senzația aia de fluturi în stomac pe care o ai înainte de începerea unui turneu final la care participă și echipa României. Nu știu cum funcționați voi, dar pentru mine scade la jumătate farmecul unui Campionat Mondial sau European unde nu e și România. Mă uit la turnee, desigur, dar mă uit fără niciun fel de emoție.

Bine, pentru că sunt dependent de adrenalină, până la urmă îmi aleg o echipă cu care să țin, și mă motivez singur să am emoții pentru ea. Dar nu e nici pe departe același lucru cu a avea emoții reale pentru România.

E ca atunci când ți-ai făcut salată de roșii și de-abia aștepți sa înmoi pâine în sos, dar constați c-ai cumpărat roșii d-alea care nu lasă nici măcar un gram de zeamă. O mănânci, că doar n-o s-o arunci la gunoi, dar o mănânci în silă.

Ei bine, prezența României la orice turneu final este salata mea de roșii cu multă zeamă.

Mi-e dor să simt din nou emoțiile tragerii la sorți a grupelor unui turneu final. Mi-e dor să aștept cu nerăbdare zilele în care joacă România și să-mi fac programul în funcție de ele. Vreau să merg să văd pe viu meciurile României. Sau chiar dacă nu merg, mi-e dor să stau în fața televizorului cu pulsul 200 și cu sufletul la gură. Mi-e dor să nu pot dormi de fericire sau de tristețe, după victorii și după înfrângeri. Mi-e dor de tot ce știu că înseamnă, pentru mine, prezența României la un turneu final.

Cum naiba să nu-mi fie dor? Se fac deja șapte ani de când am simțit ultima oară emoțiile unui Campionat European și 25 de când ne-am calificat la un Mondial (am socotit de trei ori, nu-mi venea să cred că din ’98 până acum a trecut un sfert de veac).

De-aia mă uit la meciurile naționalei și mai și sufăr la ele. Pentru că mi-e dor să mă mai bucur măcar o dată de România la un turneu final, oricare ar fi ăla.