Articol scris de Iulia.

Azi mai pe scurtuț, așa, ca să nu mai osteniți citind :))

După cum probabil ați observat (sau mă rog, așa sper eu), săptămâna trecută n-am dat pe aici, să stau la o palavră cu voi.

Iar motivul este că săptămâna trecută am avut întâlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului. Aidecapumeu, ce babă sunt. Nfine.

A fost fain de tot. Mult mai fain decât m-aș fi așteptat. A fost și surprinzător din multe puncte de vedere. Pentru că au venit colegi de peste balta cea mare, ceea ce n-a fost un efort deloc mic pentru ei. Pentru că au venit colegi împrăștiați prin toate cele patru zări. Și pentru că n-au venit colegi care locuiesc în continuare în România, ori chiar în Brașov.

Ce a fost însă cel mai fain a fost că nu am sărbătorit numai reîntâlnirea în sine, ci au mai urmat și o serie de after-party-uri, ba chiar și de after-after și after-after-after-party-uri.

Cu ocazia întâlnirii ăsteia am constatat că am un coleg de liceu care are o casă la nici 100 de metri de noi, fix acilea în sat. Dar asta nu e tot, că se pare că Zâna Imobiliarelor face glume d-astea cu noi.

Pentru că este vorba despre un tip cu care am fost colegă nu numai în liceu, ci și în facultate. Și cu care, fără să știu, m-am mutat în același bloc, la aceeași scară, la același etaj, pe vremea când mai locuiam în București. Am aflat că suntem vecini la ceva luni după ce mă mutasem eu acolo, când ne-am întâlnit într-o dimineață în fața liftului.

Tot cu ocazia întâlnirii ăsteia am aflat că unii dintre colegii mei au niște povești de viață fascinante. Mulți dintre ei au făcut lucruri și au văzut locuri foarte mișto până la vârsta asta. Alții, pe de altă parte, au rămas la fel de puerili și superficiali cum îi știam. Noroc că-s puțini din categoria asta.

Am mai aflat și că în liceu multora dintre colegii mei le era oleacă frică de mine. Cică aș fi fost cam scorpie și scârbă, așa… Nush ce să zic despre asta, io mereu am crezut că am fost pâinica lu Mniezo cu unt și cu miere.

Iar apropo de faza asta, aseară ne-a vizitat colegul despre care vă povesteam mai sus, să bem o apă plată cu lămâie și să mai trăncănim, cum le șade bine unora ca alde noi. Și mărturisește și el că da, păream cam scârbă pe vremea aia. Da acu m-am schimbat mult, sunt mai… blândă, așa.

La care domnul soț, neputând să-și țină fleanca, zice: Eh, nush ce să zic, și acu e destul de țâfnoasă uneori…. Iar replica colegului a venit prompt: Eheheheee, n-ai cunoscut-o tu atunci, când era tânără și în putere!

Mda. Deci se pare că-s o scorpie incurabilă. Ce să și faci?

Ce a fost însă cel mai trist legat de toată faza asta a fost constatarea că mahmureala la patruj de ani e muuuuult mai rea decât aia de la dooj de ani.

Băi copii, vă zic sincer, cred că o să-mi ia vreo lună să mă recuperez. Și asta nu din cauză că aș fi beut ca porcul non stop toată săptămâna. Că n-am. Beut ca porcul, adică.

Și asta face lucrurile cu atât mai triste. Că nici măcar nu ne-am bețivănit, ci lipsa somnului e aia care mi-a dat-o la pateu grav de tot. Și stați, că tristețea nu se termină aici. Că nici măcar nu e ca și cum aș fi stat în fiecare zi până la 5 dimineața la petreceri și taclale. Ntz. Cred că într-o singură seară am prins o oră mai târzie de unșpe – unșpe și ceva.

Și per total am „pierdut” vreo 3 seri. Și nici alea una după alta. Aia e, mă mamă mă, nu mai am dooj de ani, e clar.

Una peste alta, a fost o revedere tare mișto, am constatat că suntem o adunătură de oameni destul de echilibrați, în lumea asta a extremelor, în care totul e numai alb și negru, toți suntem numai categoric pro sau categoric contra X sau Y și toată lumea are impresia că unica opinie care contează e cea proprie.

Așa că m-am bucurat cu atât mai mult să îmi regăsesc colegii – mai ales că pe foaaaarte mulți dintre ei nu i-am mai văzut, la propriu, de 20 de ani – acum oameni în toată firea, cu mințile la ei și încă cu niște minți pline de bun simț. Na, c-am căzut oleacă și-n butoiul cu melancolie!

Dar ca să închei într-o notă veselă, vă mai zic scurt o fază la care am râs cu putere: după „ceremonia” din sala de festivități, urma să ieșim cu toții afară, să facem o poză de grup în fața școlii.

Io și încă vreo 2-3 tipe la care le țipa plămânu după o țigară, ne-am șutit un pic mai iute și am coborât în curte, să băgăm o mahoarcă cinstită. Firește, din reflex, am luat-o agale pe după colțul școlii, acolo unde se fuma „pe vremea noastră”.

Da n-am apucat să cotim pe după clădire, că a apărut în urma noastră una dintre profe și a strigat după noi: Fetele, e în regulă, stați aici și fumați, nu vă ascundeți după colț, că acu’ e voie la vedere!

Voi cum stați cu reuniunile și reîntâlnirile? Mergeți când se organizează? Sau vă feriți de ele ca dracu de tămâie?