Aș vrea să va explic niște lucruri pe care unii dintre voi poate deja le știți, dar mulți abia încep să se lovească de ele. Iar dovada cea mai bună e că m-am contrazis ieri cu un prieten care m-a luat la mișto pe motiv că la banii pe care i-am dat pe de-acum vestita mea cameră de hotel, stăteam la Marriott.
Paranteză. Ca să înțeleagă toată lumea, vorbim despre 193 de euro. Atât au costat cele două nopți de cazare în debaraua lyoneză. Nu de alta, dar mă luase lumea la mișto pe motiv că la 15 euro e normal să primesc o cameră ca aia. Dacă vi se par puțini bani cei aproape 100 de euro pe noapte, atunci scuze eu. Am închis paranteza.
Revenim la prietenul care-mi explica plin de convingere ca la banii ăștia stăteam la Marriott, treabă la care m-a pufnit râsul, dar el nu și nu, o ținea pe-a lui. Evident, în timp ce mă contraziceam cu omul, am intrat imediat pe booking și-am căutat cazare la Marriott Lyon. Preț pe noapte: 1.140 de lei. Adică vreo 220 de euro, adică aproape 450 pe două nopți. Deci în niciun caz nu stăteam la Marriott cu cei 193 de euro dați pe mirobolanta mea cameră. End of story.
Dar, ce vreau eu să subliniez este că asta e o greșeală pe care o face frecvent destul de multă lume. În sensul că oamenii încă își mai fac planuri de vacanță, calculând după prețurile cazărilor de acum doi ani sau trei.
Iar asta este total eronat, prieteni, s-a cam terminat cu turismul ieftin sau măcar accesibil. Au explodat prețurile la cazări in toata Europa, nu mai au nicio legătură cu ce era acum doi sau trei ani. Da, în 2021 probabil c-aș fi stat la Marriott cu banii ăia sau pe-acolo.
De altfel, în 2021, am și stat la Radisson, în Lisabona, cu 75 de euro pe noapte. M-am uitat cât costă camera în aceeași perioadă, dar în 2023. Știți cât e? 134 de euro pe noapte. Aproape dublu, da?
Despre prețurile la zboruri, carburanți, restaurante și cam tot ce ține de o vacanță, nici nu mai vorbesc. Toate au explodat, în momentul de față nu-ți mai ajung 2500 sau 3000 de euro pentru o vacanță care în 2021 n-ar fi sărit de 1500.
Atenție! Mă refer strict la vacanțele organizate pe cont propriu, nu prin agenții. Habar nu am cum se prezintă ofertele agențiilor de turism, pentru că eu nu le folosesc niciodată.
Pe scurt, dacă încă vă mai faceți planurile de vacanță după prețurile de acum doi sau trei ani, sunteți într-o gravă și profundă eroare, pentru că s-a cam terminat cu turismul ieftin sau accesibil.
Iar ce mă neliniștește teribil este că nu-mi dau seama dacă vom mai reveni vreodată la ce-a fost sau de-acum vom merge înainte cu prețuri din ce în ce mai mari. Pentru că, în cazul ăsta, în viitorul apropiat își vor mai permite vacanțe mișto doar bogații. Noi, restul, vom merge să stăm pe păturică în parc.
hehe…boierule! dupa aceasta tura, in care ne explici intr-un mod ostentativ ca tu iti permiti cazari scumpe, sa ne zici cati followeri mai pierzi pe zi.
ceea ce zici tu, cel mai dureros pentru portofel se vede cand multiplici la numarul membrilor familiei. Comparativ cu perioada pre pandemie as zice ca aproape sa dublat.
Comentariu beton!47
că pierde followers n-aș mai zice acum, că am văzut că-l promovează presa… bine, mie nici nu mi-ar fi trecut prin cap vreodată că scopul călătoriei lui Mihai e să „delecteze lumea cu diverse întâmplări petrecute în Franța”, cum zice autorul articolului de aici:https://m.stiridiaspora.ro/roman-revoltat-de-camera-pe-care-a-primit-o-la-un-hotel-din-franta-n-a-fost-ieftin-deloc_506373.html
că pierde followers n-aș zice acum, că am văzut că-l promovează presa… bine, mie nu mi-a trecut prin cap că scopul călătoriei lui Mihai e să „delecteze lumea cu diverse întâmplări petrecute în Franța”, cum zice autorul articolului de aici:
https://m.stiridiaspora.ro/roman-revoltat-de-camera-pe-care-a-primit-o-la-un-hotel-din-franta-n-a-fost-ieftin-deloc_506373.html
Prin agenție în 2023 este mai ieftin comparativ cu 2021. Aceeași stațiune. Bulgaria, all inclusiv.
Lasă că e aceeași stațiune. Dar e și același hotel?
Prietenul tău din Berceni, ăla care iscodește români, și-a luat autorulotă. Hotel pe roți. Eu prefer rulota că n-am banii lui.
Îți iei Austral și îl tragi cu rulo, pardon, invers.
Comentariu beton!33
nici așa nu ieși bine. Dacă pui combustibilul să tragi măgăoaia după tine, plata locul de campare (care nu e delooooc ieftin), plus ITP, impozit, reparații, vignete etc. Plus că mai trebuie să și golești toaleta cu mânuțele tale, să pui apa, să legi la curent etc. Plus costul măgăoaiei, deloc de neglijat, faci multe concedii de banii ăia
Comentariu beton!66
@Ioana, corect.
Dacă stai câteva zile într-un loc, apoi alte câteva în alt loc, rulota este imbatabila. Plus că în afara de noi merge și Gheruță, mergea și câinele.
Comentariu beton!23
@IoanaS, ăsta a fost motivul pentru care am renunțat la rulotă, plus că dacă vrei să mergi prin țară nu găsești locuri special amenajate cu tot ce ai nevoie: apă, canalizare, curent dar nu asta ar fi problema ca o dotasem cu panou solar și tot felul de ghidușii dar nu poți deversa oriunde apa reziduală. Ne-om adapta din nou, noi nu putem să programăm cu prea mult timp înainte plecările și mizam pe prețuri și cazări decente și cum spun mulți, prețul X „n” persoane, iar prețurile „single” sunt o glumă proastă.
io nici păturică n-am…
Comentariu beton!49
cu rulota nu e neaparat mai ieftin. la rulota sunt alte avantaje. a venit manelistul langa tine? pleci. a venit ploaia cand tu cauti soare? pleci. ai vizitat tot ce era de vizitat? pleci. ti-ai dat seama ca vrei alta ruta de vacanta? o schimbi.
parenerul/partenera tipa…te duci intr-o zona mai izolata si il/o faci sa tipe din alte motive
Comentariu beton!34
no way! Nu are cum. Oricât te muți cu rulota. Ai văzut cât costă, mai nou, camparea pe zi/mașina+rulotă+nr persoane+nr animale?!!! Cât la un hotel ieftin. Fără toate costurile enorme adăugate pe care le-am enumerat mai sus, sau valoarea rulotei, și fără costul curentului, apei, etc. Și fără curățenia de care tot tu te ocupi
Comentariu beton!15
Mie îmi convine. Am mai multe avantaje cu rulota că dezavantaje. Merg cu bicicletele, cu KTMul. În plus rulota am luat-o ieftin, fusese atinsă dar a fost o chestie de panouri nu de frame. Si am libertatea de a alege.
Comentariu beton!16
Asta pot înțelege, că ție îți convine și îți place. 🤗 Câți sunt ca tine? 1%, 3%, 5%?! Dar ca costuri never-ever nu ieși mai bine, ci mai scump. Și dacă închiriez biciclete sau ATV-uri la fața locului
Si pretul la rulote si autorulote a explodat.
Noi ne schimbam acum autorulota cu una mai mare si nu incetam sa ne minunam de ce preturi sunt.
Cea pe care vrem sa o vindem o sa o punem la vanzare cu aproape acelasi pret cu care am cumparat-o.
Pentru ca in 5 ani de zile pretul a sarit de la 47000 euro la 71000 euro. Fix aceeasi configuratie.
Am inteles cresterea pretului in perioada cu corona pentru ca era bataie pe ele. Dar preturile se tot duc in sus chiar si acum. Or fi oamenii speriati de pretul biletele de avion si se gandesc ca e mai usor precum melcul cu casa in spate. Nu stiu exact.
Ce stiu sigur e ca din pacate cum calatoream in 2018-2019 nu se va mai intampla curand 🙁
@Adela, wow! Câââât?! 71,000 de euro? Câte concedii aș face de banii ăia! Fară să mai pun „dacă pui combustibilul să tragi măgăoaia după tine, plata locul de campare (care nu e delooooc ieftin), plus ITP, impozit, reparații+reparații, vignete, revizii, anvelope etc. Plus că mai trebuie să și golești toaleta cu mânuțele tale, să pui apa, să legi la curent etc. Plus costul măgăoaiei, deloc de neglijat”, si fără „Ai văzut cât costă, mai nou, camparea pe zi/mașina+rulotă+nr persoane+nr animale?!!! Cât la un hotel. Fără toate costurile enorme adăugate pe care le-am enumerat mai sus, sau valoarea rulotei, și fără costul curentului, apei, etc. curățenia de care tot tu te ocupi”
Pai tocmai asta e ideea: o rulota/autorulota nu inseamna vacante ieftine.
Avantajele ei nu sunt de natura economica.
Noi am luat autorulota pentru 2 motive:
1. Flexibilitate. Sotul meu are ultra trail running-ul ca hobby asa ca ne place sa ne urcam in caravana oricand avem chef si sa plecam pentru cateva zile catre un munte . Mai ales cand poti munci remote nu conteaza ca muncesc de acasa sau de la 1000 km distanta.
2. Ma saturasem de cazarile „pet friendly” care ma puneau sa leg cainele sub un acoperis undeva in afara hotelului (era recut pet friendly pe booking), sau sa iau o camera de 4 persoane ca ocupa cainele 2 paturi single se pare, sau sa imi dea cancel cu 1 zi inainte ca plouase si ii facea cainele noroi in hotel. Toate aceste experiente le-am trait pe proprie piele. Evident la astea se adauga ca majoritate accepta doar caini sub 20 de kg. Si uneori te costa mai mult taxe pt caine decat taxa pe om (25-30 de euro taxa pe noapte pt caine era foarte normal pentru unii). Ma gandeam deja ca invat cainele sa traga apa non stop. Sa faca cheltuiala de cat a platit.
Mai nou la caine s-a adaugat si un copil asa ca autorulota este si mai bine venita.
Evident ca are si dezavantajele ei. De aia vacantele lungi inca sunt facute cu avionul si hotelul. Autorulota este folosita pentru vacante de maxim o saptamana. Foarte rar de 2 saptamani.
Aprob.
Însă eu cred (poate mai mult sper) că e doar un salt al prețurilor temporar și că într-un an, doi, ne întoarcem la nivelurile de dinainte de pandemie.
Altfel, și eu m-am întristat grav sa vad care sunt prețurile la cazare prin Europa. Și vara trecută când am călătorit-o jumate și am preferat sa stăm pe la campinguri (așa plecasem oricum, chitiți pe locuitul la cort) și primăvara asta când am dat nerezonabil de mult pe două locuri la hostel în Roma. Hostel, da!
Nu mai vorbesc de prețuri pe la cârciumi, sau la mâncare în general – fie ea și de la magazin prin orașele europene mari.
Pentru că sunt etern naiv optimist și eu cred că or să scadă. După care vine celalat eu, ăla cinicm care întreabă: „de ce-ar face-o, dacă și la prețurile astea e plin peste tot?”.
Alexandra, îmi place optimismul tău! Dar dă-mi un motiv pentru care ar scădea prețurile și am să devin și eu la fel de optimist
@MV: e plin de tot ca venim dupa 2-3 ani de pauza. O sa se schimbe. probabil nu la nivelul ala
Uite, cum zice #Animaloo. O să se mai oprească oamenii din călătorit (scump). Pentru că nu își vor mai permite sau pentru că nu vor mai fi dispuși să plătească prețurile alea nerealist de mari. Și atunci, cumva, încet- încet lucrurile vor trebui să se schimbe în mai ieftin. Poate nu la nivel de 2019, însă la unul pe care sa ni-l putem permite fără să ne zgârmăm în dos.
E trist ce se întâmplă. Sa nu mai vorbim de cazările din România, care și ele sunt EXTREM, DAR EXTREM de scumpe , deși cazarea în sine poate nu e frumoasa. Pentru romanul de rand e cam greu sa își permită vacante multe la preturile astea. Dar da, este adevărat ce spui. Săptămâna frumoasa!
Dublu și chiar mai bine. La fel s au adaptat si agențiile :)) e dezastru. Vacanța in care suntem chiar acum a costat cât ultimele 2 la un loc. La cum se anunta vremurile va exploda si prețul la păturica.
Comentariu beton!14
Ai perfecta dreptate. Acest trend l-am observat si eu. Si sincer nu cred ca o sa se mai ieftineasca sectorul turistic. Eu faceam calculul acum ceva timp la citytrips. Daca inainte reuseam sa facem o vacanta decenta cu 1500 euro acum nu mai scapi fara 2000 sau peste 2000 de euro.
Si nu s-au scumpit doar hotelurile, ci si zborurile si restaurantele.
Comentariu beton!15
E inghesuiala mare peste tot deci nu e scump deloc. Luam bilete de avion inainte de pandemie cu 100-150eur dus-intors, au ajuns la peste 400 iar vara asta au sarit la 900. Avioanele pline in continuare.
Am cheltuit si cate 800 eur/zi in concediu prin Europa si m-am simțit saracul saracilor, imposibil de gasit si parcare la 35 eur/zi, restaurante pline, colindam cate 1h sa gasesc un loc cu pizza la 33 eur, cozi de sute de persoane la bilete de trenulet de 42 eur, hotel la 300eur/noapte, etc.
Am dat pe o inghetata la cornet 14eur, la o ghereta cu roti, am stat la coada destul. Si era coada mica, de aia am ales acolo.
Comerciant sa fiu as dubla iar preturile, cerere e gramada.
Lumea se vaieta aiurea, in realitate nu au probleme sa cheltuie sumele acelea. De unde au banii..mister, habar nu am. Toti par a fi milionari, masini de zecii de mii eur, haine, genti, ceasuri, iphone 14 (pro, evident). Eu muncesc cateva luni pentru acelea in conditiile in care am salariu mult mult peste media oficiala din ro.
Si comentariile de aici sunt la fel, deaa e scump, hai repede sa luam doua. Oamenilor le place pur simplu sa se vaiete, sunt comozi, de fapt sunt multumiti de situatie.
Ps. Nu as fi stat sub nici o forma in acea camera. Imi e greu sa cred ca era apocalipsa si nu exista nimic altceva in partea aceea de lume. Dar in realitate ti-a placut, ai si dat aproape 200 eur, ai zambit frumos, un articol aici, totul bine. Urmeaza o injuratura mie ca sunt nesimtit, mai multe comentarii, totul e perfect.
Stiu cum e, din pacate si eu fac la fel uneori, miorlai ca nu imi place dar nu iau nici o masura. Deci e clar ca imi place.
Comentariu beton!49
@Add, nu stiu unde ai dat tu 14 euro pe o inghetata in conditiile in care o cupa de inghetata costa intre 1,5 euro si 5 euro mai peste tot in vest. Si 33 de euro pe o pizza? Mai mult de 20 de euro pe o pizza decenta nu am dat pana acum.
Cat despre camerele de hotel, nu o data am schimbat camera pentru ca nu arata corespunzator. Dar au fost si dăți in care nu s-a putut face nimic si am dormit acolo.
Comentariu beton!24
Inghetata in Disneyland Paris – 5 euro. Si, m-am chinuit sa le termin si pe ale copiilor ca nu au reusit (da, m-am sacrificat eu).
Inghetata in gradinile Tuileries langa Luvru – 4,7 euro pentru cornet cu 2 cupe.
Lucerna, Elvetia, 7 eur/cupa de inghetata, 8 eur o cola 0.5 la ghereta, 33 pizza ori pasta la restaurant. La fel si in Berna ori Basel.
Am fost acolo in speranta ca e scump si voi avea loc. Gresit, era plin tot, nici parcare nu am gasit, colcaiau si autocare cu turisti bogati gata sa cumpere orice.
Vara asta mai incerc Luxemburg, sper ca au dublat preturile si pot sa ma misc in voie. Ca in urma cu 3 ani nu era loc pe trotuare si in restaurante.
Sau Paris, haha. 12 eur paharul cu vin si abia am gasit o masa stramba.
Sa nu ne mai miram, scump e cand oamenii, general vorbind, nu isi permit sa mai cumpere. Deocamdata nu e cazul.
Ps. In mall in Bucuresti o cupa de inghetata e 13 lei (coada mare, evident). 19 lei o cafea la pahar de carton cu. Coada, normal. Nu e scump deloc.
Hai sa nu comparam Elvetia cu restul Europei ca nu e corect. In Elvetia intotdeauna au fost preturile de 2-3 ori mai mari. Sau, ma rog, poate nu intotdeauna dar sigur in ultimii 20 de ani.
Comentariu beton!11
Oooo, ați extras laptopul din debara aia? Să tăt scriți acum :)!
Aprob pozitiv, peste tot au niște scoruri…mă duc până la Nemția, dar m-au rupt ăia cu cazarea. La Hamburg! Sper să aibă hamburgherii buni!
Comentariu beton!11
Cândva în vara asta vine copila în țară și ar vrea câteva zile la mare și câteva la munte și am început să sondez prețuri la cazări, pfff, unde păreau decente sunt condiționate de un număr fix de zile (minim 6) sau alte minuni, așa că las la noroc mai ales că nu știm exact perioada. Să vină acasă și să o duc la Praga sau Budapesta 🤭 nu prea sună a acasă, sunt razna toate prețurile fără un motiv logic, nu mai găsesc decât rar raportul calitate/preț corect.
Sunt fascinanți oamenii care “știu ei mai bine” ce să faci, pe banii și muzica ta. La fel de fascinanți ca ăia care fac din orice un prilej de lăudăroșenie: “aaa, scump, eu am găsit mai ieftin și super condiții, eu am făcut un ou mai mare, eu am stat în mâini, eu am stat în cap”.
Adevăru-i că tu nici nu prea călătorești, de unde să și știi.
Atât de smart. Much wow 🙄
Comentariu beton!33
nu-i adevărat, prietenul avea dreptate! la banii ăia putea să stea la Mariott;
în lobby…; și oricum fotoliile la ei sunt puțin mai largi decît șambrî-ul Lyonez!
Comentariu beton!26
Clar s-a terminat cu vacantele ieftine! Operatorii din turism au simțit nevoia sa recupereze intensiv toate pierderile din anii de pandemie și guess what?! Au constatat că merge și asa și cerere tot exista. La rândul lor oamenii care au stat forțat acasă vor sa călătorească și o vor face! Pe mine nu încetează sa ma uimească preturi la biletele de avion low cost, care se apropie sensibil de pretul unei companii de linie (ma refer la varianta de bilet cu bagaj de cală, loc selectat în avion etc). Aproape ca nu mai e nicio diferența! Sau, ca tot vorbeai de cazări, vrem sa mergem în august la Paris. Am ales câteva hoteluri 4* în zona centrala, le-am pus pe lista de favorite, urmând sa le studiez cu atenție și sa aleg unul. Ce sa vezi?! Într-o săptămână 2 dintre ele s-au epuizat complet pe Booking. Asta fiind acum 1 luna deja, deci nu în prag de călătorie!
Comentariu beton!15
am rezervat pt fiica mea cazare în Barcelona, în feb pt octombrie. 1320 camera dublă în port, deci buricul târgului. Mică-mică tare, dar dublă cât cea a lui Mihai din Lyon și cu baie. La 1 martie tot ce găseam în acea zonă, pt oct, trecea de 5000 de lei. Acum stau cu sufletul la gură să nu-și găsească aia motive să anuleze rezervarea. Că sunt unii în stare să vândă la preț triplu și să se cace pe rezervarea ta. Chiar n-am chef să mă cert cu booking, până acum n-am pățit nefăcute cu ei, dar am auzit la alții. Și n-ai chef să te vezi la ora 23 fără cazare
vad că am uitat să precizez. 1320 de lei/5 nopți, între Rambla și port. De aia am emoții, să nu dea ăia camera, între timp, la preț mai mare și să nu le pese de repercusiunile Booking. După 3 zile nu mai era nimic la prețul ăsta nici la periferiile Barcelonei, cu 8 luni în avans
Pierrine, „se apropie sensibil”? De unde draq, București Lisabona Ryanair o escală decentă, mai scump cu 7 eur decât intorsul cu KLM in aceleași condiții.😀
Ioana, abia am venit de la Barcelona. Scoruri: 1200 lei avion 2 pers de la Iași, cazare 2700 lei pt 4 nopți zona placa sants. Metrou: s a păstrat 11 euro pentru T10. Mâncare în cartier langa hotel: la libanez aprox 30 euro 2 porții nu prea mari, la indian 16 euro 2 porții orez și foarte mare și foarte bun, înghețată până în 5 euro, depinde de zona. Lidl: preturi ca la noi, Carrefour: un pic mai scump ca la Lidl. Magazin humana: 15 euro pentru un tricou, o pereche de blugi, o pereche de pantaloni de vara. (Nu fusesem foarte inspirata când am făcut bagajul și aveam nevoie). Monserrat: 100 euro 2 persoane pentru strictul necesar, transport + intrare. Preturile călătoriilor in general (nu mă refer doar la Barcelona) au crescut foarte mult
Comentariu beton!11
@Mojo, mulțumesc! 1200 lei avion. No, pt oct, cumparat in ianuarie, 1700 de lei/2 persoane, Timisoara-Barcelona! A crescut ceva, si am rezervat cu 9 luni înainte. Se pare ca ne-am scos la cazare mai ieftina si in zona buna la 1300 de lei, dar rezervat cu 8 luni înainte. Totul o ia razna! Dar ia sa-i spun si de celelalte preturi pe care mi le-ai aratat aici, sa se astepte ca va fi mai scump decat a fost in Paris in martie
Cine crede ca preturile vor mai scadea vreodata, o sa moara naiv.😁
La anu’ nu-ti mai incarci tu telefonu gratis nici la biserica… 😂
Btw, arunca-ti un ochi acum, in Paris („orasul luminilor”) noaptea. Iluminat stradal nu, monumente, obiective turistice, firme luminoase… e ca-n pivnita… 🙃
Comentariu beton!20
În februarie n-am văzut așa ceva, dimpotrivă.
Turnu este luminat pina la ora 24.
Pe strazi este lumina, cel putin pe unde am stat eu, in Courbevoie. M-am intors duminica.
@MV, vezi acum… si zi-mi.
dupa ora 24…
exact, @tavi, odată ce piața a „înghițit” un anumit preț, ăla devine preț de referință; și cel mai la îndemînă exemplu este cel al combustibilului din zilele noastre;
n-aș vrea să mănînc turcesc, da’ citisem că prin 2000, masa monetară în circulație era de 57 de ori mai mare decît „averea” mondială, prin avere înțelegîndu-se tot-tot; între timp am mai trecut o criză economică și o pandemie, iar tiparnițele de parale au mîncat tone de cerneală…
da, se zice că piața reglează prețul, dar este cazul în piețele eterogene; ori globalizarea numa’ eterogenitate nu aduce; cum un lider mondial care decide „de mîine pîinea costă 1 leu” nu este nici posibil și nici de dorit, rămînem în paradigma versurilor lui Tracy Chapman: „we spend the money that we don’t possess…”
cred că mă apuc de vîndut cerneală tipografică!
@Costica, cerneala e expirata, chatgpt e la putere.😂
Exemplul tau cu anii 2000 e foarte bun, eu am vrut sa scriu de trecerea la Euro, cand „valoarea banilor” s-a injumatatit… din pix.
Afara-i vopsit gardu’… iar tarile „traiesc” pe datorie, din imprumuturi „pe hartie”, din bani care nu exista… 🤣
Auzi mon cher depinde de pivnita , eu fusai pa Champs Elysee , pa linga Tour Eiffel si alte obictive din astea turistico interesante eria lumina cit cuprinde !
@Christian, auzi ma bade, nici nu stii cata dreptate ai. Chiar ca depinde de pivinita din car vii si care este sistemul de referinta la care te raportezi.
Wow, am căutat şi eu de curiozitate, anul trecut, 2022, 2 nopți 2 camere de câte 2 persoane, iulie, Florența, 447 euro (4 stele, mic dejun, la câteva stații de tramvai de centru). Acelaşi hotel si perioadă pe 2023: 704 euro. Dacă nu da camerele probabil vor mai lăsa din preț 🙂
Noi de 2-3 ani dam 150-200 euro pe camera pe noapte si inca atat pe mancare/ zi. Si mergem cu copiii, adica x2.
Daca nu ai atat, nu te ducii in vest, ci o iei mai la vale, spre Bulgaria.
Păi când mergi în patru sau mai mulți, cum ai fi putut să plătești mai puțin pe o cazare? Nu aveai cum nici acum doi ani. Doar dacă stăteai prin hosteluri.
cel mai concludent exemplu este cel al turismului pe litoralul românesc – preturi extraordinar de mari pentru niste servicii de 2 bani, unde este plin in permanenta. Nu contează că-s cu vouchere sau nu.
S-au scumpit, mira-m-aș să revină la prețurile de acum 2,3 ani.
Am fost în aprilie în concediu în Europa, Budapesta, Viena, Salzburg și Bratislava. O săptămână. Parcare aproximativ 20-25 euro pe zi, cazare de la 400 la 800 lei pe noapte. Cele la 400 lei pe noapte au fost jalnice, singura mișto a fost aia de 800 lei pe noapte, în Salzburg. Mâncarea e scumpă, suvenirurile, am plătit pe vignete, în jur de 60 euro pe 10 zile. Plus ce mai vizitezi, combustibilul. Cred că pe un concediu de o săptămână am cheltuit în jur de 2500 euro. Am fost și în Parndorf și văzând atâția oameni cu zeci de plase, la 2000 lei haina, mă simțeam săracă :))
Sunt apuse vremurile în care ziceam că azi am chef să merg în Viena, rezervam cazare și mă duceam. Făceam calculele pentru un concediu la Paris sau Croația în vara asta, ar trebui să strâng bani cu un an înainte.
Pai – trebuiesc recuperate pierderi. Sa cercetezi putin cum e povestea la zboruri. Ne intoarcem la caruta daca mai vrem calatorii.
trendul e dinainte de 2021. stopul impus de pandemie și apoi explozia cererii nu au făcut decât ca salturile să fie acum mult mai abrupte. și nu, prețurile nu vor scădea. să sperăm doar că saltul lor se va tempera. și asta pentru că inflația e un monstru care se autoîntreține, iar cererea pentru turism în europa e imensă, în condițiile în care nord-americanii și asiaticii pot călătorii din nou, după patru ani, fără nicio restricție epidemiologică.
în rest, fix acum 10 ani am stat în paris o săptămână, cu cazare în montmartre, în 2, și m-a costat totul 1500 de euro. aceeași săptămână în vara asta, în trei, cu cazare în marais, mă va duce spre 4000 de euro,
Da, toate s-au scumpit foarte mult. Insa exista alternativele cunoscute. Te cazezi inafara orasului, la B&B; vezi ce te intereseaza pe Booking si apoi cauti pe net adresa directa (majoritatea au si site pe net) si asa platesti mai putin.
Nu stiu de ce in romania se plateste mai mult daca suni direct la hotelul pe care l-ai vazut pe booking, desi acolo ei platesc si un comision.
Si, musai, trebuie sa faci totul mult mai devreme, sa te organizezi cu 6 luni inainte ca sa ai niste preturi ok, cel putin la biletele de avion. Inainte 2-3 luni erau ok.
Si da, este plin peste tot, asa ca banii curg, nu picura.
La hotelul la care am fost eu in Barcelona (nici măcar hotel, se chema hostal sans) am rezervat pe booking. Pe site ul hotelului era același preț 🤷. Eu am greșit că ar fi trebuit să mă uit pe harta Google a zonei unde vreau sa stau și sa iau la puricat toate hotelurile, pe site ul lor. Poate as fi ales mai bine…cel puțin ca preț, zona și condițiile au fost ok. Pe airbnb e și mai dezastru, la peste 100 euro pe noapte găsești apartament in care stai cu proprietarul cu baie la comun. Personal nu prea agreez aceasta formula…
Sa stii ca nu intotdeauna daca suni direct la hotel, iesi mai ieftin. Probabil ca si Booking negociaza cu hotelurile si au ceva reduceri. Asa ca uneori, iesi mai bine pe Booking decat daca suni direct la hotel, mai ales daca beneficiezi de un scor bun genius.
Si noi ne organizam singuri vacantele, astfel ca luam toate posibilitatile in calcul. Asa cum zice Mihai, totul s-a scumpit.
In 2020 ne-am propus sa mergem cateva zile in Bavaria si Alsacia Lorena. Din pacate din cauza pandemiei, a trebuit sa anulam tot. Atunci bugetul prevazut, care includea cam toate cheltuielile (avionul, cazarea in hoteluri si inchiriatul masinii, mancare, parcari, etc.),era in jur de 2000 de euro. Noroc ca achizitonasem biletele de avion prin Vola, si am primit in schimbul lor un voucher, pe care l-am folosit in alta parte.
Acum, toata vacanta ne-a dus cam 3500 de euro, totul mai scump, de la biletul de avion, pana la hoteluri.
Inainte, noi obisnuiam sa luam hotel aproape sau imediat langa centrul istoric. Sau daca este mai departe, macar sa fie langa o statie de transport in comun. Ei, nu prea ne-a mai iesit acum. In Franta, am platit 300 de euro pe o camera, 2 nopti, la un hotel B&B de doua stele la 4,5 km de oras.
Ai avut tu Mihai un articol mai vechi, in care explicai cum este cu inchiriatul masinii. Am un link salvat, si il recitesc uneori :). Explici tu foarte bine cum trebuie sa fii atent la corelatia dintre chirie/zi si valoarea garantiei retinute. Adica daca este pret/zi mic, automat garantia va fi foarte mare. Ei, de data asta, pentru masina inchiriata la Munchen, am lasat garantie 1300 Euro. Indiferent de firma de inchirieri sau de pretul/zi, cam astea erau garantiile retinute: 1200-1300 pentru masina si 150 pentru combustibil. Dar au fost foarte corecti cu noi, nu am plecat cu masina din parcare pana cand nu am facut poze masinii(era putin zgariata in spate) si am comparat pozele noastre cu fisa lor de predare, unde erau semnalate toate zgarieturile existente. Acelasi lucru si la predare, pana nu au zis ei ca totul este ok, si am semnat fisa de predare, nu am plecat de langa masina. Dar am stat putin cu stres pana am vazut ca ne-au deblocat intreaga suma.
€193 pe 2 zile în debaraua aia???? WTF???
Bine, io n-aș vizita Franța nici plătit.
Ba nu, mint. Aș vizita-o cu condiția să dorm exclusiv în biserici și catedrale. P-alea le-aș vizita tot timpu’. Aș ignora Luvru’ cu grație.
Comentariu beton!11
Paris. De saptamana trecuta.
Apartament in Courbevoie, 4 persoane, 575 euro Joi-Duminica
Bilete avion, destul de ieftin prinse, 900 lei dus intors. 4 persoane. Fara bagaj de cala.
Total cheltuieli – 1750 euro. Cam multisor dupa parerea mea, tinand cont ca nu am cam avut grija de buget.
Subscriu🥺🥺.
Iar față de acum trei ani, noi am mai făcut și doi copii, știu suntem nebuni🙈.
99% ai dreptate. Dar…am gasit niste preturi decente la cazare in Gran Canaria (120EUR/noapte apartament cu 2 camere, noi suntem 2 adulti + 2 copii) si astfel am anulat o vacanta prin Dolomiti + Liguria, unde sub 250 EUR nu gaseam nimic.
Ca principiu, sunt de acord cu titlul. Cu unele precizari:
UNU – booking (ca si altele de genul) a devenit o teapa „cu luciu”. Si asta nu de ieri-azi. Nope, cred ca sunt minim 4-5 ani de cand am gasit oferte mult mai bune direct la furnizor comparativ cu pretul de pe booking.
In 2019 am rezervat prin booking o cazare cu 1200 E/8 nopti (Grecia) si cand am vorbit cu proprietarul ne-a spus ca din banii incasati de la mine a platit 300 E la booking. Prin urmare, am schimbat telefoanele si urmatoarea rezervare (2022) am facut-o direct la el – 900 E, pentru care omul ne-a facut discount si ne-a dat 10 nopti in loc de 8. Case closed!
Mai in zilele noastre – in 2023, rezervat (initial, ca am anulat ulterior) o mini-vacanta in Italia pentru Sep23 prin diferite „platforme”. 2 adulti+copil, prin booking ar fi iesit undeva la >2500 E, cu avion, transfer cu trenul de la aeroport la hotel si hotelul. Repet si subliniez, TOATE serviciile rezervate prin platforme din astea de kkt, in ideea de integrare, de confirmari, de „garantie”, de platit mai putini furnizori, etc. Cand am vazut unde a ajuns bugetul mi-a luat foc creierul si am anulat TOT, am zis ca imi bag picioarele asa ceva e jaf la drumul mare. Dupa care am luat-o de la capat, rezervat camera la hotel DIRECT la hotel. Rezervat zborul DIRECT pe site-ul companiei (low-cost de si nu as fi vrut, dar aia e, alta varianta nu am gasit) si trenul DIRECT pe site-ul companiei italiene. Rezultat – am ajuns cu pachetul turistic undeva putin peste 1000E, dar cam la 50% din pretul dat de diferite platforme.
DOI – agentiile de turism, tot teapa, cel putin ce am incercat noi in ultimii 2-3 ani. Pachetul de It de care vorbeam mai sus iesea ceva mai bine decat prin booking doar ca imi manca 2 zile din 5 – zborul RO-IT era dupa-amiaza, practic se duce dracu’ o zi, iar cel IT-RO era la 9 dimineata (m-as fi trezit la 5 probabil sa ajung la aeroport) si pierdeam si ziua de intors … deci fuck-off!
Exceptie, din ce am verificat eu in 2022, au facut pachetele turistice gen „all-inclusive”, asa am prins o oferta buna-buna pentru Turcia in Sep22, exact inainte sa inceapa copilul scoala. Stiu-stiu, Turcia, dictatura, bla-bla-bla … don’t give a shit! Daca ei l-au votat a TREIA oara, probabil ca e „ce le trebuie lor” eu de ce as avea o problema sa ma duc la un hotel mishto cu servicii de top doar pentru ca e in Turcia. Si tot app de Turcia/Erdogan, cand o sa gasesc ceva similar in tari cu „apa calda” o sa merg acolo, pana atunci, Turcia e OK-ish pentru ce am eu nevoie. Plus ca in Turcia toti angajatii hotelului macar erau turci (nu pakistanezi, sri-lankezi sau mai stiu-eu-ce natii de prin Asia) deci macar m-am consolat cu gandul ca banii platiti de mine raman acolo, la ei.
Ca idee, mie nici macar nu-mi plac in mod deosebit vacantele la all-inclusive dar am copil care inca se preteaza genului asta de pachet turistic ca o a doua vacanta cu mare/soare/plaja/etc.
Deci explicatia, pentru mine, nu e legata de COSTURI – wake the fuck up! … HoReCa, peste tot, e cu SCLAVI … asa ca sclavii care lucreaza in Ger/Fr/It in industria hoteliera sunt LA FEL DE SCLAVI ca si aia care lucreaza in Turcia sau prin alte locuri – NU, e legata doar de LACOMIA operatorilor.
Apropo de asta, o paralela intre turism si alimentatie – citeam de dimineata un articol care zicea ca inflatia s-a potolit sau a luat-o chiar in jos. Pe cale de consecinta, si costurile/preturile producatorilor ori s-au potolit ori au luat-o si astea in jos. Doar ca jegurile de retail-eri in continuare dau vina pe producatori – vezi scandalul cu laptele cumparat de fabrici la 1-2 RON si care ajunge in magazin, dupa ce au scos din el unt/smantana si ce se mai scoate sa se vanda cu >10 RON. Pentru mine ramane valabila singura explicatie posibila: preturile „la raft” sunt strict legate doar de LACOMIA retailer-ilor care s-au gandit ei ca ar fi de „recuperat” niste profituri „pierdute” in pandemie de pe spatele prostilor.
https://www.zf.ro/business-international/inflatia-da-inapoi-dar-mancarea-continua-sa-se-scumpeasca-de-ce-21907924
Cam asa si cu turismul, cu energia, cu petrolul … publicul consumator e bun de jupuit. Asta e esenta „capitalismului” … FMM viata!
Comentariu beton!26
Știi ce preț avea camera de la Lyon la „furnizor”? Era cu cinșpe euro, pe noapte, mai scumpă.
Posibil, nu zic nu. Sunt perfect constient ca experientele mele NU reprezinta regula.
Desi Parisul/Franta sunt printre locurile alea din lume care mie imi dau un vibe extraordinar, am o parere de la proasta spre execrabila vizavi de francezi si folozofia lor de viata. Fie si daca ma rezum doar la ce am spus mai devreme: diferenta dintre Franta si Turcia (la turism ma refer) e ca – la preturi incomparabil mai mici – patronii turci dau de mancare sclavilor lor spre deosebire de patronii francezi care „importa” sclavi. Daca tu, furnizor, ai luat deciza sa lucrezi cu „sclavi” (optimizari/costuri/bull-shit), apoi eu ca si consumator, am pretentia ca macar sa ramana cat-de-cat ieftin. Ah, esti hotel de lux cu majordomi scoliti in Anglia si somelieri scoliti in Franta care trebuie platiti cu 10K E/luna, e ok, pot intelege niste chestii. Nu e terget-ul meu de loc de cazare si probabil ca nici daca as putea sa platesc 1000E/noapte tot nu m-as duce acolo.
Dar daca cameristele sunt din Nepal cu contracte de munca „la gri”, eu nu-ti platesc nene mai mult de 50 E/noapte.
In mizeria si hotia asta instalata post-pandemie, eu aplic urmatorul principiu – ori gasesc ce-mi convine mie, la pretul bugetat de mine, ori … la revedere!
Comentariu beton!13
@Mihai,
Mi s-a întâmplat de câteva ori ca prețul de pe site-ul hotelului să fie cu 5-10% mai mare decât cel de pe booking și nu prea înțeleg de ce, având în vedere că ei plătesc niște comisioane către platformă.
Legat de subiect, eu sper ca prețurile să se mai tempereze, dar nu cred că vor mai ajunge la nivelul din 2020-2021.
@Claudia, e normal ca pe site-ul hotelului prețurile să fie mai mari decât pe booking. Dacă n-ar fi așa, ce nevoie ai mai avea de bookimg? Toată lumea ar lua camerele direct de la hotel. Booking e in poziția în care poate să negocieze cu totul alte prețuri cu hotelurile.
Stii ce ma deranjeaza la turci? Rusii! Sunt asa de mitocani si intruzivi, ca nu-ti mai trebuie. Si hotelurile ii tin pe palme, au vorbitori de limba rusa. Turcii saracii sunt foarte primitori, mi-a facut unul masaj la hotel de-mi venea sa-l iau acasa, si la restaurant faceau treaba, cred ca aveau niste elevi sau ceva, ca erau foarte tineri, dar muncitori. Si nu asa de milogi ca egiptenii.
@SAM – stiu ce zici si ai perfecta dreptate.
O sa mai dau acum/aici una „din top” pentru care s-ar putea sa mi se umple frigiderul. Hotelul la care am stat in Tr anul trecut era in Kemer, unul dintre cele mai smechere locuri – peisaj, clima, aer – din zona aia, parerea mea.
Urechea mea, pentru ca nu am avut nicio treaba cu limba rusa in viata mea, nu face diferenta intre limba rusa si cea ucraineana. Asa ca ma cam luasera toti nervii ca auzeam in jurul meu doar rusa (bine, era oricum mai OK decat sa aud romaneste sau manele, am ales hotelul fix pe criteriul asta, din recomandari stiam ca romanii nu merg acolo pentru ca era considerat „scump”) de dimineata pana seara sau asa ma gandeam eu. Pana cand pun intrebarea „ba, cum ii suportati pe nesimtitii astia de rusi, ca vad ca e plin de ei?” la barul la care imi pierdeam vremea. Baietii de acolo erau super OK ca vazusera ca ne purtam frumos cu ei – nu ii tratam cu ii tratau rusii, nu-i alergam, le lasam intotdeauna si lor un bacsis, acolo – asa ca discutam lejer si prietenos cu ei. Si imi spune unul dintre ei – boss, nu-s DOAR rusi, sunt 50% RUSI si 50% … UCRAINENI, badumts!
Mi-a cazut fata, la modul propriu – UNU: rusi/uncraineni, nu era nicio diferenta, erau TOTI la fel de betivi/jeguri/ghiolbani si se purtau mizerabil cu absolut toata lumea, indiferent ca interactionau cu angajati ai hotelului sau cu alti turisti ca si mine si DOI: nu aveau absolut nicio problema unii cu altii, bai dar nimic-nimic, nu ai fi zis nicio secunda ca oamenii din tarile lor se cam omoara reciproc exact in timp ce ei erau in vacanta.
Comentariu beton!20
@Cryptoprocta ferox, bai sa stii ca nu-mi place, tu prea le zici bine! Nu pot sa bag un misto, un banc, o maslina… nashpa rau!🤣🤣🤣
Hm, am toate nivelurile de discount si Genius posibile la Booking am luat zeci de cazari prin ei (si prin Agoda pana in pandemie) deci teoretic ma bucur de cel mai bun pret la cazare, breakfast inclus si upgrade gratuite. Membru vechi IHG si AccorHotels cu bonusuri si toate cele.
Pe Europa de vest si Asia am in general preturi o idee mai bune prin agregator, in cam 50% din cazuri. In rest pretul direct la hotel este mai bun. Diferentele nu sunt mari, max 5%.
Pe Europa de est si sud sau in tari cu apa calda cu program in majoritatea cazurilor pretul direct la hotel e mai bun iar hotelul e very happy sa evite birul de 30% pe care il ia agregatorul si sa-l faca 50/50 cu clientul. In general la long stays (5-20 nopti) dealul direct este mai bun in 100% din cazuri diferenta fiind de 10-15%.
In rest da, revenge tourism a dus preturile in sus incredibil. La avion minim 30%, la cazari cam tot pe la 20-30%. In plus, pentru noi care nu locuim in RO, OTP a devenit o destinatie aberant de scumpa, probabil din cauza ca Tarom e pe perfuzii si mai are 2-3 destinatii de inchis ca sa moara definitiv, BlueAir a dat o m**ie plenara intregii tari murind convenabil, iar mizeria de WizzAir a devenit cvasimonopol ducand preturile la cer. Ce zburam acum mai an cu 150-250€/pers cu bagaj acum s-a dus in 500-650€/pers. Fara bagaj. Zbor direct. Asa ca vara asta vom zbura catre OTP cu Lufthansa, cu escala, la doar 350€/pers cu toate cele incluse. Clar, nu ne mai permitem nici low-cost in RO! In rest, in interiorul europei de vest zburam in continuare relativ ieftin 150-250€ cu bagaj si tot ce trebuie cu Ryanair, TUI, Transavia, EasyJet, etc iar uneori chiar cu linie normala.
Si nu, preturile nu vor reveni. Preturile abia s-au dus inapoi la nivelul de unde s-au prabusit cand low costurile au inceput razboiul pe preturi cu legacy airlines acum 20 ani.
Este exces de lichiditate peste tot, cerere exacerbata iar oferta a ramas ‘rarefiata’ de pandemie.
Ne vom obisnui cu +50% la bugetele de vacanta fix la fel cum ne-am obisnuit si la celelalte capitole de cost cu un +30%.
Eu sunt mai sceptic, probabil în câțiva ani toate cazările din Europa vor ajunge la nivelul de preț al celor din Romania.
Comentariu beton!25
😅😅
Bună asta.
Sunt de acord cu faptul ca sunt mai scumpe cazarile si transportul dar in rest, eu in Europa nu am vazut scumpiri atat de mari ca si la noi(la Cluj-Napoca). La noi in centru, o cafea buna e peste 2 euro iar in Spania pe malul marii, acum doua saptamani am baut cu 1,5. Apa la 5l la noi este 8 lei, in Spania am cumparat sticla de 8 litri cu 1 Euro!! Pai e normal? Avem noi salarii comparabile? Un vin bun in Spania e de la 5 euro in sus, aici sub 10 euro nu prea ai curaj sa iei. Am fost si in Taormina primavara aceasta si inghetata mai scumpa de 3,5 nu am mancat( zicea cineva mai sus ca era undeva 14 euro).Mentionez ca avionul Cluj-Catania ne-a costat 600 lei pe toti 3, bilete cumparate in ianuarie. Anul acesta chiar m-am plimbat mult prin Europa iar eu ma sochez tot de preturile din Ro. Ne-am facut cumparaturi din Italia la intoarcere pt ca parmezanul e la jumatate de pret fata de Ro.
Comentariu beton!22
@Andra: ieri am fost cu nepoții la un fast food festival. Am dat €8 pe un langoș cu cașcaval și €4 pe o sticlă de suc la 0,5l. Limonada la 0,33l era tot €4.
Trebuie să spun că acolo prețurile la mâncare începeau de la €8, indiferent că a fost o mini-pizza, burger cu carne de vânat, clătite cu Nutella, Kürtoskolacs sau wafe cu fructe și frișcă.
P.S. O sticlă de Coca-Cola 0,5l în supermarket e €1,49.
Am plătit €100 pentru 3 adulți și 2 copii.
De 12 ani merg la mare, in august, in Bulgaria. Acum 3 ani luam camera cu 30 €, acum am verificat si e 50 €.
Pfoooaii! Tocmai ce am sosit dintr-o vacanță de o săptămână la Paris! Ce scoruri, ne-a rupt! Știam că e scump. Dar a fost superb! Și chiar e luminat Parisul. Nu știu ce zic alții.
Am mușcat-o și eu anul ăsta. Am găsit și cumpărat bilete de avion la Atena cu gândul că de-acolo luăm feribotul și ne plimbăm pe insule. Când am văzut cât costă cazarea pe insule îmi venea să renunț la biletele de avion care nu sunt rambursabile).
Eu am luat bilete pentru Atena , acum 1 luna, pentru noiembrie, cu Tarom, 2 bilete 1500 ron si 3 nopti de cazare 190 euro, camera cu vedere la Acropole
Exact asa este si am vazut din ajustarile de travel budget ale coporatiei pentru care dau cu sapa. Eu anul trecut ca un ok prevazator ce sunt dupa ce am facut vreo 3 business trip am realizat ca va trebui sa bugetez dublu/om daca vreau sa isi faca fiecare vizita de fabrica si un furnizor. Deci daca acum 2 ani bugetam 3000 euro/ om acum este 5000/ om pentru ca nu gasesti bilet de avion la companii de linie mai jos de 350 euro si hotel din cele sprobate sub 150 eur/ noapte.Pe langa asta omul tre sa manance, transporte unde merge.
Eu caut camera cu balcon in lyon pt 5 zile, ma apuca disperarea :)))).
As vrea sa mentionez cateva aspecte cu privire la Horeca – cel putin in Romania:
– au crescut costurile alimentelor (cu cel putin 30%) – la fel cum se poate observa la magazin, tot la fel au crescut si pentru Horeca;
– au crescut salariile oamenilor (si chiar daca inflatia acum a luat-o in jos, nu mai poti sa ii scazi omului salariul, cel putin nu la noi in companie dar inclin sa cred ca nicaieri nu i se ia omului inapoi din bani pe motiv ca a scazut inflatia);
– a crescut TVA-ul: de la 5% la 9% si in anumite cazuri, chiar de la 5% la 19%.
– au crescut costurile cu utilitatile (au fost perioade in care costurile cu energia electrica si gazul au fost chiar duble fata de perioadele anterioare);
– au crescut sau au aparut taxe locale, asa numitele taxa de promovare turistica – pe care hotelurile o iau de la cei cazati si o dau la primarii, desi primaria nu promoveaza nimic, dar asta-i viata…
Asadar preturile, vor ramane mai mari decat in perioada prepandemica, chiar daca mai scade inflatia sau chiar daca e extrasezon. Desigur, in extrasezon preturile sunt ceva mai mici decat in sezon, evident functioneaza principiul cerere-oferta, dar pana la un punct, exista niste costuri fixe care trebuie acoperite, altfel, e ceva in neregula. Cu ce ne mai luptam in Romania, in HOreca?! Pai cei care suntem corecti si platim totul legal, oficial, etc., ne mai lovim si de cei care nu fac asta, adica nu inregistreaza venitul si uite-asa, dintr-un foc, TVA de 9 sau 19% nu platesc – deci mai pot da un discount la client, ca doar nu dau din banii proprii ci din aia ai statului, mai inregistreaza un contract de munca doar pe 2 ore si cu salariul minim pe economie, ca nici n-o sa inregistreze toate snitelele pe care le-a vandut si uite-asa…e mai ieftin…etc.
Si da, bookingul sau alte platforme similare are un cost de 18 sau chiar 20%. Deci pretul incarcat prin booking de un hotel, are un cut de 20% pentru booking. Doar 80% ajunge la hotel. Foarte multe hoteluri au site-uri proprii, faceti-va rezervare direct pe site-ul hotelului, asa puteti fi siguri ca nu exista acest comision. De cele mai multe ori, ca sa nu zic intotdeauna (dar in 99% din cazuri) preturile sunt mai bune direct pe site-ul hotelului.
Mai adaug aici la concurenta neloiala (da, cei care nu platesc corect toate taxele fac o concurenta neloiala celor care le platesc) si pe cei care platesc cu tichete de vacanta, prin agentii, sejururi in afara ROmaniei. Ceea ce este incorect si ilegal. Tichetele acelea s-au dat pentru sustinerea HOreca in ROmania. Nu-mi pasa de corul bocitoarelor despre cum nu ai unde sa mergi in tara asta ca sa fi tratat civilizat. Ba ai! Cauti pe net, citesti pareri, opinii, sunt foarte multe locuri unde poti sa mergi si sa fi tratat ca afara. Si nu faci nici ilegalitati.
Din partea mea, sa se scoata de tot aceste tichete de vacanta. Idem si cu tichetele de masa.
Iar oamenii sa-si faca unde vor concediile, afara, in tara, fiecare unde are chef. Dar sa fim cu totii corecti, nu sa vedem doar ce ne convine. Din cauza ca nu platim toti aceleasi taxe si impozite, de aceea nici nu avem nici corectitudine in ceea ce priveste servirea clientilor.
Cu avioanele treburile stau cam la fel, in plus, nu sunt suficienti piloti, prin urmare, mai putini angajati, mai putine zboruri. De aceea le vedeti pline sau par insuficiente curse. Nu se vor intoarce nici preturile la zboruri la ce-a fost.
Comentariu beton!13
Cred ca e vorba de un mix care nu putea duce decat aici:
– Pandemia, cand HORECA a pierdut bani si acum incearca sa-i recupereze iar populatia a fost fortata sa stea acasa o anumita perioda, destul de scurta, altfel, dar indeajuns incat sa-i inraiasca in mers in vacanta
– Preturile crescute la orice, care ii forteaza pe cei din HORECA sa creasca si ei tarifele oricum.
– Platformele de gasit cazari/zboruri care isi pun comisionul la orice au rolul lor in aceasta crestere. In plus, chiar si aia care inca mai ofera cazare separat de booking, au putut creste tariful, atat timp cat a fost un pic mai mic decat ala de pe platforma
– FOMO: tot europeanul e innebunit sa vada cat mai mult in cat mai putin timp, chiar daca, de prea multe ori, bifeaza chestii, in loc sa le viziteze si sa se bucure de ele. Social Media are o vina aici. Esti invadat de pozele altora pe IM/FB, de vlogerii care spun despre orice rahat ca e „incredibil”, asa ca esti cumva fortat sa mergi si tu, ca sa nu pari mai prost.
– zilele mai multe de concediu, din care iei prea putine, de fapt: eu am vreo 30 de zile de concediu pe an, plus personal days inca 3, plus workfromhome cvasi-permanent plus zile libere de sarbatori legale. Iar, de anul asta, avem si saptamana de lucru de 4 zile de doua ori pe luna. Si nimeni din companie nu si le ia pe toate, ca le e aiurea sa isi ia concediu fara sa plece undeva. Asa ca pleci, ca nu-ti vine sa iti iei concediu degeaba si, cand te intorci la munca sa te intrebe lumea unde ai fost in concediu si tu sa zici „acasa”.
Mie, sincer, mi-e necaz tare ca n-am trait ca adult in europa de vest prin anii ’90. Atunci si acolo aveai bani si puteai sa faci cam ce vrei fara atata presiune sociala.
Comentariu beton!13
Andrei S – ultima fraza, dupa mine, e CEA MAI TARE concluzie citita astazi, aici, pe tema asta.
Toate formulele de organizare a societatii inventate si aplicate de om pana acum – din Egiptul antic, Evul mediu trecand prin Revolutia industriala si pana in vremurile moderne – au avut un DEBUT, o perioada de GLORIE si un DECLIN. Nu degeaba Gauss a intrat in istorie cu clopotul lui cu tot.
La noi, timp de 50 de ani, a fost socialismul care a evoluat OK(-ish) o perioada, gen ’60-’70 si poate si putin spre ’80. Obiectiv (ca asa mor toate formele de organziare) sau subiectiv (ca e vorba tot de vina oamenilor, care sunt niste jeguri lacome si proaste, in general) dar socialismul ala din RO s-a dus sa moara urat, intr-o extrema – adica ceea ce cunoastem noi sub denumirea de comunism NEGRU, ala din anii ’80, terminat in sange in ’89.
Noua, romanilor/ungurilor/blugarilor/etc, spre final de ani ’80, ne curgeau balele dupa ce vedeam/auzeam din vest. Doar ca noua ni se parea o minune nu neaparat pentru aia era o minune-minune, ci (si) pentru ca noi ne gaseam intr-o moarte clinica a socialismului unde totul putea a cadavru. Asta in timp ce Vestul era pe varful clopotului lui Gauss cu dezvoltarea capitalismului/liberalismului.
Numai ca – si aici nu trebuie sa ne amagim – cand am ajuns noi sa punem mana pe „capitalism” (adica sa avem niste bani/cunostine sa ne bucuram de o vacanta sau de un produs de calitate), ghici ce, si mult-laudatul asta capitalism a luat-o la vale.
Ce vreau sa spun, noi acum nu traim capitalismul ala pe care-l traiau nemtii in anii ’80 si la care noi visam cand ne uitam prin gard dincolo de Cortina de Fier – si nici nu-l vom trai vreodata, nici noi nici altii – nu, noi traim acum „moartea” capitalismului, adica ceva similar cu resturile, zbaterile si mizeria de la finalul socialismului anilor ’80 din RO, doar ca „pe varianta capitalista”.
Cu mentiunea si (marea) diferenta ca Romania/romanii NU au apucat sa acumuleze bunastare – nici individual si nici ca tara/popor – asa cum au apucat sa acumuleze tarile din Vest timp de 50 de ani dupa WWII.
Din punctul meu de vedere, de aici vine drama si frustrarea.
Comentariu beton!23
@Crypto. Foarte interesante comentarii. Eu cred că asistăm la sfârșitul perioadei neoliberale, care a adus multă bunăstare și din nefericire, multe dezechilibre majore. Însă nu văd asta ca un declin al capitalismului in general, probabil că va urma o repliere/+decelerare.
Părerea mea e că prețurile mari sunt urmările pandemiei și ale războiului. Cine să le plătească p-astea, dacă nu noi? Personal sper in fiecare zi sa crape orcii și să vină la putere oameni de bun simț, așa ar avea de câștigat tot mapamondul. Wishful thinking.
Asta am observat si eu – la inceput am crezut ca mi se pare, ca e poate doar o intamplare, dar cand am cautat mai serios sa rezerv pentru o vacanta, mi-am dat seama ca e o chestiune generalizata. La avioane era clar demult, nici macar low-cost-ul nu mai este low-cost (iar unele companii profita din plin de asta, dar este o alta poveste 🙂
Când Bazil are dreptate, are, fără discuție.
Vacanță cu bicicleta se poate? Nu de alta, dar parcurile sunt cam ocupate.
In plus văd că unii s-au dus cu bicicletele la mare.
Ba da, se poate. Ai bicicletă pentru asta?
Dacă nu ai, pregătește 1000 de euro pentru una cu care să poți merge in vacanță.
Plus încă vreo mie pentru restul echipamentului necesar.
@Seladon asa e și cu cei din țările calde. Mă rog, cel putin pensionarii, că au timp cât cuprinde. Un cuplu neamț și-a lăsat Transporter-ul parcat în Salzburg și au mers cu bicicletele până la Veneția și înapoi după două zile.
@Lucian.M. De acord cu tine, trebuie sa investești ceva și nu e ieftin, însă trebuie privită ca o investiție pe termen lung, in plus bicicleta o folosești și la plimbări de weekend, in oraș etc.
Prin februarie mi-a venit strălucita idee că vreau la mijloc de mai în Barcelona, având un weekend de 4 zile.
Mă costa doar transportul din N-V Germaniei, de unde locuiesc, până pe aeroportul spaniol între 450 și 550 de euro (avion, tren, escale etc).
Am renunțat la idee.
Acum vreo două săptămâni m-a întrebat mama dacă anul ăsta vin „acasă” în concediu, poate o mai plimb și pe ea să vadă țara.
I-am zis că nu cred, și, când i-am spus că mă costă 6-700 de euro doar benzina până în România și înapoi, a încetat să mai bodogănească.
Așa că acum știu sigur că în iulie-august am cel puțin 3 săptămâni libere, dar nici o idee ce am să fac cu ele.
Erau încă anul trecut zboruri directe de la Frankfurt-Hahn la Barcelona-Girona cu Ryanair. 60 eur plus 21 eur de la Girona la Barcelona.
Tarile baltice nu cred ca sunt asa de scumpe
@AleBlaga, și încă cel puțin 150 de euro dus și 150 întors de acasă până la aeroport, că Frankfurt nu e chiar în N-V Germaniei.
Cazare:
*Amsterdam 4 zile hotel de 3* in centru – 3400 lei fara mic dejun (mijlocul lui spetembrie)
*Tilburg 1 noapte – 633 lei (mijlocul lui spetembrie)
*Transport avion Tarom/KLM – 200 euro dus intors
~~~~~
*Stara Zagora (inceput iulie) 4 nopti – 2400 lei
*Transport 500 lei cu auto privat (dus/intors)
Faza e ca pt Amsterdam, pretul la avion s-a dublat, cu bilete luate cu 6 luni in avans.
@Adib: prețul biletelor de avion s-a dublat începând cu 2022.
Motivele-s variate, nu contează că prețul petrolului e $77/baril.
Prețuri d-astea n-am avut nici când prețul petrolului ajunsese la $130/baril.
Ce se întâmplă acum e un sex oral dat de politicieni oamenilor de rând.
Nu există nici o justificare reală pentru majorarea de prețuri făcută la nivel global.
@John – ba da, exista un motiv, clar si simplu. Se numeste LACOMIE.
Toti sociologii, psihologii atrag atentia ca, astazi, profilele celor mai cunoscuti asa-zisi lideri – CEO/CFO/COO gen Bezos, Musk, Zuckerberg – sunt cazuri SCOALA de sociopatie sau alte afectiuni asociate.
Si ca lumea merge pe un model de dezvoltare GRESIT, adica „crestere” infinita pe resurse finite. De unde o sa ni se traga si implozia, la un moment dat.
Deci treaba e clara – ne place sau nu, lumea a fost acaparata de sociopati, „apostolii” lu’ Wall Street / „… greed is good …” iar noi suntem „bateriile” matricei care trebuie sa produca Gross Margin pentru coporatii.
@Cryptoprocta ferox: că alde Warren Buffett, Bill Gates, Zuckerberg, Musk ș-alții din tagma lor sunt bolnavi mintal mi-am dat seama de multă vreme. Eu spuneam că nu există un motiv real în spatele acestor scumpiri iraționale.
Sincer, nu știu ce plm fac ăștia cu banii, că stau în aceleași case din ultimii 10 ani (Buffett chiar de 50 ani, parcă sau p-acolo), prostu’ de Musk doarme-n birou cu șobolanii și are o rulotă d-aia cum îi place lu’ Edelweiss la $50000.
Inovații din partea lor – penis.
Întrebarea mea e ce fac cu miliardele alea în afară de nimic?
Că io sicriu cu buzunare încă n-am văzut.
@John Temple toți cei enumerați de tine pălesc față de primul Rockefeller. Zgârcit ca el rar găsești, Buffet nu deține recordul casei ci J. D. R. Efectiv cel mai bogat din lume și fix doar o tricicletă la cei 3 copii. Singurul lucru la care nu se zgârcea erau investițiile, restul nu conta. A fost bun exemplu pentru ăștia de acum.
Biletele de avion pentru Barcelona, septembrie, sunt 480 eur/pers. Asta așa…din încheietură. Cazările sunt la cer, peste tot, pentru că și costurile cunt cu 20-30% mai mari. Bilete de avion Timișoara-Atena (cu escală) – 420 euro. Măcar vacanța pe barcă o consider decentă: 1200 eur pt o săptămână. Atâta timp cât prețul combustibilului nu scade (și nu scade), iar energia la fel, nu se va întâmpla nimic
M-am uitat si eu de curiozitate, bilete in septembrie de joi pana marti, date luate random 21-26 septembrie 130 de euro cu escala, sau 290 zbor direct. ..
@Alin: cu bagaj de cală, cel mai ieftin găsit a fost 286 eur
Bai, asa e, am avut anul trecut un soc cautand camere in Dublin, am dat 300 euro pe noapte, e adevarat ca am prins un weekend in care avea concerte Garth Brooks.
Pe anul asta mi-am facut abonament la wizz, nu mor eu de dragul lor dar au zboruri directe din Suceava si avioane Airbus (mai putina durere de urechi). Ryanair a plecat la Iasi.
La mine mai e si problema ca nu pot hotari eu cand plec, congresele au date fixe si nu poti cauta nici macar zboruri ieftine, nu mai zic de cazari.
NH de langa gara Bologna anul trecut am stat 3 nopti cu 350 euro, acum in aprilie era 190 euro camera pe noapte, deci s-au scumpit si din 2022 pe 2023, nu numai dupa pandemie.
Eu anu ăsta nu merg mai departe de o ora distanță de un oraș cu medicină cât de cât. Așa că Timișoara scrie pe mine. Mă mulțumesc să mă vait de prețul pleskavitei și al înghețatei. Nici n-aș scrie dar de când cu mașini și hoteluri nu prea mă pricep. Dar să zic că nu dau unfollow din invidie.
Anul ăsta Timișoara e chiar the place to be. Așa că fă un plan bun, cumpară niște bilete la concerte și spectacole și hai la o înghețată 🙂
@Elvira La fel! Noi aveam rezervare la vară pentru sătuc idilic din deltă cu ieșire la mare. Am anulat, că e la 3 ore cu barca de Tulcea și încă vreo 3-5 de civilizație dpdv medical (și femeile din Tulcea preferă să nască la Măcin / Constanța din ce am înțeles). Vreau să zac ca balena ce voi fi la soare, dar parcă văd că o să fac asta într-un oraș tip Timișoara / Cluj / Sibiu (wtf e cu preturile la hoteluri acolo!! Sunt horror față de anul trecut)
Haha. Ha!
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/un-roman-a-fost-cazat-in-franta-intr-o-camera-2271429.html
🤣🤣
Bazil e special guest star in Adevărul. 😉😂 Face bine la trafic.👌👍
Tare!!!! 🤣🤣🤣🤣🤣
Băh, pun și io o întrebare de prost. Dacă ne sacrificăm noi un an, oricum ne-am sacrificat 32 de ani și nu ne mai ducem în concedii din astea. Un an. Nu mai plec nicăieri, mă sui pe biclă, ne suim adică, pedalăm, obosim, hop ne băgăm cu curu în râu Buzău. Cu sendvișuri de acasă. ca pionerii. Ce face hotelurile, face prețurile mai mici sau nu? Mâncăm acasă tocăniță, pui la ceaun, facem sex, bem, aia care beau, chestii din astea de chibzuiți.
Păi 55 de lei un hamburger în panarama asta de oraș de am întrebat-o pe aia de la bucătarie dacă a frăgezit carnea aia între țâțe. Că i-am zis e și mic, nu este de săturat din hamburger, mai dați ceva pe lângă și mă uitam cu poftă, ca orice consumator de frumos, la țâța ei stângă și la buca ei tot stângă sau băgăm apă, să umplem mațu.
Adică o să ajungă bonus fwtaiul. Nu mai este ca înainte după fwtai un sendviș din partea casei. O să fie ceva de genu, un meniu complet la masa doi și un scurt, după.
Comentariu beton!17
@Edelweiss: ar trebui să facem asta la nivel planetar. Să lăsăm milionarii să meargă-n vizită unu’ la altu’ ș-apoi să-i vedem bălăcarindu-se-n presă c-o dat €1 milion/zi pe-un „suite” fără apă caldă la duș și fără meniu inclus, cu parcare plătită la €250mii/zi.
Să-i vedem atunci.
La fel am zis și eu. Să meargă cine are chef să arunce cu bani. Nu-i ca și cum nu te poți odihni în concediu decât dacă îți plimbi fundul pe avioane și prin cazări. Când au fost mici, mici copiii, am avut un an când am făcut chiar așa concediul. Ne urcam dimineața în mașină, mergeam prin apropiere. Stăteam în aer liber cu pruncii, eventual mai clăteam ochiul cu vreun obiectiv, dacă era în drum și după-masa eram înapoi acasă.
Noi suntem genul care mai umblă și prin drumeții. Mai batem potecile din jurul orașului. Eu mă pot simți bine și dacă fac o ieșire pe jos pe vreun traseu. Soția la fel. Pentru asta nici nu ne trebuie Valea Prahovei sau alți magneți pentru turiști. Sunt multe alte variante. Avem și biciclete. Le punem pe mașină, găsim locuri la maxim 1-2 ore de mers cu mașina unde să pedalăm în liniște. Sandviș, apă și voie bună.
Nu e ca și cum o să mă sune horeca să mă cheme cu lacrimi înapoi. Nu o să moară horeca de grija mea, dar nici eu de grija lor. Da, nu o să mai avem cu ce ne lăudăm la muncă, cu ce locuri mirobolante am văzut în concediu. Atâta pagubă să fie! Îmi aduc aminte cum în anii 2000, când începuseră românii să descopere agențiile de turism, era mare rușine dacă veneai la muncă din concediu și nu aveai și tu niște poze de etalat, când toată lumea bună mergea în Croația, Spania, Turcia. Și dacă n-om avea ce poze să arătăm, asta nu înseamnă că timpul petrecut în familie, cu copiii, va fi mai prost investit. Mă rog, copiii vor suferi puțin, când colegii vor pune pe Insta poze din Dubai, Barcelona etc. Dar cu explicațiile de rigoare vor înțelege la cât e ceasul. De fapt au și început să înțeleagă. Am avut surpriza să îi aud că nu mai vor să iasă așa des la mall, că e cam scump. Așa-i când plătesc din banii lor. Au început să vadă și ei cum din câteva nimicuri se duce suta de lei.
Comentariu beton!23
Pe mine m-a lovit rău treaba asta cu prețurile. Ani de zile am tot văzut low budget travellers și-mi doream și eu să călătoresc așa, să pot să mă organizez foarte bine, dar nu am avut bani, in my 20s cum ar veni. După ce am început să câștig mai bine, să pot să strâng pentru dorințe din astea non vitale, să am cu cine să merg, am început timid cu Grecia, Spania, Portugalia, UK, locuri bătătorite, cu zboruri directe, ca să mă învăț și eu cum merg lucrurile. Apoi a venit pandemia și lumea asta e așa mare… mai sunt atâtea de văzut. I am a little bit sad că n-am prins cazări cu 20 de euro și bilete cu 30, cum auzeam pe la cunoscuți.
Și ca să-mi treacă tristețea asta plec vineri în Grecia și oricât ar costa calamarul ăla cu feta, îmi iau 3. Am scotocit după euro prin casă și am 😂.
Comentariu beton!14
acu’…nu știu dacă te ajută, dar eu cazare cu 30 euro n-am găsit niciodată. Iar bilet de avion – cel mai ieftin plătit vreodată a fost 55 euro, la Roma, acum 12 ani. Enjoy Greece! 🙂
Se mai gasesc si acum, trebuie doar sa cauti bine. Eu o sa plec sambata in Cantambria/Tara Bascilor cu 14€/sens din Buc. Acum doua luni am vazut bilete Buc-Lisabona pt aprilie ’24 la 24€/sens iar de acolo poti lega cu I-le Azore si Buc-Teheran la 50€/sens via Ist prin martie ’24, luat fara sa clipesc 😎
Pe sistemul asta am vazut cam o treime din suprafata lumii.
@Gabi, eu mă identific în mare măsură cu povestea ta – acum mai mulți ani, pe cum am început să câștig cât să pot economisi constant pentru vacanțe , am tot mers an de an, chiar de mai multe ori pe an și da, am ajuns în multe locuri de buget mic și mediu (Spania, de ex., nu mi-a părut ieftină niciodată). Și am cam văzut locurile accesibile și aș vrea să pot să ajung cândva și în țările mai scumpe, dar cu noul trend nu cred că se va întâmpla prea curând.
@Mihai, eu de când sunt n-am văzut să se ieftinească nimic niciodată pe termen lung. Așa că n-am nicio speranță că vom mai prinde vreodată vacanțe așa de ieftine ca anii trecuți. Mi se părea aberant să dau mai mult de 100 de euro pe persoană pe segment de zbor în Europa cu low cost, cred că maxim am dat 150. Iar pe o cameră de hotel dacă am dat mai mult de 80 de euro sigur a fost ceva cu multe stele, dar în principiul nu prea am dat decât în Olanda. Am făcut zilele astea niște simulări de vacanțe pe toamnă, ies biletele spre Italia sau Spania sau Grecia la 7-800 de euro/2 pers în extrasezon. Camere de nota 8 la 120+/noapte, nici nu m-am uitat cât de mari, că nu prea mă intere, doar să ne putem îndesa cumva în ele cu tot cu o valiză. La cazări cu mic dejun inclus nu mai pot să sper. N-am decât anul viitor, dacă pot, să măresc suma pusă deoparte lunar în contul de vacanțe și să vedem ce iese.
@Stefan: eu nu imi pot face planuri de vacanta cu un an inainte, asa ca…nu se aplica aia cu aprilie ’24. Dar pentru cine poate – go for it!
@R. eu de când sunt în Germania am fost doar la pensiuni sau airbnb, o singura dată la hotel în Cehia. Încă nu am luat țeapă. Ultima dată în Grecia am fost în Corfu anul trecut (bine, partea de sud) și a fost 8 zile/630 euro, iar pe continent mai mult cu mașina. Am fost ieftinache 5 zile în Olanda, la un bungalow la fermă cu 600 eur/4 persoane. În Austria am ieșit cel mai ieftin iarna. În Italia nemții au construit (cu simț de răspundere privind calitatea) la greu mai demult case de vacanță pe care le închiriază bucuroși oricărui parlagiu de germană. Veți vedea că din Austria până în sudul lacului Garda toate parcurile de rulote și camping-urile practic tot de nemți sunt deținute.
Cel mai ieftin ever pentru mine a fost 8 euro de noapte la un castel administrat de Fiscul german care închiria la prețuri rezonabile la funcționarii publici (cum e soția mea), eu am scos la înaintare Ausweis-ul de dizabilitat și așa s-a ajuns la preț aproape moca. Dar ca să fiu cinstit, condițiile erau aproape ca la internat, adică baia și bucătăria la comun iar masa în bibliotecă ca la cluburile englezești.
Deci, umblând cu mașina mă cazam mai departe de locurile de interes și automat și prețul scădea sensibil în special dacă nici accesul cu trenul sau autobuzul nu strălucea.
@AleBlaga, eu am fost la tot felul de căzări prin mai bine de jumătate de Europa. Știu să le găsesc, să le aleg să nu fie țepe, o singură dată am am pățit în Italia.
N-am pretenții de lux, dar nu mai am nici nervi de condiții de hostel sau de tabără. Nu mai pot și nu mai vreau să călătoresc ca la 20 de ani. La pensiuni îmi place, mai ales dacă au micul dejun cu produse locale. Am fost și la cazări cu self-catering, pentru că pe acelea ni le-am permis când am vrut o anume destinație, dar aș minți să spun că sunt preferatele mele. La modul ideal, în concediu aș vrea să mă trezesc și să fie micul dejun făcut și strâns de altineva, nu de noi doi. Până acum am găsit mereu cazări super faine (nota 8+) la prețuri pe care să ni le permitem fără să facem foamea apoi. Doar că pe când speram că poate ajungem și noi să facem o vacanță, un city-break în Scandinavia, că acolo n-am ajuns deloc, constat că abia ne permitem una în Spania la noile costuri.
Să stau în mașină câte 2-3 zile până în Spania dus și încă atâtea întors e exclus și nici măcar nu cred că ar ieși cu mult mai ieftin decât avionul.
Cam asta era ideea pe care voiam să o expun legat de noile costuri. Probabil până la urmă o să găsim ceva și anul ăsta.
Corect pana la virgula.
Totusi este plin peste tot… How come daca lumea nu isi permite?
bah, nush. Io dau 2600e/1 saptamana de cazare. 11 oameni. As zice ca e inca okis
Am intrat sa scriu la spartul targului o opinie nepopulara, si intre timp a scris-o Cetin mai bine la el pe blog.
Preturile erau la un nivel destul de ridicat inainte de aparitia booking, airbnb si a companiilor low-cost. Chestia asta insemna un turism civilizat, fara hoarde de corporatisti angajati de juma’de an, la prima generatie fara vaca-n casa.
E motivul pentru care am fost la ski in Elvetia – in Austria m-am saturat sa aud din 2 in 2 metri de partie „In plm” si alte alea. O fost scump cu flacari, da’ macar am avut liniste.
0
@My2cents: numa’ săracii merg la ski. Bogații fac skidiving. 😎
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mno, ce sa zic, prefer sa-mi fac hobby-u’ meu de saraki in liniste.
Stiu ca am postat un comentariu care poate fi considerat snob/elitist, dar asta cred eu si gata.
Tin minte ca mergeam cu parintii la ski in Austria pe vremea cand erau vize si clar nu era atat de aglomerat si atata mitocanie peste tot. Nu vedeai hoarde de indivizi vorbind tare si tarandu-si schiurile pe asfalt(!) seara ca acum. Majoritatea est-europeni.
Preturile erau intr-adevar altele. Nu oricine isi permitea o vacanta „afara” – majoritatea care mergeau in vest mergeau la munca.
Așa e. Fmm de săraci, cine le-a dat voie să își permită vacanțe și hobby-uri să vină rapid după ei să-i adune, că lasă mizerie pe după ei și mi-e și frică să nu se ia.
Mi-e dor de vremurile când eram mic și mergeam cu părinții mei nomenclaturiști prin locuri încă civilizate…
Ah, stai, nu am avut parte de așa ceva.
@Unsarb – da, am avut o situatie materiala buna din familie si nu imi cer scuze pentru asta. It is what it is.
Nu suntem bogati – sa nu-ti inchipui ca ne cazam la Ritz sau ceva. Dimpotriva, mergem la pensiuni care ofera maxim mic dejun. Pentru pranz preferam sa nu ni se faca program, plus ca suntem amandoi tipicari si in general suntem ciudatii aia care nu apreciaza bucataria locala si prefera sa manance acelasi orez cu pui si broccoli.
Cautam doar liniste si civilizatie. Mi se pare pana la urma normal sa vreau sa ma duc in vacanta sa ma odihnesc, nu sa am senzatia permanenta ca stau la coada pentru ceva.
Daca ceea ce caut eu e mai scump, asa sa fie. Prefer sa platesc mai mult dar sa am liniste.
Asta nu e in niciun fel vreo „interdictie” pentru nimeni – hoardele n-au decat sa se duca in continuare in Solden sa urle pe strazi. Pu si simplu nu ma mai duc eu acolo momentan. Si sper ca preturile marite sa-i faca sa se mute sa spunem la Kaprun.
Iaca si cateva sfaturi de doi bani de la un calator.
– evitati sezonul turistic plin pentru city-breakuri in zone de referinta. O sa platiti din greu si la avion si la cazare si la mancare, iar acolo vei avea parte de un fel de mars pe 8 randuri in orice zona turistica relevanta. Adica ceva trist pe bani multi, chiar daca vremea e frumoasa 🙂
– in plin sezon puteti avea vacante relativ ok, cu conditia sa nu mergeti cu avionul. Grecia, Bulgaria sau Croatia cu masina personala. Evident, daca iti plac acele tari si nu ai alergie la condus mai mult. Poti face pauza relativ ieftine de o noapte in Bulgaria sau la intrarea in Grecia, daca vrei sa fie mai lejer.
– cautati cazare pe booking, apoi cautati site-ul acelui hotel/pensiune si faceti rezervarea direct la el. In majoritatea cazurilor, vezi scuti 15% din pret. Daca acel hotel/pensiune are 70 de referinte bune pe booking, nu riscati absolut nimic.
– pentru familii cu copii mai mici, evident ca e mai ieftin sa luati apartamente cu mai multe dormitoare in loc de camere multiple in hotel. In alte tari (Bulgaria, Grecia, Italia, etc) puteti gasi asa ceva destul de usor, la noi, nu prea.
– in cazuri mai grele, apelati la airbnb, mai ales in cazurile uncor city-breakuri. Gasiti particulari la preturi mai mici, desi va asumati anumite riscuri (proprietarul poate anula mai usor rezervarea)
– evident, nu va cazati in buricul targului in orasele mari. Nu merita. E absolut ok daca sunteti pe la periferie, langa un mijloc bun de transport, de exemplu metro. Totul e ca zona sa fie linistita si cu ceva activitate comerciala in apropiere, lucru pe care il poti verifica usor cu Google Maps, pe baza inregistrarilor video.
Si asa mai departe…
De vreo 16 ani imi organizez singura vacantele. Caut cazare separat de zbor, compar preturile intre site-ul hotelului/pensiunii si booking, uneori e mai ieftin, alteori nu, uneori booking e mai scump pentru ca are clauza de anulare gratuita pana cu 1-2 zile inainte de sosire, ceea ce hotelul nu are intotdeauna pe site-ul propriu si cand iti planifici vacanta cu 6-9 luni inainte mi se pare utila o optiune de anulare gratuita. Asa ca reteta universala „e mai ieftina varianta x” nu prea exista.
Preturile mi se pare ca au explodat in 2021 si de atunci tot urca. Pachetele prin agentie nu par deloc avantajoase, nici inainte nu erau pentru ceea ce cautam eu in vacanta de vara (adica pensiuni micute in zone linistite, nu hotel all inclusive). In plus, eu ma mai enervez si cu vacantele scolare, cand preturile iar cresc comparativ cu 1 saptamana inainte sau dupa.
Singura speranta ramane sa creasca fii-mea si sa plece in vacanta cu prietenul ei :)))))))
4 persoane, dus – intors, Grecia (lefkada), doar cu rucsace (ne-am invatat sa calatorim lejer) – 500 lei/toti patru. Wizzair, sfarsit iunie. Luat acu 1 saptamana.
Stimati tovarashi bai nene Vasilescule , haideti sa haidem adicatelea zic sa intelegem cum functioneaza sistemul hotelier in Franta , au niste tarife sa le zicem de baza gen 65 oiro pe noapte totodata sa presupunem ca este hotelul Ibis aproape de stadionul Saint Denis . Cind au loc evenimente brusc pretul afisat ajunge la 150 oiro adicatelea pa sistem cerere /oferta , ce ne spune stimabilul domn in blogul precedent si aici citez :
„Evident, m-am dus peste fata aia de la recepție s-o întreb care e faza cu debaraua asta și să mi-o schimbe.
A zis că m-o schimbă, da’ nu aseară, ci azi. Că aseară nu mai avea altă cameră liberă. Prin urmare, acolo am dormit azi-noapte.”
De unde rezulta ca in acea perioada avea loc un eveniment , o intrunire, o chermeza , o reuniune , o ceva …..si pe cale de consecinta preturili explodasera . Ca sa nu ziceti ca sint circotas o sa dau alt exemplu Festivalul de film din Cannes , la momentul respectiv nu gasesti cazare nicaieri in Cannes inclusiv pe o raza de 10 km in jurul orasului . Orice platforma de rezervare iti dadea eroare si aici ma refer la 2018,2019 nu stiu cum fuse situatia in 2023 dar inainte de momentul fatidic preturile se dublau . Dar zic sa revenim in minutatul oras Lyon , am dat cautare pe booking , selectie filtre mai putin de 1 km di centru , hotel di trii steli si primele cinci raspunsuri au preturi sub 100 oiro .D-aia zic sa belim ochii ca altfel belim punga !!! Ma inclin boieri dumneavoastra , a voastra sluga inchinaciune !!!
Bosule, m-a umflat râsul când am citit ce-ai scris. Deci dacă ți-a zis booking că hotelurile sunt mișto, aproape de centru, de minimum trei stele și cu prețuri sun 100 de euro, tu ai tras concluzia că așa stau lucrurile și-n realitate? Ahahahahahaaaaaa, știi cum te lovește realitatea peste față după ce faci o rezervare din asta? Tu ai impresia că eu am rezervat mizeria aia de cameră pentru că am fost imbecil? Sau pentru că nu corespundea cu pozele de pe booking? Bănene, serios, dacă mă pricep la ceva, apăi chiar mă pricep să călătoresc.
Boss , departe de mine ideea de a desconsidera experienta ta , poate aparea acel 1% de neprevazut si daca te uiti atent am folosit pluralul ceea ce vrea sa zica ca am patit-o si eu cu platformele de rezervare .Finalul era o adresare generala si nu individuala cu alte cuvinte ridem , glumim dar nu parasim incinta !!!
Da, au crescut preturile mult si nu doar fata de 2021. Eu calatoresc 5-6 saptamani pe an in interes de serviciu, in general in Spania (toate zonele). Anul trecut in noiembrie (mai extrasezon de atat nu cred ca se poate), niciunul din hotelurile la care am fost pana atunci in Sevilla nu se mai incadrau in plafonul de pret (impus la munca).
Da, daca poti sa-ti planifici vacanta cu mult timp inainte, cred ca mai gasesti inca oferte bune.
Dar daca depinzi de vacantele scolare – good luck! Preturile se dubleaza pur si simplu… (si nu, nu poti lua copilul de la scoala in Luxemburg – am facut cerere oficiala ca sa lipseasca o zi)
…ce ma neliniștește pe mine,ca nici parcuri nu ( mai) avem.O sa ne facem vacantele pe bloc,dacă se poate și acolo.
mai avem asa: grevele de pe
aeroporturi, cai ferate, overbooking la zbor si mai nou la hoteluri… scump, scump, dar s ar putea nici sa n ajungi. cum era? si acasa, si cu banii luati…
Stiu ca-s pofticios si cand ajung pe Otopeni vreau sandvis, doar ca m-am sāturat sa dau 40 ron pe unul si ca atare imi iau din Lidl un sandvis triunghi, 2 buc.
Iar vacantele mi le aranjez singur, iau bilet de avion si cazare, inchiriez masina, antamez vizite, etc. Si am constatat ca ies cam la 50% din similarul prin agentii.
Indiferent ca a fost Singapore, Bali, Iordania,Thailanda, New York sau Teheran.
Singura teapa luata a fost in Zakynthos. Arata cazarea in poze intr-un mare fel, descrierea impecabila, realitatea alta.
Asta e, se mai intampla.
Chiar de anul trecut am decis democratic și unilateral ca la Paris sa mancam de la supermarket.
Chiar și fi-mea a fost de acord ca e mai bine sa avem bani sa stam mai mult sau sa mai mergem undeva, decât să stam la fițe și sa mancam la restaurant.
Sa ne amintim cu nostalgie când mergeam la Mare cu bilete prin sindicat și mâncam pate de ficat cu roșii- aduse de acasa.
În Germania încă mai mănânci cu curry wurst cu 10 eur la toneta. 🙂
Nu vreau sa-i stric nimanui buna dispozitie dar nu pot sa tac pentru ca am citit undeva ca „ce bine ca au crescut preturile ca asa o sa se taie accesul p*limii la concedii in afara, ca p*limea este responsabila de gunoaie aruncate peste tot si de tot felul de distrugeri!” Pai, in cazul asta, hai sa cerem sa creasca si preturile la mancare si imbracaminte ca p*limea sa nu mai manance si sa umble in poponetul gol!
Mie mi-e sila de astfel de oameni? ce se cred mai buni decat altii, ce dispretuiesc omul simplu si amarat, ei considerandu-se a fi crema omenirii. Nu sunt decat niste ridicoli si penibili prin elitismul afisat fara nici o baza.
Ai citit la Arhi și să știi că are dreptate. Comparația ta e deplasată, pentru că îmbrăcatul este o nevoie primordială, în timp ce turismul NU ESTE. Și dacă tot te-ai dus pe comparația cu hainele, vezi că există și haine pe care nu și le permite pulimea, există o întreagă industrie de fashion care pe asta se bazează: haine scumpe pentru cei care și le permit.
Mihai, nu, nu am citit la Arhi. Am citit pe reddit si nu cred ca e deplasata comparatia mea. Bate destul de aproape. Oricum e mult mai deplasat ca unii sa se considere in masura sa hotarasca direct sau indirect cum sa-si traiasca altii viata, unde sa mearga si unde nu.
Chiar nu e ok sa tragem linie intre saraci si bogati.
Dacă ai citit pe reddit înseamnă că l-au furat de aici. Nu că ar fi asta vreo noutate.
Mi-a plăcut asta cu nu e ok să tragem linie între săraci și bogați, sună a comunism reloaded. Vezi că o întreagă planetă trage linie între săraci și bogați, nu de alta, dar altfel ne-am face toți vacanțele prin insule paradisiace din Maldive. Doar că nu ni le facem. De ce? Pentru că e scump. Iar banii trag linia dintre săraci și bogați.
Mihai, ideologia comunista a reusit un paradox in ce ma priveste. Adica o urasc fara sa o cunosc prea bine si stiu sigur ca nu gresesc. Dar daca spune acelasi lucru ca si mine, inseamna ca l-a furat din alte surse. Cele religioase si filozofice, probabil.
In rest, nu mai zic nimic, ca
nu vreau sa-ti stric concediul. Nu e ok sa fii agresat cu rabufnirile cititorilor cand vrei o pauza de la lume.🙂
@MV, moaaama ce chestie de cacat mi se pare asta cu „hai sa marim preturile ca sa nu mai vina saracii,”(ca fac gunoi sau strica monumentele…) 😖
Segregarea (dorita, de data asta) pe criterii financiare… hmmm
Credeam apuse vremurile umilitoare, cand pentru viza de nemtia, trebuia sa dovedesti ca ai batista, unghiile taiate si… 500 de marci.
Io zic sa propuneti o taxa prohibitiva (macar 1 m) la iesirea din sat, oras… cam ca-n pandemie.
Cei cu foarte multi bani, mai ales din fostele tari socialiste, sunt majoritatea cu cel putin doua facultati si un doctorat, facute la stat, nu-i asa? 🙃🙃🙃
Nimic despre educatie… totul despre bani. Brava, tovarasi!
@tavi, băhăhăhă, să-ți amintesc câți imbecili cu studii au apărut în pandemie și după? Hai c-am râs. În plus, ce treabă au studiile cu toată treaba asta?
Auzi, da’ de ce nu ești așa vehement și la adresa mărcilor scumpe de mașini? Huo, Bugatti, oricine ar trebui să poată avea una, mai ales dacă are studii. Și mai există o grămadă de prosude de lux, zic să le boicotăm pe motiv că nu ni le permitem, deși avem studii.
Se va reveni la turismul dinainte de anii 2000, adică ăla în care oamenii se duceau fix acolo unde-și permiteau. Și e foarte bine așa. Ai bani de Bulgaria, te duci în Bulgaria. Ai bani de Londra, te duci la Londra. Și tot așa.
@tavi: sa vezi ce misto te-ai simti daca ai trai in orasu ala. Si ti-ai lua o mare muie daca nu ai lucra in it sau ceva care produce mult.
Sa vezi ce misto e sa nu ai bani de chirie ca toti si-aupus casele pe Airbnb. Sa vezi ce epic e sa nu poti sa iesi la o bere ca toate terasele is scumpe si pline de gigei veniti la o bere. Etc etc
Atunci sa vezi ce ti-ai dori putina segregare
@Animaloo, stai să scriu articolul despre „mașina nu e un drept”, să vezi atunci revoltă. „Cum adică să plătesc câteva sute de euro pentru LOCUL MEU de parcare???”. În toată Europa civilizată au mașini doar cei care-și permit, doar la noi sunt și câte trei cotețe pe familie. „Lasă, boss, să fie, că doar nu cer de mâncare.”. Well…
@Animaloo, cred ca ai inteles pe dos, sau nu inteleg eu.
In exemplul tau, daca la ora actuala nu-ti ajung banii de chirie, sau de iesit la terasa, daca de maine se dubleaza preturile si tu ramai cu acelasi venit, ti-ai rezolvat problemele??? (Daa, se elibereaza un loc la terasa… :)) )
problema este ca „chiria” este un lucru de care ai nevoie. Ca ai nevoie sa traiesti undeva, preferabil nu sub un pod (langa mine).
Pe cand turismul nu este. Turismul este ceva misto, util, dar poti sa supravietuiesti si fara.
Trebuie sa existe un echilibru in turism. Echilibru care era reglat de pret si de numarul de locuri de cazare. Aveai si mai ieftine, aveai si mai scumpe, dar aveai un numar finit. Si acolo exista echilibrul ala de care vorbeam eu. Unde turistii veneau si aduceau un plus orasului, prin taxe
Dupa care a aparut airbnbu si conceptul de vacante ieftine. Unde turistii vin si se cazeaza in locuri rezidentiale. Am facut si io asta, ca eram sarac. O singura data am fost „naspa”. Ca cazarea era fix intre blocuri si avea terasa. Si pentru ca m-am intalnit cu un prieten stateam acolo pe terasa seara sa bem si noi o bere si sa mai vorbim una alta. Intre blocuri, unde daca tragi o basina trezesti toate apartamentele. Si, ai in vedere ca noi am incercat sa vorbim cat de cat incet, dar nu cred ca ne-a iesit.
Dar multora li se freaca pl de „alti oameni”
Si cam asta e cu „turismu” pe saracie. Futi toata distractia orasului, aduci 0 plus valoare. Esti sarac dar vrei sa vezi o praga o barcelona. Mergi in mai. Mergi in octombrie.
Io nu-s sarac si tot imi fac vacantele in afara zonei de prime-time. Bag pl, muncesc de banii mei, nu vreau sa ii cheltui dublu pe acelasi lucru
Sa consideram ca titlul lui Mihai V ar fi fost o intrebare: s-a cam terminat cu vacanțele ieftine?
Raspunsul meu ar fi fost(citand un coleg de-ai mei): si da si nu! Sau: depinde!
Daca esti flexibil si muncesti putin la cautare, deplasare(in special masina) si conexiuni, gasesti variante.
Am vazut in ultimele 2 ierni, in perioada de Craciun pana in Revelion(deci sezon): Viena, Praga, Bartislava, Budapesta, cu maxim 400-500 ron pe noapte, apartament, fara mese.
Am prins in Croatia, vara trecuta, superoferta 800 de euro/7 nopti, 2 adulti si un copil mare, cazare cu demipensiune. Piscina, vedere la mare, mancare super buna.Gatea Ivan al nostru extraordinar…
Eu zic sa nu ne pierdem speranta, va trebui doar sa cautam/vanam oferte ceva mai mult 🙂
Daca transformi drumul cu masina, parte din vacanta(vizite/obiective), atunci va fi mult mai relaxant!
Vacante frumoase si la pret bun tuturor!
Foarte corecte aprecierile. Am simțit creșterea prețurilor de curând, în Spania. În altă ordine de idei, spaniolii sunt extrem de reci cu turiștii și nu vorbesc o limbă străină…
care spanioli? Ca io nu m-am intalnit cu aia
Am descoperit si eu treaba cu engleza cand am fost in Barcelona luna trecuta. Dar reci nu mi s-au parut deloc, dimpotriva.
Intotdeauna vacantele misto si locurile frumoase au fost pentru bogati. Cand ocazional lucrurile merg in asa fel incat sa se apropie si pulimea de ele, vine câte o criză care „corectează” situația. Si asa va fi mereu. Nespa? Baspa!
In 2021 am plecat in septembrie in Egipt. 4 persoane: 2 adulti si 2 copii la un Hotel de 5 stele din resortul lor a costat 1700 Euro neat. De acolo adaugam 100 $ intrarea in Egipt – viza + optionalele daca doreai. Noi am mers si in optionale si am mai decartat pe acolo cam 400+ euro cam asa. Deci total excursie: circa 2.243 euro. A fost foarte fain, ne-am simtit super si ne-am distrat. Anul acesta am vrut sa mergem exact la acelasi hotel because why change it daca a fost ok? Hotelul nostru din 2021 acuma era 2800 EURO!!!!! 1000 euro diferenta in nici 2 ani. Am ales un alt hotel din acelasi consortiu care acum 2 ani era 1500 de euro, cam asa si acuma l-am luat cu 2100 euro. Ii bun… anul viitor jur ca sunt in stare sa merg pe ne-ve, cu booking cum mergeam inante de a avea copii.
Asadar ramane sa planificam din timp ca sa speram ca prindem preturi cat de cat bune.
Iar in alta ordine de idei, eu cred ca acum e plin si exista cerere pt ca oamenii inca mai au „la ciorap” din ce au strans cat nu au calatorit in anii pandemici. Sa vedem cand se termina banii stransi 🙂
Radisson Bristol, două nopți în Aprilie, 219£. Cameră premium cu vedere la port, într-adevăr plătit separat pentru asta. Plus încă o mizerie de Romance Package de 70£, cu o sticlă de spumant într-o frapieră in care se topise gheața când am ajuns, o inimioară din petale de plastic pe pat și o felie de prăjitură care arăta ca luată de la Asda, la reduceri, cu un simpatic Happy Birthday, scris cu ciocolată. Deci fo 290£. Dar camera standard ar fi fost undeva la 180, nu 219. Felia de prăjitură ar fi ajuns doar pentru ea, dar am mâncat-o eu, deoarece era puțin cam ofilită. A mers… Bine că șampania era încă rece, deși gheața se topise. Camera și baia de dimensiuni decente și curate 10/10. Cel mai șmecher a fost frigiderul din cameră. Nu prea mai găsești camere cu frigiderul inclus. Vacanțe cu 2-300 Euro pe cinci șase zile?! La revedere. Iar în România nici n-au existat, că noi suntem snobi și plătim, chiar dacă avem parte de muște in ciorbă. Mdeh… Cât poate mânca o muscă?
Am fost de 2 ori in Amsterdam, iar luna asta am din nou drum pe acolo. A costat cazarea pe 2 nopti cand costase primele dati pe 4-5 nopti. Luna trecuta am mers in Barcelona (eu + partenerul si inca un cuplu). Am luat un apartament impreuna, la 20-25 min de centru cu metroul ca nu ne venea sa ne aruncam la ceva foarte scump. Ne-am deprimat cand am ajuns acolo si am vazut ca stam intr-un cartier gen Rahova, iar in apartament putea a igrasie si in baie aveam mucegai pe perete.