Eu nu am amintiri legate de bullying, din școală. Cel puțin nu de bullying între noi, elevii. Singura mea amintire de genul este că eram în clasa 1 și că în fiecare pauză mă agresa o zdrahoancă de clasa a treia sau a patra. Nu țin minte violență fizică, dar cu siguranță exista violență verbală. Știu că mereu mă trezeam cu aia pe lângă mine deranjându-mă într-un fel sau altul.
Am răbdat vreo două zile, după care m-am dus la Pișchi. Pișchi era în clasa a patra la aceeași școală și vecin de bloc cu mine. Din atitudine, părea tartorul suprem al curții școlii.
Paranteză: clasa a patra era cea mai mare din ciclul care învăța dimineața, deci mai sus decât Pișchi nu prea aveam unde să merg.
Așadar, m-am dus la Pișchi si i-am spus că e una care nu mă lasă-n pace. Pișchi s-a uitat în jur evaluându-și supușii de la înălțimea tronului, după care a ordonat scurt:
– Calule, mergi cu Mihai și vezi ce se întâmplă.
A mers Calu’ cu mine, i-am arătat-o cu un deget tremurând pe zdrahoancă, și aia a fost tot. Nu știu ce i-a spus, nu știu ce-a făcut, dar din secunda aia n-am mai fost deranjat vreo secundă.
Aceasta, prieteni, este cam singura mea amintire, cât de cât tangentă cu bullyingul, din școală. Nu am amintiri din alea nasoale, așa cum vezi acum că se întâmplă în zilele noastre prin mai toate școlile din țara asta. Cu bătăi, cu hărțuiri, cu violență extremă, cu bullying în toată regula, de-ți vine să spargi tot în jur când citești despre. Nu am așa ceva.
În schimb, știți cine practica bullyingul pe scară extinsă? Știți cine n-avea nicio problemă să agreseze elevii, de-a valma, indiferent că vorbim despre băieți sau fete? Vă spun eu cine: învățătorii și profesorii.
În ciclul primar, cel mai bun prieten al meu învăța la o clasă paralelă. I-a terorizat învățătoarea lor în toți cei patru ani, ca la manualul torționarilor. Fraților, mi se strângea carnea pe mine când îmi povestea ăsta despre bătăile la palmă cu rigla de lemn în trei colțuri.
Știți voi cum arăta rigla aia de lemn în trei colțuri? Sper că nu știți, m-aș bucura tare mult să nu știți. Iar cei care știți, am o bănuială că știți exact și cum era să-ți iei o muchie din aia peste palma întinsă. Pentru că dacă nu țineai palma perfect întinsă, să vezi ce, lovitura se repeta. Manualul torționarilor, vă spun.
După ce-am trecut de clasa a patra (la mine n-a fost cazul, învățătoarea mea era un înger de femeie), am început să am și eu de-a face cu bullyingul din partea profesorilor. Știți ce-am constatat? Cu cât era un profesor mai bătut în cap, cu atât era mai creativ în a găsi modurile prin care să pedepsească elevii. Jur, era ca o regulă nescrisă.
Profu’ de lucru manual din liceu (era profesor o pulă, era doar un maistru reșapat), în ciuda faptului că era doar un pic mai evoluat decât o maimuță, știa exact cum și cât să te tragă de perciuni ca să-ți dea lacrimile de durere. Și-o făcea de fiecare dată când avea ocazia, cu o satisfacție vecină cu orgasmul.
Am trăit una dintre cele mai mari satisfacții din viața mea când i-au pus pătura în cap și l-au bătut gospodărește unii care tocmai terminaseră clasa a doișpea și li se fâlfâia de el. Credeți că s-a potolit după? Nici gând, a mai terorizat niște generații până a ieșit la pensie.
Și ca ăsta erau mulți, erau mult prea mulți profesori care, în loc să fie profesori, erau doar niște agresori, niște bully desăvârșiți care terorizau generație după generație. Dar cel mai trist este că le făcea și plăcere să terorizeze. Și nimeni nu le făcea nimic, nu exista vreo consecință pe parte profesională, pentru că așa erau vremurile și trebuia să li te conformezi.
Li se mai întâmplau chestii doar dacă aveau ghinionul să le pice în bătaia puștii fix elevii ăia de care n-ar fi trebuit să se ia: copii sau rude de-ale ștabilor din partid. Dar asta se intâmpla rar, pentru că știu exact care sunt ăia și-i lăsau în pace.
Partea extrem de nasoală este că lucrurile nu prea s-au schimbat nici în prezent, în sensul că nimeni nu prea face nimic referitor la bullyingul din școlile noastre. Iar noua lege a educației nici atât, nu ne va proteja nici ea copiii de violența din școli.
De altfel, ăsta este și scopul acestui articol: să vă provoc să-mi povestiți pe acest subiect. Mulți de pe aici aveți copii la școală, iar eu sunt foarte curios dacă s-au lovit de bullying, agresiune și violență. Iar dacă răspunsul este „da”, cum ați aflat? V-au povestit copiii? După ce v-au povestit ați făcut ceva, ați acționat în vreun fel?
Mărturisesc că nu mi-ar fi trecut prin cap să scriu despre asta, dar am o amică ce lucrează la un ONG numit „Școala Încrederii”. Ea mi-a dat ideea să vă întreb despre bullying și violență în școală, pentru că orice aflu de la voi, pe acest subiect, o va ajuta pe ea și pe ONG în proiectul numit exact „Școala Încrederii”. Iar cum eu cred cu toată convingerea că fără educație suntem morți, voi sprijini mereu orice proiect menit să miște lucrurile măcar un milimetru în direcția corectă.
Așadar, dacă aveți întâmplări legate de bullying și violență în școli, puteți să le lăsați cu încredere aici. Indiferent dacă este vorba despre elevi sau profesori.
P.S. Din fericire, până la acest moment fetele mele n-au trecut prin nicio poveste de genul. Dar sunt foarte atent mereu la ce-mi povestesc de la școală, sa văd dacă identific vreun comportament agresiv la adresa lor. Pe lângă asta, le-am zis clar: dacă doar simțiți că vi se întâmplă ceva în neregulă din partea colegilor sau profesorilor, mi-ați spus în secunda doi. De-acolo, mă ocup eu.
sursa foto: freepik.com
@all, din comentariile de până acum, văd că toți v-ați dus pe partea cu profesorii. Să înțeleg că nici voi n-ați avut parte de bullying între elevi?
Eu nu! E drept că au trecut niște zeci de ani de atunci, dar nu cred că aș fi putut uita.
@Mihai da, am avut parte de ceva , dar e amuzant cum s-a terminat. Mama era farmacista la o farmacie de copii, unde veneau parintii sa ia medicamente gratuite pentru copii. Intamplarea a facut sa vina intr-o zi o mamica cu „agresorul ” meu. Era un baiat care vesnic se tinea dupa mine unde mergeam in pauze, sau chiar cand ieseam de la scoala. Nu imi facea nimic rau , decat era umbra mea. Eu am raportat frecvent asta mamei, eram princlasa a 2-a sau a 3-a. Si mama cand l-a prins acolo l-a intrebat de ce nu ma lase in pace, si copilul a zis, „Pai daca imi place de ea, ce sa fac, ma tin dupa ea :))))”. Slava Domnului asta a fost tot din partea colegilor, in schimb in liceu am mai avut din partea profesoarelor, care daca ne prindeau pe noi fetele cu ciorapi fini, nu din cei de bumbac cum trebuiau sa poarte elevele, efectiv ni-i desira cu acul de siguranta. Atat puteau feneile alea. Sau daca ne prindeau cu vreun inelus il confiscau si trebuia sa venim cu parintii sa il recuperam, mizerii de trei lei , pe care eu le percepeam bullying, desi termenul nu era pe vremea aia consacrat la noi.
Comentariu beton!29
Eu da. Si cu colegi elevi si cu profesori si mai tarziu la serviciu dar nu in România, ci in Belgia unde am si inteles de fapt ce inseamna bullying -ul.
Am sa scriu un comentariu separat cu cateva intamplari.
Comentariu beton!14
Ba da… în aproape toți anii școlari, și la liceu… De armata, nu mai spun…
@Mihai, nu, chiar nu am avut parte și nici nu cred că s-a practicat, cel puțin nu la noi în clasă.
Nici măcar de „tocilari” nu se lega nimeni cu mai mult de ocazionalul „tocilarule”. Mă rog, presupun că poate fi interpretată și asta ca o formă de bullying. Dar în nici un caz la nivelul la care am auzit/citit că se întâmplă în ziua de azi.
Ba, din plin. În generală (clasele a 7-a și a 8-a) cel mai urât, în liceu oarecum mai puțin dar a fost bully-ing și acolo. În principal șicanările avea de-a face cu felul cum arătam & cu faptul că familia mea n-avea cine știe ce bani (nu ne lipseau lucrurile de bază, dar nu aveam bani de haine și nu eram nicicium în pas cu moda vremii … plus eram grăsuță, aveam ochelari și coșuri, mai eram și olimpică deci aveam eticheta de tocilară… you do the math). Și m-a lovit, am rămas cu ceva traume și probleme de stimă / imagine de sine, traume pe care abia muuuult mai târziu am început să le ”deșir” și să le înțeleg, cu ajutorul terapiei. Deci a fost… asta se întâmpla prin anii 1996 – 2002 cam așa.
Comentariu beton!14
Ei da dar sunt cu curca pe la Hamburg și nu fusei pe fază.Din CLS 1 până în CLS a 8-a am fost terorizată cu trasul de par, sorry cozi.Si atunci că și acum aveam parul lung și mi-l faceamama codițe apoi de nu m-am tras de cozi băiatul profei de chimie de m-a terorizat.In afara că mă agresa fizic era și verbal mă poreclea in toate felurile posibile și cred că poreclele erau inventate de mă-sa că nu ar fi putut el să scoată așa ceva.Ma-sa mai era și tare mare pe la partid.Avea un of că eram mai deșteaptă decât odrasla ei, care de altfel a ajuns un pârât de profesor de sport la țară.
Comentariu lasat cu adresa e-mail falsa. Daca vrei sa il aprobi: am fost bullied din clasele primare pana in liceu. Dupa gimnaziu am plecat din oras sperand ca gasesc oameni mai destupati la minte, fals. Abia in Bucuresti mi-am gasit linistea. Hartuit verbal foarte mult, fizic mai putin. Am avut norocul sa nu fiu cel mai slab. Motivul: ca eram gay in provincie. Amuzant este ca pana prin clasa a 10-11-a, personal nici nu imi intelegeam sexualitatea, eram foarte confuz. Nu aveam surse de informare, nu gaseam cu cine sa vorbesc. Nu intelegeam daca fac ceva rau. Am incercat sa am prietena, sa vad ce e gresit cu mine. Lumea mea era un haos, avand si incercari de sinucidere. Din fericire nu era internet atat de mult, nu cred ca as fi suportat sa fie ceva global. Ajungeam la scoala si cu o ora mai devreme (6 dimineata) sa nu dau peste agresori si nu ieseam din clasa. Sunt multe de spus, din pacate credeam ca eu sunt problema si nu incercam sa vorbesc cu un adult. Acum, asta as recomanda tinerilor: cereti ajutor, vorbiti cu un adult. In prezent, am o relatie cu un barbat de 13 ani, concubinaj, ca legal…
Îmi aduc încă aminte cu oroare de rahatul ăla de riglă de lemn în trei coțuri. La un moment dat, învățătoarea mea își cumpărase o riglă de plastic și a vrut să-mi dea cu ea la palmă. Eu mi-am tras mâna și a dat cu rigla în bancă. S-a rupt rigla și m-a pus să vin cu mama la școală. M-a certat și mama! Doamne, ce vremuri! Eu cred că aș lua de gât orice persoană care ar încerca să o agreseze pe fiică-mea. Din fericire, ea nu s-a întâlnit cu bullying-ul, nici din partea profesorilor, nici din partea colegilor.
Comentariu beton!32
Cred că cea mai mare schimbare este faptul că acum părinții, noi care am trecut prin așa ceva, credem copiii și nu mai luăm orbește partea profesorilor.
Comentariu beton!24
@Vic, da, sunt convins că și maică-mea ar fi făcut la fel, i-ar fi ținut partea învățătoarei.
Am avut o idioată de profesoară de engleză, care a început să ne predea în clasa a doua. Era diferită de învățătoarea noastră „obișnuită”.
Pe băieți îi trăgea parcă de perciuni, nu mai știu exact, iar pe fete de cozi. Și ne punea să stăm la colț cu mâinile perfect întinse în sus. Dacă îndoiai vreun pic mâinile, te dădea cu capul de tablă.
Ne-am răzbunat și noi după terminarea clasei a 12-a. Deși n-am avut parte de ea decât în 1-4, am urât-o cu toții atât de mult încât nu am uitat.
Am mai avut și o idioată de învățătoare într-a patra, parcă. Aia a chemat-o pe maică-mea la școală să îi explice că sunt cam bâtă la germană și nu crede că o să fac față mai departe, de a intrat asta în fibrilații. M-a luat de-o aripă și m-a dus la meditații. După prima ședință, femeia respectivă i-a zis să-și vadă de treabă și să mă lase în pace, că știu mai multă germană decât unii profi colegi de-ai ei.
Niște idioate 😐
Comentariu beton!57
@(alta) Iulia să înțeleg că răzbunarea după terminarea clasei 12 asupra profesoarei de engleză e subiectul unui viitor articol?
Comentariu beton!19
@(alta) Iulia, îți dai seama că respectiva ar face bube pe ea de ciudă, dacă ar afla că evaluarea ei a fost de căcat și că tu ai ajuns traducătoare de germană! 😀
Comentariu beton!16
@AleBlaga, oricâtă plăcere mi-ar face, nu. Pentru că, deși au trecut mulți ani de atunci, să zicem că cele întâmplate ar putea intra sub incidența legii. Nu, nu a fost nimeni rănit, dar unele lucruri e mai bine să rămân doar în amintirea celor implicați 🙃
@Vic, probabil. Oricum era tâmpită rău, săraca…
@(alta) Iulia, ai putea scrie un articol “fictiv”
@(alta) Iulia binee, așteptăm prescripția faptei.
:(( Imi pare rau pentru experienta negativa cu madam profa de engleza. Eu am trecut prin alta experienta mizerabila, cu o tanti care se credea profesoara de matematica. La Brasov, Scoala generala 12. „Duamna C.” Eram toti traumatizati, toata clasa. Cand stiam ca avem matematica eram deja disperati. Cred ca aratam toti ca niste curci plouate. Marele meu noroc era ca stiam geometria foarte bine si asta ma salva de niste note mizerabile.
Ei bine, undeva in primul trimestru al clasei a 8-a, a venit madam si ne-a dat lucrare de control. Am luat un 5 amarat. Dar nu nota a fost problema ,ci faptul ca ne-a luat pe fiecare la rand si ne-a facut cretini ,idioti,imbecili. Mie mi-a spus clar ca nu voi reusi never-ever sa intru la un liceu. studii superioare,pot sa uit,sunt cretina.
Am plecat plangand acasa, mama m-a luat de o aripa si m-a dus la testare la un profesor renumit. acest OM m-a verificat,m-a pus pe picioare cu matematica, in 6 luni stiam tot.
Am reusit sa intru usor de tot la un liceu foarte bun.
De acolo mai departe, viata a facut sa practic acum ingineria in Germania. Asa „cretina” cum sunt, se pare ca ceva matematica tot s-a lipit de mine.
Este foarte important cum reactionam in cazul in care o individa din asta decreteaza ca un copil e prost, sau ii pune o „stampila ” de idiot sau incapabil. Practic este o trauma, o rusine,o injosire a unui omulet in formare. Este o durere pe care trebuie sa o cari cu tine toata viata! Mult mai grea decat o bataie la palma! Am fost norocoasa sa am o mama extraordinara,care m-a aparat si sustinut ,pentru ca am comunicat la timp ca am o problema!
p.s. tare mi-as fi dorit sa ma intalnesc candva cu „madam” .as fi avut cateva chestii sa ii comunic…
Comentariu beton!26
Statul la colț și rigla pe palmele întinse. În grădiniță, prima. A doua, în clasele primare. Rigla aia peste palme am primit-o odată doar pe o suspiciune, ce nu s-a adeverit. Nu și-a cerut scuze învățătoarea. Cred că si palmă peste cap am mai primit din partea unui profesor. Bullying din partea colegilor, odată, violență fizică. Un băiat mă apucase de mâini și întinse pe bancă, cu mâinile la spate. Cred că eram în a 9a. Nu mai știu de ce, dar știu că nu l-am băgat în seamă. M-a lăsat în pace imediat. Nu băgam în seamă în general, ce comentarii avea unul, altul, despre mine și în scurt timp, nu mai zicea sau îmi făcea nimeni, nimic. Nu am povestit nimănui nici atunci. Orori, sper să nu le experimenteze copiii de azi. Sau măcar să aibă pe cineva să le ia apărarea
Comentariu beton!18
Ai deschis cutia cu amintiri urâte… Cu toate ca am intrat în cls I în ’90, vechile metehne n aveau cum să dispară pe loc. Învățătoarea la care am nimerit era numai lapte și miere în prezența părinților. Dar cu noi, în clasă, era ultima speță de om. Nici nu mai vreau sa mai povestesc asa ceva. În schimb, mi am învățat fetele să nu accepte niciodată vreun abuz din partea nimănui. Sau dacă au impresia ca vreo situație ar putea degenera, să mă anunțe pe loc. Vorba ta @Mihai, mă ocup eu pe mai departe. Totodată, le am spus că dacă vreodată le ar da prin cap sa facă mișto de vreun copil sau sa participe la asa ceva, vor suporta consecințele, oricare ar fi ele. Măsuri luate de către unitatea de învățământ sau măsuri luate de mine. Funcționează să vorbești cu copiii, sa le exemplifici la ce duce acest rahat de bullying, fie ca e venit din partea cadrelor didactice, fie ca e venit din partea copiilor. Nu am exemple în jurul meu sau al fetelor, din păcate, PARDON! Din fericire. (din păcate, pt ca nu pot sa fac obiectul articolului de azi). Dar pot sa menționez ca fosta mea învățătoare avea geamurile de la balcon foarte accesibile vederii. Până când n a mai avut geamuri la balcon… 😉
Comentariu beton!31
La clasa fetei mele este un băiat agresiv. O singură dată s-a intamplat să se ia de fata mea.( clasa 1) Am aflat pt că mi-a spus ea exact când au ieșit din curtea școlii. Am sunat-o pe mămica cu rugamintea sa il potolească. Cu pitica mea nu a mai avut minic, in schimb, a ajuns poliția in clasa( acalasi baiețel).
Comentariu beton!20
Ah, bun, iată un exemplu potrivit. Deci ai sunat-o pe maică-sa. Și cum a reacționat când ai sunat?
Si-a cerut scuze plangand, in numele baiatului. Si cu prima ocazie cand a ajuns la scoala si mi-a vazut fata, l-a pus pe pici sa-si ceara iertare si sa pornita ca nu mai face. Dar la mine a fost caz fericit, ca baiatul a ramas la fel de „obraznic” cu restul colegilor. Ce e drept ca eu la tel am spus ca daca nu se linisteste, apelam la protectia copilului.
Comentariu beton!34
Am trecut exact prin ce spuneai tu cu invatatoarea , eu personal, nu fetita, m-a lovit cu aratatorul de la harta , ca nu am stiut unde sunt niste munti. M-am dus acasa si au vazut ai mei urme vinete pe brate si a mers tata la ea, i-a comunicat da daca ma mai agreseaza in vreun fel o arunca de pe acoperisul scolii. Eram un copil de 8 ani, slab, asa eram eu ca si conformatie , si timid. Femeia aia era teroarea diminetilor mele. E drept ca dupa acest incident pe mine m-a lasat in pace, dar colegii incasau in continuare sub diverse pretexte, ii batea in cap cu penarele de lemn ( poate vi le amintiti acele penare maro din lemn de pe vremuri), cu carti cartonate pe spate si cand nu mai avea obiecte prin jur ii traagea de par si ii imbrancea. Si femeia aia era in prag de pensie, aproape o bunicuta, dupa figur asa o identificai.
In prezent fiica mea e clasa a 4-a, ei bine , normal ca nu ii bate invatatoarea, dar sunt in cealalta extrema, toti fac ce vor in clasa si ii agreseaza ( inca nu fizic ) pe ei mai „slab” decat ei. Ea , din inaltimea tronului, nu intervine absolut deloc. Am identificat cateva motive, nu vrea sa se enerveze, stie ca mai e putin si se termina cu clasa asta, trec in clasa a 5 a si atunci la ce bun , nu vrea sa se puna rau cu diverse mamici, ca da, sa stiti ca unele inca ii mai fac cadouri parfumuri si cosmeticale de firma etc, efectiv nu vrea sa isi complice existenta. Si atunci daca vine copilul si imi spune ca s-au batut baietii langa banca ei si i-au dat mancarea pe jos ( asta se repete zilnic), doamna fiind plecata in pauze, si eu ii spun ei despre problema asta, imi spune ca : fie i s-a parut copilului si si-a dat ea singura mancarea pe jos, fie clasa e prea mica si nu e loc si din greseala nu stiu ce -a intamplat, cert e ca de fiecare data acei copii nu au nici o vine. Saptamana trecuta a venit si mi-a povestit a nu stiu cata oara ca o jignesc niste colegi cu diverse apelative si ca pe ea o doare, ca e luata mereu tinta lor de batjocura. Daca as spune invatatoarei evident as primi acelasi raspuns, ca fie i s-a parut , fie bietii copii au vrut sa spuna altceva si ca mai e putin si vine sfarsitul anului . Zer implicare. Am intrat pe grupul de parinti de pe Whatsapp, si am expus acolo problema, fara sa dau numele respectivilor, doar i-am rugat pe parinti sa isi invede odraslele sa nu mai jigneasca si sa vorbeasca urat cu ceilalti copii. Nimeni nu a comentat nimic evident, doar o alta mama de fata a zis ca pateste acelasi lucru de luni de zile, copilul e jignit zilnic si desi a luat legatura direct cu respectivii parinti nu a avut nici un rezutat pozitiv, ba e mai rau.
Ce as putea sa mai fac, sa merg direct la scoala si sa ii intreb pe aia de sanatate, dar atunci ar interveni doamna invatatoare ca ma ma bag peste autoritatea ei. Efectiv am ajuns sa astept si eu sfarsitul anului sperand ca in clasa urmatoare, la cealalta scoalaund evrem sa mergem va fi mai bine ( desi stim ca e un rau generalizat ) si sa mai lucrez la atitudinea copilului ca asta e, daca ea nu isi revizuieste atitudinea va fi victima. Societatea ne sileste sa alegem , dupa cum citeam si in articolul pus de tine Mihai zilele trecute.
Comentariu beton!24
Sigur că ai ce să faci. Mergi la director și amintește-i că există legea bullyingului și că ești dispusă să mergi cât de departe e nevoie. Nu contează în ce clasă este și cât mai e până e gata școala.
Eu m-am lăsat dusă de nas și mi-am mutat copilul la alta școală , când celălalt era cel care trebuia mutat.
Comentariu beton!17
Nu ar trebui să lași așa, dacă învățătoarea nu face nimic, mergi la director. Dacă nu se întâmplă nimic, la inspectorat. Eu, așa am procedat, doar că era vorba de profesoara de matematică. Rezultatul? A fost sancționată, profesoara cu 10% din salar. Cel mai important lucru a fost că, fata mea, a văzut ca m-am luptat pentru ea. Ăsta a fost câștigul pe termen lung, foarte lung. Copilul meu are încredere că, orice ar fi eu, lupt până în pânzele albe, pentru ea (ei, sunt 3).
Comentariu beton!22
Am recitit si am vazut ca am o gramada de type, scuze, din viteza 🙂 Am fost buna in scoalala gramatica
Am fost prima oară în clasa I la o școală specială pentru surzi la Focșani și apoi am repetat-o la una normală. Ei bine, pe atunci la Focșani, învățătorul de dimineața (că erau 2 în ture) prinsese ideea vieții să-i facă pe cei cu deficiențe de vorbire să vorbească corect folosindu-se de sârmă îndoită în fel și chip care să țină limba în anumite poziții, un fel de proteze. Când s-a apucat de experimentat, a căzut de cobai grăsunelul clasei, eu abia îmi pierdusem auzul și nu aveam probleme de pronunție. O oră întreagă a pălmuit bietul copil, mutându-i efectiv capul dintr-o parte în alta și țipând la el. Îi tot băga sârmele în gură, îl punea să scoată sunete, scotea sârmele, trăgea doua palme și se apuca să strâmbe iar sârmele, avea o colecție de vreo 6 ‘profile’. O oră întreagă până a sunat pauza. Se vedea și din clădirea cantinei, se holbau îngrozite două bucătărese. Nu s-a întâmplat nimic mai departe, era sârmă ghimpată pe gardul exterior, nu-mi mai amintesc să fi fost alte evenimente, doar că colecția de șperacle de descuiat limbi a dispărut, fiasco total. La școlile normale nu am avut probleme, nici eu, nici alți colegi.
Comentariu beton!26
Asta e secventa de film horror! Bestia aia idioata n-a patit nimic dupa asta?
@CorneliaA Ținând cont că era fabulosul an 1976 și într-un loc complet izolat, adică nici un elev nu era din locul respectiv, cine și ce să raporteze cui?
Oricum, m-am întors la Brașov și am intrat într-o școală normală.
@AleBlaga, mi-ai adus aminte de „Clockwork orange” a lui Kubrick…. Gizăs craist
Nu mi-am găsit filonul narativ de dimineață, dar pot fi relativ succint. Am trecut prin bullying în fază continuată (vorbim de ani). Bineînțeles, date fiind vremurile, 0 suport de la personalul didactic și suport negativ din familie ( de regulă primeam un bonus de performanță pe lângă diurna obișnuită pentru că „iar te-ai bătut ?”). S-a încheiat odată cu pubertatea, când m-am făcut suficient de bine crescut cât să modific atitudinea din familie. Și să las niște amintiri pe viață pe mutra unora care au aflat cum e să fii de partea cealaltă a pumnului. Probabil că tot amuzamentul ăsta m-a ajutat să dezvolt un pic mai mult cinism și ceva mai puțină încredere în oameni (și sentimente calde, în general), dar aia e, o viață ai.
(Despre bullying la copii în prezent nu mă pronunț, că nu-s chiar în temă. N-am și nici nu mă mai interesează să am. Copii, nu bullying. )
Comentariu beton!20
Când eu eram copil, mama a rezolvat scurt problema potențialului bullying al profesorilor. A venit la școală în prima zi și a explicat zâmbind cu ochii ei albaștri că, dacă îndraznește cineva să se atingă de mine cu un deget, dă foc școlii cu profesorii înauntru. E drept că eram și cea mai bună din clasă, dar n-am avut probleme. Colegii mei nu erau deloc cei mai cuminți, dar n-am avut experiențe idioate în clasă. Cred că pur și simplu am avut noroc
Comentariu beton!15
*de pe laptop, n-am diacritice azi.
Mama ce zen eram pana sa citesc si ce m-a luat de cap articolul!
De la violenta verbala de la colegi si profesori, pana la un pumn in burta lasata fara aer in usa scolii, de la un cretin care atata putea. Cred ca si in prezent are aceeasi minte ca atunci.
Profesorii ne dadeau palme grele, le tin minte si acum, la palma cu bete de pe afara, cu rigla de lemn, ce gaseau. Pe baieti ii trageau de perciuni, de sub barbie si palmuiti. Groaza vietii mele a fost scoala aia. Sa nu mai zic de colegi care faceau misto de mine de cate ori aveau ocazia, doar pt ca eram mai cuminte si nu voiam sa fac prostiile pe care le faceau ei.
Nu m-am plans acasa, ca nu ma plangeam in general de nimic, dar pe termen lung clar am fost afectata.
Anul asta imi inscriu baiatul la scoala. Ce povesti aud de la parinti! Ma apuca groaza.
Comentariu beton!21
Eu nu am avut parte de așa ceva, nici din partea colegilor și nici din partea profesorilor.
Al meu băiat, era in clasa a VIII a. Si mă sună cineva din secretariatul școlii să-mi spună că tocmai ce i s-a pus nota 6 la purtare. Am luat foc, am sărit in mașină și m-am dus la școală. L-am căutat pe dirigintele lui , prof de matematică care mi-a spus că 2 profesoare au cerut scăderea notei lui la purtare. M-am dus cu el la prima profesoara care mi-a spus și mie și lui, că a cerut scăderea notei la purtare pentru 2 fete, fete de persone publice si influente, iar pentru el au solicitat o mustrare. M-am dus și la a doua profesoară, tot cu dirigu’ de mână și care a spus exact ca și prima, că nu lui a cerut scăderea notei la purtare.
Dar de, dacă de fetele alea îi era frică să se atingă, probabil ego-ul lui a solicitat o compensare, ceva.
Si tot cu el de mână, am mers la directoare căreia i-am zis despre cele intâmplate, pentru că dirigu’ nu voia să modifice nota in catalog. Directoarea, femeie cu capul pe umeri, i-a spus simplu , tu ai pus nota in catalog, tu o modifici și semnez eu lângă.
Dar dacă nu mă suna din secretariat sau nu eram in ziua aia in Bucuresti, sau pur si simplu nu mă puteam duce?
Rămânea copilul cu nota 6 la purtare?
Si eu cu părerea că este extrem de indisciplinat la școală?
Comentariu beton!33
Deschizi un subiect care nu se va epuiza repede. si eu am suferit de pe urma bulling-ului profesorilor, desi nu tin minte sa fi fost fizic. verbal insa am fost agresat in nenumarate moduri. cred ca tine si de conceptia ca profesorul este judecatorul suprem si tu trebuie sa ii dai ascultate. din pacate si in ziua de azi vad la fata acelasi lucru si a trebui sa ii explicam ( cu mers la psiholog) cum sa ignore si cum sa se descurce in asemenea situatii. dar cum am zis discutia este lunga, tine de calitatea profesorilor, calitatea sistemului de invatamant, calitatea parintilor, salariile care sunt in invatamant. curios, dar nu tine de calitatea elevilor, ei sunt doar victime si fac ce sunt invatati sa faca.
am facut si eu munca manuala. in ciclul primar a fost foarte placut, era un maistru care facea demonstratii de diverse lucruri practice, culminand cu traforaj si pirogravura pe lemn. fetele faceau bucatarie, ceea ce era o chestie foarte buna. in general era era o chestie distractiva. in 5-8, in schimb, era tot un maistru care ne pazea sa facem blocuri de desen pentru mucart. aveam norma, 2 persoane, 40 de blocuri de desen. chiar daca nu abuza fizic era un alcoolic cu limbaj grosolan. exact ce trebuie pentru niste copii in formare.
a fost si bulling intre elevi si din partea elevilor mai mari. nu mai tin minte dar stiu ce a fost si agresat si am si agresat copii mai mici. de regula in pauze si pe terenul de sport se intampla. curios cum mai toti care se bazau pe forta bratului pe atunci, copii fiind, au ajuns oameni de nimic. numai zic. au ramas tot la nivelul de folosit forta bratului prin constructii sau alte asemenea. totusi, crescut la tara fiind, eram foarte solid pentru varsta mea, pana prin liceu, asa ca am fost in mare parte scutit de bullying fizic, dar nu si psihologic. pe de alta parte regret acum ca m-am batut prin scoala. este doar timp pierdut, care poate fi folosit mult mai constructiv. si nu, fetele nu au fost impresionate, asa cum gresit cred baietii aflati in formare.
Comentariu beton!12
Acum, după prima cafea mi-am adus aminte și de altele. În clasa a II-a unei „profesoare” de muzică îi cășunase pe doi colegi din clasa mea, cu atitudine cam laxă la învățat. Le-a prins de spate câte o foaie pe care a scris SUNT PROST, sau așa ceva că nu mai țin minte și i-a plimbat pe coridoare. A ținut numai două coridoare că se umflase la propriu școala cu elevii dornici să râdă de ei iar cei doi deveniseră violenți. Nu cred că era chiar profă de muzică ci mai mult de cântece pentru partid.
Personal nu am avut de suferit de pe urma bullying-ului, deși păream predestinat. Aveam nesănătosul impuls de a reacționa fără preget înapoi, astfel că în clasa VII odată un elev mai mare ce mai și practica de ani buni box a trebuit să vină cu doi ciraci să se ocupe de mine.
Din păcate prin clasa 8 nu știu ce s-a întâmplat cu un coleg, și prieten pe deasupra, care se apucase să-l terorizeze psihic pe unul din pățiții din clasa II (celălalt s-a mutat la altă școală). Nu fizic, că nici vorbă să se măsoare cu el, dar îl strivea de-a dreptul psihic doar din cuvinte spuse firoscos batjocoritoare evident. Ăla mai și încercase scheme cu o fată, dar dumneaei era spirt în reacții și inteligentă foc, l-a cumințit instant. Nu prea îmi ieșea mie să-l potolesc și nici nu era idee bună să mă leg de el, tatăl său era șeful secției unde lucra tatăl meu și mai târziu am ajuns și eu să lucrez.
Nu îmi amintesc să fi văzut în jur episoade de bullying „pe vremea mea”😁. Asta dacă nu punem la socoteală răutățile specifice vârstei. Exemple: singurul copil dolofan din clasă era strigat „grasu'”, cea mai înaltă fată era „păluga”. Sau erau cazuri când mai dispăreau biscuiții cuiva sau se făceau diverse farse de care râdeam toți ulterior. Privind retrospectiv, cred ca unele se încadrau la bullying în concepția de azi, dar noi nu le băgam în seama și părinții cu atât mai puțin.
Niciodată nu m-au bătut profesorii și nici în jur nu am văzut, cu excepția unei cărți în cap pe care a laut-o un coleg la ora de română. Am fost într-o școală bună în centrul unui oraș mare și poate de-aia. Că de bătăi crunte aplicate de profesori auzeam în jur des, iar grav era că uneori le cereau părinții „ia dați-le, doamna, 2 după ceafă, să vedeți dacă mai mișcă” 🙁
Copiii mei nu au avut până acum probleme de genul ăsta, dar, la fel, aud în jur lucruri care ma îngrozesc.
Fenomenul a luat amploare și are două forme: una reala, în care copiii sunt pur și simplu terorizați și una închipuită. Aia închipuită este aia în care niciun profesor sau coleg nu poate să îi facă vreo observație unui copil, că vine mama cu acuzația de bullying. Orice dispută între copii e bullying și adulții se bagă aiurea unde nu e cazul. Poate o să spuneți că nu e relevant, dar mie mi se pare că e, pentru că acești copii devin adulții ăia care au numai drepturi.
Comentariu beton!14
Salutare!
adica asta era: https://frankfurt.apollo.olxcdn.com/v1/files/9508al0wct5s-RO/image;s=1000×700 … crunta linie ca sa zic asa … aici 3D-ul era mult mai naspa decat 2D-ul clasic…
Fix asta era. Am căutat și eu poză, dar n-am găsit. Mulțumesc.
Neața! Tot ce pot să zic, referitor la timpurile trecute, este că mulțumesc ălui de sus că nu te mai bate tot personalul dintr-o școală, de la femeia de serviciu la director.
Momentan băieții mei sunt ok și nu au neplăceri cu colegii. Însă, anul trecut încă mai activa o relicvă de învățător care bătea elevii. Le zicea să nu povestească acasă, probabil îi amenința. S-au prins părinții după vreo jumate de an, când un copil s-a întors acasă vânăt și a povestit tot.
Nici nu am cuvinte și mă ia plânsul…
Comentariu beton!13
Încă una, a expirat timpul de editare la ultimul meu comentariu.
În Germania, băiatul meu cel mic a săltat din clasa II direct în clasa IV. Performanță neagreată de câțiva pulici autohtone care îl șicanau după ore. Nu a zis nimic nimănui dar a luat de acasă un cuțitaș de cercetaș începător, cu vârf bont. Din fericire pentru toți, o mamă ce ne cunoștea a aplanat conflictul ce stătea să facă implozie nucleară și ne-a anunțat. Putea anunța școală, și venea Jugendamt-ul și poliția.
Da, am fost hartuita, din cauza faptului ca eram foarte slaba, inclusv sor-mea, cu inconstienta, ma necajea..
La scoala impuneam, totusi, prin rezultatele scolare, dar, socialmente, am ramas copilul chinuit de nesiguranta, cu sechele multe…
Am avut parte de o profesoară de matematică în clasele 5-8 care avea prostul obicei să ne prindă și să ne tragă pe toți de pielea de sub bărbie…3 zile după și tot te durea în zona respectivă. O tâmpită.
Cât despre colegi agresivi, erau în limita bunului simț, mai puțin unul care era mai încet la minte. Ăsta era un fel de prostul și bufonul clasei, până în momentul în care nu am mai suportat mizeriile lui și i-am rupt clavicula (neintenționat). Cam acolo ajungi când se depășește limita prea mult timp. Mai „pățăști”.😅
O educatoare mi-a facut asa… eram un copil cuminte, cu abilitati de invatare bune…nu tin minte ce am gresit atunci, cu siguranta tin minte umilinta, aveam 4-5 ani…
La școala unde învață copiii mei se întâmplă lucruri similare cu cele relatate de Simo mai sus, dar la gimnaziu. În toamnă a avut loc o ședință cu părinții, axată pe probleme de disciplină, dar care nu a dus la îmbunătățirea lucrurilor. Unii părinți par a fi scăpat copiii de sub control. O parte dintre cadrele didactice la fel. La unele ore este haos generalizat, se roagă profesorul de ei să facă liniște sau îi mituiește cu dulciuri. Unii profesori, în neputința de a ține ordinea în clasă, apelează la pedepse colective, care nu sunt decât tot o formă de exprimare a neputinței, o pasare a responsabilității către elevi, un fel de „potoliți-i voi, dacă vreți să vă fie bine”. În pauze, copiii se șicanează frecvent, mai în glumă, mai în serios, uneori „distracția” degenerează în conflicte verbale sau chiar fizice.
Am intrat pe site-ul asociației și observ că oferă un program pentru școli. Programul oferit de Școala Încrederii este gratuit pentru școli? Cum în școala unde învață copiii mei s-a schimbat recent directoarea, iar noua directoare este mult mai deschisă spre nou, mă gândesc că școala ar putea fi un candidat pentru acest proiect.
Comentariu beton!12
Salut, da, programul e gratuit pentru scoli.
Directorul inscrie scoala in program. Sa ne scrie direct [email protected] si ii trimitem ce presupune programul.
Cu mare drag asteptam directori deschiși.
Cea mai cruntă experiență a mea e legată de proful de istorie, care era și dirigintele clasei. Avea o plăcere bolnavă să ne bată la palmă cu arătătorul pentru hărți. Care arătător avea vreun metru jumate, iar partea groasă era cam cât coada unui ciocan. Dădea cu atâta sete peste palme, de trebuia să le pun pe muchia băncii, care era din fier, să-mi răcesc palmele și să nu mă mai usture.
Cât despre Daria, cea mai umilitoare experiență a avut-o în clasa a opta, tot din partea unei „profesoare”, dar de limba română. A jucat-o psihic până a venit pandemia. O ura atât de tare, că se ruga seară de seară să se întâmple o catastrofă și să se închidă școala. Ceea ce s-a și întâmplat în martie 2020.
Personal nu am pățit ceva diferit fata de ce ați scris , bătaie cu linia și cam atât , nu tare,nu exagerat . In prezent s -au schimbat mult , nu mai au autoritate de loc asupra copiilor. A mea fata la 8 ani sătulă sa fie pisata la cap de un coleg l a strâns in brațe mai tare de s-a speriat . Mi se pare corect deoarece taci taci dar pana când , profesoara a reacționat corect și parintele celuilalt copil știind ce are acasă….Eu am mers pe toleranta mereu dar nu poți înghiți la nesfârșit nici ca om mare …
Cu colegii nu am avut probleme. Mă rog, într-a VIII-a un coleg începuse să cam atingă fetele (pe fund, picioare), dar omul avea un oarecare retard mintal și nu prea aveau de să-i facă. Îmi amintesc însă de învățătoarea din clasa a IV-a. Dacă găsea în clasă altceva decât liniște mormântală la începutul orei, o încasam toți cu muchia riglei, de rămânea șanț în palmă.
Eu îmi luam la palmă cu indicatorul de bambus. Tot așa, dacă nu țineam palmele bine întinse, creștea numărul loviturilor. Culmea e că eram o elevă bună spre excelentă.
În clasa a doua am fost nevoită să particip în mod activ la o bătaie, în toaletă fetelor. O fată cu doi ani mai mare mă supunea zilnic bullyingului, motivul fiind numele meu de familie. Nu cred că m-a lăsat în pace de gura directorului, în urma bătăii din toaletă, ci datorită loviturii adânci din frunte. De la acea bătaie eu am rămas cu buza de sus (în partea dreaptă) ștanțată, ea cu o cicatrice adâncă în frunte. Mă mai întâlnesc cu ea ocazional, când mă mai duc in vizite în orașul natal. Nu, nu ne mai batem, doar zâmbim amiabil și trecem mai departe.
Dar m-am lovit de bullyingului din școli în ultimii ani.
Fetița mea a fost bătută (mă rog, mai mult speriată, că nu prea au reușit să o și lovească) în școala primară – clasa a doua, sper că doar din coincidență – de către șapte băieți (7, da, doar 7), care băieți au acționat la amenințările unui al optulea băiețel. Motivul – prea multe fb-uri. S-a lăsat cu scăderea calificativului la purtare pentru cei 7 și cu scăderea calificativului la purtare plus mutarea în altă instituție școlară pentru cel de-al optulea. Cum am reușit asta? Cu „vorbă bună” (toți cei implicați au fost aduși în fața directorului, cu tot cu tutorii lor și le-am spus că vreau să văd măsuri luate pe loc sau ies pe poarta școlii și mă mai opresc doar la secția de poliție).
Acum fata e în clasa a cincea. Ce se întâmplă în clasa ei, la aproape toate orele, este greu de descris în cuvinte. Și toate astea se întâmplă atât din cauza proastei creșteri de acasă, cât și pentru că elevilor care vin la școală pentru a învăța le este impusă tolerarea comportamentelor deviante ale colegilor lor (care vin la școală din orice alt motiv).
Niciodată nu o să înțeleg de ce se merge pe principiul „x trebuie acceptat așa cum este el” în loc să se încerce îndreptarea comportamentului lui x.
Profesorul de matematică, de exemplu, a ajuns să le spună copiilor care vor să fie atenți la oră „cu cât reușiți să îi ignorați pe colegii care deranjează ora, cu atât sunteți mai buni” (…). Ce înseamnă a deranja ora? Totul, de la râsete, urlete, înjurături, glume proaste, plimbat prin clasă, ieșiri din clasă, tăiat de unghii, stat pe telefon, mâncat, bătăi cu apă, etc.
Da, aș muta-o la altă școală (de fapt i-aș muta pe amândoi, că am și băiat în clasa pregătitoare), chiar m-am interesat de alte școli din sectorul în care locuim. Din informațiile primite, la școala la care am eu copiii e chiar decent… 🤦🏼♀️
Cadrele didactice se plâng că nu mai au măsurile potrivite pentru comportamentele deviante ale unor copii (învățământul este obligatoriu, nu mai există exmatricularea) și, conform legislației în vigoare, practică tolerarea pentru rezolvarea oricărei probleme apărută în instituțiile școlare.
Nu știu unde se va ajunge și aș prefera nici să nu aflu, dar am doi copii în școală și asta doare.
Comentariu beton!16
Hărțuirea sexuală se pune? In scoala generală am avut un profesor de engleză care găsea mereu glume cu referire la sex când scotea o fată la tablă si apoi la liceu, un prof de fizică, el nu ezita să facă şi invitații la un pahar. Din partea colegilor nu am avut parte de bullying, dar îmi aduc aminte de o colegă de clasă, din liceu, ea a avut câteva reprize din partea băieților, cărora li se părea amuzant să o inghesuie din când in când si să o pipăie. Când esti incurajat de comportamentul profesorilor, nimic nu mai pare deplasat ci doar „o glumă”. Am două fete si le-am invățat că nu trebuie să accepte nimic din partea nimănui.
Da, se pune. Acum că spui…în liceu am avut un profesor de matematică care, începând cu clasa a XI-a, le spunea unora din colegelor mele că ori se culcă cu el, ori le lasă repetente. Una din ele le-a zis părinților și s-a lăsat cu reclamații la minister. O generație înaintea noastră îl băgaseră într-un tomberon, semn de „apreciere”
Oh da, și in școală, și în armată, dar cel mai nașpa a fost aici in țara cangurilor la vârsta de 47 – 50 de ani, în două locuri de muncă. Prima dată a fost chiar după ce am ajuns aici, din partea unui sud african. Neamț la origini, cu bunicul plecat din Germania in 46′ (oare cine pleca din Germania in 46′?). Avea o atitudine, un comportament exact ca al unui SS-ist. Am luat ceva medicamente să mă liniștesc, dar partea nasoală era că de abia aterizasem pe aceste meleaguri si nu eram obisnuit cu așa ceva.
A doua oară, a fost vorba de supervizorul meu (aussie), care era un dobitoc și jumătate. Am avut dată cand eram atât de stresat încât atunci când mergeam pe pistă spre avion să plec acasă, și mi-au dat lacrimile de fericire. Am înghițit până intr-o zi când am ridicat vocea la el și l-am intrebat dacă are ceva cu mine. S-a schimbat la față și mi-a spus să vorbesc mai încet (era un birou open space și auzeau și alți colegi). Nu am lăsat glasul mai jos ci am repetat întrebarea și i-am răspuns că dacă mă mai freacă mult, am să îl raportez la HR. Din ziua aceea nu am mai avut probleme cu el (am aflat mai târziu că mai avea o plângere la HR).
Acum, aici, este deja putin exagerat, căci trebuie să ai grijă foarte mare ce spui și ce faci ca să nu superi pe cineva (mai ales că suntem toate natiile de pe fața pământului).
Comentariu beton!12
Profesorii sunt adevărații bullies. Ei predau asta cu sfințenie la școală și au grijă să-și învețe lecția și copiii, indiferent de vârstă. D are o învățătoare care îi amenință cu directoarea din ziua 1 și, mai mult, când copii de 7 ani i-au atras atenția că țipă prea mult la ei a replicat: eu sunt profesoară și este DREPTUL meu. Wtf?! Și asta e doar o picătură.
Da, sunt comportamente agresive între copii – de la vârste mici chiar – pentru că agresivitatea face parte din ADN-ul nostru, însă ele sunt întreținute și exacerbate de comportamentul adulților.
În perioada școlii generale eu nu am avut probleme dar colegii da, profesorul de istorie avea o bucată de furtun pe care îl folosea să aplice corecțiile, era ceva cumplit pentru că totul se întâmpla cu acordul părinților și sub oblăduirea directorului, erau și părinți care nu acceptau forma asta de educație dar erau prea puțini. Îmi amintesc de părinți care îi recomandau învățătoarei sau dirigintei să le bată copiii pentru că așa ajung oameni 🤬🤬🤬
Cu copiii mei a fost diferit, fiică mea în liceu a luat atitudine împreună cu alți colegi și și-au apărat o colegă, au ajuns la directoare și consiliera liceului, iar pe profesorul de desen care a avut de comentat în privința nuanței tricoului de uniformă l-am pus eu la punct. Tot la fiică mea în clasa a XIIa am ajuns destul de departe cu asistenta medicală și directoarea care le-a condiționat aprobarea dosarelor pentru examenul de bacalaureat de diverse analize medicale făcute la o anumită clinică, anumiți medici , pe bani ofcors și balamucul a culminat cu mizeria „vă oblig să aduceți certificate de virginitate” oameni buni, în secunda doi am urcat în mașină și am rupt poarta liceului și apoi a inspectoratului, așa am aflat de existența unor servicii care se ocupă de igiena elevului și multe alte servicii teoretic în folosul elevilor. Am avut apoi interdicție de a mai intra în liceu dar cel puțin am scăpat fetele de traume inutile (liceu de top, bilingv, Dorobanți).
Eh, cu fiumeu altă trăsnaie, mamă cvasi singură și tată care nu a fost prezent în viața copiilor în momentele importante, copiii nu îl credeau că are tată și mai apăreau ceva probleme care în clasa a VIII a a culminat cu o cafteală sub podul Grant, a ieșit cu onoarea intactă dar fără mingea de baschet. În liceu un băiat și o fată s-au hotărât să îi fure telefonul și fraierii mi-au trimis un mesaj de ajutor ca venit din partea lui doar că era atât de agramat încât m-am activat imediat și am plecat spre liceu. Culmea este că profesoara în ora căreia s-a întâmplat incidentul l-a scos din oră pe fiumeu nu pe golani, am rezolvat cu profesoara și directoarea iar pe golani i-au pus la punct, cum povesteau și alții pe aici, niște colegi mai mari. Cam astea cred că au fost incidentele. Au mai fost ceva chestii dar nu mai știu clar motivele, cert este că am luat atitudine imediat și nu numai când a fost vorba despre copiii mei. Am constatat că parte din cei care se foloseau de bullying erau ei tratați acasă foarte rău, abuzați, ignorați, în fine problema este complexă din păcate.
Hehehe, asta cu părinții și ‘recomandările’ lor. Odată în clasa VIII la ora de sport am făcut comasat cu altă clasă. Era și vreme mizerabilă umedă, școala nu avea sală de sport pe atunci. S-a legat de un elev, prost crescut și prost, și ‘mnealui s-a dus direct acasă, că era după colț. Mai avusesem și eu de a face cu el, se legase de un coleg din clasa mea și atunci am aflat de unde siguranța sa de sine. Avea două clase mai sus un frate cu pumni de piatră și a ‘petrecut’ câteva minute cu mine.
Deci ăla s-a dus acasă și-a revenit cu părinții săi, ambii cu ceva pardesie peste pijamale. Plus și fratele mic, că nu era să rateze distracția pentru nimic în lume. S-au infipt ăia agresiv în profu de sport și mi-ți l-au beștelit că s-a luat de odorul lor. Nu era proful de sport prea iubit dar cât de cât corect, însă copilul ăla chiar era tolomac spre deosebire de frații săi.
Cu profesorii n-am avut probleme în școală (deși am avut și vreo doi mai idioți) pentru că învățam și îmi vedeam de treabă.
Dar în liceu (am făcut două locuri diferite: a 9a la un CN de prestigiu și 10-12 la un grup școlar) am avut niște colegi destul de idioți care nu ratau nicio ocazie să se ia de mine sau de cei mai „cuminți”. Pe cei din CN i-am ignorat și oricum am scăpat de ei după un an.
Dar pe cei doi din 10-12 a trebuit să-i suport 3 ani.
Cu reclamații la profesori, dirigintă și director. S-a lăsat cu note scăzute la purtare și amenințări de repetenție și neintrat în BAC. Nu i-a potolit niciuna.
Câțiva ani buni după liceu unul dintre ei mi-a scris pe fb să-și ceară scuze că a fost un nemernic în liceu.
Comentariu beton!12
Prin clasele V-VI aveam un coleg ce ma alerga si ma tragea de cozi si de haine. Ma enerva cumplit si ma bateam cu el dar nu se potolea pana cand intr-o zi i-am spus tatei, tata l-a asteptat si i-a tras cateva castane in cap. Colegul s-a carat pe urma acasa si s-a plans parintilor lui. Cum stiu asta? Pai eram vecini si la cateva minute s-au auzit tipetele si urletele colegului si injuraturile taticului lui.😅 Dupa aia s-a potolit. M-a lasat in pace.
In general ne jucam tare frumos baietii si fetele. Incingeam impreuna, pe strada, niste jocuri de toata frumusetea si niciodata nu eram excluse noi, ca fete, sau alti copii. Sigur ca apareau intre noi observatii rautacioase de genul: grasunul/a, ochelaristul/a, saracul/a, tiganul/ca, schiopul/a dar nu erau sub forma de hartuiala. Bineinteles ca erau suparatoare si se incadreaza la bullying.
La scoala, profesorii ii cafteau de obicei pe baieti si profele se isterizau cu noi, fetele. Nu toate si toti erau asa, profele de franceza si engleza erau niste dulceti de femei si unii profesori erau boemi si treceam la materii pe ochi frumosi.😅 Nu o sa uit insa niciodata cum o profa, o harpie, scorpie, a scos in fata clasei cel mai cuminte baiat din clasa ca nu-si facuse tema si l-a palmuit peste cap si peste fata si i-a smuls parul si l-a lovit cu liniarul peste tot de am crezut ca o sa-l ucida acolo, in fata noastra. Copilul s-a dus pe urma in banca lui, rusinat (tot el, ca asa e mentalitatea, sa-ti fie rusine ca ai fost pedepsit chiar daca nu ai facut nimic!) si a plans tacut si nu i-am zis nici unul din noi vreun cuvant de mangaiere si profa nu a patit nimic!🙁 Aceeasi profa o lua razna cand o vedea pe frumoasa clasei, o blonda miniona, cu par lung, ca spicul graului, ochii verzi si cu un corp ce inflorea vazand cu ochii!😅 Pur si simplu ii gasea nod in papura din orice si o scotea in fata clasei sa o faca de ras.
Si pe mine m-a facut de ras in tot autobuzul o profa ce a strigat in gura mare ca de ce m-am dat cu ruj. Nu era ruj, era balsam de buze!😅
Zau ca unii profesori nu au toate tiglele pe casa. De multe ori bullying-ul cel mare vine din partea lor. Asta la noi.
Aici unde stau, tara civilizata!, exista un bullying serios desi programul impotriva bullyingului este unul foarte elaborat. Pur si simplu nu este aplicat. Am facut practica la scoala cateva luni si am vazut cat de ineficiente sunt metodele de educatie personala a elevilor. Asta pentru ca, intr-un fel, profesorii sunt legati de maini si de picioare de drepturile elevilor. Am vazut clar cazuri de bullying la care profesorii dadeau din umeri spunand ca nu au ce sa faca.
În clasa a treia sau a patra, nu mai țin minte exact, o profesoară care a ținut locul învățătoarei noastre pentru o zi mi-a tras o riglă la palmă. Asta pentru că colegul meu de bancă se mișcase și a considerat că merit să fiu și eu pedepsită, nu doar el. M-am simțit extrem de umilită, pe lângă durerea fizică. Bineînțeles că nu am spus acasă nimic.
Altfel, nu am avut parte de situaţii neplăcute din partea colegilor, dar alți copii erau frecvent necăjiți. Îmi aduc aminte de o fată care făcea frecvent crize de epilepsie. Doamne, ce mai râdeau aceeași obraznici de ea. Iar unui coleg, un altul îi mânca mereu pachețelul. Nici o reclamație a mamei nu a rezolvat problema.
Aveam în clasă câțiva năzdravăni care mâncau bătaie frecvent cu rigla la palme în clasele primare, apoi la gimnaziu se tundeau foarte scurt ca să nu îi mai poată trage de perciuni diriginta.
În calitate de educatoare am făcut tot ce am putut să nu permit bulling-ul. Că poate nu vă vine să credeți, dar și la această vârstă se manifestă.
Eu am fost un copil cu „defecte vizibile”. Adica am avut strabism pana la 35 de ani cand mi l-am corectat. Pentru cei care nu stiu ce inseamna e cand te uiti cu un ochi intr-o parte si cu celalalt in alta parte. Ochelari am purtat si o sa port toata viata. Pe langa asta, cred doctorii, datorita unei nasteri dificile, am un tremurat usor al mainilor. E ca atunci cand ai Parkinson dar de fapt nu il ai.
Toate acestea au dus la mai multe momente de bullying. Nu cred ca am fost cea mai desteapta din clasa, dar sigur cea mai constiincioasa si cu parinti care m-au sustinut sa invat. Tot tata sau mama se mai lua in gura cu invatatoarea pentru ca ne tinea peste program si ne batea. Deci si ei erau paria si niste ciudati pentru profesori si pentru ceilalti parinti.
Cele mai vechi episoade de bullying sunt acelea cand colegele de clasa se aliau impotriva mea (nu se mai jucau cu mine) si se impacau cu mine cand aveam lucrari si teze. Ca de, cineva trebuia sa le faca lucrarile. Si eu ca proasta, pentru ca as fi vrut sa ma simt primita in grupul lor, ii ajutam pe toti.
Imi amintesc cum la un moment dat, o colega tiganca si cam dusa cu capul a adus-o pe sora-sa mai mare ca noi cu vreo 5 ani la scoala sa ma bata. M-a batut de fata cu toti copiii in pauza mare si nici o invatatoare nu a intervenit desi cativa copii s-au dus sa le ‘’dea raportul’’. N-a fost nici prima si nici ultima bataie cu colegii. Poreclele nici nu le mai pomenesc. Nu ma scoteau din Chioara, aragaz cu patru ochi, tremurici.
Cand in clasa a 2a m-a muscat un iepure de mana, am avut o rana urata la mana dreapta pentru vreo cateva luni. Dupa cateva saptamani, mi-am dat bandajul jos, rana inca vizibila, m-a scos invatatoarea la tabla. Era o lectie noua, atunci ne-o preda, am facut o greseala si mi-a dat cu metrul – o rigla de 1 metru si groasa de vreo 2 centimetrii, in 4 colturi – peste rana. Sangele a tasnit instantaneu ca la fantana arteziana. S-a speriat si invatatoarea atunci. M-a trimis la spalator cu o colega si apoi mi-a dat cu ceva peste rana ca sa opreasca sangerarea. Nu am indraznit sa spun nimic acasa. Mi-a fost teama ca tata o va linsa pe scorpie. Cativa ani mai tarziu, mi-a dat din nou una peste mana, peste cicatrice. Mi s-a umflat si invinetit mana instantaneu si daca nu ma sprijineam de banca as fi lesinat. Dar am vazut negru in fata ochilor de durere.
La gimnaziu am avut pentru o scurta peroada un profesor la fizica (o inlocuia pe profesoara noastra care era bolnava). M-a scos in fata clasei si m-a pus sa imi intind mainile si a ras in hohote ca nu ma puteam opri din tremurat. O alta profesoara care ne batjocora, era cea de sport. Avea simpatizantii ei, noi ceilalti eram niste nimicuri. Norocul meu ca am fost cat de cat sportiva de felul meu. Daca mai aveai ghinionul sa nu te pricepi la sport, erai mort pentru ea. Lista e lunga, dar ma opresc aici.
Comentariu beton!28
Intr-a saptea a inceput la mine. Eram cea mai inalta din scoala si din ‘ capra’ sau ‘ prajina’ nu ma scoteau.
Erau 4 baieti in clasă care ma terorizau zilnic, prin rotatie.
Am spus dirigintei care nu a facut nimic, i-am spus profului de sport care i-a dat un sut in fund unuia. In rest nimic. Teroare zilnic. Cotoare de mar pe banca, piedici, geaca pusa in cap cosul de gunoi rasturnat in banca sau pus in cap…
Nu conta ca eram cea mai buna din clasa. Nu conta pt nimeni. Cand ma ridicam sa ies la tabla, trebuia sa behaie vreunul. Profesorii se faceau ca nu aud.
Uram sa ma duc la scoala. Nu stiu daca ati avut vreodata sentimentul neputintei amestecat cu acela de a fi silit sa faci ceva impotriva vointei. Zilnic.
Parintii? Mi-au zis sa ii las in pace cu prostiile astea.
Cand trebuia sa plec la scoala mi se ridica stomacul in gat. Intai vomitam si dupa aia plecam la scoala.
Noaptea visam ca zbor, visam ca sunt departe de scoala si de parintii care nu intelegeau de ce nu vreau sa ma duc la scoala. Imi placea sa invat, dar acasa.
Toate astea pe langa faptul ca abia imi recunosteam corpul. Uram faptul ca am crescut si inca mai cresteam. Uram cosurile de pe față si pieptul plat ca o scandură de gard.
Intr-o zi, cand stateam in pauza in banca si citeam, ca na, asta faceam in majoritatea pauzelor, ” smecherul clasei” mi-a pus cosul in cap. Iar altul mi-a smuls cartea din mană si mi-a aruncat-o peste geam. Imi amintesc si acum ” Copiii capitanului Grant” editia aia frumoasa, cu coperta albastra, lucioasa.
Stransesem cu greu banii pt ea si abia o cumparasem.
Furia pe care am simtit-o cand mi-am dat seama ca o sa se rupa cartea, ma bantuie si acum cand scriu.
Am tasnit din banca sa o prind, asa cu cosul in cap si cu hartiile curgand din el, dar cartea zburase de la etajul doi.
Si atunci l-am batut. Cumplit.
Nu am mai vazut altceva in fata ochilor.
Nici unul nu se astepta la ce a urmat.
Pe smecherul clasei l-am dat cu capul de banca. Iar si iar si iar pana era plin de sange pe fata, pe haine, pe jos.
Cred ca i-am rupt si un dinte atunci, nu mai stiu.
Pe altul care sarise sa-l ajute l-am impins in tabla cu o singura mana, aia care imi ramasese libera. Si-asa era crapata tabla. Asa ca s-a spart si a cazut peste el, iar ăla s-a taiat parca la cot, pe maini…
Altuia i-am dat un sut in burta si cand a cazut am continuat sa lovesc iar si iar, nu mai conta unde.
Am refulat atunci toata umilinta si neputinta adunate intr-un an de batjocura. Si am lovit. Din victima am devenit agresor.
Stiu ca m-a tinut proful de sport la un moment dat si mai venise o profesoara care era de servici si a inceput sa tipe cand a vazut sangele ala stropit pe acolo.
A iesit circ. Cu consiliu profesoral, cu ai mei chemati la scoala.
Am avut 9 la purtare. Si m-a batut si mama acasa ca a platit tabla la scoala.
Dar m-a lasat toata lumea in pace. Nu mi-ai mai zis capra dar ma faceau posedată. Niciodata in față de atunci.
Nu eram antisociala. Aveam prieteni la scara, ma jucam in parc uneori cu ei. Eram mai baietoasa. Dar la scoală nu aveam relatii ok cu colegii. Mai ales dupa episodul cu tabla.
Cartea mi-a pus-o cineva in banca , am gasit-o dupa cateva zile. Rupta bineinteles.
Comentariu beton!47
@Miki scuză-mă de nemernicie, dar e muzică de îngeri cum ți-ai câștigat respectul. Nu eram premiant, nu ieșeam cu nimic în evidență decât că eram rotofei bine și surd într-o lume normală. Dar n-am vrut să se întâmple de fiecare dată să-se lege de mine cineva și eu să fiu terorizat așa că rezolvam atunci și pe loc, atacam berbecește cât puteam de tare. Invariabil după aceea am fost lăsat în pace, nimeni nu vrea să aibă de a face cu cineva care ripostează. Chiar dacă m-am caftit și pe coridoare, nu s-a lăsat cu note scăzute la purtare, cred că eram totuși simpatic unora. Eram lămurit încă dinainte de a intra la școală că adulții aveau lumea lor așa că bune sau rele nu spuneam nimic părinților sau profesorilor mei, eram pe cont propriu.
@AleBlaga n-ai sa crezi, dar am avut cosmaruri dupa.
Vise care se repetau in care il dadeam cu fața de bancă la nesfarsit si sangele tasnindu-i din nas, gura si arcada. Ochii ingroziti ai celui peste care cadeau cioburile de tabla si urletul animalic al celui de jos, calcat in picioare.
Toate astea uneori cu incetinitorul, repetandu-se, pana reuseam cu greu sa ma trezesc.
Furia aia am mai simtit-o de cateva ori in viață. O furie cumplita amestecata cu frică, ca un suvoi care nu poate fi stapanit odata iesit din matca. Si tot asa, am lovit de data asta barbati in toata firea pana cand nu s-au mai miscat.
Sunt constienta ca am riscat foarte mult lovind pe altcineva ziua in amiaza mare,chiar daca ei m-au atacat/ impins/ scuipat primii.
Si la fel, dupa aceea cosmaruri, revederea scenelor cu incetinitorul, muci, sange, etc
Comentariu beton!14
Când ai toată lumea împotriva ta, este bine să ți faci singur dreptate;șansa lor este că ai fost puternică fizic și i ai făcut frumos;că dacă erai molatică cine știe ce nasoale ieșeau pentru ei;un cap spart, o mână ruptă se vindecă;dar un cuțit în inimă sau în ficat cu siguranță (rana) nu se mai vindecă.
nici în glumă să nu-ţi pară rău că te aperi cu asupra de măsură!!
@Miki sincer sa fiu, nu știu ce să spun, dar e inutil să ții totul în tine. Aduni în tine până sare supapa de presiune cu totul. În mod asemănător am măcinat și eu în gol gânduri negre până am realizat că e pierdere de vreme. Putea să iasă tragedie, dar nu a ieșit. S-a întâmplat, reflectezi și expediezi totul undeva. Nu te definește, nu te caracterizează, nu ai ce face odată ce s-a întâmplat. Doar nu mai permite să-ți se mai întâmple, nu mai lăsa pe alții să te aducă în asemenea situații. Și trăiește-ți naibii viața, eventual mutată-te în alt loc. Am plecat din Ro din cauza unei tragedii personale, tânjeam oricum să plec, să ies dintr-un mediu ce nu-l mai percepeam ca fiind al meu și nu am regretat deloc, deși am ajuns într-o țară printre ultimele în care m-aș fi gândit să ajung. Am luat doar o valiză cu haine.
In gimnaziu si liceu am avut parte de bully-ing. Aveam cativa colegi mai bine facuti care aveau obiceiul sa imi ceara banii de buzunar, pachetul, sa imi arunce cu ghiozdanul. De asta in clasa a 7-a, fara sa le spun nimic alor mei, m-am dus la lupte greco-romane, apoi la box si arte martiale. Dupa vacanta de vara, cand m-am intors in a 8-a aceeasi colegi au vrut sa repete figurile. Doar ca de data asta au ajuns batuti ei. Din clipa aceea nimeni nu s-a mai legat de mine si am avut colegi care au venit la mine sa ma roage sa ii ajut. In marea majoritate a cazurilor era suficient sa vorbesc cu agresorii si se potoleau, cand nu o faceau ne intalneam „intamplator” dupa ore si le „explicam” detaliat ce am spus deja.
In liceu au incercat cativa glume proaste in clasa a 9-a pentru ca umblau in gasca. Doar ca i-am prins singuri, i-am batut pe fiecare in parte si au venit dupa in gasca. A fost suficient un upercut sanatos liderului care l-a trimis la podea, dupa care nu m-a mai deranjat nimeni.
Pustiul meu a acum la scoala la clasa pregatitoare, a avut parte de bully-ing fiind agresat verbal si fizic.
Plangere penala pe numele agresorului, chemat parintii la politie si explicat ca cer daune si ca nu renuntam la plangere. Am fost amenintat in sectia de politie asa ca acum „smecherul” are si el dosar pentru amenintare.
Am mutat copilul in alta clasa si acum merge cu placere la scoala. Intre timp am adus la cunostinta inspectoratului si a ministerului situatia, ma interesez saptamanal de ambele dosare deschise.
Comentariu beton!32
Foarte bine!așa trebuie procedat!nici un copil nu are dreptul să terorizeze alt copil;cu atât mai puțin educatorii.
Noi am adoptat fetele cand cea mare avea 7 ani (dar era grupa mare la grădiniță), iar cea mica aproape 5 ani (4 ani si 7 luni).
Stiam ca va merge la școală cea mare având circa 1-2 ani în plus față de colegii ei, însă copiii au fost mereu extraordinari si nu a simțit niciun moment vreo problemă. Cea mica are in clasă o fetiță cu autism si toți copiii se poartă extraordinar cu ea. Suntem norocoși. Pentru ca la o altă școală privata in Nord părinții se lupta cu bullying-ul asupra copilului lor care se întâmplă sa fie un copil f talentat la muzica si care se plânge de grupuri de whatsapp fara ea in care este discutată.
Însă la cea mare am remarcat in anii de școală primară câteva mici chestii de la cadrele didactice, chestii cu care eu nu sunt de acord. Trebuie spus ca niciuna nu e pasionata de partea educațională, ci consideră scoala un loc de entertainment, insa cea mica se descurcă mai ușor. Cea mare insa se mai poticneste uneori. La un moment dat i s-a spus ca daca va continua sa nu-si dea interesul, se va duce o zi la clasa la care ar fi trebuit sa fie dupa vârstă ca sa vadă cât e de greu. Mi s-a părut noaptea minții! Cum sa pui pe cineva sa sara 2 cicluri de învățământ si sa te aștepți sa înțeleagă ceva? Ce relevanță are acest experiment? Cum face un copil sa fie mai conștiincios?
O alta chestie pe care am remarcat-o in școală – desi lasă fetele cu make-up, s-a atras atenția fetelor de 10 ani sa nu mai mearga in fuste scurte si pantaloni scurti la școală :)) va zic, noaptea minții. Cica sa nu apuce pe cineva poftele.
Asta mi se pare dăunător, dar poate exagerez
Cat privește aventurile mele ca elev…nu ma pot plânge neapărat de bullying, eram o mica vedeta in școală si in oras, invatam fff bine si aveam si alte activități extra-scolare de exceptie. Insa fată fiind nu am scăpat de hartuirea faimoasă la acel moment, mai ales ca m-am dezvoltat rapid. Nu imi amintesc vreodată sa fi mers in fustă fără pantaloni scurti pe sub, poate doar la banchetul de clasa a opta. Era moda oglinzii la papuc la băieți si unul vorbea cu tine, iar in spate era unul cu oglinda. Era o teroare asta. Iarna, eram in permanență frecate cu zăpadă. Uram si asta. Vara nu ne puteam duce la tasnitoarea cu apa sa bem apa ca eram udate pe tricou. Inca mi-e greu sa beau apa la tasnitori. Nu mai spun de faimoasele cornete cu ac pe care ni le aruncau in fund 🙁 Când mi-au crescut sânii a inceput teroarea atingerii sanilor. Încă si dupa 30 de ani mai merg aplecata si cu mainile peste piept – am urât perioada asta din toti rărunchii. Precum si chiloții tetra in care eram obligate sa facem sport.
Pe vremea mea (atunci când pământul încă nu se răcise) exista puțin bullying între elevi, dar nu la nivelul celui dus la extrem de către profesori. Clasa 1-4 aveam o invadatoare care ne trăgea de perciuni destul de tare încât unii chiar începeau să plângă. Din clasa a – V – a am avut un diriginte „Șobi” (nu mă tem sa ii scriu porecla aici pentru că era un monstru). Acest șobolan nenorocit avea o plăcere diabolică să ne bată cu tot ce găsea, preferatul lui fiind totuși un băț de bambus. Era o persoană mică de înălțime plină de frustrări, frustrări pe care și le vărsa asupra noastră. Țin minte că în prima oră de dirigenție au fost numiți elevi răspunzători de diverse lucruri prin școală. Eu am fost numit răspunzător de tablourile și curățenia de pe palier. În a doua ședință ne-a luat pe fiecare responsabil în parte și ne întreba dacă avem ceva de raportat. De răutatea și porecla lui știau doar cei care aveau frați mai mari (la mine nu era cazul) așa că atunci când a venit rândul meu să dau raportul, am spus că sunt mâzgălite mai toate panourile și tablourile. ”Ce înseamnă mâzgălite?, a întrebat diavolul. Am răspuns că sunt scrise diverse cuvinte despre unul Șobi. Deodată a luat viteză spre mine și mi-a fwtut 2 palme din avion de am rămas vânăt 2 săptămâni. Asta a fost prima mea interacțiune cu acel monstru. Până în clasa a – VIII –a am luat bătaie de la el eu și mulți alții de nenumărate ori. Menționez că toate astea se întâmplau într-o școala din buricul mândrei noastre capitale. In clasa a XI- a eu împreuna cu alți colegi ne-am bucurat de dulcea răzbunare și l-am caftit nițel pe căcăcios care plângea de mama focului.
La copiii mei în clasă bullyingul e dus între ei. Sunt câțiva de bat tot ce mișcă iar profesorii nu le pot face nimic. Am noroc ca a mea cea mare este ocolită de tot ce înseamnă bătaie și cumva e tratată frumos chiar daca ea este un copil extrem de inocent. Are prieteni în clase mai mari și poate de asta le este frică să nu o supere cu ceva. Am avut grijă să o învăț că bătaia nu rezolvă mai nimic ci doar relațiile pe care le ai.
@Dif, acest Sobi era cumva profesor de geografie? Si scoala era cea din spate de la Inter?
Da. Era renumit. Ne-a scapat Barbosul de el acum ceva ani. Au postat cei de la scoala ca anunta cu durere in suflet disparitia unui mare profesor. Eu am scris ca sper sa fie in iad pentru ca acolo ii este locul.
@Dif Cred ca trebuie sa-ti multumesc pentru ce ai facut pentru ca, din ce mai tin minte, la mine la clasa sau cel putin cu mine, Sobi s-a comportat foarte ok. Era temut dar nu violent. Am fost si intr-o tabara cu el si a fost cel mai de treaba profesor. Mai mult ca sigur schimbarea asta de caracter a fost consecinta corectiei aplicate de voi.
Cu mare placere !😀
Totul s-a schimbat dupa revolutie cand il alergam noi pe el sa il batem, noi fiind clasa a – VIII-a si cam faceam legea. Eu si cu inca 5 baieti eram cu un cap mai inalti decat el si faceam sport pe FC Maidan zi de zi, asa ca nu l-am mai lasat sa ne bata, ba din contra cine avea probleme cu el venea la noi si la altii din seria de a- VIII- a iar noi il amenintam sa lase copii in pace. Dupa revolutie a fost un haos in acea scoala.
Mihai am 38 de ani si de curand ne-am „reunit” pe WhatsApp aproape toti colegii din clasele 1-8, am ramas cam acelasi colectiv pe tot parcursul. Invatatoarea din clasele 1-4 ne batea pe unii dintre noi crunt,aiurea si cu o rautate gratuita. Iti dai seama ca pe chat ne-am adus aminte de bataile pe care le luam si crede-ma ca am ramas farà cuvinte cand cativa colegi,care nu si-o luasera niciodata de la doamna invatatoare pur si simplu nu-si aduceau aminte de ceea ce se intampla in clasa.Pur si simplu mintea lor a sters tot,in schimb noi cei agresati ne aducem aminte nu numai episoadele ce ne priveau pe noi ci si cele de care aveau parte colegii. Un lucru pe care l-am remarcat a fost sentimentul de instrainare pe care il au cei nebatuti,pare a fi o ,,vina” faptul ca nu erau vizati, ca erau norocosi. Probabil pt ca acum marea majoritate suntem parinti ne vine greu sa acceptam ceea ce se intampla… cu toate ca la vremea respectiva era un fel de normalitate bataia la scoala.
In schimb toti ne aducem aminte de palmele pe care si le luau cativa colegi de la diriginta.
Copiii mei nu au avut parte de episoade de bullying si sper sa nu aiba parte de asa ceva pt ca stiu cum e…se rupe ceva in tine,ramane o urma greu de sters.
Episoade mai mult sau mai putin placute se intampla intre copii dar nimic care sa se apropie de violenta fizica sau verbala.
Eu nu am copii, dar o să vă povestesc un pic despre experiența mea cu fenomenul de bullying din perspectivă, să zicem, de profesor voluntar (prin intermediul unei asociații, am predat acum mai mulți ani engleză unor copii de clasa a 9-a, care proveneau din medii foarte sărace și unde violența fizică și verbală era la ea acasă).
După primele ore am zis că renunț, unii copii îi agresau (in principal verbal, uneori și fizic) constant pe ceilalți chiar in timpul orelor, expresii ca „ești prost, urât, panaramă, după ore te ard” fiind la ordinea zilei. Am vorbit și cu cei de la asociație, dar ei aveau în grijă mulți alți copii și deși încercau să diminueze fenomenul prin diverse acțiuni nu părea că se rezolva ceva. Punctul culminant a fost la un moment dat când am intrat în clasă și în jurul unei fete era un grup de copii (băieți și fete) care îi spuneau cât e ea de urâtă și grasă și degeaba vine la engleza că oricum nu are ce face cu ea, poate doar când va fi prostituată in Italia, că și așa nu are alt viitor. Fata nu zicea nimic, doar avea privirea în pământ și se vedea că greu se abține să nu plângă. Ei, și atunci am zis asta e, așa nu se mai poate, ceva trebuie făcut, dar ce?
Doar să le repet că nu e bine, nu e voie, nu e frumos, nu mergea, așa că:
Punctual in acea situație, am confiscat telefoanele tuturor celor din grupul agresor (telefoanele erau date și abonamentele plătite de ONG) și au rămas fără ele o săptămână întreagă.
Urma o excursie la Brașov, ei nu au mai mers.
Am făcut un sistem de buline negre, cine înjură, jignește, lovește un coleg primește bulină, la un număr de buline li se taie accesul la telefon și calculator.
Am încercat să vorbesc și cu părinții, cu unii am reușit, cu alții nu, și ei au fost crescuți într-un mediu agresiv și e greu să ieși din tipare.
Am urmărit împreună filmul Freedom Writers, pe baza lui am discutat despre bullying, discriminare și alte probleme specifice adolescenților.
Le-am povestit despre Malala, in special pentru cei bullied, să înțeleagă că nu trebuie să renunțe ci să găsească în ei resursele pentru a merge mai departe.
Le-am dat să citească fragmente din cartea Ianei Matei – Mariana, de vânzare, 15 ani. Am discutat despre traficul de persoane, agresori și victime, etc. Am văzut cu ei și filmul Human Trafficking, am făcut role play in care copiii au fost pe rând victime și agresori, am explicat consecințe.
Am stabilit împreună reguli la clasă și în afara clasei. Am adoptat și un motto, „Când vorbim, nu lovim”, am stabilit că violența verbală este la fel de dăunătoare ca cea fizică.
Am făcut un colț cu „plicurile vorbelor bune”, fiecare copil are un plic cu numele lui în care ceilalți puteau lăsa un bilețel cu ceva pozitiv despre acel coleg.
Am vorbit deschis cu ei despre problemele pe care le au în familie, in societate, despre ce le pasă și ce așteptări au de la viață.
Ei și după multă muncă de aproape un an școlar, a apărut și un mic rezultat, când la un moment dat, a venit în clasă un copil nou și a început să o jignească pe una dintre fete, unul din băieți i-a zis, „mă ai grijă, noi aici când vorbim, nu lovim”.
Nu știu ce s-a mai întâmplat cu acei copii, dar sper că ceva a rămas în mintea și sufletul lor.
Comentariu beton!61
Felicitări doamnă pentru răbdarea și sacrificiul de care a ți dat dovadă.
In general amintirile traumatice se estompează. Face parte din mecanismele de protecție ale creierului, ceea ce ar putea fi un motiv pentru care sunt puțini care își amintesc bullyingul. (Sau hartuirea/violenta sexuala, etc.) Eu suspectez că un procent mare (mai mare decât își amintesc/recunosc) din generația noastră a avut parte de acestea. Dar s-a așternut ceața memoriei selective. Mai ales daca au trecut multi ani de atunci. Iar cum bullyingul nici nu exista ca și concept, la noi, existând o „normalitate” a violenței și hărțuirii, asta poate fi o explicație pentru care sunt atât de puține amintiri clare. Eu am avut parte de toate. Probabil unul din mai multele motive pentru care nu am și nu voi avea niciodată copii. 🙂
Comentariu beton!11
Mutui. Iar am pus virgula înainte de etc. Old habits. :/
Mutu-i are cratimă😂
Ffs. Și fmm o fi având puncte, dar doar scorțoșii pedanți le folosesc. :d
E un subiect vast. Aveam 10 ani la revoluție. Învățătorul meu era obsedat de dictare și ortograme. Pentru fiecare greșeală, primeam o nuia/riglă la palmă. La noi în clasă era și fiica lui, primea același tratament. Colegii mă mai șicanau, dar nu erau răi. Era mai mult o joacă.
Azi e mai rău. Copiii mei au avut în clasa a VI-a, o fată care urla în ore, le arunca cu obiecte în cap, înjura, îi bătea. Am făcut toți părinții reclamații la direcțiune, inspectorat, poliție (de proximitate, siguranța școlară), DGASPC. Școala a făcut activităti antibullyng la dirigenție cu consiliera școlii, Salvați Copiii, siguranța școlară. Profesorii au făcut procese verbale, avea un dosar cât casa. Nimic. Un an așa. A rămas repetentă datorită mediei la purtare.
Altă clasă, aceleași probleme. S-a transferat acum 2 săptămâni și toată școala a respirat ușurată.
Părinții ei repetau aceleași explicații: copii neprietenoși, ea incearcă să le atragă atenția, părinți intoleranți, profesori neînțelegători ,fata lor e o victimă.
Problema e legea cu lipsurile ei.
Actul didactic nu e important.
Dacă 24 elevi vor să asculte explicațiile și unul nu, atunci profesorul nu are ce face.
De ex. un elev îl bate pe alt elev. E monitorizat 8 saptămâni și dacă nu mai face ceva, scapă nepedepsit.
Chiar dacă la începutul anului, a semnat și el și părinții regulamentul școlii. Unde scrie clar ce nu ai voie să faci. Singura soluție, e nota la purtare, dar se pune la sfârșitul anului. Părinții pot merge personal la poliție. Dar sub 14 ani nu pățesc nimic. Așa copilul rămâne bătut și umilit.
Apoi vine un domn Szekeley, din minister, care anunță că și nota la purtare ar trebui eliminată. Că stresează elevii.
Sper că e coerent mesajul. Mi-a fost greu să îmi amintesc acel an de coșmar. M-am simțit neputincioasă.
Comentariu beton!13
Salut,
eu personal nu am avut parte de asa ceva dar colegii mei, unii dintre ei o pateau des.
Dirigintele nostru, profesor de istorie era un munte de om si nu stiu cum era la altii dar din cand in cand se facea o verificare a cureteniei de sub unghii, prezenta batistei de panza si ordinea din banca. Daca nu era ceva in regula primeai lovituri cu dunga liniarului peste degete. Nu tin minte sa fie de lemn sau triunghiular. La fel profesoara de matematica era o scorpie si se purta cel mai urat cu clasa la care era diriginta. Doamne fereste sa fie mizerie in clasa ca in castane (lovitura pumnul in cap daca nu stie careva)ii aducea inapoi pe elevii ei sa faca curat.
Intre colegi erau dintre ei mai batausi dar nu am avut parte de bulling.
Am avut din toate, profesori / colegi agresori și eu în rolul agresorului.
– Profesorul agresor care pur și simplu mă îngrozea a reușit să ma aducă în stadiul de olimpică la chimie. Îmi era atât de frică de trasul de perciuni încât am mâncat chimie pe pâine ca să scap.
– Colegii agresori m-au determinat să renunț la purtatul fustelor, mi-au dezvoltat o adevarată groază față de elasticele de bani, m-au făcut să urăsc iarna și lista este destul de lungă. Asta până în ziua în care am plecat de la școală în timpul orelor și i-am spus mamei că nu mai merg. A apelat la un prieten polițist care a venit la școala îmbracat în uniformă și de atunci s-a încheiat bullyingul fizic dar a început cel psihologic.
– Rolul agresorului am realizat târziu că îl jucam. Trăiam într-o familie tradițională cu bătaia ruptă din rai deci refulam la școala unde îmi bateam colegii mai ‘slabi’, alergam copiii dolofani. În clasele primare am primit de la învătoare rolul de „supraveghetor” deci mi-a dat mai multă putere, mi-a validat comportamentul. Mi-am agresat colegii până la liceu când unuia aproape i s-a facut rău de cât l-am alergat. M-am speriat atât de tare încât m-am oprit. Am fost un elev premiant / olimpic la mai multe materii motiv pentru care profesorii nu prea luau măsuri, părinții nu mă „reclamau”, erau interesați exclusiv de performanțele școlare ale copiilor. Părinții mei erau chemați frecvent la școală să mai schimbe un geam, să mai plătească o tablă spartă dar atât. Nu sunt mândră de mine, nu am realizat ce am făcut până de curând când fenomentul a devenit mediatizat.
Comentariu beton!17
Eu am avut parte de un fel de bullying inversat, in sensul că mama era învățătoare la aceeași școală cu mine, într-un sat nu foarte mare (!) Până în clasa a opta. Deci erau toți copiii distanți, răi din start pt că eram fată de învățătoare. Din fericire mama a fost o tipă fain, nu a fost agresivă cu nici unul dintre elevii săi, deci nu m-au urât pentru ce făcea mama, m-au urât așa, din principiu 😅, că nu făceam nimica rău.
Pe urmă, la liceu (în orășelul vecin) am continuat-o cam tot așa, plus că am avut nenorocul de a avea dinții strâmbi…. Deci am suferit o vreme din cauza asta. Dar a trecut repede, am plecat la facultate. Acum mă uit înapoi, și îi vad unde sunt acum copii ăștia, mă uit la mine unde sunt și ce dantura de Hollywood mi-am tras, și sincer, hahhahah, mă unge la suflet, de ce sa nu recunosc. Karma is a biatch 🤣🤣🤣🤣 și nu am avut nimic de făcut decât să fiu eu însumi și să-mi urmez drumul. But i still enjoy când le vad pozele pe Facebook 🤣🤣🤣🤣, asta este, recunosc. Pentru că am suferit totuși și răutatea lor mi-a marcat viața.
In rest, la noi profesorii erau destul de „cuminți” că era școală de sat… Mai aveau nevoie sa le vină părinții la sapă, mai una alta. Mama nu a chemat pe nimeni niciodată, că sa nu aiba discuții. A fost cât de cât ok., Per total. In clasa noastră nu prea se caftea, poate între noi, dar nu pot aplica termenul de bullying.
Ca elev (1-12) am avut parte de evenimente. Păreau normale, nu-i așa? Poreclele, caftelile, jignirile. Iar de la profi….well, una mi-a rămas în cap….profa de română (5-8) avea unghii și strângea la ceafă. Cam toți elevii ei aveau urme cicatrizate pe ceafă/gât.
Ca părinte, sunt de abia la început de drum cu Piscotelul, grupa mijlocie la grădiniță. Ferească Șpăgarul Suprem pe proful care va lovi cu vorba sau cu mâna. Ca adult și pedagog nu ai nicio scuză. Asta nu mă disculpă pe mine ca părinte dacă odrasla e talibanul de serviciu.
Daca tot ne amintim de profesori, invatatori si modul in care tratau copiii am si eu niste amintiri de acest gen. Eram in scoala generala, undeva prin clasa a 3-a sau a 4-a, nu mai retin exact. Cert este ca tovarasa noastra invatatoare era gravida si avea o sarcina cu probleme astfel incat am ramas fara ea, mai mult lipsea decat era prezenta la ore. Din acest motiv, eram dusi pe la diverse clase sa facem orele impreuna cu cei din clasele respective. Intre toate aceste clase, era una care inspira groaza cand auzeai numele invatatoarei. De ce? Respectiva era vestita pentru faptul ca isi batea elevii cu aratatorul de harta. Asa cum era de asteptat, am ajuns si in clasa respectiva si a fost nevoie de doar cateva minute pana cand tovarasa a pus mana pe aratator si a inceput sa imparta „ordinea” in dreapta si in stanga. Nu mint si nu exagerez cand spun ca efectiv a rupt batul ala pe unul dintre colegii mei care a indraznit sa pareze o lovitura care se indrepta spre spatele lui cu mana. Evident, l-a pus sa vina cu ma-sa la scoala si sa cumpere alt aratator.
Mai exista o invatatoare vestita care se ocupa de recensamantul copiilor si de respectarea regulilor cu privire la lungimea parului. Asta umbla prin clase, baga mana in parul nostru si daca depasea degetele ne dadea cu capetele de banci si ne spunea sa venim a doua zi tunsi. Vai de noi daca nu veneam tunsi, ne dadea cu capetele de banca din nou si ne chema parintii la scoala. Ma rugam de ai mei sa imi dea 5 lei sa ma duc sa ma tund, eram ingrozit ca a doua zi dau iarasi ochii cu ea.
Dupa ce am trecut in clasa a 5-a, aveam o profa de matematica leit Isoscel din liceenii. Desi era mica de statura, ne lua de perciuni pe fiecare de cate ori avea ocazia. Profita de faptul ca in fata clasei se afla un postament pe care era pusa catedra, ne chema acolo si ne lua de perciuni pana ramanea cu ei in mana. A doua a fost diriga, care era de sport. Ne batea la palma cu o rigla de 60 de cm in 3 laturi. Ne-o luam pentru notele mici sau pentru abateri de la regulile de disciplina. Dat fiind faptul ca aveam in spate ani de chin si bataie la palma eram cam imuni, asa ca a hotarat sa schimbe foaia cu noi si sa ne puna sa facem genuflexiuni, flotari, alergare sau spalier. Imi amintesc si acum cand am facut pentru prima oara in viata mea 100 de genuflexiuni, apoi am bagat 2 ture de teren de fotbal. Alergam si nu simteam nimic. A doua zi insa nu mai puteam sa indoi genunchii. A treia profesoarea care avea obiceiul sa ne rupa oasele palmelor, era una de romana si rusa care folosea o impletitura de sarma careia i se spunea albisoara. Era o chestie patrata ca forma si lunga de vreo 30 cm, sa zic. Dintre toate cele enumerate, era cea mai dureroasa.
Nu am suferit de bullying din partea altor copii, desi erau unii mai mari care stateau toata ziua prin curtea scolii. ci doar de tratamentele enumerate mai sus.
Cand eram eu elev profesorii erau in marea lor majoritate mai degraba indiferenti, absenti, in ceea ce priveste problemele elevilor. Adica daca te duceai la un profesor sa ii spui ca ai o problema cu X sau Y care este violent, agresiv, bataus, iti spuneau sa stai la locul tau ca problema se va rezolva de la sine si ei nu trebuie sa intervina ca sa nu tulbure apele si isi vedeau de problemele lor. Profesorii pe care i-am avut eu nu erau violenti si nici macar dornici de a transmite ceva invatatura elevilor: ei venea doar la slujba, isi predau lectia si plecau acasa. Restul nu ii interesa fiindca nu erau problemele lor. In schimb am avut parte de colegi atat in clasele primare, gimnaziale si in liceu care erau agresivi sau foarte agresivi. Eu nu eram violent si nu mi-a placut sa folosesc violenta insa cu acei colegi trebuia fie sa te bati, fie sa devii o victima permanenta a agresivitatii lor. Singurul lucru care ii potolea era sa raspunzi tot cu violenta la loviturile lor, cu alte cuvinte sa te bati cu ei cand te provocau ca altfel te mancau asa ca a trebuit sa ma bat cu ei fie ca doream sau nu. Periodic testau colegi vechi sau noi sa vada care ar putea fi victimele lor. Diriginta se facea ca nu vede, iar ceilalti profesori isi vedeau strict de problemele lor.
Acum insa uitandu-ma la copiii mei observ ca in mod paradoxal nivelul de violenta din scoala pe care l-am cunoscut eu a scazut considerabil, adica nu mai au loc bataile de altadata care erau in scoala copilariei mele, iar profesorii nu mai sunt atat de indiferenti cum erau cei de altadata. Poate este doar o observatie subiectiva si limitata la universul scolii copiilor mei insa mie mi se pare scoala ca fiind considerabil mai sigura decat atunci.
Am avut parte de bullying din partea învățătoarei mele din ciclul primar. Am luat bătaie cu rigla de lemn la palmă până s-au rupt și rigla și palma, am fost trasă de păr și de urechi, am fost pusă la colț, iar urletele tovarășei învățătoare se puteau auzi din curtea școlii. Motivele ar fi rizibile astăzi: că-mi uitasem bentița de păr, că n-am adus bani pentru fondul clasei, că n-am stat smirnă în bancă – treburi d-astea. Scrâșneam din dinți și refuzam să plâng. (De acolo am dezvoltat bruxism). Uneori îmi venea să râd când o vedeam cum își pierde controlul, și mimam strănutul în batistă ca să nu mă dau de gol. Acasă, maică-mea îmi spunea „bine ți-a făcut, să vezi ce te bat și eu de sună apa-n tine!”
Apoi a venit revoluția din 89, și s-a schimbat optica. Sau așa credeam eu. Năravurile rămăseseră intacte, mai ales că tânăra generație voia libertate și respect, iar astea erau chestii greu de digerat pentru foștii tovarăși. Abuzul fizic a devenit mai rar, dar urletele și insultele au fost omniprezente până când am terminat facultatea.
Am avut parte de bullying din partea colegilor și a unor profesori deopotrivă, pentru că eram mai dezvoltată fizic decât restul fetelor (zestre genetică): „Tu să te faci secretară, că ești trupeșă, și oricum nu prea te duce capul” (profa de latină).
Proful de mate din liceu mă scotea în fața clasei și începea cu miștouri: „Ia să vedem, aici în catalog scrie că tăticul e lăcătuș-mecanic. Ce-o să zică domnul lăcătuș-mecanic dacă fata lui rămâne corigentă?” În chicotelile colegilor, mă blocam și nu mai știam nimic la tablă.
Profa de română din liceu nu ne scotea din idioți și prostănaci, fiindcă nu împărtășeam obsesia ei pentru Eminescu. Adică, la 15-16 ani, nu ne interesa moartea și „condiția geniului”. Profa de engleză din facultate ne-a repetat tot semestrul că vom ajunge „street sweepers”, fiindcă nu am avut bani să cumpărăm nush ce carte recomandase ea.
Mai rău, am fost eu însămi un bully la un moment dat, în gimnaziu. Aveam un coleg mai firav, cu ceva probleme de familie, pe care câțiva băieți în necăjeau mereu. Îl și porecliseră, iar ceilalți din clasă (inclusiv eu) au preluat porecla. Nu sunt deloc mândră când îmi amintesc.
io la liceu am cam fost nerdish…dar nu genul de la care sa iei banii. Nici cool nici ala cu banii luati.
Am vazut bullying. Mai mult din partea „niste etniosi care mai gaseau cate un copil mai slab pe care il uscau de bani”. mie mi-au saltat o data niste „aptipilde”. In general la mine era simplu, daca se intampla sa mi-o iau, ca am facut o tampenie „ciocu mic”. Ca mi-o luam si acasa. Daca se intampla ceva, la scoala, si consideram ca nu e corect ii anuntam pe ai mei si aflau imediat profii ca maica-mea e aproape olteanca…
La liceu…cacaturi usoare. Mai o porecla, mai o caterinca, dar niciodata ceva extrem de fantastic de distructiv. Si stiu asta pentru ca eram prieten cu unu din astia cu porecla primita si nu era mult mai ciudat decat inainte de a o primi 🙂
Nu am experiențe notabile în acest sens din copilărie, nici copii nu am. Ce am auzit că se practică în Germania la clasele 1-8 (sau echivalentul lor, nu cunosc exact sistemul): la finalul orelor exista o persoana care îi întreabă pe copii cum li s a părut ziua: un like (mana cu degetul mare in sus) daca a fost bine sau degetul in jos daca au avut probleme. Pentru cei cu probleme se preia situația pentru clarificări și rezolvare. Mi s a părut foarte bun sistemul…
Io aveam un profesor de matematică în scoala generală, Tupangiu era numele lui (deh, karma), care la fiecare oră de matematică ne scotea la tablă (eram o gașcă). Deveniserăm clienții lui în clasa 8-a pentru că am chiulit la niște ore și ne-a amenințat că dacă se mai întâmplă ne lasă corigenți. N-a fost oră să nu ieșim la tablă(eram trei) indiferent dacă mai erau si alții ascultați. Așa că, n-am mai avut curaj să chiulim și am mers regulat la ore. Problema era că avea obiceiul să ne ia de perciuni și să ne dea cu capul de tablă. Intr-una din ore n-am mai așteptat să mă dea el, am dat eu un cap de a căzut tabla. Tabla era din aia cu trepied, nu de perete. Într-un final am trecut și clasa. De partea cealaltă, am avut ceva probleme în liceu cu cei care erau în anul lV . Locuiam la internatul liceului, iar când veneam de acasă ne luau mâncarea. Asta în primul an, după aceea am prins și eu puțin curaj, aveam colegi de clasă care făceau lupte și box și m-am dus și eu o perioadă cât să afle ei ca să le fie frică😄
Eu nu am avut probleme in scoala. Bine, o palma am luat de la invatatoare, niste ciufuieli acolo, dar cu colegii nu.
Insa fie-mea, in clasa 1a si a 2a, a avut parte de niste experiente foarte naspa. A fost amenintata de o fata mai mare „sa ii aduca bomboane, daca nu baga cutitul in ea”. Asta se intimpla in toaleta scolii.
Prima data fie-mea nu a luat-o foarte in serios, adica nu s-a speriat prea tare. Cind am mers sa o iau de la after asta a fost primul lucru pe care mi l-a spus cind s-a urcat in masina. Asa ca am intors imediat si am cerut sa vb cu directoarea de la after, ca in timpul asta se petrecuse tarasenia.
S-a facut ancheta, confruntari, chestii penibile, desi cea mare era cunoscuta ca fiind „copil problema”, era mai sustinuta decit fie-mea, care era noua in scoala. Pt ca prima venea dintr-un grup de gitans si cred ca cadrelor didactice le era cam frica de ei.
A doua oara s-a intimplat in timpul unei pauze, tot la toaleta, tot cu amenintari. Si tot copila mi-a spus.
Am mers la director, am vb cu el, de atunci fata respectiva s-a potolit.
Dupa aceea au fost alte chestii aiurea cu care eu nu m-am intilnit in copilarie: prietenii exclusiviste, grupuri la fel, din care uneori fata care detinea autoritatea in grup decidea sa excluda pe una sau alta pt diverse motive.
Plingea fie-mea de sarea camasa de pe ea,
vorba lui Creanga, cind era exclusa si statea singura in pauze zile intregi.
Copiii de azi sint mult mai violenti intre ei.
Nu știu dacă neapărat mai violenți. În schimb au la dispoziție mai multe mijloace prin care se pot manifesta. Unul dintre ele sunt grupulețele de WhatsApp de care spui. Unele grupuri chiar așa sunt și intitulate „Fetele/băieții cool din clasa X” unde câțiva „admini” decid cine este sau nu cool. Părinții le-au pus în mână telefoane mobile și le-au dat drumul pe rețele de socializare, fără să îi învețe cum să le folosească.
Văd că în comentarii majoritatea relatează experiențe din copilărie. Ar fi mult mai utile experiențele din prezent, din partea celor care au copii, pentru că lucrurile s-au schimbat. Dacă în trecut, practica pedepsirii elevilor de către profesori prin violență fizică era larg întâlnită, acum nu mai este. De asemenea, ar fi utile experiențe recente ale părinților ai căror copii s-au lovit de bullying din partea colegilor. Cum au fost rezolvate situațiile? Dacă în trecut se practica mușamalizarea, se întâmplă același lucru și în prezent?
De asemenea, ar fi utile și intervenții ale cadrelor didactice, dacă printre cititori există cadre didactice în activitate. Ar fi util să aflăm cum se văd lucrurile în prezent din perspectiva lor. Au într-adevăr mâinile legate de regulamente?
Eu ma pun de partea cealalta a baricadei: nu mai exista nici o consecinta a faptului ca un elev iti sexeaza ora, pur si simplu nu ai cum sa mai eviti asta si daca ai 2 copii problema in clasa iti termina nervii, chiar si unul singur daca e „harnic”. Pedepse nu ai voie sa aplici. Pe parintii ii doare-n paula. Unii parinti iti intorc un „mai educati-l si voi !” ca sunteti dascali. Psihologul e unul la 2000 de copii. Eu unul as propune excluderea din clasa daca face probleme si as implica politia locala in proces ca si asa nu fac mai nimic. Faca copilul galagie si perturba ora ? Chemat politia si escortat intr-o alta clasa sau spatiu gol, sunat parintele sa vina sa-l ia. Asa se face in multe state in SUA si s-au cumintit gramada. Serios ! E o combinatie ciudata de frica si soc si pt copil si pt parinte cand te ia o uniforma de manutza si te duce la „beci”. 😀 Politia in SUA nu se afla in scoli pt asta, ei sunt acolo mai mult ca sa intervina daca se apuca vreun tembel de impuscat. Dar ideea e buna.
La noi în școală există un regulament cu prevederi destul de clare referitoare la abaterile disciplinare. E adevărat ce spui, că există părinți care nu îi mai pot controla pe copii și pasează răspunderea către școală. Dar am observat că și cadrele didactice ezită să aplice regulamentul, chiar și permisiv, așa cum este. Până la exmatriculare, care nu mai este permisă, există alți pași mici: observație verbală (consemnată în registrul de procese verbale al clasei), mustrare scrisă însoțită de scăderea notei la purtare, mutarea disciplinară la o altă clasă sau în altă unitate de învățământ.
Însă, așa cum se vede, astfel de sancțiuni implică mai multă sau mai puțină hârțogăraie. În general cadrele didactice evită să își facă moară în cap, se merge mai mult pe ideea permisivității, în speranța că lucrurile se vor regla de la sine, că le mai vine elevilor mintea la cap. Mai multă fermitate, dublată de susținere din partea conducerii unității de învățământ, ar putea fi o soluție pentru cazurile normale, adică abaterile care se pot corecta cu concursul părinților.
Dar există un revers al medaliei, de care sunt conștiente și cadrele didactice. Fermitatea și exigența de la catedră pot genera o reacție negativă din partea părinților. Procedând astfel, profesorii se expun. Scăpările lor vor fi la rândul lor taxate de părinți prin sesizări, urmează anchete etc. Niciun profesor nu vrea complicații. Probabil de aceea se merge pe principiul „lasă-mă, să te las”.
Asta cu mutatul disciplinar la alta scoala este din categoria comica. Cum ar fi sa va zica in sedinta invatatoarea: dragi parinti, am o veste „buna”. O sa trimita 3 berbeci de la o scoala vecina la noi in clasa ca acolo au facut galagie, se bat si au parinti de 2 lei. Hai sa-i primim cu bratele deschise pe micii draci ! Serios acum, cine crezi ca vrea sa primeasca asa specimene ? Ce rezolva mutatul ?
De acord cu tine, mutatul disciplinar la altă școală este o glumă. Dacă se ajunge până acolo, este clar că este vorba despre un copil deosebit de problematic. Eu am menționat-o ca sancțiune, pentru că este maximul permis de regulament. Eficientă nu este. Însă până acolo sunt pașii aceia mici pe care cadrele didactice îi evită. Acei pași pot rezolva multe, în special în cazul elevilor care nu sunt extreme. Am și specificat „abaterile care se pot corecta cu concursul părinților”. Sunt mulți astfel de copii pentru părinții cărora o mustrare în catalog reprezintă un semnal de alarmă. Unora poate abia la scăderea notei la purtare li se aprind beculețele.
La ședința cu părinții o mămică intervenise: nu e bine să li se scadă nota la purtare, pentru că nu vor mai putea intra la școlile de poliție sau școlile militare. Tocmai de aceea trebuie scăzută! Pentru că lipsa consecințelor, de orice fel, nu poate determina o responsabilizare. Pentru marea majoritate, mai multă fermitate ar genera mai multe rezultate. Nici „terorismul” practicat în anii dinainte de revoluție, nici permisivitatea excesivă practicată în prezent nu sunt abordări corecte.
Ah, am uitat sa spun, i-am cumparat fie-mii o carte in care sint descrise toate situatiile de hartuiala scolara, cu exemple si cu sfaturi pentru a iesi din situatiile respective.
Asta cred ca a facut cel mai mult.
Mai revine si azi la ea, din cind in cind.
Cum se numeşte cartea?
Hai, că eu răspund fără să mă uit la comentarii, pentru ca nu am bullying legat de profesori,doar o mica aventură între elevi.
Duoa cum va închipuiți, copiii sunt la fel pe toate meridianele Pământului, iar cei norvegieni nu fac excepție.
Ștefan era clasa a4a și in pauza mare(care are vreo 45′) unul de-a șaptea, văzându-l cu cei mai mici, s-a gândit să i se adreseze cu apelativul „lille skit”, ați înțeles perfect norvegiana, deja va pricepeți mai mult decat mine!
Ștefan i-a verbalizat ceva de același gen inapoi, iar ala a fost vexat. Cert e că s-au și alergat ca doi motani și au ajuns la director.
Am făcut o lungă ședință la telefon cu învățătorul, care insista ca al meu e de vină, până m-am enervat și i-am spus că el nu a venit așa din România și probabil că anumite influențe le-a avut fix pă parcela ‘mnealui. A doua zi își cerea scuze, căci in urma documentării mai amănunțite a rezultat ca ala mai mare e de vină.
V-ați prins că aici era și o tentă de bullying pe teme rasiale!
S-a mai întâmplat și când era el a 7-a cu unul de a 10-a, rezolvată mult mai repede. El e mai iute la mânie, noroc că nu se împiedică să pice peste ăștia ca are 1,80m și 80 kg acum, in clasa a 8-a.
PS: șantajul se pune bullying, că am o situație interesantă pe care copiii practică împotriva părinților?
Nu suntem aceeasi rasa cu norvegienii ? 😀
@Ciocane,poate că eu sunt negru sau cel puțin colorat😬, dar apreciez spiritul tău de observație.
Da, am trecut printr-un episod de bullying cu fiica-mea cea mare. Era in clasa a 7-a si un coleg o teroriza in fiecare pauza si, câteodată, ora, făcând-o sa plângă. Am discutat cu diriginta, care nu a luat nicio măsură apoi l-am trimis pe sot sa discute direct cu directorul scolii(vineri). Luni, directorul a chemat-o pe fiica-mea in birou, a discutat cu ea, apoi cu dirigintele si elevul agresor. Situația s-a ameliorat după acea discuție, dirigintele reproșându-ne ca puteam rezolva altfel, nu cu directorul. Din păcate nu am aflat de la ea ci de la o colega de clasa care i-a povestit maica-sii si ea mie, iar cand am întrebat-o de ce nu mi-a spus ea, a răspuns ca „atât putea” colegul ei si a crezut ca se va termina daca ignora situația.
A mai fost un caz, cand a ieșit la plimbare cu niște colegi, având la ea jurnalul-in ghiozdan. Au profitat de faptul ca a plecat fără ghiozdan sa își cumpere un suc, i-au căutat in ghiozdan, au fotografiat ce a scris acolo, apoi a trimis pe grupul lor de copii. Nu vreți sa știți scandalul pe care l-am făcut părintelui copilului care a făcut aceasta tâmpenie…
Comentariu beton!11
În clasa întâi am purtat ochelari. S-a trezit unu’ mai șmecher să-mi zică aragaz cu 4 ochi, în pauză, în curtea școlii. I-am spart nasu’ și aia a fost. S-au potolit toți. Aveam io ochelari, da’ nu eram tocilar.
În gimnaziu și liceu n-am avut probleme.
De bătăi, dinți scoși, așteptat în gașcă după ore am avut parte ca copil (ochelaristul clasei, tocilarul, tot ce trebuie). Avantajul meu a fost că eram și cel mai mare din clasă, nu doar premiantul clasei, așa că am dat mai mult decât am luat. Bătăi în palmă din partea profesorilor – mai puțin eu, că eram cât de cât cuminte.
Copiii mei nu mi s-au plâns de bullying, și unul e în a doișpea, altul în a cincea. O singură fază până acum mi-a ridicat tensiunea de am zis că dacă se mai întâmplă n-am nici o problemă să mă duc să-i pleznesc pe copiii (de a opta) care au slăbit șurubul care ține roata din față a bicicletei lui ăla micu’ în timp ce el juca fotbal în curtea școlii, de putea să-i sară roata din mers și să cadă să-și rupă gâtul.
Eram un puști plin de energie, știam că este vacanță când o săptămână întreagă nu eram luat de perciuni sau nu primeam palme de la profesori. Până în la liceu când am crescut, biinee.
Eu imi aduc aminte ca si bullyingul intre elevi era la ordinea zilei, pe orice motiv imaginabil, fie el adevarat, reinterpretat sau inventat de-a binelea. Asa ca (scuze daca pare ca-ti dau eu teme) mi s-ar parea mai interesant sa aud povestile celor care au fost bullies. Ca tare mi-e ca astia care nu aveti amintiri de genul, nu le aveti pentru ca ati fost de partea cealalta a baricadei si vi se parea ceva normal. No offense, e doar o suspiciune.
Muni, pot sa zic cu mana pe inima ca nu ma fac vinovata de asa ceva. Nu mi-am jignit niciodata colegii, in vreun fel, nu i-am tracasat. Nu am facut si nu fac parte din grupuri ce-i exclud pe altii, ba chiar evit grupurile. Pot sa spun ca am o respingere naturala fata de tot ce ar putea jigni si rani oamenii. Ma fac totusi, vinovata de a nu fi luat apararea celor tracasati.
„Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca cei care nu fac rau, sa nu faca nimic.”
@Tia, copiii de la o clasă de a 10-a au fost foarte surprinși când le-am zis că ignorarea completă a unei colege este o formă de bullying. Au zis că nimeni nu o agresează, „de fapt, nici nu vorbim cu ea. Dacă ne întreabă ceva, răspundem cât se poate de scurt și sec, dar atât. Nimeni nu îi adresează niciun cuvânt”
Comentariu beton!11
Mircea, da, fenomenul de excludere, de izolare, este tot bullying si tot dureros.
Sunt multe sufletele amarate si chinuite de copii si acasa si la scoala. Ca sa fie ajutati, ar trebui sa fie angajati pedagogi si curatori cu studii universitare in stiinte sociale.
Eu am facut scoala pe vremea „ailalta” si ambitia mea a fost sa merg la cele mai bune scoli din orasul natal Targoviste. Numai ca in clasele unde am fost eleva erau majoritatea copii cu parinti ce aveau functii prin partid. Si, implicit, aveau si alta situatie financiara decat a noastra celor putini si saraci. Bulling a cam fost din partea colegilor ce se laudau cu nush ce produse aduse de parinti de prin afara, cu mancarea la pranz pe care o aveau si la care doar te uitai si salivai, cu hainele ce le purtau in afara orelor de program etc.. Te faceau, efectiv, sa te simti si mai sarac decat erai. 🙁 Dupa ani am impartasit catorva fosti colegi sentimentele create de ei in timpul scolii. Cativa si-au cerut iertare constienti fiind de ceea ce au facut insa altii sunt la fel si acum si mi-au spus ca nu li s-a parut nimic deplasat in a arata ce au de acasa. Iar dinspre partea profesorilor era bulling-ul din acele vremuri adresat mai mult catre cei saracuti decat catre cei cu parinti sus-pusi. Bine… Ne trozneau pe toti pana la urma si urlau in egala masura dar notele erau diferite oricum. 🙂
Din ce am văzut eu, acum e la modă hărțuirea copiilor mici de copii mai mari. Ciclul gimnazial contra ciclul primar cum ar veni. Când au fost țintă fiul meu și alți câțiva, am făcut o plângere direcțiunii împotriva celor trei băieți de clasa a șasea, au fost chemați părinții lor, s-a discutat cu diriginta și au încetat agresiunile verbale sau fizice din partea lor. După câteva zile au apărut alți hărțuitori, alți copii mici vizați.
Ca să compar cu perioada mea școlară, nu țin minte de bullying între copii dar țin minte perfect că în gimnaziu nu ne interesau copiii mai mici, nici nu existau pentru noi, nici vorbă să îi înjurăm, agresăm fizic sau să le cerem banii de buzunar ori pachetul de mâncare așa cum se întâmplă acum.
Soluții universale nu cred că există. O supraveghere mai atentă din partea profesorilor, o responsabilizare a părinților și sesizări repetate la director sau chiar inspectorat ar ajuta.
Eu am trecut prin asta, când eram în gimnaziu, dar nu în halul în care se manifesta azi.Fiica-mea, atunci când era în clasele primare, a trecut prin cel mai groaznic bully-ing.A afectat-o atât de rău, încât nu mai voia să meargă la scoala!Eu am aflat târziu, habar nu aveam ce se întâmplă cu copilul meu.
Colegii ei de clasa, ii lăsau în banca biletele cu înjurături.De fiecare data când aveau ocazia, o făceau în fel și chip.Radeau de ea din orice.Teama ei a ajuns atât de mare, încât nu mai făcea nimic în clasa, doar stătea în banca.O data când si-a scăpat laptele pe jos, și a mers sa șteargă mizeria făcută, colegii de clasa, au ras de ea, fix din acest motiv.
Sunt și eu profesoara și vad multe în scoli.Din păcate, eu ca și profesor, prea multe nu pot face, atunci când vad chestii de genul.
Nu, nu și iarăși nu! Fata ta a suferit ca victimă a bullyingului, iar tu, profesor fiind, spui că prea multe nu poți face când vezi acțiuni de același tip?! Cum să tolerezi așa ceva sau să te resemnezi?! Când ai povestit scena cu fata ta, gândul mi-a zburat la filmul Minunea, unde, tot așa, i se lăsau băiatului bilețele în dulap. Totuși, nu îmi vine să cred că ești cu adevărat profesoară. Te dau de gol virgulele puse aiurea și semnele de punctuație.
Eu am experimentat de ambele, am și făcut parte dintr-un grup în care era și „șeful clasei” și cel care pornea implicit multe din acțiunile de bullying in acea clasă.
Nu am luat parte activ la acțiuni de genul și încercam să le opresc din fașă, să iau apărarea și să descurajez luarea la mișto a profesorilor „de treabă” unde toți se dădeau în spectacol.
Am observat evenimente de la fața de catedră pe cap și luat de toate de la oricine, la pus cactuși în rucsac pe ascuns, la tot felul de mesaje lăsate-n cărți și gume puse pe scaun sau sub bancă pentru a te murdări. Cele mai marcante mi s-au părut cea cu cactusul pentru că persoana în cauză a ajuns la spital să i se scoată dintre unghii și degete niște țepi și umilințele cu scuipat și înjurat de față cu toată lumea, deseori de către vreun delicvent la propriu.
Fiind o școală de arte și meserii, acum colegiu tehnic, se mai întâmpla din ce știu să se arunce apă de la etaj sau să fii scuipat când treceai pe un hol spre ultimile clase ori să primești șuturi, palme, etc. Nu am experimentat niciodată însă personal.
La liceu au fost și 2 profesori care au luat bătaie.
Un profesor de fizică ce avea obiceiul de a lovi și arunca cu creta după elevi. Profesor care într-o zi a dat de unul care i-a întors palma primită, de l-a luat ambulanța la propriu. Proful fiind binișor trecut de 50 de ani, a plecat din școală după incident și elevul a primit nota scăzută la purtare.
Iar al doilea a fost proful de religie, care a luat la palme peste față un elev de a 5a la școală, elev dintr-un sat de lângă (Ruginoasa) ce comentase ceva de „Virgina Maria”. Părintele inițial a făcut reclamație și.. nu s-a întâmplat real nimic, cred că a primit o mustrare sau ceva. Pentru ca prostia să fie completă, proful a recidivat și a lovit iar același copil, prof care făcea naveta spre Iași cu trenul, trecând mereu prin satul din care era copilul. Copil care nu era vreunul „problematic” ci probabil doar plictisit la ora de religie.
În ziua în care copilul a fost bătut a doua oară, taică-su l-a dat jos cu forța din tren și l-a bătut pe prof, l-a bătut atât de bine că din câte știu eu s-a vindecat de boala lovirii celor mici și toată școala râdea de el având ochii movați și toată lumea știind ce a pățit.
Acum fiu-miu e tachinat pentru că vrea să-și lase părul lung și e făcut fetiță având 2-3 clame-n păr într-o zi, să nu-i intre părul în ochi. Asta la afterschool. Am vorbit cu tipa de la after, încerc să văd ce se întâmplă și să gestionăm asta, dar observ că cei mici sunt mai segregați decât am fost eu vreodată.
Boss, ca profesor (deși numai de un an) pot scrie deja romane pe tema asta, nu doar un amărât de comentariu.
Voi incerca sa fiu scurt, dacă nu îmi iese, îmi cer scuze anticipat.
In liceul în care prestez reușim să menținem un climat relativ pașnic. In sensul că, de când sunt aici, incidentele violente au fost foarte puține (2, mai exact) și fără urmări grave. Mai exact, a fost o bătaie în care au fost implicați 6 băieți și cei mai șifonați au ieșit – evident – cei care au încercat să îi despartă. Că încasau din 2 părți. Totuși, nu s-a lăsat decât cu o buză spartă și un ochi vânat. Neplăcut, dar nu great damage. Al doilea incident a fost mai nașpa, in sensul că victima și-a luat-o odată în curte (dar nu prea rău, că au intervenit copiii și profesorul de serviciu) și încă odată la baie, in timpul orei, când nu a mai fost nimeni să intervină. Acum, ce căutau ambii în aceeași baie, in timpul aceleiași ore, e un mister. Personal, gândul mă duce că s-au înțeles să se întâlnească și să rezolve răfuiala (altfel nu îmi explic, sunt din clase diferite și învață la etaje diferite, și evident că sunt băi pe fiecare etaj).
Dar bullying-ul verbal e la ordinea zilei și îmbracă cele mai diverse forme. Chestia e că noi, profesorii, nu prea avem ce le face. Le spunem să înceteze și…cam atât. Cei mai educați vor spune „bine” și vor continua, iar ceilalți vor spune „că dacă nu, ce? Concret, ce îmi faceți?”. Elevii zurbagii nu mai pot fi exmatriculați (cel puțin, nu până în clasa a 10-a, pentru că dreptul la educație). Nota la purtare nu ii mai interesează (era criteriu în acordarea bursei și de bine de rău îi mai șantajai cu asta, dar acum nu mai contează decât la bursa de merit, iar aia cu medie peste 9.50 sunt de obicei victime, nu agresori). Profesori agresori nu avem în școală (sau cel puțin nu știu eu să fie). Uff…cam atât, deocamdată.
Bun. Nu îi interesează nota scăzută la purtare. Dar li se scade nota la purtare, chiar dacă nu îi interesează? Li se scade cu un punct, apoi cu încă unul, apoi cu încă unul? Iar dacă se adună prea multe puncte scăzute din nota la purtare, nu ar trebui să rămână repetenți? Din ce povestești, eu înțeleg că nu le pasă cu adevărat nici celor educați, nici celor zurbagii, iar profesorii renunță să îi mai sancționeze și pe unii și pe ceilalți. E ca și cum un conducător auto ar încălca de mai multe ori Codul Rutier, iar Poliția Rutieră ar renunța să îi mai dea amenzi pentru că vede că oricum nu îi pasă.
Bineînțeles că li se scade. Și bineînțeles că unii rămân repetenți. Chiar și așa, pe unii nu îi interesează.
Bun, se pare că ai răscolit în tolba de amintiri mai neplăcute, chiar uitasem de asta.
Două amintiri de bullying între copii am, și anume:
1) tot în ciclul primar, eu fiind mai mic și mai pricăjit, se tot lua de mine o colegă și ne cam îmbrânceam mai ales în drum spre casă – pe bucata de traseu comună. Asta parcă s-a aplanat de la sine.
2) într-a 5a, ne-au adus în clasă un repetent; și ăsta era cam faimos pentru bullying. De cine credeți că a început să se lege? Exact: de ăla mai mic, care se întâmpla să fie tot subsemnatul. Cu ăsta am avut oleacă de tras, cu părinți la școală, cu bunică-sa care îl creștea, săraca… Cert îi că, după un timp, ce or fi vorbit cu el și ce nu, începuse să se împrietenească cu mine. Bun, happy end.
Acuma una cu un profesor, care m-a marcat atât într-un mod nefericit, cât și într-unul din care am ales să mă auto-educ.
Într-a 6a am schimbat școala, mai precis am intrat la o clasă de gimaziu la cel mai șmeker liceu din zonă. Era prima generație de gimnaziu în cadrul liceului și era ceva nou mai ales pentru profesori. Una dintre cele mai proeminente figuri a fost proful de istorie, din cauza căruia am urât istoria și nu am învățat-o absolut deloc la școală, decât pentru notă de trecere. Long story short: tipul intimida elevii cu o atitudine arogantă și mai ales că atunci când îi asculta la începutul anului, începea notarea cu un 3. Era by default, ”de încurajare”, cum zicea defunctul. Și te obliga să înveți tot restul anului, de parcă altfel nu o făceam… Eu nu aveam noțiunea notelor mai mici de 8, deci un 3 luat gratis a fost un șoc.
Încerc sa mi imaginez cum ar fi o lume in care nimeni nu agresează pe nimeni. Nu reusesc 🙁
Oare ce mecanisme interioare determina niște pedagogi, oameni care ar trebui sa fie acolo, in viața puilor de om, ca elemente securizante, ce mecanisme defecte ii împing spre abuz și neomenie? Ce au trăit acești pedagogi, la rândul lor? Cât abuz și câta hărțuiala?
Deși memoria selectiva ne pune cumva la adăpost, și acum, după aproape 40 de ani, ma mai întreb dacă profesoara de chimie din generală nu și alesese cumva profesia din sadism 🙁 Nu, nu ne agresa fizic, poate ar fi fost mai ușor de suportat. Ne teroriza psihic.
Sau câta inteligenta emoțională aveau mulți dintre dascălii cunoscuți de a lungul vremii. Ce a simțit o profesoara de fizica din orășelul meu atunci când o eleva pe care a tot hărțuit o s a sinucis, lăsând scris motivul?
La vârsta adulta am simțit ca ma sufoca neputința: ajunsă intr o universitate din Europa am fost martora unor mizerii de nedescris pe care un dinozaur de șef de catedra i le făcea colegei mai tinere, o profesoara capabilă și talentata, lipsită însă de tupeul de a riposta.
Suntem o specie de toată jena 🙁
Din păcate e un subiect pentru care mi-ar trebui vreo 3 zile să tot scriu. Am pățit-o și eu, în gimnaziu. Și din partea profesorilor și a copiilor. Motivul: eram prea săracă să mă încadrez în mirobolanta lume a școlii românești. Dar astea sunt duse și trecute. Partea proastă e că a trăit-o și copilul meu. Motivul: era nou-venită în clasă. Urât de tot. Așa de urât că am mutat copilul la altă școală pentru că directoarea, învățătoarea și părinții sunt doar spectatori atunci când au de a face cu cei care le plătesc salariul. Sincer, câteodată îți tot vine să te duci să îți faci dreptate de unul singur și să dai în stânga și în dreapta, fără să te uiți. Dar asta e altă poveste. Partea proastă e că ajungi acasă și te uiți la copil și îți dai seama că nimic nu e schimbat în 30 de ani.
Eu am inceput scoala in 1992. Note am avut intotdeauna foarte mari. Asta pentru ca imi placea sa invat. Aveam teatru acasa daca se adunau prea multi de 9 (prea multi in sensul de 2-3).
Invatatoarea nu era monstru asa cum am citit pe aici (si nu e prima oara cand vad) dar avea bubele ei.
Imi aminesc cu dispret bataia la palma, care facea mainile sa usture. Cam toti elevii din clasa aveau parte. Dupa ani, imi amintesc ca unii mai rar si mai cu mangaiere, mai degraba. Avea indicatorul si rigla de lemn si imi amintesc usturimea si cum, cu colega de banca. care luase si ea portia, ne “bandajam” mainile cu semnul de carte de la invelitoare. Ajuta.
Eu nu eram printre clientii fideli. Dar si cand eram client, era “bine”.
Cel mai mult m-a deranjat altceva.
In perioada aceea uniformele erau obligatorii. Chestia e ca nu se gaseau. De prin vara deja incepea vanatoarea de cumparat uniforme, pentru ca nu ne mai veneau cele vechi. Stiu ca o data nu am gasit decat una mai mare, a trebuit retusata la croitor.
Oras mic, distrus de tranzitie, sarac, nu gaseai asa ceva, trebuia umblat intr-un oras mai mare, si cu sansa, poate gaseai.
Cand trebuia spalata uniforma, ca n-aveam doua si nu prea avea nimeni, regula invatatoarei era sa vii imbracat decent. Ceea ce am facut intotdeauna. Tin minte ca aveam o pereche de pantaloni negri si pulovar gri inchis cu negru. Fara culori tipatoare, fara zorzoane, simplu si decent.
Invatatoarea a venit tunand si fulgerand si a scos in fata clasei pe toti elevii (10-15) care, in viziunea ei, erau imbracati inadecvat. In banci au ramas cei in uniforma si cei imbracati “adecvat” chiar daca fara uniforma.
Fiecare copil din fata clasei trebuia sa iasa din rand, sa se uite la cei din banci, invatatoarea intreba “Iti place?” – raspunsul trebuia sa fie “Da!”, apoi copilul se intorcea catre “exemplele negative”, aceeasi intrebare, raspunsul trebuia sa fie un “Nu!” la fel de hotarat.
Mi-a venit si mie randul. Din copiii din fata clasei, 2, poate maximum 3, erau imbracati cu ceva in culori mai putin neutre, dar in niciun caz ceva tipator. Nu erau pantaloni scurti, bluze cu mesaje, sclipici etc.
Totusi a trebuit sa joc teatrul impus de invatatoare, DA! NU! altfel faceam cunostinta cu bataia la palma.
Imi amintesc ca la cei cu DA! ramasi in banci, pe langa colegii cu uniforme, erau si fara, dar tot decent imbracati. Nu se purta altfel la scoala, mai ales la clase atat de mici. Totusi printre cei “decent imbracati fara uniforma” erau, de exemplu, fata patronilor de la alimentara sau baiatul sefului politiei. Ei erau decenti. Eu si altii, cu aceleasi haine nu. Ei in banci, cu zambetul rautacios specific copiilor, noi in fata.
Desigur ca asta e joaca pe langa alte lucruri de care am auzit din invatamantul romanesc, dar imi amintesc rationamentul profund gresit pe care l-am avut atunci, la 8-9 ani. “Eu nu vad nimic indecent la mine sau la colegi. Nu vad diferenta fata de altii fara uniforma din banci. Oare pe ei de ce nu ii cheama, daca tot vrea sa atraga atentia? Mai bine spun ce vrea s-auda si termin, altfel e mai rau”.
Va las sa va ganditi ce fel de oameni pot ajunge daca acest mod de gandire devine obicei.
Si bullying-ul intre copii e urat. Recunosc ca am facut-o si eu. Dar nu cu cei mici, ci cu un coleg de clasa. Prin clasa a doua. Si aici tot din vina invatatoarei, indirect, e, pentru ca pe el il batea cel mai tare. Nu sunt mandru deloc si nu eram nici cand am realizat.
Am facut clasele I-IV intr-o scoala generala, unde unii din cei mari aveau obiceiuri de a se da cocosi la cei mici. O data mi s-a furat caciula din cap pe coridor, altadata am luat o palma tare in cap intr-o pauza pentru ca se incinsese un meci de fotbal intre doua echipe de copii mai mari si am lovit, din greseala, o minge. Jucau langa scoala, nu pe un teren organizat, ci unde se strangeau toti.
Si acum, la aproape 40 de ani, ma gandesc ca poate il mai intalnesc pe acel cretin, dupa 30 de ani si la 100 si ceva de kile, i-as inapoia palma.
Tot la bullying – imi amintesc ca era o aventura sa pleci de la scoala iarna, pentru ca cei mari aruncau cu bulgari, uneori cu gheata si te tranteau in zapada. Am scapat de fiecare data. Nu vad comicul in activitatea asta.
Am scapat relativ repede, pentru ca din clasa a cincea am intrat la liceu (singura promotie de gimnaziu pe atunci). Elevii de liceu erau chiar super prietenosi cu noi.
Alta cu un bullying de la profesor.
Cadrul didactic pentru care am ramas cu cea mai mare ura a fost profesoara de fizica din clasele a saptea si a opta.
Cand a intrat fizica in programa, in clasa a sasea, ea era in concediu de maternitate si ni s-a predat fizica de catre un suplinitor, ceva ruda cu ea. Nu stiu cata fizica stia acel om, dar interes nu-si dadea. Inclusiv experimentele le dicta cuvant cu cuvant, fara sa le faca.
Aveam in clasa un copil extraordinar de pasionat de fizica. El inca de prin clasa a doua sau a treia citea reviste Tehnium, facea montaje electronice, un mic geniu.
In clasa a saptea a participat la olimpiada nationala, castigand locul 2. Si umbla vorba ca ar fi meritat locul 1, dar s-a aranjat concursul. Asta e irelevant.
Orele de fizica cu doamna erau de vis. Se retragea in ultima banca impreuna cu el, faceau probleme de olimpiada nationala, iar pe noi, restul de 24 de elevi, cati eram, ne punea sa conspectam din carte lectia.
E evident ce “usor” era de inteles.
Daca te prindea ca vorbesti, ca te uiti pe perete sau ceva similar, te chema la tabla sa ii predai lectia urmatoare, fara carte.
Uneori scotea olimpicul la tabla si rezolva probleme de olimpiada nationala.
Noi trebuia sa scriem in caiet rezolvarea. Va dati seama cam cat intelegeam. Iar daca te prindea ca nu scrii, bataie. Era o femeie marunta, sub 1.60, multi baieti din clasa o depaseau cu minimum un cap. Totusi, lovea peste fata, cu palmele, cat putea de tare. Tin minte ca aveam un coleg, mai golanas, a luat o bataie fix degeaba si vedeam in privirea lui ca se abtinea sa nu intoarca loviturile (“doamna” mai avusese un episod cu ani in urma in care un elev de liceu i-a intors o palma, dand-o cu rotile in sus si fiind exmatriculat)
Si pe mine a vrut sa ma loveasca. Avea impresia ca nu scriu de pe tabla rezolvarea olimpicului. A venit inspre mine pregatita de lovit, urland “MA PUTOARE”. I-am aratat caietul, chiar scriam. Degeaba, dar scriam.
Pe mine personal nu ma inghitea si pentru ca aveam media generala mai mare decat a olimpicului.
La peisajul grotesc se adauga si faptul ca venea cu baietelul uneori la ore. Avea 2 ani si un pic. Noi “conspectam” in banca, ea cu olimpicul in spate, probleme de olimpiada, baietelul pe catedra, se juca, vorbea, canta, plangea si din cand in cand “doamna” venea si-l lovea peste fata “sa fie cuminte”. Unele fete se abtineau sa nu planga la faza asta. Nu lovea incet.
In clasa a saptea, cand olimpicul a fost la faza nationala, s-a gandit sa ne dea si noua o lucrare de control. Cu subiectele de la faza judeteana.
A spus ca doar vrea sa vada nivelul, ca sunt probleme grele si nu se asteapta sa ….
Dar in ultima saptamana ne-am trezit ca a pus in catalog toate notele de la acea lucrare.
Niciodata nu m-am apropiat de acest obiect, fizica. In primul rand din cauza acestei nebune.
Si cu scuzele de rigoare pentru monopol, mai am un exemplu. Combo profesor+colegi. Prea m-a indarjit subiectul. Am sa incerc sa nu scriu romane (nu prea imi iese…)
Clasa a cincea. Acelasi oras mic. Intru in clasa speciala, profesori doar de liceu, performanta, dorinte de olimpiade etc. Diriginta – o profesoara de biologie la 45 de ani, secera si ciocanul ii mai lipsea de pe piept si ar fi fost imaginea vie a epocii de aur.
Nu am avut probleme cu ea sau cu alti profesori, pentru ca invatam bine.
Dar faza cu ea a fost alta. Avea un baiat mai mic cu un an, cu care ma jucam cu mingea de mici copii. De cand mama lui imi devenise diriginta, era foarte impertinent, glume nesarate, chiar glume proaste fizice (era zdrahon de la varsta aia, cam 1.70 si 80 de kile la 10-11 ani).
Intr-o zi nu mai rezist si il altoiesc cu un sut in fund. Depasise masura. Fuge acasa smiorcaindu-se, „ca vezi tu”.
Si aveam sa vad.
Era final de an scolar si se facea bilantul mizeriei numita fondul clasei. Eu am fost nominalizat de diriginta sa verific calculele. Si am descoperit o mica gaura. Evident, sumele erau infime – in ziua de azi nu cred ca ar fi ajuns gaura la 50 de lei. Ii dau calculele, am vazut ca se face neagra la fata si zice „bine”
La urmatoarea ora cu ea, intra in clasa ravasita si incepe un monolog, ca are multi ani de invatamant si niciodata n-a fost acuzata de furt, ca nu poate sa doarma noaptea de furie, ca asa nu a vazut, ca vrea sa ne lase, sa ne ia alt domn profesor diriginte, ca ea nu poate.
Apoi arata cu degetul inspre mine, cu o miscare pe slow motion, studiata indelung probabil – sa va explice el cum fur eu!
Am ramas tablou si la orice incercare de a vorbi, urla la mine si imi taia vorba.
Ca sa nu mai lungesc, in urmatoarele zile intra in clasa, de mai multe ori pe zi, cu monolog, plans teatral si ca ii pare rau, dar daca unul o considera hoata ea „paraseste acest colectiv”.
Si apoi pleca. Toti copiii sareau pe mine, ca de ce am zis, ca sa ma duc sa imi cer iertare, ca ei vor „cu doamna diriginta”. Si acum aud in cap corul de copii. Tot sinistru mi se pare.
Intra in clasa si peste profesorii mai tineri (cu cei de varsta mijlocie nu isi permitea) – aveti grija, domnule profesor/domnisoara profesoara – aici in clasa asta sunt detectivi care descopera furturi, pe mine m-au descoperit ca am furat!
Si iar sareau 24 de copii pe mine.
A facut si un gest grotesc, prostesc mai degraba. Intr-una din ore (a tinut teatrul cam o luna) vine cu o punga cu monede. Erau monedele de 100 de lei cu Mihai Viteazul, mari si grele. A impartit fiecarui copil din clasa, inclusiv mie, partea din „furt”. Cu aceleasi vorbe proaste. Mie mi le-a aruncat pe banca urland – Na! satura-te de bani!
Erau asa multi, incat cu „partea” mea si a colegului de banca am baut un pahar de suc din ala ieftin de la dozator. Atat.
Motivatia era simpla – fiul ei incepea clasa a cincea peste cateva luni, dupa vacanta. Voia sa ia clasa lor ca diriginte. Si cum eu il si „maltratasem” cu un sut meritat in fund, gasise pretextul.
Mergeam acasa si plangeam cate o ora. Nu am zis nimic parintilor. Dar nu cred ca m-ar fi ajutat. Cel mult „de ce te-ai bagat sa faci calcule? trebuia sa zici ca e bine si gata” si „cere-i scuze doamnei diriginte”.
Aceeasi vita incaltata a vrut sa-mi faca rau peste 2 ani. Pubertatea era in toi si multi colegi incepusera chiulul si vizita la barurile de langa liceu. Dar vizite serioase, incat de cateva ori erau beti manga in clasa, vomand sau dormind.
Nu descoperisem inca chiulul (am recuperat in liceu si nici alcoolul nu mi-a fost strain, dar nu fara masura. Numai cu paharul).
Diriginta a aflat, nici nu era greu.
Le-a zis colegilor, dupa o mustruluiala parinteasca, faptul ca eu ii turnasem la ea.
Nu stiu, sincer, cum am scapat atunci de bataie. Erau vreo 3-4 deja cunoscuti ca batausi si care imi promisesera „o discutie”. N-as fi avut sanse.
O putoare ordinara care initial a vrut sa ma faca destestat de colegi pentru ca „o acuzam de furt” si „pleaca de la clasa din cauza mea” iar apoi a incercat sa-mi faca rost de o bataie.
citesc aicea şi deduc că 90% din lume trăieşte degeaba.
Concluzia după cele 123 de mesaje:
Societatea românească este profund bolnavă;începând cu cei mai mici, terminând cu cei mai bătrâni.
Cauze:
multiple, unele din zona ,,conspiraționistă”.
Soluții:
–
Eu am mancat bataie de la invatatoare cu aratatorul pentru harta. Ma batea pentru ca ma gadila colegul de banca si radeam in timpul orei. A vrut sa-mi dea peste palme si dupa doua lovituri m-am ferit si m-a batut peste picioare de am facut o vanataie cat palma care mi-a trecut dupa o saptamana. Nu m-a durut asa tare lovitura, cat m-a durut ca atunci cand i-am povestit mamei ce s-a intamplat, iar ea nu m-a crezut si a spus: „Cine stie ce ai facut tu de te-a batut!”. Eu am crezut ca se duce la scoala sa se ia de invatatoare, dar nu s-a dus.
Nu ma batea doar pe mine, pe toti copii ale caror mame nu ii duceau nimic (tigari, sapun etc – anii 88). La fiecare sedinta cu parintii le cerea bani pentru aratator pentru ca se rupea si trebuia inlocuit, dar niciun parinte nu si-a pus problema „De ce se rupea aratatorul, sau mai exact pe cine?”. M-a marcat mult timp atitudinea ei, m-am inchis in mine, nu mai radeam, mi-era frica sa ma exprim.
La liceu, dirigu lua fetele de par si le dadea cap in cap.
Dupa ani si ani mi-a povestit si sotul ca invatatoarea lor ii baga sub catedra si dadea cu picioarele in ei. Un profesor ii lua de perciuni.
In clasa a VIII un coleg nu stiu ce avea cu mine, ca ma imbrancea cand mi-era lumea mai draga. Odata m-a impins peste banci, altadata spre cuier de era cat pe-aci sa-mi intre in cap un cui. Mi-era frica sa mai merg la scoala, dar cui sa-i spun, daca mama nu m-a crezut nici cand m-a batut invatatoarea. Si am incercat sa fiu mai atenta, sa nu ma mai ia prin surprindere. Intr-o zi m-a atacat frontal, a vrut sa-mi dea palme, pumni si eu m-am aparat cu mainile si picioarele pana l-am atins cu genunchii la „oua”. De atunci m-a lasat in pace. Ideea e ca nici acum nu stiu din ce motiv se purta asa.
O colega mi-a povestit cum mananca bataie baiatul ei si s-a plans si la profesori si la parintii batausilor si nu s-a luat nici o masura.
Fiul meu s-a vaitat ca au adus in clasa 4 baieti mai batausi si le e frica tuturor de ei. Doua saptamani pleca mai devreme la scoala de teama ca mananca bataie pe strada sau pe hol din cauza lor, pana cand am observat si l-am intrebat eu ce s-a intamplat. La sedinta a spus diriginta ca nu are cum sa-i mute din clasa. Avand in vedere experienta mea si cea a colegei, eu i-am zis: „Daca te bate, da-i si tu. Nimeni nu te apara.” Si a functionat.