Articol scris de Iulia.
…
Unde-s mulți puterea crește sau, mă rog, cel puțin așa zice o veche vorbă strămoșească plină de înțelepciunea acestui minunat și unic popor.
Teoria spune că acest proverb se referă la faptul că de unul singur e mai greu să faci anumite lucruri decât împreună. Că prietenii, aliații sunt importanți. D-astea. Ei bine dragilor, eu cred că, de fapt, proverbul ăsta nu se referă numai la asta, ci (și) la cel puțin la fel de eterna mentalitate românească „să se facă”. Că dacă ești singur, tre să pui tu mânuța să faci. Da dacă sunt mai mulți, sunt șanse mai bune să pună altcineva mâna să facă sau să zică sau să dreagă.
Dar să detaliez. Într-o seară mergea televizorul, croncănind pe fundal, fără să îl bage nimeni în seamă. La un moment dat însă, ceva mi-a atras atenția, așa că am constatat că televizorul merge pe ProTv, unde tocmai se derula educativa și instructiva emisiune Survivor. Poate vă mai amintiți de ea, este emisiunea din care anul trecut am aflat că șarpele merge pe sub pământ și are vagoane.
E, dacă anul trecut ne-am uitat și ne-am hăhăhit de tâmpeniile care se întâmplau acolo, anul ăsta n-am mai putut. Posibil ca tâmpeniile să fie cel puțin la fel de mari sau chiar mai mari, posibil să fi ratat niște resurse inestimabile de făcut mișto, dar pur și simplu n-am mai putut să ne uităm. Cred că e ceva sistem de auto-protecție a neuronilor.
În general, dacă merge TV-ul pe Pro, după rubrica meteo mutăm pe orice altceva care poate funcționa drept zgomot de fond. În seara respectivă însă, a rămas agățat acolo, iar ceea ce mi-a atras atenția a fost discursul unei concurente care era evident că avea ceva împotriva unui alt concurent. Nu știu, dar pot bănui, că era vorba despre un coechipier. Dar nu contează.
Ce contează e faptul că respectiva tipă, după spusele ei, avea ceva cu omul ăla, în mod evident din context, de ceva vreme. La un moment dat, discutând cu alții, a aflat că nu e singura care are o problemă cu cetățeanul X. Și atunci a scos dintr-însa următoarea afirmație (parafrazez): „Păi da, mie niciodată nu mi-a plăcut cum se comportă. Dar n-am zis nimic. Da acu, că știu că suntem mai mulți, ar fi bine să zicem ceva!”
Mbuuuuun. Asta e prima. Urmează și a doua, după care tragem concluziile.
A doua e legată de prietenii noștri auto-intitulați „rezistenți”, care au părăsit blogul vasilescian aici de față cu surle și trâmbițe de indignare. Surle și trâmbițe exprimate prin crearea propriului blog, unde să scrie ei între ei, fără a fi supuși opresiunii și dictaturii nemiloase exercitate de mâna de fier a lui Bazil.
Și aici sunt 2 lucruri care m-au fascinat. Primul e legat de afirmația din titlu. Pen’că acești respectabili cetățeni s-au apucat ei să scrie. Ceea ce e de apreciat, bravo lor. Dar „haios” e modul în care s-au apucat să o facă. Și anume, la comun. Și, mai mult de atât, nu creând de la zero vreun loc al lor, propriu, unde să se desfășoare în voie. Ci folosindu-se de un loc existent, pe care l-au luat, l-au șters de praf și l-au înviat. Că de ce să nu te folosești de munca altuia, dacă poți să o faci, nu?
În plus, de ce să pui mâna să faci tu ceva singur, de capul tău? Nu mai bine te mai aliezi cu niște unii, că așa efortul de care e nevoie e mai mic, nici nu tre să-ți bați capul cu partea tehnică și logistică, numai bine, te bați singur pe umăr, dar fără a munci prea mult. Că vorba aia, unde-s mulți, „se face”.
Al doilea e faptul că, după cum s-a mai menționat, unii dintre ei au plecat indignați de faptul că mi se permite să scriu aici, în ciuda faptului că sunt o agramată și o analfabetă care nu știe să scrie corect românește.
Însă, în ciuda indignării resimțite la adresa persoanei mele, nici unul dintre acești vajnici apărători ai limbii române corecte nu a avut tupeul sau oo-le necesare să îmi trimită un mesaj și să îmi spună „în față” că sunt o vacă proastă.
Asta deși chiar nu e greu să mă găsești pe marele internet. Nu mi-am ascuns nici o clipă identitatea și cine a vrut să mă găsească ori să ia legătura cu mine, a făcut-o fără prea multe bătăi de cap.
Dar mna, aparent e mai simplu să transmiți înjurături prin terți, decât să spui omului în față ce ai de zis.
Și aici revenim la discuția din prima parte a articolului. La duduia care ar fi avut ea ceva de zis, da n-a avut tupeu așa, de capul ei. Da dacă a aflat că nu e singură, parcă a prins oleacă de curaj. Probabil dacă nu ar fi avut loc discuția respectivă cu ceilalți cetățeni, ar fi continuat să-și înghită nemulțumirea și s-ar fi rezumat la a mormăi în barbă.
Concluzia e că n-am nici o concluzie, ci numai niște întrebări.
De ce sunt oamenii atât de amibe? De ce sunt atât de lipsiți de coloană vertebrală? De ce e așa greu să spui pur și simplu unui om ce gândești despre el? De ce aștepți aprobarea sau validarea din partea unui grup, ca să ai curaj să îți exprimi părerile?
Nu știu, poate sunt eu defectă, dar toată viața am fost adeptul spusului lucrurilor în față. Asta deși nu am fost neapărat încurajată din familie să fac asta. În principal din eternul motiv „vai, da ce-o să zică lumea?” În subsidiar, habar n-am de ce. Probabil pentru că oamenii preferă, în majoritatea lor, să trăiască într-o ipocrizie călduță și confortabilă, decât să „își facă dușmani”.
Voi cum stați cu sinceritatea? Le spuneți oamenilor în față ce gândiți despre ei? Sau dacă aveți de-a face cu cineva care vă enervează, dar strict la nivel ideologic, fără a vă afecta efectiv calitatea vieții, cum procedați? Îi spuneți respectivului că e un tâmpit sau alegeți să-l ignorați și să vă vedeți de ale voastre?
@(altă)Iulia: mai dă-i-n penisu’ nost’ pe imbecilii ăia.
Niște tenii. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!51
@JT, textul ăsta nu e despre ei, chiar nu. Nu de alta, dar chiar mi se fâlfâie.
Dar nu am găsit un exemplu mai elocvent pentru ce voiam să spun. Adică pentru a ilustra teama asta de a spune ce crezi și curajul pe care îl prind oamenii când mai găsesc alții ca ei. Atunci brusc prind curaj să zică ceva.
Despre asta am încercat să scriu…
Comentariu beton!32
@(altă)Iulia: prostu’ are curaj doar în turmă. Ei nu fac excepție, ci sunt modelul perfect.
Da, știu că nu despre ei ai vrut să scrii în mod special.
Comentariu beton!34
Eu aleg să îi ignor și să limitez interacțiunea cu ei. Am constatat că e mai bine pentru neuronii mei să procedez așa.
Și nu mă aliez niciunei inițiative de a zice în grup că o persoană este tâmpită. Că e fix situația de care vorbești tu. Pare că ne fofilăm și ne facem curaj împreună.
Comentariu beton!27
Aia zic, de ce găsim curajul în grup?
E chiar așa greu să spui ce ai de spus de capul tău? Ai nevoie de turmă ca să ai păreri?
Eu nu mai am rabdare cu political correctness si cu feedback constructiv. Asa ca ma cam ia valul si spun in fata omului ce gandesc si vad cum se schimba la fata. Mai ales ca de cele mai multe ori cei despre care vorbesti sunt din aia cu pozitivitate, zen, stiu ei mai bine ce trebuie sa fac/spun/gandesc eu. Partea buna este ca asa i-am facut pe ‘evoluati’ sa pastreze distanta si sa nu mai imi consume mie energia. Ma doare fix la 3 metri de ce zice lumea pentru ca lumea e o amiba (asa cum ziceai) si oricum are tot timpul ceva de zis si niciodata ceea ce zice lumea nu ma face nici mai desteapta, nici mai bogata.
Comentariu beton!35
Da, am constatat și eu în timp că e un mod bun să scapi de genul ăsta de nepricopsiți. Le zici în față ce crezi despre ei și brusc încep să te evite.
Win win 😁
Comentariu beton!25
Cam le spun ce cred! Și vorba lui John, mai dă-i în pln!
La întrebarea aia mișto cu „ce-o sa zică lumea”, răspunsul corect este tot o întrebare „no, până la urmă ce-o zis?”🤣
Comentariu beton!42
Pe mine mă doare la 3 metri-n față de ce spune lumea. 😎
Comentariu beton!13
Ahahahahaha, bună asta cu până la urmă ce-a zis? 🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!16
Eu sunt chiar brutal de sinceră și toată viața mea am avut de suferit din această cauză. Pentru că puțini sunt oamenii care să accepte cu calm și detașare, părerile sincere ale celorlalți și să se autoanalizeze ca să vadă unde greșesc. Cel mai mult am avut de suferit când respectivele persoane îmi erau/sunt șefi, după cum va puteți ușor închipui. Iar in România, se știe, „nu ai voie să contrazici” un șef, darămite să mai și afirmi că are x si y hibe!
Comentariu beton!25
Da, cred că e natura umană să ne aricim când ne zice cineva că suntem proști sau am greșit sau ceva de gen.
Șmecheria e să reușești să retragi ariciul, să faci un pas în spate și să reușești să te gândești la rece „băi, oare nu cumva chiar așa e?”
Și asta e extrem de greu. Vorbesc din experiență 😐
Comentariu beton!17
@ElenaF, trăiesc aceeași dramă. Din nefericire nu numai in România e contraindicată contrazicerea șefilor. Am lucrat mulți ani în mediu multinațional și pot să spun că toți șefii au aceeași plăcere de a fi contraziși. Diferit este numai modul în care ți-o trag la gioale mai apoi,pentru ca acesta este cel mai sigur lucru care se va intampla.
Comentariu beton!21
Pentru mine e simplu. Spun omului verde in fata ceea ca gandesc. Ca si exemplu( trimit mesaje fratelui meu, ceva legat de o mostenire. Vad mesajele citite, dar fara nici un raspuns. Ma mananca degetele si-l intreb: ” te doare mana sa raspunzi?” Ce mi-a scris dupa m-a lasat tampita. ” de ce, ma crezi handicapat?” Si zic” nu, doar prost”
Si s-au facut 6 ani de cand nu mai vorbim.
Comentariu beton!30
🤦♀️
Cel putin in teorie celor apropiati ai putea sa le spui ce gandesti…verde in fata si ar trebui sa nu se supere… prea tare.. ca doar te cunosc. Pe ilustrii necunoscuti in opinia mea ori ii ignori ori le dai un raspuns clar si la obiect..
Anca, te-a luat valul prea repede !!! Trebuia sa ai rabdare sa rezolvi chestia cu mostenirea, dupa care … sa i-o spui plastic in fata !!! Dar … stiu cum este !!! Picatura care umple paharul nu mai asteapta strategiile bine gandite 🙁 !!!
A spune ce crezi, ce gândești despre cineva sau ceva presupune asumare si curajul de a suporta consecințele. Nu e pentru oricine. Si eu sunt stilul direct, delicată ca un bocanc drept urmare am un cerc de prieteni restrâns dar fain. Ce o să zică lumea nu e niciodată un reper corect.
Comentariu beton!25
Da, uite, aspectul ăsta nu l-am avut în vedere. Pe lângă curajul de a spune în față ce crezi, trebuie să mai fii și în stare să îți asumi ce urmează. Că s-ar putea să nu îți placă.
Comentariu beton!17
@(alta) Iulia exact. Am păreri ferme despre Putin și ai lui. Și am medic de familie rus de treabă. N-am probleme să-mi exprim și public părerile, dar nu pot s-o jignesc pe doamna mamă a unui fost coleg al copiilor. E rusoaică laolaltă cu alte colege și pe aceași lungime de undă cu propaganda rusă. M-am mulțumit să-le tachinez dar recent am sărit calul cu alta însă n-am simțit nici un regret. Încă n-am simțit ce va urma, deocămdată sunt consemnat la pat.
@AleBlaga, sănătate!
No, vai-vai. Păi, gazelele de la HR se tăvălesc de durere…cum adică să spui ce gândești? Păi, diplomație, fengșui, norișori albaștri și pufoși….of. O mare pierdere de timp. Eu am făcut o selecție riguroasă…familia, câțiva din aia extinsă, 1 (unul) prieten, ceva amici și colegi de muncă….și deja e cam mult. Cui nu-i place ce zic și cum zic, e o lume mare…go and play.
Comentariu beton!21
Da, vai, să ne prefacem cu toții că facem pârțuri cu miros de lavandă și să ascundem rahaturile sub preș, să nu se supere nimeni 🙄
Well, poate nu se supără pe moment, dar toate frustrările nerostite se adună și, până la urmă, tot pocnește buboiul.
Comentariu beton!22
Când ești egal în putere (intelectual) te lupți pentru opiniile tale cu oricine. Dacă însă ești slab, și știi asta, te înhăitezi cu alții asemenea ție. În speranța că poate iți vei valida punctul de vedere. Dar de fapt asta este: ești un nimuric.
Comentariu beton!99
Băi, superb acest comentariu. Da, frate, fix așa este.
@acader, ai rezumat în câteva cuvinte ce am lălăit eu pe 2 pagini 😂
Comentariu beton!28
bravo, boss!
băi, n-am timp că tre’ să fac pergolele vieții (cum am scris și ieri la @Iulia); în plus, dau cu flex-ul și cu baiț de dimineață, așa că îmi cam tremură deștele, DAR, @Iulia, fără să te perii în nici un fel, vreau să zic că blogulețul tău are mai mult content (la calitate mă refer) decît cel ținut de elevii de a VI-a;
PS dacă după 18,30-19 nu intru pe aici, să știț că mi-a căzut o bîrnă-n cap, blestemat fiind de a VI-a be;
pwp
@acader, ai dreptate, dar mai nasol este când ești slab și nici măcar nu-ți dai seama de asta. Doar știți cu toții că proștii n-au îndoieli ci doar certitudini!
@costică, spor la ce faci tu acolo, sper să-ți iasă bine, în ciuda blestemelor clasei a VI-a be! :))
ălaiv, uărc uel dan; da’ numa 73,4 di proșienti, c-o vin’t noaptea
Gled for iu! Bune-s și 73,4 di proșienti! 😀
@costică, brava, oai, ghini și așa!
Și mulțumesc di vorghili buni ❤️
Cu sinceritatea, trebuie sa fii in stare sa-ti asumi si riscuri:
Sotul isi intreaba sotia:
– De ce nu imi spui niciodata cand ai orgasm?
– Pentru ca nu îti place sa te sun cand esti la munca.🙃
Comentariu beton!66
🤣🤣🤣🤣🤣 Auci!
@ (alta) Iulia,
Sinceritatea, calitate sau defect?
La un interviu de angajare:
Angajatorul: Care credeţi că este cel mai mare defect al dumneavoastră?
Aplicantul: Sinceritatea.
Angajatorul: Nu cred că sinceritatea poate fi considerată un defect.
Aplicantul: Mă doare-n p**ă de ce credeţi dumneavoastră…
Comentariu beton!46
Tavi, oare o fi inteles sotul sau o fi fost ardelean de-al nostru? 😅
@Tia, nu bag mana-n foc, cre’ ca se mai gandeste:
„Un ardelean în București, la semafor, pe timp de ploaie.
Trece o mașină și îi stropește pe toți, din cap până-n picioare.
Bucureștenii încep să înjure, în timp ce ardeleanul e calm…
-Apăi, domnule dragă, la noi la Cluj nu-i așe, zice el.
-Da’ cum?
-Păi, dacă te stropește o mașină, șoferul oprește, dă înapoi, te urcă în mașină, te duce acasă la el, faci duș, mănânci, dormi la el, și asta timp de trei zile, iar la plecare îți dă 100 de euro.
-Ai pățit tu așa ceva?
-Nu eu. Nevastă-mea!”🙃
Comentariu beton!30
Tavi, 😂😂 ce lume civilizata si politicoasa la Cluj! Trebuie sa-l vizitez mai des, mai ales cand ploua! 😅
Comentariu beton!11
@Tia, foarte fain, spune-mi daca vrei sa vorbesc cu nevasta-sa pentru cazare… 🤣
Taaaviii, ma descurc singura! 😉😅
@Tia, „unde-s multi, puterea creste” dar daca tu vrei singura, nu ma bag, am vrut numa’ sa fiu politicos. 😂 Io am umbrela 😎😁
Tavi, o sa-mi iau si eu umbrela ca tine, ca am auzit ca unele fara umbrela au fost cazate la 2 m sub pamant!😕
Acum devin sinistra, mai bine dau o raita pe afara si la intoarcere, o raita pe langa aragaz.😅
Zi faina sa ai.🙂
@Tia, sinistra?
– Ce vede un optimist in cimitir?
– Numai plusuri!
O zi cu soare si tie si cand te intorci sa cureti aragazu’…
– Mamă, de ce e aragazul așa murdar?
– Taică-tău si-a făcut omletă!
– Fără tigaie?
😂😂😂
Comentariu beton!30
E vorba de validare aici. Știi, pe sistemul „daca toată lumea tace, de ce sa fiu eu mai cu mot?”
Plus, probabil, experiente anterioare când a deschis gura si a semnalizat ca-i prost.
Cat despre spus in fața ce am de spus, aoleu! Ce le mai spun.
Apropo de spus. Eram in primul an de învățământ, la Arbore, SV, unde se-agata harta-n cui. 1988-1989. Vine directorul in inspecție la ora mea de franceza, la lecția despre imperfectul verbelor regulate. Rădăcini, terminații, grupe de verbe, d-astea.
Directorul, președintele organizației de partid locale. După ora, la discuții, îmi reproșează ca n-am băgat nimic despre cel mai iubit fiu, bla, bla. Iar răspunsul meu a fost: „ma îndoiesc profund ca cel mai iubit fiu are vreo idee ca ar exista, nu contează in ce limba, imperfectul verbelor.
Am suportat si consecințe: nu am mai fost propusa sa intru in rândurile partidului. Încă mai regret ca nu m-au primit; ma simt paria. Sunt trista.
Comentariu beton!51
Îți înțeleg tristețea 🤗🤣
E grele cu grupul.😅 Grupul poate functiona ca instrument de control dar si ca plasa de siguranta. Profesional, existenta „grupului” este nu doar incurajata ci este chiar obligatorie. La fiecare interviu esti intrebat/a cum functionezi si ce rol ai tu in grupul de la munca. Fereasca Sfantul sa zici ca turma, pardon, grupul, nu te incanta nici fizic, nici ideologic si ca iti place mai mult rolul de oaie ratacita, ce bate campii behaind de una singura, ca nu mai ai in veci sanse la job-ul la care ai ravnit de ani de zile.😅
In viata personala, chiar daca exista presiunea existentei noastre intr-un grup, cei mai multi dintre noi, adica sper ca suntem multi, putem alege daca sa facem parte din grup sau sa sa urlam fericiti la luna de unii singuri.
Cat despre sinceritatea de a spune cuiva ca ne enerveaza ideologic, e si asta cu doua taisuri, in sensul ca sta in firea noastra omeneasca sa fim subiectivi uneori si sa nu vedem adevarul care poate apartine celuilalt, nu noua.
In interactiuni, de cele mai multe ori, ii vedem doar pe ceilalti cum sunt dar mai putin cum suntem noi. Exista sinceritatea fata de altii dar trebuie sa existe si sinceritatea fata de noi insine. Cine suntem noi? Suntem noi aia buni, corecti si restul sunt niste idioti pentru ca nu gandesc si vad lucrurile ca noi?
Personal nu ma deranjeaza nimeni, niciodata, indiferent de ce spune si face atata timp cat nu face rau altora sau mie la modul serios.
Comentariu beton!42
Păi da, e greu să te uiți mai întâi la tine și apoi la ceilalți. Zic din experiență, serios.
La faza cu oaia care behăie de capul ei am râs cu zgomot 🤣🤣🤣
Comentariu beton!12
Iulia, haioasa imagine, nu? Cu oita ratacita pe campii, behaind una, alta, despre tot si despre toate. Recunosc ca este una dintre aparitiile mele, in anumite contexte!😅
Dadada 🤣🤣🤣
Mă simt și eu în postura asta uneori.
@(alta)Iulia, apleci urechea la toate prostiile?
Cat despre a spune ceva cuiva multi cunoscuti imi spun despre asta ca e un mare defect al meu, ar trebui sa tac si sa trec, cu vederea, nu pot tot timpul, uneori imi scapa si daca probabil nu ar trebui, m-am invatat insa, traiesc, cu asta cum se zice :)))
Băi, nu, chiar nu despre aplecat și ascultat toate prostiile e vorba. Ci despre teama asta de a avea o opinie de capul tău și de a o exprima.
Dar, cum s-a zis deja mai sus, probabil pe de o parte e vorba de validare și pe de alta de asumare.
Iar legat de asta cu spusul sau trecutul cu vederea, socrii mei sunt exemplul perfect. Îi repetă fiului lor din dotare cu fiecare ocazie faptul că ar trebui să învețe să-și mai și țină gura, nu să spună oamenilor verde-n față ce părere are despre ei 🙄🤦♀️
Teama aia e deja problema lor, si ei au invatat sa traiasca asa, e greu sa mai schimbi un om, mai exact un om se schimba cand doreste el, cand ajunge la concluzia ca nu e bine cum e sau ca e prea bine si trebuie sa fie mai putin bine, de la caz la ca, ma vad eu pe mine, poate si ani mai multi, poate si traiul printre alte culturi, habar nu am ce insa ma vad schimbat fata de acu 15-20 de ani, sunt unii care au puterea sa se schimbe alti nu, se complac in ceea ce sunt.
Yep. Exact așa. Nu poți „să schimbi” un om. Omul nu se schimbă decât fix dacă vrea el. Și puțini vor.
(alta)Iulia „Omul nu se schimbă decât fix dacă vrea el. Și puțini vor.” Păi este cu muncă!!! Cu ceva efort și voință! Nu sunt atribute prea răspândite. Am un cunoscut care are o vorbă : „pe măsură ce trece timpul, oamenii devin mai mult, ceea ce sunt”
@Cristi, foarte corect!
Băi fimeia lu Mniăzău scrii bine scrii corect ai umor continuă să faci ce faci că o faci bine. Eu am cam început să obosesc de toată tevatura cu mânuțele roșii cu laba în cerc cu analfabeta cu guru care acu câteva milenii i-a zis șăfului că scrie pentru vizualizări. Mie îmi plăcea când apărea la vre-un comentariu „lumea zice că aberezi”. În rest sănătate și la neamuri!!!
Comentariu beton!21
Mulțumesc pentru complimente 😁
Tre să recunosc, aia cu Lumea zice că aberezi mă distra și pe mine 😂
Comentariu beton!12
Eu incerc sa ma abtin in prima faza, pana sunt calcata pe bataturi. Si atunci imi dau drumul la gura si spun verde in fata ce gandesc. In Belgia, unde oamenii sa invart ca un c0i intr-o galeata si nu ar spune ferita sfantul ce gandesc, mi-am facut chiar o reputatie 😁
Vorba aia, unii oameni n-au c0ae😉
Comentariu beton!15
Serios? Uite, mă surprinde ce spui, aveam impresia că ei (nu neapărat belgienii, ci vesticii, în general) sunt mult mai sinceri și mai pe față decât noi. Interesant.
@(alta) Iulia, nici vesticii nu-s mai cu moț. Au pur si simplu norocul sa fie un pic mai educati si sa se exprime mai bine decat noi românii. Dar se pare ca asta e o caracteristica a lor. Chiar au o vorba „rond de pot draaien” adica in traducere libera ” se invart ca un c0i in gleata” pana spun exact ce vor de fapt sa spuna. Dar sunt oameni si oameni, unii mai directi in exprimare, altii mai putin.
Imi amintesc de o amica de a mea cand s-a casatorit si a venit in Belgia, avea impresia ca prostii belgieni sunt mai destepti decat prostii nostri 😁. Am descoperit amandoua dupa ceva timp ca e doar o impresie😀
Same here, in Dania, aceeasi atitudine de lugu-lugu si invartit in jurul cozii in loc de a spune ce gandesti, chestie care ma enerveaza la culme. Si pe mine ma stie anturajul de aia care le spune verde in fata ce si cum. Si nu oricum, ci cu patos latin, daca altfel nu merge 😂. Sau daca nu spun, macar arunc “acea privire”. Un coleg, bun prieten, mi-a zis o data ca seful se teme de mine. Pai, sa se teama, ca are si de ce, ca-i cornut.
Comentariu beton!12
Sincer ,eu am preferat sa spun singura și în fața omului sau oamenilor, știi ca după război mulți viteji se arata…. am pățit o de prea multe ori. Chiar pe feisbuk,am comentat la o dna (nu dau nume) părerea mea despre o anumita ținuta care nu a fost primita prea bine ,nici de ea nici de grupul din jurul ei… așa că mi am luat bagajele și am plecat … Dacă nu poți înghiți o galusca amară înseamnă că nu ești chiar asa deschis precum vrei sa pari….
Tu pe de alta parte ,mi ai plăcut maxim cum ai primit orice critica sau vorba bună, și dacă cei care au luat o pe aratura nu au văzut ca special ai scris prost gramatical înseamnă că s limitați rău…. Eu aștept mereu ce scrii tu ,chiar dacă nu comentez.
Comentariu beton!20
Eu chiar nu am nimic împotriva șuturilor în fund, atunci când o iau pe arătură.
Mi-a fost foarte greu să accept când am greșit, nici acum nu mi-e ușor întotdeauna, dar mă strădui. Ca să poți evolua, trebuie să înveți să asculți și criticile.
Eu sunt din fire si formare destul de machiavelic. Rar spun lucrurilor pe nume daca nu vad un avantaj clar. Las altii sa faca asta si daca e nevoie le dau un mic ghiont in directia necesara.
Nu ma intereseaza de ideologia altora decat am de-a face cu retarzi extremisti. Acolo nici nu mai e vorba de un derapaj ideologic, e o problema caracteriala. Am interactionat atat cu neo-nazisti cat si cu „tankies” (stalinisti moderni) si ambii sunt in esenta acelasi gen de ratat teribilist.
Comentariu beton!11
Da, problema cu retarzii extremiști e că pe ăia chiar nu cred că îi poți schimba, oricât ai încerca să îi dai cu capul de bordură.
@CoolAdam, ești genul celor care mă lăsau mereu singur când era să mergem la bătălie, românul perfect!
@John sunt intr-adevar perfect 😀
Despre mine unii cred că sunt rea, a dracului, tocmai că spun ce am de spus. Și nu am nicio problemă cu asta, căci știu că pot fi și rea, și a dracului, și nesimțită, și cum mi-o mai veni. Sunt exact cum sunt, fără a avea dorința de a părea exact cum vrea lumea. Ei, și atunci când vrei să pari altcumva, nu mai ai kooae să te prezinți lumii cu păreri personale, nu ai curajul de a spune verde în față ce crezi.
Ohooo, nu vrei să știi de câte ori mi-am auzit că sunt scârbă, japiță, afurisită și altele din aceeași categorie. Mi se fix fâlfâie. N-am nevoie în jurul meu de oameni care nu suportă să audă adevărul, așa că, cui nu-i convine, e invitat să mă ignore și să mă evite cu grație.
Eu și când nu zic ceva mi se citește subtitrarea pe față dacă nu sunt de acord cu interlocutorul. 🙂 Și nici nu mă mai abțin să zic. Am o experiență de viață care mi-a arătat că așa e mai sănătos pentru mine. De gura lumii nu am ținut cont niciodată, așa a fost la noi in familie dintotdeauna și cred că și asta a contat.
Cât despre cei care atacă în haită, au niște personalități care tind spre zero și o coloană vertebrală foarte elastică. Iar 0.001 la puterea n înseamnă ceva mai mult decât zero. Și se stimulează reciproc și cred că sunt deștepți și contează. Dar doar împreună. E proști, dar e mulți. 😉
Mie îmi place foarte mult cum scrii și sâmbăta dimineața îmi beau cafeaua cu articolul tău, @(alta)Iulia.
Și că să îți dai seama că un om scrie la mișto treling sau altele trebuie să ai mai mult de doi neuroni și să fi citit ceva in viața ta.
Comentariu beton!24
Bună aia cu subtitrarea 🤣🤣🤣
În rest, mulțumesc 🤗
Am luat intotdeauna atitudine si mi-am exprimat părerea. Mai ales pentru binele comun, la locul de munca, am sesizat, am explicat, am cautat soluții.
Apoi mi am dat seama, ca dragii colegi, erau bucurosi cand se rezolva, apoi isi aranjau in privat chestii pentru binele propriu.
Asa m-am ales cu ,,nu vreau sa ma cert cu Florina”.
De aceea astept sedințele, unde ma ridic și zic tot ce trebuie, sub privirile șocate ale unor,,sensibiloase”.
Cred ca plangerile colective, sunt mai ușor de exprimat, pentru ca da o senzatie de siguranta celui ce deschide gura.Nu e singur.
Intre timp, am inceput sa imi imbrac observațiile in umor, insist doar daca persoana nu pricepe.
Păi sigur, exact cum ziceam, „să se facă”. Dacă „se face” și „se rezolvă”, e perfect! 😐
Sunt un om extrem de direct. Vedeam o femeie frumoasă, erau acolo niște semne că prezint un oarecare interes, o abordam direct, bună, bună, my name is, ieșim sa papăm la un restaurant. Da/Nu.
Avem probleme, hai la o sală ca să nu avem probleme cu miliția și ne babardim ca chiorii.
Viața este scurtă, nu are rost să te ascunzi în umbra degetului.
Comentariu beton!18
Iată, un om înțelept 😁
As putea spune ça imi pare rau ça exista astfel de situatii, dar renunt. Nu are niciun sens sa iti bâti capul, ça atat pot oamenii astia. Ata ete.
Nu intotdeauna spun ce cred, poate doar daca ma enervez. Altfel, daca nu imi convine, i move on. Ma deranjeaza cineva, mai ales in sfera virtuala, nu il mai citesc, il sterg din sfera vizuala. Punct. Dar nu arunc cu cacat. Ça e loc sub soare pt toata lumea…din pacate. Sunt niste oameni tristi care se pare ça altceva mai bun de facut nu au.
Ei, uite, vezi, eu asta nu înțeleg. De ce nu poți pur și simplu ignora când vezi ceva cu ce nu rezonez? Fix cum spui tu – nu-mi place, elimin, ignor, dau scroll mai departe. E atât de simplu 🤷♀️
@(alta) Iulia, păi chiar? De ce nu treceți mai departe de situația asta cu 23?
Că tot ziceam ca îmi place să spun adevărul: au inceput să mă plictisească expresiile: triștii ăia 23, mi se fâlfâie, dă-i in toate cele, toate formele de expresii referitoare la labă, mânuțe roșii etc.
Nu ar fi mai bine să și facem ceea ce declarăm? Adică să ignorăm aceste persoane.
Nu e nevoie să îmi răspunzi pentru ca observația e generală sau, mă rog faceți cum credeți, sunt învățat cu șuturile 😒
Comentariu beton!24
@OldJohn, uite, aici am greșit eu. Am ales prost exemplul. Eram destul de sigură că se va interpreta din nou ca o miștocăreală sau ca un atac la adresa oamenilor ălora.
Trebuia să fi găsit alt exemplu, pe lângă cel cu duduia de la TV, prin care să ilustrez ideea asta de „curaj de haită”.
Mabed, a fost o decizie proastă, mi-o asum.
Și cu această ocazie închei subiectul și nu mai răspund la nici un fel de discuții pe temă. Cum zicea și altcineva, am bătut suficient apa-n piuă pe temă, chiar dacă azi nu asta a fost intenția mea.
@(alta) Iulia, salut, preaplecat, decizia ta! 😘😘😘
Sper să fie adoptată pe scară largă
Io am un singur principiu: nu las principiile sa-mi tulbure linistea.
Cum zicea si altcineva, daca nu am nimic de castigat (si in general nu am), nu zic nimic si trec peste. Daca nu am nimic de pierdut in schimb, zic tot ce-mi vine:)
Aia inseamna ca nu zic nimic nici in fata persoanei, da’ nici in spate/lateral.
La fel, mi se falfaie glorios de parerile altora despre mine sau despre orice – pot sta la masa cu antivaxeri, credinciosi ai pamantului plat si altii. Oamenii sunt cum sunt si cred ce cred, n-am cum sa schimb io asta.
@My2cents, macar taci agresiv?
Haha, cateodata da, si mi se citeste pe mutra ce gandesc. Da’ mno, daca nu zic nimic, nu ma poate acuza nimeni:)
Cu aia cu convingeri ciudate insa chiar mi se pare distractiv sa povestesc:)
🤣🤣🤣🤣
Io am doi prieteni, mari si lati. Restul oamenilor din bula mea nu suporta adevarul crud, nu-l pot digera.
Ca exemplu, acum 3 ani o tentativa de prieten s-a suparat cand i-am spus ca e prost daca el se relaxeaza la iarba verde ascultand muzica de pe telefon iar noi, alte patru persoane, aveam tensiunea 200. La inima, nu la bateriile telefoanelor, care erau prin buzunare. Era asa revoltat si nu pricepea ce avem cu el, ca el doar se relaxeaza, nu intelegea ca noi am mers la padure pentru liniste.
Si da, ai dreptate, ceilalti au zis ca i deranja dar le era rusine sa ii spuna ceva. Bine, asta dupa ce eu am luat taurul de coarne, abia apoi au prins glas, de parca aveam nevoie de confirmare.
Fratele meu a fost ani de zile in blacklist, nu putea intelege ca dupa orele 20.00, chiar daca esti din familie, nu suni daca nu ai o urgenta. La el a fost urgenta la ora 02.00, sa merg cu duba sa luam un scuter gasit pe o carare. Locuim la 60 km distanta.
Ei, la munca am rezolvat-o usor, le-am spus la pauza de tigara ca nu bat camerele din firma pana in strada, care nu suporta moaca mea ma poate astepta la poarta sa ma calce in picioare. Au inteles ca de fapt i-am avertizat sa-si vada de jobul lor ca altfel ii calc pe cap cand ies din curte. La un pahar de vorba cu un fost coleg radea ala de se imprastia, cica nu ma inghit multi dar se tem de mine. Sunt magulit. Noroc ca maxim 1.5 ore petrec zilnic in firma, apoi teleleu pe drumuri.
Eram nevorbit, de aia am refulat acum, azi n-am fost la birt. 😛
Comentariu beton!22
Iată, fix o situație de genul. Ne deranjează de fapt pe toți, dar așteptăm să deschidă altul gura.
Ps: dacă mai ai vorbe care simt nevoia să iasă, lasă-le aci, că deocamdată Vasilescu nu taxează la cuvânt 😁
Sincer, nu îmi place direcția în care acest blog a luat-o. Nu cred că o să îl mai citesc.
Și Iulia mi se pare un pic cam ipocrit sa zici alții cum scriu pe munca altora, iar tu faci același lucru. Scrii pe blogul lui Mihai, într-o comunitate deja formata cu trafic prezent. Era mai greu sa îți faci tu blog și să incepi de la zero asa-i? Ți-ai făcut și tu blogul abia după ce ai primit atenție aici. Înțeleg nevoia de guest authors,dar macar sa știe să scrie un articol care sa nu para a fi scris de o adolescentă care se screme sa para cool. Nu pare să fiu singura care crede asta. Nu eu decid cine ce scrie, dar pot sa aleg ce merita sa citesc.
Arrivederci!
Comentariu beton!21
Sunt trist, atat de trist…
Ma duc la birt sa-mi inec amarul.
Comentariu beton!13
@Hellen, cum să-ți explic eu cât mai pe înțelesul tău? Gata, știu: mi se rupe pula despre ce îți place și nu-ți place ție. Știi câți tăntălăi care mi-au declarat solemn că nu mai citesc acest blog am văzut în zece ani? Sute. Deci, da, mi se rupe pula.
Ca să nu mai spun că asta cu anunțatul public că nu-mi mai citești blogul e dovadă de prostie și nevoie de atenție. Nu de alta, dar puteai pur și simplu să nu-l mai citești FĂRĂ SĂ ANUNȚI ASTA. Dar, nuuu, voi aveți nevoie de atenție. Plm…
@Hellen, drum bun, cale bătută! 👋
@Hellen, ai luat decizia corectă. Kind reminder, este o diferență între a-ți face un blog de unul singur și a te strânge într-un grupuleț pentru a avea curajul să scrii pe un blog.
Ah încă ceva, ne mai vedem sau nu că „arrivederci” creează un pic de confuzie?
Comentariu beton!13
Hellen, ai să citești în continuare blogul și ai s-o citești și pe Iulia 100%. Nevoia de guest_author e la tine. La fel cum cred că tocmai rebela cool din tine a scris acest comentariu. Să nu-ți placă cuvântul cu p e normal dar p în sensul propriu ai curaj să zici că-ți place ?
@Hellen, când zici “direcția”, tu la ce te referi? Avea înainte un fel de articole și acum are altele? Că mie mi se pare ca e la fel: scrie despre chestii din jur, călătorii, experiențe.
Cu scrisul, să știi că e foarte greu să scrii. Îmi dau seama din text și din felul în care ai scris că ție scrisul ți se pare neimportant. Iar ca scriitura să pară scrisă fără efort, e și mai greu. Și dacă ai observat niște adolescenți, sigur știi că ei folosesc prescurtări, englezisme și nu sunt foarte atenți la punctuație. La @(alta) iulia nu am observat să-i scape vreo virgulă, iar dacă cineva n-a priceput trelingul, înseamnă că n-are simțul umorului.
@Carmen, am vrut s-o întreb și eu asta cu „direcția”, dar mi s-a părut pierdere de vreme. Evident, nu există nicio altă direcția, femeia era pornită strict pe cele două articole despre rezistenții care practică laba-n cerc. Care articole în niciun caz nu înseamnă vreo direcție. Mă rog, i-am dat ban, chiara să vrea să comenteze aici n-o s-o mai poată face.
Hellen, faptul că nu-ți place direcția în care o ia blogul, este dreptul tău. Dar să vii aici și să spui asta, cred că este lipsit de politețe, asta ca să fiu drăguță. Cum ar fi să vin la tine în casă și să spun că nu-mi place ce vază ai pe masă, ce covor ai pe jos și ce musafiri nașpa ai în vizită? Dacă știu că nu-mi place la tine acasă, nu vin. Punct. Aici fiind casa lui Mihai, el decide pe cine găzduiește și pe cine pizduiește. Iar dacă ai vrut să pari genul de om care spune verde-n față lucruri, well… locul și momentul au fost prost alese.
Bre,da de unde ai mai apărut🤨🤨
Deci 13 din 23 citesc pe aici. Sau 12, dacă luăm în calcul ipoteza ca Hellen să-și fi dat like de una singură.
@Greta, aveai vreo îndoială?
Descrierea mea, făcută de sor-mea unor prieteni de-ai ei, cu mine de față, după ce eu am întrebat-o de ce nu le spune oaspeților ei (alții) că ar fi o idee bună să lase cățelul acasă când vin în vizită la ea:
A, nu, că cine nu-l cunoaște bine pe frate-miu ajunge să creadă despre el că e arogant, când el, de fapt, zice omului verde-n față ce are să-i spună, chiar dacă e de bine sau nu.
Nici dacă aș fi vrut să o contrazic, nu puteam, că avea dreptate. 🤭
Deși în ultima vreme am învățat să fiu mai reținut cu cei care nu-s mi-s apropiați, atâta timp cât nu e vorba de un lucru care mă privește/afectează în vreun fel.
A, vrea unul să fie bombardier și să se dea mare că și-a cumpărat Haudi? Nu și l-a cumpărat din banii mei, să-l conducă sănătos! Dar dacă îl parchează încât nu mă pot da jos/urca (d)in mașina mea, atunci scoatem aroganța din bagaj.
Da, uite, asta e o problemă. Mulți confundă franchețea cu aroganța. Că mna, e greu să te ducă tărtăcuța…
Dacă aș fi avut câte un euro pentru fiecare dată din ultimii 33 de ani când mi s-a spus, direct sau prin interpuși, că sunt arogant (pentru că, de fapt nu mi-am ținut gura), aș fi fost milionar.
Și acum îmi aduc aminte de ultima mea ispravă în materie.
Un vechi amic mă invitase la restaurant să beau niste beri, să mâncăm ceva și să îmi prezinte ultima lui achiziție.
Tipa nu era deloc relaxată, probabil și pentru că era cu vreo 15 ani mai tânără și voia să demonstreze ceva.
Pe mine mă cam calcă pe nervi aerele astea de superioritate, absolut gratuite, că doar nu eram ka niciun examen.
Pe când imi explica ea, pe ton afectat că fusese, însoțită de copchilul personal, la un frate de la Verona și că a fost frumos, dar…. „avea fetița răcită și ne-a dat răceala LA AMÂNDOI”
– amândurora, zic eu?
Băbăeț, eu tot imi aduc aminte cum s-a schimbat la față, a încercat să spună că e corect ca ea și ca să fie tacâmul complet, am definitivat problema: „eu sper că nu te-ai supărat, credeam că vorbim ca intre intelectuali, care au in fiecare zi ceva de învățat”
Nu vă spun că am făcut d-astea toată viața și că mi-am băgat bețe in roate numai pentru că am vrut să spun adevărul. Nu regret, dar eu am rămas cu adevărul și alții au făcut afaceri.
Cu gloata, cel mai frumos era când îmi exprimam nemulțumirile, alții erau susținători ai ideilor și când voiam să mergem să punem de câte o revoltă, constatam că am rămas singur in fața șefilor. Distractive erau motivele pe care incercau să le invoce mai apoi referitor la faptul că m-au lăsat singur.
Cam asta ar fi cu asumarea răspunderii și a spune pe față ceea ce gândești.
Ca să fim sinceri, nici pe blog p’acilișa nu ar mai fi toată lumea așa relaxată dacă nu ar fi sub pseudonim.
Comentariu beton!13
@Tia, nu am fac aprecieri pozitive sau negative cu privire la anonimat, era mai degrabă o reflecție, dar spun drept că și mie îmi convine câteodată anonimatul. Am cam ruginit și mi-s dinții mai tociți
OldJohn, atunci suntem de acord ca anonimatul ofera niste libertati in plus fata de afisatul identitatii.
Si noi suntem oameni ce iubesc libertatile, nu inlantuirile de tot felul. Chiar daca libertatile astea sunt oarecum subversive!🙂
Am sa raspund numai la ultimul paragraf. Nu spun aproape niciodata ce gandesc, pt. ca nu sunt de felul meu conflictuala si am mai si constatat ca atunci cand ma enervez cu adevarat sunt poate prea dura (fara a fi mojica). Si nici nu cred ca e bine sa practici ,,ce-i in gusa si-n capusa”, pt. ca: 1. daca ai de-a face cu un strain, risti sa se iste o ,,tiganeala” (la asa ceva nu fac fata). 2. daca e vb. de o pers. pt. care am afectiune si o apreciez (prieten, ruda, coleg, etc) de ce s-o jignesc si s-o ranesc. SI, la drept vorbind, chiar nu-mi dau seama cam ce inseamna acest ,,eu spun pe fata, spun ce gandesc”, dv., daca aveti de-a face cu un prost, ii spuneti asa, abrupt, ca e prost? Chiar m-ar interesa raspunsul! ps. in restul art., aveti dreptate!
Comentariu beton!12
Cum zicea un grobian mai sus, mulți ar avea alt discurs dacă nu ar semna cu pseudonim 😘
Dar de ce spusul adevărului trebuie să însemne musai conflict?
Uite, hai să luăm următorul exemplu pur imaginar. Am un prieten. Și s-a luat la harță cu altcineva, fără a avea dreptate. E sau nu firesc să îi spun în față că a fost tâmpit?
Despre asta era (parțial) vorba. Și da, eu am să îi spun întotdeauna omului că a fost sau e prost, dacă așa stau lucrurile. Poate îl ajut să se trezească.
Iar la modul general, era vorba despre genul de oameni pe care îi deranjează un lucru, dar nu sunt în stare să deschidă gura să spună, ci ori se așteaptă să le poarte alții bătăliile, ori să își mai găsească niște aliați.
@Anca Tanase, @(alta) Iulia, am postat greșit, intenția era să postez la D.
Mea culpa!
Neața Iulia.Habar nu aveam că și-au făcut blog să poată împărtăși tâmpenii între ei…thanks God că sunt mai puțini pe aici care sa îmi strice ziua.Sa răspund la întrebarea ta întotdeauna spun ii verde in față ce cred despre el/ea Nu mă ajută această atitudine prea mult în viața de zi cu zi pentru că mulți nu halesc asta.Mie in general mi se falfaie glorios de aceea care se supără și nu mai vorbesc cu mine.O fac că sa setez așteptările corect pentru că și eu vreau la fel sa mi se spună verde in față cand greșesc, cat am sărit calul cu un gest sau vorbă pentru că acest comportament îl consider un dar.Cum pot face lucrurile mai bune daca nu mi se spune? Cum pot intrepta comportamente despre care nu știu că au deranjat. Nu vreau sa fiu înconjurată de minioni care aplauda orice bășină pentru că asta înseamnă că stagnez sa pierd abilități de a fi mai buna și de a CRESTE CORECT COPIII.Singura mod in care putem bate raul de care suntem înconjurați( terorism, rasism,sexism, name it) este să creștem corect copii și nu o putem face decât dacă suntem onești unul cu altul și ne îndreptăm pe noi.
Exact! Cum pot avea pretenția să mi se dea o palmă după ceafă când am greșit, dacă cei din jurul meu nu se pot aștepta la același nivel de onestitate din partea mea?
Mie mi se pare SF chestia cu aripa rezistentă, parcă sunt la grădiniță, asertivitate deosebită :))
Referitor la subiect, eu cred că avem dreptul la opinie, dar nu să o și exprimăm oricum și oriunde (și ne și putem abține). Poți fi direct și fără să fii mârlan, la capitolul ăsta avem mult de învățat. Unele comentarii de mai sus în care se mândresc oamenii ce direcți sunt mie mi se par… hă? Să îi spui unui om în față că e prost sau să-i corectezi greșelile gramaticale unei persoane într-o conversație nu înseamnă că ești direct, din punctul meu de vedere înseamnă că ești grobian. Sunt multe nuanțe, context, ton, etc, desigur, dar de la mine așa se vede.
Comentariu beton!21
@D.
Cum zicea un grobian mai sus, mulți ar avea alt discurs dacă nu ar semna cu pseudonim 😘
Nu înțeleg ce legătură are comentariul tău cu ce am scris eu și de ce ai simțit nevoia să dai reply la comentariul meu.
@D., da, uite, aici cred că e o chestie foarte prost înțeleasă.
Una e să ai o opinie, alta e să o arunci veninos în față, doar de dragul de a scuipa omul respectiv între ochi.
D, asa e. Sinceritatea asta isi are locul in anumite situatii, adica ni se face o nedreptate, ni se ia ceva, suntem tratati rau etc, trebuie sa ne aparam, trebuie sa ne spunem opinia. Sinceritatea este o luare de atitudine impotriva a ceva rau, daunator. Sinceritatea nu trebuie sa aiba rol de jignire a altora pentru ca nu sunt ce si cum vrem noi, sinceritatea nu e sinceritate cand jigneste, cand loveste individul in mod personal, in cazul asta asa zisa „sinceritate” este pur si simplu bullying.
Comentariu beton!11
Apoi no, domnu` D., nu toti avem calitati de ambasador, sa spunem ce ne deranjeaza in trei luni, folosind cuvinte care nu spun nimic.
Eu sunt grobian, recunosc, spun cand ma deranjeaza ce faci si, daca faci acelasi lucru iar, ori iti rup gura ori nu mai pupi socializare cu mine.
Uite un exemplu:
La munca salut frumos si din 5-6 persoane daca raspundea unul. Ce trebuia sa fac? Am spus o data ca daca recidiveaza nu mai salut pe nimeni. Au recidivat. Acum spune-mi tu, sunt eu fara bun simt, necioplit sau alt epitet, daca nu mai salut? Ca fapt divers, in birou raspunde patroana dar celelalte trei persoane din acel birou raspund de Paste si de Craciun. Poi pe aia sa-i salut pe strada?
Ma iertati, eu sunt din topor, necizelat, daca nu raspunzi la salut iti spun o data, apoi nu te salut cat traiesc, chiar daca ne vedem zilnic.
@OldJohn, posibil, posibil sa fie cum zici. Adica anonimatul sa indemne la mai multa sinceritate decat o afisare a identitatii. Eu, totusi, vad asta ca pe un castig, nu ca pe o pierdere, mai ales in cazul nostru, toti adulti, spunand lucrurilor pe nume chiar subiectivi fiind.
@Soimii, să “rupi gura” cuiva nu mai e comportament grobian, e de-a dreptul agresiv. Și nu, nu e vina victimei, dacă o persoană continuă să facă ceva de te deranjează, nu ai dreptul să “îi rupi gura”.
@Tia, ai scris foarte frumos, exact așa se numește, bullying
D 🙂
Wow, treaba asta cu lipsa raspunsului la salut ii tare…
Mi se pare o chestie atat de marunta incat nici nu merita s-o remarc, daramite sa fac observatie cuiva.
Poate omul ala are casti in urechi, poate nu m-a observat, sau, cine stie, poate chiar lucreaza…
Mi s-a intamplat si mie sa fiu cu gandurile in alta parte si sa-mi dau seama ca n-am salutat pe cineva. Cand imi dau seama, evident, imi cer scuze.
Eu salut cand intru in birou pur si simplu pentru ca asa am invatat si pentru ca imi da mie o stare de bine sa zic „Neatza” cu gura pana la urechi. Nu contorizez raspunsurile si nici nu mi se pare injositoare o lipsa de raspuns.
Comentariu beton!12
In primul rand era frumos sa-mi scrii nick-ul asa cum mi-l scriu eu, prin asta se vede cat de superior te crezi, nu dai doi bani pe interlocutor.
In al doilea rand, de faptul ca nu salut colectivul nu ai nimic negativ sa spui? Nu sunt… fara 7 ani de acasa, minim?
In al treilea rand, ai dreptate, sunt agresiv. Nu ma justific ca nu ma simt vinovat, doar sa intelegi ca agerivitatea e necesara cand nu merge cu vorba buna. Am un chirias pe scara, de vreo cateva luni. Vine noaptea, orele 3-4, insotit de 2 sau 3 amici si se opresc la povesti pe scara. Sau discuta la telefon, sa nu deranjeze in casa sotia/concubina/prietena cu care locuieste. Nu stiu ce invarte, masina are de vreo 30 mii euro second, nu stiu daca lucreaza. Un vecin mi-a spus sa-i dau pace ca vinde droguri de aia este lume multa care-l cauta, inclusiv la ore mici. Mai ales la ore mici in week-end. Intr-o sambata dimneata la 8 a sunat la toti vecinii la interfon, bineinteles si la mine, fiindca el si-a uitat cheile acasa si nu-i raspunde la telefon colega de apartament. Asta in conditiile in care, eu stiind ca nu muncesc sambata, am stat pe net pana pe la 4. Atunci i-am spus ca ma deranjeaza, deranjeaza si alti vecini carora le e frica de el. Nu stiu ce si cat a inteles fiindca la 2 saptamani, intre orele 3 si 4, se hãhãia pe scara cu doi amici/clienti. Am iesit, n-am spus nimic, doar i-am pus palma pe ureche. Poate am pus-o putin brusc fiindca a lesinat. Oare trebuia sa chem politia, care sigur l-ar fi gasit la el in casa?
Acum, ca tot discutam subiectul, oare mai traieste vecinul? Ca nu prea l-am vazut/ auzit de cateva saptamani. Sigur locuieste aici fiindca masina lui e in parcare.
Acum imi dau seama domnule D., aveti dreptate, sunt o fire agresiva si merit oprobiul public. totusi, daca credeti sa sunteti conciliant, nu-i spuneti la @JT, asta e cu biciul si eu sunt cam sensibil la cur, am pielea subtire. 😛
“Agresivitatea e necesară”? Mă voi opri aici, tu poți continua, pare că ai mare nevoie să îți justifici comportamentele și să ne întrebi pe noi de ce nu te salută lumea…
Eu selectez atent bătăliile in care urmează ( sau nu) să mă arunc. Nu poți să te bați cu toți întotdeauna, intențiile sunt frumoase, dar practic trebuie să optimizezi consumul de energie.
In alta ordine de idei, eu nu cunosc pe nimeni, nici aici, nici în gruparea de rezistenți. Însă am impresia că de fapt ei doreau guest post-uri, nu scoaterea Iuliei din ecuație. Poate că Iulia a fost un pretext, un argument incercat în contra cu baciul, pentru a le obține. N-a mers, acum publică în alt loc. O soluție ok. Deci ar trebui ca toată lumea să fie mulțumită, nu? Nu văd de ce să batem apa in piuă a la long. Hai să mergem mai departe. Părerea mea.
Comentariu beton!14
Dar raspunsul e foarte simplu: nu am fost invatati sa comunicam si mai ales nu stim ce e aia comunicare *asertiva*. Cei mai multi oameni nu stiu cum sa se exprime cand ii deranjeaza ceva. In plus, sunt si aia carora, daca li se atrage atentia ca au deranjat, nu stiu cum sa reactioneze normal si ori se enerveaza, ori se victimizeaza.
Probabil tipa din emisiune ori nu stie sa se exprime, ori a avut multe experiente negative cand a incercat sa se exprime cu bun simt. Si atunci e mai simplu sa astepte sa se adune si altii cu aceeasi problema ca sa sara in cap omului. Om care – spera ea, ma gandesc – o sa mearga pe ideea „daca imi zice unul ca sunt beat, il ignor, daca imi zic mai multi, ma duc la culcare”. Daca-i sar mai multi in cap ca si-o arde aiurea, poate isi schimba brusc comportamentul, chiar daca el poate nici nu a gresit sau nu intelege de fapt cu ce a gresit.
Sigur e foarte posibil să fie și ce spui tu. Cred că cei mai mulți dintre noi avem tendința să devenim defensivi când suntem criticați. Sau poate așa văd eu lucrurile, prin lentila mea.
Puțini sunt însă cei care, după ce își iau șutul în dos, sunt în stare să facă un pas în spate și să se întrebe: băi, oare nu cumva chiar am meritat șutul ăsta?
Și da, nu cred că am fost educați în sensul ăsta.
Ai dreptate in legatura cu comunicarea asertiva. De fapt multi oameni care se prezinta ca fiind „sinceri si directi” sunt de fapt agresivi, nu asertivi. Cand esti asertiv o faci pentru a intinde o mana catre interlocutor ca sa ajungeti la aceeasi lungime de unda, nu sa ii dai peste bot.
Echipele astea de șoc 🤣 nu adună de-o pereche de oo decât dacă se împrumută, eu sunt revoltata de serviciu, cum mă mustră prietena mea, am foarte puțini prieteni dar cu ei străbat lumea pe jos dacă e cazul, restul, pfff, să-și vadă de vietișoarele lor dacă au, dacă nu să nu încerce să mă calce pe bătături. Greșesc, nu știu multe lucruri dar mă străduiesc și cu cât înaintez în vârstă încerc să nu pierd contactul cu realitatea și bunul simț, e cam scurtă viața și nu știu de ce aș pierde timpul cu minciuni sau schimbat opinii doar pentru că ar fi profitabil, asta mi se pare urât de tot, mersul cu valul pentru că primim și noi niște firimituri măcar. Liniștea mea este mai importantă decât zumzăiala unora. Fără haită sunt doar niște impotenți.
@D, asa e. Sinceritatea asta isi are locul in anumite situatii, adica ni se face o nedreptate, ni se ia ceva, suntem tratati rau etc, trebuie sa ne aparam. Sinceritatea este o luare de atitudine impotriva a ceva rau, daunator. Sinceritatea nu trebuie sa aiba rol de jignire a altora pentru ca nu sunt ce si cum vrem noi, sinceritatea nu e sinceritate cand jigneste, cand loveste individul in mod personal, in cazul asta asa zisa „sinceritate” este pur si simplu bullying.
Am spus direct ce am de spus de fiecare dată când a fost cazul, nu m-am ascuns după deget sau în vreun grup și nici nu m-am așteptat să-mi poarte altcineva bătăliile. Spun direct ce am de spus și am pretenția de la cei din jur să facă același lucru în relația cu mine.
Este o diferență între a fi direct și a fi mitocan dar mulți oameni nu văd asta pentru că nu pot accepta să li se spună în față că greșesc.
Comentariu beton!14
De obicei, spun direct ce am de spus. Dacă îmi cere cineva părerea. Dacă nu, tac din gură, că de sfaturi nesolicitate e plină lumea. Spusul direct mi-a adus multe neplăceri, că nu toți acceptă să le spui verde în față. Dar o să-i dau înainte, fiindcă asta vreau să învețe fetele mele: spunem direct ce avem de spus. Eu n-am să uit niciodată cum era să ia maică-mea bătaie de la un hoț pentru că l-a avertizat pe cel care urma să fie furat. Putea să tacă și să-și vadă de treabă, dar a făcut ce era corect. Așa vreau să țină minte fetele mele și despre mine ceva, că spun direct. Deocamdată însă, nu par să aprecieze, mai ales când directul asta se întâmplă la ședințele cu părinții😀
🙋♀️ Nici eu nu-s prea populară la ședințele cu părinții. Și fi-miu e abia la grădiniță 😂
În general spun ce am de spus, cu toate consecințele aferente. Dar au fost și cazuri (rare, ce-i drept) când am tăcut, pentru că nu s-ar fi schimbat nimic în mod semnificativ.
La nivel personal mi se pare corect să discuți one-to-one dacă ai o problemă cu cineva.
Acestea fiind spuse, am să vă fac o mărturisire, care nu are insinuări către „ceilalți” (pentru că decizia mea o precede cu mult pe a lor) și care aparent nu are legătură cu tema de astăzi. Și nu se vrea nici validare, nici reclamă.
Pe la începutul anului trecut am trimis și eu niște texte către MV. N-a zis nici că-s bune, nici că-s rele, doar că momentan nu i se pare oportun alt guest post. Nu m-a încântat răspunsul, dar ce era să fac? Nu am plecat trântind uși, am revenit (aproape) zi de zi, dându-mi seama că nu mi-ar fi fost deloc ușor să fiu eu aia care să livreze sâmbătă de sâmbătă-apropo de „be careful what you wish for”. Așa că scriu când vreau și când pot în ograda proprie.
Iar tu Iulia dragă keep doing what you’re doing și nu te mai uita peste gard.
Comentariu beton!21
🌹🌹🌹
@ametist, să mor io dacă am inteles de ce unii comentaci au vrut sa fie un fel de zemizei pe blog.
@ametist, tu ești un om foarte mișto. Atât 🤗
Eu am o „problemă” cu educatoarea- cred că a cam lipsit de la ora de gramatică. Nu am avut curaj să o corectez 🫣
Am impresia că doar vreo 3-4 părinți din grup sunt de aceeași părere cu mine(pe motiv că doar ăia scriu corect🤷)
Eu am trimis la grădiniță mail cu documentul trimis de ele, corectat cu track changes 😬
Mie mi se reproșează că nu-s om de echipă.
Cu toate că nimeni n-a rămas neajutat când a cerut.
Sau că nu cer ajutor și fac singur. Și ei nu știu ce fac eu.
Comentariu beton!13
Răule! 🤣
@ametist Felicitari! sa recunoști ca nu ți-a picat bine si sa nu dai in altul, din frustrare, e o chestie .🥰
Comentariu beton!14
„Voi cum stați cu sinceritatea? Le spuneți oamenilor în față ce gândiți despre ei? Sau dacă aveți de-a face cu cineva care vă enervează, dar strict la nivel ideologic, fără a vă afecta efectiv calitatea vieții, cum procedați? Îi spuneți respectivului că e un tâmpit sau alegeți să-l ignorați și să vă vedeți de ale voastre?”
Nu, nu le spun ce gandesc despre ei, doar ma indepartez daca imi displac, eventual ma apropii daca imi plac (si e reciproc). Daca cineva mi se pare ca vorbeste tampenii la nivel ideologic, as putea sa contracarez ce spune, nu ii spun ce cred despre el. Si poate nici nu e tampit.
Ne-am umplut toti de pareri pe care ni se pare ca musai tre’ sa le exprimam. Apreciez mai mult un om care isi tine parerile (despre altii) pentru el (sau si le baga undeva, dupa caz), decat pe unu’ care are impresia ca e „direct si sincer” si mai ales „sfatos” daca te toaca la cap/ jigneste/ e intruziv etc, bineinteles, nesolicitat si neintrebat. A si sa vezi si cat tupeu prind astia cand sunt in haita, de parca aceeasi tampenie repetata de 100 de ori ar putea sa devina argument sau ceva.
Comentariu beton!18
„De ce e așa greu să spui pur și simplu unui om ce gândești despre el?”
Mi-a venit in minte primul motiv pentru care chiar nu ar trebui sa faci acest lucru.
Gandeste-te ca esti un demnitar al unui stat (presedinte, rege, prim-ministru, ministru etc.) si ii spui in fata omologului tau tocmai cand chiar este nevoie sa pastrezi o relatie prieteneasca cu respectivul stat: mai omologule nu-mi place de tine ca esti gras/urat/nesimtit etc.
Cum ar fi acest asta la nivel international?
@Bogdan: dacă tu consideri indivizii precum putler, macron sau olaf scholz drept demnitari țin să-ți spun, cu toată sinceritatea, că ăia-s doar niște limbrici decerebrați.
@Bogdan, deja o dăm în diverse. Nu discutăm politică și întâlniri la nivel înalt aici.
Vorbim despre oameni ca tine și ca mine.
Nu spun, stau in banca mea. Ma enervez f usor si cand cineva ma contraizice nu reactionez frumos. Asa ca nu ma bag in discutiile unora si altora si nu spun ce cred doar pt ca pot.
Plus ca eu nu stiu sa ma cert, nu am vorbele la mine, si cine stie ce dracu mai iese.
Eu ma distantez de cei care nu imi mai plac. Nu mai vb cu ei si aia e. Cumva decizia e luata si decat sa am parte de un show, prefer sa merg pe burta.
Bine, daca ma inteapa cineva cu batul prin gard…e, asta e altceva.
Una e să îți ții gura și să nu te bagi în discuțiile altora (chestie cu care sunt perfect de acord), alta e sinceritatea 1 la 1 față de o persoană. Iar eu despre asta încercam să vorbesc. Respectiv despre absența sincerității în absența unei susțineri din partea altora.
Trec printr-o situație de genul de vreo 2 luni. Chestie de mutat, share house etc. Mai nasol e că au fost trași în această mică mocirlă și niscaiva cetățeni de o altă naționalitate. În fine, concluzia e că nu e nici o concluzie. Doar că mulți sunt fără cojones, ouă, balls etc. Plm spune în față că nu e problemă și e mult mai simplu. Cât despre rezistenți, să fie la ei. Nu am avut curiozitatea să citesc ce scriu și nici nu o am. Dar sunt curios cum e cu suparatul pe șeful la blog, că mulți au declarat pe aici că nu se pot supara ever pe șef.
Îți țin pumnii să se rezolve situația neplăcută cât mai rapid 🤞
@(alta) Iulia, cred că am nevoie și de așa ceva. Unii chiar nu pot mai mult. Mulțumesc!
Nope. Și e inutil să ai așteptări de la astfel de oameni. Că nu faci decât să îți ucizi proprii neuroni.
Sunt situații și situații. Personal, sunt adeptul discuției 1 la 1, cu armele pe masă. Totuși, nu funcționează întotdeauna. In ceea ce privește cele 2 situații prezentate în articol, sunt complet diferite.
În situația concurenței de la survivor, pot înțelege de ce a procedat așa. Ideea concursului e că participanții sunt eliminați, iar scopul fiecăruia e să rămână cât mai mult în joc. Iar pentru asta au nevoie de aliați. În condițiile astea, nu prea merge sa te apuci să vorbești urat despre cineva fără să fii sigur că ai câțiva de partea ta. Sigur, nu e etic, probabil că în locul ei nu as fi procedat așa, dar înțeleg perfect nevoia de compromisuri morale, chiar daca nu sunt de acord cu ea.
Dacă în cazul ăsta pot înțelege (fără să fiu de acord, repet, dar înțeleg), in cazul al doilea, al comentatorilor de pe blog, nici măcar nu mai înțeleg. In primul rând, Iulia NU E agramată. „Agramacalitatile” pe care le produce ocazional sunt ironii sau figuri de stil menite sa dea sare și piper textului, și trebuie să fii slăbuț rău ca să nu îți dai seama de asta. In al doilea rând, dacă nu îți place cum scrie, există oricând opțiunea de a nu ii citi scrierile. Nu e ca și când articolele ei ar fi in materie obligatorie pentru evaluare sau bac. Cât privește colaborările lui big boss…blogul lui, regulile lui, alegerile lui. Nu îți plac – nu e ca și când ai fi obligat sa ii faci trafic 😁.
Ok, să zicem că înțeleg raționamentul tău. Dar rețin eu greșit, sau rămânerea în concurs e bazată în principal pe votul publicului? Caz în care, nu e o strategie mai bună să încerci să îl faci pe concurent antipatic publicului? Respectiv să atragi atenția asupra comportamentului său negativ? 🤔
(posibil să vorbesc lemne, dar discutăm și noi discuții aici, de dragul dezbaterii 😁)
@(altă) Iulia când ajungi la votul publicului deja ești supus unui risc (mai mic sau mai mare). Mai sigur e sa nu fii nominalizat și să nu ajungi acolo, deci sa ai aliați in grup.
Buna, Iulia! Fain articol astăzi. Ai idee de ce nu mai pot intra la blogul tau? E o problema doar la mine? Keep up the good work!
Eu am fost azi
@Mojo, mulțumesc. La mine e totul în regulă. Ai intrat pe adresa nouă? Clic pe numele meu, scris cu roșu de Mihai la începutul articolului 😊
Mulțumesc pentru articol și te rog să nu ne abandonezi!
Ce pățiși, oai? Unde dreq să plec? Ce, credeți că scăpați așa ușor de mine? 🤣
Neața! Ieri n-am avut timp de citit decât înainte culcare, dar de scris nu mai aveam putere. Ca deh… A fost cald și am prestat munci în și înafara casei☺️.
Așadar, referitor la subiectul expus, nu zic totdeauna ce gândesc. Dacă e vorba de un deraiaj al prietenilor, puțini, de altfel, le zic ce am de zis, îi și cert dacă e cazul. Dar dacă persoanele în cauză sunt colegi, șefi, atunci stau în banca mea și eventual zic ce am de zis înainte de a pleca. Unii nu suportă critica și se aricesc, după cum bine a fost spus și în comentariile anterioare, și eu nu am resursele necesare unor „bătălii” din astea lungi. Dacă „nepotrivirea de caracter” apare în cazul întâlnirilor cu persoane cu care n-am de lucru, evit discuțiile incomode. Din nou, nu îmi place să port războaie. Consider că am lucruri mai importante de făcut decât să-l pe X să înțeleagă că tabloul poate fi și despre altceva.
Concluzia e că, depinde de situație. 🙈
Eu îs pe parte opusă… Am o plăcere să am discuții cu șefii, mai ales daca știu că am dreptate. Oricum știe toate lumea că dreptatea umbla cu capu’ spart
Câteodată le spun în față, dar în ultima vreme am evoluat… îi ignor, să nu-mi mai consum energia degeaba.
Tu spune mai departe ce ai de spus, în scris, să ne bucurăm și noi! Zici bine ce zici, așa „agramată” cum ești!😊😊😊
Din punctul meu de vedere mai e o variantă. Taci(nu reacționezi fără sustinerea grupului) pentru ca te gândești ca problema e la tine, de exemplu, pe mine ma deranjează muzica tare, dacă suntem 3-4 oameni, cer sau dau muzica mai încet, dacă e multă lume, mi se pare aiurea să mă plâng ca e muzica prea tare ca poate celorlalți le place și nu vreau să pornesc discuții inutile, caut un loc mai”ferit” și gata. Dar dacă e vorba de nedreptate sau spus părerea foarte rar tac. În adolescenta am avut ceva conflicte din cauza asta, am schimbat joburi din cauză că mă certam cu șefii, note mici ca ma mai certam și cu profesorii.
Ședința la lucru.. cu cât sunt mai mici in ierarhie, cu atât sunt mai nemulțumiti si vehemenți, pe hol, in asteptare. ,, Da ‘ sa vezi că-i zic tot rahatul… Las că vede el… ( El fiind șefu
/ Șefa) ce să mai.. eroism in stare pura. Și începe ședința,, ne luam alea pe unde le luam… Și la sfârșit inevitabilă întrebare: are cineva ceva de spus? Vreo nemulțumire? … NU șefu, totul e ok.
De ce? Pentru că dacă nu e cineva să iasă în față foarte multi , marea majoritate , refuza să își asume ceva. Pentru că așteaptă să scoată altul caste ele din foc , pentru că … Pentru că motive sunt multe…