Am ieșit prima oară din țară în anul de grație 2005. Ca să fie tacâmul complet, nu numai că era prima oară când treceam de granițele României, dar o făceam și la volan. Până la urmă, ce era să fie atât de complicat? Dacă mă descurcam să conduc în România, mă descurcam oriunde.
Așa se face c-am plecat să facem un fel de mini-tur al Europei, patru oameni, într-un Ford Mondeo break. Aveam de ajuns de la București la Nantes, cu un mic ocol pe la Paris. Iar la întoarcere trebuia musai să trecem și prin Bologna, acolo unde se aflau părinții unuia dintre noi.
Vă spun foarte cinstit că nici în ziua de azi nu știu cum am reușit să ajung în toate locurile în care aveam de ajuns. Vorbim de anul, 2005, da? Nici gând de smartphone-uri, nici gând de aplicații precum maps sau waze, dacă aveai de mers pe undeva, hărțile clasice erau încă la putere.
Da, apăruseră sistemele de navigație pe bază de GPS, dar eu, personal, la ora aia nu mi-aș fi permis unul și nici nu aveam de unde să împrumut. Prin urmare, am plecat cale de peste 5000 de kilometri, având doar niște foi tipărite cu traseul, c-am zis că reușim să ne descurcăm noi și fără hărți. Nu, n-am reușit, în Franța am fost nevoit să cumpăr prima hartă.
Dacă în afara orașelor mai era cum mai era, că aveai indicatoare și era relativ ușor să te orientezi, când intrai în orașe începea distracția. Nici în ziua de azi nu știu cum am reușit să ajung la o întâlnire în Place de la Porte-de-Bagnolet, în Paris. Nu, serios, chiar nu știu cum am reușit să ajung (noaptea, cu mașina), fără să am nici măcar harta Parisului.
După care, în Nantes, unde trebuia să ne întâlnim cu un alt prieten care locuia acolo, știu c-am stabilit să ne vedem la Catedrala din centrul orașului, că aia era cel mai simplu de găsit. Și cam așa a decurs toata excursia aia: pe bâjbâite.
Oriunde aveam de ajuns (la cazările de pe traseu, de exemplu), trebuia să opresc, să întreb, să încerc să mă orientez așa în orb. În prima noapte am dormit la Viena. N-aveți idee cât a durat până să găsim hotelul unde rezervasem camerele, ăla fiind undeva în suburbiile Vienei.
Păi n-am să uit niciodată că după ce m-am săturat de învârtit pe străzi ca un coi într-o găleată, în cele din urmă m-am îndurat să opresc și să întreb pe cineva. Știți că un bărbat adevărat nu face asta niciodată, da? Doar că deja era noapte și ne era somn, așa c-am lăsat un pic bărbăția la o parte, mi-am călcat pe mândrie și-am întrebat un vienez de pe trotuar ce fac greșit de nu reușesc să găsesc hotelul ăla.
Omul s-a scărpinat în cap și mi-a explicat c-am trecut de multă vreme de zona pe care o caut, că trebuie să întorc și să merg drept cale de vreo 20 de kilometri, după care să mai întreb. Or când a zis „să întorc” eu am luat-o așa cum am auzit-o, și-am întors acolo, pe loc, pe o linie dublă de tramvai, de-am văzut oamenii de pe trotuar făcându-și cruce ca la urs. Mda, pe lângă că era prima oară când ieșeam din țară, nu eram nici cel ascuțit creion din penar.
Nfine, ce voiam sa spun este că, 18 ani mai târziu, bagi într-o aplicație adresa unde ai de ajuns, și aia a fost tot. Nu mai trebuie să bâjbâi, nu mai trebuie să întrebi pe nimeni, nu mai trebuie să întorci pe linia dublă de tramvai, tot ce ai de făcut e să te bucuri de călătorie.
Am scris toate cele de mai sus doar pentru a vă putea spune că pe mine mă pufnește râsul de fiecare dată când îi văd pe revoltații împotriva tehnologiei cum sar de cur în sus pe motiv că nimic nu e gratis, că plătim cu datele noastre orice aplicație de genul celor despre care am povestit mai sus.
Băi, știți ce? De fiecare dată când m-au scos aplicațiile și tehnologia din vreun căcat, am mulțumit cerului că cineva are atâta nevoie de datele mele încât e dispus să-mi ofere în schimbul lor lucruri care acum 20 de ani ar fi fost considerate prea gogonate chiar și pentru filmele SF.
Acestea fiind zise, lăsați tehnologia să vină la mine. Promit să le dau orice date au nevoie în schimbul aplicațiilor care-mi ușurează viața. Dacă au nevoie, le zic singur până și ziua in care am făcut pipi în găleata cu apă de băut, la grădiniță. E ok, le dau voie să să facă ce vor cu informația asta deosebit de importantă. 😊
Ca să fie și mai clar ce vreau să zic, o să vă mai spun că n-o să îmi pun la dispoziție datele diverselor aplicații care nu-mi sunt de niciun folos real. Știti ce zic, nu? Toate jocurile alea stupide de pe interneți (quiz-uri imbeciluțe pe Facebook sau joculețe de tipul: „află ce-ai fost într-o viață anterioară” ori „cu ce personaj de film te potrivești?” etc), toate aplicatiile pentru editat artistic fotografii, pe scurt, toate rahaturile alea care par fun (poate și sunt), dar care nu-ți aduc niciun beneficiu real. Nu, acolo nu-mi voi lăsa vreodată datele, că chiar aș considera că le dau pe degeaba. Ah, să nu uit, și nici tik tok nu-mi voi instala vreodată. 🤷♂️
Atât pentru azi.
P.S. Poza de mai jos este unul dintre cele mai bine exemple pentru tot ce-am povestit mai sus. Eram în Spania, zona Alicante, si-am vrut s-ajung să văd o plajă mișto, că doar era plin de plaje pe-acolo. Search pe google, mi-a apărut asta, am dat click pe ea, și imediat s-a configurat traseul către. O oră și jumătate mai târziu făceam această fotografie.
Eu am intrat doar să îi iau fața lui JT🤣🤣🤣
Comentariu beton!68
Puteam să pun un emoji la 8.01 dacă vroiam neaparat să fiu primu’. 🤪
Comentariu beton!44
@Maricik: Atunci ai înțeles greșit totul!
JT intră primul, dar cu un comentariu legat de articol, nu așa numa’ să se afle-n treabă! Sigur că de cele mai multe ori este primul, dar niciodata fără să citească articolul!
Eu cred că ar trebui să intrăm aici dacă și numai dacă suntem fani de Mihai Vasilescu si de textele lui, nu ca să-l întrecem pe JT sau pe altcineva! Părerea mea!
Comentariu beton!48
@Vic nu am înțeles greșit nimic. Era o gluma, dar se pare că nu și-a făcut efectul cafeaua.😉 E ok, tuturor ni se poate întâmpla. Și chiar sunt fan MV chiar dacă eu nu comentez mereu. Nu ratez nici un articol. 😘😘
Comentariu beton!65
@Maricik Eu m-am distrat 🤣🤣🤣
Comentariu beton!33
Mânuță roșie de la mine. Prima dată citim ză articol pe care un creștin s-a chinuit in vichend să-l sicrie.
Unde ne credem, la gradiniț?
Comentariu beton!20
@ OldJohn am rămas pe grădiniță de la articolul Iuliei din uichend.🤣🤣🤣🤣 Și ca să nu mai existe dubii să știț că am citit articolul, technology is my BFF. Am scăpat de stat la coadă, am smartwatch, iar maps îl mai folosesc și ca pieton când nu cunosc zona prea bine. 🤭🤭
Comentariu beton!14
P-ăia de ponegresc tehnologia io i-aș parașuta-n pădurea amazoniană-n cucu’ gol.
I-aș lăsa acolo o săptămână.
Apoi pe cei rămași în viață, i-aș întreba ce părere au despre Alexa, Siri și googlemaps.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!59
Sau măcar despre un telefon mobil prin satelit. 😛
Le-aș da acolo unu’ cu bateria descărcată complet ca să se-nchine la el. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Și dacă-s fete și n-au cuc? 😋
Comentariu beton!15
@JT, pui si un premiu la bataie pentru excursia aia?… ca io m-as baga! 😁
P.S. Prima iesire din tara, 1992 cu masina si un prieten. Harta Europa, numai c-am ratat centura in Budapesta si ne-am trezit undeva prin centru. Cu intrebatul in engleza, ne-am incurcat si mai tare, aia majoritatea vorbesc si acum numai ungareza… Hai sa cumparam o harta cu Budapesta, ca altfel aici ne facem concediul. Oprim in parcare, langa un chiosc de ziare. Cumpar harta, de 1m/1m, (fatuca vorbea engleza) o intind pe tejghea si intreb vanzatoarea „Where are we passing now? Pune destiu` in mijlocul hartii si zice „here”, la care eu catre prieten: „oai io, sa-mi bag pwla ca aici murim… ” la care vanzatoarea ” ha, sunteti romani de-ai mei ca si io’s din Satu Mare”… 😂😂😂
Comentariu beton!86
@tavi, meam, ce-am uitat de faza asta. În aceeași excursie despre care vorbesc în articol nu am fost în stare sa găsesc ieșire din Budapesta spre Viena. Efectiv nu reușeam să ies pe autostrada aia. Până la urmă, am oprit la un taximetrist și l-am rugat să meargă în față până ne scoate pe autostrada spre Viena.
ha ha ha, mie, taximetristul întrebat în Viena care-i direcția spre Italia mi-a zis „flughaaaafen”; 4′ mai tîrziu, după ceva distanță, mă trezesc lîngă el, la semafor, iar omul, cu mînile lateral și înclinînd torsul stînga-dreapta, striga la mine „fluuuughaaaafen!”; pasagera lui, care la prima interacțiune nu era în mașină, s-a crispat puțin, uitîndu-se la el…
Comentariu beton!19
Cu centura ratată și intrat în Budapesta am făcut-o și eu acum 18 ani la prima ieșire din tara cu mașina singurul șofer din gașca de 4.Bai m-am învârtit că un coi in găleată prin Budapesta până am găsit un taximetrist căruia i-am plătit cursa sa ma scoată la autostrada către Italia căci acolo mergeam noi 4 pupeze in concediu.Tin minte că am oprit prima data la un echipaj de poliție rutieră și a coborât una din prietenele mele sa ii roage să ne desemneze o hartă cum sa iesim iar aia vazand-o blonda au crezut că e și proasta, ea fiind medic de profesie, și i-au desenat un dreptunghi care ne-ar fi adus în același punct, părea amuzant pt ei să își bată joc de noi așa că taximetristul a fost opțiunea doi.In ceea ce privește tehnologia frecvent spun sa ii de-a bărbosul sănătate celui care a inventat-o și dezvolvat-o și mi se rupe fix de datele mele și colectatul lor atâta timp când beneficiul de a avea tehnologia este net mai mare decât faptul că știu ei că mi-am luat chiloți de tabla de la X firma.
Comentariu beton!22
@Vic: fetele-n păsărica goală, normal.
🤣🤪🤣
@tavi: să ieși viu d-acolo? 🤣🤣🤣
@JT, din jungla sau din Budapesta? Daca nu evolua tehnologia, cre’ca ieseam… la pensie din Budapesta. Ala a fost un drum cu multe”aventuri”. Mergeam in nemtia prin Praga. (nema viza de Austria) In apropiere de Praga, prietenul meu a ramas blocat intr-un WC public, nu mai stia sa deschida usa… Cand am intrat in nemtia, pe autostrada, ne tot minunam cate localitati „AUSGANG” au astia si nu-s trecute pe harta… 🙃
Comentariu beton!30
@tavi: din jungla amazoniană.
Io n-am pomenit nimic de Budapesta.
@JT, pai daca am iesit io viu din Budapesta , din jungla amazoniana numa’ ma joc… 😎
@JT, văzut io pă discovery o duduie în jungla amazoniană; femeia era ceva la 30+, fostă prezentatoare de televiziune și a primit provocarea ăstora de a parcurge nu știu cîte zeci de km prin junglă, în termen de 7 zile, îmbrăcată în costumul Evei; avea totuși o traistă-n gît, da’ nu știu dacă a primit-o sau și-a confecționat-o singură, că n-am prins decît umpic din episodul final…
@costicămusulmanu’: ăla-i show teve, deci e imperativ și obligatoriu ca aia să aibă o echipă după ea, în spatele camerei de filmat, care s-o ghideze așa încât să treacă miraculos prin toate „provocările” junglei, iar la final să iasă învingătoare.
Știm și noi show-uri d-astea: Bear Grills & friends. 🤣🤣🤣
@tavi Da’ nu ai si tu o curte la tara, unde sa-ti faci de cap in costumul celor alungati din Rai, sa nu mai trebuiasca sa te duci pana in jungla, sa te manance vreun animal exotic pe acolo?😅
@Tia, „DRUMUL” remember? Dupa ce am batut cu piciorul aproape toti muntii din tara asta, inclusiv in aplicatii militare, ma trimiti sa ma joc in gradina in cucu gol. Tu si chatgpt… 🤣🤣🤣🤣🤣
Tavi, DRUMUL, da! Cum am uitat! Ce sa-i faci? eu si chatgpt! Doua inteligente artificiale ce bat campii artificiali!😅
Eu de unde sa stiu ca tu esti Bear Grylls si nu te multumesti, ca tot omu’, cu aventuri prin rural? 😅
Uite o reteta si daca o faci sa-mi spui daca a fost mai buna decat a chatgpt-ului.
4 oua
3 dl lapte +1 dl frisca lichida
2 1/2 dl faina
un strop de sare
un pic de esenta de vanilie (daca vrei.
Se prajesc in unt. Se intorc aruncandu-le in aer. Daca poti! Eu pot.🙃
Trebuie sa dublezi reteta ca sa nu mananci singur si se servesc cu dulceata favorita si neaparat cu frisca batuta. Vezia ca asta e frisca extra, nu e aia de sus ce se amesteca cu laptele.
@Tia, multumesc pentru reteta, daa io zic sa impartim sarcinile. Tu le faci, iar eu le halesc, ce zici?😂😂😂
Tavi, da, corect asta cu impartirea sarcinilor. De-aia zic sa gasim a treia persoana in povestea asta cu clatite. Face persoana si noi doi mancam. 😅
@Tia, acu’ am inteles de ce ziceai sa dublez reteta…🤣
Tavi 😅😅😅
Ce vorbești frate de Europa? Eu eram în pragul sinuciderii când am condus prima oară în București, eu venind dintr-un oraș de provincie, unde, la vremea aceea, era traficul destul de plăpând! Tot așa cu ditamai harta pe scaunul din dreapta, ma claxonau toți, că mergeam încet să mă pot uita și pe hartă!
Așa că n-au decât să-mi ia toate datele cine vrea, numa’ să-mi lase toate aplicațiile alea care-mi fac viața ușoară!
Comentariu beton!57
Io conduc fără GPS doar în orașul de baștină în România.
În Austria nici nu concep să conduc fără GPS.
Comentariu beton!21
Și eu folosesc la greu Waze sau Google Maps! Nici nu vreau să îmi aduc aminte hărțile alea uriașe de prin benzinării! 😀
Comentariu beton!14
Eu am facut 4 ore jumate de la Iasi la Bucuresti si 3 ore de la intrare, din Colentina, pana in Titan. In 2007. Noroc ca era noapte 🙂
Comentariu beton!24
@Bogdane, vezi că ți-am editat eu numele ca să nu te confunde lumea cu prostalăul care a comentat mai devreme.
in stocolm, exceptand drumurile pe care le fac des -> GPS on.
misto cand mergeam fara gps prin lume. misto rau. mai ales in ungaria
Săru’mâna, boierule!
@Animaloo, are și hepeesu ăsta demnitatea lui ca dacă nu esti atent o furi. Am dat să ma duca de la Oslobla Hamburg și in loc să ma ducă pe Ølesund brua, m-am trezit la feribot la Ystad. Dacă m-aș fi uitat pe hartă…
@ion al batranu
acu e bine ca gpsu ma ajuta pe drumurile in tunel. Sa vezi cand am venit. dupa 3000km stiam ca mai am 10km. Deja nu mai stiam cum ma cheama si de ce. Am iesit din tunel. Mai aveam doar 20.
zici ca eram la dieta…
@animale, stiu senzatia. Cel mai nasol am pățit-o la un giratoriu aflat in tunel că acolo sigur o ia razna gipiesu.
Da, și eu sunt fan tehnologie. Dacă poate sa te ajute, de ce sa nu o folosești? Pe de alta parte, dacă te bazezi exclusiv pe ea, când si daca te lasă…ești în pom.
PS. Tik tok-ul mi se pare meșteșug de tampenie
Comentariu beton!23
de acord cu tine doar ca uneori mai merita sa arunci un ochi si pe harta fizica a destinatiei. nu de alta, dar mai moare waze-ul in mijlocul intersectiei sau se termina bateria in telefon, si atunci macar sa stii pe unde esti. daca este sa dea gherle waze-ul, o va face numai si numai intr-o intersectie, pe autostrada, la viteza.
1. Nu mi-o murit bateria la telefonu’ deștept niciodată de când îl am.
2. N-am folosit niciodată Waze, ci Sygic Premium+ și HereWeGo.
Cu astea două n-am rămas niciodată încurcat.
Comentariu beton!11
temple, mie da, si nu o data. bine, nu a murit bateria, este incorect spus , nu am incarcat-o eu. 🙂
@Razvan: costă în jur de 20 de lei un încărcător auto și îl găsești în orice benzinărie mai răsărită! 😀
@Razvan, dacă sunt în mașină, telefonul se încarcă, deci nu contează nici dacă plec cu 2% baterie de acasă.
Înainte de a cupla centura de siguranță conectez telefonul la încărcătorul auto. 🙂
Comentariu beton!12
@Răzvan: în ambele mașini am cablu’ de încărcare telefon conectat unde-i de obicei bricheta electrică.
Niciodată nu ies din casă fără bateria externă de 30000 mAh.
Dar @Razvan are și el partea lui de dreptate, să știți. Ok, la mine nu există vreo șansă să rămân fără baterie la telefon, cât sunt la volan, în schimb am rămas de extrem de multe ori fără net. În Franța, cel puțin, pentru mine e un coșmar internetul mobil.
Asta e motivul pentru care eu folosesc Sygic, care merge off line.
și MapsMe funcționează fără net, doar că trebuie să descarci harta/hărțile zonei înainte.
eu l-am folosit doar pt mers pe jos pe coclauri, dar o prietenă l-a folosit inclusiv în America de Sud.
@ady: păi și la Sygic și HereWeGo trebuiesc descărcate hărțile dacă vrei să funcționeze offline.
@Mihai Vasilescu deci am înjurat degeaba Orange ul polonez că nu am date cum trebuie la Paris pe străzi dar de fapt e rețeaua locală de kkt.
@Aura, dap. Și nu numai la Paris, peste tot pe unde am ajuns în Franța.
@Mihai Vasilescu oriunde în UE nu am nici o problemă cu internetul, fără nici o taxă în plus. Un abonament standard la O2 (Telefonica). M-am mirat că soacra mea cu abonament la Telekom din Ro avea mumu internet pe date. Anul trecut la țară în Franța prindeam net pe càmp. Zic ca o discuție cu furnizorul de telefonie ar lămuri.
Nu știu cum ne descurcam atunci, mai întrebam pe cineva, fixam o întâlnire cu 2-3 zile prin telefonul fix, poate nu erau atât de multe instituții etc. da’ pentru mine cel mai recent caz a fost sâmbătă în București. După ce am băgat GPS-ul și m-a dus la destinație, tot am mai întrebat de două ori pentru siguranța mea, deh obisnuința, trecutul…
A, nici eu nu am tik-tok. Am încercat în urmă cu vreo 2 luni, da’ în timp ce îmi cerea datele am renunțat
De asta e bine să ai mereu în mașină, la drum, și o femeie. Ea pune mereu întrebări…oricui!
Comentariu beton!45
😅😁😄
Mie nu-mi vine sa întreb în situația asta 🫣😁
@Ananas, regula e oricui, oriunde si despre orice! Eu am intalnit si exceptia de la regula. Ultraprotehnologie… La scurt timp dupa aparitia Google Maps, in concediu 1 luna, prin fosta Yugoslavie, vreo 4000 de km in total dus-intors, orientarea a fost „parfum de tei”. Dar, nota de plata doar pentru telefon… 1600 euroi. (n-a descarcat hartile, ci am mers online, am aflat acasa…🤣) Asa ca e mai bine cu una care intreaba! 😉
@Ananas, păi și la gps-uri tot voce de femei este:))))
@tavi Inaintea erei tehnologice intrebam si eu, sa stii!😅 Si mi se raspundea. Din pacate sau din fericire, nu intelegeam mereu raspunsul. Tot in era premergatoare tehnologiei, eram in trecere prin Polonia si ne-am ratacit. Era seara si doi tipi „binevoitori” s-au oferit sa ne arate „calea” si am mers si am mers zeci de km si seara s-a facut noapte si orasele au inceput sa dispara si satele la fel si era o bezna de nu mai vedeam drumul si am continuat asa pana cand ne-am dat seama ca alta era destinatia spre care ne indreptau cei doi. Am intors si am manat maxim pana am ajuns inapoi la civilizatie si abia pe urma ne-am oprit sa ne tragem sufletul si sa ne minunam cat de prosti am fost de era sa fim dati pierduti prin Polonia.
Uf, slava Domnului pentru inteligenta artificiala mai ales cand aia naturala te ingroapa. 😅
@Tia, nu e o rusine sa intrebi orice, mai ales cand crezi ca altu-i mai destept.😉
Uite, btw de inteligenta artificiala, saptamana trecuta eram la taclale cu ChatGPT, sa aflu niste retete noi pentru „clatite pufoase” (calcaiul lui Ahile… aaa al meu am vrut sa zic 😛) M-a zapacit ala cu „retete” de nivel de gradinita, dar niciuna de „clatite pufoase”. I-am zis ca revin mai incolo, dupa ce-si mai face lectiile. Dupa care, daca tot cautam eu niste anvelope mai speciale mi-am zis stai sa-l intreb pe asta destept, sa vad ce stie despre masini. Juma de ceas, m-a intrebat el pe mine, despre dimensiuni, iarna-vara, firma producatoare, negresa care a muls copacul de cauciuc etc. La final imi zice: „suna la cea mai apropiata reprezentanta”😂😂😂 I-am zis blestemul de Trabant si aia e. Dar lasand gluma deoparte, cred ca exista riscul ca inteligenta artificiala sa conduca planeta in anii viitori.🙄
Tavi, vorbind de Chatgpt, e doar o copie ce compileaza informatia existenta si care vine de la noi. Dar la ce evolutie au lucrurile astea, nu-i deloc greu de crezut ca ai dreptate. Vom trai si vom vedea.
@Tia, compileaza compileaza, dar o face al dracu de bine si cu o baza de date impresionanta. Eu sper sa ramana „doar” la compilat, sa nu ajunga sa si gandeasca si sa se supere pe noi, ca specie. Spre sfarsitul anului astuia, se anunta deja lansarea unuia de 500 de ori mai puternic.
Tavi, iti reamintesc ca nu exista specie mai criminala decat noi si pe principiul „eu te-am facut, eu te omor”, roboteii obraznici o sa fie exterminati chiar de creatorii lor.
Pana si magnificul Michelangelo era gata sa distruga una dintre splendidele lui creatii, Pieta. Un robotel va fi usor de distrus daca nu cumva o sa arate ca Marilyn Monroe. 🙃
@Tia, ioi ce incaierare iese daca scot astia pe banda de alde Marilyn Monroe🙃
https://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c
Tavi, magnifica compozitia lui Vangelis. Un cantec despre doua lumi, a credintei si a stiintei si despre care dintre ele ne poate aduce si duce in Paradis! Dupa cum se vede, Vangelis zice ca stiinta. Eu zic invers.🙂
https://youtu.be/AjIL2BemqBY
Tavi daca tot m-am hlizit maxim, adica cu gura pana la urechi, la conversatiile tale cu chatgpt-ul si la cum te-a dus cu vorba si am aflat ca drumul spre inima ta trebuie pavat cu clatite, spune-mi, te rog si mie care-i blestemul Trabantului! 🙃
@Tia
Se duce unu’ la un bordel:
– Vreau si eu o femeie frumoasa .
-Nu se poate, la noi in bordel femeile poarta masca.
Se duce in camera si isi incepe treaba.La sfarsit spune : da-ti masca jos sa-ti vad si eu fata.
Omu insista si pana la urma femeia isi da masca joc.Cand ii vede fata ii sta inima ,vine salvarea si il transporta la spital. Pe tot parcursul drumului repeta:
-Blestemul trabantului galben,blestemul trabantului galben.
Dupa vreo doua zile de coma, infirmiera il intreaba care e treaba cu trabantul galben.
A… e o poveste lunga :
– Mergeam cu masina si la o intersectie nu am fost atent si era sa-l lovesc pe unul cu un trabant galben, el m-a ferit si a intrat intr-un copac, iar cand s-a dat jos mi-a strigat:
– S-o fți pe mă-ta!!!!
Tavi, OldJohn ohhahahahaaa… Daca un amarat de Trabant are astfel de blesteme, ma ingrozesc gandindu-ma la ce poti auzi si pati daca botesti un Lamborghini!
Tavi, asa-s femeile, curioase, ca pisicile. Stiu ca se zice ca asta ne si omoara, adica curiozitatea, dar nu ne putem abtine. 🙃
@Tia, iar ma misc mai incet, ca la Ardeal si ai deja bancul, dar sa nu-i dai lui OldJohn din clatitele mele. 🤣🤣🤣 Pune capacul pe ele, ca de la miros se face coada😁
@Tia,Tavi, la noi băiatul face clatite
. Au o disciplină la școală numită mat&helse, mancare și sănătate. S-a apucat să dea flip la clatite și a luat nesatisfăcător pe considerente de protecția muncii😂😂😂
Îi dau rețeta Tiei
Tavi, prin urmare Chris Rock a avut dreptate cand a afirmat ca femeilor le este mult mai usor sa-si faca rost de barbati decat le este barbatilor sa-si faca rost de femei. Femeile iasa afara cu o oala de mancare, o pun pe o piatra si se aduna toti barbatii in jurul lor, al femeii si al oalei.😅
Nb
OldJohn Succes pustiului. 🙂
@Tia, acu’ ai aflat??? 🤣
Un barbat se prezinta la Oficiul Fortelor de Munca si vede un anunt :
”Se cauta Asistent pentru medic ginecolog.“
O intreaba pe tinara de la ghiseu in ce consta postul si daca ii poate da ceva amanunte despre ea.
– Da, trebuie sa ajutati doamnele sa se dezbrace de haine, apoi de lenjeria intima, sa le ajutati sa se intinda si sa le spalati cu grija zonele intime, apoi sa le dati cu spuma de ras si sa le barbieriti de parul pubian, apoi sa le ungeti cu diferite creme si sa le masati astfel ca ele sa fie pregatite pentru examinarea medicului. Este pentru inceput un salariu lunar de 2.000 ron cu perspective serioase de crestere in functie de rezultate. Dar trebuie sa mergeti la Ploiesti .
-O, dar de ce? Acolo este postul?
-Nu, postul e in Bucuresti, acolo e capatul cozii !
Tavi, io cred ca omul s-a dus la Ploiesti si s-a pus la coada. 😅😅😅
@Tia, precis ca-i acolo, ca p’aci prin sat nu l-am vazut, iar legenda spune acum capatul cozii e pe la Botosani… 🙃
Eu n-o să-mi iau niciodată ceas inteligent.
Te cred. E greu să constați că ceasul e mai destept decât tine.
😂😂😂😂😂
Comentariu beton!18
Io vreau unu’ deștept foc, să le știe pe toate, da’ să nu fie apple. Și maxim €500.
Încă mai caut.
Comentariu beton!11
@JT, omu’ e prost pe-aici de multă vreme, are comentariile în moderare. P-ăsta i l-am lăsat doar pentru că voiam să-i spun ce cred despre el, fără să-i spun ce cred despre el. 😀
@MV: 🤣🤣🤣🤣🤣
Io am crezut că omu’ glumește.
@JT, nici pomeneală. Omul e prost că așa e el.
@MV: acum e clară situația. 🤣🤣🤣
Bogdane! Ești în top, văd eu…
Nici eu nu o să-mi iau.
Daca la 65+ reusesc sa-mi platesc darile din fotoliu,sa comunic cu prietenii tot din fotoliu, sa comand ce-mi trebuie ,de acasa, eu sunt multumita de avansul tehnologiei .
Comentariu beton!61
Folosesc Waze si cand sunt plecat din tara, Sygic, pentru ca merge off line.
Foloseam harta fizica inainte.
Da, si eu ma intreb, cum reuseam sa ne intalnim cand nu aveam mobile si stabileam totul pe telefonul fix, sau verbal , cu cateva zile inainte ?
Comentariu beton!13
Eram învățați să ne descurcăm,de-aia am supraviețuit.
Sa dea al de sus sanatate multa la cei care ne fac viata usoara😁.
Si aici nu ma refer doar la Waze, Google maps sau orice aplicatie care te ajuta sa te deplasezi. Ma refer la comunicatie cum ar fi Skype (acum 15 ani nu existau prea multe aplicatii din astea), WhatsApp, Teams. Datorita lor am putut sa vorbesc cu familia ramasa in tara oricand am vrut si s-a putut. Nu imi pot inchipui ca ar fi trebuit sa scriu scrisori pe care sa le trimit prin posta si sa astept raspunsul 2 saptamani mai tarziu. Si telefon? Da, ok, dar te auzi, nu te vezi. Iubesc technologia si ma bucur ca traiesc in vremuri in care tehnologia face parte din viata noastra.
Comentariu beton!23
Dadada, fix la astea mă refer și eu. Ia să ne imaginăm cum ar fi viețile noastre fără banalul Whatsapp.
Cum să fie? Ca penisu’. 🤣🤣🤣🤣🤣
Păi,dragilor,la unii tehnologia n-a folosit decât pentru dating și au luat ce au găsit și n-au fost mulțumiți,de-aia le pute internetul🤣🤣🤣🤣🤣 altfel n-ar mai exista ghișee la furnizori de servicii unde câte un tataie stă și o oră acolo,numai ca să aibă siguranța că telefonul,lumina,gazul sunt plătite și nu „mi le taie ăștia,dom’le”🤣.Altfel ,în condiții maxime de net,recunosc cu sinceritate că am căutat cu tableta în mână,pieton,o mare biserică în București și până n-am întrebat oamenii n-am aflat exact.Eram la 500 m și mă învârteam ca oul către orice altă parte decât trebuia. 🤣
Comentariu beton!16
Eu cand am un drum nou de facut ma uit cu o zi inainte pe Google maps, cu Street view pe tot traseul. Ma intereseaza tot ce inseamna intersectii, schimbari de directii, giratorii dubioase, etc., astfel incat sa le „vad”. Cred ca este suficient sa ne aducem aminte cat costa sa dai un sms sau sa suni, si cat „costa” acum daca folosesti diferite app-uri de chat.
Comentariu beton!14
In anii ´70, am bătut toata tara, cu trabantul si cu o harta pe care trebuia s-o desfășurăm pe capota motorului, ca in mașină, nu aveai loc s-o deschizi. Bine, avea harta aia tot ce dorea mușchiul turistului. Numa` pomii nu erau desenați pe ea. In rest, toate drumeagurile si sătucele uitate de lume.
Acum, am un Tom-Tom si doua aplicații pe telefon; una online, alta offline.
Singura chestie care ma seaca la Tom-Tom e când îmi spune ca, peste 400 de metri sa fac dreapta/ stânga. Pana mea! Mașina măsoară km, nu metri. Oricum, daca o dau in bara, cugeta el nițel si îmi da ruta alternativa. Deci, sa le dea dumnezeu sănătate ălora de-au inventat aplicațiile astea de te duc unde vrei tu.
Comentariu beton!20
Păi și-ai vrea să-ți spună cu niște kilometri înainte când să faci la dreapta? :)))))))))))))
Și doi, Tom-Tom ăsta n-are și ecran? Adică nu vezi în timp real când trebuie să faci la dreapta și care e strada aia? 😀
In aia 400 m mai sunt vreo 2-3 străzi. Oricum, pe autostrada, ma anunță din 500 in 500 de metri pe care ieșire trebuie sa merg. In orașe e problema.
Am râs cu voce. :)))) Da, mai sunt două trei străzi, dar aia pe care o faci tu la drepata e semnalizată clar și distinct. :))))))))))
Eu am pb asta pe autostrada, cand sunt 2-3 semafoare pe distanta de 300-500 m la o jonctiune si tb sa ghicesc la care tb sa fac eu stanga. Nu stiu daca nu reusesc eu sa ma orientez ca lumea sau google maps nu arata toate cele 3 bretele. Dar mereu nimeresc gresit si mai dau o tura. Noroc ca au iesiri dese
In plus mai e ceva misto la google maps. Daca uit vreodata pe unde am fost in nu stiu ce loc de care nu mai imi aduc aminte, intru frumusel pe google timeline si imi zic baietii aia unde am oprit sa fac pipi langa niste boscheti in Grecia. Tin ei minte pentru mine toate locurile pe unde am purces fie ele si in varful muntilor la noi. Daca am facut si vreo poza apare si aia cu zi ora, minut….
Si eu tot in 2005 am iesit prima data din Romania. Mergeam cu ai mei in Austria si prima oprire a fost la Viena. Trebuia sa ajungem intr-o zona numita linke wienzeile. Si mama intreba lumea din masina si tot zicea ” linchen vinzei”‘. Si acuma ma apuca rasul
Am un simț al orientării groaznic. Chiar și din casa mea, când trebuie să indic spre o direcție, trebuie să stau puțin pe gânduri. Așa că pentru mine sunt o binecuvântare!
Mulțumesc celor care au inventat toate gadget urile și tehnologia care ne ajută în fiecare clipă, îi urmărește inculta când își plătesc taxa de drum sau mai știu eu ce, dar atunci când își programează prin telefon mașina de spălat 😁 centrala termică nu îi mai deranjează, mbine, simplul fapt că îți activezi SIM ul te așează pe o hartă, dar cui îi explici asta. Tot povesteai și tu și alți oameni deștepți în cap că urmele digitale rămân pentru eternitate și spun multe despre fiecare, puțini cred și înțeleg.
Sunt ceva mai vechi insa totusi sunt fanul tehnologiei, imi place tehnologia nu sunt impotriva ei decat cand e folosita aiurea(butonatul si vorbitul la volan) insa nu abuzez de ea.
Pe mine mă amuză și aia „cum, bă, să-mi ia datele pentru ca mai apoi să îmi dea reclame?!”. Păi, decât reclame la lenjerie intimă de damă, mai bine văd ceea ce mă interesează.
Înainte de smartfoane, eu am reușit performanța de a mă rătăci în centrul Barcelonei cu harta clasică în mână. Mai exact, în Plaza Catalunia, am dat ocolul piețe de câteva ori, că nu găseam intrarea la metrou :O
Trăiască waze și google maps. Deși mi-am luat țeapă și cu waze, într-o iarnă cu ninsori abundente și trafic blocat. M-a băgat pe o străduță unde zicea el că e liber. Zăpada fusese curățată doar în apropiere de drumul principal și, pentru a trece pe acolo, trebuia să dau la lopată tot restul străzii :))
În Plaza Catalunia ai cel puțin două guri de metrou: una la El Corte Ingres și una la ieșirea spre Rambla. Doamne, ce dor îmi e de Barcelona!
@Alexia, cre’ ca d’aia au inventat astia semnul cu sensul giratoriu in care ai voie sa te invarti, maxim de 3 ori. A patra oara tre’ sa dai la lopata… 🤣
@tavi – și nici măcar n-aveam scuza c-aș fi fost în stare de ebrietate, sau ceva 🤣
@MV – acu realizez că ultima oară am fost în Barcelona cu puțin timp înainte de atentatele de pe Rambla, în 2017 🙁 Când o să revin, o să mă duc din nou la poarta cu dragon. Mi se pare cea mai mișto sculptură în metal ever
am o cunoștință care a fost telefonistă, într-un oficiu de telefonie la țară, având în față, peste 25 de ani, un panou imens cu găuri în care se băgau diverse fișe pentru a face legăturile telefonice. aseară mi se plângea, într-un apel video, cât de tare o scoate din sărite toată tehnologia asta și nu i se părea nimic ironic în atitudinea ei.
Comentariu beton!23
Centrale Penta nu mai sunt de prin 2000. Ce gauri viseaza???
Exact, dar exact asa gandesc si eu. Sunt foarte recunoscatoare ca traim intr-o vreme in care tehnologia ne face viata mult mai usoara decat a bunicilor nostri, de exemplu. Sa-mi ia datele sanatosi. Si sunt foarte recunoscatoare si pentru oamenii destepti care fac progrese uimitoare in medicina.
Da, perfect de acord, absolut fabuloasa tehnologia asta. Acum cativa ani eram in zona Nisa si trebuia sa ajung intr-un orasel, aveam GPS clasic, doar ca se lucra pe autrostrada si era inchisa iesirea pe care ma trimitea navigatia. Asa ca am trecut la Waze si am iesit imediat din incurcatura.
Eu am iesit din tara in 1990, la varsta de 13 ani, cu mama, cu trenul, pana in Olanda, la unchi-miu. Eram asa minunata de tot ce vedeam ca, si daca dormeam in parc, ar fi fost minunat. Noroc ca nu a fost nevoie 🙃
In 2003, pe cand sotul meu lucra in Franta, m-am dus la el vreo luna si, cat era el la serviciu, eu ma duceam cu masina la Paris si băteam la pas străzile. E alt feeling cand gasesti singur locuri. Stiu, barbatii trebuie sa mearga “punct țintit-punct ochit”, noi suntem la romantice-aventuroase atat timp cat nu faci pe tine sau nu ai vreo nevoie iminenta.
Are si tehnologia avantajele ei 😁
Comentariu beton!13
Normal ca trebuie folosita tehnologia sa ne facem viata mai usoara. Cei mai enervanti sunt cei obsedati de date personale si camerele de luat vederi stradale.
Intr-un oras, cum e Bucurestiul, cu o aglomeratie de treci om pe langa om si nu il observi, fix pe obsedat il urmaresc camerele. Telefoane ascultate de SRI , cipul din cartea de identitate si ceasul inteligent prin care poti fi permanent localizat !!!
Pacat ca nu s-au dezvoltat si sectiile de psihiatrie odata cu tehnologia.
Comentariu beton!16
2008 – prima oara plecand cu masina noua in vacanta. In Sofia ne am ratacit, am tot cautat om care sa ne ajute cu indicatii. Prima oara un echipaj de politie, care ne a spus ca daca aveau combustibil ne duceau ei, ca nu ne pot explica, dar ar avea nevoie de 50eur. Am mai incercat cu diverse persoane de pe strada, care ne au dat impresia (gresita) ca ar intelege engleza, inclusiv la un fastfood. Nimic. Incercarea memorabila a fost la ceva ce arata ca un cafe bar, si tipul pe care l am intrebat , in loc sa ne arate pe harta noatra, a desenat harta cu degetul pe capota. Capota masinii care avea mai putin de 2 luni, si care era, evident, plina de praf. 10 ani cat am tinut masina aia, de fiecare data cand o spalam desenul aluia aparea in toata splendoarea pe capota. Atat de mult am urat experienta, ca am refuzat sa mai trec granita in Bulgaria cu masina, asta pana anul trecut cand, cu masina noua, am facut drumul spre Grecia din nou. Daca am avut tehnologie de data asta, nu mi a mai desenat nimeni nimic pe capota!
Folosesc google maps la deplasări scurte prin zona mea și Here WeGo pentru cele lungi (hărți offline pentru economie de date și acolo unde semnalul e prost).
Folosesc și WhatsApp, amazon, Facebook, netflix și restul chestiilor cu care pierdem zilnic vremea și nu am o problemă cu faptul că primesc reclame la pedale, după ce am căutat/cumpărat ghidon de bicicletă sau la un local dintr-un oraș pe care l-am vizitat.
Problema cu datele o să apară când firma de asigurări de sănătate o să îți crească contribuția lunară sau o să refuze decontarea unui tratament când te îmbolnăvești pentru că „în istoricul dumneavoastră de cumpărături sunt prea multe mezeluri și alcool și ați avut un stil de viață nesănătos, neatingând obiectivele zilnice de mișcare”, ori preț diferențiat la benzină pentru că ai călcat pedala de accelerație prea tare acum câteva zile.
Sau preț mai mare la asigurarea auto pentru că, deși nu ai niciun accident în istoricul la volan, ai un stil de condus prea agresiv. Oh, stai, asta ultima se întâmplă deja.
Și exemplele pot continua.
E ok să folosim tehnologia ca să ne facem viața mai ușoară. Dar e ok să o folosim și cu puțină sare.
Comentariu beton!19
Bună aia cu parizerul, alcoolul și benzina. 😜
@Lucian M: în momentul în care firmele respective fac căcaturi d-alea trebuie desființate. Instantaneu și fără drept de apel.
@OldJohn, alea au fost cele mai la îndemână exemple la care m-am gândit în momentul în care citeam articolul și scriam comentariul.
@JT, nu am auzit, încă, de nici o companie de asigurări care să fie obligată să închidă pentru că au mărit polița de asigurare șoferilor considerați cu risc crescut de daune.
Iar dispozitive de măsurat datele telemetrice ale mașinii există deja în oferta unor asigurători. Deocamdată montate voluntar de către cei care vor să demonstreze că au un stil calm și preventiv la volan. Dar cât e până la momentul în care la semnarea unei polițe noi de asigurare să o primești doar cu condiția de a avea dispozitivul pe mașină?
„De fapt, nu e nevoie, că mașinile noi vin deja cu sisteme integrate de navigație și aveți și telefonul la dumneavoastră. Semnați aici că sunteți de acord să contactăm google pentru a primi datele mașinii.”
Și în țările cu sisteme medicale liberalizate e la ordinea zilei să nu se onoreze/deconteze polițele de asigurare din diferite motive. În Europa avem încă bafta de a avea sisteme publice socialiste, dar asigurările private nu sunt departe de ce am scris.
Știu că toate astea sună distopic și conspiraționist, dar întrebați-vă: există posibilitatea tehnică reală de a se întâmpla?
@LucianM, eu cred că nu posibilitatea tehnică e problema, cât legislația. Pă Norvejia nu mai stai să plătești prin sms podul, autostrada, tunelul, feribotul etc. Sunt camere video care citesc numărul și vine pe factură acasă inclusiv banda de circulație pe care te aflai. M-a enervat teribil in Grecia că a trebuit să opresc la toate punctele de taxare.
In România am trăit pe DN1 o amendă de viteză dată de oe camerele de supraveghere. Sistem greoi. Prima dată te întreba cine a condus, apoi trimitea amenda făptuitorului. Pana la urmă sistemul nu a mai fost folosit deși era capabil să calculeze viteza medie între București și Sinaia și să ti-o tragă. A fost implementat inaintea vremurilor și lumea nu l-a acceptat, poate chiar politicienii bizoni. Aici e frecvent să o iei pe viteza medie. Vine acasă la proprietarul mașinii, dacă vrei să contești, sigur pierzi in instanță și plătești și cheltuieli de judecată.
Tehnic se poate orice. Eu plătesc energia electrică contorizată online, cu preț instantaneu, diferit de la o oră la alta. Și subvenția statului se face tot pe interval orar, nu la totalul facturii
@Oldjohn ca tine în Grecia m-am enervat si eu mergand de la Varese (Italia) la Nisa pe lângă coastă, mama, kilometrul și stația de taxare, așa mă simțeram. Mă descrețeam la frunte doar când mă uitam la consoartă cum scobea înverșunată prin portofel după mărunțișul potrivit. Până la urmă a găsit o întrebuințare adecvată cardului ei de credit.
@OldJohn am luat în calcul legislația în timp ce scriam al doilea comentariu, gândindu-mă la posibilitatea ca autoritățile să te amendeze, de exemplu, pentru depășirea limitei de viteză pe baza informațiilor din gps. Ajungem la (im)posibilitatea de a demonstra cine conducea mașina. Dar am sentimentul că o să se rezolve în viitor și „problema” asta.
Sistemul pe care l-ai menționa funcționează foarte bine în Germania: prima dată primește scrisoarea de înștiințare proprietarul mașinii, scrisoare prin care e rugat să ofere datele celui care era la volan. Vrei, nu vrei, dacă nu ești tu în poza de pe felicitare, dai datele. Easy-peasy.
@Lucian M, aici identitatea șoferului o rezolvă proprietarul, că el a încredințat mașina. Mai simplu nu se poate, dar legea e făcută simplu.
In această idee, dacă legile ar permite, s-ar inventa și partea de hard&soft pentru situațiile imaginate de tine. Se poate ca politicienii să nu fie pregătiți să deranjeze electoratul.
In Google I trust! Și cu asta am spus totul! Sunt de acord sa le dau datele, mai ales că în Google cred că am mai multă încredere decât în mine însumi. Daca vreau sa aflu ceva despre mine, garantez că Google știe asta mai bine 😈. So far so good.
In ce mă privește eu pun destinația pe Google Maps fie și dacă mă duc doar la munca sau la cumpărături (bucureștean comod 😏) darămite când e vorba de o destinație aflată la mama naibii (vacanta, străinătate, etc). Și desigur că am instalate pe telefon încă doua sisteme de navigație: Waze (pe care recunosc că nu l-am mai folosit de mult, mai ales de când Google a pus vitezometru pe Maps) și Here We Go (tot așa, pentru navigarea offline. Și desigur, descarc și hărți Google – ca sa fie la îndemână – pentru zone în care știu că o să am acoperire slabă în ce privește net-ul.
In rest, FB nu mă prinde prea mult, Tik Tok nici atât.
Încerc să-mi las datele doar pe mana ălora care îmi oferă o compensație pentru asta. Că la un moment dat datele astea vor ajunge și la niste terți, e o problemă. Îmi asum riscul deocamdată (oricum nu prea am/avem de ales 😎).
Doamne, dacă as putea sa va povestesc live, cu interpretare!!! 😁Articolul asta mi-a adus aminte de aventura noastră pe 4 roți, în vara lui 2007. Mai ieșisem din țară până atunci, dar era prima oara când ne organizam pe cont propriu, doar noi 2 și mașina noastră. Exact cum spui, un sistem de navigație ieșea din calcul, dar eu sunt o persoană organizată, asa ca am petrecut ceva timp acasa, în fata monitorului, studiind hărți, calculând rute și scoțând la imprimantă detaliile pe care le voiam la îndemână. Aventura pornea din Arges, tranzita Ungaria, cu opriri în Viena, coasta estica a Italiei, Veneția, Verona, Milano, Coasta de Azur și retur. Pe hartă îmi arăta o rută mai scurtă de ieșire din Ungaria spre Austria prin – și anume – localitatea Szekesfehervar. Retineti ca nu ne orientam decât pe hărți fizice, efective, din alea luate din benzinării+ce printasem eu de acasă. Eh, ne-am frichinit și învârtit, dar nu am nimerit și pace drumul spre Szekesfehervar! De întrebat am întrebat, dar cum niciunul din noi nu vorbește ungurește, am întâlnit 2 categorii de oameni săritori: fie știau engleza, înțelegeau ce vrem, dar nu aveau cunoștințe de trafic, fie invers: știau să explice, dar nu știau engleză. So, în cele din urma oprim lângă un domn care își făcea plimbarea matinală cu câinele din dotare. Mă rog, ditamai vițelul! Va rog sa faceți un exercițiu de imaginație, pentru ca au trecut 15 ani de atunci și inclusiv acum, când scriu, râd de una singură: domnul avea o mustață voluminoasa, era îmbrăcat într-un maiou (și pantalon, dar asta nu e relevant), ușor supraponderal. Câinele în lesă. Ei bine, a înțeles ce vrem( i-am arătat cu degetul pe hartă) și a început sa ne explice. În maghiară, evident. A durat ceva, căci el era foarte convins ca noi înțelegem tot, de aceea dădea o grămadă de detalii, însoțite de o gestica pe măsură. Câinele s-a plictisit și a început sa se agite, or când trage de lesa ditamai vițelul nervos, se cam întâmplă niște lucruri : mustața sărea cât colo, făcând tumbe pe fața omului, maioul trepida, câinele țopăia și lătra, omul ridicase vocea ca să acopere zarva câinelui și continua sa explice chestii din care nu înțelegeam decât Szekesfehervar. În tot acest timp încercam sa rămânem serioși, căci scena care se desfășura în fața noastră era de toată comedia. În fine, la un moment dat am căzut de acord ca am înțeles, omul ne-a zâmbit și ne-a făcut cu mâna, l-a certat pe câine, ne-am văzut de drum. Zâna bună a călătorilor ne-a direcționat pe drumul cel bun. La un scurt popas am întâlnit 2 mașini ale SPP, mergeau în delegație la Viena( nu contează cu cine). Ne-au propus să mergem după ei până la graniță, ca să ne scoată ei din Ungaria fără sa ne mai rătăcim. Cum sa nu?! Ne-au încadrat între ei și asa am ajuns cu bine la graniță (și în timp record, căci nu vreți sa știți cu ce viteza rulau și deh, trebuia sa ținem și noi pasul!).
Comentariu beton!22
Ce plictisitor. Mare aventura, ce posazic’
Jajajaja și eu am venit în 2006 prima data cu mașina din Spania tot cu hartă a Europei. In Budapesta m-am trezit întro margine unde se termina strada. Eu care sunt femeie am întrebat din prima. Eu româna el ungurește ,cu dat din mâini daaaaar neam înțeles la fix și am ajuns cu bine. După câtiva ani la întoarcere GPS mă dus in Ro la autostradă,zicea el,doar că ce sa vezi era un lan de 🌽 in lacul autostrăzi. Așa că prin Ro sa ajungem dintr-un oraș în altul folosim marcajele stradale că mie mi se pare că e bine marcat. Și în ziua de azi GPS îmi ratează autopista de cluj- tg.mures
Traiasca torrent-ele si netul din Romania. Descarcam hartile pentru tom tom sau igo si plecam. Dar primul drum in Grecia tot pe baza de harti fizice si print-uri l-am facut.
In alta ordine de idei, vezi ca nu degeaba vor astia sa puna 5G-ul. Prima faza a fost terminata si ne-au luat datele prin orice mijloace. Faza doi abia acum incepe si vom fi monitorizati. De moarte subita ai auzit? Am o oferta foarte buna la uleiuri esentiale care te fac invizibil si te scapa de oculta.
Vai, nu pot să cred! Am scris ditamai povestea, am postat-o, am corectat diacriticele și acum ia-o de unde nu e! Fir-ar!!!
Mihai, ajutor…?! A dispărut de tot? 🥺
N-a dispărut, era în spam. Am recuperat-o.
Mihai, mulțumesc!
Și, fiindcă scopul articolului este altul decât aventura noastră pe 4 roți, confirm ca eu, una, iubesc aplicațiile de trafic! Chiar dacă cineva/ceva știe exact unde ma aflu în momentul X sau ca abia am ieșit din restaurant și google ma întreabă prompt „Hmmm… Pierrine, cum ți s-a părut la restaurantul X”?
Avantajul de a urma indicațiile aplicației și de a descinde fără eroare fix în fata obiectivului este de neprețuit!
Sunt de acord cu ceea ce ai scris, am trecut prin multe întâmplări asemănătoare. Culmea este că nici măcar în orașul natal nu m-aș mai descurca fără o hartă online: o policlinică nouă, un magazin, o cofetărie le găsești imediat.
Mie mi se par nemaipomenite și aplicațiile care mă ajută:
– să îmi iau bilet de tren/avion/ teatru/intrare la muzeu;
– să îmi calculez zilnic caloriile și nutrienții;
– să fac o vizită virtuală live într-o rezervație naturală din Africa;
– să merg cu google maps pe străzile dintr-un oraș necunoscut pe care vreau să îl vizitez și cu care vreau să mă obișnuiesc cumva;
etc…
Eu am fost curios sa vad partea tehnica, adica din moment ce profilul digital e o marfa, cam cat valoreaza.
La prima vedere, nu prea mult, cativa centi. Devine mai valoros daca cuprinde si adresa de mail. 😁
E un plus daca esti milionar, ai vila, yacht si avion personal. 😂
Dar pretul creste brusc daca esti obez, diabetic sau ai probleme cu inima. Industria farmaceutica plateste mai bine decat producatorii de avioane. 🤣
Pe de alta parte, un profil digital e o marfa a carei valoare creste in timp si poate fi vinduta de milioane de ori.
Astfel incat am impresia ca nu suntem prea bine platiti. 😡
In fine, pentru cei interesati, exista platforme unde isi pot scoate la vanzare profilul digital. Pentru moment nu cunosc pe nimeni care sa se fi imbogatit din asta.😅
Mda, iubesc aplicațiile astea de orientare, dar sunt un om al munților și am crescut cu harta și busola.
@JT, poti lua câte încărcătoare vrei tu, când e să se întâmple nasolul se va intampla. Să nu uitam că Aura Ion și Adrian Iovan au murit cu smartfonu in mână, trimițând coordonate. Deci, tehnologia are și ea demnitatea ei.
Aia cu datele personale ma doare la bască, peste reclame trec nonșalant și am grija să nu bag datele de pe card oriunde sau să le salvez pentru alte utilizări
Comentariu beton!11
@OldJohn: n-am habar de ce au murit ăia doi, da’ azi există inclusiv baterii externe cu încarcare solară, deci scuza că „s-o gătat bateria-n telefon” e valabilă doar pentru proști.
E ca și cum m-aș duce-n deșert în curu’ gol, dar aș avea pretenția să vină Moise călare pe nor și să-mi dea mâncare, băutură și ceva de futut, dacă se poate. 🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣
Nu întotdeauna poți prevedea, aia voiam să zic
https://alba24.ro/noua-ani-de-la-accidentul-aviatic-din-muntii-apuseni-in-care-si-au-pierdut-viata-pilotul-adrian-iovan-si-studenta-aura-ion-961585.html
Am fost mereu genul care a incercat tot ceea ce are butoane. Daca le-a pus careva acolo insemna ce sunt pentru apasat. Daca e sa bubuie ceva ii pun ei un semn.
Am avut GPS-ul meu pentru outdoor in 2006 si cu el m-am scos din Padova (nu aveam harta pe gps doar de hartie, dar ne-a ajutat ca imi spunea punctele cardinale, aveam o busola si o harta, noaptea ajuta).
Mi-a placut sa incerc toate casele self check de la fiecare magazin. Lucru bun in Bristol la un Tesco erau numai self check sau in Paris duminica la Monoprix magazinul nu are casieri doar self check si paza.
Nu-mi doresc nicicum sa experimentez sa traiesc din nou ca la 1900. Pana si la cort am panou solar, lumina, internet…
Înainte de GPS avem torpedoul ticsit de hărți ale țărilor și orașelor. Cu ele am nimerit la fix tot ce era de nimerit. Mișto era că pe spatele hărților erau trecute străzile in ordine alfabetica fie ele mari sau mici, iar orașele de la ei au la fiecare colț de stradă numele străzilor care se intersectează.
Acum cu GPS torpedoul e gol, mă rog ceva măști si dezinfectante.
Despre tik-tok la fel fac si eu: nema trok-pok
Acum câțiva ani, cred că vreo șase, a picat rețeaua de la Vodafone pentru câteva ore. Deci nema internet. Trebuia să mă întâlnesc cu cineva în fața Catedralei Sf. Iosif din București, localitatea mea natală. Cum nu mai fusesem niciodată acolo (știam doar în mare pe unde se află), am intrat într-o cafenea și apoi într-un magazin și am întrebat.
Tehnologia m-a scos din multe situații aiurea, dar în lipsa ei, cu toate că nu e de dorit, cred că m-aș descurca cumva.
Am doar Instagram, Facebook și Whatsapp. Am avut și un cont de Twitter, dar am renunțat la el în 2020.
Primele ieșiri in afară au fost in studentie, dar cu trenuri etc.Incepand din 2003 am iesit si noi pe cont propriu cu mașina.Prima oară in Italia, doar cu o hartă, am ajuns ( nici greu da’ nici foarte usor) unde aveam treabă, in regiunea Verona.Un an mai tarziu imi amintesc ca am mers tot cu mașina, in Germania.Mergeam la vestitul targ mondial la Koln.Aveam cazarea in Bonn.Nu vă mai spun cat s-a lăudat husbandul meu cand a ajuns, din prima, exact, dar exact la hotelul( obscur de altfel) din Bonn, seara pe la 10, doar cu hartă, ceva instinct si ceva mai mult noroc.Si azi se mai laudă, bineinteles, ca a ajuns fără a intreba😉.Stiu ce zici, au fost la vremea lor niste aventuri faine, dar zic Aleluia pentru toate aplicatiile care ne scutesc acum de o căruță de stres.
2006 tur cu mașina cu un atlas rutier al Europei plus un GPS împrumutat și aproape nefolosit (enervant de rudimentar). De atunci, n variante de navigație on și offline. Dar tot nu-mi place, la navigație, că nu ai imaginea de ansamblu pe care ți-o dă harta. Și mi se pare că rezultatele astea „mură-n gură”, pas cu pas, îți iau din controlul asupra itinerariului.
Același gen de mixed feelings și apropo de tehnologie în general. E bună, plăcută, comodă, îți oferă soluții la probleme pe care poate nici nu știai că le ai. Dar cu fiecare feature în plus acolo, o altă deprindere personală începe să se atrofieze și să dispară. Evoluție, evident.
Eu sunt din familie de călători din timpuri cât de „străvechi” s-a putut. Am călătorit cu hărți cu părinții de când mă știu (și în țară, înainte să mergem în străinătate), așa că și în vremurile recente super tehnologizate nu pot să renunț complet la o hartă printată pe care să văd zona/orașul/insula vizitată. Ori cumpăr una, ori cer una gratis de la hotel (în city breaks mai ales îmi trebuie una pe care să văd obiectivele marcate cât de cât), dar oricum am hartă pentru că ecranul mi se pare prea mic ca să mă pot poziționa adecvat în spațiu și să văd ce am în jur.
Totuși sunt mega fan al tehnologiei, nici n-aș concepe să mai merg fără. Am fost în al nouălea cer când s-au scos tarifele de roaming și am putut avea acces la net și la hărți peste tot. La condus nu mai zic, încă de la GPS-ul montat în parbriz mi s-a părut de mare ajutor, dar mult mai mult în orașe decât între ele. Chiar și la mine în oraș folosesc gps-ul ca să găsesc străzi de care n-am auzit sau un traseu mai drept spre un anumit loc.
Pot să-mi facă datele tocăniță dacă li se par așa interesante.
Uite, eu vin și zic altfel. Ne place tehnologia modernă? E bună, e utilă sau chiar indispensabilă? Daaa, va veni răspunsul. Atunci suntem de acord să plătim pentru ea? Hai să ne imaginăm cum ar fi să plătim un abonament lunar pentru o adresă Gmail plus abonament separat pentru Google Maps, pentru YouTube. Plus abonament pentru Facebook, pentru WhatsApp, la fel ca pentru Netflix, HBO Max. Să mergem și mai departe? Cum ar fi să plătim pentru folosirea motorului de căutare? Să plătim pentru sistemul de operare de pe telefon?
Zicea cineva mai sus de torente. Acolo e răspunsul. Freemium rules. Ne cam place ce e gratuit. Mă rog, gratuit în sensul că nu plătim în avans pentru serviciile grupului Alphabet. Dar de plătit, plătim mai târziu, indirect, când vom cumpăra din impuls, că este cam greu să îți duci viața înconjurat de reclame și să rămâi, vorba poetului, la toate rece. De plătit tot plătești, doar că nu transparent, nu cuantificabil.
Dacă tu crezi că eu nu mi-am pus problema asta…
Da, aș plăti pentru toate cele care îmi sunt utile.
Pai dupa cum arata trendul, vom plati si cuantificabil. A inceput Elon Musk cu Twitter, continua Zuckerberg cu FB, daca va merge, nimic nu ii impiedica pe toti furnizorii de servicii „gratuite” sa faca la fel.
Presupun ca vor ramane pachete de servicii de baza, tot ce va fi considerat extra sau premium va fi contra cost.
Parca vad gugalmap cum te duce pina la Port de Vincennes la Paris si-ti spune: „De aici te descurci, fraiere, n-ai vrut sa marci banu’, asta e…”
@Adi: plătesc abonament anual la Sygic.
€19,99. Mai este când bagă câte-o promoție la €13,99.
Mă cocoșează ce-i drept. Am făcut credit bancar cu 7 giranți pe 50 ani ca să-l pot plăti. 🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣
Mă prind și eu în hora celor ce folosesc tehnologiile noi, dar am constatat că e bine să iei și pauze, asta văzând că mulți nu se mai descurcă deloc fără ele. Îmi aduc aminte de primul navigator Garmin, pe care l-am folosit pe multe drumuri și pe care l-am abandonat cand actualizarea hărților ajunsese să coste aproape cât aparatul nou. Hărțile vechi sunt ferfeniță, dar le păstrez încă în portbagaj, în caz de catastrofă a sateliților sau ceva asemănător. Știu că multe rute s-au schimbat, dar poate că in caz de avarie IT tot ajută la ceva….
Undeva prin 2011 am mers in Bulgaria dar cumva gps-ul masinii in loc de destinatie ne-a dus la groapa de gunoi in Varna🤣Nu reuseam deloc sa ne dumirim cum sa iesim si ce drum sa luam sa ajungem la destinatie.
bah. Cel mai tare a fost in Praga. Am oprit un om…care parca stia ceva engleza, da nu foarte. „nenea, nenea, ne ziceti si noua de o banca?”
Ne zice omu, da desenat, in ceha. Se uita la moaca noastra…lipsita de intelectualitate. Zice un „fuck it…” tot in ceha, il da pe ala din dreapta mea afara si il trimite in spate, se suie in masina si ne duce la banca.
GPS…
Comentariu beton!19
Mă regăsesc în articol 100 la 100.
Și vreau să mulțumesc și celor de la Booking și compania. Nu mai am idee cum se mergea în concediu acum 20-30 de ani…
Pe de altă parte google maps este o hartă și nu o aplicație gps. Îi spune și numele. Care dă și rateuri din când în când, iar rateurile le dă la braț cu Waze.
Here rămâne deocamdată cel mai bun și sigur. Waze doar acompaniat de cunoștințe serioase de geografie.
Acu îți cer CNP.ul și daca joci la Loto !
@oviwan, auzisem si eu despre asta si nu-mi venea sa cred. Nici o reactie de nicaieri. Orice srl, care organizeaza pariuri sau alte jocuri de noroc, trebuie sa faca baze de date cu jucatorii (cu toate datele din buletin!) pe care sa le pastreze 5 ani!!!
INCREDIBIL 😟😟😟
Îmi aduci aminte de cum era eu prin 2006-2007 când locuiam în Florida. Mereu mergeam la distracție din Naples in South Beach Miami. De fiecare dată nimeream să ajung, dar când mă întorceam, nu știu cum reușeam să plec din Miami dar niciodată nu ieșeam pe același drum. Trebuia să dau ori în I75 ori US 41. Băi și priveam cu jind la Garmin si ziceam când mă fac mare și o mai răresc cu petrecerile din ăsta îmi iau Am stat și încă stau bine cu orientarea, băi dar ce mi-aș fi dorit să am un google maps de azi.
Tot în anul de grație 2005 am ieșit din țară cu mașina spre Germania. Cu taică-meu, în Solenza noastră verde-oliv. Față de vechea Dacie era supersonic- „îți fugea de sub fund”. GPS și alte dispozitive ioc, harta e sfântă. După ce am trecut în sfârșit în Ungaria (cred că am mai povestit aventura), oboseala emoțională m-a doborât, nu înainte de a-i comunica șoferului de lux să fie atent la indicatoare și s-o țină înainte pe unde vede Budapesta. Bineînțeles că nu era nici urmă de Budapesta când m-am trezit, mergeam complet aiurea. Am oprit și am cercetat harta, găsind un drum care să ne scoată unde trebuie.. și anume într-un sens giratoriu în care intrau fără oprire cei care o luaseră pe unde trebuia. După vreun sfert de oră am trecut și noi 🙃
Taică-meu nu e genul care să se sfiască să întrebe direcții, ba chiar are inițiativă și oprește-bărbații cel puțin-apelându-i „hei maestre!”. În Budapesta a oprit un biciclist urlând Ghioor, Ghioor? (Gyor), speriindu-l mai să cadă de pe mijlocul de locomoție 😛
Când ne-am reunit cu maică-mea în DE (venise pentru un curs) era să leșine când a văzut cu ce hartă ne-am descurcat-kktul ăsta?? Dar am răzbit? Am răzbit și am avut o aventură pe cinste.
Ma scuzati ca intervin cu asemenea intarziere, eram ocupata sa-mi numar banii si sa constat ca parca imi convine sa pot plati unele chestii cu date.
Poate fac asocieri ciudate, dar mie chestia cu “huo, nu va las sa faceti profit cu datele mele” imi aminteste de campanii de reciclare:
– “La xxx se da 1 sticla de ulei la 5 de ulei folosit colectate” “huoo anu’ trecut se dadea la 4! hotilor! mai bine il arunc!”
– “voucher nnn lei pentru electrocasnice” “huooo, doar atat? vreti sa faceti bani de pe urma mea nenorocitilor, las ca le tin in scara blocului ca nu cer de mancare”
– “colectam mobila veche” “da’ ce faceti cu ea? cum sa nu dati nici un ban?”
Nu conteaza ca au 0 sanse (si tot 0 skilluri) de a valorifica un lucru, prefera sa se impiedice de el tot restul vietii numai sa nu il foloseasca altcineva. Fix la fel si cu datele. Prefera sa se
chinuie doar pentru ca nu pot sti daca pretul este corect. Dar daca le apare o fereastra bling-bling cu “ai castigat un iphone” apasa imediat.
In 2005 cel mai bun gps era Atlasul rutier al României și Atlasul rutier al Europei. Se găseau la benzinăriile Mol, costau fiecare cam jumate de plin de motorină/benzină dar te duceau oriunde cu succes. Astea erau așa, niste caiete cu spirala la vreo 300 de pagini fiecare, hărți detaliate ale orice. In cel cu România găseai ulițe fara nume din sate care nu apăreau pe hărți românești detaliate. Nu apăreau satele, vreau sa spun, cu atât mai puțin ulițele. Ce îi lipsea atlasului Europei erau hărțile cu străzile din orașe, dar tind sa cred că alea se găseau în benzinăriile din apropierea orașelor respective. Cu astea in brațe am colindat in perioada aia Grecia și Turcia (2005-2009) fara sa mă rătăcesc vreodată. De remarcat că aveam un copilot capabil să citească hărți (nevasta) deși nu conduce. Ulterior am mers spre vest, tot cu același atlas, dar la marginea orașelor in care aveam treabă cumpărăm atlasele orașelor respective. Și le-am folosit pina la apariția Waze, adică mult timp după apariția sistemelor de navigație. Sunt sigur că le am și acum in casă.
Înainte de Maps și Waze am folosit viamichelin, și înainte de Street View am folosit norc.ro. De aici salvam hărți și indicații de traseu și memoram traseul prin orasele acoperite pana la cazare, mai faceam screenshoturi cu intersecțiile și le listam, apoi cu markere trasam ruta prin ele.