Articol scris de Iulia.

Provocată de o recentă istorisire despre un accident domestic neobișnuit, am zis să vă relatez și eu unul dintre cele mai stupide accidente duble de la noi din familie. Pentru că da, noi când suntem proști, apoi suntem proști în familie, nu ne încurcăm.

Așadar – accidentul – etapa I

Distinsul domn care m-a luat pe numele lui la primărie schiază cam de când are amintiri conștiente. Adică de prin Cretacicul timpuriu, cam așa. Iar unul dintre primele lucruri (nu știu dacă nu chiar primul, nu-mi amintesc, că și eu am învățat să schiez cam tot prin era dinozaurilor…) pe care îl înveți la schi este acela că niciodată vreodată nu dai cu mâna peste canturile schiurilor, pentru că șansele să îți provoci daune majore sunt… ei bine, majore.

Intuiți cam încotro ne îndreptăm? Dacă nu, vă lămuresc eu acuș. Se făcea că era o duminică frumoasă de iarnă, soare, frumos, tot ce-ți putea dori suflețelul. Nu mai știu cum naiba s-a făcut, dar nici măcar nu era aglomerat în Poiană. Că ne-am dus la schi, evident. Cum naiba să ratezi așa minunăție de zi?

Și cum coboram noi așa pe pârtie, vuuuș, într-o parte, vuuuuș, în cealaltă, la un moment dat, pe distinsul domn îl taie un și anume…pipi. Da-l taie așa de grav că am apucat numai așa, cu coada ochiului, să văd cum frânează brusc, sare de pe schiuri și începe să arunce în urma lui precum Haensel și Gretel bețe, mănuși, ochelari… Și se repede în pădurea care mărginește pârtia și dispare printre copaci.

Stau cuminte și mă uit în zare, apare după câteva minute cu o expresie mulțumită pe față. Și pentru că eu mă plantasem binișor cu mutra la soare în așteptarea domniei lui, zice: „Ce-ar fi să facem o pauză, să fumăm o țigară, să stăm un pic la soare, dacă tot ne-am oprit?” Evident, am achiesat cu mare bucurie, că io o țigară ș-o pauză nu refuz niciodată.

Ei, și aici s-a întâmplat nefericirea. Că distinsul domn, nu știm nici până în ziua de azi ce a fost în capul lui (suspectăm tărâțe, dar juriul încă mai deliberează…), vrând să adune șirul de boarfe înșirate de-a latul pârtiei, își ia frumos bețele, mănușile, ochelarii și apoi se apucă de schiuri, pe care intenționează să le înfigă cu cozile-n zăpadă. Și face fix acest lucru, operațiune în timpul căreia palma lui descrie o traiectorie rectilinie uniformă de-a lungul canturilor schiurilor…

Nu trec 5 fracțiuni de secundă că îl văd cum se prăbușește lângă schiuri și aud un „Aaaaaaaaauuuuuu” mai mult urlat decât vorbit. În primul moment nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat și tot încercam să strig la el să aflu ce are – că eu eram oprită la vreo 5 -10 metri mai jos de el (v-am zis că îl scăpase brusc și a întins-o la fel de brusc de pe pârtie în pădure, da?). Văzând că nu reușesc să comunic cu el prin strigăte, îmi dau jos schiurile și o iau la deal spre el, să văd ce mama naibii are de nu se mai ridică.

Iar când am ajuns lângă el, nu mică mi-a fost mirarea să văd în jurul lui niscai pete de sânge care se lățeau poetic pe zăpada albă ca… well, zăpada și, de asemenea, să constat că sângera de la o mână mai ceva ca un purcel de Ignat. Am reușit să scot de la el printre bâlbâieli și înjurături (adresate de el propriei persoane de bou prost idiot cretin care este!) că s-a tăiat tare și să sun la Salvamont.

Ca norocu, Salvamontul era fix pe drum înspre noi, nu de alta, dar la vreo 50 de metri mai jos, o duduie își bușise un picior și cineva din cei cu care era sunase deja la Salvamont, așa că oamenii porniseră în direcția aia.

Au venit băieții, s-au uitat la Fritz al meu, i-au turnat niscai dezinfectant și i-au pansat tăietura cât de bine au putut și i-au zis că mai mult de atât nu au ce-i face, că aia e de spital, cusut și alte alea.

Așa că ne-am dus la spital, ce dracu era să și facem? În caz că ați uitat, era duminică. Hai la urgențe, că unde naiba altundeva? Mergem la urgențe, stăm acolo o bucată pe holuri, într-un final se milostivește un doctor de Fritz, îl ia la verificat, îi desface pansamentul, se uită lung, îi pune pansamentul la loc și îi spune că nu prea are ce să-i facă, rana aia cam e de chirurgie plastică, nu de UPU. Așa că să caute frumușel a doua zi un plastician și până atunci, multă sănătate!

Așa că ne-am dus acasă. Ș-am început să scurmăm internetul și cunoștințele, să încercăm să aflăm de vreun plastician prin Brașov. Că mna, dacă nu avusesem niciodată nevoie de așa specializare, de unde mama supărării să știm dacă există și ce și cum și-n ce fel. Am identificat într-un final un anumit doctor, despre care toată lumea zicea că e ok. Baiul era că omul avea jobul principal la Spitalul de Copii. Mai avea el și ore la ceva cabinet privat, dar erau destul de alandala și nu prea știai exact dacă și când îl găsești.

Ori medicul de la urgențe ne zisese să nu pierdem prea mult timp, că el crede că e secționat și un tendon și cu cât ajunge mai repede la plastician, cu atât are șanse mai mari să recupereze tendonul respectiv și mobilitatea mâinii. A, mi-am dat seama că am uitat să vă zic: tăietura s-a produs la încheietura care unește degetul mare cu podul palmei, iar tendonul secționat era unul flexor, adică unul din alea care te ajută să îndoi și să dezdoi degetul. Deci dacă nu ieșea treaba bine, Fritz s-ar fi ales cu o mână aflată într-o stare permanentă de ok 👍

Așa că ce naiba să și facem, luni dimineața ne-am înființat la spitalul de copii, la coadă la ușa cabinetului domnului doctor. Măgaru’ între oi. Așa, ca să vă faceți o idee cam cum arăta Fritz printre toți pișpierii ăia de acolo.

Omul a fost însă de treabă, l-a consultat și i-a zis să se ducă la clinica unde avea el cabinet de adulți, să își facă programare pentru operație pentru a doua zi, că atunci și acolo nu are ce să îi facă.

Executat programare, executat operație, toate bune și frumoase, iese Fritz din spital cu mâna bandajată, mergem acasă.

Accidentul – etapa a II-a

Nu trec vreo 3 zile de la operația lui Fritz (timp în care mergea zilnic la doctor, la pansat și evaluat operația și restabilirea mobilității), că într-o seară nu știu ce mă posedă pe mine și mă apuc să manevrez diverse prin bucătărie. Cred că mă apucase ceva făcut de ordine sau ceva, nu mai țin minte exact, ce știu sigur e că nu găteam. Dar cumva, m-am apucat de manevrat ceva cu un ditamai cuțitoiul de bucătar. Care cuțitoi a făcut el ce-a făcut, a dezvoltat o minte proprie și mi s-a înfipt cu lama sa cea bine ascuțită în lateralul palmei, mai exact în articulația dintre podul palmei și degetul arătător. Pe lateralul montului, cum ar veni.

Am văzut io sânge, am dat iute drumul la apă rece la robinet, am strigat la Fritz să-mi aducă un plasture. Se duce el, scotocește după un plasture, scot mâna de sub șuvoiul de apă și constat, nu fără uimire, nu numai că nu se oprise sângerarea, ci și că vedeam chestii din interiorul mâinii care în mod normal nu ar trebui să fie vizibile. Gen osul sau cartilajul sau ce Mniezo o fi acolo, în articulația aia.

E, ăla a fost momentul în care mi s-a făcut un pic răuț. Ca să înțelegeți, eu nu-s de fel vreo sensibilă, nu am atacuri de panică dacă văd un strop de sânge, nu mă ia cu tremurici sau cu leșin. Ei, atunci a fost însă prima (și până acum singura) dată în viața mea când am simțit că mă ia cu leșin și că trebuie să mă așez.

Acu, imaginați-vă cum stăteam eu pe un scaun în bucătărie, cu mâna deasupra chiuvetei, ca să nu curgă sânge pe jos, pleoștită într-o rână ca o mitarcă, iar bietul Fritz chinuindu-se să oprească sângerarea și să mă panseze cât de cât, cu singura mânuță funcțională pe care o avea. A fost o seară de pomină, nu zic nu.

A doua zi, unde credeți că m-am prezentat? La dom’ doctor chirurg, evident. Care, după ce a terminat de râs cu sughițuri, ne-a întrebat mai mult sau mai puțin direct cum dracu am reușit să supraviețuim până la vârsta asta și dacă suntem complet tâmpiți sau numai avem așa, accese de tâmpenie ocazionale…

Una peste alta, la mine a fost subțirel, n-am avut nevoie de cusături, mi-am ratat la milimetru ceva tendon și am scăpat numai cu vreo două săptămâni de mers la pansat o dată la două zile și mâna bandajată în toată perioada asta. Dacă n-am consumat în săptămânile alea la punguțe d-alea de congelator de nu pot să vă explic… Cum pentru ce? Păi ne băgam mânuțele în ele când făceam duș. Fiecare persoană, fiecare duș, pac, câte o punguță consumată…

Voi? Ceva accidente stupide la activ? Hai, că vreau să văd dacă e careva care ne bate la stupizenie, vă provoc!

sursa foto: freepik.com