După cum eram convins încă din momentul în care i-am dat „publish”, în urma articolului de ieri au apărut tânguielile: „vaaai, vorbești urât de față cu copiii, așa ceva nu se face”. Așa că m-am apucat să-l scriu p-ăsta de azi, în care să explic de ce cred eu că poți să vorbești cum vrei tu de față cu copiii.
Nu înțeleg absolut deloc motivația părinților care-și feresc copiii să audă cuvinte „urâte”. Personal, mi se pare mult mai important să-i înveți că nu au voie să le folosească. Mi se pare complet inutil și total neproductiv să te strâmbi tot, ca părinte, pe motiv c-a auzit ăla micu’ un „să-mi bag pla” sau un fmm. Când e atât de simplu, dacă tot le-a auzit, să-i explici de ce alea sunt niște cuvinte pe care el nu le poate folosi. Atât de simplu.
Copiii nu trăiesc într-o bulă în care sunt feriți de toate astea, dimpotrivă. Se vor lovi de cuvinte și expresii licențioase încă de la cele mai fragede vârste. La școală, pe stradă, la locurile de joacă, oriunde merg vor auzi cuvintele și expresiile de care vor părinții să-i ferească. Cred că orice părinte s-ar îngrozi dacă ar ști cu adevărat ce le aud urechile copiilor lor pe parcursul unei zile la școală, de exemplu. Și-atunci nu e mai important să știe pe care le poate prelua și el și pe care nu?
Dar dacă le intră explicațiile pe o ureche și le ies pe alta?, mă veți întreba nedumeriți. Așa e, se prea poate ca, în ciuda explicațiilor, copilului să-i scape un cuvânt din ăsta când ți-era lumea mai dragă. Așa, și? Ce s-a întâmplat, se face gaură-n cer? E copil, în plm, exact așa învață ce e bine și ce nu. I-a scăpat porumbelul? Bun, poate că e cel mai nimerit moment să-i explici încă o data de ce nu se face așa ceva.
Plus că mi se fâlfâie teribil de faza cu „dar o să spună lumea că le folosește pentru că le aude acasă”. Pe mine mă interesează foarte puțin, spre deloc, ce spune lumea. Dar dacă m-ar interesa, lumea ar trebui să știe că tot acasă aude copilul și restul lucrurilor care îl vor face să înțeleagă care sunt cuvintele urâte, care sunt cuvintele pe care le poate folosi și pe care nu.
C-așa funcționează educația. Vine copilul cu informațiile preluate din mediul exterior, iar tu, în mediul interior, îl ajuți să înțeleagă care dintre informațiile alea sunt bune și care nu. Răul nu se produce când aude copilul un „’te-n pizda mă-tii”, ci când nu-i explici care e faza cu ce-a auzit. De la vârsta de la care copilul are discernământ, mi se pare mult mai important să-l înveți să deosebească expresiile și să aleagă în consecință. Până atunci, oricum nu contează, că aude „prosop” sau că aude „cur”, pentru el e același lucru.
Copiii sunt inteligenți (uneori sunt mult mai inteligenți decât credem noi) și vor înțelege întotdeauna ce vrei de la ei. Cu o singură condiție: să le explici. Altfel…
Acestea fiind zise, voi ce credeți că e mai important? Că ăla micu’ știe toate cuvintele licențioase din limba română (și practic ar putea să înjure cinșpe minute fără să se repete) sau că, deși le cunoaște, nu le folosește? Aș vrea sa vă știu părerea, indiferent dacă sunteți părinți sau nu.
P.S. Nu m-aș supăra deloc dacă fetele mele ar folosi un „mă-ta”. Dar m-aș face foc și pară dacă l-ar scrie „măta”.
sursa foto: freepik.com
Cum am spus ieri, au râs nepoții de s-au prăpădit la auzul „binecuvântărilor” mele adresate idioților în trafic.
Cu toate astea, cel mare mai scapă un „băga-mi-aș p…” la antrenament, dar se oprește repede să nu-l pârască antrenorului vreun coleg. În plus, unii antrenori deja cunosc unele înjurături românești, albaneze și turcești, că austriecii în afară de „scheise” (căcat) și „leck mich am Arsch” (linge-mă-n cur) n-au altceva.
🤣🤣🤣
Atâta timp cât nu folosește înjurătura ca semn de punctuație, io-s OK cu ele.
Ăla micu’ trebuie să fie nervos rău de tot ca să-njure.
Comentariu beton!59
Iar la tine situația e mult mai relaxată, că, na, teoretic ai putea să vorbești doar înjurând, te înțelege dracu’. Și uite că ăia mici, desi știu asta, n-o fac.
băi @JT, iar te bagi? că tu n-ai copii… asta am scris-o ca să demonstrez că se poate înjura și fără expresii licențioase (n-o lua personal, @JT, deși, de cînd cu perele alea…);
în altă ordine de idei, treaba mea de părinte este să nu cresc o snowflake-iță așa că, înainte de a o lăsa să aleagă, îi explicăm consecințele diferitelor moduri de acțiune; lucrul se dovedește uneori la limita imposibilului, cu un copil foarte voluntar (să nu zic mai urît), da’ cred că așa îmi fac penitența pe pămînt, poate prind un loc în rai; chiar dacă mai pe lîngă gard…
Comentariu beton!58
@costicămusulmanu’: am primit dezlegare de la șăfu’ de blog. 🤪
Da’ n-am uitat de pălincă.
@MV: mie austriecii mi se par extrem de calmi și capu’-n nori. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!14
@Jt, mie mi-a scăpat odată „băga-mi-aș…” și eram cu mama în mașină. Am uitat cu cine sunt, iar greșeala îmi aparținea, îmi era adresată mie „băga-mi-aș de prost ce sunt”, nu vrei sa spun ce mi-a făcut…O perioadă mi-a fost rușine de ea rău de tot…
Comentariu beton!25
@Anel: maică-mea, săraca, m-o auzit vorbind buruienos și o rămas blocată ca la dentist. Apoi i-am explicat de ce înjur, m-o înțeles, dar m-o rugat să vorbesc totuși mai frumos că io-s domn cu facultate, nu țigan. 🤣🤣🤣
Când sunt cu ea în mașină conduc ca un pensionar lovit de Parkinson și tot apar câte unii care scot birjaru’ din mine. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!54
@JT, mama e femeie de la țară, când m-a auzit a zis: „mamă, mamă, păi așa te-am crescut eu, îmbătrâniești și tot îți mai trebuie minte…” 😄😄
Comentariu beton!50
@John Temple, sigur nu ai uitat de „Arschloch”?
@AleBlaga: 🤣🤣🤣🤣🤣
Ai dreptate. Am uitat de „arschloch” (gaura curului).
„leck mich im Arsch” e linge-ma in cur 🙂 macar sa invatam copii corect
Depinde și cine vorbește urât, cum și unde. Pentru că eu aud pe stradă, în transportul în comun, mă rog, în spațiul public și nu sună plăcut iar acolo sunt și copii, și bătrâni, și femei cu copii. Acolo e greu de explicat, că în familie e mai simplu. Un părinte că dumneavoastră, indiferent cum vorbiți, întotdeauna știe să explice, dar alții…
Păi eu aici sper că mă adresez celor din categoria care știu să explice. „Alții” ăia nu mă interesează.
Am copii, ca să nu zică diverși că dacă n-ai copii, ce te bagi. Prefer să știe toate expresiile posibile, dar și unde și când le folosesc. Sunt convinsă că la școală au auzit chestii pe care nu mi le imaginez, dar nu le foloseau.
Comentariu beton!33
Fix așa.
Cred ca deja in clasa a II-a au auzit la scoala toate expresiile posibile si unele imposibile (anatomic vorbind 😉 🙂 ). Sincer la scoala in ziua de azi unii copii au niste expresii pe care nu le-am auzit nici in armata !
Cum spune si MV ideea e sa nu le foloseasca. Ale mele fete mai baga un „la naiba” sau „ce dracu” cand sunt nervoase si se intampla ceva care le scoate din pepeni dar cam atat, desi au auzit muuuuuuuuult mai multe. Asa ca eu sunt multumit.
Nu poti creste copiii intr-o bula, izolati total, doar pentru ca X sau Y injura sau se poarta ca un badaran sau bully. Mai devreme sau mai tarziu, singuri sau cu ajutorul parintilor, copiii vor trebui sa faca fata acestor situatii.
Si mai bine le explici tu ca parinte ce si cum !
Comentariu beton!15
In familie la mine nu s-a înjurat, când ieșeam la joacă în drum fratele meu mai mare cu 6 ani le interzicea copiilor să înjure, mulți prieteni de -ai lui se revoltau dar deși știam toate înjurăturile nu le-am folosit și nu le folosesc decât în situații excepționale.
Expresiile licentioase sunt ultimele chestii ,,interesante” pe care le spun copiii in cadru formal.
Nora-mea e educatoare si daca-ati sti ce-mi povesteste de la copii, chestii de pe-acasa, zic.
N-au fost ei originali la gradinita, au vazut prin alta parte si au aplicat, adica au pus un afis mare la intrare: va rugam sa nu credeti tot ce povestesc copiii dvs ca s-ar intampla la gradinita, pentru ca nici noi nu credem tot ce povestesc ei ca s-ar intampla la dvs acasa!
Comentariu beton!134
Ahahahaaaa. Bună asta.
Asta cu gradinita…nu prea stiu cum sa o abordez pe doamna educatoarea. Fiimiu spune chestii de la gradinita pe care nu stiu sa le filtrez. I-am zis o data doamnei niste chestii si s-a simtit lezata.
O poveste spusa de o mamica:
A luat copilul de la gradinita si astepta la unul dintre semafoarele din traficul infernal din Bucuresti, cand in linistea serii de iarna aude o vorba spusa cu mult naduf de pe scaunul copilului:
– Pffff… sa-mi bag pwla.
Soc! Groaza!!! Sunat barbat si luat la injuraturi ca din cauza lui stie copilul prostii ca numai el injura la volan, cu toate ca si ea mai scapa cate una doua injuraturi cand situatia o impune.
I s-a explicat copilului ca nu e bine sa spuna asa ceva si de atunci nu a mai fost auzit injurand.
Comentariu beton!28
QED
Al meu spunea asa:
„Mama, lasa-ma in pace, in pizda ma sii!”
„Mama, …, In pizda ma sii!”
pt ca ma sa punea punctul pe i cu minunata formual de mai sus.
Sau „domnul coaie” din trafic: ta su striga ‘coaie, mi-ai taiat fata!”. Copilul a bagat la cap si o alta data vaxand ca alt coaie a facut prostioare a zis „tata, domnul coaie a blablabla?!”
Comentariu beton!36
Taică-meu a fost și este tare slobod la gură, chiar dacă are o vârstă înaintată. Eu și frate-meu am dus „tradiția” mai departe 🤣. Și părinții noștri și noi în calitate de părinți, am oferit explicații pentru cuvintele licențioase: definiție, sinonime, contextul în care se folosesc și recomandări despre cum și când le pot folosi. Măi, nici noi și nici copiii noștri nu am avut probleme sociale pe tema asta. Din punctul meu de vedere, mi se pare cea mai ok abordare.
Fata mea mijlocie, a avut anul trecut la școală (grupă 6/12 ani Montessori) o zi în care au discutat despre genul acesta de cuvinte și limbaj licențios. Fiecare copil a trebuit să scrie câte trei cuvinte din această categorie, pe trei hârtiuțe mici, împachetate și puse anonim într-un borcan. Educatoarea scotea câte un bilețel, citea cuvântul și interactiv cu cei mici, le explica ce și cum. Am întrebat-o ce cuvinte a scris…. „Tati, nu am scris decât un cuvânt… Știam de la tine ce înseamnă toate celelalte cuvintele pe care le-am auzit la colegi, dar cuvântul pe care l-am scris eu, nu l-am auzit la ei și nici de la tine nu am înțeles prea bine…. Am scris…”șit” 🤣🤣, dar mi-a explicat Doamna..
Comentariu beton!62
Eu l-am învățat pe ăla mare, 14 ani, de curând cum se pune corect un prezervativ.Pe un castravete. Și nu,nu am folosit cuvinte ca organ reproducător,sexual,penis.
Bine,eu i-am învățat și counter strike,de m-au bârfit toate mămikile. Nici atunci nu am folosit cuvinte ca alea de mai sus.
Comentariu beton!74
Am trei bucăți copii, și m-am dumirit că au auzit mai multe decât știu eu. Explicații, toate cele, a rezultat comportament social în normele bunului simț plus creștere bagaj lexical și înțelegere.
Iar despre cei cu „vaaaai, vorbești urât în fața copiilor”, am convingerea că sunt din specia „mămiki”
Comentariu beton!31
Haha, îmi amintește de ai mei, în copilărie. Se bălăcăreau urlând de se auzea pe toată scara, se înjurau și se insultau unul pe altul fără nicio apăsare că aude copilul (aka je). Apoi, dacă cumva mă auzeau pe mine că am ridicat tonul, sau că am folosit „cuvinte urâte”, vezi doamne, săreau de coor în sus: „Nu ți-e rușine, nesimțito, te dau cu capul de pereți acuma, de la cine ai învățat?!” Până în ziua în care, crescând, am găsit destul curaj să le răspund în față :”De la voi am învățat. Așa vă purtați voi unul cu altul.” Stupoare, urlete, ieși afară etc.
Copiii detectează ipocrizia și dublul standard de la cele mai fragede vârste. Nu e cazul să-i tratezi ca pe niște îngerași nevăzători, neauzitori și care, în neprihănirea lor, nu pricep nimic din ce aud în jur. Sau să le pretinzi alte standarde de comportament când voi, părinții, vă porcăiți în ultimul hal.
Comentariu beton!79
Trist ce povestești tu aici, dar extrem de adevărat.
Eu mi-am făcut școala de „bune” maniere la bunici. Și mi-a povestit mama că le exersam cu râvnă. Dacă cineva se uita la mine prea insistent începeam: „ce te uiți la mine, băh? Ce-ai cu mine, băh? Ia mai du-te-n p*zda mă-tii, băh!”. Altădată, tataie l-a udat pe frate-miu, în glumă, pe picioare. Copilul a început să plângă. Moamă! „F*tu-ți dumnezeii mă-tii, tataie, de ce-l superi pe fratele meu?” Tataie, prefăcându-se furios și ridicându-se de pe băncuță: „Ce-ai zis, Anduță?”. „Tataie, am zis că dac-ar fi să te înjur, așa aș face-o.” Și-am fugit rapid, just to be safe. Aveam vreo 3 ani, sau poate mai mult, dar eu nu țin minte. Nu știu cum de-am ajuns să-mi displacă foarte tare înjurăturile și să le folosesc extrem de rar. Dar knowledge pe subiect am de dat și la alții.
În ceea ce-i privește pe copii, știu și ei înjurături, m-am asigurat că știu să le și scrie corect și că, cel puțin de față cu mine, tre’ să aibă grijă cum vorbesc. I-am încurajat să nu-și formeze vreo obișnuință din a folosi cuvinte urâte, că na, „nu-i frumos”. Băiatului i-a scăpat mai demult o „p*la” aiurea într-o conversație cu mine și, înainte s-apuc să mă uit urât, s-a redresat „scuze, fără p*la.”
Comentariu beton!65
Deci se poate și fără p*la. :)))))))))))))))))))))))
Unde-i vrere, e și putință. 😀
Comentariu beton!19
– aloooo?
– da, vă rooog!?
– școala de bune maniere și balet?
– ei, p*la balet…
Comentariu beton!13
Pe fetița cea mică, când avea vreo 3 anișori, am auzit-o odată în mașină – „pida matii!”. Era prescurtarea de la expresia mea favorită la volan. Atunci mi-am dat seama că trebuie să am mai multă grijă cum înjur. Dar tot îmi bag și dreg.
Comentariu beton!15
Aoleu! Venea fiu-meu de la scoala cu niste chestii, de-mi statea mintea-n loc. In casa, nu le auzea ca, nah…eu, mama singura, pe cine sa injur prin casa?
L-am invatat, insa, ce poate sa scoata pe gura si, mai ales, unde isi poate da drumul la gura.
Problema cea mai mare am avut-o cand, prin clasa a sasea fiind juniorul, a avut un profesor care pronunta gresit anumite cuvinte. Bietul copil se chinuia sa ma convinga ca respectivele cuvinte ASA se pronunta, ca „asa a zis dom’ profesor”. A trebuit sa-i dovedesc, cu trei dictionare diferite, ca dom’ profesor nu prea stie romaneste.
Comentariu beton!27
Fix așa. Copilul învață din toate situațiile și la grădiniță/ școală aplică ce învață intr-un mediu social. De când învață să citească oricum își poate îmbogăți vocabularul cu tot ce vede scris pe garduri si pereți. Important este să înțeleagă ce înseamnă și că nu trebuie să folosească acest vocabular.
Fii-mea a fost „antrenată” de mică,de către mine,că aoleu,când îmi vin dracii…. I-am explicat ce și cum și deși știe,a auzit toate înjurăturile posibile, nici acum ,la 18 ani nu vorbește urât! Cea mai urâtă înjurătură a ei e cu pisoiul: gura mă -tii!
Fetita de 4 ani a colegei mele,in hipermarket,la raionul de jucarii: veau de ata, veau si de ata, veau si de ata. Nu-mi iei? Chial nu-mi iei?!! Acuma tzic. Vei sa tzic?
MĂTA. MĂĂĂ-TA.
Nop, nu merge cu ignore.Mneah, poate putin ignore privirilor ucigatoare aruncate de cumparatorii din jur
Comentariu beton!22
ha ha ha haioasa foc piticaaa :p
Mai de ce sa ma dau lebeda eu injur destul de des si spurcat cel mai adesea singura si este modul meu de a refula.Ambii copii stiu ca nu le pot folosi asa oriunde oricum in nicio limbă ei fiind trilingvi.Cel.mic de 8 ani stie ca nu le poate folosi deloc sau poate in gand iar dracul ala mare de 15 ani le foloseste in comunitatea lui de draci adolescenti probabil.Le-au auzit peste tot asa ca ar fi chiar culmea sa nu le stie, ta-su era cu pwla si derivatele ei in gura toata ziua.
Am fost educatoare. Nu vreți să știți câte mi-au auzit urechile. La prima întâlnire cu părinții mereu le spuneam să aibă grijă ce spun în preajma copiilor pentru că aceștia îi „traduc”. Evident, mereu apăreau mămici scandalizate că „nu se poate așa ceva, a auzit la grădiniță…”. Le închideam gura cu „copilul dumneavoastră mi-a spus că l-a auzit în familie”. Nu avem cum să îi ținem sub un glob de sticlă, și nici nu trebuie. Exact cum s-a mai spus, trebuie să îi facem să înțeleagă că nu trebuie repetate. Mai dificil mi s-a părut, la vârste mici, să nu se bată, decât să vorbească frumos.
Când unul dintre copiii surorii mele era mic, aproape trei ani, s-a apucat să dea un recital în tramvai, intonând cu patos, tare și repetat „p.la, p.la………..”. Când a spus asta prima dată, toți ai casei s-au amuzat. Copilul a înțeles că e drăguț și… Sora mea n-a avut cum să-i închidă gura și să scape de privirile profund dezaprobatoare ale celorlalți decât coborând la prima.
Comentariu beton!38
Naspa… Daca i-ai lasat impresia ca te amuza… esti MANCAT. :))) Noi „nu bagam in seama”, nu ne enervam, nu il luam cu „CEEE AI SPUUUUS???”, in schimb oferim alternative cu cel mai mare calm, fix pe acelasi ton. El ne tranteste cate un „meeeeerde!” iar noi propunem „zuuuuut”. (Un fel de „cacaaaaaaaaat” si „fir-aaaaaar sa fie”) Si mergem mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Cand o sa mai creasca un pic si o sa ne vina cu te miri ce perle, o sa incepem sa ii explicam ce poate si ce nu poate sa spuna. Deocamdata, technica asta functioneaza. La noi cel putin :p
Mie mereu mi s-a parut fantastica pudibonderia asta. Vin dintr-o familie sloboda la gura. Eu am o paleta variata de injuraturi pentru ca, asa cum spuneai tu ieri, ma ajuta la refulare. M-a afectat asta vreun pic? In scoala si in campul muncii deloc. Pentru am stiut mereu limita, you read the room, sunt situatii in care, ce sa vezi, nu muiesc pe toata lumea desi am crescut intr-un mediu permisiv din punctul asta de vedere. In viata personala, am avut cunostinte care s-au oripilat, dar i-am taiat repede de pe lista. Daca tu imi asezi valoarea ca om in niste cuvinte.. sorry bro, nu putem fi prieteni.
Imi amintesc totusi de niste momente la birou. Noi toti slobozi la gura cand nu discutam cu clienti, o colega isi tot aducea copiii fara sa ne anunte si apoi facea scandal ca angelicele ei creaturi auzeau cate-o mwie sau o plua de prin cate-un birou.
Comentariu beton!21
Bună asta!
Vai, dar noi nu vorbim urât de față cu copiii, noi nuuu…chestii din-astea.
Când era copilu’ mic spuneam, în glumăăă, de drag, trăgându-l de obrajii grași, „fu… gura mă-tii de copil”. Peste ceva vreme îl aud pe copil „gua mă-tii”… am rămas șocată! I-am explicat oarecum (era mic, nici 2 ani, abia vorbea bine)…nu l-am mai auzit niciodată.
În schimb, mai târziu foloseam cu soră-mea PM, în loc de…, și ne-au zis copiii : ”ce, voi credeți că noi nu știm ce înseamnă PM?” Copiii sunt mai deștepți decât credem noi!
Comentariu beton!16
PM nu-i primu’ ministru’? 🤣🤣🤣
Comentariu beton!27
Mai e și varianta „SP”.
Eram mică, nu mai știu ce vârsta aveam, cand l-am auzit pe tata înjurând si prima chestie pe care am gândit-o a fost “oare ce are tati cu priza?” 😂
Comentariu beton!21
Aaaa, cand era al meu mic, eram toti pe canapea si vedeam o stire la tv cu un avion, ca a ratat pista… pista-n sus, pista-n jos…
Kinderu’ se uita f curios la noi, mustacea, de ce nu-l luam la rost pe ala de la tv ca vorbeste asa, ca el nu are voie
Comentariu beton!24
Îl iau pe al meu de la grădiniță într-o zi și fiind la semafor, liniște totală…. Odată aud din spate: „p.la”.
Mă uit spre el…nimic,nici o reacție, nici el nici eu.
Apoi îl intreb: „știi ce-i aia? ” zice: „nu”.
Și ii explic ce e. N-a mai repetat veci.
Înțeleg când le explici, deci merge cu educația, testat.
O auzise de la un coleg la grădiniță.
Un coleg care vine zilnic cu ceva înjurături noi.
Comentariu beton!16
Soția are un vocabular deosebit la volan 🙂 Face naveta zilnic, deci are și material la dispoziție. Și, pișcoțelul are urechea pâlnie. Și cum mergeam noi, toți 3, frumos, cu mine la volan, la un semafor îmi taie unul calea și frânez brusc. Până să apuc eu să îmi mușc buza, de pe bancheta din spate, un glas suav și cristalin de fetiță proclamă verdictul ”Boule!”. Well, dăi chicoteală. Cu ocazia asta am găsit și 2 porecle pentru soția la volan – ”furia cenușie” (conduce un Polo gri din 2006. Desktopul meu are mai mulți cp) sau ”Spaima tiriștilor”.
Comentariu beton!18
Înjuratură auzită de la socru, de la țară – ”răsăritul mă-tii”. Hmmm, ce vrea să însemne asta? Și apoi mi-a căzut fisa. Răsărit? Adică de unde răsare, de unde iese…adică ”pizda mă-tii” dar așa cu noblesse.
Comentariu beton!20
După cum am povestit și ieri, copiii mei știu toate înjurăturile pe care le știu eu și (probabil) vreo câteva in plus. Nu le folosesc. Cea mare, după ce și-a etalat acum vreo 8 ani cunoștințele (am povestit ieri contextul) nu mai înjură decât foarte rar, și numai când e foarte nervoasă. Băiatul nu înjură deloc (sau poate nu l-am prins eu destul de nervos) in schimb nu are niciun fel de jenă să folosească cuvintele neaoșe când spune bancuri (apropo, încearcă să spui vreun banc fara să folosești expresii licențioase și vezi ce iese, 50% din hazul bancului se duce pe p…pardon, se duce dracului). Fata cea mică, în vârstă de 16 ani e mai slobodă la gură, dar când e cazul știe să se comporte și să vorbească de parcă ar fi fost crescută la mănăstire. Și, ce e cel mai important, știe când e cazul să se comporte așa fără să îi spună nimeni.
Comentariu beton!28
Incerc sa ma abtin dar nu jmi iese tot timpul. Stefan scapa expresii nepotrivite si ii atrag atentia. De cite ori? De cite ori e nevoie. Deci total de acord cu parerea ta
Aici mama de 2 fete… Când fiica mea cea mare (7 ani acum) era mai bebelușă îi spuneam în glumă, ea fiind dolofana, curu tău de fată. Soc și groaza pe mama când a auzit copilul spunând „cuiu tău” (așa pronunța ea pe r). I-am spus mamei că exagerează și apoi i-am explicat copilului că dacă vrea sa spună și ea, cel mai bine ar fi sa folosească fundul că sună mai frumos. Si așa a făcut. Si acum va trebuie un pic de context: noi locuim în casă cu bunica soțului meu care e bisericoasă ca să nu spun habotnică, și într-o zi o aude tot pe fiica mea aia mare spunând ciuciu( în sensul de nimic) că mvai nu e voie să spui așa că e un cuvânt urat. Mie în momentul ăla mi-a dat bluescreen. Am rugat-o să îmi explice de ce e ciuciu un cuvânt urât, ce semnificație are la ea, pentru că pentru mine înseamnă nimic. Nu a vrut să îmi spună. Am rugat totuși copilul să nu îl mai folosească că s-ar putea să mai fie persoane care îl considera urât. Si a înțeles, nu am mai auzit-o spunându-l. Acum eu le mai spun câte un pixda mă-tii dar le și explic, inclusiv celei mici de 3 ani jumate, că nu e frumos să îl spunem, că mami îl spune cu drag, dar ceilalți nu vor înțelege la fel. Si nu le-am auzit pe niciuna folosindu-l nici măcar în casă. In schimb când scap câte un dracu în loc de naiba, aia bătrână mai are putin și îmi da un baston pe spinare (v-am spus că e bisericoasa). I-am explicat că la aproape 40 de ani pot vorbi cum vreau mai ales că mai mult de un dracu pe ici pe colo când mă mai enervez, nu iese din gura mea în casa din cauza de copii. Jesus, hai ca m-am răcorit nițel.🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!23
Știi că există azile pentru bătrâni, nu? 😉
@JT da știu dar stam cu ea forțați de împrejurări deși a fost alegerea noastră (asta a fost modalitatea noastră de a avea o casa a noastră). Si sa știi ca pana nu împarți spațiul de locuit cu cineva nu știi cât de bine sau rău te înțelegi cu persoana respectiva. Discuții apar inevitabil dacă sunt și alții în afara de soț și copii, iți spun din proprie experiență ca am stat și cu sora mea și ai zice ca e mai tânără, ca bătrânii au tabieturile lor, la nivel teoretic trebuia sa fie lapte și miere cu sora mea dar ntz, n-a fost. Si sincer bunica soțului asa cum e, ne-a ajutat maxim cu copiii. Eu ma mai enervez, mai tip, mai refulez la bărbate-miu ca sa nu ii mai spun ei, și ne descurcam. Ca pana la urma a fost decizia noastră. Trăim cu ea (decizia) acum.🤷♂️🤷♂️
Comentariu beton!17
Parcă o văd pe maica-mea, la faza asta, am zis și eu odată ete ciuciu și la fel m-a apostrofat… Când am întrebat-o de ce este considerat cuvânt urât, ce semnificație are… a făcut un obicei al ei… ridică nasul în sus și nu a vrut să îmi mai răspundă. M-a bușit râsul, bine mă bușește de fiecare dată când face gestul acela și aveam vreo 30 de ani la vremea respectivă 😉.
De fapt în concepția lor înseamnă pwla. Mulți dintre noi îl asociem cu „nimic” cel puțin eu așa îl asociez pe acest ciuciu. În rusă ciuciu înseamnă mic sau puțin. Punând toate astea adunate reise o lupă mică 😁🙈
@Maricik pe vremea când auzeam, cuvintele ciuciu și întotdeauna ciula erau însoțite și de gestul cu degetul mare vârât între arătător și mijlociu. Imposibil de ratat înțelesul!
Io „ciuciu” am știut că-nseamnă „nimic”. 🤔
Nepotul meu a crescut cu mama sa si cu mine in aceiasi casa. A invatat cateva injuraturi dar si eu si sora mea i-am spus ca nu e frumos sa le foloseasca oricum si oriunde. Copilul a intrebat foarte natural: Dar cand si unde sa injur?
Ne-am batut capul nitel, dar noroc cu fratele meu. L-a dus pe stadion la un meci si sa vezi „eliberare” pe pustiulica. Initial era cam timid, dar cand a auzit restul tribunei a pornit „robinetul”.
Important este ca a invatat cand si unde sa „aplice” cele invatate.
Da, tine de educatie, de la tine ca si parinte.
Comentariu beton!17
Eu chiar am facut impreuna cu el analiza injuraturilor. Cand a devenit scolar, automat i s-a imbogatit vocabularul. Si la prima „imi bag ****” l-am intrebat intai daca stie ce e aia. Bineinteles ca nu stia (avea 6 ani). Drept pentru care i-am explicat. I-am zis ca daca le foloseste, macar sa le foloseasca corect. Sa nu se faca de ras. Apoi i-am explicat ca si eu stiu. Chiar foarte multe. A fost surprins pt ca nu m-a auzit injurand. Ca sa ma creada, i le-am spus pe toate. Nu i-a placut. DELOC. Stiu. Mama denaturata, etc, etc.
Acum are 12 ani. Sunt momente cand imi ies din matca si mai spun una-doua, dar din alea mai „soft”. Sunt constienta ca probabil si el le mai scapa in grupul lui de prieteni, dar nu il aud, nu am primit reclamatii, asa ca faptul ca reuseste sa se cenzureze cand trebuie, pt mine reprezinta un succes…
Comentariu beton!22
O glumă auzită de la fiu-miu: „Eu nu beau, nu fumez, nu vorbesc urât. Ai să-mi bag p*la, iar mi-am scăpat țigara-n bere.”
Comentariu beton!30
🤣🤣🤣
Dacă vreți sa ascultați melodia: Ombladon – Liceenii rock’n roll. Albumul” Cel mai prost din curtea scolii”.
Eu nu am copii. Dar am fost copil și eu, nu? Sincer, nu mi-am auzit părinții înjurând. Însă bunica maternă, când făceam câte o prostie și se enerva, avea o înjurătură care mă amuză și acum. O să o scriu pe șleau. Futu-ți capra în cur. Am un nepot și o nepoată. Nepotul, pe la 4 ani, știa cam multe înjurături. Încet, încet, cum spuneți dumnevoastră, a fost educat să nu le mai folosească.
Taica-meu avea „fi…ă-le stelele”. 😅 Ador
@Minaosi: mi-am bătut capu’ să deslușesc înjurătura, dar nu-mi iese.
🤣🤣🤣
@John Temple, „fută -le stelele”😁.
Sorry, „i”-ul cela a fost din cauza corectorului automat și nu l-am văzut 😅
La grădiniță fiu-meu are un prieten cu care se joacă tot timpul și inventează cuvinte și râd de se prăpădesc. Au 3 ani amândoi. Băiețelul e ceva spaniolo-italiano-viet. Într-o zi vine al meu acasă și tot „pacadilo” sau ceva de genul și râde de numa. Și noi cu el, crezând că e ceva cuvânt inventat de ei. Și ha ha ha și hi hi hi până într-o dimineață cand ne nimerim la gradi cu prietenul și cu maică -sa. Și amândoi „pacadilo” și râd de numa. Maică -sa repede repede vai vai nu nu, de fapt e ceva cuvânt urât in limba lor 😅. Acuma căutând pe Google, nu mi-a dat cine știe e ce outrageous, dar cine știe cum se folosește în limba vorbită 😅. Putea să fi fost invers, să-l învețe al meu lula pe celălalt 🤣.
Na, i-am explicat că nu e politicos să zică așa, și de atunci nu prea îl mai aud, cel puțin eu.
Mai greu a fost până am explicat ce înseamnă „politicos” și de atunci băgăm la capitolul „politicos” o grămadă de cuvinte „cheie”😅
(Și alte acțiuni). Ok orice caz, când ne aude pe noi că zicem „putain” știe că 1) e grav 😅 și 2) vine imediat sa ne zică că nu avem voie, că nu e politicos.
Într-una din vacanțele petrecute la țară, îmi aduc aminte când mătușa mea din partea mamei m-a învățat poezia cu lupa, cu 3.14zda și coaele care au început războaiele… 🤣
Când au venit părinții mei să mă ia acasă și le-am recitat poezia, nu am înțeles de ce nu râdeau ca toți ceilalți cărora le recitasem aceeași poezie cu intonație, cu virgulele de rigoare și tot tacâmul. Au făcut o față de parcă cine știe ce spusesem. Vai de capul meu ce rușinată era mătușa când a început taică-meu să îi vorbească pe un ton grav dar foarte politicos în același timp.
Taică-meu avea o prestanță cum rar am văzut la persoanele pe care le-am întâlnit în viața mea și era respectat de toate rudele mele și din partea lui dar și din partea mamei mele.
De câte ori îmi aduc aminte de faza asta mă încearcă atât sentimente de bucurie cât și de tristețe…
Copiii, cum ai spus și tu, tot vor auzi de undeva lucrurile respective, indiferent că părinților le place sau nu și datoria ta ca părinte este să îi explici care este diferența dintre ceea ce este bine să faci și ceea ce nu este ok să faci… În fine fiecare gândește cum vrea și cum îl duce capul.
Comentariu beton!15
„Vai, vorbești urât în fața copiilor” …. da eu nu vorbesc urat in fata copilului, ma abtin, de ce? nu stiu. Nu cred ca e frumos…..(daca gasesc alt cuvant poate il inlocuiesc pe frumos) ca intr-o familie, acasa, in mediul ….intim sa se injure fara retineri, asta cred eu.
poate am si un dram de ipocrizie in mine, pt ca la bere cu baietii/singur in masina/daca iese cu scandal pe strada sunt de neoprit, inca mai am 2 conturi de mail unde pass este o injuratura.
ai mei in casa nu injurau, mmm, poate tata, rar spre deloc, nu stiu de 3 ori pe an, mama niciodata, de la mama cel mai urat cuvant pe care l-am auzit (tarziu) a fost …. cacat.
tin minte ca eram a2a si vine la noi la usa mama lui paulica cu ala de mana sa ma parasca ca l-am injurat de mama. saraca mama s-a facut rosie: vaaaaai d-na xxx, dar copilul meu nu stie sa injure, copile ai zis tu asa ceva? ..eu: da! pt mama a fost rusinea suprema, si acum imi pare rau pt ca am pus-o in situatia aceea. paulica mi-a fost coleg de generala/armata/facultate…. cate a patit el pt ca era paracios.
daca se ia de tine unu la scoala… da-i o lopata peste gura!
taaatttiiii, da io-s fetitaaaa
fute-i o lopata roz, atunci!
dar n-am putut, asta e.
Comentariu beton!20
Știu că poate părea ciudat, dar ai mei nu înjurau nici când se certau, și nu că vai, să nu auzim noi nu știu ce cuvinte licențioase. Expresiile soft cu paște, căcat, draci și dumnezei mai auzeam de la bunicul, care la rândul lui era temperat de bunică-mea, dar la fel, nu ca vreo metodă de protejare a nepoților, ci că-l auzea Dumnezeu, mnoh :)) Nici în familia extinsă nu se înjura, nici pe la petrecerile alor mei cu zeci de prieteni and stuff, când lumea se pilea bine de tot nu auzeam înjurături. Majoritatea erau oameni simpli, prima generație venită de la țară la oraș, cu maximum 10 clase. Nici când mergeam la țară și ne adunam grămadă, copii de toate vârstele, nu auzeam înjurături. La bloc, cum erau vremurile în anii 80, eram într-o gașcă foarte mare, cu copii de toate vârstele și din medii diverse: copii de artiști, de profesori, de medici, de muncitori în fabrici etc, nu înjurau, cel mult erau tot chestii soft, adică fără băgat și scos diverse organe. Nu am nicio explicație.
Am fost un copil introvertit, deci mai mult am ascultat și observat decât am interacționat, așa că nu aveau cum să-mi scape tocmai înjurăturile :)))) Le mai auzeam pe la școală, pe stradă sau în mijloacele de transport uneori. Am avut colegi care au început să înjure abia prin gimnaziu, unii se chinuiau, altora le ieșea natural :))) Abia în facultate am dat peste înjurături de tot felul și un vocabular foarte colorat.
De mine nu s-au prins înjurăturile, pur și simplu nu-mi vin la gură, sau ce-mi vine este foarte soft și de râsul curcilor. În mașină înjur, tot așa soft, de mă apucă și râsul când mă aud, iar când am pe cineva în mașină nu înjur, nici nu încerc să mă abțin, doar comentez.
Dar, am primit comentarii de genul „vai, dar tu cum de nu înjuri” și priviri de parcă eram vreo dubioșenie pocăită, la fel cum am primit „cum adică tu nu bei alcool?”. Bine că fumez, măcar atât.
Nu mă deranjează absolut deloc acest stil flamboaiant de exprimare, este chiar interesant, e ca un fel de limbă străină dar totuși familară :))
Copiii nu pot fi izolați într-o bulă magică, la fel cum nici noi n-am fost înainte de a deveni părinți. Deși sunt unii care uită că au fost copii, și e cam trist pentru ei și copiii lor. Este mult mai ușor să le explici în ce context se pot folosi și când nu se pot folosi anumite expresii, ce cuvinte sunt ofensatoare și de ce, și ce reprezintă, decât să le interzici să se exprime liber.
Cum spuneam ieri, nu înjur. Și nu pentru că nu aș avea repertoriu sau imaginație, ci doar pentru că sunt calm.
Așa că ai mei copii nu m-au auzit.
Dar au auzit prin alte părți: parc, școală chiar și grădiniță.
Iar eu nu le-am interzis folosirea lor. Am explicat, în schimb, momentul propice utilizării.
Ce de povesti pe aici 😁
Cand eram mici se foloseau tot felul de expresii in familie. Evident noi copiii nu aveam voie sa vorbim urat. Ca asa era pe atunci.
Eu nu prea injur ca nu am cu cine. Domnu’ sot injura pe limba lui materna, dar daca eu injur pe limba lui nu are acelasi efect ca „sa imi bag”, „du-te dracului” si alte vorbe de duh ca in dulcea limba🇷🇴. Dar juniorul stie cate ceva in vreo 3 limbi. De plua stie ca soacra-mea a fost in vacanta ani de zile la Pula🤷♀️. Cand il aud scotand cate o perla, il intreb ce inseamna. Stie, bine, nu stie, ii explic ce inseamna sau daca si cand poate sa le foloseasca.
Ce am mai ras cu vecina (si ea romanca) de ce noi si copiii putem folosi expresia „fac eu” si copiii belgieni nu au voie sa spuna „fuck you”😂. Explica asta unui prescolar 😊
Acum oarecum off topic dar oarecum in tema. Juniorul vine ieri de la scoala (clasa a 4a, 9 ani) si imi zice ca a facut ceva la scoala si ca a trebuit sa se duca la directoare. Pai ce ai facut ? il intreb eu. „Am cautat cuvantul „tetten” = ţâţe pe Google” cu alti 2 baieti . Eu (mascandu-mi un zambet): Pai bine, tu cauti „tetten” la scoala? Asta nu se face la scoala sau la serviciu. Daca vrei, cautam acasa impreuna si iti explic eu sau tata ce vrei sa stii. Si pentru ca era asa de bulversat ca facuse ceva ce nu avea voie, am mers cu el sa discutam cu directoarea (scoala peste drum, si o cunoastem bine pe directoare). Abia dupa ce am discutat si cu ea, a inteles si el ca asa de grav nu e. Singura conditie este sa intrebe daca e curios si vrea sa stie mai multe. Ca raspunsuri sunt destule. Si poze pe interneti si mai multe😉
Nu ştiu dacă am mai povestit pe aici, dar prima mea limbă maternă a fost maghiara. Ca atare am preluat rapid şi înjurăturile aferente. 😀
Vocabularul mi l-am îmbogățit în vizitele făcute verilor mamei din Ungaria, care nu aveau copii şi nu cunoşteau conceptul de a vorbi „frumos” de față cu aceştia. Eu am absorbit expresiile ca un burete, înainte de a apuca maică-mea să-mi explice ce şi cum. În trenul de întoarcere spre casă mi-am expus repertoriul vecinei de compartiment, care privea plină de stupefacție cum un îngeraş ca mine scoate pe gură înjurătură după înjurătură. Atât de tare am impresionat-o încât aproape a coborât în gara greşită 🙈
Ulterior am aflat ce însemnau cuvintele pe care cu atâta emfază le articulam şi nu le-am mai folosit în public. Celor româneşti le-am aflat din timp înțelesul şi nu le-am mai reprodus.
Părerea mea de om fără copii este că aceştia nu trebuie feriți de cuvinte „urâte”, ci să le fie explicate. Mai devreme sau mai târziu tot le vor auzi, iar fără lămuriri pe înțelesul lor va ieşi un dezastru.
@ametist, exemple avem și cu traducerea de rigoare? Nu de alta dar scopul articolului este să ne îmbogățim vocabularul și să știm când să nu folosim astfel de combinații de cuvinte.
În primul rând există varianta de PM, anume „az anyad picsaja”, eventual cu k*rva între al doilea şi al treilea cuvânt. Uneori e suficient să zici „az anyad..” că se subînțelege la ce anume al maică-tii se referă 😀
Poți să şi trimiți pe cineva acolo „mennyi a picsaba”.
Apoi avem expresia de bază a studentului român în Tg Mureş: baszd meg (pronunțat bozmeg), adică fwtu-i. Implică penetrarea diverselor entități-„lo” (calul), „akaber” (nici până în ziua de azi nu am aflat ce înseamnă dar sună interesant), „öregapad” (bunicul).
Organul masculin este „fasz”. Se foloseşte în general „hülye fasz” (pwlă proastă).
Alta nasoală este „Isten fasza” (adică a bărbosului suprem).
Astea aşa pe scurt.
@ametist, super tare 😁. Mă gândeam/așteptam că vei evita cu grație subiectul… dar nu foarte mișto și la obiect răspuns.
Big like!
Pe mine ma injurau ai mei cu patos cand faceam boacane, mai ales maica-mea, dar nu injuraturi soft, iti ingheata sangele daca le reproduc. Cu toate astea, eu nu am gasit de cuviinta sa injur cand eram copil, desi nu mi-a interzis nimeni niciodata asta. Mi se parea atat de urat cand o vedeam cum ma injura, ca mi-am promis ca eu nu o sa vorbesc asa niciodata. Mai scap uneori cate o injuratura, cand sunt pachet de nervi, dar mereu imi vine in minte imaginea ei injurand si mi se face rusine ca am ajuns si eu asa. Bine, boule, esti tampit, cred ca esti cretin etc. spun, dar injuraturile clasice, alea nu.
Eu am o altă nelămurire pe care nu am văzut-o discutată (nu da cu parul, I come in peace :-)) ): dacă tu ca părinte nu vezi nimic neregulă cu ce te aude copilul acasă, în mașină etc, e vreo problemă ca părinții să știe că învățătorii, profesorii, pot să înjure în timpul orelor de predare în fața lor?
Că nu prea merge, e o disensiune: cadrele didactice îndrumă să nu mai înjure părinții, pe de altă parte părinții n-au probleme să înjure pe motiv că le explică (ce-o fi însemnând asta, cum se face, dacă înțeleg cei mici…) când să înjure. :-))
Imi povesteste ca la scoala colegii vorbesc urat, dar nu vrea sa imi spuna injuraturile. Nu l-am auzit folosindu-le acasa sau in alte situatii in care eram impreuna cu alti oameni. Stiu ca le stie, l-am rugat doar sa aiba grija cand si unde le foloseste. Pe mine nu prea ma aude injurand, fiind doar noi doi, nu am pe cine injura, iar in trafic ma enervez si vorbesc mai colorat doar in cazul in care e groasa rau si ma sperii si atunci ii si explic de ce fac asta.
Imi amintesc cum pe la 4-5 ani era fascinat de cuvintele pipi-caca si derivatele lor si le folosea peste tot. Asa ca am convenit ca le poate folosi doar seara, la baie. Si se desfasura copilul corespunzator doar la baie. Doar ca intr-o seara i-a facut taica-su baie si el nu era la curent cu intelegerea noastra. A iesit foarte sifonat din baie, ca ii vorbeste copilul urat :))
@Cristina: adică „dă și tu-n pula mea mai repede cu dușu’ ăla că mă cac pe mine de frig în pizda asta de baie”? 🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Le stie pe toate(invatate de la mine, dar d-alea rele, ca vorbitul ordinar a intrat in fisa postului in timpul studentiei la medicina, pina atunci am fost zina zinelor), dar de fata cu mine nu le foloseste. Cu baietii lui, cind sint in teleconferinta si se joaca pe calculator, na…acolo n-am nimic de zis in plus. 🙂 Mai invat si eu cite ceva.
Când era fiică-mea mică, regula mea cu ea era următoarea: în casă, când suntem numai noi de noi, putem spune orice cuvinte. Dar vom vedea care nu e frumos să le folosim dincolo de pereții casei și de ce. Prin urmare, fiică-mea a învățat, la pachet cu alte poezii, celebrul „Uite luna, uite farul”, sau versiunea de „Cățeluș cu părul creț” care se termină cu „Și l-am prins, fu*u-l în gură!” Partea amuzantă a fost când a venit fiică-mea de la grădiniță, într-o zi, și mi-a zis că au învățat „Cățeluș cu părul creț”, dar „doamna n-o știe cum trebuie” (evident, varianta ei se termina cu „Și l-am prins cu rața-n gură”).
Un alt eveniment amuzant s-a petrecut pe când fiică-mea avea vreo 3 ani. Iarnă, vizită pe la nu-știu-ce muzeu cu trupa de prieteni – dintre care unul se amuza teribil trăgând periodic de ciucurii căciulii purtate de aia mică. Care-i tot spunea „Lasă-mă-n pace!”. Ceea ce-l amuza și mai tare pe om și-l determina să continue cu jocul respectiv. La un moment dat, fiică-mea a trecut la „Măi, gânganie, te strivesc!”, ceea ce a sunat și mai amuzat venind de la o creatură pișpirică și a determinat continuarea jocului, pentru a vedea ce mai scoate aia mică pe gură. Și a scos. După mai bine de jumătate de oră de chin, a scos un „Du-te-n p*lă!” Ceea ce a șocat pe toată lumea și a dus la întrebarea „De unde știi tu să vorbești așa?”. „De la mine”, am răspuns. „Păi tu așa-ți înveți copilul să vorbească?” Moment în care am zis că e cazul să facem un mic rezumat: „Ți-a zis fata s-o lași în pace?” / „Zis.” / „Te-a luat mai la glumă cu „măi, gânganie, te strivesc?”” / „Luat.” / „Ai lăsat-o-n pace după toate astea?” / „Nu.” / „Acum, după ce te-a trimis unde te-a trimis, o s-o lași în pace?” / „Cu siguranță, că nu vreau să aflu ce mai știe să zică!” / Așa că am tras concluzia: „Ei bine, înseamnă că fata a înțeles perfect că anumite cuvinte și expresii se pot folosi când nicicum nu mai merge cu vorba bună, deci am învățat-o cum trebuie”.
PS: Mă amuză teribil când povestesc acest episod în diferite conjuncturi și văd privirile oripilate primite de la o serie de părinți, care se jenează să-mi spună ce cred ei cu adevărat.
Comentariu beton!23
😂😂😂 mor, ce comentarii tari și așa îmi amintesc si eu de copilăria mică a băiatului meu, eram la cumpărături înainte de Crăciun, copilul în căruciorul de cumpărături dansa pe muzica de colinde și urla din toți rărunchii p*la, p*la, p*la în ritmul muzicii, să ne-nțelegem. Avea trei ani, am murit și-am înviat instant și i-am explicat acasă despre ce e vorba. Când au crescut și au început să reproducă chestii grele le-am explicat ce înseamnă, contextul în care pot fi folosite după care le-am dat extemporal 😂 i-am pus să le scrie corect că și cratima aia are un rost, nu-i pusă degeaba, nu este scrisă corect înjurătura are alt înțeles, nu?!
N-am neapărat o problemă cu asta dar totuși nu mi se pare amuzat ca un copil să scoate „bombonele” din astea pe gură, fără să știe ce înseamnă. Noi nu înjurăm în casă- în mașină nu se pune că nu e în casă- (eu mai scap câte una când trântesc cju degetul mic de la picior în colțul patului) dar tot mi-am auzit odraslele (6 și 8ani) cu „what the fuck”, „shit”.
Am explicat expresiile/cuvintele licențioase de fiecare dată.
Parțial ai dreptate, nu poți crește copilul într-o bulă. Așa este, ai mei au auzit și aud la școală foarte multe vulgarități. Au venit acasă și m-au întrebat ce înseamnă ce spune x și y. Le-am explicat și au fost realmente scârbiți când au înțeles sensul exact al înjurăturilor, pentru că încercau să vizualizeze ce le explicam. Cu astfel de ocazii am făcut și educație sexuală. Inevitabil, discuțiile au atins și pornografia (cu care au făcut cunoștință tot la școală). A contat mult că au înțeles că noi, părinții, nu vorbim așa. Au avut din partea noastră puterea exemplului pozitiv, așa cum l-au avut și pe alte subiecte, cum ar fi alimentația nesănătoasă, statul cu ochii în telefon etc.
Dar ce zici tu este altceva. Tu susții că poți să vorbești cum vrei de față cu copiii, dacă le explici de ce nu este bine să vorbească așa. Asta nu poate funcționa, atât timp cât copilul are de la tine exemplul negativ. E ca și cum îi spui adolescentului să nu fumeze, că dăunează sănătății, iar tu după aceea îți aprinzi o țigară. Dacă ar fi vorba doar de înjurături scăpate ocazional la nervi, ar mai fi cum ar fi. Dar când înjurăturile fac parte din vocabularul uzual al părintelui, explicațiile se sprijină pe o fundație foarte șubredă. Exemplul negativ al părintelui cântărește extrem de greu în balanță.
Mi-am adus aminte de o întâmplare cu baiatul meu, pe vremea aia era la grădiniță, dar mic era, sa fi fost maxim in grupa mijlocie, cam așa, tocmai începuse sa stie si el literele. Dupa grădiniță mergeam în parc cateva minute, cel mic bănănăia prin parc cu copiii , eu mai palavrageam cu paznicul, cu mămikile nu prea le aveam nici atunci. Măi, oameni buni, când îl aud pe fi-miu că mă strigă în gura mare :
-„Mamiiiiii ! Ce e aia MUIE ???? ”
Am crezut că nu aud bine. „Poftim?”
– „Ce e o MUUIEEEE???”
-” De unde știi cuvântul ăsta?”
– „Scrie chiar aici ! Uiteee!”
M-au încercat niște sentimente amestecate combinate cu transpiratie brusca si abundenta, mai ales că toți copiii din parc deveniseră curioși de răspunsul meu. Până si paznicul era cu ochii cât cepele, așteptând răspunsul meu.
Brusc mi-am adus aminte ca trebuie sa ajungem mai repede acasă, l-am luat pe sus pe copil si duși am fost. Pe drum i-am spus ca nu stiu nici eu dar o sa caut in dictionar si o sa-i spun. Evident ca a uitat copilul
dar eu o vreme am evitat parcul si de cate ori mergeam la vreun loc de joaca in parc, faceam o „verificare” înainte.
Așa ca nu doar părinții vorbesc urât în fața copiilor, ci și invers 😁
Baietelul meu de 4 ani, zice șpula.. Pentru ca din baga-mi-aș pwla el atat a inteles. Normal ca habar n-are ce inseamna, dar totusi ii explicam ca nu trebuie sa le foloseasca. Cu cat reactionezi la ce zice el, fie ca te amuza, fie ca te supara, el va insista ca sa atraga atentia.
Muie inseamna față în țigănește dacă te ajuta cu ceva.
da chiar asa, ce pula mea vorbesti urat?
Nu io, coaie. 🤭
Mă străduiesc să nu înjur in fața copilului dar îmi scapă diverse, soțul nici măcar nu-și bate capul, avem și câțiva prieteni care uită frecvent de prezența copilului. Are abia 2ani și sper să înțeleagă la timp când e ok să le folosească; in satul de unde sunt bunicii era o comunitate serioasă de sârbi, oamenii ăia își învățau copiii să înjure și se distrau de mama focului când aceștia o făceau în cele mai neașteptate momente dar partea interesantă e că de obicei, cam după 5-7 ani copiii renunțau să înjure dar până atunci, ‘tu-ti soarele și gura, ochii, și ce va mai trece prin cap erau în loc de salut 😀
oricum, iti dai seama ca o sa ai momentul in care o sa le iei pe fete de o parte si o sa le zici
„fetelor, trebuie sa…lasa telefonu ala ca vorbim aici…, trebuie sa, da si tu, trebuie sa, in plm lasati telefoanele alea jos, asa, trebuie sa vorbim despre injuraturi”.
una dintre ele o sa lase telefonul jos, dandusi ochii peste cap
„in sfarsit, ca trebuie sa te invatam unele noi ca ne-ai plictisit cu alea ale tale de babalac!”
Am o vecină cu 2 baieți, cel mic de 4 ani bagă „plua” en-gros, spre disperarea părinților. Asta după ce o altă vecină l-a învățat că e nostim cuvântul și „ce mare lucru, lasă că nu știe ce înseamnă”. E adevărat, nu i-a explicat nimeni ce înseamnă, ci doar că nu e bine să-l folosească, numai că de aia nu mai poate el. Atâta timp cât capătă atenție când îl folosește, îl spune nonșalant oricui. E haios pustiul. 😁
Nu injur niciodata o persoana intr-o conversatie directa, mi se pare o chestie inacceptabila. Se intampla sa injur la volan sau sa folosesc injuraturi cand povestesc unei terte persoane o situatie care m-a enervat. Fii-mea are 12 ani si m-a auzit de destule ori, asta e, i-am explicat ce inseamna, mi se pare normal sa le stie si mai ales sa stie cand sa NU le foloseasca.
Problema mea e ca, traind in Franta, ea stie expresii in franceza pentru care nu am intotdeauna echivalentul in romana. Noroc cu colegele de serviciu :)))))
Ai mei nu înjurau, nici măcar când aveau certuri în program. Eu am învățat de la copilul vecinilor, și când am dat recitalul la grădiniță (grupa mare), am luat o bătaie numărul unu, plus pedeapsă o lună fără jucării.
La 16 ani cea mai tare înjurătură a mea era „du-te dracului”. Apoi m-am angajat și mi s-a îmbogățit repertoriul. De obicei nu înjur, excepție în trafic, unde vorbesc „șofereza” cu accent de șantier. În rest, pașnic și politicos, dar ferească sfântul să mă înjure careva. A fost odată unul care mi-a zis „Și tu ce pula mea vrei, bă căcatule?”. Atât a fost. Dacă până atunci îi atrăsesem atenția cu „Ia, vă rog să stați la coadă ca noi toți!”, din punctul în care a rostit cuvântul cu „p” s-a terminat. A ajuns la „Da’ de ce trebuie să mă înjuri?” Eu? „Adică tu îmi zici `bă căcatule` și te miri că te bag în pizda mă-tii de oligofren?” Doamnele din jur (câte erau) erau oripilate, acum nu de băgatul în față, ci de înjurături. S-a potolit scandalul, și subiectul de discuție la coadă a devenit educația în familie.
Tatăl meu nu înjura de fata cu noi și ne-a explicat exact asta, atâta timp cât el nu înjură de fată cu noi are pretenția ca nici noi sa nu înjurăm de fata cu el. În rest treaba noastră. Exact asta am vorbit și eu cu băiatul, ba extra i-am spus nu doar ca e ok dacă se mai înjură cu băieții la scoala ci chiar, daca este înjurat, sa nu tacă. Ca doar civilizația a început când primul om a ales sa înjure în loc sa dea cu piatra.
Și o poveste despre bunica mea. Bunica mea nici măcar nu drăcia, era genul care mergea la biserica din convingere, nu pentru ca trebuie. Cea mai grea înjurătură a ei era ” firar al moartii”( olteni ). De aici eu am dedus ca pentru ea, creștin practicant, mai bine mori decât sa te ia dracu.
Dar nu mai bine invata el injuraturile de-acasa, cu tot cu explicatiile aferente? Ca de auzit oricum o sa le auda pana la urma.
Eu am mai scapat vorbe dubioase, am explicat cat de frumos am putut ca adultii, in unele situatii, bla bla, si ca nu recomand sa incerce momentan, ca inca nu intelege cand, ce si cu cine isi permite. A parut sa priceapa, eventual mai intreaba, cand mai aude cate ceva, ce inseamna si de ce o fi zis ala asa.
Am patit intr-o zi sa scot o perla d-asta intr-un magazin cand ma uitam la ceva joc cam defect. Cand ma uit in jos, o fetita facuse niste ochi mari ca ei i-a zis mami sa nu vorbeasca asa. Ce sa mai comentez, mi-am cerut scuze si-am fugit, pana nu aparea si mami respectiva.
Mai bine sa stie decat sa il feresc aiurea. Exemplu: fi-miu la gradi, grupa mijlocie, o colega micuta, draguta si simpatica scapa un „futu-ti gatu’ ma-tii” catre creta ce se rupsese. Ce ar fi trebuit sa fac? Sedinta cu parintii? Nu, i-am explicat copilului ca nu este ok sa foloseasca astfel de cuvinte…bla, bla si cel mai important i-am zis ca atunci cand aude ceva si nu stie despre ce e vorba sa vina si sa intrebe, daca tot vrea sa injure macar sa o faca in cunostinta de cauza si corect.
Acum e clasa a 3-a, mi-a dat cateva exemple de injuraturi pe care le-a auzit si folosit, am discutat si tot asa.
Toti aud, majoritatea stiu asa ca de ce sa ne prefacem ca nu exista? Mai bine sa stie ca sunt niste cuvinte pe care nu le folosim oricand si in oriunde decat sa tranteasca un fmm la masa de craciun sa lesine bunicii de indignare 🙂