Am asistat cândva la o prezentare de la care am rămas în cap cu explicația pentru una dintre greșelile pe care o fac în mod frecvent publicitarii: nu ies din birouri.
În sensul că nu se duc printre oameni, să-i simtă și să-i audă cum vorbesc în realitate, în magazine, în cârciumi, la cozi la bilete, în viața lor de zi cu zi. Aceasta fiind una dintre explicațiile pentru care multe dintre textele și dialogurile reclamelor sună nefiresc, forțat și, de multe ori, la fel de natural ca un pinguin în Sahara.
Iar chestia asta, prieteni, se simte din plin la aproape tot ce înseamnă publicitate românească. Evident, n-am să mă apuc să scriu despre tot ce nu-mi place la publicitatea de la noi, că ne-ar prinde 2023. Dar vreau să las aici cele câteva cuvinte sau expresii pe care am ajuns să le urăsc din ficați după ce le-au descoperit și le-au folosit până la suprasaturație creativii copywriteri români.
👉 Sintagma „cei dragi”. Folosită cu obstinație mai ales în perioada asta dinaintea Crăciunului, după care și când se apropie Paștele. Aproape că nu există spot tv sau orice altă formă de reclamă în care să nu se folosească odioșenia asta: cei dragi. Eu nu cunosc pe nimeni care s-o fi folosit vreodată, nici măcar nu-mi pot imagina conjunctura în care un cetățean normal la cap ar folosi „cei dragi” într-o discuție obișnuită. Cam cum ar suna discuția asta?
– Ce faci de Crăciun, Victore?
– Mă duc la cei dragi, boss.
Sună foarte natural, este?
👉 „Cei dragi” este urmat îndeaproape de „tihnă”. „Tihnă” ăsta a devenit un fel de piatră filozofală a cetățenilor care și-au greșit meseria și activează în advertising, în loc să se orienteze spre muncile câmpului. Nu mai există nimic care să nu fi fost lucrat în tihnă. Unde te uiți, oriunde te întorci, o să dai peste un produs în care un creativ român a băgat niște tihnă. Să fie acolo, că nu strică. Mi-l și imaginez cum se felicită singur la laptop: „meam, coae, cum am dat-o p-asta cu tihna”. Serios acum, mulți dintre voi sunteți oameni normali, de câte ori în viața asta ați folosit cuvântul „tihnă”?
👉 Pentru că nu poți să tragi la infinit doar de „tihnă”, aceiași creativi luminați s-au prins că trebuie asezonat cum se cuvine și cu alte cuvinte care prezintă niscaiva parfum arhaic. Așa au apărut, ca ciupercile după ploaie, miile de reclame în care produsele sunt lucrate cu meșteșug (sau meșteșugit, desigur), cu dichis, ca odinioară. De-am ajuns să-mi apară bubițe roșii de fiecare dată când le aud pe oricare dintre ele. Nu doar că nu le mai suport, dar mă seacă așa hal încât refuz să cumpăr orice produs meșteșugit în tihnă cu dichis. Lasă că iau altul la fel de bun, dar fără atâta dichis.
Râdem-glumim, dar toate astea se întâmplă, așa cum ziceam mai sus, din cauza acelor publicitari care n-au nicio treabă cu realitatea și cu viața reală. Vorbesc despre ăia care trăiesc în bula lor de unde nu ies, n-au interacționat niciodată cu cetățenii normali, n-au intrat în viața lor într-o cârciumă unde se gătește mâncare normală, nu și-au luat niciodată un șpiț în cur sau un capac la ureche. Poate nu vedeți legătura, dar eu sunt convins că n-ai cum să faci advertising de calitate câtă vreme tu n-ai mâncat în viața ta fasole cu ciolan, în schimb bei ceai Matcha meștesugit în tihnă, cu dichis, cum îl făcea bunică-ta odinioară. N-ai cum, este practic imposibil.
Gata, am zis-o, că nu mai puteam. Îmi perpeleam sufletul la foc mic dacă n-o spuneam.
sursa foto: freepik.com
Da, merge. Tocmai ce beau în tihnă o pălincă de gutui, meșteșugită cu dichis. Dacă tot mi-am cumpărat doi litri, s-ajungă cam doi ani. 😎🥃
Comentariu beton!70
De unde ți-ai luat tu pălincă în Austria? Aud?
De gutui, Satană!? Bufni-ti-ar soba, sa îți fie de bine!
Comentariu beton!46
@MV: B0$$, m-o rezolvat maică-mea, care are ceva cunoștințe pe la țară-n România care fac pălincă de gutui. Ea-i „dealeru’ ” de pălinci la noi în familie, că taică-miu o fo’ campion la halbere. 🤣🤣🤣
Nu, nu-i bețivă a bătrână, că ei îi ajunge un litru de pălincă vreo 3 ani și ceva. 🤭
@Silviu: da, de gutui. Doamne bună-i. Mere ca unsă pă grumaz. 🤪
Comentariu beton!45
Doi litri în doi ani?! Da’ cum o consumi, cumva cu un bețișor de ureche îmbibat?
Comentariu beton!93
@Anel: 🤣🤣🤣🤣🤣
Nu, ci un păhărel de 20 cl (d-ăla din set Jägermeister) când îmi tună. Și-mi tună destul de rar.
Comentariu beton!14
@JT, nici eu nu sunt cu tăria, da’ orișicât! Da, palinca de gutui e demențială, dar și cea de cireșe.
Comentariu beton!13
Tihniți-ar sa-ti pice bine.Eu am curand 5 luni de cand nu am beut nimic nimicuța ca asa am vrut nu ca m-am pocăit doamne feri dar m-as spurca cu un țoi,meșteșugit cu dichis of couse, de pălincă de gutui ptiu Satană ademenitoare ce esti!
@Anel, palincă de cirese a fost prima tarie gustata in viata mea, pentru mine a ramas cel mai bun gust de tarie, au trecut de atunci in jur de 35 de ani cred si nu imi schimb parerea.
@Keepcalm, este foarte bună, da’ și foarte scumpă. Eu am luat în urmă cu câtiva ani de la Șuncuiuș (Bihor)
palinca de gutuii…hai ca din astea nu am baut inca .
cum ii la gust ?
Perpelit încet, în tihnă de un foc meșteșugit făcut cu dichis sau numai așa, perpelit? 😁
Comentariu beton!24
Musai meșteșugit.
Mie imi place taaare mult formula ,,atent selectionate”.
Comentariu beton!63
om frumos, da’ di ce ti năcăjăști așa vîrtos?
pe de altă parte, dacă nu erau creativii ăștia du pe la radio, cu ar mai fi urat fie-mea, anul trecut, „sărbători lihnite!”?
Comentariu beton!116
@costicăm, om fain, șerif. Oamenii frumoșii au fost în vogă acum trei ani. 😀
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
măăă, tu ai fost în tabăra aia cu bărbați puternici…? că și ciacrele parcă-s strălucitoare…
Comentariu beton!16
Hai, bre Costică! Era să mă înec, cu sărbătorile tale lihnite! M-a bușit râsul instantaneu.
Așa e. Aș mai adăuga „savoare” și „(ca) odinioară”, la fel de prezente și enervante.
Comentariu beton!34
Câtă vreme tu n-ai mâncat în viața ta fasole cu ciolan?
Coane, eu știu din ăștia care-au mâncat doar fasolea și au fugit după ciolan. Si-acum, când cred ca au gâdilat și ei puțin în talpa pe DD, ca de picior încă nu l-au apucat, încep sa emită tot felul de inepții roz. Mi-e o sila de ei…
Si mai au una: scriu cu litera mare cate un cuvânt, asa, în mijlocul propoziției, sa fie! Li se pare mai interesanta goliciunea ideilor dacă pictează aleator cateo majuscula, semnalizează, chipurile, esența.
Atât pot.
Ete ce tocmai am meșteșugit în tihnă niște batoane de pește de la Lidl..😃😃😃
Comentariu beton!45
Am răs cu sunet. :))))))
corect! … pentru ca „Meriti sa fii surprins”
eu credeam invers, că eu îs neieșit prin lume și lumea asta s-a adunat mai nou într-un colț și vorbește doar așa ca la televizor, în tihnă, cu dichis și meșteșug, cu cei dragi. oricum, eu am să schimb în continuare automat canalul când apar pauzele cu reclame (și ce lungi sunt cele de pe comedy central…)
Comentariu beton!31
Ahahahahaaaaaaaa.
Vezi ce înseamnă să nu mergi la birou? Că acolo afli că nu vorbeste nici dracu așa. :)))))))))))
Ești recalcitrant nejustificat și asta impietează asupra naturii obiective a acestei scriiturii.
Refuzi cu obstinație să accepți și alte concepte decât cele care rezonează cu spiritul tău și cele care nu se aliniază noțiunilor tale despre ceea ce este bun, corect și frumos impactează negativ asupra mentalului tău, determinându-te să le asignezi atribute neplăcute și discriminatorii.
Mă duc să îmi termin în tihnă berea, că se pare că m-a cam afectat la neuron textul meșteșugit la care am lucrat azi 🤣
Comentariu beton!75
Pentru că nu gândești pozitiv, d-aia.
Crezi? Io credeam că e de la ciacre 🤔
Comentariu beton!19
Super tare. Mi-ai adus aminte de celebrul citat al lui vedea-l-as in costum cu dungi:
„Să ne ancorăm în sinergia faptelor, fără a eluda meandrele concretului.”
Sa-ti priasca berea !
Eu am zis că nu mă mai enervez fără rost. Așa că mi-am adaptat sintagma „alături de cei dragi” la propria situație, că eu am rămas sănătoasă la cap fugind departe de mirobolanta mea familie. Așadar, îmi urez mie sărbători fericite, în lături cu cei „dragi”! (sau în lătúri) 😃
Comentariu beton!23
Pe mine ma înnebunește aia cu fainoșagu’!!
Comentariu beton!15
Aia deja e atât de veche că nu o mai aud. Și oricum n-o folosesc decât ăia de la „Ardealul”.
ala e un cacat inventat, poate d’aia?
au combinat fain cu nelcosag.
Eu am am „decât” boală pe oamenii „de suflet”. Știe cineva cum sunt ăia și cu ce se mănâncă? In realitate, nu pe hârtie?
Nu mai zic de oamenii „de bine” că-mi ies din balamale…..și nu-mi tihnește G/T de luni seara!
„Tihnă” foloseam destul de des, de multe ori în vremuri de dezmăț bahic în cadrul unor variante ale ideii „ Mai lasă-mă în $^%&# în pace să-mi tihnească și mie berea asta” când se trezea câte unul filozof militant și creierul meu nu era destul de anesteziat pentru asemenea dialoguri elevate. „Dichis” nu-mi amintesc, poate de câteva ori gen „Nu mai dichisi atâta …”.
„Cei dragi” nu, pentru că sunt o ființă haină care nu rezonează cu acordurile armoniei universale zdrăngănite prin media. Plus că sună fals ca dracu’.
Comentariu beton!27
Nu, nu, nu, „să-mi tihnească” e cu totul altceva decât lucrurile lucrate în tihnă de mâinile blânde ale bunicii.
De câte ori aud ,,dichis,, mă gândesc la bancul cu nenea care se duce la alimentară şi cere vopsea pentru ouă. Şi babele de la coadă şoptesc printre dinți :,, Dichisitule!,,
Comentariu beton!76
Eu am intalnit „cei dragi” in urarile de „La multi ani!” Nu mi s-a parut ca suna rau, familie+prieteni=cei dragi.
În urările de „la mulți ani” dintre cine și cine? Plecați de la birou în ultima zi lucrătoare a anului și strigați unii după ceilalți:
– La mulți ani pentru cei dragi!
Serios? Că io n-am auzit așa ceva în viața mea.
Noul trend e să readuci în față meserii și locații vechi, meșteșugite-n fundul minții.
Toate-s băcănii, totul e meșteșugit cu drag pentru tine, direct din China.
Mă duc să meșteșugesc, domol, în tihnă ceva căsuță de carton, hand made, upcycled pentru cel drag și familie și să trăiască cine a inventat pistolul cu lipici cald.
Comentariu beton!34
Cre’ca te afectează tare dacă ai ținut neapărat să repeți….
Aia cu „cei dragi” cred că e prezentă în 90% din mesajele de sărbători de exemplu….dacă mai și încep cu „fie ca”…. E clar. Delete direct.
Ia să luăm un exemplu: „Cumpără iaurt de băut în tihnă Napolact 1,5% grăsimi .”
Ok, asta înseamnă că vând și iaurt de băut în fugă, la coada calului? Sper că e tot cu 1,5% grăsimi…😆
Comentariu beton!19
Ăla de băut pe fugă e chestia ce o beau tătarii când făceau campanii întregi pe cai.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kumis
Acum, s-au mai potolit, fac maxim campanii pe bloguri.
Comentariu beton!11
@Peredhil, de ce să mint, am râs. 😁😁😁😁😁
Eu m-am saturat de „fain”. 🤦🏻♀️ De la pateul cu fainosag incoace totul e fain: oameni faini, mancare faina, atmosfera faina 🙄 Si totul e mestesugit „cu grija”.
Nu uita de „cele cuvinte” 🤣🤣.
Pe mine mă disperă și cei din grupul meu de lemnari: „fiecare piesă este unică”, „mângâiată cu dragoste”, un bou/clovn care face niște mizerii și toate sunt „pam-pam”, „stabilizate cu rășină”, „finisaj deosebit”, „privim fiecare bucată de lemn într-un mod natural și unic”, „lucrată manual”, „aduce armonie în locuință” 🤦🤦etc etc etc…
Comentariu beton!16
Oh, si toate astea se intampla chiar acum, cand magia sarbatorilor bate la usa!
Comentariu beton!13
Să nu uităm de „fainoșag”!!! Băi, cât de… poți ajunge? Și cu accent!!!
Mintea mea ușor deviată a decis odată să-i trântească unei persoane ce adoptase termenul „făinoșag” la modul serios, că cel mai probabil vine de la „ștromeleag”, dat prin făină și bătut ca șnițelul. Imaginea n-a fost apreciată la justa ei valoare…
Comentariu beton!36
Dacă mai adaugi un pic de ler și un strop de concert de banica de Crăciun, pachetul e complet.
Sau Hrușcă… S-avem pardon
Problema cu „fain”, că văd că-i zgârie pe mulți pe timpane :)), e că a fost preluat de bucureșteni și stâlcit accentul, de nouă, pe-aici, ni se strepezesc dinții când îl auzim. Și da, e folosit în exces, mai nou, în reclame.
În altă ordine de idei, pe mine mă enervează rău vocea aia caldă care ne spune că-i brânză făcută-n tihnă, ca odinioară.
Și, deși nu-s reclame, mă mai enervează că toate-s „-erie”: Cartofiserie, Sarmalerărie, Donuterie etc.
P.S. Ca să nu sară nimeni de cur în sus, am auzit și ardeleni stâlcind accentul de sud, în reclame sau clipuri. E horror.
Ciorbărie… 💪
Ioi, da, și Ciorbărie. Brrr!
da’ dacă s-o legaliza cea mai veche meserie, oare cum i-o zîce stabilimentului?
Nu-i zice deja Casa de Populărie ?
Comentariu beton!23
Si culmea, cea care suna cat de cat ok e … shaormerie !!!
Pe mine mă disperă „al meu copil”, „al meu soț”, e demodat să zici copilul meu?
Și da, mă mai disperă făcut în tihnă, molcom, cu dichis, oamenii frumoși, oamenii de bine, cred că încet-încet devin antisocială.
Comentariu beton!16
Pe mine mă disperă „copilul/soțul din dotare” sau „colega/colegul de apartament”.
Și astea, da, cum am uitat!?
Pe mine mă disperă, exprimarea celor care au fetite: „mândra”.
Vrea mândra mea o jucarie / Am fost cu mândra la mare.
Lasa, mai bine sa nu iasa, vrei sa sune reclamele ceva de genul:
– Coae, unde ai gasit tricoul asta beton?
– La XYZmegasuperultrashop, boss…daca bagi mare pina acolo, prinzi reducerile, ca te stiu asa, mai pa sarakie…
Comentariu beton!24
cado’ pour vous
https://youtu.be/9mXHCmyFaQw
Deci știi bine cum e când te zgârie ceva pe retină sau pe timpanul mic.
Plus vilele minunate in care locuiesc toti romanii, cu bucatarii si bai impecabile mari cat apartamentul din care in realitate privesc siderati cum doamnele stand la o barfa scot din gentuta ditamai sticloiul de detergent facut in laboratoare, sa-l laude in fata prietenelor care, ca proastele, folosesc un detergent obisnuit :))
Comentariu beton!16
Du bist rãutacios, da’ mã rog!
urmeaza imediat „etapa pe nationala ” cu sarbatoarea de 1 decembrie, cu exacerbarea lui „Noi suntem români” , cu tricoloru’ pus inclusiv in buda, ca sa te scremi mai cu patos, cand n-ai vreun laxativ in zona…
“nu și-au luat niciodată un șpiț în cur sau un capac la ureche“ mare dreptate treaba asta 😅😁 cateodata textele sunt facute de niste inorogi roz care alearga pe “cur cu behee” ca da bine de sarbatori sau ce se promoveaza la momentul respectiv. ✌🏼
Mai adaugă și tradițional pe listă. M-am săturat de acest termen!
Stai liniștit că ăia care vorbesc cu boss și căcat sunt mult mai enervanți. Mai ales care aduc vorba de căcat in timpul mesei. Specific.in București. Dincolo de asta, am mâncat ani de zile.la cantina unde erau și publicitarii la masa de alaturi și sunt preponderent o colectie de hipsteri bătrâni disperați să pară mai inteligenți și cool decât orice alt roman. De acolo li se trage. Au o bulă super dubioasă. Mai ales pălmașii care au de demonstrat ceva.
Iar dacă preferi un limbaj de cartier in reclamele de Crăciun, e posibil să ți se îndeplinească dorința de când Micutzu și Grasu’ xxl is căutați pt reclame. Macar Micutzu e amuzant grasul e cringe. Hai că am băgat un cuvânt de la hipsteri ;)).
Oamenii aia de inspira din căcatul de afara și nu îl armonizează cu căcatul consumat de bosii autohtoni. Hai că am zis-o pe limba de lemn a străzii.
dar, daca vor sa invete de afara sa studieze reclama la „Dickens cider”.
https://youtu.be/lz2imNk5qAg
Pe mine ma exaspereaza expresia -“ceva de genul” care intotdeauna apare dupa mentionarea unui numar. Trebuie sa indice o marja de eroare si daca da, e +- cit? Sau e un numar mestugit in tihna si numai cei dragi il inteleg 😀
1. Ai dreptate si eu sunt satula de asta.
2. N-as vrea insa sa fie reclamele cu ce auzi pe strada gen:
-” Uite co*ie un cozonac, vechi de asta primavara, dar trantit intr-un staniol colorat, vandut la pret dublu pt fraieri”
-„Plm un cac*t roz care nu stim ce face, dar il vindem ca avem prea multe pe stoc”
– Salam de hala, Bucurestii Noi, ciopartit fara chef de un măcelar angajat pe salariul minim”
-„bomboane care n-au in plm nici o treaba cu alea din copilaria ta”
-„decoruri de Craciun facute pe vas, de niste sarmani chinezi”
– Cadoul perfect pentru acritura de scoacra-ta, pe care clar n-o suporti
Aveți talent nu că ăștia din ajentii;))
Ai avut curajul/curiozitatea să întrebi copilele ce înțeleg din reclamele astea 😁 nu te-au întrebat niciodată ce înseamnă? Noi ne mai distrăm cu niște copii pe tema arhaismelor, este o experiență interesantă.
Arhaisme? Poate regionalisme.
Eu am mai citit textul tau undeva, candva….ma inseala memoria?
Nu uita si de „dezmierdat”. Totul prin meniurile de la restaurante e „dezmierdat”.
Varza e musai dezmierdata de ciolan, iar sarmalele de smantana.